HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

Linkblog

A forradalom és a valóság

2010.10.28. 09:26 Ratius

 

A forradalmi terror többnyire pontosan olyan lépésekkel kezdődik, mint az Alkotmánybíróság minapi megregulázása a Fidesz részéről. A valóság egyszerűen nem akar olyan lenni, mint amilyennek lennie kellene a forradalmárok szerint. Ma Magyarországon most elsősorban a jogi, egészen pontosan alkotmányjogi környezet valósága mond ellene a forradalmi hevületnek, de hamarosan felbukkannak majd más ellenforradalmi tényezők is.
 
 
Nagy elődök útján
 
A forradalomban ugyanis van egy sajátos, belső logikája, amely azt súgja a vezetőknek: ők és kizárólag ők képesek megfelelni az új idők kihívásainak, ők, és csakis ők hivatottak megvalósítani a történelmi jövendő nagy igazságait, ők és egyedül ők tudják, mit kell tennie az országnak, mit kell gondolnia a népnek, hogyan kell helytállni a világban.
Efféléket gondolt Robespierre, Marat, Danton és a többiek, amikor meghirdették a legfőbb lény kultuszát, megindították a forradalmi háborút a készülődő intervenció ellen, s bevezették az assignátákat, hogy a kultúra és a külbiztonság rendbe tétele után rendet tegyenek a gazdaságban is.
Efféléket gondolt Lenin, Sztálin, Trockij és a többiek, amikor meghirdették a kommunista rendszert megindították a forradalmi háborút a készülődő intervenció ellen, s megkezdték az államosításokat, hogy a kultúra és a külbiztonság rendbe tétele után rendet tegyenek a gazdaságban is.
Efféléket gondolt Hitler, Göring, Himmler és a többiek, amikor meghirdették a faj és vér mítoszát, megindították a forradalmi háborút a készülődő intervenció ellen, s neki kezdtek a négy éves tervnek, hogy a kultúra és az élettér rendbe tétele után rendet tegyenek a gazdaságban is.
A sorrend időnként persze változott, ám a lényeg nem. A forradalmi hevület új térpolitikát, új kultúrpolitikát, új gazdaságpolitikát, és persze új jogrendet követel. Új jogrendet, annál is inkább, mert a jog mindig az uralkodó elit eszköze arra, hogy hatalmát stabilizálja. Ha pedig új elit kerül a kormányrúdhoz, logikus, hogy másképp osztja ki a jogok és kötelezettségek, a szabályok és lehetőségek reguláit. Másként, mi több, más elvek szerint is.  
 
 
Kigyomlálni az akadályokat
 
Akadnak forradalmak a világtörténelemben, ahol ezzel nagyjában-egészében véget is ér a dolog. Az alapító atyák Amerikában, vagy éppen a magyar rendszerváltás során méltó szerénységgel tekintettek a világra, s így elkerülhették a valóság és a vágyak között feszülő ellentét csapdáját.
Ám a legtöbb esetben a hétköznapok nagy, komor igazságai ellene mondanak a forradalmi hevület vágyainak. Hiába gondolja korszerűbbnek az új termelési-elosztási rendszert a forradalmár, ha mégis csökken a termelés, szegényedik az ország. Hiába képzeli legyőzhetetlennek a népi hadsereget a vezér, ha mégis szüntelen vereségek érik a tábornokokat. Hiába hisz lángoló hittel új eszmékben a próféta, ha a nép egyszerű fiai fütyülnek az új kultúrára és csak zabálni meg dugni akarnak.   
Ilyenkor a pedig a forradalmár nem tehet mást, minthogy nekikezd kigyomlálni az eszmék megvalósulásának útjában álló akadályokat. A jogi nehézségeket egy tollvonással megszüntetheti, a nemzetközi erők támadásait nagy nehézségek árán talán elháríthatja, de vajon hogyan vegye rá a gazdaságot arra, hogy működjön, ha egyszer nem akar, s nem tud produkálni.  
Így aztán a legtöbb forradalmár eljut a szabotálók bűneinek felismeréséig, s végső soron egészen addig is, hogy az új rendszer nehézségeiért azok a hibásak, akik nem akarják azt működtetni. Az elhajlók, az ellenforradalmárok, az összeesküvők lesznek a hibásak azért, hogy az eszme és a valóság közötti űrt nem lehet áthidalni, s megkezdődik az akadályozó tényezők kiküszöbölése. Szelídebb esetben csupán az államigazgatásból távolítják el a kerékkötőket, durvább esetben elhallgattatják az ellenforradalmi propagandát, végül, ha ez sem segít, zaklatják, lecsukják, lefejezik a forradalom vélt és valós ellenfeleit: azaz mindazokat, akik az eszmék és a valóság között feszülő ellentmondást látják, észreveszik, szóvá teszik, vagy csak egyszerűen a valóság talaján állva fütyülnek az eszmékre.  
 
Falaknak ostroma
 
Persze egyáltalán nem könnyű megmondani, hogy mi a valóság, s ma Magyarországon az sem egészen világos, mi az eszme, így a kettő viszonyáról meglehetősen nehéz épkézláb következtetést levonni. De hogy az Orbán-kormány egyre többször ütközik bele a valóság áthatolhatatlan falába, az napnál világosabb. Az IMF-tárgyalások kudarca, a gazdasági minisztérium működésének nehézségei, az Alkotmánybírósággal megvívott csata, a nyugdíjkasszák és különadók ügyében szerveződő ellenállás mind-mind a valóság falának ostromáról árulkodik. Sikerek, kudarcok kísérik e rohamokat, de a java még biztosan hátra van.  Hogy ezekből az összeütközésekből az eszme vagy a valóság kerül ki győztesen, azaz, hogy a kormány tűzzel-vassal keresztülviszi elképzeléseit és sikerrel jár, vagy belebukik kísérletezéseibe, azt ma még nem lehet tudni.
Jó lenne, mindannyiunknak jó lenne, ha sikerrel járna, s néhány év alatt egy valóban működő, mi több új módon működő, felemelkedő országot teremtene. Félek azonban, hogy Orbán eszméi messzebb vannak a valóságtól, semhogy valóra válthatók legyenek.
És akkor keserves jövő vár ránk.

30 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr562404527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem lankad a Fidesz-fallosz 2010.10.28. 20:02:09

Bármiből lehet pinát hajtogatni, jegyezte meg a minap egy barátom, és azonmód hajtogatott is egyet, egy itallapból. Közismert az a vicc is, melyben a páciensnek ábrákat rajzolnak, aki még a négyzetet is annak nézi, ám amikor közlik vele a diagnózi...

Trackback: Nem megint zsebre megy a játék? 2010.10.28. 13:01:52

Jaj, dehogy állítok én semmit, csak kérdezek, megint kérdezek. Az adófizetők "végkielégítés" címszó alatti kifosztása nem az elmúlt két évtized leggusztustalanabb húzása volt ? Nem végtelenül szimpatikus, ha valaki végre eltörli ezt a legaliz...

Trackback: Ha valakinek eddig lettek volna kétségei... 2010.10.28. 11:05:28

Így dicsérjen meg az ember egy fideszest: pont tegnap délelőtt méltattam Lázár János mondatait, amelyekkel egyetértek, erre már aznap délután elsütötte az év eddigi legcinikusabb mondatát ("A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilye...

Trackback: A forradalom szörnyű logikája 2010.10.28. 10:26:45

Ha az ember elkezd a forradalom szörnyű logikája szerint gondolkodni, akkor csak előre lehet menekülni. A forradalom nem veszíthet csatát, nem engedheti, hogy a régi rend maradványai korlátot jelentsenek. „Mégis miért csinálják ezt?” So...

Trackback: A FIDESZ elefánt a porcelánboltban 2010.10.28. 10:12:19

Atyafiak, egyszer volt, hol nem, bár lassan úgy érzem inkább ne lenne. No, szóval volt egyszer egy ember aki csodás, avagy rémisztő (kinek-kinek a tetszése szerint) átváltozáson ment keresztül. Ez a Viktor gyerök egy elefánt lett a porcelánboltban!Mint...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.28. 10:44:03

A 2,5 milliós fideszre szavazó ál kétharmadra hivatkozva alázzák a magyar népet, tiporják a kivívott demokráciát, hozzák helyzetbe seggnyaló pártkatonáikat a sérült Orbán bólogatói.

Hogy nincs emberi méltósága, tartása, lelkiismerete ezeknek a fidesznyikoknak?

Orbán aktív munkása a 20 év elcseszésének, mit keres még a politikában?

A friss diplomás, sose dolgozott rokon-barát Vitézy Dávidot ilyen felelős pozícióba rakni a nép arcul köpése, a pofátlanság teteje. Bár legyen belőle Vitéz László, aki a mesében szembe száll az ördöggel / a gonosz törpével O. V. /

Istenem tereld más pályára O. Viktort és Gyurcsány Ferencet, mert amíg képben vannak, nincs béke a hazában!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.28. 10:45:46

tény, hogy a valóság változik, és mindig valamely eszme felbukkanása nyomán teszi ezt, baj inkább akkor van, amikor az "eszme" csak hatalmi törekvést álcáz

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.28. 10:48:09

a demokrácia pl. egész tetszetős eszme volt

Allin(HUN)Gary 2010.10.28. 10:53:49

Én tudtam, hogy ez lesz..
de komolyan azok akik azt hitték, hogy majd a kétharamddal fasza lesz, azokat szivassa az OV, ne engem könyörgöm. Persze csomó szimpatikus intézkedés van a munka mögött, de valahol mégis úgy érzem, hogy ennek nem lesz jó vége.. Állva tapsolok minden Fidesz, LMP(szadesz) és MSZP-s szavazóra...

Már megint hétfő??? 2010.10.28. 11:15:08

@Allin(HUN)Gary:
Véletlenül kifelejtetted az Mdf-et, Szdszt, a civil mozgalmat... ja és a Jobbikot is :)

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.10.28. 11:30:18

Távol van a valósság az Orbáni eszmétöl attól tartassz??? Mondjuk ki fehéren feketén: a gonosz törpe ELMEBETEG!!!!

egyszerhopp 2010.10.28. 11:31:15

Kellemes, vitaindító írás.

Gondolom, jobb esetben 2 évente új kormánya lesz Agyar-országnak, mint például a digolettóknál.

(Rosszabbik eset is van, de azt egy másik országban időzve szeretném szemlélni, mert öreg vagyok már bohócnak vagy golyófogónak)

Waldi! 2010.10.28. 11:37:36

"Persze egyáltalán nem könnyű megmondani, hogy mi a valóság, s ma Magyarországon az sem egészen világos, mi az eszme, így a kettő viszonyáról meglehetősen nehéz épkézláb következtetést levonni."

Az eszme vilagos, minden hatalmat Orban Viktornak :D

egyszerhopp 2010.10.28. 11:38:50

Bocsánat, csak még azt szeretném kérni, hogy 1 óráig hadd legyek valami szerény állami állásban, aztán jöhet a végkielégülésem, úgy 50-100 milla közötti bármilyen (usa dollárban realizált) összeg jó lesz !

Mindenhez értek és mindent vállalok !
Előre is köszi !

KG2000 2010.10.28. 12:01:40

Kedves posztoló (és neki örvendő kommentelők)!

Mikor jöttök már rá, hogy ezzel az egy kaptafára járó (a VV is ugyanezzel jött, még a képe is hasonló) ökörségeteik elsősorban saját magatokra vet rossz fényt? Saját mérhetetlen rövidlátásotokra.

Hát nem értitek, hogy a franciák a mai napig büszkék a forradalmukra? (Az oroszok is, de ez más kérdés).

Hát nem veszitek észre, hogy nekünk is volt 2 forradalmunk, 1848 és 1956, amelyek lényegében vértelenek és törvényesek voltak???????????? ne keverjétek össze a gyüztes forradalmakat az elbukott szavadságharccokkal!!!!!!!!! 1848-ban a magyar országyülés törvényekkel bontotta le a rendszert és az alkotmányt, gondoljatok pl. a jobbágyfelszabadításra. Ti most valójában a Habsburgok oldalán álltok. Avagy a az 1956. nov. 4-i Kádár oldalán.

Nem olvastátok az eheti hírt, hogy Ausztria is bankadót vezet be? Tudjátok, ami ellen Gyurcsány tiltakozik. Inkább büszkének kellene lenni Magyarországra, mert Európa most Magyarországra figyel.

Mr. Hilter 2010.10.28. 12:07:46

"IMF-tárgyalások kudarca" Ezmiez akar lenni a bejegyzésben? Csak nem ferdítés? Mert hát kérem szépen, kinek volt kudarc a tárgyalás? Csak az IMF-nek. Magyar részről nem lehet kudarcról beszélni, ugyanis a tárgyalások megszakítása nyilvánvalóan előre tervezett lépés, egy átgondolt stratégia része volt.

A különadók ügyében sem lehet azt állítani, hogy a forradalmi akarat ütközne a valósággal és a társadalmi akarattal. Tessék tudomásul venni, hogy az istenadta nép jó része egyetért azzal, hogy a kormányzat - az eddigi gyakorlattól eltérően - a multikra is rak valamennyit a válság terheiből.

Véleményem szerint picit előre szaladt a T. Szerző a rettegésben.

Hadrianuska 2010.10.28. 12:15:58

@Istenem védd a hazát az orbáni diktatúra ellen!:
Ezredszer írom: "Adj hatalmat egy majomnak, s
meglátod, dzsungellé változtatja a világot!"

hollario 2010.10.28. 12:18:27

@Mr. Hilter: Magyar részről nem lehet kudarcról beszélni, ugyanis a tárgyalások megszakítása nyilvánvalóan előre tervezett lépés, egy átgondolt stratégia része volt.

:)) Akkor nem úgy volt, hogy az IMF+EU otthagyta őket a francba, aztán kínjukban kitalálták a "gazdasági forradalom" süket dumáját a híveknek? Ne röhögtess.

Hadrianuska 2010.10.28. 12:30:04

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

"Távol van a valósság az Orbáni eszmétöl attól tartassz??? Mondjuk ki fehéren feketén: a gonosz törpe ELMEBETEG!!!! "

S mindez egy szörnyű félreértés eredménye!
Egyszer kiskorában a szülei elvitték pszichológushoz, aki meg vizsgálta és azt mondta, ELMEBETEG.
Az öregek meg nagyot hallottak és úgy értették, ELMEHETNEK.(:

parttalan 2010.10.28. 12:33:55

Forradalom...lófaszt! Ellenforradalom ez a javából. '56 betetődzése a '89-90-es rendszerváltás, a demokratikus jogállami keretek kiépítése volt. A Fidesz a májusi kormányrakerülése óta ezt a jogállami intézményrendszert építi le tudatosan. Mi ez, ha nem a rendszerváltás szembeköpése, az azzal való teljes szembefordulás? Ez kérem, igazi ellenforradalom - ha már mindenképp' forradalmi hasonlatokban gondolkodunk.

Mr. Hilter 2010.10.28. 12:38:58

@hollario: Eszemben sincs "röhögtetni" téged. A független elemzők és a döntés kritikusai is általában elismerik, hogy ez egy előre elhatározott lépés volt.

delano 2010.10.28. 12:43:39

@Mr. Hilter: "A különadók ügyében sem lehet azt állítani, hogy a forradalmi akarat ütközne a valósággal és a társadalmi akarattal. Tessék tudomásul venni, hogy az istenadta nép jó része egyetért azzal, hogy a kormányzat - az eddigi gyakorlattól eltérően - a multikra is rak valamennyit a válság terheiből. "

Birom az ilyen elborult agyú pártkatonákat. Korábban nem hittem volna, hogy van olyan ember ebben az országban, aki elhiszi, h ezeket az adókat valóban a multik fogják megfizetni, és nem az istenadta nép... Három dolgot elérnek a különadóval: leépítést, áremelést és beszállítók (tehét magyar kisvállalkozók) tovább nyomorgatását. Egy dolgot teljesen kizárt: a multik profitcsökkenése.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.28. 12:45:25

@hollario:

Pontosan mire is jó nekünk az EU? Azon kivül, hogy megteremti a tőke szabad áramlását és a volt keleti blokk országainak legális kizsákmányolását?

Lásd a pofátlan bankok, akik ezekben az országokban jóval nagyobb profitra tesznek szert mondvacsinált indokokkal, vagy a multi üzletláncok, akik itt adják el a máshol már nem kellő szemetet?

Az IMF-re szükségünk volt, de csak azért, mert a szoci kormány csődbe vitte az országot. Ha nincs IMF állítólag még drága ferkód idején államcsőd lett volna. Viszont folytatni akkor lett volna értelme tárgyalásokat az IMF-fel, ha újabb kölcsönöket szerettünk volna tőlük.
Én elhiszem, hogy van aki szeretett volna még az IMF és egyéb forrásokból ideáramló pénzből hasítani kicsit, de ha a jelenlegi kormány úgy döntött nem akarunk újabb kölcsönöket és elzárjuk a csapot, önerőből próbálunk hiánycélt tartani, stb-stb. akkor miért is probléma az IMF "kudarc"? illetve kinek kudarc?

Kudarc azoknak a spekulánsoknak és "befektetőknek" akik a semmiből, produktum nélkül csinálnak profitot ügyeskedéssel, sokszor csupán papíron. Ennek eredménye lett a lufi kipukkanása, ami a gazdasági válsághoz vezetett és amibe számos ország majd beledöglik jelenleg is. Hogy az "elemzők"-nek ez nem tetszik? Hmm.. nem ugyanezek az elemzők mondták anno azt is, hogy minden rendben van a banki szektorokkal, az USA ingatlanpiaccal, stb-stb??
Nem ezek az elemzők voltak azok, akik valamilyen ismeretlen ok miatt nem a valós számok alapján illetve a látható gazdasági folyamatok alapján elemeztek és minősítettek, hanem elképzelhetően valamilyen gazdasági érdek alapján?

Akkora nagy baj, hogy a jelenlenlegi kormány azt mondta, köszönjük nem kell több kölcsön, nem kell beleszólni a belügyeinkbe?

Szal' én nem leszek öngyilkos az IMF kivonulása, vagy a tárgyalások megszakadása miatt, hiszen jelen állás szerint NINCS MIRŐL TÁRGYALNI.

Ez kb olyan, mintha a bankod mindig rád erőltetne egy újabb kölcsönt és besértődne, sőt mindjárt hisztériát is keltene, ha nem akarnál tőle újabb és újabb szolgáltatásokat, függetlenül attól, hogy az neked kell-e vagy a te érdekeidnek megfelelő-e.

Nonszensz...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.28. 12:58:43

Én attól félek, hogy a fidesz egyetlen eszméje már megvalósult (hatalomra jutni) - ezen túl pedig csak a lila köd létezik számukra. Nincs nekik jövőképük az a baj, mindig csak találgatnak...

Sherpa_1 2010.10.28. 12:58:46

Az emberek csak agyuk 10%-át használják. A maradék 90%-ot Orbán Viktor használja helyettünk!

Mr. Hilter 2010.10.28. 13:02:36

@delano: A "pártkatona" címkézést visszautasítom. Ne személyeskedj. Ami a különadók továbbhárítását illeti: nyilván megpróbálják majd, de nyilván csak egy részét tudják. A bankok például nem hiszem, hogy tovább tudnák hárítani, mert eddig nemzetközi összehasonlításban is indokolhatatlanul sokat szakítottak és ezt már nem tudják fokozni. A távközlési szektor is egy felügyelt piac, ott is inkább csak a beruházások visszafogásával tudnak operálni. Tehát véleményem szerint nem kell jelentős továbbhárítástól tartani. Ami lényeges: ha nem tudják az egészet továbbhárítani, akkor már jobb a helyzet, mintha közvetlenül a népre terhelték volna a különadókat.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.10.28. 13:05:53

Köszönjük Orbán, hogy semmiféle tartás és önmérséklet nincs benned és seggnyalódban, Lázárban, és semmibe vesztek minden demokrata és független szakértői testületet.

Még most takarodj, de azonnal a p.csába!

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.28. 13:08:24

@KG2000: honnan olyan biztos, hogy a veled ellenkező vélemény a rövidlátó? Ráadásul a poszt senkit sem akar győzködni - nem úgy, mint ahogy a te és társaid munkaköri leírásában valószínűleg benne vagyon :). Szabad még gondolkodni? Szabad azt mondani, ha valami nekem nem jó, hogy hé! kormány! - ne mondd azt, hogy én akartam, hogy kitekerd a nyakam! Tessék tudomásul venni végre, hogy aki nem fideszes, annak sokkal nagyobb rálátása van a dolgokra, mint a pártkatonának valaha is lehet... hiszen ők nem gondolkodhatnak, hanem szó nélkül követik a parancsot és azt szajkózzák, amit a szájukba adtak. Tessék a kreativitás örömére gondolni, amikor a kormánytól eltérő gondolatokba ütközöl! Örvendj neki, hogy milyen okos nemzetünk van! :) - én mindig örülök, amikor értelmes szövegekre találok a párt kitalációkkal szemben. Ezer ilyen poszt, mint egy orbán szlogen!

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2010.10.28. 17:35:16

@Mr. Hilter: "Vicces" ez az álnaív reménykedés. A bankok, akik a válság idején is nyereségesek voltak, majd pont a válságból kilábalva nem fognak mindent áthárítani?
Na igen pont a szerintetek gonosz tőkéről hiszitek el hirtelen, hogy majd most jófiú lesz ugye? Miért néztek ti hülyének másokat magatokon kívül?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.10.28. 18:41:06

@KG2000: ja Európa ránk figyel, csak sajnos nem úgy, és nem azért ahogyan Te gondolod.
Ami ennél is rosszabb, hogy ismét leminősítettek minket - sajnos négy százalékponttal.
De Te tudod...lehet fanyalogni, én azért inkább a demokratikus Európához tartoznék szívesen mint egy büszke belterjes nacionalista egypártrendszerhez...de Te érzed...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.10.28. 18:50:03

@Schaf: megdöbbentő hogy Te például egy az egybe benyaltad ezt a populista maszlagot. Mire jó nekünk ez EU? Ez komoly kérdés? Atyaúristen..
Az hogy az elmúlt 20 évben egyik nyomorult politikai erő sem tudta normális mederben tartani a multikat és a bankokat nem a multik és bankok hibája, de főleg nem az EU-é. Ezt az egyszerű összefüggést azért finoman felfedezheted, Ha a tőkére haragszol, amiért az extraprofitot termel ott ahol hagyják, akkor te valamit nagyon nem értesz ebből az egész kapitalizmus játékból. Megnyugtatlak, nem csak a baloldal baszta el az elmúlt éveket, de a Fidesz is, most éppen folytatja. Az EU eddig csak töménytelen pénzt adott nekünk, nem kevés támogatást. Az hogy ezt a politikához közel állók folyamatosan nyúlják, nem ellenőrzik a megvalósulást, nincsenek hatástanulmányok, a mi bajunk. De azért a sok német adófizetőt akiknek a befizetett zsetonjával játszanak, biztos rosszul érintene ha erre mindössze mi magyar állampolgárok ezt tudnánk mondani...ööö..miért is jó nekünk ez az EU?

Végül pedig, szó nem volt kölcsönről, hanem fedezetről volt szó, hogy a hiánycélt tartani tudjuk. Erre azért van szükség, hogy bár a piacról finanszírozni tudjuk magunkat, sokkal biztosabban jönnek a befektetők egy biztonságos piacra. Ma éppen újra leminősítettek minket.
A jövő pedig nem bezárkózásban és a függetlenségben van, hanem az EU-ban...bocs, de minél tovább húzzuk az időt, annál később leszünk rendben...igazi reformok kellenének már végre, nem csapkodás meg az AB kizárása a munkából...szánalmas...

Mr. Hilter 2010.10.28. 21:06:22

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): Ha nekem írtad ezt, akkor ne többes szám második személyben szólíts meg. Én csak a magam nevében írok. Ha esetleg fejedelmi többesnek szántad, akkor köszönöm a bókot, bár nem szolgáltam rá. :)

Szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy a bankok nagy patrómusát, akihez először szaladtak sírni - az IMF-ről van szó - a magyar tárgyalófél szépen elküldte kapálni. Lehet, hogy lesz még néhány menet a szkanderezésben, de az elsőt a Kormány megnyerte.

Egyébként a korábbi hozzászólásomban tárgyszerűen érveltem amellett, hogy szerintem miért nem tudják a bankok a teljes különadót áthárítani, és miért siker, ha akár csak részlegesen is a nekik kell azt megfizetniük. A te hozzászólásodban nem találtam ellenérveket, csak indulatokat.

bumbi72 2010.10.29. 00:31:44

Bárcsak forradalom lenne. Bárcsak egy olyan rend jönne, ahol tudhatjuk, hogy a jó diktátor egy napon (Spanyolország), azt mondja: ihol a régi új királyotok az országban rend van, most már szabad az út a demokráciának.
Figyelve mit csinál kormánypártunk, úgy érzem, hogy eddig a hatalom megszerzésén túl nem sokra jutott.
Törvényei kapkodva jönnek létre, így jók sem lehetnek.
Az, hogy az Alkotmánybíróság nem mondhat vélemény tényleg baj, de a fő probléma, hogy Magyarország jelenleg két út előtt áll:
vagy a jelenlegi politikai gazdasági balkáni irányt követi (ahol most egy új garnitúra fölözi le a nemzet javait, és teszi el az útból ellenfeleit), vagy visszatérve a „békebeli” alapokhoz, egy igazi polgári államot hoz létre.
Hol a magyar értelmiség, aki irányt mutat az embereknek? Hol vannak valódi, hiteles emberek? Hol van az a vagyonos középosztály, akire támaszkodhat helyi közösség?
Franciaország könnyen csinál forradalmat, mert megvan az a stabil vidéki tömeg, ami konszolidálja az eszetlenséget.
Félek ez a nagy kormánylendület a magyar ugarba fog beleragadni, aztán szépen megbukik.
Hogy mi jön/marad utána, az a nagy kérdés.