HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Kell-e nekünk Trianon gyásznap?

2008.05.16. 10:49 Ratius

Legutóbbi bejegyzésemben elitelőleg nyilatkoztam a Trianon gyásznap lehetőségéről. Néhányan el is mondták, mekkora hülye vagyok, mert az igenis kell. Pedig nem kell. Nagyon nem. Most elmondom, hogy miért.
Kezdjük talán Franciaországban. Ott egy általános iskolai, de még egy gimnáziumi történelemkönyv is körülbelül úgy néz ki, hogy a szerzők – meg nyilván a tanárok is - hosszú oldalakon, illetve órákon át zengedeznek a nemzeti Gloire-ről, mondjuk Napóleon diadalairól, aztán apró betűkkel oda van írva a lap aljára, hogy ezernyolcszáztizenötjúniustizennyolcadikánwaterloonálmegverték,száműztékegykisszigetre,ezernyolcszázhuszonegybenmeghalt.
A német történelemkönyvekben az első világháború okai ugyancsak érdekesek. Szó sincs azokban semmiféle német agresszivitásról, van viszont szó angol flotta-féltékenységről, francia reváns-vágyról, pánszláv uszításról.
Majd elfelejtettem, de ejtsünk pár szót a románokról is. Ott van mindjárt a dákó-román elmélet. Ami persze erősen megkérdőjelezhető elgondolás, de ezerötszáz-kétezer év távlatából az elmélet igazságtartalma nem tűnik olyan hű, de lényegesnek.
Ezek a népek, hogy úgy mondjam, a helyén kezelik a nemzettudatot. A sok történelmi diadalból származásukra, elődeikre büszke, öntudatos polgárok teremnek, akik – és én ezt tartom a legfontosabbnak – hajlandók együttműködni egymással, hisznek a rendszerükben, mert hisznek a saját társadalmukban.
És akkor most vessünk egy pillantást a másik oldalra. Nézzünk egy-két népet, akiknek van nemzeti gyásznapjuk. Vagyis egyet-kettőt, így hirtelenjében nem is tudnék mondani, mert a zsidókon kívül egyetlen olyan náció sem jut eszembe, amelyik nemzeti gyásznapot tartana.
Márpedig, ha én zsidó lennék, kézzel-lábbal tiltakoznék a sok holocaust-megemlékezés ellen. Nem azért, mert az emberek kiirtását bocsánatos bűnnek tartom, nem azért, mert egy szűk csoport üzletet csinál a vérzivatarból, és nem is azért, mert így, csaknem fél évszázad után eléggé irritálja a környezetet, hanem elsősorban azért, mert rettenetes lúzerségnek tartanám azt, hogy én egy olyan népnek a tagja vagyok, amelyet, mint a barmot, vágóhídra lehet vinni. 
Ha már holocaust, sokkal inkább beszélnék a varsói gettólázadásról vagy a sobibori felkelésről. Vagy beszélnék azokról az Igazakról, akik mentették a zsidókat, beszélnék Kéthly Annáról, ,,az egyetlen férfiről a magyar parlamentben”, aki elutasította a zsidótörvényeket, a bolgár kormányról, amely a náci csatlósok közül egyedüliként tagadta meg a zsidók deportálását, netán Horthyról, aki megtiltotta a budapesti zsidók összegyűjtését és elszállítását, de semmiképp sem beszélnék magáról a népirtásról. 
Nagyjából ilyesmit gondolok a Trianon megemlékezésekről is. Szerintem rettenetes lúzerség olyan nép tagjának lenni, amely képes elveszteni – mint valami bevásárlócédulát - a saját országának kétharmadát. Ez egyszerűen ciki. Nagyon gáz. Erről még akkor is kussolni kell, ha amúgy fáj.
Nem látom be, miért kellene emléket állítani a kudarcnak, a vereségnek, a tragédiának. Nem látom be, miért kellene egy emléknapnak figyelmeztetnie bennünket arra, hogy üldözött, elnyomott, megalázott, megcsonkított senkik vagyunk!
Ha nemzeti öntudatot akarunk, akkor ne a balsorsot emlegessük, hanem tanítsunk sumér-magyar rokonságot, beszéljünk sokat Mátyás királyról, vagy emlékezzünk Przemyśl hős védőire. Akkor is, ha amúgy sok hülyeség van ezekben a legendákban. Trianon kapcsán meg emlegessük a Lajta-bánságot, a Kalotaszegi Köztársaságot, a soproni népszavazást, vagy rendezzük meg a Bécsi döntések emléknapjait. Ezek derék, igazságos, helyénvaló tettek és döntések voltak.
Trianonról amúgy én olyasmit szoktam mondani a fiaimnak: igen, volt itt török, tatár, osztrák és orosz, most meg van Trianon. De ahogyan azok sem maradtak itt örökké, Trianon is csak múló kellemetlenség a nemzet történetében. - Bolhacsípés – ahogy a Fekete Lovag mondaná…

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr9472197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyanzes (törölt) 2008.05.16. 11:07:39

Sajnos nálunk az elvtárs->úr konverzió sem sikerült. Egyébként pedig Nagybányai játékos egy nyomorult áruló volt, de legjobb esetben is egy gyáva féreg. Megszállt területekről vonták ki a magyar csapatokat. Kibaszott hobbipolitikusok martaléka az ország.

pillez54 2008.05.16. 11:17:58

lenne egy két megjegyzésem a dologhoz:

- "rettenetes lúzerség ilyen nemzet tagja lenni" - miért van az hogy divat lett szidni az országunkat? úgy gondolom, hogy azért egy minimális tisztelet megadható a hazánknak

- egyáltalán örülhetünk, hogy a történelem forgatagában van egyáltalán hazánk - ebből kéne kiindulni, nem pedig a szent istváni magyarországból

- Trianon megemlékezés kapcsán véleményem szerint nem az a fájó, hogy elvesztettük a területünk 2/3-át. Mert az nem volt magyar. Szép illúzió a nagymagyar eszme, de az félig sem volt magyar. A nemzet 1/3-ának elvesztésem miatt kell Trianont sajnáljunk.

- Nem nagymagyar sovinizmusból, hanem a nemzetünktől elszakadt 1/3-ből kiinulva úgy gondolom, hogy a Trianon gyásznap szükséges lenn.

- az sem lúzerség, ha szereted a hazádat, ill. nem illeted lekicsinnylő jelzőkkel

tisztelet

Axton 2008.05.16. 11:19:31

a trianon emléknapon az a szép hogy van miert tömeges az uccára vonulni, megdobalni a roman, szlovák meg francia nagykövetségeket, van indok gyujtogatással tudtukra hozni hogy ez igy nem jo.. legalabbis azoknak indok akik amugy is ezt csinaljak.
amugy meg egyetértek veled. aug 20 az egy jó ünnep, legalabbis még, mert nem csinaltak nemzeti gyasznapot a 2006os hurrikán-tornado áldozatainak.

smartdrive 2008.05.16. 11:20:52

mi is a "helyén kezeltük", aztán jött a Don-kanyar és Szálasi

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.16. 11:21:34

Szerintem is jó lenne abbahagyni a depresszióig pörgetett önsajnálatot. Semmi értelme azon siránkozni, hogy mennyire elbánt velünk a XX. század - többet ér egy Budapest-Marosvásárhely vagy Budapest-Kolozsvár WizzAir-útvonal, mint tíz Trianon-szobor.

plömplöm 2008.05.16. 11:21:53

pancser....

Przemysl hős védői megadták magukat az oroszoknak miután elfogyott a kaja és mind1szálig Szibériába vitték őket...

-ha a románok helyén kezelik a nemzettudatot, akkor miért az a legnagyobb nemzeti ünnepük h az antant összetákolta a sosemlétező országukat?

Trianon emléknapja nem azért fontos csak h emlékezzünk a történelmi magyarországra, hanem inkább h sose felejtse el h a művelt nyugat mekkora cinikus szemétláda b@lf@sz volt/lesz

bigdaddy 2008.05.16. 11:22:07

Nagyon jó írás... Hozzáfűznivalóként annyit, hogy Trianonról emlékezni kell de nem azért, hogy magunkat gyászoljuk hanem azért, hogy tudatosítsuk pl a dákórománokban meg a morvaszlovákokban, hogy kitől rabolták el azt ami ma valamit is ér büszke nemzetükben...

Axton 2008.05.16. 11:22:21

szatyis: ha már 1/3ad magyarsagrol akarunk megemlékezni akkor kellene egy "Összetartás napja" ünnepség.. ahol tökmindegy ki hol lakik, tök mindegy kit mejik orszaghoz csatoltak, de aki magyar az ünnepel.. ez is magyar ünnep, de legalabb nem kesergős sopánkodós, semmilyen mas népet nem kell leköpködni..

smartdrive 2008.05.16. 11:23:19

mondjuk jó a végén a vörös farok, ha nem is annak szánta :D

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.16. 11:23:45

szatyis:
"- Trianon megemlékezés kapcsán véleményem szerint nem az a fájó, hogy elvesztettük a területünk 2/3-át. Mert az nem volt magyar. Szép illúzió a nagymagyar eszme, de az félig sem volt magyar. A nemzet 1/3-ának elvesztésem miatt kell Trianont sajnáljunk."

Ez így van, de a Trianon miatt legjobban búslakodók az egész elveszett területet sajnálják. Azokat a részeket is, ahol magyarok csak elvétve laktak. A bécsi döntések utáni határ nagyjából rendben volt.

Axton 2008.05.16. 11:23:59

Turul_2k2:

"Budapest-Marosvásárhely vagy Budapest-Kolozsvár WizzAir-útvonal,"
hát őő.. engem ezzel a járattal szopatnak.. jelenleg inkabb visszasirok egy turulmadarat..

pillez54 2008.05.16. 11:27:39


tudom, hogy a vannak olyan hatások, amelyek bénítólag hatnak minden olyan kezdeményezés felé, amely határokon átívelő összefogást követel. Mert ebből könnyű kihozni a tudás hiányon alapuló - szomszédellenes érzelmeket.

De ettől függetlenül valamire szükség lenne: vagy összetartás ünnepe vagy vmien megemlékezés formájában

vakablak 2008.05.16. 11:30:25

A nagy nemzeti busongásnak a Trianon-emlegetés csak az egyik tünete, talán nem is a legjelentősebb. Szerintem ez a magyar kultúra szerves része - elég csak elolvasni a Himnuszt. Már az első versszaka is sokatmondó, és pontosan ugyanebben a stílusban folytatódik. Bennem már az is felmerült, hogy Kölcsey a Himnuszt esetleg paródiának szánta, csak túl valóságközelire sikerült a mű, s így nem nagyon értik, sőt, legnagyobb szerencsétlenségére komolyan veszik. :D

Túl ezen, egyetértek veled annyiban, hogy szerintem is szakítani kellene ezzel a gyakorlattal, és Trianont is el kellene már felejteni. Hogy ennek az-e a módja, amit írsz, hogy helyette inkább öntömjénező történelemhamisításokba kellene menekülni, nos, e ponton már eltér a véleményünk.

Axton 2008.05.16. 11:36:31

az öntömjénező történelemhamisitást sem szeretem..
ezért mondom valami Összetartás Napja szerü jó lenne.. nem kell hozzá történelmet hamisitani.. pusztan hogy aki magyarnak vallja magat az részt vesz benne, vagy megemlékezik vagy valami.
de egyelöre inkabb csak annak örülnek ha marcius 15én és okt 23án nem az lenne a fő ünnepség hogy pár suttyó gyujtogat.

states 2008.05.16. 11:36:58

Tökéletesen egyetértek, egy olyan nép, ország, amelyik szó nélkül tudomásul veszi, hogy lekanyarítják a kétharmadát, az megérdemli. Sőt, mostanra oda jutott, azt sem észleli, hogy már viszik a maradék harmadot is...

hacsaturján 2008.05.16. 11:37:29

mongyuk, van olyan, hogy nemzeti ünnep (legalábbis a naptár szerint). ottan mindig elénekli a közönség, hogy: "áldjon vagy verjen sors keze...". arra gondoltam, hogy ennek a nevében benne van, hogy nemzeti, előrül-háturul. akkor már csak a tojásdobálásról meg az ordítozásról kéne kicsit leszokni.

dr. Wilbur Swain 2008.05.16. 11:43:06

ott hagytam abba az olvasást, hogy "dákÓ-román elmélet"
az oláhoknak nem sok közük van a dákokhoz, de a biliárdban használt lökőalkalmatossághoz meg végképp semmi...
ha holokauszt emléknap van vagy nyolc (természetesen nincs annyi, tudom), akkor egy trianon is belefér szerintem
konzekvensen jön a butaság innen, és lám, mégis index-címoldal... vagy pont ezért

Kukucs 2008.05.16. 11:43:33

A bécsi döntéseknek emléknapot? Hozsannázni Hitlernek? Az szép is volna, mi?

vlt 2008.05.16. 11:44:01

A balsors emlegetését azt hiszem, a Himnusz betiltásával lehetne kezdeni. Én szeretem a nemzeti himnuszunkat (nem is tiltatnám be:)), de azért jobban belegondolva a szöveg tartalmi mondanivalójába, nagyon kesergőnek/elkeserítőnek hangzik. Erre akkor, jöttem rá, amikor külföldi ismerősöknek próbáltam lefordítani (elmagyarázni), hogy miről is szól ez a kompozíció.
Szal, kedves cikkíró, ha nem kell nekünk Trianon gyásznap, akkor nem kell a Himnusz sem??

"azta" 2008.05.16. 11:47:29

hehh... trianon nem csak a mi csődünk, baszki! a térség nemzetiségi feszengéseit sikerült tartósítani egy jó időre... gyártottak pl. sosemvolt országot (oszt még ma is készülnek itt délen...), új háborúkat, még több emberhalált.

"Nézzünk egy-két népet, akiknek van nemzeti gyásznapjuk. Vagyis egyet-kettőt, így hirtelenjében nem is tudnék mondani, mert a zsidókon kívül egyetlen olyan náció sem jut eszembe, amelyik nemzeti gyásznapot tartana." egy kis baltikumi séta jót tenne neked...

szakáll 2008.05.16. 11:48:12

"Szerintem rettenetes lúzerség olyan nép tagjának lenni, amely képes elveszteni – mint valami bevásárlócédulát - a saját országának kétharmadát. Ez egyszerűen ciki. Nagyon gáz. Erről még akkor is kussolni kell, ha amúgy fáj."
---
Csak nézzük meg, mi lett később a Szovjetúnióból vagy Jugoszláviából! Még most is alakulnak új országok - ezt mi Trianonnal megúsztuk...

Imre 2008.05.16. 11:55:16

Más példák:
Római Köztársaság:
Az alliai csata napja a köztársasági időkben nemzeti gyásznap volt.
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g

Meg nekünk van egy másik gyásznapunk is.
hu.wikipedia.org/wiki/Aradi_v%C3%A9rtan%C3%BAk


Ettől függetlenül tisztázni kellene a dolgot ...

Demo · http://norkana.blogspot.com 2008.05.16. 11:55:29

Nagy lúzerség bizony.

Abban azonban megegyezhetünk, hogy a jelenlegi megemlékezés-szint a témában nem kielégítő, s valamiféle hivatalos fekete-betűs napot be lehetne biggyeszteni: mert attól ne félj, amíg a jelenlegi ultraszuper honatyáink vannak a parlamentben, a bécsi döntések egy szégyenletességi szinten lesznek a vészkorszakkal magával.

El van rontva nekünk a nemzettudatunk, s igazad van abban, hogy nem szabad belecsúsznunk ugyanabba a hibába, mint ahogy a zsidó identitást is kihegyezték a holo-parára.

Majd megérünk még szebb napokat is - illetve helyesebben mondva, nekünk kell megcsinálnunk azokat a szebb napokat, mert más nem fogja megtenni helyettünk. És ehhez még csak le sem kell majd lövöldöznünk senkit.

Petike82 2008.05.16. 11:57:14

kyanzes!

Vitéz Nagybányairól annyit, hogy az utolsó csepp véréig, és befolyásáig védte a budapesti izraelitákat. Abban a történelmi helyzetben mi ez ha nem bátorság ?!
Vitéz Nagybányai mivel árulta el a hazáját? azzal, hogy szájbacsapott pár tanácskormány hívőt, meg vörös terroristát?

A bejegyzéshez:

én úgy gondolom, hogy kell emléknap-gyásznap. Azért kell, mert nem azoknak az országoknak a katonái győzték le sem a Központi Hatalmakat, sem a Tengelyhatalmakat akik megkapták azt az elcsatolt 2/3 részt. Akkor lett volna Szovjetúnió, vagy USA terület direktbe (vicc.)... és akkor nem rinyálna meg verné itt körülöttünk ennyi szláv meg dákóromán a mellét. Mert hibás a tézis, hogy ők győztek le bennünket és ezért joguk van a területhez.
És abban igazad van, hogy a pozitívat KELL hangsúlyozni, de a negatívat sem szabad elfelejteni.
A hazádról meg valóban írhatnál nagyobb tisztelettel.

Egyébként egy lakosságcserében benne lennék: mi adjuk a cigányokat-szlávokat-románokat, ők adják a magyarokat..:D

További szép napot.

C. de Berzsián 2008.05.16. 11:58:33

Szegény angolok! Hozzájuk képest mi győztes világhatalom vagyunk, már ha az arányokat nézzük.
Hogy festene már, ha az összes volt gyarmatra "szakadt" valamikori brit alattvaló üvöltve keseregne az új elnyomókon...
Szerintem példának egész jó, hogy hogyan kellene túltenni magunkat egy múlt századi vereségen.
Ha már annyira jobb a magyar, mint minden más nemzet - különös tekintettel a környüllakókra -, hát nosza, szerezzük meg az alá(bb)valóknál a gazdasági és kultúrális hatalom vezető pozícióit, virágoztassuk fel azokat a szerencsétleneket, még hálásak is lesznek nekünk.

Szerintem a mostani hazai politikai-gazdasági viszonyok mellet jóérzésú hazafi nem szeretné, hogy az idegenbe szakadt testvérei ismét a magyar államhoz legyenek kénytelenek tartozni.
Netán tudna nekik munkát, jólétet, nyugalmat biztosítani?

BLovi 2008.05.16. 12:00:47

Az én hozzáfűznivalóm: Ezt az egészet másként éli meg egy olyan magyar, akinek a szüleit, nagyszüleit pl. színtiszta magyar lakta vidékről pakoltatták fel szekerekre/vonatokra és toloncolták le délre. Pl. az én családomat Felvidékről Szabolcs megyébe...

Ezt egy budapesti nem igazán értheti meg. Lásd fenti hozzászólások, ahol a 2006-os aug. 20-i viharhoz hasonlítják egyesek az akkori országcsonkítást.

A trianoni döntés jogtalan volt. Nem az, hogy váltak ki Nagy-Magyarországból területek, hanem az, hogy drasztikusan nagy részeket szakítottak le és szándékosan színtiszta magyarlakta vidékeket is. Amire semmi indok nem volt, csak a bosszúvágy. Mintha Magyarország tehetett volna kizárólag a világháborúról...

Ha nem lett volna Trianon, valószínűleg max. a 90-es években, v. napjainkban lett volna határrendeződés (lásd volt jugoszlávia feldarabolódása) ám abban mindenki biztos lehet, hogy sokkal nagyobb országunk maradt volna úgy, mint van most...

Felvidék déli része, Kárpát alja, Szatmár megye, stb. elfogadhatatlan, hogy nem magyar föld. Az pedig nevetséges, hogy Románia ennyivel nagyobb területileg, mint Magyarország. Ezt mindenki tudja, de már nem lesz semmi. Max. ami reális, hogy Erdély független autonómia lesz.

Ennyi év távlatából nem is az a szörnyű, hogy ezen már nem változtathatunk. Az a szörnyű, hogy a mostani Magyarországon élő magyarok nagy többségét tökéletesen hidegen hagyja a határon túl élő több millió magyar sorsa. És ami még fájóbb, hogy nem tekintik őket magyar nemzetiségűeknek. Ismerőseim körében is úgy beszélnek a kárpátaljai magyarokról, hogy ukránok, a szatmári magyarokról, hogy románok, a szabadkai magyarokról, hogy szerbek...Ez az ott élőknek nagyon fáj és nem véletlenül gúnyolódnak rajtuk nap mint nap. Itt van különbség a magyarok és a többi környező nép között mentalitásban. Szinte minden népben van egy egészséges nemzeti öntudat. Nem szélsőséges, hanem egészséges. Ez nálunk egyre inkább kiveszőben van. Pár évtized és ha így folytatódik teljesen ki fog halni...Én azt is megkockáztatom, hogy magyar nemzet már nem létezik. Sajnos a politikából és a médiából évek óta áradó acsarkodás megölte a nemzeti öntudatot. Ez jól meglátszott a kettős állampolgárságról való népszavazáskor is. Én nem tudnék mondani olyan népet a környéken ahol ilyen kérdésben ne lett volna döntő többségben az anyaország véleménye. Legtöbb helyen ilyenről nem is tartanak népszavazást, hanem automatikusan megadják.
Ma már egy magyarországi magyart nem fogadnak szívesen Erdélyben, Kárpátalján, vagy Délvidéken. Ha Erdélybe utazok soha nem hangoztatom, hogy honnan jöttem, mert egyáltalán nem számít jó pontnak. Sajnos ezt is megéltük.
A blogíró optimizmusa teljesen indokolatlan. Mi mostmár örökké vesztes nemzet maradunk. Amíg világ a világ. Nem tudom melyik ismert ember mondása volt az, hogy a magyar ember legnagyobb ellensége a magyar, de ez nagyon igaz.
Bizonyos körök állandó antiszemitizmust vágnak a magyarokhoz, ami nagy hazugság. Pont az, hogy a legminimálisabb nacionalizmusunk is hiányzik.
Azt is el tudom képzelni, hogy néhány évtized múlva már úgy fogják tanítani a magyar iskolákban a történelmet, hogy háborús bűnös nemzet voltunk és teljesen jogosan fosztottak meg bennünket minden területtől. Nem román tankönyvekben lesz ilyen véleményem szerint, hanem magyarban.

Üdv.

U.J. 2008.05.16. 12:01:03

Hát sztem egy nép ünnepei ne ahhoz kapcsolodjanak, h mikor szivott nagyot, hanem olyan eseményekhez, amikre lehet büszkének lenni. Ugye a nemzeti ünnepek lényege az, hogy erősítse az összetartás, hogy erősítse azt a tudatot, hogy milyen faszák is vagyunk, és mekkora mázlink van, hogy egy ilyen derék nemzet tagjai vagyunk. Gyásznapot tartani teljesen felesleges, így is esik róla szó, így is mindenki tudja, hogy mikorvan, azon a napon szó van róla, és szerintem minden jóérzésű magyar valahol megemlékezik róla. De ezt hivatalossá tenni, majd össznépileg gyászolni, h vazz', de kibasztak velünk-nos, ennek szerintem semmi értelme nem lenne. Trianon nagy szívás volt, de komolyan. Azonban jobb lenne, ha nem múltszázadi eseményeket tennénk megahivatalos össznemzeti gyásznappá, hanem azon serénykednénk, hogy több ne legyen...

Axton 2008.05.16. 12:04:01

""azta"
egy kis baltikumi séta jót tenne neked"

azért ott kicsivel jobban össze is tart a nép:)

Szakáll
"ezt mi Trianonnal megúsztuk...
"

na igen.. se trianon jelenlegi formaja, se trianon hianya nem lett volna jo.. egy köztes kellett volna.. persze ugy is lett volna sérelem.. de hát ezek már csak feltételezések.

BLovi 2008.05.16. 12:04:20

Tovább olvasom a kommenteket...Na ezt magyaráztam.
Valakinek egy kalapalatt van az, hogy mondju Szatmár megyét megfelezték azzal, hogy Anglia elveszített egy afrikai britt gyarmatot. És ezek magyar emberek gondolatai...Ezekhez nincs is mit hozzáfűzni. Magyarország 2008

T Testver 2008.05.16. 12:04:50

Nos, Trianon egy hangyafasznyit nem szamit mar lassan szaz evvel kesobb. Akik felette busonganak, nos ok el vannak maradva szaz evvel. De. Legyen Trianon emleknap, meg becsi dontes emleknap, meg 2. zsido torveny emleknap es a tobbi, hogy el ne felejtkezzunk arrol, hogy a mohosag, a populizmus, a fajgyulolet, az idegengyulolet milyen kovetkezmenyekkel jar. Mert a hozonges es az arvalanyhajazas a mai napig tart. Vesszen Trianon, igen es azok is akik meg mindig erte rinyalnak, ahelyett,hogy elore neznenek.

BLovi 2008.05.16. 12:10:58

" szerintem minden jóérzésű magyar valahol megemlékezik róla. "

Ezt te tapasztalod a környezetedben? Mert én pl. nyomokban sem. Ma ha az ember felhozza ezt a témát Magyarországon, a legtöbb társaságban elkönyvelik neonácinak, bohókás revizionistának, meg mittudoménminek... A mai generáció számára semmit nem jelentenek a határon túliak. Egyszerűen nem léteznek. Záhonynál kezdődik Ukrajna, Szatmárnémetinél Románia, stb. Ebbe nőttek bele. Azzal sincs sok ember tisztában, hogy csak a románok "jóindulatán" múlott, hogy nem a Tiszánál kezdődik Románia. Debrecen, Nyíregyháza, stb. is simán Románia lehetne. Csak azt már nem volt pofájuk lenyúlni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.16. 12:18:11

Axton:
"hát őő.. engem ezzel a járattal szopatnak.. jelenleg inkabb visszasirok egy turulmadarat.."

Mivel szívsz? A Kolozsvár-Marosvásárhely variálással?

repabela 2008.05.16. 12:24:01

jó írás, érdekes gondolatok

antipubertitas 2008.05.16. 12:25:32

nagyon elfelejtetted megemlíteni a németek 2.vh-s lúzeres tetteikre való visszaemlékezési napjait.
és ez hová vezetett: legalább is a nyugat-német társadalom őszintén szembesült a nacionalizmussal, ami rohadtul hiányzik a pofátlan zászlólengetős nagy magyaroknak és egész kelet-európa népeinek. de most maradjunk a saját udvarunkban: a trianon nem csak geopolitikai okokból történt meg, hanem a magyar fölényesség is táplálta az országon belüli nemzetek ellenszenveit, de ez itt senkit sem érdekel. a legnagyobb röhej az 1848-as forradalom. nem volt egy olyan kisebbség sem magyarországon, amely nem fordult volna a magyarok ellen, még a királyföldi szászok is! ennek vajon mi lehetett az oka? az önző magyar nacionalizmus: azt, amit a magyarok maguknak kértek, még véletlenül sem szándékoztak minimálisan sem megadni másoknak. utána meg csodálkozunk, hogy bekövetkezhet olyasmi, mint a trianon, egy olyan országban, amelyben a többségi nép jóformán csak a cigányok hozzászámolásával érte el az abszolút többséget (érdekes, hogy ilyenkor elfogadjuk a cigányokat magyarként is.). nem lúzerség erről beszélni és megemlékezni, hanem simán felnőtté válás, kiszabadulás a kamaszos nemzeti romantizmus rózsaszínű buborékából! és amíg a magyar társadalom nagy része erre nem képes, ne is emlékezzünk trianonra egy ahhoz hivatalosan deklalált napon, hiszen ez csak "áldozati szellemben" történne.

lil 2008.05.16. 12:31:03

Turul!!" Azokat a részeket is, ahol magyarok csak elvétve laktak. A bécsi döntések utáni határ nagyjából rendben volt. "
nagy tájékozatlanságra vall! egyáltalán nem volt rendben. A mai napig 90%-ban magyarlakta Székelyföldel, és Kalotaszeggel jócskán belenyultak a határokba.
Azért kell ünnepelni, hogy még egyszer nem fordulhasson elő olyan kampány, ami 2005 dec 5 előtt volt, és hogy ne azt sulykolja az ország, hogy határokon tul nem élnek magyarok, legfeljebb magyarul beszélő románok/szlovákok, stb.-mint ahogy tették egyébként a komcsi időszakban.

"azta" 2008.05.16. 12:32:37

"Csak nézzük meg, mi lett később a Szovjetúnióból vagy Jugoszláviából! Még most is alakulnak új országok - ezt mi Trianonnal megúsztuk..."
ez megintcsak marhaság. ha eltekintünk attól, hogy ebben az országban csak hülyék jutottak politikacsináló helyzetbe, akkor azért nem szabad elmenni amellett, hogy egy jó nemzetiségpolitikával (amire azért nem kis törekvések voltak) elkerülhető lehetett volna a "kiválósdi".
a másik: szovj., jug. - mesterségesen ill. erőszakkal összetákolt formák voltak - a diktatórikus vezetés tartotta őket egyben. ez azért nálunk nem így volt anno.

Utó Pista 2008.05.16. 12:36:48

Hát, igen! Jaj annak a népnek kiknek történelmét mások írják!
Ugye értjük?

"azta" 2008.05.16. 12:38:44

"Axton 2008.05.16. 12:04:01
""azta"
egy kis baltikumi séta jót tenne neked"

azért ott kicsivel jobban össze is tart a nép:)"

a három balti állam nem nagyon. úgy mondják, hogy "rossz testvérek". hogy országon belül mi van, az jó kérdés - túl sok ott az orosz és ez összetartja őket.

Axton 2008.05.16. 12:42:21

BLovi: akkor lapozz vissza szepen az aug 20 szélviharos megjegyzéshez és olvasd el megint. nem hasonlitottam trianont ahhoz. csak arra utaltam, hogy csupa negativ ünnepünk van.

tovabba a budapesti ezt nem ertheti szöveget jo lenne ha elhagynad a tovabbiakban.. budapesten is sokan elnek akik csak kesöbb költöztek fel. sőt azt a várost szét is lötték.

"Mi mostmár örökké vesztes nemzet maradunk. Amíg világ a világ."
persze amig ezen nem is akarunk valtoztatni addig ez marad. ah te örökvesztes maradnal akkor az is maradsz..

"Max. ami reális, hogy Erdély független autonómia lesz"
az erdélyi magyarok 3 megyében vannak föleg. de azok a megyék is tele vannak románokkal.. ha autonomia lenne akkor vagy a megyehatárokat kellene átszabni, vagy a románok lesznek a kisebbség egy kisebbségi területen.. ez meg azért necces téma.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.16. 12:43:12

"tanítsunk sumér-magyar rokonságot"

Persze, meg a kreacionizmust is, mindegy csak igaz ne legyen. A sumér-magyar rokonság elmélete a dako-román kontiniummal egyenrangú...

Axton 2008.05.16. 12:43:45

"azta":
a balti államok tudom hogy nem csipik egymast.. de az észtek, pont az oroszok miatt, jobban összetartanak mint a magyarok.. ez meg is látszik az országukon.

Axton 2008.05.16. 12:44:36

Fedor: ugyanmá.. mindenki tudja hogy mi a Sirius B csilagrol szarmazunk:P

kujon 2008.05.16. 12:45:48

BLovi:

"csak a románok "jóindulatán" múlott, hogy nem a Tiszánál kezdődik Románia. Debrecen, Nyíregyháza, stb. is simán Románia lehetne. Csak azt már nem volt pofájuk lenyúlni."

Én éppen úgy tudom, hogy a románok pontosan hogy le akarták nyúlni még ezeket a területeket is, és asszem az amcsiknak köszönhetjük, hogy a Tisza nem határfolyó...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.16. 12:47:52

Szerintem a trianoni békediktátum borzasztóan kegyetlen, hibás, hazugságokon és bosszún alapuló döntés volt, ami a kortárs történelem meghatározó erejű csapása a magyarokra.
Persze nyugodtan mondhatjuk, hogy "megérdemeltük", hiszen ez javarészt igaz, ennek ellenére az első mondatom minden részét fenntartom.
Nem tartom elvetendő ötletnek egy ilyen emléknap létét, ráadásul össze lehetne kapcsolni a szembenézéssel, hogy miért is alakult úgy minden, ahogy, legalább is, mi magunk hol voltunk ludasok benne. De eddig és ne tovább, revíziónak, meg egyéb (nemzeti-nemzetközi) hőbörgésnek viszont nem látom semmi értelmét, vagy létjogosultságát.

Axton 2008.05.16. 12:48:34

Turul_2k2:

egy BUD-TGM repülőút lenne.. a pénzösszeg limitált.. a wizz air online rendszeren 10500 + valamilyen kezelesi vagy milyen dijakat emlegettek jegyárban.. ehhez képest Marosvasarhelyen a foglalasnal mar 300 RON (21ezer HUF) összeg feletti értékeket mondanak.

peceli 2008.05.16. 12:49:49

Elkelne egy új Himnusz is. A mostanitól kiver a víz. Kesergés, sebnyalogatás. Borzasztó.

pillez54 2008.05.16. 12:51:28

az igaz, hogy a magyar nemzettudat halott. Ez onnan is észrevehető, hogy sok helyen - mint például itt is a kommentekben - T/3-ben beszélnek a magyarságól, az országról. Ez azért van mert sokan úgy pozicionálják be magukat, hogy inkább ők kívül állnak az egész közösségen, és nem tartoznak bele. így lehet lekicsinylően írni, mint az országról, mint a küldföldi magyarokról.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.16. 12:51:37

Ez itten nagyon igaz érvelés. A vereségnek ilyen emléket állítani kimondottan balfaszság lenne.
És akkor még bele sem mentünk abba, hogy a trianoni tragédia alapvetően a sok évtizedes kretén magyar politikára vezethető vissza.

ikszipszilon 2008.05.16. 12:52:31

Ezt olvassátok el:

index.hu/politika/kulfold/somlyo/

Nekem nem tömték a fejem különösebben a "jajjszegényerdélytellpotáktőlünka..mánok" dologgal - de ezt a cikket is, és a többi ilyen témát is megkönnyezem.
Ahogy ott, a vonatsínek mellett állók is tették.

peceli 2008.05.16. 12:54:03

Olvastátok Churchill: A II. Világháború könyvét? 1-2. oldalon leírja mi vezetett a döntéshez Mo. felosztásáról és mit gondol róla (lényegében a Franciák bosszút akartak, az Amcsikat nem érdekelte, az Oroszok meg kapni akartak egy részt, Anglia más érdekei miatt nem kavart bele).

Érdemes elolvasni, az egész könyv nagyon jó (két kötet).

Bakter 2008.05.16. 12:55:48

Kéne már egy népszavazás arról, hogy felrobbantsák-e a trianoni kastély-együttest. Hátha akkor megnyugszanak a búsongók.
Nálunk csak múlton történő siránkozás vagy az egykori nagy nemzetre utaló melldöngetés megy. A fociban is csak az Aranycsapatra emlékeznek hetente mindenhol, ahelyett, hogy megtanítanák a pár éves kölköket rendesen focizni, hogy egyszer megint legyen egy Aranycsapatunk. A japánokat szarrá verték, megalázták, de megrázták magukat, és gazdaságilag vágtak vissza. Állítólag rokonaink, nem kéne utánozni őket?

Laci 2008.05.16. 12:57:45

Büdös alávaló gazdember vagy. Édes nénikéd a "lúzer", nem az, akinek fájó, hogy az ország nagy részét elrabolták...

AzHofi 2008.05.16. 12:58:36

Ezaz, ne is állítsunk síremléket a halottainknak sem, csak borítsuk őket a klotyóba. Egyéniségek vagyunk, előre nézzünk, törődjünk magunkkal, kicsi a bors amíg el nem törik, kockaalakú menedzserszemüveg, yuppitársadalom.

Host 2008.05.16. 13:04:00

"sok történelmi diadalból származásukra, elődeikre büszke, öntudatos polgárok teremnek, akik – és én ezt tartom a legfontosabbnak – hajlandók együttműködni egymással, hisznek a rendszerükben, mert hisznek a saját társadalmukban."

Tehát ahol nem emlékeznek jól a történelmükre azok frankók és összetartóak.

"Nézzünk egy-két népet, akiknek van nemzeti gyásznapjuk. Vagyis egyet-kettőt, így hirtelenjében nem is tudnék mondani, mert a zsidókon kívül egyetlen olyan náció sem jut eszembe, amelyik nemzeti gyásznapot tartana."

Hááááááááát a zsidóknál jobban összetartó és együttműködő nép nincs ebben a galaxisban.

Nem kicsi ellentmondás a cikk fő irányvonalában!

bilko 2008.05.16. 13:10:12

FEDOR és Axton!

Ha nem tudsz vmiről akkor ne is irjál,hanem ku..solj.
Sumér Magyar kapcs nem kitaláció hanem tény.
Olvasni olvasni.

Ratius 2008.05.16. 13:10:38

AzHofi!
A halottak, halottak. Mit sem számít, mekkora emlékművet építesz a nagypapának.Trianon viszont köszöni, jól van. A hozzászólásokból is látszik, hogy erős, egészséges, vérbő békerendszer.
A második mondat viszont megszólított: ,,Egyéniségek vagyunk, előre nézzünk, törődjünk magunkkal, kicsi a bors amíg el nem törik, kockaalakú menedzserszemüveg, yuppitársadalom."
Igen! Sőt Yessss!
Trianon gyásznap helyett rendezzünk Trianon Challange Day-t! Tekintsünk jó Yuppe-módra Trianonra! Nem probléma, hanem KIHÍVÁS!

utazo 2008.05.16. 13:14:36

Itt tényleg mindenki bolond?

ford? 2008.05.16. 13:15:32

nekem azért ugy rémlik, hogy mintha lettek volna trianonnak előzményei, asszem valami vesztes II. világháború, szal mintha nem csak az lett volna, hogy a szegény ártatlan magyarokra a világ álnokul rávetette magát és szétszabdalta az országot, de javitson ki aki szerint tévedek

littleborz 2008.05.16. 13:17:20

Igenis kell, szükség van rá, s igény is. A HVIM hagyományos megémlekezésein évről évre többen vesznek részt. Ugyanez elmondható a Jobbik megemlékezéseiről is. Társadalmi IGÉNY van rá. Nem depresszálásból csak "nem lehet feledni, nem soha" Igaz Juhász Gyula azt mondta nem kell róla beszélni, de igenis kell, mert a mai világban az embereknek az agyát olyan ipari gyorsasággal mossák és sokan azt se tudják mi az, mi, hol volt. "De mindig, mindig gondoljunk reá!"

vakablak 2008.05.16. 13:22:47

"a másik: szovj., jug. - mesterségesen ill. erőszakkal összetákolt formák voltak - a diktatórikus vezetés tartotta őket egyben. ez azért nálunk nem így volt anno."

Erről kérdeztél már szlovákokat?

A gyakran felemlegetett kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban nekem az az érzésem, hogy vagy ignoranciából, vagy tudatlanságból az eredményt az akkori-mostani pártolók folyamatosan félremagyarázzák. Nekem akkor is úgy tűnt, és most is úgy tűnik, hogy aki ezt elutasította ill. távolmaradásával tiltakozott, az javarészt nem azért tett/érzett így, mert úgy gondolná, hogy a határon túl nem laknak magyarok. Ez a jobboldal hagyományos rágalmainak egyike, mely szerint - sommásan - a baloldaliak-liberálisok (gúnyneveik egyikén "kommunisták") nemzetellenesek. A valóság szerintem sokkal inkább az, hogy az elutasításnak nagyon is politikai-pragmatikus oka volt (mely ok ma is fennáll), kár ezt tehát túlmisztifikálni. Aki származását, anyanyelvét, kulturális beágyazottságát illetően magyar, az akkor is magyar mindenki számára, ha nem kap (a saját külhonija mellé) még egy magyar állampolgárságot is. Azonban a politikai huliganizmus kategóriája az, amikor a mindenki által ismert (pés vérszegényen tagadott) tényleges és mélyértelműbb indíték az, hogy a megadandó állampolgársággal a magukat "nemzetinek" (~=magyarabbnak) tartó oldal a külhoniak nemzeti érzelmeire rájátszva szavazatok millióit szerezhesse meg, így biztosítva saját pártjaik hegemóniáját évtizedekre előre. Ahogy a helyzet ma áll, a jobboldali pártok a következő 2-3 választási ciklusban mindenképp kormányon lesznek, ilyen értelemben hát okafogyottá vált a kettős állampolgárság erőltetése. Mindazonáltal aligha kétséges, hogy még egy ilyen népszavazás nem lesz, azonban a következő kormány önjáró módon megadja majd a kettős állampolgárságot, biztos ami biztos.

_dave_ · http://szubjektivfranko.blog.hu/ 2008.05.16. 13:25:16

"Ott van mindjárt a dákó-román elmélet. Ami (...) igazságtartalma nem tűnik olyan hű, de lényegesnek."

Ebből látszik, hogy felkészületlenül írtad a posztot. A dákó-román kontinuitás elmélete a XVIII. század óta szabja meg a románok gondolkodását, s nem mellesleg ez alapján formálnak jogokt Erdélyre. Ez neked nem lényeges? Úristen...

"Szerintem rettenetes lúzerség olyan nép tagjának lenni, amely képes elveszteni – mint valami bevásárlócédulát - a saját országának kétharmadát."

Nosza. El lehet menni Szlovákiába.

"Ez egyszerűen ciki. Nagyon gáz. Erről még akkor is kussolni kell, ha amúgy fáj." Ez a nép nem veszítette el a hazájának a kétharmadát, hanem elvették tőle. Érzed a különbséget, vagy magyarázzam meg?

"Nem látom be, miért kellene egy emléknapnak figyelmeztetnie bennünket arra, hogy üldözött, elnyomott, megalázott, megcsonkított senkik vagyunk!"

1: Azért, mert ha nem emlékezel a történelmedre, elveszel.
2: Azért, mert tartozunk annyival azoknak, akik a "határon" túlra kerültek, hogy foglalkozunk velük. Ebben a kérdésben pedig Trianon nem megkerülhető. Például mert ezért nincs román belügy, nincs tót belügy. Remélem nem sokára hivatalosan is az összetartozás napjává (mondjuk ezzel a névvel) teszik.
3: Ha azt mondod a gyerekeidnek, hogy van Trianon, de ne foglalkozzunk vele, akkor gondolom azt mondtad volna 1526 után is, hogy van a török, de ne foglalkozzunk vele.
4: Azért, hogy tudjuk és érezzük, hogy "megalázott, megcsonkított senkik" létére túléltük, s túl fogjuk élni Trianont. Hogy van bennünk erő és kitartás, még akkor is, ha néha az ellenkezőjét gondoljuk. Van erőnk kivárni és aktívan tenni azért, hogy a dolgok az ezredéves helyükre kerüljenek.

Szatyis, nézz bele

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.16. 13:26:32

Szánalmas ez a vergődés, ahogy megpróbáljátok összemosni az emlékezést a síránkozással. Aki valóban szivén viseli a történteket, annak éppen az okok kinyomozása lenne az érdeke és nem az ilyen szemforgató hablatyolás az "ezer évről" és a szomszédok mohóságáról.
Mit gondoltok, a "nagy" magyarország hogy össze? És milyen volt, ha úgy pattant szét, az első nyomásra, mint egy buborék?

Bakter 2008.05.16. 13:26:36

Nekem az a szerény vélemyényem:
a, hogy legyen holocaust-nap - de csak egy;
b, hogy legyen trianon-emléknap - de csak egy;
c, hogy legyen turulszobor - de csak mértékkel;
d, hogy legyen zsidó emlékfal - de csak mértékkel.
Viszont a maradék 363 napon azzal foglalkozzunk, hogy mi lesz holnap, jövőre vagy tíz év múlva, és azt miként fogjuk elérni. Ne a múlton keseregjünk egész évben, és az építőanyagokból se csak emlékműveket faragjunk, hanem inkább házakat.

WTF - What The Fuck? 2008.05.16. 13:27:36

Kicsit átkonvertálom a sztorit: kiváncsi vagyok, hogy ha mondjuk átmegy rajtad egy vonat, és a tested 2/3-át levágja, de mégis túléled, hogy fogsz visszagondolni rá? Boldogan, vagy ne adj isten elsírod magad legalább a baleset évfordulóján évente egyszer? (És senki ne írja, hogy boldogan, mert túléltük...)

AzHofi 2008.05.16. 13:31:29

Ratius: vannak ilyen (egyebkent igaz) kozhelyek, hogy aki a multjaval nem torodik annak nincs jovoje, meg ilyesmi, meg addig jar a korso a kutra de eros.

WTF - What The Fuck? 2008.05.16. 13:33:01

Ja, és a cikk írójának üzenném, akinek nincs múltja, nincs jövője. Te nem ismered a múltad. Sajnállak. (Amúgy Trianon kurvára nem szomszédaink mohósága miatt volt, lett volna egy rendes hadsereg, leölni őket, azt csá. De nem, mert akkor már nem volt elég magyar itt, ugyanis a törökök annó pont ott kaszaboltak, ahol jobbára csak magyarok éltek. És miért? Mert Mohács után annyira szétestünk, hogy a törökök besétálhattak. És miért volt Mohács? Mert a magyarok már akkor is nemzeti sportot űztek abból, hogy egymás ellen dolgozzanak, ne egymásért. Istmerős? Aktuális ma is... te is rinyálsz, hogy nem kell trianon emléknap, de azon nem gondolkozol, mit kéne tenni, hogy a szlovákok ne szedjenek le a térképről minket, a szerbek ne verjenek magyart stb. stb.)

_dave_ · http://szubjektivfranko.blog.hu/ 2008.05.16. 13:33:14

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2008.05.16. 11:23:45

Egyik: Azért remélem azzal is tisztában vagy (ha már kommentálsz), hogy Erdély színmagyar volt az 1600-as évekig, amikor a románok 200 év alatt meghatszorozódtak.

Másik: az első román 1241 után tette be a lábát Erdélybe, amikor IV. Béla behívta őket a tatárjárás miatt elnéptelenedett falvak betelepésére.

Harmadik: egyébként meg a szart sem érdekel, legfeljebb néhány álpíszí idiótát, hogy hol mennyi a magyar. A románok is leszarják, hogy Székelyföldön 90%-ban székelyek élnek.

pillez54 2008.05.16. 13:41:19


ugyanúgy aki nem érintett ebben a kérdésben, az hajlamos arra, hogy egy időleges történelmi epizódnak tekintse trianon-t. sztem ez több egyszerű évszámnál és olyan dolognál, amin csak úgy át kellene siklanunk

_dave_ · http://szubjektivfranko.blog.hu/ 2008.05.16. 13:41:20

bocs, utoljára:

"egyáltalán örülhetünk, hogy a történelem forgatagában van egyáltalán hazánk - ebből kéne kiindulni, nem pedig a szent istváni magyarországból"

szatyis, nézz a dolgok mögé, ha tudsz. hazánk akkor is van, ha nincs határ. Ne keverd a fogalmakat.

Aki pedig akar, az ne legyen megvetve azért, mert a történelmi Magyarországban gondolkodik. Aki ósdi siránkozásnak tartja, hogy megemlékezünk évről évre (s igen, akár év közben is) a múltunk egy szomorú részéről, az menjen a bús p.csába. A kibeszélés a legjobb megoldás a bajokra.

pillez54 2008.05.16. 13:44:32


meg persze: erről kussolni kell!

miért vagyunk mi arra kárhoztatva hogy állandóan kussoljunk? Józan érvekkel miért kell kussolni? Fogadjuk el a bűnös nemzet elképzelést szó nélkül?

nemá' 2008.05.16. 13:44:33

Ha felhagynánk az üszkös sebek állandó szaggatásával, és a környező országokkal jó kapcsolatra törekednénk, ki tudnánk használni az EU-t és létrehozhatnánk közösen egy bazi nagy közép europai régiót amiben békésen megfér a román, a szlovák, a szerb meg a magyar. A történelmi Magyarország ebben volt jó. Hagytak minden népet érvényesülni (máramennyire, nekem sincsenek illuzioim) mindenki tudott kicsit mindenki nyelvén és egyáltalán nem volt cél szeparálni, pláne szegregálni a különböző nemzetiségeket, sőt. Addig amíg az identitásunkat másokkal SZEMBEN határozzuk meg, nem fogunk tudni beszélni sem egymással. Magyarországon a tatárjárás után nem maradt túl sok magyar. Szerintetek ki a rosseb építette fel ezt az országot utána? (meg a török után) A sok bevándorló német, román, szláv ÉS a maradék magyar. Wilson volt egy nagy fasz a nemzetállamos lázálmával. Tönkrebaszta középeurópát. A kiegyezés utáni monarchia volt a legéletképesebb formácó itt a történelem során. Erős volt gazdaságilag, katonailag, modern volt (ok. nem minden tekintetben) és nagyjából élhető (ha eltekintünk a kor egyébként is jellemző társadalmi problémáitól, de azok mindenütt megvoltak.
kérem vissza a monarchiát, és akkor hajlandó vagyok hazaköltözni. :)

pillez54 2008.05.16. 13:47:02

jólvan dave, köszönöm a történelem órát, csak akkor van szerintem egy népnek hazája, ha ott szabadon önrendelkezhet, ott politikai szuverén egységet alkot

optimista 2008.05.16. 13:49:47

Kivalo iras! Mindenben egyetertek. Sajnos a himnuszunkat nem lehet megvaltoztatni, nagyon szep, nagyon szeretem, de inkabb a Rakoczi-indulora iratnek valamilyen buszke es lenduletes szoveget, hogy azt uvoltsuk meccs elott.
Minden rosszban is keressuk a jot, mert igy erdemes elni, nemzetkent is.

_dave_ · http://szubjektivfranko.blog.hu/ 2008.05.16. 13:50:04

Nem igaz. Lehet akármilyen rendőrterror, akármilyen diktatúra, én itthon vagyok. Szerintem még sokadmagammal.

Nyomek 2008.05.16. 13:51:46

Nem olvastam az összes hozzászólót, ha valaki mondta már, akkor bocs:

Az nem gáz, hogy ünnepelt embereink nem tetteikkel, hanem az eltiprásuk miatt "híresek"?
Pl mit tett Pöltemberg Ernő? Dessewffy Arisztid?
Ezt tanítják valahol konkrétan?
Csak azt tudjuk, hogy 48-as tábornok, kivégezték.

A tetteik nem is emlékezetesek. Tehát, ha életben hagyják őket, akkor nincsenek is ilyen nevű hőseink?

Nagy Imre: ha nem végzik ki, ő is csak egy a sok moszkovita kommunista közül, aki az 50-es években tönkretette az országot.

Rajk: még a kommunisták (!) rehabilitálták, azóta reformhős, pedig igazi moszkovita volt ő is.

Mécs Imre: túlélte -> nem lett hős, mégis kifütyülik politikai rendezvényen és most közületek is sokan bólogatnak, hogy meg is érdemli, pedig ez járna Nagy Imrének, Rajknak is - ha túléli...

Az élőket nem becsüljük, a holtakat is csak akkor amikor olyan szél fúj... mit érdemlünk?

Túl nagy nekünk ez a Magyarország is!

pillez54 2008.05.16. 13:51:56

azaz igazság, hogy mint haza, az nem olyan exzakt fogalom, amit úgy le tudnál írni mint: x+y=z

tehát ilyen szempontból mindkettőnknek igaza van

AzHofi 2008.05.16. 13:55:48

Miert kell elmenekulni a negativ, a szomoru dolgok elol? Miert kell szonyeg ala soporni, hogy majd egyszer kiboruljon onnan sokadmagaval? Meg kell elni azokat, es feldolgozni, beszelni rola. Nem kocsog drogosok vagyunk, hogy csak a jo erzest meg az euforiat hajszoljuk.

szpal 2008.05.16. 13:56:55

ha lenne ilyen emléknap, akkor az továbbra is csak azoknak mondana valamit, akik eddig is foglalkoztak június 4-ével. Inkább valami határontúli magyarok fesztiválja kellene, ahol az egyszerű emberek is észrevennék, hogy a határontúliak is olyanolyan magyarok mint az itthoniak. És sok minden egyéb más is lehetne, pl.
- karácsonyi csomagkészítés csángó gyerekeknek,
- hídépítés az Ipolyon, stb.

_dave_ · http://szubjektivfranko.blog.hu/ 2008.05.16. 13:57:36

szatyis, nem bizony! nem kell ahhoz határ, meg politikai önrendelkezés (höjj! persze jó az, ha van, ezért drukkolok a székelyeknek!) sem, hanem érzés.

én pont azt mondom, hogy első körben tuddatosodjon bennünk, hogy a mi hazánk (ti. a magyarság hazája) nem 93 ezer km2. második körben, pedig szépen szabjunk egy intézményes keretet neki... :)

xt (törölt) 2008.05.16. 14:07:58

"Hát sztem egy nép ünnepei ne ahhoz kapcsolodjanak, h mikor szivott nagyot, hanem olyan eseményekhez, amikre lehet büszkének lenni."

Mélyen egyetértek. Nekünk ilyen napok a régmúltban vannak csak, illetve nem értékeljük a jelenkoriakat. Egyébkénti is a magyar nép a politika és a hatalom megszállottja. A pénzünkön is kik vannak? Politikusok. Más országban vannak tudósok, zeneszerzők, költők, nálunk hivatalosan nem léteznek. Az emléknapok gyakorlatilag csak az őket szervező alapítványok, egyesületek rendezvényei. Ki tudja fejből megmondani, hogy mikor van Bartók Béla születésnapja? Bezzeg Kossuth, Széchenyi általános iskolai tananyag, a legnagyobb óraszámú órákon. Az irodalmunk is csak a háborúk, szabadságharcok, elnyomások tükrében értelmezhető. Az egész ország kisebbségi érzésben szenved, és folyamatosan kompenzál. A szlovákokat, románokat ugyanezért leköpjük. El kellene már felejteni az olyan szavakat, hogy nemzet, haza, faj, és inkább arra gondolni, hogy ember.

strucc 2008.05.16. 14:20:47

ott a pont

Mi voltunk kis hijjan ezer evig az az orszag ahol jól megfért egymással a tót a horvát a szerb a német meg a magyar és még sokan mások, vol itt unió de olyan hogy csak úgy lestek ide nyugatól!!!
De nem tetszett a nagyoknak, igy egymásnak ugrasztotak minket. Azóta is ez van.

Tessék ránézni a térképre a "történelmi" nagyok európa bal felén a többiek meg a túloldalon ezer darabban.
Mi a különbség? Mindent elárul.

Fröcsögés, haudozás, lejáratás, megtervezett szétszakítás, sajtóhadjárat, félreinformálás csalás: ez volt trianon - egy hazug szemét hadjárat nagymagyarország teljes ellehetetlenítésére - lebegtetett szláv únió.

Mondhatnánk hogy az olaszok sem emelkeznek róma bukásáról, de az azért nem is igy következett be.

Sőt nem is igazán vannak ilyen országok amiket igy szétba**tak mint minket. Igy nincs kihez hasonlitani magunkat.

Ha franciaorszagot igy szetba***ak volna talán ők is megemlékeznének róla.

Én úgy vélem ha egy családot szészakítanak megölnek ellehetetlenítenek, a tulélőknek joga van megemlékezni erről. Márpedig ez több milló embert érintett, kitelepítések, vagyonelkobzás, kollektív bűnösség...nem lehet erre azt mondani, hogy maradjunk csendben (es csak nézzünk előre)...ez a diktatúrák módszre, állitólag nem ebben élünk.

Ráadásul igazából nem nekünk van bajünk a körülöttünk élőkkel, hanem nekik velünk, akarmennyire is riogatnak itt a nacionalizmus fellángolásával, tessékmár megnézni hány magyar esett áldozatula kornyező országokban valódi nacionalista cselekedeteknek...itt még senkinek a haja szala se görbült de itt kiabáják a leghangosabban a náciveszélyt - a legrosszabb a belső ellentétek szítása, amikor belülröl rohasztanak egy társadalmat....és az ember el is hiszi a végén, hogy ő maga a rössz, ő a bűnös, ő a felelős...ismerjük ezt a demagógiát!

Axton 2008.05.16. 14:26:35

"FEDOR és Axton!

Ha nem tudsz vmiről akkor ne is irjál,hanem ku..solj.
Sumér Magyar kapcs nem kitaláció hanem tény.
Olvasni olvasni."

ha esetleg megtenned hogy megmutatod az utat.. köszi:P

"azta" 2008.05.16. 14:43:24

" "a másik: szovj., jug. - mesterségesen ill. erőszakkal összetákolt formák voltak - a diktatórikus vezetés tartotta őket egyben. ez azért nálunk nem így volt anno."

Erről kérdeztél már szlovákokat?"

a kiket? :D

szóval mit is kérdezzek tőlük? hogy kaptak egy országot? hogy büntetlenül nyírják a magyarokat? hogy egy benes dekrétum mai napig élhet az unió mintaállamában? (plusz a cseheknél is?)
vagy mit kérdezzek? hogy eléldegélnek a városainkban (Pozsony, Nyitr, Kassa, etc), de ha magyarul megszólalsz köpnek egyet?
és ez mind mind demagógia. viszont akkor is tartom...

...igaz, azt is, amit Ratius mond - kicsit unalmas már ez jajgatás/siránkozás/dögvészhangulat.

szarügy 2008.05.16. 15:01:45

sztem az a baj balfaszok vezettek minket...régen s mai is...amíg ezeket nem küldjük a picsába..addig minden nap trianon.
Sajnos buta korrupt politikusok vezetnek egy buta korrupt népet...szarügy...

Sagramor 2008.05.16. 15:29:57

véleményem szerint nem ciki elveszteni országunk kétharmadát, ha mindent megtettünk annak védelmében. inkább ciki szerintem, ha egy ország úgy szerez területet, hogy elárulja szövetségeseit. (lásd románia)
ezt leszámítva gondolatébresztő, érdekes írás.

tandem 2008.05.16. 16:02:00

axton:

Sumer-magyar rokonság...ezt te sem gondolhatod komolyan. Mégis hol a búsban találkoztunk volna sumerekkel? Ők kb. Kr. e 2000 környékén eltűntek mint nép. Vagy mint magyarok születtek volna újra? És mi van akkor az etruszk-magyar, magyar-kínai, japán-magyar, maya-magyar, egyiptomi-magyar rokonságokkal? A többit ne is soroljam... Mégis ki a jó búbánattal nem állunk rokonságban? Mindjárt felveszem a Gilgames nevet.

A sumer-magyar rokonság egy tudományos köntösbe bújtatott fake. Nem kell hinni sem a finnugor, sem a török rokonságban, de egy olyanelméletnek sem kell felülni, amelyik egy több ezer éve letűnt nyelvvel hasonlítja össze a mai magyar nyelvet. Márpedig a sumer-magyar rokonság hívei ezt csinálják. Egy nyelv már száz év alatt is rengeteget változik, hát még több ezer alatt. Egyetlen épkézláb elméletet sem olvastam, hallottam még ennek a baromságnak az alátámasztására. A finnugor rokonság lehet, hogy még nagyobb baromság, de az ott letett nyelvészeti bizonyítékok legalább alátámaszthatók.

tandem 2008.05.16. 16:03:45

Semmi Trianon-ünnep. Ezt rég fel kellett volna dolgoznunk, nem rágódni rajta még ma is. Ha a történelmi Magyarország együttmarad, most nem délszláv háborúkról beszélgetnénk.

vakablak 2008.05.16. 23:32:56

"azta" 2008.05.16. 14:43:24
azta: "a másik: szovj., jug. - mesterségesen ill. erőszakkal összetákolt formák voltak - a diktatórikus vezetés tartotta őket egyben. ez azért nálunk nem így volt anno."
Én: Erről kérdeztél már szlovákokat?"
azta: a kiket? :D

Hát a szlovákokat, tudod, az a kis nép Mo.-tól északra. Elsoroltad a sérelmeket - igazak. De nem ez volt a kérdés.

Szerinted - én ezt értettem az eredeti hozzászólásodból - Nagy-Magyarország nem egy mesterségesen, erőszakkal fenntartott állam volt. Azért hoztam fel példának a szlovákokat - akik, hozzáteszem, nekem személy szerint egyébként nem különösebben rokonszenvesek -, mert ők, mint kulturálisan egyértelműen létező kisebbség tudnának mesélni arról, hogy mennyire volt erőszakos és mesterséges Nagy-Magyarország, meg ahogy ők oda bekerültek, és ahogy ott éltek. És hogy mennyire örültek, amikor - és ez Trianon másik oldala - onnan végre kikerülhettek, és egy modern értelemben vett államot alapíthattak (a csehekkel együtt, igaz). Csak emlékeztetőül, amikor a magyar törzsek jurtákban laktak és az Uralon túl poroszkáltak kistermetű lovaikon, akkor Szlovákiában már megépült az első keresztény templom, 828-ban. Ekkor már létezett a szláv állam a mai Szlovákia területén, kezdve a Nyitrai fejedelemséggel (ill. még korábban, a VII. században), mely a szomszédos Morvaországgal 833-tól a Nagy Morvai Birodalom magját alkotta. Lásd még Rastislav herceg és I. Svatopluk. A történet röviden úgy folytatódik, hogy a magyarok 1000 és 1300 között szépen elvették a szlovákoktól az országukat. A XV-XVIII században már csak azért is jól jött ez a terület, mert a török uralkodott a többin. 1948-49-ben volt egy sikertelen próbálkozásuk, majd 1919-ben tudtak csak újra függetlenedni.

A magyarokat valószínűleg azért utálják az összes környező országban, mert erre a magyarok piszkosul rászolgáltak a történelem során. És nem mellesleg, amikor a magyarok a Nagy-Magyarország térképet nézegetik kedvtelve és vágyakozva - mint ahogy egy fénykép tanúbizonysága szerint Orbán kocsiján is ott van matrica alakjában -, akkor ez szlovák oldalról pont úgy néz ki, hogy a magyarok már megint azt szeretnék, hogy a szlovákoknak szűnjön meg az államuk. Még szép, hogy idegesek lesznek.

vakablak 2008.05.16. 23:34:16

1848-49-et akartam írni ("sikertelen próbálkozás")

Sagramor 2008.05.17. 00:34:05

vakablak.
a történelmi visszatekintéshez annyit, hogy igen, szláv nyelv, és állam valóban létezett, de szlovák nemzetről ekkor még korántsem beszélhetünk, mivel ekkor még nem különül el a számos szláv népcsoport. mellesleg a magyarok bejövetelekor nem kizárólag szlávok éltek itt, azt se felejtsük ki.
és most az erőszakosan összetartott államról. úgy egy hete kellett egyetemi órámra statisztikai magyarország térképet készítenem. én témául a nem magyar anyanyelvű lakosság magyar nyelvtudását választottam. árva, trencsén és sáros megyékben a nemzetiség magyartudása a 4%-ot sem érte el, és máshol sem sokkal jobb a helyzet. ennyit arról a feneagresszív magyarosításról, amiről panaszkodnak.

vakablak 2008.05.17. 00:55:40

Bárhogy is forgatjuk, a mai Szlovákia területén élők 600-900 évig magyar fennhatóság alatt éltek, és ebből érthetően elegük lett. Az meg semmire sem jellemző, hogy hány %-a a helyieknek tanult meg magyarul. A török hódoltság alatt a magyarok szintén nem tanultak meg törökül, ettől azonban még nem lett babazsúr az a ~150 év. A balti államok lakossága sem oroszosodott el, de azért még brutálisan elnyomták őket. Továbbá a Székelyföldön is találnál rengeteg magyart, aki már csak dacból sem tanul meg románul egész életében, de ebből egyikünk sem akarna semmi olyan értelmű jelentést leszűrni, hogy őket akkor ott soha senki nem nyomta el. A példák a végtelenségig sorolhatók.

Az meg egészen furcsa történelemszemlélet, hogy ha nem volt 1000 éve olyan államalakulat, hogy Szlovákia, ha tehát csak a mostani népek 1000 évvel ezelőtti ősei éltek ott a nyelv akkori dialektusait beszélve egy akkori szláv állam keretein belül, akkor már ne is volna alanyi joguk a saját területükön egy saját államra. Bár lehet hogy ezt nem állítod, csak félreértelek, de ha nem ezt, akkor mit is?

Sagramor 2008.05.17. 11:54:46

azt, hogy értelmetlen lenne szlovákokról bezsélni, mikor azok még nem léteztek. olyan ez, mintha mi ős ugor állapotokra hivatkoznánk, holott akkor még a magyar, finn, osztják, vogul nyelv ugyanazt jelentette.
a magyarosításról: így van, a román hatóságok sokat morgolódnak, hogy székelyföldön a lakosság egyharmada nem tud románul. pedig már lett volna rá 80 évük. 1890-ben a nemzetiségeknek már kicsit több idejük volt rá, de nem voltak rákényszerítve (ami megjegyzem, nem is feltétlenül baj)
az erőszakossághoz még annyit, hogy dacára az ezeréves elnyomásnak, a szlovákokban -egészen a 20. sz.-ig- nem merült fel az elszakadás lehetősége, pedig jópárszor lett volna rá alkalmuk. ehelyett végig kiálltak a magyar állam mellett, példának hadd említsem, hogy 48-ban majd 20E szlovák harcolt a szabadságharc oldalán (a monarchia ellen!). a szerbek és románok ekkor már az ellenoldalon voltak, ám bennük is legkorábban 19. sz. elején fogalmazódott meg az elszakadás gondolata.

littleborz 2008.05.18. 19:50:10

Vakablak, te nem vagy semmi, ennyi dezinformációt. Inkább ki se térnék egyesével. Feltételezem szlovák iskolában tanultad. Nem baj. Ajánlom a hazai könyveket és tananyagokat is.

sezlony 2008.06.06. 14:54:58

A minap belelapoztam egy könyvbe, amely egy angol faszi magyarországi élményeiről szól. Érdekes látni, milyenek vagyunk kívülről.
Trianon kapcsán megjegyzi: az elcsatolt területek lakosságának kb. 70%-a nemzetiség volt, kb. 30 magyar. Vagyis kívülállóként az egész alapvetően inkább igazságos, mint igazságtalan üzletnek tűnik, hiszen sokkal több embernek lett jó, mint rossz: többen élhettek saját nemzeti államukban, mint előtte. A helyzet arányosabb lett, mint korábban, de továbbra sem született kielégítő megoldás.

Hozzátenném, hogy ennél még arányosabbak is lehettek volna, ha etnikai határokra törekednek...
De minden más csak nemzeti sérelem, amit magyarok és szlovákok/románok egyaránt a végtelenségig sorolhatnának.
süti beállítások módosítása