HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Egy elveszett ütközet

2018.12.17. 05:40 Ratius

Kedves fideszes barátaim, szerintem most van mit újragondolni! Ez nem az a tüntetéssorozat, amit majd megunnak és hazamennek. Ez nem olyan, mint az eddigiek. Itt nemcsak az Orbán-fóbiások hagyományos Kossuth-téri flashmobja zajlik (persze az is), hanem a Fidesz és az ellenzék újszerű pozícióharca alakult ki. A „rabszolgatörvény” s a körülötte kirobbant kommunikációs háború ugyanis metszéspontja lett három nagyon súlyos társadalmi-politikai kérdésnek, s a kormány most olyan helyzetbe került, amikor a szimbolikus térfoglalás mindenképpen az ellenzéknek kedvez. A csatát akkor sem nyerheti már meg, ha a demonstrálóknak holnap, holnapután eszébe jut, hogy még nem vették meg a karácsonyi ajándékokat és felvonulás helyett elmennek a plázákba fényfüzért vásárolni.

egy_elveszett_utkozet_1.jpg

A dolgozók vagy a nagytőke?
Az új túlóraszabályozás, mint arra sokan rámutattak, simán kivihető lett volna, ha a kormányzat leül a szakszervezetekkel és józan egyezségre jut. Van mozgástér bőven – nő a GDP, nőnek a fizetések, jönnek a befektetők, áramlik a működőtőke – és mindenkinek érdeke, hogy az ország a lehető legjobban használja ki a jó kormányzás eredményeit meg a világgazdaság szerencsés konstellációját. Lett volna, és tulajdonképpen még most is van mód a megállapodásra.
Ám a kormány gondolkodás nélkül áttolta a szabálymódosítást, s ezzel új pozícióba helyezkedett. Eddig úgy látszott, hogy a Fidesz mérsékelten globalizációkritikus párt, a józan ész keretei között igyekszik gátolni a multinacionális tőke kizsákmányoló szándékait. Most azonban úgy tűnik, hogy a Fidesz feladta eddigi irányvonalát, és jelentős fordulatot végrehajtva a multik oldalára állt. Ezzel el is taszította azokat a híveit, akik a globális folyamatok kordában tartását várták tőle, s e szavazók számára megnyitotta az utat más rendszerkritikus pártok, mondjuk, az LMP felé.

egy_elveszett_utkozet_2.jpg

Mégis, melyik században élünk?
Ugyanakkor a Fidesz felvállalta azt a nagyon szerencsétlen érvelést, amely szerint a kormány az egyre súlyosabb munkaerőhiányra ad választ az új túlóra-szabályozással, miután már kimerült minden más lehetőség. Ami egy füst alatt azt is jelenti, hogy a kormányzat nem vesz tudomást a huszonegyedik században kézenfekvővé lett megoldásról, a dinamikus automatizálás lehetőségéről. Ezzel pedig visszazuhant a XIX. századba, s a munkáskezek nyomasztó hiányát egy már megszületése pillanatában elavult intézkedéssel, a munkaórák növelésével próbálja megválaszolni.
Ha az új túlóraszabályozással egyidejűleg meghozott volna olyan döntéseket, amelyek automatizálásra, a munkaerő és munkaidő csökkentésére ösztönöznék a vállalkozásokat, vagy beszélne arról, hogy ez lesz a következő lépés, esetleg a jól bevált nemzeti konzultáció elé utalná a munkaerő-munkaidő-automatizálás kérdéskörét, mindjárt állíthatná, hogy a jövendő korszerűsítés és a jelen kényszerei között keres megoldást. De pillanatnyilag inkább egy XVIII., XIX. századi vadkapitalizmus felé mutatnak elképzelései. Okkal aggódnak ellenfelei: a következő lépés a gyermekmunka bevezetése lesz?

egy_elveszett_utkozet_3.jpg

Bűnösök a hitetlenek?
A helyzet kilátástalanságát okozó erővonalak közül harmadjára felismerhetjük, hogy a Fidesz kommunikációs gépezete nem, hogy belesüppedt, de egyenesen fuldoklik a keresztény propagandában. Ezt aktuálisan a karácsony közelsége okozhatja, de a születés ünnepére készülve is meghökkentő az a bárgyú hitbuzgalom, ami a kormányzati kommunikációból árad. Szemére vetni a tüntetőknek, hogy „nem tisztelik a kis Jézust”, a lakosság többsége számára nemcsak visszatetsző és hamisan csengő, de röhejes is. Pontosabban röhejes lenne, ha nem volna rémületes.
Bár a miniszterelnök többször leszögezte, hogy a kormányzat kereszténydemokrata elkötelezettsége nem a keresztény vallás, hanem az európai kulturális hagyomány melletti kiállás, azért a kormánypárti politikusok, a Fidesz-közeli sajtó mégiscsak klerikális hitvallásként értelmezi az újonnan felvet kereszténydemokrata identitást. Ráadásul – mint az a jelen tüntetéssorozatában is hallható – a kormány és az ellenzék küzdelme a kormányzati narratívában lassan a keresztények és nem keresztények, konfliktusává alakul, ami öngyilkos út a Fidesz számára, tekintve, hogy a magyar lakosság igen-igen jelentős része ateista. Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint Magyarország az európai középmezőnyben van vallásosság tekintetében.

egy_elveszett_utkozet_4.jpg

Ki mondja meg, mi a Fidesz?
Bár nem vagyok politikai elemző, úgy vélem, a Fidesz mindenképpen fontos politikai-kommunikációs csatát vesztett: kiállva a nagytőke érdekei mellett magára vonta a multinacionális vállalatokat támogató, globalista jelzőt, a munkaórák központba állatásával felvállalt egy elavult, modernitás-értetlen, XIX. századból itt rekedt gondolkodásmódot, és végül azzal, hogy a keresztény értékek tiszteletét kéri számon a karácsonyi tüntetőkön, új, klerikális frontot nyitott, elidegenítve magától az ateista tömegeket.
Szerintem ez a konfliktus megnyerhetetlen. Olyan, mint az olimpiával szembeni ellenzéki mozgósítás. Ott is borítékolva volt a kudarc, s a kormány, nagyon okosan, fel is adta a mérkőzést.
Ha a kormányzati éceszgébereknek van esze, villámgyorsan lezárják a témát. A Fidesz visszavonja a törvényt és mond valami olyasmit, hogy nem akarja, hogy a karácsonyi meghitt ünnepeket tüntetésekkel tegye tönkre az utcára vonult csürhe. Inkább tudomásul veszi, hogy az ellenzék egyelőre megakadályozta, hogy az emberek több pénzt keressenek. A későbbiekben természetesen majd kiáll az dolgozó emberek mellett és a gyáriparosok, a szakszervezetek meg a kormány három oldalú tárgyalásán fogja megvédeni a magyar emberek nyilvánvaló érdekeit. Most meg mindenki menjen haza!
Persze, ha józan számítás helyett a konfrontatív szellem kerekedik felül, akkor is csak annyi történik, hogy a Fidesz átadja identitásának formálását az ellenzéknek. Nemcsak hagyja, hogy rásüssenek újabb negatív bélyegeket, de egyenesen maga tűz ki a pártházra vállalhatatlan zászlókat. Szimbolikus tereket ad föl semmiért.

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr3414491000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ratius: Egy elveszett ütközet 2018.12.17. 11:39:01

Ha a kormányzati éceszgébereknek van esze, villámgyorsan lezárják a témát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2018.12.17. 07:24:46

Az Ócsai lakópark óta százmilliárdos hülyeségeket akarnak lenyomni a torkunkon a nemzetnagyravágyásnakszükségevanrá maszlaggal. A kút és a 3évmúlvafizetikha akarják már csak hab volt a tortán.
Nem elég tökéletesnek hinni magam, tettekkel is bizonyítani kell :) - ősi kínai mondás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.17. 07:52:01

Nehéz lesz a ballibeknek belehelyezkedni a globalizációellenesség, az EU-szkeptikusság, a nagytőkellenesség pozíciójába...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.12.17. 10:43:52

Ritka értelmes poszt. Az elmúlt napokban olvasottakhoz képest meg kifejezetten üdítő, de sajnos több olyan feltevést is tartalmaz, ami egyszerűen nem életszerű.

Vegyük például, hogy mennyire jó egy munkáltatónak a túlóráztatás? A válasz rendkívül egyszerű. Semennyire. A túlóra már akkor is pótlékköteles, ha a műszak után van, de ha meg hétvégén, akkor még annál is drágább. Tehát a munkáltató alaphelyzetben egyáltalán nem a túlórában érdekelt, hanem inkább felvett plusz munkaerőben. A 150 órával megemelt órakeret arra jó, hogy a soron kívül kialakult váratlan munkaigényt ki lehessen szolgálni. Persze mindennel lehet visszaélni, evvel is, de pénzügyileg olcsóbb az alapbéres munkaerő, mint a túlórázó, tehát a munkáltatónál ez nem cél, hanem kényszerpálya.

Munkavállalói szemszög van több is.
Van, aki meg van elégedve az alapfizetésével, nem kíván túlórázni. Ha mások meg akarnak, igény is van rá, és már lehet is, akkor neki ezután talán nem kell. Amúgy valószínűleg régi melós, mert egy fiatal próbál megfogni minden lehetőséget, hisz neki még bőven van miben előrelépni. A tapasztalt szakit meg ezért nem teszik utcára, többet ér annál a tudása.
Van akinek szüksége lenne több bevételre. Ha nincs benne vállalkozási hajlam, csak a túlóra vagy a másodállás marad. Az előbbi jobb, mert a másodállás rendszerint alapbéres a túlórára meg rájön a pótlék.
Vannak még azok, akik eddig is bőven többet melóztak, rendszerint multiknál. Eddig úgy oldották meg, hogy pl. adtak nekik bér helyett étkezési utalványt, nem is keveset, mert ugye a költséget valahogy csak el kell számolni, a túlórakeretből meg kifutottak. Most meg majd pénzt kapnak. Ettől nem lesznek rosszabb helyzetben.
Még egy marginális réteg a részben zsebből fizetett melós esete. Ne felejtsük el, hogy zsebből csak az tud fizetni, akinek a bevételei is zsebbe jönnek. Ez egy elég súlyos társadalmi probléma, de csak annak van erkölcsi joga evvel revolverezni, aki számlát kér a kisiparostól a munka végén, és evvel elszámolható kiadásra ösztönzi a vállalkozót, tehát jobban megéri neki bejelenteni az alkalmazottját, mint zsebből tartani.
Utoljára jegyezném az iskolázatlanságuk miatt valóban kiszolgáltatott dolgozókat. A helyzet az, hogy nekik nem a túlóra miatt kell aggódniuk, hanem mert a melójukat tényleg könnyedén el lehet végezni géppel. Én a helyükben nem a kormányt okolnám, hanem kitanulnék valamilyen szakmát, mert manapság bármiként el lehet helyezkedni.

A 3 évi elszámolás meg blöff. A 3 év csak azt jelenti, hogy legkésőbb ekkor kell zárszámadást csinálni. Eddig évente kellett, mégis mindenki megkapta a fizetésével együtt a túlmunka bérét is. Ez csak egy technikai könnyítés, de amúgy tényleg lényegtelen.

Vegyük az automatizálás és múltba fordulás jelenségét. Ez egy önellentmondás, mert miért fizetne valaki alapbért, túlórát, szervezne szabadságokat, meg vezényelne műszakot, ha azt egyszerűen ki lehet váltani mondjuk villanyszámlával? Mert részint nem mindenütt lehet, másrészt ahol lehet, ott sem mindig kifizetődő. Ha azzá válik, megszűnik a túlóraprobléma is, a felszabaduló munkaerő meg kisegít a másutt túlórázók helyett. Nem mindenki lenne ettől boldog.

Említetted még a vallási vonulatot. Érdekes felvetés, de szerintem csúsztatsz. Ugyan úgy, ahogy a római jogon alapuló jogrendünk sem arról szól, hogy a modern törvénykönyveink a régi római polgárság érdekeit szolgálná, úgy a keresztény értékrend sem azt jelenti, hogy az abban élők vallásosak lennének. A 10 parancsolaton alapuló erkölcsi értékrendnek való megfelelésről van szó a vallási előírások elhagyásával. Az eddigi posztjaid alapján nem értem, hogy evvel miért pont neked van problémád? Ennél sokkal szélesebb látókörűnek ismertelek meg.

Végül szólnék a helyzet kezeléséről. A látható valóság egy felbőszített párszáz fős csürhe randalírozása. Ez azt jelenti, hogy jelesül törnek, zúznak, borogatnak, gyújtogatnak. Ezeket a dolgokat abból az adóból készítették, amiket ilyen-olyan formában mi, évtizedek óta dolgozó polgárok teremtettünk elő. Nagyon nehezemre esik szofisztikált kifejezéseket találni a jellemzésükre. Függetlenül attól, hogy miről szól a dolog, egyszerűen bezsákolnám az egész csőcseléket élükön a bujtogató mosdatlan szájú neveletlen politikusdegenerációval együtt. Ez nem tüntetés, nem is véleménynyilvánítás. Takarodjanak a terekről a politikusaik meg a közéletből, mert azért nem tud kialakulni egy normalitás talaján álló politikai ellenerő, mert ezekkel a szánalomkupacokkal kell először megküzdeniük az érdemi politizálás helyett, pedig már nagyon nagy szükség lenne rá.

Ami a helyzet politikai kezelését illeti, valóban lehetett volna elegánsabban, de az érdemi eredmény nem lenne más. Attól, hogy néhány vörösködben nevelkedett, jelentős részben isiászos szakszervezeti vezető expártkatona, egy jól felépített tivornyával meggyőződik a törvény "fantasztikumáról" és így elmarad a hőbörgésük, még a lényeg nem változik. Persze a stílus sokat segíthetett volna.

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2018.12.17. 12:36:46

Két lehetőség merül fel:
a) tényleg nem tudják kezelni a helyzetet és bénák Orbánék, megzavarodtak vagy
b) tudatos lépés részükről. Itt lehet céljuk és tervük ezzel az egésszel rövid vagy hosszútávon is: provokálni akarnak, esetleg tettleges balhé elérése a cél vagy a kifullasztásra játszanak, esetleg mindkettő. Kérdés, hogy igazuk van-e, ez esetben a b verzió olyan, mint 19-re lapot húzni.

Ma Baker 2018.12.17. 15:07:52

Hameg a maszop lépte volna meg ugyanezt a törvényt, most ezen a blogon is tapsikolnának, hogy "Végre valami versenyképességfokozó intézkedés, amivel Magyarország minden bizonnyal a növekedési rangsor legelején bérel magának helyet a következő 20 évre.
És különben is, a jó kommunista a munkahelyén érzi jól magát."

Ma Baker 2018.12.17. 15:10:58

@corto maltese: "b) tudatos lépés részükről. Itt lehet céljuk és tervük ezzel az egésszel rövid vagy hosszútávon is: provokálni akarnak, esetleg tettleges balhé elérése a cél vagy a kifullasztásra játszanak, esetleg mindkettő. Kérdés, hogy igazuk van-e, ez esetben a b verzió olyan, mint 19-re lapot húzni. "

Mindenképp tudatos lépés. Nemzetközileg bevett, hogy a legneccesebb törvényeket karácsony előtt nyomják át parlamenteken. Woodrow Wilson is december 23.-án adta el az USA-t a FED-nek.

És teljesen igazad van, duplán zseniális húzás ez Orbántól, mivel ezzel a megelőző csapással a nagy áprilisi EU-s kampányhajrát is előre megtorpedózta ezzel. Ilyen béna menetelések után kinek lesz kedve kimenni az utcára tavasszal?

barankai 2018.12.17. 17:12:09

A kiszipolyozott munkavállalók évi (több)százezer dolláros bérekkel nyomorognak HK-ban és SG-ben. (szja: 5% körül). Ott ui SEMMILYEN munkajogi szabályozás nincs. Sajnos többévszázados kemény tények igazolják h a legjobb ahol nincsenek bolshevik szakszervezetek sem és munkajog helyett a polgári jog és a vállalkozás szabadsága érvényesül. Ott gazdagok a zemberek. Itt meg ostoba rabszolgák. A munkajog és a töméntelen más szabályozás miatt. Szó szerint. mises.org/library/forgotten-facts-american-labor-history

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.12.17. 18:18:19

@Ma Baker: "a nagy áprilisi EU-s kampányhajrát is előre megtorpedózta ezzel. Ilyen béna menetelések után kinek lesz kedve kimenni az utcára tavasszal?"
- Erre az opcióra nem is gondoltam, de nagyon meggyőző. :)
süti beállítások módosítása