HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Levél görög barátaimnak

2012.06.16. 11:26 Ratius

Elena, Dorula, Emi, Jorgosz, Leonidasz sziasztok!

A partszakaszt elkerítő nádpalánk résein átsütött a délutáni nap, fejünk fölé árnyékot vetett egy terebélyes hárs, s mi ouzot hörpölve ültünk a tengerparti kiskocsmában, sőt a tengerben, mert annyira meleg volt, hogy becipeltük a székeket, asztalokat a térdig érő vízbe. A pincér felgyűrt nadrágszárral hozta ki a szuvlakit. Ti röhögve nézegettétek az én magyar forintjaimat. Nektek eurótok volt. Leó elkérte az aprót, hogy az értéktelen korongokkal kacsázzon. Hmm… visszavághatnék, hogy holnap megyek drachmát szórni a tengerbe, de nem teszem. Mert az a drachama, ha valóban megteremtitek, az egész világnak jelent majd esélyt. Akkor is, sőt éppen akkor és azért, ha a nagybefektetők szemében semmit sem ér majd a pénzetek.


levél 1.jpgMa már belátom, igaza volt apádnak, Emi, amikor súlyos érvekkel vitáztunk athéni házatok teraszán, a nagyra nőtt olajfa édes illataitól átölelve. A PASOK-ról magyarázott az öreg és a baloldalról. Te, mit botcsinálta tolmács alig tudtad, hogyan fordítsd le a német, angol keverékszöveget, görögre és vissza. Szegény, jó öreg, akkor még azt gondolta, hogy a baloldal igazsága mindennél fontosabb. No, igen, ő még egy másik rendszerben, egy kemény diktatúrában nőtt föl… Ahhoz képest a görög centrumpártok, a maguk osztogató, és maguknak osztogató politikája mégiscsak előrelépés volt. De ma már azt is belátom, nem tévedett sokat, vagy pontosabban nem ő tévedett. Manapság nálunk sokan ostorozzák a felelőtlenül költekező görög elitet, hogy elszórta a tömérdek pénzt, amit Európától kapott, s lám hová jutott így Görögország. De az igazság mégiscsak az, hogy az az elit a maga módján a lehető legokosabban cselekedett. A magas jövedelmek, támogatások, nagyvonalú jóléti rendszerek végső soron a jövedelmek újraosztásának egy formáját jelentik. S, ha minden úgy maradt volna, ahogyan az athéni politikusok okkal feltételezhették, akkor mindebből valóban gyors növekedés kerekedik. Smith, Ricardo, Keynes gondolatai alapján értelemszerűen feltételezhették, hogy azok az elköltött eurók, éppen ott hasznosulnak, ahol a piac azt megkívánja. Az egész európai térség fejlődését szolgálja az, ha ők szorgosan költik a pénzt. Mindegy, hogy a görögök német autót, olasz fagylaltot, vagy hellén vörösbort vásárolnak: mindenképp olyasmit vesznek, ami az egységes európai gazdasági tér termelőit támogatja.
A görögöket tulajdonképpen a nyugati nagytőke árulta el, amikor a felhalmozódó pénzekből nem európai árucikkeket, gyárakat, gépeket, s egyebeket vett, hanem Európán kívüli részvényeket, kötvényeket és mifene befektetéseket vásárolt. Ekkor ugyanis ezt a pénzt kivonta az európai gazdaságból és a tajvani, kínai, vietnámi gazdaságot támogatta vele. Nemrég olvastam, hogy míg huszonöt, harminc éve a napi nemzetközi banki átutalások összege nem haladta meg a 70-80 milliárd dollárt, addig ma ez a szám 1500-1600 milliárd körül van. Igen, valójában a tőkepiac globális szabadságára vezethető vissza görög összeomlás.

*

levél 3.jpgÖnfeledt játék volt. Polipokra vadásztunk Egion sziklás partjai előtt, s Elena, aki mindenre kapható volt, huncut gonoszsággal harapta ketté a soklábú lény idegcsomóit. Eszünkbe sem jutott, hogy a ti országotokat az a veszély fenyegeti, hogy az efféle polipvadászat nem csak merő szórakozás lesz, de komoly, mert az egyetlen megélhetés. Amikor frappét szürcsölve hasaltunk a tengerparti homokon és Jorgosz, nyári munkájának megfelelően ott mászkált előttünk egy randa hűtőtáskával, s rekedtre üvöltötte a hangját: Ela cold beer, cold drink, donats very fres, hallo! még nem kellett attól tartanunk, hogy Jorgosz valóban ebből fog élni.
Pedig most úgy tűnik, rövid epizód volt az emberiség történetében az az idő, amikor a jólét és a szabadság kéz a kézben járt. Itt nálunk a szőrszálhasogatók megkülönböztetnek mindenféle jóléti modelleket, meg a fogyasztói társadalom és a jóléti rendszer közötti különbségekről elmélkednek, de ez a mi hétköznapi életünk szempontjából lényegtelen. A lényeges az, hogy vajon a tőke rákényszerül-e arra, hogy profitjából akkora részt juttasson a dolgozóknak – és nem dolgozóknak – hogy azok tisztességgel, jólétben megélhessenek. Hogy ezt milyen modell szerint teszi, hogy az állami újraosztás keretében kényszerül rá, vagy a szakszervezetekkel kötött iparági szintű alku révén – mint az USA-ban – az teljesen mindegy.
És a szomorú tapasztalat az, hogy a keynesi gazdaságelmélet csak zárt rendszerben működik. A globalizáció, a szabad tőkemozgás nem pusztán oda vezetett, hogy a töke elszökött Európából, ahogy most menekül tőletek, de sajnos azt is jelenti, hogy az egyes államok versengeni kénytelenek a befektetőkért. S ezt csak a szociális kiadások rovására tehetik meg. Így megszűnt az államon, a gazdasági téren belüli tőkeakkumuláció lehetősége, mert a tőke azonnal távozik, amint jobb lehetőséget talál. És csak akkor jön, akkor marad, ha jobbat kínálnak neki, mint másutt.
Az Európai Unio megváltozott, mert a mögötte álló amerikai érdek gyökeresen átalakult. S erről fogalma sem volt a görög elitnek. A nagytőke, a multinacionális cégek a hatalmas bankházak nyomására a jóléti társadalom felszámolása Nixon elnök kormányzásával megkezdődött, s Reagan hatalomra jutásával gyakorlatilag eldöntött ténnyé vált. Az azóta formálódó Európai Unió már nem a szabadságról és a jólétről szól, hanem arról a keserves küzdelemről, amit a világ vezető hatalmai, nagyvállalatai, bankjai és befektetői vívnak egymással azért, hogy Földünk szűkülő erőforrásaiból mind nagyobb profitot tudjanak kicsikarni.

*

levél 4.jpgS ebben a versenyben a lemaradt régiók eleve hátránnyal indulnak. Amikor Dorulla szülei meghívtak minket borászatukba, s mi végigtapogattuk a kádakat, fémtartályokat, megkóstoltuk a töppedt szőlőszemeket, és húsz percig vártunk a vacsorával, mert a nagymama a járókeretével, csak lassan juthatott föl a tetőteraszra, mit bántuk mi akkor, hogy kemény munka ott is a borkészítés. Nálunk meg mostanában lusta görögökről beszélnek a farizeusok, s nem értik, hogy egy görög borász, bármilyen szorgalmasan is dolgozik, nem tud versenyezni az agyondotált francia bortermelővel. S, nem csak a dotációk miatt, hanem főleg azért nem, mert a rendelkezésére álló közvetlen körülmények, például a helybéli borfogyasztók pénztárcája, szigorúan kiszabja sorsát. S e pénztárca vastagságáért nem tehet semmit, különösen akkor nem, ha a görögök pénze – a hitelkamatok, pénzügyi áttétek, és szép új világunk egyéb szabályai szerint– lassan, de jó ütemben a centrum-országokba vándorol. Nem tehet semmit, ha az ő retsinája – a közös euró használata miatt – kevesebbet ér külföldön, mint az a pocsék rajnai lőre.
Látod Leó, a te nagybátyád is inkább Heidelbergben nyitott görög éttermet. Mennyit ültünk ott a várkert alatt, amíg egyetemre jártunk. Tényleg, tudsz valamit Marie-ről, aki olyan büszkén húzta ki magát, hogy megfeszültek kockás blúza alatt kerek mellei: ő nem spanyol, hanem katalán? Tudsz valamit a vörös Ronanról, akitől írül tanultunk misztikus ókelta verseket, és cifra újkelta káromkodásokat? És Luigiról, az olajosképű talján kópéról, aki állandóan a lányok után kajtatott? Hamarosan nekik is megírhatom ezt a levelet.
Csak Namibinek nem írhatok már soha, mert hazáját, házát, és őt magát elsöpörte a sivatagi vihar. Még jó, hogy nálatok nincs olaj…
Nincs olaj és lassan nem lesz már tőke sem. Mert a pénz a fialást keresi, mint az öreg Exarhosz bácsi pénze, aki ravasz, fanarióta eszével kiszagolta, hol kell befektetnie. Athénban? Egionban? Patraszban? Ahova a turista csak nyaranta jár költekezni? Akkor inkább megy ő a turista után, s Németországban csinál hellén kiskocsmát. Giccses kecskebőrökkel és tesco-gazdaságos fetával.
És igen, végül is róla, Exarchosz nagybátyádról, s a hozzá hasonló kispénzű vállalkozókról is döntenetek kell. Meg persze magatokról is. Hiszen valójában aközött kell választani, hogy bent tartjátok-e a tőkét az országban, s ezzel lehetővé teszitek a jólét fenntartását, vagy tovább űzitek az engedjük-csábítjuk játékot, és akkor bizonyosan le kell bontanotok a jóléti rendszer maradványait. Egy állam számára a versenyképesség azt jelenti, hogy mennyire jár kedvében a tőkének. Ugye nem gondoljátok, hogy mindabban, ami korszerű és gazdag, s ezért csábító, versenyezni tudtok az európai centrummal, s mindabban, ami olcsó és elmaradott versenyezni tudtok a harmadik világgal. Ha a tőkének vásárlóerő kell, biztos perspektíva, és kiszámítható környezet, Nyugatra megy, mint bácsikád. Ha olcsó munkaerőt, laza szabályozást, és gyors sikert keres, Keletre megy, Kínába, vagy Indiába.
Emlékeztek Kaira, a bájos koreai lányra, aki úgy belém esett, hogy, ha ránéztem, rögtön elpirult. Évődésemet szerelmi vallomásnak hitte, s arról álmodott Magyarországra szökik velem? Apja még egy tál rizsért dolgozott. De ő már velünk járt Heidelbergbe. Na, igen, ez is a globalizáció hatása… De közületek vajon ki akar egy tál rizsért melózni? Mit tudtok ti adni a tőkének, amit csak nálatok talál? Miféle versenybe szálltatok bele? Hol van esélyetek a sikerre ilyen vetélytársak között?

*

levél 5.jpgNem, nem lettem kommunista, mint az öreg Dimitris bácsi, a vén partizán, aki még harcolt a náci megszállók ellen, s két ujját elvitte a repeszgránát. Aki csodálkozva hallgatta, mikor a rendszerváltásunk előtti hazai elitről meséltem neki. de ma már tudom, hogy abban igaza volt, amit búcsúzóul mondott. Hümmögött, csóválta a fejét, végül mérgesen csapta az evezőt a csónakba, ellökte a hajót a parttól, s úgy szólt vissza nekem: Lehet, hogy a ti kommunistáitok olyanok, amilyenek. S lehet, hogy a mieink is éppen olyanok. De, ha nem azért küzdesz, hogy az ember szabad legyen, akkor miért? Akkor megette a fene az egészet!
Mostanában persze fél Európa attól retteg, hogy előretörnek a görög szélsőségesek. Épp a minap olvastam valami európai értelmiségi kiáltványt, amely a szélsőjobb térnyerésén aggodalmaskodik. Ezeknek nincs jobb dolguk, mint az, hogy antiszemitizmusról, idegenellenességről papoljanak? Persze, tudják ők jól, miről beszélnek. Amíg a holokauszt, meg a vörös veszedelem a fő téma, addig el lehet felejteni azt, hogy manapság ugyanolyan embertelen és hazug elvekre hivatkozva, ugyanolyan kegyetlen kizsákmányolással fosztogatják a leggazdagabbak a kiszolgáltatottakat, mint a nácik tették. Csak emezek nem felsőbbrendű népekről szónokolnak habzó szájjal, hanem liberális gazdaságpolitikáról, washingtoni konszenzusról, meg a hitelminősítők számsorairól magyaráznak okos képpel. Tudják ők jól, miről beszélnek, hiszen ez a téma a lényegről, a globális gazdaság katasztrofális működéséről tereli el a figyelmet. Mert nyilvánvalóan mindegy, hogy valaki a zsidó, karvalytőkét utálja, vagy a kizsákmányoló nagyburzsoázia osztályuralmát. Ezek csak mellékes jelzői egyazon törekvésnek. És nálatok most a szélső baloldal és a szélsőjobb képviseli a közösség érdekét, a jóléti társadalmat, a hosszú távú megoldást, még akkor is, ha közben rengeteg kétségbeejtő hülyeséget beszélnek. Olyan pártotok meg sajnos nektek sincs, amelyik avitt ideológiák nélkül zavarná el a jó büdös francba a politikai elitet, s vele együtt az összes élősködő profithiénát.

*

levél 6.4.jpgSosem felejtem el, mennyire nem szívleltek néhány népet, amely pedig példátok lehet. Nem felejtem, mert szidtátok őket épp eleget, mikor Elena spiccesen táncolt az asztalon. Haja lobogott az esti fényben, szoknyája forgott, pörgött, repült. És bámultunk mind, mert Elena akkor este nem viselt bugyit. Jorgosz felrúgta az asztalt és elküldte az összes törököt, zsidót, és rühes albán kutyát a jó édes anyjába, pedig csak az volt a baj, hogy Elena mást fiúnak adta bájait. Szóval tudom, hogy egyikért sem rajong az átlag-görög, de Izrael és Törökország meglepően jól működik a ti környékteken. Igen, lehet eltérő körülményekről, meg külföldi támogatásról beszélni, annak, aki kifogásokat keres. De az igazi kérdés mégis az, hogy ma, a globális fogyasztói tömegeket kiszolgáló nagyipari rendszerek korában életképes lehet-e egy tízmilliós zárt gazdaság? Csakhogy ugyanezt a kérdést – némi jövőbetekintéssel – így is fel lehet tenni: az infótechnikák korában életképes lehet-e egy tízmilliós közösség? Egy olyan nemzet, amelyik termel és elad, amelyik jelen van a világpiacon a maga korszerű termékeivel, amelyik szerencsés adottságait ügyesen kihasználva helytáll a világban? És én úgy hiszem, ez nem teljesen kivihetetlen.
Messziről jött ember azt mond, amit akar, és én igencsak távol vagyok most tőletek. De az biztos: bárhogy is döntötök most vasárnap, tanulságos lesz mindenki számára. Ki fog derülni, létezik-e európai egység. Mert, ha igen, akkor meg kell menteni a csődbe jutott Görögországot. Ti sem hagynátok magára a bajba került ciprusiakat, még akkor sem, ha amúgy azt gondolnátok, maguknak köszönhetik a bajt. Ki fog derülni, mennyit ér Európának az, hogy a ti korrupt és felelőtlen politikusait hatalomban tartsa. Hajlandó lesz-e kifizetni az általuk csinált számlát, vagy hagyja, hogy elzavarjátok őket oda, ahova valók. És persze ezzel együtt az is ki fog derülni, hogy mit kérnek cserébe politikusaitoktól, milyen önfeladásra számíthat ismét a görög nép.
De, ha a sarkatokra álltok, és ezt az egész széltoló bandát leváltjátok, s velük együtt kidobjátok a kufárokat is, nos, akkor is izgalmas dolgok derülnek majd ki: van-e a görögökben annyi érettség, belátás, körültekintés, hogy a bizonyosan bekövetkező gazdasági nehézségeket különösebb bajok nélkül vészeljétek át. És persze az is ki fog derülni, hogy a lendületes argentin talpra állás csak valami egyedi körülményeknek volt köszönhető, vagy bárki számára adott mindaz a szervezőerő, amivel az argentinok kimásztak a maguk válságából. Vajon meg tudjátok-e csinálni ti is?
És, ha igen – amit én nagyon remélek – akkor Görögország ismét sokak számára lesz példa. Át fogja rendezni Európát, sőt az egész világot. Büszke leszek arra, hogy annyi görög barátom van, ha a globális gazdaságpolitika megtörik a görög partokon, ahogyan megtört a perzsa áradat Szalamisz szikláinál, ahogyan meghátrálásra kényszerült a Szent Szövetség bigott zsarnoksága a görögök szabadságvágya előtt.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

 

139 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr674591823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.16. 15:59:16

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: A Nézőpont Intézet sokkal népszerűbbnek láttatja a Fideszt, mint más közvéleménykutató cégek 2012.06.16. 15:56:58

A Nézőpont Intézet szerint a teljes felnőtt lakosság 28%-a, míg a Medián szerint csak 22, az Ipsos szerint 17, a Tárki szerint pedig csak 16% szavazna a Fideszre, ha most lennének a választások. Ugyancsak a Nézőpont Intézet látja az MSZP-t a legkevésbé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biobender 2012.06.16. 18:47:12

@hagyma: "amugy pl cubat nem kene lenezni, egesz jol elvannak az emberek
jo nem reszletre vett lexussl jarnak es nincs iphone a zsebekben"

Valamiert meghsem Miamibol usznak oda az emberek hanem forditva. Persze a karvalytoke...

"de enni inni, stb tudnak es az idojaras is jo ".

Az utobbit foleg Castronak koszonhetik. Enni inni meg jegyre tudnak, az azert nem valami nagy kiralysag.

biobender 2012.06.16. 18:49:05

@Gekko: "Ilyenek lehettek a francia meg a német kommunisták a 70-es, 80-as években, már ha értitek. "

Aha, Meg emlexem amikor magyarazta egy ilyen nekem, hogy Ceusescu nem is gaz. Utana szepen hazautazott en meg maradtam a szarban.

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.16. 18:53:23

Nem adják az oroszoknak, az ECB nyomtatja nekik a sok eurot. Csak minél kevesebből meg akarják úszni. Ha kell a stratégiai fontosságú Görögország fizessenek, erről szól a történet.

apanna 2012.06.16. 18:53:36

@biobender: Nem tudok hova tenni egy funkcionálisan analfabétát. Vagy trollt? Elnézést, tőled, érte......

apanna 2012.06.16. 18:57:45

@biobender: ". Enni inni meg jegyre tudnak, az azert nem valami nagy kiralysag."
Le vagy maradva pár évvel.

Vége a kubai jegyrendszernek is

kubainfo.wordpress.com/2010/09/18/vege-a-kubai-jegyrendszernek-is/

biobender 2012.06.16. 19:00:02

@apanna: Nos, a regi szep idokben, vagy mondjuk Kubaban, akiktol tanulni szeretnel, bortonbe. Pech, elvtikem, meg nem tartunk itt - itt ervelnei kellene.

Martian (törölt) 2012.06.16. 19:04:27

@apanna: akkor egyszerű a megoldás. Szórjuk ki a kerbankokat, amelyek feleslegesen élősködnek a pénzügyi viszonteladói láncban... "vásároljunk pénzt az őstermelőtől!" :))

És persze el lehetne vonni a kormányok önálló hitelfelvevői jogosítványát is... mondjuk NB ellenjegyzéssel menne csak.

piefke 2012.06.16. 19:07:22

@Balt:
Aha...

Akkor csak két számadat - a következtetéseket rád bízom:

Németország GDP-je: 3 286 451 millió US $
Oroszország GDP-je: 1 487 293 millió US $

(Tájékoztatásul az EU GDP-je: 16 258 996 US $)

biobender 2012.06.16. 19:07:46

@apanna:"Le vagy maradva pár évvel.

Vége a kubai jegyrendszernek is"

Nos, a Te linked szerint:

"Kubában egyelőre a „szocializmus kiigazításának” hívják az új gazdasági rendelkezéseket: legkésőbb 2012-ben ***majdnem*** teljesen megszűnik a jegyrendszer, "

Aztaaa! Ez egy 2010-es hir, tenyle MAJDNEM TELJESEN megszunt. Es Mikor kezdodott a jegyrendszer, 1960-ban?

"a dolgozók hitelt vehetnek föl, a nyugdíjas orvosok magánrendeléseket tarthatnak "
es nem zarjak bortonbe oket? Valami hihetetlen!! Szeduletes!!!

SOT!!!!,
" a tanárok magántanítványokat vállalhatnak" .

Megengedik, hogy a szabadidejukben, TENYLEGESEN azt csinaléjanak AMIT AKARNAK??? Hova fog ez vezetni elvtarsak??? Meg a vegen autot akar venni a sok nyereszkedo, mi lesz ebbol?

LOL, ebbol akarsz te tanulni?? Gondolkozol is neha, vagy csak funkci szeretnel lenni?

piefke 2012.06.16. 19:11:52

@biobender:

Mondd: ezek az apanna-félék miért nem vándorolnak ki Kubába?
Vagy Argentínába?
Vagy Venezuelába?

Mert ezzel válik el a szar a májtól!:-)

Martian (törölt) 2012.06.16. 19:12:27

@apanna: egyébként az EU tehet a görög bajokról... a nagy pénzszórás közepette elfelejtettek az Euro-hoz használati utasítást mellékelni.

Yossarian1 2012.06.16. 19:13:50

@apanna:
Nem jobb a helyzet itthon, mint Argentinában.
De nincs is piac barát,de jól szabályozott kapitalizmus.
Valami borzalmas torzszülemény van nálunk.
A tőke oda megy ahol kiszámíthatóan és bitonságosan megtérül.
Lásd mondjuk Szlováliát, Csehországot, Lengyelországot, Baltikumot stb

biobender 2012.06.16. 19:22:24

@apanna: Hat lassuk a gyonyoru kubai peldat es mmondd majd el mi az ebbol amit meg szeretnel tanulni:

Kuba régi szovjet traktorai nem működnek kőolajjal, ezért szarvasmarhákat tenyésztenek, amelyek trágyázzák is a talajt."

Ez a kozepkor technologiaja ugyebar.

"Ezek az új gazdálkodási módszerek sokkal több embert foglalkoztatnak, mint a korábbi gépiesített gazdálkodás. "

Bezony, tehenekkel szantani az munkaigenyes.

"Ez **eleinte *** gondot jelentett a városiasodás miatt,"

Mert nem sok embernek akarozik viszamenni az idoben vagy kezszaz evet es elmenii parasztnak, foleg ha szakmaja van.

"de később az olajhiány a városokban munkanélküliséget okozott, ezért a kormány olyan intézkedéseket hozott, aminek hatására tömegesen költöztek falura az emberek."

Tettek nekik egy visszautasithatatlan ajanlatot - vagy tragyat tursz, vagy megdoglesz.

"Az üresen maradt városi telkeken élelmiszernövényeket termelnek. " Jaja, a megbizhato elvtarsak akik maradhattak a varosban.

Hat igen, ez egy szep uj vilag!

Szeretnel egy ilyenben elni? Nosza,, vegyel ket tehenet es kezdj el szantani- vetni. Jo lesz az, mint a kubai elvtarsaknak, es te legalabb nem kenyszerbol csinalod majd.! Csak nehogy azt hidd, hogy a tehen hatsofele melle be van kotve az Internet is.

PiBá 2012.06.16. 19:22:25

@apanna: Ahhoz már csak egy kormányváltás kellene (ez más téma, ne menjünk bele) és a közgondolkodást kellene megváltoztatni, hogy bizony a jólétért meg is kell dolgozni.

biobender 2012.06.16. 19:24:32

@piefke: Mert ok az elcsapat szeretnenek léenni akik mutatjak a nepnek az utat, aka funkcik. Tragyat turni a tehen segginel, arra itt vagyunk mi, a mosdatlan tomeg.

Netuddki. 2012.06.16. 19:55:39

@hagyma: Ott a Google maps, váltsál át műhold nézetre aztán megtudod...

komplikato 2012.06.16. 19:59:31

@hagyma: Ebben az a szomorú, hogy bármennyire csóró ország, bármennyire diktatúra van, még is csak kiszámíthatóbb mint errefelé. :(

apanna 2012.06.16. 20:11:35

@Martian: "Elmebeteg emberek irányítják világunkat, elmebeteg célokkal. És az egészben az a legelmebetegebb, hogy ak ierről beszél azt azonnal elmebetegnek nyilvánítják."
John Lennon

apanna 2012.06.16. 20:15:57

@biobender: Mi különbség van a között, hogy ott azért szántanak ökörrel , mert nincs üzemanyag, vagy alkatrész?
Itt van alkatrész is, üzemanyag is, csak pénz nincs ahhoz, hogy beletankolj....

Mi a különbség, mond?

A te jóléted is törékeny. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy 2 év múlva de egyszer vége lesz. És amikor rákényszerülsz arra, hogy egy ökröt az ekéd elé fogj, bajban leszel. És az a paraszt akit most lenézel, az fogja megmutatni a praktikáját. Különben éhen halsz...

Balt 2012.06.16. 20:20:50

@piefke: Ok, ha (szám)háború, akkor nézzük ezt:
görögkeleti vallású orosz: 78 104 860 (2008)
görögkeleti vallású német: 450 000

biobender 2012.06.16. 20:50:26

@apanna: "Mi különbség van a között, hogy ott azért szántanak ökörrel , mert nincs üzemanyag, vagy alkatrész? "

Mert ugyebar itt kozponti tervgazdalkodas van, es ez ennek a totalis csodje. Az meg meg inkabb, hogy RAKENYSZERITIK az emberek arra, hogy a 21. szazadban kozepkori parasztkent eljenek.

"Itt van alkatrész is, üzemanyag is, csak pénz nincs ahhoz, hogy beletankolj...."

Abban a vilagegyetemben ahol en elek Magyarorszagon nem okorrel szantanak, hanem traktorral. A Tiedben?

"A te jóléted is törékeny. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy 2 év múlva de egyszer vége lesz. "

Jaja. Kozel am a VEG, terjetek meg! Miert 2 ev es nem mondjuk harom? Nem gyozod mar kivarni?

". És az a paraszt akit most lenézel, az fogja megmutatni a praktikáját."

A kubai kenyszerparaszt? Mertz nalunk nem sokan szantanak am okorrel....

"Különben éhen halsz... " Mondjak egy vicceset elvtikem? Te sem az okor seggenel internetezel, tudsz mar szantani? Ket eved van az ehhalalig LOL:

Anti Anyag (törölt) 2012.06.16. 20:50:30

Végre egy baba poszt, nem a szokásos ballib lózung, ráadásul a szerző még írni is tud.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.16. 20:51:21

Hogy tényleg miért nincs annyi eszük a görögöknek,hogy felfogják mi fog történni?
Pedig velük semmi bajom.
De messze nem csak a nyugat tehet az ő helyzetükről.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.16. 20:55:19

Viszont a szoknyás csajos kép az jó.
Legalább egy pozitívum a posztban...:P

2012.06.16. 21:33:55

Egy valami mellett mindenki szépen elmegy. Ma már globalizált világban élünk, és nincs olyan, hogy te hülye voltál, én meg mosom kezeimet. A hiteladónak éppúgy észnél kell lennie, mint a hitelfelvevőnek, mert ha nem, beindul a dominóeffektus, és szépen letarol mindent.

Az euró közös, de a kamatok országonként mégis eltérnek. Nem történt más, mint hogy az euró bevezetésével az alacsonyabb kamatkörnyezetből elindult a pénz a magasabb kamatkörnyezetbe. (A gazdagabb országokból a szegényebbek felé.) Ezek az országok így többet fogyaszthattak, mint amennyit megtermeltek, és az már csak idő kérdése volt, hogy mikor pukkannak ki a lufik. Ha nem a válság, akkor idővel úgyis a helyére kerültek volna ezek a kockázatok. A kedvenc példám a spanyol ingatlan-lufi, amit német bankok fújtak fel.

A bankok túl mohóak voltak. Ha hagyják bedőlni a peremvidéket, akkor a gazdagabb országoknak két lehetősége marad: végignézik, ahogy bedőlnek a bankjaik, vagy feltőkésítik őket.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.16. 21:44:19

@radix: nézd a dolog jó oldalát, legalább nem kellett fizetned érte.

Szerintem meg jó írás. A személyes élmények mindig jobbak bármiféle szikár elemzésnél. Ha nem tetszik, ne olvasd. Főleg ne kommenteld.

apanna 2012.06.16. 21:57:31

@biobender: " Kozel am a VEG, terjetek meg!"

Miért ne? Ha egy olyan embert mint te már megszólított(különben honnan tudnál a megtérésről), akkor minden lehetséges....

"Mondjak egy vicceset elvtikem?"
Szerintem próbálj megmaradni az érveknél, vitázz de ne személyeskedj. Az olyan, mint amikor az ellenfeledet hátulról gyáván leszúrod.
"tudsz mar szantani?"

Igen tudok. Tanultam. Hátte?

TBG 2012.06.16. 22:08:40

Kiváló írás. A fanyalgók meg mehetnek a 3.14csába.

Dream_walker 2012.06.16. 22:16:30

tényleg jó poszt
amúgy izland megcsinálta, nagyjából évekkel ezelőtt... Azóta nem is nagyon van bent a hírekben, legfeljebb a vulkánokkal.

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.06.16. 22:23:04

tudnak élni

mi bajuk lehet a világ legszebb országában?

Horto 2012.06.16. 22:29:25

@еndike: tudom...felesleges neked irni, de azt megjegyeznem...ha nincs hitel akkor nincs fejlodes...vagy csak olyan tempoju mint a sumeroktol 1900ig...

Húsleves 2012.06.16. 22:37:15

@Horto:
"tudom...felesleges neked irni, de azt megjegyeznem...ha nincs hitel akkor nincs fejlodes...vagy csak olyan tempoju mint a sumeroktol 1900ig... "
Nagyjából ez a fajta érvelés és szakértelem vezetett a válsághoz. Kb. annyi igazság van az ilyen sommás kategorikus kijelentésekben, mint ha azt mondjuk, hogy a bor egészséges, és ezt érvényesnek tekintjük, függetlenül attól, hogy napi egy pohár minőségi jó borról, vagy két liter kannás szarról van szó.
Az értelmesen elköltött hitel valóban pörgeti a gazdaságot, de ami az utóbbi időben ment, az ész nélküli lufifújás volt. A korrupció miatt eltűnt hitelpénzek, az adósságcsapda (amikor már újabb hitelekből fizetik a kamatokat), egyértelműen káros.

Sírköves Slomó 2012.06.16. 22:41:11

@Dream_walker: Meg előtte sem volt hírekben meg közben sem. Csak Izland energiából önellátó, szóval nagy gond nem lehetett.

Horto 2012.06.16. 22:59:29

@Húsleves: ez igy van. egyetertunk. nem hiszem hogy magyarazni kellene, hogy miert jo meg, hogy hogyan lenne jo...ha hitelbol fizeted a kamatot az meg mindig jobb mintha nem fizeted es mindent elvesztesz es indulsz a minuszbol...lemaradsz, ott hagynak, meg kiszolgaltatottabb leszel. egyeztetni kell a hitel feltetelekrol es ertelmes dolgokba befektetni...Annak a csunya EUnak sem erdeke, hogy tonkre tegyen, keszek targyalni mar akivel lehet. (a magyar peldatol eltekintve, mert amit Mr.Fairytale meg a kiralyja csinal az nem egyeztetes hanem ongyilkossag, akarom mondani unorthodox gazdasag politika)

Taxomükke (UK) 2012.06.16. 23:26:49

@apanna: Argentínában elég jelentős az infláció, a gazdasági helyzet messze van attól, amit jónak lehetne nevezni. Nem muszáj hülyeségeket beszélni. Attól, hogy valaki közgazdász, még nem biztos, hogy igaza van. (Matolcsynak mi a végzettsége...?)

Taxomükke (UK) 2012.06.16. 23:38:50

@Kukoricajancsi: Na ez az. A bankok elbasznak itt nekünk mindent, aztán őket kell menteni. Nem az embereket, bazmeg, hanem a bankokat--- A kapitalizmus egyesek szerint jól működik... aha, több milliárd embert használ ki néhány tízmillió. Kurvajó. Előbb-utóbb ocsúdás lesz a vége.

morbiczer 2012.06.16. 23:41:50

Vicces ez a blog, bár valószínűleg nem annak van szánva.

Sírköves Slomó 2012.06.16. 23:42:16

@Taxomükke: Asszem ha az Argentin fejlődés felét megcsinálnánk, Európa sztárjai lehetnénk.

www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ar&v=66

morbiczer 2012.06.16. 23:43:21

@Dream_walker: Izlandon 300.000-en élnek.

seagull 2012.06.17. 00:08:20

@apanna: Nehéz eldönteni, hogy hülyéskedsz vagy komolyan beszélsz. Mert a kubai és kínai példád is elképesztő blődség! Lehet, hogy el kéne utaznod, megnézni a saját szemeddel, és/vagy elbeszélgetni az ottani emberekkel, és nem légből kapott ökörségeket hangoztatni, csak hogy az izzadtságszagú elméletedet alátámaszd.

fchris82 2012.06.17. 00:10:59

@apanna: "Az összes banki érdekeltség Görögországban, Német és Francia...... "

Ez oké, és történt olyan, hogy a bankok mondták az államnak és a lakosságnak, hogy "adósodj el, különben lerohanunk titeket!"? Volt ilyen? Ha nem, akkor előre megmondták, hogy az adott hitelösszegért cserébe mennyi pénzt fognak visszakérni, volt ilyen? Vagy csak letették a pénzt, és aláirattak velük egy fehér A4-es lapot, aztán mindenkit meglepett, hogy "ja, felvettem 1 milliót, és most az a mocskos német bank ezért 5 évvel később másfelet kér vissza?"

Nem kell elszállni, és újjal mutogatni a másokra. Ők KÉRTÉK a pénzt - ízlelgesd a kérték szót! -, a bankok meg mondták, hogy milyen feltételekkel adnak KÖLCSÖN!!! Kell, nem kell? Lehet versenyeztetni. Amit aztán, bár lehet, hogy ez neked meglepő, és te lehet, hogy nem szoktál kölcsönt visszakérni, de bizony, azt vissza szokták. Sőt, illik is visszafizetni. Ha meg hülye voltál, és olyan dolgokat is hitelből finanszíroztál, amit bizony nem kellett volna, akkor az a te sarad és nem a gonosz banké.

De most tényleg, egy pillanatra képzeld el a fordított helyzetet. Sanyi kölcsön kér tőled. Neked van pénzed, de mondod neki, hogy "Sanyi, adok neked kölcsön a kocsira, de mivel ez a pénz addig is hiányozni fog nekem, és nem tudom én forgatni, fizess rá kamatot légyszi." Sanyi mondja, hogy oké, aztán oda jutsz, hogy Sanyi egy idő után nem fizet, végül közli, hogy egyébként is a kurva anyád, van még ott egy rakás pénzed, áll 1 kocsid a garázsban, miért pont az hiányzik, amit kölcsön adtál neki, és inkább nem is fizet neked semmit, nemhogy a kamatot, még az alap összeget sem, hajtsd be, ha tudod :P Te is nyilván megsimogatnád Sanyika fejét, adnál rá két puszit, és hozzátennéd, hogy "na jó, tudod mit, akkor én megvettem neked ezt az autót, ajándék, csak ne sírjál már itt te szegény." Nyilván így történne, ez teljesen életszerű. WTF??? Oké, hogy alapból utálod a gonosz bankokat, sőt, pár dolog miatt van is miért, de azért itt a helyzet nem olyan fekete és fehér, mint ahogy te azt leírod. Ezt alapból a görögök baszták el.

Ahogy a Budapest Bank szlogenje mondta: "A hitel nem ajándék! Üzlet nekünk is, Önnek is!"

magyar ember teli szájjal 2012.06.17. 00:16:37

Talán nem a faszt kellene verni évtizedekig. De persze egy balosnak minden igazságtalan, amiben nem veszít a másik (is). Azért lesz értéktelen a drachma mert látták eddig is hogy mire jutnak egyedül, ahogy rajtunk is látni.

fchris82 2012.06.17. 00:26:17

@hagyma: "amugy pl cubat nem kene lenezni, egesz jol elvannak az emberek"
Ja, hogyne. Ezért menekülnek az életük kockáztatásával ladikokon az USA-ba, mert olyan, "hát, igazából jó itt is élni". Mert az ember már kicsiért is kockára teszi saját és családja életét, ugrik bele az ismeretlenbe. Ez nyilván így van.
Sőt, menekült kubaiak tömegei próbálnak visszajutni országukba aztán, mert jönnek rá, hogy tulajdonképpen a pénz nem boldogít.

Ironizáltam, a pénz boldogít. Aki mást mond, az legyen szíves nekem adni a pénzét és ő mehet "boldogulni". Persze, vannak dolgok, amik pénzért nem kaphatóak, de éhesen és nyomorban kibaszottul boldogtalan lesz az ember. Aki mást mond, hazudik. Sőt, készült is ilyen vizsgálat, ahol kiderült, hogy havi 2-3 000 dolláros fizetésig a boldogság bizony arányban áll a fizetéssel. Efelett azonban a pénz már nem sokat segít, ott már másra van szükség. Keress nekem egy szegény de boldog embert, aki azt mondja, hogy bizony őt nem tenné boldogabbá 1 millió dollár. Ott fog vigyorogni...

Nem, nincsenek egészen jól el az emberek. Sőt, fejben sokkal jobban el tudnának lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 00:44:04

@apanna:

Ez a gond; amikor zenészek meg színészek osztják az észt.

billy reed 2012.06.17. 00:55:33

Pedig régebben volt itt pár értelmes poszt.
Mi történt, tulajdonosváltás?

És mi ez a nagy EU /és főként német/ ellenesség?
Rövid időn belül ez már a sokadik cikk ebben a témában.

Sajnos ez is - mint a többi -, elég demagógra sikeredett.
A tételes cáfolattal most nem foglalkozom, elegen írtak erről előttem.
csak egy dolog: Magyarország idén 1400 milliárdnyi segélyt kap az Uniótól. Ennek a felét tudjuk lehívni elkölteni /azt is hogyan/ a béna bürokráciánk miatt.
Ez a helyzet a görögöknél is.

De persze erről is az Unió tehet /főkét a németek/, igaz?

"ahogyan meghátrálásra kényszerült a Szent Szövetség bigott zsarnoksága a görögök szabadságvágya előtt."

Nem tudom mit tanultál, de a görögök a törökökkel szemben vívták szabadságharcukat, és ez 1827-ben a navarinói csatában vett fordulatot, mikor a brit, francia és orosz flotta legyőzte a törököket...
Igaz, a britek formálisan nem voltak a Szent Szövetség tagjai /csak szimpatizánsai/, a franciák és oroszok igen.
Ha a mai EU-t hasonlítod össze a Szent Szövetséggel, nem sokat értesz a történelemhez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.17. 01:11:32

@fchris82: joilyen alapon az irorszagba angliaba es a nemetekhez menekulo magyarok is ugyanez
nana hogy amerikaban jobban lehet keresni mint kubaban
ha dolgoznak meg elni is jobban lehet
meg be is fogadjak oket ugye, nem ugy mint minket
de mas orszag mas igenyek mas eletformaen meg sosem voltam, de lehet leugrunk ha meg lesz az amerikai utlevelem ,ugy kivancsisagbol

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 01:23:46

@hagyma:

"de lehet leugrunk ha meg lesz az amerikai utlevelem ,ugy kivancsisagbol"

Előtte jobb lesz engedélyt kérned, másképpen jól megbaszhatnak amerikai honfitársaid:

www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/cuba_tr_app.pdf

okosallah 2012.06.17. 02:05:29

Akit tényleg érdekel mi van Kubában nézze meg a FÉNYKÉPEKKEL alátámasztott ismertetőt. Tessék navigálni a cimszavak között, hogy "lássátok feleim szümütükkel" micsoda "csodákat" produkált egyesek által itt ajnározott kubai paradicsom.

www.therealcuba.com/
Szegénység: www.therealcuba.com/Poverty.htm
Turisták és hazaiak: www.therealcuba.com/two_cubas.htm
Rendőr-terror:
www.therealcuba.com/Page21.htm

fchris82 2012.06.17. 02:28:39

@hagyma: "joilyen alapon az irorszagba angliaba es a nemetekhez menekulo magyarok is ugyanez"

Nem, rohadtul nem ugyanaz. Illetve de, ugyanez volt, 30 éve kb, akkor tényleg az emberek az életükkel játszottak 1-1 ilyen próbálkozással. Hogyan hasonlíthatod össze azt, hogy vki megpróbál átkelni a tengeren, kockáztatva, hogy esetleg holtan ér partot, ahhoz, amikor vki összecsomagol és komolyabb kockázatvállalás nélkül csak átkocsikázik a határon?

Szóval nem, nem ugyanaz. Egyáltalán nem ugyanaz. Ha aknazár, azonnali tűzparancs és kutyás védelem lenne ma is, akkor talán lehetne hasonlítgatni a kettőt, egyébként nem igazán. Kb mint ha egy 56-os emigrációt hasonlítanál össze a maiakkal. Köze nincs a kettőnek egymáshoz se élményben, se kockázat vállaláshoz.

Mr. Waszabi 2012.06.17. 02:31:19

Tulajdonképpen szépen becsomagoltad a bőröndöt, jó sok cucc belekerült. Ennek van egy előnye is: könnyen észre lehet venni, mi az a kevés, ám fontos dolog, ami kimaradt. Gazdaságról lévén szó, szerintem ezek árválkodnak a bőrönd mellett: Aki nem dolgozik, annak felkopik az álla. A másik meg a csikóbőrös kulacs.
Posztodban leírtad a magyar közállapotokat is, habár talán épp az volt a látens cél, hogy elterelje erről a figyelmet a görögök problémáira. Az ám, csak hogy a görögök huncutsága már kiderült, a miénk meg még nem, itt még megy a hazudozás. Vagyis le vagyunk maradva, még ebben is.
Görögország 10 millió lakosú kis ország, akárcsak mi. 2009-ben 309 mrd USD volt a GDP-jük, amiről ugye tudjuk már, amihez 500 mrd EUR hitelállomány párosult.
Mi is 10 milliós kis ország vagyunk, ám a mi GDP-nk csak 120 mrd USD, 300 mrd EUR hitelállomány mellett.
Figyelem, ez az országok gazdaságának hitelállománya, nem az államadósságuk!
Az arányokból nem nehéz következtetni arra, hogy ki fog nagyobbat puffanni a földet éréskor, illetve, hogy a magyarok hol tartanak jelenleg a hazugságtól a megoldásig terjedő skálán.
Ez látszik a számokból, kb.
Szóval, én inkább a kolbászkészítőkért aggódnék most, nehezebb menet vár ránk, mint rájuk.

I_Isti 2012.06.17. 06:23:06

Ez a poszt is olyan, mint az egész magyar közélet: önmaga paródiája.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.06.17. 07:11:16

Hatalmas maníroktól duzzadó, enyhén ittasan íródott, terjengős faszság ez az írás.

Sir Galahad 2012.06.17. 08:19:54

@fchris82: Pontosan tudod, hogy a hasonlatod erősen sántít. Sanyinak senki sem adna kölcsön ha tudni lehet róla, hogy alkalmi munkákból él és jó ha annyi pénzt összeszed havonta, hogy nem hal éhen. Ha ezt tudni lehet Sanyiról, és valaki mégis kölcsön ad neki - a szerencsétlen persze fölvette, mert az éhenhalás szélén áll - , akkor annak nyilván valamilyen hátsó szándéka volt vele. Ha populista módon fogalmaznék, mondhatnám azt is, hogy adósrabszolgaságba szerette volna taszítani Sanyit. Hibás volt-e Sanyi abban, hogy felvett egy olyan kölcsönt, amiről már a felvétel pillanatában tudta, hogy a büdös életben nem tudja visszafizetni? Vitán felül. És hibás volt-e az, aki adott neki, miközben tisztában volt Sanyi élethelyzetével? Szerinted nem, szerintem viszont talán még jobban is, mint Sanyi. Meggyőződésem, hogy a hitelválság megoldásának kulcsa az, hogy be kell látni: az immár visszafizethetetlenné duzzadt, önmagát automatikusan sokszorozó adósságokból kinőtt gazdasági válság megoldásának kulcsa ennek belátása. A megoldás pedig valami olyasmi, hogy miután a hitelező kénytelen-kelletlen belátta, hogy hibás, mondjuk a kamatokról lemond, a tőkét meg valamilyen ütemezésben részletekben visszakapja - legközelebb pedig meggondolja, kinek ad kölcsön és milyen szándékkal..

Pan Modry 2012.06.17. 08:38:49

@Sir Galahad:

A gorogoket nem az adossag taszitja nyomorba, hanem hogy egy lusta, korrupt nepseg, az egesz orszag a mutyizasra epult ki.

Sir Galahad 2012.06.17. 08:42:30

@Pan Modry: Aha, tehát nincs világgazdasági válság a felhalmozódott visszafizethetetlen adósságok miatt. Jó ezt tudni.

egri Fehér 2012.06.17. 08:52:54

ha ennyire tetszik az autark görögország víziója, költözz oda, járj szamárháton, és főzd a saját ouzódat

egri Fehér 2012.06.17. 08:54:51

@Sir Galahad: azt azért vágod, hogy görög barátaink folyamatosan csaltak a statisztikákkal (azaz szándékosan megtévesztették az EU-t és azokat, akik kölcsön adtak nekik)

Sir Galahad 2012.06.17. 08:59:26

@egri Fehér: Azt azért vágod, hogy a hitelezők a hivatalos statisztikáktól függetlenül tisztában vannak az adott országok tényleges gazdasági helyzetével?

apanna 2012.06.17. 09:11:13

@seagull: " Mert a kubai és kínai példád is elképesztő blődség! "

Problémáid vannak a megértéssel? Hol hivatkoztam Kínára, hogy szuper állam? Kubánál miben, azon kívül, hogy megoldják az élelmiszer gondjukat, és ez tagadhatatlan.
Én az alapvető létszükségletekre gondoltam, nem a luxusra. Az itthoni cifra nyomorúsággal próbálok párhuzamot vonni, függetlenül attól, hogy az ember EU tag, vagy egy kommunista országban él....

Az EU ban81 millió ember éhezik. Tudtad?

apanna 2012.06.17. 09:12:09

@Pan Modry: Igen, majd ha bedőlnek az OLaszok, Portugálok, Spanyolok, és mi is, akkor is köpködj. Bizonyára, mi mind szarul csináljuk.......

Mudizz 2012.06.17. 09:17:24

Minősítsd ezt a blogot itt:

mudizz.com/contents/4fdd84625a780e0003000089

Kedves szerkesztő! Te pedig oszd meg a többi blog-od is a Mudizz-on, vagy illeszd be a Mudizz gombot, hogy a toplisták élére kerülj!

Köszönöm.

Lajosforras 2012.06.17. 09:24:37

le kell szarni az intézményi befektetőket meg az olajhoz vagy dollárhoz kötött drachmát. pénznyomtatás joga az ekb kezéből a görög nemzeti bankéba. a görög piac akkor is piac,ha nem külföldi befektetők uralják. ha egy ajtó kinyílik egy másik. ez a dogmatikus marhaság,hogy kizárólag akkor lehet lehet jólét,ha a "nyugat" vezényel csak addig igaz,amíg aszerint a rendszer szerint működik,amit ők találtak ki és maximális rá a befolyásuk. a saját,független pénzük értékét a belgazdaságuk ereje fogja meghatározni és ha a nyugati valutákhoz képest "gyenge" is lesz,semmi bajuk nem lesz belőle. volt már forintnál gyengébb drachmájuk-az olaszoknak meg lírájuk-és vidáman éltek. az euro csak a "befektetőknek" volt lényeg. legfeljebb nem imf hitelből fognak élni. 5 év múlva majd még örülnek is neki.:)

Lajosforras 2012.06.17. 09:26:26

...ajtó bezárul... ez kimaradt. bocsánat,reggel van.:)

Occam beretvája 2012.06.17. 09:26:29

Igazad van Sir.
Ha Sanyitól elvesszük még azt a lehetőséget is hogy kimásszon a szarból, akkor Sanyi többé már nem lesz fogyasztó sem, és így majd felpörög a gazdaság. :-)

apanna 2012.06.17. 09:37:18

@neoteny: "Ez a gond; amikor zenészek meg színészek osztják az észt"

Itt mindenki színész, és zenész.

Ismered az önkéntes csoportok lényegét? Igaz, ott van tapasztalat bőven, és egy szakember segíti őket szakmai tudásával kívülről. De a csoportot ők irányítják.
Ilyen pl. a banki károsultak, vagy alkoholistáké.

Nos, itt lehet, hogy tapasztalat nincs, de egy-egy ilyen vita, beszélgetés rávilágít arra, hogy lehetne másképp is csinálni.
Sok jó ötlet van, csak még kellene egymást hallgatni, és nem trollkodni, pártoskodni. ahogy látom, ez a közösség is kezdi kivetni az ilyen egyedeket. Lesz ez jobb is.:)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 09:45:02

@apanna:

"Sok jó ötlet van, csak még kellene egymást hallgatni, és nem trollkodni, pártoskodni."

Aha, a John Lennon idézet egy jó ötlet, és nem trollkodás vagy pártoskodás.

Shinigami Daiko 2012.06.17. 09:50:15

@Martian: írod: ""vásároljunk pénzt az őstermelőtől!"" ne haragudj, akkor már magam csinálom (én vagyok az ős...) :-)

Sir Galahad 2012.06.17. 09:51:05

@Occam beretvája: Sanyitól pont az veszi el a kimászás lehetőségét, hogy megfizethetetlen adóssághegyeket görget maga előtt. Ha már voltak ilyen (tudatosan) felelőtlenek a hitelezők, most legyenek szívesek egy kis felelősséget vállalni a rossz döntéseikért. Ez konkrétan a fentebb vázolt megoldás valamilyen elfogadását jelentené.

savanyújóska 2012.06.17. 10:11:59

Az írást olvasva az első benyomás: Miért napozik az olyan, aki nem bírja?
Második benyomás: A szerzőből azért mégis kitör, hogy a Fidesz alapító tagja. (Ha nem tévedek.)

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 10:16:04

@873ujr3rk:

"hát bazmeg én nem értem. ki a kurvaisten szerkeszti ezt a kibaszott blogketrecet, hogy ilyen szemetet kienged ?"

Lásd az impresszmban.

"nem olvas ?"

Nem.

"nem értelmez ?"

Nem.

"vagy a szerzőhöz hasonlóan idióta ?"

Meglehet.

"vagy semmiféle mérce nem létezik, elég ha valami kellően hosszú és olyannak tűnik mintha értelmes mondanivaló lenne ???"

Elég, ha a cím és az első bekezdés figyelemfelkeltő.

"ha elég provokatív kivele, jönnek a klikkel csordogál a pénz ? de akkor meg miért nem PINA ???"

Mert sokan nem kattintanak a PINA tartalomra, ők azokra a politikai tartalomra kattintanak, amit a lead-ből ítélve tartalmasnak gondolnak.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 10:18:24

@873ujr3rk:

"kedves szerző, kérlek áruld már el mi a holdkóros lófaszra gondoltál amikor megfogalmaztad a fenti sorokat?"

*

Arra gondolt, hogy a maga szerény lehetőségeivel megtámogatja a Vezénylő Tábornok arra irányuló terveit, hogy Magyarország váljon ki az EU-ból.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 10:19:12

@Sir Galahad:

"Ha már voltak ilyen (tudatosan) felelőtlenek a hitelezők, most legyenek szívesek egy kis felelősséget vállalni a rossz döntéseikért."

A hitelezők nem voltak felelőtlenek; pontosan azért adták a hiteleket magasabb kamatra, mert beleszámolták annak a lehetőségét hogy a hitelek nem kerülnek visszafizetésre.

Görögország nyugodtan államcsődöt jelenthet: egyetlen hitelező sem viheti el az Akropoliszt nemfizetés miatt. Egyébként is, a görög állam már részleges csődöt mondott: kb. 100 milliárd euró értékű hitelt vagy leírtak kb. fele árra, vagy átütemezték azokat hosszabb távra alacsonyabb kamatokkal.

A görögök gondja ott van, hogy ők _továbbra_ is szeretnének hiteleket felvenni: na az az ami nem fog működni ha csődöt mondanak. Az egész vergődésnek ez a lényege: hogyan lehessen további államkötvényeket kibocsátani euróban relatíve alacsony kamatlábon. Az IMF meg Németország azt mondja, hogy csak akkor adnak további hiteleket ha azok visszafizetésére esély van, vagyis csökkennek az állami kiadások és növekednek az állami bevételek... "megszorítások".

A görögöknek ez nyilvánvalóan nem tetszik; nekik teljesen megfelelt az hogy vették fel az euró hiteleket és (jórészt) ebből finanszírozták a vízfejű bürokráciájukat meg a szociális kiadásaikat.

Ezért érdekes a mai választások eredménye: ki az aki(k)ről el tudják képzelni hogy képes lesz kihúzni ezt a nyuszit a kalapból.

Qqriq 2012.06.17. 10:29:29

Ha kis eszük van a görögöknek, bevezetik a drachmát, és megtagadják az államadósság visszafizetését (visszaadták már rég, amikor megvették a vackaikat érte). Sőt, alkotmányba foglalják, hogy soha senkinek semmilyen nem drachmában felvett hitelt nem fizetnek vissza.
Eleinte kicsit nehéz lesz, mert eljön az igazság pillanata, hogy csak annyit lehet szétosztani, ami bejött, de leszáll róluk a globál tőke, mert ilyen szabállyal nem tud velük mit kezdeni.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 10:30:33

@hagyma:

"amugy pl cubat nem kene lenezni, egesz jol elvannak az emberek jo nem reszletre vett lexussl jarnak es nincs iphone a zsebekben de enni inni, stb tudnak es az idojaras is jo2

*

Az időjárás nem az ő érdemük :)

Sir Galahad 2012.06.17. 10:35:17

@neoteny: No igen, ez már egy értelmesebb megközelítés, mint amilyennel a többiek próbálkoztak. Abban igazad van, hogy a "hogyan tovább" problémája Görögország esetében jó kérdés. Ugyanakkor tőlük elvonatkoztatva, világméretekben mégiscsak kéne valamilyen megoldást találni a gazdaságot lefagyasztó visszafizethetetlen, önmagát automatikusan sokszorozó hitelek problémájára.

Sírköves Slomó 2012.06.17. 10:35:42

Ha az államcsőd után a görögök jóval nagyobb gazdasági növekedést érnek majd el tartósan, mint az EUzóna tagok (az Argentinoknál ez a helyzet), sokan elgondolkodnak majd a kilépésen.

Ettől fosik Brüsszel.

Occam beretvája 2012.06.17. 10:41:43

@neoteny: Na meg ebből finanszírozták az amerikai F-16-kat meg a német tengeralattjárókat és a francia fregattokat.
Vagy neeem?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 10:47:26

@Sir Galahad:

"mégiscsak kéne valamilyen megoldást találni"

Lennének megoldások, csak azok nagyon nem tetszenének a bankoknak meg a politikusoknak.

Ahogy Murray Rothbard írta "The Mystery Of Banking"-ban:

mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf

(a) to return to a gold standard, a commodity standard unhampered by government intervention;
(b) to abolish the Federal Reserve System and return to a system of free and competitive banking;
(c) to separate the government from money; and
(d) either to enforce 100 percent reserve banking on the commercial banks, or at least to arrive at a system where any bank, at the slightest hint of nonpayment of its demand liabilities, is forced quickly into bankruptcy and liquidation.

(Bocsi, de nincs cérnám hogy lefordítsam.)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 10:52:08

@Occam beretvája:

Nyilvánvalóan; azok is állami kiadások.

A görög katonák is megkövetelik a játékszereiket...

Melampo 2012.06.17. 11:10:07

Euforikus élmény a reakciókat olvasni. Én örömmel hallgatom, illetve olvasom a netes bérhőbörgők teli torokból jövő sikoltozását. Nekem ez azt jelzi, hogy az írás kurva jó. Kedves blogíró remélem te is így értékeled a reakcióikat. Csodálkoztam is, hogy ez az írás hogyan jelenhetett meg a Véleményipari Művek Első Számú Gyáregységének,az Indexnek a címlapján. Ez a portál, ha a szerkesztők nem figyelnek jobban ezen az úton haladva odáig fog süllyedni, hogy időnként igazat fognak rajta írni.
A görögök egyszer már megtanították a világot, hogy mi a szabadság és mi a demokrácia. Lehet, hogy sikerül megismételtetniük velünk a leckét, amit mára elfelejtettünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 11:41:16

@Melampo:

"A görögök egyszer már megtanították a világot, hogy mi a szabadság és mi a demokrácia."

Hogyne; erről biztosan sokat tudtak volna mesélni a rabszolgáik.

en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_ancient_Greece

apanna 2012.06.17. 12:02:21

@neoteny: "Aha, a John Lennon idézet egy jó ötlet, és nem trollkodás vagy pártoskodás."

Sem trollkosás, sem pártoskodás. Egyszerűen megfogalmazta, és kurvára igaza volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 12:04:55

@apanna:

"Sem trollkosás, sem pártoskodás."

Mindkettő.

"Egyszerűen megfogalmazta, és kurvára igaza volt."

Egyik sem.

apanna 2012.06.17. 12:20:45

@neoteny: Kanadában szép az élet? Jó messze van......

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 12:26:32

@apanna:

Nem rossz, különösen itt a Csendes-óceán partján ahol nincs nagyon hideg és nyáron sincs túl nagy hőség. Igaz, gyakran esik az eső.

Innét Magyarország van messze... ;)

fchris82 2012.06.17. 12:36:47

@Sir Galahad: "Pontosan tudod, hogy a hasonlatod erősen sántít."

Egyáltalán nem sántít. Egyrészt Sanyi nem az éhenhalás szélén állt, Sanyi meghamisította rendszeresen a bevallását, ami alapján a hitelt megkapta kocsira. Ráadásul Sanyinak nem arra kellett a pénz és nem is arra költötte, hogy vegyen halászhálót, hajót és megtanuljon halászni, tehát aminek a jövőben érdemi haszna lenne, hanem vett egy autót, mert kényelmesebb azzal járni, meg menő. A görög állam a hitelekből finanszírozta a jólét látszatát, a rengeteg közszférában dolgozót, a 13, 14 és 15. havi béreket, vagy éppen 18. (!!!!!). Lásd ezt a cikket: humanpolitika.hu/index.php/hr-hirek/10-kuelfoeld/2575-megdoebbent-juttatasok-18-havi-ber-es-extra-premiumok-a-goeroegoeknel .

Szóval a fentiek után a bankokra mutogatni, hogy ők voltak a sunyik, és ők kergették adósság válságba a görögöket, vagy minket, eléggé abszurdnak tűnik. A hitelkihelyezést túlpörgették, a követelményeket és biztosítékok szintjét lecsökkentették FELELŐTLENÜL, ez tény, de nehogy már a bankok gondolkozzanak helyetted, könyörgöm. A bank megmondja, ha kell lakásra pénz, ad, de ha nem tudod fizetni, elveszi. Ezek után meg nem kell hisztizni, hogy "jaj csúnya bank, elveszi a házam". Ráadásul verseny van. Nem tetszik az egyik bank feltétele? Menj a másikhoz. Nem tetszik az sem? Vegyél fel hitelt egy osztrák intézettől...

Ismétlem. A hitelt minden esetben az adós KÉRTE! Kb mint ha azzal védekezne a kocsidat kipakoló tolvaj, hogy "miért hagytad nyitva a kocsit, a te hibád". Ugyanez. Azért, mert a bankból fel tudsz venni hitelt bármire, még nem kötelező, ha meg már megteszed, pontosan ismertek voltak a követelmények.

Ismétlem, szerintem IS a bankok és vezetőik súlyos hibákat követtek el, gusztustalan prémiumokat és prémium rendszereket osztogattak vezetőiknek, de ebben az egész helyzetben csúnyán benne volt a politikai elit is, mind nálunk, mind a görögöknél, mind a többi ország esetében is. A hitelfelvétel nem gazdasági, hanem politikai érdekek mentén történt, politikai eszközöket szolgálva. És a probléma csak ebből adódott. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ennyi. Csak ezzel nehéz választást nyerni egy rakás gazdasági analfabétával. A rendszer sajnos önmagában hordozza a hibás döntések megszületésének sorát. Lásd 100 napos program.

És én nem a bankokat védem, egyszerűen a történetnek mindenkire vonatkozóan vannak tanulságai, és jó lenne, ha kocsija lefoglalásáért hőbörgő adós felfogná, hogy ebben könyékig ő is benne volt, és megtanítaná a gyerekének azt: Tényleg addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, képezz tartalékokat nehezebb időkre, és ne higgy el mindent, amit a reklámokban mondanak, főleg ha politikus mondja...

Sir Galahad 2012.06.17. 15:42:17

@fchris82: Nagyon tetszik, hogy úgy akarsz cáfolni, hogy közben azért kénytelen vagy igazat is adni nekem ("A hitelkihelyezést túlpörgették, a követelményeket és biztosítékok szintjét lecsökkentették FELELŐTLENÜL, ez tény", vagy pl: "szerintem IS a bankok és vezetőik súlyos hibákat követtek el").

Ha már ennyire igyekszel tárgyilagos lenni, hadd legyek én is az: teljesen igazad van abban, hogy a felvett pénz nagy részét a görögök jóléti kiadásokra fordították, s abban is, hogy a bankok szándékoltan felelőtlen magatartását nagyban segítette a politikai elit - nálunk is. Igazad van abban is, hogy hogy nekünk is van tanulni valónk a történtekből, s találó a megfogalmazásod, mi szerint ez a tanulság az, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Ugyanakkor volna tanulnivalója a banknak is, nem csak az asztalt verni, hogy most aztán fizessen mindenki izibe vissza mindent azokkal a kamatokkal, ami a bankoknak jól esik... Igazad van, Görögország adósságának egy részét leírták. És mondjuk a miénket?

Ráadásul van egy helyzet, amit valahogyan kezelni kellene.- Mint közösen megállapítottuk, ennek kialakulásában hibásak a választópolgárok, a politikai elit és a bankok egyaránt. Most azt kéne még eldönteni, a terheket ez a hármas hogyan ossza el egymás között, mert az ugye nem megy, hogy csak valamelyik fél, ha egyszer hárman hibásak benne. Az arányokon persze lehet vitatkozni...

Qqriq 2012.06.17. 19:15:10

@fchris82:

"...a bankokra mutogatni, hogy ők voltak a sunyik, és ők kergették adósság válságba a görögöket, vagy minket, eléggé abszurdnak tűnik. A hitelkihelyezést túlpörgették, a követelményeket és biztosítékok szintjét lecsökkentették FELELŐTLENÜL, ez tény, de nehogy már a bankok gondolkozzanak helyetted, könyörgöm."

Nem is tudom, sírjak, vagy nevessek rajtad...

Ha betétes lennél, akkor is azt mondanád, nehogy már a bank gondolkozzon rajta, hogy a feneketlen görög kútba önti-e a betétedet? Gondolkozzanak rajta a görögök? (elárulom, megtették, és ez a végeredmény)

Logikád igaz a megáradt folyó és a vízbe fúlt ember esetében. Tényleg nem kellett volna beleugrania. A folyó mit tehet arról, hogy árad.
De bank és a hitel felvevő üzletet köt. Amiben mindkét fél mérlegel, kockázatot vállal. Ha az adósok tömegesen nem tudnak fizetni, ott a bankok is elszámították magukat.

De ha nagyban nézzük, milyen felelős magatartás az egy bank részéről, hogy a GDP-jük 50-100-160 %-ig eladósodott országokat hiteleznek? Komolyan azt gondolja egy bank, hogy ezt a pénzt valaha is képes lehet egy ország kinyögni?
Szerintem egy percig sem. A függésben tartás a lényeg. A hitel visszafizetésére újabb hitelt adnak a kamatokat pedig minden évben bezsebelik, közben osztják az észt, hogyan kellene még több pénzt kipréselni az emberekből. Ennek a helyzetnek a kialakulása rövidtávon mindenkinek jó volt: a bank ki tudta helyezni a pénzt, hogy még több pénzt fialjon, a politikus választást nyert a hitelből adott jólétért cserébe, és jól járt a "nép" is, aki nyakába hullott a pénz.
Csakhogy most zavar támadt az "erőben"! A bankok beijedtek, hirtelen megvilágosodtak, hogy lehet nincs biztonságban a kihelyezett pénz. Ezzel eljött a jóléti lufi államok vége.
És persze ebben az ördögi körben a bankok ártatlan áldozatok. Nem ők voltak a legnagyobb haszonélvezői a költségvetések fejésének, majd nem ők borították a bilit.

Dream_walker 2012.06.17. 19:54:23

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

@morbiczer:

Frankón nem látom az ok-okozati összefüggést az energiaönellátás, a lakosságszám, és a hozott intézkedések között. Úgy, mint bankállamosítások, politikai elit "elkergetése", büntetőjogi felelősségre vonása, népi alkotmányozás, gazdaság megreformálása.

Ja persze, nincs is közte összefüggés. Csak ott meg akarták csinálni, és meg is tették. Máshol nem teszik meg, gondolom nem is akarják? - költői kérdés volt -

A rendszer hibás. Azok építették, akik most irányítják. Ők hibásak. Ők nem tudják megoldani. Lapátra velük és a módszereikkel. Ilyen egyszerű a dolog. Csak hát ugye ez kényelmetlen, kínos, félelmetes, és sokaknak anyagilag és büntetőjogilag nagyon is húsba vágó. De persze mindenki a helyzet konszolidálásán dolgozik, gőzerővel :) sarcasm off

Parttalan a vita, inkább a következményekre kellene készülni. Megyek is.

fchris82 2012.06.17. 22:29:41

@Sir Galahad: Szerintem nagyjából egyet értünk, nem szaporítanám a szót (y)

@Qqriq:
"Ha betétes lennél, akkor is azt mondanád, nehogy már a bank gondolkozzon rajta, hogy a feneketlen görög kútba önti-e a betétedet?"

Jogos. Én a vitában úgy érzem, hogy túlzott hangsúly van a bankok felelősségén, és ezért próbálom hangsúlyozni a másik fél felelősségét, "enyhíteni" a bankokét. Nagyon durván megfogalmazva. Ezért írtam korábban, hogy a prémium osztások - bár az lehet, hogy egy másik blog :D - és a "prémium osztási metodikák" rossz irányba ösztönözték a bankokat. Itt egyébként kollektíve el van baszva sok minden. Én azt gondolom, a probléma gyökere a szabályozatlanságban rejlik, amit viszont az államoknak kellett volna meglépniük. És még mindig kellene!
Szóval nagyjából egyet értek veled is, csak a megfogalmazásomból nem jött le legfeljebb.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.06.17. 22:36:08

@K úr:
Teljesen nyilvánvaló, hogy az EU elit jól tudta, hogy a görögök csalnak és hazudnak az EURba jutásért.
A franciák nagyon akarták a dolgot, ennyi.

Ezen kivül
1. A görögöknek a csalásban a Goldman & Sachs segített, származékos termékekkel valahogy mérlegen kívülre tették az adóssághegy egy részét.
A GS szerepéröl most valahogy nics szó, amikor a görög ( papademosz ), az olasz ügyvezetö miniszterelnök és az ECB vezetöje volt GS felsövezetökböl kerül ki.

2. A német jólét egyik titka az export és az így kialakuló kermérleg többlet.
Ezt a többletet pont a periféria rovására érték el.
Kiváncsi lennék, készült e arról kimutatás, hogy a németek idáig per szaldó nyerésben állnak e vagy buknak az ügyön.

3. A görögök tényleg kurva nagy adócsalók.
A legjobban az tetszett, ahogy a benzinkutas korbáccsal hajtotta el az adórevízióra készülö adóhivatalnokokat, és kozben méltatlankodott, hogy az állam elszedi a pénzét. A revizióra azért volt szükség mert emberunk nem fogadott el kártyák csak készpénzt az autósoktól :D

pimpalini 2012.06.18. 15:16:13

Sajnos rosszul választottak a görögök.

egri Fehér 2012.06.18. 23:19:34

@Sir Galahad: és ehhez honnan szerzik az adatokat?

fchris82 2012.06.19. 02:15:17

@apanna: "Igen, majd ha bedőlnek az OLaszok, Portugálok, Spanyolok, és mi is, akkor is köpködj. Bizonyára, mi mind szarul csináljuk....... "

Már bocsi, de nem véletlenül maradt ki a felsorolásodból Franciaország, Svájc, Ausztria, Finnország, Németország, Svédország és még rengeteg másik állam. Az olaszokról, a görögökről és a spanyolokról spec lehet sejteni, hogy a korrupció és költségvetési fegyelem terén nem éppen példamutatóak.

Abban teljesen igaza van, hogy a korrupció nem éppen kedvez a kilábalásnak, és azt is jól sejtjük azért mind, hogy az van. Nálunk is. Amikor úgy írnak ki pályázatot pl szerverekre, hogy a teljesen irreleváns PCI slotok számát is előírják - tehát az is baj, ha több van! -, és egészen véletlenül annak csak egyetlen típus felel meg, akkor ott azért sejthető, hogy a pályázat sorsa előre el van döntve - ez az "elmúlt 8 évben" volt, most már ez túl átlátszó lenne, most más trükkök vannak, pl nagyon rövid határidő, formai hibák miatti kizárás, stb... Ott, ahol a sima pályázatok elbírálásánál jól láthatóan nem a szakmai szempontok dominálnak, jól sejthetően a költségvetés elkészítésénél sem az fog dominálni. Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Kész. Ha ez be van tartva, akkor nincs olyan probléma, hogy honnan van a hitel, mert egyszerűen felvételre sem kerül VAGY eleve olyan dologra kerül felvételre, aminek aztán van nemzetgazdasági haszna is (fejlesztés), ott ugye elméletileg többet nyer összességében az állam, mint amennyi kamatot ki kell perkálnia a hitel után. Érdemes tehát esetlegesen hitelt felvenni közlekedésfejlesztésre, csatornázásra, víztisztításra, árvízvédelemre (nyilván épeszű keretek között, számításokkal alátámasztva, ezeknél el lehet gondolkozni). Nem érdemes: nyugdíjakra, bérekre, köztérfelújításra (csak hogy szebb legyen).

Nálunk az állam a nyugdíjakra (13. havi) és béremelésekre vette fel a hitel jó részt, meg túlárazott fejlesztésekre (4-es metró) . A városok többsége pedig szépészeti beavatkozásokra és presztízs beruházásokra költötte a pénzt, leszámítva párat, ahol tényleg csatornázásra vagy éppen más, értelmes fejlesztésekre fordították az összegeket. Felesleges volt...

Csak persze ha "a szomszéd állam/város/család is, akkor mi is"...
süti beállítások módosítása