HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Eközben Görögországban…

2012.06.15. 10:09 Ratius

A hazai médiában sajnos alig olvasni valamit arról, mi zajlik ezekben a napokban Görögországban. Elvont elemzéseket, körülményes latolgatásokat közölnek az újságok, amelyeket jobbára külföldi forrásokból vesznek át, de olyasféle kezdeményezéssel én nem találkoztam, hogy valamelyik szerkesztő leült volna a telefonhoz és fölhívta volna Jorgoszt és megkérdezte volna tőle: te mi van veletek? Én megtettem.

Menekül a pénz

görögben 1.jpgGörög ismerőseim egyike – kis kerámia-manufaktúra tulajdonosa – a következőket mondta el: – Az emberek, ha tehetik, semmit nem vásárolnak, nem adnak ki egy petákot sem, mert arra számítanak, hogy a drachma visszavezetése és azonnali leértékelése után a most félretett euró nagyjából kétszer annyit fog érni. Azaz bármilyen csekély összeget tudnak most félretenni, az holnapra megduplázódik. A bankok előtt hosszú sorok kígyóznak, mindenki veszi ki a pénzt, hogy otthon a párnacihában őrizgesse. A bankautomaták már régen kiürültek, és nem is tölti fel azokat senki. Nincs mivel.
A vállalkozókat mindez kétféleképpen érinti. Egyrészt ők is mentik a pénzüket, másrészt alig akad megrendelésük, mert a pénzmentés miatt most csak a legszükségesebb beszerzéseket bonyolítják a cégek. Barátom szerint: – Gyakorlatilag leállt a gazdaság. A vállalkozások, üzletek túlnyomó része bezárt, és mindenki nagyon tart attól, hogy belátható időn belül nem is indul újra.
Azért persze akad néhány üzlet, ami nyitva tart. – Az élelmiszerboltokban tolonganak az emberek és mázsaszám vásárolják a tartós élelmiszereket. Konzervek, liszt, cukor, minden fogy, amit félre lehet tenni, amit akkor is meg lehet majd enni, amikor leáll az egész ország. Mert a görögök most attól tartanak, a legrosszabb még hátra van.

Ha nincs áram

görögben 2.jpegA megtakarítási szándék miatt ugyanis a közüzemi számlákat senki nem fizeti be. Mindenki abban bízik, hogy a drachma visszavezetése után, még a várható büntetéssel együtt is, olcsóbban fogják rendezni közműtartozásaikat, mint most. Csakhogy így a közműcégeknek semmi bevétele nincs. – Ez azért óriási gond – magyarázta barátom – mert Görögországban az áramot többnyire gázüzemű erőművekben állítják elő, s ha a szolgáltatónak nincs bevétele, akkor nem tud gázt vásárolni, és így természetesen termelni sem tud. Most tehát mindeni attól tart, hogy napokon belül leáll az egész országban az áramszolgáltatás.
És a legaggasztóbb az, hogy a holnaptól való félelem azokon is úrrá lett, akik nem a megtakarítási szándék miatt kerülték eddig a boltokat, hanem egyszerűen azért, mert nincs miből vásárolniuk. Most ők is aktívabban lettek: – Minden reggel arra ébredünk, hogy tucatnyi üzletet fosztottak ki az éjjel. Akinek nincs miből vásárolnia, az is tudja, hogy túl kell élnie a holnapot, és szerez magának, ahogy tud. A rendőrség, úgy tűnik, nem sokat tehet, mert a fosztogatók bandákban járnak, és elég szervezettnek tűnnek. Mellesleg a rendőrség sem tudja, mit kellene csinálnia. Ott is csak emberek dolgoznak, akik ugyanúgy félnek a holnaptól, mint a többiek.
Ugye akadnak még páran, akik emlékeznek az Egyesült Államok és Kanada egy részét érintő 2003-as hatalmas áramszünetre. Bár a New York nagyobbik hányada csupán egyetlen napra borult sötétbe augusztus 14. és 15. között, az áramkimaradás az USA északkeleti részén és Kanadában jelentős területeken négy napon át tartott, sőt a metropolison belül is voltak ilyen zárványok. A sötétbe borult helyeken gyakorlatilag egyetlen éjszaka alatt kiürült az összes üzlet. Sokan attól félnek, hogy, ha tényleg lekapcsolják az áramot, akkor a görög nagyvárosokban elszabadul a pokol.
Ilyen körülmények között sem a turistákra nem lehet számítani, sem az exportra termelő vállalkozások nem tudnak működni. – Hülye vagy? Hogyan termeljek áram nélkül? És ami a legrosszabb: ha néhány hónapig nem tudom kiszolgálni a külföldi vevőimet, akkor találnak helyettem más beszállítót. Percek alatt elveszíthetik a görög cégek a piacaikat.

A végeken

görögben 3.jpgVidéken és a szigetvilágban más a helyzet. Görögország jelentős területein élénk a kisüzemi mezőgazdaság, és még a külföldiek által látogatott helyek nagy részén is inkább afféle melléküzemág a turisták kiszolgálása. A parasztok pedig különösebben nem aggódnak: – Minden vidéki családban van valaki, legalább egy nagypapa, aki még mindig őrzi a hagyományos gazdálkodási rendet. Legelnek a kecskék, kapirgálnak a tyúkok, virágzik a veteményes… A gazdák többsége csak a vállát vonogatja. Azt mondják, majd előszedik a petróleumlámpát a padlásról, aztán megy minden tovább, mint ahogy kétezer évig ment. Azt hiszem, igazuk van.
Barátom szerint a görögök többsége lélekben már fölkészült Európa elhagyására. Úgy tűnik, tudják, mi vár rájuk és belenyugodtak a változással járó megrázkódtatások elviselésébe. – Nem vagyok valami nagy közgazdász, meg politikai szakértő – magyarázta ismerősöm –, de itt most mindenki elemzéseket olvas, holnapot latolgat. A többség, az általam érzékelt többség, úgy látja, ma már nem a görögökön múlik, hogy kilépünk vagy sem. Mi mennénk. Nekem az a benyomásom, mintha az EU ragaszkodna foggal-körömmel ahhoz, hogy maradjunk. Fenyegető elemzéseket írnak, mélységesen sötét jövőt jósolnak nekünk. De itt sokan úgy gondolják, ezek a szólamok csak az alkudozás részei. A hazai sajtó, különösen a baloldali újságok, ugyanis azt is megírják, hogy lehet saját útja Görögországnak. Olyan, mint Argentínáé. De hát ki tudja…
Ki tudja?

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

434 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr74589879

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem kedvenc zászló – Χρυσή Αυγή (Arany Hajnal; Görögország) 2012.06.15. 14:28:51

Egy frissen a görög parlamentbe került párt zászlajáról van szó. Azt hiszem, a zászlók terén kevésbé járatos olvasóim is könnyedén dekódolják a szimbolikába rejtett neonáci szimpátiát... :-(  

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.15. 13:12:22

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: Védelmi pénzt szed az önkormányzatoktól a Heti Válasz? 2012.06.15. 13:10:19

A Heti Válasz egy kisebb összegért – éves szinten néhány millió forintnyi közpénzért – vállalja, hogy cserébe nem ír rosszat a pénz átutalójáról – írja a Magyar Narancs. A “kisebb összeget” a Heti Válasz Pest-Budai Látkép ...

Trackback: Védelmi pénzt szed az önkormányzatoktól a Heti Válasz? 2012.06.15. 13:10:19

A Heti Válasz egy kisebb összegért – éves szinten néhány millió forintnyi közpénzért – vállalja, hogy cserébe nem ír rosszat a pénz átutalójáról – írja a Magyar Narancs. A “kisebb összeget” a Heti Válasz Pest-Budai Látkép ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.15. 12:13:06

Érdekes lesz nézni, hogy ha a görögök tényleg a csődöt választják, az hogyan fog hatni a hasonló megoldásokat szorgalmazó pártok támogatására máshol. Pl. a jobbik is a hitelek újratárgyalását akarja, amiben van ráció, hiszen ezek tényleg agyonnyomják a gazdaságot, viszont járnak bizonyos társadalmi következményekkel is, amiket most élőben láthatunk majd a görögöknél, ha tényleg ezt az utat választják.

Ha tényleg káosz alakul ki ott emiatt, akkor érdemes lesz figyelni, hogy a nép visszaretten-e a következményektől és csökken-e majd emiatt a radikális megoldásokat szorgalmazó pártok támogatottsága Európa más részein.

gono 2012.06.15. 12:19:42

teljesen nyilvanvalóan nincs visszaút, a görögök már döntöttek régen.

azért szerintem kevesen fogjak ugy gondolni par ev mulva, hogy ezt szerettek volna igazibol, amikor a törökökhöz képest negyedannyi lesz a jövedelmük/eletszinvonaluk/GDP, barmi.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.15. 12:20:04

Mondjuk szó nincs arról, hogy a görögöket kitennék az únióból. Az eurózónából kell menniük.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.15. 12:23:45

még hiteleket kell felvenni

a hitelek a gazdaság mozgatórugói

a hitelek a forrásaink

kétpofára, hajráértelmiség!

fikanick 2012.06.15. 12:28:53

@spontan: Ha a gorogok tenyleg ugy tesznek, ahogy te irod, akkor nem valasztas lesz Magyarorszagon ez a dolog, hanem egy kulso kenyszer, leven azonnal tovabbi 10-20%-ot fog esni a forint, amihez tovabbi 10-20%-os adoprest kene hozzarakni, ezt meg nem nagyon lehet.

Szoval kulso kenyszer lesz es nem ugy, mint a gorogoknel, akiknel egy szaros 15%-os visszaeses 4 ev alatt erte el azt, hogy mar petroleumlampat es mezogazdasagi orszagot vizionaljanak.

Tipikus csocselekmentalitas, ahol ahelyett, hogy egyszer csinaltak volna idejeben egy 30%-os megszoritast (ahogy mondjuk az esztek), ahelyett csinalnak maguknak egy 50%-osat szepen lassan.

Pont, mint Magyarorszag. Szanalmas.

fran7 2012.06.15. 12:31:02

Mondjuk, ha néhány éven át így élne egy nép, kilátás nélkül. Akkor lehet, hogy mások is a kilépést választanák az eurozónából. Mert mi lenne, ha maradnak. Még tolnának egy kis pénzt nekik, de nem javulna a helyzet csak döglődnének tovább. S a cikk szerint ezt érzik az emberek. Főképp a városiak, akik pénz nélkül képtelenek élni. A vidéki, paraszti lét nem követeli meg feltétlenül a pénz létét. Cserélnek, amit lehet.
Bizonyos szempontból erre kell készülni nekünk is. Sőt az USÁ-ban már teszik.

Gerilgfx 2012.06.15. 12:31:58

remélem, a grörögök hamarosan már egy új, imperializmustól mentes, saját, szuverén országban ébrednek. És mi is.

Stefánia kisasszony (teuto-nordikus parasztlány) 2012.06.15. 12:32:20

A zsidók gátlástalan mohósága a történelem során már többször eredményezett a mostani görög válsághoz hasonló tragikus állapotokat. Aztán amikor az elkeseredett, megalázott és dühös embertömegek a elkapják a zsidók nyakát, mindig meg vannak lepődve...

Pedig csak maguknak köszönhetik...

lavór 2012.06.15. 12:32:23

Majd meglátjuk mi lesz. Lehet hosszútávon ők járnak jól. Már akkor nyertek, ha egy kicsivel egészségesebb társadalmat hoznak létre, mint ami ma Magyarországon van.

fran7 2012.06.15. 12:34:00

@fikanick: A gond az, hogy meg lehet csinálni egy 30-50%-os megszorítást. De ugyanúgy újratermelődik a válság. Komolyabb problémák vannak a gazdasággal, minthogy azt beismerik a vezetők. Szerintem.

SemBoga 2012.06.15. 12:35:51

naphosszat tüntetnek, hogy ők márpedig nem hajlandóak a megszorításra, meg tolja beléjük az állam továbbra is a pénzt

de elfogadhatónak tartják a csődöt, ami mégtöbb megszorítással és még kevesebb állami pénzzel jár

hát, kívánom nekik, menjenek csődbe, váljék egészségükre - ez legalább elegendő pofon lesz európa többi országa részére, hogy kapják össze magukat és ne a populista idióta politikusokra hallgassanak

igazságos 2012.06.15. 12:37:17

Na látjátok, feleim, mikor ti, a városotokban megdöglötök éhen, a parasztok vidéken, még mindig ugyanúgy éldegélnek, mint azt eddig is tették.

Tényleg ép ésszel nem tudom felfogni, ezek HOGY JUTOTTAK IDÁIG, de komolyan. Olimpia, meg minden, nagy ünneplés, így Görögország, úgy Görögország a divat, mert oda ment mindenki nyaralni egy-két hétre, most meg ez a félelem.

Csak az a durva, hogy mi is erre a sorsra juthatunk, mert Orbán Viktor és bandája még nem lopott eleget, Matolcsy tündérországában.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2012.06.15. 12:39:06

@endike: szekercéből, fűből, sárból, tengervízből nem lesz cukrászda, cipőgyár, áruházlánc, manufaktúra, semmi, erre vannak a bankok.
Mindenki a bankokat hibáztatja, holott a töketlen politikai elit a hibás, akik a játékszabályokat képtelenek felállítani, képtelenek a közgazdaságtant érteni, képtelenek felelősséget vállalni. Ezen kéne gondolkozni nem azt csont nélkül benyalni, hogy a bank a hibás meg a külföldi meg a zsidó meg a babámfasza, meg az ellenzék. Ez a politikai retorika csak a mentegetőzés része. Ideje lenne ébredni. Ideje lenne már gondolkodó emberek között élni, ideje lenne már kiszállni a politikai birkamozgalmak mindegyikéből, jobbról is balról is.

Viktus 2012.06.15. 12:40:17

Ezen a blogon kizárólag hülyeségek jelenhetnek meg? múltkor az a németes marhaság most meg ez a fiktív baromság a görög haver gondolatairól :D

fikanick 2012.06.15. 12:41:29

@fran7: Ez az, hogy nem 30%-os megszoritast lehetett eddig megcsinalni, hanem mindig 5-6%-ot evrol evre, ami pont arra volt eleg, hogy folytatodjon a stagnalas. Van ellenpelda, nezd meg az eszteket.

kicsitian_real 2012.06.15. 12:42:34

"A hazai sajtó, különösen a baloldali újságok, ugyanis azt is megírják, hogy lehet saját útja Görögországnak. Olyan, mint Argentínáé."

Ezt komolyan gondolják? Argentína hatalmas ásványkincs vagyonával, és erős mezőgazdaságával lábalt ki a válságból. A görögöknek egyik sincs...

fran7 2012.06.15. 12:45:01

@fikanick: A kérdésem ennek tudatában, meddig elég az észt megszorítás. Erre nincs megnyugtató válasz.

SemBoga 2012.06.15. 12:45:11

@kicsitian_real:

"Ezt komolyan gondolják? Argentína hatalmas ásványkincs vagyonával, és erős mezőgazdaságával lábalt ki a válságból. A görögöknek egyik sincs..."

Egy populista politikusnak nem a megoldás a fontos, hanem a hatalomhoz vezető út.

piszter 2012.06.15. 12:46:01

óriási baj van ott. és már nem lehet visszahúzni őket. szerintem ennyi volt. sajna hamarosan mi is dőlünk, de előbb a spanyolok mennek a rajtkőre. ott is lesz szép nagy polgárháború ebből.

SemBoga 2012.06.15. 12:46:09

@fran7:

"meddig elég az észt megszorítás" - ha képesek a megszorítás ideje alatt rendezni az állam gazdasági ügyeit úgy, hogy közbena gazdaság is működjön, akkor sokáig elég

Viktus 2012.06.15. 12:48:15

@fran7:

A görögök eddig úgy éltek hitelekből, mint a nyugatiak most meg a nagy megszorítások után még olyan szarul sem élnének, mint mi ... ne sajnáljuk már őket.
Nem kell nekik az euro zóna jelenthetnek államcsődöt is, akkor viszont a bolgár átlagot hozhatják saját erőből.

fran7 2012.06.15. 12:49:49

@SemBoga: Vagy, ha nem nekik legalább ott a nagy medve ölelő karja. Szerintem nagyobb paradigmaváltás kell ahhoz, hogy elég sokáig működjön. Mert Észtország nem tud folyamatosan bővíteni, mint az EU.

Melchi Zadok 2012.06.15. 12:50:42

@Viktus: Honnan veszed, hogy hulyeseg? Beavatnal?

Viktus 2012.06.15. 12:51:46

@piszter:

Nem lesz semmi ilyesmi. A görögök sem hülyék, mint ez a fiktív levélíró. Ez olyan, mintha egy borsodi falu jobbikosával készült interjú után akarna Magyarországról v.ki okoskodni.
A görögök szépen leszavaznak, és kiegyeznek az unióval. Tudja ott is az értelmesebbje, hogy csak nagyobb cumi jöhetne.
A spanyolokat szintén konszolidálják max. ott is vége lesz a jóvilágnak, de az leginkább a sok román-ukrán vendégmunkásnak lesz cumi, mert nem megy a segély spanyol fiatal is elmegy majd dolgozni.

Sir Galahad 2012.06.15. 12:52:04

@fikanick: Azért abba gondolj már bele egy pillanatra, ha - változatlan árak mellett - holnaptól fele annyi fizetést kapnál, vagy anyád nyugdíja fele annyi lenne. Tapsolnál?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.06.15. 12:52:23

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány):

"zsidók, zsidók"..?

Az elmúlt hónapokban a szélsőjobboldali szkinhed gyerekek nyomták ezt a dumát a kocsmában, annyi különbséggel, hogy ezek a szkinhed gyerekek a zsidókat okoklták a kialakult cukorgyáras/földelbirtokos/stb helyzetért. Erre mondtam én:

Az ellenséget nem a határokon kívül kell keresni!!!

SemBoga 2012.06.15. 12:53:11

@fran7: ha az eladósodásuk okát tudják kezelni, akkor megérte a megszorítás

a görög nép nem hajlandó az eladósodás okát kezelni, mert annak igen jelentős része őket terhelné (mivel őrájuk is lett elköltve ez a pénz) - ilyen körülmények között egy államcsőd után milyen úton is akarnak haladni? majd a drachma bankjegyeket eszik meg abba öltöznek? mert ha továbbra is a féktelen állami juttatásokat várják el, kb. ennyi lesz az értéke a pénzüknek

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.06.15. 12:53:14

Igy jar az az orszag, ami elszakad a szakralis butyokmagtermelestol es beleesik a vas bunebe.
Gorogorszag es Magyarorszag tul fog elni a roghoz kozel elo szakralis kozossegei miatt, Europa fog elpusztulni.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/05/europa-pusztulasa.html

elwood 2012.06.15. 12:53:25

a görögök is csődöt választották mint ahogy mi is. a nép nem közgazdász, nem ért hozzá.

nálunk egyelőre kicsiben van ugyanez, amikor orbánék a jegybankot fosztják ki akkor jön a keményebb része. annyiből könnyebb, hogy itt nincs euró, a forint tud zuhanni mint a balta, de az euróváltásért sor állás, a semmittevés itt is lejátszódhat

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.15. 12:54:29

"A bankok előtt hosszú sorok kígyóznak, mindenki veszi ki a pénzt, hogy otthon a párnacihában őrizgesse. "

Ezzel kapcsolatban mindig felmerül a kérdés bennem, hogy erre nem alternatíva, hogy a bankban értékpapírszámlát nyit, és átteszi oda a pénzt?

Az értékpapírszámlák külön vannak kezelve a bankszámláktól, nincs átjárás, nem függ az értékük a betétállománytól, ezért ha valaki a görögöknél mondjuk vesz külföldi eurós kötvényalapot az értékpapírszámlájára, akkor nincs biztonságban a pénze?

A bankszámlákat ugye azért zárolják, mert egyszerre nem tudja mindenki kivenni a pénzét, így működik mai bankrendszer. De az értékpapírok ettől a banki működéstől teljesen függetlenek. Miért nem eurós alapokba teszik a pénzt a párnaciha helyett?

Anthrax 2012.06.15. 12:54:34

Olyan országot én nem sajnálok, ahol (a többi arcpirító kedvezménnyel együtt) pl. azért is külön zsetont toltak hivatalosan, hogy valaki időben ért be a munkahelyére. Lusta népség, csak a buzuki szól meg az ouzo folyik egész nap, maguknak szirtakizták össze a jelenlegi helyzetet.

fran7 2012.06.15. 12:54:56

@Viktus: Na azért azt megélni, hogy négy éven át azt érzed, hogy nem fog javulni a helyzet, eléggé tönkre tudja tenni egy nép lelkét.
1789-ben akkora éhínség volt Franciaországban, hogy a parasztok levágták az igavonó állatokat és készültek a halálra. Minden jelszavakban létező humanizmusa ellenére a Nagy Franci Forradlom elég sok halált hozott, amit nem nagyon kívántak vissza azok az emberek, akik benne éltek. Még Napóleon is jó választásnak tűnt azután. A görögök kisebbek, gyengébbek, de ha velük megtörténik a kilátástalanság ilyen elharapózása, akkor annak nagyon negatív következményei lehetnek.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.15. 12:57:00

@spontan: ez természetesen úgy értendő, hogy amennyi pénz a megélhetéshez kell pár hónapig, annyit tartson a cihában, de ha van efelett még pénze, az tarthatja alapokban. Lehet, hogy addig nem fér hozzá, amíg a számlák zárolva vannak (mert nem tudja áttenni róla a bankszámlájára a pénzt), de a pénze nem veszik el, megmarad az alapokban euróban.

Beru 2012.06.15. 12:57:09

Tegnap az RTL híradójának is eszébe jutott felhívni egy Jorgost. A tengerpartról. És az ő Jorgosuk teljesen más állapotokat írt le - dolgoznak, sok a turista, olcsóbbak az árak, de minden rendben működik arrafelé. Viszont az újságok, tévék híradásaira igenis haragszanak, mert szerintük nem a valóságot mutatják.
Hány Jorgos van és hány vélemény?

gono 2012.06.15. 12:58:15

@kicsitian_real: argentina nem labalt ki a vlasagbol. nemsokara vilagos lesz, hogy meginkabb melyen benne van miutan az orszag nagy reszenek vagyonkaja elveszett és az oligarchák kezébe került.

fran7 2012.06.15. 13:01:20

@Beru: Azért ez bonyolultabb annál. Felhívsz két Jóskát Magyarországon. Szerinted ugyanazt fogja mondani?
Bizonyos értelemben a szigetek, ahol megélnek a turizmusból és a paraszti létből ott könnyebb. Ha baj lenne itthon, vidéken, ahol még van mit enni könnyen ugrálnánk. De a pestiek mit csinálnának? Jönnének le vonattal egy kis zsírért meg kenyérért esetleg krumpliért. Mert a tescoba már nem lenne semmi.

fikanick 2012.06.15. 13:02:35

@Sir Galahad: Nem, de aztan eszembe jutna, hogy mi volt itt kozvetlen Bokros utan es a Fidesz alatt es eszbekapnek.

Tovabba senkit sem erdekel senki velemenye lassan, az ami most folyik egy birkozas a vonatsineken, mikozben mindenki tudja, hogy egyre kozelebb ert mar a vonat.

Ami ebbol a dacbol kovetkezik, az sokkal rosszabb, mint maga a kompromisszum.

fran7 2012.06.15. 13:03:00

@gono: S azok valódi oligarchák. Az ittenik még csak tanulócskák, ovis kisfiúk hozzájuk képest.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.06.15. 13:03:57

@gono:

Az a baj, hogy az "oligarchák" rendszere magyarországban is jelen van. Mondom én, hogy sok nekünk ez az ország...

Én is akarok kommentelni 2012.06.15. 13:04:24

@Anthrax:
"pl. azért is külön zsetont toltak hivatalosan, hogy valaki időben ért be a munkahelyére"

Mindenki saját maga dönti el, hogy miért ad plusz pénzt annak akinek adni akar.
Én tudok olyan országot is mondani neked, ahol pl. a közalkalmazottak, és a nyugdíjasok is kaptak 13. havi bért/nyugdíjat is, pedig a naptáramban nincs csak 12. hónap....

Pipas 2012.06.15. 13:04:30

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: "Az ellenséget nem a határokon kívül kell keresni!!! "

Ők nem is ott keresték. :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 13:05:18

Megérte nekik kétpofára elcsalni az adókat.

lobster thermidor 2012.06.15. 13:06:05

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány):

Nyilván a nagyszámú görög, és török zsidóra gondolsz...

SemBoga 2012.06.15. 13:06:11

@Én is akarok kommentelni:

"Mindenki saját maga dönti el, hogy miért ad plusz pénzt annak akinek adni akar." - egészen addig a pillanatig, amíg van rá pénz, vagy talál hitelezőt, aki hajlandó adni erre pénzt

a baj ott van, hogy se pénz, se hitel nincs, de a jónép meg elvárja továbbra is a lovettát a semmire

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.06.15. 13:06:12

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Szorri! Kevés nekünk ez az ország.

Csányi = 150milliárd
Demján = 200milliárd
.
.
.
MAL muftik átlag 13milliárd

A melósok pedig éheznek...

Kezit csókolom, itt mindenki hülye?

sárospataki 2012.06.15. 13:07:09

A görögök nem mindig mondanak igazat, ugye. De attól még lehet ez a helyzet :-)

dez01 2012.06.15. 13:07:25

@fran7:

De nem a forradalom miatt, hanem a nagy óceániai vulkánkitörés okozta tartós rossz éghajlat miatt....

Ezért is tört ki a forradalom szvsz....

fran7 2012.06.15. 13:09:43

@dez01: Szerintem én is ezt mondtam. A görögök még nem tartanak itt az elkeseredésben. A kecskék különben is mindent megesznek. De nem szabad idáig engedni egy népet. Mert az nagyon durva dolgokat hozhat elő.

Saga 2012.06.15. 13:10:27

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Tévedés. A jelenlegi alapszerződés szerint csak úgy lehet a monetárisu únióból távozni, ha az EU-ból is. Rádaásul a menekültáradat megakadályozása miatt a határokat le kell majd zárni.

Érdemes lesz okulásul nézni a bárkákon olaszország felé menekülő görögöket...

mzoltán · www.szuveren.hu 2012.06.15. 13:10:51

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány): Neked mindenről ugyanaz jut eszedbe? Elég nyomasztó lehet így élni.

SemBoga 2012.06.15. 13:12:16

valakit fel kell áldozni európában, hogy a többiek tanuljanak belőle

a mi kormányunk mindent megtesz azért, hogy mi lehessünk az áldozati bárány, de én jobban örülnék, ha a görögök lennének azok

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.06.15. 13:13:43

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány): nem értek veled annyiban, hogy sztem hülyeség azt hinni, hogy ez a dolog a zsidók miatt van. a bankárok és egyéb pénzéhes emberek kiforgatnak országokat a vagyonukból, ez igaz, de ők nem mind zsidók, talán egy részük az.
másrészt azért a görögök is rendesen tehetnek róla, akárcsak nálunk, ott is hitelt hitelre halmoztak a komcsi kormányok, ők meg szépen elfelejtettek dolgozni.

fran7 2012.06.15. 13:13:58

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: Nem tudom, hogy van ez mindenhol. De szerintem nem tudsz olyan szomszéd országot mondani, ahol ne lennének ennél sokkal gazdagabb és nagyobb hatalmú oligarchák. Mondjuk Szlovákia: Penta Gorrilaz. Románia: Pászkány, Verestóy, Becali. Ukrajna: Szurkisz. Ausztria: Mesternitz(Red Bull) Horvátország: ???, de ott is ilyesmiről beszéltek ismerőseim.

krüger 2012.06.15. 13:13:59

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): A kettő gyakorlatilag együtt jár, mert ha kilépnek a monetáris unióból, akkor olyan intézkedésekre kényszerülnek, ami az EU-ból való kilépést is maga után vonja (pl. a tőke áramlásának korlátozása).

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.06.15. 13:15:01

@SemBoga: szerencsére a tetves mszp-t már leváltották, úgyhogy nem mi leszünk a következők, nomeg a spanyolok-portugálok sokkal szarabb helyzetben vannak.

krüger 2012.06.15. 13:15:29

@fran7: Szerintem a fő probléma, hogy feljött Kína meg India, és most (jogosan) követelik a részüket. Nekik is jár az olaj, a hús, az autó, a légkondi, a jólét. És meg is dolgoznak érte. A torta nem lett nagyobb, viszont többfelé kell vágni.

dez01 2012.06.15. 13:15:51

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk:

Igen. A túlzott jövedelem koncentráció lassan világszerte forradalmi helyzetet teremt...... újra.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.06.15. 13:16:22

Remélem a Görögök megcsinálják és Nem-et mondanak ennek a rohadt Úniónak!!! Nem lehet örökké dróton rángatni az embereket nem lehet a húszadik bőrt is lenyúzni az egyszerű dolgozóról!!! Bankár Únió 21. század!!! Igen az Argentín utat kell követniük a Görögöknek és Nekünk is!!!

Lacka929 2012.06.15. 13:16:28

Akkor most próbáljam visszaszerezni a júliusi szálloda és bérautó előleget, és a repülőre kifizetett pénzt?

SemBoga 2012.06.15. 13:17:04

@Disintegrator Rising:

speciel nem az mszp akar minket szántszándékkal a csődközeli állapotba vinni, hogy a bukásból további hatalmat nyerjen - de ez már talán egy másik blog témája szerintem

igazságos 2012.06.15. 13:17:14

@McDobbent: ne vegyél egy kalap alá magaddal, köszi. Amúgy meg magadat minősíted.

SemBoga 2012.06.15. 13:18:34

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

az argentin út nem vezet sehova, csak a csődbe és szenvedésbe

ha valakinek azért nem tetszik a racionalzilás, mert az "fájdalmas", akkor a csőd fájdalma miért nem probléma? kizárólag azért, mert nem fogják fel, hogy mivel jár a dolog

Pipas 2012.06.15. 13:19:24

@SemBoga: Pedig nekem nagyon úgy tűnt, hogy az MSzP akart Görög útra vinni minket!

exilis 2012.06.15. 13:20:04

@Én is akarok kommentelni: A görög állami cégeknél nem csak 13. - 14. havi bérek voltak, hanem volt ahol 18. havit is fizettek. A nagy megszorítás az náluk, hogy már "csak" a 13-14-ik havi maradt.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 13:21:17

"A többség, az általam érzékelt többség, úgy látja, ma már nem a görögökön múlik, hogy kilépünk vagy sem. Mi mennénk."

*

Nyomikáim bespájzoltak a szalmazsákba az euróból, és most mind azt hiszik, hogy mind "jójárnak" majd, amikor be akarják váltani a szánalmas kis vagyonukat az önkezükkel a padlóra küldött gazdaságukban.

Beru 2012.06.15. 13:21:17

@fran7: pont erre írtam, hogy " Hány Jorgos van és hány vélemény?". Mert nincs fekete és fehér és nincs egy vélemény és egyféle Jorgos sem.

fran7 2012.06.15. 13:23:07

@krüger: Ez is egy nézőpont, amire még így nem gondoltam. Nem lesz egyszerű megoldani.
@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Az argentin, görög út talán járható, annyiban, ha az a cél, hogy ne haljunk éhen. Megoldható, nem is nehezen. Csak nálunk jön a tél. Erdőink más országokban vannak, s a melegvízes, geotermikus fűtés még nem elegendő az egész országnak. Ha az meglesz, akkor meg lehet próbálni, az egyéni utat, de akkor még mindig maradnak a politikusaink. Akik a könnyebb ellenállás irányába megy.
Brókereket kérdeztek miért nem szóltak, hogy baj lesz. A válasz: ezt akartátok hallani.

Sir Galahad 2012.06.15. 13:23:27

@fikanick: Nos, akkor holnaptól ajánld fel a jövedelmed felét valamilyen nemes célra. Neked ugye mindegy, mi meg egy hangyányival előbbre volnánk.

Monçada bíboros 2012.06.15. 13:24:14

@Disintegrator Rising: "nem mi leszünk a következők"

Erre azért szerintem ne fogadjál egy nagyobb összegben...
A mostani kormány is pontosan olyan dilettáns, mint az előzőek voltak. Van ami sosem változik.

krüger 2012.06.15. 13:24:55

Nekem valahogy úgy tűnik, az egyik magyar átok (a sok közül) az, hogy mi mindig későn lépünk.

A törökkel akkor léptünk szövetségre, amikor már erősen hanyatlott a birodalom.

Rákóczi akkor boltolt a franciákkal, amikor éppen vesztésre álltak a háborúban (el is vesztették).

A Habsburgokkal akkor egyeztünk ki, amikor már recsegett-ropogott a birodalom.

Akkor álltunk teljes mellszélességgel a Harmadik Birodalom mögé, amikor már csak hónapjai voltak hátra.

Most meg ez az EU...

@dez01: Nem a jövedelemről van szó, hanem erőforrásokról. Olyasmiről, mint olaj, ivóvíz, gabona, arany, uránium és hasonlók. Ha a jövedelem eloszlása egyenletesebb lenne, akkor csak még jobban fogynának (mert több embernek lenne autója, többen utaznának repülővel, több fürdőszoba lenne, stb.). Sehol nincsen az kőbe vésve, hogy egy kínainak vagy egy indiainak kevesebb jár, mint egy európai vagy egy amerikai polgárnak.

SemBoga 2012.06.15. 13:25:28

@Pipas:

ez csak azt bizonyítja, hogy totálisan nem vagytok tisztában se a mi helyzetünkkel, se a görögökével

a probléma leegszerűsítve az, hogy túlköltekezik az állam, amit hitelből fedez - de a gazdaság nem tud ennyi adót kitermelni, és amikor beütött a válság, hirtelen további hitel se volt - mindeközben az állam szerepvállalása a gazdaságban túl nagy, túl sok pénz fut át rajta

így vagy úgy tud újabb fedezetet szerezni, ha több adót szed be, és kevesebb pénzt fizet ki - na, ez nem tetszik a jónépnek, se itt, se ott - de attól, hogy nem tetszik a jónépnek, még nem nagyon lesz más mód, láthatatlan lehorgonyzott cirkálókkal sem, unortodoxia földjén a tündérmese óceán közepén

azok a kormányok, amelyek tagadják, hogy a probléma megoldásához a kiadásokat csökkenteni kellene (azaz megszorítani), elhitetik a választókkal, hogy lenne más út is, azok szántszándékkal a csőd közelébe lavírozzák az országot - az mszp alkalmatlan volt arra, hogy bármit is véghezvigyen - de ezt a fajta valóságtagadást, mint amit nap-mint-nap most megélünk, ilyet közel sem lehetett látni tőlük

persze, nekik is van bőven bűnük, az eladósodásra épülő államilag finanszírozott jólét területén

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 13:25:32

@Pipas:

"Pedig nekem nagyon úgy tűnt, hogy az MSzP akart Görög útra vinni minket!"

*

Egyetértek!

A tandíjat is azért akarták bevezetni, hogy a görög útra térjünk.

A 300 forintos vizitdíjat is azért akarták bevezetni, hogy a görög útra térjünk.

A kórházi napidíjat is azért akarták bevezetni, hogy a görög útra térjünk.

De szerencsére jött a Fidesz, a magyar nép Tarzanja, és keresztbe tett a mocskos libsibolsi nemzetvesztő csürhének!

dadddd 2012.06.15. 13:26:31

Nagyszerű! Választhatnak, az eurózóna vagy annak hiánya nyomorítja meg őket.

(És mindezt nyilván azért mert a görögök lusták, semmirekellők és rosszul végzik a munkájukat.)

mokusketto 2012.06.15. 13:26:38

Az egyik barátom kb. ugyan ezt mesélte 2 hete ami a cikkben szerepel. Beszélgetett egy görög származású barátjával, és teljesen hasonlókat mondott neki.
De azért arról sem kell elfelejtkezni, hogy a nagy válság alatt szépen felfegyverkeztek a görögök:
szebbjovo.hu/node/9373
m.mno.hu/mikvogymuk/valsag-egymilliardert-vettek-fegyvereket-a-gorogok-1057967
mno.hu/kulfold_archiv/gorogorszag-tankokat-vehet-brusszel-vonogatja-a-vallat-1056066

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 13:27:29

@spontan:

"érdemes lesz figyelni, hogy a nép visszaretten-e a következményektől"

*

Nem retten vissza.

Ráfogják az egészet az IMF-nyuszira, meg az EU-nyuszira.

fran7 2012.06.15. 13:28:36

@Beru: Ez a média felelőssége. Sajtkészítőt olvassuk ezren, mert kint van az index főoldalon. Míg a retekklubot 1 millióan. S ha én görög Jorgosz lennék a kamerában azt mondanám, amit a retek leadott, személyesen merném csak elmondani, amit sajtkészítő Jorgosza. A kettő együtt igaz.

SemBoga 2012.06.15. 13:29:21

@dadddd:

nem, mindezt azért, mert az állam túl nagy gazdasági szereplő volt, túl sok pénzt pumpált a gazdaságba a lakosság finanszírozásán keresztül, és mindezt hitelből, aminek nem termelték ki a fedezetét akkor

krüger 2012.06.15. 13:29:30

@No_Fidesz_No_Problem: A bevezetni szándékozott tandíj, vizitdíj csak kis töredéke volt annak az összegnek, amit otthagytak a multiknál adókedvezmények formájában. Vagyis a lakosságon akarták bevasalni azt a pénzt, amit a multiknál otthagytak. Nem is igazán sírják őket vissza.

ö...mikó? 2012.06.15. 13:31:14

Még jó, hogy törölték a kommentem, aranyos....

krüger 2012.06.15. 13:32:19

@dadddd: Nem, nem azért. Sokat dolgoznak - csak éppen nem adóznak utána.

A válság előtt például általános volt, hogy minden egyes választási évben beszüntették az adók beszedését. Egyszerűen leállt az adóbeszedés. Csak úgy.

Na meg pl. a veszteséges görög államvasutaknál egy bakter havi keresete tudod, menyi volt? 5 ezer euró.

Szóval hitelből felpumpálták az életszínvonalat, miközben statisztika híján még milliárd eurós pontossággal sem tudták megmondani, hogy akkor mennyi is az államdósság. Az más kérdés, hogy ehhez asszisztált az EU meg a nagy amerikai befektetőházak, ezt is el kell ismerni.

fran7 2012.06.15. 13:33:51

@SemBoga: A politika arról szól, mit akar hallani a nép. Van egy 10% aki érzi jó magát, ha rosszul megy, ha negatív kilátásokról hall. Másik 50% valami pozitív képet akar látni. Egy a zászló, plusz 19e ft, mindegy mit. Ők döntik el a választásokat. 40%-ot nem érdekel a politika. Neki jó bármi. Hiába akarsz megszorításokkal kampányolni, azzal erodálod a legerősebb pártot is. Ezt nem fogja egyetlen épeszű politikus se bevállalni. Még a németeknél se fogy nyerni Merkel a megszorítás és spórolás programjával. Ebből nincs kiút. Míg demokrácia van.

dadddd 2012.06.15. 13:35:17

@krüger: Nyilván tisztában vagyok ezzel, de erőteljesen ilyen színezetű a kommunikáció.

sajtoskenyér 2012.06.15. 13:37:08

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány):

Mondanám, hogy mocskosnácivagy, de nyilván már tudod. Hát persze, hogy a zsidók tehetnek róla, miről nem? De most komolyan...

krüger 2012.06.15. 13:37:52

@dadddd: Vannak ilyen elemek is. Nyilvánvaló, hogy végső soron nincsen kire mutogatni. hiszen a kölcsönöket a demokratikusan választott kormány vette föl.

Valójában a görögök kelet-európai szinten teljesítenek, de nyugat-európai szinten éltek sokáig. Az egyik görög meg is fogalmazta: kelet-európai szintre akarnak minket lenyomni! Ó borzalom!
Kicsit vicces, hogy az eurót használó Szlovákia szponzorálja most a görögöket. Ez kb. olyan, mint ha valaki egy hajléktalantól kunyerál pénzt azért, nehogy ő is hajléktalanná váljon.

hoesett 2012.06.15. 13:39:52

@gono: a törökök is végigjátszották ezt

Robinzon Kurzor 2012.06.15. 13:42:09

Csak halkan merem megkérdezni, hogy ha a bankautomatákat nincs mivel feltölteni, akkor a bankfiókból hogy tudják kivenni a pénzt az emberek?

Meg egyáltalán: ha egy görög blogger megkérdezi egy magyar ismerősét, hogy mi történik Magyarországon, akkor az vajon mit fog mondani?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 13:43:57

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Az 1992-es maastrichti szerződés alapján az Unióban kötelező (kivéve Angliát és Dániát) az eurót bevezetni a pénzügyi feltételek teljesülése esetén. Nincs olyan opció, hogy egy ország euróról másik pénzre tér át.

fran7 2012.06.15. 13:44:03

@krüger: Azért bonyolultabb ettől. Amikor a görögök beléptek az EU-ba, akkor elkezdtek pénzt önteni oda. S csinálni akartak egy mezőgazdasági-turiszmusból-tengerből élő országból. Egy jóval iparibb országot. Ami egy pontig működött is. De a túlöntött pénz a politikusokat egy katonai diktatúra után, rávette, hogy osztogassanak. S túl lőttek a célon. Több mint 10 éven keresztül. Ugyanez történt pepitában Spanyolországgal, Portugáliával, Írországgal. S most már az expanzió nem hoz annyi pénzt, hogy megtegyék ezt az új országokkal. Mert mi is ezért léptünk be az EU-ba. A spanyol,portugál, görög és ír csoda megismétléséért. Csak ezek a csodák ilyen dolgokkal, keserű ébredésekkel végződnek.

Subika 2012.06.15. 13:44:25

@igazságos: soha nem volt pénzük, soha nem volt igazi iparuk, hitelből éltek, mint Marci Hevesen... mesterségesen felhúzták az életszínvonalat, de a magasabb szintet már nem volt miből finanszírozni... ha jól körülnézel, találsz még ilyen sztorit magad körül...

MEDVE1978 2012.06.15. 13:45:55

A legnagyobb baj az, hogy ami most történik az a globális kapitalizmus mechanizmusából adódik. Egyszerűen a globális tőke üzletet lát Görögország, Európa kifosztásában. Érdemes Görögország ellen fogadni, folyamatosan feljebb lökni a görög, spanyol, olasz államkötvények hozamát. Itt 2010, a görögök tényleges bedőlése óta nagyon megszedték magukat a szerencsétleneken, hogy aztán a végén - amikor az agyonszipolyozott állam összeomlott - kimenekítsék a teljes befektetett összeget német, amerikai államkötvényekbe.

Mielőtt a gonoszokat, a tőkéseket, az űrlényeket vagy a zsidókat látnák az egész mögött, ez egy természetes folyamat. A londoni bankár nem azért viszi be két éve a görög államkötvénybe a pénzt és kap vissza az átlagnál jóval nagyobb hozamot, mert gonosz, hanem mert a bank és a részvényesek ezt követelik tőle. Amikor meg látja a pánikot, kiveszi ugyanezt és átrakja német kötvénybe, ahol biztonságban van.

Kérdéses, hogy ezt meg lehetett-e volna akadályozni. Valószínűleg igen. Ha az euró tényleg közös valuta lett volna, mögötte tényleges kiállással. Csak míg a FED annyi dollárt ad ki, amennyit akar, az északi és nyugati országok nem járulnak hozzá az euro inflációjához, mert ez bántja a saját cégeiket, befektetőiket.

is 2012.06.15. 13:46:31

@Gerilgfx: csak tudjad, hol a legközelebbi artézi-kút, ahol az imerpializmusmentes országodban majd a vizet veszed, mert mint írták, nem lesz áram, aztán úgy a vizet sem fogja senki a csövekbe pumpálni.

láthatóan 6 percnél távolabb nem látsz se előre se hátra az időben.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 13:48:45

@spontan: a görögök vagy akár a magyarok problémáit nem az adósságuk okozza. a japán adósságszint a duplája a görögnek, háromszorosa a magyarnak.
a tróger országok problémája a korrupt elit, az adóelkerülés, a bürokrácia, a lusta és "megolgyuk okosba"-mentalitású lakosság. ha magyarország összes adósságát elengednék, 20 év múlva ugyanekkora adósságot halmoznánk fel. mert kevesen végeznek minőségi munkát, a többség csak a langyos sörre vár.

Kabbe (törölt) 2012.06.15. 13:49:08

dél-amerikai típusú társadalmak jönnek.
2-5% gazdag és van pénze
95% éppenhogy vegetál

sztem az az abnormális és hülye, aki elhitte, hogy ez fordítva is lehetséges.

végre mindenki visszakerül a helyére.

is 2012.06.15. 13:51:02

@igazságos: "ti, a városotokban megdöglötök éhen, a parasztok vidéken, még mindig ugyanúgy éldegélnek, mint azt eddig is tették. "

ja, a 18. században. ha valakinek ez az igényszintje, miattam éljen továbbra is 20 éves Wartburggal, 60 éves várható élettartammal, rossz kajától elhízva, külföldre sosem menve (de talán még a másik megyébe sem), és egyetlen szórakozásként az RTL Kulbot nézegzetve. ja nem, bicskadobáló kocsma van minden faluban, tényleg.

igazságos 2012.06.15. 13:52:21

@Monçada bíboros: erre én se fogadnék.

Amúgy jellemző már megint az ostobák gyülekezete Görögországban is. Mindenki kiveszi a lóvét, eurót, aztán majd ábrándozik, hogy duplán jól jár vele. Persze, meg a mesékben.

Eleve nem csinálnám azt, amit a többi ostoba ember, hanem más megoldást keresnék, az biztos.

Megszorítani akkor lehet, ha van ember, aki dolgozik, ha VAN MIBŐL MEGSZORÍTANI, mert ha senki nem termel, fizet, senki nem vásárol, dolgozik, akkor ördögi kör jön létre.

Én is támogatást adnék azoknak, akik Görögországba mennek nyaralni, Európából, pénzt nem a bankoknak adtam volna, hanem egyenesen a beruházásra, fejlesztésekre, a vállalkozásoknak.

@Robinzon Érdekes kérdések. Attól még, hogy a bankautomatákban nincsen pénz, a bankokban még lehet, mert mondjuk adnak nekik annyi lóvét, hogy tudjanak működni valahogy. A poszter azt nem mondta, hogy a bankokban sincs pénz már.

Bár nyilván jobb a bankokból kivenni a pénzed, külföldi valutát, mert nem annyira szemetek, mint a pénzváltók, akik sokat nyerészkednek ezen. .De azt hinni, hogy majd ebből meggazdagodik az ember egy válságban, hát kissé nevetséges, jó, nyersz rajta valamit, de ha mindenki ezt teszi, akkor mindenki egyszerre veszt rajta.

igazságos 2012.06.15. 13:53:44

@is: fogalmad sincsen a paraszti életmódról, ne a magad kis városi életutadból induljál ki, ahol egyetlen szórakozás az RTL nézegetés.

A városban előbb fognak éhenhalni, mint vidéken, ez tény. Az is tény, hogy egyesek ezt nem bírják ésszel felfogni.

oh no 2012.06.15. 13:54:25

Általában Argentínát szokták citálni államcsőd esetére, hogy az milyen nagyszerű huszárvágás is volt. Ám ez nem olyan nagyon egyértelmű, érdemes egy kicsit utánanézni.

rexter 2012.06.15. 13:54:34

@spontan: ezt komolyan kérdezed? szerinted ahol attól rettegnek h másnap nem nyit ki a bank és nem ad semmi pénz azokat megnyugtatja h nem bankszámlán hanem értékpapírban van a pénz?? te mit kezdenél az értékpapírszámláddal, ha mondjuk bemész a bankab, ki akarod venni, ott meg azt mondják, hogy bocsi, nem tudjuk odaadni? szólsz a rendőrnek? ott áll melletted a sorban. szólsz a kormánynak? ugyan kinek, leszarják. ki segít akkor majd a csoáldatos értékszámláddal? senki. te nem érted ezt az egészet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 13:55:47

@krüger: "Sokat dolgoznak" - te se sokat dolgoztál még görögökkel :)

is 2012.06.15. 13:58:40

@MEDVE1978: "az északi és nyugati országok nem járulnak hozzá az euro inflációjához, mert ez bántja a saját cégeiket, befektetőiket. "

akkor majd aztán úgy járnak, mint járt Róma kétezer éve. Róma is azt gondolta, hogy a barbár germánokat nem kell beengedni, meg majd jól ellesznek szolgának. aztán jött a csodálkozás, meg Attila Róma égését nézve.

bizonyos szempontból egyébként már pont ez a háború folyik, hasonlatosan az USA polgárháborúhoz. mondjuk az USAban nem a "germánok" (dél), hanem Róma (észak) nyert. érdekes kérdés, hogy itt ki fog. el tud-e zárkózni a német-agnol-francia-svéd-norvég-osztrák tengely (limes), vagy áttörik. ma már tízmillióra simán tehető a kelet-európai bevándorlók tömege ezekbe az országokba, belülről is tudják bomlasztani, ha kiderül, hogy nem kezelik (volt) hazájukat egyenrangúként.

krüger 2012.06.15. 13:59:14

@online távmunkás: Nem, csak turistaként jártak ott, de nem azt a benyomást szereztem, hogy egész nap henyélnének, legalábbis a szigeteken, Az viszont tény, hogy teljesítményük alapján kelet-európai szinten van a helyük (mellesleg a magyarok is sokat dolgoznak, a szerbek is, a románok is).

is 2012.06.15. 14:00:06

@igazságos: neked fogalmad sincs, hogy nekem mennyi fogalmam van a paraszti életformáról. a fél rokonságom falun él. a 18. században.

próbálkozz tovább, ne add fel.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.15. 14:01:08

@rexter: másnap nem mész be a bankba, mert egy ideig, amíg a számlák zárolva vannak, addig persze, hogy nem férsz hozzá. A lényeg, hogy amikor bankszámlák megnyílnak, akkor ott lesz a pénzed, és ráadásul euróban, mert ez nem a bankszámlán volt, hanem külön.

Persze ez feltételezi, hogy a jogállam megmarad, és az állam nem teszi rá a pénzedre a kezét. A bankszámlákkal ezt kénytelen megtenni, mert a betett pénznek csak egy része van egyszerre, ezért nem tudja mindenki kivenni, de az értékpapírszámlákat ez nem érinti.

krüger 2012.06.15. 14:01:55

@Kabbe: Azért ennél már előrébb járnak. Brazíliában a középosztály már elérte az 50%-ot. Hamarosan irigykedve fogunk rájuk nézni.

@is: Valójában a rómaiak a 300-as évek közepétől már beengedték a barbárokat, és szerződést kötöttek velük, volt erre egy minta. A gondot az okozta, hogy nem elégedtek meg annyival, amennyit kiutaltak nekik, illetve jöttek az újabb hullámok. Az amerikai polgárháborút én nem venném ide, az másról szólt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 14:02:13

@milliliteratura: Az első 2 mondat után azt hittem, értelmesen folytatod az összehasonlítást.
Magyarország és Görögország államadósságát elsősorban az különbözteti meg Japántól, hogy a japán lakosság finanszírozza az államadósság jelentős részét, mert arrafelé az emberek ismerik a megtakarítás fogalmát.

is 2012.06.15. 14:02:31

@krüger: sajnos egy 9:00-ra tervezett találkozó ritkán kezdődik fél 11 előtt. és egyébként a spanyoloknál is. ebből az adatból lehetne kiindulni a "sokat dolgoznak" _eredményének_ megítélésekor. mondjuk inkább, hogy "sok időt töltenek a munkahelyükön, és görög tempóban tesznek-vesznek"

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:03:02

@spontan: gondolom azért, mert eljöhet a pillanat, amikor a bank vonogatja a vállát, hogy "látom jorgosz a százezer eurót a számládon, de egy nyomorult cent sincs a kasszában. ellenben tudok adni nyolcszáz drachmát húszasokban."
ha a bankrendszer omlik, akkor cseszheted az elektronikus jeleidet a bank szerverén.

krüger 2012.06.15. 14:03:12

@spontan: Azt felejted el, hogy ha csőd van, akkor SENKINEK nem fizetnek. Olyan nincsen, hogy az egyik megkapja a pénzét, a másik meg nem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 14:05:03

@krüger: A turizmus csak a gazdaság egy része, náluk a gazdaság összes többi részével van gond.
Egyébként a görög szigeteket össze se lehet hasonlítani mondjuk Athénnal vendégszeretet és szorgalom szempontjából.

krüger 2012.06.15. 14:06:06

@is: OK, ezt elhiszem, de nem közvetlenül erről van szó. Ahogy írtam, a magyarok is sokat dolgoznak.

A görögöknél inkább az történt, hogy az államgépezet megállt (erről is írtam fentebb). Szó szerint azt sem tudták, hogy akkor most mennyi is az adósság. Először azt hitték, hogy 7 mrd euró, aztán rájöttek, hogy ja bocs, nem annyi, hanem 30 mrd.

Viszont például az USA-ban a görög bevándorlók nagyon is megállják a helyüket, és nincsen rájuk panasz. Bár ez már egy másik történet, saját közegükből kiszakítva sokszor megváltozik az emberek viselkedése.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 14:08:16

@spontan: És az értékpapírt fogja megenni jövő héten? Vagy kéri a bankját, hogy adja el és megint csak készpénzben felveszi az értékét? Szerinted az értékpapír nem ugyanazon az oldalon szerepel a bank mérlegében, mint egy sima euró betét?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:09:43

@sárospataki lány: ó, patakon még tanítanak filozófiát? dicséretes.

is 2012.06.15. 14:11:42

@krüger: "A gondot az okozta, hogy nem elégedtek meg annyival, amennyit kiutaltak nekik"t

Szóval szolgák nem akartak lenni, ahogy azt én is írtam.

De bizony az USA-ban is az volt a kérdés, hogy a texasi 'barbár' ültetvényes rendszer (az én birtokom, mindenkit leszarok, és lelövök, és mindenki hagyjon békén, és azt csinálok, amit akarok, az állam hagyjon leginkább békén), vagy a michigani 'állami' gyáriparos (adót fizetek, mindenféle szolgáltatást kapok, összefogok, rendszert építek) fog győzni.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 14:11:54

Igaza van a görögnek. Én i azt érzem, hogy az EU próbálja zsarolni őket, hogy maradjanak tagok. Holott ez náluk nem müködik.

Persze hogy megrázkódtatás, de egy hónap múlva beáll a drachma a gazdaságnak megfelelő szintre és folytatják az életüket. Szegényebben egy kicsit, de szabadabban.

Hajrá Görögország!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 14:11:54

@is: @krüger: Érdemes megnézni a múlt heti Figyelőben bemutatott európai felmérés eredményét. 8 nemzetből 5 azt mondja, hogy a görögök a leglustábbak Európában. 8 nemzetből 7 azt mondja, hogy a németek a legszorgalmasabbak, kivéve a görögöket, akik magukra szavaztak :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:13:01

@fran7: a red bullos csóka mateschitz.

@Λατζκα: ha sietsz, drachmában visszakapod.

fikanick 2012.06.15. 14:13:27

@Sir Galahad: Nem mondtam, hogy mindegy, azt mondtam, hogy ha muszaj, akkor meg kell tenni. Ha en vennnek 10 m Ft ertekben ertekpapirt, aztan felgyujtanam, semkinek nem tunne fel. Ez a felszolitas kb azzal volt egyenerteku, mint amikor valakit viccbol megdobnak egy tojassal, erre az a reakcio, hogy Etiopiaban meg eheznek.

Igen bazmeg, de egy tojas nem tetel, tovabba el is kell juttatni oda, mar alkalmazd ezt a tetelt a jelen helyzetre.

Folosleges a magyar koltsegvetesbe penzt onteni, amig a megszoritasok nem jarnak a kozalkalmazottak es a koztisztviselok leepitesevel es fizetescsokkentesevel.

Tovabba en nem is Magyarorszagnak fizetek adot, leven tul akarom elni penzugyi ertelemben ezt a valsagot.

krüger 2012.06.15. 14:17:43

@online távmunkás: Ja, Magyarországon meg náci hordák garázdálkodnak és a zsidók rettegnek (szintén az európai közvélemény szerint).

fran7 2012.06.15. 14:18:47

@online távmunkás: Tegyünk még annyit hozzá, hogy a japán fogyasztás olyan nagy, ami megvédi őket attól, hogy 200%-os Gdp hiány ellenére megbukjanak. Magyarországon, ha tudnánk fogyasztás növelést érdemlegesen elérni, akkor nem lenne ilyen gáz. Most azonban ez lehetetlennek tűnik.

krüger 2012.06.15. 14:20:26

@is: Nem az államszervezési modell volt különböző északon és délen, emellett a legtöbb embernek délen sem volt rabszolgája. Szóval bonyolultabb a dolog. Már csak azért is, mert egészen addig a nagy amerikai államférfiak többsége déli volt.
A déliek leginkább azt sérelmezték, hogy amikor északon megszűnt a rabszolgaság, az északiak eladták délre a rabszolgáikat, jó pénzért.

Rómánál inkább a népességfogyás játszott közre. A rómaiak egyre fogytak, nem volt elég paraszt a földet művelni meg katonáskodni. A barbárok meg voltak elegen, hát elvették azt, amit el lehetett venni. A párhuzam persze ez esetben is megvan a mai időkkel, már ami a népességfogyást illeti.

fikanick 2012.06.15. 14:20:39

@krüger: Dehat ez igy is van, europai mercevel merve biztosan. Sehol nyugat-europaban nincs ilyen tipusu mainstream tamogatottsaga a naci hordaknak es durvult el ennyire a kozbeszed, hogy egy-egy naci kitetelre mar fel sem kapja az ember a fejet. Nezd csak meg, mi a reakcio a magyarhoz kepest kifejezetten nyugati tipusu lengyel szurkolok rasszizmusara.

Neked igazabol fogalmad sincs, hogy mi folyik toled nyugatra, ez eleg biztos.

krüger 2012.06.15. 14:21:54

@fran7: Na meg a japánok adóssága majdnem teljesen belföldi, ami azért más kérdés. A belföldi adósság nem jár javak kiáramlásával, a küladósság viszont igen.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:27:36

@krüger: ne legyél hülye, nem keres egy bakter sehol 5000 eurót.

@MEDVE1978: persze. a kapitalisták ugyanúgy kifosztanak bárkit, ahogy te is. te például a szerencsétlen munkaadódat fosztod ki, ha pénzért dolgozol neki, nem altruizmusból. de gondolom inkább elittad a pénzt diákként, minthogy átutald a pénzügynek a taníttatásodért cserébe. te kis kapzsi dög.

@online távmunkás: igyekszem kiegyensúlyozottan írni, néhány értelmes mondat után azonnal beszúrok pár sötétet is.
ha visszaolvasol, pont annak illusztrálására hoztam a példát, hogy nem az adósság mérete a baj, hanem a társadalom felfogása. ehhez egy adalék a takarékosság, köszi, de a sort hosszan lehet még folytatni.

krüger 2012.06.15. 14:28:24

@fikanick: Neked nincsen sok fogalmad a világról. Csak arra akartam rámutatni, hogy a nyugati sajtóban bődületes baromságok hirdetnek Magyarországról, amit sokan el is hisznek mert hiszen azt írja az újság. Mellesleg Ausztriával is ez volt, amikor Jörg Haider pártja bent volt a kormányban, az USA-ba utazó osztrákoknak például menedékjogot ajánlgattak.

A "kifejezetten nyugati típusú lengyel szurkolók" - na ezen jót röhögtem, gondolom, viccnek szántad.

De ha van egy kis időd, nézd meg magad, milyenek is azok a "kifejezetten nyugati típusú" lengyel szurkolók:

www.youtube.com/watch?v=zLqGM7Hv5SE

porthosz 2012.06.15. 14:29:18

@fikanick:

Mondjuk én sehol nem látok náci hordákat magyarországon.
Persze én az a fajta vagyok aki nehezen hiszi hogy nácik pingálták teli a falat olyan szöveggel ahol a Hitler nevét két tt-vel irták, meg a horogkeresztetet is rosszul rajzolták, mert ez annyira valószinü mint hogy a fradi keménymag véletlenül kék-fehér zászló rajzol és alá hogy hajrá fraddi (2 d-vel)...

Arról nem beszélve hogy az ország tetszőleges pontján sétálva éjszaka jóval nagyobb az esélye hogy szinesbőrü honfitársaink kirabolnák, megkéselnek megvernek, mint hogy ugyanezt náci hordák csinálják veled. Igy aztán nincs is miről beszélnünk.

fikanick 2012.06.15. 14:31:24

@porthosz: Valoszinuleg jo alaposan csukva tartottad a szemed az utobbi 6 evben. En eloszor 90-ben lattam olyanokat, de az utobbi 6 evben mar a parlamentbe is bekerultek, arrol nem is beszelve, hogy egyszer elfoglaltak a TV-szekhazat es amikor decemberben egy tuntetesen oda mentek verekedni, akkor sem kaptak le oket a rendorok.

krüger 2012.06.15. 14:32:23

@milliliteratura: Nem vagyok hülye, bizony, hogy így volt a válság előtt.
A forrást is idézem neked, Michael Lewis Boomerang című könyvéből (Michael Lewis jó nevű amerikai pénzügyi szakíró, nálunk is kiadták pár könyvét):

The national railroad has annual revenues of 100 million euros against an annual wage bill of 400 million, plus 300 million euros in other expenses. The average state railroad employee earns 65,000 euros a year.

fikanick 2012.06.15. 14:32:38

@krüger: 7 eve elek Angliaban (kethetente 3 napot itthon vagyok) es SEMMI, ami megjelent az angol sajtoban a magyar helyzettel kapcsolatban nem volt pontatlan.

Ami pontatlan, az a magyar sajto, ami a mai napig ugyanabban a szerencsetlen balkanizmusban vergodik, ahova a mediahaboru alatt loktek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:33:48

@krüger: most miért? a lengyelek is nyugati módon törnek-zúznak meg verekszenek, mint a britek, hollandok vagy németek, ha úgy adódik :)

fikanick 2012.06.15. 14:34:06

@krüger: Nem azt mondtam, hogy "kifejezetten nyugati tipusu", azt mondtam, hogy "a magyarhoz kepest kifejezetten nyugati tipusu".

Egy ilyen, egyre balkanibb helyzetben ez nem nagy allitas, de attol meg pontos.

fran7 2012.06.15. 14:34:11

@porthosz: Kicsit olyan ez mint mikor a feleség inflagranti kapja a férjét.
Férje csak ennyit mond:
Most a szemednek hiszel vagy nekem?

s 2012.06.15. 14:34:21

VEDD KI PÉNZED A BANKBÓL, AMEDDIG LEHET! ORSZÁGOS LENYÚLÁS JÖN! NEM LESZ IMF MEGÁLLAPODÁS. A DEVIZASZÁMLÁKAT EGÉSZEN BIZTOSAN ZÁROLNI FOGJÁK, A FORINT SZÁMLÁKON LIMITET VEZETNEK BE.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS. NE LEGYÉL HÜLYE, EMLÉKEZZ A MANYUP PÉNZRE, BABA KÖTVÉNYRE!

NE LEGYÉL HÜLYE!

krüger 2012.06.15. 14:35:40

@fikanick:

>hogy egy-egy naci kitetelre mar fel sem kapja az >ember a fejet.

Olyannyira nem, hogy amikor pár hete egy öreg rabbihoz állítólag odament valaki és állítólag azt mondta, hogy nem szereti a zsidókat, a parlamenttől kezdve a köztársasági elnökön keresztül az összes pártig mindenki "felkapta a fejét."

porthosz 2012.06.15. 14:36:05

@fikanick:

Mármint nácik? Kedves barátom akkor ideje elővenned a történelem könyveket és áttanulmányoznod. Gyanitom a te logikád alapján pl. a lengyel-orosz meccsen is le kellett volna csukni mind a 30 ezer szurkolót mert nácik...

Persze nekem mindegy mit gondolsz, tőlem úgy rettegsz a náciktól ahogy szeretnél, de ha egyszer kirabolnak/megvernek az utcán akkor gondolj rám meg arra hogy vajon nácik voltak-e az elkövetők vagy esetleg egy teljesen másik népcsoport.

röhögő 2012.06.15. 14:36:26

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ja! Téged olvastalak! Te vagy aki szerint a manyup az állami nyugdíjalapba ment. :-))

krüger 2012.06.15. 14:36:45

@fikanick: OK, nézd meg azt a filmet. Egy ustawka van rajta - lengyel szurkolók nemzeti sportja. Nálunk tudtommal nincsen ilyesmi, bár ritkán járok meccsekre. Persze lehet, hogy az ustawka olyan nagyon nyugati dolog, nem tudom.

krüger 2012.06.15. 14:37:25

@s: Kb. másfél éve már olvastam pont ugyanezt azzal, hogy egy héten belül esedékes.

fran7 2012.06.15. 14:38:12

@fikanick: 6 éve? Valamit benéztél. A tvszékházat meg senki nem tudja pontosan ki foglalta el.Például megfogtak egy hivatásos katonát, aki részt vett az "ostromban" Azóta se tudjuk, hogy keveredett oda. S valahogy a média sem kapta fel a sztorit. Az illető nem közlegény volt.

Egyasokkozul (törölt) 2012.06.15. 14:38:21

Szemetek Athénra vessétek, ez várható Pesten is.
Akinek pedig nem sikerül a petróleumlámpát előkaparni a sutból és kimenni a reggeli tojásért, készüljön a legrosszabbra...

röhögő 2012.06.15. 14:38:26

@oh no: Ja. Argentína azóta sem lábalt ki igazán.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 14:38:30

@fikanick: Egy tavasszal megszokott párizsi külvárosi niggerlázadás kb. a 100szorosa a TV-ostromnak. A görög népi feszt, meg a londoni tavalyi 'nyomorlázadás' meg úgy 500szorosa. Mellesleg a TV-ostromnak semmilyen rasszista felhangja nem volt, a filmügyi főtanácsadó pénzosztó meg ugye a nem kifejezetten árja-porosz Andy Vajna.

krüger 2012.06.15. 14:38:42

@röhögő: Fogalmad sincsen, hogy a rendszer hogy működik. Nincsen olyan, hogy magyar állami nyugdíjalap. Van egy állami költségvetés, aminek része a nyugdíjkassza, abból folyósítják.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:41:19

@krüger: jaa, hogy az átlag vasúti alkalmazott keres 5000 eurót, babám. nagyon nem mindegy. azt ugye nem feltételezzük, hogy a bakter is meg az igazgató is ugyanúgy ötezret keres. ha egy darab igazgató keres 200.000-et, akkor 65 olyan bakter kell, aki 2.000-et keres, hogy átlag 5.000-et keressen mindenki. tetszik?
5000-et egy tapasztalt opeles keres a gyártósoron bochumban, a németeknél. egy görög sziklák közt ücsörgő bakter ne keressen már ennyit.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 14:43:33

@milliliteratura: Mondjuk ki tudja mennyit kap meg a 65.000ből, de nem kevés, az biztos.

s 2012.06.15. 14:43:41

@krüger: Nem az a lényeg, hogy pontosan meg tudod -e mondani, hogy mikor lesz, hanem hogy meg tudod -e mondani, hogy lesz -e egyáltalán. LESZ. A fidesz kormány alatt lesz. A többi a te dolgod, de ha rám hallgatsz, akkor elkocogsz a bankodba és letakarítod a pénzed a számládról (ha van). Én szóltam.

krüger 2012.06.15. 14:44:08

@fikanick: Én meg hosszú-hosszú és részletes összeállításokat láttam arról, hogy mennyi hülyeség jelent meg Magyarországról a nyugati sajtóban. Ezek nem kis része az EU Parlamentban is elhangzott.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 14:46:32

@krüger: A legtöbb rágalom hálás magyar emigráns zsidók tollából származott.

Balt 2012.06.15. 14:47:02

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Mivel egyikre sincs se precedens, se szabály, ki tudja, mi lesz? Egy biztos: akárhogy lesz, Európa keményen meg fogja szívni, mi pedig még jobban...

krüger 2012.06.15. 14:47:22

@s: Elég gyenge kísérlet, hogy kimagyarázd a tévedésedet.
Azt írja a szöveg, hogy az átlag dolgozó évi 65 000 eurót keres. (Ami mellesleg több is valamivel havi 5 ezernél). NEM azt írja, hogy annyi az átlagfizetés, hanem azt, hogy egy átlagos dolgozó ennyit kap. Az átlagos vasúti dolgozó a bakter. Túl vannak fizetve, ez van. Ezzel az erővel a MÁV-nál is lehetne ennyi a fizetés, az még nem is annyira veszteséges, mint a görög vasút.

Nem azt írja Jó, szóltak már mások is, mióta csak ez a kormány van hatalmon. Sőt, amikor 98 és 2002 között voltak hatalmon, szóltak a hozzád hasonlók akkor is. :-))

Balt 2012.06.15. 14:49:13

@fikanick: 15-30% visszaesés/megszorítás pont egy nemzedéknyi korosztályt lehetetlenít el...

Rodolfo63 2012.06.15. 14:49:32

@milliliteratura:

@a görögök vagy akár a magyarok problémáit nem az adósságuk okozza. a japán adósságszint a duplája a görögnek, háromszorosa a magyarnak.@

A japán adósságszint mögött ottvan a japán emberek kötvényvásárlása (belföldi, saját devizában adósodott el az ország), másrészt pedig a gazdaság és annak a növekedése, növekedési potenciálja a bizalmi fedezete ennek - ha a japán gyárak jól termelnek, akkor a japánok jól keresnek, és tudnak japán államkötvényt vásárolni - nem az állam tolja az emberekbe a pénzt mint a görögöknél.

berczy04 2012.06.15. 14:50:48

@krüger: Valami ilyesmit akartam én is írni. :)

curkóka 2012.06.15. 14:51:12

@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: Hát én erre csak azt tudom mondani hogy ebben a sorrendben kellene államosítani őket!Most azonnal!Villát,hegyet,völgyet...mindent elvenni,aztán lehet gondolkodni,hogy jogos,avagy mégse!Az éhség nagy úr!Sok mindent megtettünk(meg is fogunk tenni)egy falat kenyérért!A halotti leplen nincsen zseb!Az imént általad említett lóvét meg azonnal bepörgetni a gazdaságba!Szakemberekre bízni a mez.gazdaságot,ipart,kereskedelmet!Korlátozni a vagyonosodást,...

Peetee 2012.06.15. 14:52:23

@Anthrax:

Egyetértek, de eléggé aggasztó, hogy ha ők buknak ,akkor minket is rántanak magukkal.
A különbség az ,hogy minket senki nem fog megmenteni, mert itt nincs AJRÓ!
Elértéktelenedik a pénz, polgárháborús állapotok jöhetnek, Brüsszelben meg megszavazzák ,hogy magyaroszág repül. Schengen-i határnak szevasz...stb.

Én nem kívánom ezt, nem vágyom rá, nem kívánja egyetlen porcikám sem, de a körülmények egyre inkább erre utalnak!

fikanick 2012.06.15. 14:53:16

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Mashogy mondva: Ha van meg zsido a kormany korul, akkor nincsenek az orszagban nacik, ha mas orszagokban is lazong a csocselek, akkor nalunk nincsenek nacik, ha vannak az atlagnal agresszivabb etnikai kisebbsegek az orszagban, akkor nincsenek nacik.

En azt gondoltam volna, hogy ha vannak nacik az orszagban, akkor vannak nacik az orszagban es ha sokan vannak a tobbi orszaghoz kepest, akkor azt ugy mondjuk, hogy sok naci van az orszagban, amikor randaliroznak, akkor meg ugy mondjuk, hogy Magyarorszagon randaliroznak a nacik.

Szerencsere en nem beszelek ujmagyarul, ahol a PC-seg megjelenese az a nacikkal szemben felvett udvariassag, ahogy sodrodik a Meciar fele Szlovakiat elhagyva es Milosevics fele Szerbia szintu zaszlolengeto, ures balkani nacionalizmus fele az orszag.

A teveostromnak volt rasszista felhangja, leven a teveostromot egy naci, rasszista szervezet kepviseloi csinaltak.

Nem erdekel az allando magyar szerecsenmosdatas, ideje lenne az orszagnak eszhezternie, hogy eppen milyen iranyba rohan.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 14:55:21

@fikanick: Amennyi náci ebben az országban van, azt még az USA vagy Izrael is megirigyelheti, annyira kevés.

fikanick 2012.06.15. 14:55:37

@krüger: Az, hogy naci transzparenseket lengessenek egy angol stadionban, teljesen elkepzelhetetlen, mint ahogy nalunk ez abszolut altalanos. Nem mondom, hogy a lengyeleket felteni kell ilyen teren, de hogy jobb a helyzet, mint nalunk, azt gondolom.

berczy04 2012.06.15. 14:56:04

@fikanick: wow, láttál náci hordákat? :)

Balt 2012.06.15. 14:56:29

@igazságos: "Na látjátok, feleim, mikor ti, a városotokban megdöglötök éhen, a parasztok vidéken, még mindig ugyanúgy éldegélnek, mint azt eddig is tették."

Ehhe, ehhe: hadd hozzak egy kis liberális alapvetést Mihályi Pétertől kb.: "A falvak középkori csökevények, meg kell szüntetni ezt a létformát"... :) Na most majd visszanyal a fagyi! Péter, lehet menni kapálni!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 14:56:50

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: MONDOM NEM ANNYI A BRUTTÓJA SEM! ez egy céges átlag, az igazgatótól a takarítónőig.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.15. 14:57:22

"Mi mennénk. Nekem az a benyomásom, mintha az EU ragaszkodna foggal-körömmel ahhoz, hogy maradjunk. Fenyegető elemzéseket írnak, mélységesen sötét jövőt jósolnak nekünk. De itt sokan úgy gondolják, ezek a szólamok csak az alkudozás részei."

Ez mennyire gáz! Nyilvánvaló, hogy ha már most fosztogatnak és nem fizetnek semmit, akkor a kilépés után káosz lesz náluk! Ez triviális, nem ijesztgetés!

fran7 2012.06.15. 14:58:30

@fikanick: Nyilván vannak nácik Magyarországon. de nácik Izraelben is vannak. Ezzel mit igazolsz? Kik vannak 6 éve a parlamentben náciként.? Kik csinálták a tvostromot?

PiBá 2012.06.15. 14:59:17

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Orvos mit mond? Van esély arra, hogy javulni fogsz és meglátod a valóságot?

fikanick 2012.06.15. 14:59:32

@porthosz: Magyarul, ha megkesel egy fekete Londonban, akkor onnantol kezdjem el gyulolni az osszes neger csajt, akivel addig jartam? Ritka nagy idiota egy faszfej vagy te, kishaver. (Csak mert mar ezt a hangot utotted meg, akkor gondolom, maradok en is ennel a szintnel)

Balt 2012.06.15. 15:00:25

@Viktus: Az oroszok mindenesetre csasztuskáznak örömükben... Puskalövés nélkül ölükbe hullik a Balkán.

Balt 2012.06.15. 15:01:18

@Balt: És ki tudja, hol lesz a "határa"... Talán megint Salzburgnál?

fikanick 2012.06.15. 15:03:24

@fran7: A TV-ostromot tudtommal a Torockai meg nehany masik naci tevekenysegebol nott ki, mint ahogy az akorul zajlo randalirozasokat is ezek a figurak hajtottak elore es pont ezek azok a csoportok, akik kesobb bekerultek a parlamentbe. Ha azt akarod allitani, hogy a Jobbik nem egy antiszemita part, vagy hogy nem alapvetoen tekintelyelvu, centralista, eroparti, akkor igazan nincs mirol beszelni azt hiszem. Ha viszont mindezt elfogadod, akkor mit finomkodsz azon, hogy nacik-e vagy sem?

Rodolfo63 2012.06.15. 15:03:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Persze hogy megrázkódtatás, de egy hónap múlva beáll a drachma a gazdaságnak megfelelő szintre és folytatják az életüket. Szegényebben egy kicsit, de szabadabban."

Milyen logika az, hogy az a bajuk a mostani "rabsággal", hogy szegényebbek lesznek?

berczy04 2012.06.15. 15:04:15

@fikanick: ...és mindezt onnan kintről, havi 6 napot itthon töltve tapasztaltad meg mi? TV ostrom, mint rasszista ostrom? Gyurcsótány már külön fajt képez az odakinti sajtóban, hogy ellene már rasszizmus TV-t elfoglalni?

Huh öcsém, többet kellene itthon lenned, mert így csak magadat égeted! :)

Sírköves Slomó 2012.06.15. 15:04:38

@milliliteratura: Én a bruttó átlagra gondoltam, ebben egyezzünk meg. De nem mindegy, hogy 45öt vagy 25öt kap belőle az ÁTLAG, mert Görögországban nem 80e Ft a lakbér(bár lehet hogy most annyi lesz..:)

fikanick 2012.06.15. 15:05:14

@berczy04: Lattam. Decemberben utoljara, amikor az en es a rendorok orra elott vertek ossze nehany embert tomegesen, SS-es kituzokkel kidekoralva, arpadsavos zaszlok alatt, de 2-3 havonta meg ugy is belejuk futok, hogy kb az idom otodet toltom az orszagban.

porthosz 2012.06.15. 15:06:41

@fikanick:

Itt szerintem rajtad kivül senki nem lát nácikat főleg nem náci hordákat és főleg nem a parlamentbe és ezt úgy tünik hogy a többi kommentelő is megerősiti.

Szóval te vagy nem ebben az országban élsz, vagy valami komplexusod van a nácikkal és még a fekete samsung monitoromat is náci szimbolumként ismernéd fel...

Szerintem az egész ország boldog lenne ha itthon a náciveszély lenne a legnagyobb probléma, mert az akkor azt jelentené hogy már megoldottuk a gazdasági problémákat, rendbe tettük az egészségügyet, az oktatás, minimálisra csökkentettük a bünözést, a munkanélküliséget, a fizetéseket az árakhoz igazitottuk, felfejlesztettük a tömegközlekedést elterjesztettük az alternativ energiaforrásokat és igy tovább, a náciveszély kb. a 10286. helyen van jelenleg mint probléma.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 15:06:53

@Rodolfo63: Mi is szegényebbek lettünk a rendszerváltást követő években. Mégis utáltuk az oroszokat. Görögországban EU diktatúra és stresszhegyek vannak jópár éve.

Balt 2012.06.15. 15:07:56

@fran7: Ja. Na meg: nyilván nem Zakynthoson meg Korfun tüntetnek, hanem Athénban.

berczy04 2012.06.15. 15:09:29

@fikanick: Ejj, hun volt ez az SS_es verés? Kíváncsi vagyok, mert ilyet, vagy ennél cifrább fikciót bármikor rittyentek neked én is!

Biztos Magyarország volt a határátkelőnél kírva, mikor jöttél? Nem tévedtél el egy csöppet?

Mert én elég tájékozottnak tartom magam, követem az eseményeket elég nagy figyelemmel, de hogy én ilyenről nem hallottam, az tuti!

Menj írónak, jó a fantáziád! De rettegős könyvet írj, ha rám hallgatsz, mert az nagyon megy neked!

fikanick 2012.06.15. 15:10:00

@berczy04: Eloszor is, nyusziful (erted, ha ez a stilus, ez igazan nem nehez, csak le kell menni degeneralt hulyebe), az embernek kinyilnak a horizontjai, amikor kulfoldon el egy ideig. Probald ki, egeszen ujszeru elmeny megtapasztalni, hogy mas valosag is van, mint a magyarorszagi, ahol kisebbrendusegi komplexusbol akkora nagykepuseget novesztett maganak az orszag, hogy ilyen stilusban beszelnek egymassal az emberek, mint amilyen hangot te is megutottel magadnak velem szemben.

Namost. Nacik tenyleg mindenhol vannak, mint ahogy hazug politikusok is. A kulonbsegek az aranyokban vannak, mert (mint ahogy Marx mondta) a mennyiseg atcsap minosegbe (ezt a gondolatat szeretik felremagyarazni). Mashogy mondva: Mindenhol van zaszlolengetes es mindenhol van kardcsorgets, mint ahogy mindenhol van a magantulajdon valamilyen formaban vett kisajatitasa. Az aranyok kerdese, hogy Gandhirol vagy Hitlerrol, hogy szolidaritasrol vagy lopasrol van szo.

Lathatoan ez nagyon nehezen fer sokak fejebe.

s 2012.06.15. 15:10:05

@krüger: :-) A lényeg, hogy jól csináld. Nekem nem kell értenem, de neked igen. Mert a te lóvéd. Neked sem kell értened, csak nekem. Mert az én lóvém.
Rendben vagyunk akkor? Remélem igen. :-)

fran7 2012.06.15. 15:10:18

@fikanick: Hat éve bent vannak? Torockaiék indultak el, de nem ők csinálták. Neked nyilván nincsenek ilyen ismerőseid, de ott érdekes dolgok voltak. Például az általam emlegetett katonatiszt miképp került oda. Mert ha ő börtönbe kerül, akkor őt nem valami börtönöcskébe zárják el, hanem katonai börtönbe. Amit józan ember nem kockáztat. Egyértelműen nem akarták feltárni, hogy mi is történt a tévénél. Csak sejteni lehet, de nem a hivatalos Torockaiék odamentek és csináltak egy balhét történt és a rendőri vezetők meg nem tudtak dönteni és eszkalálódott a helyzet. Hanem valami egész más.

porthosz 2012.06.15. 15:10:41

@fikanick:

"Magyarul, ha megkesel egy fekete Londonban, akkor onnantol kezdjem el gyulolni az osszes neger csajt, akivel addig jartam?"

Hm? Ilyet ki mondott? Azt hiszem a töri könyv mellett ideje lenne a magyar nyelvtan/szövegértés könyvet is a kezedbe venni? Vagy talán olvasni nem tudsz...

"Ritka nagy idiota egy faszfej vagy te, kishaver."

Wow, úgy tünik előjött a kulturális szinvonal kettönk között.
Mint szépen bizonyitotad eme ékes beszólásoddal, nem a náciveszély a probléma magyarországon, hanem az hogy a hozzád hasonlók kiabálnak náciveszélyről.

berczy04 2012.06.15. 15:10:51

@porthosz: Kezdem azt hinni, hogy fizetett nácizó troll. Amikor valaki minden hozzászólásában csak nácizni tud, ott valami gond van, nem is kicsi!

fikanick 2012.06.15. 15:11:38

@berczy04: Volt egy tuntetes asszem decemberben (kibaszott hideg volt, kabatban voltam es ugy is faztam), az Andrassy-n, ahol ezt lattam, az Andrassy-Nagymezo sarkanal. A kuruc.info-n hivtak a "bajtarsakat", hogy "megmutassuk, hogy nem a zsido patkanyoke az utca".

Mondom, hogy lattam, nincs ezen mit vitatkozni. Ha azt mondod, hogy hazudok, hat az a te problemad.

Pienaar 2012.06.15. 15:12:50

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Nosza kelj útra, meg se állj Argentináig, mondd el nekik hogy mennyire őket igazolta az élet az elmúlt 10 évben. A hélóták még hezitálnak egyelőre, de már ők is látják a fényt az alagút végén, megnyerték a gazdasági szabadságharcukat...

krüger 2012.06.15. 15:13:14

@fikanick: Jársz focimeccsekre? Gondolom nem. Akkor honnan tudod, hogy mi az "abszolút általános"? Én ritkán járok meccsekre, de azért néha megesik, és elmondhatom, hogy soha egy darab náci felirattal nem találkoztam. Amit annak szokás nevezni, az is jobbára kimeríti az ökörködés fogalmát.

Egy szó mint száz, a nyugati sajtóból biztosan nem kap senki rendes képes se a magyar, se a görög állapotokról. Ámbár az is igaz, hogy a hülyeségek hirdetésében a német és a holland sajtó viszi a prímet.

Egyébként meg ajánlom szíves figyelmedbe a következő képet, amely Birminghamben készült.
Csak mielőtt azt mondanád, hogy Angliában ilyesmi nem lehetséges.

3.bp.blogspot.com/_Gi7NXwCDQxU/SYhE7LBIHnI/AAAAAAAACpg/qItGkNVTCHQ/s1600-h/Racist+Banner+on+I+65.jpg

krüger 2012.06.15. 15:14:14

@s: Ja, amikor aztán kiderül, hogy mégsem úsztak el azok a pénzek, akkor majd azt mondod, hogy igen, de elúszhattak volna. Meg különben is, nem Orbánon múlott, hanem Bajnai meg Gyurcsány akadályozták meg. :-))

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 15:14:42

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: de nincs olyan, hogy átlag. a cégnél az alkalmazottak kétharmada kevesebbet keres, mint az átlag fele, különben nincs lé a fejeseknek. az, hogy átlagbér, nem azt jelenti, hogy "az átlag dolgozó" ennyit visz haza. ma magyarországon az átlagbér bruttó 200-akárhányezer havonta. ehhez képest az átlagos alkalmazott meg nem keresi meg ennek a nettóját, még a feketén adott résszel sem. (egy bakter tuti nem keres ennyit :)

berczy04 2012.06.15. 15:15:23

@fikanick: Nagyon okos srác vagy, jól idézgetsz a nagyoktól. Nyuszifül.

Igazából leszarom a leereszkedő stílusodat, sőt belemehetnék egy ki tud jobb idézetet idecitálni, de nekem nem kell hencegnem a tudásommal, nekem nincs szükségem visszacsatolásra. Ismered ezt a komplexust, igaz,

Egyet jegyeznék meg, nyuszifül: Ne ugass bele onnan, a csatornán túlról, mert lövésed sincs az itthoni helyzetről. Ahogy látod, a többiek is csak ezt erősítik.

A folyamatos nácizás meg már uncsi, el sem éri az ingerküszöböm.

Írhetsz erre is amolyan tudálékos megfogalmazásban, mint az előbb, a szememben cseppet sem leszel okosabb ezzel a hozzáállással.
Nácizz, fossál, rettegjél, szar neked, ha ennyire félned kell!

krüger 2012.06.15. 15:16:56

@fikanick: Ilyesmi a világon mindenütt előfordul, és nem dől össze a világ. Itt a kép, amire fentebb hivatkoztam, Birminghamből, bemutatom még egyszer:

3.bp.blogspot.com/_Gi7NXwCDQxU/SYhE7LBIHnI/AAAAAAAACpg/qItGkNVTCHQ/s1600-h/Racist+Banner+on+I+65.jpg

Kérdésem: és akkor mi van? Tényleg az ilyen transzparensektől kell félnünk, tényleg ez a lényeg, nem az olyan dolgok, mint az euróövezet szétesése, a globális pénzügyi válság, az emelkedő munkanélküliség meg a többi fenyegető gazdasági folyamat?

berczy04 2012.06.15. 15:17:27

@fikanick: Nem mondom, hogy hazudsz, nem ítélkezem. Viszont, ha itthon már azért elvisznek, mert "egyenroha" gyakorló van rajtad, vajmi kevéssé életszerű, hogy SS jelvénnyel, rasszizmusból verjenek embereket a rendőrség aszisztálása mellett.

fikanick 2012.06.15. 15:18:23

@porthosz: Nezd, hat a leereszkedest te kezdted, en reagaltam, igazan nincs mit a szememre vetned. Hogy idiota vagy, az viszont objektiv teny. Vegyuk peldanak a kovetkezo mondatodat:

"Persze nekem mindegy mit gondolsz, tőlem úgy rettegsz a náciktól ahogy szeretnél, de ha egyszer kirabolnak/megvernek az utcán akkor gondolj rám meg arra hogy vajon nácik voltak-e az elkövetők vagy esetleg egy teljesen másik népcsoport."

Ebbol ugye (formal-logikailag) kovetkeznek a kovetkezo allitasok:

A) a nacik egy nepcsoport (ez mondjuk a legmagasabb labda, kicsit szegyellem is, hogy lecsapom, dehat megint, te voltal eloszor tiszteletlen, nem en)

B) ha egy "masmilyen" nepcsoport tagjai (itt te nyilvan a ciganyokra gondoltal, leven egy rasszista pocs vagy (hogy miert nyilvanvalo, hogy az vagy, az az elemzes vegere ki fog derulni, tarts ki)) megvernek es kirabolnak az utcan, akkor "el kene gondolkodnom", hogy a nacik raboltak-e ki, vagy valaki mas.

Hogy te ezalatt mit ertettel, az nem nehez (lefele kompatibilis az ember), azt ertetted, hogy a nacik igazabol csak levonjak azokat a mindennapos kovetkezteteseket, amik a napnal vilagosabbak, nevezetesen, hogy ha egy adott nepcsoport egyik tagja nekemjon (akar valamilyen, kiugro gyakorisaggal), akkor az adott nepcsoport ellen valo altalanos "vedekezes" a jarhato ut. Mondom, lefele kompatibilis az ember.

Mashogy mondva, ugy csinalsz, mintha a rasszista annyiban kulonbozne az epeszutol, hogy az elobbi tapasztalatokkal rendelkezik.

Hat erted; persze, hogy nem birod a nacizast, ha ilyen bonyolultsagu vilagkepu nacicska vagy.

porthosz 2012.06.15. 15:19:26

@berczy04:

Én inkább arra tippelnék hogy valami fanatista aki a saját kis világában él.

Szerintem még szegény fecskékben is náciveszélyt lát mert hát a szinük meg amikor kiterjesztik a szárnyaikat az tiszta karlenditésnek felel meg... :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 15:19:36

@TrueY: Most, amikor már úgy tűnik más választása, azt mondja, hogy ők szeretnének kilépni, az ő ötletük volt. Korábban valószínűleg kicsit más volt a véleménye, de gyorsan magáévá tette az álláspontot :)

berczy04 2012.06.15. 15:20:28

@fikanick: Én nem ismerem el Őt idiótának. Na most akkor ez objetív tény, vagy szubjektív.

Imádom az olyan embereket, akik azt hiszik okosak, mert ismernek szép szavakat, de rosszul használják.

Gyorsan kiderül rólad barátom, hogy a király meztelen!

krüger 2012.06.15. 15:20:49

@milliliteratura: Aztán mitől olyan tuti? Attól, hogy nem illik bele az elképzeléseidbe? Ja, attól.
Akármennyire is nem tudod elfogadni, a görög állami szférában (a vasút is az), messze magasabb fizetéseket, folyósította, - természetesen hitelből - annál, mint amit az ország gazdasági lehetőségei megengedtek. És igen, a bakternak is.

Bizonyíték:

Incredibly, the average salary on Greece’s railways is £60,000, which includes cleaners and track workers - treble the earnings of the average private sector employee here.

Tetszik érteni? EZ MAGÁBAN FOGLALJA A TAKARÍTÓKAT ÉS A PÁLYAMUNKÁSOKAT IS!!!

Forrás: www.dailymail.co.uk/news/article-2007949/The-Big-Fat-Greek-Gravy-Train-A-special-investigation-EU-funded-culture-greed-tax-evasion-scandalous-waste.html

Balt 2012.06.15. 15:21:10

@SemBoga: "speciel nem az mszp akar minket szántszándékkal a csődközeli állapotba vinni"

Nem, ők talán merő jóindulatból lavírozták kvázi-csődbe az országot... (Inkluzíve Bajnai nemértettünkhozzá Gordon.)

berczy04 2012.06.15. 15:23:19

@porthosz: Huh Te, ez nagyon hülye. Beszarok az ilyen kreténeken, és tutter, hogy meg van győződve arról, hogy mekkora király. :(

Ráadásul úgy annyira okos, hogy nem is itthon él. Szerintem ennél többet nem is kell mondanom.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 15:25:13

@fikanick: A világban mindig is volt NÁCULÁS, minden időben, nem a németek találták ki. Zürzavaros korszakokban, vagy után. LESZ IS. A magyaroknál az eddigi tapasztalatok szerint mindig sokkal enyhébb volt, mint a szomszédoknál, vagy akár NYEU jópár államában.

De a magadfajta rettegők biztos nagyon meg lesznek lepve, ha elárulok egy titkot. A következő NÁCULÁS abban az országban lesz, amit csak úgy emlegetünk, 'lend of dö frí, hóm of dö bréjv'

Balt 2012.06.15. 15:26:43

@krüger: :) A rövid történelmi áttekintés frappáns.

A kínaiak meg záros határidőn belül nagyobb demográfiai gondokkal fognak küzdeni, mint mi (ill. az egész EU). Na, az lesz az igazi kataklizma... (3. vh..., miegymás.)

porthosz 2012.06.15. 15:27:00

@fikanick:

A következtetésed sajnos teljesen tévuton jár (amúgy én élvezem azt a vitát).
De azért kifejtem neked mire céloztam:

ha egy adott jelentős számosságú csoport tagjai között bizonyos fajta erőszakos büncselekmények erőteljesen felülreprezentáltak, mig egy másik _jelentéktelen_ számosságú csoport tagjai között pedig csak normális mértékben reprezentált ugyanezen büncselekmény, akkor jobban teszed ha az első csoporttol rettegsz.

Ennél tovább nem részletezném, mert sajnos akkor a müveltségi és kulturális szakadék kettönk között hogy az nem könnyen áthidalható és nincs kedvem olyan bugyuta példákba belemenni mint hogy pl. jobban teszed ha az erdőben a medvétől rettegsz mint ha a házimacskától...

krüger 2012.06.15. 15:28:58

@fikanick: Az is vicces, hogy minden alap nélkül abból indulsz ki, hogy bezzeg a lengyeleknél nincsen náci poszter. Ott miért is nincsen? Hát mert biztos.
Biztos.

Akkor ajánlom szíves figyelmedbe:

On 11 April 2008, after the match of Orange Ekstraklasa between Widzew Łódź and ŁKS Łódź, the ŁKS player A.M. run onto the pitch to celebrate the victory dressed in a T-shirt with the inscription "Śmierć żydzewskiej kurwie"(‘Death to the Żydzew’s whore’; ‘żydzewska’ is an adjective derived from combination of two words ‘Żyd’, i.e. a Jew, and Widzew)

Polish football stadiums are specific location where hate speech and racism is visible. Hate speech is directed against all ‘alien’ players and consists of shouting racist slogans, hanging banners with such slogans as well as adding Nazi symbols and stylistics to club flags and banners. In other instances, this behaviour has an anti-Semitic tint.

Source: Polish Express polishexpress.polacy.co.uk/art,bbc_rasizm_na_polskich_stadionach,175.html

Balt 2012.06.15. 15:29:13

@SemBoga: Ha mentesülnénk (legalább) időlegesen az államadósság (jelen esetben: IMF-hitel) törlesztése alól, akkor szufficites lenne a büdzsé...

Sírköves Slomó 2012.06.15. 15:30:30

@Balt: Semmi gondot nem okoz a demográfiai csökkenés, ha nincs mellette drága szociális ellátórendszer. És jóhoz szokott lakosság.

Kínában egyik sincs.

krüger 2012.06.15. 15:30:48

@Balt: Meglehet. De emiatt fájjon a kínaiak feje (na jó, hogy a mienk is fog fájni, de először az övék). Az mindenesetre biztos, hogy a világ mostani rendje nem sokáig marad fenn, és az is elég valószínű, hogy nem pozitív irányba fog elmozdulni.

-=Flatline=- 2012.06.15. 15:31:09

Kamu. Négy görög kollégám is van, mindegyik azt mondja ez giganagy bullshit és rohadtul tele vannak a klubok szórakozó emberekkel és nincs parának szinte szele sem olyan szinten, mint itt le van írva...

Kabbe (törölt) 2012.06.15. 15:32:24

Európában a a lusta csőcselék hőzöng, hogy miért nem él úgy mindenki, mint a bajorok.

ti tényleg azt gondoltátok, hogy olyan munkamorállal, ahogy Mo-on dolgoznak, vagy az urambátyámos mutyis csalok-lopok "üzletmenettel" eljuttok valahova.

avalójában az volt az abnormális, hogy a társadalom többsége elhitette magával, hogy úgy élhet, mint a nyugati felső-középosztály.

oszt kiderült, hogy nem fog a szalagnál csirkét csomagoló nyanya úgy élni, mint a bajor top manager.

ezért most megy a köpködés és a sírás-rívás, hogy milyen szemét ez a nyugat...?WTF?

Balt 2012.06.15. 15:34:09

@No_Fidesz_No_Problem: Ne röhögtess! 2008 óta voltam kb. 3x orvosnál. (Jó, a nyugdíjasok nyilván többször, de ők ugye - mint megőrzendő szavazótábor - mentesültek a vizitdíj alól.) Mit segített volna 4 év alatt 900 Ft...? 2008 őszén már szükség volt az IMF+EU pénzre, 20 mrd euró erejéig...

h_zolee 2012.06.15. 15:35:07

@krüger: offtopic: de, van ilyen...

berczy04 2012.06.15. 15:35:16

@Kabbe: Azért ebben nem kevés igazság van sajnos...
Az ok-okozati összefüggésbe nem megyek bele, de sajnos mondasz valamit.

fikanick 2012.06.15. 15:35:20

@krüger: Jo, legyen. A lengyeleknel is sok a naci ezekszerint, meg akar azt is elfogadom, hogy ugyanaz a szint, mint Magyarorszag. Hogy a parlamentjukben is vannak nacik, meg azon sem csodalkoznek, tekintve annak az orszagnak a mentalis allapotat, amit egyszerre ket Kaczynski is vezethet. Nem veletlenul csinaltak meg Tuskot.

Es akkor mi van? Tudnal mondani "boduletes baromsagot", ami a nyugati sajtoban megjelent Orbanrol? Mert en esetlegesen tulzo velemenyeket lattam, de baromsagokat nem, sot azt lattam, hogy mondjuk amikor a munkataborokrol vagy a kenyszermunkarol hozta meg a torvenyet a Fidesz, akkor meglepoen nagy kuss fogadta a dolgot.

béla a görög (törölt) 2012.06.15. 15:36:50

Most mit kéne - borzonganom?
Maguknak köszönhetik, visszab@sszák magukat a középkorba.
Ha ez nekik jó...
Szétverik a társadalmat, szétverik a gazdaságot és mindezt azért mert nem hajlandók tudomásul venni, hogy mindennek ára van. Kb. mint a magyarok. Itt is büdös fizetni.
Az autópályák, apartmanok azok jól jöttek, fizetni azt büdös - egyébiránt mindenről az EU/IMF/bankok/zsidók tehetnek (megfelelő aláhúzandó)

fikanick 2012.06.15. 15:37:35

@berczy04: Nezd, attol meg, hogy a feketerol azt mondod, hogy feher, nem lesz ugy. A tobbsegnek nagyon sok esetben nem volt igaza, mint ahogy most sincs, amikor gazdasagi kerdesekrol van szo.

Ezt latod, en nagyon magasrol leszarom, hogy neked mi a velemenyed, mar megbocsass, egyszeruen nem relevans. Hogy naci teteleket irogat a fenti csoka, az levezetheto, igy ha nem ertesz egyet ezzel, akkor igy maradtunk, nem dol ossze a vilag tole.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 15:37:36

@Kabbe: Van benne igazság, de:

Az NDK parasztok 10 év alatt megtanultak 5x olyan jól dolgozni, és ők elérték az NSZK 80-85%os szintjét 10 év alatt? Na ne már.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.06.15. 15:38:23

@fikanick: Kicsit elég már az ilyen zs...ból mind te akik mindenhol nácikat látnak!!! Kevés nép van a világon aminek úgy megtörte az öntudatát a zsidó idegen EUs Amerikai propaganda mint a magyarét!!! Cigányokat kissebbséget is a Magyar állam a tenyerén hordja mint tudjuk!!! Parlamentbe csupa lágy szivű párt Jobbik is!!! A világon alighanem nálunk van a legkevesebb náci!!! Szóval ideje leszálni erről a témáról kedves nemmagyar SZDSZes elvtárs!!!

krüger 2012.06.15. 15:39:19

@Kabbe: Azért ez egy kicsit bonyolultabb. A nagyon művelt meg nagyon kifinomult nyugatról is azt sugallták, hogy ha egyszer nem lesz komonizmus, akkor majd kvázi automatikusan nálatok is lesz nyugati jólét. Oszt nem lett.

De most áruld el nekem, hogy ha egy magyar autóipari munkás heti 40 óra munkával tizedannyit kap, mint egy német autóipari munkás heti 36 óra munkáért, akkor mennyire kell szorgalmasnak lennie ahhoz, hogy valaha az életben elérje a német munkás színvonalát? Mégis, mennyire?

Vagy alapítsunk mi saját autógyárat? Ez mondjuk 50 éve még opció volt, de - mint azt te is nyilván tudod - ma már az ilyen beruházások tőkeigénye akkora, hogy nulláról indulva esély sincs arra, hogy megszerezzük.

Vagy mondjuk hivatkozzunk arra, hogy nyugatról ezerrel buzdítottak minket arra, hogy döntsük meg a kommunista rendszert, de azt már nem hangsúlyozták, hogy ők nagyon szívesen hiteleznek a kommunista rendszernek, és a pénzüket kamatostól visszavárják a rendszer bukása után is?

porthosz 2012.06.15. 15:40:46

@fikanick:

"Nezd, attol meg, hogy a feketerol azt mondod, hogy feher, nem lesz ugy"

Ebben sok igazság van. És gondolkodj el ezen, mert tudod jelenleg te hangoztatod azt a feketéről hogy fehér...

berczy04 2012.06.15. 15:42:56

@fikanick: MOst komolyan te győzködsz engem, aki nem is itt él? Nevetséges öcsém, kapjál ár a fejedhez!

Valóban nem releváns a véleményem, ha nem érdekel téged, szard le. Attól még ugyan az maradsz, egy külföldről okoskodó seggfej.

Gazdasági kérdésekről velem nem beszéltél, ha emlékeim nem csalnak, felesleges erre hivatkoznod.

Náci tételek? Hol, mutass már egyet. Kezdem azt hinni, hogy divatból nácizól, és fogalmad sincs az egészről.
Tudod, ha valamiről vélemény nyílvánítasz, nem ártana némi tájékozottságot összeszedned előtte.
Próbáld meg, hidd el működik!

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 15:43:00

@krüger:

"A bevezetni szándékozott tandíj, vizitdíj csak kis töredéke volt annak az összegnek, amit otthagytak a multiknál adókedvezmények formájában. Vagyis a lakosságon akarták bevasalni azt a pénzt, amit a multiknál otthagytak. Nem is igazán sírják őket vissza."

*

Hát persze.

Mert amit most a multiktól bevasalnak, azt nem az emberek - vagyis a fogyasztók - fizetik meg, ugye?

Azt a nyuszi tojja.

krüger 2012.06.15. 15:45:32

@fikanick: Kényszermunkáról semmilyen törvény nincsen - már ez is baromság. Tudniillik az nem kényszermunka, hogy segély ellenében dolgozni kell. Ezen az alapon az is kényszermunka, hogy a munkahelyen dolgozom, hiszen a fizetésemet is azért kapom.

De parancsolj, itt egy csokor azokról a hülyeségekről, amelyek az angol sajtóban jelentek meg Magyarországról. Ráadásul a magyar származású neves író, Tibor Fischer mondja, tehát egy született angol.

S hogy mi volt Fischer számára az utolsó csepp a pohárban?

„Talán az a Sunday Times-cikk, amely Magyarország és Észak-Korea között vont párhuzamot." Dobogós volt az Observer és a Times is, amely lapok képesek voltak
tényként közölni, hogy Magyarországon betiltották az abortuszt. „Azért érzem ezt rendkívül méltatlannak, mert ilyen ténybeli ügyeket nagyon könnyű ellenőrizni. Egy profi újságíró számára a legegyszerűbb rutinfeladat. Mégsem teszik meg."

A BBC sem mindig. Múlt héten a brit közszolgálati tévé is készített egy budapesti riportot, amelyben például „milíciaként" írták le a Magyar Gárdát. „Elfelejtve, hogy vicces kosztümjeik vannak ugyan, fegyvereik viszont nincsenek. Ez tehát nem milícia."

krüger 2012.06.15. 15:47:25

@No_Fidesz_No_Problem: Egy részét igen, más részét nem. Nézd, én is ismerem ezt a dumát, de ebben van egy jó nagy adag hazugság. A saját szememmel láttam banki beszámolókat, amelyek azt állították, hogy a bank azért nem nyereséges, mert a bankadó elvitte a nyereséget. Úgyhogy nem, nem a nyuszi tojja, hanem a BANK PROFITJÁBÓL HIÁNYZIK. Amely profit egyébként ment volna Bécsbe, Brüsszelbe vagy mondjuk valamilyen Seychelles-szigeteki offshore cégbe. Bizony ám.

Balt 2012.06.15. 15:49:16

@is: "el tud-e zárkózni a német-agnol-francia-svéd-norvég-osztrák tengely (limes)"

Ebből az angol, svéd,norvég levonódik, (nem euró a hivatalos pénznem, Norvégia nem is EU-tag),
a franciák meg előbb sorol(ód)nak be az olasz-spanyol fémjelezte mediterrán térségbe, mint Hollande-dal a németek mellé...

fikanick 2012.06.15. 15:49:21

@porthosz: Ugy csinalsz, mintha a tortenelmi peldak vagy a tendenciak teljesen irrelevansak lennenek. Mashogy mondva (ugye itt ciganyoztal, annyival egyszerubb lenne ciganyt irni, mint igy szalvetaval fogni a faszt, mint a szuzlany) ha jelentos kockazata lenne annak, hogy holnaptol elciganyul az orszag, atveszik a hatalmat es megvalositjak a nagyratoro es elnyomasparti terveiket, hat megkernelek, hogy mutass ra peldat a tortenelemben, hogy valaki beciganyult.

Csak mert nacinak lenni valasztas, ciganynak lenni nem az, ebbol pedig nagyon sokminden kovetkezik, tobbek kozt az is, hogy olyan csoportot okolni akarmiert, aminek a tagjai nem onkent tagjai annak a csoportnak, mindenkepp alavalosag, mar arrol nem is beszelve, hogy mig a nacik szisztematikus megoldast varnak a ciganyokkal szemben, addig az altalad leirt, sztereotip ciganyok is inkabb kulturalis es megelhetesi okokbol valasztjak ezt az eletformat.

Egeszen mas a kezelesi modja a ket kerdesnek. A nacikat eloszor jol megkardlapozzuk, nehanyat tuntetoleg bezarunk es megvarjuk, amig a tobbi hazasomfordal.

Az igazi megoldas viszont ezutan jon: Adunk nekik valami olyan munkat, amibol vehet maganak LCD-tevet es kitoltheti ilyen-olyan hivsagokkal a szellemi kihivasoktol mentes (meglehetosen foloslegesen leelt) eletet.

Mashogy mondva: En sem a nacik hibajanak tartom azt, hogy sok a naci az orszagban, az mindig az uralkodo osztalyok hibajabol alakul ki. A proletariatus mar csak ilyen, hozong, ha nem jut egyre jobb eletszinvonalhoz folyamatosan (jobb ugyanis sokkal a gazdasagi helyzet most, mint 15 eve, de arra mar lathatoan senki sem emlekszik).

Tudom en is, hogy nem a naci tehet arrol, hogy ilyen sokan vannak (meg ha ok ezt is hiszik magukrol), hanem a magyarorszagi elit pocstelensege, de attol meg fontos tunete a jelenseg egy melyebb betegsegnek.

Az pedig, hogy letagadja itthon mindenki azt a radikalizalodast, ami teljesen szembeotlo, az azt mutatja, hogy meg a tunettel sem akarnak foglalkozni, mert erzik, hogy milyen fajdalmas lenne egy valodi kezeles.

Anyád a baráthal 2012.06.15. 15:49:23

@fran7: Magyarországon a fogyasztás növelés alapvetően nem növeli a magyarországi termelést. Épp ezért nem is használna, csak az euro tartalékot csökkentené a jegybankban.

fikanick 2012.06.15. 15:50:45

@krüger: Rendes linkeket, ne a Demokratabol idezz. Ne csinaljunk mar ugy, mintha a magyarorszagi ujsagiras akarmilyen forras lehetne.

fikanick 2012.06.15. 15:51:42

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Remek illusztracio vagy arra, hogy mennyire nincsenek nacik az orszagban, koszi.

fikanick 2012.06.15. 15:52:49

Na, alasszolgaja, mennem kell, dolgom tamadt.

berczy04 2012.06.15. 15:53:06

@fikanick: Hirdettek egy versenyt, ahol minél többször kellett leírni, hogy náci, mert akkor jár a fődíj? Mást nehezen tudok elképzelni.

A fenti irományból is csak az látszik, hogy messze élsz innen. Szerintem hagyjad abba, mielőtt még mélyebbre ásod magad! Csak miattad, hidd el szemellenzős barátom, csak miattad, mert szeretlek!!!
Kérlek ne süllyedj tovább a szellemi mocsaradban, ébredj fel, egyszer még szükség lehet rád is!

fran7 2012.06.15. 15:53:56

@Anyád a baráthal: Ezért írtam, ha normális módon növelni tudnánk a fogyasztást. Előbb utóbb több magyar lisztet, tojást stb. kellene vennünk. De nagyon nehéz ezt a tendenciát megfordítani. Viktorék szerintem titkon bíztak abban, hogy ennyi elég lesz. Ehelyett jött Matolcsy. Akinek elvi szinten lehet igaza van, de az talán most nem elég.

krüger 2012.06.15. 15:55:33

@Anyád a baráthal: Ez attól függ. Akkor nem, ha a többletpénzből kínai kütyüket veszünk (és hát minden kütyü kínai). De ha mondjuk rá lehetne szorítani a magyar melóst, hogy ha van egy kis többlet pénze, akkor például menjen gyógyfürdőzni Kehidakustányra vagy Esztergomba, akkor mindjárt nem olyan rettenetes a helyzet. És hát a szolgáltatás semmivel sem rosszabb mint a termelés. Vagy esetleg vegyen magyar fokhagymát kínai helyett. Vagy magyar almát dél-tiroli helyett, már ha egyáltalán van a teszkóban magyar alma.

berczy04 2012.06.15. 15:56:36

@fran7: Szerintem is az volt a terv, hogy felpörgetik a fogyasztás. Az egykulcsos is ezt szolgálta volna, csak sajnos jött (hozták) a válság második hullámát és ez alávágott az összes tervnek. Kurvára nem nőtt a fogyasztás az embereknél maradt pénzből, inkább eltették, mert féltek.

Nem lett volna ez rossz, csak válságban visszafelé sült el.
(a válság okairól majd máshol, megérne egy misét)

s 2012.06.15. 15:56:58

@krüger: És mi van akkor, ha bekövetkezik az, amit elképzelni sem akartok sokan.
Szerintem a helyes megközelítés a kockázatok becslésénél a káresemény bekövetkezésének valószínűsége szorozva a kár nagyságával. Pl. az életemben akkor sem fogadnék valamire, ha kurva kicsi az esélye, hogy elbukom. Túl nagy a tét, bármilyen kis valószínűség esetén is. Ezt most nézd meg a család pénzügyi biztonsága és a bankban elhelyezett pénz vonatkozásában, súlyosbítva a magyar valósággal, meg az orbán-matolcsy kombóval. Szerintem az a hülye, aki nem vette ki a lóvét már eddig, de ti okosak vagytok, biztosan jobban tudjátok ezt is.

krüger 2012.06.15. 15:57:25

@fikanick: Már elnézést, de:

1. Ez a Heti Válasz volt, nem a Demokrata.
2. Akkor szerinted Tibor Fischer hazudott, vagy meghamisították a szavait? Nem tudok róla, hogy tiltakozott volna.
3. Ha nagyon akarod, akár magad is utánanézhetsz a szöveg igazságtartalmának, ott vannak az állítások és az is, hogy melyik angol sajtótermékben jelent meg.

Szóval ezt a kifogást, hogy nem "rendes" link nem fogadom el.

krüger 2012.06.15. 15:59:07

@s: Szerintem meg annak elenyésző az esélye, hogy ez bekövetkezzen. 2009 tavaszán, még Bajnai alatt jóval nagyobb volt az esély rá, de még akkor sem következett be. Azóta lényegesen jobb a helyzet. Sok szerencsétlen barom 320 forinton is vett eurót, aztán verte a fejét a falba, amikor pár hónap múlva 285 lett.

berczy04 2012.06.15. 16:00:06

@krüger: Ne akadj fenn rajta. Tipikus. Ha hozol bizonyítékot, akkor az ezért nem jó, azért nem jó, szélsőséges forrás, náci forrás...
Mást sem tudnak, pöcsfejek.

Szerintem még élvezi is a 15 perc figyelmet, több nem nagyon jut neki a való életben. Elég tipikus kórisme! :D

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:00:34

@s: Talán eléritek a DKnak, jobb híján, hogy néhányan kiveszik a pénzüket, de nem vagytok annyian, ráadásul kispénzü szélsőségesek vagytok, hogy egy blogkampánnyal bedöntsétek a bankokat.

Bocs.

Anyád a baráthal 2012.06.15. 16:02:28

@fikanick: Mások a körülmények. Úgy gondolod kár volt annyi zsidót megmenteni a II.VH alatt? Mert itt rengeteg túlélő volt (még valamikori lengyel is), amellett, hogy sokat megöltek vagy elvittek. A lengyeleknél szinte egyáltalán nem élte túl zsidó.

Balt 2012.06.15. 16:02:34

@fikanick: "Sehol nyugat-europaban nincs ilyen tipusu mainstream tamogatottsaga a naci hordaknak es durvult el ennyire a kozbeszed"

Nem állítom, hogy "nácik" (ja, mert itthon szerencsére nem ilyen durva a közbeszéd...), de az ugye megvan, hogy a (megbukott) holland kormányt kívülről támogatta a szélsőjobb, Franciaországban meg legutóbb közel 20%-ot kapott JM le Pen...?

krüger 2012.06.15. 16:03:25

@fikanick:

Tudod mit, rendes vagyok és kikerestem neked:

>Abortion and same-sex marriages are outlawed.

És itt a link:

www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/08/will-hutton-lost-enlightenment-values

Most tekintsünk el attól, hogy az azonos neműek házassága nem lehet "outlawed", mert soha nem is volt törvényes, és hogy Európa legtöbb másik országában is így van, de azzal a Guardiannak érdekes módon nincsen gondja.

Az, hogy az abortusz be van tiltva, szemenszedett hazugság. Na ennyit a fantasztikus angol sajtóról.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:04:20

@Anyád a baráthal: A szlovákoknál se. Viszont most nem is náciznak.

Anyád a baráthal 2012.06.15. 16:05:16

@Balt: "Mihályi Péter" ... az MTA doktora, ráadásul ez tanítja a jövő közgazdászait. Az ilyenek megy a világ a szakadék felé...

krüger 2012.06.15. 16:05:33

@Balt: És akkor még a Valódi Finnek Pártjáról nem is szóltunk, legalább olyan kemények, mint a többi szélsőjobbos.

Balt 2012.06.15. 16:07:38

@krüger: "A "kifejezetten nyugati típusú lengyel szurkolók" - na ezen jót röhögtem, gondolom, viccnek szántad." :))

Biztos a brit futballhuligán az etalon, bár az ír szurkolók előtt le a kalappal. :) .respect.

s 2012.06.15. 16:08:20

@krüger: Az, hogy akkor nem lett probléma, semmire sem garancia a jövőre nézve. Nem vettem eurót 320 forinton. 251 forinton vettem, aztán az egészet kitalicskáztam a bankból (mielőtt még matolcsy odaért volna). Szerintem jól döntöttem. Akármi lesz is, nekem megmarad a pénzem. Aki bent tartja, az vállal valamekkora (maga sem tudja pontosan, mekkora) kockázatot.

Rodolfo63 2012.06.15. 16:08:24

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Mi is szegényebbek lettünk a rendszerváltást követő években. Mégis utáltuk az oroszokat. Görögországban EU diktatúra és stresszhegyek vannak jópár éve. "

Na igen, de nekünk senki nem mondta, hogy szegényebbek leszünk, másrészt meg a visszavágyók messze a legnagyobb tömeget képviselik ma itthon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.15. 16:09:42

@fran7: Pont a belső fogyasztás növelése miatt adósodott el az ország 2001-2010 között.

bucbuc 2012.06.15. 16:10:33

@fikanick: Illene inkább felezni a nyugdíjakat, nem adót növelni, ahogy eddig is kellett volna. Ugyanis ettől működik az ország és nem attól,h ogy van 4 millió szavazóképes eltartott akiket ki kell szolgálni, akkor is ha belenyomorodik a következő 10 generáció is.

Fasz fidesznek ez colt a történelmi lehetősége a 2/3-ával.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:11:03

@Rodolfo63: visszavágyók messze a legnagyobb tömeget képviselik ma itthon.

Tényleg?

nekünk senki nem mondta, hogy szegényebbek leszünk

Nem is lettünk szegényebbek, csak rövid időre.

2012.06.15. 16:12:10

"A hazai sajtó, különösen a baloldali újságok, ugyanis azt is megírják, hogy lehet saját útja Görögországnak. Olyan, mint Argentínáé"

ez brutális. ez az elképesztő butaság, demagógia, a tények totális elhallgatása. argentina nem tündérmese(azt csak a fidesz tudja, haha). a mai napig nem állt talpra az az ország, brutális a bűnözés, a korrupció óriási ésatöbbiésatöbbi. + argentínának vannak ásványkincsei. ami ott történt az katasztrófa volt, cipőért gyilkolták egymást az emberek, élve tépték szét az éhező emberek a marhákat, nincs is értelme folytatni, mi volt ott. de nem hiába falklandoznak megint(még mindig), a tanulatlan népségnek az kell. a görögök nem normálisak, az most már biztos.

krüger 2012.06.15. 16:12:57

@s: Elenyészőt. Egyébként én a helyedben nem lennék olyan nyugodt az euróval sem. Pár hónapja számoltak be arról a hírekben, hogy egy magas rangú EU-tisztségviselő az összes euróját török lírára váltotta.

>251 forinton vettem, aztán az egészet >kitalicskáztam a bankból (mielőtt még matolcsy >odaért volna).

Mert, mit csinált, amikor odaért? Mesélj, kimaradtam valamiből?
Én meg hagytam forintban, és azóta több nyereségem van rajta, mint ha 251 forintért eurót vettem volna.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:13:10

@s: Ja, és ha betalicskáztad volna a bankba a 251en vett euródat, akkor is ugyanott tartanál mint most...:)

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.06.15. 16:13:32

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány): mármint a görögök (!) a zsidókét? a bukott kereskedőnép a regnálóét? és te ennek Baranyából tapsolsz? nem volt a falutokban ezüstpénzes ládán ülő görög kereskedő? biztosan baranyai vagy, Stefike, illetve Stefikék?

Anti Anyag (törölt) 2012.06.15. 16:13:50

Ha van eszük, kilépnek. Az eddigi út nem vezet sehová, épp a mi példánk is mutatja.

Mióta beléptünk, állandóak a megszorítások, külföldi cégek fölözik le a hasznot és rövidesen lehet attól is félni, hogy felvásárolják a földeket.

Ráadásul ha nincs EU, nincs ez a marha nagy zsidóimádat sem, ami csak röhejes lenne, de egyre több mindenért jár börtön. (fordítva persze nem).

Azzal meg kár jönni, hogy ha kilépnénk visszajönne a kőkorszak, mert ez baromság.

Kabbe (törölt) 2012.06.15. 16:14:23

@krüger:

miért izgatod fel magad?
az angolok csak a recsegő-ropogó éppen-össze-düledező csúnya nyugat egy jelentéktelen eleme.

tekints inkább keletre:)) és ne zavartasd magad azzal, hogy mit irogatnak rólunk.

nem várunk tőlük semmit. nem mindegy, mit gondolnak?

krüger 2012.06.15. 16:15:11

@Balt: Igen, nekik riszpekt. Abszolút.

Én nem is azon vagyok fönnakadva, hogy melyik országban milyenek a szurkolók, hanem azon, hogy nem a lengyel ustawka a baj (brutális verekedés, több halálos áldozat is volt már), neeeeeem, hanem az a baj, ha valahol felbukkan egy állítólagos náci poszter. Ott tartunk, hogy egy nácinak mondott poszter nagyobb baj, mint a brutális verekedés, ahol csontok törnek, meg időnként hullák maradnak a mezőn? Nincs itt valami értékzavar?

s 2012.06.15. 16:15:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem vagyok szélsőséges. (szerintem kis pénzű sem, de ez eléggé viszonylagos, ne menjünk ebbe bele) Semmi közöm a DK-hoz, sem senki máshoz. Ez nem egy blogkampány. Ti a társaim vagytok az olvasgatásban és véleményezésben, és egy elvileg megvitatható témában eszmét cserélünk. Ugyanazt mondom nektek, mint a családtagjaimnak, ismerőseimnek, barátaimnak. Miért aggódsz annyira miattam? A pénzedért aggódj, az nem volna ennyire hiábavaló.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.06.15. 16:15:36

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: USÁ-ban és Izraelben sok van, Izrael perpill Fico-Slota Szlovákia rapidüzemmódban, az USÁ-nak meg a hedonista fasizmus után "megváltás" lesz a nácizmus, legalábbis amíg el nem merülnek a mocsárba, simán belegelik.

Balt 2012.06.15. 16:15:56

@s: :) Ezzel csak az a baj, hogy a lakossági hitel-betét arány nálunk fene rossz (épp a minap olvastam, 2 fölötti), tehát a többségnek hiteltartozása van, nem betétje... Tehát a logika rögtön borul azzal, hogy ezzel az állam szúrná magát öntökön. :)

krüger 2012.06.15. 16:18:02

@Kabbe: Az angoloktól nem is, a németektől viszont igen. Kelet + a németek, ez lenne a lényeg. Drang nach Osten. Mellesleg már az első világháború is ennek a célnak a jegyében indult, szóval megint ott tartunk, ahol 100 éve voltunk (remélhetőleg most háború nélkül is menni fog a dolog, bár ebben nem vagyok biztos).

fran7 2012.06.15. 16:19:43

@online távmunkás: Normális módon. Kulcsszó. Nem merték megállítani a fogyasztás pörgetését. Viktorék se, Megyó, Fletó szintén. Viktoréknál kérdés, hogy meg merték volna tenni. Sose tudjuk meg.

s 2012.06.15. 16:20:34

@krüger: :-) Még nem ért oda mr. matolcsy. De nem sok mindent hagytam neki. A forintom például ott maradt, de neki nem az fog kelleni. Nos, nem ugyanazt csináljuk, de ez nem olyan nagy baj. Lényeg, hogy a végén te se járjál rosszul. Mert én biztosan nem fogok. Tettem róla.

Anyád a baráthal 2012.06.15. 16:20:35

@krüger: @Elli Vízel - The Ultimate Survivor: erről beszéltem

Egyetértek veled és fran7-tel is, hogy jó lenne, ha több magyar árut vásárolnánk, de:
- ez feltételezi a mezőgazdaság mellett a feldolgozó ipar fejlesztését is - tőkehiány és elkótyavetyélt gyárak
- ipari fejlődést is kíván, mert csak mezőgazdasággal nem tudjuk a tőkét bent tartani

A japánok elképesztő iparral rendelkeznek, pl. szórakoztató ipari termékért nem kell importra hagyatkozniuk.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.06.15. 16:22:54

@Anti Anyag: :D:D:D te még mindig hülye vagy. 1997-1998, Bokros-csomag, az mi volt, simizés a pofidra? Soros Gyuri? nem lehet, hogy ő inkább a zsidóimádtató? meg szerinted Homisteiner2 Pali az az EU miatt védő önmagát?

Görögország meg majd megtudja, hogy földrajzi elhelyezkedése által hova is predesztinált. segítek, A-val kezdődik, nem Amerika, nem az Arktisz, Antarktisz, vagy épp Ausztrália.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:23:15

@Balt: Az még nem baj, ha rossz a hitel-betét arány. Az nem jelent sokat. Az a baj hogy a hitelek fogyasztási célúak(ebbe a lakáshitelt is értem), nem olyasmire költik el, ami pénzt hoz, hanem olyanra, ami viszi a pénzt.

s 2012.06.15. 16:23:38

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Az utólagos bölcsesség egzakt tudomány. Előre kell okosnak lenni, nem pedig megmagyarázni, hogy naugye, így is pont olyan jó minden, mint amúgy. Csak hát nem mindig lesz minden így. Egyszer lesz amúgy is.

tobias2 2012.06.15. 16:24:51

@Balt: És végre Macedónia is hivatalosan Macedónia lehet. Elhagyhatja végre a blőd FYROM nevet.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 16:25:29

@Anyád a baráthal: szórakoztató ipari termékért nem kell importra hagyatkozniuk.

-talán a szoftver. A hardvert minek gyártanák otthon, amikor az iPad(tudom hogy amcsi), PlayStation is kínai.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.06.15. 16:25:40

@fran7: Megyó megtette, nem rémlik? 100 napos agyfasz? hogy pörgeted még a belső fogyasztást azon kívül, hogy több pénzt hagysz fogyasztásra a népeknél? mármint imhol, itthon, nem a mesekönyvben.

krüger 2012.06.15. 16:26:27

@Anyád a baráthal: Igen, mindez jó lenne. Keserves dolog, sajnos, és azt is láttuk, hogy a külföldi cégek a saját bizniszük védelmében azonnal beavatkoznak, igen magas politikai szinteken.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 16:27:04

@krüger: igen, de ha visszább mégy, leírtam, hogy 65 takarító kell 2.000 eurós fizetéssel, hogy ellensúlyozzon egy 200.000 eurós fejest. ekkor lesz 5.000 az "átlagos vasúti alkalmazott" bére. az átlag soha nem azt jelenti, hogy a legtöbben ennyit keresnek. de a statisztika órát befejeztem, én három félévig hallgattam statot az egyetemen, te meg tanuld meg az alapokat, ha érdekel.
ha meg nem, akkor szajkózd, hogy a bakter meg a takarítónő 5000-et keres. nem akarok a boldogságod útjába állni.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 16:27:09

@krüger:

"Kényszermunkáról semmilyen törvény nincsen - már ez is baromság. Tudniillik az nem kényszermunka, hogy segély ellenében dolgozni kell. Ezen az alapon az is kényszermunka, hogy a munkahelyen dolgozom, hiszen a fizetésemet is azért kapom."

*

Közmunkabér 2012 = nettó 47.000 Ft/hónap

Minimálbér 2012 = nettó 60.000 Ft/hónap

Létminimum 2012 = nettó 89.000 Ft/hónap

*
Szerinted ha valaki napi 8 óra MUNKÁÉRT csak a nettó minimálbér háromnegyedét kapja, és a nettó létminimum felét kapja, akkor az mi, ha nem KÉNYSZER-munka?

Balt 2012.06.15. 16:27:29

@fikanick: Torockay valóban exponálta magát a petícióval, viszont nincs semmi köze a parlamenthez, sőt, manapság büntetőeljárás alatt van, attól tartok... (Nem 2006 miatt, bár azért is milliós bírságot kapott.)

s 2012.06.15. 16:30:35

@Balt: A külföldi bankok is kivitték már innen, amit lehetett, mert nem akarják a pénzüket kockáztatni. Annyi maradt bent, amennyit a törvényi előírás megkövetel.
Ami a kormány öntökönszúrásának logikát buktató képességét illeti, ez egy meglehetősen kétséges érvelés, tekintve at utóbbi idők fejleményeit. Ha a logikát erősítő képességét emelted volna ki, sokkal többet is beszélgethettünk volna.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 16:32:16

@krüger:

"Úgyhogy nem, nem a nyuszi tojja, hanem a BANK PROFITJÁBÓL HIÁNYZIK. "

*

1. Hány cég ment el az országból az elmúlt két évben az Orbán-kormány ámokfutása miatt?

2. Mennyire jó az egykori alkalmazottaiknak az, hogy most munka és jövedelem helyett várhatják a segélyt és/vagy mehetnek közmunkára?

3. Hogyan akarja beszedni a fideszcsürhe az extrém összegűre tervezett fogyasztási adókat akkor, amikor az emberek többségének nincs rendes megélhetést biztosító munkája, emiatt nincs pénze, és emiatt nem fogyaszt?

Laciii 2012.06.15. 16:32:48

@No_Fidesz_No_Problem:
A kényszermunka az ingyenmunka olyan fajtája, amelyet háborúban vagy azt követően erőszakos, túlerővel rendelkező katonai vagy polgári hatalmak azért vezetnek be, mert gazdasági kényszerhelyzetben vannak, amelynek megoldása egybeesik az ellenségesnek tekintett népcsoportok vagy személyek megbüntetésével, – olykor – megsemmisítésével. Erre közelmúltbeli példák a gyermekmunka, a fogolyként végzett robot (például a málenkíj robot), valamint az újkori rabszolgamunka (forced labor), amely még az Amerikai Egyesült Államokban is fellelhető, és nem kötődik az állami hatalomhoz.

krüger 2012.06.15. 16:34:25

@milliliteratura: Pont annyi ideig hallgattam statisztikát az egyetemen, mint te. De akárhogy csúröd-csavarod, a dolog végtelenül egyszerű: egy egyszerű vasúti alkalmazott fizetése Görögországban jellemzően évi 65 ezer euró volt a válság előtt. Nem átlagban, az igazgatókat is beleértve, hanem jellemzően ennyit keres egy bakter. Ha statisztikailag akarom kifejezni, ennyi a módusz. Így már jó?

fran7 2012.06.15. 16:36:08

@Kusics Iván: Normális módon, Itt is többen leírták, hogy miképpen. Nem olyan módon, hogy fogyasztasz, majd 10 év múlva ma emiatt már csak kannás borra költesz némi pénzt, mert többre nem futja. Nyilván nem könnyű elérni. A politikus meg adja a célt a közgazdászok, bürokraták megoldják. De politikust könnyebb kirúgni. Ahogy a focicsapatnál. Az edzőt könnyebb kirúgni, mint 20 játékost. Néha a politika is ilyen. Szidjuk azt, akin egy ponton túl nem múlnak a dolgok. Értsd jól.

vontod75 2012.06.15. 16:36:25

@oh no: Hát igen. Az átlagos testmagasság csökkenése, a várható élettartam visszaesése, a fél világot marhahússal ellátó országban éhezés mind mind megerősít minket abban, hogy válasszuk csak nyugodtan az argentin utat...

mokkaczuka 2012.06.15. 16:38:01

"Ugye akadnak még páran, akik emlékeznek az Egyesült Államok és Kanada egy részét érintő 2003-as hatalmas áramszünetre. Bár a New York nagyobbik hányada csupán egyetlen napra borult sötétbe augusztus 14. és 15. között, az áramkimaradás az USA északkeleti részén és Kanadában jelentős területeken négy napon át tartott, sőt a metropolison belül is voltak ilyen zárványok. A sötétbe borult helyeken gyakorlatilag egyetlen éjszaka alatt kiürült az összes üzlet. Sokan attól félnek, hogy, ha tényleg lekapcsolják az áramot, akkor a görög nagyvárosokban elszabadul a pokol. "

Ehhez azért annyit fűzzünk hozzá, hogy egy ilyen mérvű áramkimaradás előre nem látott, rejtélyes dolog, ezzel szemben görög barátainknak, akik - hozzánk hasonlóan - szisztematikusan, évek óta jóval többet költenek, mint amennyit megtermelnek, és hozzá elképesztő nagy arcuk is nőtt, kábé három éve tisztában kell legyenek azzal, hogy a dalnak vége, és csak a németeknek köszönhetik, hogy még van mit fosztogatniuk.

krüger 2012.06.15. 16:41:59

@No_Fidesz_No_Problem: Segély ellenében végzett munka.

Tudod, mi a kényszermunka? Amikor a rendőr elvisz, és fegyverrel kényszerít arra, hogy dolgozzál. Az a kényszermunka.

Volt olyan falu, ahol a munkanélkülieknek kihirdették, hogy dolgozni kell a segélyért. Erre az történt, hogy a munkanélküliek jó része kijelentkezett a rendszerből (mert hogy feketén addig is dolgoztak). Ennyire "kényszer" munka.

Egyébként ehhez hasonló programok léteznek az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában és Hollandiában is, ott mégsem "kényszermunkázik" senki, ebből is látszik, mekkora kamu az egész.

mokkaczuka 2012.06.15. 16:42:24

@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány): Aztán majd ha jön egy Kidon-csoport és jól pofán veri kiskegyedet, akkor meg lesz lepve. Manapság nem tűrjük ám az antiszemita mocskot. Görögországban mellesleg szál zsidó nincs, akire kenni lehetne, sváb fapicsa.

krüger 2012.06.15. 16:43:07

@No_Fidesz_No_Problem:
1. Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy Gyurcsótány alatt elég sok cég ment Szlovákiába (pedig akkor még nem volt válság).

2. Ennek mi köze a bankok profitjához (merthogy erről volt szó)?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 16:46:16

@krüger: DE HÁT ÉDES ISTENEM MONDOM HEGY NEM AZ EGYSZERŰ ÁTLAGALKALMAZOTT, HANEM A STATISZTIKAI ÁTLAG ANNYI! bértömeg per alkalmazottak száma. nem a modusz, hanem a statisztikai átlag. olvasd már el azt a kicseszett mondatot, vagy tanulj meg angolul, vagy mit bánom én. de jó, legyen modusz. akkor sorold fel légyszi azokat az állásokat, ami a modusz alatt keres a görög vasútnál.
szerinted ha egy tetves bakter öt rongyot hazavisz, akkor mennyit keres egy igazgató? meg miért nem özönlött fél európa görögországba bakternek? gondolod, hogy maradt volna valaki is kecskepásztornak, amikor egy vagyont keresett volna bakterként? és miért nem voltak tele a világ szállodái a görög bakterekkel? ne szórakozzunk már egymással.

fran7 2012.06.15. 16:50:08

@milliliteratura: Volt erről a bakter dologról cikk az origón. Az a bakter keresett 5 ezer eurót, aki politikai párttal is jóban volt. (A két nagy közül az egyikkel) Gondolom afféle szakszervezetisként. De jól hangzik, hogy a bakter ennyit keresett. Csak nem egészen arról szólt az a cikk.

krüger 2012.06.15. 16:52:59

@milliliteratura: (Sóhaj).
Rendben, abból indultál ki, hogy ez biztos nem igaz. Pedig igaz. Barátkozz meg a gondolattal.
Mellesleg azt te sem gondolhatod, hogy a görög államvasutaknál annyi igazgató van, hogy a bakter filléreket keres, az igazgató meg eurószázezreket.

De ha eddig nem tudtad volna: Görögországban az állami szektorban a magánszektorhoz képest kiemelkedően magas fizetéseket osztottak a közelmúltig. Nagyjából háromszoros volt az állami alkalmazottak fizetése + laza munkamorál. És azért nem özönlött fél Európa Görögországba bakternek, mert - mint azt rajtad kívül nagyjából mindenki tudta - a jól fizető állami állásokat sógor-koma meg politikai kliensi alapon osztották, ezért oda kívülállók, sehogy, de még egyszerű görögök is csak nagyon nehezen tudtak bekerülni. Többek között ezért vannak ma csődhelyzetben. :-))

krüger 2012.06.15. 16:55:53

@fran7: Én nem onnan idéztem, hogy Michael Lewis amerikai pénzügyi újságíró könyvéből, illetve egy angol újság cikkéből, és mindkét helyen kifejezetten az szerepel, hogy ez egy átlagos vasúti alkalmazott bére (nem a vasúti alkalmazott átlagbére hanem egy átlagos vasúti alkalmazott bére - a kettő nem ugyanaz), és nem kellettek hozzá szakszervezeti tisztségek és hasonlók.

krüger 2012.06.15. 16:59:34

@krüger:

De ha nekem nem hisztek:

The average salary of an employee of Greek railways is $91,500. Compare this with the average gross salary of all workers in Greece of $21,700, as reported by the Organization for Economic Cooperation and Development.

Itt a változatosság kedvéért dollárban van megadva. És az is oda van írva, hogy ez a görög átlagbér hányszorosa, ha jól nézem, több intézkedés négyszerese.

Aztán itt egy másik, ezúttal görög forrás:

As Mega TV revealed the unions have managed to come to an agreement for an average monthly salary of the railway employees in the amount of € 6,100 and for any duty, they take on, they will receive compensation of 28 (!) hours, and the next four hours are considered overtime. Even the English trade unions since before Margaret Thatcher could be envy of such workers nobility.

Tehát szó sincs arról, hogy csak a szakszervezeti funkcik kapnának ennyit. Ha ez mind nem elég, akkor sorry.

krüger 2012.06.15. 17:00:33

@krüger:
több intézkedés négyszerese.

azt akartam írni, hogy több mint négyszerese, elnézést a mellégépelésért.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 17:08:04

@krüger: Hozzáteszem, lehetetlen hogy a német bankok, az EU ilyen dolgokról most értesült - az aránytalanságokról a rendszerben.

Az EU pénzköltéseket nálunk is elég szigorúan pályáztatják(nem is tudjuk lehívni csak kis részét), a görög infrastruktúra nagy részét pedig a kohéziós alapból finanszírozták.

Most mindenki csodálkozik? Nem lehet hogy nagyon is tudták hogy előbb-utóbb baj lesz, és a buktán akarnak nagyokat halászni a zavarosban? Úgy hallottam a görögök komoly ingatlanokat (szigeteket) zálogosítottak el.

mokkaczuka 2012.06.15. 17:09:26

@s: Ez igaz. Tőlem már rég nincs mit elvenni. Ebben az országban legalábbis. Tartozásaimat boldogan az államra hagyományozom. :)

ZX 2012.06.15. 17:11:04

@krüger: "De most áruld el nekem, hogy ha egy magyar autóipari munkás heti 40 óra munkával tizedannyit kap, mint egy német autóipari munkás heti 36 óra munkáért, akkor mennyire kell szorgalmasnak lennie ahhoz, hogy valaha az életben elérje a német munkás színvonalát? Mégis, mennyire?"

Itt a gond, görögöknél meg nálunk is. Minddenki azt hiszi, kurva sok órát kell dolgozni azt dől a lé, csak épp hatékonyságról senki nem hallott. A németek 35 óra alatt többet termelnek, mint mi egy hónap alatt. Nem kell messzire menni, ahol én dolgozok, ott is 3x annyi munkás melózik, mint amennyire egy jó rendszer esetében szükség lenne.
Ennyi.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 17:11:39

@krüger: jól felcseszted az agyam, jön a nehéztüzérség, a 2009-es HIVATALOS, könyvvizsgáló által HITELESÍTETT beszámolót (www.ose.gr/en/FinancialInfo/2009.aspx) alapul véve:
csoportszinten (itt is darabolva van a cég) szűk 300 millióba fájt a bérKÖLTSÉG (45. oldal, kiadások tábla, a 47.-en részletezik is kicsit tovább). a 62. oldalon megtudjuk, hogy 5.000 alkalmazottja volt a vasútnak.
300 misi per 5.000 alkalmazott = 60.000 euro/alkalmazott (kerekítve) a BRUTTÓ ÁTLAGOS BÉRKÖLTSÉG (=bér és járulékai). nem modusz, nem kismackó, nem pöttyös labda, legfőképp nem a fizikai munkások átlagbére a cégnél. az átlagBÉR negyvenháromezer euro, de még ebben is benne van az igazgatóság is.
QED

krüger 2012.06.15. 17:13:35

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Maguk a görögök sem tudták, hogy mennyi az adósságuk. Még közelítőleg sem. Az országban ugyanis nem működött semmiféle független statisztikai hivatal, hanem a mindenkori kormánypárt szolgáltatta az adatokat.
Hihetetlenül hangzik, de így volt (talán még most is így van). Amikor nekiálltak számot vetni, hogy most mennyi is az annyi, úgy becsülték, hogy 7 mrd euró körül van az állami közvetlen tartozása. Aztán kiderült, hogy ja mégsem, hanem 30 milliárd. Az viszont igaz, hogy ebben cinkosként közreműködött a Görögország pénzügyeit intéző Goldman Sachs.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 17:16:30

@fran7: ja, hát szakszervezeti pótlékkal együtt lehet, hogy van olyan bakter, aki ennyit keres, de hogy nem a tipikus bakter visz haza ennyit, arra az életem fel merem tenni.

krüger 2012.06.15. 17:16:45

@ZX: Biztos lehetsz benne, hogy egy magyar autógyári munkás semmivel sem kevésbé hatékony, mint egy német, sőt. Nem is lehetne másként: ugyanazok a gépek vannak, ugyanazok a munkaszervezési eljárások, ugyanazok a minőségi normák. És a magyar munka se hülye, akik kimennek dolgozni Németországba, remekül megállják a helyüket, nincsen rájuk panasz.

krüger 2012.06.15. 17:17:22

@milliliteratura: Az általad megadott linken piszokul az jön be, hogy 404-es hibakód.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 17:19:04

@krüger: való igaz, a zárójelet bevette a linkbe a szerkesztő. ha az kitörlöd, akkor mehet a móka.

krüger 2012.06.15. 17:19:04

@milliliteratura: Nem venném a lelkemre, ha ebbe pusztulnál bele... Mellesleg mondjuk egy MÁV-os fizetéshez képest (és hát a MÁV még nem is annyira veszteséges, mint a görög vasút) még mondjuk havi 3 ezer euró is elég királyság.

krüger 2012.06.15. 17:21:01

@ZX: Konkrétan a magyar közüzemi vállalatokat ismerem, mint mondjuk a villamosművek. Amikor idejöttek a külföldi (német, francia) tulajdonosok, akkor nagy mellénnyel jöttek, hogy na majd megmondják, hogy kell jól dolgozni. Aztán látták, hogy semmivel sem kevésbé hatékonyak, mint náluk. De azért a fizetésük egy kanyi centtel sem közeledett a német vagy a francia fizetésekhez.

ZX 2012.06.15. 17:21:28

@krüger: De ugye nem gondolod, hogy egy vagy néhány gyár jelenti a magyar gazdaság egészét? Ez azért ennél egy kicsit komplexebb dolog.
Mindazonáltal még akkor sem lehet 100% azonosságról beszélni, ha ugyanazok a normák és a gépek, jó példa erre néhány gyár, mikor kivitték a sort Romániába, ugyanazokkal a gépekkel és normákkal 3-4x annyi selejtet termeltek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 17:23:52

@krüger: azt soha nem állítottam, hogy ne keresnének jól a görög vasutasok, csak annyi arányérzéket kérek, hogy ne dőljön be senki az 5000 eurós bakteri fizunak. havi 5000 euro rengeteg pénz görögországban is.
magyarországgal az is baj, hogy mindenki elhisz mindent, ahelyett, hogy három perc alatt kiderítené, hogy hülyeség a hír.

mokkaczuka 2012.06.15. 17:24:03

@krüger: Ne vitázzatok már ezen. Elmaradott balkáni országról van szó, ahol egy bakternek lett volna szabad kapnia max havi 200 eurót nettóba. Amit ezen túl kapott, azzal túl volt fizetve. Nem beszélve a különféle pótlékokról, amit gemkapocshajtogatásért meg írószalagpucolásért kifizettek a hivatalokban, ahol még egy normális országban is mindig túl van duzzasztva a létszám, a görögöknél meg nyilván az volt, mint húsz éve Magyarországon: egy helyre felvéve tíz ember, abból egy mindig szabin, egy gyesen, egy betegállományban, egy fodrásznál, egy gyeden, a maradék öt meg nyögött, hogy milyen nehéz dolga van. És ráadásul ezek nem gombokat kaptak fizetés helyett, mint Magyarországon.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 17:29:53

@krüger: tényleg? a franciák a dégázt töredékemberrel tudják működtetni a "régi" időkhöz képest. de gondolom, ennek a hatékonyságnöveléshez semmi köze.

@mokkaczuka: bocs, de engem irritál a hülyeség.
a görögöknél nem az van, ami nálunk 20 éve, hanem az van, ami nálunk is van. volt görög ügyfelem, meg voltak más uniósok is. ég és föld. magyar-görög pár az egyik oldalon úszik a bürokráciában, nem képes semmit időben megoldani, a többiek meg alapvetően működnek. ezért tart itt a magyar-görög páros, és ezért tart előrébb mindenki más. (igen, tudom, a románok meg a bolgárok nem tartanék még itt se.)

Parajpuding 2012.06.15. 17:32:33

Nos jó egy kis valós görög életkép. Ha valaki okos, akkor időben ébred(t). Itthon. Persze sokan lesznek, akik csak pislognak majd a nagy magyar valóságon.

s 2012.06.15. 17:37:57

@mokkaczuka: Ez is egy módszer. Nekem nincs tartozásom. Van viszont vesztenivalóm. Ezért nem pont ugyanazt látjuk a mai magyar helyzetből, de próbáld meg kicsit ilyen szempontból is nézni a dolgokat. Nem haragszom azokra, akiket a megtakarításaimból mentettek ki az árfolyamok kedvezőtlen megváltozásából, csak azt kérem, hogy ha felhívom a figyelmet valamilyen lehetséges veszélyre, akkor ne egyből az a fellengzős okoskodás jöjjön válaszként, hogy "hát az aztán biztosan nem fog bekövetkezni". Honnan a faszból teccik ezt tudni annyira pontosan, he? Az árfolyamok lehetséges elszabadulására is ez volt a válasz "ó, kérem, olyan itt biztosan nem lesz". De lett, bazdmeg. Ne haragudjon már meg a világ, a saját kibaszott pénzemet úgy mentem, ahogy nekem jól esik. Utána meg senki ne jöjjön nekem, hogy fizessem a rezsijét, meg a vajas kiflijét, mert a gonosz orbán elvette a lóvéját. Tegyél róla baszkikám, hogy ne vehesse el. Mert most a devizahiteledet kb. én fizetem (meg azok, akik kicsit jobban tippelték meg a következő világállapotot, mint te).

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 17:40:24

@mokkaczuka:

"@Stefánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány): Aztán majd ha jön egy Kidon-csoport és jól pofán veri kiskegyedet, akkor meg lesz lepve. "

*

Bocs, hogy mint kibic közbeszólok a kettőtök párbeszédébe, de szerintem a Stefike nevű menyasszonynak pöcse van :)

Van egy ilyen perverzió a hivatalból kommentelő jobberek között, hogy női nicknevet választanak maguknak.

A hivatal alatt fideszközeli köztisztviselői állás értendő.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 17:40:41

@krüger: Maguk a görögök sem tudták, hogy mennyi az adósságuk. Még közelítőleg sem. Az országban ugyanis nem működött semmiféle független statisztikai hivatal

Hát ez eléggé tündérmeseszagú. Az OK hogy az átlagpolgár nem tudott róla/nem érdekelte, de ez egy eurozóna tag, eurostat felé is szolgáltat. Honnan szerzett volna tőkét az eddigi (külföldi) finanszírozóitól az állam, ha nem tudott statisztikát mutatni a gazdaságáról? A hitelminősítők befektetésre ajánlották a papírjaikat, mi alapján? Le se sz*rják amit a politikusoktól hallanak.

röhögő 2012.06.15. 17:43:47

@krüger: Aha. Endresz bevezettette az éves számlázást és megszabadult egy csomó leolvasótól és pénzbeszedőtől. Kb olyan ezres létszámtól.
Te mennyit dolgoztál villamos cégnél? Mert én 1992-től 2008-ig.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 17:43:59

@fran7:

""Az egyik ismerősöm sorompókezelőként dolgozott a vasúttársaságnál egy kis faluban, de volt kapcsolata az egyik párttal, így Szalonikibe került. Hotelben lakik, a fizetésével együtt összesen havi 5 ezer eurót [1,3 millió forintot] költenek rá. Csak azért, hogy fel- és lehajtsa a sorompót" - mesél az [origo]-nak egy jellemezőnek tartott történetet a görög állami szféra abszurd költekezéseiről Kirjakosz Gudamanisz."

www.origo.hu/nagyvilag/20110711-gorog-gazdasagi-valsag-okai-egy-gorog-kamionos-szerint.html

Tanulságos írás.

röhögő 2012.06.15. 17:45:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Á! Te vagy az állami nyugdíj alapról mesélő! :-))

krüger 2012.06.15. 17:45:28

@milliliteratura: Az a töredék annyi ember úgy jön ki, hogy egyrészt kiadtak egy csomó mindent outsourcingba, ami ugyanúgy ember, csak nem a bérköltség soron jelentkezik, hanem máshol. Másrészt csökkentették a minőséget (pl. ritkább leolvasás). Harmadrészt megszüntették az irodákat, személyes kiszolgálás helyett telefonon kell vacakolni, menüket nyomogatni. Érdemben az égvilágon semmit nem javítottak, a színvonalon meg rontottak. Semmiféle francia varázslatot nem hoztak, amivel javítottak volna a magyar módszereken. A villamos cégeknél ugyanaz a helyzet.

krüger 2012.06.15. 17:47:05

@röhögő: Nem villamos cégnél dolgoztam, más közműnél. Ja, rontották a szolgáltatás színvonalát (na erről viszont tudnék mesélni), ezzel nőtt a profit. Fantasztikus. Ezért aztán érdemes volt privatizálni!

Monçada bíboros 2012.06.15. 17:48:02

@krüger: "A görög állami vasúttársaságnál 7000 eurót keresnek a mozdonyvezetők, és minden megtett kilométer után prémiumot kapnak, a szabadnapjaik pedig 28 órásak. A vállalat vonaton szolgálatot teljesítő dolgozói havonta 420 euró (112 ezer forintot) prémiumot kaphatnak, ha rendesen kezet mosnak munka közben. Az athéni közlekedési vállalat buszvezetőinek a munkába járás ideje is beleszámít a munkaidőbe, a pontos munkakezdésért havonta 310 euró jár."
hirszerzo.hu/profit/2011/6/29/20110629_gorog_menszoritas_szavazaas

Szóval a bakter 5000 ojrója is igaz lehet...

s 2012.06.15. 17:49:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: A görögök csaltak, minden lehetséges szinten. A kimutatásaikban a számjegyek eloszlása nem felelt meg a Benford-eloszlásnak, mindenki tudta, hogy hazudnak, csak leszarták, mert egyszerűbb volt nem tudomást venni róla. Az amerikai ingatlanpiaci lufi is ilyen volt, tudták, de leszarták. Úgy voltak vele, ha tegnap még működött, akkor ma is fog. Hát nem, bazdmeg. Egyszer majd nem fog. Tudod mit érezhetett az, aki utoljára utalt a Lehman Brothers-nek. Nem lettem volna a helyében, az egyszer biztos.

krüger 2012.06.15. 17:51:37

@ZX: Nem néhány nagy gyár jelenti. De semmilyen körmönfont okoskodással nem lehet tízszeres bérkülönbségeket magyarázni. Egyébként egy multi vezetője például arról beszélt a minap, hogy a magyar beszállítók rugalmasabbak. Mondjuk ha pénteken kéne valami, a német beszállító hétfőig nem foglalkozik az egésszel, a magyar pedig a hétvégén megcsinálja.

De a lényeg az, hogy akármilyen piszokjól is dolgoznak is a magyarok, esély nincsen rá, hogy ezzel valaha - bármikor, akár 100 év múlva - is megközelítsék a bajor szintet, egyszerűen azért, mert azt a tőkét, amit a bajorok felhalmoztak, soha az életbe nem fogják felhalmozni. Pont, ennyi.

És természetesen a külföldi befektető sem azért jön ide, hogy ugyanannyit fizessen, hiszen ennyi erővel otthon is maradhatna. Kína úgy próbál kitörni ebből a körből, hogy nagyon alacsonyan tartja a bért, a lakosság nagyobb részét nyomorszinten hagyja élni, de közben állami eszközökkel felhalmozza a tőkét és beruház maga is, illetve ellopja a korszerű technológiát. Ez különböző okokból. nálunk nem megy.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 17:52:14

@ZX:

"A németek 35 óra alatt többet termelnek, mint mi egy hónap alatt. "

*

Ez hülyeség.

A krédés az volt, hogy a NÉMET cég német gyártósorán miért X-szer több a gyártósori munkás bére, mint nálunk.

Erre nem válasz az, hogy mert Németországban hatékonyabban dolgoznak, hiszen mind a két országban ugyanaz a tulajdonos is és a felsővezetés is a cégben.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 17:53:39

@s: Qrvanagy szükség van hitelminősítőkre tele pénzügyi elemzővel, közgazdával, jogásszal ha ők is úgy voltak vele hogy tegnap még müködött, akkor ma is fog....

krüger 2012.06.15. 17:55:18

@Monçada bíboros: Nem véletlen, hogy ezekre a helyekre általában protekcióval lehetett bekerülni.

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Pedig igaz. Egyébként nem olyan hihetetlen, ha azt veszed, hogy az amerikai lakáshitel-válság során ennél sokkal nagyobb összegek szálltak el. Az emberi hülyeséget és gondatlanságot nem szabad alábecsülni.

@milliliteratura: Nem három percet szántam rá, hogy kiderítsem, hanem sokszor annyit, és fenntartom. Az, hogy a mérlegben mit hol számolnak el (pótlék, ilyen-olyan pénz nem mint bérköltség) elég nagy mozgásteret jelent.

2012.06.15. 18:02:45

@Anti Anyag: Azt ugye vágjátok ti EU-szkeptikusok, hogy MINDEN, ami az utóbbi 10 évben épült Magyarországon, az legalább részben, nagyrészt teljesen EU-s pénzből épült?

Agyamat eldobom tőletek. Mi az EU-nak haszonélvezői vagyunk. SOHA SEMMIT nem kaptak tőlünk, csak döntik belénk a pénzt. (Szabad piac tudniillik az EU-ba lépés előtt is volt. Ha azt sírjátok vissza, amikor még az sem volt, akkor hadd gratuláljak.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.15. 18:06:23

@No_Fidesz_No_Problem: mivel a német bérszínvonal magasabb, bár messze nem tízszer, a magyar audisok se a tizedét keresik szvsz az ingolstadtiaknak, ezért az ottaniak mindig többet fognak keresni. akkor is, ha a magyar a hatékonyabb. ezen kár rágódni.

@krüger: ok. van tehát egy tök átlagos görög bakterünk, havi 5000-t keres. meg van egy, a párt által kiemelt, tejben-vajban fürösztött, akire 5000-et költenek úgy, hogy ebben a fizuja is benne van. most vagy ingyen kapja a párt a szobát-kaviárt-kurvát, vagy a bakter fizuja kevesebb mint 5K.

krüger 2012.06.15. 18:07:34

@canahari: Ne essünk túlzásokba. Én kicsit sem vagyok EU-ellenes, de azért is erős túlzás, hogy soha semmit nem kaptak tőlünk. Nagyon is kaptak. Kaptak olcsó befektetéseket, privatizációs lehetőségeket. Azt se felejtsük el, hogy gyakorlatilag úgy 1992 táján teljesen megnyitottuk a piacunkat az EU-nak, ehhez képest csak 12 év múlva kegyeskedtek minket fölvenni. Meg azt sem, hogy az EU pénzekben a mi tagdíjunk is benne van. Meg azt sem, hogy az EU-pénzekkel végrehajtott beruházások igen jelentős részét EU-tagországbeli cégek hajtották végre, tehát visszacsorgott hozzájuk annak a pénznek egy jó része. Szóval kaptak ők is meg mi is, volt aki jól járt, volt aki rosszul. Ahogy ez lenni szokott.

krüger 2012.06.15. 18:11:27

@milliliteratura: Van olyan, ahol tízszer, van olyan, ahol "csak" ötször. Változó. Vagy 20 éve dolgoztam egy frissen privatizált magyar cégnél, ahol aktuálisan a kb. 300 frissen alkalmazott külföldi tanácsadó bérköltsége nagyjából annyi volt mint a 12 ezer magyar dolgozóé (nem vicc, annakidején ellenőriztem). Ma már persze nem ilyenek az arányok. Rendben, a német bérszínvonal magasabb, de ezt ne azzal magyarázzuk, hogy a magyarok nem jól dolgoznak, hanem azzal, hogy a németeknél van a tőke, ezért ők vannak olyan helyzetben, hogy diktáljanak.

Erről a bakter dologról nem bírsz már lecuppanni? Szerintem már minden érdemi információ elhangzott, és nehéz lenne azt mondani, hogy a bérük arányban lenne a görög MÁV gazdasági teljesítményével.

s 2012.06.15. 18:16:43

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Azt gondolom, túlbecsülöd a hitelminősítőket. Náluk is működik az, hogy szívesen mondják azt, amit a megrendelőik - nagy alapkezelők (bár azok saját stábbal dolgoztatnak), magánbefektetők - hallani akarnak. Ezen kívül vannak önbeteljesítő jóslatok is, ha sokan hisznek valamiben, az megmarad, amibe kevesen hisznek az elbukik, mert ez összefügg azzal, hogy mennyi pénzt tolnak bele. Az amerikai ingatlanpiaci bukta után a hitelminősítők egy kicsit túlkompenzáltak. Mindenre azt mondták, hogy "hűha, az veszélyes". A befektetők is inkább ebben hittek, mert kurva sok pénzt buktak a korábbi optimizmusuk miatt. Az USA leminősítése is ilyen eset volt, bár ott belejátszott a demokrata - republikánus baszakodás, szóval pont kapóra jött a hitelminősítőknek. Merkel nem teljesen véletlenül javasolta, hogy a hitelminősítők csak gazdasági vállalatokat minősíthessenek, az országok szuverén államadósságát pedig ne. Csak hát az élet nem erről szól, CDS-ekkel az is kereskedik, akinek egyébként nincsen befektetése az adott ország állampapírpiacán. Innentől pedig kezdődik az őrület, és csak a józan ész szab(hatna) határt a dolgok végzetes elfajulásának. De nem szab. Illetve csak keveseknél.

krüger 2012.06.15. 18:25:16

@s: Maga a CDS egy agyrém. És nagyon káros. Régen ha valami baj volt, akkor a piac próbált minél hamarabb korrigálni. Ma viszont inkább spekulálnak rá (káron keresés). Olyan, mint ha a szomszéd házára akarnál biztosítást kötni - a biztosító ilyenkor szóba sem áll veled, de a pénzpiacon ez simán lehetséges.

Az amerikai subprime válságról elég sokat olvastam (többek közt az emlegetett Micheal Lewis tollából), és megdöbbentett az emberi hülyeség, nemtörődömség és kapzsiság nagyságrendje. Egy csomóan úgy vették a papírokat, hogy fogalmuk sem volt - halvány segédfogalmuk sem - arról, hogy mit vesznek. A németek meg jámbor módon azt hitték, hogy ha valamire a hitelminősítők ráütik a pecsétet, akkor az úgy is van. A Lehmann Brothers-nél azon poénkodtak, hogy "Ki az a barom, aki ezt majd megveszi?" - Hát a frankfurti ... bank! Aztán jót röhögtek.

sidorovich 2012.06.15. 18:38:18

@canahari: Nem és te is rosszul teszed, ha így gondolod.

smartdrive 2012.06.15. 19:10:21

ha lenne egy csöpp üzleti érzékük, elkezdenék diszkont áron árulni a Leopardokat nekünk meg a szomszédainknak (van nekik elég, és tüntetés-szétveréshez amúgy is luxus)

AbuBakr 2012.06.15. 19:33:26

ez mekkora kamu....
mindjárt hívom az én jorgoszomat aki majd elmeséli, hogy már alig várják hogy a duplacsövűvel vadászhassák a eukratákat az utcán

vagy a másik jorgosz nevű ismerősömet, aki szerint semmi gáz, olcsóbb lesz a fű, mert simán jöhet az áru afrikából, miután megszűnnek eu tagok lenni

esetleg a harmadik jorgosszal is beszélek, aki majd elmeséli, hogy a vasárnapi választások előrelátható eu és hitel ellenes eredményét reggelig tartó bulira készül a görögség színe java

...de szerintem hívja fel mindenki a saját jorgoszát, és kérdezze meg tőle mi a szitu....

VT Man 2012.06.15. 19:34:20

Nicsak, Görögország unorthodox gazdaságpolitika útjára lép?

Fúúúújjj, azt nem lehet! Az náááci!

tortoise2 2012.06.15. 19:35:47

erdekes dolgok hangoztak el a cikkben es a kommentekben is. engedjetek hogy en is hozzaszoljak, mivel van jo par gorog ismerosom es mondhatni gyakori vendeg vagyok arrafele. az 5000euros fizetesrol most hallok eloszor, lehet igaz lehet nem, de nehezen tudom elkepzelni hogy ez mindennapos jelenseg volt barmikor. a cikkben leirt dolgok enyhen szolva is tulzasnak tunnek. en egy kifosztott boltott sem lattam meg eddig (persze biztos akad egy ketto, de itt ugy hangzik mintha naponta vagy huszat latnal) es rettegest sem volt szerencsem erzekelni. anyagi helyzetuk jelenleg nem jo az igaz, viszont en ugy latom hogy a valosag azert tavol all Jorgosz apokaliptikus leirasatol. az ettermek - ami szamithat luxus kiadasnak, is eleg jol mukodnek egyelore es nem konzerves elelmiszereket mennek oda beszerezni.

egyebkent:
jelenlegi minimal beruk, ha jol ertesultem 4 es 500 euro kozt mozog (nem tudom a pontos osszeget) viszont az arak kategoriaval magasabbak. lehet itt osszegekkel dobalozni, de ha pl. Magyarorszagon is pl. 4-5 euro lenne egy korso sor egy atlagos kocsmaban akkor lehetne a fizeteseket osszehasonlitgatni.

az egeszen biztos hogy hosszu ideig tobbet koltottek mint amennyit szabad, viszont ezert nem lehet az egyszeru atlag alampolgarokat hibaztatni. szerintem ha Orban ugy dontene hogy holnaptol a nyugdij havi 250ezer forint es a minimal ber 300ezer, nem igazan latnank orszag szerte tunteteseket az ugyben, nehogy tulkoltekezzunk.

nemetorszagrol meg annyit, hogy most ratjuk a sor hogy segitsenek. az elmult teszem azt 100evben haromszor valtak fizetes keptelenne es mind a haromszor kilettek huzva a szarbol. ha ez nem tortent volna meg, ma nem tartananak itt.

VT Man 2012.06.15. 19:36:07

@krüger:
"Maga a CDS egy agyrém. És nagyon káros."

Abszolút egyetértek.

Ráadásul minél inkább megy fel a CDS, annál jobban mennek fel a kamatok, és annál hamarabb megy csődbe egy ország. Spirál...

Másrészt aki CDS-t vesz, az gyakorlatilag nem vállal kockázatot, hanem 100% biztos befektetésben bízik.
Olyan pedig nincs.

nicknev1 2012.06.15. 19:38:22

Nem véletlenül nem írnak itthon a görög helyzetről. Félnek attól, hogy még több ember veszi ki itt is a pénzét a bankokból.
Remélem a görögög mennek az EU-ból és azt is, hogy nagyon hamar rendeződik a helyzetük.

trey82 2012.06.15. 19:44:01

Gorogorszag hazudott a koltsegvetesi helyzeterol igy kerult be az eurozonaba.

Remelem hasonloan szepen fognak tavozni minel elobb, micsoda egy cigany nepseg... a pofajuk akkora mint egy haz mikozben nem termelnek semmi ertekeset, kellemes helyre szulettek ez az egyetlen gazdasagilag hasznalhato asset-juk...

Hagyni kell mindenkit csodbe menni, ez az volna az optimalis es a legkisebb veszteseggel jaro opcio... raadasul megtanulnak hogy mik a kovetkezmenyei ha idiotak

Ló Béla 2012.06.15. 19:45:12

Múlt héten voltam Görögországban. Boltban vásároltam, autót használtam, automatából vettem pénzt ki. Mindig így hazudik az Index?

VT Man 2012.06.15. 19:49:17

@tortoise2:
"nemetorszagrol meg annyit, hogy most ratjuk a sor hogy segitsenek"

Segítsenek? Kin? Egy csaló országon, aki hazudott és folyamatosan lenyúlta a pénzt?

Egy nagy frászt!

A görög tanárokat meg sajnálom, hogy a havi 3000 euro (kb. 1,5 millió Ft) helyett most csak a felét fogják kapni (kb. 700 ezer Ft). De ez van.

VT Man 2012.06.15. 19:51:47

@No_Fidesz_No_Problem:
"Szerinted ha valaki napi 8 óra MUNKÁÉRT csak a nettó minimálbér háromnegyedét kapja, és a nettó létminimum felét kapja, akkor az mi, ha nem KÉNYSZER-munka? "

Már bocs, de az árokszél-kapargatás nem MUNKA.

Munkának látszó valami. Úgy is van fizetve.

8 óra pöcsvakarásért nem jár 8 óra rendes munka pénze.

Ettől még lehetne emelni a 47 ezer közmunkapénzt,. de akkor a minimálbér legyen 90-100 ezer Forint. Ugyanis azt én jobban becsülöm, aki a gyárban szop reggel 4 vagy 5 órától délutánig, vagy esetleg éjjel.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.06.15. 19:52:55

@MEDVE1978: Az a baj, hogy a mai rendszer bátorítja azt a fajta viselkedést, amikor csak az a lényeg, hogy ma mit zsebelek be, de hogy holnap a tevékenységem esetleg milyen károkat okoz, az már nem számít. Ez nem annyira a kapitalizmus elválaszthatatlan sajátja, ilyet bármilyen rendszerben lehet csinálni.

Ahol én látom a probléma gyökerét, az a korlátolt felelősség - azaz ha van egy cégem, amelyik csinál egy globális katasztrófát, max a részvényeim értékét bukom, a profitot valószínűleg osztalék formájában már bezsebeltem, a károk helyreállítását meg a köz fizeti ki. Az is igaz, az ilyen jellegű károkat korlátlan felelősség esetén sem lehetne leverni a tulajdonosokon, mert a pénz nagy részét már kijátszották a hatóságok hatőkörén kívülre / eltapsolták. Az lenne talán az igazságos, ha az ilyen felelőtlen, tudatos károkozókat adósrabszolgaságra ítélnék mindaddig, amíg a kárt meg nem térítik, de ekkor is a köz fizet végül, mivel egy kőfejtő bérével számolva évezredekig tartana, amire megfizetik a milliárdos károkat.

@krüger: Ha ustawka néven a szervezett, bizonyos szabályok szerint lefolytatott tömegverekedésekre gondolsz, ez már 80-as években is nagyon népszerű volt a holland és angol szurkolók körében. Kiváló sport egyébként.

nicknev1 2012.06.15. 19:53:07

@trey82: a mi politikusaink nem hazudtak és mi rettentő sok értéket termelünk. Igaz?
Szerinted mi nem mentünk csődbe? Ez már a vég. Mi is repülünk az EU-ból jó esetben, ha pedig nem akkor hamarosan kiürül az ország.
A görögöknek legalább van eszük. Nem fizetnek adót, számlákat. Nem hagyják magukat, nem úgy mint itt a sok mamlasz.

Ló Béla 2012.06.15. 19:58:05

@Ló Béla: Múlt héten voltam Görögországban. Boltban vásároltam, autót használtam, automatából vettem pénzt ki. Mindig így hazudik az Index?

AbuBakr 2012.06.15. 19:59:32

@Ló Béla: így hát, folyamatosan
ne hidd el, azt se amit kérdeznek

tortoise2 2012.06.15. 20:02:16

@VT Man: tanar ismerosom konkrettan van is, meghozza egyetemen. 800-1000 euro kb a fizetese. es ismet hozzatennem, hogy vedd figyelembe az ottani arakat.

tortoise2 2012.06.15. 20:05:09

@VT Man: Segítsenek? Kin? Egy csaló országon, aki hazudott és folyamatosan lenyúlta a pénzt?

mer ok mik voltak annak idejen? ket haboru vesztesei, es tobb milio ember gyilkosai

fran7 2012.06.15. 20:17:28

@Ló Béla: Nem a cikk azt írja, hogy nem fizetik az áramszámlát, sokan. S mi lesz, ha az áramszolgáltató kénytelen lesz lekapcsolni egész kerületekben a szolgáltatást. Másrészt az automatákból és máshonnan vesznek fel olyan mennyiségű pénzt, amihez képest a Postabankos sztori kismiska. Valamint a készpénzforgalom csökken kivéve a boltok tartós élelmiszerek eladását. Ezek általában nem egy jól prosperáló gazdaság képét mutatják.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 20:29:42

@tortoise2: Nem hangzik soknak, itthon sokkal olcsóbb árak mellet kb. ezt kapja egy egyetemi tanár. De nagyon változó, tudományos fokozattól, óraszámtól, pótlékoktól, tanszékvezetőséktől függően sokkal több is lehet.

Kaptabakta 2012.06.15. 20:30:39

@s: Nekem már nincs EURO-m. Van helyett Norvég korona. Ha a görögök kibuknak az EURO is szépen fog veszteni az értékéből (ahogy folyamatosan teszi) az USD-vel szemben. A forinttal szemben persze nem ez lesz a helyzet de egy EURUSD paritás esetén ugyanúgy veszít az értékéből

46,52% 2012.06.15. 21:02:21

A görögöknek volt egy fasza 10-15 évük, míg nekünk az 5ft-os Tesco zsömle jutott.

Most -ha van egy kis eszük- hagyják a picsába az eurót, és lesz néhány neccesebb évük.

5 év múlva vajon kinek az állampapírját fogják venni, a mi szarunkat, vagy a nullás görögökét?

A görögök a legnagyobb királyok, van vér a pucájukban, és hamarosan bemondják az államcsődöt.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.06.15. 21:06:58

@Kaptabakta: Miért nem mondod be mindjárt a híradóban, te igen marha?!?

Sírköves Slomó 2012.06.15. 21:07:03

@46,52%: Nem irigylem őket. Magasról nagyobbat esik a zember. Ráadásul pont olyan hülyék mint a magyarok, a többletjövedelem nem lett okosan befektetve, csak elfogyasztották. A rosssz életszínvonalat nehezen szokja meg a zember, a javulást meg alig érzékeli (lásd. 2000 körül a keletnémetek voltak a világ egyik legpesszimistább, legnyafogósabb népe - azért mi is mindig benne vagyunk a top 10ben - 10 olyan év után, amikor olyan reálbéremelkedés volt, mint a történelemben kb. soha.

46,52% 2012.06.15. 21:26:39

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Felélték a kölcsönt? A lehető legjobban tették. Görögországban mindenkinek normális háza van, nem putriban lakik a lakosság fele, mint nálunk.

Milyen okos befektetésbe kellett volna rakniuk a pénzt? Izlandi bankba, argentín/portugál/spanyol állampapírba ?

A görög egy kommunista mentalitású nép, nem fognak audit meg mercedest fejleszteni soha a büdös életben.

Élni szeretnek, a kölcsönöket pedig erre fordították, és igazuk volt.

kvadrillio 2012.06.15. 21:31:30

Görögország CSODÁLATOS !!!!! :)

A SPE KULÁNSOK MEG ÖRÜLNEK A VÁLSÁGUKNAK, MERT ÍGY BAGÓÉRT FELVÁSÁROLHATJÁK AZ ÉRTÉKPAPÍRJAIKAT !!!!! .... örülnek a válságuknak, mert így bagóért felvásárolhatják az értékpapírjaikat

OTT DÖGÖLJÖN MEG MIND , AHOL VAN !

Sírköves Slomó 2012.06.15. 21:36:03

@46,52%: Ja, persze, a házaikra majd akkor is fizetni kell a rezsit, amikor ezt más már nem szponzorálja.

A ház is életreszóló pénzügyi forrás, bár sokan eszköznek hiszik.

Sírköves Slomó 2012.06.15. 21:36:49

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: bár sokan eszköznek hiszik

- és eszköz is, csak az államé és a banké...:)

Viktus 2012.06.15. 21:58:46

Senki sem menti meg Görögországot
Egy év alatt megduplázódott azoknak a görögöknek a száma, akik németül tanulnak. A fiatalok elhúznak.

www.origo.hu/nagyvilag/20120615-nemetorszagba-keszulo-gorog-fiatalok-a-valsagrol-es-a-nemetekrol.html

Göröglány 2012.06.15. 22:17:47

Ennyi marhaság amit a magyar médiában és a hozzászólásokban lehet olvasni már fáj. A kedves újságíró miért nem hívja Jorgosz helyett a GÖRÖGORSZÁGBAN ÉLŐ MAGYAROK valemelyikét???? Nem is kéne sokat keresgélni a neten vagy a facebookon hogy egy halommal találjunk. Méghogy Jorgosz mondta.. eszement hülye média..

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.15. 22:52:20

@krüger:

"Egyébként ehhez hasonló programok léteznek [...] Kanadában"

Olyanról még nem hallottam hogy közmunkát kellene végezni a segélyért Kanadában.

Olyan van, hogy segélyt csak akkor kap a munkaképes ember ha részt vesz munkakeresést segítő programokban ill. azok után aktívan (és dokumentáltan) munkát keres. Ha nem, megszüntetik a segély folyósítását, ill. újra kell kérvényeznie a segélyt (ami 3-5 hét segély nélküli időszakhoz vezet).

király vagyok 2012.06.16. 00:03:54

görögbe gecijo minden jo nyaralni ottan

windex 2012.06.16. 00:42:57

@Anthrax: ajánlom neked a bor filozófiáját hamvastól, azon belül is a pl puritán szorongók ábrázolását. amúgy meg nézőpont kérdése, talán az a normális, amit te lustának nevezel (ld puritánok), és ez a "szorgalmasnak" nevezett teljesítménykényszeres életkikapcsoló hajtás a nem normális. különben a spanyolok sem a sziesztába roppannak bele :-)

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.16. 00:47:04

@VT Man:

"Már bocs, de az árokszél-kapargatás nem MUNKA."

*

Már bocs, de te egy fogalmatlan hülye vagy.

Az árokszél "kapargatása" a település csapadékvíz-elvezetésének a része. Ha az árkok nincsenek rendben tartva, az első felhőszakadásnál befolyik a cspadékvíz a kertekbe meg a pincékbe.

Mindig ennyire ostoba vagy?

komplikato 2012.06.16. 01:27:50

@krüger: "Egyébként ehhez hasonló programok léteznek az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában és Hollandiában is, ott mégsem "kényszermunkázik" senki, ebből is látszik, mekkora kamu az egész."

Ez pont akkora csúsztatás mint amikor Mekmester arra hivatkozik, hogy USA-ban is van pl. telekom adó. mennyi az ottani minimál- és átlagbér? És mennyi az adó? Ja az nem számít. Legalább akkora baromság, mint amikor Magyarországnak példaként kéne követnie Izlandot vagy Argentínát. Előbbinek mennyi lakosa van? Utóbbinak mennyi nyersanyaga és lakosa van? Az amcsiknál ilyen arányban fizetnék a "közmunkát" 2 perc alatt felgyújtanák a picsába a Fehérházat. Amikor mindenhol megszaladtak az olajárak és náluk csak picit ment fel, majdnem parasztlázadás tört ki ...

Narcissus 2012.06.16. 01:33:53

A nevetségességnek is vannak határai. A cikk írója valószínűleg karriert remélhet rémtörténetek kreálásában, de az itt megjelenő írás akkor teljesen eltévesztette a helyét és nagy hiba hogy egy ilyen "kacsa" egyáltalán megjelenhet egy komoly hírújságban!
Ez a "Jorgosz" valamilyen beteg fantázia szüleménye lehet, mert semmi köze a valós helyzethez annak amit itt leír... Görögországban élek folyamatosan már sok éve .
Semmiféle sorok nem kígyóznak itt, sem a bankok sem a boltok előtt!!! S mivel párom itteni bank igazgatója, azt biztosan tudom hogy rendesen és folyamatosan történik a bankautomaták feltöltése, meg a ki és befizetések. Az igaz hogy van most egy nyugtalanság a klímában, és tényleg voltak olyanok is akik félelmükben kivették a bankból a kis megtakarított pénzüket, pont a pánikkeltésben érdekelt és felelőtlen újságírók hatására, pedig erre egyenlőre valós ok nincs... Amit pedig az élelmiszerboltokban való tolongásról és a "tonnaszámra felvásárolt konzervekről" ír, ez aztán a röhögnivaló kitalálmány, semmi ilyen nem történik! Teljesen normálisan vásárolgatják az emberek a napi szükségleteiknek megfelelő dolgokat. Takarékosan, hiszen tényleg csökkentve lettek a fizetések, de a megszokott normál ütemben folyik minden, sőt a kávéházakban, éttermekben is. Tényleg zártak be vállalkozások és néhány üzlet, de nem a túlnyomó többség !!!
Ne is beszéljünk az "üzletfosztogatásokról" ami NEM LÉTEZIK, mi egyetlen esetről sem hallottunk és bandák sincsenek az utcákon !
Görögországban még mindig nagyon sok külföldi dolgozik, annak ellenére hogy a munkanélküliség hányadosa magasabb lett az állampolgárok között.
Fényévekre van a cikkíró által felvázolt nyomorúságos kép a valóságtól, mert nem vette a fáradtságot hogy rendesen utánanézzen a témának amiről írni merészkedett...Vagy kétes érdekeket szolgál ilyen irománnyal...
Az áramszolgáltatásról pedig -természetesen- hibás állításokat közöl, nem azért nem fizetik ki a számlákat mert várják a drachmát meg mert nem tudják kifizetni az egyszerű fogysztásaikat, hanem mert az előző állami vezetés az áram számlához kapcsolt egy rendkívüli ingatlan adót, amivel együtt tényleg váratlanul magas számlákat kaptak a háztartások, és ami adó jogosultságával szemben viszont kételyek vannak. A krízis sújtotta vállalkozások között ugyan tényleg lehetnek olyanok is akik nem tudták fedezni az áramszámláikat.
Az áramszolgáltató pedig lignit égetésével önállóan termeli az áramot Görögországban és nem lesz sötétségbe borulás, legfeljebb a cikkíró fejében...Ott viszont úgy néz ki tényleg sötétség uralkodik.
Aztán pedig: beleolvastam pár kommentbe itt, legtöbben persze kiakadtak e cikk
-és a hasonlók- tartalmán, de olyanok is vannak akik a hatása alá kerültek...
Az átlagember nem költött el és nem nyúlt le semmilyen közpénzt Görögországban, voltak politikai botrányok, amikbe viszont németek is szépen bele vannak "mártva" pl. Siemens botrány...
Görögország az elsők közül esett a krízis áldozatául, de nem a krízis okozója -ez persze nem mossa tisztára a botránykeltőket- azért nem kellene ilyen könnyen bekapni a keltett propagandák csaliját.
- Amúgy pedig nem éppen segítségről lenne szó a németek részéről, (ahogy néhányan itt kommentelték), hanem -s ez hiteles, bizonyított tény- Németország tartozik kb. 200 milliárd euróval Görögországnak (kamatokkal együtt) a II.világháborúban felvett kényszerkölcsönért, amiből egy fillért sem törlesztett azóta sem, miközben vígan erősítgeti gazdaságát ( no így könnyű...) és ezt a németek nagyon jól tudják. Erről csatolok ide egy linket, ahol Albrecht Ritschl
(német gazdaságtörténelmi professzor) beszél erről, analizálja és elismeri, s aki tud németül utánanézhet az eredeti interjúban:

dikaiopolis.gr/2011/06/23/germania-perikoph-xreous/

-ÉS ITT A CIKK AZON RÉSZLETE AMI A TÉMÁT ANALIZÁLJA NÉMETÜL:
SPIEGEL ONLINE: Deutschland sollte sich also mehr zurückhalten?
Ritschl: Deutschland hat im 20. Jahrhundert zwei Weltkriege begonnen, den zweiten davon als Vernichtungs- und Ausrottungskrieg geführt – und anschließend haben die Feinde die Reparationszahlungen ganz oder in beträchtlichem Umfang erlassen. Dass die Bundesrepublik ihre wirtschaftliche Blüte der Gnade anderer Völker verdankt, hat auch in Griechenland niemand vergessen.
SPIEGEL ONLINE: Wie meinen Sie das?
Ritschl:Die Griechen kennen die feindlichen Artikel aus deutschen Medien sehr gut. Wenn die Stimmung im Land umschlägt, alte Forderungen nach Reparationszahlungen laut und auch von anderen europäischen Staaten erhoben werden und Deutschland diese je einlösen muss, werden wir alle bis aufs Hemd ausgezogen. Da könnten wir im Vergleich dankbar sein, Griechenland auf unsere Kosten luxuszusanieren. Wenn wir hier der Stimmungsmache folgen und den dicken Emil geben, der die Zigarre pafft und nicht zahlen will, dann werden irgendwann die alten Rechnungen wieder präsentiert.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 02:59:12

@windex:

"amúgy meg nézőpont kérdése, talán az a normális, amit te lustának nevezel (ld puritánok), és ez a "szorgalmasnak" nevezett teljesítménykényszeres életkikapcsoló hajtás a nem normális."

Hogyne; csak nem minden életstílushoz jár ugyanaz az életszínvonal.

bkkzol 2012.06.16. 03:26:33

Szerintem két oldala van ennek is. A fedezetnélküli költekezés( 13.havi nyugdíj,fizetés, jutalmak ha nem késik el a munkahelyről....). Adóelkerülési sport.
A másik oldaról meg nem reklámozzák, hogy mi is volt az eddigi "segélycsomag" Görögországnak. Azokat a német, francia (magán) bankokat fizették ki akiknek nem volt elég a 2-3% nyugati állampapír kamat és 6-7%-os Görög államapírt vettek. Tehát az EU-s adófizetők kifizették a bankokat ,mert ugye ők megtehetik, hogy kockázat nélkül üzletelejenek. 1 eurót nem látott ebből Görögország. Egy gombnyomással átírtak százmilliókat az EU bankból a magánbankoknak. Ja, hogy véletlenül azok ülnek (illetve bábjaik) az EU parlamentben akik a magánbankokban?! A Barosso meg először huzzon haza és rendezkedjen otthon! Azt hiszem van mit.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 03:31:46

@Narcissus:

Mivel én nem tudok németül, kénytelen vagyok az interjú angol nyelvű változatára hivatkozni:

www.spiegel.de/international/germany/economic-historian-germany-was-biggest-debt-transgressor-of-20th-century-a-769703.html

Ritschl: [...] Germany even had a period of non-payment in 1990.

SPIEGEL ONLINE: Really? A default?

Ritschl: Yes, then-Chancellor Helmut Kohl refused at the time to implement changes to the London Agreement on German External Debts of 1953. Under the terms of the agreement, in the event of a reunification, the issue of German reparations payments from World War II would be newly regulated. The only demand made was that a small remaining sum be paid, but we're talking about minimal sums here. With the exception of compensation paid out to forced laborers, Germany did not pay any reparations after 1990 -- and neither did it pay off the loans and occupation costs it pressed out of the countries it had occupied during World War II. Not to the Greeks, either.

----

Itt a jó professzor egy "kis maradék összeg kifizetéséről" beszél, "de egészen minimális összegről beszélünk".

Mindkettő nem lehetséges: minimális összeg is, meg 200 milliárd euró csak a görögöknek. Vagy az egyik, vagy a másik.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 04:07:37

@bkkzol:

"1 eurót nem látott ebből Görögország."

Akkor sem amikor az állami kötvényeit eladta?

röhögő 2012.06.16. 05:46:43

@46,52%: "5 év múlva vajon kinek az állampapírját fogják venni, a mi szarunkat, vagy a nullás görögökét?"
- Hülye vagy bazz és tájékozatlan. A 2000-es argentín államcsőd után Argentína még ma sem tud államkötvényt kibocsájtani. Argentínában csak úgy tudsz importálni, ha előbb megkeresed ennek export ellentételét, mert a devizát az állam nem engedi ki az országból. Argentína még ma sem állt talpra.

röhögő 2012.06.16. 05:51:52

@canahari: Csak hogy az EU vezető országainak fejlődésében a bevett országok piacainak megnyitása vastagon benne van, amit ezen új tagok termelő kapacitásának leépülésével járt.

röhögő 2012.06.16. 06:04:55

@bkkzol: "1 eurót nem látott ebből Görögország. " - Az ország most is deficites. Arra honnan van a pénz?

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.06.16. 07:41:56

@ZX:

"Minddenki azt hiszi, kurva sok órát kell dolgozni azt dől a lé, csak épp hatékonyságról senki nem hallott. A németek 35 óra alatt többet termelnek, mint mi egy hónap alatt. "

Ezt azért gondold át szerintem.
Embertani szempontból a német is csak annyit és úgy képes dolgozni nagyjából, mint a magyar. Mi okozhatja tehát a különbséget? A termelő eszközök és a szervezettség. Namost az Audi győri gyárában mindkettő németországi szinten vagy annak közelében van, a fizetések meg enyhén szólva nem németországiak.... A hatékonyság a németeknél abban jelentkezik, hogy itt viszonylag olcsón gyártatja az autóit. Persze más gyártók is és más országokban is.

Blogger Géza 2012.06.16. 08:23:26

@No_Fidesz_No_Problem: ": 1) Jó kérdés, Mária, hány? Mert én konkrétan egyről sem tudok. Persze biztos volt cég, amelyik beszüntette tevékenységét, mint ahogy az előtte lévő 20 évben is volt. De hogy itt tömeges kivonulás lenne... Mese habbal.

2) Szerencsére kb 50 ezerrel több embernek van most munkája, mint 2 éve.

3) Éppen ezért nem hiszem, hogy az adóhatóság (nem holmi csürhe) számára megoldhatatlan feladat lenne fogyasztási adók beszedése, időarányosan jobban is állunk ezen téren, mint tavaly:

"A fogyasztáshoz kapcsolt adók idei magasabb teljesülése a fenti folyamatok tükrében nagyon jól jön a költségvetésnek. Összességében az egész éves előirányzat 33,6%-a teljesült április végéig a tavalyi 32,3% után. Ezen belül az éves áfabevételi előirányzat 35,1%-a folyt be a tavalyi 34% után, a jövedéki adó teljesülése is javult a tavalyi 27,9%-ról 29,3%-ra. "

www.portfolio.hu/gazdasag/igy_johet_ossze_matolcsyeknak_a_peldatlan_siker.168651-3.html

Blogger Géza 2012.06.16. 08:25:44

@Narcissus: Azért vicces emberek ezek a görögök, most, 60 év után kitalálják, hogy tartozik nekik Németország? Szerintem mi is keressünk valami bizánci adósságlevelet egy múzeumban, és kérjük a pénzt kamatos kamattal...

rohadjmegARCgeci 2012.06.16. 08:26:01

A kínaiakat mikor basszák már ki az unióból.
Lenne egy rakat munkahely ha eltünnének a pecsába.,

rohadjmegARCgeci 2012.06.16. 08:33:46

Magyarország fényévekkel rosszabbul áll,mint Görögország.

KenSentMe 2012.06.16. 08:43:18

@közlekedési bűnöző: Embertani szempontból van, aki 5 óra alatt se tudja lefutni a Maratont, van, aki három óra alatt, van, aki két és fél óra alatt, sőt, van néhány ember, aki két óra öt perc alatti időt is el tud érni.. tetszik vagy nem, ember és ember között óriási különbségek vannak az élet minden területén, legyen szó bármiről, ez az, amit az embertanból először megtanulunk.

Nem mondom, hogy egy szalagmunka esetén ez ennyire kijön, de olyan munkák esetén, amik mondjuk szakmák, képzettséget, eszet, stb. igényelnek, ott azért rendesen meglátszik, hogy valaki egész életében odatette magát rendesen, vagy csak ímmel-ámmal dolgozott, és baszott fejlődni .. egy 50 év körüli kiváló német munkás meg különösen ijesztő ezt látni, mármint hogy mennyivel aktívabb, ügyesebb, gyorsabb, jobb, mint a magyar párja.

Azon lehetne vitatkozni, hogy az alulfizetettség hozzájárul-e a magyar munkaerő elsilányulásához, de attól a jelenség még valós.

whale 2012.06.16. 08:44:54

@46,52%: Te tényleg azt gondolod, hogy "bemondani az államcsődöt", annyi mint ultiban a betli? És te is ugyanúgy szavazhatsz, mint én???? Picsába a demokráciával, diktatúrát akarok!!!

Blogger Géza 2012.06.16. 08:56:16

@Dr. Furia: Még szerencse, hogy ezt egyetlen értelmes ember sem látja így. Azért ott kb duplája a munkanélküliség annak, ami nálunk van, hogy csak egy dolgot említsek...

hvg.hu/gazdasag/20120614_gorog_munkanelkuliseg

apanna 2012.06.16. 09:54:32

@igazságos: Német és francia érdekeltség van a bankokban, ezért sem hagyták veszni őket.

Amúgy mindentől függetlenül, erről nem csak a Görögök tehetnek. Az EU is szétesőben van, és nincs rá gyógyszer.
a most beharangozott közös politika nem ad majd megoldást, csupán még nagyobb káosz lesz, amikor az EU övezeti országok kezéből kiveszik az irányítást.

Mi is csupán a közös gazdasági érdek miatt léptünk be, szó sem volt közös hadseregről, vagy közös politikai irányításról.
Arról nem is beszélve, hogy az EP ben is csak azok a politikusok ülnek, akiket az országok odaültettek.
Ne felejtsük, hogy a közös érdek egyik törvénye, hogy csak annyit termelünk,amennyi a belső keresletre elég az eu-n belül. Afrikába már nem is szállítunk az éhezőknek, de pár éve onnan kellett burgonyát behozni, mert az eu ban elfogyott a rossz termés miatt.

Ez nem a helyes út......

trabant 2012.06.16. 10:08:19

@VRbagoly:
"eszet, stb. igényelnek"
Mi az, hogy "eszet"? Ilyen szó nincs a magyar nyelvben. Ne terjessz valótlanságokat.
Meszet vagy észt igényelnek? Melyikre gondolál?
Ész, észt ésszel, ész nélkül stb.ilyen szavak vannak.
Az északi észteket pedig többnyire többes számban ismerjük. Vagy így: észt parlament stb.

apanna 2012.06.16. 10:10:48

@közlekedési bűnöző: A nyugati államok jólétét mi termeltük ki a nyomott árainkkal, béreinkkel, a magas banki terhekkel.
Mert hiába a TESCO reklám, hogy 75% magyar árú, ha nyomott áron szinte haszon nélkül eladom neki, majd várok heteket az utalásra, miközben ő többszörös áron értékesíti a hasznot meg hazaviszi, a kiskapuknak köszönhetően.

Mos tszarban vannak, mert nincs pénzünk.

Igen, mi fizettük az ő jólétüket. Hisz, egy német munkás, hogy termelhette ki a fizetését, ugyan azzal a munkával, mint egy magyar, aki csak 80 ezer forintot visz haza? Erre még a járulékok magas elvonása sem válasz. Az sem, hogy magyar lusta, mert nem igaz.
Nem mosogat jobban eg szigetországbeli, hogy 4x es fizetést kapjon a munkájáért.
Nem fűt kevesebbet egy ír, mégis elenyésző a villanyszámlája, hisz azzal fűt mert olcsó.
Nálunk meg a rezsi elviszi a fizetés nagy részét.
Megvették a szolgáltatásainkat is, Hornék meg törvényben garantálták, a kieső haszon megfizetését.

Más egy olyan országban a gazdasági élet, ahol télen max csak kedvtelésből fűtesz, mint nálunk, ahol létfontosságú az energia, hogy ne fagyjunk meg. Ez kerül sokba..

is 2012.06.16. 10:13:10

@krüger: Nem tudom, csak azt, hogy Orbáncsótány (csak miattad, de nemértem, hogy bírsz ilyen hülye szóhasználatot alkalmazni, modd cssk, észnél vagy?) alatt dőlt el, hogy három autógyárat is inkább Szlovákiába visznek, míg mi kurvára örültünk a korlátlan lakáshitelnek, meg a dupla minimálbérnek. Szlovákia ebből a három autógyárból ment el melletünk 10 év alatt.

na és ez egy tény, amit én mondok, nem szóbeszéd.

apanna 2012.06.16. 10:17:26

"Elmebetegek irányítják világunkat, elmebeteg célokkal. És az egészben az a legelmebetegebb, hogy aki erről beszél azt azonnal elmebeteggé nyilvánítják."
John Lennon

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.06.16. 10:17:59

@VRbagoly: A német nemzetben % arányban valószínűleg ugyanakkora azoknak az az aránya, akik nem, 5 óra alatt vagy 7 óra alatt tudja lefutni a maratont, mint a magyarban.

Egy 50 év körüli német munkás pedig pont annyira motivált, mint egy magyar. Szarik rá és várja a nyugdíjat. Tudom, láttam az építőiparban Ausztriában. A különbség csak a nyugdíj és persze a fizetés mértékében van.

Van motivált és törekvő magyar munkaerő és német is, véleményem szerint ugyanolyan arányban. Nem ez okozza az életszínvonalbeli különbségeket, ezt ne próbáld megmagyarázni nekem!

is 2012.06.16. 10:29:29

@46,52%: a mi szarunkat. legalább 20 évig nem vesz senki görög állampapírt, bármennyi kamatért is adják (erről ugye nem beszélsz). hiszen ki is venne egy olyan országtól állampapírt, ahol csak megvonják a vállukat, hogy akkor én ezt most nem fizetem vissza?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 10:30:49

@apanna:

"A nyugati államok jólétét mi termeltük ki a nyomott árainkkal, béreinkkel, a magas banki terhekkel."

A szocializmusban mindezek nem voltak; akkor hogyan lehetséges hogy nem temettük el a kapitalizmust?

apanna 2012.06.16. 10:32:12

@közlekedési bűnöző:
Ausztriának az ERSTE bank, ami 95% ban állami tulajdon biztosítja a szociális juttatásokat.

apanna 2012.06.16. 10:39:47

@neoteny: Mert az ember vágyik arra amit nem kaphat meg. És ez a szabadság volt.
Aztán rájött, hogy nem is olyan jó az a neoliberális szabadság. A rendszerváltáskor azért volt az szdsz nek olyan hatalmas a támogatottsága. Most meg vágyna valamiféle megállapodott életre. Ne gondolj nagy dolgokra. Megélhetés, biztonság, nyugalom. Ne azon kelljen rágni magát még egy egygyermekes szülőnek is, hogy miből vegyen a gyereknek egy pár cipőt, vagy hogy fizesse be az osztálypénzt.

Ez emberek többségének nincsenek nagy igényei, csupán a létbiztonság elérése. Ha ez meg van, akkor kezd gondolkodni a következő szinten.

És ahogy az osztrák ERSTE is mutatja, az állam nem rossz gazda. Ha a kinevezett igazgató is az ország érdekeit és nem a magáét, haverokét tartja szem előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 10:42:59

@apanna:

Ez nem válasz arra a kérdésre hogy:

Ha a magyar termeli meg a nyugati államok jólétét, hogyan lehetséges hogy a szocialista rendszer nem temette el a kapitalistát?

Sírköves Slomó 2012.06.16. 10:48:18

@neoteny: 1. Múlt: A legfejlettebb országok kihasználták a világ 9/10-ét évszázadokon keresztül, és a saját lakosság egy részét is. Ez volt az eredeti tőkefelhalmozás, amiből kimaradtunk.

2. A rendszerváltás előtt is megvoltak a gyarmataik, mi is ide sorolódtunk be félgyarmati státusban.

apanna 2012.06.16. 10:49:06

@neoteny: Mert egyik sem az igazi. Azért.

Balint Gyuri bacsi 2012.06.16. 11:10:56

@ZX:
"Minddenki azt hiszi, kurva sok órát kell dolgozni azt dől a lé, csak épp hatékonyságról senki nem hallott. A németek 35 óra alatt többet termelnek, mint mi egy hónap alatt."

Ez nem egy demagog butasag. Megnyugtatlak, hogy mindenki hallott a hatekonysagrol es nem azert kevesebb a fizetes.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 11:13:46

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

A svájciak pl. kit zsákmányoltak ki?

"mi is ide sorolódtunk be félgyarmati státusban"

Hogyan történt ez a "besodródás"? Senki nem szállta meg Mo-t (sőt az oroszok is kimentek).

apanna 2012.06.16. 11:16:38

@neoteny: Én még nem világosodtam meg, de haladok. Hát te?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 11:16:43

@Balint Gyuri bacsi:

"mindenki hallott a hatekonysagrol es nem azert kevesebb a fizetes"

Hanem miért?

Balint Gyuri bacsi 2012.06.16. 11:18:10

@neoteny:
Joval kozelebb allt a valosagos ertekteremto viszonyokhoz mint a kizsakmanyolo kapitalista. A kapitalista az amelyik abbol huz hasznot, hogy felfalja a szegenyebb orszagokat es amig lehet a veret szivja. Aztan amikor mar nincs mit elvenni keres maganak masik aldozatot.Minel tobb aldozata van egyszerre annal nagyobb a lufi. Most Bulgaria, Szerbia es Horvatorszag van soron. Ha addig ossze nem omlik az egesz koceraj.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 11:19:00

@apanna:

Én már megvilágosodtam; olyan helyen élek és dolgozom ahol képes vagyok annyi értéket termelni amiért átlagon felül megfizetnek és a magyar átlagnál kevésbé adóztatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 11:20:19

@Balint Gyuri bacsi:

"Joval kozelebb allt a valosagos ertekteremto viszonyokhoz mint a kizsakmanyolo kapitalista."

Akkor miért nem tartották meg azt a rendszert az emberek?

Sírköves Slomó 2012.06.16. 11:25:10

@neoteny: Svájcnak más volt az útja, sokszor volt pénzmenekítő paradicsoma a gazdag szomszédos államoknak. Monaco sem véletlenül nem Csád és Líbia között gazdagodott meg. Egyébként nem tudtam hogy Svájc tényező a nyugati kapitalizmusban. Nézd meg a kicsit hasonló adottságú Szlovéniát, belőle sem lett Svájc. Azért mert nem a Szlovénoké Svájc, hanem fordítva.

Azért sorolódtunk oda ahová, mert a rendszerváltáskor az ipar, mg. nem volt olyan hatékony mint tőlünk nyugatra. A keletieknek (orosz) nem volt miből beruházni, a szomszédok hasonló cipőben jártak. Igy a nyugatiak szerezték meg a piacokat és a feldolgozóipart.

Qqriq 2012.06.16. 11:28:31

@VT Man:

off (tudom, nem görög téma, de nem bírom az ilyen fikázást)

"Már bocs, de az árokszél-kapargatás nem MUNKA.

Munkának látszó valami. Úgy is van fizetve."

Próbáld ki hétfőn. Jó idő lesz hozzá.

Aztán ha egy kicsit több a csapadék megy a rinyálás a belvíz miatt, mert az a szemét kormány/önkormányzat nem takaríttatja ki a vízelvezető csatorna rendszert.

on

Qqriq 2012.06.16. 11:32:45

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Azért sorolódtunk oda ahová, mert a rendszerváltáskor az ipar, mg. nem volt olyan hatékony mint tőlünk nyugatra. A keletieknek (orosz) nem volt miből beruházni, a szomszédok hasonló cipőben jártak. Igy a nyugatiak szerezték meg a piacokat és a feldolgozóipart. "

Úgy van.

És mi a kiút? Az utolsó oltsa el a lámpát?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 11:34:41

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Egyébként nem tudtam hogy Svájc tényező a nyugati kapitalizmusban."

Miért, nem nyugati? vagy nem kapitalista?

A szempont az, hogy Svájc egy jó példa arra hogy nem minden nyugati kapitalista állam jóléte származott gyarmatosításból.

----

"a rendszerváltáskor az ipar, mg. nem volt olyan hatékony mint tőlünk nyugatra"

... de a fogyasztók igényei voltak olyanok mint a nyugatiaké. Valóban, ha a polgár fogyasztóként nyugati színvonalon kíván (importból) élni de termelőként nem képes a nyugati szinten (exportra) előállítani, előbb-utóbb bajba kerül.

Sírköves Slomó 2012.06.16. 11:57:22

@neoteny: A szempont az, hogy Svájc egy jó példa arra hogy nem minden nyugati kapitalista állam jóléte származott gyarmatosításból.

- Hogy a p*csába ne? Svájc jóléte a szomszédos kapitalista gyarmatosító országok jólétének a függvénye. A bankipar és a finommechanika előtt Svájcban gyakorlatilag csak pár tehénpásztor élt igen kis népsürüséggel. A bankok és az óragyárak pedig a szomszédos, Európában leggazdagabb É-Itália és Németorsz. off-shore-ja volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 12:02:22

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"A bankok és az óragyárak pedig a szomszédos, Európában leggazdagabb É-Itália és Németorsz. off-shore-ja volt."

Akkor ki gyarmatosított kit? A svájciak az észak-olaszokat és a németeket, vagy fordítva? És ha fordítva, hogyan lehetséges hogy a svájci polgár járt jól ebből?

Sírköves Slomó 2012.06.16. 12:15:48

@neoteny: de a fogyasztók igényei voltak olyanok mint a nyugatiaké. Valóban, ha a polgár fogyasztóként nyugati színvonalon kíván (importból) élni de termelőként nem képes a nyugati szinten (exportra) előállítani, előbb-utóbb bajba kerül. -Ez így van.

Sírköves Slomó 2012.06.16. 12:19:26

@neoteny: Szerintem nem akarod érteni.

Svájc nem gyamatosított.

Olyan mintha lenne egy gazdag falu, ami abból gazdagodott meg hogy kirabolta a szomszéd falvakat. Kivéve a kocsmárost, mert ő nem fosztogatott. Ő csak a rablók pénzén éldegél.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 12:26:18

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Először is, a kereskedés nem rablás. Másodszor: a gyarmatok megszűntek már 50-70 éve. Harmadszor: Németország és Olaszország minimális gyarmatokkal rendelkezett (az I. ill. II. vh. részben arról szólt hogy szerettek volna nagyobb gyarmatokat szerezni, ami nem jött össze nekik).

Úgy beállítani a dolgokat hogy a nyugat a mai napig a gyarmatosításai során beszerzett javakból él, marxista propaganda.

Sírköves Slomó 2012.06.16. 12:33:22

@neoteny: Először is, a kereskedés nem rablás. Másodszor: a gyarmatok megszűntek már 50-70 éve. Harmadszor: Németország és Olaszország minimális gyarmatokkal rendelkezett (az I. ill. II. vh. részben arról szólt hogy szerettek volna nagyobb gyarmatokat szerezni, ami nem jött össze nekik).

1.Igy van, nem isállítom Svájcról hogy rabolt.
2.Nem is vátozott a világ status quoja azóta. Ki mennyit lopott, stipi-stopi.
3.Igy van, egyik sem volt világhatalom. Viszont ami volt világhatalom, mind gyarmatosított: Róma, Spanyolorsz., Franciaorsz., Anglia, USA

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 12:37:06

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"2.Nem is vátozott a világ status quoja azóta. Ki mennyit lopott, stipi-stopi."

Aha, azért nem nő a termelés és az életszínvonal sem Kínában, sem Indiában.

Az USA kit gyarmatosított?

Sírköves Slomó 2012.06.16. 12:43:02

@neoteny: Az USA kit gyarmatosított?

Viccelsz? Pl. az USA-t...:) D-Amerika felét, Európa felét finom eszközökkel(háború utáni hitelek).

Ők is úgy voltak, mint Róma. Aki nekik barbár volt, azt durván gyarmatosították(D-Am, Irak), aki félbarbár, azt finoman(Kanada, Eu részben, Japán területén is van katonai támaszpont)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 12:52:06

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Kanadát hogyan gyarmatosította az USA?

Azzal tisztában vagy hogy Kanada az USA legnagyobb olajszállítója, és az USA piaci árat fizet azért az olajért? Vagy hogy Quebec dollármilliárdokért szállít elektromos energiát az USA-ba, szintén piaci árakon? Vagy hogy Ontario autóipara szorosan integrálódik az amerikaival, és ez milyen bevételeket jelent Ontario (ill. polgárai) számára?

Én Kanadában élek és a cég amelyiknek dolgozom, egy USA-beli cégnek szállítja a termékeket. Ez kereskedelem vagy "gyarmatosítás"?

Sírköves Slomó 2012.06.16. 12:56:56

@neoteny: Befosok, eddig azt gondoltam Svájcban élsz...:DD Na fejezzük be.

2012.06.16. 13:02:01

ha a görögök csődben vannak akkor mi négyszer nagyobb csődben vagyunk 20 éve, a görögök a csőd után is vagy kétszer, háromszor több pénzt fognak keresni mint a magyar emberek, és mivel kisebbek az adók is és sok minden olcsóbb is ezért továbbra is vagy háromszor annyi megtakarított pénzük lesz és vagy háromszor annyit tudnak vásárolgatni

szóval a hozzászólók 99,9% nagyon el van tévedve, csak annyi képesek visszafújni amit a média az agyukba programozott

Sírköves Slomó 2012.06.16. 13:10:47

@Barát Csaba: és sok minden olcsóbb is ezért továbbra is vagy háromszor annyi megtakarított pénzük lesz

...hehehe, igen nagyon olcsó az élet arra.

windex 2012.06.16. 13:17:55

@neoteny: részemről többre értékelem az általad alacsonyabb életszínvonalként azonosított életet, azt hiszem. szerintem jól élni kell tudni - ami nem a javak felhalmozását jelenti - úgyhogy valószínűnek tartom, hogy az általam élt élet színvonala téged nem elégítene ki, de ez viszont is igaz lehet, engem sem az, ami téged tesz elégedetté. persze, hogy mellyik görög melyik úton jár, hogy tudhatnám innét - ahogy te se tudod, hát ezért gáz egy országot minden lakójával együtt sommásan elítélni. a megfogalmazott véleményed több ponton is bukik: egyrészt nem minden görög dologtalan és lusta, ahogy sugallmazod, másrészt nem minden görög tör az általad ideálisnak tartott életszínvonalra - és az ez alatti nívón is mégis jobb életet él, mint te :-) - tovább ezen halmazok közt átfedés is van. a differenciálatlan vélemény általánosító gondolkodást jelent, és az nem ad tiszta képet a gondolkodónak :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 13:24:27

@windex:

Hé, ha a görögöknek nincs gondjuk azzal hogy senki sem fog hitelezni nekik, egészségükre! :)

bkkzol 2012.06.16. 13:27:00

@neoteny: a " segitsegbol nem latott semmit" az nem segitseg egy orszagnak ha a nemet, francia maganbankokat kifizetik a nemet, francia adofizetok. Ez csak feszultseget gerlyeszt nem gazadasagi novekedest.

windex 2012.06.16. 13:32:05

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: vagyis a "gyarmatosítók" pénzéből, tehát mégiscsak a "gyarmatosításból" él - még ha közvetve is. csak úgy, hogy még oda se megy. kényelmes, kellemes, kézmosós! :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 13:33:29

@bkkzol:

Az adósság-leírás nem segítség? Az hogy nem kell visszafizetni a hitel egy részét az nem segítség?

Igen furcsán látod te a világot...

windex 2012.06.16. 13:38:31

@neoteny: másról beszélünk :-) te átcsaptál államra, én emberekről beszéltem - mert azt kritizáltad differenciálatlanul - továbbá az attitűdödről. hogy jön ide a hitelezés? persze, az is meg fog oldódni. országok nem halnak meg :-) és persze az összeomlásokat emelkedés követi, ugye, ez azért ismerős? szóval majd meglátjuk, mi lesz... :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 13:38:51

@windex:

Akkor a magyarok miért nem élnek abból amikor gyarmatosították a szlovákokat, románokat, szerbeket, horvátokat, szlovénokat az Osztrák-Magyar monarchia idején?

Vagy miért nem élnek a németekből, olaszokból, angolokból etc. mint a svájciak?

windex 2012.06.16. 13:44:22

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: ha te kereskedő vagy, az lehet, hogy nem rablás - legalábbis a te részedről :-) - de hogy mi megy a világban kereskedés címén, hát, elég naivnak kell lenni, hogy arra azt mondd, nem rablás. azaz igaz, nem rablás, hanem kizsigerelés, kifosztás, gyilkosság. a politikusok szabad kezet adtak a nagyvállalatoknak, amik - természetesen - profitmaximalizációra törekednek. a világ meg elhiszi nekik, hogy ez jó. és hagyja. rablás ez a javából :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 13:53:22

@windex:

Miért, az államot nem emberek alkotják?

Hogy hogyan jön ide a hitelezés? Miért, nem az a gondja Görögországnak hogy nem képes visszafizetni az állami hiteleit? Nem az a gond hogy az állam képtelen finanszírozni a bürokráciát és a jóléti társadalmat? Nem az a gond hogy az emberek fizetései csökkentek 30%-al?

"országok nem halnak meg"

De emberek igen.

"szóval majd meglátjuk, mi lesz..."

Választás lesz holnap, aztán majd kiderül hogy az euróval vergődnek tovább vagy a drachmával élik a nekik tetsző életstílust.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.16. 13:57:13

@windex:

Miért kereskedsz a nagyvállalattal, ha az csak kizsigerel/kifoszt/meggyilkol? Termelj búzát a kiskertedben, süss kenyeret magadnak, cseréld el a felét szalonnáért és borért a piacon és élj vidáman.

mekk-elek 2012.06.16. 16:18:32

@smartdrive: Szerintetek mi történne ha az adósság fejében az IMF elkezdené tulajdonba venni a Görög inézményeket amelyek fedezetként vannak felajánlva a segítségért / úgy tudom ez nálunk is így van!!!!

Ellenálnának! Mik lehetnek az eszközök

tortoise2 2012.06.17. 00:06:00

@Barát Csaba: kedves csaba, te vagy eltevedve, a gorogok mar most nem keresnek 2-3x tobbet mint mi, sott..... es nem igazan tudom elkepzelni hogy mi lehet ott olcsobb mint itt mert atlagolva az arak minimum 2x magasabbak mint itt. es hidd el a mediat en leszarom a legmagasabb szintrol ahonnan csak lehet.

mokkaczuka 2012.06.17. 00:54:12

@s: Így van. Én is már hónapok óta mondom mindenkinek, ki a pénzzel az országból, összeomlás lesz, szegény anyám 80 éves, sajnos nem hallgat rám, mikor mondom, tegye mindenét CHF-be és irány egy bécsújhelyi bank.

röhögő 2012.06.17. 16:53:53

@krüger: Tudjuk, ezért gúnyolódunk azon a hülyén.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.18. 12:53:35

@online távmunkás: "Most, amikor már úgy tűnik más választása, azt mondja, hogy ők szeretnének kilépni, az ő ötletük volt. Korábban valószínűleg kicsit más volt a véleménye, de gyorsan magáévá tette az álláspontot :)"

Argentinában csúnya idők jöttek! De ez már a görögöknél is elkezdődött. utcai fosztogatások, bandák uralma. Brrr...

Alf (törölt) 2012.06.18. 17:02:26

Görögorszagot epp el akarjak foglalkni. Renmenykedjunk, hogy a bankok altali tamadas utan nem lesz tankokkal vivott haboru is.
süti beállítások módosítása