HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Mit jelent a kétharmad?

2010.03.24. 13:48 Ratius

 

Orbán Viktor március 15-i beszédében egyértelművé tette, bár ki nem mondta, hogy a Fidesz kétharmados győzelmet szeretne elérni. A ,,Ne szavazgassunk össze-vissza!” felszólítás lényegében ezt jelenti, hiszen a kényelmes többséget mindenképpen meg fogják szerezni a narancsosok. A kétharmados győzelemre való törekvés egyfelől nagyon is érthető, mint ahogyan másfelől az is világos, miért ágálnak ellene mindazok, akik szeretnék elkerülni a Fidesz túlhatalmát.
 
A vita
Anélkül persze, hogy részletesen idézném a sajtóban kirobbant vitát a kétharmados Fidesz-fölény előnyeiről és hátrányairól, hozzá kell tennem a polémiához egy érvet, egy meglehetősen romantikus érveket, olyan gondolatot, amely még egyetlen fórumon sem hangzott el. Mert noha igaza van Babarczy Eszternek abban, hogy az alkotmányozó többség birtokában a Fidesz végre meghozhatja azokat a döntéseket, amiket évek, évtizedek óta halogatnak a pártok, mégsem annyira fontos ez a kérdés. Bár igaza van Hont Andrásnak, amikor szellemesen úgy fogalmaz: a veszély nem abban áll, hogy a Fidesz mindent megváltoztat, hanem éppen abban, hogy mindent a régiben hagy, csak jól körülbástyázza, ez sem annyira lényeges.  Jóllehet reális esély van arra, ahogy Bauer Tamás állítja, hogy a Fidesz majd a maga előnyeit nézve alakítja át a demokrácia játékszabályait, s így teszi leválthatatlanná a pártot, mindez szinte lényegtelen kérdés.
Lényegtelen kérdés, mert a Fidesz esetleges kétharmados győzelme olyannyira átírja a magyar közéletet, hogy annak következményeit ma még elképzelni sem tudjuk. Más volna a helyzet, ha az MSZP, vagy a Jobbik, netán az MDF, vagy az LMP állna a kétharmados győzelem küszöbén. Tőlük aligha várhatnánk mást, mint azt, amit a mai elemzők a Fidesztől várnak. A Fidesz azonban egészen másféle párt. És ez a kétharmados győzelem birtokában is egészen másféleképpen fog viselkedni.
 
Orbán
A Fidesz ugyanis majdhogynem egyszemélyes párt. A Fidesz Orbán Viktor pártja. Egyedül az övé, és senki másé. Orbán megkérdőjelezhetetlen tekintélynek örvend párttársai, a Fidesz szavazóbázisa körében, illetve általában a magyarság körében. Erényeit, tehetségét még azok is elismerik, akik amúgy nem szívesen bíznák rá az országot.  
Sokan vannak, akik azt hiszik, Orbán valamiféle diktátorként uralja pártját, és azt képzelik, hogy a kétharmados teljhatalom birtokában majd az országot is diktátorként fogja leigázni, de ez egyszerűen nem igaz. Orbán ugyanis ízig-vérig demokrata. Amolyan konzervatív demokrata, aki a rendet, a tekintélytiszteletet, a hierarchiát, a klasszikus erkölcsi normákat fontosnak tartja, s nem tűr meg a környezetében senkit, aki nem felel meg olykor rigorózus elvárásainak. Mi több, ha teheti még a pártból is kiebrudalja azokat, akik véleménye szerint károsak a Fideszre. Ugyanakkor Orbán elég megfontoltan, hogy úgy mondjam, erős önkontrollal birtokolja pártbéli hatalmát.
 
Felforgató változások
Mármost az igazi kérdés az, hogy miképpen fog viselkedni Orbán, a számára gyakorlatilag teljhatalmat adó kétharmados győzelem után. Ennek megítélésére azonban semmiféle eszközünk nincs. Feltételezhetjük, hogy jó lesz és jót fog tenni az országnak, meg gondolhatjuk azt is, hogy borzalmas esztendők következnek. Ki-ki annak alapján dönthet, hogy mennyire hisz, vagy bízik Orbán képességeiben, bölcsességében, önkontrolljában. Egyben azonban biztosak lehetünk: az előttünk álló Orbán-korszak gyökeresen át fogja alakítani a magyar társadalom szinte minden szegmensét. Az új miniszterelnök szavai, tettei és döntései meg fogják mozgatni az emberek szívét és lelkét, be fognak lopakodni a tudatukba, új viselkedésmintákat fognak létrehozni. Az új korszak új kultúrpolitikát és új oktatásügyet, új egészségkultúrát és családpolitikát jelent majd. Orbán át fogja szervezni a közigazgatást, a nagy elosztó rendszereket és persze át fogja formálni a gazdasági struktúrákat…
Hogy mindez jó lesz vagy rossz, azt nem lehet ma eldönteni. Sokaknak nyilván nagyon rossz lesz, másoknak előnyére válik. Számos területek korszerűsödik Magyarország, de bizonyára lesznek olyan kérdések is, amelyekben – éppen Orbán miatt – elmarad a nagy nemzetközi trendektől.
Az azonban bizonyos, hogy minden nagy változás, minden nagy történelmi korszak nyitányánál egyetlen ember sorsfordító akarata áll. Cosimo Medici reneszánsz Firenzéje, Luther új egyháza, Bismarck kancellár Német Birodalma, Kemal Atatürk modern Törökországa, Meidzsi császár átalakuló Japánja mind-mind egyetlen ember, s a benne feltétlenül hívő bizalmasok szűk körének alkotása.
Hogy Orbán közéjük tud-e emelkedni azt ma még csak remélhetjük.
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr101865074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcsabajuszos 2010.03.24. 16:57:46

A nagy emberek jelleme apró dolgokban mutatkozik meg legtisztábban.
Orbán, ahogy védett autójába szállva pillanatok alatt otthagyja a feltüzelt híveit a rendőri brutalitás szabad koncául.
Vona, ahogy leül a hívei közé a rendőrök támadása közben és megbilincselve távozik a többiekkel.
A kettő közül most tudom, melyiket tartsam hiteles és méltó államfőnek.

art-isjus 2010.03.24. 20:04:38

@Oreg: Egyiket sem.Főként azért,mert ők miniszterelnök jelöltek,a miniszterelnök pedig KORMÁNYFŐ,nem államfő...az ugyanis a köztársasági elnök.Másrészt Vona egy pszichopata fasiszta,Orbán meg egy kudarcokba idegileg belerokkant demagóg.

Samott 2010.03.25. 09:13:53

"Az új miniszterelnök szavai, tettei és döntései meg fogják mozgatni az emberek szívét és lelkét, be fognak lopakodni a tudatukba, új viselkedésmintákat fognak létrehozni." - sokmindent varok egy miniszterelnoktol de ezt speciel nem. Sot, semmi koze a szivemhez lelkemhez, plane ne lopakodjon a tudatomba egy politikus se... kicsit tulertekeljuk ezeket a valasztott tolvajokat, nem? Lopjon keveset, tartson rendet, es vigye jol az orszag dolgait. De ne turkaljon a lelkemben, a maganeletemben... legyen egy csendes, jolnevelt hivatalnok, ne egy elcseszett profeta.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.25. 11:24:09

@Samott: Persze hogy nem próféta, de ettől még Ratiusnak igazsága van.
HA, és ismétlem, HA tényleg egy konzervatív demokrata értékrend jönne létre az országban, az az egyén szintjén is változást hozna. Mást ne mondjak, a blogoszférában ma az anyázós bejegyzések/kommentek uralkodnak Mo-n. Ez nem mindenütt van így. Ha nem lenne divat egyből mérgelődni, felfortyanni, a másikban hibát keresni (de magunkban ill. a nekünk szimpatikus oldalban sohasem), előbb-utóbb azon vennénk magunkat, hogy ráeszmélünk, a másikban is van érték. Ez egy hosszú folyamat, tán egyszer oda is elvezet, hogy rájöjjünk, nem is nekünk a legrosszabb, hanem pl. a szomszédban élő, féllábú kisnyugdíjasnak (akinek ugyan a bagózás vitte el a lábát, de attól, hogy akkor hülye volt, mert nem tette le, most még szánandó szerencsétlen). Ne adj' isten, arra is rájöhetünk, hogy Orbán/Bajnai nem az ördögtől való gonosz, hanem politikus.
Szóval egy normális politika segíthetne egy normálisabb külső és belső világhoz is. Példának elég a sorbanállási kultúra mondjuk Angliában és itthon.
Ha pedig az emberek normálisabbak, akkor a politikának is idomulnia kell hozzájuk, tehát a folyamat önerősítő.

Samott 2010.03.25. 11:54:45

Szep amit irsz, de ez nem politikusi rahatarsra fog megvaltozni. Megmondom szerintem mi van a hatterben:

Ilyen hozzaszolasokat, bejegyzeseket sokat fogunk kapni a kovetkezo evekben... ugyanis a kovetkezo kormanyzattal szimpatizalok igy akarjak majd csillapitani, lehuteni az indulatokat. Amiket gyakran ok korbacsoltak, amig az erdekuk ugy kivanta. Konszolidalni szeretnek az indulatokat, a kozvelemenyt. Nem fog sikerulni, a fidesz is egy aljas dog volt ellenzekben, de az kb. semmi ahhoz kepest amilyen demagog szemetek a szocik (lattuk mar mire kepesek) vagy a Jobbik lesznek.

Nincsenek illuzioim, csak a nokiasdoboz kizsaroloja, fogadoja valtozik, minden marad a regiben. Nincs ma a politikai eletben olyan szereplo akibol tobbet neznek ki.

Tilikov (törölt) 2010.03.25. 13:06:15

Trükkös a poszt. Megpróbálja imitálni az el nem kötelezettséget azzal, hogy szerinte kétesélyes a fidesz leendő teljesítménye, jó is lehet, rossz is lehet. A tantusz ott esik le, amikor az viszont bizonyos számára, hogy itt eget verően nagy változások lesznek, Medici, Luther, Bismarck, Atatürk, Meidzsi és persze Orbán, aki mindez egy személyben.

Hát szerintem itt akkor lesznek eget rengetően nagy változások, amikor 1.000.000 új munkahely. És nem amiatt mert Orbán egy kudarcokba idegileg belerokkant demagóg. Tökmindegy, hogy Orbán, Gyurcsány, Akárki van itt a miniszteri székben, attól mi még ugyanitt leszünk Európa perifériáján. Az EU szerencsére nem hagyja majd, hogy túlságosan mélyre süllyedjünk, de az sem érdeke senkinek, hogy megfinanszírozzon nekünk valami látványos emelkedő pályát.

Szépen, lassan, magyarosan evezünk majd a nagyok farvizében, ahogy mindig is tettük, hogy milyen párt van éppen kormányok és ki a kormányfő, az harmadrendű kérdés, a világgazdaságban betöltött szerepünk szempontjából ez nem oszt nem szoroz.

Megfigyelo 2010.04.12. 20:16:01

Rákosi a felsoroltaknál adekvátabb összehasonlítási alap...
süti beállítások módosítása