HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Levél Dr. Dániel Péterhez

2012.05.17. 07:02 Ratius

Tisztelt Dániel úr!

Aligha vagyok azzal vádolható, hogy különösebben rajonganék Horthy Miklósért, művéért, koráért, szelleméért, az ön tette mégis szomorúsággal tölt el. Én ugyanis hiszek az emberi nagyságban, a nemes erényben, az értelemben, a jóságban, a belátásában, s ezért mindig megrendít, amikor bebizonyosodik, hogy embertársaink között akadnak olyan ostoba, gonosz, rosszhiszemű, gondolkodni rest semmirekellők, mint amilyennek önt tettei feltüntetik.  Ilyenkor csalódok fajunkban, és fokozódó megértéssel tekintek a vízözönt fontolgató isteni szándékra. 
 
A probléma nem az, hogy ön nem szereti Horthyt. Még csak az sem okoz nekem gondot, hogy leöntötte piros festékkel.  A probléma az a rosszhiszeműség, amely kimondatja önnel az ostoba és lapos hazugságot, a közhelyszerű demagógiát, a bárgyú történelem- és társadalomképből eredő idétlen jelszót: Horthy Miklós tömeggyilkos és háborús bűnös. 
Amint a táblája hátoldalára írt szövegből kiderül, ön azt képzeli, hogy ez az ember volt felelős a Don-kanyarban elesettek sorsáért, a háború katonai és polgári áldozataiért, világháborús részvételünkért, illetve a magyar zsidóság pusztulásáért. Ön azonban ebbéli meggyőződésében nem pusztán téved, de annál valami sokkal rosszabbat művel. Ön egy olyan hazugságot terjeszt és támogat, amely sem most, sem keletkezése idején nem függött össze Horthy Miklóssal és korával, viszont igazolja mindazt a szörnyűséget, amit jelen világunk elkövet a védtelenekkel, a kiszolgáltatottakkal, az elesettekkel szemben. Ön egy gonosz és velejéig romlott hatalmi érdek zászlaját lengeti, egy önigazoló ideológia giccses propagandaanyagát terjeszti, egy látszólagos valóság Patyomkin-díszleteit pingálja ki az egészség piros színére. S, ami a legrosszabb: közben azt képzeli, hogy a demokraták, az igazak, a jók, a valamire valók érdekében cselekszik, azt képzeli, hogy vállat vállhoz vetve küzd a derekakkal egy szebb, igazabb, hitelesebb világért. 
De ön téved. Ön és harcostársai egy kíméletlen diktatúra prostituáltjai, egy lelkiismeret nélküli zsarnokság lotyói, egy sekélyértelmű és még sekélyebb érzelmű rezsim tányérnyalói. 
 
 
Mit tehet egy politikus?  
 
A történelmi – vagy hadd fogalmazzak pontosabban – a mindenkori társadalmi valóság ugyanis sokkal árnyaltabb, mint amennyire ön felfogni képes azt. Egy közösség élettörténete soha nem valamiféle lineárisan futó, szándékok és akaratok sorából összeálló sztori, hanem egy rendkívül bonyolult, és rendkívül sok okból következő eseménysor, amelyben az egyéni szándékok jelentősége meglehetősen csekély, s amelyben a döntések következményeit szinte lehetetlen előre megjósolni. Az a történelem, az a társadalom, amit ön ismer, s amelynek képeit Horthyra vetíti, nos, az a történet a mozifilmekben és a politikai pamfletekben létezik, a valóságban nem. Horthy szobrát ön leöntheti piros festékkel, akaszthat mocskolódó táblát a nyakába, de talán ezenközben ön is sejti, hogy hazudik, amikor közéleti performance-énak üzenetét megfogalmazza.  Tudniillik, bármilyen rossz véleménnyel is vagyok önről, azt azért nem bírom feltételezni, hogy úgy gondolja: Horthy eleve a doni tragédia reményében, vagy a gázkamrák létének tudatában küldte halálba a magyarság százezreit. Ezt épelméjű ember nem gondolhatja komolyan. 
A magam részéről nem tartom valami nagyra Horthyt, de azt mindenképpen elismerem, hogy a kormányzó – a maga szellemi korlátainak keretei között – a legjobb tudása szerint munkálkodott az ország és a nemzet javára.  Megjegyzem, ugyanezt feltételezem Kádár Jánosról, Orbán Viktorról, sőt még Gyurcsány Ferencről is. Az ugyanis elképzelhető, hogy egy politikus, vagy történelmi szereplő döntéseivel nem értek egyet, ostobaságnak tartom azokat az elveket, amelyek mentén fölépíti kormányzása rendjét, netán elszomorít az a tartalmatlan, ötlet és kurázsi nélkül való kormányzás, amit művel, esetleg felháborít, hogy saját korlátait nem fedezi föl, vagy megdöbbent az emberi gyengeség, amelyet tanúsít. Igen, mindez elképzelhető. Azt azonban, hogy ezek az emberek úgy hiszik, sokszor borzalmasan ostoba döntéseik az ország érdekében valók, azt egy pillanatig sem kétlem. Meggyőződésem ugyanis, hogy politikusnak lenni elég rossz dolog. Úgy hiszem, hogy az elmekórtan egy ma még fel nem tárt területe ad majd magyarázatot arra, miért vállalják némelyek ezt a hálátlan szerepet. E válasz megszületéséig azonban azt kell feltételeznem, hogy egyszerűen jót akarnak annak a közösségnek, amelynek élére állnak. Még akkor is így gondolom, ha az általuk vallott jó nem egyezik az általam vallott jóval. 
 
 
Élet, s halál között
 
Horthyval kapcsolatban a ma már elég jól ismert történelmi dokumentumok igazolják jóhiszemű feltételezéseimet. A Szovjetunió elleni hadba lépést egy körmönfont politikai csapda eredményének tartom, amely csapda éppen a békés revízió során jött létre. Horthy, aki a harmincas évek második felében még mindent elkövetett a béke megtartásáért, és Hitler háborúba hívó szirénénekeire nem volt hajlandó reagálni, pontosan azért volt kénytelen hadat üzenni a Szovjetuniónak, mert korábban elfogadta a békés revízió lehetőségét. Hibája nem az, hogy a megtámadta a szovjetet, hanem az, hogy nem ismerte föl idejekorán: ha a náci Németország elég hatalmas ahhoz, hogy adjon, ahhoz is elég erős lesz, hogy elvegyen. S ettől az elvételtől való félelmében – miután a görög ajándékot elfogadta – már versenyt kellett futnia a többi szövetségessel a hűség arénájában.  Így a Szovjetunió elleni háború alternatívája az lehetett volna, ha Magyarország nem fogadja el a bécsi döntéseket, és fegyverrel szerez érvényt területi követeléseinek.  Tehát egy kilátástalan háború, mondjuk Románia ellen. 
A zsidóság deportálásával kapcsolatban is csupán egy rosszhiszemű és rosszindulatú ember képzelheti azt, hogy Horthy tudatosan küldte a halálba félmillió polgártársunkat. A magyar zsidóság sorsával kapcsolatban, minden álnok hazudozás ellenére is létezik azonban egy történelmi realitás, nevezetesen az, hogy ezeket az embereket jóhiszeműen, a zsidó haza megteremtésének távolabbi ígértével vitték – egyelőre – dolgozni Németországba. Bár a magyar közgondolkodás ebben az időben, a világban uralkodó nézetek hű tükreként, meglehetősen antiszemita volt, azért a zsidóság kiirtását talán csak néhány őrült gondolhatta komolyan. Egy Horthy, egy Teleki, egy Bethlen, egy Bárdossy, egy Sztójay, de még egy Szálasi sem vetemedett arra a végtelenül cinikus és aljas gondolatra, hogy a zsidókat meg kell semmisíteni. Így azt sem gondolhatták, hogy akad néhány végtelenül aljas és cinikus gazember, aki a transzportok végén gázkamrába küldi a munkaképtelen deportáltakat. Mint ahogyan elképzelhetetlen volt ez a végkifejlet a magyarországi zsidóság vezetői számára is, akik Eichmann korrekt partnereként pontosan olyan készségesen segítették a zsidó deportálások folyamatát, mint a magyar államigazgatás egésze. 
A valódi motiváció tehát korántsem a gyilkolás, kiirtás, megsemmisítés vágya, hanem ismét az embermentés szándéka volt. Az elhúzódó háború miatt megnövekedett német munkaerőigényt próbálta a magyar zsidóság deportálásával kiszolgálni Magyarország, egyébként ahelyett, hogy még több magyar katonát, és munkaszolgálatos magyar zsidót küldjön a frontra. Amikor Horthy a deportálások mellett döntött, a két rossz közül a kisebbik rosszat választotta. Dolgozni a német hátországban ugyanis, még a leginfernálisabb körülmények között is jobb, mint megdögölni a keleti front valódi poklában. 
Azt nyilván nem kötötték Horthy orrára, hogy a munkaképtelen zsidókat meggyilkolják a lágerekben, s, ha hallott is mendemondákat a kormányzó a borzalmas körülményekről, azokat okkal gondolhatta túlzónak, ellenséges propagandának, civil nyavalygásnak. Mint ahogyan számunkra sem belátható, számunkra is nehezen hihető, hogy vannak a világon ma is olyan dolgozószobák, amelyeknek sötét boltívei alatt cinikus haszonelvűséggel döntenek százezrek életéről és haláláról. Ugyanakkor tény, hogy mikor az úgynevezett Auschwitz-jelentés a kormányzó elé került, s nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar zsidóság jelentős részére halál vár Németországban, Horthy azonnal leállította a deportálásokat. 
Nem. Félre ne értsen! Nem kívánom felmenteni azt az embertelen, klerikális, középkorias rezsimet a maga bűnei alól. Nem hiszem azt, hogy jó szolgálatot tett a Horthy a magyarságnak. De igenis hiszem, hogy ő úgy vélte, országa javára cselekszik. S hozzá kell tennem azt is, hogy ennek az elmaradott rezsimnek éppen, hogy érdemei közé tartozik az, amit ön bűnéül ró föl: egyebek mellett az a magyar zsidóság részleges megmentése, és az, hogy amennyire lehetett, távol tartotta hazánktól a háború szörnyűségét. Ön téved, amikor dédszüleit közvetve Horthy Miklós áldozatának tekinti. Mert ön valószínűleg az életét köszönheti ennek az embernek.  
 
 
Cui prodest? 
 
Persze ön nyilván mindezt másképp látja, de azért azt ne felejtse el, hogy sem ön, sem én, sem a ma élő nemzedék egyetlen tagja sincs abban a helyzetben, hogy egy csaknem száz évvel ezelőtt élt ember gondolataiba belelásson. 
Abban a helyzetben azonban vagyok, hogy rámutassak az ön kifordult logikájának néhány visszásságára. Remélve egyébként, hogy ezzel meg tudom szólítani az önben talán lappangó intellektuális lelkiismeretet, s rá bírom venni arra, hogy legalább néha, legalább néhány kérdésben ne hessegesse el azokat a gondolatokat, amelyek a saját gondolataival szemben, talán az ön elméjében is felmerülnek. 
Ön ugyanis az összeesküvés-elméletek logikája szerint okoskodik, s ez az a legbutább önigazoló hazugság, amit az ember kitalálhat. A gonosz kormányzóról alkotott képe arról árulkodik, hogy ön úgy hiszi, a világot akarat és szándék irányítja, s így egy-egy kor áldozatai, valamiféle ártó hatalom döntésének vesztesei. A zsidókat Hitler pusztító szándéka küldte gázkamrába, a Donnál elesett katonák Horthy véres kezéről pusztultak el, a polgári Magyarország Sztálin döntése nyomán lett semmivé, a rendszerváltás, vagy a globalizáció veszteseit a zsidó világ-összeesküvés semmizte ki, és így tovább, és így tovább. E gondolatkörből az életünkért viselt személyes felelősség az, ami hiányzik. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy az összeesküvés elmélet alkalmas arra, hogy hamis jelentőséget tulajdonítson magának az ember általa. A gonosz szándék áldozata ugyanis útjában van az összeesküvőknek. Különleges ember. Olyan tulajdonságokkal bír, amelyek miatt pusztulnia kell, de amelyek egy másik korban, egy másik rendszerben, egy másik szociális közegben éppen előnyére válnak. A zsidóság üldözöttség-tudatából pontosan ugyanaz a kiválasztottság tudat következik, amelyet a délibábos, magyarkodó, pilisi szívcsakráról elmélkedő, sumér-magyar rokonságot valló ősmagyaroktól hallhatunk. Amit a dákó-román elméletből kihámozhatunk, amit a francia gloire-ről tudhatunk, amit az orosz lélek mélységéről olvashatunk. 
Önigazolások ezek, a leglaposabb fajtából valók. 
Ja, és hogy el ne felejtsem megkérdezni – ismét szunnyadó szellemi lelkiismeretéhez szólva – ön mit gondol, miféle érdek, miféle kultúra, miféle rendszer az, ami miatt egy nyolcvan évvel ezelőtti rémtörténetet, a világháborús borzalom megannyi részletét, a zsidó, a magyar, az orosz, a lengyel tragédia szörnyűségét újra és újra emlegetnünk kell?
Segítek! S, ha ön baloldalinak vallja magát, mint ahogyan számomra annak tűnik, akkor nem fog meglepődni azon, hogy egy baloldali honlapon olvastam a következő, igen szellemes mondatot: „Ne beszéljen a holokausztról az, aki nem beszél a kapitalizmusról!”
 
 
A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

 

341 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr234521504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hősünk Horthy 2012.05.17. 11:19:53

Teniszben szép sikerei voltak, remekül mozgott az úri társaságban. Később tengerre szállt, ahol először hajókat, majd magát a tengert veszítette el. A szárazföldre lépve megmaradt korábbi pályája ívén és elvesztette az országot. Ma sokan meghatottan em...

Trackback: Hősünk Horthy 2012.05.17. 11:19:53

Teniszben szép sikerei voltak, remekül mozgott az úri társaságban. Később tengerre szállt, ahol először hajókat, majd magát a tengert veszítette el. A szárazföldre lépve megmaradt korábbi pályája ívén és elvesztette az országot. Ma sokan meghatottan em...

Trackback: Bicikliszentelés Mezőkövesden – Így készül a szentelt bringa 2012.05.17. 10:46:31

600 biciklit áldott meg egy pap Mezőkövesden vasárnap. Az ötlet a katolikus egyháztól származott. Hol voltak ezek a jámbor emberek, amikor a város vezetői februárban a “Munkát, kenyeret” menet résztvevőit alázták? “Itt Mezőkövesden, t...

Trackback: Bicikliszentelés Mezőkövesden – Így készül a szentelt bringa 2012.05.17. 10:38:57

600 biciklit áldott meg egy pap a mezőkövesden vasárnap. Az ötlet a katolikus egyháztól származott. Hol voltak ezek a jámbor emberek, amikor a város vezetői februárban a “Munkát, kenyeret” menet résztvevőit alázták? “Itt Mezőkövesden,...

Trackback: Közmunkások gyalázták meg Orbán Viktor szobrát 2012.05.17. 10:18:02

Közmunkások maroknyi csoportja vérrel és verejtékkel mocskolta be Orbán Viktor szobrát. Civil szervezetek, az LMP és Mesterházy Attila egyhangúan elhatárolódtak az akciótól, mondván, még az Orbán Viktor elleni fellépéseket is csak a demokratikus kerete...

Trackback: Ne csinálj magadnak faragott képet – politikusokról se! 2012.05.17. 10:16:35

“Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.” – áll a Tízparancsolat legelején abban az életviteli tanácsadó könyvb...

Trackback: Qrva nagy gáz van szimbolikus ügyek terén 2012.05.17. 09:14:44

Lassan már tényleg elhiszem, hogy teljesen meghülyültünk. Mint írtam korábban, nem éltem meg diadalmámort, amikor megtudtam, teret és szobrot is kap a Kormányzó Úr, a Nemzet Apja, mivel nem értek egyet hatalomgyakorlási módszereivel és úgy általában a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nohát 2012.05.17. 07:22:18

Köszönöm, jó írás volt. A végén viszont a mondat, hogy ne beszéljen a holokausztról az, aki nem beszél a kapitalizmusról, nem világos, esetleg néhány szót erről még a kommentekben?

aaabbbccc 2012.05.17. 08:27:42

Engem az érdekelne, hogy ha ennek az embernek - jogosan - faj emberek szenvedése és kiirtasa, akkor fellep-e ugyanilyen harcosan a palesztinokert is?

beavereater [AT] 2012.05.17. 08:34:22

Már hogy ne lenne felelős Horthy a doni tragédiáért?
Tudod, az első, amit a tisztiiskolán megtanítanak egy leendő katonatisztnek az alábbi mondat: a parancsnok felelős mindenért, amit tett, vagy tenni elmulasztott.

873ujr3rk 2012.05.17. 08:39:17

pedig mondom nektek rovasirasos helysegnevtablakkal kell alalgyujtani hogy elegjen a gecibe. pondro falu az ahol meg mindig allhat ez a szobor. gerinctelen fasisztak lakohelye. szoval igazabol eghet az egesz falu.

2012.05.17. 08:39:26

Dániel degenerált demagóg dög

beavereater [AT] 2012.05.17. 08:39:59

@Nohát: minek? Ostoba szélsőbalos-anarchista böfögés. Jellemzően azon fiatal hülyegyerekek mondogatják mostanában, akik azt hiszik, hogy kemény munka nélkül is lehet boldogulni a mai világban.

csorsza 2012.05.17. 08:42:00

Ennek a faszinak kéne egy jó dugás végre, az ilyen ostoba pótcselekvések helyett. Ránézek az elszánt tekintetű fizimiskájára, és határozottan ez jut róla eszembe.

quodlibet 2012.05.17. 08:44:25

Jó írás, de a lényegben mellé lő. Semmilyen módon nem igazolja:
1. Horthy szobrot érdemel;
2. A szobor állítás MÖGÖTTI szándék jóságát vagy legalább semlegességét;
3. Azt, hogy a nyilvánvalóan egyre terjedő szélsőjobbos őrület ellen nem ÍGY kell tiltakozni
(Lásd az itt is kommentelők némelyikét.)

andzsin 2012.05.17. 08:47:41

Tök mindegy rajongasz e vagy nem, a tények tények: több százezer ember halt értelmetlen halált a Don-kanyarban, meg a haláltáborokban. Erre nincs mentség. Nem kell mosdatni a szerecsent.

Horthynak meg nem kell szobrot állítani. Ennyi.

anon 2012.05.17. 08:48:38

"Mint ahogyan elképzelhetetlen volt ez a végkifejlet a magyarországi zsidóság vezetői számára is, akik Eichmann korrekt partnereként pontosan olyan készségesen segítették a zsidó deportálások folyamatát, mint a magyar államigazgatás egésze. "

Tévedsz. A magyarországi zsidóság vezetői előtt teljesen világos volt, hová is mennek azok a vonatok, tudtak a megsemmisítésekről, tudtak Auschwitz-birkenauról, mindenről. Csak épp eltitkolták hitsorsosaik, pl. az épp akkor deportált vidéki zsidóság előtt.. Lásd Auschwitz-jegyzőkönyv, ugye.

www.magyarzsido.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=13:stern-samu-&catid=2:toertenelem&Itemid=2

www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=4_3_1

beavereater [AT] 2012.05.17. 08:50:56

@quodlibet: "3. Azt, hogy a nyilvánvalóan egyre terjedő szélsőjobbos őrület ellen nem ÍGY kell tiltakozni"

Egy nagyon idős rokonom mondta mostanában elég szomorúan: ezeknek a jobbikos fiataloknak csak az hozza meg majd az eszét, ha megint szövetséges bombázók jelennek majd meg Budapest felett.
"Én is akkor jöttem rá, mekkora ostoba voltam fiatal nyilas suhancként, amikor a kishúgom meg az édesanyám a szemem láttára haltak meg a bombázásban. Addig csak röhögtünk a gettón meg a többi embertelenségen, amit a zsidókkal műveltünk. Ott jöttünk rá arra, amit életerős fiatalként, a falka tagjaként nem vagy hajlandó elhinni: semmi sem garantálja, hogy mindig a fegyver kellemesebbik oldalán állsz majd."

Sajnos úgy tűnik, igaza van...

kzoltana 2012.05.17. 08:53:35

Szombaton Debrecenben folytatódik a „horthyzás”.

„A Horthy-emléktábla debreceni helyreállítása a magyarság önsorsrontásának sötét jele.” Vattamány Gyula vallástörténész írása.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2227_gondolatok_a_horthy_emlektablarol

Kék az ég 2012.05.17. 08:53:36

Ez az elemzés akkor lenne korrekt HA ERRŐL IS IRT Volna UGYANÍGY.

De az valahogy...

www.igazmondo.hu/system/attachments/25/event_display/karolyi_kipa.jpg?1330679743

B. Oswald 2012.05.17. 08:58:45

@quodlibet:
(Igazad van?), de

1, Szemétláda Károlyinak miért kell szobor és miért sír utána a baloldal ?
2, Vörös csillagot és az egész kommunizmust miért tartják megbocsátható bűnnek a baloldali észkombájnok ?

Nem terjedne ennyire a szélsőjobb, ha a baloldal, magyar zsidóság (van ilyen egyáltalán?) mutatna egy kis lokálpatriotizmust és nem haknizó külföldi politikusok véleményeit tartanák mértékadónak, hanem a magyar emberekét..
Azt is megjegyezném, hogy a balliberális deviáns semmittevés, sokkal veszélyesebb, mint pár rasszista hőbörgése!

bruhahahahihihi 2012.05.17. 09:00:24

Bár már Orbánnak lenne szobra,..(az azt jelentené, hogy megdöglött már).........amit be lehetne kenni szarral ( Nemzeti szarral),....:DDDD hehe

bgp 2012.05.17. 09:06:32

@anon: Miért nem azt mondod, egyenesen ők küldték oda a társaikat. Miközben a másik pofáddal egyenesen tagadod, hogy népirtás történt.

Anselmo 2012.05.17. 09:07:27

Vajon boldog ember a mi Dánielünk?

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:07:39

a lovastengeresz egy kartekony balfasz volt. Kis orszag egy vilaghaboruban jo esellyel megszivja. Akarmelyik oldalon all. Ugyhogy akkor mar ezzel az erovel allhatot volna a jo oldalra is, nem egy elmebeteg kegyeit kollott volna lesni.
Az meg hogy a fiaval zsarolta a kedvenc hazi fhrurere, meg az onsorsrontas iskolapeldaja. Ment volna sarki fuszeresnek vaze. Ez nem lehet indoka (es mentsege) egy kormanyzonak, aki az egesz nepert felel.
Ezektol fuggetlenul a danielgyerok, egy orbitalis majom. Koll a nacikaink talpa ala muzyikalni? Nem koll!

Geo_ 2012.05.17. 09:08:54

"De igenis hiszem, hogy ő úgy vélte, országa javára cselekszik. "

Ideje Kádárnak is szobrot állítani, ugye?

Kék az ég 2012.05.17. 09:09:48

Így a Szovjetunió elleni háború alternatívája az lehetett volna, ha Magyarország nem fogadja el a bécsi döntéseket, és fegyverrel szerez érvényt területi követeléseinek. Tehát egy kilátástalan háború, mondjuk Románia ellen.

JAJ de rohejes.

SZU hanyszor is nagyobb? Szóval az adott sérelem alapján "megérthető" Románia ellen nem lépett fel Horthy mert az kilátástalan, de a 120 nagyobb SZU ellen igen, mert nem?

Ez a mentség rá?

R.H. ny. 2012.05.17. 09:10:11

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Szerintem apád volt egy kártékony balfasz, hogy azon estén kurvázás közben nem viselt óvszert.

Kék az ég 2012.05.17. 09:11:24

Igaz Horthy akkor sem harcolt a románok ellen amikor meg a tanácsköztársaság is!

Szegeden "kaszinózni" fontosabb volt Horthynak mint a Tiszától kizavarni a románokat!

Es ez ma a fene nagy nemzeti magyar hős?!

szanálom!

excopp 2012.05.17. 09:11:36

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
"Kis orszag egy vilaghaboruban jo esellyel megszivja. Akarmelyik oldalon all".

- hát, Ausztria éppen kivétel...

Anselmo 2012.05.17. 09:12:21

@Kék az ég: nem mi harcoltunk a SZU ellen, hanem Németország.

an hero please 2012.05.17. 09:12:31

@Kék az ég: Te hülye vagy? A németek támadták meg a SZU-t ennélfogva nekünk nem volt választásunk. Gond nélkül eltávolították volna Horthyt és minden megy tovább. Akkor már nem volt semmi mozgástér.

B. Oswald 2012.05.17. 09:13:59

@Kék az ég
@DR. DR. DR. rasztaparaszt

Gondolom ti is azok közé tartoztok, akik szívesebben lennének luxemburgi képviselők..

mohaa 2012.05.17. 09:14:15

"Azt azonban, hogy ezek az emberek úgy hiszik, sokszor borzalmasan ostoba döntéseik az ország érdekében valók, azt egy pillanatig sem kétlem."

Bocs, de eddig a mondatig olvastam. Ha ezt komolyan gondolod, akkor naiv vagy. Azt talán elismerem, hogy van köztük ilyen is de a többség nem meggyőződésből szopat le minket, hanem egyszerűen csak kirabolni akar. Politikusnak a nagystílű bűnözők és a teljesen elmebetegek mennek. A két halmaznak lehet közös metszete is. :)

A szomszéd tehene is 2012.05.17. 09:15:19

Én ott fáradtam bele a műbe, amikor "mindenképpen elismerem, hogy a kormányzó – a maga szellemi korlátainak keretei között – a legjobb tudása szerint munkálkodott az ország és a nemzet javára. Megjegyzem, ugyanezt feltételezem Kádár Jánosról, Orbán Viktorról, sőt még Gyurcsány Ferencről is."
Hitle is ugyanígy tett, csak van egy un. történelmi felelősség.
Történelemből érettségiztél e?

levvente 2012.05.17. 09:16:01

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: tudod Horthy egyik fiát már kinyírták a németek, a másikat épp elvitték egy koncentrációs táborba, és ő még mindig nem adta át a hatalmat. Amíg nem hurcolták el őt is.
Szóval nem a fia, hanem a nemzete mellett döntött. Hogy te megszülethess mókusfácán.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.05.17. 09:17:35

Alapvetően értékelem az írás szándékát, már ami Dániel Péter irányába, az ő megszólítására történik.

Viszont, szeretném fölhívni a figyelmet némely tárgyi jellegű tévedésre. Amiről nem feltétlen a szerző tehet, én is kb. egy fél éve látok a dolgokkal tisztában.

Annyi bizonyos, hogy Horthy egy idő után tudott a zsidóságot ért gyilkosságokról, meg a gázkamrákról is.
Sőt, tovább megyek, bizonyos szempontból még a németek melletti - szovjetek elleni - hadba lépés is lelkesítette. Hiszen, a saját világfelfogásában a szovjet rezsim egy embertelen, pokoli rezsim volt.

Az igazság az - és itt szeretném mindenkinek Turbucz Dávid részletes kutatómunkájával, eredeti levéltári forrásokon alapuló életrajzát ajánlani - hogy Horthy nem volt sem az az ördögtől való gazember, akinek a "baloldalon" beállítják, sem az a kiváló államférfi, amely képet legújabb kori tisztelői terjesztenek. Horthy véleményem - és az életrajzból levont következtetések - szerint egy átlagosnál gyengébb képességű, saját mítosza hatása alá kerülő politikus volt.
A döntéseit több alkalommal hezitálás, nem pontos előkészítés, tehetetlenség övezte.

Az már egy másik helyzet, hogy a Horthy-korszakot az utána következő kommunista diktatúra önmaga igazolása érdekében állította be valami földi pokolnak, Horthyt meg patás ördögnek. A propaganda célja a kommunista uralom ilyeténfajta igazolása volt. Így nevezték fasisztának, etc.

Most meg divatos a revansizmus, akik tehát szembe mennek a kommunistákkal/utódaikkal/őket mentegetőkkel, automatikusan előveszik Horthyt. Mintegy törlesztésként.
Erre meg jönnek az ilyen Dániel féle válaszok.

Észre kéne venni, hogy a mai Magyarországon bizonyos politikai elitcsoportok önnön identitásuk igazolására veszik elő a Horthy-kérdést, vagy a Károlyi-kérdést. Hogy utána a jól megszokott sztereotípiák bunkósbotjával üssék egymást.

"Fasiszta", "nemzetvesztő", "hazaáruló", "reakciós" - Ezeket a jelzőket lehet dobálni, de ezek valójában nem is Horthynak vagy Károlyinak szólnak, hanem a jelenkori politikai ellenfeleknek.

an hero please 2012.05.17. 09:17:47

@A szomszéd tehene is: A történelmi felelősség csak a vesztesekre vonatkozik.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:23:30

@R.H. ny.: mivan kisnyilas, bancsaaaak a fhurered puszipajtijat?
lovastengeresz mi? :) :) :)
bruhahahaha :) :) :)
egy karikatura volt szerencsetlen. a magyar atavizmus mintapeldanya, a dzsentrivilag rangkoros hordaleka.
de hat neketek, munyilasoknak ez valo. Mű orszag, mű hősei.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.05.17. 09:26:15

Ez egy nagyon korrekt poszt volt. Sajnos Dánielben és még rengeteg emberben Magyarországon nincs meg az a fajta összetett "szürke" gondolkodásra való képesség, amit a posztoló elvárna. A "régi" generáció esetében, akik a szocialista propaganda hatása alatt nőttek fel valahol érthető, hogy kipusztult ez a fajta gondolkodás. Az a nagyobbik gond hogy a mai fiatalok is hajlamosak ezekre az önigazolásokra, erről pedig egyrészről ez a fajta politikai környezet, másrészről az igen gyenge minőségű oktatás tehet. Egy szó mint száz, sok ilyen egybites közszereplő, illetve egyéb polgártárunk él Magyarországon. A legtöbbet akkor tenné a média, illetve akár az ilyen blogok is, ha az összes ilyen magamutogató idiótára magasról tennének. A Horthy-szobrot le kellett volna mosni, visszarakni, a csávót feljelenteni és az egészről egy hírt meg nem jelentetni. Ezzel szemben most azt hiszi magáról hogy ő mentette meg a magyar demokráciát. pfejjj

anon 2012.05.17. 09:26:32

@bgp: Hülyegyerek, láttad a linkeket, amiket mutattam? magyarzsido.hu, holokausztmagyarorszagon.hu. Ezek aztán teljesen hiteltelen, náci lapok, mi?

Ostoba paraszt.

Yogi 2012.05.17. 09:26:41

Eszembe jut erről egy urban-legend: a washingtoni magyar nagykövet átadja a hadüzenetünket a külügyminiszternek, aki megkérdezi tőle:
- Hmmm. ..Magyar Királyság? Ki a királyuk?
- Nekünk nincs királyunk, kormányzónk van!
- Ki a kormányzójuk?
- Horthy Miklós ellentengernagy!
- Érdekes, van tengerük?
- Nincs!
- Van területi követelésük az USA-val szemben?
- Nincs!
- Van területi követelésük valakivel szemben?
- Igen, a szomszédainkkal szemben van területi követelésünk, de ők a szövetségeseink!

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:28:53

@tothh:
+1 oda.
koszonom a hozzaszolasod!
csak en ezt rovidebben fogalmaztam meg:
balfasz volt.
nem is allitottam, hogy horthy valami vereskezu naci gyilkos lett volna.
Csupan nem allt a helyzet magaslatan, es pocsek donteseket hozott...

2012.05.17. 09:29:23

@excopp: Auzsztria melyik oldalon is volt hadviselő fél?

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:29:55

@levvente: hat azert ez nemegeszen pont igy volt.... vedd le a jobbikos szemuveget ecsem! :)

harmincas 2012.05.17. 09:30:28

"még egy Szálasi sem vetemedett arra a végtelenül cinikus és aljas gondolatra, hogy a zsidókat meg kell semmisíteni"

Ez nagyobb hazugság, mint bármi, amivel a cikk írója Dániel Pétert vádolja. Szálasi emberei összefogdosták a zsidócsillagot viselő és a gettóban lévő embereket - teljesen találomra, nőket, gyerekeket is - és a Dunába lőtték őket. Itt ül mellettem egy idősebb kolléganőm, akinek az anyja csak véletlenül tudott megszökni a Dunapartra hajtott csoportból.

Gyilkosokat mentegető szarember vagy, Ratius.

Emiksz 2012.05.17. 09:31:08

Talán hihettek abban, hogy a marhavagonok csak kitelepítésről szóltak, és talán nem olyan nagy bűn, hogy embereket vallásuk alapján felerőszakolunk egy vonatra, hogy menjenek innét akárhová.
De azt egy ország vezetése igazán tudhatta volna, hogy a Don kanyarban télen rohadtul hideg tud lenni, főleg nyári uniformisban. Meg tudhatta volna azt is hogy a "mire a falevelek lehullanak" duma egyszer már nem jött be.

Yogi 2012.05.17. 09:32:53

"Ön téved, amikor dédszüleit közvetve Horthy Miklós áldozatának tekinti. Mert ön valószínűleg az életét köszönheti ennek az embernek."

Én konkrétan egy szovjet századosnak köszönhetem az életemet, aki dédnagymamát felszabadította a lágerben és akit egyébként horthysta csendőrök asszisztálása mellet deportáltak.

gumicsonti 2012.05.17. 09:33:39

Ma reggel beszélt egy történész a rádióban, és nyolc kutatótól jelent meg Hortyról könyv. Fel van dolgozva a korszak. Ezeket kellene elolvasnia a posztolónak, de annak is aki ezt kirakta az Indexre.

levvente 2012.05.17. 09:34:53

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: műország, kisnyilas, nanáá.. szegény cikkíró kihagyta, hogy az üldözéstudatot a hozzád hasonlóknál erősen elkiséri a felsőbbrendűség is.

@harmincas: jogos. Szálasi - a kormányzóval ellentétben- tényleg tömeggyilkos volt,minden zsidót kiirtott volna ha teheti. Ez fix.

Zoxo 2012.05.17. 09:35:58

Természetesen a lóbányai NEM EGYEDÜL felelős,
de ő is NAGYMÉRTÉKBEN felelős!
Felelős az irredenta politikáért,
felelős Kamenyec-Podolszkért,
felelős a zsidótörvényekért,
felelős a nácik ülepét nyaló tisztikaráért,
felelős a munkaszolgálaton megkinzottakért,
felelős, hogy 1944 március 19 után a helyén maradt és ezzel is legitimálta a náci megszállást,
felelős a(z elkésett) kiugrási kudarcáért

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:36:20

@Emiksz: egyesek szerint ma se lenne bun marhavagonirozni a veluk egyet nem ertoeket.
ebben az orszagban mar a csapbol is a nyuves nejlonok nyomulnak :)
Lasd itt a forumon is, milyen kulturhaltan anyaznak :)
de sebaj, a hulyek nem ertik, hogy en nekik drukkolok! Azt meg vegkep nem ertik, hogy miert! :)

an hero please 2012.05.17. 09:36:49

@Yogi: Na látod, ilyen a történelem. Más meg adott esetben egy SS katonának köszönheti az életét vagy akárkinek. A cikk arról is szól, hogy ne üljünk fel mindenféle politikai csatározásnak és ne abszolút módon képzeljük el a különböző eseményeket.

sárkányfő 2012.05.17. 09:38:44

Addig olvastam, hogy Horthy a poszt írója szerint nem "a gázkamrák létének tudatában küldte halálba a magyarság százezreit."

Azt állítani, hogy Horthy nem volt tisztában vele, hogy a halálba viszik a deportált magyar zsidókat, az egy akkora elképesztő nagy hazugság, hogy szó nincs rá....

Esetleg azt nem akarod hazudni, hogy Horthy azt hitte, hogy a zsidókat nyaralni vitték teljes ellátással?? Neked totál elment az agyad?

kvertyu 2012.05.17. 09:39:18

Érdekes írás. Szépen, intelligensen levezeti, hogy Horthy nem bűnös. Meg mások sem, hiszen ki feltételezhetné, hogy készakarva, előre kitervelten. És valóban. Ha tovább gondoljuk, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy bizony itt senki sem volt itt bűnös, hiszen ki feltételezné...
És ez részben igaz is; a pokolba vezető út jószándékkal van kiközveve. De mégis elpusztítottak sok sok millió embert, zsidókat, katonákat, mindegy. És senki sem bűös? Francokat nem. Aki felvállalja hatalmat, az felvállalja a felelősséget is, ha tetszik, ha nem.

De felhívnám a figyelmet a szoborfesegetés egy másik vonatkozására is. Mostanában divat festékkel leönteni köztéri szobrokat, ez rendben van. De vállalni érte felelősséget, kiállni mindenki elé, hogy én voltam, én tettem, ide lőjjetek, na ezt még nem láttam eddig, pedig ők biztos derék magyar emberek voltak...
Szóval lehet ekézni Dániel Pétert, de nekem ez valahol tetszik. Van egy fajta humora a dolognak. 'Én is le tudom festeni a ti szobrotokat, csak én vállalom is érte a felelősséget'. És ugye, vissza is jutottunk a felelősség kérdéséhez...

Balt 2012.05.17. 09:39:58

Jó írás, noha nem értek egyet benne sok mindennel. Az pl. önellentmondás, hogy DP "intellektuális lelkiismeretére" apellál, miközben a cikk elején - roppant ízléstelenül - a felfogóképességén élcelődik. Noha DP "partizánakcióját" (-it...) leginkább szánalmasnak tartom.

Messze nem értek egyet a Horthyt illető kritikákkal, imitt-amott a védelmével sem, de vitaalapnak megteszi. Egy tény: a világháborús veszteségek, '19 és a trianoni trauma után az ország meglepően rövid idő alatt talpra állt ellenséges környezetben, az meg valahol végzetszerű, hogy a szövetségi rendszer a 2. vh.-ban ide vezetett. Ez nyilván egyéni sorsokban lecsapódik: az én nagyapám is meghalt a háborúban.

levvente 2012.05.17. 09:40:02

@Zoxo: "felelős, hogy 1944 március 19 után a helyén maradt és ezzel is legitimálta a náci megszállást"
Te egy beteg állat vagy. Hitler ragaszkodott a jogfolytonossághoz, csoda hogy Horthy még hat hónapig hivatalban tudott maradni.
Szerinted megmarad a pesti gettó, ha a te nagy erkölcsöd szerint nem legitimál, és Szálasiék már márciustól tombolnak???
Trollparádé, komolyan mondom...

Let Them Come to Berlin 2012.05.17. 09:40:37

www.youtube.com/watch?v=bs5bnVoZK4Q

Figyeljétek az öregembert. Ő tudja.

Hogy Horty kivel pacsizott - és tartott ki, nem mondott le, tehát vállalta döntése következményeit:
www.youtube.com/watch?v=LMV4oGzxu7g
Figyelem! Chaplin 1940-ben látta így Hitlert, tehát Horthy is pontosan tisztában volt azzal, hogy kivel szövetkezik.

www.youtube.com/watch?v=6FMNFvKEy4c
Bűnösök között cinkos a néma.

És ez nem csak a kommunistákra igaz:
www.americanrhetoric.com/speeches/jfkberliner.html
Horthy egy diktátor rendszere mellett döntött.

Szobrot neki?

azekezetnelkulitelseolvasom 2012.05.17. 09:40:46

Jól tette hogy leöntötte! Vitézi Rend, meg goj motorosok avatták fel, az állam meg nem mert lépni, holott csak a törvények szerint kellett volna eljárni.
Ezzel a mentalitással tényleg sikerül magunkat kifocizni Európából.

Yogi 2012.05.17. 09:43:07

@an hero please: "Na látod, ilyen a történelem"
Valóban, de akit közvetlenül érint/érintett a történelem nehezen tudja más szemszögből felfogni azt, mint a sajátjából. Ez a kijelentés meg az érintettek szemszögéből elég nyegle hozzáállás, mondhani "hát ilyen az élet", vagy hogy "így jártál"

Más szempontból véleményem szerint egyetlenegy olyan embenek sem szabadna szobrot állítani, aki saját népét küldte a vágóhídra, legyen az Horthy, Szálasi, vagy akár Kun Béla.

an hero please 2012.05.17. 09:43:44

@levvente: Az a baj, hogy nálunk elég nehéz eldöntenti, hogy valaki trollkodik vagy tényleg ennyire ostoba.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:43:56

@levvente: kedves draga levente ur!
ez egy mű ország. tetszik ez onnek, vagy nem. Plasztik muertekrenddel, nepiesh mukulturaval, bekaseggalatti mumediaval, ripacskodo musztarocskakkal, elszomoritoan gagyi muhumoristakkal, velejeig korrupt mupolitikusokkal, latszat mudemokraciaval...
Szurrogatum. Eletteret helyettesito elletterpotlo orszag ez.
Persze lehet szeretni, mert ugye a mienk.
kicsi, sarga, savanya, de magyar.
Csak a pofa, aza "majd mi megmutatjuk" pofa lenne kisebb, es realisztikusabb a tortenelmi szerepunkhoz illobben.
Mert bohockomedia, amikor mi akarjuk megmutatni a vilagnak, hogy az szar :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.17. 09:44:54

Az 1943-1944-es naplójában leírja Márai hogy mi a sorsa az elhurcolt zsidóknak. Horty pedig nem tudja az írásod szerint. Hát nagy gratula.

Ringlósztár 2012.05.17. 09:45:03

@an hero please:
Honnan tudod, ha a tenger nélküli tengerész meg sem próbálta? Egy próbát megért volna.

Balt 2012.05.17. 09:45:35

@andzsin: Hirosima és Nagaszaki (egytől egyig civil!) áldozatai emlékére talán jogos volna mondjuk Arlingtonban piszkos bombát robbantani...?

keptelen kepkeret 2012.05.17. 09:46:43

En sem vagyok Horthy rajongo es utalo sem.Tortenesz nem leven, nem tudom -pontosabban nem akarom- besorolni sem a pozitiv, sem a negativ hosok koze, leven nem voltam ott, es tortenesz sem vagyok.

Az amit danielpeter az szimpla garazadasag, az ej leple alatt elkovetve ahogy a tolvajok es a bunozok szoktak. Ez nem bator, nem nemes, viszont ostoba, elvakult es demagog.Mast nem is vartam tole.Ez az ember virust terjeszt, es megnergez vele minden felmulvelt, elvakult "valakit muszaj hibaztatni" beallitottsagu embereket.A felelmetes az, hogy a baloldal nem csak asszisztal, hanem tapsol hozza.

Most komolyan, ha nem ertek egyet egy tortenelmi szemellyel, akinek szobrot allitanak, akkor az a megoldas, hogy leontom festekkel? Minden tortenelmi vezeto kovetett el hibat, de a posztiroval egyetemben hiszek abban, hogy nem azert akart vezeto lenni, hogy a sajat nepet kuldje a halalba. Mi tobb, egyetlen vezetorol sem tetelezem fel ezt, mert nem efr bele a vilagkepembe.

Persze, ismet lehet azzal jonni, hogy a Gulag, meg deportalas, meg miegyeb, de ezek SZEMELYES tortenetek, es nem azon alapszanak, hogy vajon mit is akart Horthy elerni. Az en dednagypapm is megjarta a gulagot, a sajat hanyasat es uruleket ette, most akkor utaljam Horthy-t????Uristen, ez mennyire elvakult, egysiku gondolkozasra vall. Soha nem egy ember felelos egy nemzet halalaert, nepirtasert, barmiert es ugyan nem ismerem Horthy-t de az igazsagtalansagot es a gyuloletet utalom.

danielpeterek pedig nem irnak tortenelmet.

az utolsó bögreharcos 2012.05.17. 09:46:45

Nem látom a Mazsihisz elhatárolódását.

Horthy ugyanis több mint 200 ezer zsidót mentett meg a deportálástól. Ezzel minimum a zsidók nemzeti hőse, jár neki egy szobor a zsinagógában is.

Csülök 2012.05.17. 09:47:43

Horthy Miklós román, cseh és francia csapatok támogatásával vonult Magyarország ellen! Mi a francról beszélünk? Szobrot egy ilyen alaknak? Ott a helye Kádáré mellett...

ratched nővér 2012.05.17. 09:48:30

vicces kis cikk, néhol már a monthy-python legszebb pillanatait idézi:
-Szovjetunió elleni hadba lépés egy körmönfont politikai csapda?
-az embereket jóhiszeműen, a zsidó haza megteremtésének távolabbi ígértével vitték – egyelőre – dolgozni Németországba.?
-Szálasi sem vetemedett arra a végtelenül cinikus és aljas gondolatra, hogy a zsidókat meg kell semmisíteni?
-A valódi motiváció...az embermentés szándéka volt?
-távol tartotta hazánktól a háború szörnyűségét.?

levvente 2012.05.17. 09:48:49

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
Merjél kicsi lenni. Semmi baj nincs veled. Maximum az, hogy a kormányzó tetteinek vizsgálatánál nem az a logikád, hogy súlytalanok voltunk.
De hát mikor mi az érdek, nem igaz???????

A másik. leszarom hogy mit gondolsz, ha 10 magyar lesz összesen, én akkor se fogom semelyik más nemzetnél értéktelenebbnek tartani a sajátomat.

Téged meg nem irigyellek.

ZON 2012.05.17. 09:50:27

Nehogy két év múlva Szálasi szobrot kelljen rongálni.

salv 2012.05.17. 09:52:31

A posztironak csak el kellett volna olvasnia Horthy levelezeset Hitlerrel. Joval a haboru elott azt tekintette kuldetesenek, hogy kiirtsa a "szovjet gennygocot", es ugy velte, hogy o erre a feladatra a kivalasztott. Meg hogy beket akart!

Az I.vh. kitorese utan a nemet tudomany es kultura emberei egy peticiot irtak ala, amiben tamogattak Nemetorszag haborujat. Einstein nem irta ala. Ervelese a kovetkezo volt. A nemeteknek szent fold Nemetorszag. De ugyanigy szent fold a franciaknak Franciaorszag. Akkor mit keresnek ott a nemetek? Ugyanigy: mit kerestunk mi a Don kanyarnal? A tortenelem igazsaga az, hogy vereseget szenvedtunk a hazajat, a sajat szent foldjet vedokkel szemben.

Horthy volt szerintem a legkartekonyabb alakja a magyar tortenelemnek. - mondom ezt ugy, hogy a jobbikra szavaztam (de annak mas oka volt, az, hogy jelenleg ok az egyetlen nyiltan cigany- es zsidoellenes part).

Balt 2012.05.17. 09:54:19

@quodlibet:

1. Horthy már csak Otranto miatt is szobrot érdemelne.

2. Nem ismerem a szoborállítás hátterét (amúgy maga a szobor elég méltatlan, hogy ne mondjam, komikus), de a szoborállítás MÖGÖTT fel sem merülhet semmiféle "rossz szándék". (Provokáció? Ja, tényleg, provokálták ezt a szerencsétlen kaszinótojásost - mint látszik -, márpedig az ő érzékenységére tekintettel kell lenni. Vagy legalább madzagon pár levél Xanaxot lelógatni Horthy vállapjáról... :)))

3. Ezzel egyetértek: nem ÍGY kell tiltakozni, azzal viszont nem, hogy ez "szélsőlyobbódali őőőrület" volna...

levvente 2012.05.17. 09:54:21

@salv: a jobbik olyan mint a Dániel Péter. Provokálok, tehát vagyok. És ugyanazok fizetnek.

an hero please 2012.05.17. 09:54:58

@Yogi: Értem amit mondasz de egy alapvetően történelmi vitában meg kell próbálni felülemelkedni a személyes érintettségen ha ez lehetséges egyáltalán ilyen közeli események kapcsán.
Miért lenne nyegle hozzáállás? A Vörös Hadseregben és az SS-ben is emberek harcoltak és ha olyan helyzetbe kerültek akkor és ott az ő emberi döntésük határozta meg, hogy miként járnak el. Ezért mondom azt, hogy nem jó "gonoszok és jók" felfogásban nézni ezeket az eseményeket. Attól, hogy a szovjet százados megmentette a dédnagymamád életét még nem lett jobb a rendszer amit szolgált, ez az ő emberi nagysága.

w650 2012.05.17. 09:56:22

Úgy vélem, a poszt írója nagyjából közelre lavírozta magát a holokauszttagadás cselekményéhez.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 09:57:42

@levvente: ez a "merjunk kicsik lenni" szlogenetek egy oltari baromsag. Nem kicsinek kell lenni, hanem akkoranak, amekkora az erdekervenyesitesi kepessegunk.
Tudod, ha a nyapic kiskocsog bemegy a kocsmaba, es beszologat a kigyurt konyhaszekrenynek, annak altalaban az a vege, hogy a kiskocsog ballisztikus palyan hagyja el a helyzint.
Ezert jobban tenne, ha a pofazas helyett elkezdene gyurni.
De ti csak pofaztok ecsem, es abban remenykedtek, hogy a masik majd elfelejt odacsapni.

an hero please 2012.05.17. 09:58:59

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Már a trollok is csak műtrollok... jaj jaj... :(

levvente 2012.05.17. 09:59:38

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: az ezzel a baj, '42 legvégéig a harmadik birodalom volt az a kigyúrt konyhaszekrény, és ha jól értem te azt kéred számon, hogy nem kötöttünk bele.

Sword 2012.05.17. 10:00:19

Ez egy kiegyensúlyozott írás lett. Arany középút, amit a legtöbb embernek vallania kellene, vagy legalább belegondolni, önállóan gondolkodni, nem pedig ész nélkül sodródni a két szélsőség felé az olcsó propaganda által befolyásolva. A világ nem fekete és fehér. Nem lehet minden emberre rásütni, hogy magyarellenes, vagy antiszemita. Bár mindkét "gépezet" megtalálja a saját, fogékony alanyait, akik gondolkodás nélkül elhiszik, ami a tv-ből ömlik, vagy épp irtózatos nagy magyarnak hiszik magukat, jelszavakat skandálnak és közben nem veszik észre, hogy önmaguk paródiájává, a magyarság paródiájává válnak. Végső soron, aki gondolkodik az mindkét oldal számára ellenség.
Ha kétségbe vonja a holokausztot, úgy, ahogy azt tanítják, akkor antiszemita. Ha felemeli a szavát Izrael rasszizmusa és a népirtás ellen, akkor is antiszemita. Viszont ha a nagy magyarkodásból és az úton-út félen hallatott zsidózásból, vagy "magyargyűlölőből" lett elege, akkor meg antimagyar meg cionista lesz.
És igen: Nem kell emlegetni a holokausztot, ha álszent módon, tabu módjára nem emlegetjük komcsik bűneit, Az USA bűneit, meg úgy általában a ránk erőltetett fogyasztói társadalom bűneit.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:00:49

Akkor summáznám a kisnyulas álláspontot: holokauszt nem is vót, és Horthy nem tudott róla, hogy éppen nincs folyamatban.

Balt 2012.05.17. 10:01:24

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: "Ugyhogy akkor mar ezzel az erovel allhatot volna a jo oldalra is, nem egy elmebeteg kegyeit kollott volna lesni."

A II. vh. magvait rögtön elvetették az I. vh.-t lezáró békeszerződésekkel, törvényszerű, hogy a szintén vesztes Németország szövetségesünk lett. (Míg persze a "jó oldal" a kisantantot igyekezett támogatni, míg Németország őket is le nem szalámizta. Ezt jól hozza a cikk.)

Az első bécsi döntést még a teljes nemzetközi közösség elfogadta.

Arra azért kíváncsi lennék, egy osztrák mit gondol az "utolsó csatlósságról"...

Kutchek (törölt) 2012.05.17. 10:03:19

Ez a Dániel Péter nem más mint gyurcsányék Jimmy Jump-ja.

azekezetnelkulitelseolvasom 2012.05.17. 10:03:42

Nyomorult ország, nyomorult generációkkal, akik közül sokan már külföldről osztják itt is az észt.
Ennek az országnak a tragédiája az a naivitás és birka türelem, hogy úgy fogja fel a történelmi baklövéseket is, hogy biztosan jót akart, majd legközelebb másikat választunk, vagy újra megválasztjuk azt, akiben már egyszer csalódtunk, mert hát azóta biztosan megváltozott. (Hát nem, és ezt épp most nyögjük.)
És így teltik el az életünk, a gép mellől fikázzunk azt aki felemelte a seggét és kinyilvánította a véleményét.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:04:03

@levvente: es azt meg kikerem magamnak, hogy a magyart ertektelennek tartom. Ertektelen a jelenlegi orszagunk politikaja, vezetese, es mertekadoi. zsebpiszok az egesz. es miert? mert ahelyett, hogy az egyeduli eselyt, a szellemi toket probalnatok felhasznalni a nemzet emelkedesere, ti valamifele boszorkanyuldozesbe kezdtetek az ertelmiseg ellen.
az oktatasbol bologatojancsigyarat csinaltok, a kozeletbol edenhotelt (mindenki mindenkivel kur), a politikabol meg pure korrupciot.
Legyel ra buszke, en meg ezert sajnallak.

jazzcool 2012.05.17. 10:04:21

úristen mekkora náci a blogbejegyző:-( "A magyar zsidóság sorsával kapcsolatban, minden álnok hazudozás ellenére is létezik azonban egy történelmi realitás, nevezetesen az, hogy ezeket az embereket jóhiszeműen, a zsidó haza megteremtésének távolabbi ígértével vitték – egyelőre – dolgozni Németországba."

na ja, teljesen kifosztva, marhavagonba bepréselve vitték volna az embereket Németországba, ha itt jóhiszeműségről lett volna szó.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:05:51

@az utolsó bögreharcos: "Horthy ugyanis több mint 200 ezer zsidót mentett meg a deportálástól. "

Ja, az auschwitzi őrök is nagy zsidómentők, hiszen a front közeledtével leléptek, pedig üzemeltethették volna a hullagyárat az utolsó golyóig.

magaslabda 2012.05.17. 10:06:22

Az a baj, hogy a Hortyt éltetők többet írnak mint olvasnak. Ez a szerencséje a mindenkori hatalomnak hogy jó sokan vannak az ilyenek.

Yogi 2012.05.17. 10:06:26

@an hero please: Igazad van abban, hogy a történelem objektív megítéléséhez felül kell emelkedni a személyes érintettségen, meg azzal, hogy minden hol emberek harcoltak és kényszer alatt álltak, vagy az ellenség, vagy ők halnak meg.

Tekintettel arra, hogy ez nagyon is közel múlt, ezért ezt objektíven megítélni - ahogy látod - nem lehet. Ketten elbeszélgetünk normális emberekhez méltóan, de a kommentek nagy része csak hőbörgés és nyílt, vagy burkolt zsidózás.
Személyes érzések miatt írtam azt, hogy nyegle a hozzáállásod, nem objektívitásból és azt sem gondolom és nem is írtam, hogy a rendszerek "gonoszok és jók"-ra tagolhatóak lennének. "Véleményem szerint egyetlenegy olyan embenek sem szabadna szobrot állítani, aki saját népét küldte a vágóhídra, legyen az Horthy, Szálasi, vagy akár Kun Béla."

levvente 2012.05.17. 10:07:10

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: én azt általad leírt folyamatokat 2002 és 2010 közé teszem.
Nem könnyű ennyi rettegő és gárdista között rendet rakni, de egyetlen pofáról tudok akinek ez öszejöhet, és most speciel épp ő van ott.

Égbekiáltó 2012.05.17. 10:09:39

A politikai vezetők igenis felelősek tetteikért azok következményeiért, nem kell a jóhiszeműségüket nézni, az legfeljebb enyhítő körülmény lesz, hanem az eredményt. Egyértelmű az okozati összefüggés a a háborúba belépés és a Don kanyar között. Hiszen, ha a láncolat első elemét kivesszük nem következik be a második.
Úgy emlékszem, hogy Imrédy volt az aki a népbírósági perében azzal védekezett, hogy ő nem volt államférfi és nem volt meg benne az államférfikre jellemző előrelátás. De aki tisztában van a korlátaival minek vállal olyan poziciót, ahova ezek a képességek szükségesek? Ha vállal, akkor vállalja a következményeket is. Nemcsak ma, hanem régen is következmények nélküli ország volt Magyarország. Mindegy mi volt a szándéka Horthynak és az általa kinevezett miniszterelnököknek, az ő poziciójukban minden felelősség eredeményfelelősség.
Persze Dániel Péter választhatta volna a tiltakozás más formáját is.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:10:43

@Balt:
@levvente:
azert hitler a monomaniajat nem felismerni oleg kemeny bakloves. szerintem.
Az lehet, hogy elso blikkre o tunt itt a konyhaszekrenynek, de aki megnezte akarmelyik nyilvanos szerepleset, annak latnia kellett, hogy elmebeteg.
Csak egy masik elmebeteg, vagy egy vegtelenul naiv (es ezert kormanyzasra alkalmattlan) politikus hihette, hogy hitler majd az egesz vilagot jol seggrepacsizza, es eljovend a nagy arja paradicsom.
Ugyanmar.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:13:10

@levvente: na ebben tevedesben vagy.
kishazanknak Tisza ota nem volt normalis vezetoje.

VT22 2012.05.17. 10:13:17

@azekezetnelkulitelseolvasom:
"az állam meg nem mert lépni, holott csak a törvények szerint kellett volna eljárni."

Mármint arra gondolsz, hogy bilincsben begyűjteni Dániel Pétert és garázdaság vádjával előállítani, majd kiróni neki a szabálysértési bírságot és a helyreállítás költségét?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.05.17. 10:13:19

1. A szerzö elmulasztja elmíteni, hogy Horthy a nürnbergi perben mint TANÚ és nem mint VÁDLOTT szerepelt. Tehát a viselt dolgaival már akkor, és még a szövetségesesek is tisztában voltak.
Gyurcsány kedvenc ügyvédje tehát a nürnbergi per egy aspektusát vonják kétségbe. Persze sír a szája, ha a Jobbik meg a hasonlók ugyanezen per más aspektusait vonnák kétségbe :D

2. Egyetértek azzal is, hogy Horthy nem állt azon intettektuális szinten, hogy egy hintapolitikát az adott körülmények között sikeresen levezényelt volna. ( Megjegyzem, a románoknak ez is sikerült ).

3. " „Ne beszéljen a holokausztról az, aki nem beszél a kapitalizmusról!”"

Hehe, ezen jót röhögtem. Egy bizonyos, két szóból álló bank ( egyik szó G-vel a másik szó S-sel kezdödik ) jutott az eszembe, nem tehetek róla, sorry :D

Megjegyzem, tényleg jó lenne értelmesebb dolgokkal múlatni az idöt. A túlnépesedéstöl az energia és nyersanyagválságon keresztül a jólét egyenlötlen eloszlásáig éppen elég probléma ( VALÓS probléma ) van. Ha ezeket megoldják, még véletlenül sem jutunk olyan helyezetbe, hogy a náciktól vagy hasonlóktól kellene félni.
Mondom mindezt úgy, hogy a Das Handelsblatt szerint Görögország weimarizációja fenyeget. A nácizás helyett inkább az EUs periféria felzárkóztatására kellett volna koncentrálni ( és p.l. arra, hogy Görögország - épp az említett bank segítségével- ne csalással tett volna eleget az euro bevezetéséhez szükséges kritériumoknak ).

4. És végeztül egy jó tanács a baloldaliaknak : az extrém jobbos eszmék maguktól ki fognak halni, ha az emberek perspektívát látnak maguk elött ( és ha anyagi gyarapodásuk nem ütközik akadályba ). Ugyanis akkor holdkóros marhaságok és gyülölködés helyett mindenki konstruktívabb dolgokkal lesz elfoglalva. Sajnos a folyamatok nem ebbe az irányba mutatnak, hanem a weimarizáció felé.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2012.05.17. 10:14:34

Jo cikk volt, tetszik a logikaja. Bar jomagam nem vagyok annyira johiszemu evilagunk es korunk politikusainak hozzaallasat illetoen :)

Vajon Daniel elvtarsat mikor martjak voros festekbe? Utalom a gyava embereket, szobrot gyalazni? Micsoda hos... csak irigykedik, mert egy csoro balfasz, o is megelhetesi politikus akar lenni, most akciozik, agital. Ahogy a taskas szemeit, meg az elhizott fizimiskajat latom, nem hiszem, hogy sokaig fogja zavarni koreinket szobor rongalassal, illetve barmivel.

VT22 2012.05.17. 10:16:21

Egy fontos dolog kimaradt: a deportálások ideján Magyarország MEGSZÁLLÁS alatt volt.

Megszállt ország nem független, annak a belügyeit is a megszálló irányítja. Horthy tehát nem volt akkor már teljes körű vezetője az országnak.

Ha nincs német megszállás, nincs holokauszt.

levvente 2012.05.17. 10:16:39

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: mindenki tudta h elmebeteg, de nem szerelmi házasság volt. A zsidótörvények mentették meg a hazai zsidóságot 44 októberéig. Ha Horthy a te logikáddal az európéer beintést választja, már '40ben bejön a wehrmacht, és ma nem tudnánk mit jelent az a szó, h "zsidó". Az őszintébb és tisztességes zsidók ezt megköszönték Horthy-nak és haláláig eltartották, a mai Danipetyák meg hazudnak, gyaláznak. Mindenki önmagát minősítí, én mindenesetre Dániel Péter nevében is megköszönöm utólag Horthy-nak, h Dániel Péter megszülethetett. Na ehhez kell humanizmus.

Senkifia 2012.05.17. 10:17:24

@bgp: franc se tudja,így volt e,vagy sem. azért pl az a tény is elég fura,hogy,miközben rotschild együtt reggelizett az angol királynővel, a brit flotta blokád alatt tartotta palesztina partjait,és az európai borzalmak elől menekülő, palesztinába (erec izrael,ugye) beutazni akaró zsidó emberkék hajóit megállította, az emberkéket cipruson (nota bene!!!)LÁGERBE zárta,majd visszatoloncolta hitler németországába,esetenként... de rotschildék erről biztos semmit nem sejtettek a királynővel reggelizés közepette....
annyira,sajnos,nem fehérfekete ez a rohadt történelem. meg kéne tanulni olvasni a sorok között is kissé...

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:18:36

@VT22: ennek azert nemileg ellentmond ejropa legregebbi zsidotorvenye... :) De usse kavics.
Viszont aki a megszallokkal kollaboral, az ne kapjon szobrot.

VT22 2012.05.17. 10:19:54

@Scaramella va alla guerra:

"Mondom mindezt úgy, hogy a Das Handelsblatt szerint Görögország weimarizációja fenyeget."

Magyarország meg már 1998 óta folyamatosan weimarizálódik, ha az ÉS-t olvassuk meg a 168 órát, naponta lehet rettegni rajta.
Aztán mégsincs semmi.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 10:19:55

Hinnye!

Biztos ami tuti ez a hős éjjel suttyomban festékezett. Pedig a falusiak kutyái tudtak volna mit kezdeni a zsírzsidóval.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:22:47

@levvente: kar erolkodnod, kishazankban a megszallas elott is ment a zsidogyulolet, numereusclauszozas, es hasonlo nyalanksagok.
de xarom le, se nem vagyok zsido, se nem vagyok antiszemita, es utalom, hogy meg mindig ezen a toresvonal menten lehet az emberek az orruknal fogva vezetgetni, es "szekertaborokba" terelgetni.
Itt elsosorban arrol beszelek, hogy ez a szerencsetlen bohoctengeresz elbaszta a lehetoseget, hogy egyszer mar ne a vesztesek kispadjara ultessek a nepet.
Politikai rovidlatasanak arat te is fizeted ecsem.
Hogy itt tartunk, azt koszond neki is.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:23:01

"ennek azert nemileg ellentmond ejropa legregebbi zsidotorvenye... "

Meg a Teleki Pállal folytatott eszmecseréje is.

jozicsenko 2012.05.17. 10:23:27

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
"ez egy mű ország. tetszik ez onnek, vagy nem. Plasztik muertekrenddel, nepiesh mukulturaval, "

menjél külföldre öcsisajt, jobb lesz mindenkinek: téged nem zavar az ország, minket nem zavar, hogy így beszélsz rólunk: jobb az, hidd el

(ugyan, mondd már egy franciának, hogy sz.r az országa: utána meg törölgesd a betört véres orrodat...)

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:25:09

@jozicsenko: anyucidat kuldozgesd a sarokra cicuskam, hogy eleg legyen a villanyszamlara, mert kulonben nem fogsz tudni ilyen okossagokat ideirogatni :)

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2012.05.17. 10:26:46

A karikatúra pedig Max P. Haering honlapjáról származik. A kép alól sajnos lemaradt a szerző neve és a forrás.

levvente 2012.05.17. 10:26:50

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
nem erőlködök, már csak mosolygok és mosolygok. Elfogadván az enyémtől jelentősen eltérő véleményedet, a magam részéről lezárom ezt a vitát.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 10:27:54

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Európa legrégebbi zsidótve?

Nofene. A római birodalomban is kiirtották a zsidókat időnként, a középkorban szinte minden EU-s királyságban. Első zsidótv, persze. Mária Terézia tveit is olvasgassad el.

Mivel kaftánék ezért berágtak a királyokra, lett demokrácia, ami most már szupranacionális. De nem baj, így is kiirtják majd őket mert megint elszemtelenednek.

an hero please 2012.05.17. 10:29:19

@Yogi: Így van csak tudod nehéz ezzel mit kezdeni. Általában ha valaki zsidózik, magyarozik (cigányozik, niggerezik, románozik etc.) akkor annak van valami oka (a kőbuta gyűlölködőkön kívül akik viszont szerencsére kevesen vannak). Ez az ok lehet sokféle, régi sérelem, családi beidegződés, rossz tapasztalat és pont ezért ha van valami történelmi témájú bejegyzés vagy cikk akkor elkezdi rávetítetni a saját meggyőződését és ellenszenvét az akkor élt emberekre(döntésekre, eseményekre) ami viszont a másik oldalnak nem fog tetszeni és ki is alakul egy parttalan vita amit persze mindenféle politikai retorikában ki is használnak. Az igazság véleményem szerint az, hogy nem rendelkezünk (még) akkor perspektívával, hogy objektív véleményt tudjunk mondani és meg tudjuk ítélni az akkori tetteket viszont az érintettségünk által feljogosítva érezzük magunkat az elhamarkodott ítéletekre pedig ha egy alapvetően racionális kérdésben érzelmi döntést hozunk az csak hibás lehet.

vezér01 2012.05.17. 10:29:19

@Balt: Hogy mit gondol egy osztrák az "utolsó csatlósról"? Azt,hogy azok mi magyarok voltunk.Meg
hogy Hitler is magyar volt,hisz az Osztrák-Magyar Mo-
narchiában született. Ők csupán leigázott áldozatok.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.05.17. 10:29:31

@VT22:
Jó, a weimarizáció itt azt jelenti, hogy
a. szélsöséges pártok jelentös pozíciót nyertek a parlamentben
b. a polgáarok helyenként saját kezükbe veszik a törvényt
c. az ország gazdasági krízishelyzetbe kerül, fizetök''epessége kerül veszélybe.

A c.-n Magyarországgal kapcsolatban lehet vitatkozni, a.- és b.- nek nyoma sincs.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:33:04

@Emiksz: "De azt egy ország vezetése igazán tudhatta volna, hogy a Don kanyarban télen rohadtul hideg tud lenni, főleg nyári uniformisban."

De ha mán mégis annyira tájékozatlanok voltak, hogy ezt sem tudták, azzal mégis tisztában kellett volna lenni, hogy Ukrajnáig menekülés közben elfagyott végtagok gyógykezelésére mégsem a legjobb a hólapátolásra kivezénylés.

Horthy szoborérett voltát egyébként mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy még a Jány által is hadparncsban katasztrófának aposztrofált eset után hallgatott, mint szar a gazban - szemmel láthatóan nagyon megindította a korabeli píárban emlegetett drága magyar vér hullása.

avionics 2012.05.17. 10:33:21

Kár ennek a Dánielnek bármit is írni. A szellemi színvonalát fényévekkel lejjebb kell keresni. A szobor helyreállítási munkálatainál a számlázásnál javaslom az illetékeseknek hogy nyomják meg a ceruza hegyét. Pereljék ki a vagyonából ahogy a haverja mondta. Tetű egy ember.

menekse 2012.05.17. 10:34:39

Azoknak a leszármazottai, rokonai, akiket a Horthy rendőrsége tett fel a Németországba, Lengyelországba, Szovjetunióba (ide - természetesen - fegyvertelenül) induló vonatokra, "csak egy irányba szóló jeggyel", akinek a rokonát akarta a rendőrség elvinni, mert nem tudta, vagy csak nem akarta elárulni, hogy a sógora éppen akkor hol van, azok nem fogadták és fogadják kitörő örömmel a kormányzó szobrát. Pedig vannak ilyenek, de nem sokan, hiszen sokaknál nem is várták meg, amíg megszületik egy gyermek, aki majd emlékezni tud. Van akinek csak annyi volt a bűne, hogy fotózott, nem katonai objektumokat, hanem szegény embereket.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 10:36:36

"A probléma az a rosszhiszeműség, amely kimondatja önnel az ostoba és lapos hazugságot, a közhelyszerű demagógiát, a bárgyú történelem- és társadalomképből eredő idétlen jelszót: Horthy Miklós tömeggyilkos és háborús bűnös. "

*

A HVG tényfeltáró újságírói meg "tollforgató terroristák"

A "ballibeknek" meg egytől-egyig a börtönben lenne a helyük.

A "szocialistáknak" semmi keresnivalójuk a parlamentben.

És "Nem leszünk gyarmat!"

*

A népek nem a míves gondolatokból, hanem az egyszerű üzenetekből értenek.

Majd ha a népek veszik a fáradságot, hogy a saját eszüket használva gondolkodjanak a végletekig egyszerűsített szlogenek visszaböfögése helyett, majd akkor a véleményvezérek se lesznek rákényszerülve arra, hogy ostoba közhelyekkel üzengessenek.

Hihhetetlen 2012.05.17. 10:37:01

Dániel Péter egy fhasz. A módszerei rettenetesek.

Ez a poszt meg gusztustalan. Hogy Horthy, Kádár, Orbán, Gyurcsány csak a haza javáért mi? Meg hogy szar politikusnak lenni mi? Nekem az lenne. De ezek az állatok mindent megtettek a hatalomért nem teccik látni? Orbán is csak a haza érdekében koncentrál minden hatalmat a saját kezében, mi? Horthy is csak a haza érdekében kapaszkodott 24 évig a kormányrúdba, mi?
Nem tudott a gázkamrákról, mi? Wallenberg pl. sejtett valamit (nyilván Horthy előtt titkolózott). Azok a csendőrök akik már a transzport felé menet bántalmazták, megölték a zsidókat, ők talán nagyra becsült, társasútra befizetett állampolgárokként kezelték a zsidókat? Akik életük kockáztatásával segítettek nekik ők se tudták? Akik utána halálra basztatták őket ezért azok se tudták? Kicsit OFF, de Szálasi nyilasai amikor a Dunába lőtték a már elszállíthatatlan zsidókat miért tették? Nem hihették, nem is sejtették, mi?
Ki volt a felelős a Don kanyarért, ha nem a kormány aki szarul szerelte fel őket? Ha nem a hadvezetés? Senki?
Az világos, hogy Horthy végig kényszerpályán volt. Csakhogy erre a kényszerpályára ő maga állt rá, amikor az antant hallgatólagos támogatásával átvette a hatalmat, cserébe gyorsan aláiratta Trianont, majd 24 évet töltött azzal, hogy ezt elkenje, visszacsináltassa és elhitesse a magyarokkal, hogy ez lehetséges. Hogy eztán mindenki revizionista lázban égett? Micsoda meglepetés.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 10:37:14

@avionics: Az nem lenne jó mert ez volt a célja, a figyelemfelkeltés. 6 eljárás folyik ellene most, majd fizet és legközelebb megint megteszi.

A Gojmocisok kössék a motor után és menjenek le vele Erdélybe. Éjszaka, amikor ő is akciózott.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:38:58

@levvente: lezarhatod, csak akkor ne gyere itt a "humanizmusal", hogy ki, mit koszonhet a lovaspojacanak.
Mert hogy az akkor vezetesnek koszonheto hogy 50 evig utana itt rohasztottak a nepet a muszkak, es hogy alaposan ki lett herelve a magyar kulturalis, es tudomanyos elit. (vo.: aki tehette, es esze volt, elhuzott innen).
Az meg az egesznek ad egy diszkret svungot, hogy azok emelnek szobrot eme zsenialis nemzetrontonak, akik most a muszkak muvet felyezik be, eluldozve ismet az orszagot felemelni kepes ertelmisegi elit fiatal tagjat.
Hogy eselyunk se legyen eljutni a XXI. szazadba.

Szevasztok 2012.05.17. 10:39:27

@tothh: "Horthy nem volt sem az az ördögtől való gazember, akinek a "baloldalon" beállítják, sem az a kiváló államférfi, amely képet legújabb kori tisztelői terjesztenek. Horthy véleményem - és az életrajzból levont következtetések - szerint egy átlagosnál gyengébb képességű, saját mítosza hatása alá kerülő politikus volt. "

Vagyis kb mint Kádár.

Akkor neki is állítsunk szobrot?

menekse 2012.05.17. 10:40:19

@dr. mesterseges szinezek: Nem mindenkinek fagyott el a végtagja, mert akit fegyvertelenül az aknamezőre zavartak, annak már nem volt mi fagyhatott volna el. Ezeknek az embereknek egy részét éppen a Horthy rendőrsége szedte össze (ha önként nem vonult be munkaszolgálatra.)

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 10:43:36

@avionics:

"A szobor helyreállítási munkálatainál a számlázásnál javaslom az illetékeseknek hogy nyomják meg a ceruza hegyét. "

Miféle "szobor"?

Amatőr fafaragás legfeljebb. Felújítani nem lehet, mert a festék beette magát a fa pórusaiba és a rostjai közé.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.17. 10:43:40

Aljas szerecsenmosdatás es a cikk. Nem rajonkok Péter Dánielért, nem egészen szerencsés, hogy leöntötte a Horthy szobrot, de Horthyt mentegetni sokkal szánalmasabb dolog, és ez az, amiért csalódni lehet az emberi fajban.

Horthy igenis felelős a Don kanyarért és a magyar holokauszt egy részéért.

1) Felelős, mert egy kormányzó felelős az országáért
2) Felelős, mert tehetett volna dolgokat, és annak igeni lett volna hatása.,
3) És felelős lenne még akkor is, ha tehetett volna dolgokat, de valósznűleg nem lett volna sikeres. Ugyanis egy ember akkor is felelős, ha meg sem próbálta.

Igenis voltak olyan országok, amelyek szembe szálltak a nácikkal, és keserű, ideiglenesen elveszett harc volt, de mégis ez volt a helyes, és a végén ez volt a jó megoldás.

Szembe kellett volna szállni a nácikkal, Magyarországnak a másik oldalon kellett volna állnia. Ez lett volna a helyes, és a jobb megoldás.

Horthy a Don kanyarért talán nem háborús bűnös, de hibázott. a zsidók miatt viszont háborús bűnös is. És ha csak hibázott volna, akkor sem járna neki szobor.

Vajon állítunk-e szobrot mondjuk Ulászlónak, ahogy a Várnai csatában veszett fejjel nekiment a janicsároknak?! Nem, egy ilyen hülyének nem állítunk szobrot!

Saliko 2012.05.17. 10:43:51

Horthy pontosan tudta, mi fog történni a deportált zsidókkal. Az ún. Auswitzi Jegyzőkönyvet kézhez kapta.

Innentől kezdve az egész írás értéke=0

Szevasztok 2012.05.17. 10:45:00

Voltak szenvedői a Horthy kornak? Voltak.
Voltak szenvedői a Rákosi - Kádár kornak? Voltak.

Ha te - légy akármelyik oldal iránt is elvakult - személyesen (vagy családtagod által) érintettje lennél valamelyik korszakban elkövetett meghurcoltatásnak, akkor nem viselkednél hasonlóan?

Miért nem lehet elfogadni azt, ha valaki személyes érintettsége folytán túlreagál egy ilyen esetet? Hogyan lehet józanságot és megfontoltságot számon kérni rajtuk?

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 10:45:16

@No_Fidesz_No_Problem: at kell festeni vorosre.
vegul is senki az orszagban nem tett annyit annak erdekeben, hogy a ruszkikat itt egye a fene fel evszazadig, mint horthy

na__most__akkor 2012.05.17. 10:46:11

Büszke vagyok rátok, kedves MAGYAR kommentelő HONFITÁRSAIM.

Milye f@$2ául véditek már Magyarország értékeit magyar ékezetekkel, magyar helyesírással...

Mindkét oldalon (de mondhatnám mind az összes - 3? 4? 12? ) oldalon.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.05.17. 10:46:37

@Szevasztok: Én egy szóval se mondtam, hogy helyeslem a szoborállítást. Sőt, akkor ki is mondom, nem tartom érdemesnek Horthyt arra, hogy szobrot kapjon.

Ahogy Kádárt se, meg még lehetne sokakat mondani a történelemből...

Épp azt akartam ezzel a hozzászólással mondani, hogy kár, hogy az ilyen lépések uralják el ma a közbeszédet.

Szevasztok 2012.05.17. 10:48:12

@tothh: A hozzászólásom nem igazán neked szólt, csak a te gondolatodat fűztem tovább.

avionics 2012.05.17. 10:48:34

@Lucky Larry Silverstein: Minél több rendőrségi eljárás van ellene annál jobb. Majd lassan megérti hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani. Most kihúzta a gyufát, az tisztán látszik. Nem lennék a helyében.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:49:08

@menekse: Horthy nyilvánvalóan erről sem tudott. Jóhiszemű emberként meg volt arról győződve, hogy a II. Magyar Hadsereg harcoló és kiszolgáló létszámának hiánya abból adódik, hogy eltévedtek, de majd hazatalálnak - ezért nem szánt publicitást a kérdésnek.
Az ilyen elsőbálozós naivitás pedig helyből szobrot kíván.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:52:02

@No_Fidesz_No_Problem: "Felújítani nem lehet, mert a festék beette magát a fa pórusaiba és a rostjai közé. "

Kishitű vagy. Ha csak milliomod akkora erővel polírozzák a szobrot, mint a nagy Vitézt, már akkor is el fog tűnni az a festék - max. a faragvány a huszadára zsugorodik, de úgy legalább sejtet valamit a karakter igazi nagyságából.

excopp 2012.05.17. 10:55:17

zulu (09:29)
- természetesen a Birodalom oldalán
- ezen az Anschluss sem változtat, hiszen Ausztria repesve várta, hogy megvalósulhasson a XIX. században még Poroszország által lehetetlenné tett nagynémet egység
(Hitler a Ringen végighajtott, a Stephansdom harangjai szóltak, az osztrákok pedig keményen harcoltak a Birodalom seregében)
- utóbb erről a nevezetes politikus, Kurt Waldheim tudna mesélni
- és hát Metternich munkálkodásán edződött osztrák diplomáciának az sem okozott nehézséget, hogy a háború után - az orosz megszállás ellenére NEM került az orosz érdekszférába, vele államszerződést kötöttek, mégpedig elismerve a háborúban "megszállt állam" státusát...

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 10:56:00

@Brendel Mátyás: "Vajon állítunk-e szobrot mondjuk Ulászlónak, ahogy a Várnai csatában veszett fejjel nekiment a janicsároknak?! Nem, egy ilyen hülyének nem állítunk szobrot! "

Erről van szó. A Vitéz vagy hibás/bűnös volt, vagy az ellene hozott vádak lefejtése során az derül ki, hogy lúzer.

Persze itt a felelőtlen lúzereknek momentán is kultuszuk van, így nem meglepő a szobor sikere.

johevi 2012.05.17. 10:58:09

Nyilván nem azzal a tudattal küldte oda őket Horthy, tehát közvetlenül valóban nem a válasz. De ha jobban belegondolt volna a ruházatba, fegyverzetbe, technikába, kiképzésbe, akkor közvetve igen, ő küldte a halálba az embereket a Don-kanyarba.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:01:02

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Körül kell lőni tüzérségi aknákkal, amit a szobor védelmezői térden imádkozással kísérelhetnek meg megakadályozni.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 11:01:20

@avionics:

"Minél több rendőrségi eljárás van ellene annál jobb. Majd lassan megérti hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani. "

*

hehehe...

Szerintem ügyvédként PONTOSAN tudja, meddig mehet el, hogy ne tudják őt jobban csesztetni, mint amennyit magától is bevállalna.

A cirkusz meg arra jó volt, hogy a nyomorult gyömrői polgárok - akiknek a tiltakozását eddig a fideszbanda leszarta - most nem kapnak egy Horthyról elnevezett teret az arcukba.

Már az tiszta haszon, ha a megalázott emberek látják, hogy egy sima szoborfestékezéstől is meghőköl a "hatalom".

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.17. 11:02:15

"legjobb tudása szerint munkálkodott az ország és a nemzet javára."
Az elejét elfogadom, az utolsó szót nem. A nemzet kárára munkálkodott. Túl naiv volt és nem volt való vezetőnek. De hát nem ő volt (és van) az egyetlen, aki alkalmatlan volt a legfőbb posztra.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 11:02:33

@dr. mesterseges szinezek:

Nem vagyok kishitű, ellenben tanultam fafaragást.

mement 2012.05.17. 11:03:42

Horthy katona volt, ertenie kellet minimalis szinten annyira a hadaszathoz, hogy kulonosebb szakertoi beavatkozas nelkul is tudja, hogy egy szarul felszerelt, felereszt tartalekosokbol allo erovel nem lehet tamado hadmuveletet vegrehajtani.

Horthy szemelyes feleloseget nem latni szazhuszezer feleselegesen lemeszaroltatott magyar harcos eseteben, sztem elvakultsag.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:09:58

@No_Fidesz_No_Problem: Hülye. Népszavazás volt a szoborról 1 azaz 1 ember sem ellenezte, igaz nem mindenki támogatta. De hát semmilyenmás szobrot sem támogat mindenki.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 11:12:36

@Lucky Larry Silverstein: ja, ki ellenzi majd, amikor jobbikos a fofasz a faluban...
ugyanmar.
ezzel takarodzani bornirtsag.

rockjano 2012.05.17. 11:13:26

Megkérdezném hogy az eddigi rengeteg szobor öntögetés kapcsán, amit a másik oldal művelt, akkor is íródtak ilyen szép hosszú cikke ezen a bloggon???

Antal Józsefet is megvédte a cikkíró???

Hortyt megítélni történészek dolga (ők sem értenek egyet mindenben) szobrot állítani neki (akár magánpénzből is) meg teljesen szerencsétlen és felesleges dolog. Ha megteszik annak meg ez a következménye...

rockjano 2012.05.17. 11:14:12

@Lucky Larry Silverstein: Normális ember ma magyarországon NEM ÁLLÍT Horty szobrot..nem kell...felesleges...minek???

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:15:56

@mement: "Horthy szemelyes feleloseget nem latni szazhuszezer feleselegesen lemeszaroltatott magyar harcos eseteben, sztem elvakultsag."

Ennél többről van szó. Somorjai Lajos is megemlíti a hadinaplójában, hogy a tisztikarban bevett gondolat volt, hogy a Németország iránti hűséget muszáj igazolni vagy 100ezer halottal.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:16:06

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Ja, miért is állítana a falu olyan polgármestert és szobrot, ami neki tetszik, nemigaz?

Ez nem fér össze a fővárosi zsidók demokráciafelfogásával.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.17. 11:17:04

Próbálok visszafogottan fogalmazni: a kedves posztoló azt akarja velem elhitetni, hogy a tekintetes Kormányzó Úrnak, háta mögött a teljes adminisztrációval, FOGALMA SEM VOLT ARRÓL, hogy mi folyik a koncentrációs táborokban?

Arra már semmit nem mondok, hogy Szálasi nem akarta volna a zsidókat kiirtani, ez mindennek a legalja.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 11:17:42

@TrueY: mondom, gróf Tisza Istvan ota nem volt ennek a hazanak jozan eszu vezetoje. vagy rangkoros pojaca volt, vagy elmebeteg diktator, vagy tutyimutyi balfasz.
Beleertem az elmult 20 evet is, es az elkovetkezo 10-et is a zazrivecz dinasztival egyutt :)

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 11:19:01

@Lucky Larry Silverstein: allitson, minden sarokra kettot, csak aztan nem koll csodalkozni, ha lelottyintik :)

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.05.17. 11:20:38

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: tevedsz. mindennek a legallja, csak most kovetkezik! :)
de ugylatom, felevszazadonkent hatalomra kell hogy jusson ebben a hazaban a szar, hogy az aktualis generaciok is erezzek a penetrans buzet. Mert ugy latszik, tanulni a mult hibaibol keptelenek vagyunk.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:22:16

@Lucky Larry Silverstein: Esetleg pár szlovák falu állítson Benesnek is, ha elég snájdignak tartják, és népszavazáson az jön ki, hogy jó ötlet.

pástétom 2012.05.17. 11:22:26

Valahogy nem láttam a hosszan fejtegetős elítélő posztokat, mikor Károlyi vagy éppen Antall szobrait gyaláztázták meg (és rendszeresen!) íly módon.

A cselekményt elítélem, buta, alantas tett, de megbaszhatjátok, sajtkészítők.

Balt 2012.05.17. 11:22:41

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Nem mintha számítana, de Hitler 33-tól lett kancellár. Nem utolsó sorban a válság folyományaként...

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:23:14

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: Matematikaiul: az igaz magyarság szükséges és elégséges feltétele: Mohács.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.17. 11:23:20

@mement: Nem elvakultság, hanem aljas szerecsenmosdatás.

Balt 2012.05.17. 11:25:42

@tothh: Nem kivételesen: :) egyetértek.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:26:25

@dr. mesterseges szinezek: Benesnek minden ásodik faluban, de Prágában/Pozsonyban is szobra van.

Ha a magyarok is normálisak (nacionalisták) lennének Horthy-val kb. ugyanez lenne a helyzet. Csak amíg van RTL és ATV, addig ez nem megy.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:27:26

@pástétom: "A cselekményt elítélem, buta, alantas tett, de megbaszhatjátok, sajtkészítők. "

Olyasmi. Szévetés, vihararatás - a pártfüggetlen debilizmus agrárkultúrája ez.

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:28:58

Hüpp

Rég olvastam ilyen korrekt írást erről a témáról, vagy talán soha?

Steve31 2012.05.17. 11:30:08

Nem leönteni, felgyújtania kellett volna!

collateral collector (törölt) 2012.05.17. 11:30:18

Dániel Péter tettét mindenki elítéli, hiszen egy fideszes / jobbikos szintre alacsonyította le magát. Viszont a probléma, amire fel akarta hívni a figyelmet, valós probléma. Az, hogy idióta emberek ma Magyarországon Horthy-szobrokat állítanak, hazudoznak a történelemről, és egyfajta hamis nosztalgiát próbálnak táplálni, feléleszteni egy szégyenletes korszak iránt, ez egy probléma.

Balt 2012.05.17. 11:31:21

@d.z.: "A Horthy-szobrot le kellett volna mosni, visszarakni, a csávót feljelenteni és az egészről egy hírt meg nem jelentetni."

Na de kb. ez történik. Hogy közben az illető magára veszi a fészbukk-mártír-forradalmár szerepet, az csak a mai alternatív kommunikációs formák "sikere", a dolgot nem lehet elhallgatni és meg nem történtté tenni.

(Arra azért kíváncsi lennék, hogy miből él ez a pojáca, mert "civilben" még nem láttam és elképzelni sem tudom, hogy volna olyan ügyfél, aki a jogi képviseletét rá bízná; lám, a DK meg a MEASZ is elhatárolódik tőle többedszerre...)

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:32:20

@Lucky Larry Silverstein: Látom, érzékenyen érint ez a Benes. Meg is tudom érteni. És te meg tudod érteni? Mert pont azért hoztam fel, hogy megértsd.

Azt nem sejtettem, hogy az ATV és a már fideszes RTL akadályozza meg, hogy örüljek Horthy szobrának.
Ez annál is inkább meglep, mert kb. 25 éve csak passzívan nézek tévét - értsd: nincs ilyesmim.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:32:32

@collateral collector: hogy idióta emberek ma Magyarországon Horthy-szobrokat állítanak, hazudoznak a történelemről, és egyfajta hamis nosztalgiát próbálnak táplálni, feléleszteni egy szégyenletes korszak iránt, ez egy probléma

- nektek zsidóknak mindig probléma ha az embereknek kinyílik a szeme.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 11:34:27

@Lucky Larry Silverstein:

Most figyelj, sötétke:

Szerinted mekkora "demokrácia" van egy 550 lelkes faluban? Ahol közmunka is csak annak jut, aki úgy táncol, ahogy a polgármester meg a sleppje fütyörészik?

TÍZ EMBER agymenése volt, hogy legyen a faluban Horthy-szobor. A többi nem mert tiltakozni, mert akkor keresztet vethetett volna a segélyére, meg a közmunkájára.

Azért meg külön csókoltatlak, hogy nem vagy képes beilleszteni az egyszeri szoborállítást abba a kibontakozó történelemhamisító, múltbafordulós trendbe, ami a legkevésbé se tetszik a normálisan gondolkodó magyar polgároknak.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:35:07

@Steve31: "Nem leönteni, felgyújtania kellett volna! "

Türelem! Majd ha kifaragták a festék alól - dolgozzanak kicsit a srácok a hős Vitézükért.

Értelme persze a felgyújtásnak se lesz, és bunkóságnak sem kisebb, de a játéktér 2/3-ilag adott.

julios 2012.05.17. 11:35:53

Horthy: mielőtt valaki nem olvassa el Ungváry Krisztián értékelését az egyik legutóbbi Rubiconban, addig ne okoskodjon. Ott van az objektív mérleg, sok jó (gazdasági fellendülés, iskolaprogram, közkórházak, nyugdíjrendszer, lakásépítések, jobbszél féken tartása, külpolitikai sikerek) és sok rossz (ami a háborús katasztrófához vezetett).

Deportálások: nagyapámtól tudom, hogy senki nem gondolta, hogy mi történik valójában. Nem is sejtették, föl sem merült. Én nagyapámnak hiszek, nem DP-nek.

És a nagyanyámnak. "Három dolgot ne higgy el soha, amit tanítani fognak neked: a Szovjetúniót, a Horthy-korszakot és József Attilát"). Nyolc éves voltam akkor, késő Kádár-korban... jól megjegyeztem. Igaza volt.

Balt 2012.05.17. 11:36:04

@_zulu_: A központi hatalmak oldalán, úgy is, mint a III. Birodalom része.

(Gyk.: Anschluss, melyet az osztrákok többsége támogatott. Így tehát a korabeli "horthysta" Mo. közvetlen határos volt a náci Németországgal...)

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:36:36

@No_Fidesz_No_Problem: A leöntés pedig EGY ember agymenése volt. Ez mitől demokratább?

komment_komment 2012.05.17. 11:37:38

Úristen micsoda baromság ez a cikk!!!! Jézusmária - a tények ennyire nem zavarják a írót?

Azt hiszem ezennel le is iratkoztam.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:37:51

@No_Fidesz_No_Problem: mekkora "demokrácia" van egy 550 lelkes faluban? Ahol közmunka is csak annak jut, aki úgy táncol, ahogy a polgármester meg a sleppje fütyörészik?

Most állítasz valamit, aminek egy népszavazás ellentmond.

+ egy zsidó aki szintén feljogosítva érzi magát hogy megmutassa a falusiaknak a demokráciát.

Melyiknek van igaza. Mind2nek. Köze melyiknek van? Dánielnek nem.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:38:22

@Alf: Magyarországi szlovák falura gondoltam - sajnos tényleg nem tettem világossá.
A szlovákiai hülyékkel foglalkozzanak a szlovákok.

Szóval megnézném a felavatás másnapján a Nőtincsen elhelyezett Benes szobrot.
Meg a blogokat is.

mojszipupi 2012.05.17. 11:39:53

Albert Speer azt mondta Nürnberg ben h nem tudott róla h a gyárakban zsidó kényszermunkásokat alkalmaznak...sok náci vezető jött azzal h csak parancsot teljesített. Most akkor mentsük fel Horthy-t is mert nyomás alatt cselekedett és küldte halálba a zsidókat?

Ezzel együtt ez a festékes akció is szánalmas

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:40:47

@dr. mesterseges szinezek: én is várom már a horthy-szobrot szlovákiában

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 11:41:24

@dr. mesterseges szinezek: Benessel (is) beégtél legalább ne cifrázd tesó.

julios 2012.05.17. 11:41:29

@julios: Romsics Ignác volt a cik szerzője. A hozzászólás üzenete szempontjából azonban mindegy.

Balt 2012.05.17. 11:42:15

@kvertyu: Ebben van valami. Kíváncsi vagyok, lesz-e valamiféle jogi elégtétel... Meghurcolni nem kell, szerintem elég két év közmunka graffitimentesítés. :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.17. 11:42:16

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:

Csak a szokásos. Jaj, hát jót akart a Kormányzó úr, csak véletlenül meghalt vagy 1 millió ember.

Meg, ha Szálasi elvtárs tudott volna róla, hogy a Dunába lövik a zsidókat, biztos megakadályozta volna.

Amúgy meg csak "egy kis férfias szívatás" volt, csak rosszul sült el.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.17. 11:42:57

@mojszipupi: Mondjuk a kényszermunkáról érdemes lett volna abban a perben megkérdezni az orosz felet. is... De hát a történelmet a győztesek írják. Tényleg kíváncsi lennék, hogy nézne ki ugyanez a sztori ha a németek nyernek. Csak úgy kíváncsiság szintjén.

pástétom 2012.05.17. 11:45:10

Ez a szöveg meg milyen már:

"Nem hiszem azt, hogy jó szolgálatot tett a Horthy a magyarságnak. De igenis hiszem, hogy ő úgy vélte, országa javára cselekszik. "

Ez bármelyik hibbant vagy éppen épelméjű nagyhatalmú politikusról, népvezérről elmondható a történelemben: Pl. Hitler meggyőződéssel hitte, hazája érdekét szolgálja, ha kiírtja a zsidókat. Senki sem akar rosszat hazájának, legyen az bármilyen aljas, gonosz tett: mindenki meg volt győződve arról, hogy így vagy úgy, de hazája érdekében cselekszik.

Rákosiék sem passzióból küldték a Hortobágyra a volt úri familiákat. Megyőződéssel vallották: a régi világ maradványait a haza érdekében íly módon is el kell takarítani. A többpártrendszert sem heccből számolták fel: tisztában voltak vele, hogy egy többpártrendszerű demokráciában soha az életben nem építhették volna fel kívánt művüket, a szocializmust. Ok-okozat.

A politikusi cselekedetek racionális értékelését és ezáltal az illető megítélését talán nem az alapján kellene megítélni, hogy ő maga mit gondolt mindenről.

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:45:18

Annyi van, hogy az emberek nem fogják fel ma, milyen volt Trianon után néhány évvel az országban a hangulat.

amikor a csapból is a revízió folyt, és családok, barátsgok százezrei szakadtak szét, egy kizsákmányolt, megalázott országban, egész másképp gondolkodtak a vállalható áldozatokról, stb.

trianon kényszerfelejtése és elhallgatása, kibeszéletlensége után ennyi évvel nehéz horthyt objektíven megítélni, az ő helyzetében nem tudom, ki hozott volna jobb döntéseket.

Pl antalljóska ? Gyurcsány? Orbán? Kunbéla? Tiszapista? Károlyi?

Na?

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:46:22

@pástétom: Rákosi egy szovjet báb volt, a legutolsó amit figyelembe vett az a hazája érdeke.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:46:35

@julios: "Deportálások: nagyapámtól tudom, hogy senki nem gondolta, hogy mi történik valójában. Nem is sejtették, föl sem merült."

Horthynak, a minden logisztikai pályák leglogisztikaibbjának, a katonaságnak űzőjében, de a beosztottjaiban sem merült fel a gondolat az első 100ezer ember MÁV általi bevagonírozása után, hogy megkérje a baráti birodalom helyartóit, mutatnák már meg azt a vadiúj, Miskolc méretű várost, ahol ez a sok zsidó boldog, új életre talált, miután fejenként 2 bőröndnyi holmi kivételével mindent hátrahagyva odaköltözött.
Hacsak úgy nem...

champagneM 2012.05.17. 11:47:05

Én ezt a kommentháború csak úgy nézem, mintha egy kultúrantropológiai vizsgálat lenne. A kutatás tengelyén elhelyezkedő legfőbb pontok:

1. adott egy személyiség (Horthy), akinek voltak negatív és pozitív tettei

2. adott egy alultájékozott, Horthyt diabolizáló marxista történetírás csecsein felnőtt majom libsi tömeg (csak tudnám, hogy intézik el pl. azt a tényt, hogy a zsidók nagy része horthysta volt akkortájt, és még a revíziós magyar liga elnöke is zsidó származású volt:)

3. adott egy szintén alulképzett, Horthyt idealizáló, rá istenkként tekintő majom szélsőjobber bagázs

4. adott egy szintén alulképzett értelmiség (újságírók, politikusok, stb.), akik kihasználják a helyzetet

És van a dinamika, ahogy küzdenek egymással, és amúgy pont leszarják Horthyt, kurvára nem kiváncsiak arra ki is volt, mit tett, mindenki megelégszik halovány, propagandisztikus tudásával a dologról. Itt a HARC a lényeg, ahogy látom. Szerencsétlen nyomi pupákok:)

nu pagagyí 2012.05.17. 11:47:35

A posztíró mindenkit felmentene a felelősége alól, ez is jó ember volt, csakhát a körülmények!
Egy III/III-as is erre hivatkozik, egy tömeggyilkos is, a parancsra és meggyőződésből gyilkolók is. Vajon Horthy miért asszisztált a zsidók gettóba gyűjtéséhez, mit akart velük kezdeni? Miért kellett az ország védelme helyett rablóháborúba keverednünk német érdekek miatt? Ahogy a lengyelek esetében ellenállt, úgy ezt is elkerülhette volna, de hát buta volt, mint a tök. A végén még gyávának is bizonyult, bábként funkcionált a német megszállás után is. Mindenkit meg lehet érteni, de nem kell ünnepelni a tetteit, pláne nem kell példaként felmagasztalni.

Horthy működésének eredménye egy rohadt nagy minusz, kártékony szelleme ma is fertőz. Egy köztéri szobor értékválasztást fejez ki, Horthy szobra a butaság és a nép feudális lenézésének szoborba öntése, én speciel nem kérek belőle. Zsidó polgártársaink meg pláne nem és őket is meg lehet érteni. Nincs szüksége az országnak nemzetromboló sunyi eszmékre. A zsinóros mentések masírozzanak odahaza, ne csináljanak bohócot az országból. Aki köztársaság helyett valami mást akar, az könnyen szolgaként végezheti, mentében nehéz lesz trágyát hordani.

julios 2012.05.17. 11:47:39

És még mielőtt elmerülünk a DP-féle toposzokban, elkezdünk hidegnapozni stb., hadd tegyük hozzá, hogy a délvidéki civilek ellen irányuló vérengzések áldozatainak 55%-a magyar volt, akiket máig nem szabad rehabilitálni; és "mindössze" 3%-a volt szerb. A maradék német és horvát.

A XX. századi Európa legnagyobb deportálását pedig Lengyelország követte le, amikor a háború után 15 millió(!) németet toloncolt ki.

A tények minimális ismerete nélkül semmi értelme az úgynevezett vitának, mert csak annyival leszünk okosabbak, hogy látjuk, hogy az ugyanolyan névvel illetett személy két virtuális interpretációja kibékíthetetlenül ütközik; de nehogy már a virtuális interpretációkat azonosítsuk a valósággal.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 11:48:18

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"És mi lesz a következő program? Könyvégetés? Sírgyalázás?"

*

Számolni kell azzal, hogy ha a jóérzésű embereket demagóg módon provokálják, akkor a jóérzésű emberek között lesz olyan is, aki a pénzbüntetést, vagy éppen a felfüggesztett börtönt is kockáztatja azért, hogy látványosan hangsúlyozza az ellenvéleményét.

Ez nem új a nap alatt.

Kádár diktatúrájában - 1956 után - a Lenin-szobrokat locsolgatták mindenféle ocsmánysággal. Kockáztatva a munkahelyről kirúgatást, a gyerek tanulmányait, a véresre veretést, vagy éppen a tényleges elzárást.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:48:47

@Alf: Mi a problémád? Nemzettestvéred szerint ha a falu úgy gondolja, legyen bármilyen szobor. Hát akkor legyen is!
Jómagam Haynauban is gondolkodom.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:50:10

@Lucky Larry Silverstein: Hogy én mit cifrázok, azt bízd rám, tesó, ahogy én is beletörődöm abba, hogy mit vagy képes és hajlandó megérteni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.05.17. 11:51:39

@No_Fidesz_No_Problem: Értem... Ez módfelett demokratikus, valóban...
Akkor szerinted ezen gondolatmentén elfogadható lesz majd a lámpavasra húzgálás is? Csak mert volt már rá példa?

Nem semmi.

Demokratikus az, amit Te gondolsz, az összes többi irtandó bármilyen eszközzel?

Ha végül elhagyom az országot, az ilyenek miatt teszem, mint Te.

Balt 2012.05.17. 11:53:05

@az utolsó bögreharcos: Kenderesen talán máig ott van a kék-fehér koszorú: "A hálás pesti zsidóság"...

w.kuruc.org/galeriaN/hir/horthy-zsidok2.jpg

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 11:53:49

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Pechesek ezek a nagy magyar lángoszlopok, hogy mindig csak az utókor látja meg bennük a jóhiszemű zsenit, saját embereik viszont hülyére véve őket követik el a hátuk mögött a legnagyobb gaztetteket, amelyekről ők ezáltal nem is tudnak.

gagauzz kalauzz 2012.05.17. 11:53:57

Sajtkészítő, a rajz kiválóan sikerült rólad, bár a karikaturista valszeg eltúlozta a bré méreteit.:))))

julios 2012.05.17. 11:54:29

És még egy - szintén Robicon és História legutóbbi számai az adatok forrása - Horthynak elnöksége elején kb. annyi hatalma volt, mint Mádl Ferencnek; később ezt kiegészítette a kormányzói vétó halasztó hatályának kiterjesztésével (de törvény életbe lépését nem tudta megakadályozni) és a parlament feloszlatásának jogkörével, és nagyjából ennyi. Nyilván szimbolikus politizálással sok befolyása volt az eseményekre, de közvetlen kézi vezérlésre nem volt lehetősége (lám ki sem tudott ugrani a háborúból).

Meg kellene próbálni a történelmi Horthyt rekonstruálni, kiindulva a tényanyagokból, és újra, nulláról felépíteni az értékelését. Minden más esélytelen. (Ugyanígy Károlyi, stb. esetében is.)

champagneM 2012.05.17. 11:55:45

@nu pagagyí: fogadjunk, hogy ha megkérdezem tőled, mi az hogy "feudális", nem fogsz tudni épkézláb választa adni rá. Azon kívül, hogy a marxisták aszonták hogy az valami gáz dolog, ahol az urak egy köre mondja meg a tutit a szegény kizsigerelt, elnyomott népet kizsigerelve, és hogy a horthy na az nagyon fejúdális vót, fúfúfú. Talált süllyedt?:)

Alf (törölt) 2012.05.17. 11:55:57

@dr. mesterseges szinezek: értem, azt akarod mondani, hogy a Benes szobrot is leöntenék magyarországon.

Hát eddig még nem öntötték le.

BALTAZÁR 2012.05.17. 11:55:58

Ez az egész szobor ügy kissé paródiába hajlik. kezdve a szobor "minőségével" nekem úgy tűnik mint egy hobbi fafaragó műve a helyi postásró életnagyságban.
Mindettől eltekintve Horthy politikai megítélése legalábbis kétes, így a szoborállítást eltúlzott reakciójának érzem egy olyan körnek amely "jobb híján" találta meg a volt kormányzóban imádata tárgyát. Ezektől az emberektől - tisztelet a kivételnek - valószínűleg undorodva fordult volna el Horthy. Azt gondolom, hogy adicső magyar polgári múlt egyszerűen nem létezik, így annak semmilyen politikus sem lehet szimbóluma.
Ugyanakkor Horthy-t tömeggyilkosnak és háborús bűnösnek nevezni ugyanolyan ostobaság mint a zsidóság megmentőjének kinevezni. Középszerű politikus volt aki kissé avitt hagyományok mentén próbálta vezetni az országot és megpróbált tisztességes maradni amennyire lehett.

Balt 2012.05.17. 11:56:33

@levvente: :) Könnyen meglehet.

nu pagagyí 2012.05.17. 11:56:33

@champagneM: Te nyilván fotelból, külföldről nézed az itteni eseményeket, itthon ugyanis sajnos Te is megszívhatod, függetlenül attól, hogy akarod-e, vagy sem. A hülyeségből és rosszindulatból itt villámgyorsan törvény lesz. Holnap már Horthy csúnya szóval említése is nemzetellenes, főbenjárú bűn lesz. Ilyen időket élünk.

Alf (törölt) 2012.05.17. 12:00:05

@BALTAZÁR: egy olyan országot, ne felejtsük el, amely épp elvesztette területének 2/3-át, vasúthálóztának nagy részét, államalkotó nemzetének 1/3-át, stb stb.

ehhez képest amikor antall jóska átvette az országot, beleült a tutiba.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:01:53

@Alf: Hol van Benes szobor Magyarországon?

Rékerestem, nem találtam.

Azt viszont találtam, hogy 2005. és 2007. között a prágai (szintén közadakozásból emelt) Benes-szobor ellen komoly nemzetközi tiltakozás volt - többek között Magyarország részvételével. Nem mellesleg a szobrot leöntötték.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 12:02:46

@nu pagagyí: A hollókoszt mindenesetre már szent tehén pedig ez nem Izrael....:)

adofizeto 2012.05.17. 12:03:03

Szobrot NEM ÁLLITUNK
olyan jószándékú embereknek, akiknek a tettei sajnos félresikerültek.
Horty minden jószándéka ellenére:
- belevitte az országot egy vesztes háborúba
- hagyta, hogy 600.000 magyar koncentrációs táborokba kerüljön
- zsarolható pozícióból hozott rossz döntéseket a világháború alatt.

Ha szobrot állítunk neki, azzal MEGSÉRTÜNK többmillió embert, azokat a családokat, akik elvesztették hozzátartozóikat az orosz fronton, a koncentrációs táborokban, akiket üldöztek, kifosztottak, megfosztottak méltóságuktól.

Ha szobrot állítunk neki, akkor állítanunk kellene KÁDÁRNAK, BISZKU ELVTÁRSNAK, RÁKOSINAK, hiszen ők is puszta jószándéktól vezérelve cselekedtek hülyeségeket és sértettek meg százezreket.

Balt 2012.05.17. 12:03:29

@an hero please: Mint ahogy a bp.-i gettó egyik nevesített német megmentője is egy Wehrmacht páncélos főtiszt: Gerhard Schmidhuber.
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=12708

adofizeto 2012.05.17. 12:05:10

+1

A görög nyelvben a bűn szót arra használták először, ha valaki nyilával eltévesztette a célt.

Horty is célt tévesztett. Kit érdekel a jószándéka, amit tett, nem járt jó következményekkel

Nem jár neki szobor.

Nem szokásom festékkel játszani, de teljesen megértem Dániel Péter minden indulatát.

Balt 2012.05.17. 12:05:16

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: "De ti csak pofaztok ecsem, es abban remenykedtek, hogy a masik majd elfelejt odacsapni."

Alkalmasint nézz a 2010-es választási térképekre... :)

champagneM 2012.05.17. 12:05:44

@nu pagagyí: értelmes tájékozott ember tudja csúnya szóval illetni úgy Horthyt hogy ne csináljon hülyét magából - pl azzal hogy közben nyilvánvalóvá teszi, hogy ítélete Horthy felett a propaganda sima benyeléséből származik és nem saját könyvtári tájékozódés eredménye. Mesédl már el, hány mondjuk 2000 után írt könyvet olvastál Horthyról? Ja, az más.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 12:06:01

@dr. mesterseges szinezek: Miért Magyarországon keresed?

Minden nagyvárosukban főhelyen van a szobra. Mert irtotta a népe ellenségeit. Leszarják a nemzetközi tiltakozást.

Mo-n van Budapesten Horthy szobor? És Debrecenben? Na kb. ennyire vagyunk raszszistanacionalistanácik.

bagir 2012.05.17. 12:06:09

Sok mindenben nem értek egyet, de korrekt a cikk, a festőművész meg egy szellemi toprongy.
Külön tetszik az acsarkodók felvetése ilyenkor, hogy Horthy miért nem szállt szembe Hitlerrel, mert akkor lett volna kánaán.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:06:37

@BALTAZÁR: "Azt gondolom, hogy adicső magyar polgári múlt egyszerűen nem létezik, így annak semmilyen politikus sem lehet szimbóluma. "

Amikor létezett, akkor is inkább Horthy, illetve az ő feudalista kövesedései ellenére.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.17. 12:06:52

@champagneM:

Igen!

Mindenki alulképzett meg alultájékozott, csak te vagy villamos :)

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:08:18

@Lucky Larry Silverstein: Mostan ezt a kérdést intézd el Alf nemzettestvéreddel, kérlek, két nyulas privát dogmái között nem kívánok közvetíteni.

Alf (törölt) 2012.05.17. 12:08:55

@adofizeto:

Budapest legszebb terén áll az emlék az országot 45 évig megszállva tartó hadseregnek.

Jószándék?

Molotov-Ribbentropp paktum, a németek és szovjetek felosztották európát és háborút kezdtek.

Ezért érdemlik ki az emlékművet, mely körbe van zárva, hogy nehogy löntsék, mert leöntenék.

vagy ledöntenék.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.05.17. 12:12:36

"Ön téved, amikor dédszüleit közvetve Horthy Miklós áldozatának tekinti. Mert ön valószínűleg az életét köszönheti ennek az embernek. "

10 pont! és még hány ilyen - jelenleg szájtépő, Horthy fikázó - honfitársunkkal van ez így!!!

Alf (törölt) 2012.05.17. 12:12:47

@dr. mesterseges szinezek:

Nem tudom, normálisnak tartod e, hogy sértegetsz, gyakorlatilag ok nélkül.
Biztos igen, én nagyon sajnálom.

Tita nick 2012.05.17. 12:13:02

Hogyhogy nem zárták még ki a kamaráből? Vagy elmebajosok is lehetnek ügyvédek?

Szevasztok 2012.05.17. 12:16:22

@Lucky Larry Silverstein: Kedves zsidó nicknevű kommentelő társam.

Azt áruld már el, hogy ha valakivel nem értesz egyet, akkor miért következik azonnal, hogy ő zsidó (vagy néger, vagy görög, vagy akárki)?

Ugyanis mindenre ez a válaszod. Van valami becsípődésed, vagy mást nem tudsz kitalálni? Mert ez elég uncsi.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:19:30

@Alf: Azt hiszem, igazad van, LLS kartácson kissé túlpörögtem magam, és rossz irányzékot vettem.
Megkövetlek.

nu pagagyí 2012.05.17. 12:22:25

@champagneM: Feudális az ami akkor volt és ami most készül. Születési alapon választódik ki az ország jogokkal rendelkező krémje, de még ők is hűbéri viszonyban állnak egymással. A felsőbb osztályokba nem tartozó tömeg (nép) az meg annyi jogot kap, amennyit közvetlen ura engedélyez. Horthynál ez a hűbéri közösség a földbirtokosok, dzsentrik voltak. Az ország vezetésébe, közigazgatásba csak közűlük kerülhetett ember. Ők voltak a "centrális erőtér". Náluk intézhetett némi korrupció fejében bármit a nép egyszerű gyermeke, maguk közé csak magukfajtát engedtek. Papíron voltak persze jogai az alsóbb néposztályoknak is (abban az időben már hazudni kellett ilyesmit a szalonképességhez), de minden jogot személyesen, kijárással lehetett érvényesíteni. A javak és lehetőségek elosztása és a születési elv nem engedte áthágni a határokat. Cseléd gyerekéből cseléd lett, parasztéból paraszt, munkáséból munkás.

Orbánék most alapozzák újra ezt a feudális rendszert, beültetik hűbéruraikat minden állami pozícióba. Látványosan rúgják fel a jogállami normákat és tőkésítik fel közpénzből a kiválasztottakat, akik számításuk szerint, anyagi erejükkel gondoskodnak majd a rendszer bebetonozásáról. Most születik az új nemesi osztály, akinek teljesítenie nem kell majd, elég ha vagyona van.

Balt 2012.05.17. 12:22:39

@azekezetnelkulitelseolvasom: "vagy újra megválasztjuk azt, akiben már egyszer csalódtunk, mert hát azóta biztosan megváltozott. (Hát nem, és ezt épp most nyögjük.)"

Nem csalódtunk (anno), ellenben (sajnos) némileg változott (a nyugdíjasok azóta szent tehenek, mert egyszer már "lelegelték"), de még sokáig fogjátok nyögni, pláne ha ilyen Dániel Péter-féle ellenzéki aktivistáitok vannak. :))

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:23:47

Hehe, tipikus matyarosch maszatolás, amit a posztíró művel, a senki semmiért nem felelős elvét erőlteti.
Ezek szerint többszázezer, majud egymillió magyar embert önként és dalolva ment a halálba.

Hitlerről, Sztálinról, Kádárról se tudni, hogy személyesen ölt volna meg bárkit is, mégis tömeggyilkosként tartja őket számon a történelem.
Kár a szerecsenmosdatásért, Horthy is az, háborús bűnös, tömeggyilkos, cirka 1 millió magyar áldozat szárad a lelkén!

Netuddki. 2012.05.17. 12:26:29

"A magam részéről nem tartom valami nagyra Horthyt, de azt mindenképpen elismerem, hogy a kormányzó – a maga szellemi korlátainak keretei között – a legjobb tudása szerint munkálkodott az ország és a nemzet javára. Megjegyzem, ugyanezt feltételezem Kádár Jánosról, Orbán Viktorról, sőt még Gyurcsány Ferencről is."

Na ezzel van a problem. A fent említett embörök szellemi korlátjával. Egyik sem érdemli meg a szobrot. Se most se a halála után.

Ah, erről jut eszembe, a kormány most meg valami öregedés elleni klinikát támogat? Asszem orbán viktornak majd egyenként kell lefejteni az ujjacskáit a kormányról...

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:26:33

@bagir:
Tudod még szembeszállnia se kellett volna, hogy ne tömeggyilkosként emlegessék.

Akár le is mondhatott volna.

Vagy azt tehette volna, mint a felelősségére rádöbbent Teleki.

nu pagagyí 2012.05.17. 12:26:47

@champagneM: Olvastam, de tök mindegy mit írnak, a tetteik és eredményei alapján bírálom el ki milyen ember. A hülyeség nálam nem mentő körülmény. Orbánnal is így vagyok, nem érdekelnek a szándékai és az sem, mit karattyol összevissza, az érdekel mit csinál és az szerintem jó lesz-e az országnak és nekem, avagy nem.

Balt 2012.05.17. 12:27:33

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: "a szellemi toket probalnatok felhasznalni a nemzet emelkedesere, ti valamifele boszorkanyuldozesbe kezdtetek az ertelmiseg ellen."

Lám, a valóságshow-kat elég jól megszórja büntikkel a NMHH, de - ettől függetlenül - a heti tetvesnek is vége, tehát itt biza rájár a rúd a balos értelmiségi vívmányokra... Muhaha.

moncayo 2012.05.17. 12:27:56

Kedves Szerző! Az alábbi mondatod szinte 1:1-ben megegyezik Himler felíratával : "Arbeit mach frei".
Most vagy szánalmasan tudatlan vagy , vagy te is (ingyenélő) politikus akarsz lenni a jobbszélen.

"A zsidóság deportálásával kapcsolatban is csupán .............az, hogy ezeket az embereket jóhiszeműen, a zsidó haza megteremtésének távolabbi ígértével vitték – egyelőre – dolgozni Németországba."

Mindezek mellett én sem értek egyet szobor döntögetéssel, bár azt hiszem Horthy szobor sem kellene köztéren közpénzből. Ha valaki szereti, tiszteli (szive joga) állítson egyet a saját kertjébe.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:31:26

Ja és nagyon remélem, hogy a magyarság még Horthynál is nagyobb tömegmészárosa Tisza István is előbb-utóbb elnyeri méltó helyét a világ népírtó, tömeggyilkosai pantheonjában.
Neki és az elvakult, öntelt seggnyaló kasztjának köszönhetjük Trianont.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:33:02

@Balt:

Az a lényeg, hogy a kretén Jáksó zsebét jól teletömtétek.

Legalább neked ennyivel kevesebb jut a seggnyalásért :O))))

Cinkes 2012.05.17. 12:33:45

Kicsit unalmas már ez faszság. Adott egy rég elmúlt ember akinek a munkássága erősen megkérdőjelezhető, aztán ott van pár hülye akiknek valami jelképet jelent (a primitív mivoltukból kiindulva valszeg a zsidótörvény miatt aztán slussz passz), és van még egy hülye aki úgy nyilatkoztatja ki nemtetszését mint egy tini punk. Így szép kerek ez a történet. El lehet dönteni, hogy érdemes e ezen vitázni vagy szarjuk le a hülyéket.

Taxman 2012.05.17. 12:36:25

Ezzel az írásoddal felmentetted Hitlert, Sztálint, Pinochet-et te barom.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.05.17. 12:42:49

Nekem dr. Dániel Péterről ugyanaz jut eszembe mint a Jobbikról. A szélsőség az szélsőség, akár a jobb, akár a bal oldalon fordul elő.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:47:16

@Putyilov gyári melós: "Tudod még szembeszállnia se kellett volna, hogy ne tömeggyilkosként emlegessék.

Akár le is mondhatott volna."

Pár emigráns kormány dolgozott már azidőtájt Londonban. Erről még tán Horthy is hallott, aki pedig - legalábbis azt veszem ki - tájékozatlanságban és naivitásban csak bepisilős-sötétbenfélős Medgyessyhez volna hasonlítható.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:50:18

@nu pagagyí:
Szegény Orbán is áldozat, belekényszerítik a hízelgői és a seggnyalói :O)))

szkepi 2012.05.17. 12:51:52

A csónakos tehet arról is, hogy az oroszok 40évig itt voltak. Nem részletezem miért

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 12:54:37

@Putyilov gyári melós: "Az a lényeg, hogy a kretén Jáksó zsebét jól teletömtétek."

Szegény Farkasházy meg nem érti, hogy ő miért maradt ki, mikor ő is heti hentes volt, nem csak Jáksó.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:55:27

@dr. mesterseges szinezek:
A nagyfaterom vezérkari százados volt a Várban, és ő azt mesélte, hogy a háborúba való belépés pillanatában tisztában voltak vele, hogy a hadsereg alkalmatlan komolyabb hadviselésre, sőt még a visszacsatolt területek megtartására is.

Mondjuk Weiss Manfréd és a korabeli nagytőkések halálra keresték magukat a hadimegrendeléseken.
És ez mozgatta az egészet.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 12:57:03

@dr. mesterseges szinezek:

Szerintem mert ő már öreg és a kutyát se érdekli már, Jáksó elvtárs viszont még aktív és kivállóan alkalmas orientációs feladatokra.

milyen szép a Vértes, ó 2012.05.17. 13:00:44

Horthy '43 áprilisában tárgyalt Hitlerrel az Endlösung-gal kapcsolatban, és tisztában volt azzal, mi a német vezetés szándéka a zsidókérdésben; bár valóban ellenezte a dolgot a maga módján, ő "csak" el akarta távolíttatni a zsidókat Magyarországról. De kitalálni, hogy "hát nem is tudhatott róla", meg azzal "érvelni", hogy 'az Auschwitz-jelentés' (összesen fél évig győzködték, hogy állíttassa le deportálásokat, mert tömeggyilkolás folyik, de még az említett jelentés megjelenése után is kellett vagy két hónap, hogy végül megtegye), meglehetősen nevetséges mosdatás, tökéletesen illik a zavart-zavaros, logikátlanul ide-oda csapongó cikkhez.

Tudott arról, mi történik, de úgy tett, mintha fogalma se lenne róla.

Ettől persze nem tömeggyilkos, és háborús bűnösnek se nevezném, Dániel Péter meg egy nevetséges idióta.

Fiesole 2012.05.17. 13:01:59

@collateral collector: "hazudoznak a történelemről, és egyfajta hamis nosztalgiát próbálnak táplálni, feléleszteni egy szégyenletes korszak iránt, ez egy probléma. "

Itt a baloldalra gondolsz? Simán ráillik...

Az egész Horthy huzavona a legjobb példa a kommunizmus agymosó hatására, ami a mai napig mérgezi a társadalmat.

szkepi 2012.05.17. 13:03:41

Weiss Manfréd 1922ben meghalt, a többi zsidó gyártulajdonostól elvették mindenét és a csónakvezető vitéz a halálba küldte őket.

szkepi 2012.05.17. 13:04:40

nomeg akit papircipőben küldtek az orosz télbe!
a hadsereg lopta szét magát és nyalta a náci segget.

balfék 2012.05.17. 13:06:09

@milyen szép a Vértes, ó: Nálad hol kezdődik a tömeggyilkolás?

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 13:07:26

@szkepi: Azt ha el nem is fogadom, de nagy ráhagyással megértem, hogy amikor hadba léptünk, akkor a hatalmi hintázásban ez tűnt a legjobb ötletnek, lévén akkor éppen Németország támadott.

De amikor már vagy 130ezer cáfolhatatlan bizonyítéka volt annak, hogy ebben a játszmában súlytalanok, ill. max. golyófogók lehetünk, és már azt is csak a mániákusan önhipnotizálók gondolták, hogy Németország és a csatlósai nem veszítenek, mi a búbánatos rozmaringért kellett még egy évet várni a békekötési kísérletekre? (Persze tudom, Mohács kell.)
A politikusnak is, de a katonának mindenkori szakmai kötelessége a hosszútávú kárminimalizálás, de ennek itt nyoma se volt addig, amíg már esélye se lehetett.

Fiesole 2012.05.17. 13:10:30

@nu pagagyí: "Holnap már Horthy csúnya szóval említése is nemzetellenes, főbenjárú bűn lesz. Ilyen időket élünk. "
Cseréld ki a Horthy szót egy másik h-val kezdődőre. Bingó, van már ilyen rendelkezés: a holokauszttagadás. Valóban ilyen időket élünk!

QM 2012.05.17. 13:11:52

1)Értem én kedves posztoló! A mindenkori politikai maffiának semmilyen felelőssége sincs. A történtek úgy megesnek. Mi közük hozzá? Nem úgy mint az átlag polgár egyéni-személyes felelőssége(ami ugye most számon lett kérve). Nehogy má' bepiszkítsák a galamblelkű kormányzó Úrat.
2.) Élnek még jó páran, akik éltek a Horty korszakban. Élvezték a munkanélküliséget, meg a nyomort. Lehet hogy pont ez az üzenete a szobor állításnak. Kezdjétek emberek szokni a régi-új rendszert.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 13:12:35

@Putyilov gyári melós: Ez kb. fedi is a Somorjai-féle gondolatot arról, hogy vazallus által adott hűségajándéknak szánták az I. vh-ra felszerelt katonákat.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 13:14:30

@Fiesole: Ja, cska hát a holocaust nem a mi nemzetünk ügye (kéne legyen). Horthy viszont igen.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 13:18:21

@Fiesole: "Az egész Horthy huzavona a legjobb példa a kommunizmus agymosó hatására"

Ja, mondom is a zasszonynak, hogy hej, ha nem lett volna komonizmus, hát legkésőbb '45. június 18-án, a zőfőmlátóságú kormányzó úr születésnapján biztosan hazajött volna a létszámból hiányzó 600ezer ember, és most nem lehetne vita.

Fiesole 2012.05.17. 13:23:02

@szkepi: Megjegyezném, hogy a "papírbakancs" egy I. világháborúban létező dolog volt, és annyi köze volt a papírhoz, hogy a talpát préselték cellulózból, de inkább bőrhulladékból. A gáz az volt vele, hogy hamar elkopott és nem az, hogy nem szigetelt. Ilyen a II. világháborúban rég nem volt magyar katonáknak.

Fiesole 2012.05.17. 13:30:15

@dr. mesterseges szinezek: ez melyik 600000, amit a szocik tüntettek el a gulagon és más helyeken, vagy a háborús áldozatokra gondolsz?
Szerintem érted egyébként, hogy mire gondolok. Ha Horthyt nemcsak a nyolcvanas évek elfogulatlan történelemkönyveiből merített infókból ítélnék meg, hanem emellé elolvasnák mondjuk Romsics Ignác (aki azért nem egy kimondott jobbos) írásait, nem kéne ennyi alaptalan gyűlölködést olvasni. Tudom, hogy sokaknak nem lesz a kedvenc politikusa, rengeteg hibája volt, de hazugságok alapján azért ne szítsunk gyűlöletet szerintem.

windex 2012.05.17. 13:35:43

@harmincas: ha nem is teljesen ordítva, de a szövegkörnyezetből kiderül, hogy fent idézett mondat a 30-as évekre vonatkozott. és bár személyesen nem ismerem pontosan szálasi 44 előtti fellépéseit, akkor ez akár igaz is lehetett - attól függetlenül, hogy az akkori atmoszférának megfelelően futóbolondnak nézték. a dunába lövetések meg 44-ben voltak, ugye, és ezt nyilván a posztoló is tudja. miért akarna hülyét csinálni magából iylesmivel? te meg bepöccensz egy bizonyos mondatrészen, kiemeled és túráztatod magad, és úgy teszel, mint aki nem hajlandó azt olvasni, és megérteni, amit leírtak. van ennek értelme? hangsúlyozom, nem egyet érteni kellene, hanem megérteni - ez nem zárja ki az ellenkező véleményt, viszont témában lehet maradni - így a hozzászólásod irreleváns

windex 2012.05.17. 13:39:31

@szkepi: minden oké, csak a személyek, azz idő és a hely nem stimmel teljesen. szóval kicsit kkevesebb indulat, kicsit több távolságtartás és kutakodás jót tenne a világlátásodnak következésképp neked is

dennisthemenace 2012.05.17. 13:42:37

@dr. mesterseges szinezek: Az a baj, hogy akik most piedesztálra emelnék a Lovastengerészt, a harmincas évek Magyarországát csak képeslapokról ismerik.
Talan szociológiai szempontból is tanulmányozniuk kellene azt a kort, a feudalizmus konzervációját, amit ez a maradi vén farok tartott fenn.

windex 2012.05.17. 13:45:22

@milyen szép a Vértes, ó: az viszont elfogadható, hogy mivel a nácik pontosan és szépen és főleg diszkréten dolgoztak, ahogy csillag megy az égen, és a zsidóirtásról minimálisan kijutott adatokat az angolok-amerikaiak még vizsgálgatni se vizsgálták (a háború végéig kábé, részletesen, adokumentálási szándékkkal meg egészen a 70-es (!!) évekig) annyira túlzónak tűnt, amit olvashattak. de az, hogy a korszellemnek megfelelően magyarországon is képtelenségnek láthatták a híreket, az elfogadhatatlan?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.17. 13:49:29

"A zsidóság deportálásával kapcsolatban is csupán egy rosszhiszemű és rosszindulatú ember képzelheti azt, hogy Horthy tudatosan küldte a halálba félmillió polgártársunkat."

Tudott a zsidók megsemmisítéséről. Ez tény! Szökött rabok elvitték a jelentésüket. Csak nem volt hajlandó elhinni.

MEDVE1978 2012.05.17. 13:53:06

No a cikk erősen apologéta jellegű Horthyékkal. Holott nem indul rosszul, mert Horthy, mint tömeggyilkos eléggé rossz megállapítás. Az emberi természet egyik része, hogy jelen szituációnk szerint, szubjektíven ítélünk meg helyzeteket. Az emberek egy részénél ezt kompenzálja az empátia és a helyzetbe való beleérzés képessége, de nem mindenkinél, Dánielnél sem.

A legjobb választási lehetőség itt is az arany középút. Ne adjuk fel erkölcsi mércénket, de próbáljuk a döntéseket a megfelelő történelmi kontextusba belehelyezni.

Horthy mit látott 1941-ben, amikor belépett a szovjetek elleni háborúba? Volt egy Németország, amely két év alatt elfoglalta Lengyelországot, Norvégiát, Görögországot, Dániát, a Benelux államokat, Franciaországot, valamint a vele szövetségben álló Olaszországot, Spanyolországot, Szlovákiát, Romániát stb.Európában ekkor már csak németbarát vagy semleges országok voltak találhatóak, egyedül az angolok álltak ellen. Általános volt a közvélekedés, hogy a német hadvezetés az első világháború vérszivattyújával ellentétben gyakorlatilag legyőzhetetlen, a villámháborúkkal leradírozza az ellenfeleket.
Vissza lehet emlékezni, hogy a lengyeleket egy hónap, a Benelux államokat és a franciákat is legfeljebb hónapok alatt győzték le.

Nem véletlen, hogy a Szovjetúniótól is gyors
összeomlást várt mindenki. Ahogy Horthy is, aki - az őt támogató magyar felsőbb osztályokkal együtt - félt attól, hogy a németek visszavonják a bécsi döntéseket és jutalmazzák majd a szlovákokat, románokat, akik lelkesen csaholtak nekik. Tehát Horthy is beállt a sorba és ez reálpolitikailag nem volt rossz döntés az adott körülmények között.

Mindez nem menti fel Horthyt azonban számos dolog alól. Az alól, hogy későn vette észre, hogy ki kellene ugrani és ez az ország pusztulását jelentette. Az alól, hogy autokrata rezsimet, puha diktatúrát működtetett és ezzel a mai fogalmaink szerint elnyomó volt.

Ezért hülye dolog Horthynak szobrot állítani, viszont kb. ugyanilyen hülye dolog vörös festékkel leönteni és bárgyún bámulni a kamerába mellette.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.17. 13:53:13

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: "mondom, gróf Tisza Istvan ota nem volt ennek a hazanak jozan eszu vezetoje. vagy rangkoros pojaca volt, vagy elmebeteg diktator, vagy tutyimutyi balfasz.
Beleertem az elmult 20 evet is, es az elkovetkezo 10-et is a zazrivecz dinasztival egyutt :)"

Sajnos egyetértek. Nagyon gyenge a politikusi teljesítményünk! :(

Mi az a zazrivecz dinasztia???

windex 2012.05.17. 13:54:17

@moncayo: nem inkább úgy érthető ez a mondat, mint idézete az akkori nézetnek. plusz nem mellékes az emberi reakció sem, miszerint készséggel fogadnak egy jónak látszó magyarázatot, csak hogy ne kelljen látni a valóságot - ha az szinte hihetetlen

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 13:57:06

MIért is kell annak az embernek szobrot állítani, aki a politikai dilettantizmusával nyakunkra ültette a szovjet-ruszkikat hosszú évtizedekre, romba döntötte az országot, vágóhídra küldött értelmetlenül százezreket egy rosszul és hiányosan felszerelt hadsereggel, elszabadított egy állati szinten definiálható nyilasbagázst, fenntartott egy félfeudális, nyomorgó cseléd-proletár réteggel megtömött államot, ahol kvázi éhenhalt jó pár tíz-százezer ember.
És még Károlyi szobra van útban?

Még jó, hogy FIDESZ! 2012.05.17. 14:06:01

Köszönöm az írást! Helyettem is tetted!

komplikato 2012.05.17. 14:10:07

@Fiesole: Létezik és létezett "papírtalpú" cipő is, de nem tudom akkor volt már, temetési célra gyártanak ilyet,mert annak már nem kopik elvileg a talpa. Gengszterváltáskor volt belőle balhé, mert valami hülye behozott pár kamionnal Törökországból és eladta rendes cipőnek ...

ON:
Ha elhiszem, hogy Horthy "nem tudott semmiről" (mint ahogyan NEM hiszem el) és feltételezem róla, hogy hazájának jót akart és azt is elfogadom, hogy politikai csapdában beszűkültek a lehetőségei, akkor is FELELŐS mind a közvetett mind a közvetlen következményekért. Pusztán csak azért is mert kormányzó volt. A FELELŐSSÉGNEK mi köze ahhoz mit tudott, mit szeretett volna vagy mit tehetett? A felelősséget figyelmen kívül hagyni vagy pláne nem tudni nem ad felmentést alóla. (Lásd a törvény nem ismerete ...)
Az emberek amúgy is felelősek magukért és egymásért, ha tagadják is és ezért a felelősségért szépen meg is fizetnek. Vezető emberekre ez még igazabb. Az, hogy mi történt Horthy családtagjaival az nem oka volt a döntéseinek, hanem a következménye. Át is terhelhette volna másra a felelősséget és hatalmat, de nem tette.

Balt 2012.05.17. 14:12:23

@BALTAZÁR: Kb. egyetértek. De elsiklunk a lényeg felett, mit mondjunk a kaszinótojásosnak? :)

2012.05.17. 14:13:20

@champagneM: Én is így érzem. Ott volt tavaly a norvég tömeggyilkos Breivik esete. Vagy két hétig ment a csata itthon, hogy balos vagy jobbos-e. Egy filoszemita szélsőjobbos nálunk egyik táborba sem fér bele, de mindkét oldal ezerrel kente a másikra, mintha bármi közünk is lenne egy norvég őrülthöz. És erre is tökéletesen illik az utolsó bekezdésed, csak a nevet kell kicserélni:
"És van a dinamika, ahogy küzdenek egymással, és amúgy pont leszarják Breiviket, kurvára nem kiváncsiak arra ki is volt, mit tett, mindenki megelégszik halovány, propagandisztikus tudásával a dologról. Itt a HARC a lényeg, ahogy látom."

Balt 2012.05.17. 14:15:32

@Alf: Mondjuk, hogy igaz: Antallt - bár kétség kívül ő is súlyos örökséget vett át - talán tényleg alulértékelem; mindenesetre elég nagy a kontraszt Horthy és az ő "sikerei" között...

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 14:17:01

@MEDVE1978:

A korabeli Magyarországon EGYEDÜL Teleki Pál volt az, aki elismerte 2 évtizedes tevékenységét ami az országot háborús megsemmisülésbe vezette.

Aki Horthyt bármilyen módon mentegeti, az Telekire mondja azt, hogy hülye volt.

Teleki nem véletlenül lett öngyilkos amikor felrúgta Magyarország a frissen aláírt Örökbarátsági Szerződést, tudta, hogy mi vezetett a háborúhoz, amely 20 éves folyamat volt és azt is, HOGY ENNEK MI LESZ AZ ÁRA.

Horthyt és a körét nem érdekelte, ők egész életükben leszarták, gyűlölték és félték a magyar népet, őket csak a pillanatnyi haszon vezérelte.

Ennek a háborúnak is pénz, kapzsiság, dicsőség volt a mozgatórugója, mint az összesnek.

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 14:19:35

@komplikato:
Horthy eléggé mocsok módon viselkedett a családjával is, a fronton levő fia feleségét qrogatta.
Ez az emberi hulladékság csúcsa.

Fiesole 2012.05.17. 14:20:38

@komplikato: Lehet, de azért ez messze van a II. világháborútól. A papírtalpú cipő a katonai szlengben az elégtelen ellátmányt jelenti amúgy.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 14:21:08

@Fiesole: Ez a 600ezer az a visszafogott szám, ami csak a háborúval kapcsolatosan van a rovásán a Don-kanyartól a lemondásáig: 400ezer vagonírozott, 130ezer hadállományban lávő, plusz apró.

Ezek csak azok, akik sorsát ez a katonai és politikai géniusz (amely talentumaival szobrot érdemel) nem sejtette előre, vagy amelyekről nem tudott, lévén örök elsőbálozó.

Fiesole 2012.05.17. 14:22:26

@drover(fanyul társa): A Te világnézeted szerint: pont azért nem kéne Károlyi szobor, mert az országra "szabadította" Horthyt.

AnnaKarenina 2012.05.17. 14:25:32

Azt hiszem, már kellő távolságra vagyunk Horthytól és korszakától ahhoz, hogy majdnem objektíve lehet őt és tetteit megítélni. De azzal jönni, hogy alapjában jót akart (egy másik posztnál már írtam, talán szerette a virágokat és a kismacskákat is) és aztán tudjuk, hogy mi lett belőle, vicces. Nem szándékosan küldte a halálba a 2. magyar hadsereget, kellő felszerelés és fegyverzet nélkül? Meg, hogy azt sem tudta, mi lesz majd a deportált zsidókkal? Meg korábban a zsidótörvényekről sem tudott? Nem hallotta eleget Hitlert, akinél annyiszor megfordult? Akiben annyi tartás nem volt, hogy a német megszállás után lemondjon? Akinek nem volt annyi esze, hogy egy kiugrást rendesen megszervezzen, vagy megszerveztessen?
Horthy szobra esetében egyszerűen nem kétséges, hogy ez az amúgy jelentéktelen és elég buta ember nem érdemel szobrot Magyarországon, mert az ő nevével aposztrofált korszak semmilyen tekintetben nem nevezhető Mo. kiemelkedő időszakának.
Egyszerűen ez a poszt számomra a mának szól, bármi történik ma Magyarországon, higgyük el, hogy az csak jószándékból történik. (És gondoljunk arra a jó kis mondásra, hogy a pokolba vezető út is azzal van kikövezve.:)

Balt 2012.05.17. 14:25:47

@Putyilov gyári melós: Tudom, hogy fáj, hogy Jáksó "áruló" lett a szemetekben - én is kb. ennek megfelelően ítélem meg -, de ettől még nyugodtan köpd szembe a tükröt. :)

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 14:28:01

@dr. mesterseges szinezek:
Nemcsak arról szólt a történet, hanem arról, hogy az I. világháború előtti Magyarországot iszonyatos problémák feszítették.
Hatalmas szociális feszültségek(ekkoriban tántorogtak kii milliók), a csúcsokig felérő korrupció, nagy mértékű államadósság, az elnyomott nemzetiségek elszakadási törekvései, stb.

Ezek elől menekült a Tisza irányította korabeli magyar elit az első világháborúba.
Pedig arról is tudták, hogy mi lesz a vége.
Teleki Pál 1910es nemzetiségi térképeire gyakorlatilag fel volt rajzolva a trianoni döntés, a vesztes világháború ezt csak felerősítette.
Amúgy a német külügytől már szeptemberben tudták, hogy ez a háború elveszett, mégis évekig küldték az embereket a vágóhidakra.

Balt 2012.05.17. 14:28:09

@Taxman: Mondjuk Pinochet (amerikai támogatással) eléggé megalapozta a mai Chile jólétét - hogy ne mondjam: megvalósította a jóléti rendszerváltást viszonylag hosszú időre -, de hát tudom, ti nem ezért "szeretitek"... :))

Balt 2012.05.17. 14:29:22

@szkepi: Biztos ő kérte Jaltában, hogy itt legyenek... :)

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 14:29:53

Egyébként azt sem értem, hogyan jön egy szoborba faragandó, önvitéz államférfi és hadfi imidzséhez az, hogy bár gond nélkül lövet, áldozathozatalra buzdít, és áldozza a másét, de a jócskán felnőtt gyerekének elrablásával sarokba lehet szorítani.

A jó katona hagyományosan az anyját is lelövi, ha arra kap parancsot.
Vitézéknél ezt úgy kell érteni, hogy a más anyját?

Balt 2012.05.17. 14:30:42

@Putyilov gyári melós: Ahha, mindig sejtettem, hogy egy mocskos náci ivadéka vagy. (De ezeket most vedd bóknak nyugodtan!) :)))

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 14:32:21

@Balt:
Hogy te milyen hülye vagy :O)))

Ugyan hogy tudott volna engem elárulni ez a kretén?
Én mindig megvetettem és tisztában vagyok vele, hogy elitben közösben lopnak, csalnak, bizniszelnek és közösen manipulálják a parasztokat.

Azért jókat röhögök ám az alkesz Fábry szánalmas vergődésén és leépülésén is. :O)))

A barom Jáksónak kész haszon, hogy beszüntetik a műsorát, amikor megbukik az Orbán rendszer, akkor üldözött hősként fog visszatérni.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 14:34:24

@Balt: 'Tudom, hogy fáj, hogy Jáksó "áruló" lett a szemetekben'

Az egy dolog, hogy mi lett Jáksóval, de mi lett a HH tagjait hetedíziglen elátkozó béközéppel?
Mostan jó komonista lett megint valaki?

Putyilov gyári melós 2012.05.17. 14:34:30

@Balt:

A Horthy féle hadseregben nem volt mindenki a németek csicskása.
A 30-40%a tisztességes magyar hazafi volt.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 14:36:45

@Fiesole:
Az én világnézetem nem hinném hogy levezethető abból amit írtam, mert azok nyers tények, és ámasztják a logikáját annak, hogy a Horthy szobor engedélye felmentést ad Károlyi szobrának, sőt- horribile dictu- még Kádár is kaphat ezek után szobrot bárhol.
Az utókor mindig vak. Valószínűleg a szoborállító nemzeti felbuzdultak felmenői közül is sokan a környék zsellérei, filléres napszámosai voltak. Ők is akarnák a lovastengerészt szobornak oda?

Balt 2012.05.17. 14:36:51

@szkepi: Minő tudatlanság! Egy bizonyos Herczog leszármazott (apja gyáros, katonai beszállító, Horthy családi barátja) mesélte a saját szájával egy 5-6 évvel ezelőtti tévéinterjúban (talán Frei Tamásnak), hogy '44 márciusában épp Erdélyben síeltek, amikor hallottak a német bevonulásról. Pánikszerűen elmenekültek New Yorkba... Most(anában - egy ideje) egyébként perben áll a magyar állammal a Herczog örökségért.

kalandfereg 2012.05.17. 14:39:30

Ez meglehetően naiv feltételezés, hogy akár Orbán, akár Gyurcsány legfőbb motívációja az ország előrevitele.
Úgyhogy ha Horthyt az ő hasonló motívációjukkal lehet csak igazolni, akkor nekem nem lett szimpibb a csávó.

Ha valakik, akkor pont Orbán és Gyurcsány olyan zavarosan, elferdült értékrenddel, irreális gyerekes világlátással, pitiáner emberi játszmáktól, önzéstől, egoizmustól, bosszúvágytól, és minden egyéb kisstílű érzelemtől indíttatva tevékenykednek, hogy az ország előrevitele pont elsikkad.

Nem beszélve, hogy a privát életben tehetségtelennek lenni, az csak kellemetlen, de az ország élén ugyanez bűn, hiba, ami bele lesz vésve a történelemkönyvekbe az idők végezetéig.

komplikato 2012.05.17. 14:39:40

@Putyilov gyári melós:
"Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza.

Bűnös vagyok.

Teleki Pál

1941. ápr. 3."

Egyébként nem semmi fazon lehetett, mert volt másik levél is, amiben azt írta ha bármi módon túlélné az öngyilokot, akkor is felmond.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 14:41:04

@Putyilov gyári melós:
és balek.. vagy elhitték vakon hogy Magyarországot a határaitól 2-3000 kilométerre kell megvédeni..
Kicsit olyan, mint a klasszikus vicc, hogy: "az úgy kezdődött hogy a szemét genya visszaütött.."

Balt 2012.05.17. 14:44:27

@MEDVE1978: Kivételesen maradéktalanul egyetértek. :)

komplikato 2012.05.17. 14:46:23

@Putyilov gyári melós: "A Horthy féle hadseregben nem volt mindenki a németek csicskása.
A 30-40%a tisztességes magyar hazafi volt."
nem hiszem, hogy csak ennyien. A Wehrmacht-ban azért nem tenget túl a náci szimpatizánsok száma, hogy finoman fogalmazzak, utálták az SS-t mint a szart. Hitlerért is kb. ennyire rajongtak. Miért lenne nálunk ennyivel rosszabb az arány?

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 14:49:20

@komplikato:
Off: Ezt akár jelenlegi kormány egy prominense is megírhatná..:)D
On: Ha így történt, (bár sok vita van erről, mert a jobboldalnak ez zsenánt..) nagy ember volt Pali bátyánk. Isten nyugtassa.

Balt 2012.05.17. 14:51:38

@AnnaKarenina: "Nem szándékosan küldte a halálba a 2. magyar hadsereget, kellő felszerelés és fegyverzet nélkül?"

Nos, a fegyverzet (hiánya) a trianoni béke "mellékhatása", a magyar honvédség pl. nem rendszeresíthetett ismétlőfegyvert, ezért a régi mauser puskákhoz hasonló, cső mellé csukható tárú puskákkal ügyeskedtek. De persze ugyanez vonatkozott a tüzérségre, gépesített egységekre (lásd: kerékpáros századok) stb.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 14:52:33

@komplikato: Mert mi németebbek vagyunk a németnél, pápábbak a pápánál, és általában csak a ló másik oldala létezik.
Tetejébe még kurucosan vagányok is vagyunk, amikor a más farka lóg a csalánba. Somorjai doktor idézte fel azt az esetet is, amikor éppen érkezett párezer pár kesztyű a frontra, de azt nem osztották ki, mondván edződjön az állomány... -30 fokban élve és halva még edzésre szorul az ember, ugye.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 14:54:36

@komplikato:
Az utálatban azét az ius benne volt, hogy az SS tele volt pumpálva pénzzel, fegyverrel és ellátmánnyal, plusz egy csomó kivételezés illette meg őket a sorkatonasággal, a wermacht-al szemben.
Így kerül szembe most például a TEK mint orbán milliárdokkal tömött hobby magánhadereje és a kisemmizett rendőrség.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 14:58:13

@Balt: 'Nos, a fegyverzet (hiánya) a trianoni béke "mellékhatása", '

- Hülyeséget csináltál, kárt okoztál, ezért egyrészt büntetésből, másrészt azért, hogy többé ne tudj kárt okozni ezt és ezt nem rendszeresíthetsz, hátha nem kezdesz háborúzgatni, mert látod, hogy beletörne a bicskád. Világos?
- Világos... De juszt is háborúzok azzal, ami van.
- Akkor felfordulsz.
- Leszarom.

Nyilván ebben a leosztásban az antant a hülye és aljas a zseniális és haladó főméltósággal szemben.

ob.szerver 2012.05.17. 15:01:12

Nem vagyok Kádár lelkes híve. Ellentétben a fideszesek nagy részével, már az átkosban sem voltam.

Viszont azt gondolom, hogy Kádár egy rossz rendszerből, az adott paraméterek között, kihozta a lehető legjobbat. Különösképpen, ha összhasonlítjuk a többi keleti országbeli megfelelőjével.

Horthyról (finoman fogalmazva) ezt nem merném elmondani. És az elmúl 22 év vezetőiről sem.

Szobrot tehát Kádárnak.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:01:29

@Balt:
Volt sorozatlövő. Még magyar gépkarabély is volt, az Árpád. Egyébként a németek hadereje is nagyrészt Mauser ötlövetűeket használt és nem Schmeisser-t. A Schmeisser tiszti fegyver volt, no meg az SS parádézott vele.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 15:01:49

@drover(fanyul társa): Meg persze az se segítette a bjútiful frendsipet, hogy problémásabb előrenyomulásnál szívesen adott hátulról lelki támaszt az SS a tempót meggyorsítandó.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 15:03:32

@ob.szerver: Kihallva belőle és beleértve az iróniát is, erre csak bólintani tudok.

Balt 2012.05.17. 15:03:35

@Putyilov gyári melós: Egyre megy. Nagyapád horthysta vezérkari tiszt volt, ez meg nálatok bizonyára jó ajánlólevél. :))) Elmentettem a kommented, biztos, ami biztos! :)

komplikato 2012.05.17. 15:04:24

@Balt: Tehát pontosan tudták, hogy adnak a szarnak egy pofont ha kiküldik a honvédeket megfagyni mínusz ezer fokban szar fegyverzettel és ruházattal, tehát szándékosan feláldozták őket csak nehogy Hitler bácsi megsértődjön? De nem szándékosan.

Amúgy ilyen nincs, hogy "megedződz", egy hőmérséklet alatt be sem tudod hajlítani az ujjaidat, egy idő után már a könyököd és térded sem hajlik a végén nem csak lőni, de ütni vagy dobni sem tudsz, lehetsz te a világ legfaszábban kiképzett katonája ...

plephyl 2012.05.17. 15:10:28

ezt a gondolat javaslom még egyszer átgondolni:
"A történelmi – vagy hadd fogalmazzak pontosabban – a mindenkori társadalmi valóság ugyanis sokkal árnyaltabb, mint amennyire ön felfogni képes azt. Egy közösség élettörténete soha nem valamiféle lineárisan futó, szándékok és akaratok sorából összeálló sztori, hanem egy rendkívül bonyolult, és rendkívül sok okból következő eseménysor, amelyben az egyéni szándékok jelentősége meglehetősen csekély, s amelyben a döntések következményeit szinte lehetetlen előre megjósolni. Az a történelem, az a társadalom, amit ön ismer, s amelynek képeit Horthyra vetíti, nos, az a történet a mozifilmekben és a politikai pamfletekben létezik, a valóságban nem."

Horthy hatalma nem volt olyan nagy, mint ahogy azt sokan hiszik. Nem volt diktátor.
Bárdossy egy hülye volt, de '41 elején-közepén minden észérv a németek mellett szólt, ha már egyszer nem sikerült semlegesnek maradni. Ha nem lett volna trianon, akkor nagyobb eséllyel maradhattunk volna ki a háborúból, így azonban menthetetlenül belesodródtunk, gyakorlatilag nem volt más lehetőség.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 15:10:41

@komplikato: Emlékszem, a Sára Sándor által összeállított dokumentumsorozatban olyanról meséltek túlélők, hogy az őrszolgálatost éjjel ráccsal fedett parázsra állították, hogy a váltásig ne fagyjon meg, és az őrség pont olyan értelmetlen volt, mint az egész kalandozás, mert lófüttyöt se láttak, és nem volt ritka, hogy az őrt egyszerűen elrabolták az oroszok.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:16:21

@komplikato:
Mindezt úgy hogy Napoleon egyszer már megszippantotta ugyanott és ugyanúgy az orosz tél közepébe becsalogatva. A történelem ismétli önmagát, mint mondják.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 15:20:19

@drover(fanyul társa): Abban mondjuk hasonlított (Napóleon) horthyra hogy nem szívlelte a kaftánosokat.

Balt 2012.05.17. 15:20:45

@komplikato: Khmm, voltál te katona, királylány...? Mert én voltam gyakorlaton -30 fokban. Jó, lőni nem kellett, csak úgy csinálni. Nem volt ez olyan régen, kb. 30 éve...

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:22:22

41-ben már egy épeszű ország kimaradt volna a buliból. Az amerikai hadüzenet világossá tette az erőviszonyokat, tekintve az USA - akkori körülmények szerinti -sebezhetetlen és bőséges hadianyag és élelmiszer hátországát.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 15:28:57

@drover(fanyul társa): 41 decemberben lépett hadba az USA, de japán ellen! Senki sem gondolta volna, hogy európában is beszáll, mert semmi érdeke nem füződött európához. 41ben még akkora náci bulik voltak new york-ban hogy csak na és abszolút németbarát volt a közvélemény. Aztán kezdték megdolgozni a közvéleményt a 'navajonkik'.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:29:14

@Lucky Larry Silverstein:
Tévedsz. Horthynak nagyon sok zsidó barátja volt , akik idejében értesítve lettek a bajról, és emigráltak.
Ugyanígy Hitler is gondoskodott a közeli zsidó ismerőseinek lelépéséről Svájcba és amerikába.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:34:45

@Lucky Larry Silverstein:
Hogyne lett volna érdeke. Az I. világháborúban is jöttek. Az volt a naív aki azt hitte hogy a kicsi, de annál nagyobb ambíciójú japánok le tudják őket kötni.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 15:36:03

@drover(fanyul társa): Perszehogypersze. Sőt csak a leghülyébbje/szegényebbje maradt helyben, mert nem egyik napról a másikra záródtak a határok/kezdődtek a deportok. Ettől függetlenül a zsidótőkekoalíció volt Hitler ellensége, nem faji hanem érdekalapon de ezt nem lehet lekommunikálni eccerü embereknek.

komplikato 2012.05.17. 15:36:21

@Balt: Voltam. Kibasztak minket határra nyári ruházatban -5/-7 fok között, arra hivatkozva, hogy X dátumig csak ezt szabad viselni Szolgálat végére nem tudtuk megcsinálni néha még a fegyver kitárazását sem, mert addigra egy ujjunk sem hajlott.
És amikor azt hittük nem lehet szarabb, akkor esett két napig ónos eső. Természetesen kincstári esőkabát 10-15 perc után engedett át minden nedvességet.

drover(fanyul társa) 2012.05.17. 15:36:25

Főleg Horthy gondolkodhatott volna el a dolgok jövőjén, lévén nagy angolszász fan.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 15:39:07

@drover(fanyul társa): A hogyne lett volna érdeke nem érdek.

Kapott területet? Nem. Nyersanyagot? Nem. Jóvátételt? Nem.

Hadianyag megrendelést kaptak a mammutcégek, de azt a hadbalépés előtt is szállítottak. Szóval valakiknek érdekükben állt az amerikai hadbalépés, de az amerikaiaknak nem.

Lucky Larry Silverstein 2012.05.17. 15:48:55

@drover(fanyul társa): Ja és ők adták a hitelt az újjáépítéshez, ami amerikai cégeken folyt keresztül.

Most Irakban csinálták ugyanezt. Minden hitel 'amerikai' céghez kerül, akik felépítik amit leromboltak és 100 évig tartoznak nekik.

komplikato 2012.05.17. 16:02:37

@Lucky Larry Silverstein: Ezt senki sem vitatta, ezért van a legenda, hogy USA kb. 12 évenként csinál egy háborút, hogy pörögjön a gazdaság. amikor csúsznak vagy benézik akkor jön egy válság, amit ismét úgy orvosolnak, hogy háborúzni mennek. Persze szigorúan a demokrácia nevében, csak ne nézd kiket akartak oda ültetni pl. Vietnamban vagy Koreában a vezetői posztra.

bagir 2012.05.17. 17:51:04

@Putyilov gyári melós: És akkor Hitler Európa egyik legerősebb hadseregével keseregve megállt volna a határon. A csehek is lefeküdtek, mégis vidáman melóztak a németeknek, elég csak a Hetzer rohamlöveget említeni, akkor partizánkodtak már amikor a civil németeket kellett öldösni. Azzal, hogy öngyilkos lett Teleki nem oldott meg semmit, éppúgy köpködik a másik oldalról, szobrot se állíthattak neki, pedig Churchill azt ígérte, hogy emlékére a béketárgyalásokon egy üres széket fognak állítani.

bagir 2012.05.17. 17:55:50

@drover(fanyul társa): A Schmeissert használták még a páncélosok, ejtőernyősök, oroszok, ugyanúgy mint a zsákmányolt PPS-eket a németek. A fő lövészfegyver viszont a Kar 98 volt, mint írod,

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 18:12:09

@Balt: "Mert én voltam gyakorlaton -30 fokban."

Akkor az vagy '87-ben volt, vagy rossz volt a hőmérőtök.

Mindazonáltal hibátlan bakancsban, vastag zokniban is elég volt -15 fok arra, hogy baka és parancsnoka egyaránt rettegjen a vigyázzmenettől, mert könnybe lábadt a szeme, ha oda kellet vernie a hidegtől sajgó lábát az aszfalthoz.
Szintén -30-at meg nem közelítő hidegben, egy villanyos fűtőszállal melegített (halottnak a csók), kűlső levegőtől csak alig átjárt őrtoronyban aludtam el (mea culpa) a szokásos téli szerkón felül tundrabugyiban, és 20 perc ilyen döglés után a váltásig hátralévő idő arra ment, hogy átfűtsem és átgyúrjam a végtagjaimat, amelyekről alig hittem, hogy tényleg az enyéim.
És ez csak egy 3 órás váltás, amely előtt és után meleg őrszoba várt, forró teával.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 18:18:17

@bagir: "A csehek is lefeküdtek, mégis vidáman melóztak a németeknek"

Közben azért Benes emigráns kormányt szervezett.
Ami nem azt jelenti, hogy derék embernek tartom, hanem azt, hogy ő tudta, hogy mi egy államférfi feladata, ahogy a lengyelek is tudták.
Horthy meg megpróbált baszni és szűznek is maradni.

bagir 2012.05.17. 20:52:15

@dr. mesterseges szinezek: Igen a Benes emigránskormányozott, Londonban, miközben a cseheket kellemesen trenírozták a németek: Tipikus más faszával verni a csalánt. Én ugatok a messzi biztonságból, titeket meg tizedelnek a megszállók a kémek bújtatásáért. Marhára elégtétel volt ez annak akinek a hozzátartozóját ezért kivégezték. Amikor tiszta lett a levegő, akkor meg a tetű hazajött mint nagy ellenálló. Benes egyértelműen baszott, Horthy próbált mozogni a csapdában, minden gyengeségével együtt. Az esélytelenek nyugalmával.

dr. mesterséges színezék 2012.05.17. 20:57:15

@bagir: Így lehet egy országból "10millió fasisztát", meg jóvátételben továbbrokkanót csinálni a nemzetközi porondon, úgy meg de jure áldozatot.

Egyik is politikus, másik is politikus, egyik is középszerű, a másik is, de mecsoda különbség a végeredményben!

kranführer 2012.05.18. 11:32:18

Horthy kisujja körme alatt a kosz többet ér mint a teljes demokratikus koalíció.

bagir 2012.05.18. 21:25:10

@kranführer: Ezért is fújnak rá nagyon

jozicsenko 2012.05.19. 15:09:13

@DR. DR. DR. rasztaparaszt: köszönöm, jól van - az orrod? vagy egy francia/angol/török srácnak már nem mernéd így szidni a hazáját?

The brain 2012.06.16. 13:25:14

Ennél szebben megfogalmazni nem is lehetett volna.Óriási tisztelet.Remélem elgondolkozik rajta Dániel.

Masni 2014.01.11. 23:54:37

@Putyilov gyári melós: ezt honnan veszed? Nagyon gáz lenne, bár nekem passzolna a H képbe.
süti beállítások módosítása