HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Az anarchoszindikalista könyvtáros és a vérkonzervatív történészek

2010.09.20. 13:11 Ratius

 
Életemben nem gondoltam volna, hogy egy platformra kerülök Lendvai Ildikóval. Szégyellem is magam rendesen, de hát annyi mindenkivel árultam már közös gyékényen, hogy ha mindig elbujdokoltam volna szégyenemben, már azt sem tudnám, merre keressem magam…
 
 
Jó társaságban
 
No, most az a helyzet, hogy a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány vasárnap bejelentette, hogy a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél. Erre a szocialisták, élükön Lendvai Ildikóval arról kezdett beszélni, hogy a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, „kiretusálva a baloldali személyiségeket”. „Szabó Ervin nem volt szélsőséges kommunista” - írja Lendvai Ildikó, aki szerint, nehezen elképzelhető, hogy 1911-ben egy szélsőséges kommunistát neveztek volna ki a Fővárosi Könyvtár élére. Sokkal inkább „baloldali szindikalista”, akinek világnézetén, politikai meggyőződésén lehet ugyan vitatkozni, ahogyan megtették ezt kortársai is, sokéves könyvtárosi, majd könyvtárigazgatói munkáját azonban mindenki elismerte.
És, láss csodát, Lendvai Ildikó kivételesen értelmes mondatokat adott közre. Szabó Ervin valóban nem volt az a fickó, aki miatt szégyenkeznie kellene a magyar társadalomtörténetnek. Egy nagyon is értelmes szobatudós volt ő, a magyar szociológia egyik atyamestere, ráadásul olyan társaságba járt, amely társaság némely tagja ma is méltó arra, hogy nevüket megjegyezzük, műveiket el-elolvasgassuk. Függetlenül egyébként attól, hogy egyetértünk-e velük vagy sem.  A Társadalomtudományi Társaság, az első komolyabb társadalomtudományi ismeretterjesztő közösség, a Huszadik Század, az első komolyabb szociológiai folyóirat környékén találjuk Szabó Ervint. Olyanok között, mint az Adyt megelőző költőnemzedék nagy alakjai: Reviczky, Komjáthy, az ugyancsak vitatható életművű, de vitán felül nagyhatású Jászi Oszkár, vagy az egyik kedvencem, a magyar anarchisták profetikus lelkű alakja, Schmitt Jenő Henrik.
 
 
Borzalmas országban
 
Ami közös ezekben az emberekben, az a feudális Magyarországgal való szembenállásuk, illetve egy nyugatias gondolkodási modellhez való csatlakozásuk, a modernizáció szándéka. Aki ma Szabó Ervin baloldaliságát kritizálja, annak fogalma sincs arról a döbbenetesen pocsék országról, amelyben ezek az emberek éltek, és a javítás szándékával felléptek. A századforduló éveire szeretünk úgy emlékezni, mint a boldog békeidőkre, Magyarország a döbbenetes fejlődésének időszakára, ami persze igaz is. Igaz, mint minden részigazság. Mert ennek a békének és fejlődésnek olyan pokoli belső kizsákmányolás és elnyomás volt az ára, amelyről szívesen elfeledkeznek a „konzervatív történészek”. Ez az az időszak, amikor a csendőrsortűz, a kardlapozás hétköznapi hír volt a lapokban, amikor a borzalmas lakásviszonyok miatt dühöngő tüdőbajt morbus hungaricusnak, azaz magyar betegségnek hívták szerte a világon, amikor hárommillió koldus országa lettünk. Ez az az időszak, amikor a király, tetszése szerint feloszlathatta a neki nem megfelelő parlamentet, amikor a választójogért komoly harcokat vívtak a kirekesztetek, amikor valóban csak a kiváltságosak szűk rétegei élhettek úgy, ahogyan mi azt ma természetesnek vesszük. Ez a kor eltűrte a gyermekmunkát és az éhhalált, eltűrte a feudális nagybirtokrendszert és a dzsentrit, eltűrte mindazt a mocskot, nyomort, amelyben szegényei éltek, miközben urai szédületes gazdagsággal tüntettek. Mai szemünkkel nézve az akkori Magyarország egy harmadik világbeli förmedvény, egy Burkina Faso szerű képződmény volt.  
Nem, csoda, ha jelesei mindent elkövettek azért, hogy megváltozzon ez a világ. Aki elolvas egy-két Ady verset, vagy hajlandó a századforduló állami-nemzeti propagandáján túl is észrevenni valamit abból a korból, az pontosan tudja, hogy Szabó Ervinnek és társainak, nagyon is igaza volt. Még akkor is igaza volt, ha azok a megoldási módok - a szocializmus, a szindikalizmus, az anarchizmus - amelyeket a feudális Magyarország megújítására elképzeltek, éppen úgy a semmibe vezettek, mint ahogyan oda vezetett a grófi-úri-dzsentri Magyarország útja is.  
 
 
Becsüld az anarchistákat!
 
Lendvai Ildikó közleményét azzal zárta, hogy most nemcsak a baloldaliaknak, hanem minden demokratának szót kell emelnie „a történelem megcsonkítása” ellen.  Na, itt már – hála istennek - nem értek egyet Lendvai asszonnyal. Merthogy szó sincs a történelem megcsonkításáról. Szerintem szimpla hülyeség, néhány elvetemült, vérkonzervatív seggfej kezdeményezése a névváltoztatás. Olyan emberek lehetnek ők, akik azt hiszik, hogy történelem célja a jelen hitelesítése, s ha megfelelő előképekről nevezzük el utcáinkat, tereinket, könyvtárainkat, akkor majd ezzel demonstrálhatjuk, hogy kik vagyunk, mit akarunk, mit képviselünk. Pedig a történelemnek semmiképp sem célja a jelen hitelesítése. Sokkal inkább valami olyasmi a feladata, hogy megmutassa az emberi viselkedés és gondolkodás sokszínűségét. És e sokszínűségben Szabó Ervinnek nagyon szép szerep jutott. Gondolatai igencsak közel álltak az anarchista felfogáshoz, a hazai anarchista mozgalmak, vagyis inkább mozgalmacskák mindenképpen a magyar anarchisták közé sorolják őt. Gróf  Batthyány Ervin elvtárs és a neognosztikus Schmitt mellett nem is nagyon érdemes több hazai anarchistát megemlíteni. De őket legalább érdemes. Mi több olvasni is érdemes némely művüket. Legyünk büszkék arra, hogy Tolsztoj, Bakunyin Proudhon és néhány nagy név mellett, nekünk, magyaroknak is voltak anarchista teoretikusaink!
S, hogy egyikükről könyvtárhálózatot is elneveztek, az igazán pompás dolog, egyfajta hungarikum. Én legalábbis nem tudok arról, hogy vérbeli anarchistáról bárhol bármit elneveztek volna.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr412309789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.09.20. 23:16:02

"Én legalábbis nem tudok arról, hogy vérbeli anarchistáról bárhol bármit elneveztek volna." - Barcelonában azért befigyelt egy Placa George Orwell :)

Art Mooney 2010.09.20. 23:22:55

"Életemben nem gondoltam volna, hogy egy platformra kerülök Lendvai Ildikóval."

tetováld a kezedre h cavinton

a blog tele van az mszp álláspontját védő-erősítő propagandaposzttal (ahol a zsdsz és az mszp érdeke találkozott)

legalább vállalnád büszkén..

gb2népszava

bruticsello 2010.09.20. 23:28:26

Elég nagy zavar van a fejekben, hiszen a legtöbb hírforrás gondosan elhallgatja ennek a moslék alaknak a magyarellenes kirohanásait:

>>>>>>> A nemzeti érzés minden megnyilvánulása elleni zsigeri ellenszenve még Jászi Oszkár számára is vállalhatatlan volt, aki számos levelében hiába kérlelte a „hazafiatlan póz” levetkőzésére. Pontosan ez az a kérdés, amelyben Szabó nem ismert alkut. Számára a szocializmus nemcsak a társadalmi igazságtalanság, de a retrográdnak bélyegzett nemzeti identitások elleni küzdelmet is jelentette – sőt, utóbbi nélkül az előbbit sem tudta elképzelni. Értelmezésében a hazafiság pusztán „az állam szeretete […], és az alattvalók annyira szeretik az államot, amennyire uralkodnak rajta, amennyi befolyásuk van benne, amennyire az ő […] politikai szervezetük érvényesül benne.” A haza és a nemzet kérdésének ennyire sarkított, végletekig vulgármarxista, primitív osztályharcos szemléletére a hazai szociáldemokráciában korábban nem volt példa.>>>>>>>>>>

madz 2010.09.20. 23:40:34

@bruticsello: forrásmegjelölés? mert ilyen erővel bárkiről lehet rittyenteni bármit

jó poszt, végre valaki korrekten próbálkozik

én58 2010.09.21. 00:01:09

Magister dixit - gondolja? a posztíró

vargánya 2010.09.21. 00:02:41

Kedves Ratius!
Azért azt érdemes lenne elolvasnod, hogy mi volt (ekkor már) a Társadalomtudományi Társaság. Ajánlom ezügyben John Lukács: Budapest 1900 c. munkájának "A bajok gyökerei" c. fejezetét !

egyenlítő 2010.09.21. 00:24:17

No és nem mindegy, hogy szociáldemokrata, kommunista, vagy anarchoszindikalista volt-e? Az ő alkotása a közkönyvtárrendszerünk.

Természetesen mindegy, hiszen forradalom van.

TroppauerHümér 2010.09.21. 00:30:13

Nehéz kérdés ez a nemzeti érzéssel.

Ha azt mondjuk, hogy a haza védelmében meghalunk a háborúban, hogy ne erőszakolják meg a barátunk feleségét a győztesek, vagy akár csak összeszedjük a szemetet az erdőben, vagy csak befizetjük az adót, hogy legyen orvos az öreg néninek is, vagy magyar árút veszek, akkor pozitív.

De nekem sem hiányzik, hogy egyes szlovákok vagy románok leköpjék az autót, amiben ülök, vagy megverjenek mert magyarul beszélek. Ha a második típusú nacionalizmus ellen lépett fel, azt meg lehet érteni. ez elsőben pedig van valamennyi önfeláldozás, azaz baloldaliság.

t a m á s 2010.09.21. 00:49:26

De hát ez sokkal egyszerűbb. Nem a társadalomkutatók, könyvtárosok vagy szociológusok vitája ez.
Mi ezeknek most a problémájuk?;
Szabó Ervin Schlesinger Sámuel Ármin néven született egy asszimiláns zsidó családban.
Ennyi.

én58 2010.09.21. 01:09:52

@t a m á s: gyanús volt, hogy nem saját kútfeje diktálta neki ezeket - a bizonyos körökben egyáltalán nem eredeti - gondolatokat!

flamer 2010.09.21. 01:16:57

@bruticsello: Látom, még mindig ezt a szart idézed. Gondolom még mindig nem tudod megmutatni, hogy ebben hol van a magyarellenesség.

én58 2010.09.21. 01:18:30

@t a m á s: Te magyaráztad meg, nehogy már ne értsd!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.09.21. 01:29:03

Hol volt gyerekmunka a Monarchiában? Nem Angliával kevered?:P

t a m á s 2010.09.21. 01:39:39

@én58:
Igen értem.
1945-ben Adorno azt írta; Auschwitz után nem lehet verset írni.
2010-ben ...verset írni...zsidózni is lehet újra.
Pedig pl. 1911-ben - Szabó Ervin igazgatói kinevezésének évében is milyen izgalmas szellemi életet volt. Az egyház, a klérus nyomulásának 100 féle technikájáról hogy írnak a korabeli szellemi élet vezetői.
mtdaportal.extra.hu/szabadgondolat.html
Ilyenről lenne érdemes beszélgetni, hisz ez ma is nagyon aktuális.

belekotty 2010.09.21. 05:39:28

"Olyan emberek lehetnek ők, akik azt hiszik, hogy történelem célja a jelen hitelesítése, s ha megfelelő előképekről nevezzük el utcáinkat, tereinket, könyvtárainkat, akkor majd ezzel demonstrálhatjuk, hogy kik vagyunk, mit akarunk, mit képviselünk. "

- Ez nagyon tetszett. De én hozzátenném, ezek olyan emberek akik közel férkőztek a Legnagyobb Segghez ezért nagyobb lett a pofájuk.

Aron M 2010.09.21. 07:21:16

Nem kell feltétlenül átnevezni csak Fővárosi Könyvtárrá. :)
Szabó Ervin meg nyugodtan hulljon a feledés homályába.

aeidennis 2010.09.21. 07:32:12

Nagyon szép bejegyzés, az elmúlt 60 év agymosásának minden ismert fordulata megtalálható benne. 3 millió szegény (a 20 millióból)... pont mint most (a tízből), kitántorgók nyugatra... pont mint most. Elég a mai Budapesten sétálni 15 percet, hogy szívesen emigráljunk Burkina Fasoba.
Ezek az idióta népboldogítók nem oldottak meg semmit. Ha jól tudom büszke anarchista lőtte agyon Ferenc Ferdinándot, ami miatt kitört az I. VH. Ami ellen Budapesten Sz.E. anarchista nekiállt tiltakozni. Milyen szép... megágyazott rákosinak, károlyinak, kunbélának, meg a többi republikánus szemétnek.

Terézágyú 2010.09.21. 07:49:05

Ratius, teljesen igazad van.

@aeidennis:
"az elmúlt 60 év agymosásának minden ismert fordulata megtalálható benne"

Te biztos tagja vagy ennek pár napja bejegyzett konzerváló történettársaságnak...

nemecsek ernő áruló 2010.09.21. 07:56:03

Hát... Ha egy anarchoszindikalista lekommunistázható, akkor azt hiszem semmi gond vele, ha a konzervatívokat lenácizzuk. Végülis nem mindegy? :P

flamer 2010.09.21. 07:58:12

@aeidennis:
"3 millió szegény (a 20 millióból)..."

Nem szegény, hanem koldus, és nem húszból, hanem nyolcból (a Trianon utáni időszakról volt szó). Amúgy stimmel. :)

"pont mint most (a tízből)"

Kurvára örültek volna az akkori nyomorgók, ha ez igaz lenne. Elég jól látszik, hogy lófaszt se tudsz, biztos ez is az elmúlt x. év agymosásának az eredménye.

"Ha jól tudom büszke anarchista lőtte agyon Ferenc Ferdinándot, ami miatt kitört az I. VH. "

Ha tényleg azt hiszed, hogy az a merénylet volt az I. vh. oka, akkor tényleg különösen ostoba vagy.

nakara 2010.09.21. 08:07:19

" A szent magyar föld minden lakója a turán-magyar állameszmét köteles szolgálni, tiszteletben tartani..."
Ez a nemzetközi anarchista egy egyszerű hazaáruló volt, akit föl kellett volna lógatni mielőtt kifejtette volna káros tevékenységét. Nemhogy könyvtárat még egy budit sem szabadna elnevezni róla.

is 2010.09.21. 08:24:00

végre. először az ember alakítsa ki a saját véleményét, aztán szarja le, hogy még kinek van olyan véleménye. hol lennénk már, ha 2008-ban nem az elvakult Gyurcsányelleneség, hanem a józan ész vezeti a népszavazást. lenne tandíj, több biztosító az eü-ben. @Art Mooney: láthatóan neked még nem megy, te még fanatikus hívő és gyülőlő vagy, saját véleményed nincs is. ha egyzer meg lehetne csinálni, hogy a híradóban név nélkül olvassák fel a politikusok mondatait, és az alapján kellene megmondanod, hogy melyik tetszik, nagyon meg lennél először lepődve, aztán zavarodva.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.21. 08:35:45

Szegény - nemzetiek - .
Ők semmilyen közkönyvtárat sem hoztak létre.
Legalább hadd nevezzék át a másét ...
Mint a Népstadiont is.

Ratius 2010.09.21. 08:53:53

@aeidennis:
"Ezek az idióta népboldogítók nem oldottak meg semmit."
Valóban nem. De szerencsére, meg sem próbálták. Ők csak elméleti emberek voltak. És az elméleteik nagyon is nemes gondolatokat hirdettek.

"Ha jól tudom büszke anarchista lőtte agyon Ferenc Ferdinándot, ami miatt kitört az I. VH."
Nem jól tudod. A trónörököst egy szerb nacionalista lőtte le. És nem ezért tört ki a világháború.

"Ami ellen Budapesten Sz.E. anarchista nekiállt tiltakozni."
Meg fogsze döbbenni: a háború ellen még Tisza István miniszterelnök is tiltakozott. Nagyon úgy vélte ugyanis, hogy el fogjuk veszíteni. És, lám, igaza is lett.

"Milyen szép... megágyazott rákosinak, károlyinak, kunbélának, meg a többi republikánus szemétnek."
Gyanítom nem Szabó Ervin ágyazott meg a forradalmaknak, hanem éppen az az elviselhetetlen nyomor, ami akkoriban Magyarországot jellemezte.

aeidennis 2010.09.21. 09:03:59

Szegény - nemzetiek - .
Ők semmilyen közkönyvtárat sem hoztak létre.

Teleki Téka - Marosvásárhely
Széchenyi Ferenc - OSZK
-"- - Magyar Nemzeti Múzeum
Széchenyi István - MTA
...

Vandorsolyom 2010.09.21. 09:05:35

@is: a Gyurcsányellenességet a józan ész diktálja. Bár a tandíj és a több biztosító akár jól is működhettek volna, ennél akkor sokkal fontosabb volt a visszajelzés. Kár, hogy szükség volt rá. Az MSZP korábban is vehette volna a lapot.

Vandorsolyom 2010.09.21. 09:06:25

Eltértem a témától. Sorry.

Pontos 2010.09.21. 09:08:48

@aeidennis: Azért nem kellene a történelmet ennyire figyelmen kívül hagyni. Amúgy pedig nem a mostani helyzetről van szó, hanem a 100 évvel ezelőttiről.

Pontos 2010.09.21. 09:09:42

@aesculus: Igen, a Monarchiában is.

Baldrick68 2010.09.21. 09:15:00

Drága barátaim vegyük figyelembe hogy Szabó Ervin korában ha valaki nem a gazdag kaszthoz vagy a nemességhez tartozott, akkor elég nagy szopás volt az élet.
Azok a dolgok amelyek ma természetesek (8 óra munka, betegszabadság, fizetett szabadság, munkavédelem, munkajogi törvények) sehol nem voltak.
Az akkori munkakörülmények olyanok voltak hogy a Kínai Foxcon gyár egy kellemes üdülő ahhoz képest.
Nyilván voltak olyan emberek akik azt gondolták (mint ahogy sok jobbos tiltakozik a kizsákmányoló multik meg az Oligarchák ellen, jéé) hogy ez így nem frankó és valami mást kellene csinálni.

Baldrick68 2010.09.21. 09:37:09

Ja amúgy itt egy kis részlet egy másik blogból hogy mekkora komcsi volt Szabó Ervin.

"A századelő munkásmozgalmának egyik kiemelkedő alakja volt. A kautskyánus ortodox marxista szociáldemokrata pártvezetéstől elhidegült, szellemi útkeresése során a német munkásmozgalom helyett a francia felé nyitott, ezzel is eltért a német ihletettségű mszdp-től. Egyre közelebb került a szindikalista mozgalomhoz, mely Franciaországban sokkal erősebb volt, mint a klasszikus értelemben vett szociáldemokrata (ortodox marxista) irányzat. Háborúellenes volt és maradt a háború kitörése után is. Anarcho-szindikalistának is szokták mondani, miközben nagyon nehéz beskatulyázni. Annyiban igaz a megjelölés, hogy a szindikalistákon belül ezen még ekkor kialakulatlannak nevezhető csoporthoz közeledett. A szindikalisták tagadták, hogy állami eszközökkel, államosítással, felülről hozott intézkedésekkel elérhető a szocializmus. Szabó a szindikalistákhoz hasonlóan kulturális kérdésnek tekintette a szocializmust. Miközben forradalmi maradt, azaz hit abban, hogy forradalmi úton megváltoztatható a kapitalizmus, nem hitt a felülről szervezett proletárhatalomban. "

...
"Az alábbiakban pedig egy részlet a huszasévek anarcho-szindikalista mozgalmának egyik legjelentősebb teoretikusától. A részlet 1919-ből való, tehát a lenini bolsevizmus kiépülésének időszakából, remélem a különbségek szindikalizmus és bolsevizmus között érezhetőek lesznek ebből is:

"Abból a felismerésből kiindulva, hogy a szocializmus végül is egy kulturális kérdés, és mint ilyen csakis alulról felfelé, a tömegek teremtő tevékenysége által oldható meg, a szindikalisták elvetik az úgynevezett államosítás minden eszközét, mivel az csak a kizsákmányolás még rosszabb formájához, az államkapitalizmushoz vezet, és ily módon soha sem érhető el a szocializmus.

A szindikalisták meggyőződése szerint a szocialista gazdaság nem irányítható kormányhatározatokkal és utasításokkal, hanem csakis a különböző termelő ágazatok minden kétkezi és szellemi munkásának összefogásával, minden egyes üzem igazgatásának átvételével, hogy a termelők maguk irányíthassák a kollektív gazdaságot. Ennek a gazdasági szerveződésnek az egyes termelő csoportok, üzemek, és termelőágazatok önálló részei lesznek. A kölcsönös és szabad megegyezés alapján folyik majd a termelés és a közösség érdekei szerint tervszerűen történik a megtermelt javak elosztása.

A szindikalisták véleménye szerint a politikai pártok, bármely ideológiai áramlathoz is tartoznak, soha sem lesznek képesek véghezvinni a szocializmus felépítését. Ezt a munkát csakis a munkások gazdasági alapon felépülő harci szervezeti tudják elvégezni. Ezért a szakszervezetek semmiképpen sem tekinthetőek a kapitalista társadalom átmeneti termékének, hanem az eljövendő szocialista gazdaságszervezet csíráinak. A szindikalisták már ma is egy olyan szervezet megteremtésén fáradoznak, amely képessé teszi őket arra, hogy egyrészt megvalósítsák történelmi feladatukat, másrészt ezzel egy időben harcolhassanak a bér- és munkafeltételek javításáért is.""

helixpomatia 2010.09.21. 09:41:06

@aeidennis: Hány hiba van az alábbi gondolatmenetben? Kérjük hívja emelt díjas számunkat :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.21. 09:59:56

@aeidennis: Ha a Széchenyi közkönyvtár, akkor próbálj meg kikölcsönözni bármit.

Fényképes igazolvánnyal fent a várban az olvasóteremben olvashatsz.

civil polip 2010.09.21. 10:10:04

@aeidennis: Ha már itt tartunk, akkor Széchényi Ferenc a neve. Több ékezetet használt Istvánnál.

Wolfram 2010.09.21. 11:27:41

Szerintem nem Szabó Ervinnel van igazán a gond, ítélje meg őt a a jelenkor/utókor, ahogy akarja, hanem azzal, hogy az előző diktatúra használta szimbólumaként (amiről persze nem ő tehet, de hát ez a pech).

Ugyanúgy, ahogy a horogkereszt eredetije hindu napszimbólum, mégis a nácik által vált nemkívánatos jelképpé. A kérdés nem az, hogy milyen ember volt Szabó Ervin, hanem az, hogy egy kommunista szimbólum volt, és így akarunk-e azonosulni vele.

Valószínűleg Alekszej Grigorjevics Sztahanov is jó (munkás)ember volt, szerette a családját, a légynek sem ártott, ma már mégis kínos lenne bármit is elnevezni róla.

Mocoria 2010.09.21. 12:33:14

Ha jól emlékszem, nem tegnap volt a "rendszerváltás". Eddig Szabó Ervin nem merült fel problémaképpen, csak most jelent néhány fontoskodó tudóskodó, akinek ez a legnagyobb problémája. Összehoztak egy kis magán tudósklubot, és ki kellett találniuk valamit, hogy beszéljenek róluk.

Nem gond. Csak fizessék ki azt, amivel mindez jár: táblák, iratok, cégbejegyzések, fejléces papírok, dolgozók munkahelyének bejegyzése, pecsétek, kölcsönzőcédulák, pályázatok, francsetudjami átírásának, lecserélésének költségét. Ne más kezével verjék a csalánt.

Szabó Ervin meg könyvtártudósként és könyvtárigazgatóként, közkönyvtárszervezőként lett a könyvtár névadója. Esetleg ha megnéznék, hogy azon a területen mit csinált és hogy teljesített?!

madz 2010.09.21. 14:15:03

kíváncsi vagyok, hogy az itt őrjöngő szakértők többsége mit tudott Szabó Ervinről pár nappal ezelőttig.
ha eddig jó volt így nekik vagy fogalmuk nem volt, most mire ez a nagy felhörrenés?
ha pedig eddig is gondjaik voltak vele, hol, milyen fórumon adtak ennek hangot?

a "cirkuszt és kenyeret" tipikus esetével van dolgunk. már ami a cirkuszt illeti.

aeidennis 2010.09.21. 14:21:42

No nézzük csak, hol is nyugszik Szabó Ervin!

Nahát?!

A Munkásmozgalmi Pantheonban!!! (pantheon=összes Isten csarnoka)

www.agt.bme.hu/varga/foto/kerepesi/munkasmozgalmi.html

aeidennis 2010.09.21. 14:25:04

@simonmondja.: tudom, be vagyok iratkozva.

Art Mooney 2010.09.21. 14:48:21

@is: kérlek vezesd már le, h hol látod a kommentemben a "fanatikus hívő és gyülőlő" vonalat, és arra is kíváncsi vagyok, h h következik abból, h egy kommentbe nem írom le a véleményemet, az, h nincs.

lol

Noxin 2010.09.21. 22:23:57

@bruticsello:
Ugyan minden erről szóló blogot teleszórt, gondolom másodszor már nem jön vissza...
Mindenesetre érdemes ezt elolvasni, mit is írt még Jászi Oszkár Szabó Ervinről (forrásmegjelöléssel): szabademberek.nolblog.hu/archives/2010/09/21/Mikent_Mozes_nem_vezethette_el_nepet_az_igeret_foldjere_Jaszi_Oszkar_Szabo_Ervinrol/
süti beállítások módosítása