HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Szoborháború, szoborbéke

2012.05.23. 10:24 Ratius

Szoborőrület tombol Magyarországon. Polgártársaink „többrül többre, szórul szóra, majd szitokra, majd karóra, majd mogorván átugorván ölre mennek, hajba kapnak; örömére a szent napnak egymást ugyan vérbe-fagyba, hanem a just mégsem hagyva” vitatkoznak köztéri szobraink létjogosultságáról. Igazi fülemüleperbe keveredett jobb sorsra nem érdemes értelmiségünk, s a késhegyre menő vitával újra és újra bizonyítja: az elaggottnak tűnő szimbolikus közösségépítés újjáéledő erejét.


Jelképek erdeje

A dolog, úgy emlékszem a XII. kerületi turullal kezdődött, amely évek óta a megosztja azokat, akik egy öntvényben, lelnek identitást. Folytatódott József Attila szobra körüli hercehurcával, majd jött Károlyi Mihály, a bolond gróf, ja, nem bolond, hanem a köztársaság atyja, egyúttal a haza elvesztője… El ne felejtsem, közben volt egy disznólábas holokauszt-megemlékezés a Duna parti cipőknél, amelynek remixét éppen most élvezhettük a Wallemberg emlékműnél. Volt néhány vörös festékes akció, például a belvárosi szovjet monumentumnál, meg a minap, ugye az új Horthy szobránál, és aztán itt van a legújabb performance: születésének 100. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben szobrot állít Kádár Jánosnak a volt párfőtitkárról elnevezett baráti kör...
Persze a Kádár-fanok tudják, hogy emlékművük nem sokáig hirdetné Jani bácsi emlékét, ezért az avatás után el is pakolják valami pártirodába, vagy hova. Ott aztán majd mindenki virágot tehet talapzatához, elmondhatja háromhatvanas kenyérről szóló hálaimáját, vagy – talán azt is megengedik a büszt őrizői – foga között szűrve, ráolvashatja átkait a forradalmat eltipró hazaárulóra.  
Jelképek erdején át visz az ember útja, s az – emberi mivoltából kivetkőző, létének értelmét, önazonosságának szüzséjét, identitásának sarokpontját egy faragványban, torzóban, büsztben fellelő – vendéget szemük kárörvendő mosollyal figyeli…


A ctesibius

Mivel gyakorta ér a vád, hogy nem kellő konstruktivitással állok korunk idétlen jelenségeihez, rögvest mondom a megoldást.  A megoldást, amely nem pusztán az őrjöngő szoborháborút terelné proszociális keretek közé, de egyúttal a magyar társadalom régóta nyitott kérdéseire is megnyugtató választ adna
Előbb azonban rövid technikatörténeti kitérőt kell tennem.
Nos, létezik, pontosabban létezett egy nagyszerű ókori találmány, a ctesibius, vagy ktesibios. E tárgy az idő mérésére szolgált, mégpedig korában zseniálisan összetett technikával. A tárgy belsejében elhelyezett víztartályból a víz egy vödörbe csöpögött, nagyjából azonos sebességgel. A vödör, mint ellensúly, egyre följebb emelte a rendszer tetején álló szobrot, forgatta az időbeosztást mutató oszlopot, így a tárgy látványos, és viszonylag pontos segédeszköze lehetett, mondjuk az athéni népgyűléseknek.
Az ókori időmérő eszközöket ugyanis nem arra a hülyeségre találták ki, hogy segítségükkel ne késsünk el a munkahelyünkről, hanem közösségi együttműködés, a demokrácia, a szabadság és az igazságos, egyenlő mérce megvalósítása céljából. Nagyjából olyan eszközök voltak ezek, mint ma lehetne az e-népszavazás, amelyek bevezetésestől retteg a politikai-gazdasági elit, mint ördög a tömjénfüsttől…
De csúnyán elkalandoztam.  Vissza a ctesibiushoz!


Pénz és posztamens

Kreatív, konstruktív és társadalmi problémák iránt végtelenül fogékony elmémből kipattant javaslatom lényege a következő: A ktesibioshoz hasonló, egységes szobortalapzatokat kell gyártani kellő mennyiségben. Az automata természetesen nem vízzel, hanem pénzérmével, mondjuk, száz forintosokkal működik. Amikor valaki bedob a posztamens nyílásába egy érmét, a koturnuson álló szobor egy milliméterrel följebb emelkedik, miközben egyúttal egy mechanikus kijelzőn azt is láthatjuk, hány centi magasan van kedvenc civilizációs héroszunk kopasz feje búbja.
A projekt nem pusztán arra volna alkalmas, hogy rossz érzések helyett pozitív, „ tettem valamit a magyar nemzetért” érzéssel töltse el a pénzbedobáló híveket, nem csupán a szoborháborút változtatná így szoborbékévé, sőt nemes szoborversengéssé, de egyúttal megoldást kínálna számos finanszírozási gondunkra.
Ha ugyanis minden párt, társadalmi szervezet, egyház és kisebbség fölállíthatná a köztereken a maga ctesibiális emlékművét, akkor a talapzatba gyűlő pénz természetesen a szoborállító kasszáját gyarapítaná. Persze a megfelelő adók, illetékek, és egyéb közterhek levonása után. Így nem pusztán a pártfinanszírozás súlyos gondjait orvosolhatnánk, de az egyházak, a holokauszt-túlélők, a civil szervezetek, klubok és mozgalmak mindenféle financiális nehézségét egy gordiuszi csapással megoldanánk.
Igaz, némi nehézséget jelent majd a pártok mögött álló oligarcháknak, hogy támogatásaikat száz forintos apróra váltva, egyenként dobálják be a megfelelő monumentum talapzatába, de ennyi nehézséget nyilván megér a kedvező törvényalkotás. Mégis, mire való az a sok pártkatona?

Utóirat
Tisztelt Simicska úr! Tájékoztatom, hogy elgondolásom szerzői jogvédelem alatt áll, s ezért, amikor megkapja állami megrendelést a pénzbedobós szobortalapzatokra, az illő honoráriumot, ne felejtse el átutalni számlámra. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

22 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr1004533375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dolgozott a Photoshop: Áder János szeme alól kiszedték a táskákat 2012.05.23. 17:24:01

Ötvenhárom éves köztársasági elnökünk lazán letagadhatna egy húszast, ha azzal a példásan retusált fotóval nyomulna a netes randioldalakon, amit a keh.hu nyitóoldalára töltöttek fel róla. Arca pirospozsgás, szemei alól a méretes táskákat elvitte a cica...

Trackback: Patás Orbánra cserélné a Patás Ördögöt Harkány címerében a Pécsi Stop szerkesztősége 2012.05.23. 17:22:25

A harkányiak húsz éve rajzoltatták bele a fürdőváros forrásának fakasztójaként számon tartott Gonoszt a címerükbe, most pedig – hála a keresztény kurzusnak – kiűznék az ördögöt Harkányból. A képviselőtestület pályázatot írt ki a város címer...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.23. 13:46:59

:) Ez a facebook versengés offline verziója.

Elnézve OV új pártfinanszírozási törvényét lehet, hogy szükség is lenne vmi hasonlóra.

Én még beleraknék egy olyan csavart, hogy minden szobor visszaáll 0-ra választások előtt 2 hónappal.

pástétom 2012.05.23. 14:48:42

A hatalom, ha már kenyeret nem tud adni, szobrot avat. Így volt ez a szocializmusban is.

A Kádár szoboravatás csak egy mellékzönge, kis járulékos pattanásként tűnik föl a neohorthysta kereszténykonzervatív kurzus szimbólumalkotó megalomániája mellett.

OkoskaTo:rp 2012.05.23. 14:49:00

Majd hoznak visszamenőleges hatállyal egy lex Simicskát, hogy ezt az ötletet ő találta ki, te meg fizess, amiért előre leírtad.

Szelid sunmalac 2012.05.23. 14:50:33

Aztan persze megjelennenek itt is a megelhetesi bunozok olyan kortars szobrokkal, mint "A lathatatlan katona", en meg fizethetnek a semmiert!

csárli hárper 2012.05.23. 14:52:29

ötletes :)
az utóirat üt :)
ja, és nincsenek oligarchák, mint ahogy taggyűlés sem volt...

room_101 2012.05.23. 15:25:35

Akkor lesz majd igazi hirig, ha a szobrokon túllépve hús-vér emberek arcberendezése bánja majd az álláspontok különbözőségét.

mese1 2012.05.23. 16:05:22

Se nem provokatív se nem üdítő, csak okoskodás, és a lábjegyzet után bunkó is...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.23. 16:14:44

„ tettem valamit a magyar nemzetért”

Én egyfolytában dobálom a 100asokat a szoborba. Úgy hívják, hogy adó! De akár egy fekete lyukba is dönthetném... :(

silent76 2012.05.23. 16:15:57

Én jobboldali gondolkodású vagyok. Nagyapám mindig azt mesélte, hogy Horthy nem volt olyan rossz, mint ahogyan ezt manapság (ez a 80-as években volt) tanítják.
De: miért nem élhetünk egy olyan országban, ahol nem gyalázzák meg az emberek sem az egyik, sem a másik szobrát. Ha lenne egy Kádár szobor valahol, biztosan nem vinnék rá virágot, de nem is önteném le vörös festékkel, és nem követelném, hogy távolítsák el. A Horthy szoborra vinnék virágot, és én is elvárom, hogy ezt mindenki tiszteletben tartsa. Nem veszitek észre, hogy ez az egész hisztéria nem Kádárról vagy Horthyról vagy Tormay Cecile-röl esetleg Wallenbergröl szól, hanem arról, hogy milyen országban fognak gyermekeink felnöni, egy toleráns, békés országban, vagy egy beteg helyen, ahol senki nem érzi magát biztonságban nézetei miatt. Az egész hisztériakeltés nem a múltról szól, hanem a jövöröl. Akik gerjesztik a hisztériát, azok a jövönket akarják elvenni. (nincs hosszú ö a gépemen)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.05.23. 16:42:26

A kommunisták azt tanulták hogy Horthy gonosz volt, Károlyi meg szent.
Ez volt a törikönyvben, amit a pufajkások, ÁVH-sok írtak.
Punktum.

room_101 2012.05.23. 16:50:28

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Nem tanulták, hanem tanították ezt. Csakhogy aki mindent elhisz, ami könyvben le van írva, annak úgy kell, az is funkcionális analfabéta, csak egy szinttel feljebb.

parttalan 2012.05.23. 17:42:33

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Mint ahogy te is mindent beszopsz, amit az újnáci ideológia gyárt.

Amúgy senki nem állítja, hogy Károlyi szent ember, Horthy viszont egy gyáva piszok disznó volt, aki példának okáért végignézte 400 ezer honfitársunk elhurcolását. De mivel te gyűlölöd a zsidókat, nyilván örülsz ennek és nem látsz benne semmi kivetnivalót. Ezért vagy egy szarházi, agyonütnivaló féreg alak, akit meg kell szégyeníteni ahol és amikor csak lehet. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.23. 17:45:53

@silent76: azért nem élhetünk ilyen országban, mert a jobboldal nem hagyja. Nem úgy, mint a nagyapád, aki elmesélte, hogy Horthy nem volt olyan gonosz, hanem úgy, hogy a "hazanem lehet ellenzékben", tehát aki nem fideszes, az nem hazafi, az nem is ember talán.
Engem érdekelne egy történelemmagyarázat, ha nem lenne egy fenyegető jellege. (Kiirtunk, te hazaáruló balos köcsög jelleggel.)

Kotkodus 2012.05.23. 17:55:57

ez az egész szobor-mizéria arra jó, hogy addig sem az oligarchákkal és a "kreatív jobb agyfélteke" szüleményeiről (adók, adók és még adók; eredmény: semmi) beszélünk.

amúgy, ha a tolerancia hiánya fájna, magyarországon biztos lenne adó azon a fájdalomcsillapítón ami ezt tünetileg kezelné.

Zahal 2012.05.23. 18:16:51

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: lepufiztad a komplett magyar 1945 utáni történészgenerációt. akkor az 1945 előttiek mind nyilasok.

nyúzott arcú lány 2012.05.23. 18:38:25

@Orbán," zárolom az egyházak állami pénzeit is"!:
A sok rohadt csaló, aki megvásárolta a rokkantosítását ne sírjon. Orbánnak igaza van.

nyúzott arcú lány 2012.05.23. 18:40:11

@peetmaster: Nekem mindegy "ki kezdte". Annak örülnék, ha végre befejezödne. Ennyi.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.23. 18:51:21

@peetmaster: A szoboravatás körüli balhékban ugyanúgy benne van a baloldal is, lásd Dániel Péter.
"Engem érdekelne egy történelemmagyarázat, ha nem lenne egy fenyegető jellege." Ezt nem teljesen értem.
Romsics Ignácz Magyarország története a XX. században c. könyvét javaslom mindenkinek, én enyhén balosnak éreztem, de a szerző törekszik az objektivitásra, ezért szerintem az ő Horthy képe egy mérsékelt jobbosnak is befogadható.

@Zahal: :) Olvastad Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért c. könyvét?

kzoltana 2012.05.23. 20:14:40

Új fejlemény!

„a Horthy-tábla visszaállítói nem mérlegelték, hogy egyházon belül és kívül egyaránt sokakat bánthat egy tekintélyelvű rendszer névadójára való emlékezés” – ezt a református egyház hivatalos honlapjának vezetői írják!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2331_anakronizmus_es_idozavar

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.05.24. 15:33:58

@nyúzott arcú lány: bármi áron? pl. ha nyernek a nácik, akkor is befejeződik. Tudod, az ellenség békéjét vereségnek hívják, és annál még a háború is jobb.
Kisebb probléma, hogy a nácik is így gondolkoznak a balosokkal kapcsolatban, következésképp nem lesz béke, amíg egyik oldal nem lesz elég domináns. Pl. nyugaton a bal-liberális (nem a magyar értelemben) nézetek eléggé elterjedtek ahhoz, hogy csak azokon belül legyen vita.

@Heron44444: Fenyegető: igen sokszor olvastam már ilyen kommentmezőkben olyat, hogy "téged is a Dunába kéne lőni a zsidók mellé, köcsög hazátlan gyökér!"
Na így.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.25. 08:47:26

@peetmaster: Igazad van, nálunk az összefogás és az egység azt jelenti, hogy mindenki tök ugyanazt gondolja. Ez a béke tényleg nem válna hasznára az országnak, de szerintem ez csak elméleti lehetőség, mert vita mindig lesz. Nézd meg Lengyelországot, ott domináns lett a jobboldal, de a harc nem szűnt meg, mert a liberális és a konzervatív szárny egymásnak esett. Szvsz azt kéne meg célozni, hogy a normálisabb legyen a párbeszéd a közéletben, mert így a vita nem halna ki, de egy kicsit nyugodtabb lenne a légkör.
Nyugaton nemcsak a bal-liberális nézeteken belül zajlik a vita, egyszerűen csak annyi történt, hogy a jobboldal egy-két változást tudomásul vett. A női egyenjogúságot vagy az antifasizmust integrálta a konzervatív oldal a saját ideológiájába, de ettől még a hagyományos jobb-bal viták megmaradtak (rendpártiság vs szabadelvűség, nacionalizmus vs multikulturalizmus, ...) .
süti beállítások módosítása