HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Caligula kancái

2010.11.04. 13:51 Ratius

 

Hát tessék, már megint felütötte a fejét az az ostoba és gonosz női kvóta. Mi itt békésen alkotmányozgatunk, alkotmányozgatunk, és a hülyébbnél hülyébb ötletek között egyszer csak felbukkan minden idiótaság netovábbja, a női kvóta. Na, hiteles szeretnék lenni: őszintén el kell mondanom, hogy felmerült ennél nagyobb ostobaság is a kormányzatok történetében. Arra a legendára gondolok, amely szerint Caligula császár kieszelte, hogy Incitatus nevű lovát szenátorrá teszi. Jó párhuzamnak tűnik az 1799-es francia alkotmány is, amely – az alkotmányok történetében páratlan módon – a szó legszorosabb értelmében kinevezte Napóleont állam- és kormányfőnek. Így aztán nem állíthatom, hogy páratlan ostobaságként bukkant föl a női kvóta, de, hogy a legritkább marhaságok egyike, azt nem kétlem.
 
 
Hamis remények
 
Most a Nők a Pályán egyesület készül népszavazást szervezni a női kvóta érdekében. Remélvén, hogy elérhetik: „az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelnek.”
Én meg nagyon remélem, hogy már az aláírásgyűjtés során megbukik az elképzelés, és ezzel jó időre le is kerül a napirendről, mert ennél butább gondolatot elképzelni is nehezen tudok. Hiszen a női kvóta nem csupán ellene mond a demokratikus eszméknek, mint azt jó egy évvel ezelőtt kifejtettem itt: (http://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2009/09/09/mar_megint_a_noi_kvota), de a leghatározottabban ellene mond annak a célnak is, amit elérni szándékozik. Mint azt most mindjárt kifejtem.
Van ugyanis ezzel a női kvótával egy nagyon komoly probléma. A támogatók fő érve az, hogy a női politikusok majd olyan szempontokat érvényesítenek a parlamentben, amiket a férfiak nem látnak, nem tartanak fontosnak, s így határozottabban érvényesülhet a közérdek. Másrészt azt is állítják, hogy általában, a nők egyenjogúsága miatt fontos az a minta, amit a politikában ténykedő nők megtestesítenek.  Sajnos azonban mindkét érv hamis, hazug és ostoba.
 
 
Érdekek harmóniája
 
Szentimentális és hamis képe van a politikáról annak, aki azt hiszi, hogy a nők speciális nézőpontja, ha egyáltalán létezik ilyen, átalakítja a társadalmi küzdelmek fő törésvonalait. Téves képet lát a világról az, aki abban reménykedik, hogy ezek a speciális szempontok, ha talán léteznek is, bármiféle befolyással lehetnek a politikára. A politika ugyanis nem arról szól, hogy miképpen lehetne javítani a köz egészének ügyén – mondjuk sajátos nézőpontok érvényesítésével – hanem elsősorban arról, hogy az egyes érdekcsoportok küzdelmében miképpen lehetne valamiféle kiegyenlített helyzetet létrehozni. A köz ügye, úgy általában, csak romantikus regényekben és propagandisztikus pártbrosúrákban jelenik meg. A valódi politikában, ebben a formában soha. A köz ügye egy egyensúly, vagy, ha patetikusabban fogalmazunk, akkor valamiféle harmónia a létező és érdekartikulációra képes csoportok között.  
S az, hogy női politikusaink oly kevesen vannak, elsősorban azt mutatja meg, hogy nincsenek olyan témák, nincsenek olyan érdekartikulációra kész érdekcsoportok társadalmunkban, amelyek női politikusokat igényelnének.  Ha lesznek – például, ha egy vérkonzervatív kormányzat betiltaná az abortuszt – mindjárt megjelennek majd a női politikusok is.
A mai politikus azonban – akár nő, akár férfi – lobbicsoportok érdekeit képviseli. Hatalmas pénzekről dönt, világcégek, nemzetközi szervezetek, s Kelet-Európában olykor sajnos bűnözői csoportok határozzák meg, mit tehet, és mit tegyen. Ha speciális női szempontok, illetve bármilyen csoportszempontok felmerülnek, azok elsősorban a választási eredményt kell, hogy befolyásolják, a népszerűséget kell, hogy növeljék, mindaddig, amíg ezek mögött valódi érdekérvényesítő erő nem jelenik meg. A nők, a cigányok, a nagycsaládosok, s számos más társadalmi szegmens problémái addig bizonyosan megoldatlanok maradnak, amíg valódi erő, a legnagyobb lobbiérdekekkel összevethető akarat nem áll mögöttük. Egyébként pedig a politikai elit főképp a maga pecsenyéjét sütögeti, s nem a népközösség kondérja alatt rakja a tüzet. S ezen a legkevésbé sem tud segíteni a női kvóta.
 
 
Nyomás alatt

Az a tény, hogy oly kevés a női politikus, épp arra enged következtetni, hogy a nők jelentős része – vélhetően egyébként nem genetikai, hanem társadalmi szerepelvárás okán – nem képes helytállni a politika világában. Erősen kétlem, hogy a női politikusok határozottabban ellenállnának, annak a nyomásnak, amit a legnagyobb érdekkörök kifejtenek. Nagyon nagy nyomás ez. Nagyobb, sokkal nagyobb, mint az a presszió, amelynek hatása alatt a nők nehezebben válnak sikeres politikussá. Azaz a kvóta (egyébként, nem pusztán a női, de bármiféle kvóta) és a szaporodó női politikusok valójában a politikai jártassággal kevésbé bíró, érdekütköztetésben nehezebben mozgó, azaz jobban befolyásolható politikusokat hozna. Szerintem ez nem a nők, nem a társadalom, hanem éppen a különféle érdekcsoportok malmára hajtaná a vizet.
A női politikusok szaporodásával – különösen akkor, ha ez a női kvótával valósul meg – nem erősödik, hanem bizonyosan gyengül a társadalmi érdek képviselete a parlamentben. S mindez egyben megmagyarázza azt is, miért hamis a politikus nők, nőtársaiknak szóló, egyenjogúsító példamutatásáról vallott butácska elképzelés.
Nem ez az út az, amelyen előbbre juthatunk!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr922423081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EG0 2010.11.22. 21:58:40

...arról nem is beszélve, hogy megkerüli a valódi kihívást. Olyan, mintha egy női autóversenyzőnek nem a kvalifikációs eredménye szerinti helyről kellene indulnia, hanem egy új szabály szerint fél környi előnnyel. Mekkora értéket jelentene a győzelme? Hányan tekintenének rá a sport legjobbjaként?

Szóval elvileg ugye több a nő, mint a férfi. Egy főre eső szavazati súly meg azonos. Kedves PályaNők egyesülete, tessék kampányolni ezzel a gondolattal, és meglátjuk, a női társadalmi többség saját maga mekkora bizalmat szavaz majd női képviselőknek! Ennyi.

Kékmacska 2010.11.24. 00:11:10

"Azaz a kvóta (egyébként, nem pusztán a női, de bármiféle kvóta) és a szaporodó női politikusok valójában a politikai jártassággal kevésbé bíró, érdekütköztetésben nehezebben mozgó, azaz jobban befolyásolható politikusokat hozna."

Nem kicsit vagy soviniszta. :-/...

Nem trollkodom, vannak értelmes gondolataid. Node ez a fenti hagy maga után némi kívánnivalót, még ha a felütés nem is rossz meglátás.

_Epikurosz_ 2010.11.30. 18:44:32

A nők érdekeit senki nem képviseli. Olyanniyra, hogy még Te sem hallottál a problémáikról. Azt sem tudod, mire kellene gondolnod. Úgyhogy egyszerűen hülye vagy.
süti beállítások módosítása