HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Szétesett, ami nem tartozik össze

2012.02.06. 11:39 Ratius

Derék döntés volt, és úgy tűnik, eredménye is lesz. Alig néhány nap telt el, és máris kezd kirajzolódni, mennyire okosan határozott az LMP legutóbbi kongresszusa, amikor elutasította a készülő ellenzéki kerekasztalban való részvételt.  A mai napon ugyanis lényegében szétesett a tervezett kerekasztal, s ezzel új utak nyíltak a magyar közéletben.

 

4k(1).jpgA Negyedik Köztársaság mai közleménye szerint „Az LMP kész helyzetet teremtett a többi szereplő számára azzal, hogy visszautasította az Ellenzéki Kerekasztalban való részvételt. A Kerekasztal csak úgy tudná betölteni a szerepét, ha valamennyi demokratikus ellenzéki párt képviseltetné magát. Ennek hiányában a 4K! - korábbi szándékával ellentétben - nem látja értelmét a Kerekasztalban való részvételnek.

Az Ellenzéki Kerekasztal feladata az lett volna, hogy a köztársaságot helyreállítani akaró valamennyi szereplő, a nézetkülönbségeit félretéve egy asztalhoz üljön és megegyezzen a demokratikus intézményrendszert helyreállító köztársasági minimumprogramban. Amennyiben a demokratikus ellenzéknek csak egy része jelenik meg az asztalnál, úgy nem lehet ezt a fórumot az Ellenzéki Kerekasztalnak tekinteni.”

A 4K vezetői, szervezői, úgy tűnik, pontosan megértették, mint jelent a részvétel egy csonka ellenzéki kerekasztalban. Az LMP nélkül egy ilyen szerveződés valójában nem más, mint a darabjaira hullott MSZP-tábor újbóli összekovácsolása. Aki abban részt vesz, beáll az MSZP zászlója alá, s hosszú időre meghatározza politikai hovatartozását.

A 4K vezetői, szervezői persze még most is azt hiszik, hogy az LMP-vel együtt valami mást jelentene egy ilyen összefogás, pedig tévednek. Velük együtt is ugyanez lett volna a DEKA: a levitézlett szocialista elit restaurációs törekvéseit legitimáló és támogató tömörülés. De most már mindegy, mit gondolnak erről a fikcióról a Negyedik Köztársaság aktivistái, ez a hajó elment, s így nekik is be kellett látniuk, nem szállhatnak föl rá.

Amit azonban mai bejelentésük nyilvánvalóvá tesz az igen bíztató fejlemény. Úgy tűnik, megkezdődhet az ellenzéki pártok között az a mozgás, ami egy új szövetségi struktúra kialakulásához vezet. Világossá válhatnak az ellenzéki pártok közötti törésvonalak, egyértelművé lehet, ki kivel tart, s kivel fordul szembe. Világossá lehet, kik akarják a szocialista elit szekerét tolni, kik szeretnék visszacsempészni a országunk élére az MSZP nagyjait, és kik azok, akik valóban meg akarnak szabadulni az elmúlt húsz év árnyaitól, tragikus társadalompolitikájától, rettenetes gazdaságirányításától, korrupciójától, vezéreitől, törzsi harcaitól. Az LMP kongresszusának köszönhetjük a meginduló kristályosodást, és most köszönet illeti a 4K döntéshozóit is, mert felismerték, hogy az új helyzetben újra kell gondolniuk, hol a helyük.

Talán 2014-ben mégis lesz kire szavazniuk a kiábrándult millióknak.

 

A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.


12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr14071563

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP miatt a 4K! sem csatlakozik az Ellenzéki Kerekasztalhoz 2012.02.06. 14:54:01

Miután az LMP nem csatlakozik az Ellenzéki Kerekasztalhoz, a 4K! sem látja ennek értelmét – derül ki közleményükből. A csoport szerint a passzív párt döntésével elszalaszt egy lehetőséget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hígagyú 2012.02.07. 12:50:08

Derék! Erről vagyunk híresek mi magyarok, hogy ketten ötfele húzunk még akkor is ha a cél közös.
Gratulálok az lmp-nek és a 4k-nak, úgy is van, inkább dögöljön meg az én tehenenem is, de lagalább elpusztul a szomszédé is ezáltal!

Tanbácsi 2012.02.07. 12:59:21

Én csak arra vagyok mindig kíváncsi, hogy az alternatív stratégia? Az LMP-4K szövetség megnyeri a választást és kormányt alakít? Vagy jól nekik az ellenzékiség Orbán mellett?

ElPadre 2012.02.07. 13:24:25

@Hígagyú: @Tanbácsi: még mindig nem értitek?

az lmp végre azt tette, ami a neve. legyen más a politika, például gerinces. például nem megalkuvó. például nem valami ellen van, hanem valamiért.

nagyon is jól tették, hogy se az mszp-hez (aminek ugyanúgy köszönhetjük a mostani helyzetet, mint a fidesznek), se a gyurcsány-platformhoz (ő egy hitelét vesztett politikus, és aki mögé sorakozik fel, az óhatatlanul is mindenképp hiteltelenné válik) nem dörgölőztek oda. így lehet hitelesnek maradni a szartenger közepén.

ahogy máshol írtam, ha az lmp elkezdene végre a vidékkel és az agráriummal is foglalkozni, komolyan vehető párt válna belőle.

Tanbácsi 2012.02.07. 17:40:39

Nos én úgy látom, hogy éppen csak a valami (MSZP) és valaki (Gyurcsány) elleni ellenállásig jutott el. Az elmúlt két évben sem akadályozta sem az LMP, sem az MSZP sem Gyurcsány az , hogy milliós párt legyen. Közben viszont elfogyott az a demokrácia, ami nyilván az LMP szavazóknak is fontos.
Nekem attól lenne más a politika, ha azt látnám, hogy egy párt a szavazatokon pillanatnyi reményén túl más is érdekli. Őszintén sajnálom, hogy ma ezt az LMP-n nem látom.

Tanbácsi 2012.02.07. 17:41:17

Akarom mondani: z elmúlt két évben sem akadályozta az LMP-t sem az MSZP sem Gyurcsány ....

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.02.07. 20:02:48

@ElPadre: Nem értik, nem is fogják. A kétbites gondolkodáson ezek az emberek soha nem fognak felülkerekedni.

Vanek_úr 2012.02.08. 11:26:25

@balazs_88: Szerintem Ti nem értitek. Attól, hogy valaki egy pillanatnyi érdekszövetséget köt egyik oldallal, az nem jelenti, hogy annak szekértolója lesz; vagy hogy azzal azonosulna. Csak annyi történik, hogy beismeri: "egyedül nem megy". Márpedig lehet színes-szagos álmokat kergetni, de a magyarok nagy részét még mindig az érdekli, hogy több pénzt kap-e fizetésként, vagy kevesebbet. Ahhoz pedig, hogy ezeket meg lehessen győzni, nem lesz elég egy akármilyen oldali reálpolitikát hangsúlyozó párt (én például sajnáltam a Kupa féle Centrum pártot is annak idején; mert reálpolitikát akartak, de a tömeg ment a minden jót ígérgető csoportok felé). Így sok esetben kompromisszumot kell kötni (mint az életben is). Sajnos ezt nem tette meg az LMP a Fidesz 2/3-ának elkerüléséhez sem (2010-ban a 2. fordulóban egy választási szövetség); és most sem hajlandó hasonlóra (pedig összefogás nélkül nem lesz képes a jelenlegi ellenzék nemhogy lemosni a Fideszt, de legyőzni sem - így pedig nem lesz visszaállítható az a demokrácia sem, amit a Fidesz kiiktatott). Nem mondom, hogy egyet kell érteni Gyurcsányékkal, vagy Mesterháziékkal; de egy pillanatnyi érdekszövetség nem fogja azt jelenteni, hogy az LMP 'piros' lesz a 'zöld' helyett. Csak annyit, hogy racionálisan gondolkodó vezetői vannak, és készek kompromisszumot kötni (akármelyik oldallal) egy-két nagyon fontos esetben.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.02.08. 11:59:30

@Vanek_úr: Kedves Vanek úr! Azt ajánlom, hogy nézz utána a számoknak, ha már ennyire a reálpolitika híve vagy. 2010-ben még matematikai esélye sem lett volna a Fidesz 2/3ának megállítására akkor sem, ha az LMP visszalép az MSZP-s jelöltek javára, és az összes szóban forgó körzetet elveszik Orbánéktól.

Jelenleg pedig a helyzet úgy áll, hogy az MSZP+DK+LMP ismét csak matematikai összeadása sem tesz ki egy Fidesz, esetleg egy Fidesz+Jobbik szavazótábort. Az érvelésednek innentől kezdve nincsen értelme, még akkor sem, ha az ideológiát félretesszük.

Vanek_úr 2012.02.08. 12:40:09

@balazs_88: A matematika és a valóság között van némi különbség (de ha a matematika vonalára visszük a dolgot: jelenleg is sok a 'bizonytalan'; akiket meg lehetne szólítani; akik pedig többen vannak, mint az összes párt szimpatizánsai - és sok volt a bizonytalan 10-ben is a második fordulóban).

Egyébként különbség van a "nem teszem meg", és a "megteszem, de nem jött össze" dolgok között is. Az egyik arra utal, hogy feladom még azelőtt, hogy meg is próbálnám; a másik pedig arra, hogy bár nem tudtam megcsinálni, de legalább tiszta a lelkiismeretem, mert megpróbáltam mindent. Az egyiket tisztelni lehet, a másikat megvetni (gondolj bele, hogy mi lett volna, ha a kézisek úgy mennek fel a pályára, hogy "ezek a világ- európa- és olimpiai bajnokok, akkor nem is játszunk" - biztos vereség; míg a valóságban meg az lett, hogy megvertük a franciákat).

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.02.08. 12:48:07

@Vanek_úr: Az érvelésed engem támaszt alá, nem téged Vanek úr.

Az LMP célja a bizonytalanok megszólítása. Ha az MSZPhez akartak volna menni ezek a bizonytalanok, akkor már régen ott lennének. Az, hogy nem ott vannak, mutatja, hogy nem kérnek belőlük sem, meg a Fideszből sem. Ezeket az embereket az LMP csak úgy szólíthatja meg, ha önálló erő marad, nem bújik be a szocik fenekébe.

Vanek_úr 2012.02.08. 14:32:43

@balazs_88: Úgy látszik, még mindig nem érted (vagy nem akarod érteni). Mint említettem: ha valaki egy dologban (nem általánosságban, hanem csak egy dologban) szövetkezik az egyik oldallal valami mellett; az nem jelenti, hogy bebújik a fenekébe. Vagy ha nálad ezt jelenti, akkor mindenki bújik mindenki mindenébe, és már régen olyan rekurzív ez a bújdosás, hogy már nem tudni, ki kinek a mijében van. :)
(Ezen kívül az LMP a választások után is elhatárolódott a szociktól, és nézd meg, mi történt. Hogy nem nőtt a rá szavazók/velük egyetértők tábora, az biztos.)

Vagyis ezzel a stratégiával lehet, hogy 2 év múlva újra parlamenti párt lesz az LMP; de szerintem meg inkább nem (köszönhetően az új választási szabályoknak). Ráadásul ha azt nézzük, akkor az LMP ugyanazt csinálja kicsiben, mint a Fidesz nagyban: azt hiszi, hogy egyedül mindenki ellen majd jól megmutatja - pedig nem. Megpróbál adni egy tockost, de inkább ő kap két hatalmas fülest. Ráadásul egyik párt sem tanul a saját hibáiból...

Ezért is említettem, hogy az élethez is, és a pártok egymáshoz állásánál, illetve itt-ott összefogásánál is kell egy kis kompromisszum. Ha az nincs, akkor ez is-az is könnyen összedőlhet.
süti beállítások módosítása