HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Oxi, munkában a történelem

2015.07.06. 13:26 Ratius

A történelem levette zakóját, felgyűrte inge ujját, nyújtózott egyet és munkához látott. Nem mondom, hogy ritkán teszi, hogy lustálkodna, hogy lelkiismeretlenül dolgozna, de azért tény, hogy munkája többnyire hétköznapi szorgoskodás, jellegtelen, unalmas rutin. Ritkán adódik, hogy olyan látványos – és tulajdonképpen jól megjósolható, egyértelmű kimenetelű – projektbe fogna, mint amilyenbe most kezdett görög barátaink unszolására.
Sokan írnak marhaságokat a hellén népszavazás eredményének láttán. Kollektív öngyilkosságról, halálugrásról, várható káoszról, sőt elképzelt éhséglázadásokról cikkeznek a lapok, miközben nyilvánvaló, hogy a bátor, és minden bizonnyal nehéz utat választó görögök most munkára kényszerítik a történelmet. Biztosak lehetünk benne, hogy a kezdeti szörnyülködés után egyre több megértés és egyre szélesebb támogatás fogja övezni a görög küzdelmet, s a megoldás egyúttal az Európai Unió számos hibájának kijavításához is elvezet majd. Olyan újításokhoz, amelyek nem valósulnának meg a görög „oxi” nélkül.
oxi_1.jpg
Taktikák és csomagok
Minden ellenkező híresztelés dacára az „intézmények” – így nevezik a görögök EU-IMF tárgyalópartnereiket – kénytelenek lesznek meghátrálni. Keménykedésük tárgyalási taktika, szándékuk azonban bizonyosan a görög helyzet rendezése.  Ahogyan annak idején politikai döntés volt Görögország csatlakozása az európai integrációhoz, ugyanúgy politikai döntés lesz a mostani helyzet kezelése. Politikai és nem gazdaságpolitikai.
A másik forgatókönyv ugyanis nyílegyenesen vezetne az EU széthullásához.
Azaz Görögországot nem zárják ki sehonnan, mi több, még az euro-övezetben is bent fogják tartani.
Az „intézmények” egyetlen dolgot szeretnének majd elérni, azt, hogy a görög példa lehetőleg ne legyen ragályos, a görögöknek adott engedmények nyomán ne kelljen másoknak is hasonló engedményeket biztosítani. Persze annak kimondása, hogy egyszeri és megismételhetetlen mentőcsomagot kapnak pár napon belül a görögök, csak addig lesz igaz, amíg a nagyon hasonló csomagokat meg nem kapják a spanyolok, a portugálok, a szlovének, vagy éppen a magyarok.
Persze ennél sokkal konkrétabban is összefoglalható, hogy milyen következményei lesznek a görög döntésnek. Nagyjából mindazzal szembe kell nézni, ami a jelenlegi válságos helyzethez elvezetett.
oxi_2.jpg
A valóság mosolya
Egészen hamis nézőpont az, amely a görög válságot görög problémának tartja, s arra a következtetésre jut, hogy elsősorban Athénnek kell szembenéznie a maga kudarcával. A valóság az, hogy a görög válság az Európai Unió illetve az IMF kudarca, s legfőbb ideje, hogy a világ vezető politikusai is belássák: a befektetői érdek lelkiismeretlen kiszolgálása elérte a társadalom tűréshatárát.  
E megállapítással szorosan összefügg a restriktív politika feladásának kényszerével. Az elmúlt héten közre adott IMF-jelentés egyértelművé tette, s most, a görögökkel folytatandó további tárgyalások során Európa vezető politikusainak is szembe kell nézniük azzal, hogy a megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem működik. A megszorítás ugyanis kizárólag a hitelezők rövidtávú érdekeit tartja szem előtt, s hosszabb távon, a bukott gazdaságok sokasodása miatt előbb-utóbb olyan helyzetet teremt, amelyben végül elfogynak a lehetséges hitelfelvevők. Nyilvánvalóvá kell lennie, hogy az adós érdekének figyelembe vétele nélkül a hitelező sem boldogulhat. Megint Keynesnek volt igaza.
Ebből viszont az következik, hogy Görögország hitelezőinek végül is el kell fogadniuk a Szirizia programját, amely hosszú távú megoldásokat  keres, nyer-nyer játszmát kínál, igaz, a nyereség nem holnapra várható. Olyan új irány bontakozhat ki a nehéz helyzetbe kerülő gazdaságok támogatására, amely – eltérően az eddigi szűkítő, korlátozó, elvonó, azaz a hitelező érdekeit mindenáron képviselő megoldásoktól – az oktatásra, az infrastruktúra fejlesztésére, a beruházások élénkítésére, a belső piacok feltámasztására, azaz például a hatékony szociálpolitikára helyezi a hangsúlyt.
Jó, ha észrevesszük: ez száznyolcvan fokos fordulat lenne a nagy hitelezők, így például az IMF jelenlegi elvárásaihoz képest.
Természetesen a görög „oxi” az euro-zóna újragondolását is magával hozhatja. A válság ugyanis egyértelműen megmutatta: az euro túl erős a perifériának, túl gyenge a centrumnak. A németek számára versenyelőnyt, a görögök számára versenyhátrányt jelent. És ma – a centrum országok érdekeinek megfelelően – nincsenek kiegyenlítő mechanizmusok. Nos, biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben lesznek. Köszönjük meg görög barátainknak!
Mindezek együtt az Európai Unió demokratikusabb működése felé mutat, olyan működés felé, amelyben a bürokratikus központi döntésekkel szemben, illetve azok mellett a perifériák lehetőséget kapnak arra, hogy a maguk alternatív elképzeléseit, az érdekeiknek megfelelő, de a közös európai érdekekkel nem szemben álló programjaikat megvalósítsák. És, ha minden jól megy, az Európai közös haza sokszínűbb, gazdagabb, érdekesebb világgá válik. A centrum és a perifériák között igen nagy különbségek alakulhatnak ki, úgy, hogy a közös érdekek is érvényre juthatnak.
oxi.jpg
Variáló perifériák
És akkor hadd kanyarodjak vissza egy bekezdés erejéig a történelem munkájához! A történelem ugyanis sok egyéb munkamódszer mellett úgy is dolgozik, hogy a perifériákon a centrumhoz képest mindenféle izgalmas variációkat hoz létre.  Nagyon egyszerű ok vezet e kreatív sokszínűséghez: a periféria nem rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal, viszont ugyanazt az életszínvonalat kívánja, mint a centrum. Ha tehát teheti, kitalálja, hogyan tehetne szert rá. Az újkor hajnala ebből a szempontból a legizgalmasabb. A virágzó európai centrumokhoz képest a kelet második jobbágysággal, Latin-Amerika rabszolga-gazdasággal, észak pedig tőkés vállalkozásokkal keresett választ saját elmaradottságára. Az egyik olyan sikeres lett, hogy ma már a centrum működési modellje.
De ne feledjük: a variációk mindig a periférián születnek, igaz, sok kudarc és sok tévedés árán, de mégis ott teremnek az új modellek, a jobb megoldások, a hatékonyabb módszerek.
Nekünk, magyaroknak az EU működésének újragondolása az eddigieken túl azt is jelenti majd, hogy az orbáni politika szintén új megvilágításba kerül. Az egyedi megoldások, amelyeket az Magyarország alkalmaz, nem is lesznek ezentúl olyan érthetetlenek és nem lesznek olyan nagyon egyediek. A görög „oxi” nyomán egyértelművé válik: minden periférikus országnak saját útra van szüksége.
Hiszek abban, hogy a görög népszavazás egy jobb, működőképesebb, demokratikusabb, hosszú távon gondolkodó, s ezért hosszú távon sikeres Európa megteremtésének első lépése.
Köszönjük, görögök!


Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket.




 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr607604346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.06. 14:52:30

Görögország elindította Európa rendszerváltását a liberalizmus leváltását.

Sir Galahad 2015.07.06. 23:13:10

Végigolvastam, tetszett, egyetértek, jó helyzetelemzés. A végkicsengése azonban, tartok tőle, túl optimista.

nu pagagyí 2015.07.06. 23:23:58

Hatalmas munkát végzett a posztíró, hogy egy tökig eladósodott nyomorát pozitív színben tüntesse fel. A másik megjegyzésem, Orbán és kegyencei szívnák meg legjobban, ha őkelme zsaroló és parazita politikája lenne a minta az EU-nak. Csökkenne néhány ezer milliárddal az ellopható pénz. Én mondjuk drukkolok neki, hátha eltakarodik ez a garnitúra, ha a padlássöprést nem viselnék jól az emberek,

Le Orme 2 2015.07.06. 23:31:39

"az euro túl erős a perifériának, túl gyenge a centrumnak"

Dehogy! Árakat, béreket lehet csökkenteni is, nem csak növelni, és egyszerűbb, mint egy önálló pénzt fenntartani.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.07.07. 09:32:02

Már az IMF is azt állítja, hogy a görög adósság kezelhetetlen méretű, és ezért átütemezés és adósságelengedés nélkül fenntarthatatlan az ország pénzügyi helyzetének a stabilitása.

www.portfolio.hu/gazdasag/imf_fenntarthatatlan_a_gorog_adossagpalya.216469.html

Őszintén remélem, hogy igaza lesz a cikk írójának és a görögök képesek lesznek az EU hibás működésmódjának megváltoztatását kikényszeríteni.
Én drukkolok nekik!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.07.07. 17:00:05

"Az egyedi megoldások, amelyeket az Magyarország alkalmaz, nem is lesznek ezentúl olyan érthetetlenek és nem lesznek olyan nagyon egyediek."

Nyilván a szerző itt az "unortodox" gazdaságpolitkára gondolt. Namost itt a probléma hogy kormány 2010 óta a lehető legortodoxabb MEGSZORÍTÓ politikát hajtotta végre, a Bokros-csomag háromszorosát szorítva meg az embereken. a magánnyugdjpénz egy-az egyben lenyúlta (ez valóban egyedi vonás) és a pénzt egy-az-egyben adósságcsökkentésre fordította. Eredmény 2015-ben ugyanakkor az adóóság mint 2010-ben, de ha megnézzük az AKK statisztikáit akkor látjuk hogy több mit 5 ezer milliárd, vagyis 5 billió forinttal növelte a kormány az adósságot.

A trafikmutyi, földmutyi, gázmutyi, mol-pakett is mind hatalmas gyedi húzások voltak, valakik minden esetben nagyot kaszáltak. Hiába az a rohadt feudalizmus magától nem fog felépülni, a jobbágyoknak pedig munkát kell adni.

Az új Döbrögik országa lettünk, ahol a parasztnak kuss a neve.
süti beállítások módosítása