HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • F.M.J.: Pedig oly egyszerű lenne felépíteni egy komoly ellenzéket. Na nem evvel a majomhaddal, hanem komol... (2019.01.23. 13:24) A forradalom csapdájában
  • F.M.J.: Nem értem, miért vagy kikelve. A leírtakkal egyetértek, de mire a felhajtás? Részint van más peng... (2019.01.17. 07:21) Eldobandó borotva
  • CleanYourRoom: @Haloperidol: Le vagy maradva, szép számmal vannak olyan elméletek is, amelyek szerint igenis a bő... (2019.01.14. 12:48) Egy politikailag inkorrekt Nobel-díjas és az emberi rasszok
  • F.M.J.: @Ma Baker: "a nagy áprilisi EU-s kampányhajrát is előre megtorpedózta ezzel. Ilyen béna menetelése... (2018.12.17. 18:18) Egy elveszett ütközet
  • F.M.J.: Nagyon jó megvilágítás! +1 (2018.12.05. 12:28) Bye bye CEU!

Linkblog

Emléknapok

2011.02.27. 10:10 Ratius

A minap határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Simicskó István kereszténydemokrata képviselő. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt kezdeményezte, hogy a nándorfehérvári csata 555. évfordulójának emlékére július 22.-én, a legendás diadal napján ünnepelje meg az ország a „Hazaszeretet napját”.

Pompás elképzelés! Mindjárt bele is lapoztam a magyar történelmi kronológiába, vajon milyen jeles dátumokat találok ott, amelyekhez emléknapot kapcsolhatnánk.  

Íme egy kis lista, szigorúan középkori történelmünkből szemezgetve.

 

Február 20. - A korrupció és pártfinanszírozás napja (Annak emlékére, hogy 1440-ben Kottaner Jánosné a visegrádi palotából Erzsébet királyné részére ellopta a Szent Koronát.)

Március 14. - A pártos honfivér napja (Géza és László hercegek Salamon fölött aratott 1074-es mogyoródi győzelmének emlékére.)

Március 17. - A magyar állhatatlanság napja (Annak emlékére, hogy a tatárok közeledtének hírére a pesti csőcselék 1241-ben legyilkolta a korábban befogadott Kötöny kun fejedelmet és családját.)

Március 18. - A magyar kiskirályok napja (Csák Máté 1321-es halálának emlékére.)

Április 28. - A hatékony lobbicsoportok napja (Annak emlékére, hogy 1401-ben Zsigmond király a bárók fogságába került, s csak komoly engedmények árán szabadulhatott.)

Május 1.  - A magyarok nyilainak napja (A 926-os szentgalleni kaland emlékére.)  

Május 31. - A kormányzati felelőtlenség miatt emelkedő adók napja (Annak emlékére, hogy az országgyűlés 1462-ben 1 forint rendkívüli adót szavazott meg a Szent Korona visszaváltására.)

Június 1. - A magyar nagyhatalmi ábrándok napja (Annak emlékére, hogy Mátyás 1485-ben bevonult Bécsbe.)

Június 7. - A magyar opportunizmus napja (Annak emlékére, hogy 1206-ben III. Ince pápa felszólította a magyar egyházi és világi előkelőket: tegyenek hűségesküt II. András születendő fiának)

Június 8. - A hazánkban ideiglenesen tartózkodó idegen hadseregek napja (Annak emlékére, hogy 1147-ben a második keresztes hadjáratra induló III. Konrád német király átvonult seregével Magyarországon.)

Július 5. - A meggyilkolt államfők napja (Aba Sámuel 1044-es ménfői vereségének emlékére.)

Augusztus 10. - A magyar katonai lúzerség napja (A 955-ös augsburgi csatavesztés emlékére.)

Augusztus 11. - A magyar kürtösök napja (Lehel, Súr és Bulcsú elfogott magyar vezéreket 955-ös felakasztásának emlékére.)

Augusztus 15. - A trónkövetelők, ellenzéki vezérek és árnyékkormányok napja (Velencei, Orseolo Péter 1038-as trónra lépésének emlékére.)

Szeptember 28. - A női politikusok napja (Annak emlékére, hogy 1213-ben ezen a napon gyilkolta meg Bánk Bán Gertrúd királynét)

December 12. - Az értelmetlen és hamvában holt kormányzati kezdeményezések napja (Annak emlékére, hogy 1408-ban ezen a napon alakult meg A Sárkányos-társaság.)

December 20. - Az elbocsájtott köztisztviselők napja (Annak emlékére, hogy 1191-ben ezen a napon III. Celesztin pápa megerősítette az esztergomi érsek azon kiváltságát, hogy a királyi udvar tisztségviselőit csak ő közösítheti ki)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr912694250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.