HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Az unortodoxia diszkrét bája

2011.11.23. 16:08 Ratius

Holnapra megforgatjuk…

A hazai rendszerkritika 1. rész

Egyre több közgazdász, elemző, szakértő veti föl, hogy a világgazdaságban tomboló válság-cunami nem a kapitalista rendszer működésével együtt járó és szinte természetes ciklikus krízis, hanem valami gyökeresen új, nyomasztóan elhúzódó, túlságosan sok irányba ható, és mindezekkel együtt borzasztó nehezen értelmezhető mélyrepülés. Még azt is fölvetik néhányan – például Daniel Alpert és Nouriel Roubini, két nemzetközi hírű közgazdász –, hogy ez a válság a kapitalista piacgazdaság fundamentumait veszélyezteti. Azaz elképzelhető, hogy abban a válságban, amit megélni vagyunk kénytelenek, a tőkés gazdaság újabb nagy átalakulását tapasztalhatjuk meg. Könnyen lehet, hogy néhány évtized múlva mindaz, amit most tudunk a gazdaság működéséről csak emlék lesz, csak történelem, és egy gyökeresen más logika mentén szerveződik a társadalom.
Ebben az összefüggésben azonban érdekes lehet, hogy miképpen viszonyul a hazai közélet az alternatív megoldásokhoz, az útkereső eszmékhez, a legújabb gazdaságpolitikai tendenciákhoz. E tekintetben – meglepő módon –  lényegesen jobban állunk, mint sejtenénk. Ugyanakkor persze azzal is szembe kell néznünk, hogy a hazai pártok és mozgalmak által megfogalmazott gazdaságpolitikai alternatívák legalább annyi sebből véreznek, mint a mainstream gazdaságirányítás.
A következő sorozat a rendszerkritikus eszmék szellemében járja körül a hazai kezdeményezéseket, megvizsgálva a Matolcsy féle „unortodox” gazdaságpolitikát, a Jobbik rendszerkritikus zsákutcáját, az LMP útkereső, nyugatias globalizációkritikáját, és végül a valódi alternatívákat, amelyek rendkívül izgalmasak és eredetiek, viszont jó eséllyel tökéletesen működésképtelenek.

 

Az unortodoxia diszkrét bája

Most, hogy véget érni látszik az „unortodox” gazdaságpolitika időszaka, érdemes megnézni, vajon miben is állt az a nem tankönyvi közgazdaságtan, amelyet Matolcsy György képviselt. Nagy adag jóhiszeműséggel megáldva ugyanis eddig azt feltételezhettük, hogy az egyes lépések majd elvezetnek valahova, majd összeállnak valami egységes koreográfiává, majd kibontakozik belőlük valami értelmes gazdaságpolitikai koncepció. Mára azonban világossá vált, hogy a program fenntarthatatlan, a magyar gazdaságirányításnak fejet kell hajtania a nemzetközi pénztőke előtt, s vissza kell térnie az ortodox megoldásokhoz. A kudarc, bármilyen körmönfont kommunikációval is próbálja csökkenteni jelentőségét a kormány, az IMF visszahívásával kétségtelenné vált. Ámde azt, hogy mi ennek a kudarcnak az oka, csak akkor érthetjük meg, ha megpróbáljuk föltérképezni, mit is akart elérni a nemzetgazdasági miniszter.

 

A nagy terv

tom és jerry 1.jpgMatolcsy György ugyanis okos ember. Korántsem olyan szerencsétlen álmodozó, mint amilyennek a klasszikus iskolákhoz tartozó közgazdászok beállítják, korántsem olyan ostoba fajankó, mint amilyennek a média bemutatja. Meggyőződésem, hogy kiérlelt koncepcióval állt a gazdaságirányítás kormányrúdjához, s hogy kudarcot vallott, az nem pusztán a saját hibája.  
Az eredeti elképzelés nagyon leegyszerűsítve az volt, hogy a belföldi fogyasztás élénkítése jó hatással van a hazai termelésre is, így a fogyasztás növelésével beindítható lesz a gazdasági növekedés.  Az Orbán-kormány kezdeti intézkedései mind erre mutattak. Ámde borzasztó hamar kiderült, hogy a hazai fogyasztást nem lehet igazán felpörgetni. Egyrészt azért nem, mert a belföldi fogyasztókra nehezedő terheket – az állami kiadások gigantikus nagysága miatt – nem lehet jelentősen csökkenteni, másrészt azért sem, mert a külföldi érdekeltségek elszívják a hazai jövedelmeket. Túl kicsi és túlságosan sok szállal kötődik a magyar gazdaság a Nyugathoz. A kormány tehát megpróbálta ezeket a hatásokat ellensúlyozni. Igyekezett, és máig igyekszik csökkenteni az állami kiadásokat. Leépítéseket hajt végre az élet minden területén, napirenden vannak az elbocsájtások, a szociális ellátások kurtításai, és így tovább. Másrészt arra törekedett, hogy a külföld elvonásait lényegesen mérsékelni tudja, elsősorban a devizában eladósodott lakosság terheinek csökkentésével, másodsorban a hazai gazdasági szereplők támogatásával, hogy ne külföldi, hanem magyar árut vásárolhasson a polgár, s végezetül az állami kiadások növelésével, hiszen végső soron az állami megrendelés is a hazai keresletet élénkíti. Mindezekhez azonban nem álltak rendelkezésére a szükséges források. A kérdés ilyenformán az volt, hogy miképpen lehetne úgy csökkenteni az állami kiadásokat, s vele együtt a lakosságra nehezedő elvonásokat, hogy közben az állam többet tudjon költeni, mint amennyit eddig költött.

 

A nagy összeomlás

tom és 1.jpgA megoldás a különadók rendszere lett, illetve a nyugdíjalapok államosítása, amelyek révén a kormány onnan szerezhetett pénzt, ahol az a legkönnyebben halmozódott föl. S, ha eddig nem is volt semmi „unortodox” az elképzelésekben, a bankadóval, a multikra kirótt különadóval, a kötött árfolyamú végtörlesztéssel, s a nyugdíjalapok elvételével már nagyon is azzá vált. Ezek a lépések ugyanis nem csupán szokatlanok, de ellentétesek az euro-atlanti gondolkodásmóddal, végső soron valamiféle revolverpolitika megnyilvánulásai. Ez persze önmagában nem olyan nagy baj, hiszen a legtöbb állam ott zsarolja a nálánál gyengébbeket, ahol csak tudja, a baj az, hogy a mi kormányunk a nálánál erősebbekkel húzott ujjat.
A következmény nem pusztán az lett, hogy Orbán Viktorra és Matolcsy Györgyre kígyót-békát kiabált a Nyugat, hanem az is, hogy Magyarországot megbízhatatlan, sőt az európai gazdaságjogi elgondolásokkal szembeforduló államként könyvelték el. S ennek a besorolásnak rettenetes gyorsasággal meg is érkezett a maga hozadéka: a magyarországi befektetések olyan kockázatossá váltak, hogy piszkos ügyecskéink híreinek terjedésével egyre drágább lett a számunkra elérhető külföldi tőke. Az állampapírokat a kutya sem veszi, a forint elértéktelenedik, a tőke menekül. Ráadásul a megsarcolt bankok, nagyvállalatok, multinacionális cégek kárukat gondolkodás nélkül a lakosságra tolták, így a belföldi fogyasztás élénkítéséből végül semmi nem lehetett.
Matolcsy és Orbán nyilván abban bízott, hogy a hazai növekedés előbb indul be, mint ahogyan az „unortodox” gazdaságpolitika hatásai visszaütnek, s akkor a dinamikus bővülés keretei között megbirkózhatunk majd ezekkel a kihívásokkal. Azzal nyilván nem számolhattak, hogy a „gazdasági szabadságharc” legdinamikusabb évében, azaz nagyjából a mögöttünk hagyott esztendőben olyan súlyos gazdasági válság zuhan a világra, amelynek káros hatásai mindenképpen elértek volna bennünket, így azonban teljes kiszolgáltatottsággal fogjuk elviselni a csapást. S mellette még azt a reflexiót is, amit az eddigi intézkedések kiváltottak.

 

A nagy ámítás

tom és 3.jpgAz Economist szerint „Matolcsy nem ortodox gazdaságpolitikája szerencsejáték volt”. Arról szólt, hogy a kormány serkenti a belföldi és a kiviteli keresletet, úgyhogy az visszaállítsa a gazdasági növekedést, még mielőtt a hiány utoléri. „Tizennyolc hónap elteltével a növekedést nem sikerült megvalósítani” – írja a lap. S ezzel a szabadságharc gyakorlatilag megbukott. Kormányzati forrásokra hivatkozva azt állítják az elemzők, hogy a visszatérő valutaalap éppen ott lesz a legszigorúbb, ahol a szabadságharc a legdinamikusabban folyt. A végtörlesztési lehetőség, valamint a bankadó megszüntetése biztos, hogy feltételei lesznek az IMF-fel kötendő új hitelkeret-szerződésnek. A valutaalap ugyanis már régen egyértelművé tette, hogy ezek veszélyeztetik a pénzügyi rendszer – azaz a bankrendszer – stabilitását.
Tulajdonképpen igaza van Schiffer Andrásnak, aki hétfői napirend előtti felszólalásában „inkoherens ámokfutásnak” nevezte a kormány gazdaságpolitikáját. A Matolcsy-féle „unortodox” gazdaságpolitika ugyanis valójában nem volt „unortodox”. A kormány mindvégig betartotta azokat a játékszabályokat, amelyeknek áthágását a legközvetlenebb veszélynek érezte. Mivel Brüsszel nem engedte, Orbán sem engedte elszállni a hiányt, pedig az infláció gerjesztése még az ortodox gazdasági logika szerint is lehetséges gazdaságpolitika. Ám igazán eretnek lépésekre a kormány nem vetemedett. Nem államosította a bankokat, nem vonta nemzeti ellenőrzés alá a pénzrendszert, nem vezetett be kötött devizagazdálkodást, nem kérdőjelezte meg az adósságszolgálatot, hogy csak néhányat említsek a valóban „unotrodox” megoldások közül. (Ezeket majd a Jobbik fogja megtenni, de róluk legközelebb írok.) Azaz végső soron az Orbán-kormány gazdaságpolitikája soha nem állt szemben a mainstream közgazdasági felfogással, annak csupán valamiféle sajátos és hazardírozó változata volt. Vagy pontosabb, ha úgy fogalmazok, nem az Európában elfogadott gazdasági szemlélettel állt szemben, hanem az európai jogi kultúrával, de legfőképpen a biztonságra törekvő, kiszámítható környezetben bízó, a kalandorpolitikát elvető polgári társadalomképpel. De az ortodox gazdasági felfogástól az Orbán-kormány nem tudott, nem mert és tulajdonképpen nem is igen akart elszakadni.

 

A sorozat következő részében a Jobbikról mondok tanulságos véleményt.

 

A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

 

142 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr173406209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyanúsítottak 2011.11.24. 15:43:18

A Magyar Nemzet megtudta: a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is kiemelt helyen szerepelt a forint elleni folyamatos, koncentrált támadás témája. A lap értesülései szerint döntés született arról, hogy felderítik a támadássorozat okozóinak ...

Trackback: Segítem a kormány nemzetbiztonsági vizsgálatát 2011.11.24. 11:36:51

Állampolgári kötelezettségemnek eleget téve ezúton hozom a vizsgálatot folytató kormány tudtára, hogy kik a forint elleni folyamatos, koncentrált támadássorozat okozói....

Trackback: Nemortodoxia 2011.11.24. 06:52:00

Amit most mondani készülök, jó eséllyel már ismert lesz számotokra, de egyszerűen le kell írnom. Amikor arról beszélünk, hogy valami nem ortodox, az annyit jelent, hogy a bevettől eltérő. Persze, oka van annak, hogy az számít bev...

Trackback: Vajnágh Domokos: Használati utasítás 2011.11.23. 22:34:40

Az Ön által vásárolt fogkefe a megfelelő szájhigiéné biztosításának nélkülözhetetlen eszköze. Használja fogkeféjét lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta két alkalommal. A fogkefét használat után alaposan tisztítsa meg és száraz hel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menenius 2011.11.24. 08:20:58

@2llkedő:
Ha azt írja a Bakos, hogy görögkeleti, akkor pontatlan mivel a pravoszláv is ortodox. Másrészt a szó jelentése: igazhitű(, nem pedig ortodoxia híve, mivel az az alanya. Pontosabban az igazhitűek lettek ortodoxok.) Az, hogy milyen jelentéstartalmakat társítanak hozzá, ill. milyen jelentésrétegek rakodnak rá az más kérdés. Egyébként meg úgy tűnik használunk, s "kedves vezetőink" is mindenféle kifejezést, amiről halvány fogalmuk sincs. A bejegyzésem erre vonatkozott.

Gyurmigyuri · http://www.g3.hu 2011.11.24. 08:34:09

@Kara kán: Kedveském!
Egyetlen kérdésem van: ki választja -nagy bölcsességgel, körültekintéssel, mérlegeléssel- a vezetőit?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 08:35:14

@Gyurmigyuri:
Drágám!
Sorra mindenkinek igaza van.

Megfigyelo 2011.11.24. 08:35:31

Az alapvető "nem (csak) bűn, hiba" az "egykulcsos" adó. Ezzel a társadalom jómodúbb része kapott kb. 800 milliárd Ft/év "nemzeti ajándékot", úgy, hogy 300 milliárdot a szegényebbektől vettek el, 500 milliárd pedig nagyon hiányzott a költségvetésből, és csak útonállással volt pótolható. A kisebb SZJA-ból származó pénz a gazdagabbaknál nem a belfüldi termékek fogyasztására, hanem megtakarításra, hiteltörlesztésre, külfüldi luxuscikkekre ill. utazásokra ment el, mint ahogy azt meg is lehetett jósolni. A fogyasztás -- és ezen keresztül a hazai termelés -- felpörgetéséhez a *szegényebbek* adóját kellett volna csökkenteni. Ez viszont ellentmondott volna e jobboldal markánsan szegényellenes attitüdjének.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 08:36:21

@Kara kán: Meg amúgy sincs kollektív bűnösség. Vagy mégis?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 08:39:55

@Megfigyelo:
Miért beszélsz mellé? Tessék? Nem hallom!

Az szja úgy ahogy van egy hatalmas baromság. Alkalmatlan az adóztatásra. Ha csak kicsit is ismernéd a történelmet, akkor tudnád, hogy 100 éve sincs, hogy megjelent.

A vagyonadó - na az igen!
Abból lehetne tudni, hogy mennyi az annyi.
Szerinted miért nem azt praktizálják?
Ha eltalálod a jó választ, nyertél egy Duna-kavicsot.

Megfigyelo 2011.11.24. 08:44:29

@szita szita péntek: Elnézést. elnéztem a kommentjét. és lényegében ugyanazt mondtam el én is, csak kevésbé részletesen.

873ujr3rk 2011.11.24. 08:46:30

@Kara kán: biztos hatékony lenne. már magam is azon gondolkodom, hogy eladom a nevünkön levő ingatlanokat, és inkább bérelek. pedig kispályás vagyok. szerinted akinek valóban van jelenleg kimutatható vagyona, hány másodperc alatt tüntetné el, ha felmerülne az adóztatás esélye ? nem gondolod hogy igazából azok kapnának egy azért lássuk be mulatságosan nagy maflást, akik devizahitelből vásároltak ún. luxusingatlant ? igazán lol lenne, mert az eladhatatlan szarukat még adóval is megbasznák. a vagynadó és a forgalmi adó emelése is csak átmeneti megoldás, beindul majd az import a kínai piacokra a szomszédos országokbol, a helyi kereskedő és termelő kap még egy kést a hátába, a vagyonadó pedig a jövedelemadóhoz hasonlóan a kispályásokat éri el.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 08:51:19

@873ujr3rk:
Ha nagyon szépen kérlek, akkor fogsz gondolkodni?

a Zamboni nem egy tészta 2011.11.24. 08:54:24

@Éhesló:

Azt pedig szerencsés lenne nem elfelejteni miként és miért alakult ki az a játszótér, ahol mostanra rajtunk, a görögökön, az olaszokon, az íreken, a baltiakon túl felkerült a szopóálarc a portugálokra, spanyolokra is.

MIKÉNT ÉS MIÉRT? A KORÁBBI KOMMENTELŐK ÍRTAK LOGIKUS MAGYARÁZATOT, VERSENYKÉPTELENSÉG, INDOKOLATLAN SZOCIÁLIS KIADÁSOK, POPULISTA, NÉPSZERŰSÉGHALYHÁSZ KÖLTEKEZÉS, RÖVIDTÁVŰ GONDOLKODÁS... TE ÍGY LÁTOD VAGY NEM, FEJTSD.

Ráadásul szépen lassan felkerül a franciákra, osztrákokra is ahogyan azt a "nemzetközi pénzügyi körök mértékadó" kommunikátorai sugallják.

Ez azért nem valami véletlen egybeesés.
Ne sugalljuk már azt, hogy itt Európában nincs teljesítmény és képesség.
SZERINTED VAN? NÉMETORSZÁGBAN 37 ÓRA A MUNKAHÉT (kb), A MUNKAKÉPES KORU LAKOSSÁG ARÁNYA CSÖKKEN...

Pénz nincs azoktól, akiknél ott van, amit profitként megtermeltünk az elmúlt pár száz évben.
Volt már ilyen 29-ben.
HOL? MI VOLT 29-BEN? VALAKIKNÉL OTT VAN EZ ELMÚLT 100 ÉVBEN MEGTERMELT GAZDASÁGI PROFIT? EZ TUTI? :)
EMBER

gono 2011.11.24. 08:54:46

ez egy borzastóan erőlködős cikk, aminek ráadásul hioányzik az értelme.

Megfigyelo 2011.11.24. 09:06:41

@Kara kán: Én nem foglalkoztam hosszútávú analízissel, én az Orbán.-Matolcsy által bevezetett cáltoztatások azonnali kontraproduktív hatásáról írtam.

Megfigyelo 2011.11.24. 09:07:57

cáltoztatások --> változtatások

SPU 2011.11.24. 09:13:30

Minden hatalmat a szovjeteknek! - megmondta már Vlagyimir Iljics.

Be kell vezetni a hadigazdálkodaást és a jegyrencert.

Egyszer már nem jött be, tehát most statisztikailag valószínűbb, hogy sikerül.

szatyi 2011.11.24. 09:15:58

Én akkor röhögtem el magam, amikor egy bekezdésen belül arról értekezik, hogy csökkenteni kell az állami kiadásokat, mert akkor lehet az elvonásokat is, de még ugyanabban a mondatban fejtegetni kezdi azt is, hogy növelni kell az állami kiadásokat, mert az is kikerül valakihez, akinek ettől nő a vásárlóereje meg a fogyasztása.

Klasszikussal szólva: akkor ezt most hogy?

Ennyire konzekvens ember hogy lehetne már negatív véleménnyel bármiről is? :)

szatyi 2011.11.24. 09:17:25

Ja, és azért, mert most divatos dolog gazdasági elemző cikket írni, nem muszáj azt mindenkinek.

2llkedő 2011.11.24. 09:31:05

@Kara kán:
"Az szja úgy ahogy van egy hatalmas baromság. Alkalmatlan az adóztatásra. "

Lehet, hogy igazad van, mégis ezt használják a világon. Ha esetleg kilőnénk magunkat a holdra, akkor ott el is felejthetnénk. Viszont a föld egy nagy jáccótér, ahol kialakultak bizonyos játékszabályok, amit illik betartani, mert különben ki leszel közösítve és jácchatsz egymagadban.

genyamagyar 2011.11.24. 09:34:42

@SPU: "Minden hatalmat a szovjeteknek! - megmondta már Vlagyimir Iljics."

Orbán szerint az ipart kell fejleszteni, hogy az ország felvirágozzon. Tiszta ötvenes évek... Fog még zúgni a Vörös Csepel. :)

873ujr3rk 2011.11.24. 09:40:35

@Kara kán: bazz köszi a linked. feldobtad a reggelem. mindentlátó szememmel rájöttem a megoldásra. a nyilvánvalóan magyar eredetű svájci gárda vatikáni osztagát kéne bevetni a mocskos nemzetközi zsidótőke megcsapolására. lol. nem tervezel könyvet ?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.24. 09:45:46

A cikk nagyon érdekes. Nem abban az értelemben, hogy jó, hanem, hogy olyan alapokra épül, ami már eleve feltételezés...

"Azaz elképzelhető, hogy abban a válságban, amit megélni vagyunk kénytelenek, a tőkés gazdaság újabb nagy átalakulását tapasztalhatjuk meg. Könnyen lehet, hogy néhány évtized múlva mindaz, amit most tudunk a gazdaság működéséről csak emlék lesz, csak történelem, és egy gyökeresen más logika mentén szerveződik a társadalom. "
Vagy az is elképzelhető, hogy holnap UFÓ-k szállják meg a parlamentet. Bár az is lehet, hogy már meg is történt... Ahogy Matolcsyt elnézem... :)

teletök 2011.11.24. 09:57:21

Az „nem ortodox” gazdaságpolitika lépései:

A magas jövedelműek adócsökkentése. A közgazdaságtan alapjai között tanítják, hogy a jövedelem növekedéssel exponenciálisan nő a megtakarítása a családoknak, tehát dilettantizmus volt várni, hogy ez nagy fogyasztás növekedéssel jár. Ellenben az átlagkeresett alatt élő rétegnél jövedelem csökkentés, akik minden fillért kénytelenek fogyasztásra költeni, csökkenést eredményezett.

Egy olyan nyitott gazdaságnál mint a mienk, a belső fogyasztás növelése a külkereskedelmi mérleget is rontja, mert nálunk még nem gyártanak LCD TV-t. A blogger szerint ha lett volna keret akkor lenne magyar LCD TV és minden tudatos állampolgárnak azt kellene fogyasztania?

Multik megadóztatása – beruházási keret csökkentést eredményez (éjen ez volt a nem ortodox cél?), nehogy már azt higgye valaki, hogy a „gonosz” tulajdonos nem haszon maximalizálásra törekszik, így marad számára a bérkeret és beruházás csökkentés, vagy mint a kereskedelmi láncoknál, a magyar beszállítok árainak lenyomása. Volt olyan naiv ember aki elhitte, hogy a külön adókat nem fogják a lakosságra áthárítani a multik és a bankok (na annak a gondolkodása „nem ortodox” )

Extrém magas szintre emelése a Gyurcsány kormány által kivetett bankadónak – hitel kihelyezés visszafogása –beruházás csökkentés.

A váratlan válság teóriája:

A nagy szabadságharcosok 200 feletti és folyamatosan növekvő CHF árfolyamnál, valamint nem túl nagy gazdasági növekedést produkáló Uniónál lépték meg az adó reformot, akkor miért is csodálkoznak a végeredményen.

A „nem ortodox gazdaságpolitika” egyetlen lapra tette föl mindent, hogy a német gazdasági növekedés majd magával húzza az ország növekedését. Vesztettek, erre látszat és valós eredmény nélkül ráment a nyugdíjunk. A nyugdíj lenyúlásának csak abban az esetben lehetett volna értelme, ha valós növekedést indikál, de ezt nem látjuk.

A külföldi negatív megítélést nem a „ nem ortodox” multikat, bankokat sértő intézkedések miatt volt elsősorban, hanem a fenntarthatatlansága miatt, mert lás meglepő csodát elfogyott a nyugdíj, kénytelenek nagy mértékű adó emelésre,, és kiadás csökkentésre, amit mindenki megjósolt előre, na ez az ortodox gazdaság politika, megint a bérből és fizetésből élők fizetnek.

Idén és még évekig a „szabadságharcosok” hiteltelen politikájának árát fizetjük, és nem a grandiózus gazdaságpolitika előnyeit élvezzük. Nézzük meg a régiónk országait, ahol szintén van CHF hitel (bár kisseb kamattal mint nálunk – CDS felár), nagyobb gazdasági növekedés, bár az is igaz, hogy ök nem látták át a Matolcsizmus lényegét, nem értik a nem ortodox gazdaságpolitikát.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.11.24. 09:59:41

Elképesztőnek tartom, ami Kelet-Európában folyik. És ez, azon kívül, hogy birka módon nem teszünk ellene semmi komolyat (ahol a "komoly" valahol az utcai zavargásoknál kezdődik), nem a mi hibánk. Gondoljuk már át, mi folyik itt!
Azzal, hogy beléptünk az EU-ba (illetve már előtte is), aláírtunk egy rakat szerződést, elfogadtunk egy halom szabványt (amelyek betartása persze költséges dolog), tökéletes piacot és munkaerőforrást teremtettünk a nyugati cégeknek. Ők meg idejönnek, élvezik az európai szintű környezet biztonságát, és a töredékét fizetik ki munkabérként annak, amit nyugaton.
Csak említsétek meg a hazai átlagbért egy németnek vagy egy angolnak, és nézzétek az elkerekedett szemeket!

belekotty 2011.11.24. 10:00:06

@Kara kán: "Egyet jegyezz meg, de azt jól: a nép soha nem hibás.
A vezető hibás," - Ki választja a vezetőt?

belekotty 2011.11.24. 10:02:45

@Kara kán: Ez ám az unortodox gondolkodás mód! Ha nem lenne SZJA, szerinted a vállakozások nem fizetnének ki minden fizuban? Ehhez másodperceket kellett volna csak gondolkoznod, hogy ilyen hülyeséget ne írjál le!

maskep 2011.11.24. 10:06:01

@Mikka-Makka: 'Az eredeti elképzelés nagyon leegyszerűsítve az volt, hogy a belföldi fogyasztás élénkítése jó hatással van a hazai termelésre is, így a fogyasztás növelésével beindítható lesz a gazdasági növekedés.'

Ez nem csak a hazai környezetre nem volt soha igaz, de alapvetően ez a hitelből való fogyasztás-felpörgetés okozta a világgazdasági válságot is jórészt, olyan országban, ahol pedig ez sokáig működni látszott. Autós hasonlattal: Telenyomtuk az autót naftával hitelből és feltuningoltuk, hogy gyorsabban haladjunk, mint ahogy az út épül.

Az igaz, hogy Magyarországon ez már tíz éve, az első Orbán-Matolcsy kormány idején is nyilvánvaló baromság volt, de ennél is kártékonyabb ez a nem-ortodoxia alapvetően.

2llkedő 2011.11.24. 10:07:48

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

"Ők meg idejönnek, élvezik az európai szintű környezet biztonságát, és a töredékét fizetik ki munkabérként annak, amit nyugaton."

Szerinted miért?

Times New Roman 2011.11.24. 10:07:57

Most őszintén, miért kell minden szart átvenni nyugatról..?! Miért kell mindenhol a hülyeségeitekbe összefutni..?? (költői kérdés)
"unortodoxia", mi?!:)))) Ez egy elcseszett angol szóképzési kísérlet eredménye (latin prefix + görög szó... totál helytelen megoldás, jobb helyeken ezt mellőzik is már).
Miért, miért, miért kell minden aluliskolázott, ócska fordulatot átvenni nyugatról, kicsi majmok, hogy aztán ezzel is rontsátok anyanyelvetek minőségét?! Csak hogy villogjatok, hogy tudtok egy idegen szót?!:) De legalább lenne annyi eszetek, hogy jól képzett idegen szavakat vesztek át, de nem....:)

Times New Roman 2011.11.24. 10:13:49

@menenius: az antiortodox is helyes lenne

Elijah_Baley 2011.11.24. 10:14:10

matolcsi okos, ez nem kérdés, épp csak elfelejtett levelet küldeni a középosztálynak amiben felsorolja azon termékeket, amiket a felszabadult adóból kötelező lett volna beszerezni :)

Elijah_Baley 2011.11.24. 10:17:39

@Born to be wild: aszittem német, de valami iróniát éreztem benne, nem hiszem, h tényleg ennyire faragatlanok lennének, inkább rajtunk szórakoznak, akár nyelvi eszközökkel is.

belekotty 2011.11.24. 10:19:20

www.origo.hu/itthon/20111123-lazar-janos-modositoja-a-villamosenergiatorvenyhez.html

Hmmmm... tehát ha az önkorinál, sulinál, óvodánál lezárják a gázt vagy a távfűtést, akkor mindenki átvált villanyra. Sőt a kikapcsolást megelőzendő azonnal villannyal kezdenek fűteni. A magyar villamosenergia rendszer összeomlik, jönnek az áramkorlátozások, stb. Lázár Jani miért nem konzultál egy olyannal, aki tudja hogy mitől jön a 220 a falból?

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.11.24. 10:24:34

@2llkedő: Mert nem vettek be a brancsba. És kezdettől fogva nem volt ilyen szándékuk.
Ne gondoljuk már azt, hogy a franciák vagy a németek illatosabbat finganak, és aaaakkkkora szakértelmük van úgy általában, hogy az utcaseprő is 5-10szer annyit keres, mint nálunk. Egyszerűen az a helyzet, hogy a világgazdaságot egy gradiens hajtja, ami a szegényebb országoktól a gazdagabbak felé mutat, és a leggazdagabbak és legerősebbek határozzák meg, hogy egy ilyen kis ország, mint a miénk, hova kerüljön. Ezt kellene belátni, és abbahagyni a seggük kinyalását, mert eddig nem sok jót kaptunk tőlük.

2llkedő 2011.11.24. 10:30:50

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Hát bizony nagyon tévedsz!
Azért tudják megtenni, mert ha valaki annyit kérne a munkájáért, amennyit kint is fizetnek, máris lenne mellette száz, akik jóval olcsóbban megcsinálná. Ő pedig nem hülye, hogy ne az olcsóbbat válassza.

maskep 2011.11.24. 10:32:33

Mit kell tenni, ha az ember eltéved az őserdőben? Egyértelműnek tűnik: El kell indulni valamerre, mert aki helyben marad, biztosan vagy éhen-szomjan hal, és/vagy préda lesz.

Egy tanfolyamon egy érdekes játékot játszottunk: Képzeljük el, hogy lezuhanunk repülővel a sivatagban, és rendelkezésünkre állnak bizonyos tárgyak, eszközök. rangsoroljuk őket a túlélésben való fontossága szempontjából! A sok tévhit mellett (a só jó szomjúság ellen, stb.) alapvetően mind arra a stratégiára építettünk, hogy el kell jutni "valahová". A megoldás ugyanakkor sokkoló volt: Sivatagban minimális az esélye annak, hogy gyalog eljutunk valahová, mielőtt végünk lenne. Ezért a legesélyesebb stratégia az, hogy helyben maradunk, és láthatóvá tesszük magunkat az esetleg arra tévedő repülők számára.

Valóban: Nincsenek sablonos megoldások, amik minden helyzetre igazak. A kulcs nem is a kotta, az itiner követése, hanem a helyzetfelismerés.

Orbán és Matolcsy tudta, hogy eltévedtünk: Őserdőben vagyunk, sebesen és határozottan el kell indulnunk valamerre. Kizárólag erre az erőforrás-bőséges dzsungelre készültek fel. Nem vették észre, hogy nem csak mi tévedtünk el, de a Világ is: Ez itt nem őserdő, hanem sivatag...

A magyarok valóban fogékonyak az unortodox gazdasági megoldásokra. Történelmi hagyomány: Legalább az ötvenes évek óta próbálnak magyar közgazdászok unortodox környezetben működő gazdasági modelleket alkotni.

A világgazdasági válság (első) csúcsán, 2009. körül a Bajnai-kormány is "unortodox" gazdaságpolitikát folytatott, bár talán kényszerből. A29-33-as válság tanulsága az volt, hogy azok az országok tudtak a válság után megerősödni, amelyek beruházásokkal, munkahely- és piacteremtéssel, fogyasztás-bővítéssel finanszírozták a nehéz időket. Szerintem ezeken is látható volt már az elején, hogy pontosan azt a válságot erősíti e a pénzszórás, amelyik gyökere (szerintem) a pénz megtermelésének és felhasználásának ideje közötti anomália, vagyis hogy előbb elkölthető, mint hogy megtermelődik.

Bajnaiék nem ezt az ortodox válságkezelést folytatták: Szinte az egész világgal szemben stabilizálták a költségvetést, és hosszútávú átalakítások kezdeményeit hozták létre.

Bíztam benne, hogy a köztudottan harcos természetű Orbán Viktor, Bajnait követve (mint ahogy 1998.-ban is a Horn-Bokros gazdaságpolitikát folytatta) élvezni fogja, hogy az egyensúlyteremtés folytatásával, dacból is, büszkén szembemegy a világtrenddel. De hát nem: Annyira beleélték magukat valószínűleg abba, hogy 2002.-ben, mikor abbahagyták, milyen fasza volt minden, ott kell folytatni, ahol abbahagyták, csak könyörtelenebbül, hogy semmibe vették a realitásokat.

Ez a mostani kapkodás az IMF-fel engem az MSZP poszt-gyurcsányi kéthetes kormányfő-castingjára emlékeztet. Hogyan lehet ebből bármilyen jóindulattal valamiféle rendszert, átgondolt stratégiát feltételezni? Orbán és Matolcsy a saját, és ezáltal szerencsére az ország életéért küzd - fejvesztve...

A poszt dícséri a koncepciót, ami nem jött be. Valóban, nem szabad még utólag sem lehurrogni egy jó elméletet csak azért, mert alapvető baromság volt!

2llkedő 2011.11.24. 10:41:09

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Pedig ilyen eccerű. Amíg van aki olcsóbban megcsinálja, addig azzal végeztetik el a munkát. Akkor, amikor munkaerő felesleg van, ez érvényben is lesz.

maskep 2011.11.24. 10:52:34

@maskep: Az első Orbán-kormány egyik legfőbb erőssége az volt, hogy mindenre volt B-terv, néha C-terv is. Mindent kisakkozott előre, és ritkán került előre nem kalkulált helyzetbe.

Vagy szellemi teljesítményének romlása, vagy elbizakodottsága vezetett oda, hogy nincsenek, nem voltak előre kidolgozott alternatívák. Mondhatnám, hogy Orbán 2006. vége óta egyfolytában nyerésben volt, és ezt jó jelnek látva, mindent egy lapra tett föl: A tökfilkó Matolcsyra.

Azt tudta, hogy komoly ellenzésben lesz része, ezért elhatározta, hogy nem hallgat a szirénhangokra (hisz' előre tudta, hogy itthon-külföldön az egész világgal kell harcolni), és a lehetséges intézményes fékező elemeket leszereli.

Így valóban nehéz a jó helyzet-felismerés, és valóban nehéz váltani koncepciót, ha nincs másik...

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.11.24. 10:56:09

Ilyen egyszerű lenne, ha az EU egy hatalmas, homogén állam lenne, homogén törvénykezéssel. A gondot azonban az jelenti, hogy csatlakozott egy csomó új ország, akik törvényi szinten is versengenek a cégekért. Nem azzal vitatkozom, hogy MOST így működik a (munkaerő)piaci verseny, hanem mindössze azt állítom, hogy a nyugati országok helyzeti előnye miatt jutottunk el ide, ahol vagyunk. Az Audi a magyarországi alacsonyabb munkabérek miatt tud annyit fizetni az otthoniaknak, amennyit (plusz az adókból jut utcaseprőkre is).
Az EU-hoz való közeledés során egyszer "beáraztuk" magunkat, és innen nehéz elmozdulni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.24. 10:57:30

@poszt.

A belföldi fogyasztást élénkítették.
Így, ahogy mondod.

Ugrálunk és leadtunk pár kilót.

Ha az ugrálást abbahagyjuk, akkor marad a fogyózás koplalással.

maskep 2011.11.24. 11:04:06

@2llkedő: A "a régihez csökönyösen ragaszkodó, maradi" ellentéte alapvetően nem az "unortodox", hanem a "progresszív". De ennek egyrészt liberális és baloldali felhangjai vannak, másrészt még pislogva sem lehet ezt szó szerinte "előremutatónak, előrevivőnek" nevezni...

Matolcsy számára ezek közül az értelmezések közül az "unortodox" inkább a "a rituális szabályokhoz mereven ragaszkodó" meghatározás ellentétét jelenti. A makrogazdasági törvényszerűségek számára "rituális szabályok". Nem igen tartja a közgazdaságtant használható tudománynak, inkább elmaradott vallásnak...

maskep 2011.11.24. 11:06:22

@maskep: A "mereven ragaszkodó" ellentéte a "rugalmasan elszakadó", "elrugaszkodó".

Helyben vagyunk!

sjz 2011.11.24. 11:10:22

Kell egy jó vezető egy cégnek és egy országnak is. Ez a cégvezető összeveszett az egyik bankkal és, kivagyiságból csakazértis egy másiktól vett fel kölcsönt, jóval nagyobb kamatra.
Volt még néhány ilyen ügyes húzása, a cég fölszámolás alatt, a főnök elzavarva.
Az ország vezetőit ismerjük.
Haladjunk gyorsabban, legyen fölszámolva a mostani helyzet, és legyenek már végre elzavarva a vezetők, mind az összes, a 20+20 elvesztegetett év alatt kártékonykodókat beleértve.
Azért ne felejtsük el azt sem, hogy a legvidámabb barakkból lettünk valami iszonyatosan fos hellyé.
20 éve irigyeltek bennünket a környező országok lakói, Ausztriát kivéve, ma ez már egyre kevésbé mondható el.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.11.24. 11:12:21

@maskep: Én nem ítélnék el senkit, aki el akar rugaszkodni a klasszikus közgazdaságtan szabályaitól egy olyan beteg (úgy értem, a mindenféle támogatásoktól, és a tagországok politikai érdekeitől terhelt) piacon, mint az európai.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 11:13:01

Gyerekek, gyerekek!
Ne szomorítsatok el!

Az tud engem a legeslegjobban elszomorítani, amikor látom, hogy valakik - jelen esetben ti -:
1. Nem használják a józan magyar paraszti eszüket (továbbiakban: jmpé);
2. Nem gondolkodnak logikusan (továbbiakban: lg);
3. Nincs bennük szemernyi erkölcs sem, még betyárbecsület sem (továbbiakban: e&bb).

Én az ilyen embereket le szoktam írni a könyvelésemben, mint az Uzsoki utcai kórház orvosai a menthetetlen rákos betegeket. Bár az tény, hogy humanista gondolkodó révén nem alkalmazok, és nem is pártokok semmiféle eutanáziát.

Eddig stimmt!

Mert ha igen, akkor esetleg tovább léphetünk.

873ujr3rk 2011.11.24. 11:16:06

milyen kár, hogy ilyen gyorsan lekerült a post az indexről.
pedig mekkora okosság volt már...

pucros 2011.11.24. 11:25:04

A kapitalizmusnak a következő kiadásra meg kell szabadulni annak összes fenntarthatatlanul pilótajáték-szerű elemétől. A pilótajátékoknak folyton új kiaknázatlan területeket kell keresniük ahhoz, hogy fenntartsák magukat. Az utóbbi évszázadok története éppen arról szól, hogy a gazdasági növekedés, mint legelső prioritás, különféle dimenziók mentén kutat és teremt magának újabb és újabb lehetőségeket. Az a sci-fi közhely, miszerint az ember saját teremtménye, amit a dolga megkönnyítése végett talát fel, idővel rabszolgájává teszi teremtőjét, rég megvalósult - csak épp nem robotokat szolgálunk emberként, hanem a gazdaságot.
A versenypályán kívül nincs hely; egy olyan stratégia, ami megpróbálna kimaradni, egyenlő lenne egy versenyen belüli vesztes stratégiával, ezért a legkisebb rossz még mindig együtt rohanni a többiekkel, és csak a szakadék előtti optimális ponton elszakadni tőlük. Egyszer újra meg kell majd tanulnunk, hogy a valós emberi szükségletek csupán a tiszta levegő, víz és élelem, amit helyben kell biztosítani tudni, amennyire rajtunk múlik, alkalmas településszerkezettel és népsűrűség-eloszlással, illetve mindezt meg is kell majd védeni azoktól, akiknek kevésbé sikerül berendezkedniük ugyanerre.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 11:32:39

@873ujr3rk:
Bezzeg a Varánusz.blogot és más libsi mocskokat napokig ott mutogatnak.
A jobboldalról érkező vérmes kritikákat, de még az ilyen középutas, lagymatag írásokat sem rakják ki nagyon az ablakba.
Félnek, hogy a birka nép eccer csak öntudatra ébred.

2llkedő 2011.11.24. 11:50:49

@Kara kán: "Félnek, hogy a birka nép eccer csak öntudatra ébred."

Akkó leszel nagy bajban!

PiBá 2011.11.24. 12:47:18

Itt már említette valaki, azindex-en lévő ajánlónál már felhúztam a szemöldököm, ""a magyar gazdaságirányításnak fejet kell hajtania a nemzetközi pénztőke előtt"

A kapitalista rendszernek megvannak a játészabályai. Persze nem muszáj aszerint játszani, de akkor az már nem kapitalizmus ... Most mit is irigylünk? Kubát? Észak-Koreát?

maskep 2011.11.24. 13:17:19

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: A korábbi klisék "checklist" szerű követése biztos, hogy nem jelent kiemelkedő sikert, bár jóval kevésbé kockázatos is, mint a nem-szokványos út.

Arra akartam kilyukadni, hogy a (bármilyen) szokatlan megoldások (bármi áron való) követése önmagában nem érték, sőt, veszélyes (mint a mellékelt ábra mutatja). A HELYZETFELISMERÉS a lényeg, hogy utána bármilyen olyan úton elinduljunk, ami nem csak jó adag szerencsével kerüli el a bukást.

Orbán és Matolcsy l'art pour l'art, pusztán a vagabundság miatt keresett más utat. Eredetileg egy olyan helyzetre épülhetett csak ez a fajta unortodoxia 2002.-ben még sikerrel kecsegtetett a világgazdasági körülmények miatt (konjunktúra, pénzbőség) - mégis maskep alakult a világ. Arról nem is beszélve, amiként a válság tükrében ezt a gazdaságpolitikát, ennek fenntarthatóságát értékeljük. 2006.-ban talán még volt esélye. 2010.-ben a gazdag, kusza őserdő már csak délibábként, illetve démonként létezhetett.

Ez a Matolcsyzmus már 2002.-ben is anakronizmus volt, bár jóval kevésbé "unortodox", mint a mostani válság idején, amikor is valóban sokkolóan hat, tekintve, hogy a nagy példaképet, az USA gazdaságát rogyasztotta meg ez az út. És onnan kezdve, hogy alapvetően félre is értelmezték a helyzetet, bármilyen esetleges siker maximum a szerencséjüket dícsérheti, és nem a kivételes tehetségüket, vagy stratégiájuk helyességét. Nem vakmerőek, hanem vakok...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.24. 13:33:58

@maskep:
Nem vagabundság miatt választották, hanem wishful thinking miatt. Amit a gazdasági racionalitás megkíván az népszerűtlen, tehát egy politikus nem gondol rá szívesen. Volt viszont egy a közgazdászok által lenézett sarlatán, akit olyat mondott, amit jó hallani és elhitték neki. Ki ne szeretne hinni abban, hogy az állam támogatja a narancstermesztést, azzal két legyet üt egy csapásra. Munkát ad a narancstermesztőnek és nem megy ki a pénz importra. Nem tök jól hangzik?
Ja, hogy a támogatáshoz szükséges pénzt az állam a gazdaságból vonja ki? Erre jobb nem is gondolni. stb.

873ujr3rk 2011.11.24. 14:33:21

@Kara kán: nyilvánhogy. hiszen zsidókommunistacionistakarvalytőkenemzetközibankárvilágmultiössszeesküvéssorosdemszkybrigád vazeg.
nade majd a jobbik..

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 14:43:48

@873ujr3rk:
Nyusszancs!
Oké, te nem vagy nyusszancs, én meg nem vagyok jobbikos.
Én - független és pártatlan gondolkodóként - azt támogatom, ami a fenti 3 pontos követelményrendszeremnek megfelel. Így érthető?

Vileda 2011.11.24. 14:44:27

@Kara kán:

A birka népet itt te képviseled. Bár akkora birka mint te azért kevés van és napról napra egyre kevesebb.

Őszintén szólva szinte hihetetlen, hogy vannak még olyanok akiknek másfél évnyi tömény hazudozás és kőkemény elkúrás után se esnek le a dolgok.

Az IMF-hez visszasomfordálást hogy magyarzáod? A forint árfolyamát hogy magyarázod?
A benzinárat hogy magyarázod?
A sokadik sikertelen államkötvény aukciót hogy magyarázod?
Az európa szerte legmagasabb adókat hogy magyarázod?
A folyamatos önellentmodást hogy magyarázod?
Folytassam? Minek, egy ilyen agyatlan barom mint te úgyis képtelen bármit is végiggondolni, beleégették a csöpnyi kis agyadba, hogy LOVE FIDESZ és azóta is itt tartasz.

De szar lesz majd a felbredés kisfiam, nagyon szar. Én szóltam...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 14:49:52

@Vileda:
Mondták már neked, hogy olyan agyad van, mint egy mosogatórongynak? Mert most mondom.

A történet nem csak arról szól, amit a te szűk, nagyon szűk agytekervényeid és lekorlátozott dimenziójú csőuniverzumod be tud fogadni. Sokkalta bonyolultabb annál.

Először is: a hűségről van szó. Ha én valakit szeretek, akkor azt én el nem hagyom, pláne nem akkor, ha valamilyen baj éri. Lehet engem birkázni, meg marházni, de nálam ez becsület dolga. Annál is inkább, mert az igazság ideát van. Vili?!

Amit fent írtál, minden megmagyarázható. Még az IMF-hez való visszatérés is. Én már leírtam máshol is, de leírom neked is: ez egy taktikai visszavonulás.

Ja, és van egy számodra rossz friss hírem:
Ma 30 mrd ft értékű kincstárjegyet hirdettek meg, és 80 mrd ft értékű jegyzés futott be rá. Az állam azonban - a nagy kereslet ellenére - tartotta magát az eredeti kerethez.
Fityisz nektek!

Vileda 2011.11.24. 14:51:14

@Kara kán:

Nesze:

"A Heti Válaszban megjelent véleménycikkében Matolcsy György arról írt, hogy példátlan siker a kormány gazdasági kormányzásának első 18 hónapja, amely az 1945-47-es újjáépítéshez mérhető."
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/komment/20111124-matolcsy-a-haborus-ujjaepiteshez-merheto-a-sikerunk.html

Remélem te is nap mint nap érzed ezt a rohadt nagy sikert és kétség sincs benned afelől, hogy hőn szeretett vezéred jobbkeze színtiszta igazat beszél. Európa nem győz minket csodálni! Úgy növekszik a gazdaság, nő a foglalkoztatottság, emelkedik az életszínvonal, hogy lassan fel kell készülnünk a hanyatló nyugatról ide menekülők áradatára, akik mind ki akarják venni részüket a nagy magyar csodából. Hamarosan ki fog deülni, hogy az IMF-et is csak azért hívtuk, hogy mi adjunk nekik hitelt, amiből a hamarosan csőd szélére kerülő németeket, francikat, angolokat megmenthetjük majd.

Dicsőség a Vezénylőtábornoknak!

2llkedő 2011.11.24. 15:00:53

@Kara kán:
"a hűségről van szó. Ha én valakit szeretek, akkor azt én el nem hagyom, pláne nem akkor, ha valamilyen baj éri. Lehet engem birkázni, meg marházni, de nálam ez becsület dolga."

"Én - független és pártatlan gondolkodóként -"

? ? ? ? ? ? ? ? ?

2llkedő 2011.11.24. 15:05:44

@Kara kán:
"Amit fent írtál, minden megmagyarázható."

Feriék is mindent megmagyaráztak. Csak ők szerinted hazudtak, a mostaniak pedig igazat mondanak. Vannak akik azt mondják a mostaniak hazudnak, Feriék igazat modtak. Attól függ, honnan nézzük. Minden relatív. Viszont a piac az, aki értékel.

Vileda 2011.11.24. 15:12:51

@Kara kán:

Az ember lehet hűséges a hazájához, lehet hűséges a szeretteihez, a családjához, de aki egy rohadt politikai párthoz érez hűséget, főleg egy olyanhoz ami többször váltott már irányt mint más alsóneműt, az nem normális.

Szóval az IMF-hez visszatérés taktika?
Értem.
És az meg se fordul a picike kis fejecskédben, hogy az igazán tuti taktika az lett volna, ha el se hajtjuk az IMF-et nagy pofával? Mert ugyan meséld már el nekem, hogy mégis mit értünk el a másfél év keménykedéssel?

A bizonytalanság miatt zuhanó forint tobb ezer millárdos veszteséget okozott a magyar gazdaságnak. Az államosított magánnyugdíj vagyon gyakorlatilag úgy elolvadt, mintha sose lett volna. Mindez miért? Hogy most, amikor az államcsőd veszélye lóg a levegőben, visszamenjünk ugyanoda ahonnan elindultunk? Ezt magyarzád meg nekem te agymosott pártkatona.

Amit az imádott vezéred és csapata másfél éve művel, abban nem az a legborzasztóbb, hogy egyszerűen csak elkúrták, hanem az, hogy teljesen felesleges csatákat provokáltak ki, amiket aztán sorra el is vesztettek, mindezt azért, hogy most fülüket-farkukat behúzva visszasomfordáljanak a kezdőpontra. Az igazi bibi az, hogy mindezt mi fizetjük ki. Mindezt azért, hogy a magadfajta agymosott hülyéket kielégítsék.
Ha Orbán csak egy picit is okos vezető lenne és nem egy hatalommániás elmebeteg, akkor képes lett volna ELŐRE felmérni a nagy bank ellenes, multi ellenes, IMF ellenes hadjáratunk negatív következményeit, mint ahogy ezt egyébként minden gazdasági elemző - vagy akárcsak józan paraszti ésszel rendelkező átlagember - láthatta előre.

Ha már úgyis annyira haverkodtok a kínaiakkal, a következő nagy hadjárat előtt nem ártana Sun Tzu-t olvasni. Picit okosabb volt mint a szerelmeid.

Ja igen, a kincstárjegy aukció rohadtul sikeres volt: "Az aukción 6,63 százalékos átlaghozam alakult ki, jóval a 6,00 százalékos jegybanki alapkamat felett és 56 bázisponttal meghaladva a két héttel ezelőtti likviditási kincstárjegy aukció 6,07 százalékos átlaghozamát."

Ne zavarjon, hogy még kilyen hozmszint mellett is az IMF behívása kellett, hogy egyáltalán bárkit is érdekeljenek a kincstárjegyeink. Na ezt a sikert aztán végképp irigyelni fogja a hanyatló nyugat. :)

Jobbulást!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 15:17:24

@Vileda:
A gyengélkedő forint nem jó pl. a devizahiteleseknek, de jó az exportnak. Nő az export, dől a lé, csökkenni fog az államadósság, lesz több pénz a magyar zsebekben, a devizahitelesek zsebében is.

2llkedő 2011.11.24. 15:21:09

@Kara kán: "lesz több pénz a magyar zsebekben"

Legfeljebb azoknak a zsebében, akik exportálnak.
De álmodjál csak! Egyszer majd csak belelóg az ujjad a bilibe.

2llkedő 2011.11.24. 15:27:09

@Vileda:
"de aki egy rohadt politikai párthoz érez hűséget, főleg egy olyanhoz ami többször váltott már irányt mint más alsóneműt, az nem normális."

Szokták mondani, hogy a változatosság gyönyörködtet.

Vileda 2011.11.24. 15:27:33

@Kara kán:

Muhahahahahaaaaa.

Na akkor művelődjél picit: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=128212

Aztán várom a magyarázatot, hogy akkor most akkor hazudtak, vagy most. :)

Ami pedig téged illet, a te bajodat úgy hívják, hogy kognitív disszonancia. Belevésődött a kis agyadba, hogy a Fidesz csudálatos és minden probléma megoldója, minden tény ami ennek ellentmond, csak zavart okoz a fejedben és próbálod alternatív igazságokkal megmagyarázni. De ezek egyszer biza el fognak fogyni. Hamarabb mint gondolnád.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 15:27:37

@2llkedő:
Túl negatív a hozzáállásod.

Mondjuk én alapvetően pozitív gondolkodású vagyok, nekem ilyenre nem volt szükség, de néked el kéne menni olyan Dr. Silva-féle agykontrollos tanfolyamra. Az állítólag segít.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.24. 15:28:46

Eljutottunk a pszichoanalízishez. Juhé!
:-D

2llkedő 2011.11.24. 15:29:22

@Kara kán: Kössz, de kihagyom. A hozzáállásom nem negatív, csak nem veszek be mindent, amit a számba adnak. Kinőttem már abból a kórból.

2llkedő 2011.11.24. 15:36:46

@Kara kán: "Ha én valakit szeretek, akkor azt én el nem hagyom, pláne nem akkor, ha valamilyen baj éri."

A szerelem elvakít!

Vileda 2011.11.24. 15:42:29

@2llkedő:

Ha tudná szegény, hogy a szerelme nem a baj áldozata, hanem az okozója.

Egészen elképesztő, hogy valaki így beszéljen egy pártról, nem is láttam még ilyet. Ha még az országot szeretné, de nem ő, a Fideszt szereti, a Fideszért aggódik, az ország le van szarva, csak a Fidesz élje túl. Szavakat se találok erre.

maskep 2011.11.25. 07:32:36

@h_m: @Kara kán: További sikernek tekinthető, hogy a Moody's megváltoztatta Magyarország adósság-besorolását.

Persze, én tudom, hogy a hitelminősítők csak kb. 2010. közepéig voltak korrektek, azóta pedig összeesküdnek Magyarország és a magyarok ellen, de azért így is örülhetünk & büszlékedhetünk...

873ujr3rk 2011.11.25. 07:59:34

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/24/leminosites/

nyilván az összeesküvés része. mert támadnak. bazmeg ennyire szar dumával még kádárék sem mertek előállni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.25. 08:13:35

A blogger írta:
"A végtörlesztési lehetőség, valamint a bankadó megszüntetése biztos, hogy feltételei lesznek az IMF-fel kötendő új hitelkeret-szerződésnek. A valutaalap ugyanis már régen egyértelművé tette, hogy ezek veszélyeztetik a pénzügyi rendszer – azaz a bankrendszer – stabilitását. "

A pénzügyi rendszer stabilitása csak akkor biztosított, ha a horgasorrúak válság idején is százmilliós prémiumokat visznek haza.
Egyébként ha megnézed ennek a fő horgasorrúnak a fényképét, érted, hogy miről beszélek:
t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsnwQbBh9Tt0rC-01mGHeOEnzOlC0BE4nXKMg2f5_rTnSUUiUu

Pemetebokor 2011.11.25. 11:56:40

@Kara kán:

Horgasorrúzhatsz itt napestig náci gyerek, de tudod van egy bibi:
Mindenki tisztában van vele, hogy hogy működik a világ, aki széllel szemben akar hugyozni, az készüljön fel rá, hogy a végén összehugyzza magát. Az a bibi, hogy itt Orbán konkrétan minket hugyozik le, minden eszetlen lépését mi szívjuk meg, pedig mindenki szól neki előre, hogy ez így nem lesz jó. És basszameg, amikor már konkrétan látszik, hogy nem lesz jó, ezek még akkor is tovább csinálják. Mert csak. Ők így szoktak leesni, ahogy a viccben az agresszív Meddig fogunk menni, amíg az utolsó filléreiket is elvesztik a magyar emberek?

Mondd már el, a végtörlesztés miért kellett olyan nagyonnagyon, hogy kihívjuk vele magunk ellen azokat a keveseket is, akiket addig még nem hívtunk ki? Nehogymár az legyen olyan fontos, hogy pár gazdag kifizethesse kedvezményesen a hitelét. Mert azok, akik a havi törlesztőket nem tudják fizetni, ugyan ki nem fizetik zsebből a teljes tartozást, így rajtuk nem segített, sőt a végtörlesztés egyik következményeként tovább romló forint, még nehezebbé tette a helyzetüket. Nem hiszem el, hogy még ezt se vagy képes felfogni.

Itt már a horgasorrúzás nagyon kevés lesz, találj ki jobb dumát.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.25. 15:09:49

@Pemetebokor:
Te figyu!

Miért kell engem lenácizni? Ugyanis te ebben nem lehetsz biztos, de abban, hogy Christine Lagarde asszony (IMF vezér) horgasorrú én biztos vagyok, sőt, bizonyítékként be is szúrtam a fotójára mutató linket.
Amúgy, a fotó ritkaság, mert ugye általában szemből fényképezkednek, de ez kivételesen profil.

Csókold meg Krisztina asszonyt szemből!

Pemetebokor 2011.11.25. 18:43:16

@Kara kán:

Jaj, ugyanmár aranyapám. Mire jó ez a magyarázkodás? Az összes divatnáci ezt csinálja folyton, zsidózik egyet, aztán amikor lenácizzák, megsértődik és magyarázkodik. Hagyjuk már ezt. Kevés szánalmasabb dolog van egy magyarázkodó nácinál.
Legalább merd nyíltan vállalni a nézeteidet, ha már hülye vagy, legalább gerinced legyen. Ha már az sincs, az az igazán szar ügy.

Amúgy ennyi volt az össz ellenérv amit ki tudtál préselni magadból mindarra amit leírtam? Gratulálok.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.25. 20:25:22

@Pemetebokor:
Á, dehogy. Buta vagy, csak ennyi az ok, és kell lennie annyi önbecsülésemnek, hogy sokáig ne süllyedjek le a szintedre.
Néha le szoktam hajolni a hozzád hasonló iciripiciri csahosokhoz, és megveregetem a buksijukat, vagy meghúzom a fülüket, oszt annyi.

Pemetebokor 2011.11.26. 11:49:42

@Kara kán:

Ó hát persze, ezt mindjárt gondoltam. :) Nyugi, ismerem a "magadfajtát".

Végigolvasva a kommentjeidet, frankón látszik, hogy neked csak egyvalami megy: beugatsz valami eszement baromságot, aztán ahogy azt ízekre szedik, te szépen elkussolsz. Ilyenek vagytok mind. Akik ennél többre is képesek, azok már nem tartoznak közétek, mert maguktól is rájöttek, hogy át lettek baszva.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.26. 13:03:37

@Pemetebokor:
Igen, valóban át lettünk bacva a karvalyorrúak által 2002-2008 között.
Ezt csak azért írtam, hogy rácáfoljak a kussolós elméletedre, te lepcsesszájú.

Pemetebokor 2011.11.26. 13:08:45

@Kara kán:

Folytathatjuk ezt a végtelenségig, sértegethetsz kedved szerint, karvalyorrúzhatsz, kiabálhatsz, toporoghatsz, de ha vitát akarsz nyerni, oda bizony érvek kellenek. Ha vannak ilyenjeid, akkor állj elő velük, ha nincsenek, akkor jobban teszed, ha jó szokásodhoz híven ismét bekussolsz.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.26. 13:11:07

@Pemetebokor:
Nincs kedvem velem vitázni, mert túl buta vagy ahhoz. Különben is te sértegettél először. De a pörös szám nem fogom befogni egy magadfajta előtt. :-)

Pemetebokor 2011.11.26. 16:20:52

@Kara kán:

Ó a jö öreg Sigmund, milyen jót röhöghet most rajtad. :)
Amúgy jól beszélsz, neked valóban magaddal kéne vitatkoznod, leginkább magaddal kerülnél szembe ha velem akarnál vitázni. Megértem, hogy ehhez nincs kedved, mert olyasmit akarsz védeni, amit józan ésszel nem lehet védeni, olyasmiben hiszel amiben már azok se hisznek akik kitalálták. Ha vennéd a fáradtságot és megpróbálnál érveket keresni a hited mellett, az úgy omlana össze mint egy kártyavár és a végén be kéne ismerned, hogy mekkora hülye voltál, hogy egy percig is hittél ezeknek.

Íme néhány újabb bizonyíték, hogy milyen hozzáértő kezekben van a kormány:
www.youtube.com/watch?v=PnR589h1EJI
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111125-kozgazdaszokkal-mirol-beszelgetett-orban-es-matolcsy.html

Az a rossz hír, hogy hiába menekülsz, az igazság elől nem tudsz elfutni, előbb-utóbb utol fog érni. Épp ezért engem nem sértesz meg ha lebutázol, egy olyan embertől mint te, számomra ez megtiszteltetés :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.26. 20:27:33

@Pemetebokor:
Ragaszkodnál, hogy a tiéd legyen az utolsó szó, ugye te kis gazfickó?

Azt magyarázd el nekem, hogy ha Magyarország gazdasága jobban áll, mint 2008-ban, a karvalyorrúak kormánya idején, akkor hogyan lehetséges az, hogy rosszabb a ficcs-, meg mindenféle más besorolásunk?

Mégiscsak a külföldi karvalyorrúak beavatkozása ez, a belföldi karvalyorrúak kérésére, nemde?

Pemetebokor 2011.11.26. 22:24:09

@Kara kán:

Nagyon szívesen elmagyarázom:
A hitelminősítők besorolása, a CDS felár, a forint árfolyama mind-mind az ország befektetői kockázatát tükrözik. A gazdaság állapota egy dolog, ami nem feltétlenül a kormány tevékenysége miatt jobb-vagy rosszabb, bár kétségtelenül hatással van rá. Ami azonban jelenleg lehúz minket, az első sorban kormány konkrét tevékenysége, illetve annak megítélése befektetői szempontból.
Magyarország folyamatosan külső forrásokra szorul, ahhoz pedig, hogy valaki (egy cég, egy befektetési alap, egy állam, stb) befektessen egy országba, bíznia kell abban, hogy a pénzét vissza is kapja. Minél nagyobb a kockázata annak, hogy nem kapja vissza, annál nagyobb hozamszint mellett fog csak befektetni. A kockázatot pedig az ország aktuális helyzetén túl, a kormány tevékenységé is jelentősen befolyásolja, sőt. Az Orbán kormány tevékenysége viszont az első pillanattól kezdve szembe megy, minden gazdasági normával, sőt a nemzetközi joggal is. Ilyen országba pénzt fektetni pedig nagyobb kockázattal jár mint egy olyanba, ahol a kormány kiszámítható, megfontolt, gazdaságilag igazolt lépéseket tesz. Mikre gondolok? Itt volt mindjárt az egykulcsos adó, ami még akár jó is lehetett volna, ha nem válsághelyzetben vezetik be, de így ahelyett, hogy a gazdaságot élénkítette volna, csak további veszteséget okozott a költségvetésnek. Aztán itt van a nyugdíjpénztárak államosítása, ami nemcsak azért volt hibás döntés, mert az ország nemzetközi megítélését rontotta, hanem azért is mert a nyugdíjpénztáraknak törvényi kötelezettségük volt, hogy a porfoliójuk jelentős részét magyar állampapírban tartsák, magyarul kötelező volt finanszírozniuk az államot, ezért nem fordulhatott elő, még 2008-ban sem olyan mint ami az elmúlt hetekben, hogy a magyar kincstárjegyekre nem volt vevő. Aztán ott voltak a multi adók, a bank adók, amikkel a legnagyobb baj nem is felétlenül a kivetésük volt, hanem az, hogy a bankok/vállalatok számára teljesen tervezhetetlenül, ad hoc módon lettek bevezetve, ezáltal teljesen kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtve, pont a gazdaság legfontossabb szereplői számára. Ugyanezt erősítették a visszamenőleges törvények is. Aztán csúcspontként itt a végtörlesztés, amivel az állam teljesen jogszerűtlenül magánszerződésekbe avatkozott be, ami kvázi a nyugati piacgazdaság alapjaiba (gyk: magántulajdon szentsége) való méretes belerúgásként is értelmezhető. Mindemellett ott van még a svájci frank kitettségünk amit Járai is említ (amit ugyanakkor a végtörlesztéssel csak minimális mértékben sikerült csökkenteni, tehát még értelme se volt), a gazdasági növekedés hiánya (jövőre valószínűleg mínuszos lesz a növekedés, tehát recesszióba fordul a magyar gazdaság). Van még ezeken kívűl ezer más szempont, amik szintén hozzájárulnak a nemzetközi megítélésünkhöz, de a lényeg nagyjából ez.
Ami a legborzasztóbb, hogy minden ilyen lépés előtt, szakértők hada jelezte, hogy ez milyen következményekkel fog járni, amit a kormány egy vállrándítással intézett el.

Akár tetszik, akár nem, a világgazdaság nevű játéknak vannak kőbe vésett szabályai, akik pedig ezeket nem tartják be, azokat a piacok megbüntetik. Ez az amit te karvalyorrúzással reagálsz le, pedig ez pont ugyanolyan büntetés, mintha az egyik boltban romlott húst kapsz és bunkók veled az eladók, erre te másnaptól egy másik boltban vásárolsz. Nem fog érdekelni, hogy a bunkó, romlott húst eladó boltos csődbe megy. Így vannak ezzel a befektetők is. Lehet ehhez szép meséket kreálni, meg karvalyorrúzni, pedig a valóság ilyen egyszerű.

Amit még megjegyeznék: nem gáz, hogy te ezzel nem vagy tisztában, az viszont rohadtul gáz, hogy a Miniszterelnök Úr sincs.

Örülök, hogy segíthettem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.26. 22:34:43

@Pemetebokor:
Szia!

Nagyra értékelem a gesztusod, még akkor is, ha saját okosságod kimutatása volt a cél.
Természetesen nem értünk egyet, mert én teljesen más alapokon állok és gondolkodom.

Épp most írtam be a nivo.blog.hu-ra ennek tömör hitvallását:

"Én mióta az eszem tudom, mindig is vallottam, hogy kölcsönt, hitelt felvenni nem szabad.
Lakásra sem. Mert minek a lakás, ha a törlesztés miatti stressztől tönkre megy az egészséged, szétmegy a család stb.

Egyébként pedig régi igazság: Ha tönkre akarsz tenni valakit, adj neki kölcsönt!

Ezt a véleményem ma is tartom. Nem is veszek fel én semmilyen hitelt. Mindig addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér. És szemberöhögöm a karvalyorrúakat.

Azon kéne tehát gondolkodni az országnak is, hogy miként lehetne követni a példám."

Pemetebokor 2011.11.26. 23:15:19

@Kara kán:

Mivel nem értesz egyet? Én a kérdésedre válaszolva leírtam, hogy miért romlik a megítélésünk, te pedig leírod, hogy nem kell hitelt felvenni. Ja, szerintem is jó lenne ha nem kellene, de egy ország költségvetése kicsit bonyolultabb dolog mint a te háztartásod költségvetése. A cél nyilván az, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvenni, minél kevésbé szoroljunk külső finanszírozásra, de ehhez a célhoz csak biztos gazdasági növekedés mellett lehet közeledni, a totális önfinanszírozást pedig egy olyan ország mint a miénk, jó eséllyel soha nem fogja elérni (ha csak nem találunk valami hatalmas olaj/gáz/arany lelőhelyet), tehát jelenleg - tetszik vagy sem - hitelre szorolunk, innentől pedig vagy a szabályok szerint játszunk, vagy csődbe megyünk, más lehetőség nincs. Befektetői bizalomra viszont hiteltől függetlenül is szükség van, hiszen gyárat építeni (és ezzel munkahelyet teremteni, gazdaságot építeni, adóbevételeket növelni, stb) is csak politikailag és gazdaságilag stabil országban érdemes, ha pedig itt befketetni kockázatos, akkor se belföldi, se külföldi tőke nem fog áramlani a magyar gazdaságba.
Orbánékra én leginkább azért haragszom, mert a szabályok szerint játszva is lehetett volna javítani az ország helyzetén (ahogy ezt a szomszédaink csinálták/csinálják), erre az egész unortodox, mindent jobban tudunk baromkodásra semmi szükség nem volt. És jelen pillanatban már látszik az is, hogy mégcsak célt se ért, amellett, hogy hihetetlen mértékű károkat okozott. Totál feleslegesen.

A hitel pedig - tetszik vagy sem - a világgazdaság mozgatórugója, hitel nélkül a gazdaság fejlődése megáll, fejlődés nélkül a gazdaság összeomlik. Amikor te bankba teszed a pénzed, azzal is hitelezel, hiszen a bank a te pénzedből hitelt ad és a hitel kamataiból fizet kamatot neked a betéted után. Nem csak végletekben lehet ám gondolkozni, a minden hülyeségre hitelt veszünk fel, akár erőnkön felül is és a nem veszünk fel semmire hitelt állapot között is van élet (bár jelenleg nekem sincs hitelem és amíg a gazdasági helyzet nem javul, nem is vennék fel, de kiszámítható helyzetben, minden további nélkül élnék a lehetőséggel ha szükségem lenne rá)

Ennél részletesebben hagy ne írjam le, könyvek tucatjai szólnak a világgazdaság működéséről, ha érteni is szeretnéd, hogy mi történik körülötted és nemcsak hazug politikusok szólamaiból akarsz tájékozódni, akkor javaslom látogass el egy könyvtárba.

Kezdetnek javaslom az alábbiak lapozgatását:
Széchenyi István: Hitel
mek.niif.hu/06100/06132/html/index.htm

en.wikipedia.org/wiki/Government_debt

Amúgy pedig nem okosságom kimutatása a cél, a tudatlanság ellen felszólalni állampolgári kötelesség.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.26. 23:28:56

@Pemetebokor:
Megható az igyekezeted, de amíg nem gombolod újra az axiómáid, addig nálam hatástalan.
Ha az általad leírt elveket követi az ember, annak csak kimúlás a vége.

Pemetebokor 2011.11.27. 12:35:26

@Kara kán:

Hát nézd, mi másfél éve nem követjük a leírt elveket, sőt ahol csak lehtett, szembe mentünk velük és az eredmény azt hiszem elég egyértelmű. Ezzel szemben azok az országok akik követték, ma már növekedési pályán vannak. A tények bizony makacs dolgok és ezek azt mutatják, hogy a teljes régióban Magyarország a leggyengébb láncszem.

Az, hogy nálad mi a hatásos és mi nem, a valóság szempontjából tökéletesen irreleváns. A közgazdaság tudomány nem tegnap jött létre, ha te úgy döntesz, hogy a sok-száz év alatt felhalmozódott tudás helyett inkább pátoszokban hiszel az a te bajod.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.27. 13:24:59

@Pemetebokor:
Megint félrebeszélsz.
A régióban épp azok az országok tudtak vajmi sikert elérni, amelyek teljesen szembementek az IMF-es karvalyorrúak szándékaival.
Szlovákia pl. a segélyeket megfelezte. A hozzád hasonlók meg azt ugatják itt, hogy adjunk több segélyt, ne a felső középosztályt támogassuk. Lengyelország a küladósságait nem fizette vissza. Te meg azt ugatod itt, hogy a bankok szentek, nem szabad megharagítani őket stb.
Peched van, mert én a hozzád hasonló dumagépek ellen kifejlesztettem az antitesteket.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.27. 13:53:39

@Kara kán:

" Lengyelország a küladósságait nem fizette vissza. "

Lengyelorzágnak államok felé, főleg a német állam felé voltak adósságai. agyarországnak zömmel magánbankok felé voltak adósságai. Sajnos a magánbankok nem engedték el az adósságot, merő demokráciaszeretetből. Ez az eredménye, ha valaki a piacról finanszírozza magát. Nekünk ez már akkor sem ment.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.27. 14:09:26

@Kara kán:
szembementek?
A segélyek megfelezése pl. teljesen egybevág az IMF szándékaival...

Pemetebokor 2011.11.27. 14:28:30

@Kara kán:

Adatokat plíz! Csakmert ezek az országok jelenleg MINDEN téren jobban állnak mint mi. Megismétlem: MINDEN TÉREN.

Ezen kívűl mutass már rá, hol írtam olyat, hogy adjunk több segélyt? Adjunk a lófaszt! Viszont az se megoldás, hogy a szegényebb rétegeket (nem az ingyenélőket) még mélyebbre lökjük, miközben a gazdagokat -akik erre nem szorulnak rá- támogatjuk. Magyarázd már el, hogy ugyan mi a jó életért kellene a felső középosztályt az államnak támogatnia? Büntetnie se kell, de támogatni miért kéne és pláne miért a szegények pénzéből? Pl a végtörlesztés (amivel kapcsolatban egyébként ne nagyon legyenek kétségeid, Te és én fogjuk kifizetni a móka végén) miért volt jó, milyen eredményt ért el, a károkozáson felül? (Mellesleg mintha 2006-2010 között más nótát fújtatok volna, "ne a zemberekkel fizettesség meg" címmel. Emlékszem én még valami "szociális népszavazásra" is a 300 Ft-os vizitdíj ellen. De gyorsan változnak az idők, nemigaz? :))

Olyat se írtam sehol, hogy a bankok szentek lennének, de ha egy boltos a vevőktől függ, akkor nem célszerű, ha seprűvel kergeti ki őket a boltból. Mi pedig függünk a pénzpiacokatól, a befektetőktől, nagyvállalatoktól, stb, stb. Erről nem muszáj tudomást venni, de attól még így van.

Látom mennyire jól működnek az antitesteid, továbbra se bírtál leírni egyetlen épkézláb ellenérvet se, a szinted megrekedt a karvalyorrúzásnál.
süti beállítások módosítása