HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Deutschland, Deutschland über alles?

2012.06.12. 06:08 Ratius

A minapi médiaszenzáció szerint Németország, illetve az észak-európai centrum vezetése alatt hamarosan megszülethet az Európai Egyesült Államok. E sorsdöntő hetekben talán nem lesz teljesen érdektelen, ha megfelelek azokra a kritikákra, melyeket a közelmúltban kaptam, s amelyek szerint nem keresem a választ arra a kérdésre, mi okozza az egyes nemezetek közötti feltűnő különbséget. Miért van az, hogy a centrum-országokban felhalmozott „láthatatlan tőke”, az intézményrendszer, a politikai kultúra, a gazdaságot támogató jogrend, a közbizalom, az oktatás látványosan jobb állapotban van, mint a periférikus államokban, vagy éppen a harmadik világ, leszakadó társadalmaiban. A többség a kulturális különbségek óriási jelentőségével, a munkamorállal, a protestáns etikával, és más, ezekhez hasonló erkölcsi tényezőkkel magyarázza a szegény és gazdag országok közötti végzetes eltávolodást. Én azonban erős historizálásnak látom az efféle vélekedést, olyan látásmódnak, ami a jelen tényeit vetíti a múltra, örök szabályokat vél fölfedezni a ma esetlegességében. Kritikusaim közül sokan, nem titkolt csodálattal hivatkoztak a kortárs Németországra, mint olyan társadalomra, amelyben a szorgalom, a becsület, a közösségi felelősségtudat, és a többi, nemes erkölcsre valló tényező, íme, meghozta gyümölcslét, s áldásainak következtében a német nemzet elfoglalhatta helyét a világ gazdasági nagyhatalmai között. Mintha bizony az erénynek anyagi haszna kellene, hogy legyen…
A német hegemónia alatt létrejövő európai szuperállam születésének órájában ezért nem árt, ha kicsit megnézzük ennek a szép országnak, ennek a derék nemzetnek a közelmúltját.
Kiábrándító lesz.

 

A német újjászületés

deutschland 1.jpgLegelőször is essünk túl a nehezén, és szögezzük le a megdöbbentő tényt: a ma létező Németországot nem a németek teremtették, hanem az amerikaiak. Magyarországon ugyan rendkívül népszerű a második világháború története, de a legtöbben le is teszik a históriáskönyveket, amikor a világégés című fejezet lezárul. Pedig a negyvenes évek végének, ötvenes évek elejének eseményei a mi létünk szempontjából sokkal fontosabbak, mint mindaz, ami előtte volt. Egy ilyen blog keretei természetesen nem teszik lehetővé azt, hogy kimerítően ismertessem e közelmúltat, de azt azért a legkevésbé tájékozottak is tudhatják, hogy a gazdásági, politikai, kulturális értelemben egyaránt porig rombolt, és végletesen kiszolgáltatott Németországban mindennek úgy kellett történnie, ahogyan azt a győztes nagyhatalmak akarták, diktálták. Ők pedig – rövid tűnődés után – fölismerve elsődleges érdekeiket, úgy döntöttek, hogy ezen a tabula rasaként szolgáló területen megvalósítják azt a társadalmi modellt, amelyről úgy gondolták, leginkább hasznára lesz az észak-atlanti civilizációnak. A győztes amerikai – pénzügyi, gazdasági, szociális – szakemberek lényegében patikamérlegen alkották meg az új Németországot, alapul véve az amerikai mintát, s továbbfejlesztve mindazzal, amit otthon nem tudtak megvalósítani. Majd ezt a modellt teletömték pénzzel, és évtizedeken át, védelmezték fegyvereikkel a belső és a külső hatásoktól egyaránt. A német hagyományokból kigyomlálták mindazt, ami ellene mondott az új struktúra logikájának, a porosz militarizmust, éppúgy, mint a német romantikát, s csak azt engedték megjelenni az új német önképben, ami valamilyen módon támogatni tudta a kísérlet sikerét: a német pontosságot, precizitást, becsületességet, szervilis hivatalnoki öntudatot és efféléket. Ma úgy tekintünk a németekre, ahogyan a történelemben soha nem tekintettünk rájuk. Ma olyan jellemzőket kapcsolunk a németekhez, amelyeket a XIX. században még igazi nyárspolgári szemétnek tartottak a német kultúra nagyjai: Schiller, Heine, Nietzsche és a többi álmodozó.
Hasonlóan érdemes szemlélni a távol-keleti fellendülés mozgatórugóit, ahol a japán államra kényszerítette rá az amerikai politika a maga jóléti modelljét, s tette példaértékűvé a térség kisebb-nagyobb országai számára. A világháború után létrehozott német és japán társadalmi minta többé-kevésbé sikeres adaptációját valósította meg Nyugat-Európa és a Távol-Kelet számos országa, részben az USA nyomására és támogatásával, részben azonban az egyre dinamikusabban fejlődő modell-államok támasztotta versenytől tartva.
Jó, ha megértjük: a mai Németország létrejötte a legkevésbé sem múlott a németeken, a legkevésbé sem következett a német hagyományokból, a legkevésbé sem állt összefüggésben a németek ilyen vagy olyan tulajdonságaival. A mai Németország lényegében nem más, mint egy páratlanul sikeres modellkísérlet.

 

Káosz, rend, és újra káosz

deutschland 3.jpgS, hogy ezt a képtelennek tűnő állítást alátámasszam, hadd mutassam meg ennek a posztmodern német államnak az előtörténetét. Ha már valamelyik hozzászóló leírta azt a butaságot, hogy a németek soha nem süllyedtek le a balkáni szintre, akkor kezdjük ezt a bemutatást a weimari köztársasággal, amelynek balkáni züllöttsége legendás kultúrfilmeknek adott kimeríthetetlen témát.
A húszas évek Németországa mindenben ellentéte volt annak, amit ma a németekről gondolunk. A korrupció mindent felzabáló diadala, a kizsákmányolás kíméletlen nyomora, a közbizalom teljes megszűnése, az erkölcsök széthullása, a szociális biztonság ma már elképzelhetetlen hiánya jellemezték ezt az időszakot. S ahogyan a húszas évek végének világválsága sosem látott káoszba taszította a német társadalmat, úgy kezdett emelkedni egy rendet, szociális biztonságot, a közösség egészéért viselt, nemzeti felelősséget hirdető politikus csillaga.
Hitler a maga nemzeti és szocialista programjával hamar népszerűvé vált. S a nácik hatalomra jutásával kezdetben valóban fantasztikus eredmények születtek. Megszűnt a munkanélküliség, szociális intézkedések garantálták a dolgozók jólétét, kiszámíthatóvá vált az élet, növekedni kezdett a gazdaság. A hitleri eredmények előtt az egész világ döbbenten állt, s egészen a közelmúltig a történelmi kutatás sem igen merte piszkálni ezt a kérdést. A történészek attól tartottak, hogy a náci gazdasági csoda feltárása a fasiszta eszmék újjáéledésében fog visszaköszönni.
Egészen addig, amíg a legújabb tanulmányok ki nem derítették, hogy a Harmadik Birodalom korai virágzása valójában gazdasági hazárdjáték eredménye volt. 1937-re a német államkassza rosszabb állapotba került, mint bármikor korábban. Aki esetleg azt gondolná, hogy a német kultúra valami torz, de mindenképpen eredményes formában a hitleri gazdasági rendben megtalálta a maga alkotó, teremtő, előbbre vivő, önmegvalósító formáját, az súlyosan téved. A náci Németország, fennállásának nagyobbik hányadában az államcsőd peremén egyensúlyozott. Ma már egyre világosabban látjuk, hogy a német gazdasági összeomlást csak az egymást követő hódítások, rabló hadjáratok akadályozták meg. Mert Németország belső forrásaiból, saját erejéből, semmiképpen sem tudta előteremteni a szociális állam fenntartásának költségeit. S, valóban, ha elmélyedünk a harmincas évek derekának német nyilatkozataiban, döbbenten vehetjük észre, hogy ekkoriban Hitler még a béke apostola, a békés revízió szószólója, a humánus megoldások bajnoka. Úgy tűnik, hogy a gazdasági kényszer nem csekély szerepet játszott abban, hogy a náci rezsim rablóvá, hódítóvá lett, s egyre kegyetlenebb kizsákmányolójává a leigázott népeknek.
Ha esetleg mélyebbre ásnánk a történelemben, akkor sem fedezhetnénk föl semmi egyedien nagyszerűt a német múltban. Németországnak voltak virágzó korszakai, amelyek többnyire egybe estek a kontinens más országainak fellendüléseivel, és voltak sötét és nyomorúságos periódusai, ugyanúgy és nagyjából ugyanakkor, mint a többieknek. A német kultúrának, a német mentalitásnak, a német közerkölcsnek mindehhez kevés köze van.

 

A jóléti állam születése

deutschland 5.jpgValójában ugyanis a jóléti állam, a ma oly sikeres Németország mintájául is szolgáló, bőséget kínáló társadalom, egyetlen helyen az Egyesült Államokban jött létre magától. Nem azért, mert az amerikaiak olyan különlegesek – bár nem vonom kétségbe a pionírok személyes tartását – hanem azért, mert a történelemben páratlan lehetőségük adódott arra, hogy ezt megvalósítsák.
Hozzá kell tennem, hogy ez a jóléti állam nem jöhetett volna létre az alapító atyák elszánt idealizmusa nélkül. Nem jöhetett volna létre az amerikai demokraták harcos kiállása nélkül, akik elérték, hogy a benépesülő Nyugaton a nagybirtokos érdekekkel szemben a kisparaszti szempontok érvényesülhessenek, s így megteremtettek egy széles, szabad és független középosztályt. Nem jöhetett volna létre az olyan, valóban perspektivikus látókörű ipari vezérek nélkül, mint J. P. Morgan és John D. Rockefeller, akik a maguk paktumát megkötve megteremtették a világ akkor legnagyobb trösztjét, kizárva az egyes vállalatok közötti versenyt, és – leszerelendő az igencsak aktív munkásmozgalmat – biztosították a tisztességes munkafeltételeket a dolgozóknak. Nem jöhetett volna létre Roosevelt elnök New Deal-ja nélkül, és ezernyi kisebb-nagyobb résztvevő hozzájárulása híján.
De az, hogy létre jött, mégsem ezeknek a kultúrhéroszoknak köszönhető, hanem annak a különleges, és valószínűleg egyedülálló történelmi helyzetnek, amelyet az USA lakói az 1850-es éveket követő száz esztendőben élvezhettek. Benépesíteni egy gyakorlatilag lakatlan, és minden erősforrást bőséggel kínáló földrészt, az ipari forradalom legdinamikusabb évtizedeiben, létrehozni egy hagyományokkal, konvenciókkal, gúzsbakötő alkukényszerekkel nem megbéklyózott társadalmat, megteremteni egy minden bőséggel megáldott, előzmények nélküli országot, olyan lehetőség, ami korábban soha senkinek nem adatott meg. Az Egyesült Államok története – számos kudarc és balsiker, számos nehézség és konfliktus dacára – az elmúlt évszázadban ennek az egyedülálló helyzetnek a kiaknázásáról szólt. S, mint a történelem annyi más rendkívüli helyzete – a nyugat-európai népek számára Amerika felfedezése, a brit kereskedők számára az aranyháromszög létrejötte, a rómaiak számára Itália központi helyzete a mediterráneumban, vagy éppen Altamira barlangjaiban élő emberek számára az a jégkor végi éghajlatváltozás, amely Dél Franciaországban döbbenetes élelembőséget kínált – az amerikaiak különleges történelmi konstellációja is létrehozta a maga egyedi és páratlan történelmi alkotását, a modern jóléti államot.
Mert kivételes történelmi lehetőségek adódhatnak. Kivételes nemzetek azonban nincsenek.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

 

233 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr554582285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy Csodaországban: A magyar tündérmese egy éven belül sikeres lesz 2012.06.12. 14:02:04

“The Hungarian fairy tale or the Hungarian example will be a successful one in a year’s time.” – olvasható a Matolcsy-interjú CNN által közzétett angol nyelvű leiratában. Érdemes végigolvasni lentebb az anyagot, mert tele van sú...

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.12. 13:59:13

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Bubó 2012.06.12. 09:31:53

mikor lesz a harmadik világháború ?

szeretném visszakapni a Pannon birodalmat, Róma fővárossal...

2012.06.12. 09:34:51

"Legelőször is essünk túl a nehezén, és szögezzük le a megdöbbentő tényt: a ma létező Németországot nem a németek teremtették, hanem az amerikaiak."

És akkor mi van? Ettől a németek kevésbé erősek lesznek gazdaságilag?

"végletesen kiszolgáltatott Németországban mindennek úgy kellett történnie, ahogyan azt a győztes nagyhatalmak akarták, diktálták."

A mai Németországot elnézve, hozzánk is jöhetne egy Amerika. Aki megmondja, mit lehet és mit nem ahhoz, hogy ne kúrjuk el. Különben nincs zsé. Lehetne felőlem Németország is. :-) Sőt. És ennek semmi köze ahhoz, hogy Deutschland über alles.

tobias2 2012.06.12. 09:41:51

"a ma létező Németországot nem a németek teremtették, hanem az amerikaiak." A ma létező Irakot sem az arabok teremtették, hanem az amerikaiak. Meg Koszovót is. Zenében máris megvan a világszínvonaluk: www.radio-sharri.info/Radio-SHARRI--Dragash.asx

replayxx 2012.06.12. 09:44:18

Véleményem szerint a szerző egy súlyos kissebbségi komplexusokkal rendelkező ostoba gemanofób személy.. Ember, jártál te már egyáltalán valaha Németországban? :-)

Minfield 2012.06.12. 09:47:41

Miért van az, hogy ha beüt a válság Németország neve mindig előkerül?

replayxx 2012.06.12. 09:48:10

Ja és természetesen - a legrosszabb magyar (sajtó)hagyományokhoz híven - nyilvánvalóan hazug és rosszindulatú.

Justinianus_Magnus 2012.06.12. 09:48:39

@replayxx: Én is ezt a kérdést akartam neki feltenni, csak történelemórával :)

ob.szerver 2012.06.12. 09:49:06

1945-re Németországot porig rombolták.
1956-ban nagyon sok magyar Németországba emigrált.
11 év alatt a romokból egy élhető és vonzó országot építettek.
Nálunk 2x11 éve volt a rendszerváltás.
Mindenki levonhatja a megfelelő következtetéseket.

Cinkes 2012.06.12. 09:58:13

És akkor mi van? Én ezt eddig is tudtam. Nekünk se válna kárunkra ha megváltoztatnánk/elhagynánk néhány magyar szokást, viselkedési formát. A németek jelenleg is a hátukon viszik Európa gazdaságát nem hiszem, hogy a mi helyzetünkön rontana egy német irányítás. És a két sebességes Európát sem úgy kell elképzelni, hogy a németek az egyikben a többi meg a másikban…

lanyi 2012.06.12. 10:03:29

@ob.szerver:

Nekem is ez a vesszőparipám:)
Szoktam mondani nekik volt egy Konrad Adenauerük, nekünk csak orbánviktorok jutottak.

De végül is nekünk ez tetszik...:)

Megyünk tüntetni orbán bérenceivel, hogy "nem leszünk gyarmat"
Hát nekem minden vágyam, hogy Német tagállammá válhassunk valahogy:)

Balt 2012.06.12. 10:03:37

Érdekes gondolatok. Azért árnyaljuk annyiban a képet, hogy a porosz militarizmus tovább élt Poroszországban (nézzük az NDK-t, mint legerősebb láncszemet a Varsói Szerződésben), míg esetleg a nyugati megszállási övezet odáig "merészkedett" a pacifizmusban, hogy - minden Elvis-film ellenére - esetleg nem látta jó szemmel az amerikai jelenlétet. (Lásd még: Okinawa, ha már szóba került a Távol-Kelet.)

Na de hagyjuk a historizálást :), nézzük, hogy működik ma az amerikai "demokráciaexport"... Nem lehet nem észrevenni, hogy ez a téma - talán a világ kétpólusú voltának feloldása után - kicsit avétos, ma már a világ többsége nem az irigyelt jenkit látja a dekadens USA-ban, hanem a pökhendi, agresszív és bunkó GI Joe-t.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.12. 10:04:02

Pedig más út nincs: vagy az EEÁ vagy a háború. Lehet választani.

Kutchek (törölt) 2012.06.12. 10:04:55

Érdekes írás.

Már várom, hogy Angela Merkel mikor vonul be a Szudétavidékre egy Panzer IV-esen.

barli 2012.06.12. 10:10:18

Azért azt ne felejtsük el, hogy per pillanat azért megy még jól a németeknek, mert bagóért felvásárolták kelet európát, tönkretették a kelet európai feldolgozóipart, amivel saját piacot + olcsó munkaeröt szereztek maguknak. Minamellett, hogy nagyon is becsülöm öket.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.06.12. 10:16:10

Németország és az USA viszonya. Tudja valaki hogy mikor kötöttek békét? Az osztrákoknak 1955-re lett békéjük, nekünk 1947-re. Japán ha jól rémlik 1975-ben kötött békét az oroszokon kívüli szövetségesekkel.

Németországnak a mai napig nincs békeszerződése. Tény, csak szemérmesen hallgat mindenki erről.

Lehet azt mondani, hogy hát azóta a németek egy szövetségi rendszerben vannak hajdani legyőzőikkel. Ez tény. Mint ahogy az is, hogy német katonai támaszpont az USA-ban nincs, ahogy magyar katonai támaszpont sem volt a SzU-ban. Fordítva ellenben annál több.

chepunk 2012.06.12. 10:16:17

Na azért van ám jó pár nagy csúsztatás:

Megállapítja: "Németországot nem a németek teremtették, hanem az amerikaiak."; "hogy a gazdásági, politikai, kulturális értelemben egyaránt porig rombolt, és végletesen kiszolgáltatott Németországban mindennek úgy kellett történnie, ahogyan azt a győztes nagyhatalmak akarták, diktálták".

Ez rendben is volna, de aztán kicsit később: "A húszas évek Németországa mindenben ellentéte volt annak, amit ma a németekről gondolunk. A korrupció mindent felzabáló diadala, a kizsákmányolás kíméletlen nyomora, a közbizalom teljes megszűnése, az erkölcsök széthullása, a szociális biztonság ma már elképzelhetetlen hiánya jellemezték ezt az időszakot."

Azt felejtette el a cikk író megemlíteni, hogy az is egy leigázott, az első világháború győztesei által megszállt, hadisarc fizetésére kötelezett, kommunista agitáció, sztrájkok és tüntetések. lázongások által pusztított ország volt. És ehhez a németeknek még kevesebb köze volt mint a mai Németországhoz.

Aztán: "Valójában ugyanis a jóléti állam, a ma oly sikeres Németország mintájául is szolgáló, bőséget kínáló társadalom, egyetlen helyen az Egyesült Államokban jött létre magától." Ennek kifejtéséből elfelejtődött, hogy kellett hozzá pár millió rabszolga is, meg az indián törzsek nagy részének holokausztja...

joszip 2012.06.12. 10:22:24

"A húszas évek Németországa mindenben ellentéte volt annak, amit ma a németekről gondolunk. A korrupció mindent felzabáló diadala, a kizsákmányolás kíméletlen nyomora, a közbizalom teljes megszűnése, az erkölcsök széthullása, a szociális biztonság ma már elképzelhetetlen hiánya jellemezték ezt az időszakot."

Na, te kis antiszemita (akkoriban ugyanis erős zsidó befolyás alatt állt az ország).

Intermouse (törölt) 2012.06.12. 10:25:45

A német jóléti állam alapjait nem az amerikaiak tették le, hanem Bismarck. Amikor az USA-ban még tombolt a vadkapitalizmus, a cikkíró által gyűlölt és rettegett poroszoknál már volt egészségbiztosítás és egyéb hasonló mocskos fasiszta dolgok.

Németország nem Hitlerrel és nem is az amerikai megszállással kezdődött, hanem a németek hozták létre sok-sok évtized alatt. Már 1848-ban is próbálkoztak. Aztán a poroszok fejezték be az egyesítést.
A 2.vh után és főleg 1968 után igyekeznek kimosni a németek fejéből a porosz múltat. Elég jól sikerült is kiirtani a német közgondolkodásból és az oktatásból a porosz hagyományokat, ma már a porosz a náci szinonimája a műveletlen, agymosott emberek körében. A poroszosságtól rettegni kell, az valami náci dolog, minden rossz forrása. És mára ezt főként a németekkel sikerült elhitetni.

Az 1. vh után meg minden háborús országban dúlt a korrupció, munkanélküliség, megrendült a hagyományos politikai berendezkedés, még Angliában is, sztrájkok, válság. Franciaországban meg pláne.

Buta egy nép ez a magyar, hogy mindig kell neki egy másik nép, aki sikeresebb, de mégsem tanulni akar tőle, hanem szidja, retteg, hazudik róla.

Ja, és az USA létrehozásánál is vastagon ott voltak a német bevándorlók, elég megnézni az amerikaiak származását, keleti parttól a nyugatiig tiszta német bevándorló az egész.
Az igaz, hogy az USA tiszta lappal született, és részben ezért is lett olyan sikeres, jól felépített állam, de nézzük meg a dél-amerikai államokat, amelyek szintén tiszta lappal jöttek létre, mégsem igazán sikertörténetek.
Talán mert az USA-t a gonosz protestáns, munkához szokott németek, hollandok, angolok, skandinávok hozták létre, Dél-Amerikában meg spanyol, portugál ültetvényesek uralkodtak?
A protestáns németek létrehozták az USA-t, majd az USA létrehozta az új Németországot a 2. vh után? Valahogy így?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.12. 10:26:40

@rdos:

Németországot és Ausztriát a négy győztes nagyhatalom, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és a Szovjetunió négy-négy megszállási zónára osztotta. A két főváros, Berlin és Bécs szintén négyhatalmi ellenőrzés alá került. Később az amerikai, az angol és a francia megszállási zónából létrejött a Bizóna, majd az NSZK, a Német Szövetségi Köztársaság, a szovjet megszállási zónából pedig a Német Demokratikus Köztársaság (NDK).

(Jogilag) Egy új állam alakult, tehát békeszerződésre nincsen szükség, hiszen hadban sem álltak.

high up! 2012.06.12. 10:27:56

Szegény bikkfa tudós ratius, úgy látszik neked igényed van rá, hogy hetente égjél a mérhetetlen tudatlanságod, alulképzettséged miatt.

Németország közelmúltját akarod vizsgálni, errefel 100 évet mész vissza? Te tényleg hülyébb vagy mint az átlag.

Maradj te csak meg a az elmúlt 22 évnél, aztán vond le következtetést, hogy a magyarok még mindig itt állnak 22 év után is a posztkomcsi népükkel, a seggük kilóg a gatyából, a történelemben egyenesen visszafele haladtak. És ez a csóró LÚZER NÉP (vagy legalábbis te) mondja meg a lehúzó frankót azokról, akik a világ vezetö országa lettek? Regionális, globális nagyhatalaom. És ellentétben a hülye magyarokkal: a legboldogabb népek egyike.

Ja azt tudod, hogy a magyarok meg a legboldogtalanabbak.
Elnézve az ország szellemi nívóját, ez egyenesen következik.

barli 2012.06.12. 10:33:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
mellesleg németország feltételek nélkül kapitulált. Ezt elég nehéz nem úgy értelmezni, minthogy visszavonták a hadiállapotot.

Mad Mind 2012.06.12. 10:33:45

Ekkora marhaságot összehordani. De legalább hosszú.

Lecsó75 2012.06.12. 10:37:42

Chepunk!
A számból vetted ki a szót.
A cikk írója elegánsan megfeledkezett az I. vh-ról. Úgy van beállítva a kép, mintha a húszas évek elején egész Európa virágozna, csak azok a korrupt németek fuldokolnának a saját mocskukban.
Talán így helyes:
A húszas évek Európája mindenben ellentéte volt annak, amit ma Európáról gondolunk.

Flúgatlan 2012.06.12. 10:40:30

Van benne valami.... Bár tudatlan vagyok, így nem tudom, mekkora részben igaz a cikk, mennyire csak az egyik oldalt mutatja, de azt saját csekély tapasztalatom is súgja, hogy nem kell a németeket annyira isteníteni.

Az, hogy őnekik megy gazdaságilag, sok mindenből fakadhat. Hogy a mai bankrendszer és a termékek ide-oda mozgatása vagy elkönyvelése hogy pumpálja mindenfelé a kimutatott hasznot, az eléggé átláthatatlan. Pl. a magyar Audiban végzett munka hasznának hányadrésze jelentkezik a különféle könyvelgetések után úgy, mintha Németországban zajlott volna a termelés, az egy érdekes kérdés. Gyanítom, a német GDP-hez mi is hozzájárulunk. (Mindamellett nekünk is van hasznunk belőle, tehát nem akarom, hogy elmenjenek!) De hogy ekkora nyitottság mellett náluk látszik képződni a nagy haszon, az lehet részben ügyes trükközés is.

Szóval, jó lesz ezzel a német diktálmánnyal vigyázni....

Intermouse (törölt) 2012.06.12. 10:43:05

Még annyit hozzátennék, hogy a szerző szerint a jóléti állam magától jött létre az USA-ban... egyesek szerint az USA-ban ma sincsenek meg a jóléti állam intézményei.
Az amerikaiak többsége jól él, de erről nem az állam "tehet". Hanem a fejlett gazdaság. A jóléti állam intézményeit (általános egészségbiztosítás) éppen most igyekszik felépíteni ez a Hussein Obama nevű gyapotszedő.
Az USA felsőoktatásában sem az állami intézmények viszik a prímet, hanem a magán alapítású egyetemek.
Van ott jólét, csak az állam, főleg a republikánusok ciklusai alatt igyekszik nem jóléti államot játszani.

Az USA lakosságának nagy része jólétben él, a gazdaság fejlettségének köszönhetően, de a jóléti állam inkább Skandináviában, Németországban keresendő. Ahol az állam hozta létre a rendszer alapjait. Jóval a 2. vh előtt. Mondjuk Bismarck idején: egészség, baleset, nyugdíj, betegségbiztosítás a munkásság teljes körére kiterjedően.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.06.12. 10:43:59

A cikkről: Az való igaz, hogy az Egyesült Államok befolyása érvényesült mind a (nyugat)német, mind pedig a japán államépítésben. És azt is meg kell hagyni, hogy rendkívül sikeres modellek születtek, aminek az alapja az volt, hogy mind a német, mind a japán társadalomban meglevő pozitív tradíciókat össze tudták házasítani az angolszász liberális, képviseleti demokrácia elveivel.

És mellesleg, az Egyesült Államok rengeteg pénzt pumpolt be akkor Nyugat-Európába. Hozzátenném, ez a mi régiónk egyik nagy elszalasztott lehetősége volt a felzárkózásra, hisz nekünk a szovjet birodalom és a félperiféria jutott.

Az azonban, hogy a világháború után az ún. jóléti államok épültek ki Nyugat-Európában (az Egyesült Államok rendszerét a cikkíróval ellentétben én nem nevezném annak, még a New Deal idején sem), köszönhető a fenyegető kommunista veszélynek is. Hiszen, a nyugati ipari államokban komoly ipari munkásság és komoly kommunista mozgalom is jelen volt, akik a háború után tovább erősödtek. A Szovjetunióhoz való kötődésükkel viszont veszélyt jelentettek a liberális demokráciák számára, feladat volt visszaszorítani őket.

Itt, ebben a konkrét történelmi pillanatban ezen okok mentén tudott létrejönni a jóléti állam modellje. Ez az egyik oka a mostani válságoknak. Hisz a most viszonylag "jól levő" mag-államok akkoriban ilyen fejlődésen mentek át.

A második ok nézetem szerint földrajzi. Ahogy a szerző egyébként helyesen látja, az Egyesült Államok felemelkedésében nagyon komoly szerepet játszottak a meghódítható és benépesíthető szűz területek. (Azt hozzátenném, hogy a népszerű tézis ellenére az indiánok nagy részét nem kiirtották, az Európából behurcolt betegségeket nem ismerte az immunrendszerük, ez volt a legnagyobb ok a megtizedelődésükben.)

A földrajzi okokat nem lehet Európa tekintetében sem elhanyagolni. Nem véletlen beszélünk mi "mediterrán válságról". Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, újabban Ciprus.

És véleményem szerint itt az oka annak, hogy Európai Egyesült Államokat itt legfeljebb erőszakkal lehet létrehozni.

BISMARCK 2012.06.12. 10:46:37

A szerző sajnos rendkívül tájékozatlan.
Németország a jelentős amerikai segítségen kívül, döntő részben a saját humán tőkéjének köszönhette a háború utáni fellendülését. Ebben a mai napig verhetetlenek.

kalandfereg 2012.06.12. 10:47:29

Csatlakozom az előttem kommentelők azon részéhez, akik arra vágynak, hogy ide is betörjön a mai német fíling. Leigázva akarok lenni! Kit érdekel, hogy a németek hogy jutottak ide, akarom én is, most. Azt akarom, hogy ők diktáljanak nekünk OV helyett.
Csak a bullshitet és lúzerséget veszíthetjük.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.12. 10:50:17

Ez a post nekem olyan volt, mint valaminek a bevezetése. Ilyenkor szoktak jönni a példák tömkelegével, amin keresztül a szerző bebizonyítja a hipotézisét.

Sikeres modellkísérlet? OK? MIÉRT IS? Szerintem ez valaminek az első ötöde. Jöhet a következő 3/5-rész, ami a bizonyítás, majd az utolsó ötöd, a konklúzió.

Ez így egy korai magömlés - vége van, mielőtt elkezdődött volna.

blackybacsi 2012.06.12. 10:52:26

Nekem az a velemenyem, hogy minel kozelebb vagyunk az egyenlitohoz, annal tobbet sziesztaznak az emberek, illetve annal kevesbe gondoskodnak onmagukrol. Ahol kemeny telek vannak muszaj elore tervezni elelemben es szallasban. Ahol a termeszet megadja ezt szarnak ra, lustabbak az emberek. Illetve ki az a marha aki tuzo napon kapalni akar. :-)
Gorogok is azert tartanak ott, ahol tartanak.

Flúgatlan 2012.06.12. 10:55:10

@kalandfereg: "Azt akarom, hogy ők diktáljanak nekünk OV helyett."

Azért ez elég meredek.... Nem játszanák ők a jótékony nagybácsit, miért is tennék. A saját érdekeiket szolgálva alakítanák az itteni dolgokat is. Jönnének a német cégek, aki aztán itt sokkal nagyobb hasznot húznának, mint otthon (lásd pl. a mobiltarifák helyzete), ... Rend lenne, de a haszon szépen pumpálódna kifelé.

Az utóbbi 100 évben nem volt annyira nyerő egy német vezette szövetség tagjának lenni, még ha rövid távon úgy is nézett ki.

fran7 2012.06.12. 10:55:30

A cikk alapvetően azt a kérdést veti fel, hogy biztos jó nekünk, ha Németország írányítja majd az EEÁ-okat, akiket valójában az USA alapított meg és irányít? Én inkább választanám vagy tisztán a poroszokat vagy tisztán az amerikaiakat. Ez a katyvasz rémít.

Subika 2012.06.12. 10:56:08

"A korrupció mindent felzabáló diadala, a kizsákmányolás kíméletlen nyomora (havi 47e "bér"), a közbizalom teljes megszűnése, az erkölcsök széthullása, a szociális biztonság ma már elképzelhetetlen hiánya jellemezték ezt az időszakot."

te nem a 2012-es Magyarországon élsz, ugye?:)

mirx 2012.06.12. 10:57:24

már valahol hallottam ezt a "német kapitalizmus a velejéig romlott, és a vesztébe száguld"-dumát...

barli 2012.06.12. 10:57:42

@blackybacsi: rohadt lusta Szingapúriak, egész nap csak sziesztáznak...

f.nero 2012.06.12. 10:58:08

A németek már a középkorban nagyra becsülték a szorgalmat, a rendet, lásd pl. Tolsztojtól az "I. Péter" c. művet.
Természetesen amikor az oroszok ott voltak, ők is Trabantot gyártottak, tehát ők sem mindenható emberek. De azt ki merem jelenteni, hogy a balkáni mentalitás hiányzik belőlük.
Nem állítom, hogy ennek köszönhető a mostani stabil gazdaságuk, de az tény, hogy megdolgoztak érte, és ahhoz képest csak mértékkel fogyasztottak.
Nyilván előny, hogy Ausztriában és Svájcban is az ő nyelvüket használják, ez a 3 ország egy nagy gazdasági konglomerátum.
Érdekes az alapfeltevés, de azt azért erős túlzásnak tartom, hogy az amerikaiaknak lenne köszönhető mindez.

barli 2012.06.12. 10:59:38

@Flúgatlan: mondjuk ennek kissé ellentmond a perzsa, görög, római, spanyol és portugál birodalom története. Vagy akkor még hideg volt ott?

Sturzi 2012.06.12. 11:00:12

Én a címből ítélve azt hittem, hogy a cikk Németországról szól és nem Amerikáról...

barli 2012.06.12. 11:00:32

ja és az egyiptomi, bár önekik az aszály volt a tél

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.06.12. 11:04:31

(folyt.)

Péntek este a Magyar Televízió műsorában Róna Péter beszélt az európai válságról. Kiemelte ő is, hogy egyedül a szoros politikai unió mentheti meg az Európa-projektet. DE! Hozzátette, hogy ez bizony csak úgy valósulhat meg, hogy a fejlett centrumországok, az ún. jóléti államok a saját jólétükből, gazdasági fejlettségükből leadnak a fejletlenebb félperiféria irányába.

Ezt meg szerintem sohasem lehet lenyomni a nyugat-európai választópolgárok torkán.
Ahogy a félperiféria polgáraién sem, hogy a mostani rendkívül egyenlőtlen feltételek mellett és fejlettségbeli óriási különbségek közepette menjünk bele egy szuperállamba.

És - nézetem szerint - itt egy nép kultúráját se lehet HIBÁSNAK kijelenteni, mert kb. mindenki azt csinálja, amit tud. A döntő hiba az volt, hogy a 80-as évek mediterrán csatlakozói (épp ma 27 éve írtáj alá a portugál és spanyol csatlakozási szerződéseket) nagyjából elhitték azt, hogy a jólét és a fejlődés korlátlan. KKE rendszerváltoztató államainak ez már nem jutott osztályrészül, leginkább megszorítások, sokkterápia, stb., amiket mindannyian ismerünk. És a mi régiónk még mindig nagyon messze van főként életszínvonalban a centrumországoktól. Ez után meg ne csodálkozzon senki, ha ki akarnak vándorolni. Legfeljebb az arány lehet sokkoló, de azon meg így az elmúlt kormányok tevékenysége után nincs mit csodálkozni.

Az Európai Unió nem Amerika. Utóbbi esetén az 50 tagállam közül mindössze egyetlen egy volt (a Mexico-ról leváló Texas), amely úgy CSATLAKOZOTT az unióhoz. A többi korábban mind "territory" volt, amely külön feltételek teljesítése után - megfelelő lakosságszámot elérve - kaphatott állami jogokat.

Nem pedig 27 (ok, 28) teljesen különböző múltú és fejlettségű külön állam szövetsége.
Arról, hogy a különböző fejlettségű országok polgárainak részéről mennyire valószínűtlen egy ilyen unió támogatása már írtam.
A másik kérdés az, hogy nézne ki egy ilyen konglomerátum irányítása? Amerika egy Nemzet. Az Elnök a nemzetet képviseli. Jött valamelyik államból, de az egész nemzet választja. ahogy a kongresszust is.
Európának a nemzetek fölötti intézményei kapnának több jogkört? A kormányok által kinevezett tagokból álló Bizottság? Ahol az egyes Nemzetek lobbiereje dönti el a biztosok portfólióját?
Az Európai Parlament? Amely megválasztásakor tkpn. a belpolitikáról mondanak véleményt?

Vagy közvetlenül választanánk egy Elnököt? Mi alapján menne végbe a jelölés? Ki kerülhetne mondjuk föl egyáltalán egy össz-európai szavazólapra? Hát ebben az esetben szerintem az, akikben a nagy mag-államok kiegyeznek. Aki majd az ő érdekeiket képviseli, nem a 28-akét.

Az Európai Egyesült Államoknak úgy van realitása, ha a ténylegesen erős, fejlett államok tartoznak csak bele. Az alapítók (bár ugye Olaszország kérdéses), az északiak, plusz Ausztria.
A többi esetben meg regionális uniókra lenne szükség. Hasonló államok összefogására. Ezért nem lett volna hülyeség OV koncepciója egy Varsó-Budapest-Bukarest vezetésű KKE együttműködésről, dehát ennek meghiúsulásáért pont a magyar kormányfő tette a legtöbbet....

Elnézést a hosszúságért.

Kéry Ádám (törölt) 2012.06.12. 11:05:39

Azért az szerintem mégsem egy annyira egyszerűen leírható történet, hogy az amcsik jól odamentek és csináltak a németeknek egy sikeres kapitalista országot. Az a németség nélkül nem ment volna.
Az írás viszont arra szerintem nagyon jó, hogy felvessük, mit is érdemes "jóléti állam" címszó alatt érteni. A poszt szerint az USA is jóléti állam és Németország is az. Ez nekem tetszik, de azt azért érdemes látni, hogy a németek jóléti állama kétszer akkora állami újraelosztás ( magyarul: állami szerepvállalás) mellett valósít meg jóléti államot, mint az amerikaiak állama.
Ahhoz azonban, hogy akkora állami újraelosztás mellett lehessen a kapitalizmus is sikeres, nagyon is fegyelmezett állam-vezetésre van szükség, és én ebben igenis látom a németek poroszosnak mondott fegyelmét és figyelmét.
Lehet, hogy Németország mégis ügyesen megtalálta a poroszos hagyományait, miközben tényleg liberális társadalom.
A poszt utolsó két mondatával különösen egyetértek.

Balangó 2012.06.12. 11:07:10

A blog szerzője nem ad választ a XIX. századi német gazdasági csodára. Mert azt Amerikai nélkül érték el, és önmagukban hoztak létre egy olyan ipari társadalmat és egy olyan gazdaságot, amelynek legyőzéséhez igen sokaknak össze kellett fogniuk.

A blog szerzője nem veszi figyelemben azt a rendkívüli katonai teljesítményt, amit a németet nyújtottak a II. Világháborúban, és amely során a humán tényező jelentősége - ezt egy hadtörténész sem vitatja - óriási volt. A német katona nem pusztán a felszerelése miatt képviselt - az esetek többségében - nagyobb harcértéket, mint ellenfelei. (Sajnálatos, hogy az eszme, ami harcba küldte őket, olyan volt, amilyen.)

Nekem a tököm tele van a mai német politikával, de azt gondolom, hogy igenis a különböző populációk között minden téren lehetnek különbségek. Populációszinten a németek jobb munkaerőt jelentenek, mint a délolaszok. Populációszinten viszont a délolaszok muzikálisabbak, mint a németek. Ezer ilyen különbség létezik az emberi faj különböző populációi között.

piefke 2012.06.12. 11:10:15

Kedves Ratius!

Posztodban annyi tévedés van, hogy szükségesnek érzem-érezzük ezekre egy külön posztban reagálni. (Annak linkjét engedelmeddel majd átküldjük, ui. a téma aktualitása és fontossága kapcsán nem árt erről tényszerű vitát lefolytatni!)

Ezért most csupán egyetlen kérdést tennék fel neked: mi az oka annak a feltűnő mentalitásbeli, a polgári és államerkölcsben is megmutatkozó hasonlóságnak, amely Németország, a skandináv országok és Svájc között áll fenn? Hiszen ez utóbbiak nem voltak USA-megszállás/"átépítés" alatt.

RowiwClub (törölt) 2012.06.12. 11:11:28

Komolyan aggasztó irányba indult ez a blog, pedig régen kedveltem. Mintha a szerző kiábrándulva Orbánékból, az SZDSZ irányvonalában látná meg a kiutat, pedig nem.

Részemről Osztrák-Magyar Monarchiát szeretnék. Közel van a főváros, a KuK egyenruhák marha jól néztek ki és a labancok nem annyira szélsőségesek, mint a németek, ha háborúról vagy munkáról van szó.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:11:39

Ha már valamelyik hozzászóló leírta azt a butaságot, hogy a németek soha nem süllyedtek le a balkáni szintre, akkor kezdjük ezt a bemutatást a weimari köztársasággal,

- amely köztudottan zsidó entitás volt, gratulálok. Mint a bolsevizmus, ami szintúgy.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:13:31

náci Németország, fennállásának nagyobbik hányadában az államcsőd peremén egyensúlyozott. Ma már egyre világosabban látjuk, hogy a német gazdasági összeomlást csak az egymást követő hódítások, rabló hadjáratok akadályozták meg.

- pont mint az USA ma. De ők nem lehetnek nácik, mert cionista irányítás alatt vannak.

fran7 2012.06.12. 11:17:18

Amennyire tudom, mind a japán, mind a német állam népesedési problémákkal küzd. Sőt az USA is. Olyan országok kezébe akarják átadni a vezetést, ami 30 év múlva nem is fog hasonlítani a mai állapotukhoz. Usában egy hatalmas latino előretörés lesz. Németországban a török, orosz bevándorlók fogják borítani a mai status quot, míg a japánok elfogynak. Megint megy az EU egy olyan álom után, ami el fog tűnni. Hol vannak a viziók? Csak a pecsenyesütögetés megy.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:22:07

egyetlen helyen az Egyesült Államokban jött létre magától.

- Magától, hódítás, népirtás, foglalás, imperialista poltitika és nagyszámú rabszolgamunka segítségével.

az alapító atyák elszánt idealizmusa nélkül. Nem jöhetett volna létre az amerikai demokraták harcos kiállása nélkül,

- Egetverő baromság, egyetlen demokrata sem volt az alapító atyák között, köztársaságiak voltak, szó sem volt ált. választójogról, Washington még esszét is írt róla hogy a demokrácia a legutálatosabb államforma.

Benépesíteni egy gyakorlatilag lakatlan, és minden erősforrást bőséggel kínáló földrészt

- becslés szerint a 2 amerikában 100 millió őslakos élt ennek 97%-a halt meg, nagyrészt az behurcolt betegségekben.

Mert kivételes történelmi lehetőségek adódhatnak. Kivételes nemzetek azonban nincsenek.

- Ezen a logkán csak különleges lehetőségek és szerencse létezik, különleges egyéniségek nem, ami baromság.

BISMARCK 2012.06.12. 11:22:19

@tothh:

Azért azt az apróságot ne felejtsük el, hogy Róna erősen német ellenes.

blaubner 2012.06.12. 11:25:07

azt mondjuk hozzá lehetett volna tenni a poszthoz, hogy a szerző által valamiért lesajnált német birodalom különböző egyetemein tanult tudósok (einsteintől tellerig) is aktívan hozzájárultak a háború ismert lezárásához. valahonnan csak kikristályosodott az a humán tudás, amelyet az angolszászok annyira erősnek és félelmetesnek tartottak, hogy nagyüzemben szállították ki németországból a tudósokat, nehogy ott alkossanak valami visszafordíthatatlant...

Intermouse (törölt) 2012.06.12. 11:26:05

@fran7: mi létrehozzuk az Európai Egyesült Államokat, a muszlim előretörés, új honfoglalás, benépesítés egész Európában meg megfordítja a népesedési trendeket, végül a sok bevándorló kikiáltja az Európai Egyesült Emirátusokat az egyesült Európa romjain.
Ahogy már sok birodalommal megtörtént, hogy a romjain a gyorsabban szaporodó bevándorlók alapítottak új államot. Ez teljesen normális folyamat, csak éppen az "őslakosoknak" kellemetlen.
Ez történik most is kicsiben. A norvég, dán, svéd, német, francia jóléti állam által létrehozott óvodákba és iskolákba muszlim gyerekek járnak. Mi toleránsak vagyunk velük, ők meg a jóléti állam csecsén felnőve átformálják Európát szépen lassan.

SemBoga 2012.06.12. 11:26:32

szerintem a mai németországot az usa és a németek EGYÜTT teremtették - ez valahogy kimaradt a cikkből, sokkal inkább agyatlan biorobot zombiként ábrázolva németországot

maydayray 2012.06.12. 11:26:45

ez is csak egy vélemény, nem tény. és ez jó.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.06.12. 11:27:26

@BISMARCK: Persze, én ismerem a témakörben alkotott véleményét, azonban én szerintem itt nem csak a németekről van szó. Mivel ők a legnagyobbak, ők próbálnak meg aktívak is lenni, mindenki őket veszi észre.
Én ebbe a nyugati körbe, amiről beszéltem, beleveszem a Benelux államokat, a franciákat is, Ausztriát, az északiakat, tehát azokat az országokat, ahol nagyon magas az életszínvonal. Kiemelném mondjuk Hollandiát, ahol az egyik jelentős párt KKE bevándorlók feljelentésére buzdít...

BISMARCK 2012.06.12. 11:32:07

@tothh:

Na ja, nem akartam kötekedni, mert amúgy egyetértek azzal amit leírtál.
Én kb. 2004ben mondtam baráti társaságban, hogy nem látom az EU jövőjét ebben a formában.
Ez kb. olyan mint az OMM volt 1867ben. Ami az egyik részéről a kompromisszum maximuma az a másik részéről a minimum, innen pedig nehéz tovább lépni.
A logikus az lenne, hogy a németek vezetik az egységes EU-t, de a franciák és az angolok abban a pillanatban lépnének ki.
Egy közös választás pedig az általad leírtak miatt lenne lehetetlen.

Nem Máté 2012.06.12. 11:34:18

1) Hogy következik mindebből, hogy nem jó ötlet egy EEÁ felállítása, ahol persze a roppant sikeres németek ugyanúgy fontos szerepet játszanának, mint a mostani laza szövetségben? Nem muszáj csatlakozni valószínűleg, ha küldenek egyáltalán meghívót.

2) Ha sugalmazásod szerint a népeknek semmi közük sorsuk alakulásához, és mindent a körülmények határoznak meg, akkor miért kéne félni a németektől, meg az ő múltjuktól?

3) A spanyolok miért nem bírtak egyetlen sikeres államot se létrehozni Amerikában? Ott rosszabb volt a talaj?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.06.12. 11:37:34

Első világháború meg nem volt mi?

Az előző postodban is sok hülyeséget írtál és remek válaszokat kaptál rá, amit most a németekkel szeretnél megmagyarázni.

Mesélnél nekem Szlovéniáról!? GDP, euró, stb.. Érdekelne, nekik hogy sikerült a rendszerváltást követően hat évvel bevezetni az eurót.

fifibá55 2012.06.12. 11:38:19

"... nem árt, ha kicsit megnézzük ennek a szép országnak, ennek a derék nemzetnek a közelmúltját.
Kiábrándító lesz."

Mert aztán a magyar jelen egy örömóda, ugye.

Már Intermouse Egybesült Európai Emirátusa is szimpatikusabb számomra, mint a mostai európai tökölés.

axouch 2012.06.12. 11:39:31

"A hitleri eredmények előtt az egész világ döbbenten állt, s egészen a közelmúltig a történelmi kutatás sem igen merte piszkálni ezt a kérdést. A történészek attól tartottak, hogy a náci gazdasági csoda feltárása a fasiszta eszmék újjáéledésében fog visszaköszönni."

Ne legyél már teljesen retardált, mi van???????
Az, hogy kisajátítják a zsidók pénzét és egyéb elemek vagyonát, majd new deal szerűen infrastuktúra fejlesztésbe és hadiparba tolják, majd elfoglalják egész európát és kifosztják ez a nagy csoda.
Ezt már akkor is tudta mindenki....

Mr. Rustical 2012.06.12. 11:40:31

Nyilván az amerikaiak is hozzájárultak ahhoz,hogy Németország olyan amilyen (gazdaságilag pillanatnyilag viszonylag jól teljesítő jóléti állam,amely a demográfiai összeomlás és a társadalmi széthullás határán egyensúlyoz).

Elég balga dolog viszont azt feltételezni, hogy az amaerikai megszállás önmagában képes lett volna gyökeresen átalakítani egy akkora államot, mint Németország.

Elég csak a közlemúlt iraoki és afganisztáni kalandjaira utalni - amelyeket éppen a szerzőéhez hasonló, balga gondolkodás inspirált - hogy belássuk: a társadalmak hosszó évszázadok kulturális szövetéből nőnek ki, és ezen nagyon keveset lehet változtatni néhány évtized alatt.

Irakban és Afganisztánban sokkal nagyobb erőforrásokat vetettek be, mint Németországban vagy Japánban, és teljesen eredménytelenül.

Nem lehet egy társadalomra rákényszeríteni egy tőle idegen rendszert, legyen az bármennyire "jóléti".

Egyébként meg Hollandiában nem volt amerikai megszálás, mégis felépült egy versenyképes gazdaság, Görögországban, Portugáliában pedig nem - pedig a keretek ott is adottak voltak.

A másik, amit a poszt nem boncolgat, hogy Németország sikereiben benne van az amerikai hatás, de kudarcaiban ugyanúgy benne van. Lehet, hogy Németország első blikkre nagyon bezzegország, de a nyugati világ általános válsága ott is jelen van: demográfiai összeomlás, a társadalom alapjaina szétmállása, ami lassan gazdasági és katonai versenyképtelenséghez vezet, éppen akkor, amikor a világ maradék erőforrásaiért folyatottt harc kiéleződik.

Az amerikai jóléti modellnek ára van.

A harmadik birodalom 40-es 50-es évekbeli gazdaságával foglalkozni meg nem érdemes,mert nem tudhatjuk, mi lett volna belőle. A spanyol konszolidált fasizmus-modell Franco-féle kudarca azt sugallja, hogy az se lett volna jobb, de ki tudja.
Mindenesetre a harmadik birodalommal nem a gazdasága, hanem a politikai alapállása volt a fő gond, magában hordozta az agressziót, és konszolidálhatatlan volt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.06.12. 11:41:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kedves erdőmester!

"(Jogilag) Egy új állam alakult, tehát békeszerződésre nincsen szükség, hiszen hadban sem álltak."

Akkor miért az NSZK fizetett jóvátételt?

Osztódott Németország, az igaz és nem jószántából. Én úgy ismerem a történetet, hogy az NSZK ragaszkodott ahhoz, hogy egy Németország üzent hadat, egy Németország is köt békét.

1990. után meg lehetett volna kötni a 2. vh-t Németország számára lezáró békét, valamiért a dolog elmaradt. Ha tippelnem kéne, nem a németek hibájából maradt el a békekötés.

Viktus 2012.06.12. 11:42:36

@ob.szerver:

Kicsit más volt a helyzet a német ipari régiók nagyjából lényegében nyugaton voltak, és Albert Speer munkásságának köszönhetően átvészelték a háborút, majd itt jön be az USA a képbe a vereség utána sem engedték leszerelni a gyárakat, és elhurcolni, ahogyan a szovjet tette nálunk.
A háború után lényegében az USA pénzből a gazdaságot indították újra, de az alapokkal rendelkeztek. Ráadásul a növekedésnek még használt is az újjáépítés.

atila68 (törölt) 2012.06.12. 11:43:33

Kezdjetek németül tanulni.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:45:50

@axouch: Az, hogy kisajátítják a zsidók pénzét és egyéb elemek vagyonát, majd new deal szerűen infrastuktúra fejlesztésbe és hadiparba tolják,

Ne zavajon hogy a gazdasági csoda már jóval a kisajátítások előtt elkezdődött.

Egyébként a nagyobb zsidó vagyonok a 19es békét követő hiperinfláció idejében keletkeztek amerikai zsidó felvásárlás által, ami elég necces, mondhatni rablás.

abrakadabra40 2012.06.12. 11:46:28

Csak egy megjegyzés.
A német egy okos nép.
A következőre jöttek rá:
Ami nem megy fegyverrel(az európai hegemónia megszerzése)

- II.Vilmos,poroszok,első világháború
- Hitler,nácik,második világháború

Azt el lehet érni "lóvéval".

Azért csak óvatosan az Európai Egyesült Államokkal.
Nem akarok német "protektorátusokból" álló Európában élni.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:48:40

@Mr. Rustical: A harmadik birodalom 40-es 50-es évekbeli gazdaságával foglalkozni meg nem érdemes

- sic!

Balt 2012.06.12. 11:48:49

@BISMARCK: "Ez kb. olyan mint az OMM volt 1867ben."

Az OMM szerény véleményem szerint messze hatékonyabb és perspektivikusabb alakulat volt/lehetett volna...

Nemrég akadtam erre az interjúra Fejtővel (Beszélő, 1999):
beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm
Tanulságos...

borsoo 2012.06.12. 11:50:15

ez egy szép gondolatmenet. köszi

dr. Bubó 2012.06.12. 11:51:49

@atila68: +1

ez mindig így volt...

mindig német befojás alatt voltunk

kivéve amikor elvesztve a háborút jöttek a PRIMITÍV oroszok...

gyakorlatilag 1000 éve miinden jot a németektől kaptunk...

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:52:04

Érdekes hogy szóba sem kerül a Marshall-segély. Nem támogatta az USA a német újjáépítést, hanem óriási hitelcsomagot adott fedezet nélküli dollárban, azaz pénzt nyomott és kamata kiadta.

Rettenetes homályok vannak a posztban. Elsősorban biznisznek tekintette az USA a háborút, lerombolt, majd újjáépített, mint Irakban.

hungarisztan 2012.06.12. 11:53:14

Tisztelt szerző,

Ez egy átgondolatlan cikk volt. Többen kifejtették már a hipotézissel kapcsolatos problémákat (USA vs. Dél-Amerika, I. vh. hatásának mellőzése, a „lezüllöttség” általános – nem németspecifikus – mivolta, kontextus nélküli szemléletmód, a többi nyugat-európai országnak az „amerikai hipotézissel” nem magyarázható jóléti foka, konkrét tárgyi tévedések a németeket övező úgymond „tévhiteket” illetően stb.)

Féligazságok, enyhe és erősebb csúsztatások, logikai bakik, rossz következtetések a hipotézis érdekében.
A nagy baj mindig a félműveltséggel van.

Mondhatnám, hogy van egy olyan régi francia alapigazság, hogy „À chacun son métier”, nagyjából annyit tesz, a sajtkészítő maradjon a sajtkészítésnél, de végtére is nagy a net, elfér rajta mindenki. Azonban szerző részéről egyre inkább tendenciózusnak látom a „mondok valami provokatívat, jön az index címoldal, gyűlnek a kattintások és kommentek” jellegű írásmódot.
Lehet persze így is – csak épp nekem (talán sokunknak) szimpatikusabb, ha valaki nem hebrencskedve, félműveltségből vagy szándékosan torzítva és/vagy kommentvadász módon nyúl egy témához, hanem szépen átgondolva, és ha szükséges, valami hozzáértővel előzetesen lektoráltatva írja meg a frankót.
Amelyik cikk úgy kezdődik, hogy „kiábrándító lesz”, arról előre lehet tudni, hogy nagyon bele akar fingani a nulláslisztbe. És a nagy akarásból gyakran nem fingás lesz...

Én hébe-hóba olvasom ezt a blogot, de nagyon sokszor felbosszant a felületessége, átgondolatlansága, és az ezzel párhuzamosan tapasztalt „majd én megmondom a tutit” hozzáállása. Utóbbival nem lenne gond, ha előbbiek nem állnának fenn.
De lássuk be: a mai szösszenet megírására is azért volt „szükség” (?), mert az előzménycikk is igen komoly hiátusokkal, valódi válaszokat nem megadó tartalommal készült el. És nem, nem az a megoldás, hogy holnap ismét jön egy nagy, provokatív munkahipotézis, ami a mai cikket magyarázza...

Amúgy félreértés ne essék: provokálni lehet (néha kell is) – na de provokálni is tudni kell! Mert ez így kevés, ez csak a felület karcolgatása. Ha a szerző ismeri az írástudói felelősség fogalmát, akkor átgondolja ezeket a szarvaközt-a-durrbele posztokat, mert lehet, hogy hozza a címlapot, meg a kommenteket, de igazából nem pozitív, gondolkodásra késztetős módon teszi ezt, hanem bosszankodós, „már-megint-miket-hord-itt-össze-ez-a-...” jellegű hozzászólásokat kényszerít ki.
Darab-darab, persze, csak egy idő után az ember megunja.

Merő jóindulatból szóltam.

szanalmas 2012.06.12. 11:53:41

@Lucky Larry Silverstein:

"becslés szerint a 2 amerikában 100 millió őslakos élt ennek 97%-a halt meg, nagyrészt az behurcolt betegségekben"

Ezt az eszement ostobaságot hol tanítják, amerikai iskolákban?

nazer 2012.06.12. 11:54:39

a weimari käoszt az akkori zsido vezetök okoztäk,ezt ne felejtsük el.

fran7 2012.06.12. 11:55:29

@dr. Bubó: A Vértes hegységben megtudtuk miként is akarák azt a jót továbbadni. Szerencsére néha nem fogadtuk el, amit adni akartak.

B. Bíró 2012.06.12. 11:55:35

Igazából nem is tudom miért reagálok, tipikus, "elolvastam pár cikket, aztán azt hiszen okos vagyok."

Főbb problémák: 1.) Már mások is felhívták a figyelmet: az I. vh. után mindenhol megborultak a dolgok, Németországban is. Ezt előhozni, olyan, mintha ma valamit Mo-n aTanácsköztársaságból vezetnénk le.

2.) Németország egy nagyon sokszínű ország - igazából nem is egy ország. Sokáig nem volt egységes, később poriosz vezetés alatt lett az. A poroszok hozták be a "poroszságot", ami soha nem lehetett általános, hiszen az egyik alapja a protestantizmus, és ugye No. egy jelentős része katolikus. Az, hogy a XIX. századi romantikusoknak ez a filiszterség nem tetszett, megint nem jelent semmit, Petőfinek sem tetszett a reformkor. Ha egyszer is voltál kicsit tovább Németországban, akkor pontosan tudod, hogy ez az általad leírt általános sztereotípia teljesen hamis, javaslom kezdésként az Oktoberfestet, ott úgy nagyjából kiderül, hogy milyenek például a bajorok.

3.) Most üljön le a posztoló: Az USA nem jóléti állam. A jóléti állam ugyanis nem azt jelenti, hogy a lakói jól élnek - soha nem hívjuk Szaúd-Arábiát jóléti államnak - hanem egy, a XX. században folyamatosan kialakult államformát jelent, amelynek a lényege, hogy az állam, a korábbiaktól eltérően a klasszikus feladatok mellett átvette a lakosság jólétéről való közvetlen gondoskodást. Az USA - és Japán - ilyet nem tesz, tehát hiába élnek ott jól - többé-kevésbé - az emberek, egyik sem jóléti állam. Ugyanakkor a 70-80-as évek Magyarország jóléti államnak minősül, akkor is, ha nem az ugrik be elsőnek, hogy ej, milyen jól éltünk akkor.

4.) Hitler soha nem volt a béke apostola. Nyilatkozott ilyeneket - hazudott. Nem tudom, hogy lehet a béke apostolának nevezni azt, aki kancellárként kinyír egy rakás embert, például a korábbi kancellárt.

Viktus 2012.06.12. 11:56:03

Az a vicc szó sincs német protektorátusokról.

A jelenlegi elképzelés annyi, hogy a németek, ha euro ezer milliárdokat tolnak a közösbe szeretnék, ha lenne egy olyan jogosítványokkal bíró európai testület, amely vizsgálja, hogy a tagok megfelelően fogják felhasználni ezeket a pénzeket pl. gazdaságfejlesztésre, és nem tizenharmadik havi nyugdíjat fizetnek belőle.
Az USA sem puszira adta a pénzt a háború után, hanem bizony keményen ellenőrizte a felhasználás módját, azért is utasíttatták el a szovjetek pl. velünk meg a többi érdekszférájukba kerülő országgal.
A németek sehol nem kötötték ki, hogy németekből álló testületnek kellene felügyelnie a felelős költségvetési gazdálkodást. Ez tipikusan Európa "élősködőinek" a szövegelése csupán, akik elvárnak, hogy jöjjön a pénz, de ugyan ne szóljanak bele mire is költik ... az elmúlt évek bizonyították az nem fog menni.
A görögök össze-vissza adatokat közöltek aztán egyszer kiderült a turpisság, és most ott vannak a szarban. A spanyoloknál szintén elvoltak a jóléti rendszerben fiatalok harmada nem dolgozik, miközben ukránok-románok tömegelnek ott a mezőgazdaságban melózni. A spanyol meg hülye lenne, mikor az otthon ülésre is jár a pénz.

Mennyivel jobban jártunk volna mi is, ha már régebben megvan egy ilyen testület Gyurcsányék mindjárt nem tudták volna radikálisan növelni az államadósságot amiket tizenharmadik havi bohóckodásokra szórtak el ...

morbiczer 2012.06.12. 11:57:57

Azzal nyitsz, hogy nezzuk meg Nemetorszag kozelmultjat, aztan meg 70-80 evvel ezelotti dolgokkal jossz.

Kabe ennyit er az egesz poszt.

bIQa 2012.06.12. 11:58:17

Ha valaki az amerikai csodától várná léte jobbra fordulását, nem árt észhez térni. Usák bácsi nem fog bejönni jobban, mint amennyire eddig akart, nem érdekeljük, nincs olajunk, elvesztettük a stratégiai pozíciónkat, kis pacni vagyunk számára a térképen nem több.

Egy szempontból van talán még jelentőségünk, mégpedig azért, mert mi voltunk a komenizmusból felszabadított liberális mintaállam . Ezen kísérlet fehéregereként pedig elvárnák hogy kicsattanunk a vidámságtól, imába foglaljuk felszabadítónk és helytartói nevét, meg egyáltalán olyannak látszódunk hogy a gazdáink büszként tudjanak minket mutogatni.

Mi persze tudjuk hogy a kísérlet nem sikerült, rengeteg új bajt hozott ránk miközben a régitől se szabadított meg, az eredmény nagyrészt csak púder míg a problémák a nyakunkba záporoznak. De hát az senkit se érdekel hogy mit gondolunk, itt egy dogmáról van szó, ami nem lehet hibás. Csak mi lehetünk hibásak amirét letértünk a liberális mintaállam építésének ösvényéről. Frusztrációt okoztunk Usák bácsinak, megérdemeljük a büntit.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.06.12. 11:58:50

hehe, ez most nemetfikazas, vagy usa istenites? :)

Az usa csak annyiban kulonbozik a tobbi fejlett orszagtol, hogy mashol tartanak idoben.

No meg ok a vilag rendorei, igy eleg nehez barmit is tenni.

2012.06.12. 12:00:29

Magyarország soha nem fog eljutni a Német szintre. Mert ahhoz ezt a mentalitást kukába kellene hajítani, el kellene kezdeni odafönt gondolkodni, végre kellene hajtani egy csomó fájdalmas lépést, és a zembereknek is teljes gondolkodást kellene váltani. Ezzel a magyar társadalommal sajnos ennyire futja. Főleg ilyen vezetőkkel. Csatlakozok azokhoz, akik azt mondják: inkább német rabiga alatt lennék, mint a Zorbán demokráciájában.

magyar ember teli szájjal 2012.06.12. 12:03:54

Annál, amit mi saját kútfőből hoztunk össze az elmúlt húsz évben, szinte bármi eredményesebb lehet.

Arbet 2012.06.12. 12:04:27

Ki mondott itt ilyet, hogy németország fog irányítani? Németország csak az Euro-t bevezető országokról beszélt, a Lúzer Magyarországot még véletlenül sem szeretné irányítani senki sem. Ha német lennék olyan messze elkerülném a magyar politikát ahogy csak lehet. Melyik magyar vállalkozó menne be szívesen egy börtönbe megkeresve a hazug tolvajokat és alkalmazná őket saját jólmenő felépített cégében? :) Senki.. na a németek is így vannak velünk.

Dr. GGG77 2012.06.12. 12:05:26

Lehet elemezgetni, de vagy Egyesült Európa vagy a nagy büdös semmi lesz itt. Tetszik, vagy sem.

Viktus 2012.06.12. 12:06:24

@esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel:

Az USA annyiban különbözik, hogy egy szűz régióban jött létre kimaradt nekik pár évszázadnyi lassú társadalmi-gazdasági fejlődés, hanem "készhez" kapták az ipari forradalom áldásait csomagban. Grátiszként egy "szűz" földet nyersanyagokkal területekkel, ahol csak pár millió indiánt kellett kiirtaniuk meg pár gyengülő gyarmatbirodalmakat kiverni-kivásárolni.
Lényegében a rabszolgatartó pár állammal való belső leszámolás óta a területeiket nem veszélyeztette semmi.
Ebből a szempontból vizsgálva az USA sem egy leányálom, mert ennél sokkal előrébb kellene járniuk, mint ahol járnak.

fran7 2012.06.12. 12:06:43

@napi_jokedv: Azért majd kérdezz rá a nyugat-magyarországiakra, milyen jó németeknek dolgozni rabszolgamunkában. Valahogy még is ezen az oldalon szavaztak mindig is jobboldalra.

2012.06.12. 12:08:53

@fran7: Nyugat Magyarországon dolgozok...

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 12:09:15

@Viktus: Lényegében a rabszolgatartó pár állammal való belső leszámolás óta a területeiket nem veszélyeztette semmi.
Ebből a szempontból vizsgálva az USA sem egy leányálom, mert ennél sokkal előrébb kellene járniuk, mint ahol járnak.

- a belső leszámolás óta állami szintre emelték a rabszolgatartást (külpol), de így volt ezzel periklész és róma is.

I_Isti 2012.06.12. 12:09:37

Csak két választási lehetőség van:
1) a birodalom, és a civilizációja,
vagy
2) a barbárság, és a kultúrája.

Én a civilizációra szavaznék.

Viktus 2012.06.12. 12:10:41

@fran7:

Itt is vannak német cégek megnyugtatlak sokkal jobb, mint a magyarnak-ázsiaiaknak :P
A fizetésük is jobb, és biztosak lehetnek benne, hogy megkapják. A munkakörülményekről nem is beszélve.
Persze az sem leányálom, de még a német a korrektebb munkaadók közé tartozik.

Shajamer 2012.06.12. 12:13:06

Nem bíznám egy olyan országra a központi vezetést, ahol az ország két fele között különbség van sok szempontból (pedig itt élek). A franciákra még kevésbé bízom, az angolokat sem tartom sokra, ha errôl lenne szò, ráadásul anno òdzkodtak az eurotòl (helyesen). Akikben megbízom valamelyest azok a svájciak. Na, ôk meg bennünk nem bíznak.....

I_Isti 2012.06.12. 12:13:26

@Lucky Larry Silverstein: Ennél előrébb mégis hol?
Vezető gazdasági, katonai, politikai, tudományos téren. Mit előzzön még meg saját magán kívül?

fran7 2012.06.12. 12:15:47

@napi_jokedv: Akkor emlékszel a válság alatt arra, hogy munkaidőben a szalag mellől rúgták ki az embereket hangosbemondóval körítve, hogy még meg is alázzák őket.

Viktus 2012.06.12. 12:16:38

@I_Isti:

A társadalmat nézd az egy részről fantasztikus, hogy 100 milliárd dollárért pl. rendel egy lopakodó bombázó egységet, de mellette meg többen halnak meg az utcáikon bandaháborúkban, mint a hadseregük által viselt hadakozásokban a nagyvilágon.

BISMARCK 2012.06.12. 12:16:51

@Balt:

Én nem is a benne rejlő lehetőségekre gondoltam, hanem a politika vezetők hajlandóságára.

Démonmac1 2012.06.12. 12:18:46

Fura, a németek mindig talpraálltak,(Háború, világválság, K-Németország visszacsatolása stb idehaza meg nem sikerül, egy falatnyi földdarabon sem.

is 2012.06.12. 12:18:55

@rdos: "Németországnak a mai napig nincs békeszerződése. Tény, csak szemérmesen hallgat mindenki erről. "

Nem akarlak elkeseríteni, de tudtommal a német újraegyesítéskor kötöttek békét 1990-ben. akkor fogadta el Helmut Kohl az Odera-Meisse határt, és a parlamentben ki is fütyülték ekkor (saját fülemmel hallottam), mert azt ők is egy mini-Trianonként (~1 millió német ragadt Lengyelországban) élték meg. szóval az egy elég régi és elavult információ, hogy a németekkel csak fegyverszünet van.

hahali 2012.06.12. 12:20:51

Csak úgy jelezném a kedves cikk írónak, hogy az USA-ban NINCS jóléti állam. Ott dolgozol eszel, ha nem akkor éhen döglesz, ennél kristálytisztább liberális társadalmi berendezkedés nem nagyon van. (30-40 millió embernek még egészségbiztosítása sincs). Európában jött létre a jóléti állam, amely azt jelenti, hogy magas gazdasági aktivitás mellett, jó átlag fizetések mellett, az állam a hétrényos helyzetűeknek, munkanélkülieknek viszonylag magas színovalú és "jól" fizető szociális védőhálót "feszített" ki. Továbbá ingyenessé tette a közoktatást, valamint a felsőoktatás nagy részét. Csak, hogy a fogalmakat tisztázzuk...
Ja és a történelemben minden nagy hatalom a kisebb, fejletlenebb állam/népcsoort leigázásával és kizsákmányolásával szerezte meg illetve tartotta fent a "jó létét". Pl.: Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország...
@napi_jokedv: pontiosan azoka az emberek hordozzák magukban azt a mentalitást túlnyomó mértékben, akik balodaliak ill. balodalra szavaznak. (Tudod a felhalmozott 22ezer mrd Ft-ból 14 ezer mrd Ft felvenni és elbokázni 8 év alatt is lehet visszafizetni évtizedekig tart.) Ha német rabiga alatt akarsz élni, akkor menj el és majd lehetsz rabszolga, segg...

Viktus 2012.06.12. 12:21:20

@I_Isti:

Na meg a jövőt is nézd meg szépen lassan változnak az arányok a latinok meg a feketék elsöprő többségbe kerülnek nem a legjobb életkörülmények közepette. Jelenleg fogalmuk sincsen mit kezdjenek.

Kopi3.14 2012.06.12. 12:21:21

Nem tudom egy két vh közötti, vh utáni újjáépítésnek és politikai helyzetnek mi köze van a maihoz, s a mai német, valamint európai gondolkodáshoz.

kurgan 2012.06.12. 12:24:09

@ob.szerver: előbb porig kell rombolni az országot. ez zajlik éppen, csak bombák nélkül eltart még pár évig. kell ehhez néhány elkúrás. a jobbik lesz az utolsó, a legnagyobb elkúrás. aztán jöhet az újjáépítés.

fran7 2012.06.12. 12:24:47

@Viktus: Hát igen azt hitték Obamának lesz ötlete, de nem volt. Erre legalábbis. A latinokkal nem tudnak, mit kezdeni igazán. Annyira más a kultúrájuk.

genyamagyar 2012.06.12. 12:25:53

1. A köztudtatban az van, hogy csak tavaj 40.000 magyar vándorolt ki Németországba.

Ez nem igaz!

A pontos szám 100.000

2. Az írás szerzője egy barom!

3. Egy csepp ellenérzésem sem lenne, ha Németországhoz tartoznánk.

lottii (törölt) 2012.06.12. 12:25:57

Pánikkeltés volt a cél, vagy még mindig a nagy szovjet-magyar "barátság" elvesztése miatti gyűlölet és keserűség szülte a cikket? a németeknek talán kötelességük lenne egy feneketlen zsákba szórni a pénzüket minden felügyelet nélkül? És ugyan miért? Észre kellene venni egyébként, hogy velünk egyáltalán nem is foglalkoznak és inkább viszik a pénzüket a környező európai országokba, de ide inkább nem és én tökéletesen megértem hogy ezt teszik. Az teljesen kizárt, hogy esetleg eljött már az ideje, sőt már az utolsó pillanat után vagyunk, hogy végre magunkba nézzünk? Vagy talán itt minden a legnagyobb rendben ment? A mi a "közelmúltunkon" nem kellene elgondolkodni???

fran7 2012.06.12. 12:28:02

@kurgan: Őszintén, te hiszel abban, hogy lesz újjáépítés? Ahogy Líbiában, Irakban, Afganisztánban, Dél-Szudánban? Mert abból nem nagyon kérnék, ha lehet. Itt ha végbemegy a rombolás, akkor újjáépítés sokáig nem lesz. Kb. minden vissza fog menni 200 évvel. Sajnos ez egy reális opció.

-JzK- 2012.06.12. 12:29:15

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Nazi_Germany

Most lássuk milyen terve volt az USÁ-nak a háború utáni Németországra nézve:
en.wikipedia.org/wiki/Morgenthau_Plan

Aki elsőre eltalálja a terv kidolgozójának, Morgenthau-nak az etnikai hovatartozását, az kap egy ajándék cukorkát :-)

A németeket ideológiailag teljesen agymosták, borzalom ez a "bűnös nép vagyunk, mea culpázzunk és fizessünk kárpótlást örökkön örökké" identitás.
A német fiatalokból semmi nincs meg a régi idők szépségéből, mindenféle punk meg antifa meg egyéb szarságok "divatosak" manapság. A németség gyakorlatilag alig szaporodik, kultúridegen tömegek milliói szaporodnak Németországban.

Vessétek össze a hagyományos német iskolarendszert a maival, írjátok be a Youtube-ra, hogy: harte Schule.

bigthereal 2012.06.12. 12:29:36

"Benépesíteni egy gyakorlatilag lakatlan, ... földrészt,"

ez mindent elmond a szerző tudásáról és objektivitásáról...

a poszter buta és elfogult, kivételes nemzetek pedig vannak, és az egyes nemzeteknek vannak jellemző tulajdonságaik. ja, hogy ezt a felismerést ma rasszizmusnak hívják? még egy ideig...

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 12:32:05

@-JzK-: Aki elsőre eltalálja a terv kidolgozójának, Morgenthau-nak az etnikai hovatartozását, az kap egy ajándék cukorkát :-)

Nem írom le mert ántiszemita lenne.

Nem meglepő, az 1919es párizsi béke idején is 100 izraeli küldött volt a béketágyaláson, holott Izrael nem is létezett.

kurgan 2012.06.12. 12:34:24

@fran7: igazából arra akartam rámutatni, hogy jó lenne, ha nem jutnánk el az újjáépítés szükségességéig, de az a szomorú gyanúm, hogy már túl vagyunk azon a ponton.. leginkább az ország jogrendszerére gondolok, ami egy katasztrófa, halandónak esélye sincs kibogoznia a törvénydzsungelt. a nulláról kellene újradefiniálni mindent. persze amíg holdkóros, múltban élő fantaszták vagy gyűlölködő köcsögök jutnak folyamatosan hatalomra, akik csak a saját hülye ideólógiájukat nyomják, addig nincs esély ilyesmire..

Kopi3.14 2012.06.12. 12:35:26

@fran7: várjá, azok nem a magyar fökökök voltak, akik így döntöttek, hogy véghez viszik? Melyik cég volt ez?
Amennyire ismerem aki tud az töri magát, hogy a continál, Audinál dolgozzon, Kecsón a Mercinél. Mert bennük bíznak az emberek, nem a magyar nagyonbecsületes kisvállakozóban.

Viktus 2012.06.12. 12:35:27

@fran7:

Obama hiába tervezgetett, ha nem volt meg hozzá a kellő támogatás ... így meg ott is topognak csak a sz*rban. Mára az a nagy gazdasági hatalom lényegében attól függ, hogy Kína mikor erősödik fel az elkövetkező évtizedekben olyan mértékben, hogy átvegye az USA helyét a nagyvilágban. Az USA meg csak kalapozhat, hogy vegyenek tőle államkötvényt.

Viktus 2012.06.12. 12:36:53

@Kopi3.14:

A magyar nagyon becsületes kisvállalkozót jobban szívatja a nagyon becsületes állam lásd. semmi támogatás csak adóterhelés a nagyon becsületes multik is fizetési határidők kitolása ...

-JzK- 2012.06.12. 12:41:34

Ha már szóbakerült a nemzetiszocialista Németország gazdasága illetve gazdaságpolitikája, lássunk egy kisebb tanulmányt a témában:

„Amit a nemzetiszocializmus a gazdasági élet szabályozása terén végzett, azt csak alapelveiben és legfőbb pontjaiban érintjük. A nemzetiszocializmusnak e téren elfoglalt álláspontját Hitler két beszédében világosan kifejtette. 1937. január 31-én a birodalmi gyűlésen ezeket mondotta: „A közgazdaság és a nép viszonyában csak egy változhatatlan van, és ez a nép. A gazdasági tevékenység azonban nem dogma és nem is fog az lenni soha… A nemzetiszocializmus, mint tudjuk, a legélesebb ellenfele annak a liberális felfogásnak, hogy a gazdaság a tőkéért van és a nép a gazdaságért. Éppen ezért már az első naptól kezdve el voltunk határozva leszámolni azzal az álokoskodással, hogy a gazdaság az államban holmi független, ellen nem őrizhető és felügyelet nélküli egyéni életet élhetne. Szabad, vagyis kizárólag önmagára hagyott gazdaságról ma már nem lehet szó. Nemcsak azért, mert ez politikailag elviselhetetlen volna, hanem, mert gazdaságilag járna lehetetlen állapotokkal... Népünk megmentése nem pénzügyi probléma, hanem egyrészt kizárólag a rendelkezésre álló munkaerőink összekapcsolásának és latbavetésének, másrészt a rendelkezésünkre álló föld és a földben rejlő kincsek kihasználásának problémája.”

És amikor rátért a négyéves terv nagy gondolatára, hozzáfűzte: „Az új állam sem lesz és nem is akar vállalkozó lenni. Csak a nemzet erőinek latbavetését fogja szabályozni addig a határig, ameddig a közjó szükségessé teszi. És a munka folyamatát csak odáig fogja felügyelet alatt tartani, amennyire valamennyi résztvevő érdekei megkívánják.”

Másfél évvel később, 1938. szeptember 6-án, a tízedik pártnapon továbbfejlesztette ezt a gondolatmenetet, amikor ezeket mondta:

„A német népnek nincsen aranyvalutája. Vagyis - hála ellenségeink közreműködésének - ha fájdalmas módon is, de megszabadult az úgynevezett aranyvaluta és aranyfedezet őrületétől. Éppen ezért annál fontosabb az, hogy a német valutának megadjuk azt az egyetlen reális fedezetet, amely állandóságának előfeltételeként biztosítja a mindig azonos vásárlóerőt. Tudniillik az emelkedő termelést. Minden márkáért, amennyivel Németországban többet fizetnek, egy márkával többet kell termelni. Ellenkező esetben ez a kiadott márka értéktelen papír, mert a termelési ellenszolgáltatás hiányában semmit sem lehet rajta vásárolni. Ez a primitív nemzetiszocialista gazdasági és valutapolitika tette számunkra lehetővé, hogy a legkülönbözőbb valuta-szélhámoskodások korában a német márka értékét, illetve vásárlóerejét stabilizálhattuk. Ezért nemzetiszocialista gazdasági felismerés, hogy az egyedül igazi munkabéremelés a termelés fokozása… És talán egyik legfőbb érdeme a nemzetiszocialista mozgalomnak, hogy ezeket az éppen olyan egyszerű, mint természetes, de sajnos, igen gyakran népszerűtlen alapelveket mindjobban az egész nép közkincsévé tette.

Míg ugyanezen időkben a demokráciákban a bérek és az árak vad versengésben hajtják egymást, mialatt az össztermelés szakadatlanul csökken, a nemzetiszocialista gazdasági vezetés az állandóan fokozódó termelésnek s ezzel a fogyasztás tartós emelkedésének és a stabil valutának képét mutatja. Természetesen - egyebet, mint dolgozni, nem lehet. De ha egy ilyen nagy népnél az egész nemzet termel, akkor ezek a hatalmas használati javak ismét visszaáramlanak az egész nép fogyasztásába. Mert lehet huzamos időre aranyat felhalmozni, aranyat tezaurálni, de termelési javakat nem, legyen az élelmiszer vagy áru. A fogyasztó után kiáltanak. Amikor tehát mi a német népet folytonosan fokozódó termelésre szólítjuk fel, önmagától adódik a szükségessége, hogy ezeket a használati javakat a körforgásban visszavezessük a néphez.”

1934 közepén, mikor a munkanélküliség kiküszöbölésére meghirdetett „munkacsata” már megindult, Németország gazdasági kibontakozását az a veszély fenyegette, hogy rossz fizetési és kereskedelmi mérlege folytán a szükséges nyersanyagokat nem fogja beszerezni tudni. Ezt a veszedelmet kellett elhárítania az 1934. szeptember 24-én életbeléptetett „új tervnek”, amely azon az alapelven épült fel: „Nem vásárolni többet, mint amit meg tudunk fizetni”. A behozatal ellenőrzésével és a behozott áruk kontingentálásával járó elkerülhetetlen nehézségek és szigor dacára az „új terv” általában mégis kedvező eredménnyel járt, ami abból is látható, hogy az 1934. évi 248 millió RM. behozatali többlettel szemben az 1935. évi német kereskedelmi mérleg már kiegyenlített s 1936-ban 550 millió RM. kiviteli többletet ért el. Ez a kiviteli többlet természetesen nem állott teljes egészében devizákban rendelkezésre. És a külkereskedelmi mérleg javulását Németország részben a „Reichsnährstand”, a parasztrend „termelési csatájának” köszönhette. A konjunktúrakutatás intézetének becslése szerint az összfogyasztásban a belföldi termelés következőképp részesedett:

Élelmezési és tápszereknél (Ellátási gazdálkodás) -- 1927: 66% -- 1935: 83%
(Ellátási gazdálkodás) 66% 83%
Mezőgazdasági nyersanyagoknál (Nyersanyaggazdálkodás) -- 1927: 29% -- 1935: 43%

De Németországnak a külföldtől való függősége még igen nagymérvű maradt az ellátás és táplálkozás számos anyaga tekintetében, mint az alábbi számok is mutatják:

gyapjúnál 90%
olajnál 84%
kendernél 70%
zsírnál 45%
vajnál 30%

Így nőtt ki az első négyéves tervből a második, amelyet az „1936. október 18-i négyéves terv végrehajtásáról” szóló rendeletben formuláztak Ennek a tervnek végrehajtásával Hermann Göring miniszterelnök, birodalmi tábornagyot (akkor még vezérezredest) bízták meg.

Az első négyéves terv sikeres végrehajtásából újabb problémák támadtak, amelyeket most már a gazdasági politikának meg kellett oldania, hogy az eddigi eredményeket biztosítsa és továbbépítése. Nemcsak a használati javak kereslete növekedett, hanem főként az iparban mutatkozott fokozódó igény a nyersanyagok iránt. Ezeket a szükséges külföldi nyersanyagokat viszont csak úgy lehetett beszerezni, ha megfelelő mennyiségű német iparcikket visznek ki. Ezt a kivitelt azonban csak akkor lehetett volna Németország nyersanyagszükségletének megfelelő mértékben fokozni, ha a külföld képes lett volna az emelkedő német exportot fel is venni. Ámde a dolog nem így állott s ilyenformán a túltermelés és az infláció veszélye fenyegetett.

A legnagyobb és legsúlyosabb feladat tehát abban állott, hogy a nyersanyagokat saját erejükből, saját földjükből teremtsék elő. Amit a német föld mezőgazdasági és bányászati szempontból adni tudott, amit a német feltalálói szellem kémiai és technikai munkája elérhetett, azt most mind önerejükből kellett létrehozniuk.

Ez a gigászi feladat még két más nehéz probléma megoldását követelte meg a négyéves terv irányítójától. Először nagyüzemeket kellett berendezni, amihez ismét új nyersanyagok kellettek, másodszor az új termelő-művekhez meg kellett találni a megfelelő új munkaerőket. Szakmunkás-képzéssel, át-iskolázással, a munkás-igénybevétel körültekintő irányításával igyekeznek tartós megoldásra jutni, így fejlődött ki a gyakran ellentétes érdekeltségű állam, munkás és versenytársak képviselőiből az ipari gazdálkodás új szervezete, amely zárt alakulatként összekötő szervet alkot az állam gazdasági vezetése, a vállalkozás és a munkásság között.

A gazdasági vezetés gazdasági tervezéssé fejlődött. Most már nem csupán serkentésről van szó, hanem a gazdasági életnek olyan módon való rendezéséről és irányításáról, hogy az a racionalizálás és a munka fokozása révén a legmagasabb fokú gazdaságosságot és ezzel a legnagyobb mérvű eredményt érje el. A racionalizálás azt keresi: hogyan lehet ugyanannyi ember, anyag és pénz felhasználásával a hasznos munkaszolgáltatás hatásfokát emelni. Vagy: miként lehet ugyanazt teljesíteni, mint eddig, de emberek, anyag és pénz megtakarításával. Ez egyrészt a gépi munka erősebb igénybevételével történik és a munka hatásfokának növelésével a tipizálás által

/A gépjárműgyártásban például a 330 különféle típust lépésről lépésre 80-ra csökkentették s ezzel a kocsik előállítását olcsóbbá tették. A mezőgazdasági gépeknél máris sikerült a gyártási anyagok drágulása dacára 10-15 százalékos (faanyagnál éppenséggel 60 százalékos), 1930-al szemben pedig 18 százalékos olcsóbbodást elérni. Ennek folytán ezeket a gyárakat már most (1939) hónapokra, sőt évekre szóló megrendelésekkel halmozták el. Ugyanígy az energiagazdálkodásban az energiaelosztást a birodalom több, mint 1200 gázellátó vállalatánál és kereken 12.000 villamossági vállalatánál tarifa-egységesítéssel és energiaolcsóbbítással fejlesztették tovább. Hasonló módon kutatják és állapítják meg tudományos úton (pl. az építkezésnél az Akademie für Bauforschung) a többi munkaterületeken is a módokat és intézkedéseket, amelyekkel anyagot, erőt és időt takarítani és olcsóbbítani lehet./

másrészt az emberek belső erőinek felszabadításával, azáltal, hogy a dolgozó akaratát és képességeit magasabb teljesítményre lelkesítik.

/A DAF kidolgozta a munka legjobban való elvégzésének módjait (u.n. Arbeitsbestverfahren), megállapítván, mint lehet az egyes foglalkozási ágakban legkevesebb erő és idő igénybevételével a legnagyobb eredményt elérni. Ez az eljárás teljességgel különbözik az amerikai racionalizálási módszerektől, amennyiben nem a gépet, hanem a gépen uralkodó embert állítja az üzem középpontjába. Még kifejezettebben hangsúlyozza ezt a birodalmi gazdasági miniszter 1939. február 13-án kelt rendelete, amely az egyes munkások teljesítményfokozásának irányelveit tartalmazza. A cél nem az, hogy a munkást rövidlélegzetű csúcsteljesítményekre serkentsék, hanem hogy a lehető súrlódásmentes és fáradtságot nem okozó munkával az emberi erőt felszabadítsák és valódi, magasrendű tartós eredményekre képesítsék. A „Reichsausschluss für Leistungssteigerung”-nak, mint a birodalmi gazdasági miniszter tanácsadó szervének az a feladata, hogy az állam, a párt és a gazdasági élet mindama tényezőinek, amelyeknek szerepük van a gazdasági elgondolások tervezésében és megvalósításában, a műszaki racionalizálásban és a munkateljesítmény előmozdításában, megadja az e téren végzendő közös munka organizatórikus alapját./

Ennek a programnak végrehajtása nemcsak a mezőgazdasággal és az iparral szemben támaszt fokozott követelményeket, hanem az egyes néptársaktól is különleges munkateljesítményt és áldozatkészséget kíván és ez nem is mondott csődöt sehol.

/Így kellett pl. a különleges állampolitikai jelentőségű feladatok megoldására szükséges erők biztosítása céljából az 1939. március 10-i második végrehajtási rendelettel úgy megakadályozni az értékes munkaerők elveszítését, - ami egyúttal a munkaerők egészségtelen fluktuációjával is kapcsolatban volt, - hogy a felmondás jogát a munkahivatal hozzájárulásától tették függővé.

Ezt a rendszabályt demokratikus országokban élesen bírálták. Nem sokkal később azonban Franciaország is követte a német példát anélkül, hogy ez bárminő felzúdulást váltott volna ki, amikor eltiltotta az iparnak, hogy olyan munkásokat szerződtessenek, akik a fegyverkezési ipartól akartak kevésbé megerőltető munkakörre átállani. Sőt a munkanélkülieket is arra kényszerítették, hogy bárminő felajánlott munkát elvállaljanak, mert különben megvonják tőlük a munkanélküli-segélyt./

A négyéves terv megvalósítása szempontjából szükséges nyersanyagok közül a legfontosabb a szén és a vas.

Németország egyike Európa szénben leggazdagabb országainak. A mai szénfogyasztás mellett barnaszénkészletei még háromszáz, kőszénkészletei kétezer évre is elégségesek. A belföldi szükséglet kielégítése mellett 1933-tól 1937-ig a kőszénkivitelt több, mint kétszeresére lehetett emelni, úgy hogy a szénexport 1937-ben az egész német kivitel 10 százalékát jelentette s közel 600 millió RM devizát eredményezett. A négyéves tervnek a következő esztendőben sorra kerülő munkái olyan rendkívüli követelményeket támasztottak a szénbányászat irányában, hogy a fokozódó szén-, koksz- és brikettszükségletet csak további széntermelő üzemek, kokszolók és brikettgyárak létesítésével lehetett fedezni.

A szénnél hasonlíthatatlanul súlyosabb feladatot ró Németországra a vas beszerzése. A versaillesi diktátum a birodalmat vasércbányái 80 százalékától fosztotta meg. Ennek ellenére sikerült Németország nyersacél termelésének részesedését a világprodukcióban az 1929. évi 18.5 millió tonnáról 1938-ban 23.2 millió tonnára emelni. De a termelésnek ez a fokozása sem elég. Ezért a középnémetországi salzgitteri bányaműveket

/A salzgitteri művek szélessége 3, hossza 7 kilométer lesz. Csupán a hengermű számára egy 940 m. hosszú és 250 m. széles csarnokot építenek. Az acélüzem lényegében a Thomas-féle eljárással fog dolgozni s az ú. n. Thomas-liszt mellékterméke a német mezőgazdaság szükségletének lényeges részét fogja fedezni. A kokszkészítésnél előálló gázát gázellátási célokra hasznosítják. A villamossági mű egyike lesz e nemben a legnagyobbaknak. A hallatlan nagymérvű lakásszükséglet kielégítésére máris 8500 otthont építettek, s idők folyamán egy 200.000 lakosú város fog létesülni. A linzi műveknek évente kétmillió tonna acélt kell előállítaniuk. Dél-Badenben is vannak ércerek, amelyek ugyan lényegesen szegényebbek, de könnyen megállapítható tartalmuk mégis annyi, hogy szintén hozzálátnak a kitermeléséhez./
és a linzieket a Duna mellett üzembe helyezik és egy hatalmas vas- és acéltermelő vállalattá (Hermann-Göring-Werke) építik ki.

A salzgitteri érctelep kiaknázása és feldolgozása nem oldható meg jelentős technikai és gazdasági felkészültség nélkül. Ennek az ércnek csak félannyi a vastartalma, mint a svédországinak. A legkönnyebben feltárható lelőhelyeken a vasat kovasavas kőzetek veszik körül, amit a mai feldolgozási módszereknél a vas igen kevéssé kívánatos kísérőjének tekintenek. A vasérc mennyisége azonban kétségkívül egészen hatalmas. A fúrások arra mutatnak, hogy a rendelkezésre álló vasérc 1.2 milliárd tonnára becsülhető. Ezenkívül sikerült 38 és 45 százalékos vastartalmú telepeket is találni. 1939 folyamán már üzembe helyezték a Hermann-Göring-Werke első kohóit, s ha az egész mű készen lesz, évi 4 millió tonna acélt fognak előállítani.

A természet által nyújtott nyersanyagokon kívül a készleteket a kémiai technika is gyarapítja, ami egyebek mellett pl. az „értéktelen értékesítésével” („Verwertung des Wertlosen”) történik, tudniillik az ipar melléktermékeivel, mint a kőszénkátrány, amely önálló iparág alapjává lett, s ennek gyártmányai (festékanyagok, orvosszerek, robbanóanyagok stb.) még sokkal magasabb értéket képviselnek, mint az eredeti főtermékek.

/Hosszas fáradozás után sikerült aránylag egyszerű módon a Thomas-féle eljárásnál képződő salakból az ötvözeteknél annyira fontos vanadint előállítani, ami a külföldi ötvöző-anyagok behozatalát tette feleslegessé./

A négyéves terv végrehajtásának megkönnyítésére szolgál az 1939. március 20-i figyelemreméltó „törvény a birodalom nemzetpolitikai feladatainak finanszírozásáról”, vagy az ún. „Neuer Finanzplan”, amelynek feladata a birodalom által szükségelt eszközök előteremtése, kölcsönök forgalombahozatala anélkül, hogy a birodalom háztartását és a népet ezeknek a kölcsönöknek kamataival megterhelnék.

A „Steuergutschein”-ok szellemes rendszerével (amire itt részletesebben nem térünk ki) elérték azt, hogy a birodalom legutóbbi éveinek rendkívüli kiadásait lassan és egyenletesen szétosztották a következő esztendőkre. Az ebből előálló adócsökkenést a jövedelem-emelkedési adó („Mehreinkommen-steuer”) egyenlíti ki, amit azok a személyek fizetnek, akiknek jövedelme emelkedett a megelőző évihez képest. Ezt azonban nem vetik ki 3000 RM jövedelmen alul, úgy, hogy a lakosság nagyobb részét nem érinti.

Véglegeset a gazdasági élet problémáiról nem lehet mondani, mert a háború befejezése után olyan hatalmas feladatok várnak Nagynémetország gazdálkodására, hogy azokról áttekintést csak évek múltán lehet szerezni.”

(Forrás: Johannes Öhquist - A Führer Birodalma)

vakablak 2012.06.12. 12:42:41

Elképesztő tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot a szerző, aminél csak németellenes rosszindulata nagyobb. Ha jól értettem valamelyik korábbi szösszenetét, mindez Róna Péter áldásos hatása. Ő idén január körül a Népszabadságban hirdette meg németellenes szlogenjét, "Kaffe, Kuchen, Lebensraum", persze mindezt mintegy Merkel szájába adva. A szerzőnél jó követőre talált, bravó.

Ide se jövök többet. Egy olyan blogon nincs mit olvasnom, amelyre ilyen szélsőséges alakok irkálgathatnak.

fran7 2012.06.12. 12:46:40

@Kopi3.14: Azért nem csak ez a három német cég van felénk. Móron egy utcában több van belőlük mint 3. Valahogy nem dolgozik senki egy cégnél több évig. Több=3. Lehet az Audi, Merci, Conti más, de a többiek hasonlóan mocskok.

Lecsó75 2012.06.12. 12:48:20

Azért Kínának is lesz mivel szembenéznie a következő évtizedekben... Ha egymilliárd ember -vagy csak egy része- öntudatára ébred (márpedig ébredezik), akkor nem lesz könnyű fenntartani ezt a kicsit kommunista - kicsit kapitalista "átmeneti" állapotot.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2012.06.12. 12:49:08

A poszt sajátos olvasata a történelemnek. Csak éppen kicsivel durvább, mint bármilyen historizáló fényes tekintetű gimnazista, aki megmondja a tutit. De nem bántani akarlak! Csak tényleg...

Ennyire nem egyszerű a történelem héééé!!!!! Nem hiszem és nem látom bizonyíottnak, hogy a mai Németország legalább ne annyira a németek műve, mint a mai Magyarország a magyaroké.

Igen, adtak bele az amerikaik rendesen. Pénzt, irányítást és Elvist is. De semmire nem mentek volna vele, ha a németek nem néznek szembe a múltjukkal a 60-as években. Ezt biztosan ők tették hozzá a mai országukhoz. Meg a hitüket, hogy egyszer újra egy ország lesznek. Minden népség csak azt fogadja be egy másiktól, aminek látja az értelmét, használni tudja és valamilyen szinten öröme van benne.

Gondolj bele, mit vettünk át mi a szovjet rendszerből? Pedig nagyon nyomták 40 évig. Aztán csak azt, ami édes volt belőle vagy ismerősen csenegett. (korrupció, alázás, zsarolás, nem folytatom, szomorú a leletár).

Na ugye! A németek is azt vették át a fordizmusból meg a know howból ami kellett nekik.

Pl. jut eszembe a bajorok ki is rúgták a szcientológusokat az Alpok környékéről.

Amerika fejlődése semmilyen összevetésben nem jó. Tényleg! Itt fentebb sokan és okosan megfogalmazták miért. Mindig akkor kell abbahagyni egy politikus vagy egy elemző hallgatását, amikor elkezdi, hogy bezzeg amerika.... . Amikor mi benyomultunk ide a Kárpát-medencébe, ha lett volna itt komolyabb népség, akkor ma nem azok lennénk, akik.

Szerintem te a poszttal provokálni akartál. :))) ha nem, akkor tényleg gimis vagy, aki jól ír.

piefke 2012.06.12. 12:49:13

@genyamagyar:

A poszt címe - ha reális akarna lenni - nem "Deutschland, Deutschland über alles" lenne, hanem "Einigkeit und Recht und Freiheit"... Ui. ez az, amire ma Németország Európában törekszik.

Veder1 2012.06.12. 12:49:45

@abrakadabra40
"Azért csak óvatosan az Európai Egyesült Államokkal.
Nem akarok német "protektorátusokból" álló Európában élni."

Miért nem?

fran7 2012.06.12. 12:50:22

@Viktus: Obamának valójában erre nem is volt ötlete, a szeressük egymást gyerekeken kívül. Ami persze működhetne, de a ki utálja jobban a másikat versenyt ott se lehet tudni ki nyerné meg. Egy tea party támogató vagy egy liberális fantaszta valahonnan LA-ből.

Ambiorix 2012.06.12. 12:50:51

A posztoló nyilvánvalóan téves következtetésekre jutott. A német társadalmi erkölcsnek ugyanis mindig része volt a szorgalmasan, igényesen végzett munka és az önkizsákmányolásig menő kötelességteljesítés. Elég, ha észrevesszük az idegen országokban élő, azonos termelési viszonyok talajáról induló német kisebbségek kulturfölényét a bennszülöttekhez képest. És ehhez Rockefellernek meg a New Dealnek semmi köze.

Kopi3.14 2012.06.12. 12:52:11

@Viktus: és ez feljogosítja ökewt arra, hogy parasztok legyenek?
@fran7: Ismerek más cégeket is, nem csak öket, CRH pl, s nem panaszkodnak az alkalmazottaik, De mondhatom a Dräxit is, ott is elvannak, vagy az egykori Lander alkalmazottak is jól érzik magukat. No, melyik végnél volt ez a csoda mentalitás?

Kahuna13 2012.06.12. 12:52:17

"S, valóban, ha elmélyedünk a harmincas évek derekának német nyilatkozataiban, döbbenten vehetjük észre, hogy ekkoriban Hitler még a béke apostola, a békés revízió szószólója, a humánus megoldások bajnoka."

Lásd még: Mein Kampf (1925)

fran7 2012.06.12. 12:52:41

@Vödör: Mondjuk, mert ezt egyszer egy bajszos emberke majdnem megvalósította. Milyen jó is volt az?

josy 2012.06.12. 12:54:02

Finnországban születtem, de később Németországban éltem 15 évig.Most itt vagyok Magyarországon, talán visszahívott az ősök szava, nem tudom...Magyarok a szüleim, és a fiam is itt született.Soha nem éreztem magam "igazi" magyarnak és ez már sajnos így is marad, amivel sosem szoktam dicsekedni.Szégyen ami ebben az országban megy, oké, tudom, lehet visszamennem oda, ahonnan jöttem, ez igaz.És itt van a különbség...a németek soha egyetlen egyszer meg nem bántottak volna azzal, hogy húzzak a francba, nekik csak az számított, hogy mit tettem le az asztalra.Ott nem az a társadalom megbecsült tagja aki a segélyt lesi reggeltől-estig, aki lop-csal-hazudik.Tudják mit akarnak, és bizony véghez is viszik, nem csak a seggüket vakarják.Ideje lenne Magyarországnak is felébredni addig, amíg nem késő.A cikkről nem mondok semmit, nem érdemes...
Ich liebe mein Land...Ich bin hier zu Hause...oder nicht?

fran7 2012.06.12. 12:55:08

@Kopi3.14: Móriak meséltek ilyen dolgokat, nem tudom Hammerstein vagy melyik lehetett az. Meg lehetne mesélni a dolgokat, de magára valamit adó ember ezekbe a rabszolgagyárakba nem törekszik. Nem azért, mert büdös a munka. Legalábbis a mi falunkban azzal nincs gond.

letmetellyou 2012.06.12. 12:57:39

Hogy az usákoknál "jóléti állam" lenne, az nettó hülyeség. Fogyasztói társadalom, magas fizetések, az igen. De az államtól felfordulhatsz ott ahol vagy. A jóléti állam kifejezetten európai (német, skandináv) "találmány"
amúgy nekem tetszik

fran7 2012.06.12. 12:58:37

@josy: Azért, hogy így nézzen ki az emberek hozzáállása, abban az elitünknek sok munkája volt. A negyven év a tudatosan elvégzett elidegenedésre törekedtek. Sose tudhattad ki az, aki jelent rólad. Egy ponton felül nem engedtek, csak ha bennfentes voltál. Sajnos annyira bizalmatlanná vált a magyar, ami nem volt jellemző rá. Még negyven évig így lesz.

Balt 2012.06.12. 13:00:50

@Lecsó75: Ennél nagyobb problémája Kínának, hogy perceken belül robban a demográfiai bomba, ha lehet, sokkal pusztítóbban, mint Európában... Lassan munkaképes korú lesz az első "egyke generáció", hatalmas nemi egyenlőtlenségben. (Sokkal nagyobb a fiúk aránya.) És ott ugye nincs nyugdíj, mint olyan, még a miénkhez mérhető sem... (Megjegyzendő: az eddigi társadalmi megrázkódtatások legkevésbé érintettje a mindenkori nyugdíjasok.)

the_line 2012.06.12. 13:03:37

Jajj, ez a poszt de ostoba. Jòléti államot az Usa exportálta? Aha. 19.szazadi tortenelmet azert at lehetne nezni. A nemet tarsadalmi rendszert az usa adta? Aha. Megnezhetned a jogrendszert, nemet szellemi termek, nemet jogi hagyomanyokon alapul az is. Pontossag,fegyelmezettseg, szervilizmus, erkolcs korabban nem voltak jellemzOek a nemetekre? Akkor mi a fenet jelent a "porosz hagyomany" vagy mit valtott ki pl a reformacio? Mellesleg, ha ismerrnel nemeteket, az orszagot, nem csak ez jutna rola eszedbe (civil aktivitas, a hatalom kontrollja, mozgalmak, tuntetesek, vitak tomkelege nem hinnem, hogy a szervilizmus kategoriajaba esne....) a nemet romantika vege hogy jon ide? Mondhatnal olyan kulturkort ahol a romantika a 20. Sz-ban is tovabb folytatta diadalat..

Egyebkent a konkluziot sem ertem, most azt mondod, hogy hulyeseg a fajelmelet? Ebben egyetertek, nyilvan kulso kenyszerek , korulmenyek, lehetosegek, adottsagok formaljak egy nep, de ugyanigy egy kisebb kozosseg, sot az egyen gondolkodasat, kepessegeit, tapasztalatait, tudasat, hozzaallasat es tradicioit, ebbol kovetkezoen eletutjat. Ez nagyjabol evidencia, nem ertem miert kell erre spanyolviasszal kecsegteto posztot irni, plane blödségekkel alatamasztva...

fran7 2012.06.12. 13:05:25

@Balt: Ezt már kezelik a kínaiak, de így is 2050-re érik el, hogy csökkenjen a népessége Kínának. Addig növekedni fognak. Míg Európa csökkenni. Pedig itt növekedni kellene. Már az oroszok is abba teszik az olajpénzt, hogy népességszaporulat legyen náluk. Legalábbis az oroszok közt.

Balt 2012.06.12. 13:08:06

@fran7: Hát ez az, hogy drasztikusan kezelték. (Mondjuk a Föld erőforrásait nézve akár még hálásak is lehetünk...)

20 éven belül felére esik a munkaképes korú kínaiak száma, az eltartandóké meg a duplájára...

Balt 2012.06.12. 13:11:35

@Balt: Az arányt csak blöfföltem. Lehet, hogy túlzó, de akkor emeljük "2050"-re (~40 évre) a tétet. :)

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 13:11:43

@Balt: 20 éven belül felére esik a munkaképes korú kínaiak száma, az eltartandóké meg a duplájára...

- Ott nincs olyan hogy munkaképes kor, mindenki addig dolgozik amíg meghal és a hagyomány is ez, így nem lesz probléma.

fran7 2012.06.12. 13:12:20

@Balt: Mit gondolsz, miért pörgetik a gazdaságukat? Kína már 5000 éve birodalmat épít. Megfogják ezt is oldani. S az emberi jogok sem különösebben zavarják őket ebben
Másrészt addigra felvásárolják Afrikát. Már azt a részét, amelyik hagyja magát..

kifordított nagyanyó 2012.06.12. 13:18:23

Nem olvastam végig de az nem volt hogy a németejk azért gazdagok,mert elvették a zsidók pénzét éds megölték őket?
vaLAMÉR A SZERZŐ NEM SZERETI ŐKET.

anaphylaxiás sokk 2012.06.12. 13:20:28

@rdos:
1. Békeszerződés Németország és a Szövetséges Hatalmak között:

Kettő (NSZK és NDK) + négyes (USA,. SZU, UK, Franciao) tárgyalások: 1990 február.
Békeszerződés: 1990. szeptember.

Mivel az így létrejövő Németo. baromira feldöntötte volna az európai erőviszonyokat, ezért egy csomó, a német szuverenitást korlátozó rendelkezést is kikötöttek: nem lehet atomfegyver Németben, max 300 000 fős hadsereg, NATO állomásozhat. Újra elismerték a németek az Odera-Neisse határt, biztonsági garanciák a cseheknek, lengyeleknek, illetve 1992-ben létrehozták az EU-t, hogy Németország erejét szupranacionális keretek közé tereljék.

2. Japán - USA béke: 1952, San Francisco

3. Japán - Szovjetunió béke: 1956 - itt valóban hiányzik a formális békeszerződés, de a felek az 1956-os közös nyilatkozatukat békeszerződésnek ismerik el - bár vannak területi vitáik (Kurill - szigetek). 2004-ben Putyin megerősítette, hogy Oroszo. elismeri ezt békének.

A cikk egyébként jó, tényleg nem csak a nemzeti kultúrán stb-n múlik, hanem a nemzetközi összefüggéseken is. A siker titka valahol ott lehet, hogy
meg kell tanulni egyensúlyozni a nemztközi kapcsolatokból eredő nyomás és a saját nemzeti öntudatunk között - bárhova billen a mérleg, szívás lesz: nemzeti önfeladás illetve bezárkózás a nemzet mindenfelettiségébe.

Balt 2012.06.12. 13:21:47

@Lucky Larry Silverstein: Mindegy, a demográfiai folyamataik messze pusztítóbbak lesznek, mint Európában. (Pedig itt is elég kétségbeejtő a helyzet.)

dr. Bubó 2012.06.12. 13:23:01

@josy: értelmes hsz... ilyen normális emberből lenne több itthon az jo lenne

és akár a KÖZÜGYEKET is gyakorolhatnád...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.12. 13:24:26

Hát igen, nem szokás emlegetni, de Hitler is demokratikus választásokkal jutott hatalomra. És persze az I. VH.-ból magu(n)kkal hurcolt zsidógyűlölet is jól jött, mert egyrészt hatalmas vagyonokat lehetett lenyúlni, másrészt rabszolgaként hatalmas néptömegeket lehetett alkalmazni.

Mi most az államosításnál tartunk...

Erdőtársulás 2012.06.12. 13:26:01

"Valójában ugyanis a jóléti állam, a ma oly sikeres Németország mintájául is szolgáló, bőséget kínáló társadalom, egyetlen helyen az Egyesült Államokban jött létre magától. "

Borzasztó dilettantizmus ordít ebből az írásból. A kiragadott rész csak hab a tortán, mert nyilvánvaló, hogy történelmi, közgazdasági és szociológiai ismeretek teljes hiányában sikerült összerakni ezt a zagyvaságot, még ezt a mai szemmel is tisztán láthatóan fals kijelentést is megengedte magának...
Az USA-ban SOHA nem volt olyan jóléti állam, ami nitául szolgált volna bárkinek is. Talán a fogyasztói társadalomra gondolt a kedves postoló, de nem kellene összekeverni az alapvetően különböző fogalmakat. És nagyon nem kellene hirdetni, hogy nem értünk hozzá.
Az angolszász (gyakran liberálisnak nevezett) jóléti állam gyökeresen eltérő a német kereszténydemokrata szociális piacgazdaságtól. És mindkettő eltér a harmadik variációtól, a skandináv szociáldemokrata rendszertől. És további rendszerek nem léteznek. A német rendszer történelmi alapja a korai porosz állam biztosítási modellje, megvalósításának célja pedig a társadalmi béke fenntartása a szélsőségesek előretörésének megakadályozásával (folyamatok felismeréséből szármaik). Megvalósítója pedig Konrad Adenauer kormánya.

Link Elek 2012.06.12. 13:26:04

@dr. Bubó:
2020 elott biztos nem, de utana varhato USA-Kina kozott valami komolyabb konfliktus.
addigra gazdasagilag Kina megelozi az USA-t, de katonailag még nagyon nem.

sárkányfő 2012.06.12. 13:29:19

Eh... már az előző poszt is annak a bizonyítéka volt, hogy a szerző fejében nagy kavar van, a mostani csak rátett egy lapáttal, illetve azt is bizonyítja, hogy lehet neki kommentelni, lehet cáfolni a butaságait, ő rendületlenül hajtja a magáét.

Mintha a bájosan önirónikus nevű "nívó" blogon lennénk...

Először is a mai Németországot a németek teremtették. Ők dolgoztak évtizedek óta több tízmillióan, ők választották saját kormányaikat, azaz volt és van nemzeti önrendelkezésük, amivel éltek is. Ők döntöttek saját politikai, gazdasági kérdéseikben, ők valósították meg saját gazdaságpolitikai terveiket. Ezen mit sem befolyásol, hogy kaptak az elején egy jól sikerült modellt. A különböző országok radikálisan másképp élnek (vagy nem élnek) a lehetőségeikkel, erre rengeteg példa van.

De nem elég, hogy a gazdaságpolitikai modelleket, bő fél évszázados történelmet akar egy posztban kiértékelni a szerző, még morális szempontokat is idekever... mint írtam eggyel korábban, a szerző korlátoltságát az is mutatja, hogy fel sem képes mérni mekkora fába (valójában: hegybe) vágta a fejszéjét. A posztban kitárgyalni és összegezni akart témák és szempontok több komplett tudományágat fednek le, de ezt fel sem fogja a szerző, ezért mer belevágni.

A végére a legnagyobb öngól:
"A többség a kulturális különbségek óriási jelentőségével, a munkamorállal, a protestáns etikával, és más, ezekhez hasonló erkölcsi tényezőkkel magyarázza a szegény és gazdag országok közötti végzetes eltávolodást."

Ezek nem erkölcsi tényezők. A szerző fogalomzavarban szenved, ami az egész gondolatmenetét aláássa. A kulturális különbségek és a morál persze meghatározható úgy is, hogy legyen bennük átfedés, sőt úgy is, hogy egyik a másik része legyen. De pl. az, hogy egy ország képes-e célorientáltan, egymással szoros, állandó kooperációban, hatékonyan, a lehetőségeket és a reális célokat felismerve dolgozni, mind mikor, mind makro szinten, az nem szűk értelemben vett morális kérdés, nem "erkölcsi tényező". Ez kulturális tényező. Persze a morál is számít sokat, annak gazdasági haszna van, de csak erre leszűkíteni a kérdést nem lehet.

Veder1 2012.06.12. 13:29:44

@fran7 "Mondjuk, mert ezt egyszer egy bajszos emberke majdnem megvalósította. Milyen jó is volt az?"

Teljesen reális lehetőség, tudsz még ilyet?

fran7 2012.06.12. 13:34:08

@Link Elek: Nyílt konfliktusra gondolsz, mert a háttérben már vannak összezördülések. S például a vietnami háború is Kína aknamunkája miatt nyúlt ilyen hosszúra. S Kínának vannak olyan befolyáosolási területei, ahol rendezhet úgy háborút, hogy az USA csak veszíthet rajta és Kína meg nem is tett semmit. Észak Korea példáulilyen.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.12. 13:37:58

@fran7:

Már 2030 körül Kína a második helyre fog szorulni a népességet illetően. Megelőzi addigra India.

Ennek fő oka: míg Indiában demokrácia van, addig Kínában nincs. Márpedig a drasztikus születéscsökkentései programokhoz a demokrácia nem megfelelő keret, mert az emberek nyilván nem kötelezhetőek erővel a betartására.

csbaly 2012.06.12. 13:38:12

Végre egy jó kis vita, sok értelmes hozzászólással! :) Üdítő változatosság... azért azt tegyük hozzá, hogy bármilyen frusztráló a tény (hiszen elég sok emberéletbe került), de a mai modern világ és a technológiailag vezető pozícióban lévő mai USA nem létezne a harmadik birodalom nélkül... a modern technológiák igen nagy százaléka abban az időben és ott került kifejlesztésre. Ahogy a NASA-nál mondogatták: Milyen amerikai űrprogram? Nem létezik amerikai űrprogram... német űrprogram van. :)

fran7 2012.06.12. 13:38:19

@Vödör: Miért a német megszállás alatt nem német fennhatóság protekturátus alatt volt az ország. Látva a hozzászólásokat, azt a fél évet néhányan még keveslik is. Én nem.
Mondjuk most olyan a világ állása, hogy a legblődebb jóslatok is tartalmaznak némi realitást.

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 13:42:32

@TrueY: az I. VH.-ból magu(n)kkal hurcolt zsidógyűlölet is jól jött, mert egyrészt hatalmas vagyonokat lehetett lenyúlni

Az 1. vh. után a zsidók nyúlták le a német vagyont(weimari impotens közt.), szóval azért nagyon ne csodálkozzunk!

fran7 2012.06.12. 13:42:42

@Max val Birca: Csak India egy másik birodalmi elvet követ. Sok apró egymástól nagyon eltérő állam szövetsége, telve számtalan konfliktusforrással. Meg Kína nem a legnépesebb állam szeretne lenni. Az nekik meg van és nem ijednek meg attól, hogy ez megváltozik. Önmagában stabil Birodalomra törekednek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.12. 13:44:06

Én csak azt emelném ki, hogy lehet, hogy Németország számos tekintetben amerikai teremtmény, de mindez nem ért volna egy hajítófát se, ha a németek nem olyanok, amilyenek.
Teszem azt most Afganisztánban teremtesz egy hasonló helyzetet, majd magára hagyod 10 év múlva nyoma sem lesz. Szétlopják és elhanyagolják.
Ahhoz, hogy egy magból növény legyen termékeny talaj is kell. Németországban és Japánban volt. Míg mondjuk Indiában nem.
Ami az USA-t illeti vessük össze Kanadával és Mexikóval. Egyik se rendelkezett rossz természeti adottságokkal, csak épp az egyik angolszász hagyományokat kapott, a másik franciákat, a harmadik spanyolt.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.12. 13:53:47

"A német hegemónia alatt létrejövő európai szuperállam születésének órájában ezért nem árt, ha kicsit megnézzük ennek a szép országnak, ennek a derék nemzetnek a közelmúltját. Kiábrándító lesz."

*

Akkor nézzük meg ennek a másik derék nemzetnek a közelmúltját, amit Magyarországnak neveznek.

Nézzük, mondjuk, az elmúlt két évet.

Kiábrándító lesz.

Viktus 2012.06.12. 13:54:54

@Kopi3.14:

Tudatlanság Kopi a neved ... embere válogatja, a legtöbbre csak rámondja a magyar köznyelv a "vállalkozó" címzést miközben köze nincs hozzá.

Viktus 2012.06.12. 13:57:16

@Balt:

Kínában nincsen olyan, hogy eltartandó oldja meg a család éppen azért kezd fejtetőre állni a társadalom összetétele, mert a fiú feladata a szülőkről gondoskodni így már most is száz milliós férfi többlet van.

finalNmbr 2012.06.12. 14:00:58

Off : @No_Fidesz_No_Problem: De a kurva anyád már :D Ki a faszomat érdekel, hogy útálod a kibaszott Fideszt? Bazdmeg muszáj minden egyes posztba ilyen retardált faszságokat odaböfögnöd ?:D De most komolyan.. Nem, tényleg nem érdekel, röhögök csak ezen..

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 14:01:40

Posztíró logikájával gondolom az is a körülmények és a szerencse hiánya miatt van, hogy a dolgozni akaró, integrált cigányokat most épp a hiperlibsi Kanada tiltja ki - index.hu/kulfold/2012/06/12/vege_a_magyar_romak_kanadai_menekulthullamanak/

Persze az összes magyar szív emiatt, pont mint pár éve a cseh/szlovák rézmüvesek idején.

Medgar 2012.06.12. 14:16:28

@finalNmbr: nem tűnsz vidámnak, ugyanakkor igazad van

Adamfark 2012.06.12. 14:18:14

Ha már azt írja a blogger, hogy USA pénzen hozták létre a mai Németországot, akkor nem ártana utána nézni ezeknek az állításoknak.
Gondolom elsősorban a Marshall Tervre gondol a szerző, ami ugyan tényleg jelentett egy komoly forrást az akkori NSZK-nak, de azért álljunk már meg. 17 európai ország részesült a segélyből, és messze nem Németország kapta a legtöbbet.
GB: 3585M dollár, Franciaország: 3103M dollár, Olaszország: 1577M dollár, Hollandia 980M dollár, Görögország: 773M dollár
NSZK+NDK: 1472M+0,2M
Ebből is látszik, hogy sem abszolút, sem 1 főre lebontva nem Ők kapták a legtöbb segítséget.
Ráadásul köztudott, hogy a németek újraegyesítését mind az USA mind GB ellenezte titokban, és ellene dolgoztak, mert már előre tudták, hogy ha összejön egy egyesített 80M-ós Németország, akkor nagyon rövid időn belül vezető szerepük lesz Európában, és leveszti mindkét állam felette az irányítást. Ne felejtsük el, hogy az egyesítés pillanatában az NDK GDP-je csak a 15%-a volt az akkori NSZK-énak.
Jelenleg pedig már meghaladja az egyesített Németország GDP-je a brit és a francia GDP/fő értéket.
Ebben ugyan milyen szerepe volt az amerikaiaknak.
De mondok mást: Nem kellett ahhoz az amerikaiak befolyása, hogy a társadalom olyanná váljon, mint az amerikai.
A Band of Broders (Az elit alakulat) írója, Stephen Ambrose is azt írta le, hogy a megszólaltatott amerikai ejtőernyősök egybehangzó vélekedése alapján elmondható volt, hogy a katonák Európában Németországban érezték magukat leginkább otthon, annak ellenére, hogy a rendszerükkel, és a náci rémtettekkel sosem tudtak azonosulni. Pedig a németek hódítóként fogadták Őket, míg a franciák, hollandok, belgák, angolok felszabadítóként, és megmentőként.

Viktus 2012.06.12. 14:20:26

@Lord_Valdez:

Na igen Afganisztánban igazából sosem volt normális modern gazdaság törzsi társadalom, ahol maximum eltermelgették a betevőt vagy elvették a másik törzstől. Ez annyiban fejlődött az idővel, hogy a gabona helyett átvette a mák a fő termény szerepkörét.

Németország pedig Európa fejlettebb régió közé tartozott mindig még megosztottan is tényezők voltak. Az USA nem csinált semmi mást, mint pénzt adott a továbblépésre. A német gazdaság leginkább Albert Speer-nek köszönhet még sok mindent aki eltudta érni, hogy a gazdasági egységek ne semmisüljenek meg, és az USA annyit tett ehhez hozzá, hogy nem rabolták szét a nyugatiak az általuk megszállt területeket, mint ahogy azt a szovjetek tették.

A háború után ott volt a németeknek a sok munkalehetőség lásd. újjáépítés, ott voltak az üzemek amiket át kellett csak hangolni ill. újra indítani, ahhoz kellett igazán az amcsi segély.
Az USA ott nem teremtett semmi új gazdaságot máig ugyanúgy a Ruhr vidék a legsűrűbb ipari körzet, ahogyan már régen is az volt ... Stuttgartban is nem kellett a mercit amerikából hozni stb.

Adamfark 2012.06.12. 14:27:02

@csbaly: A mai USA világhatalmat nem az hozta létre, hogy sok náci technológiát szereztek, hanem mert a 2. világháborúban soha nem látott konjunktúrát élt át az USA úgy, hogy gyakorlatilag saját területén nem dúlt a háború (Pearl Harbour-t leszámítva).
Azóta is minden egyes háború gazdasági fellendüléssel jár együtt az USA-ban. Nem véletlenül kezdett ifj. Georg Bush is bele a 2. Öbölháborúba.
Ezenháborúk bár veszteségeket okoznak, de lényeges népesség csökkenést (bombázások, népirtások,stb.) nem okoztak nekik, de legalább a hadiiparnak hatalmas növekedési lehetőséget jelentett, ráadásul folyamatosan növelni tudták a befolyási övezetet, amivel + piacokhoz jutottak.
Ez nem elhanyagolható szempont, mert az EU sem jólelkűségből terjeszkedik kelet felé. Ezek folyamatosan a saját termékeknek jelentenek vámmentes szabad piacot, ami nem elhanyagolható.

jaty 2012.06.12. 14:30:27

Értelmetlen cikk. Mit számít jelen gazdasági helyzetben az, milyen volt x évvel ezelött németország? 1000 éve mi még a sztyeppéken legeltettük a lovainkat, állatainkat, és sátrakban laktunk, amikor európa civilizált részében már kőházakban, városokban laktak az emberek.Ettől most még, többé kevésbé semmivel sem vagyunk civilizálatlanabbak mint európa más népei.El kell egyszerűen fogadni jelenleg Európa vezető gazdasági hatalma Németország, és mint vezető hatalom ők diktálnak. Ebből a szempontból nézve teljesen értelmetlen a cikkben azt taglalni, na jó most ez van, de mi is volt korábban? Illetve Amerika ide, Amerika oda gazdasági szempontból azt se feledjük, hogy külön kommandókat hozott létre az amerikai hadsereg, hogy a német tudósokat megtalálja, és a háború után az USÁ ba vigye.Jelenleg évtizedekkel lenne elmaradottabb pl. haditechnikailag az USA ha nem sikerül ezeket a kucsembereket összeszednie.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.06.12. 14:30:45

az vót mán, hogy milyen a németek mentális hozzáállása a dolgokhoz, meg a többi népcsoporthoz?

egy átlag germán a mai napig übermencs-szindrómában szenved, ha valamit jól csinál, vagy sokat keres, vagy gazdasági sikereket ér el, akkor az azért van, mert ő milyen fenefasza gyerek, mert ők fizetik az adókat, ők becsületesek, ők keményen dolgoznak, ők pontosak, blablabla, ha pedig valami nem jön be, vagy kevés a lé, vagy gazdaságilag sikertelenek, akkor mindig más a hibás, a zsidók, a törökök, a bevándorlók, most a gazdasági válság, a köcsög görögök, a buzi spanyolok, etcetcetc.

természetesen egy átlag germánnak minden jár, mindennek jutnia kell, mert ők megérdemlik, mert ők szorgosak és ügyesek, az összes többi nép meg kinyalhatja, mert nem elég ügyes, nem elég szorgos, és nem is érdemlik meg, mert lusták, mint a disznók, és egyébként is, korrupt köcsögök, és nem szabad pénzt adni nekik, mert úgyis elherdálják.

elbaszott egy nép ez, csak azért reménykedem, hogy az amcsi és német übermencs-szindróma túléli, mert ezek a faszszopó gyökerek még mindig jobban bánnak a nőkkel, mint a törökök, vagy a többi bevándorló népcsoport.

level 1 2012.06.12. 14:33:15

NDK-s színvonalú szobatudós NDK-s színvonalú irománya, melyben meggyőződése, hogy okosabb az NSZK-nál.

Ennyi félmüveltséget eddig csak politikusoktól hallottam. Nem csoda, hogy ez az iromány egyetlen szaklapban se tudott megjelenni. A blogok meg arra jók, hogy a ketrecet kinyissuk.

Viktus 2012.06.12. 14:43:32

@Adamfark:

Ja csak az a konjunktúra abból adódott, hogy mindenből annyit tudtak gyártani, hogy nem volt olyan aki mindet letudta-kitudta volna lőni-elsüllyeszteni. Így volt sok meló az otthoniaknak. :P

A náci Németországból többféleképpen hajtottak hasznot elsőként az atomfegyver kifejlesztéséhez bizony kellettek azok a koponyák akiket Adolf kiűzött Németországból. Másodrészt verseny volt a német koponyák - találmányok - fejlesztések begyűjtésében a Birodalom bukása után. A hadiparnak jelentős növekedési lehetőséget teremtett pl. a kész rakétatechnológia megszerzése, amelyet fejleszteni kellett. A NASA az űrversenyt is a német 'tudósok" embertelen kísérleteinek segítségével tudta megnyerni, akik a haláltáborokban tesztelték mik az emberi test-tűrőképesség határai ...

Mai viszonyokat nem lehet ezzel összehasonlítani. Egyrészről pl. a Skoda igen szépen profitált a német tulajdon megjelenésével míg magára hagyva nem hinném ma létezne lásd. Ikarus magyar viszonylatban ...
Másrészről senki sem írta elő, hogy pl. a cukorgyárakat-termelő egységeket mind privatizálni kell mindenféle megkötés nélkül.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.06.12. 14:43:40

Európát a történelme során nagyon sokszor akarták EGYETLEN, egységes országgá, birodalommá, unióvá, államszövetséggé, stb. gyúrni.

Sosem sikerült senkinek. Ha a németek most másodszor is meg akarják próbálni, az sem fog sikerülni. Nálunk képtelenség lenne azt megvalósítani, mint ami mondjuk az USA-ban van.

Szóval én nem aggódom emiatt.

genyamagyar 2012.06.12. 14:47:58

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

"az vót mán, hogy milyen a németek mentális hozzáállása a dolgokhoz, meg a többi népcsoporthoz?"

És az vót mán, hogy bekaphatod az összes magyar vendégmunkás faszát?

Viktus 2012.06.12. 14:48:54

@Grabbe:

Van egy nagy különbség most nem fegyverrel óhajtják, hanem demokratikusan. Megvan a szabad választás az európai nemzeteknek lehet a múltba révedve éhen dögleni is a jövőben :P
Vagy elfogadni a feltételeket, hogy bizony közös kasszában közösen kell egyeztetni ki mire költ. Egy családban is igen necces, ha mindenki dolgozik, de aztán az egyik gyerek elplázázza a rezsi pénzt aztán feltétel nélkül elvárja apuka fizessen.

szanalmas 2012.06.12. 14:51:51

@level 1:

Még szerencse, hogy te "müvelt" vagy, bár azt, hogy mit szeretnél mondani, azt nekünk kell kitalálni, mert értelmes mondatokban nem sikerült ám megfogalmaznod!

genyamagyar 2012.06.12. 14:52:16

@Grabbe: @Grabbe: "Európát a történelme során nagyon sokszor akarták EGYETLEN, egységes országgá, birodalommá, unióvá, államszövetséggé, stb. gyúrni."

Ebben a formában ez nem igaz. Volt mindig egy nemzet, amely le akarta igázni a többieket. Nem ugyanaz!

Littlerock 2012.06.12. 14:55:39

@Lecsó75: Amikor egy-egymilliárd ember nem tud a másikról, akkor ilyen ébredezési gondok nincsenek. Amíg ott mindenki a saját, és a család megélhetésével foglalkozik, addig nem sok probléma lesz ebből a nagyon is kapitalista berendezkedésből...

A gond ott lesz, hogy a férfiak önmaguktól utódot nem nemzenek, így egy generáció múlva bár a nagyszülőkre már nem kell költeni, mivel meghalnak, az anyagi gyarapodás hirtelen megugrik, de őket már nem tartja el senki, mert nincs mögöttük gyermek...
A nők meg pontosan érzik a jelentőségüket, nem csak a városban, hanem vidéken is.

Nemrég láttam egy kínai szórakozóhelyet belülről... nos leány az ugyan nem volt ott egy darab sem...

Littlerock 2012.06.12. 14:59:34

@Viktus: ???? Itt egyetlen választás van, méghozzá az, hogy nekik dolgozol, különben éhen döglesz...

Ezt nem háborúval érték el, hanem hitelekkel, és olyan igények megteremtésével, amik nem állnak egyensúlyban a valós szükségletekkel...

A görögöket most vásárolnák fel, de ugye ezt ők nem akarják....

Kopi3.14 2012.06.12. 14:59:40

@fran7: mert az akkori és a mostani német politika akár csak nyomokban is, de hasonlít?

Adamfark 2012.06.12. 15:08:18

@Viktus:
Ne felejtsd el, hogy ugyan rengeteg tudóst szereztek az amerikaiak, de a legalább annyit, ha nem többet szereztek a ruszkik is. Ráadásul nekik jutott Berlin, és többek között a balti tengeri rakéta kísérleti telepek is, ahol töméntelen mennyiségű tudományos anyaghoz juthattak.
A világháború után az amerikaiak, és az oroszok megközelítőleg azonos mértékben részesültek a nácik kutatási anyagaiból, technológiájából, és nézd meg, hogy jelenleg ki hol tart.

Adamfark 2012.06.12. 15:11:53

@Grabbe:
Aggódnod max. amiatt kell, hogy mi kimaradunk ebből. Legalább is egy darabig.....

Kopi3.14 2012.06.12. 15:11:54

@Littlerock: a görögök magukat szívaták meg, nem a németek intézték így.

Vahakomb 2012.06.12. 15:13:59

Nekem tetszett a cikk.

De mintha a végére elfáradt volna a cikk írója... Nem tudom, megmondani, hogy mi, de úgy érzem, a végéről hiányzik egy-két bekezdés...

Pl. mi lett volna, ha csak magyarok népesítik be az Új világot!? Szerintem 50 év alatt kiirtották volna magukat, vagy közülük egy páran eladták volna a területeket a spanyoloknak. :)))

Kopi3.14 2012.06.12. 15:15:23

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: te se sok németet láttál még élöben a jelek szerint. Átlagnémet dolgozik, csinálja a munkáját, nem sír, hogy nem tetszik neki, szar, de a fönökei megbecsülik, ha jól dolgozik megdícsérik, s bizony ki is állnak érte, ha kell. A fönökök is németek egyébként általában.
átlagnémet nem übermensch. max a törökökkel szemben, de te nem vagy nagymagyar a cigányokhoz mérten?

Kaptabakta 2012.06.12. 15:15:50

@Viktus:
Azért ne felejtsük, el, hogy a németek mennyi extra profitra tettek szert a többi tagállam rovására. Persze a pénz egy jó részének visszapumpálását megmagyarázni az átlagembernek már nehezebb feladat.
Meg az EKB se tudjam megoldani, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben boritson a piacra fedeztlen pénz (a FED természetesen megteheti ezt különösebb retorzió nálkül és meg is tette már eddig párszor).
Hülye egy helyzet ez

46,52% 2012.06.12. 15:19:31

A németek hogy élik meg, hogy az amcsik a mai napig jönnek-mennek náluk, és 2005-ig atombomba parkolónak használták őket?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.12. 15:24:42

@Lucky Larry Silverstein: "Az 1. vh. után a zsidók nyúlták le a német vagyont(weimari impotens közt.), szóval azért nagyon ne csodálkozzunk! "

No persze! Meg a balett táncosok és a kőfaragók! ;)

Littlerock 2012.06.12. 15:28:48

@Kopi3.14: Az a baj, hogy hiszek az összeesküvés-elméletekben...

A józan ész szerint ha valakinek hitelt adunk, és szeretnénk visszakapni, akkor a hitelt feltételekkel adjuk.
Ha nem akarjuk visszakapni, akkor csak öntjük oda, és megvárjuk a végkifejletet. Ha a hitelből megfelelő nyereséget is ki tudunk venni, illetve a hiteleket a saját érdekeltségeink szerint a saját gyarapodásunkra lehet fordítani azzal a látszattal, hogy az adósnak jó a hitel, és nem nekem, akkor 10 forintból csinálunk 30-at, és még mindig lógnak 15-tel...

A görögök meg voltak olyan hülyék, hogy ezt benyelték, mint kacsa a nokedlit, de az emberi mentalitás már csak ilyen...
Mindig többet akarunk, mint amiért megdolgoztunk.

Ezt a jelenséget a korrupció csak erősíti, de ha az ún. EU források iránya, már a kiosztás előtt eldőlt, akkor GAME OVER az adósnak...

Littlerock 2012.06.12. 15:31:52

@TrueY: Nem kellett reális ok a zsidóság megvádolására, egyszerűen célt, és verhető ellenséget kellett adni egy meghurcolt, és megtört népnek... Politikai szempontok szerint már csak azért is telitalálat egy vallást megtámadni, mert a Vatikán csak örült, hogy a piacáról kisöprik az ott nem kívánatos kártékony elemeket...

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 15:37:40

@Littlerock: Persze. Júdea 1934ben hadat üzent a németeknek(újságírói túlzás-Daily Mail címlap). 1934ben világszerte bojkottot vezettek be a német termékekre(export). Ehhez jönnek a hiperinfláció idején a zsidó visszaélések, amikor hugyér-szarér a zsidóké lett a német ipar pár év alatt. + 1933as Amsetrdami Zsidó Világkongresszus, ahol felszólították a német népet hogy távolítsa el Hitlert!!! A zsidóság németországban 1% alatt volt.

Ezt a részt csak röviden találod meg a tankönyvekben.

2012.06.12. 15:38:44

@hahali: Kicsit félreértetted az átvitt értelemmel bíró bejegyzésemet. Ez a "Német rabiga" csak annyit jelent, hogy szívesebben élnék egy olyan MAGYARországon, amelyik tagja lehetne annak a bizonyos EEÁ-nak, az Európai egyesült Államoknak, mert most oda mondják a magukat jobosoknak titulálók, hogy az német rabszolgaság lesz. Fáj nyomoruk (unk), hogy soha nem fogunk felnőni sem mentalitásban, sem tettekben arra a szintre, hogy bárki is számításba vegyen bennünket, mint a központi Európa részét. Maradunk a periférián, ott, ahol már nagyon régen vagyunk... sajnos... De: amennyiben eme felkent kormány így folytatja, egyre több magyar él majd a központi Európában, mert elmenekül.

Shinigami Daiko 2012.06.12. 15:41:36

üdvözlöm a szerzőt: olvasgassa tán a következő könyvet: Tony Judt: Európa 45 után (nem tudom pontosan idézni a címet, nincs nálam a könyv). A többi pedig előítélet meg személyes vélemény - ami persze lehet és szabad :-)

genyamagyar 2012.06.12. 15:42:49

@46,52%: Nézd, a németeknek az amcsik mindig is nagyon szimpik voltak. Imádják az autóikat, utánozzák az életstílusokat. Persze közel sem annyira lazák...

2012.06.12. 15:43:28

@fran7: Nem emléxek. Persze biztosan volt ilyen, de ahol én dolgoztam, és dolgozok, ilyen nem volt. Ha voltak ilyenek, akkor azt esetleg a magyar gyár-üzemvezetés sara is lehetett. Dolgoztam német cégnél, és tudom, hogy milyenek. Munkamorálban, mentalitásban tanulhatunk tőlük. És persze még nagyon sok másban is. Pl. toleranciában, mert a magyarból ez hiányzik...

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2012.06.12. 15:45:36

egy irigykedő narancsbőrös írása, fogalma sincs, milyen Németország ma valójában.

genyamagyar 2012.06.12. 15:49:01

@metalheart: Az írás mindenképpen arra jó, hogy néhányan leírják a valóságos Németországot.

tovabb a jezsovi uton 2012.06.12. 15:53:46

budapestet is ugy meg kellet volna bombázni a háború végén, mint drezdát, kussba lennének a most még nagypofáju magyar jobberek.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.12. 15:57:01

@Littlerock: "Nem kellett reális ok a zsidóság megvádolására, egyszerűen célt, és verhető ellenséget kellett adni egy meghurcolt, és megtört népnek..."
Igen, én is így gondolom! És a zsidók mindig jók boxzsáknak...

Ahogy Brecht írja a Turandot, avagy a szerecsen mosdatók konferenciája című epszában: "- Az idegen ellenes uszítás sikerre számíthat ínség idején. Fetsu azonban elkövette azt a hibát, hogy ezt az uszítást nem korlátozta a kereskedőkre. [...] Aki azt mondja, hogy a császárt gazemberek befolyásolják, ezzel azt állítja, hogy maga a császár, vagy gazember, vagy hülye. Fetsu zavarodott fejjel belesétált ebbe a csapdába és fej nélkül fog kisétálni belőle."

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.06.12. 15:57:47

@tovabb a jezsovi uton: Minek? A te családod akkora légnyomást kapott már így is, hogy még a gyerekeid is segghülyék lesznek! :D

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.06.12. 15:59:14

@metalheart: Én soha nem fogok megbocsátani a németeknek a fasizmusért. Minden német fasiszta a leke mélyén, jobb ha tudod.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.12. 15:59:18

@tovabb a jezsovi uton: Már bocsika, de Budapest csúnyán szét lett lőve! Itt akartak valami utolsó utáni védvonalat kiépíteni az okosok... :( Na jó, annyira nem, mint Drezda, de az terrorbombázás volt (Ahogy azt Vonnegut is megénekli az Ötös számú vágóhídban (bakker és pont ezt a kedvencemet nem posztoltam be :( )).

goszpeti 2012.06.12. 16:06:59

Három éve járok egyetemre N.o-ban, én így látom a helyzetet: először is sokan elfeledkeznek róla ez egy szövetségi köztársaság és egy bajort egy szásszal vagy brandenburgival összehasonlítani nem szerencsés. Én is azért tanulok keleten mert ott pl. nincs tandíj a felsőoktatásban. A német 'übermensch' közbeszédben talán létezik, de a gyakorlatban a panaszkodáson nem igen megy túl, sőt szerintem itt sokkal toleránsabbak mint Magyarországon. Persze ez is csak addig tart amíg a másik is beszéli a nyelvet, nem értem hogy ha valaki harmadéves egy műszaki szakirányon(ott kezdte), hogy nem bír legalább egy A2-es szinten beszélni (mert vizsgán használhat szótárt de kollokviumhoz azért ilyet nem lehet) Ugyanakkor meg tudom érteni azt aki felháborodik azon, hogy a törökök csak a Hartz IV-ért jönnek. Mert ez egy jóléti állam. Kérdés csak az, hogy ki az aki megérdemli, hogy egy életre eltartsák.

tovabb a jezsovi uton 2012.06.12. 16:12:40

@dr. Kóser Malac: de állat, az összes rokonomat megölték a magyar nyilasok!!!a szüleimet is, jópár évvel a születésem előtt, ezért gyiviben éltem!!

tovabb a jezsovi uton 2012.06.12. 16:16:59

@TrueY: a fenét, budapestet alig kapott valamit

Aszpartám 2012.06.12. 16:21:19

Részigazságok vannak a bejegyzésben, főleg ami a Marshall-tervet illeti. Viszont már az induló gondolatmenet, miszerint a mentalitás, a kultúra és a népekre jellemző sztereotípiák nem okai egy adott ország gazdasági helyzetének, már egy ormótlan tévedés. Ez olyan, mintha csak makroökonómia létezne, mikroökonómia nélkül. A posztíró sem gondolhatja komolyan, hogy a skandináv és a mediterrán országok társadalmi és gazdasági (minőségbeli) különbségei nem vezethetőek vissza az egyének hozzáállására?! Aki járt Skandináviában is, és Spanyol- vagy Görögországban is, az számos a posteriori példával tudná megcáfolni a poszt ezen részét, mert egyszerűen nem igaz. (Egyszer egy finn munkatársamat megkérdeztem, valóban érezhető-e az, hogy hazája vezeti a legkevésbé korrupt országok listáját. A válasza az volt: "hát igen, nálunk valahogy nem jellemző, hogy csaljanak az emberek.." - látszódott hogy nem sokat gondolkozott rajta, talán addig bele se gondolt, csak úgy jött ez a megállapítás..)

Kabbe (törölt) 2012.06.12. 16:23:35

attól féltek, hogy bekebelez Németország?

MO. már semmilyen szempontból nem vonzó. nagyon nem az.

ez nem esett még le arrafelé?:)

Littlerock 2012.06.12. 16:25:29

@Lucky Larry Silverstein:

Én csak az ideológiáról írtam, a valós helyzet boncolgatásába nem megyek bele... Az átlagembert akkoriban az elkeseredés állapotából át lehetett lökni a dühös, erőszakos állapotba , ez volt "zseniális"... A zsidó nagytőke ha jól emlékszem nem tűnt el így sem... A katolikus egyház nem éppen idegenbarát dolog, így az az 1 % is szúrhatta a talpát, főként akkor, ha egész Európát belevesszük a számításba...
Nem hiszem, hogy Hitler egyszer csak felpattant egy májusi reggelen, és azt mondta... nekimegyek a világnak, majd kiment az utcára és elkurjantotta magát: Nekimegyek a világnak, ki tart velem??? Jól ki volt ez találva...

Amúgy itt és most jobban belegondolva helyesbítek a fentebb írtakon: A Népet meggyőzni semmilyen reális okkal nem lehetett volna. indulatokkal annál inkább, és közben kérem fogadjuk el, hogy a Vatikán támogatását igencsak élvezhette a Führer.

A kis átlagemberek akik szerencsétlen módon épp zsidók voltak, vajmi keveset tehettek arról, hogy a nagytőkések mit csináltak, mégis rajtuk verték le a port...

Elég csak megnézni a hegedűs a háztetőn- t, máris ízelítőt kaphatunk abból, mit kaptak az arcukba a lengyelek... De egy szerencsétlen kisiparos, vagy kereskedő mit tehetett az egész helyzetről?

Itt már eltérünk a tárgytól...

Kopi3.14 2012.06.12. 16:33:51

@Littlerock: elfelejted, hogy a hitelt a görgök kérték, s kapták gyakorlatilag za ö feltételeik szerint. Állampapírt nem tudsz úgy venni, ahogy neked jólesik, max azt mondod, ekkora hozamra nem adsz semmit. A németek állítanak követelményeke5t, most, a mentöcsomagoknál. Korábban nem tettek ilyet, akkor a görögök szavára adtak. Hogy ök szarul használták fel, az a hitelezöt nem érdekli. Ö a megígért pézét akarja megkapni.

Kopi3.14 2012.06.12. 16:41:44

@Kaptabakta: milyen extra profitra gondolsz itt?

Amanitin3 2012.06.12. 17:08:29

@Aszpartám:

"A válasza az volt: "hát igen, nálunk valahogy nem jellemző, hogy csaljanak az emberek.." "

te nem figyeltél a múlt órán. Le lett vezetve fehéren feketén, hogy bárminemű különbséget az emberek között az eltérő körülmények kényszerítenek ki.
Hozd csak ki az ellenőrződet, fiam.

komolytalan samu 2012.06.12. 17:09:05

A szerzőnek még mindig nincs épkézláb válasza a gazdasági, gazdaságpolitikai különbségekre!

Zéró, none, niente!

Viszont a weimari posztvháborús, törlesztésbe fulladt káoszára, és az Egyesült Államok sikerének okait részlegesen hivatkozva nevetséges amatőrizmussal gyalulja le a kulturális különbségekből fakadó magyarázatokat. Klasszikus világmegváltó érveléstechnikával: volt olyan időszak, amikor balkáni állapotok uralkodtak Németországban (ami így távol áll a valóságtól), tehát a kulturális különbségek (proti etika stb, stb) érvénytelenek.

Kettővel ezelőtt tiltakozott a bogárlászlóizmus bélyege ellen. Jó okkal.

Ez pontosan ugyanaz az énfingom a passzátszelet, felületesen okoskodó, de kibaszottul beképzelt gazdaság és társadalmi kritika. Csak zsidók és karvalytőke nélkül.

Bogár Lászlónak legalább, akármekkora lila baromság is, vicces, fantáziadús magyarázatokat adni.

Az index szerkesztőnek gratulálok: kommentfogócska. Még egy Praxisblogot kérnék a címlapra.

2012.06.12. 17:10:33

Én sokkal egyszerűbben látom a dolgot: Frau Merkel pártja sorra bukja a tartományi választásokat, és nem valószínű, hogy a következő 4 évben ő lesz a Kanclerin.
Egy egyesült európai unió közvetlenül választott elnökeként - én szavaznék rá - tovább folytathatná amit eddig elkezdett.
Meg is választanák, mert kedves mosolygós, aznem jön le elsőnek, hogy roppant kemény (néha belenézek a Bundesttag élő közvetítésbe, tud ő kiabálni is ha kell )
Persze lehet hogy tévedek, de nem valószínű.

Bicepsz Elek 2012.06.12. 17:46:40

Ez a cikk akkora egy s.ggnyalas, hogy mar az Amerikai Nepszavaban is fajna. Amugy meg hogyan jutunk el Nemetorszagtol az USA dicsoiteseig?

1., Nemetorszag kulonbozo teruletei kulonbozo fejlettseguek voltak. 1918-1930. kozott a gyoztes nagyhatalmak, utana a gazdasagi vilagvalsag akadalyozta meg a nemeteket a felemelkedesben. A weimari koztarsasag kb. mint a magyar 1989. utan: tul enyhe torvenyek, kovetkezmenynelkuliseg, ideologiai bizonytalansag (kommunizmus-szocdem-liberalizmus-nacionalizmus-nemzetiszocializmus egymas ellen).

Hitler es kora: Neki mar eleve a terve volt egy egyseges Europa. Ott b..ta el, hogy Keletre is akart terjeszkedni(tulterjeszkedett).
New deal meg egyeb dolgok max stabilizaltak az USA-t, de a SZ.Rbol a masodik vilaghaboru huzta ki. BIZONY!!!

Az USA terjeszkedese folyamatos volt az 1600-as evek masodik feletol. Az angolok legyoztek es "allampolgarra tettek" a franciakat, hollandokat, danokat. Majd az amerikaiak fuggtlenek lettek jelentos europai segitseggel. Rengeteg bevandorlo ozonlott az USA-ba: rengeteg nemet (kb. 30-50 millio nemet leszarmazott el, Cinncinatti pl. nemet varos).
Delen alapvetoen nagybirtokos monokukturak voltak, eszakon meg farmerek(Elelmiszeripar Rt. alapfilm, hogy mennyire ki vannak szolgaltatva).
1848-9-ben legyoztek Mexikot es jelentos teruleteket szakitottak el tole(hivatalosan is): Texas, Arizona, California stb.).
Ha nincsenek bevandorlok, akkor nem sikerult volna ilyen gyorsan benepesiteni az orszagot.
1865. utan sehol sincs rabszolgasag
De: nincs jogegyenloseg, csak hivatalosan (ez alapjan a Szovjetunio is demokratikus orszag lenne, csak hat a joggyakorlat...).
indianok: rezervatum-gettokba telepitve
feketek: neha licselik.oket, hatranyos megkulonboztetes
delamerikai spanyolok, zsidok: bizonyos szallodakba nem szallhatnak meg
ujbevandorlok: olaszok, irek-jobb helyzet, de eselytelenek jobb munkat kapni. Elobbieket sokszor bolsevista anarchizmussal is vadoljak

Munkasmozgalom: miert nem lett eros? Az USA-ban hatalmas a mobilitas terben es tarsadalmi helyzetben is. Mas kornyezet, mint Europa. Ma vagy kiszerveznek Kinaba, vagy jogtalan mexikoi bevandorlokat dolgoztatnak(ha elegedetlenkednek jon ertuk a bevandorlasi hivatal es toloncolja okt ki).
Rockefeller es a tobbiek 1900-utan hatalmas sajtotamadasok alatt altak a disznosagaik miatt(a vasutakat is kinai bevandorlok epitettek, utana negyedekbe lettek zsuppolva, mert mar nem volt rajuk szukseg).
1940k.ig NYEuropaban jobban elt az atlagember, mint az USA-ban. Egu amerikai futono talalkozott.Hitlerrel, meg korbenezett Nemetorszagban es mondta, hogy sokkal jobban elnek, mint az USA-ban.
1940-tol ez valtozik sokminden ok miatt.
De az USA nem a segelyek, hanem a lehetosegek(kontinensnyi orszag, leszoritott arak, uj gyarmatok gazdasagi kihasznalasa: olcso olaj/benzin, olcso munkaero, olcso import nyersanyagok, kinai hitelej)orszaga.
Na ez kellett kiegeszitesnek.

Bicepsz Elek 2012.06.12. 18:02:02

Amugy meg az USA-t csak Oroszorszaggal, Kinaval, Braziliaval meg Indiaval erdemes osszehasonlitani a teruleti nagysaga miatt.
A szabadsag is ennek koszonheto. Egy " Jockey Ewing" keze nem er el Texason kivulre, akarmilyen nagy ember is.

nod20 2012.06.12. 18:09:52

Azért a németek felépítették az országot és nem is rosszul. Kevés ország mondhatja el magáról.

Különben most mit akar mondani a blog? Hogy a németek is emberek? Valóban.

Halkan megjegyzem, hogyha olyan rosszul csinálják a németek, akkor miért akar mindenki odamenni?

Littlerock 2012.06.12. 18:27:49

@Kopi3.14: Mint írtam, ha ezt a dolgot korrektül játsszák, akkor ilyen helyzet nem fordul elő... Ha egy politikai vezető szétosztja a hitelből érkezett pénzt, és ezt a hitelező fél még csak meg sem jegyzi, hogy ugyan már miből kapom majd azt vissza, az pont olyan, mint a sok frank hiteles gépkocsi vásárló... vagy hülyék ültek mindkét oldalon, vagy a szándékosság egyértelmű... Mindenesetre egy egyensúlyi helyzetet illett volna tartani... nem tették...

Én a görögök felelősségét nem vitatom, de egyszerűbb egy országot kilóra megvenni, mint leigázni, és újra felépíteni...

Amúgy Nyugat-Európa pénzelte Horvátországot, és Szlovéniát, Szerbia, meg úgy esett pofára, ahogy volt...

Európa egyik nagy országa volt Jugoszlávia, bár egyértelműen erőszakkal tartották egyben. Az egyik felet pénzelték, mire az leszakította a gazdaságilag gyengébb részt.

Lehet paranoiásnak tartasz, de egyértelművé vált, a gazdasági, technikai vezető szerepe Németországnak Európában. - Svájcot szándékosan nem említem.

Viktus 2012.06.12. 18:49:06

@Adamfark:

A ruszki jutott fel elvileg először az űrben ... aztán az amcsi a holdra. Az különbözik, hogy az USA jobban hasznosította a tudást.

Viktus 2012.06.12. 18:50:32

@Littlerock:

Ez nézőpont kérdése ... mik is azok a túlzott igények? v.kinek a sűrű fürdés is luxus meg a heti több alkalommal való húsfogyasztás. Sőt jurtában is lehetne élni minek házak? az is túlzott igény bizonyos szemszögből.

Viktus 2012.06.12. 18:52:23

@Kaptabakta:

Ő fizeti be a legtöbbet. és arányaiban nézve pl. a franciák több hasznot húznak belőle csak elég a költségvetés jelentős részét jelentő mezőgazdasági támogatásokat.

Bicepsz Elek 2012.06.12. 19:08:43

@Viktus: Meg a vammentesseg abszolut nyertese is Nemrtorszah.

Épelméjű 2012.06.12. 19:32:15

Az USA népessége többségi származás szerint (2000)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Census-2000-Data-Top-US-Ancestries-by-County.svg

Kis túlzással a fél USA német származású:)

Viktus 2012.06.12. 19:56:31

@Bicepsz Elek:

Meg mi is lásd. Audi, Opel, Mercedes, Bosch :P

Viktus 2012.06.12. 19:58:01

@Épelméjű:

Sokra nem mentek vele a németek :P

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 20:03:57

@Viktus: Azért ha megnézietk, ott van sok német, ami mezőgazdasági teület ill. lakatlan, szóval ez a térkép eléggé torzít. 1 farmer család használ vagy 50 km2-t.

Littlerock 2012.06.12. 20:27:54

@Viktus: Arra gondoltam, hogy számtalan ember fogyasztási cikkeket vesz hitelre... az állandóan arcunkba tolt reklámok, illetve médiaszenny olyan igényeket ébreszt, aminek megléte boldogtalanná teszi az embert. Nem a fürdés megléte, vagy a szappanhasználat, hanem a sok százezer forintos telefonok, hitelre vásárolt a szükségesnél jóval drágább autók megvásárlása stb stb stb...

Az egyensúlyt hiányolom, amit tudatosan rúgnak fel a hitelező felek, mert az nekik jó...

A nagyobb gazdasági folyamatoknál a korrupcióval fertőzött szakmaiatlan elgondolásokon alapuló irányítás miatt értelmetlen, meg nem térülő beruházások jönnek létre, és megvan a baj... Majd a hiány fedezésére megint hitelt vesznek fel....

A rám kiosztott két milliót (államadósság)nem tudom mire kell kifizetnem, mert szar egészségügyünk, omladozó feleslegesen hosszú autópályánk, túlzsúfolt bölcsődénk, óvodánk, forráshiányos iskoláink ahol wc papírra nincs pénz az van, de olyan jövőképem, ahol a gyermekemet szeretném látni felnőni, na az épp nincs... esküszöm kifizetném a két milliót 5-10 év alatt, ha vért izzadok is, de nincs miért....

Ad Dio 2012.06.12. 20:35:19

Feltűnő jelenség, hogy a német ajkú kisebbség (svábok, szászok) hazánkban és a történeti Magyarország egész területén (valószínűleg azon kívül is, de arról nem tudok konkrétumokat) kivívtak maguknak bizonyos reputációt, ami sokban hasonlít a németek "általános" megítéléséhez.

Ez ugye régi történet, sose támogatta őket az USA, ráadásul mindezt kisebbségként stb.

Emellett a cikknek vannak jó meglátásai, de véleményem szerint a következtetésében torzít.

Bicepsz Elek 2012.06.12. 21:06:06

Vikus: a kinaiak mar Bulgariaban vannak. Hamarosan vezethetunk VMV, Merzedes, Holzwagen, Audy stb. nevu autokat!!

Viktus 2012.06.12. 21:43:12

@Bicepsz Elek:

Egyhamar nem. Évtizedes lemaradásban vannak technikai szempontból - szerencsére.

lottii (törölt) 2012.06.12. 21:44:20

Miért ne lehetne egyébként az erénynek anyagi haszna?

Nem csak a "világ gazdasági nagyhatalmai" között van jelen Németország, hanem az elsők között van az adakozásban is. És ha a helyzet megkívánja nagyon gyorsan is tud dönteni ez ügyben. Lásd a dél-ázsiai cunami idején amikor az európai államfők a karácsonyi pihenőjüket töltötték, egyedül a német államfő volt az, aki azonnal megszakította a pihenését, hazautazott és a német segélyek már régen a célban voltak amikor a többiek még meg sem moccantak.

Viktus 2012.06.12. 21:54:25

@Littlerock:

Az a baj ez nem olyan egyszerű, mert nem veszik az emberek a telefont-autót stb. nem fognak gyártani annyit ergo egy rakás ember elveszti a munkáját, akik aztán nem költenek a szolgáltató szektorban sem.
Ez bizony egy ördögi kör, mert a gazdaságban növekedés kell növekedéshez pedig szükséges, hogy v.ki fogyasszon is.

A probléma inkább az, hogy az elmúlt évtizedekben a termelés kitolódott Ázsiába a fogyasztás pedig Európában hitelekből ment a legtöbb országban. Ez jogos észrevétel.

magyar ember teli szájjal 2012.06.13. 06:43:10

A szokásos magyar baloldali mantra. Akinek jobb mint nekem, annak azért jobb mert szerencséje volt. Véletlenül se mondjátok ki, elvtársak, hogy nekünk kellene tennünk valamit, áh. Inkább két sörvirsli közt böffentsétek azt, hogy igazságtalanság.

chepunk 2012.06.13. 09:26:23

Na azért van ám jó pár nagy csúsztatás:

Megállapítja: "Németországot nem a németek teremtették, hanem az amerikaiak."; "hogy a gazdásági, politikai, kulturális értelemben egyaránt porig rombolt, és végletesen kiszolgáltatott Németországban mindennek úgy kellett történnie, ahogyan azt a győztes nagyhatalmak akarták, diktálták".

Ez rendben is volna, de aztán kicsit később: "A húszas évek Németországa mindenben ellentéte volt annak, amit ma a németekről gondolunk. A korrupció mindent felzabáló diadala, a kizsákmányolás kíméletlen nyomora, a közbizalom teljes megszűnése, az erkölcsök széthullása, a szociális biztonság ma már elképzelhetetlen hiánya jellemezték ezt az időszakot."

Azt felejtette el a cikk író megemlíteni, hogy az is egy leigázott, az első világháború győztesei által megszállt, hadisarc fizetésére kötelezett, kommunista agitáció, sztrájkok és tüntetések. lázongások által pusztított ország volt. És ehhez a németeknek még kevesebb köze volt mint a mai Németországhoz.

Aztán: "Valójában ugyanis a jóléti állam, a ma oly sikeres Németország mintájául is szolgáló, bőséget kínáló társadalom, egyetlen helyen az Egyesült Államokban jött létre magától." Ennek kifejtéséből elfelejtődött, hogy kellett hozzá pár millió rabszolga is, meg az indián törzsek nagy részének ki irtása (így már jó)?...

És a vilmosi Németország is igencsak jól működött mind politikailag, mind gazdaságilag, akár jóléti államnak is nevezhetnénk, hatalmas gazdasági és technikai fejlődéssel!

jardel 2012.06.16. 10:18:37

Ennyire tömény hülyeséget régen olvastam. Egyébként USA pénz: a Marshall-tervet eredetileg Görögország, majd Törökország megsegítésére hozták létre, a görögöket pedig a későbbiekben is tömték pénzzel és kb. 1974-ig erős amerikai, részben angol irányítás volt - mégsem jött nekik úgy össze, mint a németeknek. Az ok egyszerű: nem azon múlik, mint amit a poszt állít.

babarczyeszter 2012.06.16. 11:52:57

Érdekes cikk, megérdemelne a téma egy jó elemzést, de a csúsztatások!
@chepunk-kal teljesen egyetértve, még hozzátenném:
1. az USA sosem volt jóléti állam, főként nem az alapítók szándéka szerint, akik csak a boldogulás lehetőségére, nem tényére tettek ígéretet. Ma is azon folyik a harc, hogy Európában magától értetődő jóléti alapintézményeket bevezessenek-e.
2. a jóléti intézmények alapját Németországban Bismarck tette le; a "protestáns etika" gondolat _háború előtti_ (Max Weber), tehát semmi köze egy háború utáni gazdasági modell működéséhez. A századfordulón az amerikaiak utánozták a német (ipari) modellt, és irigyelték a német felsőoktatást.
3. az első világháborút követő békék nem voltak túl sikeresek (Keynes: a peace to end all peace). Németországot a jóvátételi teher teljesen tönkretette (ebből és a kikényszerített politikai átalakulásból eredt a weimari szétesés, és a németek mai rettegése az inflációtól, ld. még görögök megmentése). Ebből hálistennek okult az USA.
4. Görögországot is megszállta tulajdonképpen az antant, de az ottani konszolidáció reménytelen volt, a polgárháború következtében. Ha korrekt akarsz lenni Görögország és Németország összehasonlításakor, erről a polgárháborúról be kell számolnod. Hajrá!
süti beállítások módosítása