HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Az igazi törésvonal

2013.12.19. 22:10 Ratius

Rogán Antal Fidesz frakcióvezető a devizahitelezés ügyében hozott jogegységi határozat után úgy vélekedett: a Kúria a bankok oldalára állt. Álságos nyilatkozat. Minta Rogán Antal nem tudná: a Kúriát ők állították oda. Már úgy értem ők, a rendszerváltó politikai elit.

antikap 2.JPGNem kell ahhoz marxistának lenni, hogy tudjuk, minden hatalom osztályhatalom. Ma már persze árnyaltabban fogalmaz a szociológia. Elavult kifejezés lett a társadalmi osztály és helyét a hatalomból így vagy úgy részesülő rétegek, érdekeiket hatékonyabban vagy kevésbé hatékonyan érvényesítő csoportok foglalták el. Az osztályharc fogalma is kiment a divatból. Társadalmi dinamikákról beszélünk inkább, hiszen ezek árnyaltabban és hitelesebben írják le a társadalmi mozgásokat, mint a marxi terminológia. De azért ma pontosan ugyanúgy látja minden szakember, mint látta százötven évvel ezelőtt: a törvények érdekeket testesítenek meg, csoportérdekeket, s csak annyiban képviselik a közjót, amennyiben a preferált csoportok – úgy általában – áldásos tevékenységet folytatnak.

Nem kell ahhoz gazdaságtörténésznek lenni, hogy lássuk, a rendszerváltás folyamatának legnagyobb tévedése az volt, amikor a politikai elit minden komolyabb megfontolás nélkül elfogadta a globális kapitalizmus hiszekegyét, és kiszolgáltatta az ország minden erőforrását a multinacionális nagyvállalatoknak, nemzetközi bankhálózatoknak. Minden erőforrását, mondom, s ezen erőforrások közé értem a jogrendet is. Ilyen körülmények között nem is lehet csodálkozni azon, hogy a paragrafusokhoz mereven ragaszkodó jogásztársadalom, szakmai hitelének megfelelően kizárólag jogi nézőpontból vizsgálta a devizahitelesek ügyét. Úgy döntött, ahogyan döntenie kellett.

Nem kell ahhoz politikusnak lenni, hogy felfogjuk, a Kúria döntésének nyomán a rendszerváltás jogalkotói folyamatának egésze válik megkérdőjelezhetővé. Elég, ha pillantást vetünk arra, milyen csoportok üdvözölték lelkesen a jogegységi határozatot: A határozat közzététele után emelkedett az OTP, a MOL, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon részvények árfolyama. A BUX 1,93 százalékos emelkedést produkált hétfőn. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a piaci szereplők tekintélyes része számolt azzal, hogy a devizahitelek kapcsán a bankoknak a markáns veszteségeket kell leírni, és az a várakozás gyengítette a forintot az elmúlt hónapokban. A mostani döntés alapján úgy tűnik, hogy a bankok eddig leírt veszteségei nem nőnek jelentősen tovább, ezzel a forintra nehezedő nyomás csökken. A Kúria határozata enyhíti a piaci feszültséget. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy vélekedett, a Kúria határozatával a legrosszabb forgatókönyv veszélye elhárult.

Nem kell ahhoz részvényesnek vagy banktulajdonosnak lenni, hogy felfedezzük, a befektetői érdekeket szinte kizárólagosan védelmező rendszerváltó jogrend mellett komoly erőcsoportok állnak. A jogegységi határozattal kapcsolatos nyilatkozatok közül könnyedén kiválogathatók azok, amelyek a jogi normák érvényben hagyása mellett javasolják a legszegényebbek megsegítését.
Az MSZP-s Simon Gábor a Kúria hétfői döntését úgy értékelte, hogy innentől kezdve nincs ok arra, hogy a kormány tovább halogassa az érdemi lépéseket, a Nemzeti Eszközkezelő megerősítését, a bérlakásprogram elindítását. Az Együtt-PM véleménye szerint a Kúria döntését sem kormányfőnek, sem pártoknak nem illik befolyásolni, vagy véleményezni. Bajnaiék valós megoldásokat várnak a kormánytól, de úgy vélik, ehhez csak jogállami eszközöket lehet felhasználni.

Nem kell ahhoz komoly rendszerkritikai tapasztalat, hogy felismerjük, melyek azok a politikai erők, amelyek – a multinacionális érdekek ellenére is – ki szeretnék szabadítani az országot a rendszerváltás téves és egyoldalú jogrendjéből. Az LMP-s Schiffer András szerint azt kéne vizsgálni, milyen törvényalkotási lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy a bankok „csalárd módon ne fosztogathassák tovább” az embereket. A Jobbik szerint a Kúria hétfői döntésével bebizonyosodott, hogy a bíróság nem fog a devizahitelesek oldalára állni, csak a bankok érdekeit védi. A Jobbik a legkeményebben visszautasítja a Kúria döntését. Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint a Kúria nem hozott döntést az erőfölénnyel való visszaélés, azaz az egyoldalú szerződésmódosítás tekintetében. Kövér László, az Országgyűlés elnökeazt pedig a következőképp nyilatkozott:az igazságszolgáltatás tagjai példát vehetnének a környező országokról, ahol a hasonló ügyekben a bíróságok a saját polgáraik oldalára álltak, nem pedig az idegen kézben lévő bankokéra.

Nem kell ahhoz forradalmárnak lenni, hogy tudjuk, katasztrofális következményekkel járhat az, ha a devizahitelesek ügye nem oldódik meg rövidesen. Magyarországon közelítőleg félmillió olyan ember van, aki devizahitelben került eladósításra. Az eladósodottak közvetlen családtagjaikkal együtt 2-3 millió embert jelentenek. Ők közvetlenül érintettek. De a felvett hitel – illetve a hitelre és nem áruvásárlásra költött forintok – közvetett módon mindannyiunk életét befolyásolják. Mindenkinek kevesebb jut, mindannyiunk pénze az, amit a külföldi bankok profitként kivisznek az országból.

Nem kell ahhoz végzetesen altruistának lenni, hogy belássuk, téves és szűk látókörű nézet az, hogy a devizahitelesek maguknak köszönhetik problémáikat. Az ő problémájuk a mi problémánk is. A lakosság harmadának kiszolgáltatottsága a maradék kétharmadot is lehetetlen helyzetbe hozza. Az ő problémájuk a mi problémánk is. A rendszerváltás során létrehozott jogrend nem pusztán a devizahiteleseknek hátrányos, de általában mindenkinek az. Kivéve persze a bankokat és más multinacionális érdekcsoportokat.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

 

 

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr185700201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.12.20. 08:32:26

Jaj de buta vagy blogger koma.

2013.12.20. 08:49:10

Ez akkora faszság, hogy nagyobbat összehordani szinte már képtelenség. Nem is veszem a fáradságot, hogy tételesen megcáfoljam. A blogger egyszerűen korlátolt szellemi képességű, ami önmagában nem volna akkora tragédia, csak sajnos publikálja a hülyeségeit.... :(

Szelesztia 2013.12.20. 09:12:52

Azt azért remélem tudjátok kedves előttem szólók, hogy magatokat minősítitek. Most vagy alkossatok véleményt és érveljetek, vagy maradjatok csöndben.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.20. 09:13:41

Politikus: demagóg

Kúria: nem áll senki pártjára, hanem a magyar jogi környezet ismeretében törvényt értelmez

Blogger: buta

Felelősség: Mindenkori kormány / ellenzék- 60%, bankok: 10%, adósok: 30%

A Ft és a tőzsdei cégek papírjai pedig azért erősödtek, mert a kúria döntése után az ország egy kicsit kevésbé látszott afrikai banánköztársaságnak, mint amilyenné az Orbán kormány valójában tette.

31/48 2013.12.20. 09:19:33

A primitív demagógiának ez a szintje már tényleg egyszerűen nem enged semmilyen érdemi hozzászólást, szinten minden mondat alatt ott lapul egy ordas nagy hazugság.

Viszont jó lenne leszámolni két tévképzettel: az első, hogy a devizahiteleket felvevők mind a kis családi fészkükre szerezték be a gonosz nagy multitól a hitelt.

A másik, hogy ezt az országot valaha is sikerül fejlett és sikeres gazdasággá alakítani multik nélkül. Az egy dolog, hogy milyen multik, milyen adózási feltételek mellett, mit és hogyan termelnek; de ha elkezdjük macerálni a jogi környezetet akkor nagyon gyorsan a tőkeszegény harmadik világban találhatjuk magunkat.

Arról nem is beszélve, hogy a banszektort éppen most veri agyon a "rendszerváltó elit", aminek beláthatatlan következményei lesznek a vállalati hitelezésre, a feketegazdaságra és általában a pénzügyi kultúrára nézve.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.12.20. 09:26:52

2-3 millió embert érint ?

Szóval abban az elmúltnyócévben 2-3 millió ember családja épített új házat, lakást a hiteléből ?

Nem csoda, ha úgy meggyűlölték a kormányt, hogy a fidesznek fülkeforradalmaztak.

Túl jódolguk volt.
Orbán óta senkise épít új házat-lakást, de még régit se vakol.

És most milyen elégedettek ezzel az orbánsággal a népek.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.12.20. 09:37:43

"az igazságszolgáltatás tagjai példát vehetnének a környező országokról, ahol a hasonló ügyekben a bíróságok a saját polgáraik oldalára álltak, nem pedig az idegen kézben lévő bankokéra."

Ez is de kurva demagóg szöveg!!!! :((((((((

Annyira tipikus kövér- és jobber-szöveg!

Szóval nem az igazság számít, hanem hogy kihez húzunk!
Hát csoda, hogy ebben a kurva országban mindenkinek kettős mércéje van??? Mindig csak nekem/nekünk és a mi kutyánk kölykének adhatunk igazat, másoknak sosem.

Mellesleg: az otp sosem adott ki devizahitelt??? mert az otp tán mégse "idegen kézben lévő bank"...!!! Szóval nem csak demagóg, hanem hazug szöveg is!

Larry Silverstein 2013.12.20. 09:42:47

@31/48: 'A másik, hogy ezt az országot valaha is sikerül fejlett és sikeres gazdasággá alakítani multik nélkül.'

Senki sem akarja elküldeni a multikat, de ennek semmi köze a felzárkózáshoz. Afrika azért nem zárkózik fel soha, mert ott is ott vannak ugyanezek a multik.

'Arról nem is beszélve, hogy a banszektort éppen most veri agyon a "rendszerváltó elit", aminek beláthatatlan következményei lesznek a vállalati hitelezésre'

Megintcsak nem ver szét senki semmit nem ver szét, csak növelnék benne a magyar tulajdont, helyesen. Ma az állam sokkal jobb állapotban van mint 2010ben.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.12.20. 09:43:39

Az igazságszolgáltatás kövér módja:

- Bíró, itt van két parasztember, dönts az ügyükben. Az ügy a következő:...
- Várj csak. Az egyik ugye a mi falunkbeli, a másik meg a szomszéd megyéből van?
- Igen, bíró, szóval úgy történt velük, hogy...
- Már döntöttem: a mi falunkbelinek van igaza.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.20. 09:52:21

"Nem kell ahhoz végzetesen altruistának lenni, hogy belássuk, téves és szűk látókörű nézet az, hogy a devizahitelesek maguknak köszönhetik problémáikat."

Valami elkerülte a figyelmedet. Egy apróság. Senki nem kényszerítette őket. A devizahitelesek maguknak köszönhetik a problémáikat.

"Az ő problémájuk a mi problémánk is."
Ez csak a következménye a pénzügyi tudatlanságuknak és mohóságuknak.

Fekete Pestis 2013.12.20. 10:00:44

@Szelesztia:

jo, ervelek
a. Moral hazard : rossz azt latni, hogy aki hufban adosodott el, vagy fel sem vett hitelt, az megint megszivja, mert ot nem mentik meg, sot: o menti meg a tobbieket "attetelesen". Ez nem segiti elo, hogy a felelos gondolkodasnak, a tervezesnek gyokerei legyenek Mo+n..

b. es p.l. mi van azzal a vallalkozoval, aki pont azert nem kap hitelt, mert az adosmentes lenullazta a bankokat _ Es mi van azzal a lakastulajdonossal, aki pont azert nem tudja eladni a lakasat, mert -jelzalog, es igy vasarlok hianyaban- nincs kereslet_ Es jelzalog azert nincs, mert az adosmentes lenullazta a bankokat ?

c. Es mibol gondolja a blogger, hogy az ha az orszagkockazat (cds spread) lejjebb ment, az feltetlenul rossz "mindenkinek"?

Ha a blogger azzal ervelne, hogy a bankok megszegtek a kockazatfeltarast -mifid-, mert a devizas hitel egy tokeatteteles derivativ, ahol a margain szamla gyak. a lakas - nos akkor ezzel egyet lehetne erteni.

Szerintem az allam, a bankok es a hiteesek 1/3 aranyban hibasak a helyzetert. Az arfolyamgatakkal -stb- kb. mindenki 1/3 aranyban viseli a hitelek atertekelodesenek a kovetkezmenyeit.

Case closed, itt mar nincs kit megmenteni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.12.20. 10:02:47

"Nem kell ahhoz végzetesen altruistának lenni, hogy belássuk, téves és szűk látókörű nézet az, hogy a devizahitelesek maguknak köszönhetik problémáikat."

Az a helyzet, hogy ez általánosítás. Mindkét oldalról.

Nem ugyanaz a helyzete annak, aki
- a vállalkozása fellendítésére vette fel a devizahitelt
- a rossz állapotban lévő házát újította fel
- plazmatévét, kocsit vett, illetve egy 250 nm-es palotát
- politikus létére beszopta a reklámszöveget és ő is felvette a hitelt (ők járnak a legjobban ezzel a hitelmentéssel!)

Szóval kérdés, hogy a devizahitelesek közül valóban hány százalék vette fel "helyes" célra a hitelt stb.

oTTo$$ 2013.12.20. 10:07:14

sok okos kommentelőnek:

-Tök részeg sofőr ( ők a devizahitlesek ) száguldozik egy tele rakott kamazzal, mindent letarol.
Rengeteg másik ember ( ők nem vettek fel deviza hitelt ) tulajdonát letrolja.

Kinek van igaza? És ez jó?

És az részeg ember ha tönkre tette a kamazt jogosult beszállni egy másik rakott teletankolt kamazba, potom pénzért ,sőt tukmálják rá hogy szálljon be, és legközelebb lehet téged tarol le!

El kéne gondolkodni miért vezethet ő kamazt? Joga van hozzá? De TÉGED öl meg vele kedves okos kommentelő!
Az is hibás aki odaadaja neki a kamazt és az is aki megrakja és teletankoja neki, pedig látja hogy részeg.

piefke 2013.12.20. 10:18:51

„…a Kúria döntésének nyomán a rendszerváltás jogalkotói folyamatának egésze válik megkérdőjelezhetővé.” – Éppen nem, hiszen a rendszerváltás a jog terén azt jelentette, hogy a jog és az igazságszolgáltatás független a hatalomtól. (Ld. még: „a hatalmi ágak szétválasztása jogállamban” címszó alatt - 1. tanóra, 1. mondata…)

„…a befektetői érdekeket szinte kizárólagosan védelmező rendszerváltó jogrend” – EZ meg „a tulajdon szentsége jogállamban” címszó. A „rendszerváltó jogrend” – helyesen: jogállam, amely a rendszerváltással kapott lehetőséget a létrejöttére – mindenkit véd, akinek törvényesen szerzett tulajdona van – éppen a devizahitelest is, mert pl. igen szigorú keretek között teszi lehetővé a „vérszopó” banknak, hogy kamatot elmehessen.

…És ha már a bankoknál tartunk: itt el kell oszlatnom a poszterfejben egy, magyar közegben gyakori tévedést. A bank ui. nem „egy vagy néhány gazdag ember”: a bank sem nem a saját pénzét adja kölcsön, sem pedig nem „néhány elszánt és könyörtelen multimilliárdosét”. A bank a sok-sok kisbetétes összesített tőkéjéből folyósítja a hiteleit, a bankmenedzsmnert nem a saját vagyonával, hanem a bennük megbízó és a pénzüket rájuk bízó kisemberek pénzével sáfárkodik. Ezek a kisemberek számos esetben éppen hozzád hasonló „balos” alakok is lehetnek – talán még Thürmer Gyulának, vagy Tamás Gáspár Miklósnak is van némi betétecskéje Csányi Sanyi bácsinál…:-) És amikor a szemét OTP az ő pénzecskéjükön vásárol a nemzetközi pénzpiacon CHF-et és hitelez, aztán pedig a hitelfelvevő azt akarja, hogy ne kelljen visszafizetnie ezt a hitelt, akkor az lenne a legegyszerűbb, ha szépen bekopogna Tamásgazsihoz, hogy „TGM-kém, ugye megtarthatom a pénzedet?” És ugyanezt eljátszhatja egy „multibankban” – csak akkor mondjuk egy mámet, vagy olasz munkástestvérével kell megbeszélnie, hogy nem adná neki vissza a bakba berakott és onnan hitelbe általa megkapott párszáz eurócskáját…

…Látod: így, megszemélyesítve már nem is akkora nagy igazság a te állítólagos igazságod! És ha egyszer megtudom, hogy akár csak egy filléred is van valamelyik bankban (pláne, ha nem 100%-ban magyar tulajdonúban, vagy a pakisztáni „szegények bankjában”!), vagy ha meglátlak egyszer bankkártyát használni, hát akkor az osztályharcos igazságod nevében úgy verlek le (hogy egy másik komcsit, Moldovát idézzem), „mint Kis Tarzan a Vak Egeret”!:-)

inebhedj - szerintem 2013.12.20. 10:43:54

@Don Quixote de la Ferko:

"senki nem kényszerítette őket"

Ennek nem sok köze van a probléma inerciarendszeréhez.

Ennyi erővel ne lássuk el mondjuk az autóbalesetek sérültjeit se az "állam pénzén", senki nem kényszerítette őket, hogy autóba szálljanak.

De mivel ez sem a probléma, sem a megoldás halmazát nem érinti, nem tudom, minek kerül elő újra és újra.

A felelősségteljes gondolkodás jelző megvonását a devizahitelesektől, illetve a forinthitelesek és hitelmentesek megajándékozását ezzel a jelzővel legalább ilyen oktondi frázisnak tartom.

Viszont az valóban tenyérbemászó, hogy a forint, a deviza, és a devizaalapú hitelek által eladósodottak között bármiféle különbség tétetik ebben a témakörben: egy és ugyanazon problémáról van szó.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 10:54:11

A beruházókat azért védik a magyar törvények, mert nélkülük ma is a szocialista gyárak romjai között élnénk. Ha nem hoznak ide a külföldiek pénzt, akkor az egész ország egy nagy Ózd vagy Csepel lenne.

@Magyarország jobban teljesít: Szerintem kicsit nagyobb a bankok felelőssége, legyen 50%-25%-25%.

@oTTo$$: Jó a hasonlat. Sokan nem veszik észre, hogy nem kell mindenkinek lakást vennie, ha egy lakás árának 10-20%-a a zsebében van.

@Larry Silverstein: Afrika azért van lemaradva, mert ott multik vannak? 50 éve és 100 éve is ez volt a helyzet?

neszóljszámnemfájfejem 2013.12.20. 10:59:35

Hogy itt mennyi idióta barom irkál, akinek fingja sincs a valóságról, Akinek a segge alá tolta apuci-anyuci amit összeherdáltak...apuci vállalati pártitkár volt, anyukát meg a pártbizottságon kurogatták, ja. S ezek okoskodnak itt, piacról egyebekről...szánalom.

ekat 2013.12.20. 11:07:56

@neszóljszámnemfájfejem: Szerintem is hiányzott még egy beképzelt, ordenáré paraszt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 11:11:21

Racionális volt a bírósági döntés. S a Fidesznek nem okoz kárt, sőt segíteni fogja a döntés a Fidesz választási esélyeit.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 11:14:41

"Nem kell ahhoz marxistának lenni, hogy tudjuk, minden hatalom osztályhatalom."

Nem, nem az.

Egyszerűen választás kérdése: kapitalizmust akarunk vagy szocializmust.

Lehet nem tiszteletben tartani a magántulajdont, de akkor ki kell mondani: szocializmust akarunk.

Mária 2013.12.20. 11:17:18

1. A törvényeket nem a Kúria hozza.

2. A Kúria feladata a hatályos törvények szerinti ítélkezés.

3. Akkor végül ki a hunyó? A törvényhozók, akik rossz törvényeket hoznak, és életben tartanak rossz törvényeket, vagy azok, akik a meghozott és hatályos törvények alapján ítélkeznek?

Mária 2013.12.20. 11:19:39

@Online Távmunkás:

"Ha nem hoznak ide a külföldiek pénzt, akkor az egész ország egy nagy Ózd vagy Csepel lenne."

A szocialista mezőgazdaság például világhírű volt.

Mária 2013.12.20. 11:22:01

@Mária:

@Online Távmunkás:

Mármint a magyar, nem úgy általában véve :)

Nem kell a 70-es - 90-es évek magyar gazdaságát úgy lefesteni, mintha egy kohólabirintusban működő falanszter lett volna.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 11:23:35

mottó: Boldogok a sajtkészítők, ha valaki más visszafizeti a devizahitelüket.

Amikor a bank hitelez,
Igénylőnek remek jel ez.
Mikor törleszteni kéne,
Meglepett sóhaj szól: Én-e?!

még több mélylíra:
fradyendre.blogspot.hu/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 11:30:16

@inebhedj - szerintem: Az életveszélyes sérült ellátása és a kellő jövedelem nélküli lakásvásárló pénzügyi megsegítése között jelentős különbség van.

rober.wilco 2013.12.20. 11:31:38

Baromi egyszerű a megoldás. Van egy csomó ember, akinek pénze van a bankban. Másnak meg tartozása. Ez így igazságtalan. Oda kell adni a betétesek pénzét a devizahiteleseknek, és akkor szépen kiegyenlítődnek a különbségek.

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2013.12.20. 11:36:04

"Mindenkinek kevesebb jut, mindannyiunk pénze az, amit a külföldi bankok profitként kivisznek az országból."

hogy azok a gój motoros vállalkozó urak, akik szarrá keresik magukat a szegény magyar embereken, hogy azok hol tartják a profitot, ha volnál szíves elárulni....!?

magyaridióta · http://magyaridiot.blog.hu 2013.12.20. 11:37:14

[azt már csak zárójelben: baszd meg, hogy huszonhárom-huszonnégy évvel a rendszerváltás után a magyar nép újra szocializmust akar, a f*szom se' hitte volna! :-[

2013.12.20. 11:37:50

@Frady Endre: Nagy like a kínrímek atyjának! ;-)))

2013.12.20. 11:38:55

@rober.wilco: Vaze, ezt már nem is szocializmusnak, hanem egyenesen kommunizmusnak hívják! :-)

inebhedj - szerintem 2013.12.20. 11:42:06

@Online Távmunkás:

Nem mintha az árnyalatokra fókuszáltam volna, de legyen: ha csakis az életveszélyes sérülteket látjuk el (a többiek oldják meg maguk, a roncsokról nem is beszélve), és csakis azon hiteleseken segítünk, akik különben hajléktalanok lesznek, akkor eljön végre az Egyensúly Kánaánja?

Továbbra sem érzem, hogy ennek a mesterséges nem-kényszerítősdinek és felelősségteljesezésnek bármi köze lenne a problémához.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 11:42:27

@Mária: A szocialista mezőgazdaság hibáit máig nem tudta teljesen kiheverni az ország... Elkezdték bevezetni a nagyobb terméshozamú növényfajtákat, mert a számok jól mutatnak, csak éppen a minőség csökkent folyamatosan. Volt olyan év a rendszerváltás óta, amikor alig termett exportálhat óminőségű búza és az étkezési kukorica helyett szinte csak takarmánynak való volt mindenhol. A boltokban manapság is csak takarmánykukoricát kapsz csöves kukoricaként. Egyébként volt idén is olyan propagandahír, hogy a "Világszínvonalú a magyar mezőgazdaság teljesítménye".

rober.wilco 2013.12.20. 11:43:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A magántulajdont az un. létező szocializmus is tiszteletben tartotta, legalább is egy bizonyos fokig. Ha házat építettél, nem vette el, ha bankba raktad a megtakarított pénzed, nem kellett féltened, és így tovább. Amiről itt szó van, az kommunizmus, annak is sztálini, rákosista változata.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 11:46:50

@inebhedj - szerintem: Az a helyzet, hogy a végtörlesztéskor gyakorlatilag mindenki forintalapúra válthatta a hitelét, ha volt megfelelő jövedelme és felelősen vette fel a devizahitelét.
Aki 80-90%-nyi hitelt vett fel vagy a havi jövedelmének a felét hiteltörlesztésre fordítja, az örüljön, hogy eddig használhatott egy olyan ingatlant, amit nem engedhetett volna meg magának.
A devizahitelesek és a betegek között jelentős különbség, hogy a betegek egészségügyi járulékot fizetnek és ezért cserébe kapnak ellátást, míg a hitelekhez semmi köze az államnak, ha nem ad kamattámogatást.

rober.wilco 2013.12.20. 11:48:46

@bogyo112: Nem értem, miért kell a devizahiteleseknél megállni? Rajtuk kívül még nagyon sokan vannak, akik így vagy úgy elcseszték az életüket. Ők ugyanolyan jogon követelhetik a társadalomtól, hogy segítse ki őket.
Na most, a kommunizmusra is csak addig volna szükségem, amíg elveszik a tulajdonaikat azoknak, akiknek van és odaadják nekem. Innentől kezdve éljen a magántulajdon szentsége!

inebhedj - szerintem 2013.12.20. 11:52:09

@rober.wilco:

Technikailag nincs igazad, sztálini kommunizmus nem volt, csak az építése folyt, miután a szocializmus - ha jól emlékszem, a 30-as években - már felépült a Szovjetúnióban. Vélhetően Sztálin, ha örökké él, sem jelentette volna be soha a kommunizmus felépülését, tehát a sztálini kommunizmus létrejöttét, mert akkor ugyan milyen cél érdekében lehetett volna mozgósítani a tömegeket a jövőben? (A kérdésben Szolzsenyicinnek van egy nagyon szórakoztató eszmefuttatása az A Pokol Tornáca c. művében.)

Magyarországon a szocializmus építése folyt hivatalosan, de - lapzártáig még - nem készült el. Ugyanakkor a gondolkodásmód továbbra is marxista alapokon nyugszik - nemcsak a politikában és a filozófiában (pártállásra való tekintet nélkül), de minden más területen (és nem csak nálunk, de Nyugat-Európában is).

rober.wilco 2013.12.20. 11:53:51

Mint a mézet, úgy ízlelgetem okos szavaid minden cseppjét!

inebhedj - szerintem 2013.12.20. 11:56:06

@Online Távmunkás:

Ebben igazad lehetne, csak az a gond, hogy - mint írtam - én teljesen elfogadhatatlannak tartom a forint és nem forint alapú hitelezésekkel kapcsolatos problémák kezelése közti különbségtételt. Azaz a forinthitelesek gondjai cseppet sem könnyebbek, mint a nem forinthiteleseké.

Innentől kezdve meg se az egyén, se a közösség gondját nem oldottuk meg azzal, hogy a súlyosan kólikás beteg fején lecseréltük a sapkát. Másképp fogalmazva: az általad említett "felelősségteljes" devizahiteles számára teljesen értelmetlen lett volna forinthitelre váltani.

Nzoltan 2013.12.20. 11:56:20

@Don Quixote de la Ferko: Ez hülyeség. Az itteni hiteles semmi olyat nem tett meg, amit nyugaton egy polgár ne tett volna meg abban a helyzetben.

Nzoltan 2013.12.20. 12:00:07

@oTTo$$: Ez azért nem jó péda, mert a kamaz nem egy eszköz, hanem egy olyan konstrukció, amit a szalonból hibásan hozott el. És ehhez nem kell részegnek lenni.

Nzoltan 2013.12.20. 12:02:12

@oTTo$$: Ja, és akkor hol volt a pszaf, hogy megakadályozza a kamaz forgalombaállítását?

Nzoltan 2013.12.20. 12:03:51

@a 17 éves Parker Schnabel: Nem kell beszopni az mszp dumát. Csak nyisd ki a szemed, és nézz meg néhány grafikont. Okosabb leszel.

Nzoltan 2013.12.20. 12:06:14

@rober.wilco: Ilyet senki nem mondott. Bár biztos vannak csalók, akik erre építenek. De ne magadból indulj ki.

Nzoltan 2013.12.20. 12:11:40

@Online Távmunkás: Most is takarmáybúzából készül a kenyér. Szerinted minek a sok állományjavító? A jóminőségű gabona kimegy külföldre. Kimegy a tej, sokszor a hús. Persze ezért a vásárlók is hibásak. Nekik megéri megvenni a szart is, ha 5 forintot spórolhat. A lényeg, hogy lehessen venni valami használhatatlan kacatot a kaján megsórolt pénzen.

Nzoltan 2013.12.20. 12:12:20

@Online Távmunkás: Nem mindenki. Még a lakáshitelesek közül sem.

rober.wilco 2013.12.20. 12:16:22

@Nzoltan: Mondták, nem mondták, ez a helyzet. Ha nem tudnád, a bankokban a betétesek pénze van. Amikor a bankoktól veszel el, akkor a betétesektől veszel el.Csak hát eléggé népszerűtlen dolog a gondolatot végigvinni. Amit a devizahitelesek követelnek, az végeredményben nem más, minthogy igényt tartanak a betétesek pénzére.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:22:14

@inebhedj - szerintem: A forinthitelesek annyival jártak jobban, hogy náluk az árfolyam nem változott, viszont ők induláskor jóval magasabb törlesztőrészleteket fizettek, a hitel felvételének időpontjától függően 2009-2011 között jött el valamikor az a pont, ameddig a devizás jobban járt.

@Nzoltan: Aki nem lakásra vett fel devizahitelt, azt szerintem nem kell támogatni. A megmaradt devizahiteleseknek két nagy csoportja van: a kockáztatók, akik szerint a forint vissza fog erősödni és azok, akiknek vagy jelentősen csökkent a jövedelmük a hitelfelvétel óta vagy nagyon kicsi önerővel vették fel a hitelt.

Nzoltan 2013.12.20. 12:24:19

@inebhedj - szerintem: A forinthiteleseknek milyen gondjai vannak? Nekem van forint hitelem, de gondokkal még nem találkoztam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 12:24:30

@Nzoltan: A kenyérbe az állományjavítók fele kell csak a liszt minősége miatt. A másik fele azért kell, hogy ne a hagyományos fél napig tartson a kenyér elkészítése, hanem 1-2 óra alatt végezzenek vele.

Nzoltan 2013.12.20. 12:25:55

@rober.wilco: Öööö... te kevered a bankokat a takarékpénztárakkal.

Nzoltan 2013.12.20. 12:27:53

@Online Távmunkás: A devizahitelprobléma elsősorban nem a forint gyengüléséből adódik.

ostvan2 2013.12.20. 12:28:27

A Kúria - valóban - jogi alapú döntést hozott. Ez a dolga. Az, hogy a döntés nem tetszik egyeseknek és a nemtetszésüket teljes hangerővel nyomják, attól még nem lesz igazuk.
A döntés helyességét lehet rövid távon és lehet hosszabb távú hatásaiban vizsgálni. Úgy látom, hogy aki arról beszél, hogy neki nem tetszik a Kúria döntése, az egyik sem néz az orránál távolabb. Magyarország hosszabb távú érdeke, hogy jogbiztonság legyen, a megkötött szerződéseket ne akarja senki semmissé tenni. Erre ügyelt a Kúria.

rober.wilco 2013.12.20. 12:29:13

@Nzoltan: Ja, ha csak ennyit értesz hozzá, akkor nincs értelme vitatkozni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 13:14:10

@rober.wilco:

Ez abszurdum. Szocializmus = kommunizmus. Amit csinálsz, az szójáték.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 14:02:38

@bogyo112: Kösszy! A nagy lájkról jut eszembe:

LÁJK

Hogy lehetsz te ily tré alak?!
Fészbúkon bár lájkoltalak
Téged többször is, te beste,
Mégse csetelsz velem este!

Sosem szkájpoltam még szebb szájt,
Mint a tied, és a vebszájt
Tenélküled olyan sivár!
Mindig tudd, hogy onlájn ki vár!

Bennem folyton remény éled,
Loginolok s várom méled…
Messzidzstelen vár a szerver,
S Eget vádlom… Veled mer’ ver!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/05/lajk.html
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 14:08:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A definíció szerint a szocializmusban mindenki képességei szerint dolgozik és munkája szerint részesedik, a kommunizmusban pedig mindenki képességei szerint dolgozik és szükségletei szerint részesedik.
Azaz a kommunizmus a szocializmushoz képest már henye jólét. :)
Lenin szerint:
Szovjethatalom + Villamosítás = Kommunizmus
Frady Endre szerint átrendezve:
Kommunizmus - Villamosítás = Szovjethatalom
:)
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/november-7.html

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.20. 14:16:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Te nem fogadod el, vagy a humorérzéked? ;-)

SZEGÉNY LENIN

(posztumusz bosszú)

Ímélt brutál nagyim ír,
Sittre addig nem ül be,
Míg mél nem jut Vlagyimír
Iljicshez a Kremülbe.

Cirill az ő levele,
A betűi, hű, furák!
„Долой его! (Le vele!)
Ленин, Ленин, ты дурак!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/szegeny-lenin.html

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.20. 15:23:41

@Nzoltan: Hanem miből? A törlesztőrészletek emelkedésében nagyobb volt a forintárfolyam szerepe, mint a kamaté.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.20. 17:17:14

@inebhedj - szerintem:

Elkeveredtél. Láthatóan nem volt még baleseted, ha lesz, majd megtanulod, mit fizet az állam.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.20. 17:18:21

@inebhedj - szerintem:

Elkeveredtél az egyenlőséggel is, a forinthiteleseket nem "segítik", szóval nem egyforma a megítélés.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.20. 17:19:47

@Nzoltan:

A "nyugati", hitelbe belegebedt polgár pontosan ugyanolyan alacsony IQ szinten tengődik, mint a hazai.
A politika legfőbb építőkövei, nélkülük nem lenne politikus.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2013.12.21. 09:45:37

Szinte törvényszerű, hogy az ellenzékhez húzó kommentelők nem bejegyzésre reagálnak, hanem a szerző személyét támadják. Néha azért kieshetnének a szerepükből, és kifejthetnék az érdemi véleményüket is. (ha van)

A bejegyzéssel és a Fidesz kommunikációval én magam sem értek egyet, de - tekintettel, hogy nekem is volt dev hitelem - ezért a saját bőrömön tapasztaltam meg az OTP tisztességtelen kamatemelését. Nekem a duplájára emelkedett részletem 30%-ban az árfolyam, 70%-ban az egyoldalú és indokolatlanan kamatemelés miatt alakult ki.
süti beállítások módosítása