HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Gombát szedni?

2012.03.09. 13:02 Ratius

Szedjen gombát, akinek nincs munkája, mert dolgozni, azt kell? Hát akkor menjünk végig ezen az apró kis gondolat-foszlányon, amely – mint csepp az óceán végtelen sötétségét – magában hordja a Fidesz-idiotizmus teljes makrokozmoszát, ama bornírt és elaggott társadalomkép totális univerzumát, amely a XIX. századból ittrekedt, termelésközpontú gondolkodás keserű eszenciája.

 

Amikor a munkaerő leértékelődik

Munkahelyeket kell találni, ha más nincs, akkor el kell menni gombát szedni, magyarázta Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanis a belső fogyasztás nem nő, a külső is csak minimálisan, ezért a gazdasági növekedés beindításához nincs más út, többet kell dolgozni.

Mármost én nem egészen értem ezt. Ha ugyanis nincs fogyasztás, azaz nincs vásárlóerő, akkor ki az öreg ördög fogja megvenni az én gombámat? Mert az a kisebbik baj, hogy mivel nem értek a gombákhoz, jó eséllyel legyilkolom a vásárlóimat, a nagyobb gond az, hogy ismét teljesen fölöslegesen dolgoztam. Mondjuk az sem mellékes, hogy gomba nincs, mert éppen nem terem, mert eladták az erdőt a multicégnek, amely tarvágással gyorsan haza vitte a maga profitját, és mert az erdész csak akkor enged a gombák közelébe, ha előtte alaposan megvesztegettem. De a fölösleges munka sem azért baj, mert én olyan irdatlanul lusta vagyok, hanem azért, mert egyfelől tehetnék a hülyeség helyett valami valóban hasznosat, másfelől meg azért, mert minden munkahely igen sok pénzbe kerül. A fölösleges munkahely meg még többe.

De lássuk  csak, hogyan vélekedik minderről Parragh László: A munkahely megteremtődik akkor, amikor a munkaerő leértékelődik. Ez a reálösszefüggés… Ha (valaki) gombát szed, és egy kisüzem lefagyasztja, és ezt értékesíti egy ottani konyhán, akkor ez elindul és működik"

Mi indul el és mi működik, az isten szerelmére? A munkaerő leértékelődése? Azaz a bérek rohamos csökkenése? Vagy a helyi kisüzem piaca születik így meg? Azzal, hogy a munkaerő értéke csökken? Azaz azáltal, hogy tovább szűkül a kereslet?

 

Termelési központ

És, hogy miképpen jön ide a Fidesz? Nos, úgy, hogy a minap éppen az Iparkamarában tartott előadást Orbán Viktor, aki csaknem szó szerint megismételte mindazt, amit Parrag úrtól hallhattunk. Igaz, gombaszedésről ez alkalommal nem volt szó. Viszont szó volt mindarról, ami a Fidesz kormányzásának teljes összefüggéstelenségét megpróbálja koherens rendszerré fűzni, nem törődve azzal, hogy az orbáni logika pusztán egy szűkkeblű hatalmi ideológia mentén értelmezhető, szélesebb társadalmi összefüggésben látva azonban a végtelen sötétség és nyomorúságos önigazolás baljós mementója.

Mert, mit is mondott Orbán a gazdaságról? Ezt ni: „Magyarországot termelési központtá kívánjuk tenni.  Azokat a befektetéseket akarjuk itt tartani, amelyek a versenyszektorban működnek, értéket teremtenek, és ehhez a magyar munkaerőt és szellemi képességet használják.”

Nem egészen függetlenül attól, hogy a kormány igyekszik majd megkülönböztetni a „gyarmatosítókat és a szövetségeseket” – mármint azokat, „akinek csak a piacunk és a rajtunk megkereshető profit kell”, illetve azokat, „akiknek kell tudásunk, kreativitásunk, felkészültségünk és energiánk is, azaz, akik munkát teremtenek” – ez a logika a gombaszedés logikája.

Magyarország, mint termelési központ, vidáman ontja a készárut a világpiacra miközben az ország lakossága semmit nem lát azokból a javakból, amelyeket előállít. A piacunkra ácsingózó gyarmatosítót így rendkívül könnyű lesz távol tartani, hiszen belföldi piac – az alacsony bérek miatt – gyakorlatilag nem létezik, viszont éppen ezért a külföldi befektetők örömmel telepítik ide a termelést. Mindaddig, amíg Kína, Thaiföld vagy Brazília nem tűnik majd versenyképesebbnek…

 

Út a harmadik világba

Igen, megvalósítható egy ilyen iparfejlesztés. Lehet ilyen Magyarországot teremteni. És ebben az összefüggésben érthetővé válik a pusztán tizenhat éves korig tartó tankötelezettség, a felsőfokú képzés szűkítése, a vállalkozóknak kedvező munkaügyi szabályozás, a gazdagokat támogató adórendszer és a sok egyéb iparpártoló, elitcentrikus, burzsoá-barát intézkedés.  

Csak azért megjegyezném: a jóléti gazdaságot nem pusztán azért találták ki, hogy az jó legyen a népnek, hanem azért is, mert a gazdasági racionalitás éppen az ellenkezője annak, amit Parragh úr és Orbán úr képvisel. A növekvő bérek, a mind értékesebb – tehát például tanultabb – munkaerő növekvő vásárlóerőt, és így összességében gyarapodó gazdaságot jelent. A munkaerő leértékelődése pedig pontosan az a zsákutca, amelyikbe a Fidesz vezeti az országot. Én megértem, ha mikro-érdekeinek megfelelően az Iparkamara elnöke úgy véli, hasznos a bérek csökkentése, és azt is megértem, hogy a miniszterelnök által oly sokat emlegetett középosztály örömmel fogadja ezt a gazdaságpolitikát, de nem árt, ha tudjuk: ez a középosztály nem a társadalom derékhada, hanem a szűk elit és a széles nyomorúság között álló kicsinyke érdekcsoport. Amolyan igazi, harmadik világbeli középosztály. 

 

 

A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

 

28 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr854299690

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kétezer lengyel statiszta-tüntetőt hozat a kormány március 15-re 2012.03.09. 15:22:08

Az Orbán-kormány Lengyelországból importál kormánypárti tüntetőket a március 15-i állami ünnepségekre. A jelentkezők utaztatását a Gazeta Polska szervezi, felhívásában különvonatról, olcsó szállásról és jelképes összegű költségekről ír, a tüntetések sz...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.03.09. 15:21:31

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott a...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.03.09. 15:21:01

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angyalföldi partizán 2012.03.09. 14:21:27

gombát csak saját lábról!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.09. 14:26:12

Ezek ilyenek. Szeretnek álmodni és megvetik a könyveket. Viszont bármekkora baromságok is ezek, nagyon népszerű gondolatok.

Tudod mi a vicces ebben?
„akiknek kell tudásunk, kreativitásunk, felkészültségünk és energiánk is, azaz, akik munkát teremtenek”
Azokat meg azért utáljuk, mert kizsákmányolnak és rabszolgatartanak...

Gera 2012.03.09. 14:29:08

Gombaszedés? Az túl melós, ennél sokkal egyszerűbb út is van. Kilóra megvenni pár politikust, hogy ugyan kényszerítsék már törvénnyel az összes balfasz vállalkozót, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül fizessenek a gittegyletemnek cégenként ötezer forintot.

OftF 2012.03.09. 14:48:05

Pedig vennék piacon, ha friss és szép.
Szedjétek :)

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.03.09. 15:00:46

Az lehet igazán szép jelenet, mikor ezek a gazdasági zsenik meggyőzik egymást ezekről az "összefüggésekről". Az aha-élmények, csillogó szemek, jól végzett munka öröme...

Mária 2012.03.09. 15:18:08

"Hát akkor menjünk végig ezen az apró kis gondolat-foszlányon, amely – mint csepp az óceán végtelen sötétségét – magában hordja a Fidesz-idiotizmus teljes makrokozmoszát, ama bornírt és elaggott társadalomkép totális univerzumát, amely a XIX. századból ittrekedt, termelésközpontú gondolkodás keserű eszenciája."

Ezért a mondatért érdemes volt ma felkelni :)

Tényleg :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.03.09. 15:22:44

szerintem szarvasgombára gondoltak...

Mária 2012.03.09. 15:31:09

Azt monnyuk köcsögorbán jól elfelejtette, hogy az olcsó helyi munkaerő kihasználása NEM a szövetségesek, hanem a gyarmatosítók jó szokása szokik lenni, de hát kicsire nem adunk, ha egy felkapaszkodott jogászgyerek alapműveltségét górcsövezzük meg.

Mária 2012.03.09. 15:37:16

@nexialista:

Vagy a varázsgombára :DDD

Pszilocibin-nagyhatalom leszünk, mindenki meglássa :DDD

Netuddki. 2012.03.09. 16:16:46

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanis a belső fogyasztás nem nő, a külső is csak minimálisan, ezért a gazdasági növekedés beindításához nincs más út, többet kell dolgozni."

Nem bammeg, talán kevesebbet kéne levonni a munkabérből és kevesebb munkával kapcsolatos adót kéne beszedni.
Mátyás király idejében az ilyen barmoknak a kezébe rövid úton kapa került aztán dolgozhattak többet a napszámért. Legalábbis a legenda szerint...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.03.09. 16:20:42

Egy kiló eccerű gomba ma kb 300 forint. Vajon össze tudok-e óránként 4 kilót szedni, napi 8 órában, hogy adók és ráfordítások után maradjon annyi, amiből nem halok éhen?
És ha rajtam kívül még száz kollega kutat gomba után a patakparton?
Gombaszedésre be lehet idomítani a kutyust? Ő lenne a passzív jövedelemtermelőm. És még TB-t sem kell fizetni utána.

Szóval most összeszerelő üzemek akarunk lenni, akik olcsóért gyártanak eu piacra, mert kurvadrága szállítani kínából, vagy kiemelkedő szellemi tudást szeretnénk, akit megfizetnek, mert ugyan drágák vagyunk, de jobban, pontosabban, újabb technológiával fedjük a tetőt mint a románok/lengyelek?

by the way, én vagyok az a sokat szidott közgadász léhűtő, aki rájött, hogy Párizsban nem csak Brizsre futja a béréből, (mekkora szóvicc, zseni vagyok), tehát jól megszedem magam, és OTTHON akarom ezt mindet elkölteni, mert családot otthon szeretnék, otthon akarok házat építeni, otthon akarom pörgetni a gazdaságot? Mondjuk ha otthon költöm el az ajróimat, attól még a munkaadómat lehet, hogy megtartom, az otthoni HR-esek azt hinnék csak viccelek, amikor bemondom a bérigényt.

Netuddki. 2012.03.09. 16:22:38

Nagyon egyszerű a dolog, valamelyik újságíró interjúvolja már meg az orbán mégis mijalópisztojt ért középosztáj alatt. Mert mindig a középosztájról beszél. Az okosok meg már megmondták, hogy olyan mint "középosztály" nem létezik. Vagyis semmi értelme...

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.03.09. 16:25:35

"A munkaerő leértékelődése pedig pontosan az a zsákutca, amelyikbe a Fidesz vezeti az országot. "

Vagy szarnak minden következménybe, és csak saját magukat kaparják feljebb a szemétdombon, sortolják kifelé a pénzt méretes szívlapátokkal...és/vagy tudatos züllesztés folyik, melynek célja az ország értékeinek maradéktalan kézrejátszása tudjukkiknek, az ország kivéreztetése a társadalom széleskörű leépítése álltal, illetve a termelni és alkotni (gondolkodni?)-képesek elzavarásával.

thomaszka 2012.03.09. 16:50:39

A mocsodék azt vázolta fel, hogy a leértékelődő munkaerő majd neki , mint vállalkozónak milyen jó lesz, mert több haszna marad ugyanannyi előállított terméken !

Kakimaki0123456789 2012.03.09. 17:12:19

Egyik oldalrol azt mondjak hogy ertekeljuk le a munkaerot, a masik oldalrol az mondjak hogy az EU kizsakmanyol minket mert a fizetesek/GDP arany nalunk sokkal roszabb mint a fejlett orszagokban.

Az egyik oldalon az EU nalunk csak az EU-s nagyvalllatok gazdasagi erdekeit vedi, a masik oldalon meg azt mondjak adjuk el az EU-s nagyvallalatoknak magunkat - meg olcsobban!

A gombaszedes tenyleg jo pelda - a hozza nem ertesre. Es ezt az iparkamara elnoke mondja? Mennyi bolondgombat kellett ehhez megennie?

Az olcsobb munkaero hogy jon ossze a tudasra epulo gazdasaggal? A lebontott felsooktatasban milyen tudast szereznek majd a mai gyerekek? A folyamatosan defizites koltsegvetes milyen adossagpalyara allitja az orszagot?

hamucipő 2012.03.09. 17:43:58

@Gera: Igen, ez a lényeg. Nálad a pont.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.09. 17:52:57

A gomba kiszámíthatatlan jövedelemforrás. Pl. aszályos években alig teremnek a vadon élő fajok.
A gomba szakellenőr ismerősömnek gyümölcsöskertje van, tehát nem a gombászatból él meg, az csak egy kis mellékes.
Én ugyan értek a gombákhoz, de nincs jó gombatermőhelyem, tehát jó évben se tudnék megélni a gyűjtögetésből.
Ez azért durva... visszatérünk a régi módszerekhez, cserekereskedelem! Mit is érdekeljen minket a forint árfolyama, majd kereskedünk azzal, amink van.
Rossz irányba tartunk.

apanna 2012.03.09. 18:03:11

@Gamma Leonis: Erdélyben mindent begyűjtenek ami ehető és egészséges. Ott nincs gaz, mert a birkákkal lelegeltetik, a málnát gombát leszedik, mindent hasznosítanak amit csak lehet ,és tudnak.
VAn a két véglet.

Az egyik szart sem csinál, csak siránkozik és várja a havi segélyt, a másik mindent megtesz amit emberileg lehet.

Ettől függetlenül, ez egy politikus szájából aki havi szinten hazaviszi azt amit más egy év alatt sem tud tisztességes munkával megkeresni, kurva szemét dolog.

EG0 2012.03.10. 21:04:46

Ratius, szeretem az írásaid, de ez most mellément.
- Dolgozni, azt tényleg kell. Aki nem dolgozik, az lelkileg, majd fizikailag is visszafejlődik. Az a legjobb, ha ez belső kényszer. De ha valaki, aki amúgy munkaképes mégsem dolgozik, viszont befizeti a társadalom rá eső részét pl. adóként, azzal semmi bajom. Ellentétben azzal, aki pl. elvégzett egy olyan szakot, amire nincs igény (bölcsészek jelentős része), majd erre való hivatkozással utasít vissza minden 8-12 osztályt igénylő munkát ÉS vár munkanélküli segélyt, tőlem, tőlünk.
Az alapvető tévedésed ott van szerintem, hogy a választás nem a jól kereső és a rosszul kereső munkavállaló között van jelenleg, hanem a rosszul kereső és közösségileg eltartandó munkanélküli között.
Hosszú távon egy erős oktatási rendszer kis mértékben segíthet, de nem lesz azért több jó képességű, értékes munkájú ember az országban, mer úgy döntünk. Sajnos egy rakás szakmára születni kell, és ezen nem segít az oktatási rendszer reformja.
Azzal, hogy megszüntetünk/fizetőssé teszünk egy rakás büfészakot, nem csökken a hazai munkaerő értéke, csak helyére kerül.

Lehet, hogy van akinek a munkája nem ér annyit a világgazdaságban, hogy az számára európai értelemben vett jómódot jelenthessen. Minél később nézünk ezzel szembe, annál nehezebb magyarországi szinten költségvetési egyensúlyt teremteni. Ez van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.10. 21:23:47

@EG0:
Pedig igaza van. Ha felesleges munkát végzel, azzal nincs kisegítve senki. Most szépen leszeded a gombát, az meg szépen megrohad a kosárban és várod, hogy nőjön a GDP, de az valahogy nem akar...
Persze, meg van az illúzió, hogy valami hasznosat csináltál és talán valami pedagógiai (andragógiai) haszna is van, de összességében csak kozmetikáztat a foglalkoztatási statisztikát (és többe kerül az adófizetőknek a semmit tevésnél is).

EG0 2012.03.10. 21:39:15

Lehet, hogy én értem félre az elhangzott mondatokat, számomra ezek szinonimák arra, hogy "legalább valami hasznosat csináljanak".
Ha "menjenek vízelvezető árkokat ásni, gátat építeni", az jobb lenne, vagy ugyanez a helyzet?

Abban szerintem nincs vita, hogy jobb lenne több munkahely. Szerintetek amikor egy vállalkozás beindul (vagy betelepü) és munkaerőt keres, akkor kire számíthat majd inkább, aki 1 éve minden munkanapon gombát szed,szemetet szed, árkot ás, kertet gondoz, stb, vagy aki 1 éve várja a tévé előtt a postást a segéllyel, hátha valaki felajánl neki egy jó kis "képzettségének" megfelelő munkát?

Szóval szerintem van idehaza bőven olyan feladat, amit jó lenne, ha valaki elvégezne, de nem éri meg a minimálbért sem feltétlenül piaci áron.
Amíg nincsen 100%-os foglalkoztatottság és tolakodás a magyar munkaerőért, addig miért is nincsenek ezek a feladatok elvégezve?

IdomitottFoka 2012.03.12. 09:39:34

@EG0: "Szóval szerintem van idehaza bőven olyan feladat, amit jó lenne, ha valaki elvégezne, de nem éri meg a minimálbért sem feltétlenül piaci áron.
Amíg nincsen 100%-os foglalkoztatottság és tolakodás a magyar munkaerőért, addig miért is nincsenek ezek a feladatok elvégezve?"

Leírtad a választ, majd feltetted a kérdést.

Mégis hogy a bánatba lehetne elvárni, hogy semmiért elvégezzék ezeket a munkákat olyanok, akikkel az ország nem tud és nem is akar kezdeni semmit hogy egyről a kettőre jussanak? Hazaszeretet, mi? Kötelességtudás, mi?

EG0 2012.03.12. 11:20:10

Tegyük fel, hogy akar tenni az ország.
Adókedvezményekkel, kiszámítható gazdaságpolitikával, megfelelő oktatási rendszerrel segíti a munkahelyteremtést (haha).
Ott van egy szakmunkás sulit végzett, vidéken lakó, 50 éves ember. Tegyük fel, hogy a az alábbiak igazak rá:
- nem hajlandó költözni, hiába máshol épül éppen új munkahely
- szellemi képességei nem teszik lehetővé, hogy betanított segédmunkánál összetettebb, értékesebb munkát végezzen.
- munkabírásban, teljesítményben nem veszi fel a versenyt a 20 évesekkel, akiknek amúgy is szintén meg kellene élni valamiből
A kérdés az, hogy mi legyen vele a tények maximális figyelembe vételével. Nos? Mit tartotok racionálisnak és igazságosnak egyszerre?
Tegyük még azt is fel, hogy direkt kapcsolat van a tőled levont adó és az ő állami juttatásai között.

Ratius 2012.03.12. 11:21:25

Szervusztok Vitapartnerek!

Az írás nem a munka ellen beszél, hanem a termelés-fetisizmus ellen. Én ugyanis úgy látom, hogy a fejlett világban elképesztő szintű az anyagi javak túltermelése. Ha holnap bezárna egy fogkrémgyár, cipőgyár vagy bármi, senki észre sem venné. Ráadásul ez a termeléscentrikus szemlélet a szükülő erőforrások mellett van jelen. Bizonyára mindannyian tudjátok, hogy Földünk lehetőségeit messze meghaladja az a kizsákmányolás, amivel bolygónkra nehezedik fajunk.
Ezzel szemben igazat adok mindazoknak, akik a munkát önmagáért is jó, értékes dolognak tartják. Hiszek abban, hogy dolgozni, alkotni, teremteni üdvös dolog, különösen akkor, ha ennek van valamiféle önmegvalósító jellege. Summa summárum, azt hiszem, hogy a termelés helyett a szolgáltatások felé kellene fordulnia a modern világnak, így hazánknak is. Szolgáltatás alatt értve bármit, ami a másik embernek hasznos, jó, kellemes, legyen az szociológiai kutatás, pszichoterápiás tréning, hajvágás, vagy fogfehérítés. Annyi mindent tehetnénk egymásért. De, ahhoz, hogy tenni tudjunk, bizony magas műveltség, színvonalas oktatás, egy, vagy két diploma is kellene. Szerintem ez a jövő és nem a termelés.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.03.20. 11:03:02

@Ratius:
Semmi baj nincs a termeléssel. Illetve ha mégis, akkor egy valami: Kicsi, kevés a termelés. Többet kellene termelni, és akkor több jutna.
De ezt egy dolog akadályozza: Az elosztás. Hiába termelünk esetleg eleget, ha az elosztás (a javaké, a pénzé) teljesen egyenetlen.
Tehát nem a termeléssel van baj, hanem az elosztással. Mit lehet csinálni az elosztással? Így, itt és most semmit. Az elosztás rendszerspecifikus dolog, a kapitalista rendszer specifikuma. Csak ott van kapitalizmus, ahol kizsákmányolás, szegények, gazdagok vannak, munkanélküliség, és a többi jótétemény.
Elképesztő az, hogy a modern, atom-, vagy űrkorszakban emberek éheznek, nyomorognak, milliók tengődnek munka nélkül, csak azért, mert egy "rendszer" így működik, ezt kívánja ,meg, és állítólag "nincs nála jobb". Vicc...

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.03.20. 12:28:09

Egyébként meg: Véletlenül én is láttam azt a beszélgetést az ATV-n, ahol ez a jóember (mert ugye, "rossz emberek nincsenek") ezt a gombaszedéses dolgot mondta. Egy valamit lehet erre mondani (röviden, tömören): Amíg ilyen ostoba, és cinikus gazemberek vezetik ezt az országot, addig semmi jó nem várható.
süti beállítások módosítása