HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Szingularitás

2015.01.05. 16:57 Ratius

Botond barátom, aki maga is remek blogot vezet, azt mondta a minap: „Úgy vagyok mostanában a politikával, mint valami extraperverz melegpornó filmmel, amelyben két szőrös és hájas pasi…” (Nem részletezem, milyen cifra képekkel folytatta a film bemutatását Botond, mert az efféle elhajlással éppen úgy vagyok, mint ő a politikával. Ezért csak a mondat végét idézem ide:) „Nem, hogy megnézni nem szeretném, de tudni sem akarok róla, hogy ilyen van.”


Egy kockás felöltő
vita 4.jpgMostanában sokan kérdezték (majdnem annyira sokan, mint amennyien, mondjuk, az Orbán-ellenes tüntetés-sorozat rendszeres látogatói), hová lett a Sajtkészítő, miért nem írok újabban egy sort sem.
A válaszom többnyire az, mint Fülig Jimmié: elvesztettem a meggyőződésemet. Bár nem loptam Valparaisóban kockás felöltőt, és nem érzem úgy azóta, hogy úrnak születtem, meggyőződés híján még annyira sem érdemes blogot írni, mint amennyire dolgozni érdemes volna. Azért legalább fizet valaki. Ezért meg csak pár baráti vállveregetés jár, meg persze a váteszek magasztos öntudata. Egyikért sem kívánom strapálni magam.


chaos2.jpg 
Káosz és kommentár
Ám a valóság ennél kicsit komolyabb. Azért nem írok ugyanis, mert a káoszt nem lehet kommentálni. Sem a kormány ténykedései nem alkalmasak komolyabb elemzésre, sem az ellenzék, újabban a civil tüntetők mozgása nem értelmezhető sehogyan sem, de még a nemzetközi helyzet fokozódása mögött sem érhetőek tetten az okoknak és érdekeknek, az értékeknek és elköteleződéseknek még a legaljasabb viszonyrendszere sem.  (És akkor ezzel a bekezdéssel a magam részéről le is tudtam a kötelező évértékelést…)
Ami viszont megragadható, azaz a káosz léte, arról meg sok újat nem lehet mondani. Persze, néhány szégyentelen tollnok, megpróbálja találgatásait, vágyait, fantáziáit elemzésként közzétenni, de az efféle publicisztika még a félelmekben, reményekben, ötletekben osztozó közönség számára is csak alig-alig fogyasztható, a gondolkodók számára pedig nyilvánvalóan emészthetetlen.
Úgy vagyunk most a politikával, a közélettel, meg úgy általában a magyar társadalommal, mint a fizikusok az ősrobbanás 10-33 másodpercét megelőző idővel. Ami ott történik, az kívül esik mindazon, mit bölcselmünk felfogni képes, ami ott történik, az beláthatatlan, megérthetetlen, s a leglaposabb közhelyeken kívül, kevés egyéb mondható el róla.  
Igen, pontosan annyira primitívek, ötlettelenek és önsorsrontóak vagyunk, mint ahogyan azt a – közhelyeket írni nem szégyellő – publicisták megfogalmazzák. E tényeknek pedig további részleteit kár kibontani.


chaos3.jpg 
Tegnap és holnap
Hogy most mégis írni kezdek, az attól jön, hogy néhány hete komoly felismeréshez segített hozzá egy beszélgetés. Ahhoz ugyanis, hogy a most és a holnap között szükségszerű ív feszül. Az imént olvastam el valami cikket, vagy posztot arról, hogy mivel is kellene foglalkoznia egy leendő ellenzéki kerekasztalnak, átfutottam pár perce Szalay Kriszta színművésznő, Orbán Viktorhoz írott, hasonló témájú nyílt levelét, bele-bele szaladok itt az interneten mindenféle pontokba, javaslatokba, kezdeményezésekbe. És bár e posztokban többnyire merő ostobaságok sorakoztak, szép franciabekezdésekbe rendezve, azért a kérdés csak kérdés marad. Kormánypárti barátaim számára úgy fogalmaznám át a felvetést, mivel is kellene foglalkoznia egy elkövetkezendő Nemzeti Konzultáció-sorozatnak. Vagy mindkét oldaltól függetlenül, úgy is kérdezhetném, miről kellene folynia értelmes társadalmi párbeszédnek.
A 10-33 másodpercet megelőző időben ugyanis olyasmi történik, ami minden továbbira kihat, ami minden továbbit meghatároz.  Amiről most beszélünk, olyan lesz a holnapunk, és én bizony nem szeretném, ha azok a bárgyú és szellemtelen gondolatfoszlányok határoznák meg a jövőmet, amelyekkel manapság telve van blog, sajtó és közbeszéd.
Jó lenne fontosabb dolgokról is szót ejteni! Olyasmiről, ami nem a tegnapból mered ránk üres szemekkel, hanem a holnapból kacsint felénk. És bár korábban is voltak efféle bejegyzések itt, ezentúl már csak a lehetőségekről szól a BASK.
Remélem, lesz kivel vitatkozzak.                       
 

Kedvcsinálónak ide linkelek néhány korábban megjelent rendszerkritikus, alternatíva-kereső cikket.

Szakadárok igazsága
A feltétel nélküli alapjövedelem feltételei
Szólítsatok ezentúl Lorettának!
Egyetemek alkonya
Bal, jobb, bal, jobb, mennek a majmok

Iskola a holnap határán
Levél görög barátaimnak
A Nyugat alkonya
Építsünk várakat!
Görög tüzek fénye
Helyi pénzek itt is, ott is
Mi legyen a családdal?

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr417044511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása