HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Csaló vagy nyomorék

2011.11.22. 09:53 Ratius

Azt írja a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján olvasható összefoglaló:  „Ha a rokkantság miatt a munkából kieső 700 ezer ember dolgozna, és fele olyan mértékben járulna hozzá a termeléshez, mint a többi 3,7 millió foglalkoztatott, akkor ez a magyar GDP-t közel 10 százalékkal növelné”
Ha dolgozna.
De nem dolgozik. És bármennyire elszántan is törekszik arra a kormány, hogy visszavezesse a munka világába ezeket az embereket, vagy legalább egy részüket, a megvalósításra pillanatnyilag igen kevés az esély.

12-rokkant_nyug_1.png

Százezer
A kormány által benyújtott tervezet előirányzata szerint százezer rokkantnyugdíjas fog munkába állni hamarosan. Nem azért, mert ilyen sikeresen változott meg a gazdasági környezet, nem azért, mert újabban Magyarországon minden munkáskézre szükség van, nem azért, mert a rokkantsági ellátásnál sokkal többet vihet haza az, aki munkába áll, hanem egyszerűen azért, mert a tervek szerint körülbelül ennyi embernek szűnik meg az ellátása.
Az első elemzések már világosan rámutatnak arra, hogy az elképzelés – bár a legtöbb ember igazságérzetének megfelel – azért ezer sebből vérzik. A hozzáértők szerint, a kormányzati retorika ismét hamis, hiszen a juttatások megvonása nem fogja bővíteni a dolgozók számát. Egyszerűen azért nem, mert nincs elég munkahely.
Sőt az is lehet, hogy a pillanatnyi megtakarítás hosszabb távon visszaüt. A költségvetési megtakarítás ugyanis újabb keresletcsökkenést hoz. Az ellátás nélkül maradó tömeg nem fog vásárolni, nem fog adót, áfát, fizetni, és így tovább.

Hétszázezer
De ez csak a kisebbik baj. Van ugyanis itt egy nagyon komoly probléma is. Ami a hazai rokkantnyugdíjas-rendszer múltjából következik. Elég jól feltárt folyamat, hogy miképpen vált lehetségessé az, hogy Magyarországon, a minden képzeletet felülmúló hétszázezer rokkantnyugdíjas teremjen. A szocializmus összeomlása idején a GDP drámaian visszaesett, s a gazdaságból úgy esett ki nagyjából egymillió munkahely, hogy azt azóta sem sikerült pótolni. A rokkantnyugdíj egyfajta szociális rendszer lett, a munkanélküli segély valamiféle pótléka, persze elsősorban azoknak, akiknek esélyük sem igen maradt arra, hogy az átalakuló társadalmi-gazdasági rendben megtalálják a helyüket. A rokkantnyugdíjasok és a GDP viszonya tehát éppen a fordítottja annak, mint ahogyan azt a kormányzati kommunikáció sejteti. Nem azért esett a nemzeti jövedelem, mert sokan felhagytak a munkával, hanem azért voltak kénytelenek sokan rokkantnyugdíjassá válni, mert a munkájukra többet nem tartott igényt a társadalom.

Nulla
És most jön a lényeg. Nevezetesen az, hogy ezeknek az embereknek a munkájára ma sem tart igényt a magyar rögvalóság. Az érintettek nagy része már javában ötven fölött jár, képzettségük elavult, kapcsolataik felbomlottak, s így esélyük sincs arra, hogy munkába álljanak. De a stagnáló, vagy még inkább hanyatló magyar gazdaságban még a fiatalabbak is nehezen boldogulnak. Azok is, akik most jöttek ki az iskolából, azok pedig még nehezebben, akiknek a kormányzati intézkedés megszünteti a rokkantsági ellátását. Állítom, ez utóbbiaknak semmi esélye nincs.
Ha ugyanis én vállalkozó vagyok, akkor a munkára jelentkező hajdani rokkantnyugdíjasról két dolgot feltételezek: vagy nyomorék, azaz nem teljes értékű munkaerő, vagy csaló, azaz nem teljes értékű munkaerő. De, hogy munkát nem adok neki, abban biztos lehet.

 A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

244 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr553402828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzetközi hitelminősítők és az IMF leminősítését fontolgatja a kormány 2011.11.23. 09:55:39

A kormányszóvivő ma reggel 7:00kor a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón a megjelent újságírókat nemcsak a tegnap elfogadott 2012-es adótörvénnyel kapcsolatosan tájékoztatta, hanem mindenki meglepetésére bejelentette azt is, hogy a Kormány drasztik...

Trackback: Beszélget az amerikai, az orosz és a magyar politikus, 2011.11.22. 22:21:56

Beszélget az amerikai, az orosz és a magyar politikus, a téma ki tudja jobban megtartani az államtitkot.- Én a nejemmel egy irodában dolgozok, ő nem tudja mit csinálok, nem is érdekli, én nem tudom mit csinál, de nem is érdekel.- mondja az amerikai.- A...

Trackback: Sört nyitni a gyorsnaszáddal 2011.11.22. 14:00:09

Na idefigyejjé, te Lázárjani. Nyilvánvalóan nem értesz te itten dolgokat, illetve kevered, hogy mi mire való, ezért úgy vélem, apróbb magyarázatra szorul az agyad....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÉLETVESZÉLYES 2011.11.22. 22:24:46

"Az ellátás nélkül maradó tömeg nem fog vásárolni, nem fog adót, áfát, fizetni, és így tovább."
Hibás érv. Azt az összeget majd elvásárolja a kormány, tehát keresletcsökkentést nem okoz. Az áfás szöveg méggyengébb, hiszen a saját pénzét (azaz az ötödét) kapná vissza a kormány. Tudod mit? Adj nekem 1millió Ft-ot és elköltöm az üzletedben: tiéd lesz a kiskerárrés és még számlát sem kérek (áfa nálad marad). Jó lesz neked? Adhatod az 1millát...

létezőnick 2011.11.22. 22:32:39

Én jobbat tudok!
Mindenki aki rokkantkártyával parkol és lebukik, az azévi fizetését fizesse be az államnak, cserébe kapja meg a mindenkori rokkant minimálbért.
Az autója beszolgáltatása után pedig járjon neki egy Trabant hikomat, vagy hogy hívják.
Elnézve itt a belvárosban parkoló Q7-es audikat és még drágább társaikat, ezzel sokkal jobban járna az állam!

Rwindx 2011.11.22. 22:36:39

Ez önmagában tényleg nem fogja növelni érdemben a dolgozók számát, ellenben akárhogy is csűrjük csavarjuk azok a rokkantnyugdíjasok akik valójában nem rokkantak évekig évtizedekig a mi a munkánkból éltek, arra érdemtelenül, ellentétben a valódi rokkantakkkal.

Lehet kizárólagosan az ő szempontjukből mérlegelni a dolgot, ahogy eddig is így történt, de a létszámuk túl van a kritikus szinten ahhoz hogy csak az ő szempontjaik érvényesülhessenek a társadalom többi részének komoly kárára.

Táskás Tóni 2011.11.22. 22:46:56

Alapvető csúsztatás, hogy az a 700 ezerként emlegetett rokkant legalább fele kb 300-400 ezer ember már nyugdíjas korú. Amit a nemzetgazdasági minisztérium honlapján olvasni lehet, az kábszerként funkcionál és ortodox hazugság.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.11.22. 22:53:20

Apám 54 éves, 10 éve rokkantnyugdíjas, két diplomája van. Teljesen kiesett a szakmáiból, kapcsolatai megszüntek, fáradékony, depressziós.

Hova a jó édes anyátokba akarjátok visszaterelni a munkanélküli világba? Kinek kell, mit fog csinálni? Ha elveszti a kis nyugdíját is, biztonságát vége.
De kit érdekel, a lényeg, hogy a szarházi Lázárnak emelkedni fog a jövedelme az új simlijük folytán.
Ha átalakítják , szigorítják a jövőben leszázalékolásra kerülőket az rendben van, de itt is visszamenőleg elvonni a legnagyobb görénység.
1-2 millából el lehet lenni, könnyű aljasnak lenni.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.11.22. 22:57:02

ez a pelda jol mutatja, hogy a fidesz miert olyan kartekony, pont ugyanolyan mint barmelyik forradalmi kommunista brigad a tortenelemben. atgondoltsagot, koncepciot, a tarsadalmi folyamatok megerteset igenylo kerdesekre kizarolag adminisztrativ jellegu valaszokat adnak. ez persze kajaljak az ostoba, volt mszmp-s valasztoik, akik hasonlo szintu tudassal rendelkeznek, viszont a forradalmi hevulet futi oket. (segitseg a hulye fideszeseknek: nem a rokkannyugdij rendszerenek atalakitasat ellenzem)

SvenH. (törölt) 2011.11.22. 22:57:51

az az aprosag meg lett emlitve hogy a kamu roki nyugdijas azert feketezik?
meg meg a valodi is, akinek a szakmaja engedi?

a regi aranykorban levokrol meg nem is beszelve... leszazalekoltatta magat oszt a telken meg helytallt?
ha nem hiszitek nezzetek meg Buconak az allitolagos hazi rokijat

_Molly 2011.11.22. 22:59:47

Kedves Posztíró,
hihetetlen, hogy a saját táblázatodat sem vagy képes értelmezni.

Pedig abból kiderül, hogy az általad hangsúlyozott 700 ezer rokkantnyugdíjasból nagyjából 350 ezer már "igazi" nyugdíjas, betöltött nyugdíjkorhatárral. Ezeket az embereket éppúgy nem akarja senki visszaterelgetni a munkaerőpiacra, ahogyan a többi nyugdíjast sem...

Valójában PONTOSAN ANNYI rokkantnyugdíjas él Magyarországon, mint bármely más környező országban! A különbség csupán annyi, hogy nálunk az elnevezés ("rokkantsági nyugdíj") az érintett ember élete végéig megmaradt statisztikákban, és a kifizetés is ilyen címen történt meg nemcsak 20-30, de még 60-70 éves korban is. Más országokban (ahogyan mostantól már nálunk is lesz) "öregségi nyugdíj" elnevezésre vált az ellátás, ha az érintett ember eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ezért van másutt látszólag kevesebb rokkantnyugdíjas, ennek magad is utánanézhettél volna.

Abban egyetértek, hogy gyalázatos és képmutató dolog csökkent munkaképességű embereket megfosztani egy amúgy is szégyentelenül alacsony ellátástól azzal a felkiáltással, hogy menjenek el dolgozni. Mert még ha néhány kerekesszékes, világtalan, súlyos betegség után megrokkant vagy szellemileg sérült ember esetleg rendelkezne is megfelelő tudással egy adott munkakör ellátáshoz, a társadalom - pontosabban a munkáltatók - nincsenek felkészülve arra, hogy ezekre az alkalmazottakra jobban odafigyeljenek.

Mert az ő alkalmazásukhoz pl. akadálymentes épületekre, orvosi készenlétre (pl. epilepszia, szívbetegség stb.) lenne szükség, de főleg és mindenekelőtt toleranciára, türelemre és megértésre.

És az itt most nagyon nincs!

Ezért a mondatodért pedig kedves posztíró:
"Ha ugyanis én vállalkozó vagyok, akkor a munkára jelentkező hajdani rokkantnyugdíjasról két dolgot feltételezek: vagy nyomorék, azaz nem teljes értékű munkaerő, vagy csaló, azaz nem teljes értékű munkaerő. De, hogy munkát nem adok neki, abban biztos lehet."

nagyon, de nagyon szégyelld el magad.

Rwindx 2011.11.22. 23:01:05

@Lázár te igazi szarházi vagy!:
Rokkant vagy csaló?
Ha tényleg rokkant akkor felesleges sírnod, ugyanis a felülvizsgálat majd megállapítja és nem lesz változás.
Ha csaló, akkor örüljön hogy eddig megúszta, majd te eltartod szépen, eddig a közösből élt.

Egyébként mostanában én és fáradékony és depressziós vagyok napi 12-16 óra meló után.

ÉLETVESZÉLYES 2011.11.22. 23:02:21

@Lázár te igazi...:
1. Sosem fogom megérteni, hogy 2 diplomával hogyan lehet rokkantnyugdíjas valaki. Hacsak nem az agya sérült meg, persze. Ebből a példából is látszik, h nagy részük kamu.
2. A "visszamenőlegesség" helytelen kifejezés ide. Akkor lenne szó visszamenőlegességről, ha vissza kellene fizetnie az eddig megkapott rokkantnyugdíjat. Erről azonban szó sincs.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.11.22. 23:07:03

@ÉLETVESZÉLYES: peldaul mozgasserult, vagy olyan betegsege van ami akadalyozza a munkavegzesben. ez ellen ved a diploma? ha ilyen debil vagy, valoszinuleg gondnoksag alatt vagy

Aztmondodhogy 2011.11.22. 23:07:12

@Lázár te igazi szarházi vagy!: és édesapádnak valóban van valami baja ami megakadályozza a munkavégzésben? Ha igen, akkor jogosan kapja a rokkantnyugdíjat, ha nem, akkor igazságtalanul él mások adóforintjaiból 44 éves kora óta, miközben a fiatalabb generációk kb. 65-70 éves koruk körül fognak nyugdíjba menni.. Lehet hallani olyan emberekről, akik rokkantnyugdíjasok, miközben illegálisan dolgoznak, és mások tisztességesen befizetett adóforintjaiból kapják a havi utalásokat. Ők a szarháziak, nem azok a politikusok, akik próbálják ezt kiszűrni.

SvenH. (törölt) 2011.11.22. 23:09:08

@Rwindx: en is filozom, hogy elmennek egy kis idore a regi aranykori roki nyugdijasoknak/leszazalekoltaknak az eletet elni...
elmennek traccsolni a reumatologushoz aki felirja a furdojegyet oszt ott jol lebaszom a kis kolykoket a termalban amikor frocskolnek meg majernek erzem magam....

nem is ertem az a rendszer miert is nem volt jo miert is nem akartak megdonteni...

Rwindx 2011.11.22. 23:10:40

@SvenH.:
Amellett hogy egyetértek veled, a hangnemed kissé szokatlan :P

virkir 2011.11.22. 23:10:55

@ÉLETVESZÉLYES:
Te életveszélyesen hülye vagy bazmeg.
A rokkant mint fogalom nem csak a mozgásképtelen, sérült , végtaghiányos embert jelöli.
Mint fentebb aki a "rokkant kártyát" köti ilyesmihez.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.11.22. 23:12:55

@Ilona 79: egy eros, egy olyan ember aki 5-10 eve nem dolgozik az nem fog munkat talalni. eloszor munkanelkuli segelyen lesz, kesobb mason, ha nem akkor meg hajlektalan lesz. ezzel elorebb vagy? igy is ugy is koltseg lesz. ahogy a cikk is emliti a rokkannyugdij a rendszervaltas utan feleslegesse valt emberek eltarto rendszere. hagyni kene oket meghalni es ujakat, indokolatlanul, nem beengedni.

ÉLETVESZÉLYES 2011.11.22. 23:17:15

@virkir: Te pedig ostoba és mocskosszájú vagy. A rokkantnyugdíjat nem azért találták ki, hogy minden csalót a társadalom becsületes részének a nyakába lehessen akasztani, hanem azért, hogy a KERESETKÉPTELEN emberek ne haljanak éhen. Aki pl kerekesszékes, de aggyal kereste a fizetését, az megrokkanása után is tud dolgozni. Nem állítottam, hogy ő nem lesz rokkant. Igen az lesz, de nem munkaképtelen. Ha lenne agyad, akkor tudnál különbséget tenni a két fogalom közt. Különösen a mai világban dolgozhat, ahol egyre több az otthoni szellemi munkavégzés, de kocsival munkahelyre is be tud menni pont úgy, ahogy a pláza mellett is ott parkol a rengeteg rokkant tulaj.

komplikato 2011.11.22. 23:17:18

"Ha a rokkantság miatt a munkából kieső 700 ezer ember dolgozna, és fele olyan mértékben járulna hozzá a termeléshez, mint a többi 3,7 millió foglalkoztatott, akkor ez a magyar GDP-t közel 10 százalékkal növelné”

Tök egyszerű, akkor NEM 800.000 melóhely kell januártól, hanem 1.500.000, könnyedén megoldják a ... ööö ... kik is?

SvenH. (törölt) 2011.11.22. 23:21:07

@pirosfeherzoldezamagyarfold: na persze...
hagyni kellene mi?
hagyjuk akkor a generaciosokat is...
hiszen nekik fix melohelye ugy 18(lehet mar 16) eves kora ota nincsen no hat 28 evesen hogy lehet elvarni hogy aljas bunko modon visszatereljek a munka vilagaba!!!

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.11.22. 23:26:08

@SvenH.: te osszekevered az igazsagossagot a valosaggal. te ha te attol jobban erzed magad, hogy munkanelkuli vagy mas szocialis segelyt fizetnek nekik, esetleg hajlektalankent koldul toled hat legyen. nem gondolom, hogy az elozo rendszerben dolgozo, de kompetitiv tudas hianyaban feleslegesse valo ember es egy soha nem dolgozo koze egyenloseg jelet kene tenni. szerinted?

bloggerman77 2011.11.22. 23:26:46

Jelezném, rokkant lehet valaki 44 évesen baleset, vagy súlyos degeneratív betegség - pl. sclerosis multiplex - miatt.

Ismerek egy SM-es építészt, aki már nem tud mozogni, megállni a lábán se - tehát tervezni sem, és 50 alatti.

De legyen OV akarata: Dolgozzon a rohadék!

Rwindx 2011.11.22. 23:35:29

@pirosfeherzoldezamagyarfold:
A nem kompetetív tudást lehet fejleszteni kompetitivvé, vagy teljesen új szakmát tanulni. 44 évesen az ereje teljében van még a férfiember.
Ha tényleg rokkant azaz munkáját ellátni képtelen emberről van szó akkor ez a vita felesleges, csak ez még nem derült ki. Ha pedig nem az, akkor ki nem szarja le mi a nyomora ha saját maga nem tesz saját magáért semmit?

Mérnökként nem tudom elképzelni magam hogy ne menjek el akár szart merni napi 12 órában, ha azon múlik én és a családom megélhetése, csak mert mondjuk egy globális technológiai ugrás következtében a tudásom egyik pillanatról a másikra használhatatlanná válna jövőben.

SvenH. (törölt) 2011.11.22. 23:40:16

@pirosfeherzoldezamagyarfold: az volt a kerdes hogy 10 ev pihengetes utan el tud-e menni dolgozni
az hogy kurvara nem akar azt tudom...
en is most azonnal elmennek farkat vakargatni, ha fizetnek

zembertelen 2011.11.22. 23:49:12

A kígyó a farkába harap!
12-13 éve volt gerinc műtétem. Akkor is éppen megvontak egy csomó pénzt az egészségügytől, operációra nem volt pénz, a lábam lebénult és 72 órám volt, hogy szerezzek egy helyet, ahova az idegsebész átjön megoperálni. Szereztem. Kaptam egy fertőzést ami következtében 4 hónapig feküdtem. Rokkantsági felülvizsgálaton az előtérben ketten ültünk egy kb. 52 éves vasúti sin váltókezelő - szintén gerinc műtét után - és én. Ő ment be elöbb. Fél óra múlva hatalmas üvöltéssel, káromkodva rohant ki: a k...a annyukat, alkalmasnak minősítettek azzal, hogy képeztessem át magam! Most akkor ki is a szenya? M I N D !!

komplikato 2011.11.22. 23:51:58

Ezek elég relatív dolgok nem? Ki mit tart itt munkaképesnek ...
Amikor a Stolh buci ügye futott elővették szegény öreget, hogy hát "semmi baja", mert kertészkedik.
basszus, volt egy rokonom, egyik lábát egy vonat vitte le, falába volt. Aztán jött egy kis tüdőrák, majd az után valami másik féle. Aztán így fél lábbal, fél tüdővel, stb. is kiment a kertbe, de rámondani, hogy nem rokkant?

atlbilbaoo 2011.11.22. 23:57:05

Az a baj, hogy keveredett a fogalom és az ember. A bodzagyűjtő, akinek volt pénze és megvette a rokkantságát, miközben A8 és Mercedes CLK a kocsija, egy kalap alá kerül azzal aki tényleg beteg.
Két infarktus után vagyok,51 éves múltam, pacemacerral élek, a szívem 20- 25 %-ot teljesít, azért ennyit mert a kis gép besegít,egy emeletet nem tudok megtenni pihenés nélkül
A szívinfarktus lényege, a szívizom elhalása. Az elhalt izom nem fog újra kinőni.Teljes fizikai kímélet van előírva, semmilyen munkát nem végezhetek. Ha rosszabbodik az állapotom transzplantáció vár rám.
Ennek ellenére tavaly felülvizsgálaton rehabilitálhatónak nyilvánítottak. Vagyis visszavezetnek a munkaképesek világába. Jól hangzik.Rehabilitálnak. Talán kapok új szívet?
Mert az állapotom nem fog javulni. Mit fogok csinálni, amikor sokszor az egyenes úton történő haladás is gondot okoz, többször meg kell állnom.
Most azért büntetnek bennünket, "igazi" rokkantakat, mert vannak csalók? Szűrjék ki őket és ne általánosítsanak! Nincs rokkant kártyám, autóm sincs, soha doktornak pénzt nem adtam, hogy százalékoljanak le! Tiszta a lelkiismeretem, úgy érzem jogosult vagyok, lennék a rokkant ellátásra, mégsem kapom.Vasgyűjtő Orfeusz pedig kapja, mert van pénze lefizetni az illetékest. Akkor most hol az igazság?

atlbilbaoo 2011.11.23. 00:10:39

" Esetenként a pacemakerre emlékeztető készülékek, úgynevezett beültethető kardioverter defibrillátorok (ICDk) kerülnek beültetésre. Ezeket az eszközöket gyakran használják olyan betegek esetében, akiket hirtelen szívhalál veszélye fenyeget. Az ICD készülékkel többféle szívritmus zavart lehet kezelni szívritmus-szabályozással, szívritmus visszaállítással, vagy defibrillációval"
Na ezt a típusú készüléket kaptam, talán jellemzi a szívem állapotát.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.11.23. 00:12:13

@_Molly: miért szégyellné magát? A valóságot írta le. Ha nem írja le, attól az még úgy van, csak álszent volna.

Rwindx 2011.11.23. 00:16:51

@atlbilbaoo:
Nem az lenne a társadalmilag elvárt cél hogy veletek kib.sszanak, hanem az hogy azokat leépítsék közületek, akiknek tényleg semmi keresnivalójuk köztetek.

Mindenkinek alapvetően a csalókkal van problémája, az elmondásod alapján ez nem rád illik. Hogy esetedben miért így történtek a dolgok, valószínűleg nem ez a blog fog magyarázatot adni, hacsaknem tűnik fel egy olyan kommentelő aki kompetens a kérdésben.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2011.11.23. 00:25:12

"nyomorék, azaz nem teljes értékű munkaerő"

Nem kívánom neked, hogy esetleg Te, vagy bármelyik családtagod nyomorék legyen, kíváncsi vagyok akkor is így gondolkodnál-e.

Nem teljes értékű munkaerőt is lehet foglalkoztatni, persze tudom, egy takarítónak is 3 diploma kell, meg nyelvtudás, igaz? Vagy azért nem vennéd fel, mert ő nyomorék, nem olyan tökéletes, mint te?

Gratulálok

komplikato 2011.11.23. 00:25:25

"Nem az lenne a társadalmilag elvárt cél hogy veletek kib.sszanak, hanem az hogy azokat leépítsék közületek, akiknek tényleg semmi keresnivalójuk köztetek."

Én meg erre írtam azt, hogy az ilyen "kiszűrés" témákban, legyen az rokkantság vagy más, mindig azok szívják csak meg akik tényleg ... a másik meg vesz másik igazolványt. Lehetne normálisan szabályozni, de a kiskapuk országában nem fogják. Ide a rozsdás bökőt, hogy némelyik "elit"-nek nem csak lézeres radarzavaró van a kocsiban, de még rokkant igazolvány is ... :(

komplikato 2011.11.23. 00:26:47

@pyrogate: Jelenleg szerencsés munkahelyen dolgozom ebből a szempontból, szerintem a cégem több rokkant és mozgássérült kollégát foglalkoztat, mint száz másik együtt sem. De ez marhára nem jellemző. Más szempontokból viszont elég embertelen hely.

Nem Penny hajója 2011.11.23. 01:08:09

Az ismeretségi körömben több fiatal rokkantnyugdíjas is van. Tényleg betegek, de egyikük sem annyira, hogy ne tudnának valamilyen minkát elvégezni. Nyilván itt nem árokására gondolok.
Az egyikük például a családi Kft.-t vezeti (névleg persze nem ő az ügyvezető, csak a gyakorlatban)... Az én szememben ő csaló. Egyszer ezt felvetettem egy baráti társaságban és mindenki úgy nézett rám, mint gyújtogató a vizes szalmára.

Sajnos amíg társadalmilag elfogadottak az ilyen kis stiklik, addig nem lesz ezen a téren változás.

[c] 2011.11.23. 01:39:25

@ÉLETVESZÉLYES: "Aki pl kerekesszékes, de aggyal kereste a fizetését, az megrokkanása után is tud dolgozni."

Elvben igen. De hová sorolnád pl. édesanyámat, akit a rák és a kezelésének "mellékhatásai" miatt százalékoltak le?
Szellemi munkát végzett. Valami szőrösszívű kívülálló mondhatná, hogy "dolgozhatott volna otthon". Csakhogy folyamatosan fájt a gerince, nehezére esett hosszú ideig egy helyben ülni. Talán tudott volna valamennyit dolgozni (mi is biztattuk erre), de annyit biztosan nem, hogy - ha történetesen nem egy szerető család tagja, hanem olyasvalaki, akinek se kutyája, se macskája - abból eltartsa magát.
Aztán olyan is van, akit valamilyen pszichés probléma miatt százalékolnak le, ahogy egy ismerősömet - nem tudom, pontosan miért, azt hiszem, a stressztűrő képességével volt/van "baj". Az illető visszatért a munkaerőpiacra mint gyorséttermi eladó, majd miután kiderült, hogy van diplomája, kirúgták. Azért ez is vicces, nem...?

(Értem, amit mondasz, csak kicsit árnyalni kívánom a képet.)

Teszt.Elek 2011.11.23. 02:22:56

@atlbilbaoo: Tökéletesen demonstrálja a problémát.. nekem is van egy ismerősöm aki hasonló cipőben jár.

Súlyos betegsége miatt leszázalékolták anno, a betegségéből már kigyógyult, de az egészsége soha nem lett újra a régi. Megviselte a dolog mind szellemileg, mind fizikailag.

A felülvizsgálatokon uralkodó általános irányelv az, hogy kiszórnak mindenkit a rendszerből, aztán akinek ezzel gondja van, a fellebbez és akkor majd megnézik kicsit jobban.

Konkrétan erre a háziorvosa is felhívta ismerősöm figyelmét, hogy a felülvizsgálaton jóra ne számítson, mert ez megy.

Szerintetek ez normális?

Azt a fentiek mellett inkább ne is említsük, hogy még ha történetesen ki is gyógyulna 50 éves korára a betegségéből és alkalmassá válna valamilyen szintű munkavégzésre, akkor mégis hol dolgozzon?

A nem létező több százezer új munkahely egyikén? Melyik cég alkalmazna egy 50 fölötti, nyilvánvalóan betegeskedő embert, amikor tele van a munkaerőpiac munkát kereső fiatalabb emberekkel és amikor ilyen korban még az egészséges dolgozóért se nagyon kapkodnak?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.11.23. 02:26:17

Az a baj hogy sokan nem értik, hogy a világ meg fog változni. Nagyot fog esni az életszinvonal, többet kell majd dolgozni, sokkal többet. Kapálni bárki tud. Ha ahhoz is béna akkor majd bénán fog kapálni, de úgy is termel majd valami minimálisat. Kénytelen lesz, mert nem lesz aki segélyt adjon neki. Sokan vissza fognak falura költözni, mert a városban nem lehet kapálni. Egy faluban pedig majd jóval kisebb életszinvonalon fognak élni. Nem lesz ám városi lakás, egyedül élő emberek, minden lakásban külön víz, fűtés, áram. Lesz falu, pottyantós vécé, fával tüzelés, telek épp hogy átvészelése stb. Meg kapálás. Nem csak a rokkantak, hanem a sok diplomás is erre kényszerül majd.

Szerintem ilyesmi bekövetkezésének nagy esélye van a következő 10-20 évben, vagy előbb.

ÉLETVESZÉLYES 2011.11.23. 03:16:31

@tea fan: természetesen csak attól várom el, hogy dolgozzon, aki tud. És azt sem várom, hogy valaki a képzettsége alatti szintű munkát végezzen (annak ellenére, hogy sajnos az egészségesek közül is sokan erre kényszerülnek): ha szellemi visszaesés miatt nem tud pl egy könyvelő tovább dolgozni, azt nem küldeném el gödröt ásni.

mendson 2011.11.23. 05:44:07

Itt igazán sok süket irogat.Mantrázák a "dolgozzon,dolgozzon",de, hogy hol arról egy szót sem irnak.Nagyon el vannak, hogy most nekik van munkájuk,de baszki az ország munkaképes lakosságának 8-9%-nak nincs.Most ezt fejeljéte meg azzal a 100 000-rel oszt mindjárt 10-11% lesz.Ugyanis a munkahelyek száma csökken és nem nő.Na ,de legyen akkor én meg előirnám, ha egy rokkan számára is alkalmas munkára ,mert azért van jó néhány (például mindenféle hivatali ügyintéző,telefonos ügyfélkapcsolattartó,banki ügyintéző,egyes mérnőki munka,programozó) etc.) csak és kizárólag akkor vehető fel nem sérült,ha rokkant nem jelentkezik és -átmeneti rendelkezésként- 2012 január 1-től ilyen munkahelyen le kell cserélni az éppeket rokkantra,ha az jelentkezik.Nos kiváncsi vagyok a sok kotkodácsolóra akkor mit mondana.

mendson 2011.11.23. 05:49:15

@mendson: Azt hiszem az ötletem megirom Lázárnak.Azok ugyis minden lófaszt bevezetnek és ez most jól mutatna.Mármint milyen humánusan kezelik a korlátozott munkaképességű embereket,mert ugye aki ép az előt nyitva minden lehetőség, minden munkát hajlandók is elvégezni, mint ahogy egy mérnők irta itt valahol "szart is lapátolna".Erre ugye egy rokkant nem képes mindenféle munkavédelmi szempontok alapján.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.11.23. 06:14:56

én is írtam erről a blogomban: kiszamolo.blog.hu a cikk cime nyugdíjkérdés és nyugdíjproblémák

kormányzó 2011.11.23. 06:42:41

@SvenH.: Remélem - inkább előbb mint utóbb - Te is megtudod,milyen fasza érzés rokiként otthon pihizni!
Legyen meg a Te akaratod.

sfi 2011.11.23. 06:55:05

@Rwindx: "Ha tényleg rokkant akkor felesleges sírnod, ugyanis a felülvizsgálat majd megállapítja és nem lesz változás."

Aham. És mielőtt meg lett volna a felülvizsgálat, már meg is állapították a keretszámot: 100 000 ember. Ha ezt így előre tudják, hogy ennyi a csaló, akkor minek itt bármi felül vizsgálat? Puszta pénzkidobás. Maradjunk annyiban: nincs itt szó érdemleges felülvizsgálatról.

passaran 2011.11.23. 06:55:23

Ahogy olvastam a kommenteket, bizony 100%-ig bejött az a fidesz stratégia ami arra épül, hogy alaposan meg kell osztani a társadalmi rétegeket, mert akkor nincs komolyabb társadalmi ellenállás. A recept egyszerű: szépen finoman össze kell mosni a valóban rokkantakat az álrokkantakkal, az önhibájukon kívül munkanélkülieket azokkal akik valóban nem is akarnak dolgozni, azokat a segélyeseket akik élete gyakorlatilag a segélyen múlik azokkal akik a segélyes életmódra rendezkedtek be és még sorolhatnám a példákat.
Teljesen jól rájátszik a fidesz arra, hogy ebben az országban kitűnően működik a jellemző magyaros írigység és ezért "kell egy kézzelfogható ellenségkép". Pl: csak be kell csempészni a köztudatba, hogy azért fizetsz olyan sok adót mert az a sok léhűtő rokkant/munkanélküli stb élősködik rajtad és majd a kormány az mennyire segít neked.... pedig nem fog! Csak elkölt 20 milliót nevetséges festményekre, milliárdokért stadionokat akar építeni stb..
Persze lehet az a szemlélet, hogy "hulljon a férgese" és ha valaki nem tud gondoskodni magáról bármilyen ok miatt akkor az nyugodtan dögöljön meg - DE: akik ezt az elvet vallják, azt felejtik el, hogy BÁRKI!!!! kerülhet olyan helyzetbe, hogy társadalmi segítség nélkül szétcsúszik az élete. Elég egy baleset/betegség/válás/munkahely megszűnés és akkor már fel is borult az a kis kényelmes élet ahonnan olyan jól lehetett szidni és utálni a rokkantakat/munkanélkülieket/hajléktalanokat. Egy társadalom arról is szól, hogy segítséget nyújt azoknak akik önhibájukon kívül a peremre szorulnak. Ellenkező esetben az nem társadalom, hanem csak egy ősközösségi horda, ahol agyonütik azokat akik már nem tudnak vadászni.

sfi 2011.11.23. 07:01:59

@endike: "Szerintem ilyesmi bekövetkezésének nagy esélye van a következő 10-20 évben, vagy előbb."

Egy apró probléma van az érvelésben. Nem számolsz az erőviszonyokkal. Képzeletbeli kapálógépeid nem önmaguknak fognak termelni, hanem rabszolgái lesznek azoknak, akik már most is a javak birtokosai. Ezek ugyanis mindig képesek lesznek átkonvertálni javaikat az aktuális értékekké. Ez a lényege a vagyon felhalmozásának: a biztonság. Lehet, hogy ma olajipari részvényben van a vagyona, 10-20 év múlva meg kapanyélben. A másik, hogy senki sem képes maradéktalanul az önfenntartásra. Az ember kiszolgáltatott lény, és ez így van jól.

Arbet 2011.11.23. 07:47:17

Ehhehe.. hány rokkernyugger kap adózatlan juttatást azért, hogy blogokon, fórumokon kommentelgessen? Nem egy az biztos, személyesen is ismerek kettőt. Ilyen ez az ország. Sír a rokkernyugger a blogon közben nagyon jól kihasználja a rendszert és röhög a markába.

Hánynom kell.

Elvenni mindenkitől a szociális juttatásokat, álljon meg mindenki abból amit az élete során előteremtett. Lusta csaló banda! Dolgozz vagy dögölj meg, az legalább hasznos.

lavór 2011.11.23. 07:48:17

Esetlegesen azon munkahelyek címét, elérhetőségét elkérhetném, ahol félig béna emberek tömegeit alkalmaznák hosszú távú munkára? Szép az álmodozás, de a realitás mást mutat. A dolog inkább a szociális háló csökkentéséről szól. Na meg lehet uszítani egymásra az embereket. Komolyan, 170-190 ezer csökkent munkaképességű embert ki és hol tudna foglalkoztatni? Az egészséges munkaerőpiac foglalkoztatásának növelésével egyetemben...

Pernahajder Viktor 2011.11.23. 07:50:04

@emxem: szerinted az ilyen csúcs egóval rendelkező mega magabiztos emberek ebbe képesek belegondolni? Pont nem. És igen, egy sarokra vagyunk a Taigetosztól.

passaran 2011.11.23. 07:50:57

@sfi: Miért lenn ez így jól? Egyébként meg akik ezt a rabszolga/javak birtokosai dolgot helyesnek látják, egy apróságról feledkeznek meg: a történelem azt mutatja, hogy egy idő után ezek a kiszolgáltatott rabszolgák besokallnak és bizony felkötik a felügyelőket meg a gazdát és a családját egy fára és felnyújtják a palotákat is.

Muster Mark 2011.11.23. 07:51:06

Ezek nem rokkantak, hanem cigányok. A cigányokat munkatáborba kell zárni, az ilyen bloggerekre, mint ez a nyomorék, meg alkalmazni kell a vicissitude művészetét.

Pernahajder Viktor 2011.11.23. 07:52:18

Nemrég láttam itt a neten, hogy valahol Kínában egy pár éves gyereket elgázol 2 autó és az emberek tök közömbösen sétálnak el mellette. És nem egyedülálló eset ez arrafelé.
Na ez lesz itt is nemsokára!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.23. 07:52:53

.
Az Orbán teremtett 1 000 000 _ új munkahelyet.

Agysebészek legyenek.

Arbet 2011.11.23. 07:55:17

@Pernahajder Viktor: Pontosan.. ha meglátok egy rokker nyuggert aki feketézik és vígan röhög a markába jól átmegyek rajta egy autóval és aki bele mer szólni azt is pofánverem, hogy végre tudja meg az, hogy milyen jogosan igénybe venni a rokkernyuggert.

Minerva12 2011.11.23. 07:55:54

@lavór: Szívesen megadom, de te magad is megtalálod , ha úgy keresed ezeket a neten, hogy rehabilitációs foglalkoztatók.
Kb. 40 ezer rokkant dolgozik ilyen helyeken. DE!!!! Kormányunk meg fogja szűntetni ezeknek a munkahelyeknek a bértámogatását 2012. év közepétől, tehát ezen munkahelyek nagy része megszűnik. Az igaz, hogy úgy könnyű, ha támogat az állam, de ezeken a helyeken valós foglalkoztatás, valós termelés folyt és mindegyikük pozitív befizető volt. (Tehát ha kapott 1 millió támogatást, 1,4 milliót fizetett be az államnak.) Ezt nem fogják tovább finanszírozni. Gratulálok!

passaran 2011.11.23. 07:58:16

@Pernahajder Viktor: Ismertem ilyen csúcs egós embert akinek volt nem kevés pénze és stabil cége. Ő is olyan elveket hangoztatott mint itt sokan és rendkívül lenézte azokat akik lejjebb áltak nála azon a képzeletbeli társadalmi ranglétrán. A 2008-as válságban a cége bedőlt, a bankhitelek elvitték a megtakarításai nagyrészét, a maradék vagyon meg vitte a felesége egy ronda válóper után. Az "elit társaság" aminek előtte oszlopos és látszólag megbecsült tagja volt, kerülte mint a leprást az anyagi csőd után, hiszen már nem tudott menni síelni se telente...
A végkifejlet: 2 év alatt a nagyarcú elit emberből megkeseredett, alkoholista hajléktalan lett.

lavór 2011.11.23. 08:00:53

@Minerva12:

No, akkor 4 szeres lesz az igény a csökkent képességűek foglalkoztatásra. Ugye szerinted sem lesz lehetséges azzal a feltétellel, amit terveznek. Még a támogatás mellett sem biztos, hogy tudnának ennyi munkahelyet teremteni. Nem egy ismerősöm nem tud elhelyezkedni az általad is ismert listán szereplő munkahelyekre.... Tudom, minek születtek meg.

Pernahajder Viktor 2011.11.23. 08:02:23

@emxem: és mégis. Az "elit társaság" maradt a régi elvek mellett. A forradalmak után sem változik meg az elit gondolkodása összességében, akasszanak lámpavasra akárhányat. Legfeljebb burkoltabban és rafináltabban igyekszenek uralkodni a többieken. De a cél ugyan az marad.

passaran 2011.11.23. 08:19:54

@Pernahajder Viktor: Ez így van sajnos. Másfelől meg azzal nincs semmi probléma, ha egy cég tulajdonosa a saját befektetését kockáztatva minél nagyobb hasznot akar elérni. A gond akkor kezdődik, amikor az alkalmazottakat (akik bárhogy nézzük, a hasznot termelik) már nem embernek hanem biorobotnak tartja és úgy is kezeli őket. Azt hiszem ez már az ember jellemétől függ főleg. Van olyan cég ahol a nehezebb időkben a tulaj is kiveszi a részét a nehézségekből - értelemszerűen azért kevésbé érinti mint az alkalmazottat. Van ahol a válságra hivatkozva csökkentik a béreket, de az új luxus kocsira még telik a bevételből.

Jenő_bácsi 2011.11.23. 08:24:26

Vezessük vissza a rokantnyugdíjasokat a munkaerőpiacra! Tárt karokkal várják az erőforráshiányos vállalatok az ötven év feletti dolgozókat. Különösképpen a csökkent munkaképességűeket, problémásakat!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.23. 08:28:29

Itt sem említi senki, hogy a rokkantnyugdíjasoknak 3 kategóriája van.

Pernahajder Viktor 2011.11.23. 08:30:05

@emxem: kicsit olyan ez mint a közlekedés. Ha normálisan közlekedve akarsz eljutni valahova, akkor sokkal több időbe telik-hátrányba kerülsz-, mintha felvennéd a kesztyűt és magad is "állattá" válva hajtanál.

Jenő_bácsi 2011.11.23. 08:41:55

Gumicsont ez is a népnek, kell valami bűnbak, amin elmorgolódhatnak, addig is lehet halászgatni a zavarosban

nu pagagyí 2011.11.23. 08:43:23

@Arbet: Te hány munkahelyet teremtettél? Valószínűleg, az a probléma, hogy aki "dolgozik" és itt főleg a túlduzzasztott közszférára gondolok, az is megfelelő ellenérték nélkül él bele a vakvilágba. A Fidesz zseniális politikája az, hogy állami alattvalók tömegével duzzasztja az egyre kisebb kenyeret nyújtó versenyszféra rovására, az eltartandó tömeget. Az adófizetők pénze szakértelem helyett, a politikai hűség honorálására és kontraszelekcióra folyik el. A magukat uralkodó osztálynak kinevezett körön kívül rekedteknek, sajnos csak az adóforintjukból megvásárolt Kerényi képek jutnak, azt nézegethetik.

magyar ember teli szájjal 2011.11.23. 08:49:06

Remélem arra nem jönnek rá hogy ha duplája lenne mindenki fizetése és fele akkorák az árak mint most, akkor négyszer annyit tudnánk vásárolni. Mert amint felfedezik ezt az összefüggést, megdöglünk mind.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.23. 08:57:41

Furcsa, hogy változnak a netes kollektív álláspontok. A 2010-es választás előtt 100-ból 95 komment hatalmas hanggal követelte a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát, a nyugdíjak csökkentését, a hajléktalanok kitakarítását - ezek az emberek most hol vannak? A kollektív tudat hirtelen ráébredt, hogy ezek mégis mind csak áldozatok, nem vethetjük ki őket magunk közül.

sfi 2011.11.23. 09:00:41

@emxem: Aztán a forradalmárokból lesznek a későbbi elnyomók, és kezdődik minden elölről. Az emberi kiszolgáltatottság meg azért jó, mert kénytelenek vagyunk együttműködni. Akkor is jó, ha egyébként nem tesszük, mert legalább egy darabig visszatartó erő attól, hogy a másik embert semmibe vegyük.

Crocuta 2011.11.23. 09:04:17

Újabb lufi a FIDESZ kommunikáció vurstijából...
Szinte nincs olyan hónap, hogy ne dobnának be valakit / valakiket, mint aktuálisan utálandó, minden baj eredendő forrásaként kinevezett csoportot.
Volt itt már népnyúzó bank, idő előtti nyugdíjas tűzoltó, stb... Most a rokkantnyugdíjasok vannak terítéken, mint üldözendők. Gratulálok azoknak, akik önfeledten csaholnak. Csak azt felejtjük el, Hölgyeim és Uraim, hogy a munka világába visszaterelés előtt talán munkahelyeket is kellene teremteni, ahogy az ígérve volt... Meg sok minden más is...
És mielőtt szarjak sünt, csak mondom, hogy nem a vásárolt rokkantságot védem...

Kivlov 2011.11.23. 09:05:13

@magyar ember teli szájjal:
Pedig erre is rájöhetnének végre. Hogy kb minden gond forrása az irreálisan alacsony éhbérek.

Amúgy a rokikkal valamit kezdeni kell, ahogy a nyugikkal is. Mert a jelenlegi viszonyok szerint az ország ezt nem bírja, és a jövőben még kevésbé fogja bírni.
Azaz vagy mindannyiuknak adunk továbbra is, csak kevesebbet. Vagy nem adunk mindannyiuknak közpénzből, és akkor a többire jutni fog.

Kivlov 2011.11.23. 09:06:05

@Modor Tibi:
Pedig ezeket kéne meglépni...

reccs 2011.11.23. 09:06:22

Ugyan, marhaság az egész, figyelemelterelés. Ellenségképgenerálás. Másfél éve is ezt mondták, a felülvizsgálatok még el sem kezdődtek. Szerintem nem is fognak, ők is tudják, hogy nincs meló ezeknek az embereknek, főleg nem most. A rendőröknél se történt semmi.

passaran 2011.11.23. 09:09:31

@sfi: Igen. Ebből a szempontból nézve egyetértek veled!

Főmoderátor 2011.11.23. 09:09:44

"Ha ugyanis én vállalkozó vagyok, akkor a munkára jelentkező hajdani rokkantnyugdíjasról két dolgot feltételezek: vagy nyomorék, azaz nem teljes értékű munkaerő, vagy csaló, azaz nem teljes értékű munkaerő. De, hogy munkát nem adok neki, abban biztos lehet."

Gratulálok.
Egyetlen kívánsága lehet csak normális embernek ezek után: te magad tapasztald meg, hogy hogyan élnek ők.

passaran 2011.11.23. 09:21:30

@Kivlov: "Mert a jelenlegi viszonyok szerint az ország ezt nem bírja, és a jövőben még kevésbé fogja bírni." Bocsáss meg, de ez egy elég szar demagóg duma csak!
Ugyanis addig amíg olyan pénz elherdálás van a kormánykörökben mint most, addig nekem ne jöjjön senki azzal, hogy nem bírja az ország é snincs rá pénz!!! Pár apró példa a herdálásra, amik összességében csak cseppek a költségvetésben, de mégis ordítóan képmutatóak miközben a gazdasági nehézségeket ecsetelik a fideszesek. 20 millió festményekre, 2,5 millió zongorára, 9 millió szőnyegekre paja bácsinak, havi 1 millió tanácsadásért Ferge Zsuzsának (és még sok-sok havi 1-2 milliós tanácsadó van a brancsból!), és még lehetne sorolni bőven az ilyen kis pár milliós tételeket AMIK KIDERÜLTEK! A foci stadionokra szánt milliárdokról nem is beszélve! Ezzel kapcsolatban 1 kérdés: miért akar az állam, közpénzből!!! 20-30 milliárdért stadiont építeni egy magán tulajdonú debreceni labdarúgó klub részére???? Költői kérdés, a választ mindenki tudja :(
Demagóg vagyok? Lehet.

Rasid al-Maghribi (törölt) 2011.11.23. 09:36:26

@Lázár te igazi szarházi vagy!:

Én is 54 éves vagyok, fáradékony, és depressziós. Viszont a jelenlegi állás szerint még 11 évet kell dolgoznom (tutibiztos, hogy ennyi idő alatt fölemelik még kétszer a korhatárt), feltéve, ha megérem. Addig termelem apádnak (is) a rokkantnyugdíjra valót.
Add át neki üdvözletemet.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.11.23. 09:42:25

Magyarok, polgárok ÉBRESZTŐ!

Megszűnik a 4 napos autópályadíj, lealázzák, tönkre teszik a rokkantnyugdíjasokat, 350 lesz az euró, 500 a dízel....stb..stb..!

És a ti hősötök, ez egyik szarházi:

Most is rosszul szerepelt Matolcsy az FT rangsorában

A Financial Times idén is összeállította az Európai Unió 19 legnagyobb országa pénzügyminisztereinek rangsorát. A Magyarországot képviselő Matolcsy György akárcsak tavaly, most is a 17. helyen végzett, csak az olasz és a görög pénzügyminiszter szerepelt rosszabbul. A három szempont alapján vizsgáló listán a svéd Anders Borg lett az első, a német Wolfgang Schauble a második helyre került.

Jenő_bácsi 2011.11.23. 09:48:12

@Rasid al-Maghribi: Nem csak a rokkantnyugdíjasoknak termelsz, hanem az Audikban és hasonló népautókban terpeszkedő, havi pár millióból tengődő, produktív munkát még soha nem végző, ide-oda mutogató funkcionáriusoknak. Legyenek akármilyen oldaliak. Viszont igaz, a nyuggereket kellemesebb ( és veszélytelenebb ) rugdalni.

Kivlov 2011.11.23. 09:49:03

@emxem:
Az a stadion (is) 10 évet késett.
Miért épít pl az állam utat amgánemberek számára? lóf*szért. Ez a demagóg duma.
És nincs rá pénz, mert ha lenne akkor nem lenne évek óta veszteséges a nyugdíjkassza meg az államháztartás. ennyi. nincs több kérdésem.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.11.23. 09:57:32

@sfi: Igen, ez így van. Nem is lesznek ezek önállóan életképesek. Erre utaltam azzal, hogy nem tudnak majd 1-1 lakásban egyedül élni az emberek. Sőt, ketten se. Elmennek falura és ott közösségek lesznek, jóval alacsonyabb életszinvonalon és többet dolgozva mint ma.
Az más kérdés, hogy szerintem sok embernek ez hasznára válik majd. :)

A rabszolgaság azonban lehet, hogy elkerülhető lesz. De ez már más téma.

passaran 2011.11.23. 10:04:45

@Kivlov: A közutat mindenki használhatja és nem magáncélokat szolgál! A magán tulajdonú foci csapat stadionja viszont nem ilyen.
HA annyira jó lenne a csapat és annyi rajongója van, akkor saját pénzből ill. befeketetőkkel együtt építhetne magának stadiont annyiért amennyire pénze van - mint ahogy ezt a sokat szidott nyugati foci klubok is teszik.

Kivlov 2011.11.23. 10:06:20

@emxem:
Az újpesti stadiont is az állam építette. Most is az államé. az úttest csak bérli...

anyu 2011.11.23. 10:08:26

@Ilona 79: Igazad van, hacsak nem az agya sérült, szerintem mindneki tud(na) dolgozni, mármint csinálni valami hasznosat. Van egy fél oldalára bénult kollégám, aki az ép kezével meg az ép agyával ugynaolyan értékü munkát végez mint én , épp csak egy kicsit lassabban, de ehhez meg kell teremteni a lehetőséget, hogy bejusson melóba, esetleg átképzés kell, megfelelő munkaasztal stb

Sajnos pont ezen a téren vagyunk a bányászbéka segge alatt.

reccs 2011.11.23. 10:09:35

@emxem: Hegedűs Zsuzsa.
Ferge Zsuzsa ért is hozzá, az kizáró indok narancséknál.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.11.23. 10:16:17

@Ilona 79:
Egy szívműtét, két gerincsérv és két lágyéksérv miatt van leszázalékolva apám.

POfátlan, szarházi és jellemtelen dolog itt is visszamenőleg törvényt alkotni és alkalmazni!

A bérenc és megfizetett fideszes orvosoknak persze majd produkálni kell, hogy minél több rokit hozzanak vissza a munkába?? így a gonosz törpének megint igaza legyen.

Minden saját szarra szórja a pénzt ez a csürhe, (pl. Lázár fizetésemelésre is, Kerényi festmények, utca átnevezések, MOL, Rába részvények)de munkahelyeket nem teremt.

ORBÁN BANDA TAKARODJ!

szivatnakanyám 2011.11.23. 10:17:01

@emxem: De milyen jó a kormány kommunikációja!
2015-ig 220milliárd megtakarítás a 200e rokkantakon,mert ugye eltörlik a III.tipusut.

Ez hogy is nézki ? Havi kb. 22.916FT/ fő

passaran 2011.11.23. 10:23:22

@reccs: Igen, igazad van. Elnézést a tévedésért!!! Hegedűs Zsuzsa kap havi 1 millát. "érdekes" adatok vannak ebben a cikkben: hirek.msn.mainap.hu/itthon/ok-adnak-tanacsot-orbaneknak-3549/
Még a volt fidesz pártigazgató és az első fidesz kormány államtitkára, Várhegyi is kap pár milliót évente akit jogerősen elítéltek hűtlen kezelés miatt.

anyu 2011.11.23. 10:26:46

@Lázár az igazi szarjankó!: Nézd abban igaza van, hogy apád egy iskolázott, müvelt okos ember, ha megoldanák, hogy otthon akár a karosszékből tudjon valamilyen szellemi munkát végezni, amihez adnának laptopot, internetet stb biztos örömmel végezné napi X órában, nem ?

Épp csak az a baj, hogy az állam nem tezs egy lépést sem ennek érdekében, nem segiti a rokkantakat, nem segit munkahelyeket teremteni nekik, igy teljes képtelenség elvárni, hogy dolgozzanak.,

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.23. 10:31:41

"És most jön a lényeg. Nevezetesen az, hogy ezeknek az embereknek a munkájára ma sem tart igényt a magyar rögvalóság."
Ez azért ebben a formában nem igaz! Sokat cikkeztek, hogy rokkant nyugdíja bányászok Spanyolországi bányákban még vígan dolgoztak, miközben itthonról kiutáltatták a rokkant nyugdíjukat. Nagyon sokan visszaélnek a túl laza szabályozással. Mutyiországban ez a divat...

Édy, aki Endre 2011.11.23. 10:39:21

@Lázár az igazi szarjankó!:

Ugye, te sem olvastad végig azokat a cikkeket, amelyek a témáról szólnak?

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 10:43:39

@Kivlov: latom te is aktivizalod magad comrade...

Liliom08 2011.11.23. 10:43:47

Alapjában véve nem sokakkal értek egyet... Véleményem szerint nem megoldható ma, hogy a betegek ellátását és a nyugdíjakat és még a rokkant segélyeket is azon néhány ember termelje meg, akik még hajlandóak dolgozni. Azok a cégek fizessenek még többet, akiktől a munkavállalók a fizut remélik. Aki szívritmuszavaros, az tud íróasztalnál dolgozni, pl archiválni. Akinek olyan a baja, hogy tényleg nem tud, annak kell a segítség. Nagyim 2 storke után sem depizett be,vagyis igen, de abból kihúztuk, ment és csinálta, amihez értett: kapált! 75 évesen. Nálunk két nyugdíjas korú is dolgozik... Aki meg fiatal és semmije nincs, az menjen a fenébe, úgyse lesz már semmije. Se nyugdíja, se lakása, ellenben egész életében dolgozhat más helyett is. A szomszédom életében fél évet nem dolgozott, de 45 évesen már 60e rokkantnyugdíjat kapott... Nesze neked igazság.

hegyilany 2011.11.23. 10:44:05

@bloggerman77: Szövegérteés!
Aki tényleg rokkant, azt nem akarják visszaterelni, csak a kamurokikat. Az SM-es építész rokkantsági jogosultságát tuti nem veszíti el.

Azt viszont sosem fogom megérteni, hogy a lájtos (és fegyelmezetlen) cukorbeteg apósom mi a fenére kap rokinyugdíjat tíz éve...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 10:44:35

@TrueY: ...Spanyolország mióta tartozik hozzánk? Ugyanis az általad idézett szöveg arról szól, hogy a "magyar rögvalóság" nem tart igényt a munkájukra!

Tojglius 2011.11.23. 10:45:52

GYK tisztázzuk az alaphelyzetet:
Aki csalással leszázalékoltatja magát az LOP és CSAL tehát börtönben a helye... Neki is és annak az orvosnak is aki megtette!

Minden más - amit a blogíró is magyaráz - csak maszlag, körítés és mellébeszélés amivel magunkat áltatjuk...

Qrvára unalmas, hogy ebben az országban a közös kalapból mindenki csak kivenni akar, de beletenni senki... Mindenkinek jár a nyugdíj, családi pótlék, a segély, az ingyenes orvos, a közvilágítás meg minden, de természetesen ezért se dolgozni se adót fizetni nem kell senkinek....

Azon csodálkozom, hogy még talpon van ez az ország... :(((

Kivlov 2011.11.23. 10:48:13

@Tojglius:
Nyugi, nem sokat kell már várni az örök igazságra: "járni jár, csak nem jut."
Pláne, ha a legkisebb változtatás ellen is egyből tiltakozik a sok szolidaritási bajnok...

Bruhahahahihihi 2011.11.23. 10:50:09

Nyílt levél a Nemzeti Szarjankónak!:

Te Nemzeti Betegség, te Magyarország Tumora!

Nem merj senkit a nyugdíjasok közül NEMZETI INZULTÁLNI !!! (ez molesztálás)
Már senki nem hisz Neked se és a bandádnak se....
Hiába próbálod a nyugdíjasok seggét nyalni. A nyugdíjasok tudják az igazságot.....visszamenőleg 1 százalék járna és nem fél százalék. Azonkívül matematikából olyan hülye vagy mint a bandzsa Matolcsy, mert százalékot összeadni NEM LEHET!!!!!! A 4.2 " megörző faszságod is hazugság!!!! Tudjuk jól... NE KAMUZZ A NYUGDÍJASOKNAK!!!!!,
Én elhiszem, hogy be vagy szarva, hogy itt választás sem lesz, hanem sima SZÁMONKÉRÉS!---de ezért nem kell tovább hazudnod!
Hiteltelen vagy, mint az odaültetett ALÁÍRÓD" is. ( Az MSZMP -s Astoria Szálló ig. helyettes elvtárs ) .....aki már meg "Nemzeti Inzultálta",.... nyugdíjaokat nyugdíj ügyben..és ezután ELLOPTÁTOK A MAGÁNNYUGDÍJAT...ezért is felelni fogtok....!!!!!

Tudjuk, hogy ezzel a Nemzeti Inzultációval valamelyik Fidesz seggnyaló nagyot kaszál az adófizetők pénzén....de a nyugdíjasok már csak leköpik a képed és dühöngenek, ha Nemzeti Inzultálód őket a nagy Kamu dumával.
Vannak még 600 ezren seggnyalóid...oszt jó napot. Igyekezni kell még jobban nyalni a határon túliak seggét, mert még a hazug választási törvénnyel sem lenne meg az elegendő szavazatod!!!!!! Ez a választási törvény nem a Magyar Népé, hanem a Fideszé----ezt és mindent visszaváltoztat a NÉP ..és leszarja a 2/3 os " törvény tákolmányokat!!!!! Majd ,meglátod!
( persze már most jobb ha tudod, NEM LESZ 2014- BEN VÁLASZTÁS !!!!!.......)
Sokkal előbb lesz " pucolás":)))

Rwindx 2011.11.23. 10:50:21

@mendson:
A képletesség mond neked valamit? Már a szarmerés kapcsán.

dean23 2011.11.23. 10:52:16

Sajnos én személyesen ismerek egy olyan illetőt aki netto 140 ezres fizetéssel, heti 38 órás irodai munkával rokkantosította magát 50 éves kora előtt, mert büdös volt neki a munka! Abból a 38 órából kb. 20-at internetezéssel töltött. A pofám leszakadt mikor megtudtam!

Rwindx 2011.11.23. 10:54:54

@sfi:
Nem hiszem hogy ez alapján kellene eldönteni hogy érdemes-e felmérni-e vagy sem. Nyilván vannak akik jobban tisztában vannak azzal hogy mennyi kamu rokkant lehet és ez alapján becsültek egy számot, amit alapján a politikusok mondtak egy, másik, de jobban hangzó számot.
Egyébként a nemzetközi statisztikákat figyelembe valószínűleg a 100.000fővel még alá is becsülték a kamurokkantakat.
Egy példa: az 5 millós Szlovákiában 35.000 körül van a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma, és azt is sokkalják.

Liliom08 2011.11.23. 10:55:50

@dean23: Remekül hangzik :( Pont az ilyenek miatt fogom magam és megyek inkább külföldre azt hiszem... Egyre jobban utálok itt élni(?)...

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 10:56:29

@Modor Tibi: latom Tibikem te Kivlovot, Hörömpölöt, Viktust meg engem semmibe veszel....

pedig elmondhatom azt hiszem legtobbunk nem szivleli Vetyust

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 10:57:15

@Kivlov: "Amúgy a rokikkal valamit kezdeni kell, ahogy a nyugikkal is. Mert a jelenlegi viszonyok szerint az ország ezt nem bírja, és a jövőben még kevésbé fogja bírni."

a nyugikkal kapcsolatban irtam

innye 2011.11.23. 11:00:47

"Ha ugyanis én vállalkozó vagyok, akkor a munkára jelentkező hajdani rokkantnyugdíjasról két dolgot feltételezek: vagy nyomorék, azaz nem teljes értékű munkaerő, vagy csaló, azaz nem teljes értékű munkaerő. De, hogy munkát nem adok neki, abban biztos lehet."

gyökér, de nagyot fogsz te még szopni emiatt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.23. 11:02:00

@butus: "...Spanyolország mióta tartozik hozzánk? Ugyanis az általad idézett szöveg arról szól, hogy a "magyar rögvalóság" nem tart igényt a munkájukra!"
Annyiban tartozik ide, hogy ezek a bányászok nyilvánvalójan csaltak a rokkant nyugdíjjal! Ezért is érdemes szigorítani a szabályokat és felülvizsgálni a fennállást! Én visszamenőlegesen is vizsgálnám! A csalók fizessenek!

altimus 2011.11.23. 11:03:38

- a tablazat szerint a rokkantnyugdijasok kb fele korhatar feletti, vagyis nekik oregsegi nyugdijat kellene adni. ezzel szamolva a kormanyzati okoskodas szerint a gdp maris nem 10, hanem csak 5%-al none, ha a korhatar alatti rokkantnyugdijasok mindegyike talalna munkat

- ez nyilvan illuzio, egyreszt mert egyreszuk nem munkakepes, masreszuk ha megszakad se fog munkat talalni. ennek alapjan felezzuk meg az 5%-ot, es legyen az 2.5%

- realisan, ha minden jol megy, ennyit lehetne itt keresni.

ezzel szemben a magyar szurke/fekete gazdasagot, mertekado becslesek, kb a GDP 1/3-ra teszik. nem inkabb ebbol kellene valamennyit kifeheriteni?

ha a kormany semmit nem csinalt volna negy evig, maradt volna a bajnai vonalnal es megprobalt volna evente 2%-ot kifeheriteni akkor 4 ev alatt a GDP-t 10%-al tudta volna novelni, ami az allamadossagot kapasbol lenyomta volna 10%-al.

biztos van partizezer csalo a rokkantnyugdijasok kozott, ezeket jogos kiszurni es elvenni toluk a rokkantnyugdijat. de a maradek visszavezetese a munkaban joreszt illuzio.

Kivlov 2011.11.23. 11:04:01

@SvenH.:
Kell is, mert a mostani szitu max összeomláshoz vezethet.

passaran 2011.11.23. 11:05:23

@Kivlov: "Pláne, ha a legkisebb változtatás ellen is egyből tiltakozik a sok szolidaritási bajnok... "

Óóóó... azok a régi szép idők, amikro a 300 Ft-os vizitdíj kapcsán nemzethalált, népnyúzást stb. vízionált a komplett fidesz tábor és tüzet okádott azokra a mocskos népnyúzó komcsikra és még népszavazás is volt a vizitdíj ellen! A népszavazás csak akkor volt rettentően fontos - ma már gyakorlatilag nem lehet népszavazást kezdeményezni semmilyen témában, csak amit a kormány akar. Ja... igy működik a narancsdemokrácia?

Liliom08 2011.11.23. 11:06:07

@TrueY: És miből fizettetnél velük? Valószínűleg max a ház lehet a nevükön más meg nem. Azt úgysem veszik el tőlük. A nyugdíjjukból pedig nem vehetnek el csak max X%-t... Sosem fogsz rajtuk semmit behajtani, mert csalni tudnak, és erre már biztosan gondoltak.

Tojglius 2011.11.23. 11:07:32

@altimus:

Nem az a lényeg, hogy mennyi talál munkát, mert lexarom... Aki valódi rokkant azt sajnálom, de aki csal az nem érdekel az se ha éhendöglik, mert csak árt az országnak...

Az a lényeg, hogy nem a becsületes adófizetőktől lopja el a pénzt a megélhetésére ha visszavonják a csalással megszerzett jogosultságát!!!!!!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 11:10:10

@TrueY: nem arról volt szó, hogy a csalók ne fizessenek, vagy, hogy ne építsék le őket. Ezzel szerintem mindenki egyetért. Arról volt szó, hogy Magyarországon nincs lehetőségük elhelyezkedni! Erre pedig az nem példa, hogy Spanyolországban el tudtak helyezkedni.

Etniez 2011.11.23. 11:10:59

Ezaz. Úgy sincs munkahely, öntsünk még százezer munkanélkülit a piacra, had nyomják lejjebb a munkabéreket.

Kakimaki0123456789 2011.11.23. 11:11:45

Az gondolom meg senkinek sem jutott eszebe hogy MUNKALTATOI KEDVEZMENYEKKEL lehet csak es kizarolag munkahelyet teremteni a meg munkakepes, de jelenleg nem foglalkoztatott embereknek???
Rokkant, noi, roma, korabban tartos munkanelkuli foglalkoztatott utan ne kelljen fizetni jarulekokat; sot be kell vezetni egy pozitiv diszkriominacios adot ha egy ceg _nem_ alkalmaz ezekol a csoportokbol senkit (agzati kivetelekkel pld komuvesnek nem kell se noi se rokkant segedet felvennie).

Tojglius 2011.11.23. 11:12:53

700ezer rokkant, átlag 50000ft/hó kifizetéssel:
35milliárt forint évente!

380ezer már nyugdíjkorosztály, őket felülvizsgálni csalóknél a szolgálati időből levonni a csalással szerzett időt, ezzel csökken a kifizetendő nyugdíj mértéke és már spórolsz az országnak mondjuk 5-10milliárdot!

320ezerből munkakorúból jó ha 100ezer valódi rokkant tehát 220ezertől elveszed azzal ismét spórolsz 11mrdot...

altimus 2011.11.23. 11:14:00

@Tojglius: igy van, objektiv merce es szures kell, es aki csalt attol a rokkantnyugdijat meg kell vonni. termeszetesen ezek az emberek azonnal at fognak menni a szocialis ellatorendszerbe es ott kell majd segelyezni oket. egyreszuk meg vissza fog menni dolgozni. de egyetertek, a dolog rendbetetele szukseges.

ami a kormanyzati kommunikacioban csusztatas az a 10%! mivel a rokkantnyugdijasok fele eleve korhatar feletti. szoval marad 5%, legyen ennek a 40%-a csalo, az 2%. talaljon ezek fele munkat, az 1%, a masik fele megy szocialis segelyre, az tovabb csokkenti az 1%-ot, mondjuk a felere.

vagyis ezzel a gdp-hez kepest _lofaszt_ lehet megtakaritani. lehet az embereket manipulalni a rokkantnyugdijasok ellen, de itt sok penzt nem fognak talalni.

a nagy fogas ott lenne ahol irtam. a szurke/fekete gazdasag kifeheritese, korrupcioellenes harc, kotelezo vagyonbevallas es vagyonosodasi vizsgalat ...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 11:14:35

@TrueY: ...egyébként az is tévedés, hogy ezek a bányászok csaltak. Ugyanis nem kérték ők a leszázalékolásukat! A bányák bezárásakor egyszerűen leszázalékolták őket. Így oldották meg a kérdést. Mármint a társadalom.

Tojglius 2011.11.23. 11:15:52

@Etniez:
ez nem százezer munkanélküli aki kikerül a piacra hanem százezer adócsaló aki egyébként dolgozik...

amúgy inkább nyomják lejjebb a munkabért semmint a nullára kapjon mindegyik havi fizetést...

gondolj bele, hogy 100ezer embernek adnak a Te adódból fizetést úgy, hogy te dolgozol, ők meg nem! Ha ők nem kapnak fizetést akkor tőled kevesebbet kell levonni...

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 11:15:55

@Tojglius: nyuszomuszo....
bolcsesznek teccik lennie?

700e * 50e * 12 = 700* 600 * e * e = 70 * 6 * e *e *e = 420 Mrd

uni1002 2011.11.23. 11:16:50

Akárhogy is csűrik csavarják, a rokkant is egy áldozata annak a rendszernek, amelyik 1,5 millió embert dobott az utcára. Nagyon kis részük szerzett munkát, a többi megpróbálta túlélni a nehéz időket.
Soha nem értettem, hogy ha a rokkantsági nyugdíjast ellenségnek kiáltják ki, akkor azt a határozatot hozó orvost, akinek a pecsétje van a papírján, 100-200 ezer forintért, azt miért nem veszik elő?
Emlékszem olyanra, hogy januárban még a repülőorvosi vizsgálaton totál megfelelt, mint torony karbantartó, nyáron a munkát kiszervezték, az illetőnek felmondtak, és máris hozta a rokkantsági papírt egy magánrendelőből...

Rwindx 2011.11.23. 11:18:41

@Tojglius:
Havi összeget számoltál, szorozd meg nyugodtan 12-vel hogy tényleg évre vonatkozó összeget kapjál.
Ja, és ha minden igaz az átlag rokkantnyugdíj 55.000 körül volt tavaly.

altimus 2011.11.23. 11:19:46

@Tojglius: szamitasod erosen tendenciozus, de meg igy se eri el a megtakaritas az 50milliard ft-ot eves szinten! ebbol persze le kellene vonni a szocialis segelyezest, mert azt se se gondolhatod komolyan, hogy felmillio embertol mindent elvennel. (a sajat erdekedben nem, mert akkor ez a felmillio ember agyoncsapna teged, es a gyerekeidet)

szoval lehet itt sporolni 20-25milliard ft-ot esetleg. ami sok, de mi ahhoz kepest amit egy-egy leminositessel veszitett az orszag. a mol paketten eddig annyit veszitett az allam amibol 5 evig! futna erre az extra kiadasra.

nem azt mondom, hogy ez nem kell, hanem azt, hogy nem erre kell koncentralni. ez csak hangulatkeltes, az emberekbe belesulykolni hogy emiatt szar nekik, es ez nem igaz. amiatt szar mert elszallt a forint, mert leminositettek az orszagot, mert nem jon be a toke, mert 2011 lesz az elso olyan ev a rendszervaltas ota amikor tobb toket vonnak ki az orszagbol, mint amennyit behoznak! es ez a nagy baj!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 11:20:11

@Tojglius: nem akarok még véletlenül sem védeni egyetlen csalót sem, de nem értem, hogy milyen csalással szerzett szolgálati időt akarsz levonni. Ugyanis a szolgálati idő, az a ténylegesen ledolgozott idővel azonos. Nincs benne leszázalékolt idő!

Rwindx 2011.11.23. 11:21:26

@altimus:
Tojglus rosszul számolt.

altimus 2011.11.23. 11:24:45

@butus: errol van szo.

- a magyar autopalyak tobbe kerultel km-re szamitva mint svajcban, ahol tobbszaz meteres oszlopokon all a palya. van olyan autopalya svajcban aminek 1 km-bol itthon a bp-szeged autopalyan 20-at kellene tudni epiteni, nem felet.

- a margit hid felujitasa tobbe kerult mint az usa-ban a colorado folyon egy 3x olyan hosszo, tobbszaz meter magasan ativelo hid teljes epitesi koltsege. miert? a ket kibaszott szobor, es partucat kandellaber miatt? ugyanmar.

mire van szukseg?

esszeru szabalyokra, jogi kornyezetre, szamonkeresre, szigorra, de nem terrorra. ...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 11:24:50

Mellékesen állítom, hogy a munkaképes dolgozó rétegnél nagyobb százalékban fordulnak elő csalók, mint a rokkant nyugdíjasok között. Csak ezeket adócsalóknak hívják, és sokkal nagyobb összegekről van szó!

Tojglius 2011.11.23. 11:26:35

Altimus:/Rwindx
Lehet, hogy a számítás nem pontos, de nekem magától az elvtől van hányinegerem! Ha csak egy csaló lenne azt is kiköttetném a főtérre...

Ez az ország egyszerűen még nem érdemli meg a demokráciát...

Persze megértem, hogy a regnáló kormányok nem mernek az ingyenebédhez nyúlni, mert akkor parasztlázadás lenne.... de qrvára meg kéne már ezta lusta bandát tanítani dolgozni a kajáért, mert beledöglünk és akkor nem marad semmi...

Butus: lehet, hogy rosszul tudom... bocs akkor...

kertesz 2011.11.23. 11:26:45

Hát.
Apám falujában gyakorlatilag mindenki rokkantnyugdíjas, a faluszéli szerencsétlentől a néhai "tanácselnökig". Mindenki. Tudták, hogy kinek kell fizetni ezért. Merthogy könnyen meg lehet szerezni, miért ne legyen egy kis extra pénz. Ellenőrzés semmi. Ugyanúgy kaszálnak, festik a házakat, mint eddig, szerencsétlen "rokkantak"

A másik a tényleges egészség-sérülés utáni visszatérés: Akinek infarktusa, gerincműtéte volt, máris hátradől: megvan a belépőjegy a rokisághoz. Ami ráadásul valós. Esze ágába' sincs visszatérni a munkához, vagy más, könnyebb munkát keresni...

Amíg nincs olyan környezet, ami kényszeríti az embereket a munkára, addig nem is fognak dolgozni. Nem lehet elvárni a felelős, etikus viselkedést. Sajnos, az tőlünk nyugatra is kényszer hatására alakult ki, és gyorsan elfelejtik, ha megérkeznek Magyarországra...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.23. 11:26:47

@altimus: ...no, és ahogy már leírtam az előzőekben, az adócsalók leleplezéséről. Abban van a jelentős pénz és nem a rokkantaknál.

anyu 2011.11.23. 11:29:13

Baleseti utókezelőben dolgoztam évekig, gyógytornászként.Volt egy metró-vezető férfi kb 35 éves, akinek eltört a kisujja. Csúnya nyilt törés volt, szennyezett, roncsolt és nem tudták teljesne rendbehozni. Valamennyi mozgás maradt benne, de merev maradt. Na ő le akarta százalékoltatni magát, persze elhajtották a francba. Viszonyt volt olyan jóember, aki a valamikori gödöllői gépgyárban dolgozott, szük helyekre szerelt be nemtudommiket és mivel 2 ujját randán elmetélte szalagfürésszel, azt a munkát tényleg nem tudta tovább végezni. Őt átképezhették volna valami olyna melóra amit ilyne kézzel is végezhet 30 évesen, ehelyett leszázalékolták. Rehabilitáció helyett volt a leszázalékolás.

Tojglius 2011.11.23. 11:29:53

@altimus:

"mire van szükség" szerintem:
arra, hogy az emberek megtanulják, hogy kötelességeik is vannak és nem csak jogaik...

amúgy meg sztem jobb egy hatékony diktatúra mint egy rossz demokrácia...

Rwindx 2011.11.23. 11:31:22

@Tojglius:
Igen az elvben igazad van, csak az összegeket már szemmel láthatóan próbálják bagatelizálni a számításaid alapján.

Az meg tökmindegy hogy hol vannak még csalók, arra nem lehet hivatkozni hogy ezeket a csalókat ne bántsák amíg máshol is vannak. Mert akkor majd azok is erre fognak hivatkozni és soha nem történik semmi.
Az összes csalást kezdjék el szankcionálni minél előbb!

2011.11.23. 11:35:36

Ez a szám, amit itt 700 ezerre taksálnak, az csak statisztikai blődség--azaz hazugság!
Ezt ugy lehet megcsinálni, hogy a korbetöltötteket
benne hagyom a" stat.kimutátusba". Igy aztán lehet itt orditozni, szidni a rokkantnyugdijasokat. De hogy a számuk pontosan mennyi, azt senki nem nem a tudja vagy nem akarja megmondani. Ugyanis számuk semmivel sem magasabb, mint a környező országokban, az átlagot tekintve..
Csak ott nem lopnak annyit a politikusok, haverjaik, barátaik és barátnőik és ők ezért tartanak előrébb..
De ennek az országnak nem a rokkantnyugdijasok a bajai, hanem a hülye, szarházi, ingyenélő politikusok és a semmittevő parlamenti képviselők.Á ne feledkezzünk meg a pártokról, akik mind a mai napig ---a nép, a zemberek nevében--lopnak, csalnak, hazudnak.Nincs itt kivétel.Szarházi, zsivány naplopó ez mind.
De ha az ország szarban van, lassan éhbérért fogunk dolgozni, a sok léhütő , ingyenélő képviselő vajon miért kap majd 700 ezres fizetést? Nem loptak még eleget?
Ők miért nem veszik ki részüket a sokat hangoztatott társadalmi szolidaritásból?

Na Lázár ezt magyarázd meg ha tudod!

Tojglius 2011.11.23. 11:37:32

Amúgymeg:

Minek dolgozzon ha a semmiért is közel annyi pénzt kap (legyen az segély vagy rokinyugdíj vagy bármilyen ingyenellátás) ráadásul nincs lebegő börtönbüntetés a feje felett?

Ez a rendszer hibája és nem azé aki visszaél vele... nem a romát kell szidni aki kapja a havi 100ezer segélyt és otthon vakaródzik, és nem a rokkantat aki nem is rokkant de kap havi 80ezret miközben feketézik....

Őket max elitélni lehet egyesével... de szidni a rendszert kell... kár, hogy a rendszert ugyanezek az emberek építik...

Amúgy az is nagyon komoly gond, hogy az ország jogrendszere a kiskapukra épül és az is, hogy nincs jogérvényesíthetőség....

HA a csaló tudná, hogy kaphat 3 hét alatt 5év börtönt a hamis rokipapírárt, a doki meg 10évet kaphatna ÉS meg is kapná aki lebukik, akkor nem mernék megcsinálni...

Utána persze el kéne jutni oda, hogy azt is felfogják, hogy "nem helyes"

Tojglius 2011.11.23. 11:38:57

@Rwindx: A szankcionálásban maximálisan egyetértünk! Azért teszi meg a kisember és a nagy is,mert mindent megúszunk a kiskapuk és mutyik országában...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.23. 11:38:58

Egy fotos dolgot mindeki elfelejt. A leginkább azokat akarják kiszórni a rokkantnyugdíj-rendszerből, akik valójában NEM ROKKANTAK.
Azok szimpla csalók.
Azok aztán mehetnek munkanélkülire, ahova akarnak, nem nekik fizetek adót, hanem a féllábúaknak. Akik viszont nyilván megérdemlik, velük semmi baj.

Amúgy a valódi rokkantak foglalkoztatása egész jól megy, mert ugye a cégek kapkodnak a kedevezmények miatt utánuk. És egy végtaghiányos ember is alkalmas sok mindenre, ez tapasztalat, melóhelyen van 1-2 tolószékes kollega. Természetesen nem fizikai munkára, de dolgoznak.

Rwindx 2011.11.23. 11:39:03

@jános515:
"De hogy a számuk pontosan mennyi, azt senki nem nem a tudja vagy nem akarja megmondani"

Te megnézted egyáltalán azt a diagramot? Mert ott figyel: 338.000fő

is 2011.11.23. 11:42:00

@Modor Tibi: hangember mindenki, de aztán valami kis erkölcs mégiscsak szorult a többségbe. 2010 előtt sajnos erkölcsileg nagyon mélyre süllyedt a közhangulat, ez repítette a FIDESZt oda, ahol van.

@poszt:azt még tegyük hozzá, hogy mivel a korhatár felettiek azok korhatár felettiek, tehát nyugdíjasok, ezért csak a 338 ezerrel lehet valamit kezdeni. ami egyébként láthatóan magától is fogy, ha lassan is. 5 év alatt (2005-2010) fogyott magától is 90 000-et, nyilván ugyanezt akarják elérni 2014-ig a természetes fogyással, aztán majd verik a mellüket, hogy ők csinálták. tiszta statisztikai manipuláció.

altimus 2011.11.23. 11:42:47

@Tojglius: igy van, szep es jo cel a rendcsinalas. en csak azt probaltam mondani, hogy pragmatikusan kell kormanyozni. sok szakerto mondja, hogy egy 4 eves ciklus alatt legfeljebb pl. a nagy ellatorendszerek egyiket lehet megreformalni, tobbet nem lehet egyszerre. egyszeruen nem megy.

a mostani kormany szobrot allit, elnevez, atnevez, levalt, kinevez, elvesz odaad ... kapkod ezerrel vegig semmi nincs csinalva, at semmi nincs goldolva. felpuhul minden (ez is fel fog), ellaposodik a nagy igyekezet. nincs erre energia, es nincs ehhez tarsadalmi tamogatottsag.

egyszerre egy dologra kellene koncentralni, szakertoi szinten megalapozottan.

**

amugy a tema felvezetoben eleg jol le van irva, hogy miert alakult ki ez a helyzet. mo a rendszervaltas idejen a kgst-ben cserelt lavort, vodorre, bartelezett es ebbol elt. a rendszervaltassal sokszazezer ember munkaja valt feleslegesse (kapun beluli munkanelkuliseg volt a kadar rendszerben).

kenya5 2011.11.23. 11:45:57

egyetértek a kormánnyal de eggy feltétellel:bekell vállalni ami angliában volt ha jól emlékszem az 1600-as években aki csavargó halálraitélni:) de ezt kiis kellene mondani nem sunyiskodni mert ezvan jelenleg nem?

kenya5 2011.11.23. 11:50:47

engem személyszerint a kettősség zavar:akicsal marad aki ténylegbeteg vivódik közdaz igazáért,ismerek lábatlanokat akiket felülvizsgálatra hivnak,szivműtötteket:)) kérdeztem ők meggyógyulnak valaha? azt mondják fellülkell vizsgálni mert hátha:) ja kinől a lába mi:)

kenya5 2011.11.23. 11:56:44

@ColT: nem védek senkit de a problémát abban látom sok féllábu,vagy mindkét láb hiány a melettis dolgoznak/dolgoznának csak munka kellene.Néhányhely van de sajnos kevés:(

Csicseri 2011.11.23. 12:06:31

Pár éve volt egy cikk, hogy egy kelet Mo-i roma faluban a 18 éven felüli lakosságból összesen 3 ember (!) volt, aki nem rokkantnyugdíjas. Na ők munkanélküliek voltak.
Azért álljon már meg a menet, nehogy ez egy elfogadható rendszer legyen, az ilyenek nem érdemelnek semmit.
Aki meg tényleg rászorul az kaphatna többet, ebből a pénzből, illetve azokat a cégeket kéne támogatni, akik vállalják h. csökkent munkaképességűeket alkalmaznak.

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 12:21:27

@altimus: "a mostani kormany szobrot allit, elnevez, atnevez, levalt, kinevez, elvesz odaad ... kapkod ezerrel vegig semmi nincs csinalva, at semmi nincs goldolva."

az mit szamit hogy egy szakertokbol allo csapat elnevezi pl. a Dalnoki Jenő utcat, ami regen Gyalu utca volt...
vagy talan jon valami nagypofaju aki szerint nem erdemli meg?
a kamu rokinyuggerek megcancaraszasat amugy konzekvensen csinaljak, csak a szepfiu megyo nem kezdte el a maga idejebe...

amugy a sok nagypofaju ellenzekinek fel kellene allnia hogy akkor legyen nyugodtan visszamenoleges es a 80+ -kat is kapjak el mert aki CSALT az jarulekot csalt, szamoljak ujra a nyugdijat
es ez viszont nagy penz is lenne!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.23. 12:25:29

@Liliom08: Hát akkor vegyék el azt a max X%-ot. Ez nálunk manapság lehet 98 is... :)

@butus: Át lehet képződni. Nem mondom, hogy könnyű. De meg sem próbálni, nem igazán jó... Akkor is csaltak, ha nem kérték! Legalább az orvos!

uni1002 2011.11.23. 12:28:57

@altimus:
"rendszervaltassal sokszazezer ember munkaja valt feleslegesse (kapun beluli munkanelkuliseg volt a kadar rendszerben)."
Ez egy marhaság.
Mindenkit kirúgtak, akár volt munkája, akár nem, a kapun belül.
Egyszerűen azért, mert szétverték az ipart, ledózerolták a gyárakat. Megszűnt a munkahely. A maradékot a privatizátorok vették meg bagóért. Mindegy volt, hogy eladható, vagy nem volt a terméke. Sok neves, a világban máig ismert magyar márka is volt közötte.
Sőt a jobbakat hamarabb, kapták szét, mert jobban értékesíthette az új "tulajdonos" a raktárkészletet.
A politikát végkép nem érdekelte a dolog, a parlamentben egyfolytában a demokráciáról szónokoltak, és közben tömködték a zsebüket a Kádári szocializmus romjaival.
Véletlenül láttam, hogy a fillérekért megvették a "lomnak" minősített terméket, a felszámolt gyárból, majd 4db M3-as csavar becsavarása után egy tételben eladták egy kis kft nevében az egészet sok millióért. Ezeknek a cuccoknak nagy része még sok helyen most is üzemel.
Bocs a kitérőért. Nem a kapun belüli munkanélküliség volt az oka az elbocsátásoknak.
Hanem a rombolás...

sfi 2011.11.23. 12:46:41

@Rwindx: Nem teljesen világos, hogy mire mondod, hogy szerinted nem ez alapján kellene eldönteni, hogy érdemes-e felmérni vagy sem. Az nem szerintem kérdés, hogy nem úgy kell neki fogni, hogy ennyi a keretszám és kész. Nem vitattam, hogy érdemes felülvizsgálatot csinálni. Csak azt vitatom, hogy itt látszat intézkedésen és a fűnyíró elven kívül érvényesülne bármilyen racionális szempont. Lehet bedobni a köztudatba számokat, hogy Szlovákia így meg úgy. Nem tudom, hogy abban a 35 000 főben mi van benne, vagy épp mi nincs. Nem tudom, hogy a szlovák és magyar egészségügy összehasonlításában van-e hasonló összefüggés. Nem tudom, hogy egyik vagy másik számban mennyiben van benne a baleseti rokkant, vagy épp a részleges rokkant. Azt sem tudom, hogy más források miért beszélnek 70 000 főről. Ezeket én mind nem tudom. Egyet tudok. Nem lehet előre keretet megállapítani ahhoz, hogy tényleges felülvizsgálatot folytassanak le. Ne a kerethez igazodjanak a felülvizsgálók, hanem első körben szűrjék ki a csalókat (ha vannak). Második körben a tapasztalataik alapján tegyenek javaslatot a rendszer átalakítására. Munkaügyi szakemberekkel karöltve vizsgálják meg, hogy milyen úton lehet visszavezetni a korlátozottan munkaképes embereket a munkába. Nem egyfajta bélyeggel ellátva őket a homlokukon csak visszadobni a semmibe. Aztán, ha mindez megvan, majd lehet mérleget vonni és megállapítani, hogy mennyit spóroltunk meg.

Teszt.Elek 2011.11.23. 12:49:02

@Kivlov:
"...nincs rá pénz, mert ha lenne akkor nem lenne évek óta veszteséges a nyugdíjkassza meg az államháztartás."

A nyugdíjkassza azért veszteséges, mert a rendszer úgy hibás, ahogyan van. A felosztó-kirovó rendszer lényege, hogy az aktív befizetők fizetik a nyugdíjas korúak nyugdíját. Ez akkor is neccesen tudna élhető nyugdíjat biztosítani, ha a mainál sokkal jobb arányban lennének a befizetők és a nyugdíjasok.. 2008-ban pl 3 millió nyugdíjas volt és rájuk jutott ~3.9 millió dolgozó adófizető. Látható tehát, hogy ha csak a normál bérek felét szeretnéd nyugdíjként adni, akkor is minden dolgozó bérének majdnem a 40%-át kéne elvenni és valaki másnak odaadni, minden további adóterhen FELÜL.

A fenti problémát valamelyest enyhítené a rokik visszaterelése a munkaerőpiacra, ám közel sem oldaná meg. (főleg, hogy nincs is hová visszatérjenek, nincs munkahely számukra)

Mi lenne a megoldás? Előtakarékosság, úgyis mint: öngondoskodás, más szóval: magán nyugdíjpénztárak.

Ezeknek a lényege, hogy nem más fizeti a nyugdíjadat, hanem te magad.. 40-50 év alatt minden hónapban félrerakod a fizud 20-30%-át, ami hosszútávú befektetésekkel fialtatva nyugdíjas korodra elegendő ahhoz, hogy az életedből akkor reálisan még hátralevő 20-25 éven keresztül egy tisztességes nyugdíjad legyen.

Nu de várjunk csak.. ilyen rendszer volt már itthon, ki lett kiáltva mint minden baj forrása, ami hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, akkor hogyan is van ez?

Hát úgy, hogy ez a rendszer sajnos nem igazán kompatibilis a másikkal.. tehát ha az ember ide fizeti a fizujának a 30%-át, akkor azt nem az állam kapja, tehát tovább nő a korábban emlegetett felosztáskor keletkező hiány amit valahonnan pótolnia kéne az államnak.

Ez azonban elkerülhetetlen, ha úgy akarod az átmenetet megoldani, hogy arra ne menjenek rá tömegesen emberi sorsok.. én ugyanis megtehetem, hogy az állami sarc mellett is fizessek manyup-ot, de a magyarok többsége ehhez nem keres eleget.

Megoldásként azt találták ki, hogy nem egyből dobják át egyik rendszerből a másikba a népet, ezzel egy betömhetetlen lyukat generálva a költségvetésben, hanem fokozatosan egyre nagyobb részt és feladatot kap majd a manyup a nyugdíjrendszerben. Ezért volt a 30-60 megosztás, tehát a járulék durván harmada ment a manyupnak, a maradék az államnak.

Így idővel, mire ezek a manyupos emberek nyugdíjas korba érnek, már kevesebbet kell az államnak fizetnie, hiszen a nyugdíj egy része előtakarékosságból jön.

Ezt az arányt ráadásul idővel fokozatosan el lehet tolni a manyup felé úgy, hogy a rendszer terhelése a kezelhető szinten belül maradjon.

Ment a dolog vagy 10 évet, majd jött a fidesz és úgy döntött, hogy jó nekünk a fenntarthatatlan állami rendszer ezért egy tollvonással visszacsinálta az egész addigi szenvedést, effektive a 2000-es évek elejére visszadobja az országot, és semmissé téve azt a 10 évet, amit már beleöltünk ennek a rendszernek a felépítésébe.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:10:13

@Teszt.Elek:

"Hát úgy, hogy ez a rendszer sajnos nem igazán kompatibilis a másikkal.."

Meg azzal sem egyértelműen kompatibilis - bár kétségtelenül életképesebb -, amelyet feljebb vagy szíves vázolni: "Ezeknek a lényege, hogy nem más fizeti a nyugdíjadat, hanem te magad.. 40-50 év alatt minden hónapban félrerakod a fizud 20-30%-át, ami hosszútávú befektetésekkel fialtatva nyugdíjas korodra elegendő ahhoz, hogy az életedből akkor reálisan még hátralevő 20-25 éven keresztül egy tisztességes nyugdíjad legyen."

Elvileg igen. A gyakorlatban?

sfi 2011.11.23. 13:12:24

@Rwindx: Ha beírod a gugliba a következőt: "rokkantsági nyugdíjasok száma Európai Unióban" (idéző jelek nélkül,
akkor az első találat egy tanulmányt fog adni az ONYF honlapjáról. Sajnos a linkje baromi hosszú, így azt itt mellőzném. Igaz, 2006-os adatok vannak benne, így pl. Szlovákia még nincs benne minden összehasonlításban. De az szépen látható, hogy Magyarország nagyjából a középmezőny felső részében van a rokkantsági ellátottak között az EU-ban mindenféle összehasonlításban. Toronymagasan Svédországban van a legtöbb rokkantnyugdíjas, míg a legkevesebb érdekes módon a mostanában pazarlóként nyilvántartott Görögországban van.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:18:18

@sfi:

Idézet a középmezőnyről: "Magyarországon a rokkantsági nyugdíjas ellátottak aránya a teljes népességen belül 4,49%, ennél NAGYOBB érték ÖT országban, KISEBB 20 országban van."

Középmezőny. Akár.

sfi 2011.11.23. 13:26:22

@Édy, aki Endre: Olvass tovább is az összefoglalónál. A közép mezőny felső részéről beszéltem. Középen ugyanis elég sokan vannak hasonló számokkal, kis eltérések vannak közöttük. A diagramokon jól látszik, hogy nagyságrendileg a középmezőny hasonló.

Etniez 2011.11.23. 13:26:47

@Tojglius: Én egy rokkantat ismerek személyesen, ő tényleg az. Mivel senki nem alkalmazza, kénytelen volt egyéni vállalkozást nyitni, hogy ne haljon éhen. Tisztességesen befizeti az adóját, alig marad pénze. Ha őt kizavarják a munkaerő piacra, mert valaki szerint munkaképes, akkor nem fog tudni megélni...
Nagyon beszűkült a látásmódod, szerinted minden 67%-os rokkant csaló...

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:28:48

@sfi:

A százméteres síkfutásnál is lehet az első és az utolsó között 10 századmásodperces különbség - ami picike -, mégsem állhat fel mindenki a dobogóra.

sfi 2011.11.23. 13:35:29

@Édy, aki Endre: Persze nézőpont kérdése is. Lehet úgy is nézni, hogy a magasak között van (ha pl. a legmagasabb és legalacsonyabb érték átlagát veszem középértéknek: 3,75%), de akkor sem beszélhetünk valami kiugróan magas értékről a mi 4,49%-unk esetén. Ennyivel lehet rosszabb az egészségi állapotunk is az átlagnál.

sfi 2011.11.23. 13:38:11

@Édy, aki Endre: Jó, a dobogón sem állunk. Annak tetején a meglehetősen jó egészségügyi ellátással büszkélkedő Svédország van. Másfélszer annyi rokkanttal, mint mi (a népesség arányában).

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:41:09

@sfi:

Az az érdekes, hogy amikor külföldi példákat kell hozni és azokat a helyi állapotokkal összehasonlítani, akkor egyes területeken ezek használata okés, más területeken meg kerülendő.

Miért? :)

Rwindx 2011.11.23. 13:43:20

@sfi:
Megnéztem a dokumentumot. A rokkantnyugdíjasok számát nem adják meg, meg nem is a népesség számához, hanem a nyugdíjasok számához adják meg az arányukat.

Ebből adódóan ha történetesen Görögországban alacsonyan lenne a nyugdíjbavonulási korfa, azt jelentené, hogy sok lenne a nyugdíjas ezért arányaiban a kevesebb a rokkantnyugdíjas.

Ugyanez fordítva, ha Svédországban magasan van a nyugdíjbavonulási korfa, akkor az alacsonyabb nyugdíjas létszám miatt magasabb rokkantnyugdíjas arány fog kijönni.

Ez mindazzal amit tudunk/sejtünk Görögországról és Svédországról némiképpen magyarázza azokat a számokat. Nem gondolod?

Kivlov 2011.11.23. 13:43:49

@Teszt.Elek:
Az öngondoskodás akkor lenne megoldás, ha az átlagbruttó nem 220E lenne, hanem minimum a duplája...
Amíg éhbérek vannak addig elég nehéz a jelenben eltartani magamat, az utódaimat, meg a nyugikat is. nem hiányzik még ehhez az is, hogy a jövőben is tartsak el valakit.

Rwindx 2011.11.23. 13:48:01

@Teszt.Elek:
"Mi lenne a megoldás? Előtakarékosság, úgyis mint: öngondoskodás, más szóval: magán nyugdíjpénztárak.

Ezeknek a lényege, hogy nem más fizeti a nyugdíjadat, hanem te magad.. 40-50 év alatt minden hónapban félrerakod a fizud 20-30%-át, ami hosszútávú befektetésekkel fialtatva nyugdíjas korodra elegendő ahhoz, hogy az életedből akkor reálisan még hátralevő 20-25 éven keresztül egy tisztességes nyugdíjad legyen.

Nu de várjunk csak.. ilyen rendszer volt már itthon, ki lett kiáltva mint minden baj forrása, ami hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, akkor hogyan is van ez?"

Nos az utolsó mondatod ott vérzik erősen hogy az mnyp az nem ilyen volt, hanem az önyp ilyen. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Az önyp-k meg továbbra is működnek.

sfi 2011.11.23. 13:48:02

@Rwindx: "Megnéztem a dokumentumot. A rokkantnyugdíjasok számát nem adják meg, meg nem is a népesség számához, hanem a nyugdíjasok számához adják meg az arányukat."

Akkor nem nézted meg a dokumentumot. A teljes népességhez viszonyított adatok is benne vannak. Én azokról beszéltem.

Rwindx 2011.11.23. 13:54:48

@sfi: Attól még megnéztem a dokumentumot, de nyilván nem olvasom át töviről hegyire az egészet.
Közben megvan, 24. ábra.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:54:50

@Rwindx:

"Megnéztem a dokumentumot. A rokkantnyugdíjasok számát nem adják meg, meg nem is a népesség számához, hanem a nyugdíjasok számához adják meg az arányukat."

Nem pontosan, ugyanis még azt is írják, hogy: "Magyarországon a rokkantsági nyugdíjas ellátottak aránya a teljes népességen belül 4,49%, ennél NAGYOBB érték ÖT országban, KISEBB 20 országban van."

Édy, aki Endre 2011.11.23. 13:57:00

@sfi:

Ilyenkor - más országokkal való példálózáskor - szoktak néhányan azzal (szerintük jogosan és logikusan) előhozakodni, hogy: Mit számít az nekünk, hogy másutt mi van? Mi itt élünk.

Állítólag ez nagyon frappáns szok' lenni.

Szerinted?

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.23. 13:59:47

@atlbilbaoo: Sajnálom, hogy rossz a szíved, de téged a fizikai munka alól mentettek fel és nem a munka alól. Én nem vagyok orvos, hogy megítéljem, mennyit bír a szív 20%-on, de aki visszaengedett az orvos volt. Szerintem úgy, ahogy kommentelni tudsz, dolgozni is tudnál, ahogy most én is teszem. Az nem lehet indok a te státuszodra, hogy más jogosulatlanul kapja, legfeljebb igazságtalanság.

Rwindx 2011.11.23. 14:03:48

@Édy, aki Endre:
Halló! a 19. ábrát néztem, nem a 24.-et!

sfi 2011.11.23. 14:06:01

@Rwindx: Oké, a lényeg, hogy megtaláltad.

Teszt.Elek 2011.11.23. 14:11:46

@Rwindx: Már megbocsáss, de:

az mnyp és az önyp között annyi a különbség, hogy az utóbbi önkéntes és a már adózott fizetésedet tolod oda (bár a befizetéseidet egy összeghatárig levonhatod az SZJA alapodból, az előbbi meg kötelező volt és a korábbi nyugdíjpénztári befizetéseid egy része ment oda.

A megtakarítás kezelésének a módja, illetve az elv ami mögötte volt pontosan ugyanaz mindkét esetben.

Nem mondom, hogy tökéletes volt a rendszer, mert voltak hibái, de legalább egy lépés volt a helyes irányba, elfelé attól, ami mindenki számára nyilvánvaló (talán csak a viktátort és a tegnaptólcsy-t kivéve), hogy tarthatatlan nem hosszú, de még közép távon is.

Az is egy ostoba propagandaszöveg amit sokat hallok, miszerint milyen antidemokratikus az a rendszer, amit kötelező választanod. Nos.. most is fizetem a nyugdíjjárulékot, csak jövőre ez már nem kötelezi semmire sem az államot az irányomban, értsd: a befizetésem egy egyszerű adóvá degradálódik, amivel úgy és azt csinál az állam és azt ad érte cserébe (vagy nem ad) amit akar.

A manyup befizetéseid egy követhető megtakarítást jelentettek, amiből egyértelműen láthattad, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz egy adott rendelkezésre álló felhalmozott tőkemennyiség mellett.

Most mi van? Semmi. Abban se lehetsz biztos, hogy 5 év múlva lesz még állami nyugdíj, nemhogy 30 év múlva, amikor pl én kerülnék oda, hogy igénybe vehessem azt a remek szolgáltatást, hiszen a befizetésedért cserébe semmi garancia nem jár se arra, hogy kapni fogsz, se arra, hogy mennyit fogsz kapni.

Igen, megérte kidobni a manyupokat, mert az ANNYIVAL rosszabb volt, mint ami most van, hogy csak na.

sfi 2011.11.23. 14:15:49

@Édy, aki Endre: Nem én hozakodtam elő Szlovákiával, csak erre reagáltam. Főleg, mikor rákeresve különböző források (értsd: valaki valahol mondta valami riportban) különböző értékeket adtak meg. Nem haszontalanok egyébként az összevetések, csak helyükön kell kezelni.

Egyébként számít, hogy másutt mi van. Különösen a közvetlen szomszédainkkal való összehasonlítás lehet érdekes, mert velük vagyunk igazából versenyhelyzetben. Nem Svédországgal meg Görögországgal. A szomszédainkhoz képest valamivel több az ellátottunk, de nem különösebben kirívóan. Leszámítva ebből Szlovéniát. De a csehekhez és a románokhoz kifejezetten hasonlóak vagyunk.

S még egyszer az eredeti felvetésem: nem egy keretszámhoz kell igazítani a tényeket, hanem felülvizsgálattal kiszűrni a csalókat (ha vannak), aztán megnézni mit tudunk azokkal kezdeni, akik korlátozottan munkaképesek. Aztán nem is beszélve arról, hogy mit tehetnénk az egészségüggyel, hogy kevesebb ember váljék rokkanttá.

sfi 2011.11.23. 14:20:15

@Valós Kilométer: "Sajnálom, hogy rossz a szíved, de téged a fizikai munka alól mentettek fel és nem a munka alól."

Ja. És ha egyébként súlyemelő volt egész életében, máshoz nem ért, akkor csak egyszerűen rúgjuk ki az ellátásból egyik napról a másikra.

"de aki visszaengedett az orvos volt."

Igen. Az az orvos, akinek megmondták, hogy mennyit kell kirakni az ellátásból. Ha aznap nem volt meg a kvóta, így járt.

Teszt.Elek 2011.11.23. 14:21:09

@Kivlov:
"Az öngondoskodás akkor lenne megoldás, ha az átlagbruttó nem 220E lenne, hanem minimum a duplája..."

Világ faszsága.. soha nem lesz az átlagbruttó a duplája, a te életedben biztosan nem, de a gyerekeidében se nagyon.. talán majd az unokáid megérik, ha még lesz akkor agyarország.

A jövőben magadatt kell eltartanod, tehát jobb ha már most megbarátkozol a gondolattal, mert amennyiben még több mint 20 éved van a nyugdíjas korig, akkor arra én a helyedben nem építenék, hogy majd a nyugdíjadból meg fogsz élni.. Ha most szar dolog nyugdíjasnak lenni, hát ez a jelenlegi rendszerrel idővel csak rosszabb lesz.

Siránkozhatsz jobbra, balra, hogy mennyire szar a rendszer, de a tény az tény marad: a mostani rendszernél a manyup jobban működött és legfőképp egy olyan rendszer volt, ami idővel megoldotta volna ezt a problémát.

Most borítékolom, hogy vissza fogják hozni a manyupokat és minden marad a régiben, csak éppen elcsesztünk tizenpár évet a folyamatból, így majd kezdhetjük az elejéről az egészet.

Rwindx 2011.11.23. 14:21:57

@Teszt.Elek:
"az mnyp és az önyp között annyi a különbség, hogy az utóbbi önkéntes és a már adózott fizetésedet tolod oda (bár a befizetéseidet egy összeghatárig levonhatod az SZJA alapodból, az előbbi meg kötelező volt és a korábbi nyugdíjpénztári befizetéseid egy része ment oda."

Így van. Továbbá hozzá kell tenni hogy a befizetések az aktuális nyugdíjak kifizetésére kellett költeni. Annak hiánya hitelfelvételre ösztönzi az államot. Múltkor egyik ezzel foglalkozó poszton megbecsültem (számadatok alapján) hogy a 3000mrd-s mnyp vagyon felhalmozásához kb 4000mrd-t nőtt az államadósság. Vajon ki fogja visszafizetni azt az államadósságot? Mi az adófizetők, pont ugyanazok akik "félretettek", akkor most mire is tettünk félre? És hova tűnt az a +1000 milliárd?
Na azért volt szar az a rendszer amit Bokrosék kitaláltak.
Ennél jobban nem fogok belemenni, mert már számtalanszor leírtam, de vedd úgy ez a véleményem.

Egyébként garanciát meg az mnyp-től sem kapsz, ugyanis mint kiderült több mnyp nem tudott hozamot felmutatni a 13 év alatt, mint pl Évgyűrűk (ezt azért jegyeztem meg, mert 7 évig odafizettem...), de volt több.
Garanciát ez esetben is csak attól az államtól kaptál volna akiben nem bízol hogy a tőkebefizetéseidet garantálja ha csődbe menne a pénztár.

Rwindx 2011.11.23. 14:23:52

@sfi:
Nem csak "valami riportban" mondták, tele van ezzel a net, közben találtam több adatot is a szlovák helyzetről. Most azt tudom mondani erősen ellentmondóak, így nyilván érvként részemről kiesett.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 14:25:50

@sfi:

"...hanem felülvizsgálattal kiszűrni a csalókat (ha vannak)..."

Minek kellett a zárójeleset feltételes módban odabiggyeszteni?

Naná, hogy vannak. Rengetegen.

Az ilyen zárójelezéssel csak sumákolni lehet.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 14:26:47

@sfi:

"És ha egyébként súlyemelő volt egész életében, máshoz nem ért..."

Istenkém, ha én ilyen légbőlkapott hülyeségekért 100 forintot kapnék darabonként, ha leírom, nem lottóznék. :)

Tojglius 2011.11.23. 14:33:13

@Etniez:
Nem azt mondtam, hogy minden 67%os rokkant csaló.... De azt igen, hogy egy tetemes részük sajnos az!

Nekem is van féllábú ismerősöm, dolgozik, szellemi munkát végez és nem panaszkodik, van fizikai dolgozó barátom akinek egy gép levitte egy ujját és valamiért nem a leszázalékolás jutott eszébe mint megoldás, hanem az, hogy olyan munkát végezzen ahol ez nem hátrány!

Ellenben láttam olyat aki 50%os VÉGLEGES rokkantságit kapott havi, a következő papírral:

Diagnózis: kóros túlsúly (dagadtdisznó)
Orvosi ok: túlzott kalóriabevitel (zabálás) (tehát nem hormonális)
Ez az "ember" havonta 120ezret kap azért, hogy otthon zabáljon a tévé előtt... akit ez nem háborít fel, azzal komoly gond van... és nem csak a dagi a gáz, hanem méggázabb a doki aki ezt 100-200ezerért "elintézte okosban"

sfi 2011.11.23. 14:34:15

@Rwindx: Nem vitattam. Én is láttam. Csak az volt a jellemzőjük, hogy riport- vagy vázlatszerű írásokban ellentmondásos számok hangzanak el.

sfi 2011.11.23. 14:37:32

@Édy, aki Endre: Hogy miért tettem zárójelbe? Azért, mert a számok és tények nélkül köztudatba dobott, az érzetekre ható dumákkal legalább annyira lehet sumákolni. Te például honnan tudod, hogy rengetegen vannak? Mert mondják, mert ez az érzet alakult ki benned? Hadd ne hagyatkozzak ilyesmire! Tények és számok, s főleg feljelentések tömegének híján hadd maradjon csak meg az ártatlanság vélelme a tömegeknek.

sfi 2011.11.23. 14:38:18

@Édy, aki Endre: Semmivel sem légből kapottabb, mint az, hogy "Naná, hogy vannak. Rengetegen.". :)

Teszt.Elek 2011.11.23. 14:41:30

@Rwindx:
Mr 7 évig oda fizettem:
1) Évgyűrűk.. aki nem egy nagy - lehetőleg multinacionális - banknál tartotta a manyup megtakarítását, az így járt. Inkább ne panaszkodjon, hogy mennyire nem volt neki hozama.. mert ha még a nagy bankokat is megviselte a gazdasági helyzet, akkor mit mondjunk a kicsikről.

Nekem úgy is volt reálhozamom a sokat ekézett OTP-nél, hogy pár éve a megtakaríátsom 35!!! százalékát elbukták. Értsd: év elején volt X forint, év végén még a befizetéseim után is volt X * 65% forint. Ennek ellenére mostanra megint pluszban voltak.

2) Államadósság: persze, jól hangzik, hogy a manyup miatt.. meg előző nyóc év is, tudjuk.. Akkor azt meséld el nekem, hogyan is van az, hogy a manyup einstand után drasztikusan csökkent egyet az államadósságunk (részben azt az adósságot foltozták be a manyup pénzekkel), majd mostanra ismét az akkori szinten (vagy felette) állunk adósságilag, tehát érdemben sikerült is visszatermelni azt az adósságot, amit ezzel voltak hivatottak megoldani.

Valahol léket kapott az a gyorsnaszád, csak nem vettük észre.

Az államadósság a szar, felelőtlen gazdaságpolitika eredménye. A nyugdíjrendszer veszteséges, de mindig is az volt, és mindig is az marad. Ezen nem tudsz változtatni, lásd a korábbi leírásom arról, hogy miként is működik a felosztó-kirovó rendszer. Amit tehetsz, hogy a veszteséges rendszert felszámolod és lecseréled egy fenntarthatóra. Ez nyilván többletköltségekkel jár, amit egy normális ország ki tudna gazdálkodni (nem könnyen, de ha egyszer kénytelenek vagyunk akkor kénytelenek vagyunk), azonban egy olyan országnak, amelyben a felelős politizálás a másik politikai oldal folyamatos ekézésében merül ki és ahol nincs egy igazán hiteles, értelmes, megbízható politikai erő.. nos egy olyan országban nem sok esély van rá.

Mégis:

Ha szerinted jobb az állami rendszer, mint a manyup volt, akkor kívánom neked, sok szeretettel, hogy azon a nyugdíjon tengődve kelljen majd öregkorodra valahogy meglenned. Vígasztaljon, hogy nem fogsz soká szenvedni, mert előbb éhen döglesz, minthogy az első télen megfagyhatnál.

Oh és végezetül: senkit nem érdekel, neked mennyire jó most.. ha te azt várod, hogy a te életed maga lesz a földi kánaán egyszer, akkor sajnálatosan el vagy tévedve. Örülj, ha a gyerekeidnek jobb lesz és ehhez bizony NEKED is fel kell majd vállanod, hogy most felülsz a szopórollerre, hogy nekik akkor ne kelljen már.

Azzal, ha így gondolkozol, nem a saját jövődet vágod el, mert az ebben az országban már a kilencvenes évek közepe óta nincs, hanem a gyerekeidét, meg az unokáidét.

Szomorú az, hogy ma magyarországon a hozzád hasonló rövidlátó, holnapnál tovább gondolkodni képtelen társadalmi réteg a többség, ők azok, akik a döntéseket hozzák.

Erről nem csak te tehetsz persze, hanem a körülmények is, ez azonban rajtam, rajtunk nem sokat segít, hogy az emberek önhibájukon kívül ostobák.

buta_lúd (törölt) 2011.11.23. 14:44:26

@Valós Kilométer: azért elég vicces, hogy a munkásságodra hivatkozol, miközben kommentelsz...ja, bocs, tudom: ebédidő meg minden

Édy, aki Endre 2011.11.23. 14:45:12

@sfi:

De. Légbőlkapottabb. A tiéd ugyanis feltételezi azt, hogy nincsenek (ld. szemantika), míg az enyém legfeljebb az arányaiban tévedhet.

Tojglius 2011.11.23. 14:48:03

@sfi: jó pap holtig tanul...

Aki AKAR az tud önellátó lenni... egy fizikai munkásnak ha tönkremegy a gerince még be tud ülni a postára boritékot szortírozni....

csak lássuk be, sokkal egyszerűbb ha ugyanannyi pénzért elég otthon ülni...

Sajnos mi lusta népség vagyunk és sajnos túlzottan megszoktuk, hogy bármekkora hülyeséget csinálunk, mindig lesz aki "megment" minket...

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.23. 14:48:07

@sfi: Nem egyik napról a másikra történik, mert már évek óta szó van erről, másrészt meg a felülvizsgálat sem egyik napról a másikra történik és a visszaállás sem.

Az ember többek között attól különbözik az állattól, hogy képes tanulni. A súlyemelők is és az idősebbek is.

Nem hiszem, hogy az orvosok kvóta alapján csinálják ezt. Ez abból is látszik, hogy nagyon alacsony a visszaküldések aránya. Sajnos nem találom a cikket, de az eddig adatok alapján (emlékeim szerint) 10% körüli az arány.

A 750000-ből csak 220000 embert vizsgálnak felül (ami 20000-30000 ember visszaállítását feltételezi). Így tömeges visszaállítás nem várható, inkább csak a dolgozó emberek igazságérzete javulhat.

Édy, aki Endre 2011.11.23. 14:49:01

@sfi:

Forrás: www.weborvos.hu/lapszemle/csak_gyanus_eseteket_vizsgaljak/181712/

Most te jössz azzal a forrásoddal, amelyikre hivatkozva a "ha" kezdetű szövegedet beírtad.

Ha van... Van. Tehát jöjj a magyarázattal.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.23. 14:50:51

@buta_lúd: Szerintem inkább szomorú, hogy más erre nem képes. Nem ezt dolgozom, de ahogyan ezt is tudom csinálni, úgy a munkára is képes vagyok (ahogy a másik panaszkodó kommentelő is az lenne).

Édy, aki Endre 2011.11.23. 14:55:15

A heveny orbánozóknak egy részlet (kiemeléssel) az mbeinfo.hu-ról: "A politikusok sokáig elnézték, olykor bátorították, hogy azok, akik a rendszerváltozás után az ipar összeomlása miatt utcára kerültek, rokkantnyugdíjasként találjanak menedéket; az erre a sorsra jutottak serege 2006–2007-re már csaknem 800 ezresre duzzadt, és közülük 450 ezren akkor még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Az idő tájt Nyugat-Európában a csökkent munkaképességűek 30-40 százaléka dolgozott, Magyarországon viszont csak a tíz százalékuk – mármint legálisan. A ROKKANTOSÍTÁS FELTÉTELEIT 2007-BEN A GYURCSÁNY-KORMÁNY KEZDTE SZIGORÍTANI, azóta a helyzet annyiban változott, hogy míg a kilencvenes években tízezer főből átlagosan 59-en nyilváníttatták magukat rokkanttá, mostanában 25-en teszik ezt – összegezte Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője."

Tojglius 2011.11.23. 14:57:05

@sfi: Az ártatlanság vélelme ma Magyarországon sajnos inkább a csalók mentsvára mint valódi és igazságos "joga" az átlagembernek!

Az a baj, hogy itthon:
Mindenki remekül ismeri és tudja a saját jogát és a másik kötelességeit! DE
Senki se tudja a saját kötelességeit és a mások jogait...

Tojglius 2011.11.23. 14:58:54

@Valós Kilométer:
"inkább csak a dolgozó emberek igazságérzete javulhat."

ezzel a mondattal nagyon "beleláttál", mert lássuk be EZ QURVÁRA FONTOS LENNE!!!!!!!!

sfi 2011.11.23. 15:13:32

@Tojglius: Fura információid vannak. Tartok tőle, hogy az általad vázolt munkakörhöz is kell orvosi alkalmasság. De ha nem, akkor sem vagyok biztos benne, hogy gerincsérüléssel lehet ülő munkát végezni. Meg úgy általában. Nem nekünk kell kitalálni innen, hogy kinek milyen munkát lehet szerintünk végezni. Én következetesen képviseltem azt az álláspontot itt, hogy változtassanak, de azt racionálisan és emberségesen tegyék. Ne egy keretszámhoz igazodjanak! Ne a gombhoz keressenek kabátot!

sfi 2011.11.23. 15:18:46

@Édy, aki Endre: Szép is lenne, ha nekem egy feltételezést kellene bizonygatnom, míg neked egy tényállításod magad döntötted meg, miszerint "rengetegen". Bár a "rengeteg" lehet képlékeny a mennyiség kifejezésére, de azért aligha megfelelő leírása annak az aránynak, amiben a százezrekhez viszonyul a 46. :)

sfi 2011.11.23. 15:21:43

@Valós Kilométer: "Nem hiszem, hogy az orvosok kvóta alapján csinálják ezt."

Mi az, hogy nem hiszed? Meg lett határozva egy keretszám. 100 000 fő.

"A kormány által benyújtott tervezet előirányzata szerint százezer rokkantnyugdíjas fog munkába állni hamarosan. "

Édy, aki Endre 2011.11.23. 15:23:28

@sfi:

A te feltételezésed azt vonja kétségbe, hogy lenne. De mivel van, teljesen hamis a feltételezésed. Az enyém - legfeljebb - arányaiban nem smakkolhat; bár azért kétségeim vannak.

Akárhonnan nézzük, bebuktad a feltételezésedet.

Nem baj, legközelebb jobban fog menni. És ha kipakolod a fészbúkra, még lájkolni is fogom. Módjával. :)

Rwindx 2011.11.23. 15:23:34

@Teszt.Elek:
Ugyan leírtam, hogy nem szándékozok jobban belemenni, de nem értem hogy az emberek miért kibaszott listák utánajárni infóknak károgás helyett, ahogy pl te.

"1) Évgyűrűk.. aki nem egy nagy - lehetőleg multinacionális - banknál tartotta a manyup megtakarítását, az így járt."

Szóval az mnyp aggódásod csak saját zsebed körül forog, nem rendszerszinten vizsgálod a dolgot. Kár mert akkor eleve többet láthatnál.
Egyébként én a másik 5 évben meg olyannál voltam aki hozamot termelt, de nem ez a lényeg, hanem az hogy nem hivatkozhatsz arra hogy az állam nem garantál semmit, míg az mnyp igen. Az egyetlen mnyp garancia mögött is az állam állt. Így sokan azt is meg fogják szívni.

"Államadósság: persze, jól hangzik, hogy a manyup miatt.. meg előző nyóc év is, tudjuk.. "
Nyócévezhetsz, de ezzel csak degradálod a vitát és magadat, nem a 8 évről van szó, hanem a rendszerről, ami szép lassan csőd szélére sodort minket. Mielőtt ezen a szálon folytatnánk javaslom részedről a cseh bevezetést áttekinteni. Persze csak a kézremegésed és habzó szád lenyugodott, és megy a józan gondolkodás. Nézz már rá a százalékokra, és hogy mivel kompenzálják az egészet, mivel az itteni támogatóinak és bevezetőnek nem annyi eszük hogy orrhosznyira előrelássanak, velük ellentétben.

"Akkor azt meséld el nekem..."
Itt megint csak a rendszerszintű szemlélet okozza hogy nem látod. kb 1500mrd-nyi állampapírt áthúztak, ezzel csökkent. Ellenben az adósság kb fele devizában van, akkor utána vess egy pillantást az EUR árfolyamra.

"Az államadósság a szar, felelőtlen gazdaságpolitika eredménye."
Részben, de ha egy mondattal el lehetne intézni, akkor ez nem egy szakma lenne.

"lásd a korábbi leírásom arról, hogy miként is működik a felosztó-kirovó rendszer."
Tökmindegy milyen a felosztó-kirovó rendszer. A lényege hogy át kell állni. Erről beszéljél hogyan oldanád meg államcsőd nélkül, ugyanis át kell állni hogy működhessen.

"Ha szerinted jobb az állami rendszer, mint a manyup volt..."
Jóbarát, én hol írtam ilyesmit? Én az általad bálványozott mnyp-re való átállás kezelhetetlen problémáiról írtam.

A többire meg csak annyit, hogy a fentiek után te írod azt hogy szűklátókörű vagyok, mivel tudom hogy ha az egyik zsebemből átteszem a másik pénzt attól nem leszek gazdagabb, te meg ujjonganál örömödben hogy pénz került a bal zsebedbe... :)

Tele vagy jóindulattal :) Gondolom így kívántok egymásnak a családban is minden szépet.

sfi 2011.11.23. 15:26:01

@Tojglius: Rizsa. Magyarországon alig ismerik az emberek a jogaikat. S ha ismerik is, a legtöbben nem bíznak abban, hogy érvényesíteni is képesek azokat. Ez nem jelenti azt, hogy egyébként a kötelességeiket nagyon teljesítenék. A jelenség, amit ezzel a butasággal próbálnak leírni, persze létezik. De a jelenség leírására pontosabb az, hogy az emberek önzők. Magyarországon ráadásul kirívóan individualisták.

sfi 2011.11.23. 15:29:05

@Édy, aki Endre: "A te feltételezésed azt vonja kétségbe, hogy lenne. De mivel van, teljesen hamis a feltételezésed."

Ugyan! A feltételezésemmel én is kényelmesen bújhatok amögé, hogy elhanyagolható, statisztikailag irreleváns. S ezzel én még közelebb is állok az ismert tényekhez. Te buktad be a "rengeteget". Bebeeee... ;)

Édy, aki Endre 2011.11.23. 15:29:49

@sfi:

Nem. Te nem.

Sajnos bebuktad.

Bebebeee... :)

Édy, aki Endre 2011.11.23. 15:35:41

@sfi:

Az említett "rengeteg" szóra egy forrás: "2009-ben a szakértők 89 042 rokkantnyugdíjas esedékes vizsgálatát végezték el, és 11629 emberről állapították meg, hogy nem jogosultak az ellátás folytatására." (index.hu/belfold/2011/06/08/korrupcio_nelkul_nem_menne_a_rokkantnyugdij-csalas/)

Tudom, hogy arrafelé még ez a szám sem rengeteg, legföljebb enyhén sok. De ez teljesen normális, hiszen abban a közegben a "hazudtunk" meg azt fejezi ki, hogy "nem fejtettük ki az igazság minden részletét." (index.hu/belfold/2011/06/08/korrupcio_nelkul_nem_menne_a_rokkantnyugdij-csalas/)

Szóval eddig az a helyzet, hogy te feltételezgetsz (a feltételezés arra utal, hogy talán nincsenek is ilyenek), én pedig hozom a forrásokat az ellenkezőjére, de ettől függetlenül ezeket te nem nagyon kívánod elolvasni. Minek is a kognitív disszonancia, nem? :)

Kivlov 2011.11.23. 15:39:52

@Teszt.Elek:
oké, tenne félre a mai dolgozó. cserébe csökkentsék le a bruttó adóit. másképp nem megy.

Tojglius 2011.11.23. 15:42:58

@sfi:
Kicsit cizelláltabban fogalmaztam meg az önzőséget mint Te.... ennyi a difi :-D

A gombhoz kabát dologban igazad van, de sztem a lényeg inkább itt az, hogy legalább a cél jogos és világos... max az út rögös-kerülő...

mendson 2011.11.23. 15:51:41

@Rwindx: Persze, hogy mond.Én is képletesen értettem.De a lényeget látom azonnal megértetted:(

Rwindx 2011.11.23. 15:59:15

@mendson:
ok, akkor én értettem félre.

sfi 2011.11.23. 16:06:03

@Édy, aki Endre: Sajnos a link nem müx. De ha már ilyen érzékeny vagy a szemantikára, akkor értelmezd a mondatot, amit idéztél, megfelelően.

"Az említett "rengeteg" szóra egy forrás: "2009-ben a szakértők 89 042 rokkantnyugdíjas esedékes vizsgálatát végezték el, és 11629 emberről állapították meg, hogy nem jogosultak az ellátás folytatására." "

Ez nem egyelő azzal, hogy ezek csalók voltak. Könnyen lehet, hogy csak a szabályok változtak meg közben. Lehet, hogy a cikkben ez ki van fejtve, és igazad lesz. Majd megnézem, ha sikerül elolvasni. Egyelőre csak 404-es hibaüzenet jön be rajta.

sfi 2011.11.23. 16:06:54

@Édy, aki Endre: Jó, leszedtem végéről a zárójelet. :) mingyá olvasom...

Édy, aki Endre 2011.11.23. 16:07:38

@sfi:

Érdekes. A linkre kattintva nekem is hibaüzenet jön be, viszont ráguglizva ("rokkantnyugdíjas+csalás" kulcsszavak) megtalálható.

Nem értem. Na, mindegy.

sfi 2011.11.23. 16:12:07

@Édy, aki Endre: Nah szóval a teljes mondat, ugye:

"2009-ben a szakértők 89 042 rokkantnyugdíjas esedékes vizsgálatát végezték el, és 11629 emberről állapították meg, hogy nem jogosultak az ellátás folytatására. Az nem derül ki a statisztikákból, hogy ők azért nem kaphatják tovább a rokkantsági nyugdíjat, mert meggyógyultak, vagy mert esetleg kiderült, hogy eleve nem is voltak annyira betegek."

Egyébként elég baj, hogy nem derül ki. Ha ennyi volt a csaló, akkor az is legyen napnál világosabb. Egyébként, míg ez nem világos, élek azzal, hogy ezek nem csalók, mert nyilván annak következménye is lett volna. Arról pedig nem halottunk.

sfi 2011.11.23. 16:12:50

S nehogy beleköss! Nem a "teljes mondat", hanem a szövegkörnyezettel együtt. ;)

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 16:24:25

@sfi: szoval kornyezetedben nem ismersze embert aki rokikent meg feketezett?
kiadnak nekem okosba (bunti ~20% az enyem) en meg a tini nyugger rendoroket is lebuktatnam...

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 16:26:39

amugy en azt szorgalmazom, hogy kapjak csak el a 80+ -t is, mi az hogy ok kimaradjanak a jobol? max arra fussa hogy ujraszamoljak a nyugdijat...
de oszinten aki csalt az csalo es kesz... nem kellene diszkriminalni az embereket eletkor szerint, lehet irok is a TASZnak...

ja es keretik a visszamenoleges szolamokat mellozni mert az ha most kiszamoljak UJRA a nyugdijat akkor nem kell az elmult tizen valahany X evit visszafizetni, hanem csak a jovo honaptol kap kevesebbet...

Édy, aki Endre 2011.11.23. 16:54:27

@sfi:

A legtöbben biztos meggyógyultak. Csak így lehetett. Annyira vissza kívántak illeszkedni a munka világába.

Mást el sem tudok képzelni.

De akkor minek kellett felülvizsgálni őket? Meggyógyult, kéri, hogy mehessen vissza, oszt' jó napot.

Ezek meg "itten" vizsgálgatják orrba-szájba.

Fura népség!

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.23. 17:13:12

@sfi: Fentebb már belinkelték, de itt a tervezett kvótára a válasz:
"A kutató cég maximum 15-20 százalékra teszi azoknak az arányát, akiket visszaküldhetnek rehabilitációra, így szerintük csak 30-40 ezer ember esetében állapíthatják meg a rehabilitációs ellátást."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/rokkantnyugdij_brutalisan_elszamolta_magat_a_kormany.502743.html

Én csak tippeltem a 20000-30000 főt, de elég közel jártam a kutatócéghez :)

SvenH. (törölt) 2011.11.23. 23:51:39

@Édy, aki Endre: eppen csak arra vartak hogy szoljanak neki...
mint Szijjarto gyerek hogy nem vette eszre hogy 2 milla+ a fizukaja, es hogy allandoan utalgatnak...
ok is csak lattak hogy jon a penz es addig nicnsen gond

sfi 2011.11.24. 01:29:17

@SvenH.: Nem. Te biztos ismersz, hisz már tettél feljelentést is, nem?

sfi 2011.11.24. 01:37:01

@Valós Kilométer: @Édy, aki Endre: Legtöbben úgy járhattak, mint az egyik itt kommentelő, akinek 20-25%-ot teljesít a szíve, pacemakerrrel él, soha nem fizetett le senkit azért, hogy leszázalékolják, s most kiesett a pixisből. Emberünk nem csaló, csak eszébe jutott kormányunknak, hogy spórol rajta.

sfi 2011.11.24. 01:38:06

@sfi: hopp ez félrement, mingyá' átcímezem.

sfi 2011.11.24. 01:49:28

@Valós Kilométer: Értem. Tehát a cikkből kiderül, hogy eredetileg kvóta lett volna, csak nem tartható. Kiderül továbbá, hogy éves 9 milliárdot nyerünk az egészen, miközben 40-50 milliárdot veszítünk azon, hogy nem bízik állampapírjainkban már a kutya se. Szép arányok.

SvenH. (törölt) 2011.11.24. 09:08:24

@sfi: jo kis sportot uzol abbol hogy kozismert tenyeket is ketsegbe vonsz...
menjel inkabb el egy tudomany blogra es bizonyisd be hogy a Fold az fank alaku...

Édy, aki Endre 2011.11.24. 09:23:09

@sfi:

Biztos úgy járhattak. Biztos forrásaid is lesznek rá. Nehogy még a végén én is efféle -hatna/-hetne/-na/-ne/-ná/-né megoldással éljek. :)

Várom a forrásokat.

SvenH. (törölt) 2011.11.24. 09:27:47

@Édy, aki Endre: az osszes tobbi konkret tudassal rendelkezo ember meg csak szimplan idiota....
marmint sfi szerint

pl.
anyu 2011.11.23. 11:29:13
Baleseti utókezelőben dolgoztam évekig, gyógytornászként.Volt egy metró-vezető férfi kb 35 éves, akinek eltört a kisujja. Csúnya nyilt törés volt, szennyezett, roncsolt és nem tudták teljesne rendbehozni. Valamennyi mozgás maradt benne, de merev maradt. Na ő le akarta százalékoltatni magát, persze elhajtották a francba. Viszonyt volt olyan jóember, aki a valamikori gödöllői gépgyárban dolgozott, szük helyekre szerelt be nemtudommiket és mivel 2 ujját randán elmetélte szalagfürésszel, azt a munkát tényleg nem tudta tovább végezni. Őt átképezhették volna valami olyna melóra amit ilyne kézzel is végezhet 30 évesen, ehelyett leszázalékolták. Rehabilitáció helyett volt a leszázalékolás.

Édy, aki Endre 2011.11.24. 09:36:10

@SvenH.:

Én csak azokat a forrásokat várom tőle, amelyek szerint "ha egyáltalán volt" olyan, aki csalt.

sfi 2011.11.24. 17:40:38

@Édy, aki Endre: Valóban, te nemigen használsz feltételes módot. Te kijelentő módban írsz megalapozatlanul.

sfi 2011.11.24. 17:53:10

@SvenH.: Értem. Csak a szád jár. Ahelyett, hogy léptél volna, hogy a "közismert tény" tényleg közismert legyen, de legalábbis a hatóságok előtt az legyen.

SvenH. (törölt) 2011.11.24. 18:02:45

@sfi: aha persze... tudja azt jol mindenki, ujsagok is leirjak hogy feketeznek...

amugy az elmeleted szerint ugye kutyaszart otthagyok se leteznek? ugyanazzal a primitiv logikai lancolattal akar meg ezt is levezethetned az utcan epp annak aki kerulgeti a kutyagumikat

sfi 2011.11.24. 18:47:23

@SvenH.: Újságok írnak, amit, meg az ellenkezőjét is, ha a politikai kedvencük éppen azt akarja.

A lényeg: te állítólag tudsz olyanról, aki köztörvényes bűnt követ el, de ahelyett, hogy az illetékes szerv figyelmét hívnád fel a visszaélésre, csak itt köpülöd a semmit vele.

Volt itt egy link, ahol a cikk maga is azt mondja, a tízezrek, akiket visszavezették a munka világába nem tudható, mennyi a meggyógyult, de asztaltársunk már tényként kezeli, hogy azok csalók. Ilyenek ezek a "közismert tények".

atlbilbaoo 2011.11.24. 20:37:13

@sfi: A felülvizsgálat során egy nyugdíjas katonaorvos fogadott, meg nem vizsgált, a papírjaimba belenézett, semmi perc alatt végzett, 10 év orvosi adataival. Megmérte a vérnyomásom , leült mellém és közölte, hogy mindenkit vissza kell minősítenie, ez az ukáz. Rehabilitálható a beteg, magyarul akinek fél lába van az majd visszanő. Mert a rehabilitációs határozat szerint engem is visszavezetnek az eredeti foglalkozásomhoz. Bár az elhalt szívizom nem nő ki újra, nem kifagyott őszi vetés az, hogy tavasszal másikat vetünk, de rehabilitálható vagyok. Valóban el tudnék menni, még na a közlekedés gondot is okoz néha dolgozni bizonyos munkakörbe, de ha valaki végiglapozza az álláshirdetéseket, 51 éve beteg ember nem kell sehova. Meg tudnám mutatni a levelező rendszeremet, hogy csak az elmúlt egy év során hány álláspályázatot adtam be, és a legtöbb helyen még csak válaszra sem méltattak. Senkinek nem kell az öreg diplomás rokkant!!! Volt, hogy megmondták, túlképzett vagyok, egy portás álláshoz!!
Tehát hiába akarják visszaküldeni a rokkantakat, ha nincs hova.

atlbilbaoo 2011.11.24. 20:40:30

Nem minden rokkant csaló és munkakerülő, van sok becsületes ember is köztük, csak most a csalók miatt megint a tisztességesek szívják meg.
És tényleg működik a kormány oszd meg és uralkodj elve.
Előbb a katonák rendőrök, tűzoltók lettek bűnbakok, most a rokkantnyugdíjasok, majd jönnek a rendes nyugdíjasok. Amíg valaki marad ebben az országban.

Édy, aki Endre 2011.11.25. 09:24:26

@sfi:

És forrásokkal. Ellentétben veled, aki találgat. Forrásmentesen.

sfi 2011.11.25. 09:31:17

@Édy, aki Endre: Forrásokkal, amik nem igazolnak. Sőt, inkább engem igazolnak, hisz mindeddig statisztikailag kimutathatatlan mértékű csalásokat mutattál forrásokat. Amit valójában nem is tagadtam, hogy léteznek.

Édy, aki Endre 2011.11.25. 10:08:41

@sfi:

"A nyugdíjbiztosító legfrissebb adatai szerint valójában ma Magyarországon 750 ezer rokkantnyugdíjas él, közülük a nyugdíjkorhatár alattiak száma 380 ezer.
– A rendszerváltás környékén sokan menekülési lehetőségnek tekintették a rokkantsági nyugdíjat, de az utóbbi néhány évben nem lehetett sok „trükköző” kérelem, mert szigorították a szabályokat – mondta Adler Judit, a GKI kutatásvezetője.

Szerinte „jó pár tízezren” lehetnek, akik nem lennének jogosultak az ellátásra, de a korhatár alattiaknak legfeljebb 10 százalékát lehetne visszavezetni a munkaerőpiacra.
Ennek az az oka, hogy a többség 50 évnél idősebb, alacsony képzettségű, ráadásul a munkaadók is idegenkednek a megváltozott munkaképességűek alkalmazásától."

metropol.hu

sfi 2011.11.25. 10:40:24

@Édy, aki Endre: Figyeled a szót: "szerinte". Ugyanaz ezzel a bajom, mint egy korábbi vitázó esetén Szlovákiával. Tulajdonképpen ennek nyomán kezdtem el érdeklődni a dolog iránt igazán. Szlovákiával kapcsolatban írta a komentelő, hogy ott 35 000 rokkantnyugdíjas van. Kíváncsi voltam, hogy melyik ország, mit számol bele ezekbe, gondoltam utánanézek. Kiderült, hogy a 35 000-en kívül forog még a köztudatban 70 000, meg más számok is. Mind "nagyon megbízható kutatásvezető" vagy hasonló szájából. Adlerjuditoknak és hasonszőrű kutatásvezetőknek van egy riportra legjobb esetben félórájuk. Abban kell összefoglalniuk mindazt, amit tudnak és amit nem, s ráadásul van egy fixa ideájuk, miszerint nálunk sok a rokkantnyugdíjas, mely fixa idea meg is határozza azt, hogy milyen következtetésre jussanak. A dolgot árnyalja, hogy abban valószínűleg igazuk van, hogy nálunk - az ország teherbíró képességéhez képest (!) mindenképpen - sok a rokkantnyugdíjas. Tovább árnyalja a dolgot, hogy létező jelenség volt a rokkantsági nyugdíjba menekülés a rendszerváltás környékén. Csak hogy azóta eltelt húsz év. Az ebben érintett korosztály, már kor szerint is nyugdíjas, így az a nagy tömeg, akiket szokás emlegetni, s csalónak bélyegezni, valószínűleg már kora szerint is nyugdíjas. S látod, még ez a kutatásvezető sem tud többet a mostani csalókról, minthogy "szerinte".

sfi 2011.11.25. 11:00:39

@atlbilbaoo: "Tehát hiába akarják visszaküldeni a rokkantakat, ha nincs hova."

No igen. Erről nem is beszélve. Persze a nagyokosoknak (és félművelteknek) ilyenkor a Tajgetosz szokott eszükbe jutni. Míg nem kerülnek hasonló helyzetbe, ami ellen senki sincs biztosítva.

Édy, aki Endre 2011.11.25. 13:35:36

@sfi:

Csupán annyi a különbség, hogy az a "szerinte" és az általad közölt "szerintem" között ég és föld a különbség. Legalábbis ebből a szempontból. Vagy egy hasonlattal: Pista bácsi (te) szerint a Föld lapos, míg Dr. Tudós István (GKI kutató) szerint meg geoid. Érezzük a különbséget.

Örülök, hogy segíthettem.

Ui.: Ugye a geoid ismerős?

cso zsi 2011.11.25. 14:38:17

@Édy, aki Endre: Ez ugye úgy kezdődött, hogy a "tudósok" szerint lapos, és aki azt mert állítani, hogy gömbölű, azt máglyára vetették...

Édy, aki Endre 2011.11.25. 14:49:58

@cso zsi:

Természetesen nem így kezdődött, de ezt a hiányosságot betudom annak, hogy kevéssé vagy tájékozott ezen a téren (is).

Segítsek? Bár fölöslegesnek tartom.

cso zsi 2011.11.25. 14:57:43

@Édy, aki Endre: Lécci-lécci...
Hát mégis banán alakú lenne?

Édy, aki Endre 2011.11.25. 15:00:38

@cso zsi:

"Ez ugye úgy kezdődött, hogy a "tudósok" szerint lapos, és aki azt mert állítani, hogy gömbölű, azt máglyára vetették..."

a) Nem úgy kezdődött.
b) Nem vetették máglyára.
c) Ucsityszja, ucsityszja,ucsityszja.
d) Sosem késő tájékozottságra szert tenni.
e) Nem is árt.

cso zsi 2011.11.25. 15:07:45

@Édy, aki Endre: Ennél te jobb vagy, ahogy olvasgatlak. Most viszont nem mondtál semmit.

Édy, aki Endre 2011.11.25. 15:42:25

@cso zsi:

Mert offos lenne itt.

Nyomj egy mélcímet és kiokosítalak. Egy darabig ingyér', utána majd megalkuszunk. :)

sfi 2011.11.25. 19:01:39

@Édy, aki Endre: Az ő szerintemje, amíg nem mondja meg, hogy mi alapozza meg, nem különbözik az én szerintememtől. Legfeljebb neked, aki szerint a közgazdasági és szociológiai látenciák kimutatása egzaktságát tekintve összemérhető a geofizikával.

Édy, aki Endre 2011.11.26. 11:41:02

@sfi:

Abból a szempontból feltétlenül többet ér, hogy neki van rálátása az adatokra, te pedig a hasadra ütve feltételezed, hogy "ha."

De ha nem érted, nem baj.

sfi 2011.11.26. 13:19:59

@Édy, aki Endre: Nekem viszont nincs prekoncepcióm, hogy mit hozzak ki az adatokból. Nem úgy, mint egy politikailag erősen orientált kutatóintézetnek. Így ez nekem 1 : 1. Én nem a "hasamra ütve" alkalmaztam a "ha" kitételt, hanem a nem létező adatokra. Megnyugtatlak, neki sincsenek adatai, csak feltételezései. ha lennének adatai, közölték volna, s akkor már régen rábukkanhattál volna azokra, amilyen régen keresgélsz utánuk.

Édy, aki Endre 2011.11.29. 14:07:54

@sfi:

"Nem úgy, mint egy politikailag erősen orientált kutatóintézetnek."

Csak akkor számítana bármit is, ha a másik irányba lenne orientált?

sfi 2011.11.29. 19:40:27

@Édy, aki Endre: Mert, miért? A másik irány is erről győzködte alattvalóit, mikor neki volt fontos erről győzködni.

Édy, aki Endre 2011.11.30. 10:57:22

@sfi:

És akkor az most jó volt vagy sem? És te erről hogy nyilatkoztál?

sfi 2011.11.30. 11:59:45

@Édy, aki Endre: Miután ez már egy kb. 20 éves téma, időközben igen sok változás volt. Egyfelől, mint mondtam, az elsődlegesen érintett korosztály, már kor szerint is nyugdíjas lehet. Másfelől a 20 év alatt nagyon sokat változtak (szigorodtak) a rokkantsági nyugdíjazás szabályai. Harmadrészt már többször átszűrték a rendszert. Tehát irreleváns, hogy én 20 évvel, 10 évvel ezelőtt mit mondtam. Az ma nem biztos, hogy helytálló lenne.
De igazából visszatérünk oda, ahonnan speciel én elindultam. Ne egy kitalált keretszámhoz keressenek megfelelőségi szintet, hanem azt találják ki, hogy mi az a betegség, amivel tényleg nem lehet munkát vállalni, mi az, amivel csökkentett munkaképességű valaki, s mi az, amivel még nyugodtan dolgozhat valaki. De szerintem ez már elég rég ki van találva. Lehet nyomozásokat is folytatni, de tartok tőle, hogy a végén oda fogunk kilyukadni, hogy egyszerűen a társadalom egészségi állapota és még sok minden más rosszabb, mint a nyugat-európai átlag, s ez köszön vissza a rokkantsági nyugdíjazásban is.
süti beállítások módosítása