HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Hitel, rendszer, felelősség

2013.08.07. 13:32 Ratius

Égető téma lett a devizahitelesek sorsa. Miután a kormány úgy döntött, megmenti a hitelkárosultakat, elszabadult a véleményáradat. Boldog, boldogtalan elmondja, leírja, összefoglalja, mit, hogyan és miért kellene, vagy semmiképpen nem kellene tenni. A leghatározottabban a kannibálok óbégatnak. Szerintük a devizahitelesek megmentése erkölcstelen tett, az állam társadalommal, illetve a bankokkal akarja megfizettetni a személyes felelőtlenség következményeit. Nem kívánok beleereszkedni a devizahitelezés zűrzavaros bugyraiba, nem tudok utat vágni a hiteles-mentés átláthatatlan bozótjában, de az nyilvánvaló, hogy a felelőtlenségről papoló, a terhek igazságtalan újraosztása miatt háborgó sokaság valamit nem ért, valami igen fontosat elfelejtett megérteni.

Előnyök, hátrányok
2.kapital.jpgA devizahitelesek megmentése ellen érvelőkkel vitatkozni kicsit olyan, mint amikor egy igen összetett matematikai képlettel kapcsolatban valaki az egyszeregyet szajkózza, és közben azt gondolja: igaza van, nem is tévedhet, hiszen jól látható, hogy az egyenletben van szorzás. A vulgárkapitalizmus lelkes képviselői a devizahitelezést természetesen az egyéni felelősség szemüvegén át vizsgálják, és eszükbe sem jut, hogy – minden kíméletlensége, személyessége és önműködése dacára – azért a kapitalizmus sem valami spekulatív képződmény, önmagában álló dolog, Ding an sich, hanem szerves része annak a valaminek, amit társadalomnak nevezünk.
A kapitalizmus hibáiért, a tőkés rend szereplőinek tévedéseiért, a vagyonok és döntések urainak kudarcaiért mindenképpen a társadalom kénytelen jótállni. A mérgezett befektetések miatt csőd felé tántorgó bankok állami megmentése, a piacaikat vesztett nagyvállalatok mesterséges életben tartása, vagy akár a brutális környezetszennyezés következményeinek eltakarítása mind, mind össztársadalmi feladat. Akár tetszik ez nekünk, akár nem. Ebből a szempontból teljesen mindegy az, hogy az állam, az adófizetők pénzén a bankokat, azaz a befektetőket menti, vagy az adósokat próbálja segíteni. Mindegy, mert a rendszer fenntartása érdekében hozott áldozat mindenképpen azokat terheli, akik nem tehetnek semmiről, akik csak egyszerűen élvezik a rendszer előnyeit és elszenvedik hátrányait.

Jólét és nyomor
3. kapital.jpgMost persze, most, hogy a hitelkárosultak megmentése napirendre került, sokan próbálják úgy beállítani a kapitalizmus folyamatait, mintha abban a nyereség és a veszteség lehetősége a vállalkozó szelleműeket érintené, s mivel a vállalkozó szellem a módosabbak luxusa, ezért elsősorban a középosztály játszótere volna. Bokros Lajos például efféléket írt a minap: „Ha a devizahitelek átváltásából fakadó veszteséget az állam átvállalja, akkor világosan ki kell jelenteni, hogy ez az adófizetők terhére történik. Azokéra, akik semmilyen hitelt sem tudtak felvenni, mert szegények. Azokéra, akik a válságot nem hiteltartozásuk növekedése, hanem például munkanélküliség, vagy más jövedelmeik jelentős mértékű csökkenése formájában szenvedik el. Vajon igazságos-e a devizahitelesek terhein enyhíteni úgy, hogy a válság más súlyos kárvallottainak terheit növeljük?”
A nagybajuszú bankár úgy tesz, úgy érvel, úgy csavarja a szót, mintha a nincstelenek valami rendszeren kívüli tényezők volnának. Mintha nem éppen a kapitalizmus csinált volna belőlük földönfutót, mintha a bankoknak, tőkéknek, nagyvállalatoknak az ég egy adta világon semmi közük nem volna a szegények szegénységéhez. Mintha nem éppen bankrendszer okozta volna azt a válságot, amelynek nyomán ezeknek az embereknek el kellett szenvedniük a munkanélküliséget, illetve jövedelmeik csökkenését. Mintha a legszegényebbeknek módja volna arra, hogy elkerüljék a rendszer hibáiból eredő össztársadalmi felelősség rájuk eső részét.
Akik persze egy kicsit is ismerik ennek a rendszernek a logikáját, azok tudják: a mi európai jólétünk a szegények – immár Európába is betüremkedő – harmadik világából táplálkozik.

Munkaadók
1 kapital.jpgDe ne fűzzük tovább a rendszerkritikus szálat. A devizahitelesek megmentése szempontjából ez úgyis csak távoli vonulata a problémának. Az aktuális kérdést ugyanis inkább úgy vetik föl az emberevők, vajon miért kellene megmenteni azokat, akik mostanáig élvezték az olcsó hitel előnyeit, most viszont, hogy drága lett a kölcsön, sírnak-rínak, követelőznek.
Az érvelés mögött a kapitalizmus lelkes apologétáinak meggyőződése áll, akik a társadalmi hozzájárulás mértéke szerint is igyekeznek különbséget tenni a megmentendők között. Olyanokat mondanak, hogy a nagyvállalat milliónyi embernek ad munkát, a bank pedig éppen ahhoz járul hozzá, hogy a nagyvállalat ezt megtehesse, tehát elsősorban őket kell menteni. Ezenközben a hitelt felvevő, felelőtlen polgár nem ad munkát senkinek, csak megveszi hülye plazmatévéjét, megépíti giccses palotáját, él, mint a tücsök a nyáron. Most, hogy, íme, eljött az ősz, ugyan miért kellene megmenteni őt?
Nem sokban különbözik ez a gondolatmenet a feljelentők, a zsidó-, sváb-, és kulákvagyonba beköltözők, az egymást kiforgatók, az örökség felett civakodók gondolkodásától. És nem csupán azért, mert egymásért, ha törik, ha szakad felelősek vagyunk, hanem azért is, és főleg azért, mert a bajba jutott hitelfelvevők legalább akkora mértékben hozzájárultak közös jólétünkhöz, mint a bankok és nagyvállalatok.
A devizahitelek állománya ma 3500 milliárd forint, ami a bruttó hazai termék 12%-ának felel meg. Ezt az irdatlan mennyiségű pénzt vették föl a hitelkárosultak, és ezt az irdatlan pénztömeget pumpálták bele a hazai gazdaságba. Úgy, hogy azért személyes felelősséget vállaltak. Vásárlásaik, lakásépítéseik, és egyáltalán bárminemű költekezéseik mind-mind a nemzetgazdaságot gyarapították. Munkát adtak a kőművesnek, az autóneppernek, ezernyi kisiparosnak, piacot teremtettet tucatnyi nagyvállalatnak. Hogy ők csak maguk előnyére vették fel azt a hitelt, éppen olyan hazugság, mint a gonosz háttérhatalomról szőtt rémmese. Aki ilyesmiben hisz, aki ilyesmit állít, aki ennyire takarékosan bánik gondolkodási képességeivel, az mindenféle egyéb aljasságra is képes.
A devizahitelesek megmentésére éppen azért van szükség, mert az a pénz, amit ők annak idején a magyar gazdaságba beletettek, most kamatos kamattal együtt áramlik ki az országból. Ez a tény pedig lényegében független attól, hogy a hitelkárosultak a maguk döntését felelősen vagy felelőtlenül hozták meg. A hitelkárosultak megmentése nem pusztán és nem elsősorban szociális, vagy politikai kérdés, hanem legsúlyosabb nemzetgazdasági problémáink egyike, társadalmi értelemben pedig a latinamerikanizálódás – azaz a szegények és gazdagok közötti különbség növekedésének, a középosztály kiürülésének – folyamatait megfékező, de legalábbis lassító intézkedés. Minden más megközelítés önző ostobaság, vagy tudatos torzítás.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

139 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr935449672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takaros portára vezet a slag a közkútról a Street View szerint 2013.08.08. 09:44:48

A Google kamerás autója érdekes képeket rögzített Ózdon a Mátyás király utca egyik udvara előtt. A Street View nem barátja a vízlopással a cigányokat vádoló ózdi polgármesternek. A felvétel itt készült. (Via 444.hu)

Trackback: Marék rizsért dolgoztat Orbán spanja Felcsúton? 2013.08.08. 09:40:36

Magának a bevétel 20%-át, míg 225 alkalmazottjának összesen a bevétel 3,5%-át adta. Tipikus magyar vállalkozó. Cége múlt évi bevételének közel 20%-át vette fel osztalékként, míg 225 alkalmazottja összes bérköltségére a bevétel 3,5%-át fordította. Més...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:13:47

Komolyan a devizahiteles pörgette a gazdaságot?
Na ne már.
A bank fizette a számlát, az ő pénzéböl lett a villa, új autó, lapostévé. A bank pörgette a gazdaságot. Az, amelyiket mostanában szopatni szokás.

A hiteles csak elverte más pénzét, elértéktelenedő autót, házat vett belőle, vagy elnyaralta, de visszafizetni már büdös. Baromira felelős gondolkodás, jutalmazzuk már meg érte!

Conchobar 2013.08.08. 08:16:07

"ezt az irdatlan pénztömeget pumpálták bele a hazai gazdaságba" - A hazai iparba azok pumpáltak, akik lakásra/lakásfelújításra vettek fel hitelt. Jól evvel csak azok jártak, akik építőiparhoz köthetők (vállalkozók, munkavállalók), a többieknek csak annyi jutott, hogy örvendezhetnek a statisztikának, meg fizetheti emezek jólétének árát

Melampo 2013.08.08. 08:18:02

@ózdi cigány: Jó kérdést tettél fel. Itt van a kulcs. Majdnem sikerült is végig vinni a folyamatot.
A lakáshitelek miatti eladósodás :
- lekötötte a lakossági megtakarításokat, de nem termelő beruházási célra,
- ráadásul olyan többlet-kínálatot hozott létre, amely a megtakarítások leértékelődéséhez vezethet, és mindemellett
- fokozta az ország külföldi finanszírozóktól való függését."

Amikor valaki pénzügyi szakember létére olyan célra és olyan fedezetre bocsát ki hitelt, amely a kibocsátás pillanatában is nyilvánvaló, hogy még megvalósulása esetén sem termel majd értékesíthető javakat, valamint tulajdonságainál fogva semmilyen módon nem exportálható, akkor az vagy hülye, vagy tudatosan teszi tönkre az adott gazdasági lokalitást.
Az olyan mérvű fedezet, illetve célazonosság mellett kibocsátott hitelek esetében ahogyan nálunk a hiteleket kibocsátották-és amit ilyen mértékben a legelemibb logika is tilt nem csak a pénzügyi szabályok-a legbutább pénzügyi szakember számára is nyilvánvaló kellet, hogy legyen ezek következménye.

Ilyen mérvű fedezet és célazonossággal kibocsátott hitel a megtakarítások lekötésével és a gazdaság többi szegmenséből történő pénzkivonásával maga korlátozza a gazdaság működését, akadályozza meg, hogy a törlesztéshez szükséges jövedelmek megtermelhetőek legyenek és a fedezetet jelentő instrumentumok túlkínálatával egyben maga vonja el a fedezetet a hitelügylet mögül.

Az fedezetlenné vált hiteleivel tudatosan tönkretett bankrendszert megmentő, kisegítő állam hiteleket felvéve maga is eladósodott volna és a konszolidációs segítségek ellenében elértéktelenedett banktulajdonhoz jutott volna.

Ez a folyamat Görögország esetében gyönyörűen ki is rajzolódik a pénzügyi eseményeket követve és elemezve.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:18:31

@gyárvárosi: Jó elképzelés, csak kiderülne, hogy az devizahitelből rittyentett 200+m2-es kacsalábon forgó ház piaci bérleti díja egy "picit" magasabb, mint ez eddigi törlesztő volt, és már azt sem tudta fizetni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.08. 08:19:35

Antikapitalista zagyvaság. Ebben a buta országban miért komcsi minden "jobbos"?
Nem, kérlek, akik hitelből vásároltak és nem tudták visszafizetni, azok nem a jólétünket támogatták, hanem épp ellenkezőleg: elbaszták azt. Fizetetlenül hagyták a megvásárolt javaikat, a hitellel felelőtlenül felpörgetett kereslet később feleslegesnek bizonyuló beruházásokat indukált, ami meg a munkaadó oldalán okozta a csődöt.
A kapitalizmus miatt csóróvá lett embereken meg egyszerűn szarrá kell röhögnöm magam. Nincs még egy gazdasági rendszer, ami ennyi ember emelt volna ki a nyomorból és ennyi lehetőséget adott volna a felelmelkedésre annak aki akar és tesz.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:19:42

@Conchobar: A másét pumpálták a gazdaságba. Jujj, de rendesek. Nyaljuk már ki a seggüket!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:21:33

@delejes:
Egyrészt ha jobban jártál a Ft hitelnél, akkor örülj.

Másrészt gondolom ha az eurózónához csatlakozásra számítottál, akkor euró hitelt vettél fel, nem CHF hitelt, ha mégis frank alapút vettél fel, akkor meg mit érdekelt az eurózóna.

Harmadrészt ugyan az eurózónához nem csatlakoztunk, de 2005-től mostanáig is igaz, hogy bivalyerős a Ft az euróhoz képest, ha megnézed jóval kisebb mértékben gyengült, mint a kamatkülönbözet. Tehát az eurós hitellel még így is nagyon jól lehetett járni.

Melampo 2013.08.08. 08:26:27

@Dr. Sün: Meg foglak lepni! A BANK-nak nincs pénze.
Soha nem is volt. A bank valamennyiünk pénzét adja kölcsön a hitelfelvevőnek. Ráadásul ez a pénz is úgy keletkezik, hogy a felelőtlen hitelfelvevő elzálogosítja valamijét- ingatlanát, munkaerejét, stb.- és megígéri, hogy ledolgozza a kapott javak értékét. Az ő ígéretének a számszerű leírása az a pénz ami a zsebedben van. Annak köszönheted azt, hogy pénz van a zsebedben, hogy valaki hajlandó volt eladósodni.

minimalista 2013.08.08. 08:32:25

@BKV reszelő:
Elvtársam!

Örömmel tájékoztatlak, hogy értő olvasás tanfolyam indul a pártszékházban, ahová téged is szeretettel várunk, a bejutáshoz mindössze egy tesztet kell sikeresen megoldanod! A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy nehézségét az értelmi fogyatékossági szint határához igazítottuk, ezért a teszt sikertelen kitöltése esetén ajánljuk a körzeti orvosod mielőbbi megkeresését!

"1.) a devizahitelezés az emúttnyóccév mantrával ellentétben az első orbánc kormány idejében indult az útjára"

1. Kérlek mutass rá az általad idézett olvasmányban arra a szövegrészre, amely téged az "1.)" pont megírására logikailag inspirált!

"2.) a bankok lehetőségeinek törvényi keretei vannak, amelyet többek között az orbánc kormány nem szabályozott kellőképpen az emúttnyócéves hasonszőrű kommunistákkal egyetemben"

2. Kérlek mutass rá az olvasmányból arra a szövegrészre, amely a te állításoddal ellentéteset sugalmaz! Ha találsz olyan részt, ami elvonatkoztatva ugyanazt állítja, amit te, plusz pont a jutalmad!

"3.) az általad említett szervezetek - PSZÁF, banfelügyelet - mindössze a törvényi keretek betartását figyelheti, azokat a kereteket nem módosíthatja."

3. Ez jó megfigyelés elvtárs, biztos pontok!

"4.) a te fajtádnál a hitelt agyatlanul felvevő ostoba tömeg mindig áldozat, soha nem hülye, aki képtelen egy egyszerű dolgot végiggondolni. Ez oda fog vezetni, hogy a 10000000 cigány országa lesz ez az ország, ennek a jelei már erősen mutatkoznak. "

4. Kérlek mutass rá az olvasmányból azon részre, ahol rámutat az emberek butaságára! Plusz pontért idézz egy, a probléma ésszerű kezelését sürgető mondatot!

Sok sikert, elvtárs! Várunk a pártirodán!

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:32:35

@Melampo: Csakhogy a bank viseli a kockázatot, ha az adós nem fizet. A betétes biztosítva van, legalábbis egy összegig.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:33:40

@fehérfarkas:
Marhaság, abban az időszakban inkább túl erős volt a Ft, ami részben Járai, részben a devizahitelesek műve (mikor felveszik a hitelt, az erősíti a Ft-ot), és túl magas volt a jegybanki alapkamat. Ez nem pozitív, hanem negatív jelenség volt, emiatt lett nagy a szívás mikor kipukkadt a lufi.

Conchobar 2013.08.08. 08:34:35

@Zka: "A kapitalizmus miatt csóróvá lett embereken meg egyszerűn szarrá kell röhögnöm magam" - Semmiképp nem akarok az előző rendszer védőügyvédje lenni, de az előző rendszer bizony igazságosabban osztotta el a javakat. Bár biztos van, aki meg tudja indokolna, hogy egy cég igazgatója és dolgozói javadalmazása között miért tízsszeres a különbség (még akkor is, ha az a cég veszteséges). A Henry Fordok és Bill Gates-ek ellenére, tudomásul kell venni, hogy a kapitalizmust nem a teljesítmény jellemzi, hanem (kissé leegyszerűsítve) a másik ember palira vétele. Mindegy, mennyit dolgozol, mindegy, hogy mennyit gyártasz, mindegy, hogy mit gyártasz (társadalom számára hasznos dolgot, vagy haszontalant) egy a lényeg: találj olyan valakit/fogj egy balekot aki azt megveszi

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2013.08.08. 08:34:55

Ennyi agayatlan,kirekesztő baromságot ritkán lehet olvasni !! az érvrendszeredet felhasználva :Mentsük meg a szerencsejáték veszteseket is!
Aki ez ellen van az önzően ostoba vagy tudatosan torzít....

Knorr 2013.08.08. 08:35:24

"Nem sokban különbözik ez a gondolatmenet a feljelentők, a zsidó-, sváb-, és kulákvagyonba beköltözők, az egymást kiforgatók, az örökség felett civakodók gondolkodásától."

Kedves Posztoló!

A devizehitelesek a felelősen élőket károsítják meg, úgyhogy a k..a a..ádnak a gondolatmenete egyezik meg az antiszemita tolvajokéval nem azoké, akik pénzére a felelőtlenek ácsingóznak, akik miatt egy egész ország szív.

zsombordeak 2013.08.08. 08:36:26

@[megmondoember]: Csak szolni akartam, hogy nagyon sokban egyetertek a velemenyeddel (ezzel ellensulyozando azokat, akik csak frocsognek ellened). En sem erzem, hogy allami feladat lenne megmenteni a devizahiteleseket, akik onszantukbol spekulaltak, mert nagyobb lakast akartak, mint amit el tudnanak erni. Jol peldazza a helyzetet, hogy amikor erosodott a frank, senki nem allt sorba, hogy befizesse a nyereseget az allamkasszaba. A devizahitelesek mentese olyan, mintha mindenkinek karteritest adnank, aki nem nyert a lotton. Valamilyen segitseg esetleg beleferne (mint az arfolyamgat vagy hasonlo, illetve a gazdasag stabilizalasa, hogy ne szalljon el az arfolyam), de nagyon rombolja egy orszag moraljat es szellemi szinvonalat, ha a spekulansokat megmentjuk, mikozben a korhazakat meg a felsooktatast beboritjuk. Ha meg kene menteni valakit, azok a tanarok, az orvosok, a korhazak, stb.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:37:50

@fehérfarkas:
Ha a jelentős kamatkülönbözet és infláció különbözet ellenére is olyan sávban marad az árfolyam, mint amiről beszélsz, akkor egy 20 éves hitel végére az árainknak a svájci árak többszörösének kellene lennie, ezt józan paraszti ésszel könnyű belátni, hiszen ha CHF-HUF paritás lenne, akkor amikor itthon 5, ott 1%-os az infláció, az évente 4%-os drágulást jelentene Svájchoz képest.

Nyilván van egy jelenség, hogy a feltörekvő országok valutái a kamatkülönbözethez képest kevésbé gyengülnek, de végtelenig ezt nem lehet fenntartani, hiszen az árszínvonal nem nőhet az égig.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.08.08. 08:42:11

@endike: Nem tűnt fel, hogy kb 2000-2008 -ben végig ez volt? Most ezt kell valahogy visszafizetni.

Amúgy zárójelben megjegyzem a devizahitelesek valójában TOVÁBBERA SEM kérik, hogy mentsék meg őket! Ez csak az oszd meg és uralkodj elv újabb lépcsője, amit az itt trollkodó agymosottak szépen cumiznak is befelé.
Zárójelben megjegyzem, hogy a devizahitelesek is fizetnek adót. Rendszerint jóval többet, mint az átlag.

Melampo 2013.08.08. 08:46:27

@Dr. Sün: Nem. A bank kibocsátott hitelek mennyiségéhez képest szinte semmiféle kockázatot nem visel. A betétbiztosítás, a bankkonszolidáció szinte teljes egészében állami pénzből -azaz a mi pénzünkből-történik, a bankok minimális tartalékot kell, hogy képezzenek erre a célra.
Amikor csődbe megy, akkor az állam kifizeti helyette a betéteseket, a te pénzedből és ennek fejében megkapja a csődbe ment értéktelen bank tulajdonjogát. .

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:48:13

@Conchobar:
A kapitalizmusban nem létezik olyan, hogy javak elosztása, mindenki annyit kap a munkájáért, amennyit megadnak érte és amennyiért elvállalja. Hogy így vannak, akik éhen halnának? Arra találták ki a szociális hálót.

Melampo 2013.08.08. 08:49:12

A devizahitelesek kivétel nélkül, minden általuk elérhető fórumon fennhangon tiltakoznak az ellen, hogy őket a kormány megmentse.
Nem megmentetni akarják magukat-sőt kikérik maguknak, hogy őket megmentsék-,hanem a jogrendszert bírálják és azt követelik, hogy az
igazságszolgáltatás működjön normálisan és ne szolgai módon nyalja a pénzrendszer és a politika seggét.
Kizárólag gerinctelen bértollnokok, szerviens pártbuzi politikusok és csökött és tekervénymentes agyú kommentelők beszélnek mindenütt
folyamatosan a devizahitelesek megmentéséről, ezzel próbálva egymásnak ugrasztani a társadalom különböző csoportjait. Ki érdekből,
ki rosszindulatból, ki pénzért, ki pusztán butaságból teszi. Csoportja válogatja.
Ti melyik csoportba tartoztok?

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:51:27

@Melampo: Meg a bank csődbe megy, természetesen. Az értéke 0 lesz. A tulajdonosok, akiknek benne áll pár tíz-száz millárdjuk, elveszítik azt.
A lényegen nem változtat: a devizaadós nem pörgette a gazdaságot azzal, hogy más pénzét költötte. Az a másik pörgette, akinek a pénzét elköltötte.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:52:11

@Melampo:
Azért elég sokan követelték a semmisséget úgy, hogy onnantól kezdve ne kelljen fizetniük a hitelüket, de a ház is megmaradjon. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a betétesek pénzének annyi.

minimalista 2013.08.08. 08:52:33

@Melampo:
"Nem megmentetni akarják magukat-sőt kikérik maguknak, hogy őket megmentsék-,hanem a jogrendszert bírálják és azt követelik, hogy az
igazságszolgáltatás működjön normálisan és ne szolgai módon nyalja a pénzrendszer és a politika seggét.
Kizárólag gerinctelen bértollnokok, szerviens pártbuzi politikusok és csökött és tekervénymentes agyú kommentelők beszélnek mindenütt "

Tökéletesen egyetértek, én is erre próbáltam rámutatni!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.08.08. 08:54:31

@Ensiada Arkoveitie: Szerinted a bank tényleg a betétesek pénzét adja ki a hiteleseknek?
Ó, édes naivitás.

zsombordeak 2013.08.08. 08:55:53

A posztoló írja: "És nem csupán azért, mert egymásért, ha törik, ha szakad felelősek vagyunk, hanem azért is, és főleg azért, mert a bajba jutott hitelfelvevők legalább akkora mértékben hozzájárultak közös jólétünkhöz, mint a bankok és nagyvállalatok."

Igen, meg a bajba jutott autószerelők, meg a bajba jutott eladók, meg a bajba jutott tanárok, orvosok, óvónők, fodrászok, könyvelők, mérnökök, vállalkozók, stb. miért kéne pont a devizaárfolyamra spekulálókat megmentenünk a rajtuk kívül álló okok miatti kárukból, miközben a többieket, akik végezték a munkájukat, és ugyanúgy rajtuk kívülálló okból bajban vannak, hagyjuk tönkremenni? Mindezt a nyugdíjra félretett pénzből, meg az ország lerombolása árán. Ahogy fent írtam, ez olyan, mintha az ország egész működését annak rendelnénk alá, hogy kártérítést adjunk mindenkinek, aki nem nyert a lottón. Ez biztos nagyon erősítené a társadalom tagjainak felelősségérzetét és még jót is tenne a gazdaságnak, ugye?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 08:56:37

@Melampo:
Az OBA-ba a bankok fizetnek, nyilván így közvetve a betétes fizeti. Nyilván ha az OBA pénze nem lenne elég, kénytelen lenne az állam beavatkozni, és az is igaz, hogy az OBA pénze csak takarékszövetkezetek esetén lenne elég. De az OBA eleve csak a kisbetéteseket védi, a bankot nem menti meg.

Másrészt a közhiedelemmel ellentétben a válság során itthon nem volt állami bankmentés, a válság mélyén ugyan kaptak hitelkeretet az államtól, de végül nem lett rá szükség.

2013.08.08. 08:57:12

Szerintem ez a hiteles és a bank problémája, és ők tudják megoldani. Az állam csak a szabályozáson kell javítson (a terhek legyenek korrektek nem légből kapottak). Azon túl, a hiteles váltsa ki a hitelét kedvezőbbel ha tudja, esetleg kössön új szerződést olyan feltételekkel, amit feltételezhetően tud fizetni. Esetleg adja el a kecót és menjen kisebbe amire kevesebbet kell fizetnie.
Lehet, hogy erősen leegyszerűsített véleménynek tűnik, de én is szeretnék lakást és igyekszem is félretenni rá (5 évnél hosszabb hitellel nem szeretném), ezért jó lenne, ha az én pénzemhez senki nem nyúlna más lakásának kifizetése érdekében. A sajátom szeretném fizetni nem másét.

minimalista 2013.08.08. 08:57:27

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Nem, a betétek minimum hússzorosát, a kötelező tartalékráta mértékétől függően. A kereskedelmi bankok pénzt teremtenek a "nemzeti" bankok segedelmével.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 08:57:45

@Melampo: Én abba csoportba tartozok, aki azt mondja, hogy semmi közöm a történethez, játsszák le egymás között. Semmi olyat nem tudok elfogadni, ami szétterítti a felhalmózódott sz@rt azok között, akiknek semmi köze és beleszólása nem volt a két fél szerződésébe, annak előnyeiből semmit nem kapott.

Rádásul egy forinthitellel összehasonlítva a devizahiteles még mindig jobban járt, tehát szó sincs semmiféle károsulásról, vagy veszteségről. Legfeljebb a haszon nem lett akkora, mint eredetileg várta a hiteles, de ne már, hogy ez hivatkozási alap legyen!

Melampo 2013.08.08. 08:57:52

@Knorr: A devizahitelesek nem juthatnak hozzá a "felelősen élők" pénzéhez. A "felelősen élők" pénzéhez a bankok jutnak hozzá.
A bankok adták oda olyanoknak a pénzedet, akikről egyrészt az első másodpercben is nyilvánvaló volt, hogy nem fogják tudni visszaadni. Ráadásul olyan feltételeket szabtak, amelyek még abban az esetben is lehetetlenné tették a vissza fizetést, ha ezt a hitelfelvevő minden eszközzel megpróbálta teljesíteni.
A "felelősen élők" pénzét a bankok játszották el.
Ez nem zavar?

Melampo 2013.08.08. 09:00:11

@Ensiada Arkoveitie: A nyolcvanas évek óta egyetlen bankot sem konszolidáltak?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:01:21

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Képzeld, én veled ellentétben tudom hogyan működnek a bankok, és képes vagyok a banki mérlegek értelmezésére is, és nem urban legendeken meg youtube-os videókon szocializálódtam.

Igen, alapvetően a betétesek pénzét adja a bank kölcsön, persze ennél bonyolultabb a dolog, mert vannak bankközi hitelek, vannak értékpapírok, és persze itthon a legtöbb hazai leánybank 1,5-szer annyit hiteleztek, mint amennyi pénzük a hazai betétesektől volt, de az urban legendekkel ellentétben ezt nem a semmiből teremtették, hanem emögött külföldi pénzek voltak, amelyek mögött közvetve külföldi betétesek állnak. Ez persze szégyen az országra nézve, hiszen sokkal több lett a hitel, mint a megtakarítás, nyilván többek közt ezt nyögjük ma.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:04:14

@Melampo:
A Postabankot valóban megmentette az állam, feltőkésítette, majd eladta az Erstének.

De a válság alatt nem volt szükség hasonlóra, a csődbe ment takarékszövetkezetek kisbetéteseket pedig az OBA kártalanította, az OBA pénze pedig nem állami forrásból van (de azóta azt is államosították a narancs színű komcsik).

Conchobar 2013.08.08. 09:06:46

@Ensiada Arkoveitie: Drága barátom! A 'javak elosztása' alatt nem azt a jelenséget kell érteni, mikor egymást közt elosztjuk, hogy kinek hány trafik-koncesszió jusson. A javak elosztása alatt a megtermelt jövedelem elosztását kell érteni, ez leginkább a fizetést jelent (de idetartozik a prémium is)

Melampo 2013.08.08. 09:07:21

@Dr. Sün: A devizaadós nem pörgette a gazdaságot, hanem pont a rossz helyre kihelyezett hitelek, a nagymértékű célazonossági kockázat miatt sült be a gazdaság. Nem szabadna ennyi célazonos hitelt és főleg nem ennyi ingatlanhitelt kibocsátani.
De ezeket a hiteleket sem az adósok bocsátották ki, úgy emlékszem ők felvették. Az úgy tudom nem bűn, viszont az ilyen arányú fedezet és célazonossággal kibocsátás az igen. De ezt nem az adósok követték el.

minimalista 2013.08.08. 09:07:29

@Ensiada Arkoveitie:

Számomra is öröm, hogy ennyire képzett vagy, de akkor ezt mégis mivel magyarázod?

ecopedia.hu/kotelezo-tartalekrata

Conchobar 2013.08.08. 09:08:40

@Conchobar: jav: A javak elosztása alatt a megtermelt haszon elosztását kell érteni

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:08:49

@Melampo:
Ebben mondjuk igazad van, mert a bankoknak nem szabadott volna a saját és betéteseik érdekében kétes hiteleket adni, a betétes meg ha azt látja, hogy a bankja rossz hiteleket ad, tehát ahol kétséges a visszafizetés, akkor el érdemes vinnie onnan a pénzét.

A baj ezzel a gondolatmenettel, hogy összességében a hazai bankok nem jártak el annyira rosszul, mert még ma is stabil a pénzügyi helyzetük, rendben van a tőkemegfeleltetési mutatójuk, még azok után is, hogy a végtörlesztéssel és a bankadóval mélyen a zsebükbe nyúlt az állam. Tehát nincsenek csődveszélyben, az egyetlen kockázatuk az állami beavatkozás, de ha az állami beavatkozás miatt bukná a betétes a pénzét, akkor meg nem beszélhetünk arról, hogy a bank kúrta el, akkor bizony az állam.

Melampo 2013.08.08. 09:09:15

@Ensiada Arkoveitie: És az MNB, azzal mi történt?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.08.08. 09:10:09

@Ensiada Arkoveitie: Szóva a hatalmas banki tudásoddal Te tényleg azt feltételezed, hogy ha Kovács József Taszáron bebukja a 20 éves CHF hitelre vett Suzuki Ignis törlesztőjét, akkor egy Svájci bank felhívja John Smith befektetőt, akinek a pénzét kihelyezte, hogy bocs, buktál 2000 CHF-et?

Több kérdésem nincs.

Conchobar 2013.08.08. 09:13:51

@Ensiada Arkoveitie: "a betétes meg ha azt látja, hogy a bankja rossz hiteleket ad" - A betétes hogyan láthatná, hogy kinek ad hitelt a bank (hiszen a hitelfelvevő meg a betétes túlnyomórészt nem azonos)

Melampo 2013.08.08. 09:14:26

@Dr. Sün: Én is azt mondom, hogy játsszák le egymás között, meg a devizahitelesek is ezt szeretnék, csakhogy ehhez egy működő igazságszolgáltatás kellene nem korrupt, jellemtelen bohócok.
Mellesleg a devizahiteles nem járt jobban, mert az eddigi törlesztőrészlete nem jelent semmit. A teljes visszafizetési periódust kell nézni és nem az eddigi törlesztőrészleteket. Ez egy primitív hazugság.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:16:25

@Conchobar:
Igen, de azt, hogy ki milyen fizetést kap, a piac határozza meg (legalábbis jobb országban, ahol nem protekcionizmus hanem kapitalizmus van), lehet hőbörögni, hogy ez igazságtalan, de még mindig ez az eddig ismert legjobb fokmérője az értékteremtésnek.

@minimalista:
Próbáld meg értelmezni a dolgot.

Van Bélának 100 Ft-ja, beteszi a bankba, a bank ebből 10-et tartalékba tesz, 90-et kölcsönad Józsinak, aki ezt Bélánál pálinkára költi, Béla ezt is beteszi a bankba, ebből a bank 80-at(most nem 10%-al számoltam, hogy egyszerűbb legyen) kölcsönad Józsinak, aki ismét Bélánál páleszt vesz, amit Béla ismét betesz, majd ez 70-el és 60-al.

Ez azt jelenti, hogy 100 Ft-ja volt Bélának, de már a 2. körben a bankban van 190 Ft betét amiből 170 ki van hitelezve. Ez nem azt jelenti, hogy a hitelek mögött nincsen betét, hanem éppen azt jelenti, hogy van.

Az a baj, a bankrendszer pénzteremtését az emberek 90%-a nem érti, és úgy értelmezi, mint ha a semmiből jönne a pénz, a banknál megnyomnak egy gombot és már jön is az elektronikus pénz, holott nem erről van szó.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 09:16:37

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Hülyeséget beszélsz. A bank viseli elsősorban a kockázatot, a kisbetétes a kockázatokat tekintve a sor végén van.

Én ugyan laikus vagyok, de még én is látom, hogy ha sokan bukják be a hitelt, a bank kénytelen díjakat - pl kamatot emelni. Ez történt a végtörlesztéssel is, a jó adósok kikerültek a rendszerből, a maradék többiek átlagos kockázata nagyobb, ezért a kamatemelés. Tehát a szoprórollerre maga Orbán személyesen ültette fel a hiteleseket, többszörösen is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:20:34

@minimalista:
Egyébként a cikk is csúsztat:

"A probléma ott kezdődik hogy a bankok megfigyelték hogy egyszerre egyidőben az összes betétes soha nem veszi ki az összes letétbe helyzett pénzt. Max 10% pénzkivét van. Ezt az elvet felhasználva (megfordítva) a bankok 10% os tartalékráta esetén 10x es mennyiségű pénzt helyeznek forgalomba amit a semmiből hoznak létre úgy hogy a tízszeresét kölcsönadják annak amit betétként birtokolnak mivel ezt a gyakorlat és a tartalékráta törvény megengedi."

Ugyanis a kiindulópont ok, csak a vége nem igaz. Mert nem annak adják kölcsön a 10-szeresét amit betétként birtokolnak, hanem annak, amit első szinten betétként elhelyeztek náluk.

A 100%-os tartalékráta pedig utópia, akkor semmi értelme nem lenne a bankrendszer működésének, hiszen a bank nem hitelezhetne, akkor a beruházásokat más forrásból kellene megoldani (részvény, kötvény).

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 09:23:50

@Melampo: A teljes periódust nézzük? Lehet látni, hogy bukó lesz. Tehát jelenleg a forintosítás látszik a jó megoldásnak, az adós és a bank egyezzen meg egymással. Igazából ezt már akkor kellett volna meglépni, amikor 200 fölé ment a CHF, de a többség csak benne ücsörög a bukó üzletben, és várja a Deus Ex Machina-t.

Az igazságszolgáltatástól nem tudom, mit vársz. Aláírt a hiteles egy papírt, hogy a bank olyan kamatot és költséget állapít meg, amilyet akar. Az uzsora fogalma szabályozva van, attól igen-igen messze vannak ezek a hitelek, tehát teljesen törvényesek az én olvasatomban. Próbálkozni persze lehet.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:24:38

@Conchobar:
Nyilván nem látja, de mondjuk az gyanús lehet, ha a már a minimálbéres szomszéd is devizahitelből építkezik.

Conchobar 2013.08.08. 09:30:58

@Ensiada Arkoveitie: "Igen, de azt, hogy ki milyen fizetést kap, a piac határozza meg" - És szerinted azt mi/mik határozzák meg, hogy hogyan működik a piac, hogy milyen a kereslet-kínálat? És ami azt illeti, a piacnak köze sincs az értékteremtéshez. Ha sz@rra van kereslet, a piac nem fogja akadályozni a sz@r forgalmazását

Conchobar 2013.08.08. 09:36:34

@Ensiada Arkoveitie: Feltételezve, hogy a szomszéd megmutatja az a hitelszerződését (onnan tudja a betétes, hogy azonos a bankjuk), pontosabban, a betétesnek sok-sok minimálbéres szomszédja megmutatja a hitelszerződését (nyomortelepen lakó betétes?), mert egyetlen szomszéd, egyetlen rossz hitel miatt aligha fog pánikolni egy pszichikailag egészséges betétes

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 09:37:09

@Ensiada Arkoveitie: És biztosan mindneki tud ilyet. Nekem is van ismerősöm, aki 4 gyerek mellett, 1 fizetésre felépítette a kétszintes vityillót. A bank közben kért még fedezetbevonást, úgyhogy most már a szülők házán is jelzálog. Tutira nem fogják tudni fizetni. Felelőtlen gondolkodás a köbön.
Vagy a másik csóró ismerős, aki kétévente ugrált új devizahiteles Skodába. Anno megkaptuk tőle a lesajnálást, amiért én nem adósodtam el, és maradtam a réginél. Az autó elrohad, mire a hitel letelik, és akkor lesz egy 10 éves Fóbiája, Merci árban. Biztosan nagyon sajnálni fogom.

Én nettó betétes vagyok. És már nincs itthon pénzem, csak amennyi épp egy hónapra kell, éppen ezért. A bukta nagy lesz, de azt nem kívánom finanszírozni.

minimalista 2013.08.08. 09:37:29

@Ensiada Arkoveitie:

Megkövetlek, ha logikusan végiggondolom igazad van és a cikk csúsztat. De ez is pénzteremtés, hiszen az első 100-as betétből, ha nem is 10-szeres, de sokszoros mennyiségű kihelyezés történik a betét-hitel körforgásban. És ez így még rendben is van, ha a betéteket egészséges gazdasági tevékenység (termelés, szolgáltatás) indukálja, hiszen nem keletkezik buborék. A probléma a tőzsdén a semmiből fújt pénzekből generált betétekből (és a felelőtlen hitelezésből) adódik. Ha jól értem.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:40:47

@Conchobar:
A piaci szereplők határozza meg. Nyilván tökéletes verseny nincsen, tehát jogos, ha arról beszélsz, hogy a nagyobb vállalatok ezt manipulálhatják, ezek létező problémák.

Ha a szarra van kereslet, akkor az értékes. De ha nem a kereslet határozná meg, akkor mégis mi legyen a mérce? Majd te megmondod, mi mennyit érjen? Mert én nyugodtan megmondom neked, hogy nekem nincs szükségem tücctücc zenére, tehát akkor ne kapjon semmit az, aki ilyet csinál, ellenben aki jóféle folk metalt csinál, az keressen nagyon sokat, mert azt szeretem. Egy diszkópatkány meg azt mondaná, hogy szerinte meg a dídzsé akárkicsoda zenéje a tuti, ő kapjon sokat. Most akkor verekedjünk össze, vagy én megmondom, oszt jónapot? Nem egyszerűbb akkor az, ha mindannyian annak az előadónak a zenéjét vesszük, ami nekünk tetszik, annak a koncertjeire, bulijaira járunk, és akkor az eladásokból és a koncertbevételekből az él meg, akinek van a zenéjére kereslet? És így van ez az élet minden területén.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.08.08. 09:41:10

@Dr. Sün: Sajnos nem hallottál a bankok egyoldalú szerződésmódosításairól, ami miatt meg is büntették őket. Az árfolyammal való játszadozásokról, a kamu költségek felszámolásáról, stb...

Valójában két törvényt kellene beiktatni:
-Jelzáloghitel esetén a bank a jelzálog erejéig követelhet az adóstól, utólag új tárgyat bevonni nem lehet (USA sok tagállamában így van, de európában is van rá példa)
-Mivel valójában a CHF hitel mögött már nincs valós CHF üzlet, és a bankok nem nyilatkoztak a külföldi bank felé törlesztés tényleges árfolyamról, ezért a hitelek elszámolása a felvételkori árfolyamon történik. (Pld Horvátországban így van.)

Ez két teljesen elvárható, más országban működő követelés.
Innentől a devizahitelesekkel semmi gond nem lesz. (bár most sincs, csak mesterséges balhé)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:42:50

@Conchobar:
Ebben teljesen igazad van, valójában betétesként tényleg eléggé korlátozott a rálátás, ezért is van, hogy csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy nagy a baj.

valódi 2013.08.08. 09:43:26

@tobeor:
Már miért lenne vicc? Hogyan biztosíthanánk másképpen emberi létünk célját, a folyamatos gazdasági növekedést? Engem szerencsére a gazdasági problémák nemigen érintenek, mert igen jó, életképes cégnél dolgozom - az Egyesült Taposóakna- és Művégtaggyárban...

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 09:47:46

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Mivel valójában a CHF hitel mögött már nincs valós CHF üzlet"
Akkor megmagyaráznád nekem, hogyan adhattak az alapkamatnál alacsonyabb kamatra nemdeviza devizahitelt a bankok? Ilyen jószívüek? Jobban jártak volna állampapírral, az állam egyrészt többet is fizetett volna, és jobb adós is, mint a minimálbéres Mari néni, meg az alkoholista férje.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:48:50

@minimalista:
Ez igaz, nem árt ha a hitelek mögött fedezet is van, csak még ezt is elég nehéz kezelni rendszerszinten, ha hirtelen a mögötte lévő ingatlan értéke hirtelen esik. Itthon ebből a szempontból viszonylag jó volt a helyzet, USA-ban kevésbé, mert ott gyakran úgy adtak hitelt, hogy a felvett hitel összege a 100%-a volt a jelzálog értékének, a válságban meg ugye estek az ingatlan árak.

Egyébként érdekes azt is megnézni, hogy a legsikeresebb amerikai nagyvállalatok, nyilván ez iparág függő, de legalábbis sokuk rendkívül eladósodott, és nem azért, mert rosszul működik, hanem mert annyira olcsó a hitel. Pl. az IBM-nek nagyjából a forrásainak 80%-a hitel, és így a saját tőke arányos nyeresége évente 70-80%.

Georgina Bojana 2013.08.08. 09:50:10

@Budai Andris:
Sokan visítoznak, hogy milyen jogon segítik ISMÉT ki a devizásokat?!
Itt az ISMÉT szón van a hangsúly. Mivel a többség nem tudott végtörleszteni, mert nem volt sem a bankban, sem a cihában, sőt közeli-távoli rokonyságban sem annyi mani, hogy kipengtethette vón, a tartozását.
Az árfolyamgát úgy bukovi, ahogyan az van.
Még a bank sem tudja megsúgni, mikorra, mennyi lesz a tartozás?
Hogyan vállalhatná így be, bárki is? Most azon görcsölök aztán nehogy má' kötelező legyen EZT meglépni! Öngyilkosság. Mint ahogyan ez a svájci francos hitel is az volt. De hiába beszélem rojtosra a számat, akik örököltek, akiknek volt vagy összeadták a pénzt lakásra, házfelújításra, azok úgysem értik. A többiek pedig akik felvették, u.úgy benne vannak a zmetyiben. Tehát tudják, miről énekelek. Sokaknek forintban nem is adtak hitelt! Elutasították a bankok, csak ezt, ezt nyomták, de ezt ezerrel.
Biztosan voltak olyanok, akiknek volt rá lehetősége és meglépte, hogy több lakást is felvásárolt. De a többség élete nem erről "énekel". A többség a kilátástalanságról, arról, hogy többszörösét már visszafizették a fene nagy semmire.
*
De nem csodálkozom, a Club Rádió éles adásában - a hitelt NEM FELVEVŐK fröcskölték a jó népet, akik csak hitelből tudtak lakhatást biztosítani, vagy olcsón megvásárolt házat felújítani. A hitelt nem felvevőknek biztosan megadatott a jó lakás, amit vagy megörökölt, vagy megvásárolták. Vagy még a régi OTP-s kölcsönből ki tudták gazdálkodni a háztartási pénzből. No meg állásuk is volt, biztos!
Itt van a bukta, hogy ma semmi sem biztos! Az állás sem, a részletek nagysága sem.
Minden moccan és minden süllyed és minden olyan iszapos.
Szörnyű!
Igenis, az a véleményem, ha igazán akartak volna, már régen segítettek volna a devizásokon. De most is megy a parasztvakítás - de az ezerrel! Napi szinten! Megmondják, a képünkbe megmondják, hogy hibás a termék, meg azt, hogy rossz volt. Tudjuk!
Könyörgöm, már lépni kéne, vagy még mindig kevés az öngyilkos, a kétségbeesett, a nyomor széléről segélyt kérő ember?!
Kevés?
Meddig, meddig aszalódnak a kérdéseikkel, meg a csodálatos felismeréseikkel a fityesz eme tudorai, akiknek szándékában áll(?) a segítés.
Most megy a szöveg, a vasat a tűzben tartás, aztán majd a választás előtt valami lesz?!
Talán!
De ott a baj, hogy már senkinek sem hiszünk, mi devizások. Már lassan magunknak sem, pedig az már nagy baj! - lenne...

Conchobar 2013.08.08. 09:52:52

@Ensiada Arkoveitie: Bizony. Hiszen amiatt tud kialakulni a pánik a 24. órában, mikor a betétesek hirtelen egyszerre megrohanják a bankot, hogy kivegyék a betéteiket. Ha lenne rálátásuk, akkor ilyen roham nem tudna lenni (mert ki-ki vérmérséklete szerint időben elosztva kezdené túl kockázatosnak, vesztésre állónak látni a bank és a betétje sorsát)

Knorr 2013.08.08. 09:53:20

@Melampo: nem zavar, engem az zavar hogy sok felelőtlen ember erőn felül akart ócsó hitelt és nekem kell szívni miattuk. és még én vagyok a tisztelt posztoló által leantiszemitázva még jó hogy nácinak nem tart azért mert nem vettem fel devizahitelt nyakra főre.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 09:54:29

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Az első teljesen jogos lenne, bár megjegyzem a legtöbb helyen, ahol ilyesmi van, valójában nem ez van, hanem magáncsőd, azaz a bank nem csak a jelzáloggal terhelt ingatlanodat viszi, hanem mindenedet, de a csődeljárás lezárása után már tovább nem követelhet.

Ugyanakkor megjegyzem a jelenlegi hitelszerződéseket még annak tudatában kötötték meg a bankokkal, hogy a jelzálogon túl is követelhet a bank, tehát ez lett beárazva, szóval igazából nem jogos ez a követelés a már felvett hitelekkel kapcsolatban.

A másik dolog marhaság, mert volt CHF üzlet a hitelek mögött, csak nem feltétlenül CHF forrás, hanem pl. HUF forrás + devizaswap, azonban ez lényegtelen, mert utóbbi esetben ugyanúgy nincsen ott az a pénz a banknál, amit követelsz, hiszen az a devizaswap-el elment. Ugyanis nem az a lényeg, hogy milyen forrás van a hitel mögött, hanem az, hogy mire van fedezve. Ha CHF-re fedezed, akkor nyilván a kamat is kisebb.

Georgina Bojana 2013.08.08. 10:01:41

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
nagyon is osztom véleményedet! Itt a "mesterséges" balhén van a hangsúly.
Fityes jól manipulál, tudja, sokan benne vannak nyakig, sőt azon felül is a sz@.ban... mármint a kölcsönben, mégpedig devizásban :(
Ez a többség jól jön majd a szavazáskor!
Itt a csont! Lehet kérem rágni! Gumiból van, többször is felhasználható, mivel már többször elénk is dobták.
Kár, hogy nem tudtunk ezerrel rácuppanni!
No igen, most a SZÉLES RÉTEGRŐL, az elszegényedett, kétségbeesett állás nélkül maradottakról írnék.
No meg azokról, akik képtelenk átugorni a havi szinten megemelkedett "franc" akadályokat.
*
Az a kis réteg, akik fent lakoznak, a húsos fazék közelében, ők símán. Akadály nélkül átlendítették magukat a végtörlesztésen. Mi is a problem? kérdéssel. Hiszen nekik volt honnét előszedni a rejtett tartalékot. A többségnek nincs.
*
Most azon agyalok, hogy az a réteg, akik lefújjoznak minket, devizásokat, hogy így az ő pénzükből meg úgy az ő pénzükből, meg juj, meg micsoda fertő! No ezt nem!!!!!!
No igen, jó volna elgondolkodniuk, hogy miniszterelnökünk lányának az esküvőjén miért van ez a nagy vigyázat? Az őrszem, meg az ételek vizsgálgatása, a felügyelet, az igazoltatás, még a rajkók hegedűjébe is belekukkantgatás?!
No igen, el lehetne EZEN AGYALNI polgártársaim, kérem. Most a TI PÉNZETEKBŐL megy a halihaliereszdelahajamat-dínom is meg a dánom is!
Mert nem hiszem, hogy orbán atyuska becsengeti az erre fordított költséget a saját kis vagyonkájából. Hja, hogy nincs neki?
Hjaj, most leülök és krokodill könnyeket ejtek!
*
T. Kommentelő!
Köszönöm beírásodat, kérem, véleményezd és megköszönöm, mennyire van, vagy nincs igazam?
Félő, hogy igazam van. Tudom. Itt olvastam a neten, mennyi az előkészület, igaz, a ktsg-ról szó nem esett. Lehet, hogy titkos?
Hány százévre?!
No meg a társadalom, a mi érdekünk, hogy a "krém"nek ne legyen salmonellája, vagy ólommérgezése?!
Szörnyű! Egyáltalán a feltételezés, hogy ilyesmire is kell vigyázni.
Nem tekintek hátra, de voltak régebbi miniszterelnöki programok, amelyekre nem kellett ekkora felhajtás.
Hja, hogy fejlődünk?!
No, néne má' hogy ebben is!
Igaz, 2013-at írunk.

szivatnakanyám 2013.08.08. 10:05:42

Ezek a hitelek jelzálog alapú hitelek voltak. Tehát meg volt rá a fedezet a hitel felvételekor. Az adós tisztában volt vele, ha nem tudja fizetni a fedezetül szolgáló tulajdonát fel kell áldozni.
De ebben a rohadt magyar banki rendszerben nem úgy működnek a dolgok, hogy az adós önhibáján kívül gondolok /elvesztette a munkahelyét, betegség stb/ esetén bemegy a bankjához és közli a fizetés képtelenségét ,a bank tudomásul veszi és felbontja a szerződést viszi az ingatlant és jobb esetben talán még marad is az adósnak valami belőle. Itt nem ez működik .Évekig húzza bank a szerződés felbontását persze folyamatosan terheli a külömbféle költségekkel addig hogy pl. egy 20mill. lakásra felvett 6mill. kölcsön már rég megette az ingatlan árát és csupasz seggel mehet az utcára.Ez az embertelenség és nyereség hajhászás gátlástalan módon a bankok részéről.Létrehozva ezáltal az ingatlanok drasztikus értékvesztését és az ingatlan értékesítésének befagyását is

dzsedáj 2013.08.08. 10:07:36

Gyenge cikk. Szakmailag is torzít. Magától a szótól is rosszul vagyok, hogy hitelkárosultak...
Amikor erős volt a forint vagy ha erősödne megint, akkor mik lennének hitelgyarapodók?

Fekete Pestis 2013.08.08. 10:08:50

Gazdasági szempintból sok igazság van abban ami a posztban van.
Ugyanis a "pénznek gurulnia kell" c. fogyasztásra alapuló világ tényleg így müködik.

Ez azonban csak azt mutatja, hogy ez a világ sajnos korlátozottan életképes. Hiszen a józan ész azt diktálja, hogy az a rendszer, amelyik ilyen illogikusan müködik ( vagyis a károkozó megmentése fontos a rrndszer szempontjából ) életképtelen.

Félreéertés ne essék : én is ebböl a rendszerböl élek. De ettöl még ez lehet életképtelen.

Hogy az erkölcstelenségéröl ( vagyis hogy más vigye el azt a szart, ami nem az ö hibájából állt elö - p.l. forinthitelesek, megtakarítók, etc ) már ne is beszéljünk.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 10:09:05

@szivatnakanyám:
Van lehetőség arra, hogy ez esetben az adós adja el még időben az ingatlant és fizeti ki belőle a hitelt.

valódi 2013.08.08. 10:13:18

@Conchobar: a teremtett világ logikája a "haszon" fogalmát nem ismeri. Bármely érték úgy jön létre, hogy az anyag egy darabja konkrét emberi munka révén átalakul... A mai pénzforgalomban a kamatnak nincs semmiféle reáltartalma.

Conchobar 2013.08.08. 10:19:13

@Georgina Bojana: "Ez a többség jól jön majd a szavazáskor!" - Ha többségnek nem is többség, meg nem is biztos, hogy a majdani választásokra gyúrnak, de az borítékolható, hogy népszerűségi, támogatottság-kereső oka van a devizahitelesek felkarolásának. Hasonló a hajdúbétesek ügye is, mikoris, Bajnai játékba jelentkezése után, 2013-ban minden előzetes figyelmeztetés nélkül meglátta őket a kormány (és kárpótolta őket)

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.08. 10:22:13

@valódi: Ha van egy autóm, vagy fúrógépem, azt kölcsön adhatom valakinek, akinek szüksége van rá, méghozzá megfelelő díj ellenében, azaz pénzért.
Csak azért, mert történetesen nem autót adok kölcsön, hanem közvetlenül pénzt, szerinted már nincs is a kölcsönzésnek díja? Ugyanis ezt hívjuk ebben az esetben kamatnak.

meggyes alfonz 2013.08.08. 10:27:25

Komolyan tele van a hócsukám.
Sírnak-rínak a devizahitelesek, hogy így meg úgy nem tájékoztatták őket, miközben a PSZÁF, az MNB egymás után adta ki a figyelmeztetéseket 2002-től folyamatosan!
A google segít a keresésben: www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=deviz%C3%A1ban%20felvett%20hitel%20vesz%C3%A9lyei&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.sze.hu%2Fetk%2F_konferencia%2Fpublikacio%2FNet%2Feloadas_hajdu_emese_tatay_tibor.doc&ei=rVMDUvHiF4ba4QTC8YDQDg&usg=AFQjCNF1q7zAQDsbpPS8w10VZ-pByX7lJw&bvm=bv.50500085,d.bGE

vagy pl. itt egy 2004-es cikk: www.portfolio.hu/gazdasag/penzugy/pszaf_amit_a_devizahitelekrol_tudni_kell.45398.html

A bankoknak már kb. 400 milliárd Forintban került ez az egész. Biztosan tovább lehet őket terhelni? A végén úgyis a jól fizetők fogják kifizetni. Akkor őket terheljük még agyon?

Mi a tökért kellett 2x akkora házat venni, mint amire lehetőség volt? Miért kellett nagyobb autót vagy egyáltalán új autót venni, amikor nem volt rá elég pénz.
Nem akarok a felelőtlen emberek helyett fizetni! Hány bőrt akarnak még lehúzni az előrelátó, normális emberekről?

Persze kell egy program, hogy a nem fizetők ne kerüljenek az utcára. De nem mindegy, hogy ez mennyibe fog társadalmi szinten kerülni!

Conchobar 2013.08.08. 10:29:03

@valódi: Ha nem akarod haszonnak nevezni, akkor fogalmazd másnak az ember tevékenysége által létrehozott "ÉRTÉK" (ami lehet a társadalom számára értéktelen, haszontalan, felesleges valami is) értékesítése/eladása által realizált pénzben kifejezhető többletet. Akkor mi ennek a neve, ha nem 'haszon'?

Conchobar 2013.08.08. 10:33:19

@Conchobar: Persze, befektetett költséggel még finomítani kellene

desw 2013.08.08. 11:07:12

"Hogy ők csak maguk előnyére vették fel azt a hitelt, éppen olyan hazugság, mint a gonosz háttérhatalomról szőtt rémmese. Aki ilyesmiben hisz, aki ilyesmit állít, aki ennyire takarékosan bánik gondolkodási képességeivel, az mindenféle egyéb aljasságra is képes. "

Azért vet valaki lapostévét, mert pörgetni akarta a gazdaságot??? Anyám!!!

Szóval ha én igaz hazaffy akarok lenni, akkor provident hitelből megyek kocsmázni és naponta elszívok 2 doboz cigit? Mer' akkor a hitel majd jól megpörgeti a gazdaságot és lesz egy csomó jövedékiadó bevétele az országnak!!! Értem!

desw 2013.08.08. 11:14:04

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

"Valójában két törvényt kellene beiktatni:
-Jelzáloghitel esetén a bank a jelzálog erejéig követelhet az adóstól, utólag új tárgyat bevonni nem lehet (USA sok tagállamában így van, de európában is van rá példa)"

Ez korábban így volt. Mi is volt akkor a baja a T. állampolgároknak? Hogy a köcsög bank csak 50-60%-ot hajlandó behitelezni. Ugyanez a réteg köpködött akkoris, hogy a köcsög bank csak a gazdagoknak ad hitelt, akik össze tudják kaparni a 40-50%-nyi önrészt, jómunkásembernek meg nem.

szivatnakanyám 2013.08.08. 11:16:35

@Ensiada Arkoveitie: Ha nincs fizetőképes kereslet?
Mert hitel és támogatás nélkül ki tud megspórolni egy ingatlanra valót? A spekulánsok meg kivárnak míg a béka feneke alá nem kerül az ingatlanok ára.Láthatnád, hogy dugig van a piac ingatlan eladással.Hiába menekülne szerencsétlen neki is ez lenne a legjobb megoldás ha tudná értékesíteni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.08.08. 11:17:55

@Kelly és a szexi dög: Mennyi volt a bankok vesztesége az utóbbi két-három évben?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.08.08. 11:21:32

@me__ga: Az a baj, hogy a PSZÁF figyelmeztetésekre senki se hallgatott, a törvényhozók még véletlenül sem korlátozták a devizahiteleket (elég lett volna a lengyel példát követni), bankok és a hitelfelvevők pedig teljesen agyatlanul viselkedtek, azt hitték, sose lesz rosszabb se az árfolyam, se az ingatlan piaci értéke.

dzsedáj 2013.08.08. 11:30:20

@Étteremkritikus: Csak tavaly több mint 150 milliárd

Borenbukk 2013.08.08. 11:39:43

@gyárvárosi: Mitol mas a bank? Attol hogy ha o bukik, akkor megy a beteteseik penze is, meg a hiteleseike is. Minden resztvevo ugyanugy sziv, mint mas cegek csodjenel, plusz meg az ugyfeleik is. Ez egy nagyobb bank eseten akkora pofon a gazdasagnak, amit egy allam altalaban nem mer kockaztatni.

Melampo 2013.08.08. 12:30:17

@Dr. Sün: Egy szerződés nem attól válik érvényessé, hogy aláírják. Ennek a szerződésnek még rengeteg jogi kritériumnak kell megfelelnie. Például törvényesnek is kell lennie az ügyletnek. A Kúria sincs veled egy véleményen, szerinte ugyanis semmis az összes szerződés. A többi európai bíróságról már nem is beszélve. Az osztrák legfelső bíróság pl.250 000 esetben ítélt meg kártérítést az itteninél sokkal korrektebb szerződések miatt.
A forintosítás pedig nem csak baromság, de ráadásul kizárólag a bankoknak jó.
Amit a hitelfelvevő a mindenkori pillanatnyi árfolyamnak megfelelően befizet, azt a bank az ő néhány százalékos jutaléka, a kamat levonása után tovább is adja a refinanszírozónak.
-Mivel a kamatok estek az árfolyamok emelkedtek ez a bankok számára kezelhetetlen szituációt teremtett.
Az ő néhány százalékos jutaléka csökkent, viszont az árfolyam emelkedés miatt nem fizető, bedőlő hitelek sokkal több veszteséget okoztak mint az ő az ő néhány százalékos jutaléka. Az árfolyam különbözet nem a kihelyező banknál van, azt ő is továbbadta a refinanszírozónak . Az árfolyam változásából eredő nyereség tehát nem a kereskedelmi bankoknál van, hanem a refinanszírozónál található. A veszteség, a bedőlő hitelek viszont nála vannak az utolsó fillérig.
Mivel a kamatok csökkentek, vagy a törlesztőrészletek csökkentek volna drasztikusan,-hiszen ezeknek a zöme az esedékes kamat és csak igen kis része a tőketörlesztés-vagy fix összegű törlesztés esetén rohamosan csökkent volna tőke és ez a csökkenés nagyobb lett volna mint az árfolyam emelkedésből származó növekedés. A bakok haszna régóta, mesze nem fedezi a rossz hitelek okozta veszteségeket. Ezt próbálták és próbálják a különböző kitalált ürügyekkel megemelt kamatokkal és egyéb költségekkel valamilyen módon fedezni.
Röviden a bankok kötöttek egy rossz szerződést, képtelen mértékben túlhiteleztek egy piacot és ezeknek a hiteleknek a forrását ráadásul olyan kockázatos tranzakciókkal biztosították amelyek szinte biztos volt, hogy össze fognak omlani.
Tehát nem a devizahiteleseket mentik, hanem a devizahitelesek pénzéből mentik a pénzügyi rendszert és a bankokat.

jeriko 2013.08.08. 12:45:45

Akik szerint a hitelfelvevők tehetnek mindenről, és az államnak meg a bankoknak nincs felelőssége, az nézzem meg az itt látható videókat:

index.hu/gazdasag/2013/08/07/ezert_is_johettek_a_devizahitelek/

Szerintem ha akkor elég volt a bankoknak az ingatlanfedezet, és adtak 11 millió hitelt egy 15milliós lakásra, ami most ér 9 milliót, a hiteltartozás meg 16 millió, akkor teljesen jogosnak érzem, hogy a bank kapja meg a lakást, és azzal legyen letudva az adósság. Mivel ők becsülték fel az ingatlan értékét és ők döntöttek a hitel kihelyezéséről, minimum, hogy ez az ő kockázatuk.

Melampo 2013.08.08. 12:47:12

@Knorr: De te a pénzedet a "sok felelőtlen ember"-nek adtad oda és ők szórták szét a szélbe, vagy a banknak és az adta oda valakiknek aki most nem tudja visszaadni?

Melampo 2013.08.08. 12:53:57

@me__ga: A devizahitelesek kivétel nélkül, minden általuk elérhető fórumon fennhangon tiltakoznak az ellen, hogy őket a kormány megmentse.
Nem megmentetni akarják magukat-sőt kikérik maguknak, hogy őket megmentsék-,hanem a jogrendszert bírálják és azt követelik, hogy az
igazságszolgáltatás működjön normálisan és ne szolgai módon nyalja a pénzrendszer és a politika seggét.
Kizárólag gerinctelen bértollnokok, szerviens pártbuzi politikusok és csökött és tekervénymentes agyú kommentelők beszélnek mindenütt
folyamatosan a devizahitelesek megmentéséről, ezzel próbálva egymásnak ugrasztani a társadalom különböző csoportjait. Ki érdekből,
ki rosszindulatból, ki pénzért, ki pusztán butaságból teszi. Csoportja válogatja.
Te melyik csoportba tartozol?

buta_lúd (törölt) 2013.08.08. 12:55:28

Én nem vitatom, hogy elérte az adósok problémaszintje azt, amit már össztársadalmilag valahogyan kezelni kell -tőlem aztán nevezhetik, megmentésnek-, de azért kezelés és kezelés között nagyok lehetnek a különbségek.
Pl. az előtörlesztés össztársadalmi előnyeit valaki kifejthetné.
A posztíró meg azt magyarázhatná el, hogy Lajosunk idézett mondata hogyan csűr és csavar, mert én nem ezt látom. Amit látok, az egy ténymegállapítás -hangsúlyozom, nem állítom, hogy nem csűr-csavar, csak én nem látom hogyan teszi.

Melampo 2013.08.08. 12:59:55

@desw: Meg foglak lepni! A pénz úgy keletkezik, hogy a felelőtlen hitelfelvevő elzálogosítja valamijét- ingatlanát, munkaerejét, stb.- és megígéri, hogy ledolgozza a kapott javak értékét. Az ő ígéretének a számszerű leírása az a pénz ami a zsebedben van. Annak köszönheted azt, hogy pénz van a zsebedben, hogy valaki hajlandó volt eladósodni.

Melampo 2013.08.08. 13:07:43

@Ensiada Arkoveitie: Hogy mondhatsz ilyen idiótaságot? Az ingatlanlufit fújó bankot az adósnak úgy kellene megmentetni, hogy a saját ingatlanát a felelőtlenül az ingatlanpiacot túlhitelező bank által tönkretett piacon nyomott áron eladva fizesse ki a bank behajthatatlan kihelyezéseit? Eddig azt hittem, hogy egy értelmes emberrel vitatkozok.

Melampo 2013.08.08. 13:19:57

@Ensiada Arkoveitie: "A 100%-os tartalékráta pedig utópia, akkor semmi értelme nem lenne a bankrendszer működésének, hiszen a bank nem hitelezhetne, akkor a beruházásokat más forrásból kellene megoldani (részvény, kötvény).
A 100%-os tartalékráta nem utópia, az lenne a mai pénzrendszer működésének a hibáit kiküszöbölő egyetlen lehetséges megoldás,akkor ugyanis ketté lehetne választani a csereeszközként használatos pénzt a befektetni szándékozott megtakarításoktól. Ettől továbbra is lenne értelme a bankrendszer működésének, hiszen a bank továbbra is hitelezhetne, csak a beruházásokat más forrásból kellene megoldani (részvény, kötvény) mint írtad.
Ebben az esetben viszont nem tudna visszaélni a csereszköz piacról történő kivonása, ellenőrizetlen piacra öntése, a hiteleken keresztül történő jövedelem újraelosztás, a teljes gazdasági profilmanipulálás eszközeivel. Ezt hatalmat a pénzrendszer szereplői nem szívesen engednék ki a kezükből.
Valamint a megtakarító sem tudná a saját felelősségét másra hárítani. Aki hülyeségbe fektetne az el is bukná és nem lenne kire fogni.

valódi 2013.08.08. 13:39:34

@Dr. Sün: Más léptékben gondoltam! Egy sommás és igazán megfontolandó vélemény: „.... A pénz magántulajdon. Nem az államoké – vagyis, mégoly áttételesen is, nem az embereké –, 'független jegybankok' eregetik; nem arany, nem árukészlet, nem valami, hanem semmi, a 'bankrendszer fizetési ígérete'. 2008 szeptemberében összeomlott egy sor bank a fizetési ígéretével együtt. Egy gombostű sem tűnt el, csak a nullák potyogtak le a folyószámlákról....” (Czakó Gábor - A Nagy Semmi-terv - http://www.okotáj.hu)
Ez a virtuális "érték", amit most pénznek hívunk, az egyetlen olyan áru, ami nem avul, az ún. kamat miatt nem csökken az értéke - a valódi, teremtett világban semmi sem lehet ilyen, ezért már maga a jelenség is teljességgel természetellenes!

valódi 2013.08.08. 13:47:19

@Conchobar: "Ha nem akarod haszonnak nevezni, akkor fogalmazd másnak az ember tevékenysége által létrehozott "ÉRTÉK" (ami lehet a társadalom számára értéktelen, haszontalan, felesleges valami is) értékesítése/eladása által realizált pénzben kifejezhető többletet. Akkor mi ennek a neve, ha nem 'haszon'?" - tetted fel a kérdést, de már meg is válaszoltad: "...ami lehet a társadalom számára értéktelen, haszontalan, felesleges valami is"!
Hogy lehet "haszon" valami, ami a "társadalom számára értéktelen,haszontalan"?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.08. 14:26:35

@delejes: (nem te vagy az egyetlen, a devizahitelesek döntő többsége még ma is kevesebbet fizet, mint amennyit forintra kaptak volna)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.08.08. 14:49:07

@Conchobar: "A Henry Fordok és Bill Gates-ek ellenére, tudomásul kell venni, hogy a kapitalizmust nem a teljesítmény jellemzi, hanem (kissé leegyszerűsítve) a másik ember palira vétele."

Na ez a kis vörös könyvecskébe való hazugság.

Gates nem piramisjátékból, vagy hamis csekkel gazdagodott meg, ahogy Ford sem. Mindketten létrehoztak egy vállalatot, sokat dolgoztak rajta, hogy megteremtsék a környezetet olyan termékek előállításához, amit az emberek szívesen megvesznek. És bumm lett T-Model, meg Windows. Most lehet sírni, hogy a munkás aki összerakja a Fordot miért kap sokkal kevesebbet, mint az ember, aki nélkül lehet nem lenne Ford, de pont az a lényeg, hogy a munkás bizony ezt nem bírja így megcsinálni, ezért nem is kap annyit, mint a Ford, aki igen. Itt csak az talál átbaszást, aki nagyon akar.

Tessék ránézni az előző rendszerre, amikor dillettáns jómunkásemberi mentalitással vezettek gyárakat, és meg is lett az eredménye: jó nagy veszteség. Ott ahol meg a gonosz tőke gonoszkodik, ott a munkásnak is két kocsija van, mert kell egy a gyereknek is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 15:20:56

@szivatnakanyám:
Nyilván ez a valódi probléma, és nem az, hogy húzza az időt a bank, a bank nyilván azért húzza az időt, mert nem tudná eladni olyan áron, amennyi az adósság értéke, ráadásul már eleve árul egy rakás ingatlant.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 15:23:07

@Melampo:
Nem a bankot kell megmentenie, hanem saját magát, én ugyanis arra reagáltam, hogy a bank húzza az időt, az adósnak meg nő a tartozása, erre írtam, hogy akkor adja el az adós, ha a bank húzza az időt. Ja, hogy nem megy az könnyen? De hát akkor ez a probléma, és nem az, hogy a bank mennyire húzza az időt, az már egy okozat.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.08. 15:28:13

@Melampo:
A pénzmultiplikáció oka az, hogy valaki kölcsönvesz pénzt, amit elkölt, valaki meg az ebből a költekezésből származó bevételt befekteti. Ha nem bankbetétben realizálódna, hanem kötvényekben, ugyanott tartanánk, de ha részvényekben, akkor is megtörténne a multiplikáció, mivel az esetben a részvényesek pénzét hitelezné ki a bank, a hitelezett pénz pedig eljutna újra olyanokhoz, akik ismét részvényt vennének.

fehérfarkas 2013.08.08. 16:48:25

@Ensiada Arkoveitie:
Az valóban igaz, hogy az "elmúlt8évben" a túl erős volt a Forint, és a kormány gyengíteni akarta, a Járai jegybankelnök pedig pont arra hívatkozva tartotta erősen (mesterségesen a kamatpolitikája révén), hogy a gyenge forint növeli az inflációt, és neki az infláció elleni harc a legfőbb feladata. Hogy miben volt igaza a kormánynak, és miben Járainak, ahhoz tudnunk kell, hogy mennyi is volt akkoriban az árfolyam, és mennyire is akarták legyengíteni a forintot a szoci kormányok. Járai 240-260 Ft/Euró árfolyamsávhoz ragaszkodott, a szocik kormányok meg 260-280 Ft/Euró árfolyamsávot tartottak volna jónak. Az akkor ellenzéki Fidesz meg már 270 Ft/Euró árfolyamnál nemzethalálról jajveszékelt. Ehhez képest most az árfolyam 2010 nyara óta 280-320 Ft/Euró között mozog. Svájci Frankban még durvább forintgyengüés történt. Korábban betettem a pontos adatokat az MNB adatbázisából.

A másik dolog pedig, hogy rossz az ok-okozati összefüggésre való hivatkozásod. Ugyanis a gyenge árfolyam növeli az inflációt. És ha te az infláció miatt akarod gyengíteni a Forintot, akkor az a 22-es csapdája, mert a gyengébb Forint még magadabb inflációt fog gerjeszteni, ami miatt, ha a saját logikádhoz hű akarsz maradni, akkor tovább kell gyengítened a Forint, ami meg... (és kezdődik előlről az egész).

Továbbá kihagytad azt, hogy az árfolyam optimális erősségének a gazdaság valós teljesítményétől kellene függnie úgy, hogy annak további növekedését segítse. Az ezredforduló után az infláció is és a GDP is 4-5% között növekedett éves szinten. Hol van ez ahhoz, amikor a rendszerváltás utáni években 40%-os éves infláció volt és 20%-os GDP visszaesés (ami az ezredfordulóra GDP növekedésbe fordult át, és az infláció is 10% körüli éves szintre csökkent)?

Ráadásul a Forint árfolyamát nem lehet csak Svájc-Magyarország közti inflációs különbséghez igazítani. Márcsak azért sem, mert az EU-val Euró alapon számolunk el, az EU-n kívüli országokkal meg Dollárban. És sem az Eurózóna országainak, sem az USÁ-nak az inflációja, sem a GDP növekedésük nem pont ugyanakkora mint Svájcé. Vagyis ha csak és kizárólag az inflációs különbséget nézzük, akkor is sokkal komplexebb a dolog, mintsem egyetlen ország inflációs változásához hasonlítva állapítsuk meg az árfolyamot.

Lehet, hogy a mikorökönómiában elég a mérlegadatokat egymás mellé tenni, és egy számológépet a kézbe venni és a kivonás-összeadás műveletet elvégezni, és a kapott különbséget meg a megfelelő mérlegrovatba beírni, de a makorökonómia ennél kicsit komplexebb, mert itt a különböző hatásokkal is számolni kell (pl. az árfolyam csökkentése segítheti az exportot, de megdrágítja a nyersanyagbeszerzési és enegriaimport költségeket - ami egy nyersanyagokban és energiában importra szoruló ország esetében kulcsfontosságú tényező).

Melampo 2013.08.08. 18:55:11

@Ensiada Arkoveitie: Nem a multiplikáció most sem a probléma, hanem az, hogy egyrészt a pénzkibocsátáskor a leszámítolás felelősségének a gazdasági közösségre testálása tarthatatlan, másrészt a likviditás időbeni eloszlásának szabályozatlansága még inkább az. Nem beszélve arról, hogy a hitelkihelyezés az újraelosztással, a gazdaságba és ezen keresztül a politikában korlátlan hatalmat biztosít a hitelkihelyezőnek. Ezzel lehet gazdasági válságokat okozni.
Miféle demokráciáról beszélünk, amikor a hatalom legfőbb és igazi birtokosait senki nem választja?
Aki pénzt bocsát ki annak a fedezetért száz százalékban helyt kellene állni és aki befektet annak a befektetés minden kockázatát viselnie kellene. A likviditás folyamatos kontrollját pedig el kellene, hogy lássa egy jegybank. Miért nem teszi?
Egyben ő a központi leszámítoló és jelzálogbank is egyben. Ha ezeknek a feladatait nem látja el, akkor mit csinál és minek?

Melampo 2013.08.08. 19:02:13

@Ensiada Arkoveitie: De könyörgöm, itt a bank egy pénzkibocsátó és ha nem tudja a kibocsátott pénz fedezetét biztosítani, akkor a buktát neki kellene lenyelni a saját tőkéjéből és a részvényesei pénzéből és nem az időt húzni addig amíg a betétesei pénzét is el nem bukja. Pont ez a probléma, ezért kell őket únos-úntalan megmenteni, mert amíg a saját tőkéjéből kellene helytállni addig húzza az időt, vakaródzik, mérleget hamisít, hátha történik valami és ha mégsem hát na bumm ő akkor sem bukhat többet mint a saját vagyona. A többi veszteséget a közösség viseli.

Melampo 2013.08.08. 19:08:51

@Ensiada Arkoveitie: Azt az ingatlan lufit amit nálunk is elkezdtek felfújni a bankok az elején a 2005-6 periódusban meg kellett volna állítani. Ebben a PSZÁF-nak és az MNB-nek elévülhetetlen érdemei vannak. Azért a cél és fedezet kockázati válságért amit nyugat Európában okoztak egy lazább, közepes diktatúrában százával végezték volna ki a bankok vezetőit
süti beállítások módosítása