HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Polgárok, pártkatonák és marketinghülyék

2012.07.31. 14:02 Ratius

Az előzetes választói regisztráció lehetősége általános felhördülést keltett mindazokban, akik a kormány intézkedéseiben eddig is csak a Fidesz-diktatúra kiépítésének téglahalmát látták. Sokszor leírtam már, hogy nem hiszek ebben a forgatókönyvben. Az ellenfél diabolizálásának eszközének vélem az Orbán-monarchia rémképét. Gonosz, hamis, szemforgató, a valós problémákat elleplező propagandának tudom azt. Senkinek nem javaslom tehát, senkinek, aki aggódik hazánk sorsa miatt, hogy a Fidesz-oppozíció által keretezett szemüvegen át nézze az előzetes választói regisztráció ötletét! Ezeken a lencséken át ugyanis csak azt fogja látni, amit láttatni akarnak vele, s nem a valóságot. Bár tény, hogy ez alkalommal éppen őket, őket, akik az ilyen-olyan valóságtorzító okulárékat előszeretettel hordják, őket, akiket a felkorbácsolt indulatok vezetnek, őket, akik saját gondolatok híján örömmel hallgatnak a párt-demagógokra, őket fenyegeti a választási lehetőség elvesztésének réme.

Korlát és teljesség

democracy.jpgElöljáróban had szögezzem le: mindig és minden körülmények között elutasítom a demokrácia szűkítésének valamennyi lehetőségét. Kézzel-lábbal tiltakozok a szólásszabadság korlátozása, például a holokauszt-tagadás kriminalizálása ellen, foggal-körömmel küzdök a különféle idétlen kvóták, mondjuk, a női kvóta bevezetése ellen, s mindannyiszor őszinte felháborodással utasítom el, ha azt látom, hogy a gazdasági-politikai hatalom alkalmi visszaélései tendenciává kezdenek összeállni.
Az előzetes választói regisztrációban azonban nem a demokrácia megkurtítását látom, hanem éppen megerősítésének esélyét. Éppen úgy, ahogy például abban a korlátozásban is a demokrácia megerősödését látnám, ha a kimondanánk: választott tisztségre (önkormányzati és országgyűlési képviselőnek, polgármesternek, miniszterelnöknek) legföljebb kétszer lehet megválasztani valakit.
A korlát ugyanis nem csak gátolni tud. A korlát sokszor éppen az erőfölénnyel való visszaélést akadályozza. A korlát olykor az előrejutás támasza, partfal, amely medret jelöl ki, s éppen, hogy erősíti a folyó árját, ahelyett, hogy posványos mocsárrá hagyná szétterülni. A korlát olykor teljesebbé teszi a szabadságot. S a magam részéről efféle lehetőségnek látom a választói regisztrációt.

Elkötelezettek és elkötelezhetők

demok 1.bmpÍgy, dacára annak, hogy elviselhetetlenül rossznak látom a kormány teljesítményét, abba a zsákutcába nem akarok belegyalogolni, amelyből minden kormánydöntést átkosnak látszik, s üdvös csak az lehet, amit e zsákutca legvégén, a szemeteskukák környékén döngicsél milliós tömeg.
Tény, hogy a választói regisztráció most a jobboldalnak kedvez. Azoknak, akiknek tudatos és elszánt választóik vannak. De tény az is, hogy minden pártnak, s mozgalomnak előnyére válik, amelynek van elkötelezett tábora. És ugyan mi akadályozza meg e pártokat abban, hogy elkötelezett táborukat felépítsék? Tény, hogy a regisztrációs szabály kizárja a választásból azokat, akik szándékosan, vagy pusztán érdektelenségük okán fütyülnek a politikára. De tény az is, hogy ők akkor sem szavaznak, ha előzetesen nem kell regisztrálniuk. Tény, hogy így éppen azok szorulnak ki a közéletből, akiknek amúgy is, kevéssé tudják kifejezni érdekeiket. De tény az is, hogy helyettük nem szólalhat föl senki sem. Helyettük ugyanis csak hazudni lehet. A nevükben beszélni csak hamisságot lehet. És ezzel összefüggésben tény, hogy az új szabály okán kevesebb esélyt kapnak a protest-szavazók, a gyűlölködők, a kampány-vélemény fölbüfögők, a reklámfalók és marketinghülyék. De tény az is, hogy végső soron őket sem zárja ki a választók közül az új szabály. Elég, ha tudják magukról, hogy a plakátokról vigyorgó népbarát nekik igaz társuk, jóban-rosszban mellettük áll, hisznek benne, mint zsidók a messiásban, bárki is legyen az. Nem kell tudniuk, ki fogja meggyőzni őket, elég, ha tudják magukról: meggyőzhetők.

Érzékeny egyensúlyok

demok 3.jpgMindez nem kárára, hanem pont, hogy hasznára lehet a demokráciának. Nem annak az erőfölény-diktatúrának, amit ma nevezünk népuralomnak, nem annak a demokráciának, amelyben marketingbüdzsék versengenek a hatalomért, hanem annak a demokráciának, amelyben a felfogott, megértett és másokkal egyeztetett önérdek, a közösségi szerveződések sokfélesége, a különböző értékrendek színes részigazsága teremt egyensúlyt és így közös jövőt.
Hiszem, hogy a demokráciában az igazság, a társadalmi érdek, a közjó és közszabadság irányába lépkedünk, mikor engedményeket teszünk egymásnak, mikor befogadjuk különféle érdekcsoportok szándékát, mikor toleráljuk más és más értékartikulációk talán-igazságát. Hiszem, még akkor is, ha tudom, hogy a demokrácia mélyén az ostobaság, a félelem, a kapzsiság és a hatalomvágy éppen úgy jelen van, mint a jogos önérdek és az őszinte hit.
Ámde a demokrácia finom összhangzatában van valami rejtett erő, amely az érdekek és értékek egyensúlyától eltérően, azoktól függetlenül, a demokráciát magát is fenntartani tudja. Ami emitt szűkítést jelent, annak amott bővülést kell hoznia. A jogok és lehetőségek árapályának játéka, kiterjedése és szűkülése együtt kell, hogy járjon. Még a diktátor sem tud úgy uralkodni, hogy hatalmát ne állítaná rá valamifajta közmegegyezésre, melyben jogok csekélyek ugyan, de amelyben a biztonság, vagy éppen a kenyér adott.
Az előzetes választói regisztrációval kapcsolatban sem más e tétel. A jogbirtokosok körének szűkítése a jogok bővülésével kell, hogy együtt járjon. Ám, hogy miféle jogtöbbletet jelent e mostani szűkítés, az ma még kérdés. Mert az rajtunk is múlik. Sőt, rajtunk múlik igazán.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr514688619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oh no 2012.07.31. 17:45:31

Nagyon kíváncsi vagyok, a kormánypárt mögötti néma falanx katonái közt akad-e végre, aki ráeszmél önmagára, felismeri, hogy éveket töltött valami különös bódulatban, hogy már régen nem volt valóban saját gondolata a világról, és né! milyen érdekes, az nem is olyan rossz (leszámítva azt, hogy milyen szar erre ennyi év után rádöbbenni), kicsit megborzong, megrázkódik, majd elkurjantja magát, hogy azt a jó büdös kurva anyátokat!

ainex 2012.07.31. 18:57:08

Egyetértek, bár a végső kérdésre persze nem tudom a választ.

Előzetes regisztráció, vagy ahhoz hasonló rendszer sok más országban is van, és sehol nem úgy tekintenek rá, mint a demokráciát aláásó intézményre.

Ezen túlmenően tényleg nagyon álságosnak érzek minden érvelést, ami azt próbálja kitotózni, hogy ez a lépés csak a jelenlegi kormánynak kedvez. Lehet, hogy a kormányt valami önérdek vezérli, nem ez lenne rá az első példa, DE:

- egyfelől eddig semmi jel nem utal arra, hogy bármilyen módon akadályozni akarnák az ellenzéki szavazók regisztrációját - ha addigra elég sok elégedetlent sikerül csinálni, akkor jól lehet, a regisztrálók kétharmada pont a kormány leváltásának eltökélt szándékával megy majd el regisztrálni (és valóban semmi akadálya annak, hogy az ellenzék erre buzdítsa a választókat);

- másfelől pedig ha egyvalamit elérhet a rendszer, az pontosan az, hogy ha az egyfordulós választás napján délután 3-kor a becslések szerint nagyon bukásra áll a kormány, akkor már ne lehessen a faluvégeket összegereblyézni és fejenként egy ezresért utolsó perc utáni szavazatokkal befolyásolni az eredményt.

Ja és akkor a poén kedvéért, mivel amúgy is költségvetési bajok meg gazdasági válságok tombolnak mostanság: ha a választásra jogosultaknak csak a fele regisztrál, akkor elég fele annyi közpénzt elszórni szavazólapokra. A nyugdíjpénzeket nem hozza vissza, de még két-három Vitézy Dávid fizetését talán megspórolhatjuk.

kzoltana 2012.07.31. 22:59:25

Elkezdődött a vég a Fideszben? Kósa Lajosra már a saját frakciója sem figyel a debreceni közgyűlésben. VIDEÓ
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2720_a_kozgyulesi_szavazogep
süti beállítások módosítása