HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Gyerekkatonák

2016.02.20. 07:53 Ratius

A minap – minthogy gimnazista gyermekem rajongó lelkesedéssel szónokolt a készülő diáksztrájkról – alaposan megbeszéltük a pedagógusok huszonöt pontját, s nekiláttunk felfejteni a kibontakozó tanári tiltakozások szertefutó ág-bogait. Úgy hiszem, megértette, hogy a szökőnapra tervezett diák-, pontosabban szülő-, még pontosabban, az Orbán-gyűlölet keserű levében agyalágyultra párolódott, lelkiismeretlen szülők maroknyi csoportja által kezdeményezett iskola-sztrájk nem előbbre viszi közös ügyeinket, inkább hátra mozdítja. Már, ami az oktatást illeti. Ami pedig ebből esetleg társadalmunk, demokráciánk, közéletünk dolgaira vonatkozhat, nos, abban a tekintetben a legocsmányabb, legkárosabb, leggonoszabb kezdeményezés, amit a rendszerváltás óta megélhettünk. Azt hiszem, megértette, hogy, akik részt vesznek ebben az aljas visszaélésben, azok nem a történelem kerekének előremozdítói, csak korunk szomorú herosztratoszai.

gyerekkatonak2.jpg
Pontról pontra
Nehéz indulat nélkül beszélni arról, hogy az ellenzék tulajdonképpen gyerekkatonákat akar mozgósítani reménytelen ügye érdekében, de próbáljunk meg nagy lépéssel elhátrálni az abúzustól és lássuk inkább azokat az elhíresült pontokat! Kezdjük mindjárt azzal, hogy a huszonöt között legalább tíz akad, ami minden további nélkül elfogadható bárkinek, legyen kormánypárti, vagy ellenzéki, legyen tüntető tanár, vagy csodálkozó állami tisztviselő. Fontos ez a tucatnyi követelés, mert ezek körül elég gyorsan jöhetne létre megegyezés. Érdemes volna ezeket határozottan képviselni.
Vannak olyan pontok, amelyeket nem ért, csak az, aki közvetlen részese az oktatásnak. Talán ezekről is születhet megállapodás, de a laikusoknak itt nyilván nincs szavuk.
Vannak azután olyan követelések, amelyek az oktatás egész struktúrájának az újragondolása felé mutatnak. Ránézésre is látszik, hogy nem lehetnek rövid távú megállapodás részei, hiszen egy teljes ágazatot kellene újjászervezni megvalósításuk érdekében. De az nem kizárt, hogy ezekről értelmes vita kezdődhet, s talán még azt is elérhetik a pedagógusok, hogy hosszabb távon az általuk kívánatosnak vélt irányba haladjon az oktatáspolitika.
Végezetül van néhány olyan követelésük a tüntetőknek, amelyek mögött mély ideológiai meggyőződés lappang, s amelyek olyan világképet kérnek számon a kormányzaton, s azon keresztül a magyar társadalom jobboldali elkötelezettségű tagjain, amely azoknak nem sajátja. Egy jobboldali kormány, egy jobboldali többségre támaszkodó kormány nem vezethet be ultraliberális oktatáspolitikát. Aki megoldásban, együttműködésben, demokratikus párbeszédben gondolkodik, az nyilván egy percig sem gondolja komolyan, hogy az efféle követeléseket érvényesítenie kellene.

gyerekkatonak4.jpg
Irányváltás
És most lássuk a tiltakozókat! Mi több, lássuk szimpatizánsaikat is! Függetlenül attól, hogy a hangadók mögött állnak-e pártos érdekek, egyértelmű, hogy a tanári mozgalom – mint arra
Jámbor András éleslátóan rámutatott – legalább három tartalmat elegyít, olyan tartalmakat is egyébként, amelyeknek kevés közük van az oktatás minőségéhez.
A megmozdulások mögé hamar felsorakozott mindenki, aki szemben áll az Orbán-kormánnyal, és ez a tény önmagában is elég ahhoz, hogy valamiféle rendszerbuktató, forradalmi tematika felé húzza a kezdeményezést. Míg a kormány által összehívott oktatási kerekasztal tanácskozásának másnapján még minden résztvevő – nyilvánvalóan szakmai elkötelezettségének megfelelően – úgy nyilatkozott, hogy bíztató tárgyalás kezdődött, addig mára ott tartunk, hogy a tiltakozók – nyilvánvaló politikai elkötelezettségüknek megfelelően – megpróbálják össznépi tiltakozássá, kormánybuktató népmozgalommá dagasztani a tanárok ügyét.
Nehéz nem észrevenni a tragikus végkifejletet ebben az irányváltásban. Mert míg a tanárok huszonöt pontjáról lehetett volna úgy tárgyalni, hogy – nota bene a jobboldali polgárság támogatását is élvezve – a követeléseknek egy része megvalósuljon, addig a kormány-ellenes mozgalommal nincs miről beszélgetni. Efféle kezdeményezés ugyanis legközelebb 2018-ban lesz érdekes, és valljuk be, akkor sem túlságosan. A pedagógusmozgalom irányváltása nyilvánvaló kalandorság.  
Az ugyanis egészen biztos, hogy kormányváltás nem lesz most Magyarországon.

gyerekkatonak5.jpg
Visszaélés
Hogy ez ügyben szemernyi kétségünk se legyen, elég egy pillantást vetni a térképre, pontosabban a közvélemény-kutatásokra. A választók többsége egyértelműen a kormány mögött áll. Még, ha a pedagóguskövetelések egy részével egyet is tudna érteni a konzervatív polgárság, olyasféle mozgalomban még véletlenül sem venne részt, ami a kormány megbuktatását tűzi ki célnak.
Lassan írom, hogy a baloldal is értse: ők a világért sem akarják megbuktatni ezt a kormányt. És, ők a többség. Az egyértelmű többség.
És, ha mindezt elég világosan látjuk, akkor hadd kérdezzem meg: Van-e értelme az Orbán-gyűlöletet bevinni az iskolába? Szabad-e egy pártos kalandorakció kedvéért megmérgezni a gyerekek életét? Indokolhatja-e bármilyen forradalmi hevület azt, hogy iskolások körében is megjelenjen a társadalmunkat pusztító pártos szekértábor-küzdelem logikája? Valóban előre viszi-e közös ügyeinket, ha gyerekeink új vakcsoportokat hoznak létre a szökő napon otthon maradó és az iskolába indulók köre szerint?  
De kérdezhetném azt is: jó lelkiismerettel néznek-e tükörbe azok, akik személyes gyűlölségüket gyermekeik vállára akarják pakolni?
Nehéz teher ez nekik maguknak is. Nem lenne szabad a gyermeki szívek rajongásával visszaélve fiatal lelküket megnyomorítani általa.    

11391504_926514707389563_8885290071758443750_n.jpgTi mind egyéniségek vagytok!
Ti mind különbözőek vagytok!
Mindent magatoknak kell megoldanotok!
Nektek önállóan kell gondolkoznotok!
Nem kell követnetek engem!
Nektek nem kell követni senkit sem!
…de talán a Boldogok a sajtkészítők blogot a facebookon mégis…

 

 

 

113 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr318405764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ősbölény 2016.02.20. 21:02:41

Kedves blogger!
Írásod mondanivalója 4 pontban foglalható össze:
1. Aki a pedagógusmozgalmat támogatják, rossz emberek (ezt cifrázva, sok sértegetéssel közlöd, de ez a lényeg).
2. A 25 pont érdemi tartalma ultraliberális oktatási rendszert eredményezne,
3. ami a jobboldali embereknek nem fogadható el.
4. Márpedig a magyar emberek többsége jobboldali.
E négy pontból legalább kettőt: a másodikat és a harmadikat azért indokolni is kellene valahogy. Magam például nem látom át, hogy miért lenne ultraliberális és az oktatás működését veszélyeztető dolog a szabad (és persze szakmailag szabályozott) tankönyvválasztás rendszere, ami 1993 és 2012 között működött nálunk, közmegelégedésre. Azt meg különösképpen nem értem, hogy ez miért lenne elfogadhatatlan a jobboldaliaknak, amikor a rendszert 1993-ban a jobboldali Antall-kormány vezette be, szakítva az előtte regnáló (magukat baloldalinak nevező) népköztársasági kormányok által működtetett, állami tankönyvrendszerrel.
Azt sem gondolom az anarchiával egyenértékűnek, hogy a nyugdíjasok taníthassanak tovább, sőt úgy gondolom, hogy az Orbán-kormánynak az az intézkedése, hogy választani kell a nyugdíj és a munkabér között kifejezetten bolsevik rendszabály, a pártállam első két évtizedében nálunk is ez volt a rend, csak a hatvanas években kereshetett a nyugdíjas előbb havi 500 Ft.-ot, ami aztán a későbbiekben fokozatosan feloldottak.
Nem akarom folytatni, erre itt nincs tér. Csak jelezni akarom, hogy érvek hiányában a kinyilatkoztatásaidat nem lehet komolyan venni.
A 4. ponthoz, hogy ti. valóban jobboldali-e a magyar választópolgárok többsége, ajánlom figyelmedbe a 2014-es országgyűlési választások eredményeit. (www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html) Eszerint a két jobboldali pártra, a FIDESZ-re és a Jobbikra szavazott összesen 3 285 256 választópolgár, márpedig a választópolgárok száma 8 241 488 volt aznap. Tehát a választópolgárok alig 40%-a szavazott a két jobboldali pártra. Ebből tehát nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a magyarok többsége feltétlenül jobboldali lenne

ősbölény 2016.02.20. 21:20:16

Kedves Vargánya!
Abban igazad van, hogy Orbán kormányzása nem demokratikus. De hogy a Horthy-rendszer 25 éve demokratikusabb lett volna, ez még a szónoklásban elkövetett hyperbolának is sok. És nemcsak az állami antiszemitizmusra gondolok, hanem az egész választási és kormányzati rendszerre, közigazgatási, hivatali és igazságszolgáltatási működésre, amit nyilván nem ismersz tüzetesen, különben nem nyilatkoznál ilyen meggondolatlanul. Orbánnal kapcsolatban emlegették néha a "felségsértés" kategóriáját, viccesen eltúlozva bizonyos - egyébként tényleg visszatetsző - eseteket, de Horthy idején valóban volt "kormányzósértés" nevű büntetőjogi alakzat, születtek elmarasztaló ítéletek is. És ez még nem is a legkirívóbb példa. Tény, hogy a XX: század első felében a Horthy-rendszer berendezkedése nem volt szokatlan, a lengyel és a finn állam ugyanígy működött, a nyílt diktatúrákat most nem is említve (olasz, német, szovjet), de ma ez teljesen elfogadhatatlan lenne, a Horthy-Magyarország nem lehetne az EU vagy a NATO tagja.

ősbölény 2016.02.20. 21:27:16

Kedves Vargánya!
Abban igazad van, hogy Orbán kormányzása nem demokratikus. De hogy a Horthy-rendszer 25 éve demokratikusabb lett volna, ez még a szónoklásban elkövetett hyperbolának is sok. És nemcsak az állami antiszemitizmusra gondolok, hanem az egész választási és kormányzati rendszerre, közigazgatási, hivatali és igazságszolgáltatási működésre, amit nyilván nem ismersz tüzetesen, különben nem nyilatkoznál ilyen meggondolatlanul. Orbánnal kapcsolatban emlegették néha a "felségsértés" kategóriáját, viccesen eltúlozva bizonyos - egyébként tényleg visszatetsző - eseteket, de Horthy idején valóban volt "kormányzósértés" nevű büntetőjogi alakzat, születtek elmarasztaló ítéletek is. És ez még nem is a legkirívóbb példa. Tény, hogy a XX: század első felében a Horthy-rendszer berendezkedése nem volt szokatlan, a lengyel és a finn állam ugyanígy működött, a nyílt diktatúrákat most nem is említve (olasz, német, szovjet), de ma ez teljesen elfogadhatatlan lenne, a Horthy-Magyarország nem lehetne az EU vagy a NATO tagja.
És azt sem árt tudnod, hogy Alkotmány pedig nem is volt, ellenben a fontos, alapjogokat érintő törvényeket is gyakran módosítgatták, ilyen volt pl. a numerus clausus bevezetése, a választási törvényeket szinte minden választás előtt módosították, aztán meg jöttek a zsidótörvények 1938-tól, sorban, egy más után, stb. stb.
Jelzem továbbá, hogy a szitkozódás, sértegetés egyik vitatkozó fél számára sem produktív.

egysmás 2016.02.20. 21:57:24

@LakingerBélaZsebcirkáló: a magyar pedagógusokról alkotott véleményemet nem az oktatási rendszer határozza meg, hanem az, hogy hajlandóak voltak részt venni benne.

Én már mondtam fel azért munkahelyen, mert a főnökség olyan elvárásokat támasztott, amit a biztosított eszközökkel nem lehetett teljesíteni. Az én szakmai önbecsülésem egyszerűen nem engedi, hogy elvárás alatt teljesítsek, hogy rosszul végezzem a dolgom.

A tanárok nem mondtak fel, hanem próbáltak lébecolni, úgy csinálni, mintha...
Vettek papírt a fénymásolóba, vettek krétát, üzemeltették a munkahelyüket a munkaadójuk helyett.
Noh, az ilyen embert én szánalmas kis senkinek tartom, mind szakmailag, mind emberileg.
Aki azon retteg, hogy jaj, kirúgnak, ha kinyitom a számat, ha elvárásaim vannak a munkáltatóval szemben, az azért csinálja ezt, mert a jelen munkahelye az egyetlen olyan hely, ahol el tud helyezkedni.
Magyarul lófaszhoz sem ért.
monokultúrás izé.

- duplagondol 2016.02.20. 22:08:16

Az, hogy miben lehet kompromisszumot kötni és miben nem, nem pusztán számtani kérdés. A legfőbb bajok: az esztelen központosítás, a féltudású miniszterelnök ízlésének megfelelő döntéshozatal (pl. a tankönyvválasztás ügyében), a fizetésemelés elmaradásának nyílt parlamenti deklarációja, mindenek felett pedig az oktatás egyre alacsonyabb állami finanszírozása: nos, ezek rendszerproblémák. Valódi megoldást rájuk csak a rendszer bedőlése hozhat el, nem is jutottak tévútra azok, akik eszerint gondolkoznak.

Más kérdés, hogy egy új, életképes mozgalomnak még híre-hamva sincsen. Viszont: a kormánypropaganda minden hasonló állításával szemben az a kétharmad bizony nem kétharmad, 2014-ben 2 és negyed millió ember, a választóképes lakosság valamivel több, mint egynegyede szavazott a Fideszre. Bármilyen kormányzási impotenciával nem küszködő ellenzék ki tudná használni ezt a helyzetet egy normális országban, ha egyáltalán beszélhetnénk ilyenről. Ezzel együtt is javallom a posztolónak, hogy rögzítse alaposan a tényt: Orbánéknak NINCS többsége ebben az országban, két éve még a választani hajlandók TÖBBSÉGE is ELLENÜK szavazott. A lábbal szavazókról nem is szólva.

- duplagondol 2016.02.20. 22:19:18

@egysmás: Nem tudom, miféle munkahelyed van, mekkora magasságokból nevezel embereket 'szánalmas senkiknek'. Papolhatok itt hivatástudatról, a szakma szeretetéről, ami után álszent, gyanús duma szagát éreznéd, de elhiheted, a szolgálat érzete egy tanárnak, egy orvosnak, rendőrnek vagy egy szociális munkásnak olyan többletet ad, ami egy hiperszuper, talpalós, karrierépítést nyújtó multinál bezony' hiányzik.

Ad Dio 2016.02.20. 22:30:41

A pedagógusok pontjai közül van amivel egyetértek, van amivel nem és van pár amihez nem értek. Amivel egyetértek, azt sem érzem olyan dolognak, amiért utcára mennék szolidaritásból.

Most akkor aki elküldi a gyermekét iskolába az kormánypárti és pedagógus-ellenes? Aki meg otthon tartja az ellenzéki és pedagógusbarát?

Természetesen nem. Teljesen felesleges ezt a dolgot a gyerekek szintjére levinni.

Röviden: úgy és akkor sztrájkolnak ahogy és amikor akarnak. Ha úgy érzik szükséges, küzdjenek meg a kormánnyal, áldásom rájuk. Viszont engem, vagy pláne a gyermekeimet NE rángassanak már bele a dologba.

egysmás 2016.02.20. 22:31:44

@- duplagondol: A kollaboráns az kollaboráns.

A hivatástudat pedig az, ha nem blamálja magát az ember.
Ha egy villanyszerelővel csavarhúzó nélkül akarnak villanyt szereltetni, az nem fog menni.
Ha a villanyszerelő szakmai szeretetből és hivatástudatból elmegy és vesz magának egy csavarhúzót, hogy dolgozni tudjon, az még belefér.
De ha a főnöke nem fizeti ki másnap!!! a csavarhúzóját, akkor nem fogja meg többet, hogy dolgozzon vele.
Mert a villanyszerelő nem hülye és pontosan tudja, hogy ha nem áll azonnal a sarkára, szopni fog.

És ez pont így van a krétával is.
A tanár megvette a krétát, meg a fénymásoló papírt, másnap nem lett kifizetve, és azóta szopik.

A fenti példa egy analógia.
A gyengébbek kedvéért.

- duplagondol 2016.02.20. 22:37:51

@egysmás: Nem értettél meg. Ez NEM az a munka, amely kizárólag rólad, a fizetésedről, a karrieredről szól, ott van még egy tényező, a gyerek, akit, teszemazt, szépre, jóra szeretnél tanítani. Vélheted őket született balf..nak, de a tanár, akit tényleg a hivatástudata vitt a pályára, nem fogja otthagyni a munkáját, mert nincs kréta vagy papír a munkahelyén. Viszont nem is nyugszik bele: tiltakozik hát a Parlament előtt.

egysmás 2016.02.20. 22:42:10

@- duplagondol: A gyereknek kurvára nem érdeke egy olyan rendszerben lenni, amelyik így működik.

Mégpedig azért, mert ez a rendszer aljasít.

Amikor kitalálták, hogy jelentéseket kell írogatni egymásról a tanaraknak, akkor minden jóérzésű embernek fel kellett volna állnia, hogy márpedig ezt nem.
És minden jóérzésű ember fel is állt.

Csak sajnos pontosan annyian voltak, amennyien felálltak.
Azok pedig akik bennmaradtak, azok már elaljasodtak annyira, hogy ez a dolog ne érdekelje őket.

egysmás 2016.02.20. 22:45:57

@- duplagondol: Mert tudod, pont az van, hogy a NER meg a KLIK nem vár el mást a nanaraktól, mint amit a tanarak várnak el a gyerekektől: pofa befog, engedelmeskedik, csinálja amit mondook neki és azért, mert én mondom, mert én vagyok a hatalom.

És ez egy jó darabig meg is felelt a tanerőnek.
Azt hitték kisebb engedményekért az ő szabadságukból majd nagyobb hatalmat kapnak a gyerekek felett.
Aztán, most szembesültek azzal, amit másoknak kívántak.

- duplagondol 2016.02.20. 22:47:13

Precíz pszichológiai jellemzést adtál 120 ezer emberről, gratulálok. A kérdésem az: ha még csak benne sem vagy a szakmában, mire ez a magabiztos álláspont? Logikus szerinted az, hogy a 'dolog nem érdekli őket', miközben csak a Parlament előtt több tízezren voltak ott a múlt héten?

- duplagondol 2016.02.20. 22:49:35

@egysmás: Elismerem, ez az álláspont részben jogos, én is gondoltam már hasonlóra. De ha tudunk csak egy kicsit is komplexen gondolkodni, máris nem vesszük egy kalap alá a tanári gárdát, nem gondoljuk, hogy kizárólag hataloméhes pszichopaták állnak a ktedrán.

egysmás 2016.02.20. 22:52:26

@- duplagondol:
boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2016/02/20/gyerekkatonak/full_commentlist/1#c29610654

Mert ugye te sem tagadod azt, hogy a gyerekek érdekében nem mentek ki tüntetni.
Nem nyomultak akkor, amikor kitalálta a kormány az ótvar tankönyveket, nem mentek tüntetni, amikor kitalálta a kormány, hogy elavult módszertannal kell oktatni, nem mentek tüntetni, amikor kitalálta a kormány, hogy a gyereknek többet kell az iskolában töltenie, mint a tanárnak, nem mentek tüntetni egyszer sem a gyerekek érdekében.

Akkor, ha lehet, ne beszélj nekem a gyerekek érdekéről!
Az pont nem érdekel ebben az esetben senkit.
A gyerek járulékos kárt vagy járulékos hasznot tud ebből szerezni, de nem az ő érdekében történnek a dolgok.

LakingerBélaZsebcirkáló 2016.02.20. 22:56:48

@egysmás: te tényleg azt gondolod, a kréta meg a papír miatt 'kollaborál' a pedagógus?
És EZEN múlik az oktatás színvonala?
A krétán, a papíron?
Ezer forint fél évre elég.
A kisátkosban se volt titok, az osztályterem csukott ajtaja mögött már ő tanított, függetlenül attól mi volt épp a törikönyvben a zellenforradalomról, pl.

A körülmények miatt valóban a fenntartó felel, az órákat viszont a pedagógus tartja. Pont.

A hivatástudatos villanyszerelő megveszi magának a szerszámot, legfeljebb a számlát benyújtja a főnökének, aki meg saját jól felfogott érdekében ki is fizeti, hiszen rajta kérnék számon ha annak hiánya miatt baj történne a beosztottjával.

mda3 2016.02.20. 22:57:20

elolvastam,
meg a kommenteket is kb.
mikor írtad? 2016.02.20. 07:53 Ratius
Éjjel írtad?
vagy éjjel álmodtad meg, hogy mit fogsz írni?
vagy mindjárt éhgyomorra megírtad?!
NA MOST KOMOLYAN:
ÖN annyit ért az oktatáshoz,
minthogy Magyarországon mindenki a focihoz,
meg az orvosláshoz,
meg minden, ami gazdaság, politika,
meg ami "migráns",-- hogy naprakész legyek...
Örüljön annak, hogy ilyen "szép" blogot írt,
amit elolvasnak,-- hozzászólnak ...
DE (ha kérhetem) dolgozzon tanárként!
akár csak 10 évet.
LEGYEN BENNE abban a KÖZEGBEN,
amiről FOGALMA SINCS, hogy milyen belülről!
És felejtse el az iskolát!
habár- a szavaiból ítélve - nehezen fog menni.
DE nézze csak, Önnel együtt sok embernek írok egy Önök számára nagyon biztatót:
2018/2022-ben megint SOKAN lesznek,
SŐT: elegen (utaltam a Vezetőre).
2 éve/6 éve nem így gondoltam én sem, tehát csak KÉRHETEM: tűrje el a "kisebbséget".
Köszönöm.

egysmás 2016.02.20. 23:00:26

@- duplagondol: Mindannyian egyéniségek vagyunk.

Persze.

De a csoport az csoport és ehhez a csoporthoz önként tartoznak az emberek.
Ebbe nem beleszülettek, hanem az ő határozott döntésük, hogy ott legyenek, hogy benne legyenek.

Nehezen tudom azt elhinni, elfogadni, megérteni, stb. (saját korlát), hogy ha valaki látja, hogy az, amit csinál(nia kell), az határozottan rossz, akkor ő azt nem szóvá teszi, rinyál miatta, csapkodja az asztalt, majd, ha ez mind nem megy, akkor nem hagyja ott a helyzetet, mondván, legalább ne én tegyem tönkre...

És a tanárok nem hagyták ott a szituációt.

Szóval, vagy nem látták, hogy rossz az, amit csináltak, vagy nem érdekelte őket.

Egyik esetben sem tudok rájuk felnézni.

- duplagondol 2016.02.20. 23:01:29

Ne csigázz, mondd hát, miért mentek ki. Soros miatt? Gyurcsány miatt? Még jobban meg szeretnék tömni a zsebüket azzal a rengeteg fizetéssel?

Úgy beszélsz, mintha ebben az országban nem volna általános apátia, mintha mindenki tüntetett volna eddig ebben az országban, csak a tanárok nem. MOST többek közt azt írják a panaszlistájukra, amit te is felsoroltál. Azért csak most, mert eddig hiányzott az a kezdeményező lendület, amit a miskolciak megadtak. Nem csak a forradalmak nem szoktak kinőni a semmiből szervező erő nélkül, hanem a tüntetések sem.

Ahhoz képest pedig, hogy a PÖCS-öt, amire te is fő helyen utaltál, csak most szeptemberben vezették be, nem is olyan rossz reakcióidő ez. A Klik működésképtelensége is mostanra ért el egy kritikus állapotot.

LakingerBélaZsebcirkáló 2016.02.20. 23:01:34

@- duplagondol: Ha a pedagógusok tiltakoztak volna a Parlament előtt, szerintem sokkal nagyobb hatása lett volna mint így, hogy majd 40 szervezet jelentkezett be hogy ők is ott vannak ...

A joggal szidott NAT-ot, az irdatlanná terebélyesedett tananyagot meg épp a 'szakértők' állították össze, ha megkérdeznéd a matek-magyar-töri-biosz-földrajz-... szakembereket, mennyi óraszámban kellene tanítani az ő tantárgyukat, bizony éjfél előtt nem érnének haza a gyerekek az iskolából.

egysmás 2016.02.20. 23:04:07

@LakingerBélaZsebcirkáló: A rendszer működtetője kollaboráns. pont.

A szar oktatási rendszer működtetője a tanár. pont.

egysmás 2016.02.20. 23:08:35

@- duplagondol: A KLIK, amikor elhordta az iskolából a számítógépeket meg a székeket, nah akkor kellett volna utánamennie a tesitanároknak a kétrét fogott ugrálókötéllel.

De ugye, akkor még apátia volt, meg hurráoptimizmus, hogy majd megint lehet nádpálcával fegyelmezni.

Mostanra meg rájöttek, hogy mégsem.
Istenem, hát lassan esik le a tantusz.

- duplagondol 2016.02.20. 23:10:32

@egysmás: Nem, nem így látja. Meg van győződve róla, hogy jó a szakmájában, látja is a visszajelzéseket, a sikereket, de nem tud nem gondolni arra, hogy lehetne még jobb is, ha a körülmények engednék, plusz volna még kaját is adni otthon a családnak. Ha elhiszed, ha nem, úgy van az, hogy még ma is rengeteg értékes tanáregyéniség tanít a pályán. Meg persze a hozzá nem értők, a munkájukra magasról szarók, a diákokat szívatók is, igen, így teljes a kép. Van viszont egy olyan sejtésem, hogy nem az utóbbiak adták a tüntetők zömét.

A polémiád pedig egyre érthetetlenebb számomra: mi az, hogy 'nem megy', hogy 'nem hagyják ott a szituációt'? Szembemennek a hatalommal, kockáztatva esetleg az állásukat, egzisztenciájukat, követelnek, küzdenek, egyszóval nem adják fel. Ez ne érdemelne tiszteletet?

egysmás 2016.02.20. 23:20:55

@- duplagondol: Ha meg van győződve róla, hogy jó a szakmájában akkor miért dolgozik egy rossz rendszerben?
Ha a tanároknak csak a húsz százalékának lett volna annyi (szakmai) önbecsülése, hogy a kdnp-s faszsághoz nem adják a nevüket, hanem inkább kilépnek, akkor ez az egész szituáció nem állt volna elő.
Iskola bezár, mert nincs elég tanár, megoldást kell keresni.

"plusz volna még kaját is adni otthon a családnak. " - magyarul nem ért máshoz, így inkább cselekszik a meggyőződése ellenére.

A polémiám a KLIK idejének szól.

A rendszer nem tudott működni. Nem hangolásra szorul, hanem strukturálisan rossz. Mégis valamilyen okból fenntartották a tanárok.
Most ne haragudj, de ha valakinek hat évig dugják a seggét, akkor az buzi, még akkor is, ha a hatodik évben tiltakozni kezd.

- duplagondol 2016.02.20. 23:23:49

@LakingerBélaZsebcirkáló: Nem hiszem, hogy a közvélemény nagyon érzékelné a különbséget. Másrészt, maga Orbán jelentette ki, hogy az igazán nagy veszélyt az jelentené számukra, ha a különböző tiltakozó akciók összeérnének. S ez valószínűleg így is van.

Nem tudom, kiket értesz 'szakértők' alatt, nekem az volt a tapasztalatom, hogy az új kerettanterveket egyáltalán nem széles körű egyeztetések után szülték meg. Meglehet, hogy igazad van: amellett, hogy már közhelyszámba menően hallom, mennyire fontos volna a 'lexikális tudás' visszaszorítása, nem látom a konkrét nyilatkozatokat, szaktárgyakra lebontva, arról, milyen ismereteket kellene kirostálni a tananyagból, amiket, úgymond, a 'Google-val ki lehet keresni'. De talán épp arról is szól a mostani történet, hogy induljon meg végre erről valami polémia, sokak, a frontvonalbeli tapasztalatokkal bírók bevonásával. Ha aztán ez a fajta demokrácia kudarcot vallana, mert a szakos tanárok képtelenek volnának az önmérsékletre, maradna a hatalmi szó, csak éppen egy másik irányban.

- duplagondol 2016.02.20. 23:35:21

@egysmás: Ha szerinted jól hangzik a nádpálcás, kollaboránsos szöveg, mert talán nyomatékot ad a mondandódnak, én meg a kollektív megítélés ellenében írok, akkor csak elbeszélünk egymás mellett, felesleges is volna tovább folytatni.

Bizonyos falvakban, de akár városi iskolákban is bőven tanárhiány van már, a természettudományos tárgyakat oktatók többsége pedig egyre inkább a nyugdíj felé közelít, mégse omlik össze az oktatás. Papíron legalábbis mindig is működni fog, amit aztán a kormány fel tud mutatni a lakosság felé

Nem, nem adják a nevüket, de nem is állnak fel, mert a választott szakmájukban szeretnének dolgozni. Tehát tiltakoznak, tüntetnek. Ahelyett, hogy ezt még százegyedszerre is leírnám, mintha nem volna elég világos és ésszerű, inkább befejezem ezt a beszélgetést. További jó éjszakát.

egysmás 2016.02.20. 23:54:59

@- duplagondol: Az én mondókám onnan indult, hogyaszondja: "A gyerekkel és a jövőjével kapcsolatban a legnagyobb felelőtlenség maga a jelen formájában megvalósult közoktatásban való részvétel."

Ezzel lehet egyetérteni, vagy nem egyetérteni.

Azt is állítom (implicite), hogy a jelen formájában megvalósult közoktatásnak elidegeníthetetlen és meghatározó elemei a tanárok.

Azt is állítom, hogy a klik három és fél éves fennállása során eddig nem álltak ki a gyerekek és a szakmájuk érdekében a tanárok, hanem csendben tűrtek és asszisztáltak.

Noh, magyarul vagy az van, hogy szerinted a magyar közoktatás megvalósult formája nem káros a gyerekre nézve, vagy az van, hogy szerinted a magyar közoktatás jelen állapotához semmi köze a tanároknak.
És az is van, hogy igazából nem is asszisztáltak a klik a kormány és a kdnp ámokfutásához.

szerintem meg de.

balfaszcsaszar 2016.02.21. 00:46:47

Elég nagy nemrózsaszagú rakàst hordtàl össze ide... Amolyan àl-okos

Tiborpapa 2016.02.21. 01:38:10

Ez a cikk egy ostoba fideszes, álszent, aljas, gonosz, undorító, mocskos... f@szság.

carlos z. 2016.02.21. 07:39:15

T. blogger bácsi,

Hogy te otthon beszélgetsz a szegény gyerekkel és elmondod neki, hogy így jó minden, ahogy van, sőt 29-én egy "a reformok működnek" matricával a homlokán baszod ki a kocsiból a suli előtt, az a te dolgod.. De hogy te itt a magad kis hithű nyalonc módján minősítgesd azt a "MAROKNYI CSOPORTOT", akik kurvára nem úgy gondolják, hogy minden oké lenne ezzel a végtelenül mocskos rendszerrel, na erre azt írom neked, hogy tényleg menjetek el mindenestül a jó büdös picsába!!

Hidvégi Mihály 2016.02.21. 07:44:41

Khm... szóval kedves posztoló, nekem csalódás volt a cikked. Régebben szívesen olvastam az írásaidat, ám úgy látszik amely gondolataid Gyurcsány idején korszerűnek tűnt, az mára megkopottnak tűnik.

Tudod, megrémülök az idetett képektől. Azt sugallod - s most egy k.rva nagyot káromkodom magamban - mintha Orbánt ellenző tisztességes magyar emberek az iszlám állam által használt embertelen-aljas módszereket akarják a gyerekekkel elkövettetni.

Rátius, ez gazemberség, ez, amit itt művelsz! Szó sincs arról, hogy gyerekkatonák öljék meg Orbánt!

Arról inkább szó van, hogy örülni lehet és kell annak, hogy a társadalom kezd ébredezni a kábultságából félrevezetett helyzetéből, kezdi felismerni a helyzetet: Ahogyan Gyurcsány és bandája átverte éveken keresztül a magyar népet - aki hazudott éjjel-nappal, s úgy tettek, mintha kormányoztak volna - odaértünk, hogy kiderült, Orbán és bandája ugyanezt teszi de a gazembere még be sem ismeri azt, amit a másik hülye legalább szűk körben beismert.

Rátius, hallgass a gyerekedre inkább...

Psyman 2016.02.21. 08:08:48

Ugyan, dehogyis kormányfizette posztot olvastunk... Ugyan, dehogyis helyeztünk el manipulatív módon Iszlám Államos képeket a posztban.... Ugyan, dehogyis akafjuk elenzékiként beállítani a tüntetést.... Ugyan, dehogy akarjuk mi azt sugallni, hogy a tüntetők terroristák... Ugyan, dehogy is akarjuk MI felhasználni a diákokat a saját céljainkra...
Kíváncsi lennék, hogy a posztíró sugárban hányt, vagy vinnyogva röhögött saját magán miközben ezt írta.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.21. 08:12:14

Egyszerűen nem érted a balliba szabált:
- ha balliba ügyért, főleg Gyurcsány és Soros hataloméhségéért mozgosítunk gyerekeket, az jó,
- ha nem balliba ügyben, akkor az a gyerekek fasiszta kihasználása.

Ezt jegyezd meg jó, s legközelebb már mindent érteni fogsz.

szelidorzo 2016.02.21. 08:13:26

Bloggerkém!

Hu de sötét fidesz birka vagy!

Pedig az oktatás szétbaszását, még a fideszesek 55%-a is az orbán kormány számlájára írja.

Bégessél csak csöndben.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.21. 08:13:27

@Mr. Waszabi:

"Merthogy Horthy alatt is több demokrácia volt, mint itt ma."

Ennek jobban nézz utána szerintem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.21. 08:15:35

@ősbölény:

"A 25 pont érdemi tartalma ultraliberális oktatási rendszert eredményezne,"

Ráadásul inkoherens az egész. Ugyanis pl. vagy felzárkóztatás vagy autonómia, a kettő együtt nem megy.

A magyarok zöme baloldali, ezért nem szavaz az ultrajobbos ballibákra.

Mr. Waszabi 2016.02.21. 08:32:51

@BircaHang Média: szerintem akárki utána nézhet. A jogrendszer alapvetően stabil volt, a hatalmi ágak nem összpontosultak egy kézben. Nem azt mondom, hogy tökéletes volt, de pl. a zsidók elhurcolását is nehezítette, pedig akkor már indokolt lehetett volna egy teljhatalmi kormányzás. De még sem lett. Nem módosítgatták az alkotmányt sem ennek érdekében. Szóval, ami mára itt kialakult, az sok tekintetben elmarad a nagy példaképtől. Persze, ez csak az én nézőpontom.

- duplagondol 2016.02.21. 08:33:11

@egysmás: Nem válaszoltál az elején feltett kérdésemre: te milyen szakmában dolgozol, magad és a munkatársaid tüntettek -e az utcákon az elmúlt években? Nehezen tudok olyan munkahelyet elképzelni, amelyet Orbánék ámokfutása nem érintett volna, akár szektoriális különadóval vagy a szabályozás állandó változtatásával. Hogy aztán a pedagógus, aki most végre elsőként megmozdult, a többiek pedig remélhetőleg követik, volna kimondottan a gyáva, a 'kollaboráns', az már a te egyéni nézőpontod. Én a ráció helyett ebben inkább egyszerű, szofisztikálatlan tanárellenességet látok, valami bunkó pedagógus látványának az általánosítását. De azonnal cáfolj meg, ha tévedek, nem akarlak én minősíteni.

Ennyi szövegelés után elárulhatom, én is tanár vagyok, történelmet tanítok egy Bp. külvárosi gimnáziumban. Jól vagy rosszul, ezt leginkább maguk az érintetettek döntik el, annyit viszont elmondhatok, hogy kedvemre van, ha beszélhetek nekik mondjuk az ókori görögök és rómaiak esetében arról, mit jelentenek a demagógia, nepotizmus, korrupció, oligarcha, demokrácia szavak. Mi van leírva az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában, miért egészséges egy középosztályosodó társadalom, hogyan maradt tartós a pauperizáció a Horthy-kor óta, hogyan kapcsolódik a dzsentri teljesítményelvűségének hiánya a holokauszthoz, mit jelentett a tervgazdaság (lsd. Klik) vagy az (ön)cenzúra a Kádár-korban, mik a rendszerváltás beprogramozott átkai. Teszem ezt legtöbbször direkt politizálás nélkül, indirekt módon mégis azzal a jól felfogott céllal, hogy ennek a rühes bandának ne legyen tartós jövője ebben az országban. Ha jól csinálom, gondolhatom azt, hogy ezzel a saját érdekeimet is szolgálom, meg a fiamét, az unokámét, nota bene, a tiedét is. Ebben pedig nem fog akadályozni egy tanfelügyelő vagy az, hogy nincs papír vagy kréta az iskolában. A mienkében egyébként szerencsére (még?) van.

- duplagondol 2016.02.21. 08:35:44

@BircaHang Média: Nem annyira baloldali, mint inkább kádárista, a különbség éppen nem lényegtelen. És igen gyakran kádárista ösztönökből szavaz Kádár legjobb tanítványaira, Orbánra és a pártjára.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.21. 08:40:02

@Mr. Waszabi:

A passzív választójog borzasztó volt Horthy alatt, gyakorlatilag esélytelen volt bárki, aki nem kormánypárti.

Igen, így is demokratikusabb volt, mint Kádár alatt, ez tény, hiszen Kádár alatt törvény tiltotta az ellenzéki jelölteket.

De a mostani helyzettől egész más: most a passzív vélasztójog teljesen demokratikus.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.21. 08:40:47

@- duplagondol:

Nem. Egyszerűen a magyar nép nem akar liberális elnyomást, ezért szavaz ennek az ellenségeire. Ennyi az egész.

- duplagondol 2016.02.21. 08:48:30

@Mr. Waszabi: Ne legyen idealizált képünk, Bethlenék, Gömbösék azt valósították meg, amiről Orbánék ma csak álmodnak, egy hozzájuk lojális arisztokrata-zsidó gazdasági elit érdekeinek feltétlen képviseletét, a kormánypárt megkérdőjelezhetetlen választási fölényével, ami nem kis részben épp a gazdaság és a politika összefonódásától függött. Hozzá jött még a kezdetben korlátozott választójog, a karhatalom szükség szerinti bevethetősége, a kasztszellem, a korszak végén a nyílt faji megkülönböztetés, a kormánypárt uralta nyilvánosság, és a pozícióosztogatással kézivezérelt, magát úrinak és kereszténynek nevező középosztály. Jellemző eset az akkori állapotokra a Parasztpárt 1939-es megalakulásának esete, amit hivatalos engedély híján csak egy Maroson ringó hajón üthettek nyélbe és egy rendőrfogalmazó a ceruzáját szigorúan emelgetve ügyelt a pártprogram kidolgozásánál.

Egyszóval, bőven van még hova visszafejlődni. Bethlen gróf, a 'Gazda' javára a látható különbségek ellenére annyi azért elmondható, hogy nagyságrendekkel okosabb, előrelátóbb, tervezőbb volt, mint mostani igen-igen plebejus utóda.

- duplagondol 2016.02.21. 08:49:18

@BircaHang Média: Ha nem liberális, akkor hát kádárista, tehát fideszes. Az én szemszögömből ez egy rossz fejlemény.

ősbölény 2016.02.21. 08:59:34

@BircaHang Média:
Azt mondod, hogy a központosítással (melynek ellentéte az autonómia) jobban menne pl. a "felzárkóztatás". Akik ezzel érvelnek, vagy tapasztalatlanok, vagy túl rövid az emlékezetük. Ugyanis pont ezt a felzárkóztatást vette programjára a hatvanas évek közepétől a Kádár-korszak centralizált oktatási rendszere, létrehozván az ún. C osztályokat. Ezekbe zsúfolták a cigánygyerekeket, egy ilyen osztályba együtt járt a 8 éves a 16 évessel, egy tanítónő terelgette őket, jobb esetben empátiával és jó szándékkal, de teljesen eredménytelenül. Pusztán azt a célt szolgálta az intézmény, hogy a problémás gyerekektől megszabadítsa a "normális" osztályokat. Az eredményt ma élvezhetjük: ez volt az egyik oka a cigányság jelentős része ma tapasztalható kulturális leszakadásának. Csak még egy példa az autonómia előnyéről a központosítással szemben: A rendszerváltás után az iskolaigazgatók kijelölése a tanárok választásával történt. Ez ugyan jobb volt, mint a korábbi pártdelegációs gyakorlat, de előfordult, hogy a tantestület dobzselászót választott igazgatónak, és az intézmény szétzüllött. Az 1993-as oktatási törvény megnyugtatóan rendezte a kérdést, megteremtve a települési önkormányzatok kezébe adott iskolarendszert. Attól kezdve 2012-ig az igazgatót az önkormányzat nevezte ki, de a tantestületnek véleményezési joga volt. Sokszor támadt ellentét a fenntartó önkormányzat és a tantestület között, és ilyenkor szabályos (a demokráciákban szabályos) érdekérvényesítési harc kezdődött: a hivatali jogkör a fenntartó kezében volt, de az iskola maga mellé állíthatta a szülőket és ezen keresztül a helyi lakosságot (akik választják az önkormányzatot). Tehát egyik félnek sem volt túlhatalma, kénytelenek voltak együttműködni, ami mindig jobb megoldást eredményez, mint az egyeduralom.

Magentax 2016.02.21. 09:04:13

Figyu kedves poszter, ez a kormányzati propaganda elég gáz, amit itt végig nyomatsz.
A te gyereked nyilván magániskolába jár...
A szavazók a kormány mellett állnak? Melyik országban élsz, te szerencsétlen?

egysmás 2016.02.21. 09:05:01

@- duplagondol: Miféle relevanciája van a kérdésednek, azon kívül, hogy a válaszom közelebb engedne a valódi identitásomhoz?
Mert az, hogy én pl. vegyész-kertépítő-liftszerelő-szoftverfejlesztő-favágó-bányász-sofőr-biológus-cégvezető-újságíró-publicista-fizetett troll-tőzsdecápa vagyok, annak nincs köze a tanárok viselkedéséhez, a róluk alkotott véleményemhez.
Maximum annyiban, hogy benned egyáltalán felmerült az, hogy életvitelszerűen van egy konvencionális szakmám, és nem pedig ahhoz értek, hogy bármit meg tudjak tanulni.

Az pedig, hogy te belülről bomlasztod a rendszert, az mosolyra ingerel.
Olyan ez, mint a Vonnegut regényben a kém, aki a rádióban a propagandát nyomva tudósította a szövetségeseket.

Szóval, ha megmondod, mi a relevanciája a kérdésednek, válaszolok rá.

Mr. Waszabi 2016.02.21. 09:06:39

@- duplagondol: nem idealizáltam, csak pont összevetettem, hogy azért volt sikeresebb politika, mert helyén kezelték a dolgokat. A hamut nem mondták mamunak. A valódi szándékot - azaz, a mai lopunk, amit bírunk, az ország meg le van szrva -, nos, ennek eredményeit hiába takarják be nagy nevekkel, a szar a hímes terítő alatt is bűzlik. Klebelsberg csinált egy jó oktatási rendszert - az ország profitált belőle. Most meg...
A '29-es válság után pár évvel nagyon beindult az ipar, nem csak volumenben, de rengeteget fejlesztettek. Villamos energia ipar, gépgyártás, elektronika, csupa olyan terület, amiben akkor nem voltunk lemaradva a nyugatiaktól. Zsidó arisztokrácia? Hát valahonnan kellett a tőke és a célok, hogy mindez így lehessen. A zsidók azt csinálták, amihez értenek - gazdaságot. A politikusok meg segítették ezt. Volt munkája annak, aki akart dolgozni, relatíve jól éltek az emberek. Most meg? Káosz, hazudozás az ország gazdasági teljesítményéről, és persze az emberek eladása, eladósítása. 5 éve tudatosan gyengíti a kormány a forintot. Azért, mert Orbán elképzelése, hogy majd mi legyünk itt a kínaiak, akik szaré-húgyé eladhatók. Amikor ezt először hallottam a szájából - 2011 januárjában -, nem akartam hinni a fülemnek. De, innen visszanézve látszik, hogy komolyan gondolta - s persze az eredményeit is lehet látni - szar mindenütt,ahová csak lép az ember. Van 50 mrd csak úgy a kalapból, költségvetésen kívül a vajdaságnak, de a KLIK félretervezett költségvetését nem igazítják ki már fél éve. Az egészségügy már inkább életveszélyügy, mintsem egészség. Szóval, nem sikerült ez a nagy-magyarország projekt egyelőre. A kommunizmust nem szabad összekeverni a Horthy-rendszerrel, mert ez lesz belőle.

László Bak 2016.02.21. 09:06:57

Baszdmeg, hülye vagy!
Nyenyit kitenni a suliban, meg keresztény oktatni, azt kurvára szabad, mi? Egyáltalán semmi politika nincs benne áááá!
Úttörők 12 pontja, mond valamit? Abban sem volt politika, ugye?
És igenis, maradjanak otthon, viseljenek kockás inget, és tüntesenek!

elendem 2016.02.21. 09:16:17

Nos, a gyerektől sikerült elvenni a forradalomban való részvétel örömét, bizsergető izgalmát.
A felhozott érvek mögött (a végén kilóg a lóláb) mindössze a kormányhűség áll.
Ha a kormánnyal lehetne tárgyalni, már mindez rég megtörtént volna. De nem lehet. A tárgyalás versus tüntetés narratíva arról szól csupán, hogy gyengítse a szülők és tanárok közös fellépését a gyermekek jövőjéért.

ősbölény 2016.02.21. 09:16:46

@egysmás: Továbbá Lakinger Béla:
Minden szakmában, így a pedagógus szakmában is különböző kvalitású és jellemű emberek dolgoznak. De egy egész szakmát negatívan megítélni azért, hogy évekig eltűrnek egy rossz rendszert, tipikus áldozathibáztatás. Magam tanári pályafutásom első 20 évét a Kádár-rendszerben dolgoztam le, a második 26-ot a rendszerváltás után. Az első 25-ben igazán megpróbálták a tanárt a hatalom "transzmissziós szíjává" alacsonyítani, ennek sikeresen ellen tudtam állni, én azt tanítottam (arra vezettem rá a tanítványaimat) amit magam helyesnek gondoltam. A második 26 évben ennek már voltaképpen semmi akadálya nem volt. 2011 májusáig tanítottam, személyes tapasztalatom tehát a NER oktatási rendszeréről nincs, de nem hiszem, hogy nagyobb ellenőrzést tudnának gyakorolni a tanárok fölött, mint a Kádár-korban. Tehát a tanári kar egészét kollaborálással vádolni megalapozatlan.

- duplagondol 2016.02.21. 09:20:17

@egysmás: Világossá tettem: te és a társaid, akárhová is tartozol, NEM tüntettek az elmúlt pár évben, most mégis a tanárokon kéred ezt nagy hangon számon. Kívülállóként megítélsz egy egész szakmát és mivel kollektíve általánosítasz, megítélsz vele engem is. Ugyan miért ne tehetném én meg ugyanezt visszafelé is? Szándékomban éppen nem áll, a kérdést kizárólag a nagy mellény miatt teszem fel.

A rendszer biz' nem miattam fog összeomlani, de tán' a nemes szándékot csak nem vitatod el tőlem.

- duplagondol 2016.02.21. 09:33:22

@Mr. Waszabi: Az idealizációt feltételes módban értettem, nem adnám a szádba. Az iparfejlesztésnek valóban voltak eredményei, igazán az ötvenes években váltott rossz irányba a technológiaigényes termelésről az ország, fejest ugorva a vas és acél birodalmába. Egy kohóban, bányában nyers erőre, nem annyira szakértelemre, finom kezekre van szükség, erre a szegényparaszti létből kimenekülők alkalmasak is voltak; persze, hogy így a képzetlenség, a szegénység már több mint egy évszázada, legalább a dualizmus óta újratermelődik.

De vissza a Horthy-korhoz: a relatív fejlődésnek ára volt, legyen szó a tömegeket nyomorító kezdeti inflációs politikáról vagy a bedó-rendszer embertelen alkalmazásáról. Igen, lehet, hogy mindennek ára van, az emberek többsége viszont 'nem élt jól': húsz százalékra sem saccolták a középosztály arányát, a parasztok négyötödének a fele a törpebirtokos, a másik meg fele meg egyenesen földnélküli volt. A XIX.-XX. század nagy magyar tragédiája, hogy a kétkezi dolgozó réteg jellemzően nem vált polgári vagy polgárosodó középosztállyá, minden állítással szemben a Kádár-korban sem vált igazán azzá.

A kínai példádra pont ideillik egy párhuzam. Nem hiszem, hogy az idő kereke olyan túl sokat változtatott volna a helyzeten.

index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2014/01/10/szekely_csango_nem_a_mi_fajtank/

bmedve 2016.02.21. 09:36:13

Ekkora baromságot régen olvastam... Ki a f@szom ez az alulművelt nemzetisegg nyaló kakimaki akinek van bőr a pofáján ilyen förmedvényt ideokádni???

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.21. 09:55:18

Nem elég, hogy ez a szerencsétlen blog a tipikus, minden rendszerben a pofáját befogó szolga volt, még a gyerekét is erre akarja tanítani!

Valaha Kádár alatt hajbókolhatott a bloggazdi, most trendien véresszájú fideszes lett. Valójában sosem változott: mindenkit kiszolgálni kész, önálló vélemény és önálló életcélok nélküli megvezetett birka maradt. Az ilyen proletár tömegekkel lehetett Kádártól Lopbánig egy egész országot megvezetni, az egész népet lerabolni. S a hülye nép még tapsolt is hozzá.

És a saját szégyene nem elég, most a gyerekét is erre a szégyenletes szolga életre akarja kiképezni! Hát ez az igazi nemzethalál!

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.21. 09:59:37

" az Orbán-gyűlölet keserű levében agyalágyultra párolódott, lelkiismeretlen szülők maroknyi csoportja által kezdeményezett iskola-sztrájk nem előbbre viszi közös ügyeinket, inkább hátra mozdítja. "

Ehelyett helyesen így hangzik ez a mondat:

az elvakult Orbán-kultusz levében agyalágyultra párolódott, lelkiismeretlen Lopbáni szolganépek maroknyi csoportja által kezdeményezett lejárató kampány a demokratikus sztrájkjogok ellen, nem előbbre viszi közös ügyeinket, hanem örökre kizsákmányolható birkává teszi a nemzetet.

De a nemzet felébredt az elnyomói ellen!

iovialis 2016.02.21. 10:05:04

Kedves Ratius.

Bizonyos mondatai racionálisak, nem vitatom.

Ezzel szemben: hagyjuk már a "többség"-re való hivatkozást. Tudjuk jól, mekkora "többség" kell ma a formális teljhatalomhoz. (Meggyőződésem, hogy ez alkotmányellenes, még ha az alkotmányt ma máshogy is hívják - egész egyszerűen túlontúl nagy a különbség az egyes szavazók szavazatának értéke közt. Megérne egy posztot, ugyebár..). És mindez TÖBB, MINT TÖKÉLETES párhuzama annak, ahogy a bolsevikok anno hatalomra jutottak. Sapienti sat.

Jelen bejegyzés tendenciózussága miatt feltüremkedik bennem a kérdés, vajon miért nem találtam az ártatlan gyermekek sanda szándékú politikai felhasználását tárgyaló írását valamelyik "béke"menet kapcsán? (Ha csupán trehány vagyok a keresésben, kérem, segítsen ki egy linkkel - és azonmód megkövetve érezheti magát).

Üdv!

egysmás 2016.02.21. 10:09:16

@ősbölény: úgy teszel, mintha az oktatási rendszer áldozata a tanár lenne, nem pedig a gyerek.

@- duplagondol: oké, hogy világossá tetted, de ez nem relevancia.
Kb. ugyanaz az önigazoló érvelés, mint amikor azt mondják a fideszesek, hogy a szocik is loptak.
Én pl. elmentem minden olyan munkahelyről, területről, ahol nem tetszettek a munkakörülmények.
A tanárok meg nem. Magamból kiindulva azért maradtak, mert tetszett nekik, vagy legalábbis megszokhatónak tartották helyzetet, ha pedig nem magamból indulok ki, akkor arra a következtetesre kell jutnom, hogy a tanár kb egy értelmi fogyatékos betanított munkás szintjén áll és egyszerűen képtelen tanulni és szakmát váltani.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.21. 10:09:56

"magyar társadalom jobboldali elkötelezettségű tagjain"
"jobboldali polgárság"
"konzervatív polgárság"
Jó cucc, mi? 4 rugó grammja, de megéri, mert ilyeneket látsz tőle. :)
Ez Magyarországon nagyjából 200 embert jelent. Amire te gondolsz, az a fideszes rész, de annak vajmi kevés köze van akár a jobboldalisághoz, akár a konzervativizmushoz, akár a polgársághoz.
Egy jobboldali konzervatív polgár kapásból rájuk borította volna az asztalt, amikor a tankönyvpiacot államosították, mert
1. egy jobboldali nem szereti az egyenlősítést, ő szerinte természetes, hogy vannak jobb és rosszabb helyzetű emberek. Miért kellene egy szintre hozni őket?
2. egy konzervatív szerint senki nem tudhatja a Végső Igazságot, de még a jövőt se ezért nem fogadható el, hogy központilag megmondják, hogy mit kell tanítani
3. egy polgár nem szereti, ha az állam úgy gondolja, hogy ő jobban tudja, hogy neki mire van szüksége
Na, ez mind nem a Fidesz.

Nagyon cuki ez az "aggódunk a gyerekekért, hogy ne kerüljenek a pártpolitika tűzvonalába" szöveg, de nagyon álszent. Az Orbán-rezsim ugyanis nem is csinál titkot belőle, hogy igyekszik a maga leendő engedelmes híveit kinevelni. Nem véletlenül erőlteti a testnevelést és a vallásos vonalat, míg küzd jogász- és közgazdászképzés ellen.

- duplagondol 2016.02.21. 10:23:44

@egysmás: Nincs itt szó semmiféle önigazolásról, csupán kérdeztem, a 'saját szemében a gerendát sem' ősi bibliai mondatának jegyében. Szóval még egyszer: TE MIÉRT NEM tüntettél?

Olyan mondatokkal, hogy 'a tanár kb egy értelmi fogyatékos betanított munkás szintjén áll', normálisan nem lehet vitatkozni, ha neked ez a rögeszméd, nemigen foglak tudni meggyőzni az ellenkezőjéről. Azt azért megerősíteném, amit ősbölény is írt neked: egy tanár munkájának a minősége elsősorban a saját elhatározásától függ. Minden külső körülmény, tantervi előírás, Klikes hiánygazdálkodás, bénító adminisztráció, Orbán vagy Gyurcsány az én nézőpontomból csak ezután következik. Dönthetünk úgy is, hogy az előírások ellenében oktatunk, tanítunk, akkor is, ha nem feltétlen örömként éljük meg a Kádár-kornak ezt a fajta örökségét. Elhagyni a pályát-, ezt viszont a fent említett urak kedvéért én konkrétan nem fogom megtenni. Voltak sokan az elmúlt pár évben és még előtte is, akik erre az útra léptek, nem is tudnék ezért okvetlen haragudni rájuk, meglehet, ők a te embereid. Én és a többi tüntető viszont egyelőre a megoldást keressük, még ha ez eléggé babramunka is.

midnight coder 2016.02.21. 10:25:15

@Lord_Valdez: 1. Ilyen egalizáló dolgai pont a balnak hazudott oldalnak voltak. Lásd deszegregáció címén betolni a kisegítő iskolás, orrát kifújni nem tudó hülyegyereket a normálisak közé. Akik persze nem tudtak tanulni emiatt, így a végeredmény egy egyként hülye massza. Persze a saját gyerekeiket nem ilyen iskolákba íratják.
2. Általános és középiskolában nem a Végső Igazságot tanítják, csak az alapokat. Amit viszont valóban nem ártana egységesen tanítani. Kádárék rendszere ebből a szempontból azért nem vot rossz.
3. Szerintem te kevered a konzervativizmust az anarchizmussal.

anyadmajma 2016.02.21. 10:42:26

@midnight coder: szerintem meg te sem jobboldali, hanem egyszerűen csak egy hazaáruló bolsevik geci vagy.
Annyit is értek.
Ezzel a sajtos hazaáruló bolsevik geci bloggerel együtt.
Érdekes, hogy a jobboldali érzelmű ismerőseim pont úgy utálják a hazaáruló bolsevik geci fideszt, mint minden más intelligens, legalább 2 számjegyű IQ-val rendelkező ember.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.02.21. 10:45:55

@midnight coder:
1. Most mégis az iskolák közti különbségekkel indokolták az államosítást. Mondván, hogy nagy volt a különbség az iskolák színvonala között.
2. Ócska tankönyvekből nehéz lesz. Miért kellene egyenszart tanítani, ha egyszer lehet jobbat is?
3. Nem keverem. A konzervatív nem azért fordul örökké a hagyományokhoz, mert múltfétise van, hanem mert tudja, hogy nem tudja előrelátni a tettek következményeit és ezért az óvatos változtatások híve, amik nem nem nagyon térnek el a már ismerttől. Ugyanezért nem hisz azokban, akik egyszer csak előállnak valami forradalmival, hogy majd most minden jobb lesz. És ugyanezért nem hiszi el, hogy egy ügyintéző a Hivatalban, több száz kilométer távolságból jobban tudja, hogy itt mire van szükség.

A polgár az egy öntudatos lény, amelyik nem szereti, ha semmibe veszik. Attól polgár, hogy ő maga ért el eredményeket az életben és ezt tudja magáról. Na, ez az az embertípus, amit a Fidesz a háta közepére kíván. Az ilyenek nem elég hálásak. Nem tapsolnak, ha kapnak egy uszodát, hanem azt mondják, hogy "ha uszodát akartunk volna, akkor építettünk volna, most komolyan erre kellett költeni az adónkat?".

egysmás 2016.02.21. 10:51:27

@- duplagondol: A Biblia a hamis példázatoknak a megalkuvásnak és a hatalom bosszújától való félelem elplántálásának irománya.
Az a könyv, amiben a szavak nem azt jelentik, amit valójában.

Felteszem másként a kérdést:
A tanár a munkájából akar megélni, vagy a hobbijából?
Ősbölény azt mondja, és te is azt állítod, hogy mindegy, milyen az oktatási rendszer, mert a tanár adja az értéket.
Ezzel szemben én azt állítom, hogy szar rendszerben csak a rendszer normájához képest lehet jól dolgozni és van az a szar rendszer, amiben a rendszernormához képest nyújtott maximális teljesítmény sem éri el azt a szintet, amihez az ember a nevét adja.
Szerinted ez a rendszer még annyira nem szar, hogy vállalhatatlan legyen.
Szerintem viszont nekem az lenne. Ennél kevesebbért is hagytam ott szakmát is, nem csak munkahelyet.
gerenda. szálka.

Noh, ha a tanárok nem akarják otthagyni az egészet, akkor még mindig azt mondom, hogy nekik vállalható a rendszer.
Vagy, ha vállalhatatlan de mégsem tudják otthagyni, mert a megélhetési kényszer ott tartja őket, akkor az azt jelenti, hogy képtelenek új dolgot megtanulni.
Aki képtelen új dolgot megtanulni, azt te minek nevezed? Még egy SNI-s gyerek is tud tanulni, még egy középsúlyos értelmi fogyatékos is integrálható a társadalomba.
Ehhez képest, ha a tanár nem _tud_ váltani, akkor ő micsoda? Nevezd te a nevén a dolgot!

- duplagondol 2016.02.21. 11:10:50

Nem, ennél jóval többről szól, figyelmes olvasás után legalábbis. A kérdésemen viszont ez nem változtat.

Nem arról van szó, hogy 'mindegy, milyen az oktatási rendszer', hanem arról, hogy a tanár hozzáállása az elsődleges és a körülmények sem éppen mellékesek.

Mi az, hogy 'nem tud váltani'? Kik, mind a 120 ezren? És mintha oly egyszerű volna öt év alatt kitanulni egy új szakmát, közben egy családot is fenntartani, csak azért, mert neked ez szíved minden kívánsága a pedagógusok felé. Pökhendiség, arrogancia, magas lóról beszélés, előítéletes ostobaságok, lehet, hogy a mai magyar multik farkastörvényei ezek előnyös tulajdonságok, itt viszont garantáltan csak a rossz munkaerő jellemzői. Értsd ezt személyes célzásnak.

Hogy neked 'mi lenne a szar', az a te egyéni nézőpontod kérdése. Ha a konkrét tapasztalat hiányát tanárellenes szólamokkal helyettesíted, az is. Így, ekként, empíria hiányában, durva általánosítások mellett, újfent befejeztem a beszélgetést. Értelme, ahogy látom, egy szál se.

Balt 2016.02.21. 11:21:26

@Hidvégi Mihály: Ez nem kormánypropaganda, csak tényszerű következetés, amit pl. egy kormánypártinak még véletlenül sem nevezhető újságíróféle is oszt:
index.hu/velemeny/2016/02/19/ne_ragassz_matricat_a_gyereked_homlokara

Balt 2016.02.21. 11:24:41

@Magentax: "A biztos szavazók több mint fele voksolna most a Fideszre, derül ki a Medián HVG-ben megjelent kutatásából. Ekkora fölénnyel közel a ciklus derekához még egy kormánypárt sem vezetett.

Korábban még nem fordult elő a Medián felméréseiben, hogy a választások után bő másfél évvel a nagyobbik kormánypárt a választani tudó „biztos” szavazók több mint felének támogatását élvezze, ám most a Fidesz ezeknek a szavazatoknak az 51 százalékát kapná."

hvg.hu/itthon/20151209_Medianfelmeres_A_Fidesz_kiveteles_helyze

dukeekud 2016.02.21. 11:42:34

"hogy az ellenzék tulajdonképpen gyerekkatonákat akar mozgósítani reménytelen ügye érdekében,"

Azoknak a szemet HAZAARULOKNAK akik rendszeresen fegyverrel tamadnak a sajat nemzetukre (1956,2006) ez szinte mar semmiseg. Hogy az alantas, aljas hatalomeheseguk erdekeben akar gyerekeket is bevetnek, esetleg felaldoznak. Ilyen a baloldal magyarorszagon, illetve ez nem baloldal, hanem egy bunszervezet, ami baloldalnak nevezi magat.

egysmás 2016.02.21. 11:47:08

@- duplagondol: Persze, egyszerűbb berekeszteni a beszélgetést, ha nem tetszik annak alakulása.
Ez olyan tanári.

Mellesleg nem a 120ezerről beszélek, te mondtad, hogy ne kezeljem egynemű tömegként a tanárokat.
Most meg te kezeled egynemű tömegként. :D
Nem mind a 120ezer, csak Béla, meg Marika, meg Feri, meg Zsuzsi, meg a többiek, egyesével.
Valamiért maradtak.

A pökhendiségről és arroganciáról: egész jó tanáraim voltak (hehe, ezt nem tudtam kihagyni).
Miféle empíriát vársz?
Tapasztalatot egy olyan dologról, hogy mit jelent tizenhuszon éven keresztül napi rendszerességgel mindig ugyanoda, ugyanakkor bemenni és tizenhuszon éven keresztül gyakorlatilag mindig ugyanazt csinálni?
Húsz éve nem is létezett az a dolog, amivel most a kenyerem keresem és gyanítom, ma még nem létezik az a technika, amivel tíz év múlva biztosítani fogom a megélhetésem.
Ez azt jelenti, hogy amikor elkezdem iskolába járni, hogy felkészítsenek a "nagybetűs életre" akkor kezdődött el a társadalmi értelemben vett egyirányúsításom és élhetetlenítésem.
Az, ami vagyok a tanáraim ellenére sikerült, de az én generációm még istenes helyzetben van, mert még van a régi világnak lendülete, még létezik olyan hogy "A" munkahely, a nyugdíjasállás.

Azt nem felismerni, hogy a jelenlegi oktatási rendszer által átadott tanulás-, és gondolkodási technikák, valamint az elvárt eredmények a jövő ellen dolgoznak, az több, mint bűn.
Az iskola időbeli kezdete és befejezése között nagyobb társadalmi, gazdasági és technológiai változások történnek ma, mint az iskolarendszer megalkotása során egy egész emberöltő alatt, beleértve a világháborút is.

A jelen oktatási rendszerben dolgozó tanárt én éppen ezért -analógia következik- olyan bányásznak látom, aki épp egy gát alapját ássa meg és amikor szólnak neki, hogy "teháméteneee!" akkor kb. annyit válaszol, hogy "nyugi, rajtam múlik, milyen gyorsan ások".

De mindez mellékes momentum, pusztán annak az indoklása, hogy miért tartom igaznak a kezdeti állításomat és, hogy a rendszer működtetőit miért tartom felelősnek a rendszer hibájáért és diszfunkciójáért.

ősbölény 2016.02.21. 11:55:56

@Lord_Valdez:
Nagyon pontosan jellemezted a jobboldali, illetve a konzervatív gondolkodás kibékíthetetlen ellentmondását a FIDESZ politikai gyakorlatával. Még hozzátenném, hogy a konzervativizmus fogalma egészen más Magyarországon, mint Nyugat-Európában, illetve az USÁ-ban. A magyar konzervativizmus megragadt a XIX. században, amikor az a feudalizmus minél több elemének (pl. hitbizomány) fenntartásáért harcolt, míg a nyugati konzervativizmus a klasszikus (Keynes előtti) szabadversenyes kapitalizmushoz való minél nagyobb mértékjű (bár nem teljes) visszatérést szorgalmazza. A probléma az, hogy a KDNP (a FIDESZ ideológiai szárnya) ebben a magyar értelemben vallja magát konzervatívnak, tehát jogos, csak éppen értelmetlen a mai nyugati konzervativizmust számon kérni rajtuk.

Hajdú Peter 2016.02.21. 11:57:51

Tényleg hihetetlen, hogy a baloldal, a gyerekeiket kerítésen átdobáló, sinekre dobálló, a gyerekekre csak eszközként tekintő illegális bevándoroló TERRORISTÁK szintjére sülyedt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.21. 12:02:22

Két kérdés:
1.:birca hogy-hogy nem az első volt?
2.:Ez az írás a drog,vagy annak hiányának a következménye?

Hidvégi Mihály 2016.02.21. 12:07:12

@Balt: Uram, máskor értelmezőbben kell olvass!

Én nem foglaltam állást a 29-i otthon vagy távolmaradással kapcsolatban.

Két dolgot tettem.
1. Elmondtam, hogy a szerző manipulatív volt a képek kiválasztásakor.
2. Arról írtam, hogy a mai rendszer ellen fel kell lépni, mert még nagyobb züllésbe viszi az országot, mint dicstelen elődje.

Tehát a szerző egyéb gondolataira reagáltam. Meg persze írtam a végén, hogy hallgasson a gyerekére, nem a 29-i távolmaradás okán, hanem úgy általában, a rendszerrel szemben-állás okán.

ősbölény 2016.02.21. 12:08:24

@egysmás: Egyre kevesebb empátiával olvasom kommentjeidet, amelyben mintha az egész népet (s bennük különösen a pedagógusokat) ostoroznád, hogy eltűrik a NER antidemokratikus kormányzását. Ez a magatartás a költők kiváltsága (l: Petőfi: Az apostol), hagyd meg nekik. Leárulózni az embereket azért, mert végzik a munkájukat egy olyan politikai rendszerben amellyel nem éreznek azonosságot, méltánytalan, a nemzet nem követhet el kollektív öngyilkosságot még egy idegen megszállás esetén sem.
Azt is elárulom neked, hogy én kifejezetten élveztem a Kádár-rezsim alatt a magam ellenzéki pozíciójában a tanítást. Küldetésnek tekintettem, hogy tanítványaimat önálló gondolkodásra, saját értelmükre való támaszkodásra (Kant ezt nevezte felvilágosodásnak) neveljem és mindezekre példát is mutassak saját pedagógiai gyakorlatommal. Ezért kifejezetten sajnálom, hogy most nem taníthatok, számomra a NER elleni - az iskola terepén folyó - küzdelem jelenthetné a harmadvirágzásomat.

- duplagondol 2016.02.21. 12:10:37

@egysmás: Tanári dolog korrigálni magamat, értelmes felvetésekre ezért mégis válaszolok. A kérdésemre a válasszal viszont még mindig adós vagy, ha már egyszer kifarolásról esik szó.

Igen, 'valamiért' maradtak. Igyekeztem neked kifejteni hozzászólásokon át a személyes indokaimat és még rajtam kívül sokakét. Ha megértetted, azt is elfogadod, hogy nem minden tanár kollaboráns vagy fejlődésképtelen idióta. Ha nem, nem.

Szó van épp mostanában épp elégszer a tanárképzés megújításáról, arról, hogy egy relatíve jól megfizetett szakmát olyanok válasszanak, akik nem minimális pontszámmal kerülnek be az főiskolára, egyetemre, kreatívak, újító szelleműek, képesek tehát megfelelni a változó világ követelményeinek, annak, amiről te is írsz. Kijelenteni, hogy úgy án blok erre a mostani tanár kar képtelen: részben jó meglátás, részben meg féloldalas csúsztatás.

Bizonyos nézőpontból mindenki az iskola ellenében lesz az, aki, én sem mondok mást a diákjaimnak. Merjenek ellentmondani, tegyük tisztába, hogy bizonyos tárgyak neki kevésbé fontosak, mint a tanárnak, ha egyszer más az érdeklődése vagy rosszabb esetben egészen másfelé járnak a gondolataik. Egynémely reformpedagógia rózsavirágos, szép elvéből viszont, hogy ti. a gyerek csinálja kizárólag azt, amihez kedve van, én valahol mindig is hiányoltam a problémaérzékenység bővítését, a rávezetés ilyen vagy olyan végeredményű módszerét.

Balt 2016.02.21. 12:33:11

@Hidvégi Mihály: :) OK, ne vedd magadra: a többi balfasznak (is) írtam, csak lusta voltam utólag betallózni ezeket a kommenteket - aki kormánypropagandaként próbálja beállítani, holott ez láthatóan nem áll meg.

Tizenötmillió Magyarok 2016.02.21. 13:11:02

Egyetertek, jo iras, beletalalt a lenyegbe.
A tanarok ott buktak el, hogy nem a celjaikert kuzdenek, hanem szovetkezve a HAZAARULO baloldalal, a mostmar hatodik eve betonbiztos ketharmaddal, rendelkezo kormany megbuktatasat akarjak elerni.
Tehat nem a kormannyal allnak szembe, hanem a ORSZAGGAL a NEMZETTEL, vagyis a tizenotmillioval.
Lehet hogy lett volna nehany pont, amivel a kormany egyetertett volna, de igy mostmar mind a 25-t lehuzhatjak.

egysmás 2016.02.21. 13:11:08

@ősbölény: ez most a szokásos tanári kommunikációs panel, amiben egy megvalósíthatatlannak gondolt feltétel teljesüléséhez kötik az ember véleményhez való jogát, vagy tényleg jogosan beszélek, ha tizenéves koromban jelentek meg az első verseim és vannak novelláim, amiket szakmai zsűri válogatott be a megjelenésre méltó művek közé?

Mellesleg a tanárok nem csak a munkájukat végzik. Kicsit erős hasonlattal ugyanúgy nem a csak munkájukat végzik, ahogy a rendőrök sem csak a munkájukat végzik, meg a katonák sem csak a munkájukat végzik.
A tanár, az nem a mérnök, meg nem a kéményseprő, hanem a mindenkori rendszer hatalma által az egyik (a hosszútávú) támaszának gondolt intézmény működtetője.

Az, hogy te élvezted a Kádár-rezsimben a rád kiosztott szelep szerepet és a rendszer által rád kiagyalt funkciót, az a rendszer rossz értelemben vett zsenialitását bizonyítja.

- duplagondol 2016.02.21. 13:24:52

@Tizenötmillió Magyarok: Te, figyelj, csak egy kérdés: feltűnt, hogy lassan több, mint egy éve nincs már kétharmaduk? Vagy ezek ilyen csereszabatos szövegek, amiket be lehet szúrni 2010 óta mindenhova?

egysmás 2016.02.21. 13:46:51

@- duplagondol: Már arra, hogy a "szakmám" képviselői voltak-e tüntetni?

Mivel nincsen a hagyományos értelemben vett szakmám, foglakozásom, a kérdésed az én esetemre vonatkoztatva értelmet.
Vagy annyit tudok rá válaszolni, hogy zöld.

A jelenlegi oktatási rendszer alkalmatlan arra, hogy olyan tudást nyújtson, amit használni lehet, bár a feladatát ellátja: betöri a gyerekeket, kiöli belőlük mind a kreativitást, mind a tartást, ránevel a megalkuvásra.

A rendszer nem független annak a működtetőitől.
Ezt vagy elhiszed, vagy nem, vagy elfogadod, vagy nem.
Az, hogy éppen arról beszélnek tizenhúsz éve, hogy alapvető reformok kellenének, meg, hogy az élethosszig való tanulásra kellene, hogy felkészítse a gyerekeket az iskola és ehhez adjon knóhót, az valóban így van.
Lassan nyugdíjba mennek azok, akik elkezdtek erről _beszélni_.
Szóban már megváltották a világot is, csak a tettek, vagy a tettek megkövetelése, az maradt el.

Valahogy én úgy látom ezt az egész kérdést, hogy "a tanárok" az új helyzetnek való megfelelést és felkészítést körülbelül úgy képzelik, hogy megtanítjuk a gyereknek azt, amit szoktunk -folyóírástól az évszámokig, esetleg a citromsav-ciklust és a fehérjeszintézis alapjait, plusz megtanítjuk nekik azt is, amit MOST látunk.
Nem folyamatokat, gondolkodási- és problémamegoldási módszereket tanítanának (vezetnének rá), elfelejtve a konvencionális oktatást, hanem ugyanazt, amit most meg, még sok minden mást is ez mellé.
Mintha az utat tanítanák meg, nem pedig azt, hogy hogyan kell használni a térképet, és a GPS-t. (persze, tudom, ha lemerül, akkor ott van szarban az ember, de hallottál-e arról, hogy panelekben kémény sincs a panellakó pedig nem tud tüzet csiholni se kovával, se öngyújtóval és mégsem fagynak meg, pedig elmúlhat a központi fűtés.?)

A problémaérzékenységet, véleményem szerint, pont a hagyományos iskolarendszer szűkíti a frontális tanítással, műproblémák bemutatásával.

Pl. egyetemet végzett emberek nem tudnak arra válaszolni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, vagy arra, hogy miért nem lehet élet egy tektonikus értelemben véve inaktív bolygón.

- duplagondol 2016.02.21. 14:11:28

@egysmás: Épp eléggé kicseszett a kormány a megújuló energiaforrásokra alapozó cégekkel, akár az adópolitikával, akár Paks túlpreferálásával.

Alapismeretek nélkül soha nem fogsz tudni folyamatokról gondolkodni, egyáltalán kérdést feltenni, nem áll meg az, amit egynéhányan állítanak, hogy minden benne van a Wikipediában. Látod, olvashatod, hogy a követelések között hangsúlyosan szerepel az ismeretanyag csökkentése a megértés, a problémamegoldás javára. Olyanok hirdetik ezt, mint a Teleki-gimnázium igazgatója, aki maga is az újítások híve. Hogy erre az átállásra a tanár társadalom egy igen meghatározó része (fogalmam sincs, mekkora része), nincs felkészítve, az igaz lehet. Az oktatáspolitika egyik fő feladata tehát az volna, hogy elvégezze ezt, túl azon, hogy a tanárok a nyugaton már ismert módon, hálózatokba szerveződve adnák át egymásnak a tudást és a tapasztalatokat.

Másrészt, az elmélet próbája a gyakorlat. Minden egyes állítás után, ami a gyereket 'örök kíváncsinak', tudásszomjjal ellátott lénynek nevezi, én inkább a magyar fiatalság egyáltalán nem rózsás helyzetéből indulok ki. Valahol a reggeli adag herbál után a legcsodásabb pedagógia is jó eséllyel csődöt mond.

egysmás 2016.02.21. 14:36:04

@- duplagondol: A "megújuló energiaforrásokra alapozó cégek" magyarul azt jelenti, hogy az "állami támogatásra alapozó cégek".
Az utóbbi az alaphalmaz.
A PaksII persze botorság.
Ahogy az atomellenesség is.
Azt előbbi azért, mert nem nyilvános a költségvetés és a magyar vállalásokkal nem vagyunk tisztában.
Az utóbbi pedig egy hisztérikus dolog, ami a tudatlanságból táplálkozik.

Mit értesz az alapokon?
Pl. egy szakácsnak kell-e értenie az égéshő-számításhoz és ahhoz, hogy milyen reakció játszódik le akkor, amikor meggyújtja a gázt, meg ahhoz, hogy a siemens-martin kemencében hogyan állítják elő ócskavasból és vasércből a serpenyőjét, meg a libatenyésztés csínjához-bínjához, vagy elég, ha főzni tud?

Egy sofőrnek kell-e értenie az adiabatikus állapotváltozáshoz, meg a kommunikációs buszokhoz, vagy elég neki, ha tudja, hogyan kell tükörből tolatni?
Egy biológusnak tudnia kell-e, milyen az a szapphói strófa, vagy elég, ha tudja mi az az adóniszi kolon?

Mellesleg, mire herbálosan mennek iskolába, már öt-hat-nyolc év iskolai kiképzés áll mögöttük és az első két-három évben a rendszer által elvárt munka jó része el lett végezve.

Mit értesz alapokon?
pl. olvasni kb. minden jó minőségi családból jövő gyerek tud, mire iskolába megy, mert az olvasás a mai mediatizált világban a beszéddel egyenértékű képzettség, és pár éven belül kb gyp-snek fog számítani az, aki nem tud olvasni. Mintha beszédfejlődési zavarai lennének.

Netuddki. 2016.02.21. 14:38:38

Hát poszter, ezekkel az isises gyerekkatonás képekkel eléggé túltoltad. Annyira, hogy nem tudom eldönteni, hogy egy agyhalott orbánfan vagy-e, vagy egy fidesz elleni provokátor?

nemszólokmégegyszer 2016.02.21. 15:22:59

Büdös sz@rházi fidessbérenc vagy, akik a politikát bevitték a közép-, általános iskolákba, de már óvodákba is. Biodíszletet csináltok mindenkiből, kivéve aki a saját vagy az övéi érdekeit védi. A gyereked jövőjét jogodban áll tönkretenni, az enyémet nem, te szerencsétlen sz@rházi. Remélem hüjje szakmunkást nevelnek a gyerekedből/unokádból, téged pedig lábbal kifelé tolnak ki a műtőből, miközben majd jobban teljesítesz. Görény vagy és azzá neveled a kölykeidet is. És még csak ballibsi sem vagyok.

- duplagondol 2016.02.21. 15:36:21

Túlpreferálásról írtam. Amennyire egyáltalán átlátom a helyzetet, azt gondolnám, csak a megújulókra alapozva Magyarország nem tudná ellátni magát, úgy, ahogy a németek azt mostanában tervezik.

Olvasok olyan híreket, amelyek a napelemek használatának túlszabályozásáról, termékdíjról és egyebekről írnak. Ha eddig a szakma nem tüntetett emiatt, valószínűleg nem gondolják azt, amit te a pedagógusokról, ti. hogy a kormány ellehetetleníti a szakmájukat, amit ők botor módon nem adnak fel emiatt. Vagy éppen nekik is nyílna már a bicska a zsebükben.

Egészen nagy vonalakban arról a tudásról volna szó, ami a mindennapokban alkalmas egy-egy probléma felismerésére és a válasz megadására. Illetve arra, amit ezerszer elkoptatott közhellyel az 'alapvető műveltség részének' szoktak nevezni. Ha ezt valaki jelszóként alkalmazza, éppenséggel el is fedheti azokat a vitákat, amik a határvonalairól szólnak és központi előírásként tukmálhatja rá az oktatásra.

Nincs megírva előre, hogy egy biológusra nem fog hatni akár Szapphó, akár Ady Endre költészete, a szakmunkás pedig ne képezhetné magát tovább mérnökké. A mostani követelések között arról is szó van, hogy növeljék a választható órák számát, így azok, akik érdeklődőek, fakultatív módon szereznék be a szaktudást a kötelező tananyagon túl.

Konkrét dilemmákat főleg a saját területemről tudnék felhozni. A nagy-britanniai oktatás, a maga hagyományosan angolszász rendszerével is mostanra kezdett ráébredni, hogy a gyerekek átlagos tárgyi tudása a történelemről igen gyakran a nullához közelít, meg is határozták központilag a megtanítandó évszámok, személyek, fogalmak listáját. Eddig az volt a helyzet, hogy a Csatornán túli világról az ókort leszámítva lényegében semmit nem tanultak, Caesar és Kleopátra után egyből VIII. Henrikre, majd Hitlerre tértek át, sokan pedig nem tudják hova tenni Cromwellt vagy a Magna Chartát, rosszabb esetben Churchillt sem. A tanmenetben eközben három órát szabtak meg a viktoriánus kori kéményseprő fiúk életének tanulmányozására, hogy szociális empátiáról, a társadalmi különbségek bénító hatásáról tanuljanak. Nem gondolnám elsőre, hogy ez feltétlenül rossz irány, bár maguk az angolok is érzik a vadhajtásait és esetleg lehetne még hasznosabb dolgokkal is múlatni az időt. A magyar történelemből éppen jóval több alkalmat lehetne fordítani mondjuk a két világháború közötti zsellérség életmódjának szemléltetésére, az úrhatnámság meglétére, ha egyszer ezek ma is meghatározzák a társadalom létét. De akár legitim kérdés is lehet, kell -e tudni kötelezően fél vagy egy oldalnál többet arról, ki volt az a Horthy Miklós, ha egyszer egy avítt, régmúltbeli figuráról van szó. Elmondani az ellenforradalom, a második világháborús magyar részvétel történetét: vannak -e olyanok, akik ezt már a gúgliból kinézhető 'lexikális tudás' részének nyilvánítják?

- duplagondol 2016.02.21. 15:41:15

@egysmás: Gondolom, nem azt akartad írni, hogy a tanárok miatt szoknak rá a fiatalok a herbálra.

Larry Silverstein 2016.02.21. 15:42:14

@Mr. Waszabi: 'És az, hogy a mostani rendszer idáig süllyedt, az minden normálisan - azza, párt nélküli, ám a történelmet ismerő normális magyart arra késztet, hogy elgondolkozzon - hová is vezethet a lassan rákosista eszközökhöz folyamodó kormány által irányított ország sorsa.'

Ja és úgy néz ki Vona jön, de nem 2018ban, hanem utána.

hehe

egysmás 2016.02.21. 15:47:09

@- duplagondol: Érdekes, amit mondasz.

Az egyetlen gondolat, ami az eszembe jutott azzal kapcsolatban, amit az angol történelemoktatásról mondasz, az az, hogy annak ellenére, amilyen az, mégsem az történik, hogy ha tudni akar valaki valamit XII. Károly, svéd királyról, akkor azt egy angol történésztől fogja megtudni, nem pedig egy magyartól.

Meg az is az eszembe jutott, hogy bár meglehetős lesajnálással szokták volt emlegetni az átlagos amerikai műveltségét, mégis az amerikai egyetemek azok, amelyek a világ élvonalába tartoznak, mind műszaki, mind humán tudományok területén, nem pedig mi, a művelt magyarok adjuk eme tudományok savát borsát. -hacsak éppen nem PhD-zik valaki az ördöggel való kommunikációból.

És akkor, hogy egy örökbecsűt idézzek: és akkor ezt így hogy?

egysmás 2016.02.21. 15:48:25

@- duplagondol: Nem, a herbálra, biofűre az orbáni drogpolitika miatt kapnak rá.

- duplagondol 2016.02.21. 16:08:21

@egysmás: Élesen elválik ott is az elitoktatás a tömegképzéstől, ideértve azt is, hogy magas a magántulajdonú, fizetős iskolák aránya.

Keresem, de nem találom azt a cikket, ami arról szólt, hogy a gyakran említett finn iskolákból kikerülők, hiába teljesítenek messze jobban pl. a magyaroknál a PISA-teszteken, versenyeredmények, tehát a legjobb tanulók összemérésének területén csak valahol az európai középmezőnyben helyezkednek el, talán épp mögöttünk valahol. Lehet, hogy csak az emlékeim csalnak meg és nem így van, de ha mégis, egy-két gondolatot ez is mindenképpen megér, megfellebbezhetetlen értékítéletek nélkül is.

ősbölény 2016.02.21. 17:11:30

@egysmás: Ezt írod:
"Az, hogy te élvezted a Kádár-rezsimben a rád kiosztott szelep szerepet és a rendszer által rád kiagyalt funkciót, az a rendszer rossz értelemben vett zsenialitását bizonyítja."
Tehát azt állítod, hogy ha én a Kádár-kori ideológia ellenében tanítottam és önálló gondolkodásra neveltem a tanítványaimat, az a hatalom által rám osztott szelep-szerep volt, hogy levezessék a feszültséget. Nem összeesküvés-elmélet ez véletlenül? Illyés ugyan azt írja az Egy mondat...-ban, hogy "mindenki szem a láncban...", de ez költői látomás, antiutópia egy olyan világról, amelyre a diktatúrák törekszenek. És lám, a lánc mégis csak elszakadt - az állampárt azért vesztette el két év alatt a tömegbázisát (88 április - 90 április), mert voltak másként gondolkodók, akiknek az igazsága meggyőzővé vált.
Egyébként a helyzet most is hasonlatos a 30 év előttihez: a FIDESZ ugyan még csak törekszik arra, hogy állampárt legyen, igazából csak most kezd erre berendezkedni, de már megrendült a tömegbázisa, és éppen azért, mert az emberek az integritásukat - többek között a szakmai integritásukat is - védik. Ha a tanár feladja, nem tanít, azt a NER el tudja viselni, kinevez majd tanárokat, mondjuk kiöregedett focistákból, "szakérettségivel", "foxi-maxi egyetemmel". Volt már erre példa. Abba bukik bele, ha a tanár ragaszkodik a maga szakmai és emberi meggyőződéséhez, és ebben a szellemben neveli a tanítványait.

egysmás 2016.02.21. 19:39:10

@ősbölény: szerintem a rezsim nem azért esett össze, mert elveszítette a tömegbázisát, hanem mert a hatalom nem tudta finanszírozni a saját fenntartását a Szovjetunió megrendülése után.
Így az akkori pontentátok inkább levezényelték a rendszerváltást és a politikai hatalmukat gazdaságivá konvertálták.

A te szereped Hofiéval volt analóg. Beszélhettél a gyerekeknek, akiket kapcsolatban a fő feladatod az intézményrendszerbe való integráció volt, nem pedig az ideológiai odaadás kialakítása.
Megmutattad, hogyan kell lázadni úgy, hogy az ne fájjon senkinek.

@- duplagondol: az igazi versenyeredmény az, hogy mennyit keres valaki az iskolájának elvégzése után.

ősbölény 2016.02.21. 21:00:30

@egysmás:
Az összeesküvés elméleteknek az a sajátosságuk, hogy az egyik vonzza a másikat. A te Kádár-rendszer konteód az, hogy mindent a diabolikus főnök (Kádár) intézett a színfalak mögül, ő döntötte el, ki nyer a lottón és ő íratta a Beszélő cikkeit. Ha aztán ezt valaki kétségbe vonja, akkor jön a következő konteó, hát persze, a rendszerváltást is ő (illetve, mivel időközben megboldogult, hát az utódai) vezényelték le. Erre a legnagyobb bizonyíték, hogy 'a mostani kancelláriaminiszter nem más, mint az ő leghosszabban uralkodó miniszterelnökének, Lázár Györgynek az édesfia'.
A hazai közbeszéd tele van ilyen összeesküvés-elmélettel, a legtöbb különben Trianonhoz kapcsolódik, mivel sokan megemészthetetlennek tartják a középhatalmi státusz elvesztését akkor, amikor a dinasztikus Európát megrázta a nemzeti átrendeződés. A te konteód azok körében népszerű, akik azzal akarják megmagyarázni a maguk együttműködését a pártállami rendszerrel, hogy ott amúgy sem volt igazi ellenállás, hiszen mindent a "végső mozgató" irányított. (Apropó, a vallások is összeesküvés-elméletek...)
Ami Hofit illeti, ő nagyon kétarcú volt. Az ő figurája, "a nép egyszerű gyermeke", a "bürokráciát bíráló melós", beleillett a Kádár-kor ideológiájába, és volt, amikor kendőzetlenül hízelegett is a "nagyfőnöknek" (amikor pl. utánozta - az nem paródia volt, figyeld csak meg a szöveget a sakkmesterrel...) Engem azonban felnőtt tanítványaim (tanítottam esti tagozaton is) egyszer elvittek egy olyan előadására, amit nem a TV-nek csinált, az sokkal kritikusabb volt.
Egyszóval fogadd el: vannak ugyan összeesküvések a történelemben, a történelmi folyamatok azonban nem összeesküvések, azok egymásnak feszülő ellentétes érdekek és akaratok kiszámíthatatlan eredőjeként jönnek létre, utólag sem magyarázhatók egy okkal.
Egyébként amit én csináltam, az nem lázadás volt, semmi elkeseredés vagy indulat nem volt benne, egyszerűen csak megteremtettem a magam hatáskörében az értelmes és logikus értelmiségi lét feltételeit. Pl. nem vállaltam olyan állást vagy szereplést, amelyben alakoskodnom kellett volna, nem voltam provokatív a magam független gondolkodásával, ügyesen lavíroztam, hogy elkerüljem a nyílt szembeszegülést a rendszerrel. Pl. többszáz oldalnyi irodalomtudományi cikket publikáltam a legelőkelőbb tudományos folyóiratokban, anélkül hogy a marxista paneleket alkalmaztam volna, merthogy akkor sem voltam marxista, és ezt mindenki láthatta, aki ezeket az írásokat elolvasta. De szakcikkek voltak, politikai allúziók nélkül, tehát átmentek a cenzúrán. Az iskolában szabadabb voltam, mivel szem előtt lévő gimnáziumban csak 1986-tól alkalmaztak, akkor pedig már omlott össze a rendszer.

egysmás 2016.02.21. 21:21:01

@ősbölény: Szerinted tényleg azért adták át a komcsik a hatalmat, mert már nem bírták a nép támogatását, nem pedig azért, mert nem volt más választásuk és inkább az élére álltak annak, ami ellen hiába küzdöttek volna?

- duplagondol 2016.02.21. 22:10:18

@egysmás: Mondják, hogy az életben vannak másfajta mércék is, de spongya rá.

ősbölény 2016.02.21. 23:04:14

@egysmás: A folyamatban volt egy ilyen áramlat is. Te most nagyjából a Pozsgay pozícióját írtad le. De pl. Berecz beletörődött a váltásba és lelépett. Nagy Imre (KISZ-vezér) az olajüzletbe távozott.
Pozsgay vereséget szenvedett, akik legyőzték, máshonnan jöttek és mást akartak, Antall pl. őszintén pluralizmust (Pozsgay nem, ő egy olyan irányított demokráciát képzelt el, mint amilyen Putyiné most, és esetleg Orbáné a közeljövőben). Csurka egy irredenta nép demokráciát, tkp. Pozsgay elképzelései mentén. Az a helyzet, hogy én ott voltam az átalakulás kellős közepén, ismertem a szereplőket, a mozgalmakat, saját szememmel láttam azt, hogy egy történelmi átalakulás folyamata mennyire összetett, mennyire nem lehet "levajazni" (még ha mindenki ezzel próbálkozik is), mert csak a mesékben van olyan, hogy a fanyűvő óriás kezében van minden erőforrás. Ami a rendszerváltásban mondjuk 2000 körül kialakult, azt úgy, ahogy létrejött, senki sem akarta, mindenki jobban vagy kissé másként mást akart, ami kialakult, az volt az erők eredője.
Olvass el egy mértékadó történelmi munkát 1776-ról, 1789-ről vagy 1848-ról, és látni fogod, hogy nem egy akarat mentén történnek a dolgok, hanem harcban. Nincs eleve elrendelés. 1956-ban sem volt, pedig ott volt egy olyan nagyhatalom, amelynek a kezében ott volt minden ütőkártya. De még Hruscsov sem azt tette, amit akart, hanem pl. Titóval egyeztetnie kellett. Hát miért pont 1990 lett volna a Nagy Összeesküvés, a Rózsadombi Paktum, a Máltai Egyezemény... Ezek mind konteók, a történelem pedig nem mese.
Különben köszönöm az élvezetes és színvonalas vitát, jó éjszakát kívánok, és olvasgass minél több történelmet, sok olyan kiváló szakmunka van, amely nem történészek számára is érdekes, ajánlom pl. Rainer M. János, Romsich Ignácz és Ripp Zoltán munkáit a rendszerváltásról.

egysmás 2016.02.21. 23:20:34

@- duplagondol: Jaja! azt szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít.
De aki ilyet állít az nem tud semmit a világról, hiszen a pénzen lehet kokaint és kurvákat venni, azok pedig igenis boldogítanak.

De komolyra fordítva a szót, az majdnem mindegy, hogy az ember 1500 vagy 2500 eurot kap kézhez, és ott, ahol ez a helyzet, ott lehet releváns egy másfajta mérce, de az már nem mindegy, hogy 500-at vagy 1500-at, pedig a különbség ugyanannyi.
És mi az 500 eurós kategóriába tartozunk, szemben a londoni mosogatóval.
Aki mellesleg valószínűleg tudja, hogy mi Uruguay fővárosa, hiszen itt megtanították neki.

De a problémára kormányunk szerencsére talált megoldást, hiszen a nemzetünk menye immáron henglisül tart szakirányú képzést a majdani mosogatófiúknak és kézilányoknak.

Tizenötmillió Magyarok 2016.02.22. 19:31:00

@- duplagondol: "Te, figyelj, csak egy kérdés: feltűnt, hogy lassan több, mint egy éve nincs már kétharmaduk?"

Ez bizonyara tevedes. Mi az hogy nincs ketharmad, megis hova lett volna ? Az orszagban mar vagy 5 eve brutalis sztalini, hitleri, hortista diktatura van. Es diktaturakra, nem az a jellemzo, hogy a diktator, egyszercsak elveszti a tejhatalmat.
Eleg furcsa diktatura lenne, az orbanrezsim, ha nem tudja megtartani az abszolut hatalmat.
Szoval lassuk be, itt valami ellentmondas van. Ha diktatura van, akkor hogy hogy nincs ketharmad ?
Ha meg nincs diktatura, akkor meg mirol rinyalnak 5-6 eve a libbantak ??

- duplagondol 2016.02.22. 20:18:37

@Tizenötmillió Magyarok: Arisztotelész elég régen, már vagy kétezer éve írt a politikai rendszerek állandó körforgásáról, aszerint a demokrácia, az oligarchia és a diktatúra logikus menetben váltják egymást, újra és újra.

Úgyhogy, ha megmaradok ennél a bölcsességnél, azt válaszolhatom, diktatúra akkor lenne, ha a titkosszolgálat, neadjisten' a hadsereg a sarkára állna, egyéni jogi értelmezéssel bűnszövetkezetté nyilvánítaná és feloszlatná a bíróságokon keresztül a Fideszt és az MSZP-t, nem volna szégyenlős magát Orbánt és Gyurcsányt is lakat alá vágni, miután erőszakkal, plusz a vádalku ígéretével kicsikarta a megfelelő vallomásokat. Mindehhez a gordiuszi csomó átvágásával alakítaná át a jogrendszert, minimális mozgásteret hagyna az ügyvédeknek, gyorsított eljárásban hozatná meg az ítéleteket, állami kezelőalapot hozna létre az elkobzott vagyonok továbbértékesítésére, amivel a nemzeti vagyon radikális újraelosztását valósítaná meg.

No, ez volna a diktatúra. Egy ideig biztos szép, hasznos és nemes is volna, mert miért is ne'.

- duplagondol 2016.02.22. 20:22:20

(Ja, a tanmese lemaradt. Ha ezek a proscriptióval egy Cicerót képesek voltak elintézni, épp mi lennénk visszafogottak egy Orbánnal? index.hu/tudomany/tortenelem/2015/09/19/negy_ev_alatt_17_5_billiot_osztott_szet_a_csaszar/)
süti beállítások módosítása