HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

Linkblog

Elemér álmai

2009.04.06. 14:32 Ratius

Őszintén Tisztelt Hankiss úr!
Diagnózisával egyetértek. Kezelési javaslataihoz azonban kórházunkban nincsenek meg a szakmai-tudományos, technikai, és személyi feltételek. A kezelésre tett kísérlet során – úgy vélem - fölöslegesen vonnánk el erőforrásokat azoktól a betegektől, akik még megmenthetőek (család, gyerekek sikeres pályára állítása, egyéni boldogulás, stb.). A kezelést tehát nem javaslom. Magyarország menthetetlen.  
Dr. Ratius
 
Az Index ma délelőtt közreadta Hankiss Elemér Haláltánc vagy társadalmi reformok című írását. Mivel a cikket kommentálni nem lehet, itt írom le rövid véleményemet.
Rengeteg ehhez hasonló tanulmányt olvastam az elmúlt húsz évben. Magára valamit is adó magyar szobatudós feszítő kényszert érez arra, hogy efféle összefoglalással taszítson egyet országunk szekerén. S, noha elméletileg minden sora helyes és igaz e gondolatoknak - nem csupán Hankissé, de bárki másé is - gyakorlatilag teljességgel haszontalanok.
Le is írom, miért:
1.     Olyan államban, amelyben a lakosság fele-harmada nem érzi a hazájának az országot, mert lépten-nyomon kirabolja, becsapja, megalázza és semmibe veszi a politikai, gazdasági elit, ott semmiféle nemzeti, polgári összefogásról, civil mozgalomról, jogokról, s főleg kötelességekről szó sem lehet.
2.     Olyan államban, amelyben az ország vezetői, valódi komprádor-elitként maguk is inkább egyfajta állomáshelynek tekintik az országot, s nem hazának, a civil kezdeményezések tényleges befogadásáról, állami szintre emelt megújulásról szó sem lehet.
3.     Olyan államban, amelyben a gazdasági siker (csaknem) egyetlen reális útja a politikai klienssé válás, a gazdasági és politikai szféra szétválásáról szó sem lehet.
4.     Olyan államban, amelyben az elszegényedéssel, betegséggel szemben, vagy az elemi biztonság érdekében csakis egyéni út járható, szolidaritásról összefogásról szó sem lehet.
Nem sorolom tovább. A közbizalom teljes hiánya, a közjó fogalmának kiürülése, a közérdek eltűnése minden hanyatló civilizáció jellemzője. A hanyatló civilizációkat pedig rettentő nehéz megmenteni. Csaknem lehetetlen. Múltjukból, hajdani értékeikből inkább átmenteni lehet valamit. Egy új morállal bíró, új nép, egy új vallási mozgalom, esetleg valami rettenetes társadalmi megrázkódtatás képes arra, hogy a hanyatló kultúrából működőképes, új civilizációt teremtsen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr801049587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.