HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

Linkblog

A bojkott, a tőke és a korrupció

2009.08.25. 13:06 Ratius

Szegény jó Bayer Zsolt gazdásági bojkottot hirdetett az arrogáns Szlovákiával szemben. Még néhány komoly ember is komolyan vette az ötletet és oda nyilatkoztak, hogy erre van lehetőség. Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő például azt mondta, hogy ,,Ha egyfajta bojkott alakulna ki a szlovák termékekkel szemben, illetőleg a magyarok egy időre elfelejtenék a szlovákiai síparadicsomokat, visszatelepítenék cégeiket, azt bizony megérezné Szlovákia gazdasága". Hozzá tette, szerinte lehet nemzetiségi kérdést gazdasági erővel kezelni, ,,csak képesség és akarat” kell hozzá. Elvileg még igaza is lehetne a nemzeti elkötelezettségű kezdeményezőknek, hiszen a Szlovák Nemzeti Bank szerint 2007 végén a Szlovákiában befektetett működőtőke állományát tekintve hazánk – kétmilliárd amerikai dollárt meghaladó befektetéssel – az ötödik legnagyobb befektető volt. A közelmúltban mintegy kilencezer magyarországi cég helyezte át Szlovákiába székhelyét, és nagyjából tízezer autóstársunk furikázik szlovák rendszámú autóval. 

Mindezek ellenére, mégis égbekiáltó butaság az ötlet.
Több okból is.
 
Egyrészt ugye azok, akik céges, vagy autós boldogulásukat Szlovákiában keresik, nem azért mentek oda, mert oda húzta őket a szívük, hanem azért, mert oda lökte őket a pénztárcájuk.  A kedvezőbb adózási szabályok, a kedvezőbbek az adókulcsok, az autókra vonatkozó, kedvezőbb rendelkezések nem a nemzeti identitás tárgykörébe tartoznak. A tőkének – mint azt Marx óta tudjuk – nincs nemzetisége.  Oda megy, ahol jobban megtérül. A vállalkozónak komoly jövedelme függ cége esetleges repatriálásától. Szerintem hülye lenne sokmilliós áldozatot hozni azért, mert Magyarországot megsértették…
 
Másrészt van egy erkölcsi jellegű megfontolás is a dolog mögött. Akad ismerőseim között olyan vállalkozó, aki azért vitte cégét Szlovákiába, mert úgy döntött, hogy a maga részéről nem finanszírozza tovább magyar politikai kleptokráciát. Végtelenül korrupt politikai elitünk ugyanis mindent elkövet azért, hogy vállalkozóink hazafias tettnek érezzék, becsületbeli feladatnak tartsák az adóelkerülést. Különösen mostanában válik értelmes döntéssé egy ilyen tett, amikor az utolsókat rúgó szabad demokrata-szocialista rezsim a leges-legutolsó adófillért is megpróbálja ellopni. Ilyen körülmények között együttműködni magyar kormánnyal, az adóhatósággal gyakorlatilag bűnpártolás. Most akkor melyik a jobb: a bunkó és magyarfaló szlovákok, vagy a bunkó és magyarfaló magyarok?
 
Végezetül komoly kérdés a bojkottfelhívással kapcsolatban, hogy józan válasz-e a marhaságra a még nagyobb marhaság? Nem lehet, hogy acsarkodás, vagyis inkább viszontacsarkodás helyett az együttműködés lehetőségeit kellene keresgélni? Szerintem akadna néhány terület, ahol egymásra találhatna, közösen dolgozhatna, értelmesen munkálkodhatna szlovák és magyar.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr601337099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

little green rooster 2009.08.26. 07:42:10

Az alapvető baj az, hogy a bojkottot nem Byer Zsolt hirdette meg, hanem Szentesi Zöldi László:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=176368
Bayer csak csatlakozott hozzá.
Javaslom, hogy legközelebb, mielőtt írsz, olvass.

Ratius 2009.08.26. 09:18:03

@little green rooster:
Kössz a pontosítást. Bár a lényegen nem változtat.