HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A Fidesz köpenye

2009.06.11. 13:09 Ratius

 

Ezek a fiúk valóban a Fidesz köpenyéből bújtak elő. Kétségtelen. Igaz, korántsem abban az értelemben, amelyben Lendvai Ildikó használná ezt a mondatot. Itt ugyanis nem arról van szó, vagy legalábbis teljességgel mellékes, hogy a Fidesz a kezdetek kezdetén támogatta-e Vonáék szerveződését. A lényeg egészen más. Az ugyanis, hogy ezek a Jobbikos fiúk most ugyanazt teszik, amit a Fidesz tett húsz esztendővel ezelőtt. Azt, amit az a harmincvalahány Fidesz-alapító tett a Bibó kollégium sötét klubtermében: kimondták az igazságot, és elkezdtek az igazság szerint élni.
 
Hányan, de hányan mondták akkor azoknak a Fideszeseknek, ugyanazt, amit most a Jobbiknak vetnek a szemére! Hányan, de hányan óvták a Fideszeseket az elhamarkodott lépésektől, hogy majd várják csak meg, amíg a Párt meg a kormány lehetővé teszi az egyesületek alapítását… Hányan, de hányan néztek felelősségre vonóan az akkori Fideszesekre, hogy hát azért a szocialista tulajdonviszonyokat csak nem akarjátok felszámolni? Hányan, de hányan kiáltották őket ellenforradalmi, klerikális, forrófejű ifjoncnak… Hányan, de hányan hurrogták le Orbánt, amikor egyszer csak azt merte mondani, hogy a szovjet hadsereg menjen haza!
És a Fideszesek mindezekre azt mondták: ugyan, miért kellene a Párt döntésére várnunk, amikor semmi nem tiltja a megalakulást? Ugyan miért ne lehetne hozzányúlni a szocialista tulajdonviszonyokhoz? Ugyan, miért ne húzhatna végre haza az a megszálló hadsereg?
És úgy lett!
 
Vonáék sem tesznek mást, csak megfogalmaznak néhány kérdést, amelyekre mindannyian a megszokott, bebiflázott válaszokat adjuk, csak ezek a Jobbikos fiúk kezdtek el azon gondolkozni, hogy talán van más megoldás is.
Mert hát végül is miféle fátum írja elő, hogy a multiknak úgy kell működniük, ahogy működnek? Ki tiltja meg, hogy az államadósságról tárgyaljunk? Miféle bornírt logika állja útját a kisebbségi magyarok autonómia-törekvéseinek? Melyik kőtáblára van felvésve az, hogy a cigánykérdéssel, mit valami megoldhatatlan talánnyal kell szemben állnunk?
És persze Vonáék is ugyanazt a gusztustalan, szemforgató, nyárpolgári válaszokat kapják kérdéseikre, amit annak idején a Fideszesek kaptak. Ugyanazt a kioktató hangú hazugságot, amely a hatalmi elit érdekeit szolgálja, s már a kérdésfelvetést is bűnnek, de legalábbis súlyos eltévelyedésnek veszi.
 
Az igazi kérdések persze nem azok, amiket ezek a Jobbikos fiúk feltesznek, hanem csak az az egy, hogy megvan-e még Magyarországon a rendszerváltó fiatalok lendülete, bátorsága kérdező merészsége, dogmákat, megmerevedett megoldásokat elutasító kreativitása?
És erre a kérdésre csattanós feleletet adott az EP-választás.

 

114 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr841178668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: dolgok 2009.06.11. 23:17:30

JobbikA jobbik európai értelembe munkahejfetisiszták, mer amig mi türelmessen kivárjuk, hogy eggy minőségi álásajállattal keressenek meg benünket a krimóba, addig a jobbik minden munkát válogatás nélkül elválalnak, tekintet nélkül annak minőségtartalmára.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyncza 2009.06.11. 21:38:03

Tetszik, jó írás!

osborne 2009.06.11. 21:38:23

khm kinzó kérdés:

akkor cigányoztak, palesztináztak vagy metéltfarkincáltak a fidexesek?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.06.11. 21:44:35

"kimondták az igazságot"

Mondjuk úgy, hogy azt mondták, amit te szívesen hallasz. Aki ebben szubkultúrában él, ezt "igazságnak" nevezi.

Teker 2009.06.11. 21:46:38

@osborne: a retorika szerintem alakul a korral. akkoriban nem ez volt a menő duma, hanem a komcsik haza. most már nincsenek itt komcsik, másokat kell hazaküldeni

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.06.11. 21:47:47

Ja, a diszkréten fikázott fideszes fiúk valamelyike mondta, hogy az egészséges ember huszonévesen radikális, negyvenévesen pedig konzervatív.

De a jobbik sajnos nem radikális, hanem egyszerűen hüje.

_Mizantróp_ 2009.06.11. 21:47:58

"Hányan, de hányan kiáltották őket ellenforradalmi, klerikális, forrófejű ifjoncnak…" ???!!!

klerikális?! biztosan sok mindent lehetett mondani rájuk, de húsz éve ezt biztosan nem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 21:52:38

@elemes2: Az Churchill volt... (Aki 20évesen nem baloldali annak nincsen szíve, aki 40évesen nem jobboldali annak nincsen esze. Vagy vmi ilyesmi.)

@osborne: A fidesz retorikája semmivel sem volt cizelláltabb a Jobbikénál.
Pl az itt említett szovjetek húzzanak haza, vagy a csuhásozás később stb. (Egyébként én sem értem a "klerikális" jelzőt...)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.11. 21:53:41

Vicces írás, sokat dolgoztál rajta? :)

Dr. Cica75 2009.06.11. 21:53:53

"csak ezek a Jobbikos fiúk kezdtek el azon gondolkozni"
Micsinyátak a fijjúg?!
Az oroszok meg azért mentek ki, mert szólt a Zorbán! Inkább körberöhögték akkoriban, mert akkor kezdte el a ruszkik haza dumát, amikor már a fele kintvót! Így én is lennék bátor!

Win Elen 2009.06.11. 21:58:36

Nem mondtak ki ok semmilyen igazsagot. Viszont fontos tabukerdeseket kezdtek el feszegetni. Jobbikosan pajszerrel. Izombol. De most talan pont ennek van itt az ideje. A letrejovetel okai egyertelmuek. Mivel mas eddig nem volt hajlando foglalkozni ezekkel a kerdesekkel, a jobbik valalta ezt a szerepet.

Az eddigi politika eddig megprobalta a szamara kenyes feladatokat nem letezonek beallitani, szonyegala seperni. S elhittetve az emberekkel maga is ugy kezdte latni hogy valoban, ezzel meg is oldotta a gondot. De tevedett. Az emberek suttogtak, neha pedig egesszen hangossa valtak. Ekkor kellett volna eszrevenni hogy tul kicsi a szonyeg a dolgok takargatasara, az emberek mar tudnak rola. Mi tobb, jobban erdekli oket mint barmi mas. Es a jobbik belecsimpaszkodott a szonyegbe, hogy most lehuzza rola... De sajnos o sem tudja mit kell tenni vele. Kisoporni? Felegetni? Atformalni? Gyogyitani? Elfogadni?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2009.06.11. 22:01:01

nekem nagyon tetszik ez az írás, bravó:)

mindenlébenkétkanál · http://bamberg.blog.hu 2009.06.11. 22:02:22

Az igaz, hogy olyan problémákat feszegetnek, amiket egyik nagy párt sem eddig. És az is, hogy hihetetlenül demagóg és nem utolsósorban veszélyes válaszokat adnak.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.11. 22:07:19

@Teker: komcsik nincsenek itt? Nézz kicsit körül a fidesz házatáján! Komcsibb pártot, mint ők, keresve is nehéz találni!

Sütemény1975 2009.06.11. 22:08:54

jó írás, egyetértünk!

states 2009.06.11. 22:10:37

Lehet, hogy van némi hasonlóság, párhuzam az egykori Fidesz és a mostani Jobbik között. De én nem emlékszem, hogy a Fidesz valaha is permanensen zsidózott volna. Csak néhány napja került nyilvánosságra Morvai metélt farkincázó levele, de elég csak egy pillantást vetni a kurucinfóra, vagy belehallgatni a választás éjszakáján a párt főhadiszállásán a lelkes aktivisták vidám zsideszezésébe ...

zetorov 2009.06.11. 22:16:56

Na ne vicceljünk már!!

Össze sem hasonlítható a két táraság szellemi színvonala!

moshi (törölt) 2009.06.11. 22:17:56

már megint egy fogalmatlan hülyeség, mi a fenét keres ez az index címlapon?

korai fideszt senki nem klerikálisozta le, tekintve hogy nem ápoltak éppen baráti kapcsolatokat az egyházakkal. sokkal inkább ők abcúg-klerikálisoztak antallra meg az mdf-re (nem beszélve a kisgazdákról), pl parlamenti üléseken elég sokszor.

a konzervatív és nem egyházellenes fidesz csak az 1992-es debreceni kongresszus után kezdett el kialakulni és kellett hozzá legalább négy év.

pyf 2009.06.11. 22:18:33

Bátorság?!?! Mégis mire?
Fegyvert ragadva nekimenni, és kiírtani az összes romát, zsidót, meleget, ateistát? Aztán kilépni az EU-ból, hazazavarni az összes, külföldi tulajdonú céget? Befejezésképp pedig mondjuk beindítani egy szentkorona-erőművet?
Ez lesz ám a nagy siker, mindenki minket fog irigyelni. Csak szóljatok, ha majd kezdődik, mert akkor fogom az útlevelem, és már itt sem vagyok!

Kétségtelen, hogy a jobbik által felvetett probléma (jelesül a romák) égető, de talán mégsem egy félkatonai szervezet kell, hogy a megoldást jelentse. Oktatási, munkaügyi és rendvédelmi kérdés mindez, nem pedig az erőszaké. Ezzel pedig foglalkozni kell, nem úgy, mint eddig.
Mielőtt bárki azzal jön, hogy "persze, mert én nem romák lakta borsodi faluban élek...", ez igaz, de mint budapestinek, nekem is szembesülnöm kell nap mint nap azzal, hogy (többek között!!!) roma idióták kúrják szét a városomat. De nem minden roma ilyen! Aki meg ilyet tesz, azt el kell kapni, és meg kell büntetni, legyen szó bárkiről. Ez volna a rend. Ehhez nem vonulgatni kell, hanem jól szervezett rendőrséget építeni, megfelelő törvényeket hozni, és azokat alkalmazni. Ilyen felvetést nem nagyon hallottam tőlük. Vagy talán nem jogos igény?

osborne 2009.06.11. 22:18:47

@Teker: @TaTa86.:

a kommer ruszkik nem voltak itthon. a cigányok viszont itthon vannak, kicsit nagy a különbség.

bgp 2009.06.11. 22:20:10

Vagy anti-klerikálist akartál mondani, vagy meg vagy kavarodva. A Viktor csak a hatalomra kerülésük után vette fel a papi köpenyt. Előtte még csuhásoknak nevezte őket. A jobbik is nagyszájú, de ők inkább zsidóznak, az most jobban megy. Ha a párhuzamod tovább is tart, Morvai még elzarándokol Jeruzsálembe mint ahogy Viktor ment Vatikánba?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.11. 22:22:43

van némi különbség a szovjet megszállás, meg a multik idetelepülése között: tankok, a szovjet unió számára felvett hitelek, soha vissza nem fizetett követelések szintén feléjük, önként nem távoznának, embereket öltek és vetettek börtönbe, ilyesmi.

orbán az elején még "térdre, csuhások!" kurjantással vonult be az ülésterembe, most meg... akkor még jobban bírtam.

a multikat ki lehet zavarni, az államadósságot újra lehet tárgyalni, csak meg lesznek a következményeik - azt vajon vállalnák-e? mert az nincs bent a porgramfüzetben, hogy mivel jár, csak az, hogy legyen.

aztán az se nagyon mindegy, hogy valakiket genetikailag kódolva nézünk bűnözőnek, vagy azt szeretnénk, hogy ne részesüljenek szemlesütős pozitív diszkriminációban (meg negatívban se, ha már itt tartunk).

a határon túli magyarok kisebbségi autonómia törekvéseinek támogatásával viszont maximálisan egyetértek.

de nagyrészt hiába feszegetnek kérdéseket, ha válaszaik vagy nincsenek, vagy vállalhatatlanok.

esetleg cirkumveniálják ezt az egész válaszkényszert azzal, hogy "mi más paradigmából indulunk ki, minket nem érdekel, hogy meg lehet-e élni a háztáji gazdaságokból". szép lesz.

schawo2 2009.06.11. 22:24:39

LOL: "csak megfogalmaznak néhány kérdést"

Azokat a kérdéseket fogalmazzák meg, amiket mindenki 10+ éve. A válaszaik viszont vagy egyáltalán nincsenek. Ezzel szemben sugallnak bizonyos válaszokat, amiket ők "nem mondanak ki".

Pl. a cigányérdést felvetik, értelmes konkrét válaszok nélkül. A sugallt választ már Hitler is ismerte, csak ő ki is mondta, meg is valósította. Ennyivel ért többet a Jobbiknál. Ebből mindenki levonhatja, hogy mennyit ér a Jobbik.

Win Elen 2009.06.11. 22:30:24

@bs395: szokas szerint, most is egyetertek

irredenta vipera 2009.06.11. 22:33:38

@Cica75:
"akkor kezdte el a ruszkik haza dumát, amikor már a fele kintvót!"
Naptárt ismered? Évszámokat növekvő sorrendbe tudsz rakni?

irredenta vipera 2009.06.11. 22:41:39

@schawo2:
"A sugallt választ már Hitler is ismerte, csak ő ki is mondta, meg is valósította. Ennyivel ért többet a Jobbiknál. Ebből mindenki levonhatja, hogy mennyit ér a Jobbik."

A Jobbik nem sugall népirtást, csak te mondod, hogy sugallja, ez pedig még édeskevés a fasisztává minősítéséhez. Konkrét megoldást csakugyan nem mond - még -, de legalább azt kimondja, hogy a cigánykérdéssel végre érdemben kell foglalkozni a töketlen síránkozás, vállvonogatás és ahelyett, hogy a magyarokat állítják be eleve cigánygyűlölőnek; az utóbbiból nagyon is kilóg a lóláb.

nem várt fordulat 2009.06.11. 22:41:50

ez az írás szar, és gyomorforgató. tetszettek volna forradalamat csinálni, mi??? volt itt rendszerváltás?

irredenta vipera 2009.06.11. 22:46:28

@bs395:
"az nincs bent a programfüzetben, hogy mivel jár, csak az, hogy legyen."

A kampányban mindig csak a célokat sulykolják. De azért a "hogyanra" én is kíváncsi lennék.

irredenta vipera 2009.06.11. 22:48:36

@karacsi_maci:
Volt, kettő is! :( A második akkor, amikor az istenadta nép visszaszavazta a saját nyakára a baloldalt.

Win Elen 2009.06.11. 22:49:50

@irredenta vipera: most pontosan nem tudom, hogy mikor mentek el. De a fidesz "ruszkik haza"-zasanak ettol fuggetlenul is volt egy olyan hangulata, mint amikor a foldon fekvot a leggyavabb is buszken meg meri rugdosni. Ezzel nem az oroszokat szeretnem vedeni. Es nem is aztmondom, hogy ezt kimondani felesleges lett volna, mert nagyon is nem az. Csak eros lenne az ilyen viszonyulastol megvaltast varni. Bar annyira talan megse, mert sokaknak tetszett.

Egy politikusnak, egy partnak egy politikanak mindig elsodleges feladata a szimpatia minnel szelesebb korben valo kivaltasa sajat maga fele. A szimpatia pedig a tobbseg szamara nem a valaszok hosszutavusagaval nyerheto meg, mert az, bar a kepesseg adott lenne kifejteni, gyakran magat az identitast kerdojelezi meg, vagy a kepet bonyolitja annyira, hogy az elsodleges feladat veszik el. Ezert csak szepen egyszeruen, kozerthetoen probaljak eloadni. Csak idehaza a kozerthetoseg ossze lett keverve a primitivitassal. A ketto nem ugyanaz. (pl. Steven Hawkins tud kozerthetoen irni, de kozel sem primitiven)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.11. 22:50:40

@irredenta vipera: A kampányban _soha_ nem a célokat sulykolják. Azt mantrázzák, amit a választott szavazói réteg hallani akar mivel az _kell_ a 'győzelemhez'.
(Ettől gusztustalan mindegyik párt.)

kutyacica 2009.06.11. 22:50:43

baratom, az okfejtesed olyan mintha azt mondanad: Gandhi es Hitler nagyban hasonlitottak egymasra, mivel mind a ket szemelyiseg meroben uj valaszt kinalt fel egy letezo, tarsadalmi feszultsegeket kelto problemara (az utobbi eseteben nyilvan a gazdasagi helyzetrol beszelek, nem a nacik altal krealt-hazudott ideologiai kerdesekrol).

szoval ezt megegyszer vegig gondolnam a helyedben, mert ez igy egy ordas nagy faszsag.

CSÉ 2009.06.11. 22:50:53

Khmm Elnézést!
A Jobbik ugyanazt teszi, mint a Fidesz 16 évvel ezelőtt. Látták, hogy összeomlott a jobboldal és a korábban liberális párt újrapozícionálta magát. Most, hogy a Jobbik látja, hogy összeomlott a baloldal, rástartol a korábbi szavazótáborára a kisemberekre. És ügyesen csinálja. Olyannyira ügyesen, hogy lendvaiildikó remeg a félelelemtől, és nemcsak ügyesen teszik, de jól is teszik. A kisembereknek kijár a politikai képviselet, hiszen az ország többségét alkotják. Alapvetően kétfajta ember él ebben az országban; a felsőközéposztály, akik folyon azt érzik, hogy nem úgy élnek, mint az osztrák sógorok, és a kis egzisztenciák, akik folyton attól rettegnek, hogy lecsúsznak. Az újbaloldaliságra nekik soha nem volt szükségük. A MSZP elfordult tőlük és most lám, a kisemberek találtak helyettük egy új pártot és ez nagyon jól van így. Érzésem szerint az nem járja, ami eddig volt, hogy a kisembereket egy elitista párt vezeti, nemis beszélve a pártállami múltról, a rosszul értelmezett liberalizmusról és a korrupcióról. Az MSZP menthetetlenül elindult az "elemdéefesedés" útján, de ők biztosan nem húzzák olyan sokáig, mert bár nem szeretem Ibolyát, azt azért meg kell hagyni, neki még a kisujjába is több szorult. Pár éven belül máraz LMP is veri majd őket.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.11. 22:58:03

@Win Elen: Stephen Hawkins-al azt hiszem itt nagyon mellélőttél, rossz példa amit senki nem ismer.

Amúgy pedig egyre szórakoztatóbbak a kommentek, már megérte a jobbik (jelenlegi) 15%-a :-D

victor vacendak 2009.06.11. 23:06:48

Biztos az, hogy a Jobbik a korábbi MSZP szavazókból hódított el pár ezret? Mert szerintem ilyen alacsony részvételeknél koránt sem az...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.06.11. 23:07:23

jah, jobbikos kérdések itt is: bukowszky.blog.hu/2009/06/11/kerdesek_toprengesek

egy ideig index címlapon is volt ma, amíg rá el nem olvasták :)))))

schawo2 2009.06.11. 23:10:22

@CSÉ: itt a pont. És a történelemből már tudjuk, hogy nagyon veszélyes, ha már csak egy szélsőséges szervezet tudja megszólítani a kisembereket.

fűzfavirág 2009.06.11. 23:10:25

@Win Elen: hát én pontosan tudom, mikor mentek el. És azt is tudom, hogy miután elmentek (majdnem), volt a puccskísérlet Moszkvában. 1992-ben, hogy pontos legyek. És biztos voltam benne, hogy visszajönnek, mert a belpolitikai villongásokról a legjobban egy kis háború tereli el a figyelmet. Nem jöttek, ezért te nyugodtan lehetsz ilyen tudatlan.
Marhaaaaa...

lOc (a pasztafáriánus) 2009.06.11. 23:13:02

@úriparaszt: Én sem ismerem Stephen Hawkins-t, ellenben egy hasonló nevű (Stephen Hawking) fizikus nagyon jó könyveket írt.

msmester 2009.06.11. 23:15:55

Na álljunk itt meg egy fejlövésre... Mit is mond Ratius barátunk?

"Vonáék sem tesznek mást, csak megfogalmaznak néhány kérdést, amelyekre mindannyian a megszokott, bebiflázott válaszokat adjuk, csak ezek a Jobbikos fiúk kezdtek el azon gondolkozni, hogy talán van más megoldás is."

Milyen kérdést tesznek fel, amit még nem tettek fel korábban? Cigánykérdés: szarrá lett írva, elemezve, bizottságolva. Más megoldás? Az a Jobbik szerint az, hogy rendőr azért csak verhesse meg a cigányt, ha pattog... Vagy ha nem... Ezt a többség érthető okokból azért nem akarja, mert miért ne jöhetnének a cigányok után a pirossapkások, a magassarkúban járok, a tonzúrások, a bankárok és egyáltalán akárki.

"Mert hát végül is miféle fátum írja elő, hogy a multiknak úgy kell működniük, ahogy működnek?"

Ezt a saját belső szabályaik írják elő, amelyeket nem fognak ok nélkül vagy puszta humanitásból megváltoztatni: ha a kormány ellenségesen viselkedik velük szemben, akkor felpakolják a termelést és elviszik máshova. A környékbeli önkormányzatok, kisvállalkozások, a sokezer új munkanélküli és családjaik sem fogja megköszönni a Jobbiknak.

"Ki tiltja meg, hogy az államadósságról tárgyaljunk?"

Senki sem tiltja meg, de látnivaló, hogy már rég nem az államadósság mértéke az egyedüli probléma, hanem az országkockázat, ami miatt mondjuk minden 1 millió külföldről felvett euróért a magyar államnak 7-8-10 %-al kellett többet visszafizetnie. Nincs kivel tárgyalni, hiszen a kérdés az, hogy milyen befektetők vesznek magyar államkötvényt újra meg újra az aukciókon és nincs egy bank vagy más hitelező, akivel le lehetne ülni. Másrészt nem tudom feltűnt -e, hogy az államkötvények út közben, lejárat előtt is gazdát cserélnek...

"Miféle bornírt logika állja útját a kisebbségi magyarok autonómia-törekvéseinek?"

A szlovák, román, szerb, horvát, ukrán belpolitika bornírt logikája. Tárgyaláshoz józanság, türelem és kitartás kell, a keménykedést is meg lehet próbálni, de abban a csak szegény határon túli magyarok fogják a rövidebbet húzni. Másrészt a magyar külpolitikát a mindenkori kormány alakítja, ezért ha jól értem a Jobbikosokat, abba ők nem fognak beleszólni. Átmenni koszorúzni valamit pl. Nagyváradra, aztán hazahúzni, az nem külpolitika.

"Melyik kőtáblára van felvésve az, hogy a cigánykérdéssel, mit valami megoldhatatlan talánnyal kell szemben állnunk?"

Hát az a szitu, hogy ha nem is megoldhatatlan talány a "cigánykérdés", kurvára nem lesz egyszerű megoldani. És igen, sok időbe fog telni. És igen, a "cigányokat" nem lehet egy csoportban kezelni, mert van köztük szegény és gazdag, művelt és iskolázatlan, dolgozó és olyan aki sose látott munkát.

Surko 2009.06.11. 23:17:17

Bár mi sem áll távolabb tőlem, mint a szélsojobb, de azt el kell ismernem, hogy tagadhatatlanul van ha mondanivalóban nem is, de stílusban és hozzáállásban hasonlóság a korai Fidsze és a mai Jobbik között. A fiatalság radikalizmusa és lelkesedése.

Csak amíg Orbánék akkoriban "nemes" ügyekért küzdöttek és radikálisan szabadelvűek voltak, addig a mai Jobbik ugyanolyan vehemenciával, de az ellenkező előjelű üzenetet hirdet. Ha a Jobbik tehetné, akkor éppen azt rombolná le amit Orbánék, az SZDSZ az MDF és minden rendszerváltó felépített: a Demokratikus és Szabad Magyarországot!

Mindenesetre tény, hogy a fiatalságot ma egyik "hagyományos" párt sem képes megszólítani. Viszont jó lenne, ha az űrt nem a Jobbik eszméje töltené be. A fiatalság másik gravitációs pontja az LMP lehet.
Bennük ugyanúgy megvan a fiatalos szemtelenség, de az ő mondanivalójuk pozitív. A Lehet Más a Politika az igazi mai letéteményese a rendszerváltó Fidesznek.

Hajrá LMP!

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.11. 23:23:16

@lOc (a pasztafáriánus): Igazad van, a név végét nem javítottam ki, kell nekem lustán másolni :-)

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.06.11. 23:28:34

Az igaz, hogy a jelenlegi politikai elit töketlensége keltette életre a Jobbikot, de a össze sem hasonlíthatók a Fidesszel. Utóbbiak radikalizmusa nem egyes népcsoportok, viselkedés formák, eszmerendszerek ellen irányult. Azért ez nagy különbség!
De egyébként is: elegendő-e a problémáink megoldására ha tagadjuk, ami van? Vasárnap úgy tűnt, hogy sokan így gondolják. Arra jó volt, hogy bizonyos kérdéseket ezután nem lehet a szőnyeg alá seperni.
A civil kurázsi lehetne a gyógyír a bajainkra, de ez már nem egészen az.
emberitisztesseg.blog.hu/2009/06/10/ep_valasztasok_2009_ertekeles

msmester 2009.06.11. 23:35:57

@Surko: Én rájuk szavaztam most is, nem értek egyet pl. Tóta W.-vel, aki szerint egy marék hippiről van szó. Én nagyon szorítok és próbálok segíteni, hogy az LMP kinője magát és 10 % körüli eredményt tudjon felmutatni.

Kéne nekik pár húzóember, jó név, akik ismerősebben csengenek, mint a Schiffer Andrásé.

csviktor 2009.06.11. 23:41:30

jó írás, ügyes vagy .. csoda hogy az Index kiengedte a címlapra...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 23:42:14

@osborne: Leszarom? Ha a saját házamat összeszarom anyám kidob, szerintem ez így logikus. Akkor is ha itthon vagyok.

Dr. Cica75 2009.06.11. 23:42:23

Szovjet csapatkivonás kezdete:
1988. május
Nagy Imre újratemetése (vö. "ruszkik haza" by Ovi):
1989 június 16.
Húdebátooor, Hú de bátóóór!!!

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.11. 23:44:44

@csviktor: Miért ne engedte volna? Ez is csak egy vélemény :-)

döncike1 2009.06.11. 23:58:22

Hányan, de hányan mondták akkor azoknak a Fideszeseknek, ugyanazt, amit most a Jobbiknak vetnek a szemére! Hányan, de hányan óvták a Fideszeseket az elhamarkodott lépésektől, hogy majd várják csak meg, amíg a Párt meg a kormány lehetővé teszi az egyesületek alapítását… Hányan, de hányan néztek felelősségre vonóan az akkori Fideszesekre, hogy hát azért a szocialista tulajdonviszonyokat csak nem akarjátok felszámolni? Hányan, de hányan kiáltották őket ellenforradalmi, klerikális, forrófejű ifjoncnak… Hányan, de hányan hurrogták le Orbánt, amikor egyszer csak azt merte mondani, hogy a szovjet hadsereg menjen haza!
más a tankonyv és más a valoság, azért irsz ilyen butaságokat.

Guild 2009.06.12. 00:02:28

1990. március 12-én a hajmáskéri harckocsizó alakulatok útnak indulásával kezdődött meg az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport kivonása, mely már június 16-án befejeződött.

döncike1 2009.06.12. 00:14:04

1986 10.11 Gorbacsov Reagen találkozo akkor kezdodott az egesz, ehhez kepest 89 juni 16 már nem nagy bátorság, neked tankonyv nekem átélt élmény

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 00:23:23

@döncike1:

Igen.

És: Jobbik, LMP, egykutya. Kihöz meyliknek a jelszóremdszere áll közelebb, DE, viszik tovább a fönnáló rendszert, aminek a megdöntése nélkül nincs esély, hogy valami is jelentősen javuljon. Így lehet nem világos, de ez:

www.kibulizottorszag.net

segít annak aki figyel.

Dr. Cica75 2009.06.12. 00:29:16

Na, megjott "A Nep -Te vagy", mehetunk aludni.

döncike1 2009.06.12. 00:29:22

A fekete bárány bluest mikor hallottad eloszor, mert én eloben hallgattam akkor amikor legeloszor játszották. Mirol beszelsz ebben a posztban. Más volt akkor és más van most. Nagyot változott a világ. Nem egészen ugy volt , mint ahogy beállitják most egyesek, mikor fidesz meg alakult glasznoszty, peresztrojka már 2 éve ment, nem volt tul nagy bátorság, nem kell mindent elhinni. Tudod egy csecsemonek minden vicc uj.

Gallion 2009.06.12. 00:47:39

pyf: "Aztán kilépni az EU-ból, hazazavarni az összes, külföldi tulajdonú céget? Befejezésképp pedig mondjuk beindítani egy szentkorona-erőművet?
Ez lesz ám a nagy siker, mindenki minket fog irigyelni."

Na ezen szakadtam. Ott a pont :D A bejegyzés meg szuperostoba, ahogy azt egy Jobbikostól el is várja az ember.

*fucktore* (törölt) · http://hulyitodoboz.prae.hu/ 2009.06.12. 00:54:16

@msmester: nem jár iskolába a cigánygyerek? megvonni MINDEN támogatást /támogatás=számlák kifizetése helyettük, élelmiszer, ruha, pénzt nem adni a kézbe/. rosszul tanul? külön oktatás, ha nem vesz részt akkor csökkenteni a támogatást. 10 év múlva képzett romáink lesznek.

Pazarlási Lista · http://pazarlasilista.blog.hu 2009.06.12. 01:15:13

* A merész-magyarok-legjobbjai-pártja:

Izzó parázs alatt formálódott, majd teher alatt nőtt a pálma akkorára, hogy kirúgta a (tisztelt) ház falát. A gigászi küzdelem során titáni hatalmat mutatott, s letaszította trónjáról örök ellenfelét, most meg a Mennyország Kapuján dörömböl.
Már pazarolják a normális magyar érveket.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.12. 02:08:13

Bullshit. Attol meg nem lesz valakinek igaza, hogy mast gondol, mint a tobbseg. Sot attol sem feltetlenul, ha ugynanazt gondolja. Raadasul a hasonlat azert is santit, mert a meresz fidesz fiuk gondolatai a tobbpartrendszerrol es a szabadsagrol tok veletlenul talalkoztak tizmillio honfitarsukeval. Es a szabadsag az egy eleg egyszeruen megertheto eszme - legalabbis diktaturaban... - szemben mondjuk a vilag penzugyi rendszerevel. Tehat ha meg azt is gondolna a tobbseg, hogy ujra kell utenmezni az allamadossagot, mert az olyan faszan hangzik elso nekifutasra (bocs, ebben a honapban nem tudom megadni, majd csak a kovetkezoben), attol az meg nem feltetlenul lesz bolcs lepes. De ne nezzuk ilyen ostobanak a tobbseget (lasd az elozo zarojelet, ezen mindenki osszevonna a szemoldoket).

Lehet atutemezgetni, de aztan azt is meg lehet nezni, hogy milyen feltetelekkel kapsz legkozelebb hitelt. Es mielott azt valaszolnad, hogy nem kell tobb hitel, jobb ha tudod, hogy akkor is folyamatosan hitelt kell felvenni, ha nem no az allamadossag. Hogy miert, azt most nem mondom el, olvass utana.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2009.06.12. 02:20:08

@states: nem zsidoztak, mert zsidok.
@msmester: "ha a kormány ellenségesen viselkedik velük szemben, akkor felpakolják a termelést és elviszik máshova" Nagyokos, ehhez nem kell ellensegesen viselkedni, amikor lejar az adokedvezmeny mennek maguktol szarnak a magyar allasokra. Viszont igenis harcolni kell, hogy megfelelo munkaszerzodesek legyenek, szakszervezetek stb.

A multik korebe beletartoznak pl. a moziforgalmazok is, nem egyszer bunettek meg oket kartelezesert. Mi lett az eredemenye? Kurva sokat fizetsz egy mozijegyert es nincs alternativad. Garatulalok, ahhoz, hogy a sok suketelest te is szajkozod , amit osszeolloztal a magyar korrupt mediabol.

"És igen, a "cigányokat" nem lehet egy csoportban kezelni, mert van köztük szegény és gazdag, művelt és iskolázatlan, dolgozó és olyan aki sose látott munkát."

Es kik vannak tobbsegben? Vajon a bunozoket sem szabad majd EGY csoportban kezelni??

*fucktore* (törölt) · http://hulyitodoboz.prae.hu/ 2009.06.12. 02:27:43

@atleta.hu: atleta.hu · www.atleta.hu 2009.06.12. 02:08:13
Bullshit. Attol meg nem lesz valakinek igaza, hogy mast gondol, mint a tobbseg. Sot attol sem feltetlenul, ha ugynanazt gondolja. Raadasul a hasonlat azert is santit, mert a meresz fidesz fiuk gondolatai a tobbpartrendszerrol es a szabadsagrol tok veletlenul talalkoztak tizmillio honfitarsukeval.


micsoda szánalmas hazugság :o)
a bécsi boltokra vágytak és több moslékra, többpártrendszerre nem.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.12. 02:55:44

@Chaoyang: > Nagyokos, ehhez nem kell ellensegesen
> viselkedni, amikor lejar az adokedvezmeny mennek maguktol

Hat ez nem pont igy mukodik. Nyilvan egy ceg (multi vagy sem) elsodleges szempontja az, hogy profitot maximalizaljon. Az adokedvezmeny ebben segithet. Az is segithet, ha ugy en bloc csokkentik a magyar munkaero koltseget pl. altalanos adocsokkentessel (ez minden vallalkozasnak jo, multinak, hazainak egyarant).

De attol, hogy megszunik az adokedvezmeny meg nem fog kivonulni egy ceg, az ugyanis egy csomo penzbe kerul. Foleg az olyan iparagakban, amiket erdemes lenne idevonzani. Az uzemek telepitese nem ingyen van es a munkaero betanitasa sem. Megfelelo oktatassal el lehetne erni, hogy inkabb a tudasintenziv munkara igenyt tarto cegek jojjenek ide. Pl. majd nezzuk meg egyutt, hogy mikor fogja kivonni a Morgan Stanley a par eve idetelepitett fejleszto kozpontjat. Vagy a Nokia (ill. akar a flextronics) a Komaromi gyarat.. Persze ez utobbiakhoz konnyebb megfelelo szinvonalu munkaerot talalni mashol is.

Amugy konkretan te melyik cegekrol beszelsz?

> Viszont igenis harcolni kell, hogy megfelelo munkaszerzodesek
> legyenek, szakszervezetek stb.

Ez nem allami feladat. Marmint onnantol kezdve, hogy megvannak a megfelelo torvenyek, amiket persze be kell tartatni.

> Kurva sokat fizetsz egy mozijegyert es nincs alternativad.

Van alternativa. Van egy rakas kis mozi megfelelo hangulattal (Budapesten). Persze nem hitech. A kartelezes pedig nem multi vagy nem multi kerdese. Ott karteleznek ahol hagyjak. Nem ezert nincs nagy magyar mozilanc, hanem azert, mert elegge tokeigenyes iparag, es amikor megjelentek a kulfoldi lancok, akkor meg nem nagyon volt magyar szereplo, aki ebbe be tudott volna fektetni. Most meg elegge telitett a piac. Bar hogy miert kell pont a mozi miatt aggodni 2009-ben, azt nem nagyon ertem :)

> Es kik vannak tobbsegben?

Kik? Utanaszamoltal? Szerintem nem.

>Vajon a bunozoket
> sem szabad majd EGY csoportban kezelni??

Csusztatsz. Azt kerik rajtad szamon, hogy ne azonositsd a ciganyokat a bunozokkel (ne kezeld oket egy csoportban bunozokent), majd elkezdesz a bunozokrol beszleni. De ez egy masik kerdes, aminek semmi koze az elozohoz.

Nils. H 2009.06.12. 05:30:09

csúsztatásokra alapozott, erőltetett párhuzam.
bővebben már kifejtették páran.

kpityu2 2009.06.12. 05:47:59

Ez már csak így megy. Ha egy radikális csoportosulás népszerű lesz, két út van: vagy diktatúrát csinál, vagy behúz középre. Utóbbi esetben csak idő kérdése és megjelenik a helyén egy újabb radikális párt. Ami válság esetén (ilyesmi időről időre van) népszerű lesz és két út áll előtte... :D

BKV reszelő 2009.06.12. 06:22:00

@Gorgiasz: Hmm. Akkor én 1989-ben tolnán milyen szovjet laktanyát őriztem a katonatársaimmal, amit már átadtak a magyar hadseregnek ? Azok túl korán leléptek ?

Rá Dios 2009.06.12. 06:46:15

Ügyes írás. Ügyes és gonosz. Gonosz, mert a - hamisnak érzett - párhuzammal igazolni segít a Jobbikot.
Félreértés ne essék: aki valós problémákat feszeget, az nem biztos, hogy jó választ ad rájuk. Aki válasz nélkül veti fel a kérdéseket, az nem kormányképes erő, hanem izgatást űz.
Nem volna baj, ha a FIDESZ végre egyértelműen beszélne. Akkor tudni fogom, mit gondoljak róluk és akkor végre dönthetek: velük jobb, vagy nélkülük, ellenük.

scip_ 2009.06.12. 07:03:16

Meglepően korrekt kommentek és bejegyzés.
Köszi :)

zauberpferde (törölt) 2009.06.12. 07:03:19

@Chaoyang: Mozi, mint a nemzeti sorskérdések része. Bravó! Azért beletaláltál a legfontosabba.

Kálmánbátyám 2009.06.12. 07:45:35

Az a baj ezzel a poszttal, hogy minden ellenérzésem ellenére, van benne igazság.
Mégpedig: igenis vannak problémák, a gazdaságban, a multikkal, a romákkal, az államadóssággal stb. amikről érdemben, mondom érdemben beszélni kéne.
Az a jó szokásunk, hogy "politikailag korrekt " módon mellébeszélünk, eufemizálunk, ellhallgatunk dolgokat, nem visz előre.
A stílus , a retorika, necces, de a problémák valósak.
És sajnos rajtuk kívül senki sem hajlandó foglalkozni velük. Ti. hozzájuk képest mindegyik párt megfáradt középkorú hivatalnoknak tűnik. Hol van már OV vállig érő haja, villogó szeme ? Tokát eresztett, úgy beszél , mint egykor Antall József, kenetteljes dzsentri frázisaitól a hideg fut a hátamon. A többiekek dettó...
És azt hiszem , ez az amiért sokan odafigyelnek rájuk.

Azhát 2009.06.12. 07:51:13

Csak az a baj, hogy húsz évvel ezelőtt amit fidesz csinált arra azt mondták a nyugati demokráciák, hogy "ez a helyes, csak így tovább", és a fidesz is azt mondta, hogy ők úgy akarják csinálni, ahogy ezekben a nyugati demokráciákban is csinálják...

Ma viszont a jobbik hogyan is akarja csinálni? neki is a nyugati demokrácia a követendő példa?

Félreértés ne essék, a "nyugati demokrácia" nem tévedhetetlen istenség - de azért nem árt odafigyelni rájuk.
És még valami: a húsz évvel ezelőtti fidesz keményen liberális volt. Ezt ne felejtsük el.

star77 2009.06.12. 08:00:04

@osborne: azt nem mondták.csak azt,hogy le a csuhásokkal.

vargánya 2009.06.12. 08:03:57

@Cica75: cicamica! Az 1988 májust hol a p.csába olvastad? Afganisztánból vonultak ki akkoriban! A szovjet csapatok kivonásáról legjobb tudomásom szerint az Antall kormány kezdett tárgyalásokat.Olvasd már el a negyedikes törikönyvet!

Kálmánbátyám 2009.06.12. 08:03:59

Húsz éve, épp nagykorú lettem, senki nem tudta igazán milyen az a nyugati demokrácia. Csak könyvekből olvastunk róla. Persze hogy mindenki azt akarta a cuculizmus helyett. Ők meg minket, hogy kinyírják a főgonoszt, a Szovjetúniót, leválasszák róla hűséges fegyvertársait.
De mostanra nyakig benne vagyunk, és látjuk, hogy ez sem a menyország. Javítgatni kéne, ahhoz meg az kell, hogy megfogalmazzuk, mi is a bajunk vele. Megoldást csak eztán lehetne találni.
Nem szavaztam a Jobbikra, nem is fogok, de momentán ők az egyetlenek akik legalább ki merik mondani, amit problémának látnak.
A többiek meg csak egy tál kelkáposztafőzelék...ugyan az évek óta, se színe, se bűze..
És ez a baj, szerintem...

2009.06.12. 08:36:00

20 éve a Fidesz egy alternatív (Deutsch Tamás), liberális (Fodor Gábor), radikális (Orbán Viktor) mozgalom volt, amely párttá alakult. Liberális piacgazdaságot, jogegyenlőséget követeltek. Elutasították a háború előtti Magyarország ideái felé forduló MDF-Kisgazda-KDNP kormányt (1994-1998).
A mai Fidesznek ehhez a mozgalomhoz mondhatni semmi köze sincs: jobboldali konzervatív, nemzeti populista, keresztény szocialista programot képvisel. Parlamenti képviselőinek jelentős részét a KDNP, és az MDF korábbi képviselői teszik ki.

A "jobbikos fiúk" a kezdetektől fogva kereszteket állítottak Budapest köztereire, a 64 vármegye revizionista mozgalom partnerei voltak, a Horthy korszak legrosszabb időszakára hajazó jelképeket, félkatonai alakulatokat hoztak létre, cigányokat és zsidónak minősített embereket fenyegetnek, ill. gúnyolódnak rajtuk. A "jobbikos fiúk" EU képviselőjelölt listáján volt MIÉP-es politikusok sorakoztak fel (pl. Balczó, de ha elmész a Jobbik honlapjára, akkor találsz ott más régi figurákat.)

pazola 2009.06.12. 08:38:00

Vegre egy jobbos iras a zindex cimlapjan! Eljen!

( Viszont az EP-valasztassal jonni akkor, amikor az emberek 2/3-a el sem ment szavazni... ugye nem ez az a bizonyos csattanos felelet? )

pierre bayle 2009.06.12. 08:40:05

Faszság, amit írsz: amit a Fidesz mondott 89-90-ben az közel állt az "igazsághoz" (ha van ilyen a politikában). A Jobbik meg egy rasszista banda, amely a társadalom legalantasabb előítéleteire támaszkodva építkezik, s nincs egy komolyan vehető szavuk sem.

CSÉ 2009.06.12. 08:46:32

@schawo2: Igazad van, rosszak a tapasztalatok, de az vitathatatlan, hogy a kisemberek ma bennük bíznak, és csak remélni lehet, hogy fokozatosan pacifizálódnak. Amúgy Morvai Krisztina nem egy Hitler, szóval szerintem ezzel nem lesz gond.

Megfigyelo 2009.06.12. 08:46:50

Jpbbik = fasiszta gyilkosok. Meg ha fel is tesszuk, hogy nem a Jobbik/Garda tagjai gyilkolnak a ciganysorokon, ok a felbujtok, ovek a felelosseg.

Kutyuu 2009.06.12. 08:48:44

Szovjet csapatok kivonása:
Különösebb keresgetés nélkül egy interjú 1988 (!) -ból Kádár Jánossal a csapatkivonásokról:

www.youtube.com/watch?v=sfrFmLK3M2k

Már akkor kész ténykényt kezelték, hogy kimennek a csapatok, idézet:

(0:27-től) "A Varsói szerződés hivatalosan javasolta az összes külföldön állomásozó csapatok visszavonását, EBBE A MI VÉLEMÉNYÜNK IS BENNE VAN..."

Kutyuu 2009.06.12. 08:54:31

A jobbik pedig egy felfújt k.va nagy nulla, kb egy szinten a győzike, maunika, józsibarát kitűzött céljaival.
A nép hallani (látni) akar bizonyos dolgokat, adjuk meg neki. Megoldásunk nincs semmire sem, mert egy operettgárda mire megoldás? Az mire megoldás, hogy ne adjunk segélyt a cigánynak?

Pofáznak, hogy járjon a cigánygyerek iskolába, azután majd külön cigányiskolákat akarnak létesíteni, hogy ne az ő kicsi fiacskájukkal üljön egy padba. Na az lesz ám az integráció!!

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.06.12. 08:57:55

Sok mindenben igaz az írás.
De ha megnézi bárki a (nem hivatalos) honlapjukat, a Gyurcsány által felfuttatott kuruc.info-t, egyértelműen kiderül, hogy ezek a fiúk fasiszták. Legalábbis egy részük egészen biztosan.
Azoktól meg normáli ember hányik, ugye. És nem a táradalmi elvárások miatt, hanem meggyőződésből.

Megfigyelo 2009.06.12. 09:01:31

Morvai Krisztina 2006-ban egy sulyos betegsegen esett at, es akkor elmebelileg megkattant, uldozesi maniat kapott:
atv.hu/hircentrum/090529_morvai_krisztina_portreja__gyurcsany_miatt_lett_hazaszereto.html

Pont ilyenekbol lesznek a tomeggyilkosok: latszolag ertelmes, de valami "el van allitodva".

MTeddy 2009.06.12. 09:02:21

Én azért hiányolom a cikk végéről a kristálygömbbe nézést.
Öt év múlva a Jobbik is egy, a napi politikai csatározásokba belefáradt, eredeti céljait egyre inkább elhagyó, "fejlődő" párt lesz, tele olyan politikusokkal, akik a kezdeti lelkesedést és együvé tartozás érzését felcserélik a megélhetésre, mert korábban sem volt reményük munkára, csak a Suzuki gyárban 3 műszakba, az meg ugye nem pálya, amiből következik, hogy a pozícióik megtartása érdekében bármilyen megegyezésre hajlandóak lesznek, még akár a legfőbb gonosz Orbán Viktor liberálkommunista pártjával is, mert ugye a hatalom az jó dolog, amit meg kell tartani!!!

Előre sírok, nevetek ezen az egészen. Csak nehogy a magamban eleddig oly sikeresen elfojtott próféta szavai legyenek ezek.

proton1701 2009.06.12. 09:02:23

Örömmel olvastam az írást. Főleg, hogy az index-ről értem el ami hát nem épp jobboldali portál. Gratula. Mind igaz ami benne van........

kamasuka 2009.06.12. 09:04:27

Az, hogy Orbán Nagy Imre és társai újratemetésén mondta el a beszédét "ruszkik haza" témakörben, nem jelenti az, hogy ő 1989-ben jött rá erre. Nézze már meg az összes laktanyaőr és egyéb antifideszista, hogy mikor alakult meg a Fidesz (1988 március 15-én még a rendőrség szarrá verte a megemlékezőket!!!, tehát JELE nem volt annak, hogy itt rendszerváltás lesz), ugyansi egy szétvert tüntetés után kezdték el a munkát, nem a szovjet csapatkivonások előestéjén.

Az amerikaiak 1988-ban négy japán bázist adtak át a japán önvédelmi erőknek. Szerintetek ma nincsenek Japánban amerikaiak? Mert még mindig ott vannak ...

Azért akkor mondta el a beszédet, mert akkor gyűlt össze politikai célzattal 1956 után kétszázezer ember. Ha korábban temetik újra Nagyékat, akkor lefogadom, hogy korábban mondta volna el.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 09:04:41

Én a FIDESZ helyében nagyon megsértődnék ezen a felszínes összehasonlításon. A JOBBIK-kal a nem a kérdései miatt vannak bajok, hanem a válaszaik miatt. A 89-es FIDESZ csak a tespedt komcsikhoz képest volt radikális, de a követeléseik között nem volt semmi szégyenleni való. Ők a többi új ellenzéki párttal együtt a demokráciáért küzdöttek akkor, a JOBBIK meg a demokrácia ellen. Számomra ez nem elhanyagolható különbség.

sivatagi n. 2009.06.12. 09:06:16

Hajrá Jobbik! Takarítsátok el a libsibolsikat!.

Steppenwolf 2009.06.12. 09:12:32

Azért van a bejegyzésben valami... Ha csak Grósz '88-as kongresszusi beszédét összehasonlítom Lendvai néni vasárnap esti sajtótájékoztatójával... Az MSZP-nél a retorika 20 év alatt sem változott semmit, csak akkor a Fidesz volt a "fehér terror", most pedig a Jobbik.
Viszont morálisan semmiképp nem vonnék párhuzamot a két párt között.

nudlee 2009.06.12. 09:16:41

A kisembereket képviseli a Jobbik és ez azért szomorú, mert ezek szerint a magyar kisember a származásával definiálja és értékeli magát, gyűlöli a gazdagokat és nem kedveli azokat, akik nem az ő kasztjához tartozniak, mert tudja, hogy a többiek nem olyan kishitűek, szorongóak, van önbecsülésük és egészséges gondolataik.

Rá Dios 2009.06.12. 09:17:17

@proton1701: Óh, ezen ne csodálkozz! Az INDEX nagyon gyorsan reagál a szelek változására...

CSÉ 2009.06.12. 09:18:38

@msmester: LMP = egy marék hippi
Ez jó!
Miért nem kérik fel Szili Katalint húzónévnek, bár ő lehet, hogy csak azok közt a megkövült dínók közt tűnik hippinek.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 09:19:16

Fedor · fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 09:04:41,

Formailag egyetértek, Annyiban nem, ez már egy másik sík, hogy nem demokrácia volt az amiért az összes akkori ellenzéki pártok küzdöttek, hanem meggyíló lehetőség saját maguknak. A demokrácia csak köntös volt, a kialakított rendszer, nem az, hanem áldemokrácia. Kibuliztak maguknak egy országot. Link följebb, megtalálható.

Escobar888 2009.06.12. 09:20:33

Sokaknak nem tetszik, hogy nem a jól megszokott pártokon kívül is van már olyan erő amivel számolni kell.
Nem értem, hogy miért kell azonnal sátánt kiáltani...
Várjuk ki a végét. Demokrácia van. Semmivel nem rosszabbak mint a jelenleg parlamentben lévő pártok.
Beleértve a Fideszt is akikre eddig mindig szavaztam.

Dr. Trebitsch 2009.06.12. 09:21:47

Vigyázó szemezek Párizsra vessétek...

Pár évvel ezelőtt a francia elnökválasztás második fordulójába nagy meglepetésre Chirac mellett nem a szocialista jelölt, hanem a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen jutott be. A hívei ünnepeltek, viszont a francia közvélemény eléggé megszeppent az eredménytől.

A választás napján a baloldaliak tömegesen mentek el szavazni, hogy befogott orral bár, de a kisebbik rosszra (Chiracra) szavazzanak, aki így a vártnál jóval fölényesebben nyert.

Az EP-választáson elért Jobbik-sikernek lehet akár hasonló következménye is: a közel 15%-on meglepődött, most otthon maradt baloldaliak jövő tavasszal tömegével jelenhetnek meg az urnáknál, hogy vagy mégis az MSZP-re, vagy bármi másra, csak ne a Jobbikra szavazzanak. A Jobbik szavazóbázisa pedig felolvadhat a magas részvétel által generált tömegben, és a lufi kipukkad.

Persze demokratikus kultúrában és választói tudatosságban eléggé messze járunk még a franciáktól, úgyhogy nagy összeget azért nem tennék erre a forgatókönyvre, de itt már majdnem bármi megtörténhet...

palamano 2009.06.12. 09:21:58

@Megfigyelo:
Szép kis cikket linkeltél ide a teljesen elfogulatlan ATV-ről.
Az ilyen stílus a 80-as évek végén kiment a divatból.
Hogy Morvai elmeháborodott?
Akkor még 430ezren azok, akik a Jobbikra szavaztak.
Nézz már magadba! Ezt elk..tátok a Főnökkel együtt!

zolee75 2009.06.12. 09:24:48

@Zoltanius: Bocs, de 1994 és 1998 között mintha MSZP kormány lett volna.

nudlee 2009.06.12. 09:25:29

@palamano:

Ennél sokkal több elmeháborodott él itt, ha nem vetted észre, te is közéjük tartozol.

Ratius 2009.06.12. 09:28:44

Mielőtt megírtam a bejegyzést, alaposan áttanulmányoztam a Jobbik honlapját, ott megtalálható programját, illetve a Jobbikkal kapcsolatos számos, a napokban megjelent publicisztikát.
Az a kép alakult ki bennem, hogy a Jobbik alapvetően egy globalizációellenes szervezet, erős nemzeti radikális, revizionista beütéssel és enyhe rasszista, antiszemita felhanggal. A három elem sajátos elegye a szimbolikus térben tud hatékony vegyületté összeállni.
Amit arra TGM rámutatott a napokban: ,,Sima rasszizmus soha nincsen, de természetesen minden ilyen mozgalomnak vannak rasszista felhangjai. A zsidók a transznacionális nagytőkét szimbolizálják, a cigányok az "underclass"-t, azt, amit a franciaországi restauráció óta a "veszélyes osztályoknak", a "bűnöző osztályoknak" (classes dangereuses, classes criminelles) szokott nevezni a burzsoázia.” Ez a rasszizmus tehát nem az, amit Hitler képviselt, itt nem valamiféle faji felsőbbrendűségről van szó, hanem jelképi szintű fogalomalkotásról.
A két szembenálló szimbólum – a zsidóság, mint a nemzetközi tőke, a cigányság, mint a lesüllyedő, széthulló társadalom - egyszerre képviselik mindazt a rosszat, amit a globalizáció jelent. Természetesen a Jobbik felvetései közül nem hiányoznak a globalizációval kapcsolatos konkrétumok sem. Komoly problémákat vesznek elő, felsorolásszerűen is szembesítik a társadalmat a globalizáció kínzó kérdéseivel. A globalizációkritika nyilvánvalóan a legfontosabb eleme a párt mondanivalójának, egyértelmű középpontját alkotja a programnak.
A megoldást keresve ismét a szimbolikus térbe fordul a Jobbik, s a felvetett kérdésekre a tradicionális, sőt már-már archaikus, nemzeti, közösségi válaszokat adja.
Hogy a Jobbik válaszaival, vagy programjának önmagába záruló, szimbolikus rendszerével érdemes-e, lehet-e azonosulni, azt nem állítom. Hogy hová vezet ez az út, arról sincs elképzelésem. Mint a bejegyzés végén írom: nem az a kérdés, hogy milyen válaszokat talál a Jobbik, hanem az, hogy egyáltalán felveti valaki azokat a fontos kérdéseket, amelyekkel szemben állunk.

Dr. Trebitsch 2009.06.12. 09:29:31

@palamano: mondjuk Morvai szerintem is sült bolond, akármennyire nézek is magamba... Nem azért, mert Jobbikos, hanem talán attól függetlenül, de tuti, hogy nem százas.

Szerintem ezt a 430.000-ből is egy csomóan tudják. Más részük meg azt se nem tudja, kicsoda, csak annyit fognak fel, hogy Jobbik=Gárda, oda köll ikszelni, mert megvédenek minket a cigánybűnözéstől...

Bogyó 2 2009.06.12. 09:39:10

Szerintem meg jó az írás. Csak sokan nem értik. Lehet, hogy az író szimpatizál a Jobbik programjával, lehet, hogy nem, nem erről ír, mindössze azt állapítja meg, hogy habitusában, radikalizmusában hasonló a két szervezet, a múltbeli Fidesz és a Jobbik.
Nincs arról szó, hogy egyetértünk-e velük. Mindkét szervezet a meglévő rendszer kereteit feszegette/feszegeti, ezért mondták szélsőségesnek akkor a Fideszt a komcsik és ma a Jobbikot az uniópárti többártrendszerű demokrácia és liberális piacgazdaság hívei.
Az egy dolog, hogy a legtöbben ma nem akarnak rendszert változtatni, 1989-ben meg akartak. Mellesleg a Jobbik sem mond ilyesmit, rendszerváltoztatáson egyesek itt elszámoltatásokat, meg bizonyos politikai lépések megtételét értik, de ez valójában nem rendszerváltozás, mert ahhoz a többpártrendszert és a piacgazdaságot kellene felszámolni, erről meg a Jobbik sem beszél.
Szóval nem azt írja Ratius, hogy a '89-es Fidesz és a Jobbik programja ugyanaz, ezért felesleges ilyeneket kommentelni, hogy a Fidesz liberális volt meg nem zsidózott, ezt minden valamirevaló tájékozottsággal bíró ember tudja. Hanem a meglévő rendszer kínos kérdéseinek a feltevése a lényeg, és igen, abban különbözhetnek, hogy a Jobbik esetleg nem képes ezekre jó válaszokat adni, de nagy igazság, hogy nem normális dolog, hogy a problémák kibeszélése és megoldás keresése helyett szőnyeg alá söprés és lehurrogás a válasz. Erről ír a posztoló.

moshi: te sem érted a cikk lényegét, nem arról írt az író, hogy jogosak voltak-e a vádak, hanem, hogy milyen vádak voltak. Egy komcsi le is klerikálisozhatta akár őket, az ő nézőpontjából klerikális lehet az is aki egyáltalán nem ismeri el felsőbbrendűnek a marxista világnézetet.
Szerintem nagyon találó írás.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.12. 09:51:49

@Ratius:
a jobbik és támogatóik a cigányokat nem unterclassnak tartják, hanem genetikailag alsóbbrendű, a bűnözésre determinált embereknek, ahogy a zsidókat nemzetiségi-felekzeti alapon zserveződő, árnyékban bújkáló, gonosz és aljas összeesküvőknek. az, hogy ezekbe a kategóriákba rendszeresen bekerülnek olyan emberek is, akik vagy nem férnek bele az unterclass-transznacionális csoportokba (mert tevékenységük alapján nem tartoznak bele), vagy nem tartoznak bele (mert nemteljesítik a nemzetiségi-felekezeti kritériumokat).
itt a szimbolikus tér nem valami szinkorinációs eszköz, hanem szimplán a képben éktelenkedő komoly hézagok elfedésére szolgál. egyszerű hatalmi technika, hazugság. plus a belőle kihulló válaszok (már amikor vannak egyáltalán) közönséges hülyeségek.

Bogyó 2 2009.06.12. 10:04:44

Másik dolog a szovjet csapatok kivonása.

Cica 75 nem tudom honnan veszi azt a baromságot, hogy a 1988-ban hazamentek az oroszok. Nickjéből ítélve még általános iskolába járt akkor. Én viszont emlékszem.
Bizony '89-ben még nem lehetett tudni, mi lesz itt, gondoljatok bele, ezen a nyáron fogták le Deutschékat Prágában, állt a berlini fal, Ceausescu még virult Romániában, és igen, még itt voltak az orosz csapatok. Könnyű most okosnak lenni, de 1988. október 23-án még bevitték a rendőrök a tüntető embereket. Valahogy februárban mondta ki Pozsgay hogy népfelkelés.
Lehet vitatni Orbán mostani tevékenységét, de elvitatni a rendszerváltozásban játszott szerepét ostoba gyűlölködés. Neki is volt szerepe és a jelenlegi paletta másik felén álló Demszkynek is, de ugyanígy megvolt a pártvezetésen belül Hornnak, Pozsgaynak, pl. Fejti Györgyhöz képest. Egyáltalán emlékeztek még erre a névre?

Igenis nagy jelentősége volt, hogy Orbán említette a szovjet csapatok kivonását, mert ez volt az első alkalom, hogy valaki nyilvánosan ezt kimondta! A Kádár-interjút talán itthon le se vetítették, de akkoriban, széles körben biztosan nem.Egyáltalán nem volt ez eldöntött kérdés, Kádár is javaslatról beszél.

Cica meg a többi, úgy tűnik abszolút nem emlékszik a régi rendszerre. A csapatokat valóban már áprilisban elkezdték kivonni, de ezt sem úgy tették, hogy nagy csinnadrattával bejelentették, hogy kivonjuk a szovjet csapatokat, ma kezdjük. Nem tudtuk, hogy elkezdődött a kivonás, s valószínűleg nem is úgy indultak el ezek a csapatok, hogy most mindenki megy haza. Egyszerűen csak csökkentették a létszámot, de 1989. június 16-ig semmiféle nyilvános bejelentés nem történt arról, hogy ők mind és véglegesen hazamennének. Ez esetben Orbán beszéde paródia lett volna, s lehet őt gyűlölni, de ennyire hülyének ne nézzük már se őt, se a kortársakat. Hiszen pont, hogy a legtöbb kritikus pont azt mondta, amit Ratius is ír, milyen felelőtlenség ez, majd jól megharagszanak stb.
Szó se volt itt haldokló oroszlánról, mellesleg hozzánk képest sose gyengült le annyira ez az oroszlán, hogy nagyon sok esélyünk lenne egy ki-ki meccsen.

Egy kis adalék ehhez:

"1989 márciusában Németh Miklós kormányfő Gorbacsovval tárgyalva, az MSZMP Politikai Bizottságának döntésére hivatkozva, a magyar hadsereg 30-35 százalékos csökkentéséről tett említést. Ezt a szovjet fél elvben tudomásul vette, de a kérdés "körültekintő kezelésére", gyakorlatilag titokban tartására kérte magyar partnereit. [...]
A szovjet csapatok magyarországi kivonása ismételten szóba került a két pártvezető, Gorbacsov és Nyers Rezső 1989. júliusi tárgyalásai alkalmával. [...]
Néhány hónappal később viszont a szovjet fél lépett fel kezdeményezőleg. Georgij Sahnazarov, Gorbacsov külpolitikai főtanácsadója 1989 októberében azt indítványozta a szovjet elnöknek, hogy az európai fegyverzetkorlátozásra vonatkozó új szovjet kezdeményezést konkrét, a tömbön belüli katonai tevékenység korlátozását célzó lépéssel, nevezetesen a szovjet csapatok Lengyelországból, Magyarországról és Csehszlovákiából történő egyoldalú kivonásával tegyék hangsúlyosabbá. Sahnazarov szerint a kedvező nemzetközi hatás mellett e lépés elsősorban a kétoldalú államközi kapcsolatok alakulására gyakorolt volna hatást, hiszen az ezen országokban állomásozó egységek katonai jelentősége csekély, viszont jelenlétük "ingerlő" tényező, s ezen országok leendő új kormányai előbb vagy utóbb úgy is követelni fogják kivonásukat."
www.historia.hu/archivum/2002/0207barath.htm

A lényeg, még ha Orbán beépített ügynök is volt, hogy még senki nem hozta fel nyilvánosan előtte egyértelműen, hogy menjenek haza, olyan jelentőségű volt ez, mint Pozsgay népfelkeléses bejelentése. És igen, még 1991-ben is volt egy puccskísérlet a SZU-ban, egyáltalán nem volt itt még minden eldőlve, csak utólag könnyű okosnak lenni.

Bogyó 2 2009.06.12. 10:15:52

@bs395:
Vannak problémáik ez tény, ahogyan a lakosság jelentős részének is. Talán nem jó megoldásokat sugallnak. De azt honnan veszed, hogy "genetikailag" tartják őket alsóbbrendűnek? Ezek komoly vádak, ezt te mire alapozod? Mutass már valamit erről!

A cigányellenesség a másik oldal szavazói között is jelen van. Pl. akik Orsós Viktoroznak, vajon ők hogyan vélekednek a cigányokról?
S mindez nem alaptalan. De nyilván nem genetikai kérdésről van szó, hanem kulturálisról.
De kiváncsi vagyok milyen bizonyítékod van a genetikára, mert az egyértelműen nácizmus.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.12. 10:43:33

@Bogyó 2:
a rasszizmus nem a jobbik sajátja, mszp szavazók között ugyanúgy megtalálható, szemben a párt hivatalos álláspontjával.
ebben a kérdésben itt válik el a jobbik, mert ők egyrészt nem mondanak ennek ellen, másrészt bármelyik gyűlésükön tálálkozhatsz ezekkel a véleményekkel (ahogy mszp gyűléseken is, csak idegenek előtt nem hangoztatják).
a jobbik ugyan igyekszik levetkőzni a budaházys, kurucinfós vonalat, de nehezen megy nekik, eléggé beleégett az ellenzőik hallóidegébe.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.06.12. 10:49:45

@Bogyó 2: Szvsz sehol nincs szó genetikáról, eugenikáról. Elég szellősen fogalmazott a jobbik léte mindúgy, mind az úgynevezett programja (Valós, végrehajthatónak tűnő, konkrétan számonkérhető programja egyetlen pártnak sincs, számottevő igény sincs rá).
Ha lepucoljuk a nemzetiszocializmusra rakódott több évtizedes szennyest, akkor tisztán látszik, hogy a jobbik bizony egy jelenkori magyarországra igazított nemzetiszocialista párt. Természetesen (az igazításnak köszönhetően) bizonyos alkotóelemei kimaradtak, mások finomodtak avagy még csak most alakulnak ki.
Jelenleg nincs 'Führerprinzip', élettér-elmélet, eugenika a többi nagyrészt stimmel.
Igény van rá, a helyzet kedvező, nincs min csodálkozni ilyen i van.
Amíg nem okoz kárt addig nem zavaró, maximum akinek nem tetszik elhúzza a száját.
Ha nemlesz rá igény megszünik, vagy a miéphez hasonlóan asszimilálódik. Ők is megélhetési politikusok lesznek idővel.
Szerintem.

Ratius 2009.06.12. 12:01:54

@bs395:
Én tényleg elolvastam a Jobbik programját. Szó sincs ott faji alsóbb-vagy felsőbbrendűségről. Akik a cigány- vagy zsidókérdést ma így vetnék föl, azokat nem csupán kiröhögné a világ, de joggal le is csukná a hatalom. A Jobbik nem valami magyar Ku-klux-klan!
Ami a jelképi világot illeti, az bizonyos oldalról nézve szükségszerűen hatalomtechnikai eszköz. Egyszerűen azért, mert csoportképző, közösségteremtő ereje van. Kívülről nézve nagy hülyeségnek tűnik minden szimbólumrendszer. (Az idegen nyelvet karattyolásnak halljuk...) Belülről szemlélve viszont megszólít, mozgósít, önazonosságot ad.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.12. 12:07:23

@Ratius:
akinek mások szimbólumrednszerére van szüksége az önazonossághoz, az meg is érdemli.
a programvba nincs beleírva, sőt, amíg dósa volt a kapitány, addig ő se tagadott holokausztot, csak moslygott, amikor a tömeg azt skandálta, hogy deportáljuk a cigányokat marhavagonokban.
a jobbik nem ndsap, de ettől még rasszista, ahogy kolompár orbán is az (lásd: amikor frarkas flórián felvetette, hogy ha a gárda nem cigányellenes, akkor a cigányoknak be kéne lépniük, egyből nekirohant, hogy cigány ember hogy mondhat ilyet).

szőlőműves 2009.06.14. 11:55:52

Én nem vagyok egy politizáló alkat, és meglepett a Jobbik megerősödése. Hasonlóságot én abban látok, hogy sem a jelenlegi Fidesz vezetés, sem a Jobbik valódi keresztényi értékeket nem hordoz és nem is képvisel.
Már régóta figyelem, hogy augusztus 20 az nem a Keresztény Magyar nemzet megalapításának az ünnepe, Szent István után, hanem a "mennyibe kerül nekünk a tűzijáték ünnepe".
Keresztény értékek, erkölcsök térhódítása az egyetlen kiút Hazánk (Mária országának) felemelkedéséhez.
Meg némi kevés ima, amiből mostanság híján vagyunk.
Hogy ezt a Jobbik képviselné, vagy majd fogja? Érdekelne. De a gyűlölködés nem keresztényi mérce, mindegy hogy komcsi, zsidó, cigány, kínai, arab, stb. ügyről, vagy csoportról legyen is szó.

Érdekel, hogy a Jobbik a cigány rémisztgető katonai csoportosulással a nép nemzeti fröcsögés felé tendál? Vagy valóban a magyar vállalkozókat hátrányosan érintő Multik jogosulatlan előnyeit szeretnék megszüntetni?
Lehet hogy egy egészséges kontroll lesz a parlamentben a mindenkori kormánnyal szemben.
Meg az igazságnak keményen hangot adó, nem a szőnyeg alá seprést engedélyező csoport lesz.
Mint annak idején a Fidesz. (Amikor még elég volt a szívedre hallgatni).
Egy mondatban: tudatlanságom miatt, félek a Jobbik félelemkelő, gyűlölködő politikájától, másrészt reménykedek a leendő Fidesz vezetés gátlástalanságát megnehezítő Jobbikban.
Szeretettel: Késői szőlőmunkás

sumigerilla 2010.03.18. 19:31:00

Ezt egy politológus sem foglalhatta volna jobban össze.
süti beállítások módosítása