HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

Linkblog

Köztársaság koronával

2010.06.17. 12:49 Ratius

 

Bekerül az alkotmányba a Szentkorona-tan. Legalábbis így értelmezhető a kereszténydemokraták módosító indítványa, mely szerint át kell tekinteni, hogy a hatályos alaptörvény megfelelően tartalmazza-e ,,alkotmányfejlődésünk történeti értékeit”. Boross Péter, volt miniszterelnök, az alkotmányozó testület egyik tagja is úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen jó gondolat lenne, ha olyan alkotmány születne, amely az elmúlt 1000 évet felöleli és hitet tesz a folytonosság mellett. Ennek pedig része a Szent Korona is…
 
Operettállam
 
Kívülről, a modern Európa, az informatikai szupersztráda, vagy éppen a kozmopolita életöröm felől nézve a Szentkorona-tan meglehetősen anakronisztikus valami lenne a XXI. századi Magyarország alkotmányában. Ha nagyon liberális akarnék lenni, azt is mondhatnám, röhejes kezdeményezés. Igazi előrelépés az operettállam felé. Olyan, mint a király nélküli királyság a két világháború között…
Jut eszembe: az megvan, amikor a magyar hadüzenet kapcsán az amerikai külügyminiszter megkérdezi a magyar nagykövetet?
- Hmmm… Magyarország… Magyarország… Hol is van az?
- Mi egy Közép-Európai királyság vagyunk.
- Királyság… hmm… És ki a királyuk?
- Nincs királyunk, kormányzónk van. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós tengernagy úr őfőméltósága.
- Áh, tehát önök egy tengerparti ország…  
- Nem.
- Hát, hogy őszinte legyek, nem egészen értem, miért akarnak hadba lépni ellenünk… Van esetleg az USA-val szemben területi követelésük?
- Nincs.
- Valamilyen más országgal szemben?
- Igen. Szlovákiával, Romániával...
- Értem. És azoknak is hadat üzentek?
- Nem, ők a szövetségeseink.
De ne legyünk ennyire elfogultak. A Horthy-rendszerrel szemben. Akkoriban sok szempontból kényszerpályán mozgott az ország. Most azonban elvileg nyugodtan építhetnénk, modern, korszerű, alapelveiben is demokratikus, minden ízében újszerű, már-már jövőbemutató, futurisztikus országot.
 
Korszerűtlen emberek
 
Elvileg. Mert gyakorlatilag azért a vegytiszta liberális eszméknél bonyolultabb a valóság. Belejátszanak abba az érzelmek, hagyományok, megszokások is. Nehéz az embereket rávenni ara, hogy mostantól kezdve korszerűen éljenek, gondolkozzanak, viselkedjenek, tudományos elvárások szerint, korszerűen viszonyuljanak a világhoz. Az emberek nem ilyenek. Szükségük van a hagyományra, a megszokásra, a szívet melengető emlékekre, még az államéletben is.
Ami pedig a Szentkorona-tant illeti, hát az valóban elég rugalmas, és meglehetősen demokratikus összefoglalója a középkori magyar államfelfogásnak.  
A Szentkorona-tan lényegében Magyarország történelmi alkotmánya. Lényege megmaradása mellett a történelem folyamán a társadalmi-gazdasági fejlődésnek megfelelően formálódott. Legjellemzőbb állandó vonásai a következők:
1.       A Szentkorona egyesíti az egész magyar politikai nemzetet. A ,,politikai nemzet” fogalma azonban változó, s alkalmasint tartalmazza azt a kiterjesztést, hogy viszonyoknak megfelelően a társadalom különböző rétegei is tagjai lehetnek. A Szent Korona tagja tehát a ,,politikai nemzet” valamennyi egyéne, valamint az uralkodó.
2.       Magyarországon minden hatalom forrása a Szent Korona. A hatalmat a tagok közösen, azaz az uralkodó és a politikai nemzet együtt gyakorolják.
3.       A Szent Koronában nem a királynak van országa, hanem az országnak van királya. A magyar király hatalma nem ,,isteni eredetű”, nem korlátlan uralkodó, hanem a nemzet választotta. Az uralkodóházon belüli trónutódlás is a nemzet akaratából, illetve jóváhagyásával valósul meg.
4.       A magyar állam területe, földje a Szent Korona tulajdona. A föld használója a Szent Korona jóvoltából birtokolta, vér szerinti örökös hiányában a föld birtokjoga visszaszállt a Szent Koronára.
 
Giccses önképek
 
Olyasféle rendszer ez, mint briteknek a piros kabátos, medvekucsmás testőrgárda, a mohamedánoknak a saria, a franciáknak a nemzeti gloire… és így tovább. Egy közösségi jelképrendszer, a nemzeti önazonosság lehetséges megfogalmazása. És ebben az értelemben akár nagyon hasznos, sőt kellemes is a jelenléte a közgondolkodásban, mi több, akár a hivatalos állami létben, de akár az alkotmányban is. Függetlenül attól, hogy modern eszünkkel anakronisztikusnak tartjuk.
Hiszen azt is pontosan tudjuk, hogy a töltött káposzta, meg a marhapörkölt egészségtelen, a cigánynóta fülsértő giccs, Petőfi versei meg többnyire lapos közhelyek. Ám e tudásunk mit sem változtat azon, hogy szeretjük ezeket a biedermeier közösségi nippeket, annyira szeretjük, hogy nemzeti önmeghatározásunk szerves részeiként még azonosulni is hajlandóak vagyunk élvezetükkel. Hiába randa és giccses a nagymama csipketerítője, hiába foglal el iszonyú nagy helyet a nagypapa kényelmetlen fülesfotelje, azért a családi önmeghatározás részeként majd minden lakásban megtalálható.
Hát valahogy így tekinthetünk a Szentkorona-tanra is. Idétlen, béna, elavult, anakronisztikus, de a miénk, és mi magyarok részben általa válunk ,,mi”-vé.    
 
 

320 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr402088800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi 2010.06.17. 22:22:48

"Istenek alkonya: A MutyiBirodalom megrendülése." Avagy a kereszténység politikai lobbija és nyomulása mennyibe is kerülhet nekünk? Most a hétvégén két olyan posztot is olvastam és merültem bele ott a társalgásba, amely látszatra teljesen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunyuan 2010.06.17. 14:38:28

az anyjuk picsájával játszanak ne az alkotmánnyal..
főleg ez tróger null pont két százalékos "párt"

SiKom 2010.06.17. 14:38:50

Ha így nézzük, akkor a Szent Korona tan nagyon is modern, és ma is megállja a helyét.

"A Szent Koronában nem a királynak van országa, hanem az országnak van királya. A magyar király hatalma nem ,,isteni eredetű”, nem korlátlan uralkodó, hanem a nemzet választotta."

Ezt ma is le lehet fordítani:
"Nem a parlamentnek van országa, hanem az országnak van parlamentje. A parlament hatalma nem felsőbb eredetű, nem korlátlan, hanem a nemzet választotta"

Tulajdonképpen a Szent Korona tan tökéletesen megfelel a modern demokráciák államfogalmának és rendszerének is.

Akkor meg mi a baj vele?

ügyfélszolgálatos 2010.06.17. 14:44:31

@Sir Kommentor: Az, hogy mögüle jó kis penészes, urambátyám világ szele fúj.

Várúr 2010.06.17. 14:44:51

A Szentkorona-eszme egyszerre szakrális és ezer éven át a magyar társadalmat egyesítő koncepció. Más szóval: a legfőbb jogforrás közösségiesítése. Ráadásul Magyarországon nemzetiségek feletti, minden országlakost (a rendi társadalomban) a poli tikai nemzet tagjának ismer el. Semmilyen más országnak sincs ilyen régi és értékálló hagyománya. Említését/hivatkozását az alkotmányban abszolút helyénvalónak tartom

Art Mooney 2010.06.17. 14:47:48

ez már a konstruktív ellenzéki szerep?

"Korszerűtlen emberek

Elvileg. Mert gyakorlatilag azért a vegytiszta liberális eszméknél bonyolultabb a valóság. Belejátszanak abba az érzelmek, hagyományok, megszokások is. Nehéz az embereket rávenni ara, hogy mostantól kezdve korszerűen éljenek, gondolkozzanak, viselkedjenek, tudományos elvárások szerint, korszerűen viszonyuljanak a világhoz. Az emberek nem ilyenek. Szükségük van a hagyományra, a megszokásra, a szívet melengető emlékekre, még az államéletben is."

ejha. kemény anyagot nyomsz.

csak szólok: ezt a gyurcsányista-tótás vonalat "küldték el a picsába" nemrég. vezéretekkel szólva: el lehet menni...

amúgy csak nekem tűnik fel az párhuzam a fenti töredék és a szocialista-kommunista vívmányok magyarországi importálásának nehézségeivel kapcsolatos sirámokkal? emlékszünk, volt az úgy, hogy a modern városi értelmiség nyavajgott, hogy az a sok reakciós nem akar a modern, szocialista ideológia szerint élni, szüksége van (pföj) a vallásra, magántulajdonra, meg nemzetieskednek azok a fasiszta férgek, sőt a pofátlanok még enni is akarnak... na mondjuk mindegyikre volt megoldása a rendszernek, tapsolt is hozzá az elvhű értelmiség...

miért van az, h megint ugyanaz a szöveg, és ugyanazok adják elő?

Uva 2010.06.17. 14:47:52

Én még mindig nem tartom hihetőnek, hogy egy darab giccses arany a magyar isteni hatalom forrása. Nekem kölünben is a Warcraft jobban tetszik, mint a Biblia, plz. írjuk bele az alkotmányba valahogy Orgrim Doomhammert...

Várúr 2010.06.17. 14:48:12

@Sir Kommentor:
Szokott baller/libero nyafogás egy valóban értékálló eszme ellen.

Uva 2010.06.17. 14:50:21

Az a baj a szent korona tannal, hogy egy köztársaságban istenre meg koronákra hivatkozni olyan, mintha a barátnődnek azt magyaráznád, hogy az előző csajod mennyire szuper volt az ágyban, és azóta sem élveztél nagyobbakat. Aztán meg nem értenéd, hogy mi a baj azzal, amit mondtál, hiszen ezek pőre tények.

Bandibacsi34 2010.06.17. 14:51:50

Meg mindig sokkal jobb, mint a Rakosi fele alkotmany vagy az 1990 es, amit nehany uj politikai bandita takolt ossze. Bele kell venni a szabadsagjogokat is pl. fegyvertartas, szabad radio es TV alapitas, stb. stb. Bocs az ekezetekert behulyult a gepem.

Steve31 (törölt) 2010.06.17. 14:52:59

Tetszettek volna normális emberekre szavazni!
Akkor nem itt tartanánk.

Amúgy meg a jövő héten lesz beterjesztve az az új törvény miszerint a Föld lapos.

Magas ívben teszek a koronájukra, istenükre....

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 14:53:53

@Várúr: :)) értékálló. ez jó volt, tetszett, bárcsak én is ilyen szarkasztikus tudnék lenni. elismerésem.

SiKom 2010.06.17. 14:55:38

@Uva:
"Az a baj a szent korona tannal, hogy egy köztársaságban istenre meg koronákra hivatkozni"

Más országokban az állam elvont fogalmát nem szimbolizálja semmi, itt meg egy korona SZIMBOLIZÁL, mert így alakult a történelem során.

Máshol leírják: "az állam"
Magyarországon leírják: "az állam", és megemlítik, hogy ezt SZIMBOLIZÁLJA a "Szent Korona".

A "Szent Korona" amúgy se tud magától hatalmat adni, ezek teljesen elvont fogalmak, jogelmélet, stb.

Szerintem örüljünk annak, hogy ennek van materiális szimbóluma is, ez nálunk egyediség.

Bandibacsi34 2010.06.17. 14:57:43

A modernitasra hivatkozni legalabb olyan hulyeseg, mint maskor a nephatalomra stb. A szocialis jogoknak bele kellene kerulnie. De persze minden alkotmany irott maszlag, mert Magyarorszagon vadkapitalizmus van, nem nyugati tipusu kapitalizmus. Az USA ban meg legalabb igazi jogallam. Az alkotmanyt mindig tovabb kell fejleszteni, de meg kell orizni a kontinuitast is. Igazabol van ebben valami, de ami az USA -ban mukodik (meg) az Magyarorszagon nem. Magyarorszag akkor volt sikeres (Arpad, Geza, I.Istvan, I. Laszlo, III. Bela, Karoly Robert, Hunyadi Matyas stb., )amikor a kiralynak volt orszaga-volt normalis gazdaja.

tommybravo 2010.06.17. 14:58:29

@Uva: Ez a Korona nem az a korona, amivel Istvánt és a többi szimpatikus embert megkoronázták, hanem egy közösséget jelöl, azaz az ország lakosait. Az más tészta, hogy innen csak egy lépés (amit sokan meglépnek), hogy a koronának egyfajta vallásos jelentőséget tulajdonítanak. Ez persze színtiszta bálványimádás, de hát kinek az iPhone, kinek a "Szent Korona".

baba jaga 2010.06.17. 14:58:58

legyél csak nyugodtan liberális,s mondd ki,hogy ez egy röhejes kezdeményezés.anakronizmus a köbön.
de a talibánok új világában már semmi sem meglepő.
térdre,imához!

KenSentMe 2010.06.17. 15:00:52

Remélem, azért Viktor nem fogja a fejére tenni az ilyesfajta alkotmányos háttérrel felizmosodó Szent Koronánkat.

darkmirjam 2010.06.17. 15:03:41

Olyan alkotmäny lesz mint a csuda. Méghogy nem modern!? Fantasy, hyperlink, minden lesz benne lassan. Lassan a moziműsort is onnan fogom kinézni.

beaaaa 2010.06.17. 15:04:01

@VRbagoly: dikmán, geccó, há mí báj áz, há széréssük áz árányát? nagyon rajul nízne ki, ná.....

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.17. 15:05:37

A korona mitől szent? Azért, mert Szent István és Szent László is hordta? Már ez is kétes, hogy ugyanaz a korona volt, mint a mostani. De őket jóval királyságuk (sőt, életük) után avatták szentté, és épp elég szentnek nem mondható fejen is csücsült. Egy tárgy attól még nem lesz szent, mert egy szentté avatott emberhez köthető. A szent jobb más.

Az egyháznak megvan a saját önhatalma, hogy tárgyakat is "szent"-nek kiáltson ki. De ez a híveken kívül nem kötelez senkit. A magyar korona viszont nem egyházi ereklye, és csak egy hasonló torz hagyomány miatt egy állami jelkép része. (Köztársaság, aminek a címerén korona van... betontalpfa. Hasonló ahhoz, hogy állam és egyház külön van nálunk választva, mégis istenhez szól a himnuszunk.) Ettől függetlenül bunkóság leszólni... mivel egy nagyon fontos történelmi emlék, és egy szép műalkotás. De ezeket mindenhol múzeumban, esetleg templomban láthatjuk, nem a poltikai élet színhelyéül szolgáló épületekben. Még Dániában is, ahol pedig még mindig van király (pontosabban most királynő).

A fenti dolgokat (állam, nemzet, népuralom, népképviseleti szervek, állami előljárók hatalomkorlátozása, állami tulajdon) pedig meg lehet más szavakkal is magyarázni, úgy, hogy korszerű legyen. Az a baj, hogy nekünk ilyen nem jutott soha... mindenki csak ezt fércelgette, majd később az ezt felváltó elveket. Az egészet rúgni kéne a fenébe és új alapokról kezdeni. Ehhez persze nem árt némi egészséges hagyománytisztelet és konzervativizmus. Egészséges, azaz nem őriz meg mindent, csak azért, mert régi.

Kalamona 2010.06.17. 15:06:05

megint előjött a dezsavűm és bocsássátok meg nekem, hogy Hofit citálom: "... kötelező legyen".

Prosztóként azt nem értem, hogy az új demokrácia első törvényei közt létrehozott "Lelkiismereti és vallásszabadság" tv-t, hogy tudjátok így szembeköpni húsz év után.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 15:11:29

Nos a mostani hazánk és államunk bizonyítottan, tehát törvénybe foglalva és az MTA által elismerten sokkal régebbi, mint a keresztény hordák és ideológia betörésének a dátuma.

Itt lehet meglelni az általam említett bizonyítékok linkjeit:

vilagnezet.blog.hu/2009/10/12/arpad_egyhaz_allaspontja_a_katolikusok_korlevelere

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 15:11:31

@Art Mooney: csak az emberek egy részének van szüksége a klasszikus hagyományokra, a többség megelégedik a karácsonyi vásárlással, a valentin nappal, meg az egyéb marketinggyári hagyományokkal, ez van. Azt pedig, hogy egy csoport miért ugyanazt mondja, valójában érdektelen kérdés, mert bármilyen szellemi közösségre ugyanúgy rásüthető.

boldog hagyományőrzést

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.17. 15:12:04

@Várúr: "A Szentkorona-eszme egyszerre szakrális és ezer éven át a magyar társadalmat egyesítő koncepció. Más szóval: a legfőbb jogforrás közösségiesítése. Ráadásul Magyarországon nemzetiségek feletti, minden országlakost (a rendi társadalomban) a politikai nemzet tagjának ismer el."

rohadt egységes volt ezer éven keresztül a magyar társadalom. de ami ennél is fontosabb: rohadt sokat jelentett, hogy minden lakost a politikai nemzet tagjának tekintett.
ez akadályozta meg például, hogy az "őseid" ezer éven keresztül levegőnek nézzék az országlakosok nagy részét (jobbágyok).

néha olyan egyszerűek vagytok - mindig...

darkmirjam 2010.06.17. 15:14:20

Lehetne alkotmányozni blog formátumban is. Zsóti meg Viktor lenne a két szerző, mindennap posztolnának bele valami szentet. Az modern is lenne, meg az Úristen szó sem maradna ki a vesszők elől. Tetrmészetesen szigorú moderálással, abban az egyháznak úgyis nagy tapasztalata van.

Várúr 2010.06.17. 15:14:34

@már foglalt:
A Szentkorona fényes, ezért ellopnák a szarkák (nem a szarkautánzó hitvány szarkasztikusok). Nekem az említett műtárgy erkölcsi-szellemi értelemben egyaránt fontos. Ballibék mondják, nekik inkább az I phone. Jellemző ostoba összehasonlítás. Jó, hogy azt nem akarják bevetetni az alkotmányba.

Csülök 2010.06.17. 15:18:53

@Várúr: 1000 éves a francokat.

g-dúrban zúgó kabóca 2010.06.17. 15:19:20

@Uva: egyrészt nagyon egyetértek, másrészt 5 perce ezen röhögök :DD

én azt nem értem, de nagyon, h mi a fenére vagyunk olyan rettentő büszkék az elmúlt 1000 évből???? most komolyan?! én úgy érzem, nagyjából szakítani kéne a hagyományos magyar mentalitással, mert valahogy velünk mindig mindenki szembe jön az autópályán.

amúgy "alkotmányfejlődésünk történeti értékei" - vesszek meg, ha ennek van értelme

ja, és Petőfi béna verseit és a nagypapa rongyos fötőjét szerintem nem szeretetből hallgatja/tartja meg az ember... hanem mert evvan.
annak, aki nem erőlködik valami értékesebbért, legalábbis.

Várúr 2010.06.17. 15:20:14

@idelle:
Te vagy egyszerű, mint a cirok. Törődj bele, hogy ezer éve (600, 300, 200, stb.) nem léteztek csökött balliberálisok, így hát nem háboroghattak a jobbágyság ellen. Ma meg lehet visszafele nyihegni. Ha férfi vagy, azt mondom: te kis zsebdózsa.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.17. 15:20:48

@Várúr: "Ha férfi vagy, azt mondom: te kis zsebdózsa."

két emberöltővel ezelőtt ennek a népnek a 80-85%-a még a földet túrta. vélelmezhetően a te felmenőid is. 600, 300, 200 éve szavad sem lehetett volna, most - velem együtt - a világba okádhatod "szellemi" termékeidet.
örülj, hogy voltak a történelemben liberálisok, akik kiharcolták ezt nekünk.

Publius Decius Mus 2010.06.17. 15:21:39

Na, az ultramodern toleráns libsik most pepitát fognak hányni. Dehát ki nem sz.rja le?

Pech, hogy Magyarországra születtek aminek van történelme, saját nyelve, hagyományai. Ez már önmagában többeknek fáj.

Csülök 2010.06.17. 15:22:09

@Várúr: "Törődj bele, hogy ezer éve (600, 300, 200, stb.) nem léteztek csökött balliberálisok, így hát nem háboroghattak a jobbágyság ellen"

Most aztán jól meg kapta tőled az egész reform-kor...

Pretoryan 2010.06.17. 15:23:07

Ballib (ateista nem zsidó) vagyok, nem szavaztam senkire, mert nem érdemelte megy egyik köcsög sem, de ez...
ezt a hányadékot így az orrunk alá tolni, és ezzel foglalkozni... Ezzel ilyen szar helyzetben!.. Koronázzák meg azt a hülye bohócot oszt csókolom, de ezt a sok köcsög maszlagot nem veszi be a gyomrom! :-/

Kontinuitás meg hagyomány, basszus a legtöbb embernek fogalma sincs ezekről a dolgokról, a legtöbben örülnek ha ismerik Szent István nevét. Brutális erkölcsi csőd egy ilyen alkotmányt létrehozni, ilyennel foglalkozni akkor amikor nagyobb szükség van tényleges tettekre mint ilyen bohóckodásra! Faszkivan a PR politizálásból.

darkmirjam 2010.06.17. 15:23:27

@g-dúrban zúgó kabóca: "mi a fenére vagyunk olyan rettentő büszkék az elmúlt 1000 évből???? "

Hát, hogy az elmúlt ezer évben minden zavaró körülmény dacára büszkék voltunk, ami nem mindíg ment könnyen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 15:24:08

Egyébként mindez azért van hitelvtárskáim, mert kommunizmus és a kereszténység, amint közismert testvéreszmék. Aki nem hiszi nézze meg milyen szépen elférnek a volt komcsik a klérussal egy pártban az FMPSZ -ben.

Bezzeg a Csehek, a bohémek, hát nem elzavarták a komcsikat és a klérust is a hatalomból. vajon csak nem ezért élnek sokkal -sokkal jobban, mint mi?

de ezért.... éppen ezért

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 15:26:24

elég elég, már nem bírom sokáig ennyi nevetéssel, bár azért néhány szót még arról, hogy szellemileg mitől fontos.

fúú de jó vagy, bearanyozod a délutánt,

mréveiller 2010.06.17. 15:26:45

ha a blogíró tisztában lenne azzal hogy a térképeken nem Magyar Királyság vol,t hanem Szent Korona országai akkor nem írna hülyeségeket. Ma nincs jogfolytonosság a Szent Istváni állam és a köztárasaság között. ezt kell helyrerakni

kgonzo 2010.06.17. 15:28:38

"A Szent Korona tagja tehát a ,,politikai nemzet” valamennyi egyéne, valamint az uralkodó."

Hm, ez veszélyes. És ha Ottó bejelentkezik, mint jogos trónörtökös?
:)
Viktor mit mond majd akkor?

Uralkodó-e vagy?

kristofnagy 2010.06.17. 15:29:32

"Petőfi versei meg többnyire lapos közhelyek"
-szerintem érdemes lenne újraolvasni Petőfit, mert egy a legnagyobbak közül. Ahogy még annyian. Persze sokan koptatják Petőfit, az iskolai Anyám Tyúkják, meg talpramagyarok, de csak olvassuk!

midnight coder 2010.06.17. 15:30:25

Hülye, korszerűtlen angolok a királynőjükkel.

@idelle: Nem a liberálisok harcolták ki, hanem a technológia fejlődése.

@ügyfélszolgálatos: Az urambátyám mivel is rosszabb mint a jó szocialista kapcsolatok ? Pl. Fletó hogyan is szerezte a vagyonkáját ? Elég érdekes 8 év cuclib kúrmányzás után urambátyámról beszélni.

vuvuzela importőr 2010.06.17. 15:30:46

Azt leszámítva, hogy szó szerint nem minden állja meg a helyét nem értem, mi a probléma vele...? Korrekt eszmék...

Netuddki. 2010.06.17. 15:30:57

Aha. Ma becsempésszük a koronát az alkotmányba, aztán holnap meg királyt választunk. Ugyan ki lenne az? Na ki?

Lópisztoj a sejhajukba a tömjén zsoltéknak!

Vannak fontosabb dolgok is amivel foglalkozni kéne (már).

Várúr 2010.06.17. 15:31:14

@Csülök:
Nemtok róla, hogy Berzsenyi, Kazinczy, Széchenyi, stb. ballib lett volna... Jobbágyfelszabadítást akartak, (a Szentkorona megtartásával) nem reformkori elő-szdsz-t bruhaha :-))

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 15:31:16

@Bence87: ezt tényleg fontos, majdnem annyira,mint hogy tegnap kitöröltem a fenekemet. nem kell ezt helyrerakni, sz@rni kell rá, mert az országnak, ettől nem lesz semmi sem jobb.

Várúr 2010.06.17. 15:37:46

@idelle:
Hálistennek a liberálisok legfeljebb 100 éve mérgeznek. Hogyne lett volna őseim közt paraszt (pl. anyai nagyszüleim). Tőlük vettek el földet-jószágot a komcsik. Most meg az utódaik, s a liberálisok egyenes ági leszármazottai sivalkodnak. Azok, akik, soha semmilyen értéket nem hoztak létre. Nyilván ezért olyan népszerű vidéken az szdsz, meg a szocik.

darkmirjam 2010.06.17. 15:38:34

A szent szó azért komolyan zavar benne. Messze az időben, még mielőtt a keresztények úgy felkapták volna, sámánok használták a szent hely kifejezést. Annnyit jelenetett: ahová eldugtam a dzsointkészletemet. Biztos, hogy ennek a szónak heyle van az alkotmányban? Vagy csak a keresztényi értelmezés érvényes? Dehát ők simán arra is rámondták, akik elég koszos meg büdös volt hozzá. Mindenki hallott már Szent "Büdös" Margitról. Veszélyes egy ennyire ősi, leharcolt jelentéstartalmú szót csak úgy beleírni az alkotmányba. Miért nem krónikát írnak inkább vagy Kincses Kalendűriumot.

Csülök 2010.06.17. 15:39:15

@Várúr: Jobbágyfelszabadítást akartak, (a Szentkorona megtartásával)
Ja.Ez akkora ostobaság, hogy már fáj...

mikhail 2010.06.17. 15:40:14

@Uva: Te, ez az érvelés nagyon ott van :-) kár, hogy nem nekem jutott eszembe

Magóg napján (törölt) 2010.06.17. 15:40:29

Javasolnám királynak az Árád ház leszármazottait.

Páran még élnek az úralkodoházból, ha a női ágakat is figyelembe vesszük.

SajnosNem 2010.06.17. 15:42:12

@idelle:

"két emberöltő" - az ugye max. 60 év... butaságokat beszélsz.

Art Mooney 2010.06.17. 15:42:28

@már foglalt:

"csak az emberek egy részének van szüksége a klasszikus hagyományokra, a többség megelégedik a karácsonyi vásárlással, a valentin nappal, meg az egyéb marketinggyári hagyományokkal, ez van."

ez nem jelenti azt, h az alkotmányból irtandó mindent történelmi értékek. a kettő között nincs logikai összefüggés.

"Azt pedig, hogy egy csoport miért ugyanazt mondja, valójában érdektelen kérdés, mert bármilyen szellemi közösségre ugyanúgy rásüthető."

ez hamis állítás. az index címoldalán népszerűsített hagyománytisztelők nem ragaszkodnak pld. a tudomány eltörléséhez, a fordítottját viszont fent olvashatod.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 15:42:53

@Publius Decius Mus: Nyilván a hagyományaink megalkotói büszkék lennének rátok. Petőfi pl. mindjárt talpra ugrik, és ujjong, hogy 161 évvel a halála után még mindig nem sikerült véghezvinni azt, amiért meghalt.
Gratula!

ügyfélszolgálatos 2010.06.17. 15:43:24

@midnight coder: Bírom a mono agyfunkciókat. Ha valakinek nem tetszik amit akartok az tuti szoci szimpatizáns. Egyszerűek vagytok mint a faék.

kötözködő 2010.06.17. 15:43:51

"A magyar király hatalma nem ,,isteni eredetű”, nem korlátlan uralkodó, hanem a nemzet választotta. Az uralkodóházon belüli trónutódlás is a nemzet akaratából, illetve jóváhagyásával valósul meg."

Mondjuk már egy magyar királyt, akit tényleg a nemzet választott. És most nem az udvariassági, protokolláris stb. gesztusokra gondolok, hanem akit tényleg az "emberek", vagy legalább a nemesség szavazott meg.

pucratlan 2010.06.17. 15:44:50

Énszerintem szép. szép a Szent Korona hagyománya, de a még régebbi hagyományok még ennél is fontosabbak. Gondolokittelsősorban a paleolit kultúrára.

Csülök 2010.06.17. 15:45:13

@Várúr:
Ők így: de minket a Világosság vezérel,
Előttünk mindég nyitva áll szent temploma,
Hol színről színre látjuk elzárt titkait.
Nevetjük a csábúlást, mellyel a ravasz
Papok sötétebb századinkban orrokon
Hurcolták a vak népet, mellyel ők
Világosb századinkban kincset gyűjtenek.
Magunktól függünk, s jobbunk mellett a szabad
Élet, balunknál a vígasság múlatoz;
Nem íjeszt minket a menny fellobbantott tüze,
Nem íjeszt földet renditő dördűleti:
Ha csap, könnyebben s kínok nélkűl dűlök el
A semmiségbe: hogy ha nem csap, hasztalan
S gyermekhez illő vólt a gyáva rettegés.
Kedvemre élek s vígan tőltöm éltemet,
Nincs semmi tisztem; vagy ha van, úgy kedvem az!
Hazám, barátom, istenem magam vagyok...
/Kazincy Ferenc/

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 15:46:36

@Várúr: kezdesz visszaesni, hol a humor? liberálisok már több, mint 200 éve vannak(francia forradalom biztos mond valamit), ebből kifolyólag nem lehetnek a komcsik leszármazottai(1848-as komcsi kiáltvány biztos mond szintén valamit). A liberálisok valójában olyan emberek, akik nem szeretik sem a kommunizmust, sem a nacionalizmust. Örülök, hogy tisztába tettük gyereket.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.17. 15:46:36

"A Szentkorona egyesíti az egész magyar politikai nemzetet. A ,,politikai nemzet” fogalma azonban változó, s alkalmasint tartalmazza azt a kiterjesztést, hogy viszonyoknak megfelelően a társadalom különböző rétegei is tagjai lehetnek. A Szent Korona tagja tehát a ,,politikai nemzet” valamennyi egyéne, valamint az uralkodó."

Engem csak az érdekel hogy ki az az URALKODÓ??????

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 15:46:57

@Várúr: 100 éve??? Kossuth??? Deák??? Dereng valami, vagy középiskolában törióra helyett is hülyeségekkel tömted a fejed?

ügyfélszolgálatos 2010.06.17. 15:48:38

@Várúr: A szád körüli szalonnazsírról látszik, hogy parasztok az őseid. Nem kell izgulni nem estél messze a fádtól.

Anselmo 2010.06.17. 15:49:49

Bizony, eltérünk a közelmúlt balliberális elveitől. De ettől lesz jobb hely ez az ország.

2010.06.17. 15:49:58

Pótcselekvés és klerikális reakció... tobzódjatok csak sok sikert! A posztíró meg az elején okoskodik a végén meg nyalizik? Félsz vagy mi a problem?

Bruno 2010.06.17. 15:51:18

Amíg még nem írják bele a BTK-ba a "koronagyalázást" mint tényállást, addig írom le: ma a f.sz közöm van ahhoz a svájcisapkához????

Oppenheimer 2010.06.17. 15:51:24

ismétlem: mocskos libsik.

lehetőleg ne töröld ki!

borisz 2010.06.17. 15:51:33

nekem csak az a kérdésem, hogy a mi francnak egyáltalán alkotmány, ha úgyis módosítgatják? mi a rák a funkciója?
nagy-britannia is el van valahogy nélküle

darkmirjam 2010.06.17. 15:52:02

@prostatikus vogon jeltz: "Engem csak az érdekel hogy ki az az URALKODÓ?????? "

Sauron. Egy másik törvényben olvastam. Majd biztos lesz rá link az alkotmányból.

Anselmo 2010.06.17. 15:52:29

@kötözködő: "Mondjuk már egy magyar királyt, akit tényleg a nemzet választott.... vagy legalább a nemesség szavazott meg"

Mátyás

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 15:52:49

@Bruno:
Neked? Semmi, ne aggódj...

midnight coder 2010.06.17. 15:53:27

@ügyfélszolgálatos: Felőlem lehetsz liberális is. Egykutya.

mikhail 2010.06.17. 15:53:45

@Oppenheimer: Nem vagy egy atomfizikus :-) hogy a két db agysejteddel erre a két szóra futja

öregkopasz0208 2010.06.17. 15:54:15

A vallást valamikor a természet megnyilvánulásait megmagyarázni nem tudó primitív ember alkotta, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. A kevésbé hülyék rájöttek arra, hogy segítségével irányítani lehet az embereket, s létrehozták az egyházat, amely segítségével fenn lehetett tartani a hatalmi hierarchiát. Az évszázadok múlása elvezetett odáig, hogy az állam és az egyház szétvált. Az államhatalomnak fennmaradásához már nem volt szüksége az egyházra. Ami nem jelenti azt, hogy nem használja fel hatalma támogatására és a vallásos emberek befolyásolására.
Így azután találkozhatunk a "Csuhások térdre, imára!" mondás kijelentőjével tíz valahány évvel később, mint családjával imádkozó, áhítatos arcot vágó pártelnökkel. Nem állítom, hogy buta lenne, azt sem, hogy hívő. Azt viszont igen, hogy tisztességtelen. Hatalma mindenáron való megszerzése, fenntartása miatt, a vallást eszközként felhasználva belekényszerítette a családját egy hazug szituációba. Szimbiózisba lépett a KDNP nevű eszmékben, támogatói létszámban törpe párttal, melynek az ereje a templomokban prédikáló papjaiban van, amelyek napi szinten pszichésen irányítják és befolyásolják a vallásos eszmékben hívőket.
Ez eddig, függetlenül attól, hogy a gondolkodó emberek lenézése, hülyének tartása, s így sértő, politikailag nem elítélendő. Használója bizonyos kockázatot vállal azzal, hogy a nem vallásos hívőként gondolkozók azért annyira nem alultápláltak szellemileg, hogy ne tudnák racionálisan megmagyarázni, miért vált hirtelen templomba járóvá. Sok ország van a világon, ahol a vallás hangsúlyos helyet kap az emberek életében. Pl. Lengyelország, Olaszország.
Az viszont abszurd, hogy a feudális Magyarország vallásos tanait a Fidesz, céljai érdekében, az ország alkotmányába igyekszik becsempészni. Esetleg később törvényeket hozni ennek kötelező elfogadásáról, a vallás gyakorlásáról, oktatásáról. Égő lehet, hogy ennek érdekében a Fidesz egy Semjén Zsolt kaliberű, kvalitásait Gyurcsány hidegre tételével bizonygató szentfazékkal és annak pártjával is hajlandó közösködni.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 15:55:23

@Art Mooney: nem mondtam, hogy kiratando, kurv@ra nem érdekel az alkotmány, csak annyit, hogy nem fontos a köznek.

a többit nem értem, de az én hibám, túl objektív vagyok,

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 15:56:15

@SajnosNem: 1945-ben a lakosság kb. 55-60%-a közvetlen a mezőgazdaságból él. Ez 65 éve volt. Tény, hogy idelle kicsit túlzott, de a "butaságokat beszélsz" kitétel egyszerűen gőgös tahóság.
Engedd meg, hogy gratuláljak!

fáskerti elvtárs 2010.06.17. 15:57:10

Lehet, hogy meglepő, de ez a mi csodálatos modern köztársaságunk nem úgy jött létre, hogy húsz éve idepottyantunk a Marsról és csináltunk egy államot, hanem kb. ezer éve egy bizonyos István alapított egy királyságot (fúj, királyság!). Ebből lettünk évezredes fejlődéssel. Aki ezt el akarja törölni, vagy egyszerűen nem bírja felfogni, az szimplán hülye.

lehet más a propaganda 2010.06.17. 15:58:05

Hogy is volt azzal a hadüzenettel? Nem Amerika üzent nekünk hadat véletlenül?

Török Szultán 2010.06.17. 15:58:28

Csak kíváncsiságból kérdem: tudjátok melyik évi hányas tv. az alkotmány? Olvastátok már? Érdemes...

darkmirjam 2010.06.17. 16:00:00

@fáskerti elvtárs: Senki nem akarja eltörölni. Ellenben az alkotmány egy élő, működő jogi intézmény, míg a szent korona tan történelem. Nem zsúfolható bele ezeréves történelmünk egy alaptörvénybe, vagy legalábbis nem látom értelmét.

galambirtó 2010.06.17. 16:01:03

Inkább kéne szerezni egy időgépet ezeknek a szerencsétleneknek, hátha rájönnének, a középkorban sokkal szarabb volt.

Dohányzó Zsiráf 2010.06.17. 16:02:16

"Olyasféle rendszer ez, mint briteknek a piros kabátos, medvekucsmás testőrgárda, a mohamedánoknak a saria," -- na azért a sariát talán ne vegyük olyan jó példának. Annak köszönhetően vannak lemaradva bizonyos arab társadalmak legalább 200-300 évvel a világ mögött, legalábbis ami a közgondolkodást illeti.

Amúgy meg:

"A Szent Korona-tanhoz társított értékek, a demokratikusság, a népuralom, a főhatalom választhatósága, és visszahívhatósága, a társadalmi türelmesség (tolerancia) és a más népek tisztelete."
(forrás: Wikipeda)

Az utóbbi kettőt még mindig nem (vagy csak részben) sikerült megtanulnunk 1000 év alatt.

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:02:30

@öregkopasz0208:
Egyesült Királyság? Ismerős? Ők köszönik jól elvannak vezető hatalomként a feudális hülyeségükkel? Monaco? Ismerős? Ők is. Spanyolország? Erről még biztos nem hallottál. Ők is.
Egyébként ne aggódj, az ilyen haladási, mindent cseréljünk le modernre mánia elmúlik, amint a te kedvenc elveid válnak lecserélendővé, utána már te leszel azt ódivatú.

Magóg napján (törölt) 2010.06.17. 16:02:35

II. Erzsébet a jelenlegi európai főnemesség túlnyomó többségével együtt leányági Árpád-házi leszármazott. A fent említett Károly, Anjou grófja (mellesleg Nápoly és Jeruzsálem királya is volt, Provence grófságáról nem is beszélve) fiát, II. Károly nápolyi királyt V. István magyar király lányával, Máriával házasította össze. Cserébe a király fia, a későbbi Kun László megkapta Károly lányát, akit feleségként eléggé elhanyagolt, inkább kun szeretőivel múlatta idejét. II. Károly és Magyarországi Mária házassága kivételesen termékeny volt, többek között ebből a nászból származott Martell Károly, Salerno hercege (a mi Károly-Róbertünk apja) és Margit, Anjou grófnője. Margit IV. Fülöp francia király öccsével, Károly, Valois grófjával házasodott, fiuk VI. Fülöp néven Franciaország első Valois-házi királya lett. Az ő dédunokája volt VI. (Őrült) Károly francia király, akinek tragikus uralkodása során Franciaország nagy része angol kézre került és aki lányát, Katalint V. Henrik Lancaster-házi angol királlyal házasította össze. Ebből a házasságból született VI. Henrik király (aki anyai nagyapja elmebaját örökölte), majd V. Henrik tragikus hirtelenséggel meghalt. Az ifjú özvegy második házasságát egy wales-i származású angol főúrral, Owen Tudorral kötötte. Fiuk, Edmund Tudor VI. Henrik féltestvére volt és egy Lancaster-házi hölgyet vett feleségül (igaz, a Somerset hercegi ágból), úgyhogy a királyi család közeli rokonának számított. Edmund fia, Henrik, Richmond grófja megdöntötte III. Richárd uralmát és VII. Henrik néven Anglia első Tudor-házi uralkodója lett. Innen már elég egyszerűen lenyomozható a mai angol uralkodócsalád leszármazása.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 16:02:55

@fáskerti elvtárs: Legyen már olyan szíves megérteni, hogy nem el törölni akarja aztat ám senki. Hanem tovább fejlődni, nem vissza. Olyan bonyola?
@SajnosNem: Hanem?

tölgyes 2010.06.17. 16:06:00

@darkmirjam: Csak arra az apróságra hívnám fel becses figyelmét, hogy az angol alkotmány történelmi alkotmány, tehát belezsúfolták a maguk 1000 évét:::))) Ezzel együtt ha a preambulumba bekerülnének elemek, az nem lenne nagy tragédia.. Az intézmények nyilván nem kerülnek bele!!

yafet 2010.06.17. 16:06:07

Ha Semjén Zsolt azt hiszi, hogy ettől a munkanélküliség csökkeni, a GDP pedig nőni fog, akkor azt hiszem KURVA nagy gáz van ebben az országban.

Ha már letettek valamit az asztalra a választópolgárok elé, akkor majd kedvükre alkotmányozhatnak. De az eddigi tevékenységük inkább arra utal, hogy saját magukat akarják bebetonozni. Mintha tudnák, hogy kurva szar idők jönnének...

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 16:07:44

@Dohányzó Zsiráf: "A Szent Korona-tanhoz társított értékek, a demokratikusság, a népuralom, a főhatalom választhatósága, és visszahívhatósága, a társadalmi türelmesség (tolerancia) és a más népek tisztelete."
Ez utóbbinak amúgy mi a tököm köze van akár Istvánhoz, akár a koronához? Akár azokhoz, akik erre hivatkozva követelnek mostanában tömeges kivégzéseket, illetőleg akarnak beleavatkozni mások magánügyeibe?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:08:03

@fáskerti elvtárs:

Az állam egy adott földrajzi terület feletti
legfőbb hatalommal bíró politikai egyesülés.

Államalapítás;

Szerintem letagadhatatlan történelmi tény, hogy a vérszerződéssel és a honfoglalással a magyar állam, magyar vallással és magyar ősi szokásokkal való megalapítása korábban megtörtént. Megtörtént a fejedelemválasztás és innét már mint nagyon is ismert államforma, fejedelemségként államnak számítottunk. Ezen írás őseink vérrel pecsételt szerződését, az emberi művelődés egyik legősibb demokratikus alkotmányának tekinti. Álmos volt a nemzet első horkája, nemzetszövetség kendéje. Ezen internetes lexikon a Pallasz nagylexikonra utalva és hivatkozva "Magyarországnak legrégibb, de csak krónikákban fennmaradt alapszerződése." -ként említi a vérszerződést. A vérszerződés a honfoglalás után Ópusztaszeren még megerősítésre is került, így innét már történelmileg mindenképpen működő államnak, fejedelemségnek számítottunk. Álmos, Árpád és Géza fejedelemségének és országirányításának a korszakát nem lehetséges semmilyen történelemtorzítással és hamisítással annyira ledegradálni, hogy azok nem ütik meg az állami szintet....

Augusztus 20-i hazugságok
2007.08.19. 15:11 IGe

Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte.
vilagnezet.blog.hu/2007/08/19/augusztus_20_i_hazugsagok

tölgyes 2010.06.17. 16:09:43

Senki nem akar államformát változtatni...Tehát a köztársaság marad.
Arra azonban felhívnám az elvtársak becses figyelmét, hogy ma Európa legfejlettebb demokráciái KIRÁLYSÁGOK: Dánia,Hollandia, Belgium, Svédország, Norvégia, Anglia, Spanyolország...Melyik az amelyik ezek közül a MÚLT!!! AMELYIK NEM ELÉG KORSZERŰ!!!!!

safranek 2010.06.17. 16:10:11

Nesze neked köztársaság!

fáskerti elvtárs 2010.06.17. 16:10:36

@Vitéz Kőbányai Világos: És miféle visszafejlődést jelent, ha nem felejtjük el a múltunkat, sőt még valamiféle folyamatosságot is találunk vele? Nem a középkori törvényeket vezetik be, hanem az államunk alaptörvényében utalnak az államunk létrejöttére, fejlődésére, az azt meghatározó eszmékre, értékekre (bár konkrét szöveg még nincs).

Bruno 2010.06.17. 16:11:45

@Muad\\\'Dib:

Rendben van: semmi. Csak akkor ne tegyék be egyetlen törvénybe sem, amihez közöm van.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:11:51

Felemeljük szavunkat a katolicizmus történelemhamisítási törekvéseivel szemben is. A katolicizmus ugyanis egyértelműen a judaizmushoz köthető, egy abból kiváló és bizonyos tekintetben azzal szembeszegülő, internacionalista jellegű óriásszekta. Sohasem voltak magyar gyökerei, így a magyarsággal való azonosítása pusztán önfelértékelő demagógia és nyilvánvaló agitprop eszköz. A katolicizmus tehát nem magyar, ahogyan az ideiglenesen hazánkban állomásozó kommunista eszmék és szervezetek sem voltak eredendően magyarok. Óriási hazugsága a katolikus propagandának, hogy a katolicizmus érdekében tevékenykedő I. István király államalapítónk lenne, és ekként kellene őt tisztelnünk. 1896-ban ezeréves államiságunkat ünnepeltük ( millennium), és ezt komoly tudományos kutatások előzték meg. Az 1896. évi VII. tv. és a Magyar Tudományos Akadémia vizsgálatai által is elismert államalapítónk és számunkra egyben őseink vallásának védelmezője Árpád fejedelem. Azért Árpádhoz nyúlunk vissza, mert ő volt az utolsó boldog, organikus, életigenlő korszak letéteményese; egy korszak autentikus szimbóluma. Mások legfeljebb csak az első keresztény állam (I. István király), az első kommunista állam (Kun Béla), az első fasiszta állam (Szálasi Ferenc) vagy az első szocialista állam (Kádár János) alapítói lehetnek.

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:12:21

@Bruno:
Ismered a mondást: el is lehet menni, ha nem tetszik a demokrácia. Ezt hallgattuk az előző 4 évben. Csak ne feledd, hogy körülnézz az adott ország államformájában, meg alkotmányában, nehogy meglepetés érjen. Az USA, Anglia, hasonlóak kizárva. Mondjuk Franciaországot javaslom...

beaaaa 2010.06.17. 16:12:42

kis csacsik, azé van, mert nem néztek elég tv-t....
múltkor szaniszló mester kifejtette az ekótvben, hogy mindenki tőlünk származik... szóval bátran követeljük vissza amerikát....
vatikánt meg főleg, hiszen Jézus is magyar volt....

a történelemből okulni kéne, nem takaródzni vele...

spinat 2010.06.17. 16:13:17

@tölgyes: asszem az angoloknak nincs is alkotmánya :)

darkmirjam 2010.06.17. 16:13:24

@tölgyes: égis hogyan gyakorolják a hatalmat ezek a királyi családok? Milyen jogkörrel rendelkeznek a királyi ékszerek viselésén kívül? Attól még hogy fejlett demokráciák skanzeneket tartanak fenn, nem válnak monarchákká.

Dohányzó Zsiráf 2010.06.17. 16:13:28

@atlagjancsiba: Még hogy az USA normális jogállam?
- Ahol a szenátorok / képviselők aszerint szavaznak egy törvényről, hogy melyik lobbicsoporttól kaptak több pénzt (legálisan)?
- Ahol, amikor bejelentkezel választópolgárnak, köteles vagy beixelni a pártszimpátiádat (h melyik pártra fogsz szavazni)?

Bármilyen furcsán is hangzik, vannak dolgok, amik nálunk jobban működek, mint az USA-ban. Nálunk legalább, ha kiderül, h egy képviselőt megvesztegettek, tehet valamit az ügyészség... az USA-ban viszont az a törvényes eljárás, hogy megvesztegetik őket.

Iparos 2010.06.17. 16:15:03

Szerintem azt a szót sem kellene az alkotmányba szerepeltetni, hogy demokrácia, hiszen az egy ókori bepállott hülyeség. A köztársaság szóról nem is beszélve. Na meg a római jog is mekkora ósdi marhaság.
A régi és új értékeléséről mindig eszembe jut az amikor egy angol szakos ismerősöm amerikai nagybácsikája pár éve hazalátogatott Las Vegas-ból, és Budapesten a következőket mondta: "Minek újítgatják fel rengeteg pénzért ezeket az 'old shit building'-eket, bezzeg Vegasban ezt mind ledózerolnák és szép újat építenének."
Szerintem nem nézett eléggé körbe.

tölgyes 2010.06.17. 16:15:21

@Vitéz Kőbányai Világos: Így bizony nagyon nehéz. A történelmi alkotmány elnevezés az alkotmány fejlődésre utal.. Maga a Szent Korona Tan pedig egy a XIX század második felében kialakult elmélet, amelyik a modern államiságot és az alkotmányt próbálta meg összhangba hozni. Azt aztán bárki eldöntheti, hogy ez elég sikeres volt-e.

tölgyes 2010.06.17. 16:16:00

@safranek: A köztársasági forma nem fejezi ki egy állam demokratikus jellegét. Arra a kormányforma kifejezést használjuk..
Mint tudja: Németország Hitler alatt köztársaság volt. Anglia, Dánia stb. meg királyság.
Lehet elmélkedni, hogy hol volt a berendezkedés demokratikusabb!

spinat 2010.06.17. 16:16:38

Amúgy a Magyar Korona sincs ezer éves, az ún. Szent-Korona tan meg kb 100-120 éves, mostani múltbarévedök akkori megfelelöi találták ki.
Amúgy mit szólnak hozzá a reformátusok? azoknál asszem nincsenek is szentek :)

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.17. 16:16:58

@tölgyes: Melyikben iktatták ki a fékek és ellensúlyok rendszerét az utóbbi időben? Melyikben dumálnak a polgári szabadságjogok megkurtításáról? Melyikben tiltják be az ellenzéki médiát? Melyiben dobálóznak a koronával mindenközben? Látod, hogy csupa kisbetűvel is lehet kommentelni?

Dohányzó Zsiráf 2010.06.17. 16:17:22

@Vitéz Kőbányai Világos: Fogalmam sincs. Lehet, hogy nem volt egyértelmű, de én nem a SztK-tan mellett agitálok, hanem a támogatóinak a figyelmét próbáltam felhívni arra, hogy jobb, ha tudnak róla, EZ is része a SztK-tannak, amit jó lenne végre elsajátítani, mert a toleranica, a más népek iránti tisztelet pont azokra nem szokott jellemző lenni, akik a SztK-tan annyira hype-olják.

yafet 2010.06.17. 16:19:10

Mennyivel magasztosabb lesz majd a képviselőinknek a Szent Korona mögé bújva csalni, lopni, hazudni, mutyizni :)

Úgy látszik semmi nem marad ebben az országban amit, ne tudnának lejáratni...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:19:42

@spinat:

Sőt első István királyt is csak nemrég tették szenté, annak ellenére, hogy ezt majdnem ezer évesre hazudják egyesek:

"Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté I.István királyt 1693-ban egy politikai mutyi melléktermékeként."

Forrás egy teológustól:

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=87136

Bruno 2010.06.17. 16:21:19

@Muad\\\'Dib:

Az USA alkotmányában van Szent korona????? Na ne mond.... Valamit keversz valamivel. Egyébként pedig az angol királynő éves trónbeszédét több évtizede az aktuális miniszterelnök írja.

tölgyes 2010.06.17. 16:22:35

@spinat: Történelmi alkotmányuk van..Ajánlom figyelmébe: Dicey: Bevezetés az angol alkotmányba, Bp. 1902. Ez a munka alapműnek számít.. Egyébként a kérdésnek igen kiterjedt irodalma van

Azért említettem a angol alkotmányt, mert Mon . is történelmi alkotmány volt a mostani előtt!.. az angoloknak most is történelmi alkotmányuk van és nem mondjuk rá mégsem, hogy ósdi idejét múlt kacat..:::))) Ilyet csak nálunk szokás mondani mióta a MÚLTAT VÉGKÉPP ELTÖRÖLTÜK.. s ezzel veszélyeztetjük a jövőt is..:::(((

tölgyes 2010.06.17. 16:24:48

@darkmirjam: A kérdése lényeges, MERT RÁVILÁGÍT ARRA, AMIT LEÍRTAM: AZ ÁLLAMFORMA NEM FEJEZI KI, NEM MUTATJA MEG, HOGY EGY ORSZÁG DEMOKRATIKUS, VAGY DIKTATÓRIKUS. (Lásd az angol-német, Churchill-Erzsébet-Hiller példámat..)

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:25:08

@Bruno:
Az USA neked azért lenne rossz, mert ott sajnos vallásos kitételeket tartalmaz elég sok minden, sőt még a pénzükre sem átallottak ilyesmit írni. Hidd el, csak jót akarok, nehogy utólag szomorkodj hová kerültél...

Qju 2010.06.17. 16:25:45

Tisztára Gagyisztán! Eddig azt gondoltam, hogy itt északnyugat balkánon európa közepén élünk. De nem. Ez rosszzabb már mint a balkán. Ilyen az amikor a csőcselék kerül hatalomra. Felépítik a Nagy Szent Gagyisztánt. Ha nem lenne jobb dolga a viágnak akkor rajtunk röhögnének mind. Szívhatunk majd miatta megint ezer évig.

Rókakígyó 2010.06.17. 16:27:52

Azért kár itt dicsérni vagy átkozni a korona-tant, mert azt nem tudjuk, hogyan lesz benne az alkotmányban. Ha csak egy utalás lesz rá, akkor üsse kő, de ha alapja lesz bárminek, akkor az nagy gáz lesz.

A királyság nem demokrácia, sose volt az, sehol se volt az. A UK királyság ugyan, de a királynak semmilyen politikai jelentősége nincs.

Azt nagyon sajnálom, hogy a korona visszakerült a múzeumból a parlamentbe, ezzel elzárva azt a közönség elől. Így jóval bonyolultabb megnézni, mint anno. Szerintem a múzeumban a helye és nem valami tömjénes-semjénes-orbános uralmi portékának kéne lennie. A maszop se vitette vissza egy csendes éjszaka a helyére, lehet ezért dölt romba az ország.

Bruno 2010.06.17. 16:28:06

A vallásos kitétel meg a svájci sapkára való állandó hivatkozás nem ugyanaz.

tölgyes 2010.06.17. 16:28:07

@Vitéz Kőbányai Világos: Kezdjük a végén: a koronával csak az Önhöz hasonlók szoktak dobálózni. Erzsébet felteszi a fejéra amikor annak a szertartás szerint ott kell lennie.... a parlament alsó és felső háza pedig nem ordítozza, hogy múzeumba vele.. ez csak nálunk szokás.

Tekintettel arra, hogy az új alkotmánynak még egyetlen sorát sem írták le, mindaz,amit emleget az Ön agyszüleménye.

tölgyes 2010.06.17. 16:30:02

@Rókakígyó: Legfeljebb a preambulumban. Azt azonban ne feledjék, hogy még az alkotmányelőkészítők többsége is elkötelezett köztársaságpárti..

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:30:41

@Bruno:
Nahát a sötét középkor jobban bejön, mint pl. az alkotmányos monarchia? Hát jó tudni, hogy a te liberális szemléletedbe előbb fér bele a vallás, mint a hagyomány, de te tudod...

Art Mooney 2010.06.17. 16:30:53

@már foglalt: félreértettél. a _posztíró_ irtaná az alkotmányból a történelmi értékeket. egy hagyományőrző sem irtaná ki az alkotmányból a racionalitást (pld. a jogot), ezért hibás az állításod.

azzal se tudok egyetérteni, h nem fontos a köznek ez a rész. 8 évig volt egy, a hasonló reakciós ötleteket tűzzel-vassal irtó csapat; ennek az ideológiai bázisát adó párt már az 1%-ot se érte el. az embereknek fontos a nemzeti színű pántlika, és ostoba az, aki nem adja oda nekik. (az megér még egy misét, h mekkora hungarofóbia szorult az előző csapatba és az őket támogató értelmiségbe, ha semmilyen kedvezményt nem tudtak adni a nemzeti érzelműeknek, olyat se, ami amúgy senkit se zavarna, még akkor se, ha ezzel értékes %-okat veszítettek.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:31:36

@tölgyes:

Pedig minden keresztnek, feszületnek, azaz önkényuralmi jelképnek szoborparkban, vagy múzeumban lenne a helye.

csak hát itt vannak önkényuralmi jelképek és vannak akik jelképebbek:-) (((Orwel: Állatfarm)))

tölgyes 2010.06.17. 16:31:45

@Vitéz Kőbányai Világos: Ja és még annyit, hogy Angliában a mostanihoz hasonló arányú fidesz győzelem esetében a fidesz a képviselői helyek 95%-át birtokolná.. mert ott az a rend, hogy aki megkapja az 50%+1 szavazatot, az mindent visz.. nincsen kompenzációs lista.

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:32:12

@Qju:
Igen a briteken is mindenki röhög. A gagyi bén a Monaco meg aztán már tényleg a sötétség melegágya, Ázsia közepe...

spinat 2010.06.17. 16:34:14

@tölgyes: balra lentröl a harmadik gomb a capslock, azt kell kikapcsolni. Az is történelmi hagyomány.

Amúgy:
Az angoloknak(UK) nincs olyanja hogy Alkotmány. A teljes jogi anyag az alkotmányuk. Amúgy a magyar nem az angolszász jogrendet követi. Tehát elég rossz a hasonlat.
Amúgy valami attól még miért lenne jó, mert hagyomány?

tölgyes 2010.06.17. 16:34:14

@IGe: A magyar államiság és a kereszténység összekapcsolódik. Az Ön feltehetően materialista világnézete CSAK EGY VILÁGNÉZET.. ÉPPEN ÚGY MINT ANNAK A VILÁGNÉZETE AKI HISZ ISTENBEN.
Az Ön világnézete nem magasabb rendű, mint a hívőké..Nem ad biztosabb eligazodást a világban.

Közöd??? 2010.06.17. 16:35:52

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a Szent Korona Tan bekerüljön az Alkotmányba sőt mivel itt kiderült, hogy a SzentKorona engem is képvisel haza is fogom vinni a parlamentből és itthon fogom bilinek használni...

neurotikk! (törölt) 2010.06.17. 16:36:58

Mar a harmadanal elegem lett a semmin ragodo idiota kommentjeitekbol, a tobbit csak gorgetve futottam at, ezert bocs ha valakit behuzok most a 'szanalmas faszok vagytok mindnyajan' kategoriaba.
Nyavajogtok itt elveken, meg liberalis, meg korona, meg SZIMBOLUMOK (csupa negybetuvel merem csak leirni olyan fontoskodva irja le valamelyik hulye) dolgokon, mint akinek ez a legfontosabb, mar minden kurvafasza ebben a szent meg korona meg mittomenmivel megaldott bandban.
Hat eljen!, eljetek ti, birkak akiknek megvan a kis fucsomojuk amin csamcsoghatnak, akkora egy nulla haszonnal es ertelemmel, hogy ezt soha senki nem fogja mar alulmulni.
Fizetitek ezt a sok hozzatok hasonlo alkalmatlan barmot, akiknek ez a legfontosabb, hogy tortenelmi faszsagokon, meg szimbolumokon lovagoljanak a helyett, hogy a MUKODESRE koncentralnanak, az igenyeket es a szuksegleteket elegitenek ki, es azt megteremtenek, hogy erdemes legyen MA es HOLNAP szimbolizalni barmit is. E helyett tortenelmi szimbolumok es egyeb nulla erteku baszakodas meg miegyeb.
Mi a legfontosabb? Torteneti ertekek. Eljen! Minden mas mar megoldva.
Szanalmas nulla banda.
Gratula.
Megerdemlitek ti is mind ezt a fasz bagazst.

... amugy ertem en, ha mar ma nem tudnak semmit felmutatni eloszednek regi dolgokat. Vegul is nem is annyira hulyek, a trukkozes az megy.

... mellesleg en ezt vennem be az alkotmanyba. A trukkozest. Ennel nagyobb hagyomany itt nincs is!

Várúr 2010.06.17. 16:36:59

@safranek:
Barátságosan figyelmeztetlek: ezen az alapon a köztársaság is egy római eredetű avítt 2600 éves államforma. A görög demokrácia még régibb, tehát még áporodottabb. Mai jogrendszerek alapja a poshadt római jog (jogi egyetemi alaptantárgy a világon mindenütt. Csinálj magadból bolondot, de ne ekkorát .

tölgyes 2010.06.17. 16:37:36

@spinat: Amit leírt az a történelmi alkotmány. Így volt ez minálunk is a 49. évi alkotmány előtt...
Önnek abban lehet igaza, hogy ami hagyomány az még nem feltétlenül jó.. de nem is feltétlenül rossz...

Mégis nyilván azért írnak az angolok könyveket az alkotmányról, mert van alkotmányuk.. legfeljebb nem úgy ahogy maga gondolja: 100 paragrafus oszt annyi..

tölgyes 2010.06.17. 16:38:46

@Várúr: Sőt a Code Civil alapja is a római jog..ami még a magyar PTK alapelveit is megszabja!...:::)))

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:40:52

@tölgyes: Az Általános Isten létezését tudom, tehát tudományos ténynek tekintem. Zeuszt is kedvelem. A bibliai SátánIstent, amely fanklubjának ön a tagja lehet, bevallom és egyértelmű is ki nem állom.

Tehát a hinni Istenben,, kb annyira értelmes kijelentés, mint hinni az Autóban. Hiszen Autóból és Istenből is marha sok van.

Aki az egyik Istenben hisz, az más Istenek tekintetébe Istentagadó ateista. Nos ezért hülyeség és értelmetlenség az ateizmus is.

Muad\\\'Dib 2010.06.17. 16:42:07

@neurotikk!:
Röviden összefoglalom, hogy értsd: vagyunk itt páran, akiknek elég nagy problémát okoz, hogy a kommunisták által összetákolt alkotmány van a legmagasabb csúcsra helyezve. Tudod, olyan, mintha még mindig kéne hordani a sárga csillagot. Az sem lenne a legnagyobb probléma, a gáz sem lenne olcsóbb, ha megszüntetnék, de a többségnek valahogy mégis piszkálná a jóérzését.

Iparos 2010.06.17. 16:43:06

@Várúr: Csak nem egy idézet. :)

ddd.dino 2010.06.17. 16:43:22

@IGe:
Ó, az a festői 1693...
Mintha tegnap lett volna...

Várúr 2010.06.17. 16:43:39

@Csülök:
Ha tényeket ennyire fájlalod, fordult orvosodhoz, gyógyszerészedhez. Másik gyengeelméjűnek: ne rokonítsd a francia felfordulás (forradalom) vérgőz jakobinusait a liberókkal... Harmadik tudatlannak: a Szentkorona a reformkor összes költője műveiben hangsúlyosan jelen van. Nem vót köztük Pető Iván, Magyar Bálint, Kóka, stb. nevű rosszul szellőző pelenkás.

vakvarju 2010.06.17. 16:43:44

@midnight coder: Hogyan, hogyan! Hát eladott egy székházat! Na! Jaj, bocsi, az nem ő volt?

Közöd??? 2010.06.17. 16:46:10

@Schindler Pistája: mérne hiszen mint kiderült engem is képvisel a Korona, és még a pisi sem látszik meg az alján, az is sárga

Csore60 2010.06.17. 16:46:22

Sajnálom, én tudok a magyar királyi koronára szentként tekinteni, mint a magyar történelem jelképes tárgyára. De legalább ennyire "szent" számomra a Himnusz és a Szózat is vagy éppen a magyar föld. Viszont szakrális értelemben szentnek tekinteni egy tárgyat, ha mégoly tiszteletre méltó is, az nem igazán 21. századi gondolat. Belevenni egy modern állam alkotmányába, szerintem szintén anakronisztikus ötlet.

2010.06.17. 16:46:33

Már csak azért megéri módosítani az alkotmányt, hogy lehessen szórakozni a bukott libsibibsik vonyításán :)

tölgyes 2010.06.17. 16:46:37

@IGe: No de ha egyszer a mi térségünk és mi magunk a keresztény tradícióhoz kötődünk, miért gond ennek megemlítése??? Annál is inkább, mert a demokrácia modern formája és a liberális elvek csak ott tudtak kialakulni, ahol a kereszténység volt az uralkodó vallási forma.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:46:48

@ddd.dino:

Itt van pontosan és a két dátum között van pár száz év. Vagy több, mint félezer év????

" K.: Mikor került előtérbe István személye a közéletben?

B.J.: Szinte napra pontosan megmondható. Buda 1686-os visszafoglalása után Lipót új legitimációt akart Magyarországon megnövekedett hatalma és uralma biztosítása érdekében. Vagyis Habsburg–találmány az egész Szent István-kultusz. Persze mi úgy tanultuk, hogy Istvánt már Szent László idején szentté avatták. A baj csak az, hogy azt nem fogadta el a katolikus egyház, lévén, hogy a szentté avatás pápai privilégium. Az itteni avatás pedig csak egy kis helyi zsinatolás volt. Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté Istvánt 1693-ban. XI. Ince pápa unokaöccse, egy Odescalchi pedig ekkor lett szerémi herceg is óriási birtokokkal, nyilván puszta véletlenségből. Mária Terézia alatt aztán kiteljesedett a kultusz. És ahogy az lenni szokott, ennek igazolásaképpen éppen ekkor, amikor kellett, „megtalálták” a szentjobbot Dalmáciában, amely addig a kutyának sem hiányzott hétszáz éven át. A mesét pedig az elmúlt háromszáz évben írták hozzá „legnagyobb” történészeink. És a vicc az, hogy ezt ma is tudják a történészek, csak azzal hárítják el a felelősséget, hogy ne „bolygassunk ilyen régi dolgokat”. Tehát nemzeti múltunk meghamisításában ezért közös a nevező hivatalos politikai életünkben az összes konformista résztvevőnél."

darkmirjam 2010.06.17. 16:47:54

@tölgyes: Na, csak a kereszténységet ne. Nincs még egy eszmerendszer ami ennyiszer köpte volna le saját tanításait. Nem hagyomány, hanem hagyományok gyilkosa, nem jámborság, körmönfont hatalomvágy.
A hit ugye azt jelenti, hogy teli szájjal teljes megyőződéssel állítok valamit, ami lehet akár ordas hazugság is, mert a hit alapja, hogy mindez nem érdekel. Akolmeleg. Nem hiszek benne, hogy ezt az igen randa hatalmi púpot oly hálásan kellene belecitálnunk a "jövőnkbe". Volt, csúnya volt, elmúlt. És nem materialista vagyok, hanem megrögzött nem tudó. Nem hívő. Idegesít, ha valaki abban hisz, hogy ő egy birka. Mintha önként vállalná a másodrendűséget. Mintha önként lemondana emberi méltóságáról. Az pedig a jelenlegi alkotmány szerint böntetendő. :)

A lényeg az, hogy ez is egy vélemény, világnézet, ami az alkotmány szétszentelésével azzal szembe kerül. Eddig nem volt így, hiszen nem szerepeltek a törvényeinkben természetfeletti lényekre való hivatkozások. Se manók se istenek. Tényleg kell ez? Attól lesz valami értékes, hogy avitt kultuszok lényeivel tűzdelem tele?

hátsó szándék 2010.06.17. 16:48:55

Jelen esetben tőlem akár Xenura vagy az Egy Gyűrűre is hivatkozhatnának az Alkotmányban, ha:

-ettől megint 150 Ft lesz a svájci frank
-az összes borsodi romának lesz munkája
-nem kell kerülgetnem a kutyaszart a járdán a hétkerben

Addig meg hagyják az Alkotmányt békén, ha lehet. Kb. 60 éve remekül elvan, engem meg tökre nem zavar.

tölgyes 2010.06.17. 16:49:12

@Csore60: Ez egy hagyomány.. amit a kultúrák meg szoktak őrizni.. Gondolja meg: az Írek egész iparágat alapoztak a saját hit és hiedelemviláguk gyökereire..

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:49:19

@tölgyes:

Mert a kereszténység annyira magyar és a múltunk része, mint kb a kommunizmus:-) Ez is, az is ránk lett erőltetve tűzzel, vassal erőszakkal.

Szabad magyar ember, aki tényleg magyar, az nem szolgál, nem ismeri el vezetőjéül egy idegen judeokeresztény mesemítoszt.

Blogger Géza 2010.06.17. 16:50:53

@ügyfélszolgálatos: Milyen, jó hogy az elmút 8 évben semmiféle urambátyámozás nem volt, nyilván csak tévedésből zaklatnak olyan ártatlan embereket, mint Zuschlag, Hagyó, Hunvald, Wieszt...

Ha szerinted attól lesz korrupció Magyarországon, hogy az alkotmányban megemlítik a koronát, akkor vizsgáltasd ki magad.

tölgyes 2010.06.17. 16:51:34

@darkmirjam: Önnek nem fontos a kereszténység. Nekem pedig fontos..éS EHHEZ MÉG AKKOR IS JOGOM VAN HA KISEBBSÉGBEN VAGYOK...eZÉRT IS RAGASZKODOK AZ ALKOTMÁNYBA VALÓ RÖGZÍTÉSHEZ, HOGY EZT A JOGOMAT NE VITASSA EL SENKI...
a MÚLT ÉRTELMEZÉSÉRŐL PEDIG MAJD ELVITATKOZGATUNK..::)) ANNAK MEGOLDÁSA NEM AZ ALKOTMÁNY DOLGA.

Közöd??? 2010.06.17. 16:53:13

@Schindler Pistája: már hogyne képviselne, a Szent Korona ősi cionista jelkép nem tudtad? Nem véletlen a Szent Korona alatvalója volt Hertz Tivadar is

tölgyes 2010.06.17. 16:53:16

@IGe: Amit ír az butaság... Kérem vegye a fáradtságot és olvassa el Pauer Gyula könyvét: Jó olvasmány..:)

Közöd??? 2010.06.17. 16:55:21

@tölgyes: akkor sétálj el egy templomhoz és szopdosd le egy jézuskaszobor facát, és az értelmes emberekt hagyd békén

Csore60 2010.06.17. 16:56:28

@tölgyes:
Hidd el, nincs nekem a hagyományokkal semmi bajom, de azoknak a kultúrában van a helye. Legyen új alkotmány, olyan, ami hosszú időre biztosítja a valódi demokráciát az országban a jelenlegi "diktokrácia" helyett. Én pedig továbbra sem vagyok hajlandó szakrális értelemben szentnek tartani egy tárgyat, még akkor sem, ha mindemellett tisztelem. Nekem a korona csodálatos történelmi ereklye. Semmi keresnivalója sem a politikában, sem az alkotmányban.

Várúr 2010.06.17. 16:57:25

Csülöknek:
mellesleg te rém, József Attila is leírta. "Nincsen apám, sem anyám, se istenem, se hazám", majd írt mást is. Apja-anyja is vót nekije. Nemtom, neked mid van, eszed nem sok.

Bánegressy 2010.06.17. 16:57:49

Legyüng mik is egyes sült girlyzsák, monaco, sPanyol, sőtttttt erdéLymagor egyesitett kirájság( jó lenne a lengyeleket is bevenni, azok oan lyó szigorú katkók. Az kell a népnek, mega mocsetékos libbantottaknak)
Én ünnepélyesen közszavazásra bocsájtom, hogy állíjuk vissza, vagy föl a királyságot, amit kiindulásképp itt közfelkiáltással minnnyár meg is szavazhatnánk. Témafelelősnek téged választalaktisztelettel ha megengeded kedves mua dibb alattvalótárs. A haladó hagyományok jegyében rúgjál mindenkit jól picsán aki nemmel szavaz.
Istenengem!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 16:58:52

@tölgyes: Ön igazi hitelvtárs, azaz a buzgalma miatt hitkomisszár.

Természetesen joga van a saját kis zsebalkotmányába azt írni, amit csak akar, de abba, ami az enyém is és sokunké, abba bizony nem.

Vagy beleírhatják és benne is lesz kb 3,5 évig, ameddig megint meg nem bukik az Orbán kormány. Legutóbb is ez volt a bukásuk fő oka.

Egy modern köztársaság helyett a középkort próbálták visszahozni.

Hát akkor megint megbuknak. Ez lesz az ára. Aztán az új kormány meg kiveszi ezt a baromságot az alkotmányból.

wabel 2010.06.17. 17:00:32

kgonzo 2010.06.17. 15:28:38

A Rákóczi szabadságharcban is kimondták a Habsburg ház trónfosztását! Viszont Ottó apukája 1919-ben önként lemondott a trónról. Úgyhogy hová jelentkezne be az az öreg bácsika és miért? :)

És egyébkét a nagy ellenzőknek meg annyira tetszik az 1949-ben ránkeröltetett és 1990-ben foltozgotott szar, amit Alkotmánynak hívnak?

De erre a sok liberális komcsi f@szságra már szinte nem lehet mit írni. Pl. miért fáj nekik, hogy a magyar föld a Szent Korona része és nem lehet csak úgy elhedálni senkinek sem? Sem Viktoréknak sem másoknak... ez most rossz?

És, hogy van annál fontosabb dolog, mint, hogy ezzel foglalkozzanak.... Mi vazze.... az nem fontos, hogy mormális alkotmányunk legyen? itt akkora a szar, hogy vissza kell menni a 0 ponthoz, az alapokhoz és onnan kezdeni, mert különben ez is csak egy fércmű lenne.
De hála Istennek habozhat a szátok akkor is úgy lesz ahogy ők akarják, mivel MEGNYERTÉK a választásokat DEMOKRATIKUSAN és nem csalással!
És sokan azért szavaztak rájuk mert új Alkotmányt ígértek. Ezek szerint csak betartanak egy választási ígéretet, ez is baj????

alessandri 2010.06.17. 17:01:12

@Art Mooney: csak szólok: ezt a naftalinszagú, semmilyenzsoltis, ájtatoskodó csürhét már KÉT-szer küldték el a magyarok a ..csába. Meg fogják tenni harmadszor is

Bánegressy 2010.06.17. 17:04:00

@Muad\\\'Dib: Örülök, hogy komoly indítványom meghallgatásra talált. Remélem a parlamentben a (sajnos) szokásossá vált demokratikus ceremónia mellőzésével, 2/3-os felhatalmazás birtokában sikerülni fog megoldani a kérdést. Különben is, egy ceremónia akkor jó, ha nem demokratikus.

Bánegressy 2010.06.17. 17:07:32

@Schindler Pistája: Te nagyon jó mocskospofájú alattvalója vagy őKirályságunknak. Azért gondunk lesz rá, hogy alkalomadtán te is a megfelelő picsánrúgásban részesüljél.
Isten nevében!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:08:32

A kereszténység mindent lopott. Semmi sem eredeti benne. Ősi vallásokból vett át szertartásokat és csak átértelmezte azt.

Érdemes ezt a koronát is jobban elemezni:

"Általánosan elfogadott megállapítás, hogy a magyar szentkorona formai kivitelezése különleges, az uralkodói fejékek sorában egyedülálló. Különbözik mind az ún. nyitott, mind az ún. zárt koronáktól, amelyek az európai és a közel-keleti kultúrából ismertek.
Van azonban olyan felvetés, miszerint a Távol-Kelettől a Kaukázusig elterjedt sámán-fejékekkel rokonítható, csak azoknál sokkalta díszítettebb, és értékesebb anyagokból is készült. Valóban: ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a koronát keresztény jelképek ékesítik, akkor látható, hogy maga a szerkezet azonos a sámán-fejék szerkezetével. Egy boltozatos keresztpánttal áthidalt abroncs, a pánt tetején szimbólummal (szarvasagancs, esetünkben kereszt), az abroncs elején ékítmény (madártoll, esetünkben párta), és oldalt-hátul ismeretlen rendeltetésű csüngők. A szerkezeti-formai hasonlóság valóban eléggé szembeötlő...."

forrás:
multunk.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=92561

Krogshöj 2010.06.17. 17:08:43

"Olyasféle rendszer ez, mint briteknek a piros kabátos, medvekucsmás testőrgárda"

Ebben tévedsz.

Olyasféle rendszer ez, mint a briteknek a maguk koronaeszméje. Merthogy a brit operettállamban, az Egyesült Királyságban, valamint a többi nemzetközösségi monarchiában, ahol II. Erzsébet az államfő (Kanadába, Ausztráliában, Új-Zélandon és a többi operettállamban.) egészen konkrétan egy felettébb hasonló koronaeszme a közjogi rendszer alapja.

Ajánlott olvasmány: en.wikipedia.org/wiki/The_Crown

Csore60 2010.06.17. 17:09:13

Ha már a hagyománynál tartunk, talán inkább a reformkor nagyjaihoz kéne visszanyúlni, akik, ha a hazájukról volt szó, nem riadtak vissza a haladás érdekében a személyes áldozattól. Akik nem a hatalom megszerzésének, politikai pecsenyéjük sütögetésének, gazdasági érdekeiknek érvényesítésének érdekében álltak ki, hanem a nemzet, a haza felemeléséért küzdöttek, és akár anyagi áldozatokat is hoztak.

Az ideológiai, eszmei indíttatású politizálásnak mindig is az volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a valódi folyamatokról, az ideológia mögé bújt érdekcsoportoknak szabad mozgásteret biztosítson.

ambrusqkac 2010.06.17. 17:10:18

szerintem ez egy nagyon szép kezdeményezés és egy olyan hagyomány újraélesztée, mely talán egyedülálló a világon és a külföldiek szemében egyértelműen növeli Magyarország kulturális és civilizációs presztízsét.
Sok a sügér komment, úgyhogy mielőtt bőszen folytatnák itt sokan a billentyűpüfölést én hadd ajánljam olvasásra: hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona-tan

Dohányzó Zsiráf 2010.06.17. 17:11:52

@tölgyes: Ezt a jogát nem vitatja el senki (mármint normális emberek), még a jelenlegi alkotmány sem. Ugyanígy nem szabad elvitatni azoknak a jogait, akiknek a kereszténység, a vallás kevésbé fontos, és az alkotmányban ugyanúgy rögzíteni kell az ő jogaikat is.

@IGe: Előrebocsátom, hogy ateista, az egyházakat és a vallást messziről kerülő ember vagyok. Ugyanakkor a véleményem az, hogy azért a vadállat ősmagyar nép európai integrációjában mégiscsak volt valami jelentősége a kereszténység tűzzel-vassal való ránkerőltetésének. Bár, hozzáteszem, mára ez már idejétmúlt és szükségtelen, fölösleges erőltetése pedig kontraproduktív. De 1100 évvel ezelőtt még valóban volt haszna.

Iparos 2010.06.17. 17:12:00

@Vitáz van Bánegressy: Szerinted nem az ilyen dumákért és cselekedetekért kapott picsánrúgást a csapatod?

megitális rózsa 2010.06.17. 17:13:20

mek.niif.hu/05900/05902/html/gmderegnyei0002.html

Milyen igaz még ma is!

"országrontó, azaz: konzervatív"

wabel 2010.06.17. 17:13:23

IGe
"Természetesen joga van a saját kis zsebalkotmányába azt írni, amit csak akar, de abba, ami az enyém is és sokunké, abba bizony nem."

Viszont többen vagyunk akik azt szeretnék, hogy benne legyen az Alkotmányban. Ezért is szavaztunk a jobb oldalra. És a Jobbikosok sem hiszem, hogy ágálnának ellene!

Így jó esetben is csak az 1/4-ét teszik ki azoknak akiket ez zavar. Viszont nehogy már a 3/4-ed alkalmazkodjon az 1/4-edhez. Most lehet gyakorolni a sokat hangoztatott toleranciát!

Azt nem értem, hogy állítolagos MAGYAR embereket rohadtul zavat a Szent Korona, viszont semmi bajuk azzal, hogy minden karácsonykor egy b@szott nagy "gyertyatartót" állítanak fel a Parlamantnél?!

Gondolom ilyent, izraelen kívül sehol nem csinálnak, max Long Islandon. De az gondolom totál rendben van, mi?!

wabel 2010.06.17. 17:17:49

IGe:

Érdemes ezt a koronát is jobban elemezni:

"Általánosan elfogadott megállapítás, hogy a magyar szentkorona formai kivitelezése különleges, az uralkodói fejékek sorában egyedülálló. Különbözik mind az ún. nyitott, mind az ún. zárt koronáktól, amelyek az európai és a közel-keleti kultúrából ismertek.
Van azonban olyan felvetés, miszerint a Távol-Kelettől a Kaukázusig elterjedt sámán-fejékekkel rokonítható, csak azoknál sokkalta díszítettebb, és értékesebb anyagokból is készült. Valóban: ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a koronát keresztény jelképek ékesítik, akkor látható, hogy maga a szerkezet azonos a sámán-fejék szerkezetével. Egy boltozatos keresztpánttal áthidalt abroncs, a pánt tetején szimbólummal (szarvasagancs, esetünkben kereszt), az abroncs elején ékítmény (madártoll, esetünkben párta), és oldalt-hátul ismeretlen rendeltetésű csüngők. A szerkezeti-formai hasonlóság valóban eléggé.
szembeötlő...."

És ezt ki kétli? A magyarok már akkor egyistenhívők voltak... mondjuk nem sámánok voltak nálunk hanem táltosok és gyakorlatilag ua. szerepük volt mint a papoknak. Akkor miért furcsa, hogy táltos fejdíszt formál a Szent Korona. Ha ilyen jól tájékozott vagy olvasgasd Pap Gábor füzetét a Szent Koronáról!

Bánegressy 2010.06.17. 17:19:13

@Iparos: Hát ezt fejtsd ki részletesebben, ha megkérhetlek. Milyen csapatom, milyen picsánrúgást?
(Jóelőre szólok, hogy körmeidet kíméletes érzéstelenítés mellett preventíve eltávolítani szíveskedj. Ezzel a kínok választékából elég súlyosaktól mentesíted magad.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:20:26

@ambrusqkac: A magyar wikipédiát megszállták a keresztény hitkomisszárok és nagyon sok szócikknek kb annyi az értelme, mintha egy teológiai lexikont olvasnál. Azaz inkább agitációs propaganda, mint tény. Igaz virtuálisan mágáyn elégettek ott miatta, (kitiltottak örökre) de harmad napra mindig feltámadtam.

Nekem sok mindent sikerült azért ott elérnem. Akkor még I. István volt az államalapítónk, mára meg már csak az első magyar királyi állam alapítója. Ami igaz is. Kun Béla meg az első magyar kommunista állam alapítója volt.

Mára a wikipédiában már Árpád fejedelem az első egyértelmű államférfink.

Magyarország uralkodóinak listája

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_uralkod%C3%B3inak_list%C3%A1ja

alessandri 2010.06.17. 17:21:41

Amikor a szarcsimbókos seggünkkel belovagoltunk a fejlett keresztény Európába, már álltak, épültek a francia katedrálisok. Mégis a franciák újra lebontanák ,ha állna még, a Bastille-t ha Nagy Lajos korononáját az alkotmányba próbálná emelni egy eszelős.

Iparos 2010.06.17. 17:23:44

@Vitáz van Bánegressy: Nézd nem kellene fenyegetőzni, akkor amikor az embereknek elege lett az erőszakból, az agresszióból, és az ilyen gestapós-ávós mentalitásból, körmös dumából. Ezért most négy évig nem ez a csapat focizik.

Megfigyelo 2010.06.17. 17:24:32

@lehet más a propaganda: Nem. A II. VH-ban Magyarorszag uzen hadat mind a Szovjetunionak mind az USA-nak. Ugy latszik hianyoztal tirtenelembol.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:24:50

@wabel: Ez csak egy statisztikai hazugság és semmi több, amit írsz. A jelenlegi kormánypárt a szavazópolgárok kb. 30%-a támogatta. Az hogy én és sokan most nem mentünk el szavazni, az ne tévesszen meg. 1998-ban a fideszre szavaztam. Nem érdemelték meg. Egyébként én minden eddigi választásom más és más pártra szavaztam és az mindig kormánypárt lett. Most először nem mentem el szavazni.

Ja hogy mi a hazugság?????

Az istenhívőket sem lehet gy kalap alá és egy csoportba venni, mert aki hisz Zeuszban, az ateista a bibliai SátánIstent tekintve. Aki his Xenuban, az nem his a Nagy Manituban. Aki hisz Ráben, az tagadja Allahot.

Nos ennyire nagy hazugság ez és semmi több.

vakvarju 2010.06.17. 17:27:14

Ha Isten a történelem ura, hol volt a trianoni békediktátum idején? Felkérem az ájtatos keresztényeket, ne szórakozzanak Istennel!

Megfigyelo 2010.06.17. 17:28:19

@vakvarju: A valasz benne van a Himnuszban:
"Hajh de buneink miatt
Gyult harag kebledben,
S elsujtad villamidat
Dorgo fellegedben."

Iparos 2010.06.17. 17:28:37

@alessandri: Azokra a "franciákra" gondoltál, akik autókat gyújtottak fel Párizsban?

tölgyes 2010.06.17. 17:28:55

@vakvarju: Legalább a Himnusz szövegét kéne értenie.. nem bonyolult, magyarul van : "Hajh, de bűneink miatt/ Gyúlt harag kebledben.."

Bánegressy 2010.06.17. 17:31:14

Pedig azé' az milyen felemelően szép volna már. Mondjuk itt a keleteroppai testvériség jegyében most egy lengyel királyt az egyesített magyar-lengyel királyság trónjára ültetni, amely magába foglalná természetesen mind a 64 magyar vármegyét. Megyek szólok is Viktorunknak! Önzetlenségével, amellyel Ő lemondana a személyes uralkodásról, új távlatokat nyitna és végleg agyagba lehetne döngölni ezt az ásatag, dogmatikus, liberalizmust aminek semmi keresnivalója itt.

alessandri 2010.06.17. 17:31:59

@Iparos: meg kell, hogy tudd: a rejtvényt nem sikerült megfejtened. Húzhatsz egyet a kettesért.

Megfigyelo 2010.06.17. 17:33:28

@wabel: A szentkorona minden bizonnyal ket egymastol fuggetlen resz (corona latina es corona graeca) ad hoc osszeillesztesekent szuletett, mert gyorsan meg kellett valakit koronazni.. Az also reszen levo feliratok szerint azt a bizanci csaszar adta "Geyzanak, Turkia hu" kiralyanak" - tehat abban a feltetelezeseben, hogy huberesenek tekintheti.

tölgyes 2010.06.17. 17:33:44

@Dohányzó Zsiráf: Szeretném felhívni a figyelmét arra az erőszakos vallásüldözésre, ami 1948 után volt kicsi hazánkban. Ehhez tegye hozzá, hogy a mostani alkotmány sem tartalmaz ilyen garanciákat.. Vegye továbbá figyelembe, hogy az alkotmánynak még egyetlen sorát sem írták le..:), de mi már -nagyon helyesen- vitatkozunk!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:34:43

@tölgyes:

Nos Kölcsey Ferenc szatmári földim és azon elgondolkozhatnál, hogy miért nincsenek önkényuralmi keresztek a síremléke körül???

archiv.magyarszo.com/arhiva/2006/01/18/images/15_s15kolcsey.jpg

Egyébként a bibliai SátánIsten sok mindenre jó, de példálózni lehet vele a legjobban. Ezért használják művészek hasonlataikhoz. Magam is használom a tanításaimban. Pölö:

Isten és Micimackó is egyértelműen létezik.

tölgyes 2010.06.17. 17:36:03

@Vitáz van Bánegressy: Látom már megint olyat vizionál, ami csak az Ön két elálló füle között hordott fejszerű formációban fogalmazódott meg.. s most azon fáradozik, hogy ezt remek agyszüleményt mint mások szándékát elhitesse az Önhöz hasonlókkal...:::)

tölgyes 2010.06.17. 17:37:48

@IGe: Nagyon sokszor jártam Kölcsey síremlékénél és a kopjafás temetőben.. Csakhogy a kopjafa nem a kereszténység ellen szól, hanem arról, hogy a mi kultúránk is olyan, amelyikben a különböző kulturális tradíciók egymásra épültek..Olyan ez mint az írek esetében a kereszténység előtti kelta hagyomány.. Azért mert ápolják ezt a hagyományt még nem gondolják, hogy a kereszténységet ki kell irtani..::: és fordítva.

Iparos 2010.06.17. 17:37:48

@alessandri: Tudod először el kellene döntenem, hogy a szarcsimbókos francia őseim, vagy a szarcsimbókos zsidó őseim, vagy a szarcsimbókos magyar őseim, vagy a szarcsimbókos cigány őseim irányából közelítem meg a kérdést, hogy ki is lovagolt akkor és hova.

michel 2010.06.17. 17:38:09

azért az némi különbség, hogy franciáknál a Gloire nincs benne még hivatkozásként sem az alkotmányban...

wabel 2010.06.17. 17:39:49

@Megfigyelo: Ezt tanítják! Halgass meg egy előadást Woth Imrével (ő a Koronaőrség vezetője) aki részt vehetett a Szent Korona vizsgálatán. Arra a következtetésre jutottak mindenféle más szakemberrel (ötvöszök, régészek stb) gogy a korona mindig is egy egységet képezett, egyött készőlt azz alsó és felső rész. Neked is ajánlom Woth Imre kutatásain kívül Pap Gábor ide vonatkozó értekezéseit

alessandri 2010.06.17. 17:41:35

@Iparos: most sem sikerült. Többet nem húzhatsz.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 17:43:34

@Art Mooney: egyre bizarabb, talán ha vennék egy magyar-magyar szótárt jobban menne.

1. hogy jön ez az én állításomhoz, és egyébként is melyikhez?
2. persze hogy nem tudsz egyetérteni, de az emberek többsége inkább barátok köztöt néz, és azt se tudja mi az a pántlika

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:43:51

@tölgyes: A kereszténység egy elavult ízlésterror ideológia. Vannak helyett szebbek, szárazabb érzést nyújtók:-) Eddig menj és ne tovább!!! ez vonatkozik a kereszténységre is.

Egy megbukott ideológiát már úgy sem lehet halott voltából feléleszteni. A zombikat akkor sem szereik az emberek ha azt Jézus sztori feldolgozásban adják elő. A halott a csak maradjon halott.

Bánegressy 2010.06.17. 17:44:05

@IGe: vazze, te most kit okosítasz? Most akarsz ilyen eretnek dumával téritteni, de kit? könyörgöm! Most a hit, az irracionalitás ideje jött el. Eddig lehetett próbálkozni - nem sok sikerrel, most a vallásosok és haza- valamint uralkodószeretők jönnek. A Toller Ancija nevében kérlek, könyörgök! adj esélyt. Mennyi vért kiontottak a magasabbrendű "racionalitás" jegyében. Nem azé' gyűlik az a sok vér a vérellátóban, hogy most holmi idétlen polgárháborúban elpancsoljuk.

roxxtar 2010.06.17. 17:45:10

Élmény ezeket a kommenteket olvasni.. Azt hiszem jobb hely az az Izrael nektek :DD

Iparos 2010.06.17. 17:46:30

@wabel: Illetve Csomor Lajos (ő volt az ötvös) idevágó írásait. A csapatban mérnök is volt. :)

Iparos 2010.06.17. 17:52:28

@alessandri: Akkor megfejtem. A franciák nem bontanák le a Bastille-t, ha ilyen bekerülne az alkotmányba, de az újfranciák lebontják, ha nem kapnak munkanélküli segélyt. Nem javaslom neked hogy Dan Brown-t olvass, az túl bonyolult.
Amúgy meg nem ártana tájékozódni hogy a korabeli franciák higiéniája milyen volt, és a korabeli magyaroké milyen. Másrészt pedig én nem szapulnám egyik népet sem mert igen sok nép fiai és lányai voltak az őseim között, mint ahogy sok "magyar" ősei között.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:52:31

@roxxtar:

A keresztény fanoknak teljesen helyesen írod a javaslatodat, hiszen a kereszténység nem más mint egy óriási zsidó szekta. Kersztestől, feszületestől, az ószövetségi kegyetlenségekkel együtt, az újszövetségi mesékig.

Amely már az alapítóját is leszakította a családjától és mártíromságnak beállított öngyilkosságba kergette.

Bánegressy 2010.06.17. 17:55:16

@roxxtar: mármint a jeruzsálemi királyság? kedves wreckstar? oda is lengyel-magyar királyt szánunk. És végzünk a hitetlenség minden fajtájával!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 17:56:33

@Iparos:

Nos mi van a Római Katolikus Egyház katekizmusában???

vilagnezet.blog.hu/2007/06/12/szorakoztato_katekizmus

"Isten népévé formálja Izraelt."

www.katolikus.hu/katek/index.html

Megfigyelo 2010.06.17. 17:57:20

@wabel: Nem kell alaptalan belemagyarazasokat komolyan venni. Az abra vilagos, meg ha nem is olyan nagyon hizelgo a honfiui kebelnek.

tölgyes 2010.06.17. 17:59:24

@IGe: Én azt gondolom, hogy Ön nagyon műveletlen, ha ezt le tudja írni arcpirulás nélkül.... Úgy ahogy van nem ismeri az európai kultúrát..:::)) Mint említettem: liberalizmus is csak ott tudott kialakulni, ahol a kereszténység uralkodott..:::)) Olvasson Bibót is:) Csak ne maradjon már ilyen setét.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 17:59:30

@IGe: nem kergette, ment az magától, akkora egoja volt, mint a bazilika(kicsit irigy is vagyok, bár a következmény nem igazolja)

Iparos 2010.06.17. 17:59:36

@IGe: Mint ahogyan az ateizmus is egy olyan szekta amelyik az anyagban hisz.
Ha egy kicsit olvasnád a keresztény Bibliát, akkor lehet hogy kicsit műveltebb lennél, és nem sértegetnél embereket tudatlanul.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:01:12

Nos a kereszténységnek inkább "irtani" (Jesus busters) kell és nem terjeszteni a szellemét. Így is elég sok hülye van a világban nem kell még több belőlük:-)

vilagnezet.blog.hu/2007/05/20/jesus_busters_1

Nos teljesen komolyan. Az istenhit mára már elégé könnyen gyógyítható lelki betegséggé vált az emberi tudás mai szintjén. Emberbaráti kötelességünk embertársainknak segíteni kigyógyulni eme elmezavarukból.

Ők meg akarnak egyeseket váltani, mi meg kigyógyítjuk cserébe őket:-)

Dohányzó Zsiráf 2010.06.17. 18:01:50

@tölgyes:

"Szeretném felhívni a figyelmét arra az erőszakos vallásüldözésre, ami 1948 után volt kicsi hazánkban."

Ezt nem is tagadtam, én csak annyit írtam, hogy az alkotmányban rögzíteni kell a hívők és a nem hívők jogait is.

"Ehhez tegye hozzá, hogy a mostani alkotmány sem tartalmaz ilyen garanciákat.."

De igen:

www.jogiforum.hu/torvenytar/105/Alkotm%C3%A1ny/1949.-%C3%A9vi-XX.-t%C3%B6rv%C3%A9ny--a-Magyar-K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g-Alkotm%C3%A1nya

12. fejezet 60. §
(1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.
(2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa, vagy taníthassa.

"Vegye továbbá figyelembe, hogy az alkotmánynak még egyetlen sorát sem írták le..:), de mi már -nagyon helyesen- vitatkozunk!"

Szerintem is helyes, hogy vitatkozunk. Azon, hogy minek _kellene_ belekerülnie az alkotmányba, aminek még egyetlen sorát sem írták le. Inkább szóljunk előre, mint hogy utólag nyavajogjunk, nem? :)

egerészölyv 2010.06.17. 18:03:33

Kedves Sajtkészítő kollégám (én néha túrót), semmi baj azzal, ha valaki ilyen eredmény után vállalja szocialista elkötelezettségét, de ne ilyen kígyózó-sajtkukacos módon, mert így nem jellemes.

Ha a Koronára tett utalás azzal egyenértékű (és ne kígyózgassunk, hogy "valójában", "lényegében", "tulajdonképpen"...), hogy valami felvállalta és magába illesztette a Szent Korona Tant (ami olyan, amilyen, de neked nincs róla fogalmad, az világos) - akkor éppen a te blogod bűzlik a Szent Korona Tantól a legjobban, hiszen előfordul benne a "Korona" szó...

nestrot10 2010.06.17. 18:03:41

Szentkorona taaan? Talán NEMZETI Szentkoron tan....? DDD hehehehehehe

Iparos 2010.06.17. 18:04:06

@IGe:

És tudod mi van a zen buddhizmusban.

" - Mi a Buddha?
- Egy szaros seggtörlő-bot. - felelt a Mester. "

terebess.hu/keletkultinfo/szabo.html

Olvass Chesterton-t.

wabel 2010.06.17. 18:04:52

@Megfigyelo: Csak neked lehet igazad, mi? A tényeket meg sz@rjuk le ugye... pedig azok makacs dolgok és semmi köze a honfiúi érzelmekhez.
Gondolom szerinted meg finn ugorok vagyunk, ősi halász hagyományokkal meg rénszarvasról hátrafelé nyilazó ősökkel

Rozisoft 2010.06.17. 18:07:59

Nem szeretném, ha a Szt korona tan bekerülne az alkotmányba. Mint ahogy nem szeretném, ha Isten bekerülne az alkotmányba illetve a preambulumába. Hivatkozhatunk nyugodtan 1000, illetve IGE kedvéért az 1100 éves államiságunkra. Szerintem az is bőven elég.
Az egész tan egy mesterséges utlagos kreálmány, mint azt előttem is leírták. Nem érzem úgy hogy a magyar tröténelmi hagyomány része lenne (mármint a TAN, s nem pedig a korona).

Azértremélem, Viktor nem felejtette el, hogy nem csak az számít, mivel koronázzák meg, hanem az is ki keni fel... :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:09:12

@Iparos:

Nos maradjunk a történelmi tényeknél. Az ateizmus is egy nagy Marhaság, akárcsak az egyistenhit, vagy a kereszténység, de azért legalább 500-600 évvel idősebb a Jézuska mesénél.

Egyébként hazánkban eddig kb. 4-5 materialista- ateista egyházalapítási szándék kezdődött el. A legutóbbinak éppen egyik írásom volt a gyújtószikrája:

A Magyar Ateista Egyház tagtoborzásba kezdett
vilagnezet.blog.hu/2009/01/18/magyar_ateista_egyhaz

Egyébként jelenleg is több világvallás van üzemben, amelyek sokkal régebbiek a kereszténységnél és egyikben sincs semmiféle Istenke. Taoizmus, Konfucianizmus, Buddhizmus stb..

Megfigyelo 2010.06.17. 18:10:31

@wabel: Hat a nyelvunk finugor, az ketsegtelen. Hogy mi mik vagyunk, az attol fugg, hogy milyen ertelemben.

alessandri 2010.06.17. 18:10:42

@Iparos: Dan Brown-t nem olvasok mert "lecture" ám Corneille -t Racine-t, Yourcenart, Montherlant-t igen.
A maghreb arabok akikről fasiszta módon rébuszokban beszélsz egyébként évszázadokon át voltak kizsákmányolva a francia nemzettől.
Megfejtem helyetted mert hiába erölködsz.
Franciaország amelynek valamivel régebb a kereszténysége és az alkotmánya mégis megszabadult a klerikális handabandától és megfelelő távolságban tartja a papokat a hatalomtól

wabel 2010.06.17. 18:13:36

@Megfigyelo: Te komolyan nem olvasol szakirodalmat csak beszélsz? A nyelvünk sokkal közelebb van a türkhöz! Több a hasonló vagy közös szókincsünk. A mai világban, mikor egy csomó jövevény szavunk van az angolból - hovatovább több mint a finnből - akkor most mi az angol vagy germán nyelvcsaládba tartozunk?????
A genetikai állományunkról már ne is beszéljünk, hogy semmi köze a finnekhez

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 18:15:13

"mindenképpen jó gondolat lenne, ha olyan alkotmány születne, amely az elmúlt 1000 évet felöleli és hitet tesz a folytonosság mellett. "

hehe

nem volt eleg 1100 evig szopni, kell a folytonossag..?:-DDDDDD

Iparos 2010.06.17. 18:16:29

@IGe:
Akkor te is csak egy holdkóros vagy mint a többi hívő. Vagy csak magadban hiszel. Az a mese meg kit érdekel.
Egyébként nagyon helyes hogy elismered, hogy ti is csak egy vallás vagytok.

Sir Galád (már foglalt) 2010.06.17. 18:20:19

a törökökkel kétszer is élt együtt a magyar nép, nem jelent semmit, hogy több szvaunk van tőlük.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:24:10

@Iparos:

Nem teljesen. Meg igen is. Szóval paradoxon a bölcsek köve. Megleltem a vallási téboly ellenszerét, ami nem olyan bonyolult hiszen benne van a Süsü a sárkány oktatófilmben is. "Sárkány ellen sárkányfű" Vallás ellen sok-sok vallást kell létrehozni.

Másrészt részben már Dawkins is leírta a vallási mémek terjedésének a tulajdonságait, de a gyógyításukra nem lelt megfelelő módszert mémi autóbuszos hirdetéseken kívül.

Nos a gyógyító vakcina gondolatvírusok a megfelelő ellenszer. Annyira jól terjed képzeld el, hogy az egyik próbámnál 10 hónap kellett hozzá, hogy hazánkban orba-szájba mindenki a vatikáni szerződésről beszéljen.

A másik ilyen vakcinám például beépült a jobbikba és ott fejti ki gyógyító hatását. Sőt még a legidültebb kurucinfóra is elterjesztették, sőt egy hónapig ott ingyen hírdették. Sőt visszafogottam még most is hirdetik:

kuruc.info/r/10/57527/

Kattins a magyarvallás.hu linkre és ami mögötte jön be az is az én Gyógyító Vakcina Gondolatvírusom terméke. :-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:25:22

Ide is idézem mert annyira röhejes a dolog, mert a jobbikosok ennyire keresztények:

"Árpád Rendje - magyarvallás.hu

Adja adója 1%-át Árpád Rendjének! Törjük meg a turáni átkot és térjünk vissza ősi vallásunkhoz!
http://www.magyarvallás.hu"

kvadrillio 2010.06.17. 18:29:15

Bár a történelmet mindig emberek csinálják, azért higgyük már el, hogy a történelem ura, Isten !

Annak meg csak örülni kéne, hogy ilyen hozzáértő, szakavatott, a magyar HAZA iránt elkötelezett, az alkotmányfejlődést kiemelten kezelni tudó nagy tudású emberek kerültek be a Parlamentbe.

kéne.......de a sírás kerülget......dühömben....

Iparos 2010.06.17. 18:30:23

@alessandri:
A fasizmus igen érzékenyen érint mert ugye egyes őseimet bántották. Más őseim meg kizsákmányolták egyes őseimet. Amiért bizonyos őseim fellázadtak ellenük, vagy nem.
Mindenesetre az én francia ismerőseim nem tartoznak azok közé, akik megszabadultak volna a "klerikális handabandától", sőt pap is van köztük, és gondolom a szavaikból ítélve a franciák sem szabadultak meg ettől a "mételytől". Az pedig hogy valaki nem kap munkát nem jogosít fel törvénytelenségekre.
Az általad felsorolt íróknál nem zavar ha a hitről és Istenről beszélnek?
A "lecture" pedig egy nem korszerű és nem használható kategória.

Iparos 2010.06.17. 18:33:11

@IGe:
Nagggyon jó!!!!! :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:42:18

@Iparos: Ezek is egy ateista, majd pogány egyházat szerettek volna ötletként alapítani, majd rájuk beszéltem, hogy Árpád Népe Egyház, vagy valami hasonló legyen és a turáni átok levétele és az Árpád fejedelem a valódi államalapítónk legyen a fő vezérvonal.

Minden esetre már egy órás élő televíziós vitában közszerepeltem arcommal és nevemmel is. Amikor a katolikus pöspöki lótusfaktusz körlevelére válaszoltunk az általuk úgynevezett újpogányság terjedésével kapcsolatosan.

Ilyeneket írtam és mondtam:

A katolikus egyház jelenleg sokkal „pogányabb” és „barbárabb” szokásokat vall magáénak, mint azok a vallási közösségek, amelyeket ezzel az általa pejoratíve használt jelzővel illet és támad. Elég csak fő mítoszalakjuk, Jézus vérének jelképes megívására és testének megevésére utalnunk, amit szertartásaikon űznek. Ami pedig egyik fő jelképüket, a feszület illeti, ez számunkra csak egy ókori kivégzőeszközön szenvedő, haldokló ember mementója, amely inkább félelmet és riadalmat kelt, semmint megnyugvást és kiengesztelődést sugároz. A valódi emberszeretet és az egészséges életszemlélet nevében mi elzárkózunk e barbár szokásoktól....

vilagnezet.blog.hu/2009/10/12/arpad_egyhaz_allaspontja_a_katolikusok_korlevelere

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 18:53:24

Ha nem lesz arra érdemes reagálási téma, akkor részemről ez lenne most itt a megfelelő zárszóm.

" 2009. szeptember 20-án olvasták fel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, amelynek a legfőbb mondanivalójával - talán első hallásra meglepő módon - mi is tökéletesen egyetértünk, noha az iromány tartalma eléggé önellentmondásos és általánosságban kritizálható is. Egyetértünk azzal, hogy a magyarság ősi tradicionális vallását és az attól teljesen idegen katolicizmust nem lehet összevegyíteni. Az általunk ismert -ősmagyar- jellegű vallási közösségek között, sajnos, nem leltünk egyetlen egyet sem, amely ne próbálkozna ezzel. Mint ahogyan egyre több európai országban feléled az ősök és vallásuk tiszteletének a hagyománya, úgy mi is igyekszünk feléleszteni mindazt, amit őseink a katolicizmus egyeduralkodása előtti természetes vallásukban tiszteltek. Más kérdés, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint az az internacionalista vallás, amely a kommunista-szocialista időszakot is képes volt átvészelni. Ezzel szemben a mi vallásunk egykori intézményrendszerét lerombolták, vagyonát elrabolták, vallásos rituáléit betiltották, papjait legyilkolták, híveit üldözték, ráadásul pedig még a történelmi szerepét és az emlékét is meghamisították. Mindezt egy akkor alig ezeréves múltra visszatekintő, türelmetlen és látomásos vallás nevében követték el a történelemelőtti időkből származó, sok ezer éven átívelő, organikusan felépülő tudásanyag megsemmisítése végett. E rombolás ideológiai alapjait a Római Katolikus Egyház teremtette meg, jórészt a gyakorlatba is átültetve azokat. Táltosaink a vallásuk és szokásaik sárba tiprása láttán jövendölést tettek. Ez volt az úgynevezett turáni "átok", amely szerint mindaddig, amíg idegen vallás uralkodik hazánkban, itt mindig széthúzás és ellenségeskedés lesz magyar és magyar között.

Meggyőződésünk szerint ennek csak akkor lesz vége, ha visszatérünk ősi gyökereinkhez, ismét felfedezzük és birtokba vesszük a -gyökérmetszők- által elfeledésre ítéltetett hagyományainkat, és újra felépítjük azt az organikus társadalmat, amelyet ezer éve leromboltak. Visszaadni a határainkon belül és kívül élő véreinknek az ősidőkben létrejött, az őshazából származó, a sajátos lelki alkatunkat tükröző -magyar vallásunkat-, az igazi nemzeti identitásunkat, és így megszüntetni a széthúzás és az ellenségeskedés okát - ez a legfőbb célunk.

Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház vezetősége" amelynek tagja vagyok és ez az én fogalmazásom némi mások általi minimális belejavítással.

alessandri 2010.06.17. 18:54:26

@Iparos: mert a szentkoronatan egy korszerű és használható kategória? Szegény..
A kórt szubjektív ideaizmusnak hívják. Sartre-ral és Beauvoirral vége is lett.

medveir 2010.06.17. 18:58:05

Egyszer egy szobafestő ördögi befolyásra tett szert. Kezdtek szivárogni perverz eszméi, találtak neki egy ősi szimbólumot... és percek alatt kész lett a rémuralom.

Ma a francos korona az Alkotmányba készül. Holnap tilos rossz szót szólni azokra, kiknek hatalmukat erősíti, holnapután kész az inkvizíció.

Mikor Jézus élt, szeretett. Könyv nélkül is milyen jól tudott szeretni! Egy szóval nem mondta, hogy bárki írja le, hogyan élt. Aztán őt nem ismerő árulói írtak, irattak rá hivatkozva iszonytató förtelmet, ami mocskolja a szeretet, a szerelmet, a testet - pedig egyik sem az ördög teremtménye.

VESZÉLY, hatalmas veszély fenyeget. KÖZTÁRSASÁGNAK MI KÖZE A KORONÁHOZ? Dózsa György is a történelmünk. Meg a kannibalizmusra kényszerítő pap is a történelmünk. Legyen hát benne az Alkotmányba? Legyen benne a boszorkányüldözés? Meg sokunk történelme a kisdobos-úttörő - akkor ezt is bele????

A Fidesz építi a diktatúra alapjait. Egyetlen halvány utalás Istenre - istenkáromló. Ő nem parancsba adta a hitet, hanem lehetőségnek kínálja.

KI A FRANC TERVEZTE A JELENLEGI CÍMERT?

Az a mocskos kurva Mária Terézia alaposan elintézte Hazánkat századokra.
Meddig kell még szenvednünk a magyargyűlölök béklyójától?
Ha a Fidesz megpróbálja istentelen módon az Istent az Alkotmányba tenni, AZONNAL LE KELL FEJEZNI. Mert a sok vízfej gyorsan szaporodik.

Nyunyócska 2010.06.17. 19:03:42

"Azt mondja ki, hogy az országban minden jog és hatalom forrása a Szent Korona, mely ilyen értelemben jogi személyiség. A Szent Korona tagja az ország összes állampolgára, akiket ugyanazok a jogok illetnek meg. A hatalmat pedig (mivel a Szent Korona-tan "érvényessége" idején Magyarország királyság volt) a király és a nemzet közösen gyakorolja, utóbbi az Országgyűlés által."
(...)
"Az 1944 óta eltelt időszak felszámolta a Szent Korona-tannal fémjelzett uralmi, közjogi viszonyokat. Ez 1946-ban történt meg hivatalosan a köztársaság kikiáltásával. Az ezt felfüggesztő kommunista diktatúra után viszont a köztársasági államformához tért vissza az ország 1989-ben, ez a többség által azóta is elfogadott a jelenlegi politikai rendszer alapjaként.
Ennek következtében napjainkban a Szent Korona-tannak nincs alapja. Nem azért, mert elavult társadalmi rendet valósít meg. Egyszerűen nincs rá szükség, mivel a népképviseletre vonatkozó része érvényesül, a királyi hatalomra vonatkozó részének pedig nincs alanya. Király és közjogi tartalom nélkül jogi aktusokhoz, eskütételhez használni pedig - ahogy Antall György a Heti Válaszban megírta - parvenüség."
(Forrás: www.hirszerzo.hu/cikk.kell-e_nekunk_szentkoronas_alkotmany.113027.html)

"A Szent Korona-tan ellentétben áll a Magyar Köztársaság hatályos alkotmányával, amely kimondja, hogy „Magyarország: köztársaság”, ahol „minden hatalom a népé”."
(..)
1-2. A Szent Korona mint jogi személy, jogilag a Magyar Államnak megfelelő. Ezen túlmenően az állam, mint elvont, megfoghatatlan gondolat fizikai megtestesülése."
Forrás: wikipedia.hu- Szent Korona-tan)

Akkor most hogy is? Vissza a monarchiához? És egyáltalán: miért kell az Államnak, mint fogalomnak fizikai megtestesülése legyen? Értem én ezt így is, mint azt az elvont fogalmat, hogy szerelem, meg igazság. Nem kell, hogy tárgyiasuljon.

"6. Mivel a Szent Korona a legfőbb szuverén, ezért az uralkodó sem állhat fölötte, az ő hatalma is csak a Koronától ered." (wikipedia.hu)
Az ilyet meg már hallottuk párszor, hogy ki mindentől eredt néhány "uralkodó" hatalma. Nem lett jó vége. Akkor majd Orbán hatalma is a Szent Koronától ered? Nem, nem és nem látom miért kell plusz valakit fogalmilag betenni a nép (jelen esetben a 2/3) és az "uralkodó" közé.

inebhedj - szerintem 2010.06.17. 19:06:33

"idétlen, béna, elavult, anakronisztikus"

Hm.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de valahogy nem találom az indoklást az írásműben a fenti állításra.

A többé-kevésbé elfogadható zanza, amiben összefoglalja a Szentkorona-tant, az éppenséggel ennek az ellenkezőjéről szól, Leginkább a Rousseau-féle népfelség elvhez hasonlít, azonban ahhoz képest biztosít egy rendkívül fontos védelmet, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy népnek nincs joga megfosztani saját magát az alapvető jogaitól. (Ez utóbbinak máskülönben a jelenleg folyó alkotmányozási mizéria kölcsönöz egy kis aktualitást.)

Mindenesetre jelen formájában a szerző azt a benyomást kelti bennem, hogy fogalma sincs arról, amiről ír, de ez egyáltalán nem gátolja abban, hogy idétlen, béna, elavult, anakronisztikus elméletek gyártson.

Lehet, át kellene dolgozni ezt az írást, hogy legalább vitaalapot képezhessen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 19:11:11

@Nyunyócska: 1/3 az a 2/3 helyesen. A választópolgárok 1/3 szavazott rájuk.(vagy még ennél is kevesebb) Akik elmentek szavazni, abból sem volt meg a 2/3 hanem talán 58-59% . A Parlamenti 2/3 az igaz, de akkor így is használjuk, mert a többi csúsztatás lenne.

pikkbubi 2010.06.17. 19:11:46

@alessandri:

kit érdekel h milyen a Szentkorona tan?
ha bekerül az alkotmányba nem fog 1 embert sem bántani, és nem a korona fog dönteni a 13. havi fizetésről sem...vagy nincs pénz annyi tintára amennyi ehhez a 2 mondathoz kell??

egy minimum 800 éves, magyar államiságot jelképező koronáról beszélünk amelyre büszkék lehetünk (ha az angolokat nem zavarja a "good save the queen")...a befogadó prosperáló középkori magyar állam pozitív példa lehet közép európa számára

szép dolog az ezeréves jogfolytonosság és a konzervatív, liberális ideológia alapja a tolerancia elfogadás...
-sokaknak öröm
-senkinek sem árt
-kihangsúlyozza, amire büszkék lehetünk

stratez 2010.06.17. 19:11:57

Hülye vagy, édes fiam, leülhetsz. Szó sincs a Szent Korona-Tannak az alkotmányba emeléséről, csak utalás lesz a preambulumban a Szent Koronára. Amúgy meg uncsik vagytok már ezzel a múltat végképp eltörölni komcsi, posztkomcsi tempóval, megbuktatok eszméstől, pártostól...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 19:14:25

@pikkbubi: Ilyen alapon a vörös csillag és a sarló kalapács, vagy a szvasztika (horogkereszt) sem kellene, hogy senkit sem zavarjon. A Szvasztika egy több ezer éves buddhista vallási szimbólum, amit ugyan Hitler, de rajta kívül a coca-cola és több biztosító társaság is némileg átértelmezett.

Most legalább annyi embert zavar a szvasztika, mint a kereszt és a feszület.

Nyunyócska 2010.06.17. 19:17:09

Én mindig fázom attól, hogy a mellemet verve legyek büszke valamire. Éltem kinn külföldön kiküldetésben, mindig haza jöttem, mert haza akartam jönni, de ha mégsem úgy alakult volna az életem, akkor is büszke lennék a hagyományainkra és a nyelvünkre, éltetném is tovább. Nem attól büszke valaki, hogy látványosan demonstrálja. Sőt! Számomra kifejezetten taszító.

Ige: Igen, igazad van, ;)

alte trottel 2010.06.17. 19:19:45

BAROMSÁG!

A töltött káposzta egészséges étel! Ha jól készítik el, közel ideális arányban tartalmaz állati fehérjét, rostot, zsírt, szénhidrátot!

alessandri 2010.06.17. 19:20:10

@inebhedj: azért egy modern állam demokratikus alkotmánya lehet, több védelmet ad a népnek mint a szenkorona-tan, hogy megfossza magát alapvető jogaitól

pikkbubi 2010.06.17. 19:23:24

@IGe: jó vicc. a horogkeresztről és vöröscsillagról nem sok pozitívum jut szembe a magyar történelemmel kapcsolatban...

A Szent Korona viszont 800 (900?) éve a mienk senki másé...
Mennyi pénzt fizetett Mátyás Király (egyik legnagyobb királyunk) h hazahozassa??

tehát a horogkereszt és sarlókalapács kérdésére térjünk vissza 850 év múlva...

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2010.06.17. 19:24:58

@Csore60: a Szent korona nem kizárólag egy tárgy, hanem gyakorlatilag az első magyar alkotmány.
Jó lenne ezt felfogni. Én baromi liberális vagyok, de engem nem zavar - sőt értékesnek tartom a kezdeményezést.

A Szent korona nem a királyságot jelképezte, hanem azt a tényt, hogy a király a NÉP-től kapta a hatalmát, azzal vissza nem élhet, és elszámolással tartozik a nemzetségfőknek! Ezt a jogi intézményt nevezte el az 1800-as évek végén Deák Ferenc, a haza bölcse Szent korona tannak.

pikkbubi 2010.06.17. 19:27:24

1464. évi II. törvénycikk

a szent korona megőrzéséről

Továbbá, mivel tudjuk Mi és tudják összes főpap uraink és báróink és az ország egész közönsége is tudja, hogy milyen módon és miképen jutott a szent korona, annak helytelen őrzése és gondozása miatt, ez országból idegen kézre.

1. § A mely idegen kézre kerüléssel ez az ország helyrepótolhatatlan károkat, kimondhatatlan pusztitásokat és sok viszontagságot szenvedett, és e korona csak nem régiben sok munka és fáradság után és nagy költséggel volt az országközönség pénzén visszaváltható:

2. § Mi tehát, tisztünknél fogva, a szent korona kellő megőrzése és megtartása czéljából e helyen a főpap- és báró uraknak meg országunk nemeseinek közös megegyezésével és akaratából egy különben megszokott helyről és arra alkalmas személyekről kivánunk gondoskodni, nehogy (a mitől Isten őrizzen) a korona ismét ez országtól idegen kézre kerüljön.

Nyunyócska 2010.06.17. 19:28:06

Én nem értem, hogy egyesek az identitásukat miért kell, hogy VALAMIHEZ, ráadásul tárgyhoz- kössék? Nem elég, hogy belül érzitek?
Jaj, Mátyást nem kell emlegetni, hiszen akkor azé volt a hatalom, akinél a korona. Ha nincs korona, nincs legitim koronázás, nem legitim a kormányzás.

"A Szent Korona viszont 800 (900?) éve a mienk senki másé... " Oké, tiszta sor, értem én, sőt értem az akkori értékét, funkcióit és értem a mait is. De a kettőt ne akarjuk már egyenlővé tenni.

nabu 2010.06.17. 19:29:51

Nagyon helyes, ha a Szentkorona-tan bekerül az alkotmányba. Az is fontos, hogy ha már a komcsik '49-ben tönkretették a történeti alkotmányunkat, akkor ebből most valamit visszakapjon az ország. A Szentkorona-tan egy nagyon érdekes dolog, egyáltalán nem elavult, óriási legenda veszi körül és sok demokratikus gondolat szimbóluma. Attól nem lesz egy ország elmaradott ha tiszteli a múltját, az elmúlt 20 évben ez a tisztelet hiányzott és mégsem lettünk modernebb nemzet. Nem az a baj, ha az ember tradíciókhoz ragaszkodik, hanem ha olyan tradíciókhoz ragaszkodik, amik csak hátráltatnak, rossz szokásokhoz. Ami kevésbé tetszik az az, hogy a kereszténységet bele akarják rakni az alkotmányba, szerintem ez már kicsit inkább a rossz szokás kategória. Sok vallású ember lakik az országban és már azok se nagyon hisznek semmiben, kicsit bántó lehet, hogy ha egy bizonyos értékrendet tekint elsőrendűnek egy ország alkotmánya és figyelmen kívül hagyja a többit. Én hivatalosan keresztény vagyok, de nem vagyok vallásos, engem ez nem bánt, de azért nem tartom szerencsésnek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 19:31:08

@pikkbubi:

Sokkal ősibb a mi valódi magyar vallásunk, az ami bennünk él csak azt elnyomták, megölték, kiirtották. Ez bármikor újra feléledhet.

A korona egy idegen vallási, uralkodói és behódolói jelkép. A tanok szerint, ami szerintem nem igaz, ugyebár az akkori pápa ajándékozta. Nos nézd meg az akkori pápákat, milyen életet éltek. Sztálin és Hitler együtt kismiska sem volt egyetlenegy akkori pápa rémtetteihez képest.

Tehát a korona kb olyasmi, mintha egy Sztálin által Rákosi Mátyásnak a legügyesebb magyar komcsi embernek küldött akármilyen ajándékot mítízálnátok.

A magyarság ősi szimbólumai az életfa, a főnixmadár, a kerecseny sólyom stb, mind mind erősebbek ennél. Sőt sokkal régebbiek.

Dr Kangörény 2010.06.17. 19:34:07

Alig várom, hogy a szent korona tan bekerüljön az alkotmányba. Ígérem, minden nap gyalázni fogom a neten és röhögni fogok azokon az idiótákon, akik ez miatt habzó szájjal követeleik, hogy nyakazzanak le!

Szörnyű az a tudatlanság, ami a XXI. században süt azokból, aki valamilyen koronához ragaszkodva tudják csak nemzeti identitásukat fenntartani.

Melchi Zadok 2010.06.17. 19:40:14

magyarországnak pont ez hiányzott. eddig is minden fasza volt, de hogy a szentkorona tan vagy mi a szar is bekerül az alkotmányunkba, nos, ennél jobbat nem is tehetett volna velünk a kdnp. ennyi. emberek ez itt már a kánaán.

pikkbubi 2010.06.17. 19:41:31

@IGe:

Kit érdekel h kitől kaptuk a Koronát??
a lényeg, h 8-900éve minimum egybeforrt a magyar néppel (ugyanazt jelenthette 500 évvel ezelőtt itt élő -akár tót v. oláh ősödnek, mint a most élő magyaroknak)
Az angolok sem azért büszkék a monarchiájukra mert szerintük király nélkül nem boldogulnának...nem az számít nekik h néhány német nemes néhány erdélyi magyar gróf később angol előkelők házasságaiból létrejött a Hannover ház (később Windsor)
A dicsőséges angol történelmet jelképezik.

mellesleg a magyar ősvallás is vmilyen hatásra lett a vallásunk (bizonyára egy másik nép eröltette ránk)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 19:41:54

Orbán Viktor végül is jó komcsi munkásember. (Kommunista Ifjúsági Szövetség ) Megteheti összefogva a klérussal, de figyelmeztetem, hogy ebbe bele fog bukni, mert az ország építése helyett megint ellenségeskedést szít.

"Táltosaink a vallásuk és szokásaik sárba tiprása láttán jövendölést tettek. Ez volt az úgynevezett turáni "átok", amely szerint mindaddig, amíg idegen vallás uralkodik hazánkban, itt mindig széthúzás és ellenségeskedés lesz magyar és magyar között."

Jobban tenné ha hallgatna z ősi magyar vérére, ha az csörgedez az ereiben. Akkor egy idegen vallással és jelképeivel nem szégyenítené meg hazáját. Nem csókolgatna kezet, hajbókolna Vatikán Állam kiszolgálóinak.

www.virtus.hu/user_gfx/20091126/tn_aid1766_20091126012400_325.jpeg

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2010.06.17. 19:43:09

@Nyunyócska: a Szent Korona nem egy tárgy, hanem egy jogi személy, elvont fogalom.

@Kangörény_: én nem követelem, pont nem érdekel hogy bekerül-e vagy sem. Az én problémám az, hogy tudatlanul vitatkoznak egyes emberek, anélkül hogy a mélységét átlátnák egy témának.

A Szent korona tant az ezredfordulón már hozzá akarták kötni a mai Alkotmányhoz oly módon, hogy a mostani Alkotmány elődjének tekintik azt. Dávid Ibolya volt ennek az egyik legnagyobb szószólója. Csak épp akkor leszavazták az ellenzék elképzelését.

Oknyomozó 2010.06.17. 19:43:58

Ez már mindennek a teteje.
A múltkor egy törvényjavaslatot olvastam, akkor is égnek állt a hajam.
Kb. ez volt "Mi akik hiszünk Istenben és mi akik más erőkben hiszünk...".
Ez minek 2010-ben?
Ideje lenne átírni a kesergőt:
"Isten áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel ...."
Ha nem vagyok vallásos, hogyan énekeljem ezt?

Már nagyon régóta nem mondom ezt sem, köszöntéskor:
Isten éltessen!

Még egyszer leírom: 2010 van, nem 1500.
El kellene olvasni mit mondott Engels, kiből lesz a hívő. Egyrészt abból, aki elvesztette önmagát, másrészt abból, aki még nem találta meg önmagát.

pikkbubi 2010.06.17. 19:44:16

@Kangörény_:

Nem semmi frusztráltság lakozhat benned ha ennyire gyűlölsz vmit ami rád semmilyen negatív hatással nincs..

Engem nem zavar ha te kapsz fizetésemelést, téged miért zavarha, ha mások vágya teljesül és 2 semmitmondó mondattal több lesz az alkotmányban??

ellenszenvesfigura 2010.06.17. 19:45:30

ti mind rohadtul betegek vagytok.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 19:49:06

@Oknyomozó:

Egyszerű:

Zeusz álld meg a magyart....

Én már több évtizede koccintásnál is Zeusz-Zeusszal koccintok.

Na jó néha néha Karakutty-Karakutty is szokott lenni.

Nos a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty az Isten teremtője, de ezt kevesen tudják. Nekem feladatom terjeszteni, mint Karakutty prófétájának.

Tehát Jézus apukája Zeusz
Isten apukája Karakutty

Kész az apa a fiú és a nagypapi truimvirtátus:-)

Nyunyócska 2010.06.17. 19:51:15

Ja, amit linkeltem, abban épp a Jobbik kérte tavaly a Szent Korona-tan alkotmányba vételét. Nézzétek meg a cikket.

DMIB...: "a Szent Korona nem egy tárgy, hanem egy jogi személy, elvont fogalom." Aha, akkor pont olyan, mint az ÁLLAM. Nemdebár? Akkor miért is kell variálni? És azt a jogi fogalmat úsztatgatták anno? Minek? :O

Várom, hogy (I.) Szent László törvényei is feléledjenek a 3 csapás törvényeiben, miszerint a magántulajdont eltulajdonítót megvakítják, levágják kezeit, stb., tekintet nélkül a "megélhetési" bűnözésére.

Antifaszok Réme 2010.06.17. 19:56:12

MAGYAR KIRÁLYSÁGOT !

NEM KELL A SZABADKŐMŰVESEK KÖZTÁRSASÁGA !

www.youtube.com/watch?v=aQpOvut_IHk&feature=player_embedded#

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2010.06.17. 19:57:32

@Nyunyócska: DMIB...: "a Szent Korona nem egy tárgy, hanem egy jogi személy, elvont fogalom." Aha, akkor pont olyan, mint az ÁLLAM. Nemdebár? Akkor miért is kell variálni? És azt a jogi fogalmat úsztatgatták anno? Minek? :O

Sajnos még mindig homályban tapogatózol! Nem kell variálni! Egyszerűen azt akarják az Alkotmányba rögzíteni, hogy annak a jogi elődje a Szent korona tan (mint korábbi, ősi Alkotmány). Szerintem ezen nem kellene feleslegesen ennyit pörögni.

Arról meg nem tehetek, hogy a jobbik már ezt is magába integrálta, mint "szent célt".

pikkbubi 2010.06.17. 20:00:14

@Nyunyócska:
"Várom, hogy (I.) Szent László törvényei is feléledjenek a 3 csapás törvényeiben, "

viccen kívül a németeknek, angoloknak, hollandoknak franciáknak nem ártana tanulmányozni Könyves Kálmán törvényeit

# A régi hitükhöz ragaszkodó izmaeliták büntetéséről

Ha valaki izmaelitákat böjtölésen kap rajta, vagy evésen és a disznóhústól való tartózkodásban, vagy mosakodásban avagy más vétkes szokásukban, az ilyen izmaelitákat küldjék a királyhoz. Aki pedig őket bevádolta, vagyonukból kapjon részesedést.

# Az izmaeliták áttelepítéséről

Az izmaeliták minden falujának megparancsoljuk, hogy templomot építsenek, s azt ugyanazon falu területéből adománnyal lássák el. S miután a templom felépült, az izmaeliták falujának a fele költözzön el a faluból, és másutt telepedjenek le; hogy miképpen most egyforma szokásúak lesznek velünk az együttlakásban, úgy Krisztus egy és ugyanazon egyházában, ti. az isteni hajlékban is egyetértők legyenek velünk.

# Az izmaeliták leányainak férjhez adásáról

Az izameliták közül senki se merje leányát a saját népéből valóhoz adni férjhez, hanem csak a mi népünkből valóhoz.

#
Az izmaeliták étkezéséről

Ha valamelyik izmaelitának vendégei vannak, vagy valakit lakomára hív, mind ő, mind vendégei csupán disznóhúst egyenek.

érdekes, de mi 900 éve meg tudtuk oldani a muzulmán gastarbeiter problémát :DD

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 20:04:13

A legősibb alkotmányunk a vérszerződés.

Után a legjelentősebb az Ópusztaszeri szerződés

aztán az Aranybulla

meg egy rakás többi hasonló dolog

A keresztény terror hőse (szent) érdemrenddel kitüntetett állítólagos pápa ajándéktárgy mítosza marhára nem fedi le ezeket, sőt a töténelmi folytonosságot sem, ha a többit kihagyják.

wabel 2010.06.17. 20:06:59

@IGe: Basszus, ha már ilyen jól nyomod az őstörténetünket és sok szimpatikus dolgot is írsz, kkor minek keversz össze dolgokat?

Nem a pápától kaptok a koronát.... Illetve csak visszakaptuk, mert az már akár Atilla korában is létezhetet és a MIÉNK volt.
Mert pl a zománcképek egy bizonyos technikáról árulkodnak amit egy bizonyos korban használtak, tőlünk keletre.... így a Szent Korona "jött velünk" csak rossz kezekbe került. És ahogy Mátyás visszaszeretzte úgy István is, illetve inkább Géza.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2010.06.17. 20:13:50

@IGe: egy kicsit hézagos a történelem tudásod, frissíthetnéd...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 20:14:58

@wabel: Mit is írtam pontosan???

"állítólagos pápa ajándéktárgy mítosza "
előtte meg azt, hogy szerintem ez nem is igaz.

Minden esetre az iskolában nekem így tanították és ma is így tanítják nagyon sok helyen. Nem hiszem el, mert az egész kereszténység egy nagy hazugság és még az a része is, ami a kommunista - szocialista időszakban megmaradhatott belőle.

Szerintem egy a korona éppen ugyanolyan kamu, mint a torinói lepel.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 20:16:19

@Da Moon Iz Black _ RIP Kieth 'GURU' Elam :(:

Annak is szántam. Csak néhányat említettem meg. Jöhet általad a többi. Hadd lássuk mennyire vagy pontos.

Hypofx 2010.06.17. 20:20:22

@wabel: Az egy dolog, hogy miközben a kereszténységről és a keresztényi szeretetről papolsz, közben mocskos kirekesztő vagy. Vagy a "szeresd felebarátodat, mint önmagadat" a te bibliádból hiányzik? Az, hogy a Parlament előtt hanuka-gyertyát gyújtanak, csakúgy mint Washingtonban a Fehér Ház előtt, New Yorkban aTime Square-n és nyugat-európai kultúrált, de keresztény gyökerekkel rendelkező országokban mindenhol, annak inkább örülni kéne. Mert ez is azt mutatja, hogy ebben az országban demokrácia van, és mindenki szabadon gyakorolhatja azt, amiben hisz. Attól szép az ország, ha nem írják elő azt, hogy miben higgy; lehetsz attól még jó, becsületes magyar állampolgár, hogy ateista, buddhista, keresztény, zsidó és akármilyen vallású vagy. Mielőtt orgazmust kapsz a szent koronától, javalom forgasd a Bibliát. Mert nem külsőségekben, jelképekben kell a keresztényi értékeket képviselni, és nem attól vagy nagyobb magyar, hogy minden ruhadarabodra árpádsávot raksz.
A királyság a királynak jó, és a koronát is ő hordja.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 20:23:51

@IGe:

Ja ha véreskezű Pityú dolgaira hivatkozol, azokról nem feledkeztem meg, de a legtöbbről kiderült, hogy utólagos hamisítványok.

"teljesen egységes Szent István-kultusz van. Nem furcsa ez?

B.J.: Nem. Hiszen a Szent István-kultusz múltunk újkori meghamisítása, és csak alig háromszáz éves. Múltunk meghamisítása pedig mindegyik idegen gyökerű politikai irányzat érdeke. A középkori Magyarországon Szent László- kultusz volt. Nagy Lajostól Rudolf királyig aranypénzeinken Szent László ábrázolták. Ő Nagy Lajosnak éppen úgy, mint Zsigmond királynak a lovagi példaképe volt. A Vazul-ág kiirtására törekvő István abszolút negatív személynek számított az Árpádok idején. Halála után, jó száz évvel később Könyves Kálmán az első király, aki szintén Fehérváron, a „családgyilkos” mellé temettette el magát. Szent Istvánról nincsenek mondák-mesék, mint Lászlóról. A nép számára is taszító volt. Jellemző, hogy az egész Árpád-kor nem tud az Intelmekről, amit különben csak a XV. században „találtak meg” Bécsben a Habsburgok. Hitelességét az teszi kétségessé, hogy nyelvezete nagyrészt XII. századi latin, és szövegének a legminimálisabb magyar vonatkozása sincs. A szakemberek szerint valahol a Rajna mentén írták egy tartományi úr (burgundiai, lotharingiai?) trónörökösének."

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=87136

A Valláskritika Virtus főszerkesztője vagyok eléggé régóta és van mit olvasnom.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 21:07:32

Egy ilyen ember, aki egy idegen hatalom, idegen ideológiáját szolgálja a magyarság érdekei helyett, sincs sok jövője.

www.hirszerzo.hu/imgpool/3139_5.jpg

epa.oszk.hu/00800/00804/00414/semjen_600dpi.jpg

nrw.wojtyla.hu/imgs_news/640/23513.jpg

KG2000 2010.06.17. 21:09:34

Mit is adtak az országnak, világnak az úgynevezett "liberálisok" (szó sincs róla, hogy azok lennének), akiknek magyarországi hívei most éppen a Szentkoronatan ellen handabandáznak? A világban a pénzügyi válságot, Magyarországon szintén, meg a káoszt, a hazudozást, képmutatást, a korrupciót, az áltoleranciát. Nagyon helyes, hogy a többség döntése után most egy kicsit más lesz az országban - az alkotmány ügyében is.

hrcs_123 2010.06.17. 21:25:06

Ha nem lenne abszurd az egész, még azt gondolnám itt valakit tényleg megkoronázni készülnek. Pilisen, hogy fürössze őtet a szívcsakra sugara (aza van neki?) közben.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.17. 21:25:24

A Szent Korona tan nem feltétlenül royalista, vagy teljesen bolond dolog, inkább a feudalizmusnak egyfajta absztrackiója, ami az alkotmányosságnak akkor is megtartotta a folyamatosságát, amikor éppen megszállva volt az ország vagy fele részben nem magyarok lakták. Evvel együtt nagyon megfontolandó, hogy milyen korszerű értelmezést lehet neki adni. Mondjuk az, hogy az uralkodótól eltávolítja az államiság fogalmát, az éppen ma is aktuális volna. A Szent Korona-tan territoriális követelései viszont garantáltan rossz viszonyt teremthetnek a szomszédokkal.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 21:26:13

@KG2000: Minden rossz a bibliai Isten meghasadt tudatának a másik fele a Sátán az oka. Hiszen a személy egy és ugyan az, csak egyszer Istennek, másszor meg Sátánnak hiszi magát. Ez a magyarázat az állítólagos "jósága" mellet a rémtetteire, tömeggyilkosságaira, háborús uszításaira.

Egy nép és tömeggyilkost népszerűsítő ideológiát, tehát a kereszténységet, meg inkább kitiltani kell és szégyenfalra kirakni, mint alkotmányba beemelni. Semmi szüksége a fiatalságnak sem a sok pedofil példaképre:-)

tölgyes 2010.06.17. 21:35:43

@Dohányzó Zsiráf: Ezzel szemben fesztelenül folyik a keresztény egyházak gyalázása is (a nem keresztényeké szintén).. Az állam alkotmányos erejű nemzetközi szerződéseket semmibe vesz.. felrúgja az egyházakkal kötött szerződéseket... Tehát ez a joggyakorlatban nem érvényesül.

Nekem kicsit olyan érzésen van mi nt a 70-es években, amikor egy felsőoktatási intézmény felvételi bitzottságának tagjaként szót emeltem azért, hogy egyházi intézményekbe végző gyerekeket ne zárjanak ki az egyetemről..Az alkotmányra hivatkoztam, mert ott is benne volt a szövegben a mondat: "A Magyar Népköztársaság alkotmánya mindenkinek lelkiismereti szabadságot biztosít.." Amikor ezt idéztem döbbent csend lett, majd a minisztérium képviselője azt mondta "Az elvtárs még túl fiatal. Az alkotmány szövegét nem úgy kell érteni, ahogy maga érti."

Most se kell úgy érteni..ha egy jogszövegbe belekerül a lelkiismereti szabadságnak megfelelő mondat, akkor megindul a hujjogás.... vagy megteszik azt, hogy felrúgnak nemzetközi szerződést is, miközben jogokat sértenek.

Tehát megismételem: nincs garanciális elem a mai alkotmányban sem.

tölgyes 2010.06.17. 21:36:31

Megismétlem: az alkotmány történelmi értékei nem jelentik a Szent Korona Tan beépítését. az alkotmányba.

Brain$torming 2010.06.17. 21:37:08

Zsidókám, nyugodtan kimehetsz Izráelbe, ott nyugodtan elgondolkozhatsz azon, miért nem akarnak veled együtt tanulni az ortodox zsidók?
Ja, ők lehetnek kirekesztőek?
Bocsi.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 21:46:08

@tölgyes: nyugalom, ha hazánkban üldözni fogják a keresztényeket, akkor én fogok legelőször a védelmükre kelni, mint eddig is keltem több esetben is neosztálinista ateistákkal szemben.

Viszont itt a keresztények egyenlőbbek, polgárabbak kivánnak lenni. Előjogok, favorizálás viszont nem jár nekik. Az is érthetetlen, hogy az állam miért dotálja a kereszténységet és egyházait egy piacgazdaságban? Ha annyira jók az elveik és annyira igény lenne rájuk, akkor miért nem élnek meg saját maguk állami támogatások nélkül.

www.virtus.hu/user_gfx/20060112/tn_aid825_20060112221454_523.jpeg

www.virtus.hu/user_gfx/20060129/tn_aid825_20060129155900_163.jpeg

vilagnezet.blog.hu/2010/02/08/keresztenynek_lenni_ego

Martian (törölt) 2010.06.17. 21:51:55

@Oknyomozó: "El kellene olvasni mit mondott Engels, kiből lesz a hívő. Egyrészt abból, aki elvesztette önmagát, másrészt abból, aki még nem találta meg önmagát."

Engelsnek nincs igaza... elsősorban abból lesz, akit az elkárhozás félelem-vallásában nevelnek fel.
Ha a valódi lelki szabadság lenne a kereszténység felvételének alapja, jó ha tizedennyi "hívő" lenne.
Az önismeretet, a válaszokat a Nagy Kérdésekre lehet keresztény dogmatika nélkül is keresni... sőt, igazából jobban lehet keresni, még ha pl. buddhista is az ember.

tölgyes 2010.06.17. 21:54:21

@IGe: Megteheti! Sőt már évek óta tennie kéne!!!! Az egyházi iskolákban folyó képzéstől évek óta elvonják a nemzetközi szerződésben is vállalt támogatást..Miközben a hozzáadott értéket nézve az egyházi iskolák kimagaslóan a leghatékonyabbak.

Spanish VVax 2010.06.17. 22:00:58

A szent korona tan egy tudománytalan, az emberi butaságra, tudatlanságra, hiszékenységre és a népi spirituális legendákra épitő humbugkatyvasz. Elolvastam, kösz, nem kérek belőle.

Előrángatása nem más mint egy tizenkilencedik századi restaurálási kisérlet a magyarok kétségbeesett identitáskeresésében.

Zorbán igy akarja előkésziteni magának a trónt...ez teljesen nyilvánvaló.

tölgyes 2010.06.17. 22:09:19

@Spanish Vax: Ön hol olvasta, hogy Orbán a Szent Korona Tant be akarja építeni az alkotmányba????.. A tan abból a szóösszetételből nem vonható le hogy figyelembe kell venni "alkotmányfejlődésünk történelmi értékeit."
A cikk írója, aki erre következtetett ebből a félmondatból, az egyszerűen ostoba.

Az ugyanis tagadhatatlan tény, hogy a 1949 előtt a országnak TÖRTÉNELMI ALKOTMÁNYA VOLT (Ahogy az angoloknak ma is az van) .. és ennek tagadhatatlanul voltak értékei.

baliquez 2010.06.17. 22:10:51

Nekem tökmindegy de a gonosz kis bosszúálló igazmondó törpét ne koronázzák meg mert elbujdokolok Kubába.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 22:11:10

@tölgyes: Hát igen a szocializmusban annyira üldözték hazánkban az egyházakat, hogy a legtöbb egyházi vezető szép kis besúgó lett. A vallási iskolák is működtek. A vatikáni szerződést inkább ne említsd, mert szégyen annak az ALKOTMÁNYBIRÓSÁGI vizsgálata. Az akkori alkotmánybírók ilyen-olyan vallási szervezetetek elkötelezett tagjai voltak. Kihozták, hogy nem alkotmányba ütköző, holott egyértelműen az.

Nem az ellen van kifogásom, hogy ne kapjanak az egyházi iskolák állami támogatást, kapjanak, de ne ilyen törvénytelenül és pofátlanul.

A Cseheknél a kormány elfogadta a parlament meg visszautasította a vatikáni hasonló sarcot. Még is vannak ott is vallási iskolák.

Nos nézd csak kik dönthettek egy ilyen kérdésben akkoron és a lista nem is teljes:

Dr. KILÉNYI Géza
Publikus cím:
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338- 4640.

Dr. Zlinszky János
Publikus cím:
ázmány Péter Katolikus Egyetem, 1088 Bp., Szentkirályi u. 28. Tel.: (1)338-4040.

Dr.SÓLYOM László
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. tszv. egy. tanára.
Dr. TERSZTYÁNSZKY Ödön
1996- a Pázmány Péter Kat. Egy. JTK polgári eljárásjogi és iparjogvédelmi oktatója.

Dr. VÖRÖS Imre
1990- a Keresztény Isk.testvérek tanító szerzetesrend ügyvivoje.

Dr. Lábady Tamás
Született 1944-ben. (volt)Alkotmánybíró. Az Alkotmánybíróság (volt)helyettes elnöke. Kandidátus. Magánjogot tanít a JPTE és a PPKE jogi karán. Nős, feleségével a Házas Hétvége Katolikus Lelkiség pécsi régiójának a felelőse

stinki 2010.06.17. 22:13:54

@Spanish Vax: legföbb ideje volna azt a cifra sapkat a zorban fejebe huzni! rögtön tele lenne szarral az a szent edeny, akarom mondani, korona...

Senkifia 2010.06.17. 22:14:48

@IGe: nem, ez nem statisztikai hazugság,hanem tény. az hogy te nem mentél el, nem azt jelenti,hogy a fideszt nem támogattad,hanem SENKIT nem támogattál. ergo a tiltakozásod arányosan oszlik, és a fidesznek megmarad az érvényes szavazók kétharmada. és mellékesen, ahogy egyszer egy liberális mondta: aki nem veszi a fáradtságot,hogy elmenjen, és tiltakozásképp érvénytelenítsen egy szavazatot, az a következő 4 évben nincs mit kommentáljon, se pro se kontra,hogy ki mit tett vagy nem tett a kormányban,vagy ellenzékben. szóval lehet hazugágról beszélni,meg ja én nem mentem el szavazni-meséket mondani. a tény, hogy akit érdekelt annyira,hogy elmenjen, kétharmados többséget adott a fidesznek. Tudod, olyan ez,mint a lakógyűlés. 18 órára meghirdetik, x-y pontokról kell majd szavazni. ha szavazásképtelen a gyűlés,mert sokan nem jönnek el, akkor 18:20kor megismétlik, és akkor részvételi aránytól függetlenül döntőképes. és ha én megyek el egyedül, te meg otthon tévézel,akkor az van,amit én akarok,és neked meg nincs mit kommentálni. ennyi.

hammer 2010.06.17. 22:15:09

Egy rakás félművelt vagy teljesen műveletlen ember hablatyolása olvasható fentebb hosszan.
Sem a történelmet, sem a jogtudományt, és pláne nem a jogtörténetet nem ismeri a legtöbb.
Semmi "anakronisztikus" meg ciki nincs a szent korona tanban. Az angoloknak történeti alkotmányuk van, nem írott. Érdekes, ezt minden libsi joghallgató tudomásul veszi. A magyar szent korona tan, a magyar történeti alkotmány volt, egészen a gusztustalan, mesterséges és rendkívül antidemokratikus és korszerűtlen írott alkotmány előtti időkig.
Az ateizmus és az etnomazochizmussal kevert hagyománygyűlöletben nincs semmi "haladó". Sőt, rohadtul ciki. A szent korona tanban nincs semmi anakronisztikus, viszont Engels az, akitől valamelyik félművelt szerencsétlen kretén itt idézget.
A történelmünk és hagyományaink megvetése nem haladó és modern, hanem szánalmas és ostoba.
A szent korona tan egyidős az angol történeti alkotmánnyal. Az angolok (és az egész angolszász világ, pl az amcsik, ti szegény buta, liberális kis ostobák) nem csak büszék rá, de ma is ezt alkalmazzák. Nekünk miért is kellene szégyellni? Miért is lenne anakronisztikus? Mivel modernebb a szovjet sz@r?
A szent korona tannak és Istennek is ott a helye az alkotmányban, Engelsnek meg a liberális "modernizmusnak" pedig a történelem szemétdombján.
Ha pedig valamit nem értetetek olvassatok, művelődjetek, tanuljatok. Tudom, hogy nehezebb mint a pökhendi fröcsögés, de hosszú závon megéri:)

stinki 2010.06.17. 22:15:17

@tölgyes: es ön hol szokott szopni? a bazilikaban vagy a matyas templomban?
te barom

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 22:20:21

Tóta W. - BKV és az egyházi mutyi
2010.02.20. 05:07 IGe

"Istenek alkonya: A MutyiBirodalom megrendülése." Avagy a kereszténység politikai lobbija és nyomulása mennyibe is kerülhet nekünk?

vilagnezet.blog.hu/2010/02/20/tota_w_bkv_es_az_egyhazi_mutyi

...Míg I. Viktor 4 év alatt "csak" 2.75 -szeresére emelte az egyházak közpénzből történő állami támogatását, 2002-ben a Medgyessy kormány költségvetési tv.javaslata szerint egy év alatt több mint a további duplájára emelkedett 33.23 milliárdról 67,7455 milliárdra! (Tehát ez egy hír 2002, 2003-ből)

"Az SZDSZ kimutatása szerint az egyházak 2004-ben mintegy 36,5 milliárd forint költségvetési támogatásban részesültek. A mi kimutatásunk szerint, – ami nem teljes –, ez az összeg 92,2528 milliárd forint volt" forrás az MSZP honlapjáról (ez meg 2005-ből eredő hír)

Mekkora korrupció és káosz lehet ott, ahol 3 szoros az eltérés a két kormánypárt kimutatásában? Mára ez már átlépte és meghaladta a az évi több száz milliárdos szintet... Nos ebből már van mit visszaosztani különféle trükkökkel a pártoknak és hát nem is véletlen, hogy a legtöbb párt látensen, vagy nyíltan dörgölőzik a nagy hazai egyházakhoz. Nos ha itt is kiborulna végre a bili, akkor nem lenne olyan kelendő a kenetteljes kamuzás.....

Iparos 2010.06.17. 22:26:53

@IGe:
Te kis agent provi :)
www.ateizmus.abbcenter.com/
mek.oszk.hu/05200/05266/index.phtml
Gondolom ezek a te katekizmusod és Bibliád. :)

Nálunk a kollégák a vallástudományi tanszéken Máthé Tóth vezényletével már foglalkoznak veletek.

Horváth Pál vallásfilozófus a meg. elődadó. Kurzusterv: 1. A vallás mint bölcseleti téma és a vallásbölcseleti hagyomány 2. A filozófiai teológia rendszerei 3. Fenomenológiai vallásfilozófiák 4. Analitikus irányzatok 5. Az ateizmus mint vallásfilozófia 6. Isten léte és mibenléte 7. Antropológiai és morális vallásértelmezések 8. "Az ördög és a Jóisten" 9. Örök élet, halhatatlan lélek 10. A hitről és a tudásról Kötelező irodalom: Richard Schäffler: A vallásfilozófia kézikönyve, Osiris, Budapest: 2003. További irodalom: B. Davies: Bevezetés a vallásfilozófiába, Kossuth, Budapest: 1999.; N. Fischer: A filozófusok istenkeresése, AMATECA 2., Agapé, Szeged: 2001.; Mezei B.: Vallásbölcselet 1-2., Attraktor, Gödöllő: 2005.; Turay A.: Istent kereső filozófusok, SZIT., Budapest: 1993.; R. Swinburne: Van Isten?, Kossuth, Budapest: 1998.; Horváth P.: Vallásfilozófia és vallástörténet, Harmattan, Budapest: 2006.

Iparos 2010.06.17. 22:34:43

upsz elírtam:
Máté-Tóth

tölgyes 2010.06.17. 22:36:43

@IGe: Kinek az érdekeit szolgálta a szocializmus besúgó rendszere???? Kik voltak azok, akik ezt a besúgó rendszert kiépítették? Kik voltak azok aki az embereket a besúgásra rákényszerítették?? Abból amit ideírt az derül ki, hogy ezekről a kérdésekről még soha nem gondolkodott.

Akkor röviden. Az előző rendszer hivatásos, FIZETETT politikai apparátusainak(MSZMP, KISZ, SZOT, MUNKÁSŐRSÉG stb.), munkatársainak (ma is vezető politikusok: Gyurcsány Ferenc, Kis Péter, Lendvai Ildikó, Szűcs Erika stb.)érdekeit szolgálták a besúgók. Ők voltak a rendszer haszonélvezői és működtetői.

Én hajlandó vagyok elismerni, hogy az egyház tagjai között épp úgy mint a két háború közötti időszak arisztokratái, kispolgárai, középosztálybeli tagjai között voltak jellemhibás emberek, akik besúgok lettek.. de a többségüket durva eszközökkel kényszerítették erre..Gondoljon Esterházy Péterre, akinek az apját szintén beszervezték.. és Ő még jelentett is.

Az egyház se volt mentes a besúgoktól. A rendszerváltás előtt a katolikus püspökök közül 4, vagy 6, a református püspökök közül mind a 4, az evangélikus egyház püspökeii közül pedig 2 besúgó volt..Ehhez tegye azt hozzá, hogy a püspököket AZ ÁLLAM NEVEZTE KI!!! AZ EGYHÁZAK VEGZÁLÁSÁRA PEDIG EGY KÜLÖN HIVATALT IS FENNTARTOTTAK.

Ha az előzményeket is megnézi, akkor egy kicsit többet is megért ebből. Ravasz László püspököt az állam lemondásra kényszerítette, helybe a kolaboráns Bereczky Albertet nevezték ki. Ordas püspök (evangélikus) nem volt hajlandó a besúgásra.. őt emigrációba kényszerítették Svájcban halt meg. Mindszenthy bíboros ellen koncepciós pert kreáltak, börtönbe zárták.. majd hosszas nemzetközi alkudozás után engedték ki az országból..több katolikus papot meggyilkoltak

Ha mindezeket a tényeket csak egy kicsit végiggondolja, akkor rá kell jönnie, hogy álláspontja nem csak cinikus, de aljas is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 22:38:05

@Iparos: Az adott hely úgy látom Viola Zoltán neosztálinista ateista félőrült műve. Annyi közöm van hozzá, hogy az egyik általam alapított vallás tagja kívánt lenni és feladtam neki egy vizsgafeladatot, de megbukott rajta. Van több elítélő cikkem róla. Pölö:

www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=1490

Mété Tóth Andrással szoktam levelezgetni és legutóbb, ha Magyarországon lett volna együtt szerepeltünk volna egy órás tévévitában. Üdvözlöm és bármikor állok szívesen a segítségére bármiben.

Ha érdelek ez a téma, akkor érdemes lenne mondjuk ezt elolvasnod és értékelned érdemben:

vilagnezet.blog.hu/2007/05/01/anzelm_istenerve_avagy_az_emberi_ostobas

neurotikk! (törölt) 2010.06.17. 22:38:07

@Muad\\\'Dib:
:DDDD
Ilyen kepmutato es vegletesen tulzo boffenet varhato volt. : )))
Jah, ma mindenki kepletes sarga csillagot hord es szerencsetlenul erzi magat az orszagban, meghozza azert, mert egy elavult alaptorvenyunk van. Csakis!

Igen, ez az elsorendu probelma ma, ez a vilag osszes bajanak az okozoja, teljesen atirjuk minden pontjat a kurva kommunistak alkotmanyanak es onnantol fellelndulunk mint az USA! Es meg a kerites is kolbaszbol lesz.

Gratula. Jol elvagytok az alomvilagban.

Hat jo szorakozast a kis idiota jatekokhoz, kell a nepnek a cirkusz, hat most megkapjatok.

A kenyer reszrol ellenben itt mindenki elfeledkezik. Foleg azok akiknek nagyon nagy felelosseguk van az allampolgarok kepviseletevel!
Baszott jol megy egyeseknek, foleg a mas farvizen bejutott tulfizetetteknek. A kenyer mar nem kerdes nekik, ertheto, nekik foloslegben van, csak a cirkusz fontos.
Ugyes.

En is megmagyarazom, hogy ertsd:
A tobbsegnek, batran merem mondani, hogy tobbsegnek, sokkal nagyob baja is van mint a tortenelmi dolgokon nyafogni es ragodni. Ezer ag huzza, es ennek nagyon nagy resze a tulburjanzo es nem hatekony allami szabalyozasokbol fakad, ami azokon mulik akik most elfoglalatak a hagyomanyokkal.
Fuggetlenul attol beirjak e azt a ket szot az alaptorvenybe, hogy 'szent korona', vagy azt hogy 'tortenelmi hagyomany', vagy barmi ami felmerult mostansag a kisebb parlamenten kivul, az szart sem szamit, attol meg nem fog mukodni se ma se holnap!!! Massal kellene foglalkozni most, hogy biztositsak a mukodest.
Kapis?!
Nem erted, mi?1
A tulnyomo tobbseg nem er ra hagyomanyokkal foglalkozni, mert ugy megnehezitik az eletuket MA a kozeletiek egymas meg a tortenelem seggeben bujkalas kozben elhanyagolt fontosabb feladatukkal, hogy majd beledoglenek!

Konyorgom, lojunk le mar mindenkit akire ra lehet fogni hogy csunyat csinalt valaha barmit es foglalkozzunk mar azzal a kurva jovovel is vegre!!! Leszarom az elmult husz ev multvajkalasat es mindenkepp maskent csinalasat, meg a kommunista idoszakot is, elmult, foglalkozzunk mar azzal hogy kitalaljuk hogy a legoptimalisabb ma es a jovoben.
Mukodtessuk a dolgokat!
Bar az kurva nehez feladat, tudom, ertem en, nehezebb mint regmult, regen mukodo elveken, masokon meg a multon szajtepni, tudom, ertheto. A ma mukodo elveket vagy a jovo elveit megtalalni mint ahogy a regi idok emberei megtettek az allandoan hivatkozott fasza regi alaptorvenyeikben az o jovojukre, a nekunk mar multra, az nem megy, konnyeb masolni regi korulmenyek kozott mukodott regieket.
Tokom tele van hogy a sok fontoskodo torteto elszallt selejt a tortenelem seggeben bujkal evrol evre. Mikozben rohad korulottuk minden. Elalelva simogatjak a nagyi ekszeret a sajat szarukban furodve. Nyugdijak, egeszsegugy, burokracia, eladosodas, ezek mind mind kevesbe fontos mint a szent korona tan meg tortenelmi hagyomanyok kifejezese, ezen kell agyalni inkabb? Gratula.
Feloluk szet is eshet az egesz fasszsag, nem fogjak eszrevenni mert a multon ragodnak allandoan.
Hulyek.
De a legenyhebb fogalmazas szerint is abszolut felresiklott a prioritaserzekuk...
Megyek is innen a faszba, tenyleg Gyurcsannak van igaza.

tölgyes 2010.06.17. 22:42:07

@stinki: Olyat, hogy barom.. én is tudok írni.. még ennél cifrábbat is, de ehhez még egy tyúknyi ész se kell.. de Önt is kérem: mondja meg miből következik, hogy a Szent Korona Tan része lesz a magyar alkotmánynak.. mert a történelmi alkotmány értékeiből ezt a következtetést nem vonhatja le.. mert nekünk történelmi alkotmányunk volt akár csak az angoloknak..:)

-JzK- 2010.06.17. 22:43:40

Ajánlok néktek link formájában egy kis olvasnivalót, ha már a kereszténység, mint olyan - is szóbakerült:
maranatha.uw.hu/kijezus.htm
www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0904/gabriel.htm
mek.oszk.hu/05300/05394/05394.htm
mek.oszk.hu/07800/07883/html/index.htm

tölgyes 2010.06.17. 22:45:33

@neurotikk!: Kérem intézze már el, hogy Gyurcsány legyen a MASZOP elnöke.. ő majd felszámolja a pártot.. már majdnem sikerült neki, de sajnos lemondott!!!:::)))

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 22:51:16

@-JzK-:

istenteszt.blog.hu/

1 millió forintos kihívás ateistáknak
2007.10.20. 03:07 IGe

1 millió forintot fizetek annak, aki a tudományos igényességgel létrehozott, Általános Isten meghatározása istenérvemet, levezetésemet cáfolni tudja. Logikus és racionális érvekkel írásban, vagy bemutatással, demonstrációval hogy az alapjaiban hibás...

Iparos 2010.06.17. 23:02:59

@IGe:
Szép történet ez a Viola Zoltánról. :)
Anzelm dolgáról pedig csak annyit, hogy informatikus, matematikus és fizikus lévén a logikáról és a véges axióma kijelentésekről a jó öreg Gödel jut eszembe, így nem is értem hogyan gondolták hogy ez így bizonyítható lesz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 23:12:07

@Iparos:
Jómagam automatizálási fejlesztőmérnökként, azaz CNC gépek tervezőjeként kezdtem a pályámat. Logikából nekem szakmámból kifolyólag jónak kellett lenni. Ja és amit terveztem, annak működnie is kellett.

Gödelnek is van egy úgynevezett istenérve, de az azért is fura, mert sohasem publikálta. Maga is viccnek szánhatta. A halála után lelték meg, de az is gyakorlatilag Anzelm érve. Erről is van több írásom:

Gödel ontológiai istenérvének a cáfolata
2008.07.24. 10:15 IGe
Régebben már megcáfoltam Anzelm istenérvét is és talán még Gödel is kiérdemli, hogy foglalkozzam vele.

vilagnezet.blog.hu/2008/07/24/godel_ontologiai_istenervenek_a_cafolata

Ezt tényleg érdemes elolvasnod, mert a paradoxon elméletek is vannak benne. Mert vannak feloldható és feloldhatatlan paradoxonok.

stinki 2010.06.17. 23:12:10

@tölgyes: hat lebarmozni valakit, valoban nem igenyel különösebb felkeszültseget, de jelen esetben, a teged es a masik templomhülyejet olvasva, abszolut helytallo...

Iparos 2010.06.17. 23:21:40

@IGe:

Köszi!

Nem túl szép a guglifész rólad. :)

"Nocsak, nocsak. Lehet, hogy Iván Gábor Elemér visszatér?"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 23:34:46

@Iparos: "Nem túl szép a guglifész rólad. :)"

Ezen mit értesz??? Nem értem a zsargont.

Ha esetleg "Iván Gábor Elemér" szóösszetételre való google rákeresésre érted, akkor van rá tudományos magyarázatom:

vilagnezet.blog.hu/2007/08/31/remelem_bosszantom

Ajtony 2010.06.17. 23:37:36

@Oknyomozó: Érdekes, az elfelejtetted kiből lett "engels", mit hoztak a részben nevében uralkodó gazemberek. Vagy ez neked kedvezett? Hülye kérdés, persze.

Ajtony 2010.06.17. 23:41:06

@IGe: Szia IGE! látom a "gumicicád meg, -és jól van" :-)
Örülök, hogy topon vagy.

stinki 2010.06.17. 23:45:28

indy.media.hu/node/4600
kis aprosag ennek a seggfej ivannak a megismeresehez...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 23:47:14

@Ajtony:

Tudod, igazán nem értem a katolikusokat,
sem a múltban, sem a jelenben.
Öltek az életért,
harcolnak a békéért,
gazdagszanak a szegényekért,
szeretkeznek a szüzességért,
kiközösítenek a toleranciáért,
gyűlölnek a szeretetért.

Iparos 2010.06.17. 23:48:02

@IGe:
Igen, és a Wikipédia, vitafal, zoknibáb. :)
Mindegy. A Gödel istenérv cáfolat tetszett. :)
Bár én máshol fogtam volna meg.
Jó éjt!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.17. 23:59:37

@Iparos:

Gödel istenérve. Nos ezeket régebben munka mellett írtam szórakozásból. Érdekelne a más fogalmazásmódod. Egyszer ha ráért beleírhatnál az adott posztba. Engem is érdekel, mert ne tudni, mikor lelek rá egy új gondolatra.

A magyar wikipédia tele van hitkomisszárokkal. Te is tudod, hogy valamilyen indok kellet hozzá, hogy eltávolíthassák az olyan személyeket, akik igazolni tudták, hogy II. János Pál pápa nem lehet pacifista, hanem inkább háborús felbujtó, I. István nem volt a magyar állam abszolút alapítója, hanem max az első magyar királyi államé. Aki létrehozta egy lexikonban a TUDOMÁNY szócikket, ami addig több éven keresztül senkinek sem hiányzott, mert akkor a pápák meseszerűen kiszínezett és kiszépített élettörténeteinek szócikkei fontosabbak voltak. Tudod ez a hatása, ha az RKAT-nak van informatikai képzése. Erre használják.

Amikor már egyértelműen láttam mire megy ki a játék, direkt csináltam mítoszt magamból. A mai napig ott vagyok a szerkesztők kollektív tudatában, de írok a valóságban is. Számomra ezek amolyan kis társadalmi modellezések, helyzetelemzések voltak.

Eléggé sok saját és mások által írt kritikai cikk található ebben a rovatban a wikipédiáról, de ezt biztosan nem lesz időd elolvasni, mert túl sok adat.

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=list&where=2751

Viharzóna 2010.06.18. 00:19:05

"Fontos, hogy megtanuld: nem szerethet téged mindenki.
Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett..., zamatos..., kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek akik, nem szeretik a szilvát. Meg kell értened: hogy te vagy a világ legfantasztikusabb szilvája, és valaki akit kedvelsz nem szereti a szilvát, megvan rá a lehetőséged, hogy banán legyél. De tudd ha azt választod, hogy banán leszel, csak középszerű banán leszel. De mindig lehetsz a legjobb szilva. Vedd észre, hogyha azt választod, hogy középszerű banán leszel, lesznek emberek akik nem szeretik a banánt. Töltheted életed további részét azzal, hogy igyekszel jobb banán lenni, ami lehetetlen hisz te szilva vagy, de megpróbálkozhatsz megint a legjobb szilva lenni..."

Ezt üzenem minden kommentelőnek, valamint az alkotmányt módosítani akaró, MSZMP csöcsökön felnőtt nagy " bölcseinknek" , akik az elmúlt negyed évszázadban tudták, hogy hová kell helyezkedniük
.
De mostanára az "agyuk" szelektíven kitörölte a " munkásmozgalmi múltjukat".

Azért senki se feledje A Magyar Népköztársaságban legalább kettő és félmillió " kommunista volt" ,- nem volt , csak az érdekük fűzte őket ahhoz az egypárthoz, hogy haladjanak felfelé bármi áron- akik mos hirtelen vallásossá vedlettek.
(A helyzet most ugyanaz, csak másképpen hívják a pártot és máképpen a vezért.)

Dicséretes és hazafias cselekedet. De Ők vajon bele mernek-e nézni a tükörbe?

Mit mesélnek az unokáiknak a múltról?

Hazudnak, vagy igazat mondanak?

Nem vagyok gyakorló vallásos ember , de a Tízparancsolat egyik pontja azt írja: Ne hazudj! No ehhez tartsuk magunkat.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.06.18. 02:19:43

"Hát valahogy így tekinthetünk a Szentkorona-tanra is. Idétlen, béna, elavult, anakronisztikus, de a miénk"

Ja. A tiétek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.06.18. 02:23:48

@Viharzóna:

"Nem vagyok gyakorló vallásos ember , de a Tízparancsolat egyik pontja azt írja: Ne hazudj!"

Ezt speciel pont nem írja...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.06.18. 09:12:37

@dark future:

Ajánlom a témában írt cikkemet:

Publicisztika
10 butítás, amit sokan 10 parancsolatnak hisznek
IGe - 2006.03.31 18:57

Az üttörőknek és a kisdobosoknak is volt 10-12 pontja, aztán rájöttek az emberek, hogy az csak egy torz ideológiát szolgált. Nincs ez másként a biblia mitoszmesekönyvben leírt 10 butasággal sem.

Még a mesében Mózes is összetörte a butaságát, ami több volt, mint önkritika. Mások ezt persze felkarolták hatalmi eszköznek. Egészítsük csak ki helyesen az értelmezést, amit a történelem igazolt tettekkel és tényekkel:

1. Ne tisztelj más isteneket, mert csak a miénk Über Alles
2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd, mert ezt csak nekünk és a mi Führerjeinknek szabad.
3. Isten nevét hiába ne mondd, mert még kiderül, hogy kb 10.000 van belőlük.
4. Szenteld meg a hetedik napot, és járj ideológiai továbbképzésre és hülyitésre a templomoknak nevezett pártházakba.
5. Tiszteld apádat és anyádat, és WC-zés után moss kezet.
6. Ne ölj, mert azt csak nekünk szabad.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj), mert ha már mi nem kefélhetünk egy jóizüt, akkor te sem.
8. Ne lopj, mert nem szeretjük a konkurenciát.
9. Ne tégy hamis tanúságot, mert hazudunk mi helyeted is.
10. Ne kívánd, ami embertársadé, mert az nekünk jár.

Átvernek? ne hagyd magadd!!!

popoper 2010.06.18. 10:23:12

jelentem a szent korona tan volt az a tan amely az akkori irányító réteget és a királyt fogta meg.az egyik legnagyobb dolog a honfoglalás után.nem hülyeség.

medveir 2010.06.18. 14:48:37

@Oknyomozó:
Idióta!

Hogy a francba lenne a kesergő a mi gyönyörű Himnuszunk!
Hazaszeretet, bölcsesség, példamutató értékrend - és a múlt tárgyilagos leírása.

A LEGFONOTSABB DOLGOG, AMIT KÖLCSEY KÉR - és vele együtt igen rég óta minden tisztességes magyar, akár ateista-vallású, akár más:
JÓKEDVET. Ez a helyes értékrend alapja, ahol a jókedv, a boldogság áll a bőség előtt.
És hogy megbűnhödtük a jövendőt is? Erkölcsi alapja megvan hát Hazánknak ahhoz, hogy Isten megáldja. Aki szerint ez kesergés, az fogja be a mocskos száját, ahelyett, hogy szent Himuszunkat becsmérli!

medveir 2010.06.18. 15:04:01

@stinki:
ez nagyon stimmel, mert a katolikusok szerint Mária tiszteletes edény, meg még ki tudja milyen... sok más jelzővel illetik az edényt.
Na de embert nevezni edénynek... ez a kat. istentelen tan. De akkor Vikinek fejre kellene állni, mert az edényt csak nem akarja a fejére borítani - vagy mi.

medveir 2010.06.18. 15:16:15

@neurotikk!:

Amikor jöttek diktátorok, akkor is voltak nagyon-nagyon szegény emberek. József Attila éltében alig lakott jól, és mégis képes volt nemzeti-nemzetközi gondokkal fogalkozni.

Az ideológia nem szelektál - nem a megélhetés a szempont, hanem az, hogy minél gyorsabban terjedjen. Először csak demokratikusnak látszó eszközökkel, aztán, hogy meg van az ideológiai, törvényi alap a diktatúrához, olyan brutálisan, ahogy csak lehet.

Horthy idején az iskolás gyerekeknek KÖTELEZŐ volt vasárnapi misére menni, és ha a mocskos ítészek úgy döntöttek, el vehették a szülőktől a gyereket azzal az indokkal, hogy nem megfelelő módon - istenesre - neveli a SAJÁT GYERMEKÉT.

A francos-koronás-alkotmánymódosítás ehhez készíti a talajt. Ha az Alkotmány módusolna a VénekTanácsa szája íze szerint, AZ MINDEN ESZKÖZT KIVENNE AZ EGÉSZ ORSZÁG KEZÉBŐL.

Jön egy törvényjavaslat, s a reakció: ALKOTMÁNYELLENES. Oszt még igaz is lenne. Mert, ha a törvény tisztességes, akkor a bemocskolt Alkotmánynak tuti ellentmondana.
Ezen tessen elgondolkodni. És egy kicsit hangosabban gondolkodni. A templomban nénike még nem biztos, hogy hallja.

neurotikk! (törölt) 2010.06.19. 03:34:08

@medveir: Nem biztos, hogy kovettelek.
Talan masra reagalok mint gondoltal.
De.
Jozsef Attila egy es egyszer volt. Ha nem tevedek.
Es. Igazan ehes (nem Jozsef Attila) embernek nincs alkotmany. Szerencsere ide nem fogunk mar eljutni, asszem.
De tovabbra is, ideologia csak onnantol van, hogy raer az ember....bocs
Kerdezd meg a ma es itt elo gazdasagi rabszolga nem Jozsef Attilakat, vajh, mit gondolnak a bemocskolt alkotmany elmeleterol. Ugy ertem szemelyesen, szembol szembe kerdezd meg. Nem beszelve a megelhetesi torvenyszegokrol. Vajh, nekik szamit minek mond ellen egy torveny, hm?

Szoval szalljunk le az eszmek felhoi kozul, mert abbol nem elunk meg, es ha nem elunk meg akkor nincs akinek eszmei legyenek. Ugyebar...

Art Mooney 2010.06.19. 18:09:51

@alessandri: ez az elképzelés nem változtatja meg azt a tényt, h a ballib bicskanyitogató, arrogáns felsőbbrendűséggel közelít ahhoz a "sajnálatos" problémához, h nem mindenki gondolkozik ugyanúgy, ahogy ők.

hiszen mint tudjuk, a más/másság is csak addig szép és tolerálandó, a véleménynyilvánítás szabadága is csak addig terjed, amíg az a más az nem jobbos... onnantól már fasisztanáci reakciós eltörlendő. fő a következetesség!

Art Mooney 2010.06.19. 18:22:39

már foglalt 2010.06.17. 17:43:34

"1. hogy jön ez az én állításomhoz, és egyébként is melyikhez?"

már foglalt 2010.06.17. 15:11:31 - "Azt pedig, hogy egy csoport miért ugyanazt mondja, valójában érdektelen kérdés, mert bármilyen szellemi közösségre ugyanúgy rásüthető."

visszaolvastam, a fonalat viszont én vesztettem el a hivatkozások tengerében. a cáfolatom helyesen: még ha igaz is lenne, h bármilyen csoport ugyanazokkal a panelekkel építi fel ideológiáját, nem következik ebből, h érdektelen kérdés, h a ballib értelmiség 2010-ben miért használja az elődeik arrogáns, kirekesztő, elitista paneljeit (miközben épp ezen hibák mentén támad mindenki mást).

azaz nem vizsgálom, h első állításod igaz-e, mert az állítás és a konklúzió közti logikai kapcsolatot támadom.

"2. persze hogy nem tudsz egyetérteni, de az emberek többsége inkább barátok köztöt néz, és azt se tudja mi az a pántlika"

a barátok közt népének nem fáj a pántlika az alkotmányban, de még ebből a rétegből is van, akinek fáj, ha Mo. egyes vezetői pld. 23milliórománoznak, később bevallva és bevállalva a szándékos manipulációt, és utólag még büszkék is rá. ebbe bele lehet bukni.

medveir 2010.06.24. 18:38:27

@IGe:

Árpád idején NEM VOLT VALLÁSUNK!!!

Napisten hívei a SZERETETET tartották a legfőbb jónak, és senkitől nem várták azt, hogy bármit is VALLjon.

A szeretetteli élet mutathatja meg egyedül, hogy a Teremtő elvárásait az ember teljesíti.
Nagyon lebecsülöd őseinket, ha azt mondod, hogy a szabad, istenszerető magyarok bárminek a vallását elvárták volna. MI A FRANCNAK KELLETT VOLNA ANNAK A VALLÁS ANNAK, AKI SZERETI AZ ISTENT, A MÁSIK EMBERT ÉS MAGÁT?

A vallást a vallóktól várják el a vallások.

A magyartól szeretet, segítőkészséget, leleményt, kitartást várt az egész kultúra. Ha így élt - Istennek tetsző volt; ha nem - akkor meg minek vallott volna bármi hülyeséget???
MINEK VALLOTT VOLNA BÁRMIT?

Vallás a vallóknak.
Istenszeretet az istenszeretőknek.
Bizonyosság az Istent-tudóknak.

vakvarju 2010.06.27. 20:54:07

@tölgyes: És még néhány név, csak úgy a tárgyilagosság kedvéért: Pintér úr, mint párttitkár + MSZP tag, Fónagy úr, mint párttitkár (Ózdi Kohászati Művek) + MSZMP tag, Orbán úr, mint KISZ titkár, Kövér úr, mint KISZ titkár, Rogán úr, mint KISZ titkár, Áder úr, mint KISZ titkár, Varga úr, mint KISZ titkár. Járai, Martonyi, Matolcsy urak, mint III/2-sek. Szóval seperjük csak a saját szemetünket, aztán segíthetünk a szomszédnak is.