HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A Gerendás-jelenség

2013.04.06. 14:32 Ratius

Nehéz felismerni a valóságot. Akkor is nehéz, ha az képünkbe vigyorog, ha kupán csap bennünket göcsörtös bunkójával, ha elgáncsol, földre taszít, ránk tapos és hintázva üldögél hátunkon egy kicsit. Álmaink, fantáziáink, a világról alkotott mesés hiedelmeink, képzelt mennyországaink és képzelt poklaink újra és újra átértelmezik létünket, s ebben a magunk képére formált álvilágban nehéz helyet találni a valóságnak.
Gerendás Péter elkeseredett szavai, s a búcsúlevélre érkezett mindenféle válaszok megdöbbentő képet rajzolnak a hazai értelmiség állapotáról. Alig akad ebben az országban olyan tollforgató, klaviatúrakoptató, közlésmániás szellem, aki Gerendás keserű sorsában valami olyasmit fedezne föl, ami közel áll a valósághoz. Alig akad, aki a maga törzsi-mágikus formuláinak ismételgetése helyett megpróbálni valamit észrevenni abból az egyszerű tényből, hogy Gerendás, és az összes hozzá hasonló alkotó fölött eljárt, vagyis inkább elrohant az idő.

Peti és a gitárja

blogger 0.jpgNem, félreértés ne essék: nem arról beszélek, hogy Gerendás művészete korszerűtlen, értéktelen, vagy hamis. Nem arról van szó, hogy az alkotás – bármilyen is legyen, bárkihez is szóljon – fölöslegessé vált, nem arról beszélek, hogy a Gerendáshoz hasonló művészek, előadók rosszul teszik, amit tesznek. Pusztán arról, hogy az a létforma, amiben a közelmúltig hihettek, amiben a közelmúltig megpróbálták értelmezni és elhelyezni önmagukat, nos, az alkotói létezésnek ez a formája végképp szétesett.
Mindegy, hogy hová költözik Gerendás, mindegy, hogy milyen trükkökkel, milyen elszántsággal, milyen marketingfogásokkal próbálja eladni művészetét, mindegy, hogy kiket, s miket vádol, mindegy, milyen szubkultúrához kötődik, s mindegy, milyen törzseket hibáztat sorsáért, az a sors független mindezektől.
Azt a sorsot a világ gyökeres megváltozása okozza, s e változás fel nem ismerése tartja fenn. A valóság ma már nem olyan, mint ötven esztendővel ezelőtt volt, amikor a tízesztendős Gerendás Petike okkal gondolhatta azt, hogy gitárjával meghódítja a világot. A világ ma már nem kér ebből a hódításból, nem teszi lehetővé az ilyen hódítók diadalmenetét, mi több – miképpen azt Gerendás nyomorúságos életpályája tükrözi – egyenesen bünteti a tollal, gitárral, ecsettel, vagy bármi mással érkező konkvisztádorokat.

Alkotók és fogyasztók

blogger 2.jpgVéget ért az alkotók egy-két évszázados kegyelmi időszaka, amikor alkotásukért megélhetést kaphattak cserébe. Az ipari forradalommal kezdődött alkotói aranykor a közösségi hálózatok végtelen fejlődésével lezárult. Megszűnt az az egyensúly, amely a technikai lehetőségeket és a széleskörű fogyasztói igényeket úgy tudta harmóniába hozni, hogy az alkotó tekintélyes honoráriumhoz juthatott. A populáris könyvkiadással kezdődött szerzői, kiadói aranyidő az e-könyvek villámgyors elterjedésével hamarosan befejeződik. Rövidebb ideig tartott, később kezdődött, s mára véget is ért a zenészek és lemezkiadók virágkora, s éppen napjainkban gurgulázza világgá haláltusájának hörgéseit a színészek és filmstúdiók iparága.
Látjuk, a szemünk előtt zajlik ennek a nyilvánvalóan bukásra ítélt alkotói-kiadói üzletágnak a sorvadása. Szereplőinek utóvédharcai, az internet szabadságát korlátozó mindenféle ravasz ármánykodásai ideig-óráig lesznek képes ellenállni a valóság nyomásának. A közösségi hálózatok szabadságáért illetve korlátozásáért folyó éles vita, késhegyre menő küzdelem persze emberi tragédiákon robog keresztül.
Mozgalmak, kalózpártok harcolnak azért, hogy megőrizzék, továbbfejlesszék a tartalmak hozzáférésének lehetőségét, miközben a közelmúlt hagyományaihoz ragaszkodó érdekcsoportok mindent megtesznek azért, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a különféle tartalmakat. Szerzők és kiadók állnak az egyik oldalon, ők úgy vélik, munkájukért jövedelemhez kell, jussanak. A kultúrjavak fogyasztói állnak a másik oldalon, akik pedig – bár nem tagadják e jövedelem-igények jogosságát – mégsem hiszik, hogy az internet szabadságának korlátozása elvezethetne e megérdemelt jusshoz.

Anonymus

blogger 3.jpgCsakhogy valójában olyan kérdés körül zajlik ez a csata, amelyet lényegében eldöntött a technikai haladás, s amely a világról vallott véleményünket át kell, hogy formálja. A kérdés ugyanis nem az, hogy mennyire legyen szabad az internet, hanem az, hogy vajon az alkotó és az alkotás mennyire kell, hogy összekapcsolódjon. Hiába küzd az új szellem ellen lap-, könyv- és lemezkiadó, szerzői jogi társaság, szerző és alkotó, hiába kiáltja égre panaszait az éhkoppot nyelő művész: mindez egyre lényegtelenebb.
Ma már nem számít a szerző honoráriuma, gyermekeinek száma, megélhetése, művéhez való joga, s létének bármi más eleme. Kizárólag műve érdekes. Nem fontos Nyírő nyilas elkötelezettsége, mert csupán Úz Bence számít. Nem fontos Faludy nemi szabadossága, mert pusztán Villon-átköltése lényeges. És nem fontos Gerendás Péter keserve, zsidósága, baloldali elkötelezettsége, antifasizmusa, vagy egyáltalán bármiféle volta, pusztán alkotásai, művei, előadási fontosak.
A holnap kultúrtörténete a művekről fog szólni, nem az alkotókról. S hogy kik írták a nagy műveket, az pusztán lábjegyzetben lesz olvasható, hogy a tudálékoskodók is kapjanak valami csemegét.
A XIX. század személy-centrikus szemléletének véget vetett a posztmodern felhasználói kultúra szabad szökellése, szabad alkotása és szabad hozzáférés-igénye.
A ma alkotója, mint a blogger, névtelen. A semmiből bukkan föl, és csak művében él. Éppen úgy, ahogyan középkori, kora-újkori elődei. Mindegy kit takar a P. dictus magister P-je, a Gesta Hungarorum szerzője éppúgy névtelen, mint az interneten szabadon cikázó alkotások milliónyi teremtője.
Az alkotásból megélni, az előadásból eltartani egy családot, a műremekből egzisztenciát építeni ma már nem lehet. Keserű emberi tragédiákon keresztül zötykölődik vissza az alkotó lét oda, ahonnan vétetett: a szabadidős tevékenységek, és a mindenre elszánt, ám üres zsebű fantaszták világába.
Az alkotás ma ismét egy hobbi. Petrarca, Goethe, Kazinczy a maguk korának bloggerei voltak. Megélhetést adó munkájuk mellett teremtettek csodákat. A holnap gitárpengető Petikéi már nem is fognak arról álmodozni, hogy megélhetnek abból a szent hivatásból, amit képviselni akarnak.
De azért képviselni fogják… amikor idejük engedi.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

 

 

444 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr35204064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.06. 17:31:44

Meglátásom szerint ez a vízió nem feltétlen, a feltétel-nélküli jövőt sugallja. Legfeljebb ideig-óráig.
Ez a szörnyű elénk vetített, rémálom-teli világ, óhatatlanul a mennyiség diadalát mutatja be a minőség felett. A totális kommunizmus megvalósításának rémképe, „biorobotokkal”.
Ám az ember alapvetően nem ilyen, teremteni, alkotni, alkotó-munkát akar végezni, és ez feltételezi a majdani fokozatos éltávolodást, az információs szarkupactól, miközben rájön, hogy az „okos-telefonok rettentő butává teszik az embereket”
Valójában a jobb és bal oldali gondolkozás szakítókövévé is válik, hogy én a gépet szolgálom, vagy engem a gép. Azaz lesznek minőségi fogyasztók a jövőben is,
a blogok, a képmegosztók és így tovább, csak a „Netprolit” szórakoztatják majdan.

Gerendás úr írása a kisstílű provokáció mellet, annak az embernek a dilemmája, aki egy olyan közeg mellé állt, akik jellemzően a mennyiséget zúdítják a társadalomra, manipulatív módon, -miközben a szerző a minőség képviselője.
A Poszt-író vízióját is megértem, hiszen az olvasótábora elfogyni látszik, és kenyéradó gazdája, a nagy hatalmú index,hu is kezét levenni látszik a jobb-sorsra is érdemes, gondolkozóról. Esetleg érdemes lenne a sajtkészítésbe tényleg belekezdeni, kizárólag minőségi alapon.

fantomasyoyo · http://mennyapokolba.blogspot.com 2013.04.07. 10:08:31

A szerző gondolatmenetét a valóság tényei nem támasztják alá. A drámai változás ténye megkérdőjelezhetetlen, de a filmipar, a popszakma létét alapvetően nem fenyegeti semmi, jóval kisebb profittal bár, de még mindig fényesen nagy üzletként él majd tovább (az irodalom, vagy pl. a nem táblafestészet-művészet helyzete nyilván más kérdés, de az avantgarde, vagy a magas irodalom soha sem volt a topbiznisz része).
Hogy mi a helyzet Gerendás Péterrel, annak valószínűleg mindehhez kevés köze lehet.
Személy szerint sem nem ismerem, sem nem kedvelem, amit csinál. A kevés, amit láttam-hallottam tőle, egyáltalán nem fogott meg.
Talán abban a szerencsében lehetett része, hogy olyan mentorai voltak (pl. Presser, vagy mondjuk Farkasházy Tivadar, akik révén elégséges figyelemre, megjelenési lehetőségre tudott szert tenni. A politikai változások, a médiaviszonyok átrendeződése, és persze a válságban egyre fogyatkozó tortaszeletek miatt vesztette el egzisztenciális mozgásterét.
Abban a feldúlt hagú irományban különböző dolgok keveredtek össze: a politikai élet végképp elundormányosodása feletti elkeseredés és a magánemberként való egzisztenciális problémák miatti kétségbeesés.
Nyilván az a gond a levéllel, hogy az egyik nyilatkozat - az undor a rendszertől - teljesen legitim, a másik, - sok a villanyszámla, pedig nagy művész vagyok - viszont visszatetsző: ki a faszt érdekel, hogy egy ingyenélő féltehetségnek anyagi gondjai vannak, amikor a szomszéd nénitől a 3/4 országon át engem is padlóhoz ver a nyomor.
Meg ilyenek.

Itsuka 2013.04.07. 13:42:55

Ha jól olvasom ki a post mondandóját: a szerző azt a nem teljesen új állapotot konstatálja, amely szerint a művészi produktum - legyen bármilyen minőségű – éppen a tömeges hozzáférhetősége okán, egyszerű fogyasztási cikké vált, ennek minden örömével és átkával együtt. Azaz: kiszolgáltatva a piac kénye kedvének és követelményeinek.
Ám ez önmagában véve, még nem volna olyan nagy baj.
A baj az, hogy ilyen módon a tágan értelmezett piaci megmérettetés során, a festménynek pl. a sorozatban gyártott edzőcipővel, a szimfóniának a hajfestékkel, vagy a mosóporral kell a piacon vetélkednie.
Márpedig a piac nem minden esetben honorálja a „termék” előállítására fordított energiákat, még gyártmányok esetében sem (versenyképes, vagy nem versenyképes termék), a művészi produktumok előállítása pedig jóval több időt, energiát, és speciális adottságot igényel, mint egy szériatermék.
Hogy jó e ez vagy sem: ezen kár meditálni: ez vagy tény, amit kényszerűen tudomásul kell venni, persze ha elfogadjuk tényként.
Vagyis, egy „piaci” átrendeződésnek, paradigmaváltásnak vagyunk tanúi, adott esetben szenvedő alanyai, vagy éppen haszonélvezői.

Mi következhet ebből?

Nem gondolom, hogy nálam lenne a bölcsek köve, ám egy lehetséges következmény lehet: visszatérés a múlthoz. A művészek nagy része a régebbi korokban sem mindig tudtak kizárólag a művészi produktumaikból megélni. A művészeknek megvolt a maguk „polgári” foglalkozása, mellette kvázi kedvtelésből hoztak létre művészi alkotásokat. Csontvári például, ha jól tudom patikus volt, Móricz lektor, lapszerkesztő, Arany tanár, és még sorolhatnám.

Ami az idő rostáján megszűrve is érték, az érték is marad, bármivel is kereste az alkotó a kenyerét!

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.07. 14:37:46

"Az alkotásból megélni, az előadásból eltartani egy családot, a műremekből egzisztenciát építeni ma már nem lehet."

Dehogyem. Erős torzítás a cikk. Az életképtelen művész persze piacot veszít, ez törvényszerű.

De ki fog-e halni a bárzongorista? Amíg bárok lesznek, addig biztosan nem. És a bárokat fenyegeti veszély? Nem, és nem is látszik ilyen tendencia.

És ki fog-e halni a koncertet tartó popzenekar? Amíg bulizni akaró fiatalok lesznek, addig biztosan nem. És a fiatalok bulizni akarását fenyegeti veszély? Nem, és nem is látszik ilyen tendencia.

Végül, ki fog-e halni az irodalom és a költészet? Amíg olvasók lesznek, akik hajlandók fizetni a művekért, addig biztosan nem. És én hajlandó vagyok fizetni a könyvekért, akár papíros, akár e-könyv formátumban érkezik. A normális íróknak pedig mindig lesz annyi eszük, hogy pénzt kérjenek a műveikért - akár könyvkiadó, akár e-könyvkiadó formájában adják ki a könyvet.

Amit felsoroltam, az a kultúra kis szelete. De látszik, hogy a normális kikapcsolódásra vágyó ember mindig fizetőképes keresletet fog jelenteni a művészetre.

A torrentező hülyegyerek pedig ingyen megkapja a zenét, a filmet, a sorozatokat, aztán rohadjon el a gépe előtt a nagy szabadságban. Kár belé a kultúra.

mrZ (törölt) 2013.04.07. 16:43:42

A szerző gyorsabban halad mint az értetlenkedők.
Teljességgel igaza van. Az hogy nem értitek az a dogmákhoz ragaszkodásotok következménye, a félelem a változástól. Próbáljátok kötöttségek nélkül teljes folyamatában látni a változásokat, és hasonló eredményre juttok.
Nincs jövő. Ez benne a szép.

fantomasyoyo · http://mennyapokolba.blogspot.com 2013.04.07. 18:44:51

@mrZ: szó sincs értetlenkedésről. Az elhangzott vélemények nem cáfolták, hogy paradigmaváltás zajlik.
A magaskultúra eddig sem jelentett sok alkotónak biztos megélhetést, a vagyont érő műalkotások ritka kivételtől eltekintve az örökösök, a műkereskedők számára szoktak gazdagságot hozni, Magyarországon rövid időszakoktól eltekintve a költészettől a festészeten és a zeneszerzésen át a filmkészítésig legfeljebb tucatnyi alkotóművész képes magát a művészetéből eltartani.
Ahogy viszont kifejtettem: Gerendás feldúlt lelkiállapotában egy zavaros kirohanásában a politikai rendszert és közállapotokat összekutyulta a személyes egzisztenciális problémáival, miközben nyilvánvalóan nem az antiszemitizmus vagy a centralizált fideszhatalom miatt vannak anyagi nehézségei.
A kategóriák ilyen módon történő keveredése (lásd még: szezon és fazon) rendkívül jellemző napjainkra, a hófúvástól a cba-s japán paradicsomig tragikomikus módon mindenről a maga nagyon is valóságos fantomjai ugranak be.

mrZ (törölt) 2013.04.07. 19:47:47

@fantomasyoyo:
Így kezdted:
>>A szerző gondolatmenetét a valóság tényei nem támasztják alá. A drámai változás ténye megkérdőjelezhetetlen, de a filmipar, a popszakma létét alapvetően nem fenyegeti semmi, jóval kisebb profittal bár, de még mindig fényesen nagy üzletként él majd tovább<<
Ez mutatja hogy szűrőn át nézed. Mind a filmipar mind a pop erősen leszálló ágban van. A jövőt már lehet látni, amatőr dj-k és klip kreátorok néhány perces felvillanásai az uralkodók, az igény a rövid és ütős produkcióké. A koncertek/filmek megmaradnak a nosztalgiázó közép majd időskorúaknak. Ma már nem kell clubba menni hogy tömeg+nox gáz+alcopop+sound systemmel spanoljanak. Nincs szükség órákig nyújtottt mesékre, nagy popcornra és médium kólára. A kreativitás mindenkiben megvan, a belső korlátok lebontásához pedig egyre tökéletesebb tudatmódosítókhoz lehet hozzáférni.
Az "individualista barbár" jön elő belőlünk, a "törzszsel" a neten és a téren van találkozó.
És egyre határozottabban utasítunk vissza mindenféle (ránkerőltetett) tömeg- vagy magas "kultúrát", izé: civilizációt.
A gerendás a fidesz a műkincsgyűjtő mind menekül, jön a HORDA.

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.07. 20:37:39

@tundrazuzmo:
Igen letölt mindent, -programot, -filmet -zenét, -mert birtokolni akar, mindent minden áron, tökéletes perfect „fogyasztó” akar lenni, -ingyen, természetesen.
A baj ott lesz, (ott van) hogy a mondanivalót is, sugárzó filmeket nem érti, -bár hivatkozik rá, -hogy ő birtokolja,
......-letölti a Photoshop-ot is természetesen, miközben fingja nincs a fényképészetről, és majd halmi tudásmorzsák révén művésznek kiáltja ki magát.
.... Igen az ilyen ember, örök Netproli marad, ahogy a Poszt-szerzője is a „lecsusszanás útján” „ Petikézi” le Gerendást, gondolván,
-Én is Proli, Ó is Proli,
-vélt,- együgyű, agyalágyult igazságok mentén.
..Miközben egy zsákutcában rohan, a szabadság hamis útján....

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.07. 20:39:23

@mrZ:
Kedves Uram (Hölgyem) , -az Ön írásában azért jó-adag-adag cinizmus is található, így ahogy az idő halad, (ahogy Ön idősödik) mondanivalója is csiszolódik majd...
Mivel a hordát felismeri, Ön már nem fog a „hordához” tartozni....
„A kreativitás mindenkiben megvan” ….-rá fog jönni majd, hogy ez mennyire nem igaz, -hiszen a tanult sémák birtoklása, és az ennek fedezékéből való ugatás, nem egyenlő a kreativitással, a valódi tudással, tehetséggel.

mrZ (törölt) 2013.04.07. 21:30:44

@El_Tekergő_Macska:
Ez nem cinizmus, egyszerűen ahogy gondolom és látom a történéseket. Öregebb már nem leszek, én már csak meghalok. Ha akarod, bácsizhatsz.
A kreativitás és tehetség mindenkiben ott van, a különböző tanult dogmák izé:TUDÁS szupressziója mögött. Nem attól lesz valaki tehetséges mert könnyedén tudja a port de bras-t, és nem számít hogy hamisan szól a kék nefelejts. A lényeg hogy az alkotó/előadó és a befogadó közötti kapcsolat felépült. A barbárok ezért jobbak, nekik nem kell elmagyarázni. A hordában én is ott vagyok, te is ott leszel.
Egyenlőre meghagyom neked a (tanult) előítéleteidet, nem kívánlak kiugatni a fedezékedből, rádomlik az magától.

klondike 2013.04.07. 21:53:26

Tetszik a beszélgetés, folytassátok kérlek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.07. 21:56:15

Igen, ma már a művészet visszamegy korábbi szerepébe, elsősorban hobbi marad. Talán ez segíteni is fog rajta.

kurgan 2013.04.07. 21:59:09

azért nem kéne keverni a műfajokat. nyilván egy blogot bárki írhat, de ha nem lesznek filmstúdiók, profi rendezők és színészek, nem nagyon lesz mit letorrentezni sem, és a kalózpártnak sem lesz miért küzdenie.. előbbutóbb beáll majd valamiféle egyensúly.

2013.04.07. 21:59:26

Kár ezzel a nárcisztikus Na én megyek bejelentéssel ennyit foglalkozni. Olyan volt ez, mikor az öngyilkosnak eszébe sincs elvetni az életét, csak magára akarja irányítani a környezete figyelmét.

Ami tanulságos lehet ebben, az hogy fog alakulni ennek az embernek a sorsa. Nem lepődnék meg, ha végül is nem menne sehova!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.07. 22:07:12

Amig a tényleges szerzők a bevétel századnyi részéhez jutnak hozzá, és mindenféle filmmogulok/marketingesek/kiadók húznak hasznot az egészből, addig nem kár a nyitott internetért.

Azt a századannyi pénzt egy jó szerző igy is-úgy is meg fogja kapni, csak legfeljebb nem húsz kézen keresztül, hanem közvetlenül a fogyasztótól.
Ezt kellene felismerni, és erre kell átállni.

Pl együttesek esetében az élő koncertezés, és a dalaik ingyen letölthetősége
Több munkát kell beletenni, de egyszerűen rohanvást változik a világ, és aki lemarad, az kimarad...

HgGina 2013.04.07. 22:12:53

Az arany mindig is arany lesz. Néha olcsóbb, néha drágább, ahogy a piac diktálja. A piritről pedig mindig kiderül előbb-utóbb, hogy értéktelen, bolondok aranya. Hiába akarja bárki aranynak hazudni. Olyankor más vidéken szokás megpróbálni eladni. De ott is kiderül róla.

átlátó 2013.04.07. 22:15:20

Nem mélységében, de azért ismerem a Pétert...sajnálom, hogy nem tud abból jól megélni, amihez ért, de ugyan már. Te is menj a pélóba posztíró ezzel a baromsággal.

sok-sok 2013.04.07. 22:21:04

hu ez eleg gyenge poszt lett,

szerenyseg, tukor...

ezek ennel bonyolultabb dolgok.. talan meglep de bloggerek egy reszet jol megfizetik, ugyhogy erre akar gerendas is igenyt tarthatna...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.04.07. 22:24:25

Nagyot téved a T. szerző, ugyanis a bloggerek nem egyenlőek a névtelen anonym szerzőkkel... Egy nick idővel ismert lehet, lásd Fabius pl, és akkor kit érdekel, hogyan hívják őt valójában. A név lehet márkanév, ha jó termék fűződik hozzá. Gerendás Péternél előfordulhat, hogy a produktum nem volt az élmezőnyben.

visonka (6th ham) 2013.04.07. 22:25:00

A művész úr kilenc gyerek után kapta az államtól a kedvezményeket, gondolom közben nem sok tb- meg nyugdíjjárulékot fizetett be, mert megoldották okosba azt a néhány koncertet, amit a nagyon rétegzenéjére kíváncsi elenyésző számú közönségnek el tudtak adni.
Kevés a fizu, a nyugdíj meg még kevesebb lenne, ezért világpolgár módjára odébbáll, de azért még lefasitázza az országot, benne az emberekkel, mintha emiatt nem érvényesülne.
Ha nem kell senkinek amit csinálsz, nem ők a fasiszták, hanem mondjuk te vagy tehetségtelen, jobb esetben meg nem értett lélek.
Mondjuk izraelben egy nem kiválasztott fajú egyed hasonlót mondana, csak cionistákkal felcserélve a fasisztákat (pedig ugyanazok) rögtön antiszemita lenne, ami ugye halálos bűn.

csunyadiszno 2013.04.07. 22:30:06

@Itsuka: " A művészeknek megvolt a maguk „polgári” foglalkozása, mellette kvázi kedvtelésből hoztak létre művészi alkotásokat." Nos, Gerendás Úr éppen ezt teszi. Polgári állást vállal a zenei mellé, Elég sokan élnek abból amivel most ő is próbálkozik, hogy szórja a szart az országra és visít a náciveszély miatt. Életében nem dolgozott, most meg hogy rosszabb a helyzete, máris előbújik a valódi természete és fröcsköli a világba a kisstílű gyűlölködést. Mellesleg a gitártechnikája szánalmas, a dalai pedig... ízlés kérdése, bár attól hogy becsukja a szemét vagy hunyorít és ökölbe szorítja az arcát, attól még nem lesz művész. Végül pedig nem fog ez sehova se menni, mert arra a "művészi" teljesítményre amit produkál sehol senki sem kíváncsi. Mindeközben az ország fele egy élet kemény munkája után gyakorlatilag éhezik dehát ugye egy ilyen ingyenélő, helyezkedő, tehetségtelen senki nehogy má' ne élhessen milliomosként. Röhej az egész csávó. És rettenetesen RONDA!

sárkányfő 2013.04.07. 22:43:39

Bár nagy a verseny, mégis: ritkán olvasni ennyire öntelt, magát nyilvánvalóan tévedhetetlennek gondoló, hübriszbe mártott, leereszkedő írást. Amely megmondja, sőt tényként közli, mit akar a világ, hogy mit gondol és miben téved Gerendás, és persze az egész értelmiség is hülye mert mást gondol mint a Ratius. A szöveg amúgy természetesen orbitális közhelyek, olcsó igazságok vagy éppen butaságok halmaza, de jó nagy okosságként előadva. Ráadásul rosszul van kötve a konkrét esethez.

Szomorú képet fest ez az írás a szerzője állapotáról.

Kis ember 2013.04.07. 22:44:11

Eeredetileg a posztírónak szántam a bejegyzést, de @tundrazuzmo: -hoz jobban illik.
"De ki fog-e halni a bárzongorista? Amíg bárok lesznek, addig biztosan nem. És a bárokat fenyegeti veszély? Nem, és nem is látszik ilyen tendencia."
Kedves tundrazuzmó, úgy látszik nem ebben a szakmában dolgozol - ahogy a posztíró sem.
A bárzongorista kihalt, kihalóban van otthon. Nagynevű kollégáim hálásak, ha sikerül szereznem nekik munkát, olyanok, akik az egész életüket nívósan a szakmában töltötték.
Hogy én milyen bárzongorista vagyok, azt nem tudom, de csak számít valamit, hogy évek óta a Disney-nek dolgozom (előtte pedig pl. a Cunardnak). Otthon NINCS munka, ha van, arra nem elég, hogy megéljen belőle az ember. És nem a menedzseléséről van szó: a válság előtt úgy-ahogy meg lehetett belőle élni (akkor sem vett belőle az ember villát a Rózsadombon), de a céges rendezvények számának visszaesésével ez is elapadt.
Engem azért ütött szíven Gerendás levele, mert - szakmai szempontból - pont ugyanazt éltem át, mint ő. Csak én fiatalabb vagyok egy generációval és volt erőm elmenni. A posztíró nagy okosságában pont azt nem látta, amit Gerendás leírt: nincs igény(?), pénz(?) a színvonalas élőzenére sem.

sárkányfő 2013.04.07. 22:46:39

Nem ér ez szöveg érdemi kritikát, de egy sort csak kiemelek...

"Az alkotásból megélni, az előadásból eltartani egy családot, a műremekből egzisztenciát építeni ma már nem lehet."

Most tényleg kezdjük el sorolni a neveket akik ebből nem hogy megélnek, de egyenesen meggazdagodnak a showbizben? Még itthon is, egy szegény és lecsúszó országban, de no pláne külföldön...

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.07. 22:47:24

@mrZ:
Uram(Hölgyem)!
Ha túléli a mai napot, holnap már öregebb lesz, hiszen Ön sem tud a Természet Törvényeivel dacolni.
Nem bácsizom Önt uram, hiszen lehet. hogy én vagyok az idősebb…
Önben viszont tombol a kerékbetört (talán nem is véletlenül) ember, -ocsmány öntudata.
A tehetség Isteni, természet adta adottság.
Ön nem tudott ezzel érvényesülni, vagy nem akar élni vele, - pedig Önben is ott volt, ott van a tehetség.
Saját gyarlósága okán, a saját szarát kenné másra.
Kaptam ilyet, - többet nem kérek belőle!
Ön már nem lesz a hordában, - hiszen kimondta a „hordát” felismerte a közönségesség ocsmányságát.
Engem sem fog lejjebb húzni, - indulatai a gyarló ember fingásainak bűzét idézi elém.
Nincsenek előítéleteim, tapasztalatim vannak.
A „kék nefelejcs” _- egy hamis műnóta,- mondta nekem egy zsidó zenész, miközben többet tudott a magyar történelemről, mint a legtöbb „igazmondó” magyar.
A barbárok, (Ismeri Ön, Móricz ilyen című regényét?)- kifejezés nem azonos a természetes műveltség alapján, élő emberekkel…
Ja, - úgy tűnik, _- Önre már végletesen ráborult a szarkupac,
-s lám az Öntudat, a valódi én, halvány fénye, -még némi reményt nyújt a végletesnek látszó teljes sötétségben.

blöff 2013.04.07. 22:51:05

a poszt egy antiutópiát vázol, miközben nem látom benne egyélrtelműen, hogy a piacgazdasággal is leszámolna. Ha pedig ilyen kíméletlen fogyasztói világ lesz, akkor gondolom piacgazdaság is marad, vagyis a vállalkozó, gyártó és bizony az alkotó is profitot szeretne. Úgyhogy nagyon életszerűtlennek tartom, hogy a joghurtért, autüóért, ló..ért fizetni kell, de szellemi termékért nem, hogy az majd mindig ingyen lesz. HA ez így lesz, akkor majd nem lesz, melleslge a szoftver is szellemi termék, de közvetett-közvetlen módon azért is pénzt szednek, a tömegkultúráért pedig pláne (lásd televízió, ilyenolyan show-k és a töméntelen reklám).
Vagyis fogsz Te fizetni ezekért is, csak közvetett módon, ahogy az alkotók is bőven megkapják a gázsijukat (lásd akár Sziget fesztivál fellépői, stb. vagy a "sztárok").
Mos komolyan, az alkotók majd hülyékké válnak, ez a jóslat?

csunyadiszno 2013.04.07. 22:53:07

@Kis ember: Ha lenne igény és pénz a színvonalas élőzenére, attól a Gerendás még mindig éhezne. Ha jónak tartod mint zenészt, hívd meg oda, ahol neked sikerült megbecsült zenészként fenntartanod magad. Komolyan kérdem, vállalnád azt a helyzetet, amikor beállítasz ezzel a palival valahová, hogy : itt egy kiváló gitáros ismerősöm? :)

Cpt. Flint 2013.04.07. 23:02:12

Én is azt mondom, mint a birca, hogy nem olyan nagy baj ez a - poszter által visszarendeződésként aposztrofált - folyamat. Gondolom én vérbeli proli lehetek, mert mindig is elsősorban a művek érdekeltek és nem a művész személye. Persze lehet, nem csak a prolik vannak így ezzel, hiszen hány megtévedt, erőszakos, elviselhetetlen, undorító művészt mentegettek/mentegetnek ma is komoly művészettörténészek/kritikusok; hogy hát sz@r ember, igen, de vonatkoztassunk el ettől, mert ez vagy az a műve mily' geniális.
Szóval én nem tanultam meg az együttesek tagjait, azok életrajzát; de sőt, még az általam szívesen olvasott írók; dicsőített festők zömének magánéleti részleteiről sincs sok tudomásom. És uram bocsá', nekem nem tetsző műveiket nem hallgatom/olvasom/nézem csak azért, mert "Ő" alkotta.
Meg tudom érteni, hogy az "aranykor" (amikor a növekvő jóléttel, tömegek felemelésével a művészetnek hirtelen hatalmas - fizető! - piaca lett) elmúlása sokakat zavar, elsősorban nyilván magukat a művészeket és a rajtuk élősködőket. Engem talán kevésbé, mert elméletben el tudom ugyan képzelni, hogy esetleg világrengető alkotásoktól esünk el azzal, hogy bizonyos művészeknek a megélhetésük egyéb úton való megteremtése mellett nem lesz idejük/energiájuk létrehozni azokat, szóval lehet ilyet mondani elméletben, de mégis, ami nincs, nem jött létre, nem is tudjuk milyen is lenne, azért bizony nehéz nagyon komolyan siránkozni.
Csavarva egyet a dolgokon, ez a folyamat akár oda is vezethet, hogy a komoly munkákból - amelyeket nem két perc alatt ken oda egy önjelölt nyikhaj és tol fel a netre - kevesebb lesz, de jobban kiérleltek; mert a kevés idő és a mecénás pénze nem engedi a szétaprózódást.
De hát... majd meglássuk. Az élet megy tovább, és egészen biztosan nem művészet nélkül. Csak megint kicsit máshogy.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.07. 23:06:12

Ugyanmár. Udvari bohócra szükség lesz mindig, ezért a pozícióért folyik a harc. Gerendás, meg a többiek mind (itt egy nagyon hosszú lista következik) keresik az új királyt, ha már a jelenlegi nem tart igényt a szolgálataikra

kicsibuta 2013.04.07. 23:10:05

@HgGina: Köszönöm, hogy megfogalmaztad a saját gondolataimat. :)

netnepper 2013.04.07. 23:14:13

Óriási tévedés, a blogírás nem művészet, űzzék azt akármilyen magas szinten és soha nem is lesz az. Álmodik tehát a nyomor
Mint ahogy számítógépen keresztül sem lehet művészetet élvezni, átélni, legfeljebb csak fogyasztani.
Olyan ez, mint amikor a koncert helyett a táskarádión hallagatja valaki a zeneművet.
Állj oda a Mona Lisa elé a Louvre-ban, miután a Flickr-en megnézted és talán magadtól rájössz a különbségre.
Visszatérve a bloggerekre, a művészet ismérve legkevésbé sem az eredeti gondolatok megfogalmazása, ezért kár azt hinni, ha valaki bloggerként jópofákat ír, sok kommnetelőt vonz, akkor ő már akármilyen művészként tekinthet önmagára.
Mint ahogy a popzene sem művészet és nem is tartozik a zeneművészeti vizsgálódások tárgykörébe.
Mindkettő egyszerű fogyasztási cikk, mint a teszkó polcain a sok kacat.
A művészet legfőbb ismérve az, hogy nemzedékeken keresztül, akár még évezredeken át is, de kiállja az idők próbáját.
És bizony a valódi művészek közül egykor sokan nélkülöztek és nélkülöznek ma is.
Ha valaki igazán értékes, alkotó életet akar élni, az sok lemondással jár együtt.
Aki viszont alkotóként aktuális bizniszt akar csinálni a "művészetéből", arról némi érdeklődésbeli fellángolás után a hálás utókor többnyire méltányosságból igyekezni szokott megfeledkezni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.07. 23:14:16

Who the fuck is Gerendás?
És miért kell ekkora balhét rendezni, hogy ő is külföldre megy, mint a többi félmillió?

Muhammad Balfas 2013.04.07. 23:19:23

Gerendásnál az a baj, hogy viszonylag öregen érte utol a baj. 20 éve még kapta volna a gitárját, és elment volna hajóra zenélni és küldte volna haza a pénzt, de 57 évesen már nehéz ebbe belevágni. És ha külföldre költözik ott is ez lesz a helyzet.
Ez a korosztály van a legnehezebb helyzetben jelenleg. Még pár év lenne a nyugdíjig,de megszűnt a cég, elbocsátották őket stb.
Már rég nem fiatalok, de még nem elég öregek...

Cpt. Flint 2013.04.07. 23:27:00

@netnepper: a legtöbb dologban nem értek egyet veled. okoskodásodból akár az is levezethető, hogy az irodalom is csak akkor élvezhető, ha az író maga olvassa fel/mondja el/játssza el neked. ez marhaság. felhívnám a figyelmedet pl. Shakespeare-re, aki a maga idejében populárisnak számított; vagy kérdezném, hogy a szemedben a templomi freskók, vagy a lakberendezési tárgyak sem minősülnek ezek szerint művészetnek funkcionalitásuk miatt. mi van a nagy festők megrendelésre, pénzért (fúj!) készült műveivel?
szóval szerintem megengedhetetlenül kizáró vagy a művészet - és annak élvezeti módjai - jó részével szemben - ami ellen a nem csak önkielégítés céljából alkotó művészek zöme valszleg erősen tiltakozna. mármint ha számítana valamit is, hogy te így gondolod.

Nap Pali 2013.04.07. 23:32:13

miért nem megy el dolgozni?
miért nem keres itthon melót?
amugy zsidó? csak ugy kérdem...
kimegy az "adj gázt" motoros gyűlésre?

Nap Pali 2013.04.07. 23:33:31

@Távmunkás: "mint a többi félmillió" ??!??!??!

azt a számot dr.M.György mafiatag bűnöző köpte be...
ha ennyit be mer vallani akkor vszínű 2 milla a valós szám...

Mr. Alkohol 2013.04.07. 23:37:43

Hogyan konvertálhatná át magát G.P.?

Tippjeim:
- kereskedelmi rádióban műsorvezető
- kereskedelmi televízióban műsorvezető, szórakoztató (zenei) műsorban zsűritag
- hangszeres zenetanár (privát)
- reklámokhoz, filmsorozatokhoz, műsorokhoz kísérő zene, aláfestő zene, szignálok komponálása
- gyermekműsorokhoz, mesefilmekhez dalok készítése, előadása
- ún. session zenész / háttérénekes mai "futó" zenekarok koncertjein, albumain.

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.07. 23:46:38

@csunyadiszno:
A kérdésben több csavar is van.
Gerendás zenéje, személyisége nem a tömegigény kielégítését szolgálja.
Én nem kedvelem ezt a műfajt.
De, ez az én dolgom.
De hogy Gerendás nem tehetséges, nem mondhatom, mert tehetséges.
De hogy Gerendás nem egyéniség, nem mondhatom, mert egyéniség.
És eladható pont ezért.
Meg kell találni a helyet, és hozzá a körítést.
Igaz, a tarifája már nem annyi lesz, mint amennyi volt.
De "Gerendás" része az „egésznek”, kevesebb lenne nélküle a világ.
A többi a proli-öntudat tombolása.
Gondolom én.
Aki vagy proliként tombol csupán,
Vagy, esetleg része az „egésznek”.

csunyadiszno 2013.04.07. 23:49:03

@Mr. Alkohol: Technikailag nincs olyan szinten, hogy ezen ötletek többsége reális lehetőségként működhetne. Eddig is a haver, koma, hasonszőrű ingyenélő paraziták miatt tudott érvényesülni.

mrZ (törölt) 2013.04.07. 23:49:53

@El_Tekergő_Macska:
>>Ha túléli a mai napot, holnap már öregebb lesz, hiszen
>>Ön sem tud a Természet Törvényeivel dacolni.
Nem leszek öregebb, csak idősebb. Megtaláltam a szent grált ami megszabadított a szellemi öregedéstől , így már csak a testem korosodása maradt. Neked még nem sikerült, idővel még összejöhet.
>>Önben viszont tombol a kerékbetört (talán nem is véletlenül)
>> ember, -ocsmány öntudata.
Nem vitatom az individualizmusom már lassan túlnő engemet. Ez a szép a barbárokban, tudás nélkül is tudják a tutit.
>>A tehetség Isteni, természet adta adottság.
- Minden tiszteletem a főnöknek, nekem nem az.
- Mi a tehetség? A fóka ügyesebb a labdával, a légy benzin nélkül repül, neked meg az összefüggés nélküli fecsegés megy. Oszt?
>>Ön nem tudott ezzel érvényesülni, vagy nem akar élni vele,
>>- pedig Önben is ott volt, ott van a tehetség.
Hát pont ezt írtam, te meg itt kötekedsz. Olvasni tudsz tán?
>>Saját gyarlósága okán, a saját szarát kenné másra.
Gödörbe szarok, patakban elöblítem, a szaros segget meghagyom neked.
>>Kaptam ilyet, - többet nem kérek belőle!
Nem ízlett? Nem baj majd megeszed holnap!
>>Ön már nem lesz a hordában, - hiszen kimondta a „hordát”
>>felismerte a közönségesség ocsmányságát.
No, no. A horda az nem közönséges hanem: MÁS. Csak a finom elit képes a barbárokra mint szörnyűségre gondolni, pedig legszívesebben levetkőzné úri gőgjét és üvöltve csatlakozna. De mivel jól nevelt ezért csak kínosan mosolyog, és megpróbál a nem kilátszani a fedezék mögül.
>>Engem sem fog lejjebb húzni, - indulatai
>>a gyarló ember fingásainak bűzét idézi elém.
Fingani jó, pont olyan kultúrkörben élek ahol még rá is kell játszani. Legközelebb csinálok felvételt, mp3-ban felrakom.
>>Nincsenek előítéleteim, tapasztalatim vannak.
Tapasztalt előítételkező. Származás rendben?
>>A „kék nefelejcs” _- egy hamis műnóta,-...
NEM BAJ! Igazi barbár nóta, két kancsó bor, néhány barbár kinézetű hangszerész és lehet vele falut ébreszteni. Itt jön a horda!
>>A barbárok, (Ismeri Ön, Móricz ilyen című regényét?)-
Nem! Könyvet csak ha begyújtok!
>>Ja, - úgy tűnik, _- Önre már végletesen ráborult a szarkupac,
>>-s lám az Öntudat, a valódi én, halvány fénye,
>>-még némi reményt nyújt a végletesnek
>>látszó teljes sötétségben.
Ahol sötétség majd világítok könyvvel, a szarszagot meg lehet szokni, a reményt meghagyom a reménykedőknek. Velem van a természet, a kozmikus erő, és a mindent elsöprő végtelen egyszerűség.
ps:
Az én oldalamon sokkal jobb csajok vannak.

2013.04.07. 23:53:44

Érdekes felvetés a szerzőtől, egyébként osztom azt, hogy az a statikus rendszer, hogy van egy sztár, Németh Lehel, Presser Pici stb., az azért mert sztár, évtizedekig megél abból, hogy ő eljutott a sztárságig. Nemzetközi porondon is sokszor kell megújulni a megasztároknak (lsd. Madonna, Depeche Mode stb.), hogy a rajongók ne unjanak rájuk és a legújabb generáció is megtalálja őket.

Nos, gerendás kiváló hátérzenész volt, én úgy tudom, nagy sztárokkal együtt zenélt (pl. Paul Simon), de az a gyanúm, hogy az is maradt, ezek árnyékából sosem tudott kilépni. Én maradandót nem tudok felidézni tőle, de tudom, ez csak az én hibám. Ugyanakkor az a fájdalom, csalódottság, ami egy 57 éves és 9 gyermekes embert megszólított, sajnálatra méltó. Nem tudom, mi a jobb: 28-40 évesen szembesülni azzal, ami vagyok, amivé válhatok, és váltok bármi másra, vagy menni az útnak hitt utamon, és 57 évesen szembesülni azzal, hogy nincs tovább. Biztos nem tett jót az sem, hogy 9 gyerek gondja is nyomasztja. Szép ez a 9 gyerek, de 57 évesen felocsúdni, hogy nem tudja őket eltartani, szóval nem egy stratéga ez a Péter semmi téren. Egy kis könyök kellene neki, meg az asszony részéről is egy noszogatás, és nem majd csak lesz valahogy módon élni. Most bele kiabálta az élete keservét a világba. Kapott egy csomó lehetőséget. Tud-e vele élni? Mert akkor érdemes volt kajabálni. De ha nem, akkor ugyanolyan élhetetlen, mint eddig, szóval: nincs semmi új a nap alatt. Kutya ugat, a karaván meg halad...

2013.04.07. 23:56:39

@Mr. Alkohol: nem képes rá. Nekem az jött le róla - a levele után tényleg - gyenge, nem karizmatikus, és szétfolyós. Az a tipikus, Peti jó haver, és mit is kezdjünk vele fiú a szomszédból. Jó mesterember, de semmi különös feelengje nincs.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.07. 23:58:58

Azért az egész poszt eléggé vad következtetéseket tartalmaz. Ok, a közösségi média korát éljük, az ember már nem csak fogyasztják, hanem készítik is a tartalmakat, és komoly konkurenciát jelentenek a hivatásos művészekre. Azonban nehéz lenne lebontani a különböző művészeti iparok rendszerét, még ha ennek a rendszernek az alkotók csak minimálisan is a haszonélvezői. (Viszont ha ezt így kiemeljük, akkor meg nem tudom, miért pont most lett rossz nekik)
A "haláltusájukat vívó" filmstúdióknak évről-évre nagyobb a bevétele, a Bon Jovi egy év alatt 200 millió dollárt koncertezik össze (igen, Bon Jovi, U2, AC/DC és hasonlók, nem Justin Bieber), szóval nagyon nincs itt semmi leáldozóban. És éppen a közösségi média (Youtube partnerség példának okáért) ad lehetőséget arra, hogy viszonylag ismeretlen emberek is valami pénzhez jussanak. Szóval én alapvetően csak pozitívan tudok a posztban leírtakról gondolkodni.

Viszont azt már tényleg nem értem, hogy ezek a gondolatok hogy jöttek egy olyan levél kapcsán, amelynek az írója azon problémázik, hogy az Iphone javításai miatt megélhetési problémái vannak, és mint mindenki más, külföldre megy, csak előbb még felhívja magára a figyelmet egy kis fasisztázással. (Amúgy ha emiatt lett előadó az Élet menetén, akkor még egy rohadt nagy marketinghúzás is volt)

meglátó 2013.04.08. 00:00:29

@fantomasyoyo: Teljesen igazad van, amikor azt írod, más sem tudja kifizetni a villanyszámlát, minek idekeverni kisebbségi mivoltát. Ettől még persze igaz, hogy nyomasztó, ha valakit a származásával baszogatnak, és az is, ha hó végén nem tud kijönni a pénzéből, de nem így. Gerendás búcsúlevelében sem alkotott maradandót, ugyanolyan fércmű, mint zenéje. Ráadásul ostoba, mert reklám helyett csinált magának egy antireklámot vele - ezután balos mentorai sem fogják hívni happaningjeiken bazseválni, mert cikivé vált a személye. Nem tudom, egy ilyen balfasz hova mehetne. Izraelt nem javaslom neki, mert ott nagyon nagy a konkurencia, Németországban behajtják az adóelmaradását, az USA-ba nem kap zöld kártyát.Olaszországban sokkal jobbak ebben a nyálas zenében, Hollandiában keményen melózni kell, Spanyolban nagy a munkanélküliség. Angliában nem fog családi pótlékot kapni 9 gyerekére, Skandináviában hideg van. Marad Franciaország, csak az a baj, hogy ott ismerik La Fontaine meséjét a tücsökről.

netnepper 2013.04.08. 00:02:00

Látszik hogy képtelen vagy felfogni a művészet lényegét, a szellemiségedből pedig sugárzik a művészet lebecsülése.

A felsorolt esetek Shakespeare-től a freskókig - függetlenül a művész díjazásától - egyediek, megismételhetetlenek, egyúttal kiállták az idők próbáját. Pont.

A "nem csak önkielégítés céljából akotók művészek" nem művészek, hanem iparosok.
Az idő majd kiválogatja közülök ki művész és ki az, aki csak szeretett volna az lenni.

Egyébként meg hozom a rossz hírt, nem te döntöd el a fogyasztási szokásaiddal és a Tetszik gombok nyomogatásával, hogy mi számít művészetnek és mi nem az.

Én például nagyon élvezném, ha az író maga olvasná fel a műveit, mert érdekelene az az attitűd, amelly az írót a saját műve létrehozása során végigvezette.
Ettől függetlenül az ovasás a lehető legabsztraktabb művészet élvezeti forma és mint ilyen, nem kötődik szorosan a mindenkori hordozó eszközhöz.
Ugye belátod, hogy a hasonlatod egy éktelen nagy baromság.

Lajosforras 2013.04.08. 00:02:29

nem kell ebbe magasröptöt keverni. gerendásra k.rva kevesen kíváncsiak,nem piacképes. a zenéje eladhatatlan. ilyenkor az átlagpolgár vált és kész. mitől ne vonatkozna ez rá is...? hogy ő egy művész...? cseszd meg,a maga módján paudits is az és ő is éhenhal, mióta rátonyi nem tolja alatta és helyette a biciklit. vagy antal imre,ugyanaz a cipő volt. eljárt felettük és a tudományuk felett az idő. vagy halad a korral,vagy antiszemitázik a facebook-on. megjegyzem,ezzel sok új hívet nem szerez,főleg fizetőképeset nem.

2013.04.08. 00:02:36

@Letícia: nem tiszteletlenségből, hanem elírtam, bocsánat: Gerendás Péter. Tisztelem, mint művészt, s lelkes zenészt. És kívánom, találja meg azt, amit most elveszettnek hitt, vagy találjon rá egy másik útra, ami elégedettséget ad neki.

Nap Pali 2013.04.08. 00:03:16

a művészetnek semmi haszna !

a NER-nek nincs erre szüksége!
csak a propaganda számít, de ojjan
hogy ércsék a népek, a setét parasztok

Nap Pali 2013.04.08. 00:04:51

mit kell sajnálni a művészeket?
nyilván nagy nyugdíjat összegyűjtöttek,
gondolom különösen a magánszámláson !

netnepper 2013.04.08. 00:06:01

@Cpt. Flint:
Lemaradt a címzés..., szóval....

Látszik hogy képtelen vagy felfogni a művészet lényegét, a szellemiségedből pedig sugárzik a művészet lebecsülése.

A felsorolt esetek Shakespeare-től a freskókig - függetlenül a művész díjazásától - egyediek, megismételhetetlenek, egyúttal kiállták az idők próbáját. Pont.

A "nem csak önkielégítés céljából akotók művészek" nem művészek, hanem iparosok.
Az idő majd kiválogatja közülök ki művész és ki az, aki csak szeretett volna az lenni.

Egyébként meg hozom a rossz hírt, nem te döntöd el a fogyasztási szokásaiddal és a Tetszik gombok nyomogatásával, hogy mi számít művészetnek és mi nem az.

Én például nagyon élvezném, ha az író maga olvasná fel a műveit, mert érdekelene az az attitűd, amely az írót a saját műve létrehozása során végigvezette.
Ettől függetlenül az ovasás a lehető legabsztraktabb művészet élvezeti forma és mint ilyen, nem kötődik szorosan a mindenkori hordozó eszközhöz.
Ugye belátod, hogy a hasonlatod egy éktelen nagy baromság.

annamanna 2013.04.08. 00:11:57

Ez a cikk alapvető, nagyon fontos igazságot fogalmazott meg. Igenis, elsősorban a mű számít és nem az alkotó. És ha én alkotni akarok, akkor alkossak, tekintet nélkül arra, hogy azért engem eltart-e bárki. Ha azért alkot valaki, mert abból meg lehet élni, akkor már nem a mű a fontos a számára, hanem a zseton; ha pedig pénzzel mérik egy alkotás értékét, akkor akár egy kupac szart is nevezhetnek zseniális műremeknek, hiszen az értékéről az dönt, aki fizet.
Egyébként, általánosítva, mindenkire érvényes az a tétel, hogy amit igazán fontos értéknek tart, azt nem azért csinálja, mert fizetnek érte - a szerelem, a gyereknevelés értéke megfizethetetlen, és bizonyos értelemben pont ez az, ahol minden ember megtapasztalja a kreativitást, és vele azt az igazságot is, hogy a mű fontosabb, mint az alkotó dicsfénye.

2013.04.08. 00:13:45

@netnepper: mindent kétszer írsz le? :)

Nem hiszem, hogy Gerendás művészete azonos lenne Shakespeare művésetével, mert már csak azért is gondolom, az öreg Vilmos könyöklésben is nagyon jó volt, kiválóan értett a marketinghez és nem mellesleg: a briliáns művei azok, amelyek felett sosem jár el az idő. Nem becsülöm le ezzel Gerendást, de azt gondolom, hogy Shakespeare műveivel, vagy a cinquecento műveivel összehasonlítani azért nagyon túlzó jóindulat a részedről. :)

Measurer 2013.04.08. 00:13:57

@Mr. Alkohol: na meg lehetne színházi háttérember . Amúgy a Déryné Színházban kezdett, Sopronban is játszott. Gondolom Fekete Péter vmi ilyesmire gondolt.
nol.hu/kult/bekescsabara_hivjak_gerendas_petert

2013.04.08. 00:15:10

@annamanna: így van, teljesen egyetértek a véleményeddel.

grani 2013.04.08. 00:16:02

Ja. Valahogy így. Jó meglátás. Erre még nem is gondoltam. Köszi és gratula!

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.08. 00:18:01

@mrZ:
Az utolsó mondat egészen emberire és őszintére sikeredett, -
ilyen ez, ha ez ember kiesik a szerepéből, s csak önmagát adja.
Talán ha többet szót, nem írt volna, -Kedves Uram…
Az egész válasz több lett volna..
:-)

meglátó 2013.04.08. 00:18:10

@danialves: Valóban, a blog több (egymástól független) dologról szól, én most a szerzői ügyekhez szólnék hozzá (Gerendásról már írtam). Daninak igaza van, a tortaszelet nem kisebb, hanem a korszerű médiamegosztó és lejátszó ipar fejlődéssével az emberek egyre többet fogyasztanak, és a kiadók profitja nő. Azt sem találta el a blogger, hogy az alkotó személye háttérbe szorul, mert a szarabbnál szarabb filmeket csakis a sztárokkal tudják eladni. Azt ismert módszer: valakit óriási pénzzel felépítenek, s aztán leveszik róla a lét - a minőség másodlagos. A valódi probléma, hogy a kicsiket, akiknek nincsen propagandabüdzséjük, csak egyszerűen szeretnek és tudnak zenélni, filmet csinálni, írni, vagy bármilyen művészetet produkálni, egyáltalán nem fizetik meg a kiadók (ha egyáltalán átutalják nekik a kialkudott díjat), miközben ők iszonyú összegeket szakítanak csupán a szerzőktől megkaparintott jogdíjakért, amiket tőlünk beszednek a bóvlikért.

Közbiztonság Szilárd 2013.04.08. 00:40:38

Azt hiszem, Gerendás az élhetetlen zsenik táborát szaporítja.

Hiába zseniális gitáros (már 35 éve, a Láma együttesben is az volt), és hiába zseniális szerztő, akinek a műveit olyan népszerű, nagynevű előadók is műsorukra tűzik, mint Zorán vagy Koncz Zsuzsa (és akiket Gerendás simán kenterbe ver előadóként is), neki valahogy a siker nem jött össze.

A levele ennek ellenére egy baromsággyűjtemény volt. Kb. mint Vörös Gabi háborgása azért, hogy nem kap ingyenjegyet a Slash-koncertre.
Persze ettől még mindkettőjüket szeretjük továbbra is. :-)

Közbiztonság Szilárd 2013.04.08. 00:45:50

@El_Tekergő_Macska:
Na, ha te ismersz Móricznak A barbárok. c regényét, akkor többet tudsz Móriczról, mint maga Móricz.

Ő ugyanis ilyen címmel semmit nem írt, és hasonló címmel (Barbárok) is csak egy kb. 10 oldalas novellát.
Szóval megint igazolódott a mondás, hogy ha hallgattál volna...

csunyadiszno 2013.04.08. 00:59:30

@Lajosforras: Azért szépen kérlek, Antal Imrét ne hasonlítsd ehhez a senkiházihoz. A világ egyik legjobb zongoristája volt. Amikor pedig személyes tragédiája folytán nem tudta tovább csinálni, amiben zseniális volt, váltott és mint tv-s szereplő is meghatározó figura volt, nem beszélve szinte hihetetlen nyelvérzékéről.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.04.08. 01:06:46

A posztról és a kommentekről eszembe jutott Milos Forman Amadeus c. filmje, amiben Mozart egy jelenetben arról kesereg, hogy hiába _világhíres_, királyok által rajongott és fizetett zeneszerző, ha _nincs tanítványa_, mert _azok nélkül nem tud megélni_!

hetyke81 2013.04.08. 01:27:51

Mindenki sír, hogy mi lesz a szegény művészekkel... hajjaj! Mi lenne?? Kell normális munka, és hobbiként lehet zenélgetni... Addig míg valaki Magyarországon akar művész lenni, keservesen meg kell küzdeni, hogy legyen normális jövedelme. Ahhoz, hogy valaki meg tudjon élni a művészetből, nem Magyarországon kell művésznek lenni. Érdemes végig gondolni, hogy hány lakosa van Magyarországnak!! Egy magyar művésznek a magyar "piacra kell" termelnie, viszont akárhogy nézzük, a magyar piac szűkös, és telített... a 10 millió lakosból kb 3-4 millió a potenciális vásárló, mert mondjuk 3 tagú családdal számolni kell. Mekkora az esély arra, hogy 3-4 millió ember mind a Gerendás úr művészetére lesz kíváncsi? Tegyük fel, hogy kiad egy albumot, aminek az elkészítése mondjuk CD-ként 1000 ft, és árulják a CD-it 2000-ét, de ugye lehúzza a hasznot a kiadó is... Mi marad?? 2000-ért ráadásul senki sem vesz cd-t tehát max 10-15ezer ember lesz rá vevő... Ebből tényleg nem lehet megélni... Ne hasonlítsuk magunkat egy amerikai, vagy angol, esetleg bármely más ország piacához. Ha Gerendás úr nem Magyarországra termelne, hanem mondjuk külföldi piacra, tehát mondjuk amerikai slágerlista élén szerepelne, már akkor könnyebb dolga lenne... Érdemes megnézni, hogy a világ leghíresebb angolul előadó művészei jól elvannak, míg saját honfitársai szintén Gerendás úr sorsának kenyerét eszik...
Magyarország túl kis piac, és szegény ahhoz, hogy ennyi művészt eltartson, tehát, aki nem akar éhen halni, az menjen el tűzoltónak, vagy kukásnak, vagy pultosnak, mellette meg másodállásban zenéljen...

Közbiztonság Szilárd 2013.04.08. 01:53:10

@csunyadiszno:
Ez mondjuk nem igaz - a világ egyik legjobb zongoristája lehetett volna, ha nem bénul le részlegesen az egyik keze.
És lett belőle az ország legjobb (illetve inkább egyetlen) showmanje, és egy nagyon jó műsorvezető.

A hihetetlen nyelvérzéket nem tudom, honnan veszed, jó neylvérzéke volt, de messze nem hihetetlen, 4 nyelven beszélt a magyaron kívül.
Lomb Kató kb. 25-ön, de mondjuk Vágó is 3 nyelvet középfokon, 2-t felsőfokon.

Gerendás zenészként legalább annyira tehetséges.

@bestpixel:
Pedig Beethoven az ő tanítványa volt.
Mondjuk persze ahhoz képest, hogy ma egy középszerű diszkózenekar 2 év alatt keres annyit, hogy ha nem szórják szét, akkor életük végéig fényesen megélnek, szegény Wolfi tényleg nagyot szopott, hogy nem 200 évvel később született.

@hetyke81:
A CD-ért a zenész kap kb. 150 Ft-ot darabonként. A többit lenyúlja a kiadó meg a terjesztő. A kiskereskedő (a boltos) pl. az eladási ár felét egyből.
Az olyan jól menő zenekaroknak is, mint mondjuk a Tankcsapda, 2 Pecsa-koncert többet hoz, mint egy teljes CD kiadása, pedig ők azért rendszeresen elérik az aranylemezt, amit kevesen.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 03:16:57

@Közbiztonság Szilárd:
"ma egy középszerű diszkózenekar 2 év alatt keres annyit, hogy ha nem szórják szét, akkor életük végéig fényesen megélnek"
Mint pl..?

Fullánkos Algol 2013.04.08. 03:40:04

Aki azt hiszi hogy valaha is el lehet majd választani bármilyen alkotást a szerzőjétől, a keletkezésének a kontextusától, a szerző szándékaitól, az nem a való világban él. Mintha az alkotás valami gépies személytelen dolog lenne. Max ellopni lehet.

Fehér Folt 2013.04.08. 03:53:33

@netnepper: "Állj oda a Mona Lisa elé a Louvre-ban, miután a Flickr-en megnézted és talán magadtól rájössz a különbségre."

Láttam pár éve, éppen undorító tömeg volt, zajongtak, elém léptek, majdnem eltaposták a lábamat. Múzeumba, hangversenyekre stb. talán jár néhány sznob, de az igazság az, hogy az ember tényleg jobban be tudja fogadni a művészetet, ha bevitte azt a saját privátszférájába. Flikkeren, empéhármon, amin épp.

A cikk amúgy hülyeség, Gerendással pedig a fő baj, hogy tehetségtelen.

Kis ember 2013.04.08. 03:56:38

Mondjuk a poszt ott is erősen sántít - valószínűleg azért, mert a szerzője amatőr - hogy nem fogja fel, egy-egy színvonalas produkcióban nem annyi munka van, mint mondjuk egy ilyen blogbejegyzés megírásában. Ha életében egyszer írt volna komolyabb művet, akkor tudhatná, hogy komoly háttérmunka kell ahhoz, hogy jó legyen.

@csunyadiszno: Gerendással ilyen tekintetben nincs baj, ha jól énekel angolul meg tudja tanulni azt a repertoárt, ami ide kell. Valamiért neked nagyon bögyödben van, biztos valami szebbet és jobbat alkottál, aminek nem lett akkora sikere, mint neki.

csavari 2013.04.08. 05:21:35

A tehetségtelenséget nem lehet pótolni semmivel! nem kell nácizni hanem tudomásul kell venni a közönség ítéletét!

jánosbácsi (törölt) 2013.04.08. 05:22:13

@visonka (6th ham): Ezt teljesen jól látod! Világéletében burkolt de valamilyen formában jutalmazott hőzöngő volt, aki a lobbija véleményét kürtölte mindenfelé szét. most is ezt teszi! Politikai zenész : nem művész!

büdipeti 2013.04.08. 05:23:16

A blogger mint névtelen művész. Sírok. Innentől a művészet átéléséhez nem is kell más csak egy számítgép, meg egy fasza monitor + füles. Asszem bepelenkázom magam + bekészítek pár infúziót erre az új dicső korra. Na mentem bringázni...

rug82 2013.04.08. 05:51:55

Csak már látnám, hogy elhúz innen!! De félek, ez is csak olyan "dánielpéter" féle igérgetés! Ilyen tehetségtelen, beképzelt tetvekre nincsen a magyar népnek szüksége!!

torró 2013.04.08. 06:40:00

@hetyke81:
Igen , ezt így kell látni. Amúgy érdekes a Magyar valóság, de ez van. Most egyfajta zenei "tömegcikk " gyártás folyik. Lásd az egymást követő tehetség kutató műsorok, amik ráadásul nem is arról szólnak, hanem ki tud több hasznot besöpörni a kezdőkön. Amíg hasznot tudnak belőlük húzni addig futtatják, majd szép sikkesen szélnek eresztik. És valóban , utána vagy meg tud élni vagy nem. De inkább nem nagyon. Én érintve vagyok ebben a történetben, a gyerekem által, aki szintén zenei pályán küszködik. Szerencsére annyit piszkáltam, hogy van, úgymond külön polgári foglalkozása, és így azért fenn tudja magát tartani.Pedig ők külföldön váltak híressé, és csak utána kezdtek itthon ismerté lenni. A külföldi koncertek után, itthon meglepő volt nekik, hogy bizony nagyság rendekkel kisebb volt az érdeklődés. D e ma ez a helyzet egy kis ország nem tud mindenféle művészt eltartani. Nem követelheti senki, hogy márpedig őt tessék megfizetni. És változik az irányzat a zenében is, a fiataloknak mindig kell valami új. Ha ezt nem tudod követni akkor bizony abba kell hagynod, és dolgozni kell!

midnight coder 2013.04.08. 06:47:08

@Kis ember: A kérdés csak az, hogy érdekel-e bárkit a rettentő sok munkával előállított végeredmény. Lásd a sok-sok magyar film ami az Indavideó nélkül kb. az idők végezetéig porosodna a múzeumokban - de szerintem így sem igen terheli túl a nézettség a szervereket.

Szerintem alapvetően a művészet ment el egy rossz irányba kb. úgy 100-150 évvel ezelőtt, amikor elkezdett önmagáért lenni, a közönség helyett. A művek egyre nehezebben befogadhatóvá váltak, egyre nagyobb felkészültséget igényeltek ehhez a polgártól - akik kezdetben meg is feleltek ennek, leginkább azért mert ez afféle társadalmi vízválasztó is volt az elit és a plebs között.

De ez itt offtopic - a dolog leginkább ennek az ellenkultúrájáról szól, a könnyűzenéről, a szórakoztató irodalomról, filmekről. Az elitkuiltúra sehol sem a piacról él, a legtöbb helyen legalábbis állam bácsi csöcsén élősködik, azaz bár őt is leginkább a megvetett plebs tartja el, de korántsem jószántából. A könnyűzene viszont annál inkább. És az első érvágást nem a számítógép jelentette, hanem a magnetofon, majd a CD. Addig sok szempontból kiváló volt a helyzet: eladtuk a lemezt, ami kopott, könnyen sérült, nehezen szállítható és nehezen másolható volt - azaz ideális hanghordozó a kiadók szempontjából. Ennek ellentéte az MP3 és az internet. De az igazi probléma még csak nem is ez, hanem a tömegesedés. Ma már tényleg rengetegen csinálnak Pl. zenét - ami azt jelenti, hogy a neten naponta több zene jelenik meg, mint amit egy átlagpolgár záros határidőn belül meg tudna hallgatni. Ez viszont oda vezet, hogy egy-egy műért sokkal nehezebb sokat elkérni mint akkor, amikor 20-30 nagyobb előadó uralta az egész iparágat. Ma a kiadók egy kis hódvár a Niagara útjában. Hosszabb távon szerintem erősen át kell majd alakítaniuk a profiljukat, ha túl akarnak élni.

midnight coder 2013.04.08. 06:49:29

Amúgy én annyira a bloggereket sem szólnám le, sőt a kommentelőket sem - az indexen néha érdemesebb egy-egy cikk kommentjeit olvasni mint magát a cikket - és ez korántsem csak a blogok esetén van így.

rug82 2013.04.08. 06:54:54

@midnight coder: "Szerintem alapvetően a művészet ment el egy rossz irányba kb. úgy 100-150 évvel ezelőtt, amikor elkezdett önmagáért lenni, a közönség helyett. A művek egyre nehezebben befogadhatóvá váltak, egyre nagyobb felkészültséget igényeltek ehhez a polgártól"

Bocsánat, de ez így nem igaz! John Lennon, Jon Lord, ELP és társai nem igényelnek "nagyobb felkészültséget" mint Liszt, Bartók, Beethoven művei - a befogadók IQ-ja csökkent le vészesen! Egy mai 100-as IQ-val rendelkező kb. a győzike/moúnika show nézőinek a szintjén van (suk-sük, cimbi, h, lyó, stb...)

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.08. 07:00:28

Azért jó olvasni, hogy mennyi embert megmozdít egy zenész, művész nehéz élete. Szomorú viszont, hogy annak a három gyermekes, övegy textilipari munkásnőnek a sorsa, akinek megszűnt a munkahelye, és másik azóta sem jött létre, senkit nem izgat. Értemiatta nem írnak blogokat. :(

rug82 2013.04.08. 07:07:52

@látjátok feleim szümtükkel: Melyik topic is szól művészről?? gerendást nem nevezném annak - a szakmában úgy hívják az ilyeneket, hogy tehetséges blattoló. A textiles munkásnőt jobban sajnálom - már csak azért is, mert nem kürtöli tele a sajtót a problémáival. (Másrészt valószínűleg Ő ért ahhoz, amit csinál(t) - ellentétben ezzel a ....-val)

torró 2013.04.08. 07:10:08

@látjátok feleim szümtükkel:
Igen! Igazad van, csak ő nem fasisztázta le az országot. Az persze szomorú, hogy nagyon sok ember küszködik megélhetési gondokkal. Ugyanakkor felháborító, hogy egyesek milliárdokat loptak ki a zsebünkből.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.04.08. 07:16:13

Ez hülyeség. Lehet, hogy van egy bizonyos válság abban, hogy hogy lehessen pénzt csinálni az alkotásból, de továbbra is sztárok és brandek azok, amelyeket az emberek olvasnak.

Téged például a kutya nem olvasna, ha nem rakott volna ki a zIndex. Az emberek lusták és buták. Azt az alkotót olvassák, hallgatják, amelyik sztár. A sztárokat meg a média üzemeiben csinálják.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.04.08. 07:19:11

Egyébként igen, szomorú az, hogy az olvasók csak arra ugranak, amikor egy híres ember panaszkodik arról, hogy emigrál. Kurva sokan emigráltak, Gerendás levelében semmi rendkívüli nincs. Egy elkényeztetett sztárocska panaszai.

De pont erről beszélek, hogy ez még jó ideig így lesz. Az emberek a sztárokat szeretik. ld a média csinált sztárjai, akik semmit nem tudnak. VV Éva, meg Anikó, meg tehetségkutató baromságok.

midnight coder 2013.04.08. 07:21:45

@rug82: " John Lennon, Jon Lord, ELP és társai nem igényelnek "nagyobb felkészültséget" mint Liszt, Bartók, Beethoven művei"
És nem is részei az elit kultúrának. Illetve, mára már talán valamennyire igen, de ha akkor megkérdeztél volna egy felkent zenekritikust akkor sikítva tiltakozott volna még az ötlet ellen is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 07:22:10

Gerendás kitűnő zenész, az elsőosztályba sorolni sem túlzás. Igényes zenéket ír jó szöveggel, tud gitározni is, a hangja is egyedi és jó.

Annál inkább érthetetlen, hogy mi köti őt a korábban tehetségesnek is hívott tehetségtelenekhez, az elvtársakhoz, judeobolsikhoz.

Jól látszik, hogy amit Gerendás alkotott, az működik, de amit a haverjai tettek hozzá, az egy nagy nulla.

A jó zenéhez 0 marketing társult, ez világos, ezt fejti ki a poszt is.

Akiket barátainak hisz, akik között felülreprezentáltak a pénzügyi "szakemberek", azok nem szóltak neki, hogy nem lesz jó vége annak, amit csinál, hogy a hiteles ájfónnal és kocsival magát fogja megszopatni.

Ezek a "barátok" valószínűleg keményen kihasználták anyagilag is Gerendást, élősködtek rajta (is). Íratták vele a zenéket, előadták szarabbul, ahogy Gerendás, bezsákolták a zsírt, és megveregették Gerendás vállát, hogy milyen jó kis zenéket írt, esetleg még egy italra is meghívták.

Aztán telebeszélték nyilván a fejét, hogy Petikém, te is zsidó vagy, itt írd alá, hogy monnyon le a Zorbán meg a Schuszter Lóri.

Akik, bár kritikusak a zsidókkal, de hisznek a jó zsidóban, azok itt szoktak elcsúszni, nincs zsidó, aki ki tudja vonni magát a hálózat befolyása alól. Olyan van, aki kitör belőle, de az onnantól nemhogy nem zsidó, hanem többnyire antiszemita is lesz.

Érdemes megnézni a fideszes zsidóról szóló filmet, hogyan közösítették ki a "tehetségesek", például a Szerencsejáték Rt. (mi más) vezérigazgatója (mi más), Székely (mi más) Gábor.

A dörzsölt bibsi szerencsejátékiparban, hollóiparban, kaszinókban, kurvákban, drogokban utazik, aztán elmegy a zsinagógába, és megrendel valami ajvékolást a mindenkori Gerendásoktól, persze ingyen, vagy még a mindenkori Gerendás fizet jutalékot jogdíjban, pénzben, természetben, amiért felületet kap a "mértékadó" felületeken. Ha nagyon rendes a dörzsölt bibsi, akkor még egy nem ajvékolós számát is bemutathatja a tévében a művészbibsi, de az már nem kap akkora felületet, mint amit rendeltek tőle.

midnight coder 2013.04.08. 07:25:45

@Negyvenértelmiségi: Gerendás egy másodvonalbeli zenész volt világéletében. Majdnem sztár. Ami viszont 40 éves kor felett már megnehezíti az életét - ahhoz, hogy ebből nagyobb pénzt csinálj öregebb korodban, ahhoz fiatalként nagyon nagynak kell lenned.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.08. 07:32:48

Az irány szerintem is a névtelen alkotó iránya.

Arra haladunk, hogy mindenki énekel, aki akar és a hallgatók kíváncsiak mindenkire - ingyen.

A hétköznapi ember van már jóideje az érdeklődés középpontjában.

Róluk szólnak a történetek, meg a vetélkedők és a tehetségkutatók meg a valóvilágok is.

A hétköznapi ember alkot.

Mint az anyák..... ingyen és élete árán.

A nők is csak a maga életük árán nevelnek gyereket, akárcsak nyomort kapva cserébe.

Választani kell az alkotónak is, hogy alkot, vagy pénzt keres...

rug82 2013.04.08. 07:33:34

@midnight coder: Hát, ha szerinted Beethoven, Liszt és Bartók nem részei a kultúrának, akkor itt és most fejezzük be a társalgást. Nézd és tedd magadévá győzikét, moúnikát, anettkát...

Behajtó70 2013.04.08. 07:36:45

@tundrazuzmo: aki meg ötezerért ad CD-t, az is rohadjon meg, ugye? Tudod mi a kotta, haver? Az, hogy, ennyiért minőséget kell ám adni! Fura, mi? Majd megszokod.

rug82 2013.04.08. 07:36:59

@midnight coder: gerendás csak szeretett volna másodvonalbeli lenni - ő valahol az n+1 edik vonalban volt, ahol n tart a végtelenhez. Tehetségtelen ripacs, aki(?) most így akar ismerettséget szerezni

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 07:38:45

@midnight coder:

Másodvonalbeli, de nem másodosztályú.

Annak ellenére volt mindig valóban másodvonalbeli, hogy "jó házba született", ÁVH-s kínzótiszt volt az apja, bejáratos volt befolyásos körökbe a bolsi diktatúra idején is, és ma is.

Kihasználták az elsővonalbeli, másodosztályú vagy éppen "ZS" kategóriás alakok a másodvonalbeli, elsőosztályú zenészt.

Gerendás ezt nem ismerte fel, naivan hitt a vérségi kötelékekben, és hisz ma is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 07:39:51

@rug82:

Egyáltalán nem tehetségtelen, nagyon is tehetséges. Mondom ezt úgy, hogy régen falra másztam a zenéitől, ma meg úgy vagyok vele, mint Ákossal, elismerem, de nem szeretem.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 07:40:51

@rug82:

És mondom ezt úgy is, hogy bibsi- vagy bolsiszimpátiával is nehezen lehetne engem vádolni.

rug82 2013.04.08. 07:44:11

@Negyvenértelmiségi: Izlések és pofonok - ha velem azt hallgattatnák, amit ez zeneként próbál eladni, azt is bevallanám, hogy én öltem meg Caius Iulius Caesart! :-)
(Valahol komár lászló, bimbam teri és kordagyurika szintjére sorolom...)

rug82 2013.04.08. 07:48:58

@Negyvenértelmiségi: A fenét sem érdekli, bibsibolsi vagy akármi szimpátiád is van - de van a zene és van a klimpírozás - gerendáspetike ez utóbbit műveli; eddig sok volt a bár, kellett a bárzenész, aki(?) a tajtsiker alkoholistáknak jó pénzért húzta a nótájukat - mostanra a bárok száma lecsökkent, így petike lapátra került és ezt ő a csufi (antiszemita, kirekesztő, zseniket-meg-nem-értő) világra fogja. Remélem ahová megy (remélem, hogy megy!) ott kolbászból lesz a kerítés...

vargánya 2013.04.08. 08:06:43

@mrZ: "Nincs jövő. Ez benne a szép."

És abban mi a szép?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.04.08. 08:07:02

egyrészt, nagyon-nagyon jó cikk. tényleg alaposan körbejárja a témát, amit az internet, a p2p, a middleman kiesése jelent, az, hogy a disztribució költségei szinte nullára csökkentek, az hogy milliók számára elérhetővé teheted a programod amit 14 éves korodban csinálsz az app store-ban, vagy itunes-on a zenéd, netán spotifyn, vagy akár youtube-on és a reklámokból beszedsz sok sok millió dollárt (ha sok figyelmet generálsz). mindig nevetve nézem, amikor a régivágású "művészek" hörögnek, hogy zenéjük már nem csak az ő kiváltságuk: ma bárki lehet zenész, és egyenlő esélyekkel indulhat. vége a médiahierarchia körbebástyázott erődítményének, mely felülről emelt ki egy-egy zenélni kivánó jobbágyot a tömegből: ma már bármelyik paraszt ingyen zenélhet - csak hát most már nem csak a "szakmával" hanem a többi 7 milliárd paraszttal kell versenyezni a figyelemért.

Viszont, arra nem tértél ki, hogy Mo valóban egy provinciális fasiszta feelingbe süllyedt, egy 15 éve tartó kemény antiintellektuális, szisztematikus propaganda folytán, melynek gyümölcsei ma érnek be. És tényleg érthető az, ha sok embernek ez folytogató, és inkább elhúznak oda, ahol önmaguk lehetnek ők is, és a barátaik is. Nem is a megélhetésért, hanem a túlélésért. Igen, ilyen is van.

A megélhetés pedig: lehet hogy Gerendás úr autókat fog javítani vagy felszolgál majd. Nem állította, hogy a divatjamúlt oldschool zenészi hivatásából kíván majd megélni és a családját eltartani. De tény az, hogy ha nem is zenéből, hanem autószerelésből vagy felszolgálásból akar megélni - és a családjának is akar ételt tenni az asztalra - akkor bizony külföldön ezt is nagyobb eséllyel fogja véghezvinni, mint Magyarországon.

És persze szabadidejében ugyanúgy írhat majd zenéket, és felrakhatja iTunes-ra, és a magyar rajongói majd letölthetik a telefonjaikra nosztalgiázva, miközben ő is meg tud élni becsületes kétkezi munkából esetleg - amit itthon lehet, hogy sok más magyarhoz képest ő sem tud vállalni - illetve lehet, hogy nem verik meg azért, mert nem dobálja hörögve üvöltve a buzikat, a zsidókat, meg a komcsikat kővel ritmusra amikor kell.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 08:12:46

@rug82:

Ha a szál gitárral, magyarul énekelt dalaira Magyarországon sem talált elég vevőt, akkor máshol sem fog.

Ha itthon is utált céges rendezvényeken fellépni, akkor máshol is utálni fogja.

Ha itthon is elszörnyedt a rasszistafasisztákon, akkor máshol is el fog.

Izraelben is, ahol azzal kellene kezdenie a beilleszkedést, hogy nekiáll sémiket (palesztinokat) ölni.

Fekete elvtárs-fajtárs ajánlata sem igazán oldaná meg a problémáit, a Heti Hetesbe meg nem hívják, ahhoz túlzottan magának való, esetleg technikus lehetne ott a médiazsidók mögött.

Esetleg Kanadában tudna Akos Curtisnek tercelni, de az emigráció inkább "nyilas", mint bolsi.

El van ez baszva.

Zsidónak nem eléggé zsidós, de már elkötelezte magát, a nyugdíj meg még messze van.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 08:16:10

@Bölcs Lázadó:

Oké, és ki lenne vevő egy 57 éves pályakezdő autószerelőre? Vagy még a pályakezdő is túlzás, hiszen előtte még ki kéne járni a szakmunkásképzőt is.

rug82 2013.04.08. 08:20:09

@Negyvenértelmiségi: Röviden és tömören összefoglalva: Egy ember, aki nem képes érvényesülni a maga választotta szakmában - találhatunk erre Magyarországon ~ 3 millió példát? :-) Vándoroljon mind ki? Vagy lássa be: tanuljon valamit, amit profin el tud végezni? (gerendás elvtárs esetében ez lehetne a budipucolás C-dúrban...:-)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.04.08. 08:20:35

gerendás péternek egy dologgal volt baja: hogy ideje lenne elkezdeni dolgozni

Ebből az egészből semmi mást nem lehet kikövetkeztetni.

rug82 2013.04.08. 08:21:34

@Negyvenértelmiségi: "ki kéne járni a szakmunkásképzőt is."

Na, erre képtelen lenne továris gerendás! :-)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 08:26:43

@rug82:

Pedig az sajnos nem úgy van, hogy aki értelmiségi (pl. ávós családból származik), ráadásul még zsidó is, annak a születési anyakönyvi kivonatába bepecsételik az összes szakma mestervizsga-bizonyítványát.

A természetes továbblépés az lehetne neki, ha nekiállna gitározást oktatni, de az a gyanúm, hogy próbálta már, és nem jött be, mert nem tudta eladni magát.

mojszipupi 2013.04.08. 08:27:39

Egy jó vezető folyamatosan alkalmazkodik a piac újításaihoz és próbálja sikerrel lavírozni a cégét. Egy művésznek saját magát kell eladnia. Ha ehhez se tehetsége se menedzsmentje (ezek szerint) attól még nem az ország a hibás

volesojinka 2013.04.08. 08:30:41

Egész érdekes vita lenne itt, a poszt is jó, mert provokatív - és kétségkívül ijesztő is kissé - csak ezek a taknyukat idekenő rasszista szerencsétlenek tűnnének el, ostoba kotnyeleskedésükkel megakasztják az értelmes vitát.

2013.04.08. 08:38:36

gerendással az a baj, hogy a középszerűnél is gyengébb művész, az volt mindig is, az is marad, de az ebből fakadó sikertelenségét összekeveri a vélt fajüldözéssel. A kirohanása teljesen ugyanaz, mint mikor a kiégett hatvanas alkesz hőzöng a kocsmában, hogy a kampósorrúak miatt nem lett belőle semmi. Kortársai közül nagyon sokan máig sikeresek, pedig sok köztük a Gerendáshoz hasonló származású. csak mivel ők olyan produktumot hoztak létre, amire vevő volt a közönség, megélnek belőle. AKi nem tudott megélni belőle, átmentette magát másba. Az, hogy valaki a választott szakmájában sikertelen, az nem fajüldözés eredménye. Sőt, Gerendásnál fordítva, mert amíg kenyéradó gazdái helyzetben voltak, dobálták neki a morzsát haveri alapon, mostanra elapadt ez a forrás, a piac pedig beárazta ezt a középgyenge művészt. Ennyi az értéke, sajnos attól, hogy ő nagy elánnal művészkedne, még nem lesz sikeres, ahhoz közönség kellene, de neki nincs, és ez csakis az ő hibája. Az meg nagyobb hiba, hogy ez a hatvanhoz közel, egy szakajtónyi gyerekkel a hátán esett le neki. A legfőbb gusztustalanság pedig mindezt a tudjukkikre fogni. Az mindenesetre érdekelne, hogy egy gyenge énekes-gitáros, számottevő felmutatható életmű hiányában, hatvanévenesen, polgári foglalkozás nélkül mi a jó francot remél a külföldtől? Hamar ki fog derülni, hogy akárhova megy, ott is sok a nátzi.

Nap Pali 2013.04.08. 08:45:17

hcs ről

más szemében a szálasit is észreveszi míg
a sajátyában a gerendást sem láttya !

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 08:47:39

Játszhatna esetleg hazafias zenét, nemzeti rockot, skinhead muzsikát is Gerendás, azt viszik, mint a cukrot.

Nuuk 2013.04.08. 08:52:12

Lehet nem fog tetszeni, amit írok, bizonyára itt többen is abszolúte másként látják a kérdést.

"Véget ért az alkotók egy-két évszázados kegyelmi időszaka, amikor alkotásukért megélhetést kaphattak cserébe. Az ipari forradalommal kezdődött alkotói aranykor a közösségi hálózatok végtelen fejlődésével lezárult. Megszűnt az az egyensúly, amely a technikai lehetőségeket és a széleskörű fogyasztói igényeket úgy tudta harmóniába hozni, hogy az alkotó tekintélyes honoráriumhoz juthatott."

Bizony, a művészet területén is verseny van, pont mint a vízvezeték-szerelők vagy a marketingesek között. A bejegyzésben vázolt folyamatok azt mutatják, kevesebb előadóra van igény, mint amennyit a közelmúltban "kitermeltek" a társadalmak. És ahogy anyagilag tönkremegy nap mint nap egy csomó asztalos, pék, ügyvéd, stb., ugyanúgy csődbe juthat egy-egy művész is. Ez persze nem jó dolog, de azt nem értem, miért kellene kivételezni egy csoporttal.

"Ma már nem számít a szerző honoráriuma, gyermekeinek száma, megélhetése, művéhez való joga, s létének bármi más eleme. Kizárólag műve érdekes. Nem fontos Nyírő nyilas elkötelezettsége, mert csupán Úz Bence számít. Nem fontos Faludy nemi szabadossága, mert pusztán Villon-átköltése lényeges. És nem fontos Gerendás Péter keserve, zsidósága, baloldali elkötelezettsége, antifasizmusa, vagy egyáltalán bármiféle volta, pusztán alkotásai, művei, előadási fontosak."

HÁLA AZ ÉGNEK! Bárcsak minél inkább így lenne! Nem aszerint kell dönteni pl. aközött hogy Nyírőt olvasok vagy Gerendást hallgatom, hogy milyen a politikai meggyőződésem.

"Az alkotás ma ismét egy hobbi. Petrarca, Goethe, Kazinczy a maguk korának bloggerei voltak. Megélhetést adó munkájuk mellett teremtettek csodákat. A holnap gitárpengető Petikéi már nem is fognak arról álmodozni, hogy megélhetnek abból a szent hivatásból, amit képviselni akarnak."

És micsoda műveket tettek le az asztalra ők, az egyik személyes kedvencemmel, a hivatalnok Kafkával egyetemben! Sokkal jobbakat, mint (és ezzel nem akarom megbántani) pl. a címszereplő zenész.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 08:53:13

Itt van például a kitűnő Dóra c. szám a Fejbőrtől eccál gitárral és énekkel előadva, majd megveszik érte a közönség. Zsidós téma ráadásul.

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=H_nWzgd6TeA#t=110s

HighTroller 2013.04.08. 08:58:47

Milyen furcsa, hogy pl. Kóbor János egyáltalán nem ír ilyen cikkeket, inkább turnézik az Omegával.

Egyetértek, hogy nem könnyű a magyar muzsikus-lét, de a hegesztőmunkás, sertésgondozó, multinál-titkárnői léteknek is megvannak a saját kihívásaik, nehézségeik.

Mégsem írnak nyílt leveleket.

nu pagagyí 2013.04.08. 08:59:11

Nálunk szó sincs arról, hogy az életképtelen művész ne élne meg. Csak ahhoz jobboldali seggnyalónak kell lennie és nem független művésznek. Erre szolgál Makovecz magántársaságának alkotmányba emelése. Az irányított közpénzosztogatás.

A kultúrára áldoznia kell a kormányoknak, a közpénzt ugyanis közcélra kell költenie, de nem mindegy hogyan. A korábbi években autonómiákon keresztül, maguk a művészek választott kuratóriumai osztották a pénzt, az állam nem szólt bele ki kap, ki nem. Most komisszárokon keresztül politikai alapon osztogatnak. Lásd Vajna és a filmfinanszírozás, de ugyanígy osztogatják a rádiós frekvenciákat és mindent ami állami, tehát az adófizetők pénze.

Nem lenne egyébként különösebb gond, ha a magángazdaság virulna. Hogy ne viruljon, arról a kormány tehet. Szándékosan számolja fel a magángazdaság tereit, piacokat államosít, tehetségtelen tolvajokat töm pénzzel, mindenféle teljesítmény-követelmény nélkül osztogatja a közpénzt. Ami az állam segedelme nélkül is menne, azt különadókkal csapja agyon. A cél az lehet, hogy a párt által megszállt állam közvetlen belepofázása nélkül semmi se működjön ebben az országban. Független gazdasági szereplők nélkül nincs független sajtó, nincsenek független fórumok.

Gerendást is, de bárkit, aki önálló hangot üt meg ebben az országban, ez a két tényező egyszerre sújtja és ez nem véletlen. Ez a NER maga, egy diktatúra képlete.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.04.08. 09:18:15

A poszttal nem értek egyet, de azért beleszólok kicsinyég...
Mivel az embereknek szükségük van a művészetekre, ezért logikus, hogy legyenek hivatásos művészek, akik ebből meg is élnek. Természetesen vannak is, csak az ilyen gazdaságilag unortodox világban, ahol nem a piac, hanem az urambátyám kapcsolatrendszer a fő szabályozó, nem a legjobbak.
Ugyanez van az élet minden területén. Magyarországon az ember jövedelme gyakorlatilag fordított arányban van az illető által végzett munka társadalmi hasznosságával. Nem véletlen, hogy a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a mérnökök és a szakmunkások özönlenek nyugatra, míg a politikusok, a bankárok, a brókerek és az ISO auditorok nagy jólétükben továbbra is itthon élősködnek - a bankszámlájuk meg egzotikus szigeteken hízik.
Ebben az alaphelyzetben szomorúan logikus, hogy Gerendás Péternek mennie kell.
Aki pedig mindezen búbánatok ellenére vígságra vágyik, az olvasson ingyenes Frady Endre blogot! :)
fradyendre.blogspot.hu/
:)

nu pagagyí 2013.04.08. 09:18:29

Azért nem ártott volna a posztban néhány szó, milyen művészről is van szó. Aki nem ismerné, az halgassa meg talán két legszebb dalát (nem ő énekli):

Szép Júlia:
www.youtube.com/watch?v=CgNt1DeusKE
Százéves pályaudvar:
www.youtube.com/watch?v=fxfhYcMOSiI

Fejesrob 2013.04.08. 09:27:57

Dicsérni kellett volna? Egy bukott politikai formáció nyalonca körül elfogyott a levegő, nem tartják már el az adófizetők pénzén azon a címen, hogy "művész".

Ennyi történt.

Azért az is jó, hogy a blogger is lehúz erről a sztoriról egy bőrt.

Lajosforras 2013.04.08. 09:28:13

@csunyadiszno: nem maga antal a hasonló,hanem a helyzete. mikor elpártoltak tőle az addigi támogatói (nyilván a "piac" igénye változott) , neki is hasonló problémákkal kellett megküzdenie. nekem van szegénytől egy dedikált kis anekdota-füzetem,amit sk. árult a várban egy ki asztalról. ő legalább méltósággal tűrte,hogy nincs rá szüksége a szórakoztatóiparnak. mondjuk talán a rajta felnőtt korosztálynak lett volna,de az új médiamogulok másképp döntöttek. bár az nem tudom, gerendáson felnőtt-e egyáltalán valaki. egyébként szigorúan piaci szempontból gerendás ugyanúgy járt,mint a butikos,aki kénytelen volt bezárni. nem ment a bolt, roló le. mint embert sajnálom, senkinek nem ajándék, ha már nincs rá szükség,de ezt az utóbbi 20 évben keserűen megtapasztalta rajta kívül rengeteg ember ebben az országban. viszont nekilátni ezért telef@sni a facebook-ot ökörséggel-na ez szerintem elég komoly hiba volt.

2013.04.08. 09:28:59

@Negyvenértelmiségi: Ja. Meghallgattam. Zseniális. Lopott zene, locsolóvers színvonalú szöveg.
Mindezt első fekvésben pilinckázva.

Doki J. (törölt) 2013.04.08. 09:30:20

@nu pagagyí: Teljesen igazad van, a kultúrára szánt pénzt az állam osztja ki, úgy, hogy a "művészek választott kuratóriumai osztották a pénzt" a baloldali kormányok alatt, ahol a kuratóriumokba a politikai vezetés a saját seggnyalóit ültette be előtte, vagy jobboldali kormány esetén, mikor a pénz szétosztását kézi vezérléssel oldják meg. A módszer lehet más, a nagy lényeg nem változik: A mindenkori hatalom kegyeltjei kapják a zsét, a másik oldal addigi üdvöskéi pedig távolabb kerülnek a húsosfazéktól. Gerendás pechje, hogy 20 éves kora óta eltelt aktív 37 éve alatt kapott díjak, kitüntetések, gázsik forintjai kifolytak a keze alól és most ezért mindenki más a hibás és természetesen náci is, csak ő nem és ráadásul az adóhivatal is baszogatja. Felelősség tudat nulla, a művészi parazita életmód mellett meg büdös a munka és most itt a tél , mint a tücsöknek La Fontaine meséjében.

mrZ (törölt) 2013.04.08. 09:33:47

@vargánya:
>>>>"Nincs jövő. Ez benne a szép."

>>És abban mi a szép?
Az hogy nem tudod a jövőd, semmi sem biztos, semmi sem kiszámítható. Hiába akarsz biztoságot, megtervezett életet, a ma és holnap történései garatáltaltan új körülményeket teremtenek. Nincs olyan hogy ráérek még, mert ha nem teszem meg most, akkor máris késő.
Alkalmazkodásra és változásra kényszerít.
Megtanulod szeretni az életedet.
Tudományosan: Egyre több az idős ember, akik közelebb élnek a biztos halálhoz. Nekik egyre kevésbé fontos a jövő, őróluk olvashatod hogy a boldogság csak időskorban igazán élvezetes. Ők bontják a mostani "pénz mint érték" alapú civilizációt, és a fiatalság ebben a partnerük.
A középkorú meg csak küzd, rakja a falakat, utálkozik, harcol. Hiszen övé a jövő magának építi. Aztán amikor bölcsebb lesz és megérti, (ha megérti), nekiáll lebontani ami nem tetszik.
A pénzzel mért értékű kultúra felszámolása ennek a része, A gerendás eddig épített, most rájött nem lesz jó, csalódottan ordítva csapkodva rombol. Még az is lehet hogy beáll a barbárok közé, nem ő lenne az első zsi...vány a hordában.

Doki J. (törölt) 2013.04.08. 09:43:19

Ratius!
"A valóság ma már nem olyan, mint ötven esztendővel ezelőtt volt, amikor a tízesztendős Gerendás Petike okkal gondolhatta azt, hogy gitárjával meghódítja a világot. A világ ma már nem kér ebből a hódításból, nem teszi lehetővé az ilyen hódítók diadalmenetét,... "

Nos: A világ pont olyan, hogy mindenféle önjelölt hülyének teret ad, legyen az 10 esztendős Petike, vagy 50 körüli Stone. Hiszen az x-faktor és haszonszőrű társai pont erre építenek, és egy-egy évad előtt 10 ezrek tolonganak szerte a világban a válogatásokon...

"...mi több – miképpen azt Gerendás nyomorúságos életpályája tükrözi..."

Hát... Gerendás pajtinak az életpályáját nyomorúságosnak nevezni, több, mint durva...

A 60- 70 években a Gerendással egy időben, előtte is és utána is, sőt még ma is számtalan együttes és zenész próbálja ki magát. Van akinek ez bejön, van akinek nem. Ezek az emberek visszatérnek civil foglalkozásukhoz, amit Gerendás is megtehetett volna. Így csak arra lehet gondolni, hogy Gerendásnak nagyon is ment a szekér (eddig) és bolond lett volna kiszállni.

Fejesrob 2013.04.08. 09:45:39

@Doki J.: Meglehetősen nevetséges, amikor épp egy ilyen alakot használnak fel mint Gerendás annak bizonyítására, hogy Orbánék idején elhal a kultúra.

Ráadásul halálkomolyan.

Itsuka 2013.04.08. 09:47:23

@csunyadiszno:
Ha valódi, irígy és ocsmány gyűlölködést óhajtanál olvasni: javaslom olvasd vissza a saját kommentedet!
A cikk csak érintőlegesen foglalkozik Gerendással, a lényege a "jelenség"!
Az, hogy kinek mi tetszik, vagy nem tetszik: izlés dolga és mint ilyen: magánügy. Senki, senkit nem köteles hallgatni, olvasni vagy jegyet váltani rá.
Én például Wass Alberttől, vagy Thormay Cecile -től kapok hányingert, de semmi bajom azokkal, akik olvassák...
De hát - ez is ízlés dolga...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.04.08. 09:52:50

@csunyadiszno: "Életében nem dolgozott."

főiskola után történt, már csaknem fél éve dolgoztam, irodában.

egyik este, amint hazaértem (még a szüleimmel laktam), anyám - mert látta rajtam - megkérdezte:
- fáradt vagy, fiam?
anyai nagyanyám, aki világ életében parasztasszony volt, és kábé három elemit végzett el, írni-olvasni is leginkább önszorgalomból tanult meg, éppen ballagott ki a szobájából. meghallván anyám mondatát, csak annyit mondott:
- ugyan, mibe fáradt volna el?
számára csak a fizikai munka volt munka.

én a helyedben még a politikusok nem dolgozásával kapcsolatban is óvatosabban fogalmaznék. persze én megtehetem, mert felvilágosult csávó vagyok.

nu pagagyí 2013.04.08. 09:54:55

@Doki J.: Az előző ciklusokban autonómiák osztották a pénzt. Maguk a művészek választották meg saját kuratóriumaikat, nem állambácsi nevezett ki Vajnákat. Primitívség összemosni azt a rendszert a mostani diktatúrával. Aki akkor nem jutott lehetőséghez, az egyszerűen nem képviselt olyan szinvonalat. És persze akkor az állam nem telepedett rá és nem fojtogatta a magángazdaságot, nem intézett (közpénzből) sunyi támadásokat mindenki ellen, aki nem nyal be.

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 09:55:17

@netnepper: Ajjaj! Akkor előbb tisztázd magadban, hogy mi is a művészet! Pl. Mozart esetében. A kotta? Az, amit az előadó abból interpretál? Az, amit a hallgató abból kihall?
Tisztázd mi is a média szerepe a művészet közvetítésben! Milyen közegben lehet művészetet "élvezni". Előadóteremben? CD-n? Rádióban? TV-ben?
Ha nem ismered és tudod mi is az a "Mona Lisa" teljesen mindegy, hol nézed! Ha meg tudod, akkor meg pláne!

gabcigirl 2013.04.08. 09:57:29

Na, az a náci gyökér, aki iszonyatosan jó ötletnek tartja az ilyen "adj gáz" szlogeneket, jó volna, ha elsőként mindjárt magán gyakorolná, és magára nyitná otthon.

Mindjárt sok hülyével kevesebb lenne. Magyarország józan és normális fele igenis kikéri magának, hogy egy ilyen jobbikos-nyilas csőcselék kiáltsa ki magát a nemzetnek, miközben normálisan gondolkodó emberek tömegeinek - aki nem agresszív bunkó- állandóan meg akarják magyarázni, hogy ő "nem magyar."

Amúgy is: miért van olyan érzésem, hogy a sok proli kárörvendő, ha a művészembernek rosszul megy a sora? Csak kérdezem...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.04.08. 10:00:42

az íráshoz:

mindeközben azt látja a magam fajta, hogy hol kétes, hogy egészen egyszerűen silány, hol egészen remek művészi teljesítménnyel lehet egészen elképesztő egzisztenciákat teremteni.

A Stones egész keményen megdolgozott érte, de mondjuk J.K. Rowling százmilliói egy közepesnél kicsit jobb könyvsorozaton nyugszanak, nem beszélve a Gangnam Styleról v. David Guetta művészetnek amúgy nehezen nevezhető performanszairól.

szóval a mű, az alkotó és a megélhetés sok esetben továbbra is a szerencse és a marketig dolga.

Magyarországon amúgy is kicsi, hogy eltartsa művészeit.

Gerendás pedig semmit nem ért a magyar néplélekből:
magyaridiot.blog.hu/2013/03/19/tizmillio_tagu_cigany_zsido_buzi_kommunista_whatever_ellenes_zenekar

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 10:02:29

@Mr. Alkohol:
Csak ne adj tippeket!
Még a végén mentor lesz belőle az ikszfaktorban!
Jó lesz ez neked? (Mert nekem mindegy!)
Mellesleg mindamellett, hogy ismerem GP-t, nem tudnék felidézni tőle egyetlen hangot sem. Ugyanakkor pl. Cseh Tamás minden hangja visszacseng!
Hogy is vagyunk akkor ezzel?
Ha valakiben valami kis nyomot hagyott volna GP, akkor, minden bizonnyal, ma is ünnepelt művész lenne. Mindegy mekkora és milyen közegben.

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 10:04:45

@gabcigirl: Kedves egy valaki lehetsz! Mondták már?
Te akarod eldönteni és megmondani ki tartozhat a magyar nemzethez?
:-)

gabcigirl 2013.04.08. 10:10:16

@Negyvenértelmiségi:

Konrád György kiváló író megmondta: állandóan mások származásán rágódni csak a hülyék játékszere :S

gabcigirl 2013.04.08. 10:13:21

@kérődzőgiliszta:

Én nem . A szélsőjobbnak van ez a mániája. És nehogy már én legyek a "nem kedves", ha nem tetszik egy cinikus, náci rendezvényelnevezés.

Ja, nem tartozom semmilyen etnikai kisebbségbe, de a neonáci, széljobbos érzelmű tuskókat ki nem állhatom, Magyarország szégyene mindegyik.

2013.04.08. 10:15:06

@nu pagagyí: azért Aczél is teremtett magának egy ilyen legális MTA-t, akinek a többsége még ma is abból él öregkorára, abból írt akadémiai székfoglalót, hogy látta Lenint vagy azokról, hogy kik látták magyarok közül. kkbk.blog.hu/2012/07/26/akademikus_lesz_aki_hallgat És nem akarnak 36-38 éves orvosokat befogadni, mert az nem közülük való, szóval nem csípem a feketegyörgy alá gründolt akadémia nevezetű izémizét, de vannak ott nagyon tehetséges emberek és vannak tehetségtelen, de hangosan a rendszert éltető kebelarátok is.

Visszatérve Gerendásra: sok érdekes dolgot osztottak itt meg előttem, és érdekesek a megállapítások, és az jött le nekem továbbra is hogy elmúlik a világ dicsősége mindenki életében, és addig kell váltani, amíg lehet. Egyébként nálunk is volt a családba zenész (kicsit az is maradt), akit érettségi után hülyítettek a 80-as évek végén, hogy menjen és tolja nagyonnagy ágyú szekerét. De kellően észen voltak a szülők, akik azzal riogatták, ha eladja magát, és nem tanul tovább, és nem lesz neki rendes polgári foglalkozása, 42 évesen a kutyának se kell majd, és zenélgethet lebujokban, bárokban. Szóval nem engedték, és milyen jól tették, ugyanis ma kiválóan megél abból, amit tanult és mellette örömből zenélget és kedve szerint válogathatja, épp melyik zenei irányzatba kóstol bele, ha ideje van. Ezt csak azért írtam le, hogy a 1980-as éveken is lehetett látni, vagy voltak, akik látták, hogy ebből megélni nem lehet hosszútávon. Mert kikopnak a nevek, és ha nem tud újat hozzátenni, a kutya se kíváncsi rá.

Hogy Magyarországon nem lehet hosszútávon megélni a zenéből? De lehet. Ellenpontnak itt van pl. Ákos. Kőkeményen tudta, hogy a zene, a vers az biznisz. Elvégezte a KÖZGÁZt, készült arra, hogy mi lesz ha nem jön be, így amit keresett, beforgatta.

budasaci 2013.04.08. 10:15:29

Maximálisan nincs igaza a posztnak. Miért érdekli akkor a bunkó népet a celebeknek nevezett szélhámosok és kurvák minden rezdülése? Azt is tudjuk, hogy éppen milyen színűt sz@rik. Nem másról szól az egész életünk, mint a totális elbunkósodásról. Nem a művészet az érték, hanem hogy ki dug meg kit. Gyalázatos képzés végtelenül buta és igénytelen népet produkál, akiknek nincs igénye az értékesre, mert fel sem érik ésszel. Ez folyik a világ nagy részén és ez folyik Magyarországon, csak itt fénysebességgel. Az igazi művészet gondolkodtat, de ahhoz ész meg tanulás szükséges, az meg fárasztó. Ez nem Gerendásról szól, hanem a magyar viszonyokról.

2013.04.08. 10:17:18

@kérődzőgiliszta: Milyen közegben lehet művészetet "élvezni". Előadóteremben? CD-n? Rádióban? TV-ben?
Ha nem ismered és tudod mi is az a "Mona Lisa" teljesen mindegy, hol nézed! Ha meg tudod, akkor meg pláne! "

Szerintem kurvára nem mindegy. Mondjuk vannak olyan művek, amik előtt érdemes megállni, elmerengeni. Ezt tömegben nem lehet.
Mondjuk van, amikor nem jön át a mű mondanivalója a rádió vagy TV minősége miatt.
Vagy a rendező kvalitása miatt.
Láttam már festményeket, amelyek élőben sokkal rosszabbul néztek ki, mint neten keresztül.
Láttam már rosszul kiállított műveket, amikor a terem fényviszonyai megölték a látványt.
(különösen Munkácsy esetében érvényes ez, az alkalmazott alapanyag miatt)
Láttam már koncertet, ahol a terem akusztikája miatt élvezhetetlen volt az előadás. Volt, hogy a színházban az első sorban ülve elterelte a figyelmemet a deszkákról felszálló por.

2013.04.08. 10:17:37

@kérődzőgiliszta: igen, Cseh Tamás korosztálya, de még sem tudok én sem egyetlen nótát se Gerendástól. Cseh Tamás egyébként kiválóan menedzselte magát, tudta mit akar és azt is, hogyan kell megvalósítani.

2013.04.08. 10:20:22

@nu pagagyí: a Szép Júlia tényleg szép dal. De nekem erről Zorán jutott az eszembe, nem ő. A másikról meg fogalmam sem volt...:(

vladimir964 2013.04.08. 10:20:29

Nem látom ennyire borúsan a helyzetet. Valamelyik hozzászóló is említette, hogy a filmstúdiók, a zenei ipar, sőt még a posztíró által eltemetett könyvkiadók is soha nem látott bevételeket termelnek. Úgyhogy álítása nem igaz. Már csak ezért sem, mert igaz, hogy farigcsálni ("Nem tudok én olvasni, csak írni" szinten) lehet bármit, bármikor az interneten vagy otthon bármilyen progival, azonban az alkotó épp annak a dolognak a letéteményese, hogy minőséget fogunk kapni. és a minőségért hajlandó vagyok fizetni is. méghozzá ha kell nem is keveset. Az sem igaz, hogy a zenei ipar válságban van: épp az utóbbi két évben virágoztak fel nagy meglepetésre az online fizetős vásárlási oldalak. Úgyhogy nem kell temetni a kultúrát szerzői vonatkozásában. És bizony az alkotónak igenis joga van az általa előállított termékért díjazást/jogdíjat stb. kapnia. Mint ahogy én sem vagyok hajlandó ingyen egyetlen agysejtemet sem beindítani senkinek.

Cpt. Flint 2013.04.08. 10:24:17

@netnepper: te tudsz olvasni, vagy csak felolvasták neked amit írtam, aztán arra próbáltál válaszolni órák múlva, amire épp emlékeztél, meg amit felfogni véltél belőle?
nem magyarázok neked tovább, mert untat és úgysem értenéd.
egyre persze kíváncsi lennék... de nem, tkp. semmire sem vagyok kíváncsi.
csőváz.

Reszelő Aladár 2013.04.08. 10:26:29

A színpadra állás még mindig fizet, bár ahhoz meg jegyet kell eladni. Rádiót meg hallgatunk, onnan is csorog némi pénz. Lehetséges, hogy a weboldalon szabadon letölthető zene mellett elhelyezett "baksis" gombbal összeszedett 10-20-50-100 forintok többet érnek.

És akkor nem válaszoltunk arra a kérdésre, hogyha valaki müvészetére zérus a kereslet, akkor az a produktum mennyivel több mint a pusztába kiáltott szó?

Nem is sejtettük anno, hogy egy ilyen válság milyen mélyen szivárog le a mi, a közemberek szintjére.

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 10:31:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Hehehe!
Azt állítod, "nem mindegy", utána pedig pro és kontra példákat sorolsz!
Én azt állítom, teljesen mindegy milyen média közvetíti a művészetet. Az alkotótól a befogadóig tartó láncban ez a legkevésbé döntő!
Csak hogy példát mondjak, nekem maximális élményt nyújt egy Maria Callas előadás, fekete-fehér képekkel vetítve, relatív alacsony bitrátájú hangdigitalizálással recsegő bakelit lemezről! (Megjegyzem, ezzel még sokan vannak így!) A festészetet is meg tudtam ismerni és szeretni a régi könyvek fekete-fehér rossz minőségű reprodukciói és borzalmas nyomdai minősége ellenére. Visszakanyarodva Mona Lisához, Leonardo művészete a szar média ellenére is hatott! A "hallás", a "látás", a művészetértés és értelmezés nem média kérdése, hanem a befogadó szellemi kvalitásáé.

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 10:33:38

@kérődzőgiliszta: Csak hogy példát mondjak, nekem maximális élményt nyújt egy Maria Callas előadás, fekete-fehér képekkel vetítve, relatív alacsony bitrátájú hangdigitalizálással recsegő bakelit lemezről!

Hozzáfűzném, mert kimaradt: pl. a Youtube-on nézve!

kérődzőgiliszta 2013.04.08. 10:36:06

@gabcigirl: Egész jól hatott rád a média (esetedben kénytelen vagyok a baloldalira gondolni) nemzetmegosztó törekvése!

vénszivar 2013.04.08. 10:36:53

Kíváncsi leszek, hogy mikor megy el...

Olvasni szeretnék róla!

Stabilo 2013.04.08. 10:41:51

Gerendás sosem fog elmenni, az ilyen ember képtelen a sorsát ilyen szinten irányítani.
Nekem már az visszás, hogy egy apa ilyen bejegyzést tesz ki a világ szeme láttára. Milyen példakép ez egy gyereknek? Semmilyen.
Legyen férfi és álljon a talpára.
Egyébként mint "alkotó" remek ember, de ez a mai világban sajnos már kevés egy család eltartásához.

Lajosforras 2013.04.08. 10:44:26

@vénszivar: majd ha talál kint egy szponzort,aki hajlandó kitaposni az utat,hogy neki csak "alkotni" kelljen. itthon sem volt ez másként, külföldön sem megy máshogy. nem hiszem,hogy utcazenészként akarna kenyeret keresni,már kint pengetne egy belvárosi placcon valahol,legalább hétvégén. napi 200-250 euro-t simán összesöpör egy jó zenész.

Régi Péter 2013.04.08. 10:47:38

Nagyjából egyet lehet érteni a cikkel, egy kis kiegészítéssel. Egy ilyen apró országban meg lehet élni azért zenélésből is, csak az a problem, hogy minden témából csak a csúcson levő előadó tud megélni, a többi 100 pedig egyáltalán nem. Ha már zenénél tartunk Petike kapcsán pl. a rockzenéből meg tud élni a Tankcsapda meg a Qiumby (az egyik a metálos hard rockos piramis csúcsán áll, a másik az alter rockosén) de más, sokkal érdekesebb és értékesebb rockzenekar már nem. Írásaiból meg tud élni Esterházy meg Nádas Péter, akik a hierarchia alacsonyabb fokán áll, az nem. Minden területen csak egy maradhat! Mint a Hegylakóban. És Petike meg nem az, aki valaha is a piramis csúcsára kerül.

Elanor_ 2013.04.08. 10:47:53

Lehet, h ez tenyleg egy par szaz eves aranykor volt, a vegen olyan eltorzulasban kicsucsosodva, ahol valosagshows celebeket, v alig-enektudasu talent shows emberkeket imadunk es moralisan megkerdojelezheto szemelyeket balvanyozunk, csak mert "egyediek".
Az teny, h egy olyan vilag, ahol egyesek egy-egy produktumert felfoghatatlan osszegeket keresnek, a tobbi milliard meg ehezik, nem sokaig tarthato.
Talan ebben az ertelemben valoban eljott az ido, h lealdozzon az individuum hypolasa, es a kozosseg, az egymasert valo let keruljon eloterbe. ("I am because we are.")

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.08. 10:48:47

Total elhibazott a ratius felvetese, mert az alkotasbol sosem lehetett csak ugy megelni. Ez egy modern otlet, hogy a muveszeknek az atlagos eletszinvonalnal tobb jar.

Az okorban vagy folded vagy uzleted volt, esetleg tanitasbol megelhettel, de a muvek max dicsoseget hoztak. Adomanyok, vacsorak beeshettek.

A kozepkori muvesz a varur elott live fellepeseket tartott, cserebe ellattak. De ha irodalommal akart foglalkozni, akkor szerzetes volt, ahol szinten csak ellattak, vagy masodallasban politikai tanacsado vagy pecsi puspok.

A felvilagosodas is a bermunkanak kedvezett, leonardo megbizasokbol elt, valamelyik blogon megosztottak a medicieknek irt motivacios levelet. Michelangelo se a nagyszobaban faragta meg mozest, csak ugy maganak.

Az ipari forradalom meg ugyanugy nem kedvezett az onallo muveszeknek, a piackepes termekbol lehetett megelni, raadasul a frissen eladottbol. Dickens, poe, doyle mind ujsagokba irtak folytatasos sztorikat, es ez volt a fo beveteluk. Fikcios blog. Nem a muveszetnek kijaro millios nyugdij. Uzletemberek voltak, mint gilbert es sullivan a vilaghiru operaikkal, amik addig mentek, amig a kozonseg jegyet vett. Nem allami finanszirozasu operahazban szivessegbol, a sajat ceguknel.

Itthon petofi nem epitett hazat. Ady kritikakat es cikkeket irt, verset inkabb hobbibol. Karinthy napi cikkekbol es egyfelvonasosokbol tartotta el magat egesz eleteben. Molnar ferenc darabjai vilaghiruek voltak,ebbol volt allando bevetele...

Valoszinuleg a guggenheim es gertrude stein-fele muveszetpartolok hitettek el, hogy a kereslet nelkuli muveszetbol meg lehet elni. Sot, hogy abbol jol lehet megelni. Ez soha, sehol nem volt igy, legyen a muvesz barmekkora tehetseg, ha nem alkot piackepesen, akkor ehezni fog vagy koldulni. Joyce, a vilagirodalom legnagyobb neve csak magankiadasban tudta kiadni az ulyssest es angoltanitasbol meg cikkekbol elt. Dan brownnak viszont soha tobbet nem kell se dolgozni, se irni.

Szal ha gerendast nem tartja el a kozonsege, huzzon el reklamdalt, ceges himnuszt, pcjatek-zenet irni. Es ne sirjon. Mellesleg 9 gyereket meg egy felsovezetoi fizubol se lehet kenyelmesen eltartani...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.08. 10:49:10

@meglátó: szerintem azért ebben is pozitív változások állnak már be, a függetlenek mindenhol egyre nagyobb figyelmet kapnak. Pl. (nem tudom mennyire vagy képben a popzenével, de) Macklemore és Ryan Lewis nincs szerződésben egy kiadóval sem, mégis a Thrift Shopot megnézték 200 millióan és a Billboard Hot 100-on első helyen is álltak. És tudnék egy pár olyan előadót mondani, aki csak youtube-ra töltögeti fel a számait, aztán most már turnézni jár, mindezt bármilyen profi segítség nélkül.
Filmeknék ugyanez az Intouchables, nem állt mögötte semmilyen marketinggépezet, nagy stúdió, de az internetnek, a szájreklámnak köszönhetően USA-n kívül a világ egyik legsikeresebb filmje lett.

Szóval bár nem tagadom, hogy a jelenlegi zene/film/stb.ipar nem az alkotónak (és nem a JÓ alkotónak) kedvez, szerintem manapság bőven meg lehet találni ezen kívül is a hírnévhez, biztos megélhetéshez vezető utat.

vénszivar 2013.04.08. 10:51:37

@Stabilo: Gerendás sosem fog elmenni, az ilyen ember képtelen a sorsát ilyen szinten irányítani.

Szerintem se !!! Pedig ÁLLÍTÓLAG ELADTA MINDENÉT , ÁLLÍTÓLAG !

Leone_510 2013.04.08. 10:52:36

Meghallgattam a fickót GP-t , középszerű hang (de inkább alatta, a kertben a macskák adnak ilyen hangokat bagzáskor) a gitározás szép, de azt nem tudom megítélni, hogy mennyire profi de mivel azt olvastam róla, hogy ügyes , elhiszem, így ez jó pont, semmit nem hallottam a szövegírói képességéről ( csak 1-2 dalt itt)- Tehát ki is ez az ember? Számomra ismeretlen. Sokan vagyunk így , ezért éhezik. hüpp hüpp Az ő ijfon árából 1 évig fizetem a rezsimet (szerencsére kevés), más több hónapig. Mi a problémája? Ez az ember szerintem gazdag! Pofa be GP, soha viszlát!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.08. 10:58:50

Nem ilyen nagy összefüggésekről van szó a konkrét esetben...
Gerendás egy jó énekes és dalszerző, egészen fantasztikus lemeze is volt (bő 10 éve).
Aztán egyre inkább csak ismételgette magát, a zenekarában pedig a fajsúlyos zenészek egyre gyengébbekre cserélődtek.
Közben gyártotta a gyerekeket és vált-házasodott, nem olcsó kocsival járt.
Nem hiszem, hogy van itthon 10-nél több zenész, aki megengedhetné magának ezt az életvezetést és a 9 gyereket.
Ő valószínűleg nem fér be közéjük...

Tor_Tura_a_Bor_Túrához (törölt) 2013.04.08. 11:06:36

@gabcigirl:
Konrád György úr, taktikus ember, Saját szellemi fedezékét, előre elnevezte „hülyék játékszerének”
:-)
Hiába aki zseni, az zseni, vagy mégsem?

Zka77 2013.04.08. 11:07:15

@Negyvenértelmiségi: lehet, hogy nem sokat, de legalább nem zsidózik. Neked van valami komoly mentális problémád, amitől mindenhol zsidóznod kell? Gerendás levele elején pont az ilyen bunkókról beszél, mint te is. Jogosan, sajnos.

fehérfarkas 2013.04.08. 11:11:05

A kedvenc zenekarom és a menedzsmentje meg a kiadója közti viták is erről a megváltozott helyzetről szólnak. A megváltozott helyzetet mindegyik érzi (németekről van szó), de máshogy reagál rá. Ez most legutóbb az új lemez videóklippjével volt kapcsolatos, mert a kiadók egyre kevesebbet ölnek a klippekbe, mondván már nincs olyan nézettségük és reklám hatásuk mint egy évtizeddel ezelőtt. ezzel szemben a zenekar szerint pedig igen, csak ma már nem a nagy zenei csatornákra kell koncentrálni, hanem a youtube és hasonló ingyenes videómegosztókra, ahol bárki szabadon nézheti meg a klippeket, sőt a zenét szabadon használhatja fel saját házi klippjéhez aláfestésként.

Viszont egy dologban a kiadó, a menedzsment és a zenekar is egyetért: az elmúlt időszakban az ingyenes (de illegális) fájletöltések következtében a lemezeladások drasztikusan visszaestek még az első vonalbeli zenekarok esetében is. Ez rossz hír a lemezbiznisznek, de jó hír azoknak a rajongóknak akik szeretik élőben nézni/hallgatni a zenekarokat: ugyanis ez azt jelenti, hogy egy zenekarnak most már nem a lemezeladásból kell megélnie, hanem a koncertezésből. Míg korábban a koncertek voltak a lemez iránt felkelteni az érdeklődést, addig most megfordult a szerep, és most a lemez hivatott a koncert iránt felkelteni az érdeklődést. Legalábbis kedvenc német zenekarom egyik alapító tagjának interjújából ez derült ki.

Persze az Németország, német zenekar, német kiadó, német menedzsment, német mentalitás. Mi meg itt élünk "magyarisztánban" az Észak-Balkánon, ahol világban történt dolgokhoz nem alkalmazkodunk, hanem "szabadságharcot vívunk", és unortodox módon értelmezzük a világot és a változást.

Gerendás Péter nyugaton annyival járhat jobban, hogy ott könnyebben talál olyan menedzsmentet, amelyik megértette és felfogta a cikkben is említett megváltozott helyztetet, és annak megfelelően tudja menedzselni GP-t (hiszen a menedzsment abban érdekelt, hogy a zenésze minél sikeresebb legyen, mert annál nagyobb részesedés jár neki a bevételből).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.04.08. 11:14:22

@látjátok feleim szümtükkel: Kösszy! :)
Lehet, hogy csak azért lettek jók, mert volt rájuk igény és a szükség ugyebár nagy ízlésformáló erő... :)

vénszivar 2013.04.08. 11:21:07

Százezrek menekültek el a náci hordák elől...

De éppen erről az egy "menekültről" szól az ének.

A többiről MIÉRT NEM ?!?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.08. 11:22:18

@fehérfarkas: Gerendás - a sok tahó által felemlegetett zsidósága ellenére - eléggé magyar énekes és szerző, nyugaton a kutyának se kell majd. Tehát marad a szívós vendéglátózás, ohne menedzsment, ha van hozzá elszántsága.

sudribunkó 2013.04.08. 11:29:27

@Nuuk: Végre valaki megemlíti a pékeket! Egyetértek azzal hogy az hogy valaki művész még nem elég a megélhetéshez. Ahogyan én is süthetem a világ legfinomabb sós kiflijét, ha nem veszi meg a kutya sem akkor ugyanúgy tönkre megyek.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.04.08. 11:29:50

Tényleg nem értem, milyen országban élek. Egy őszinte vallomás, egy tehetséges ember - csak a támadást kapja. Minősítgetik olyanok, akik bevallottan nem ismerik munkásságát, nem ezt a típusú zenét szeretik. Olyanok bélyegzik meg kijelentése miatt, akik nap mint nap zsidóznak, cigányoznak. Egy 9 gyerekes, magyar, családos ember szorongását ítélik el azok, akik nem tekintik munkának a zenével. művészetekkel való foglalkozást. Zorán, Koncz Zsuzsa, Friderika, és sokan mások is tévedtek.
Egy olyan országban, ahol a parlament elnöke antiszemita írókat temet újra, ahol kitüntetnek rasszista és összeesküvés elméletekben hívő és azokat elképesztő színvonalon bemutató újságírókat, ahol a Kárpátia zenekar énekes a díjazott, aki annak a paramilitáris csoportnak írta az indulóját, akik egy hazai parlamenti párthoz kötődnek, és egyenruhájuk véletlenül a nyilasokéra hajaz. Ahol az élet menetével egy időben Adj gázt néven szerveznek tüntetést. Vajon tényleg Gerendás a probléma?

Most olvasom ebben a féligazságokkal és téves következtetésekkel tűzdelt posztban,hogy lassan a zeneipar helyzetéért is Gerendás a felelős? Miközben nagyon úgy tűnik a filmes kiadók a legjobb éveket zárják, és az online fizetős tartalmak hihetetlen fejlődésben vannak. A hazai kiadók és menedzserek pedig 20 évvel vannak lemaradva. Erről Gerendás tehet?

Azok oktatják ki (Bolyki Görgy) akik állami gyors támogatásokat kapnak saját rendezvényeikre.
Milyen ország ez? Ahol az általános kultúrára sem marad pénz, nemhogy a réteg kultúrára. Az emberek lassan az étkezésen spórolnak.
Itt egy kétségbeesett és őszinte hang, amely senkit sem ostoroz a helyzeten kívül, és ő a hibás? Milyen ország ez? Tényleg oda jutottunk, hogy egy ilyen témáról, akár egyet nem értve sem tudunk vitatkozni, mert egy szélsőséges kisebbség már a vita magját is szétokádja undorító származási alapú megkülönböztetésivel?
Egy tehetséges MAGYAR zenészt, aki magyarul énekel, 9 gyermeket nevel hazánkban, és most rossz helyzetbe kerül, egy ilyen posztban "jelenségnek" kell kezelni?
Képtelen egy világ ez.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 11:30:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Oszt látod, mégis az Fejbőrre mennek a zemberek, nem az Gerendásra.

Pedig ők nem ávós családból jöttek, Erdős Péter elvtárs-fajtárs sem tolta őket.

Annyi albumot azért kiadtak ők is, mint Gerendás, és megkockáztatom, többet ismerik és többen is szeretik őket. (Hogy hányan utálják, hányan nézik le, azt nem árazza a Piac.)

Lehet, hogy Gerendás penge gitáros (az), és Zorán (mármint a fejbőrös Zorán, a Petrovity) csak a móka kedvéért gitározik néha, és az is lehet, hogy a hangja is jobb Gerendásnak (jobb), de valamit mégiscsak jobban csinálnak fejbőrék, ők legalábbis nem írnak nyílt leveleket a faszbúkra, hogy nem játsszák őket a zsidó rádiók, ezért emigrálnak Iránba, és szopja ki a faszukat mindenki, főleg a hallgatóik, akik zabálnak, miközben hallgatják a zenéjüket.

Nesze egy bónusz trekk, ez még az igazi, az Egészséges Fejbőr:

www.youtube.com/watch?v=Torit7z7GRQ

Überspannung 2013.04.08. 11:31:08

A poszt első bekezdése tökéletes. Az egyik legnagyobb bölcsesség, amit valaha olvastam, el is mentettem. :)

veny 2013.04.08. 11:32:46

Kérdés, hogy ha az alkotás a fentiekhez fogható blogszemétben merül ki, akkor mi a francot akar majd szabadon ltölteni a nagyon szabad netjén az ember...

Lopni ugye addig öröm csak, amíg van mit.

fehérfarkas 2013.04.08. 11:34:52

@kurgan: "azért nem kéne keverni a műfajokat. nyilván egy blogot bárki írhat, de ha nem lesznek filmstúdiók, profi rendezők és színészek, nem nagyon lesz mit letorrentezni sem, és a kalózpártnak sem lesz miért küzdenie.. előbbutóbb beáll majd valamiféle egyensúly. "

Ez igaz, de jelenleg csak a Nyugatra vonatkozik. A világ legnagyobb filmgyártó országai az USA mellett India, Kína, Nigéria (igen ez is, mégha a minősége borzalmasan gagyi is, de a fekete-afrikaiak között mégis népszerűek), Egyiptom és most már jön fel Törökország is. Itt a mozik és a családi TV-zések még közösségi élménynek számítanak, és a saját "keleti néplelkeiket" szolgálják ki.

És számos európai zenekar Ázsiában és a Japán piacon adja el a legtöbb lemezét (bizonyos stílusokban néhány európai zenekar egyenesen a japán piacból él meg). Koncereteken is telt házas stadionokban játszik számos olyan európai zenekar, amelyik itt Európában egy klubkoncertet is csak félig tud megtölteni. Meg persze az európai zenekarok másik népszerű koncerthelyszínei Ázsia mellett Latin-Amerika. Egy svéd kedvenc zenekarom Mexico Cityben egymás utáni este 3 teltházas koncertet adott 10ezres stadionban, míg itt Pesten a Pecsát is csak félig tudta megtölteni.
egyre több zenekaromnál veszem észre, hogy míg a 80/90-es években a koncertlemezeiket európai vagy amerikai turnékon rögzítették, addig manapság, valamelyik japán, ázsiai vagy dél-amerikai koncertjüket adják ki DVD-n, mert ott tudnak telt házas stadionokban turnézni.

Röviden a lényeg: igazad van, de jelenleg ez a nyugati film és zeneiparra vonatkozik, mert Ázsiában és Latin-Amerikában még más a helyzet.

veny 2013.04.08. 11:37:23

@Negyvenértelmiségi: A "fejbőr" egyszrű, mint a faék meg a teszkóskóla.
Gerendás szerencsére nem ez a kategória.

Jó bulikat is csinál(t), de erről nyilván nem kell tudnod, mint ahogy nekem se a hajhagymászati bulikról... :)

veny 2013.04.08. 11:39:57

@fehérfarkas: "Ázsiában és Latin-Amerikában még más a helyzet. "

Pár évvel le vannak maradva, de jönnek "fel", nyugi.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 11:41:18

Szomorú az igazság, de Gerendást egy devizahitelre vásárolt 200 ezer kilométeres kocsira árazta be a Piac, nem teltházas koncertekre, európai turnékra, meg annyi sportkocsira, hogy elveszik közöttük.

Talán a mondanivalója az, ami nem piackonform, mert a zenéi és a hangszeres tudása akár azok is lehetnének.

Talán a fasisztázásra nem vevő a közönség.

Talán ott követett el nagy hibát, amikor letiltotta dalait a Pannon Rádióból.

Most már biztosan bánja, most már örülne, ha legalább egy rádió játszaná a zenéit.

Talán ma már azoknak a céges rendezvényeknek is örülne, amiknek a résztvevőit elküldte a picsába.

Aki a piacról akar megélni, az nemigen nyúl olyan eszközökhöz, amikkel a meglévő hallgatóit ijesztheti el magától, hacsak nem eleve tahó imidzset épített fel magának.

Elkúrta Gerendás.

Nem kicsit.

Öreg Csezi 2013.04.08. 11:46:14

Gerendás művészete nem a tömegekhez szól, tudomásul kell vennie, hogy ennek megfelelően folyik az ellentételezés is.Ezzel szerintem tisztában kellett lennie korábban is, de persze nem használt neki az após bukása sem.Tipikus és álságos tőle a zsidóságára hivatkozni.Jól körülnézve a művész és médiavilágban (vezetők) szinte csak zsidó származásúakat láthatunk, ezek szerint azért csak lehet ott boldogulni...

rug82 2013.04.08. 11:47:21

@vénszivar: Mi lenne, ha a sok észt osztó kommentelő felfogná: NEM AZÉRT NEM VESZIK az emberek ennek a gerendásnak a lemezeit, mert zsidó, hanem azért nem, mert egy huszadrendű, TEHETSÉGTELEN bárzenész!!! (Moholy-Nagy László is Weisz Lászlóként született, mégis komoly pénzeket érnek a művei - ja, hogy Ő tehetséges volt?)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 11:52:13

Beírtam Gerendás Péter nevét a YouTube-ra, megtekintések számára rendeztem.

Pont a 10. találat az első, ahol egyáltalán ő az előadó, az előtte lévők nagyrészéhez valszeg több köze nincs, mint hogy ő is zsidó.

Na most, ezt látták 105 ezren.

Az előbb linkelt, nem is túl ismert Fejbőr-számot helyből 40 ezren nézték meg.

De az Esküszünk c. számot már több mint 700 ezren, jópár másik számukat is több százezren, de még a Csiba, te libát is 177 ezren. Egészen a 2. oldali Rózsa Alexanderig kellett elmenni, hogy 105 ezer körüli nézettségű videót találjak tőlük.

Ha beírod, hogy "cuki cica", arra hoz hasonló népszerűséget a YouTube, mint Gerendás legtöbbször megtekintett videójára.

Kb. annyit is ér... legalábbis a Piacon.

fehérfarkas 2013.04.08. 11:52:18

@veny: "Pár évvel le vannak maradva, de jönnek "fel", nyugi."

Persze ott is változik a helyzet, de nem olyan drámaian. Ennek társadalmi okai is vannak:
Egyrészt ott nagyobb a szegénység, akik számára a zene és a filmek egyfajta menekülés a mindennapi életükből, és egy külföldi zenekar koncertje egyben közösségi élmény is. És habár a technológiai változást ők is érzik, de a társadalmuk nem változik a technológia ütemével.
Másrészt pedig a nagy számok törvénye, hogy habár kisebb ott a középosztály aránya, de a nagyon sok ember X%-a több mint a kis európai országok Y x X%-a, és számukra is közösségi élmény még a koncert + egy európai zenekar számukra egzotikum + nekik van pénzük a jegyekre (míg a szegények hónapokig gyűjtik a pénzt, hogy kedvenc külföldi zenekarukra elmenjenek, és azt még évek múlva is mesélik a baráti társaságban, addig a középosztály havonta megy el külföldi zenekarok koncertjére).
Sőt, Ázsiában és Latin-Amerikában még csak most jön az európai zenekarok reneszánsza, mert sok nyugati menedzsment még csak az elmúlt években fedezte fel ezt a koncert-piacot. Ha megnézed az ázsiai és dél-amerikai fesztiválok, akkor gomba módra szaporodnak, ahol európai zenekarokat hívnak meg fellépni. Én azon sem lepődnék meg, ha 2020-ban számos európai zenekar átköltözne Ázsiába vagy Latin-Amerikába, mert ott lenne őt eltartó piaca :)

veny 2013.04.08. 11:59:37

@rug82: Moholy-Nagy 25 éves korától emigrációból élt, és elsősorban nem a műveiből élt, hanem alkalmazott grafikából, leginkább tipográfiából.
Magyarországon csak a halála után lett elismert..

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:00:29

@Öreg Csezi:

Igen, annyira azért nem erős a fasizmus, hogy zsidóként alulreprezentáltan, már-már számkivetettként lehessen csak boldogulni a médiában. Hogy egy zsidó zenész videóját csak az Amerika Népszava online oldalán, VPN-ről lehessen csak megtekinteni, mert minden más pozíciót elfoglaltak a hungaristák a médiában.

Az Gerendás tragédiája, hogy az ÁVH-s kínzótiszt fater által von Haus aus megkapta a belépőkártyát minden művészeti hatósághoz, ami dönteni volt hivatott arról, ki lehet sztár, és ki nem, aztán amikor jött a Piac, akkor egy idő után ott állt legatyásodva, elfeledve, senki által nem vásárolva, pénzkereső szakma nélkül.

De biztosan közrejátszott az is, ahogy a hallgatóit marta el magától, ahogy letiltotta számainak sugárzását, és ahogy viszonyult azokhoz, akiknek a pénzén lépett fel, amikor még volt hol.

Ahogy kommunistának lenni ülő foglalkozás volt egy sok szempont szerint sokkal szebb időben, úgy fasisztázni, zenéket letiltani, közönségnek beszólni éhezős foglalkozás a Piaci Időkben.

rug82 2013.04.08. 12:00:33

@Negyvenértelmiségi: Nézd meg a "honlapját" (www.gerendaspeter.hu) Ennyire igénytelen, sz@r oldalt akarattal is nehéz lenne készíteni (Ha a forrását akarod megnézni (jobb click), vajon mi fogad? "Csúnya, rossz felhasználó! Azt hiszed, hogy nem tudom, miben mesterkedsz? :)" Tipikus....

De úgy látom, amit a zsidó akart, elérte: kint van az indexen és foglalkoznak vele - és neki csak ez számít; akkor fog kivándorolni, amikor piros hó esik!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:03:15

@veny:

Akkor ez még egy közös pont, mert Gerendás sem a zenei Piacról él, mint hallani, hanem leginkább semmiből. Az valóban eltérés, hogy Moholy-Nagynak volt piacképes szakmája, ellentétben Gerendással.

rug82 2013.04.08. 12:07:15

@veny: OK, akkor mondjuk Demjén Ferenc - tudtommal nem nyomorog és aki nem szereti, az is elismeri, hogy tehetséges. gerendást nem a származása, hanem a tehetségtelensége miatt nem szeretik - és ez nem fog változni, bárhová megy is (Bár tutira nem fog - itt a "megbántott, nélkülöző zsidó" címből jobban megél, mint máshol a "munkájából")

2013.04.08. 12:08:52

@fehérfarkas: ki futtat fel egy 57 éves énekest kinn? Ahhoz eszméletlen jó hang kell, vagy kiállás, karizmatikus személyiségnek kell lenni és főleg egyedinek. Nem véletlenül írtam Paul Simon-t, ő amit letett előtte (Simon & Garfunkel), annak a farvizén elélt egy darabig, de miután annak a nemzedéknek meg van a lemeze róluk, meg talán megveszik CD-n, de ez már olyan szűk réteg, hogy nem érdemes a piacot tartani miattuk. Így Paul Simonról sem lehet hallani sokat.

Hozzáteszem, pl. az Old Boys együttes hihetetlen népszerű most is (jó, ők más zenéjét adják el), s amikor gyerekként hallottam róla kb. 25 évvel ezelőtt, akkor is már menőnek számítottak. Szóval őket valszeg eltartja a zene. Is.

@Legelő Őse: Boldog-boldogtalan beleüvölthetné a nagy magyar FB oldalra azt, hogy rossz neki. És sokkal rosszabb helyzetben lévő emberek is vannak, és nem is kevesen, mint Gerendás Péter. Politikát belevinni nem volt szerencsés, mert eszközt kovácsoltak belőle, sorra jelennek meg az ellenposztok: pl. Pörzse Sándoré - van-e, ki nevet nem ismeri - aki arról ír, hogy őt hogy megkülönböztették és nem most, hanem régesrég, merthogy ugye ő nem az, ami Gerendás. Kár lenne tagadni, hogy igenis volt és van ilyen. Ez az élethez tartozik, úgyhogy ne legyünk álszentek.

Azért jelenség, mert pl. Pataki Attila, Ganxta is végighaknizta az országos sajtót a most már vállalhatatlan devizahiteleivel stb., de itt az vágta ki a biztosítékot, hogy az a 9 gyerek is fel lett használva a nyomorának emlegetéséhez, ami ugye nem épp a társadalom hibája, hogy lettek. Amíg családi pótlék volt, addig jó volt? Nem akarom azt gondolni, hogy ezért születtek, Isten ments, de pl. van aki ezért szült sokat, én is ismerek ilyent a közelemben.

Mit várt, hogy megírta a levelet? Mi célból írta? Ezen jár az eszem, mióta elolvastam. Kire tartozott ez? Azokra a rajongókra, akik szerették, azok sajnálják, de azok valahogy támogatták eddig is. Azoknak fáj, hogy elmegy. A közömbösöknek érdekes és nahát, aztán mennek tovább. A kárörvendőnek feladni egy ilyen labdát?

Cpt. Flint 2013.04.08. 12:09:16

@Parmezanidész: nagyjából egyetértek veled. jórészt az ókor, középkor, újkor jórészt megrendelésre és tömegízlés kielégítésére született művei képezik a mai megesművészeti kánont. az idő szemmel láthatóan jót tesz egy mű művészeti és kulturális értékének. mindeközben a mai populáris irányzatokat sokan leszólják és próbálják a művészet fogalmából teljesen kirekeszteni (ld. pl. netnepper). pedig jelenleg is zajlik és látható ugyanez a folyamat, azaz a populáris(nak nevezett) művek közül némelyik kiállja az idők próbáját (vagy mit) és klasszikussá válik. ezért egyáltalán nem hülyeség az, hogy kell(het) egy bizonyos időtávlat egy mű végső értékének megítéléséhez. nyilván a kor önmagában nem lehetne erény, mint a klasszikus példában az ókori agyagkorsóról, amelyet múzeumban őrzünk és dicsőítjük művészeti értékét és jelentőségét, aztán mikor kiderül, hogy 2 éve csinálták Alsóregmecen, már nem is ér semmit.

az számomra nagyon érdekes kérdés, amit a "kereslet nélküli művészet"-ről írsz, és nem is csak a megélhetési oldala ejt zavarba, hanem az ilyen művészek/alkotások magasművészeti kánonba való bekerülése is.
nyilván olyasmiről lehet szó ezek esetében, hogy néhány nagy súlyú megmondóember (akinek esetleg tetszett, vagy valamilyen érdeke fűződött hozzá) addig sulykolta ezek értékeit, míg ez aztán megteremtette a keresletet is irántuk, amire ezután persze már lehetett hivatkozni értékmérőként is.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:09:26

@rug82:

"Csúnya, rossz felhasználó! Azt hiszed, hogy nem tudom, miben mesterkedsz? :)"

Ez komoly... főleg a szmájli a végén. Nehéz lenne viccnek tekinteni ezt a dumát azok után, ahogy a Pannon Rádió és a céges rendezvények résztvevői elől is letiltotta magát.

Komoly gondja lehet a közönségével.

rug82 2013.04.08. 12:09:52

@Negyvenértelmiségi: piacképes szakmája volt - és ami a fontosabb: értett is hozzá! (szakmája gerendásnak is van - papíron zenész, gyakorlatilag ripacs - de az elsőhöz hülye....)

netnepper 2013.04.08. 12:13:34

@Cpt. Flint:
Remekül leírtad azokat az érzéseket, amit a hozzám írt kommented olvasása közben bennem is generáltál.
Vélhetően a való életben is magasról lexarnánk egymást, tehát maradjunk is ennyiben.
Üdv

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:19:14

@rug82:

Mondom, szerintem jó zenész, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy nem él meg belőle, vagyis ez a szakmája inkább hobbinak tekinthető.

Csakhogy amíg annyi nézője van, mint egy pályakezdő kehidai bárzongoristának, addig annyi gyereket csinált, mint egy matróz, plusz még el is adósodott.

fehérfarkas 2013.04.08. 12:19:16

@Letícia: "ki futtat fel egy 57 éves énekest kinn? Ahhoz eszméletlen jó hang kell, vagy kiállás, karizmatikus személyiségnek kell lenni és főleg egyedinek. "

Mint ahogy valaki más is írta, GP háttérzenész volt korábban is nagy nevek mögötti névtelen szürke eminenciás. Erre nyugaton most is van igény. Egyik kedvenc skandináv énekesem is visszavonult az aktív frontemberkedésből, mert popzenekarok stúdiózenészeként a többszörösét keresi kevesebb munkával, és biztos kiszámíthatóbb jövővel, mint amikor a saját zenekarának a sikerétől függött a megélhetése (most fix óradíjra fizetik, függetlenül attól, hogy az adott popzenekar mennyi lemezt ad el).
GP világ életében anonim háttérzenész volt, úgyhogy neki ez nem jelentene semmi változást, csupán kint több pénzt kapna érte. Nem feltétlenül kell azt gondolni, hogy egy zenész ha külföldre megy, akkor vagy sztár kell legyen, vagy totál bukta. A kettő között nagyon sok lehetőség van (persze mindegyik lehetőség más más jövedelmet jelent). ráadásul nem GP lenne az egyetlen külföldre ment anonim háttérzenész, aki ebből kint jól meg tudna élni (számos magyar dolgozik külföldön anonim stúdiózenészként vagy háttérzenészként, akit a közönség nem is ismer, de mégis meg tud belőle élni).

2013.04.08. 12:21:11

@fehérfarkas: erre nem gondoltam. OK, így már értem.

luis5 2013.04.08. 12:40:21

@nu pagagyí: a kuratóriumokról: arra azért gondosan ügyeltek, hogy csak a saját brancsbéli kerüljön bele... na ennyit a "függetlenségről".
Így keletkeztek nézhetetlen 5 nézőt "vonzó" Jancsó filmek is. Na meg így tapsoltak el 2 milliárdot a "független"- egyébként baloldali fillm"művészek". Megkapták most Vajnát akire nem hazudhatják-de azért próbálják- hogy nem ért a filmkészítéshez.

Nuuk 2013.04.08. 12:41:28

@sudribunkó: Diploma előtt dolgoztam pékségben (bár inkább kenyérgyárnak nevezném) is, x év múlva megint benéztem, kb. harmadával kevesebb dolgozó volt már csak ott.

rug82 2013.04.08. 12:44:25

@Negyvenértelmiségi: Ha egy szakmából nem lehet megélni, annak két oka lehet:

- Nem piacképes az adott időben az adott szakma
- A művelője nem a kellő szinten műveli

Kilenc gyereket felelősen gondolkodó ember pedig akkor csinál (fogad magához) ha a betétje Svájcban van, a fedezete arany és az összege meghaladja a 200 milliót - forintban. Egyébként felelőtlen, gyermeki életével (és nem hangszeren) játszó idióta. (Tudom, csúnya dolog az anyagiaktól függővé tenni a gyerekvállalást, de amíg az ennivaló, a lakhatás, a tanszerek pénzbe kerülnek, addig ez van....)

rug82 2013.04.08. 12:46:53

@fehérfarkas: gp is meg tudna élni nemcsak külföldön, de itthon is bárzenészként - de neki a munka BÜDÖS!, hiszen ő "MŰVÉSZ!" - na ezért nem fog elmenni, ezért fogja itthon rohasztani a levegőt...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.08. 12:47:16

@Cpt. Flint: a muveszet nem megelhetes, ha nem kivancsiak rad a kortarsaid. Es ezt nem lehet felhanytorgatni senkinek. Ezert nem tetszik ez a kifakadas, mert a magyarok tobbsegenek anyagi gondjai vannak, csak nem mindenkinek azert, mert iphone-t vett...

luis5 2013.04.08. 12:48:56

@Legelő Őse: már bocsi, de mi köze a nyilvánossággal megosztott politikai véleményének ahhoz hogy a liberális Szent Piac beárazta?

fehérfarkas 2013.04.08. 12:48:58

@hetyke81: "Addig míg valaki Magyarországon akar művész lenni, keservesen meg kell küzdeni, hogy legyen normális jövedelme. Ahhoz, hogy valaki meg tudjon élni a művészetből, nem Magyarországon kell művésznek lenni. Érdemes végig gondolni, hogy hány lakosa van Magyarországnak!! Egy magyar művésznek a magyar "piacra kell" termelnie, viszont akárhogy nézzük, a magyar piac szűkös, és telített... a 10 millió lakosból kb 3-4 millió a potenciális vásárló, mert mondjuk 3 tagú családdal számolni kell. "

Ez hülyeség és begyepesedett gondolkodás. Miért kellene egy magyar művésznek csak a magyar piacra "termelnie"? Magyarországot is azok tették fel a nemzetközi szintre, akik nemcsak befelé magyarok felé alkottak, hanem kifelé a világ felé is: Liszt, Bartók, Omega, Szekeres Tamás, stb (az Ossián ugyan a belföldre zenél, de 1988-ban az Iron Maiden előzenekara volt, és Steve Harris még mostanában is meg szokta említeni az interjúiban, ha Kelet-Európa kerül szóba, hogy annak idején egy milyen tehetséges magyar előzenekarjuk volt, amikor itt a vasfüggöny mögött koncerteztek). Vagy Finnországot is a kifelé külföld felé zenélők tették fel a világ zenei térképére, sőt zenei "nagyhatalommá" tették azt kevés lakosságú hideg északi országot, akikről az ember a télapón kívül semmit sem tudott: Amorphis, Nightwish, Stratovarius, Sonata Arctica, stb. Vagy Svédországról is sokáig az embereknek csak a félévnyi sötétség, hideg, alkoholisták és meg a kockakaság (=korabeli Volvo és Ikea dizájn) jutott az ember eszébe, aztán egyszer csak berobban az ABBA, és svédek lába előtt hevert a világ, később meg jött a Tiamat, Bathory, Opeth, Therion, In Flames, Candlemass, stb. Vagy Hollandia sem volt fent a zenei térképen, amíg kifelé nem kezdett zenélni, és olyan zenekarokat nem adott a világnak, mint a The Gathering, Within Temptation, Epica, Gorefest, stb.

Vagyis egy országot a zenei térképre csak a kifelé, a világ számára való zenéléssel lehet feltenni - különben a kutya sem fog minket ismerni. Ehhez minőség kell, eredetiség kell, kreativítás kell, saját zenei hagyományok felvállalása (a fenti példákban is több olyan van, amelyik a komolyzenei és a népzenei hagyományokat beépítette a zenéjébe), és nem pedig a külföldi zenekarok agyatlan másolása. :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:50:04

@luis5:

Meg a Groó Diána (szintén zenész), akinek miután 91-en nézték meg a 70 milla közpénzből készült rasszistázós filmjét, lefasisztázta az országot, amiért nem vevők a "magoskultúrára".

Groó szerint "zéróra vizsgázott az ország", mert a 70 millán felül csak 91 nézőt dobtak be a projektbe. Kizárnám egy életre mindenféle állami csöcs-hozzáférésből.

De ez nagyjából igaz lenne az összes, közpénzből élő "művészre".

Az a művészet, ami állami csöcs nélkül nem valósul meg, az nem ér szart sem, amikor ma már komplett filmeket lehet készíteni és forgalmazni egy szalagmunkás pár hetes fizetéséből.

rug82 2013.04.08. 12:50:21

@Parmezanidész: A művészet valóban nem megélhetés - de a valódi, igazi művészeket ez k..vára nem érdekli!!! Ők éppen azért, attól művészek, mert teszik, amit hitük szerint tenniük kell...! Akit a "művészetéért" kapott anyagi ellenszolgáltatás (hiánya) izgat, az RIPACS, nem művész!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.08. 12:52:35

@rug82: ha valaki anyagias, az sztem nem baj, csak ne sirjon...

zfuly 2013.04.08. 12:53:14

Bolyky Tamás írása pontosan arról szól, hogy másképp kell ma már.
Szerintem ő azt írta le, amit hiányolsz.

rug82 2013.04.08. 12:54:06

@Parmezanidész: Másképpen fogalmazva: "Aki kurvának áll, ne ordítson, ha b@sszák!" :-))

béla a görög (törölt) 2013.04.08. 12:55:54

Ez a cikk torzitás!

Olyan ez mint az a feladat hogy van egy mondat annak van 'A' része ami önmagában igaz van 'B' része ami önmagában igaz de a kettő között nincs kapcsolat. A szerző meg tesz közé kapcsolatot.

1) PIAC - régen is volt piac ma is van piac. régen is az élt meg belőle akit elfogadtak és megfizettek ma is az él meg belőle akit elfogadnak és megfizetnek. Ma arányaiban valószínű több embert tart el a piac mint régen - hála a tömegfogyasztásnak, fogyasztói társadalomnak.

2) INTERNET - az internet eszköz 'X' csoport (kiadók, szerző, stb) azért szeretné megregulázni, hogy magasan tartsa az árakat 'Y' csoport (fogyasztó) abban érdekelt, hogy 0-ra szórítsa le az árakat.
Mihelyt az árak jelentősen lecsökkennek létrejön egy új PIACI egyensúly - vásárolni fogják a terméket.

A trendekben igazad van csak az arányokat torzítod előre megfontolt szándékkal.

3) Továbbá ha valaki az antiszemitizmus miatt hagyja el az országot az nem függ az első kettőtől, de oknak az is ok... Igy összemosni inkorrektség.

A helyzet továbbra is az, hogy termelni minden paraszt tud - beleértve a falusi parasztot/ipari céget/szolgáltatót/szellemi szabadfoglalkozásút/magán- és egyéni vállalkozót, kkv-t/bloggert/művészt/stb/stb - el kell tudni adni a terméket.
És nincs végtelen piac, mert túltermelés van már a 80-as évek óta. Bloggerből is :) Te sem ebből fogsz megélni.

Gerendás valószínű kiszorult a piacról - ennyi történhetet.
Aztán, hogy ezt hogy éli meg az egy más kérdés. Továbbá belekeveredik ebbe az is ami a piactól független de sajnos a mai magyar valóság része.
De emiatt nem ítélem el a szerencsétlent. Nem jókedvükből nyilatkoznak ilyet emberek.

Egyébként őszintén kíváncsi vagyok, hogy ebben az országban az ügyvédek és a közgazdászok mikor kerülnek már utcára a telítődött piac miatt...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 12:57:02

@rug82:

De Gerendásnak még az is büdös volt, ha valaki fizetni akart a zenéiért.

Letiltotta a számait a Pannon Rádió hallgatói elől, lebaszta a céges rendezvényeken megjelenő közönségét, plusz még a honlapján is lebasz, ha nyomsz egy jobbklikket.

Gerendásnak a szar sem elég büdös.

netnepper 2013.04.08. 13:01:47

@Letícia: Az olvasatodban ezek szerint egy művésznek marketingesnek is kell(ene) lennie, hogy művészként tekinthessünk rá.
Ez merő egy marhaság.
Persze, nem zárja ki a kettő egymást és az életben nyilván szerencsés az a művész aki jól tudja magát menedzselni.
Ettől függetlenül sok maradandót alkotó művésznek volt erősen ingadozó az egzisztenciális biztonsága, ettől még nem kérdőjeleződik meg a művészete.
Shakespeare a maga idejében elsősorban szórakoztani akart és csak az idő tette a munkáit művészetté.
Shakespeare-t amúgy nem én hoztam fel, hanem egy másik kommentelő talán csak azért, hogy egy kicsit komolyabb színben tűnjön fel az amúgy adott pallérozatlansága:-).
Gerendásról sem mi fogjuk eledönteni hogy művészetet csinál-é vagy sem.
Ha 80-100 év múlva kiválasztják majd a Holo-player-en a műsortárból és megjelenik a színpadon és belecsap a gitárjába, akkor elmondható lesz, hogy maradandót hozott létre, tehát művészet.
Ő legalább megpróbálta.

rug82 2013.04.08. 13:01:51

@Negyvenértelmiségi: gerendásnak csak a saját szara bűzlik - egyre jobban, csak azt a szerencsétlen 9 gyermeket sajnálom, akiket ez a tetű "nevelt" (vajon mire?)

veny 2013.04.08. 13:02:42

@Negyvenértelmiségi: "ma már komplett filmeket lehet készíteni és forgalmazni egy szalagmunkás pár hetes fizetéséből."

Te mit tolsz közben, tablettázott zsigamarcit? :)

veny 2013.04.08. 13:03:28

@rug82: Nem arra, mint téged, nyugi.

rug82 2013.04.08. 13:05:23

@netnepper: Kicsit(????) erős Shakespeare-t gerendáshoz hasonlítani, nem gondolod?? Shakespeare gondolatait a gerendás féle médiapatkányok fel sem tudják fogni, nemhogy értelmezni!! (Angolul max. annyit tudnak, hogy "Ájlávjúgivmímáni!")

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:05:34

@netnepper:

A holoplayeren 100 év múlva is játszani fogják Gerendást, mint ahogy ma is, de ahogy ebből nem lát semmi pénzt, úgy abból sem fog, és ő ettől keseredett el (az erődödő fasizmuson kívül), nem attól, hogy nincsenek nézői, hallgatói, mert őket leszarja, ahogy azt többször ki is nyilvánította.

Ő magának szeretne zenélni, de úgy, hogy a Zállam fizesse meg.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:09:21

@veny:

Jó, akkor nézzük a zenét.

Mibe kerül ma egy albumot elkészíteni és eljuttatni a közönséghez, és mibe került mondjuk 50 vagy 100 éve?

A megélhetési zsidók a mai (egyébként a hasonszőrűek által ma is sűrűn ostorozott) dzsentri, keseregnek, hogy eljárt fölöttük az idő, de azért még kérnek egy szívást az állami csöcsből.

Mert ők megérdemlik.

Cpt. Flint 2013.04.08. 13:09:32

@rug82: ha az anyagi ellenszolgáltatás hiánya egyúttal az érdeklődés teljes hiányát is jelzi, az meg szerintem többnyire onánia, nem "igazi művészet".
miért ne érdekelhetne (izgathatna) az egy művészt, hogy tud-e adni olyasmit, amiért az emberek akár anyagi ellenszolgáltatásra is hajlandók, hogy hozzájussanak. tud-e olyat mondani/mutatni másoknak, ami azokat érdekli, leköti, lenyűgözi, zavarba ejti stb.
ha egy "művészt" nem érdekli, hogy másoknak is mondjon valamit, csak saját magát akarja saját magának kifejezni, az nem művész, hanem pszichotikus. más kérdés, hogy maga a mű még ennek ellenére is lehet érdekes és jó, mert a művész szándékától teljesen függetlenül is képesek az emberek meglátni/megérezni/kivetíteni valamit egy alkotásban. akár azt is, amit az alkotó csak magának akart elmondani.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:11:06

A filmes zsidók a legéhesebbek, holott egy-egy filmjük után több a kitüntetés, mint a néző.

rug82 2013.04.08. 13:11:34

@Negyvenértelmiségi: a Zállam nem fogja fizetni - minden, állami pénzből finanszírozott baromságot - békamenet, holokamu múzeum, roma felzárkóztatási program, stb. - mi, adófizető polgárok fizetünk meg!!!!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.04.08. 13:12:27

Nehéz a zeneszerzők élete...

ZENESZERZŐ

„Dallamvilág, bennem éledj!
Határidőm holnap fél egy!
Mi lenne jó? Fá-fá? Dó-ré?
Lemezgyárban új a góré,
S fogalmam sincs, ő mit szeret:
Örül ennek, vagy tán eret
Vágat magán magánkívül?
Benne vaj-, vagy kénkőszív ül?
Mindegy! Fejem tovább töröm…
Megvan! Tömtö-röttöm-töröm!
Ez az! Kész a melódia!”
(mobilcsörgés) „Helló Dia!
Épp egy slágergyanúst írok,
Ütős, mint az északír rock,
S dallamos is, kicsit talján…
Nem! Nem lesz a Top Száz alján!!
Mene tekel?! Zeném könnyű?!
Magázódjunk inkább!! Ön nyű!!!”
(…)
Dühöng s ablakán, mi kitárt,
Kihajít egy szétvert gitárt.
Pályájának így mond sziát,
S Grammy-díját más veszi át.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2011/05/zeneszerzo.html
:)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:13:27

@rug82:

Persze, mi fizetjük, de az állam ítéli oda.

Mégiscsak könnyebb 1 fajtit meggyőzni, hogy megér az az izé 100 millert más pénzéből, mint 10 utcaemberét, hogy perkáljanak 1-1 ezredest a sajátjukból.

2013.04.08. 13:15:36

@Cpt. Flint: Nézzük csak meg, hogy pl. a falfreskók kinek készültek, milyen jogdíjért? :) Szóval biztos tömegeknek termeltek, születtek? Elég megnézni Firenzét, vagy máshol pl. a festett falú templomokat (pl. Moldovita); briliáns műalkotások. Szóval én úgy látom, hogy a művészetet mindig azok engedhették meg, akik ezt meg tudták fizeti.

Most meg úgy van, hogy művész vagyok, vagy annak tartom magamat, és megyek, megkeresem a piacomat. Ha van pénzem, pénzzel is nyomom, veszek "hangokat", zenészeket és megy a biznisz egy darabig. Erre épültek rá iparágak - menedzselés, stylist stb. - és ha valaki tehetség, lenyúzzák a őrét is, nyomják.

Én nem ebben a műfajban mozgok, sőt. De engem azért foglalkoztat ez a téma is, mert mindig izgatott az a kérdés, hogy produktum tartalom nélkül meddig életképes? Mennyi Bunyós Pityut tud eltartani az ország? Mert el kell ismerni, van egy közeg, akinek ez a tartalom az etalon.

És van egy értékes zenész, akire meg úgy látom, nagyon kevesek kíváncsiak, holott itt olvasom, meg utánanéztem, nagyon sok naggyá vált zenész nagyságához nagyon sokkal járult hozzá.

Szerencse is kell ezek szerint a tehetséghez, nemcsak szorgalom...:(

rug82 2013.04.08. 13:18:40

@Negyvenértelmiségi: Főleg ha a fajti 10% (vagy akárhány) százalékot kap.... Ez a média: Zsidók osztják zsidóknak a pénzt - abból, amiért nem ők dolgoztak meg. De mivel ezt le mertem írni, így én egy rohadt náci, egy tetves fasiszta, egy undorító "rásszistá" vagyok...

vénszivar 2013.04.08. 13:18:57

@Letícia: Mihez NEM KELL SZERENCSE ? Mindenkinek, MINDENHEZ KELL !!!!!!!!!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:20:14

@Letícia:

Tizenpár éve még letiltotta a számait, annyira érezte a dübörgést.

Most meg kesereg, hogy nincs pénze.

Ennek semmi köze a zenei tehetséghez, ez az emberről szól.

Valószínűleg sok ügyfelét elmarta magától a rasszistafasisztázással, olyanokat is, akik gyerekkorukban bőgtek a Szép Júlián.

"Emlékszem, megfogadtam, nem is baj
Lesz nevem s pénzem egyszer még
Fények közt állok s halkan szól egy dal
S akkor majd te is szeretnéd"

A nevét elkúrta a fasisztázással, a pénzét ájfónra, Júlia meg ma már egy 70 éves Juliska néni, ha él még egyáltalán.

2013.04.08. 13:21:48

@netnepper: azt állítom, hogy jó, ha ért a marketinghez és tudja, mit ér. Mert a jelek szerint Gerendás szétdolgozta az eddigi életét, és értékén alul fizettek neki. :(

Az is igaz, hogy Salierit kihallgat (nagyon kevesen), Mozartot viszont az egész világon ismerik.

Hát legyen így Gerendással is, kívánom neki.

sudribunkó 2013.04.08. 13:24:19

@Nuuk: A mondanivalóm lényege inkább abban áll, hogy sokan úgy gondolják egy "művésznek" alanyi jogon jár hogy boldoguljon. De egy pék is dolgozhat művészi szinten. Olyan croissant sütök hogy beszrsz. Gerendás felett eljárt az idő. Én például eddig azt se nagyon tudtam hogy létezik. Ez pont olyan mintha már senki nem venné a croissant. Akkor két dolgot csinálhatok. Vagy sütök olyat amit vesznek, vagy szakmát váltok, vagy diszidálok.

rug82 2013.04.08. 13:27:04

@Letícia: Salierit Mozart révén ismerik - már aki ismeri:-) - így az Ő esetében is bejött, ami a politikusoknál: "Mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólam!"

(Amúgy zeneileg nem volt rossz: www.youtube.com/watch?v=GC5lRtND9AA - emberileg persze megkérdőjelezhető a magatartása)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:27:47

@Letícia:

Rossz a példád, Salieri is és Mozart is zeneszerző volt, és a saját jogukon lettek ismertek, nem arról volt szó, hogy Salieri megírta Mozartnak a tutit, Mozart meg elhúzatta banánért pár niggerrel, és meggazdult, míg Salieri éhenhalt.

Sőt, mindketten koruk elismert zeneszerzői voltak, rangos megbízatásokat kaptak, tőlük tanult a fél világ.

Egyébként én hallgatok mindkettőt, és szeretem is mindkettőt.

Nap Pali 2013.04.08. 13:30:10

a Kárpátia nem veszi be? énekesnek?
legfeljeb ő lene a libsi akit minden koncerten lefejeznek....

netnepper 2013.04.08. 13:31:01

@rug82: Nyilván nem olvasol vissza, de egy másik kommentelő Shakespearezett, én csak válaszoltam neki...

laci_52 2013.04.08. 13:31:25

@sudribunkó: 100%-ig igazad van. Ha Gerendás "művészetére" nincs vevő, talán dolgoznia kellene. Annak idején Charlie és társai is elmentek vendéglátózni, mert nem tartották azt rangon alulinak.

Az írók, költők, képzőművészek többsége az alkotás mellett mindig is dolgozott valamit, hogy megéljen.

rug82 2013.04.08. 13:32:11

@Negyvenértelmiségi: Pont az volt a baj, hogy Mozart nem lehetett rangos zeneszerző Salieri elismerése nélkül - holott Mozart és Salieri tudása között kb. akkora szakadék tátongott, mint Jon Lord és gerendáspéter között!!!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:34:33

@rug82:

Ismervén a bolsi rezsim természetét, valószínűleg Gerendást az öreg Gerendás elvtárs-fajtárs, ÁVH-s kínzótiszt révén ismerte meg a Szakma is, ami hasonszőrűekkel volt tele akkor is.

Salieri önerőből ismertette meg magát, Mozartot eleinte és sokáig még a faterja tolta (szintén zenész, de nem "úgy), na meg vitathatatlan tehetsége, ami már egészen kiskorában napvilágra tört, és a faterja a menedzsere volt, nem pedig csak az, aki befolyásos elvtársaknak bemutatta őt, aztán ment vissza a kínzókamrába dolgozni, mint Gerendás Iván elvtárs.

netnepper 2013.04.08. 13:35:10

@Negyvenértelmiségi: Ott a pont.
Viszont ugyanezzel az analógiával élve, ha akkor is játszani fogják Gerendást, akkor letett valamit az asztalra, tehát nem érdemel köpködést.
Mint művész.
Emberként sem, de hát ha valakinek erre van gusztusa...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:37:31

@rug82:

Nem volt szüksége Mozartnak Salieri elismerésére, nélküle is kivívta magának a hírnevet. Sőt, éppen Salieri ellenében.

Warlimont 2013.04.08. 13:37:42

Technologiai rendszervaltasok rendszeresen lejatszodnak, kar vilagvege joslatokrol posztolni.
Amikor az elöszereplös szinhaz utan megjelent a mozi mint filmszinhaz, a szinhaz nem szunt meg. Amikor az elö koncertezes utan megjelent sorban a fonograf, bakelit lemez, kazetta, CD, stb., az elö koncertezes nem szunt meg. Amikor megjelent a video, a tv nem szunt meg. Lehetne folytatni.

Az internet eszkoz, es akinek jo mondanivaloja van, az lassa benne az utat, amivel eljuthat a közönsegehez. Ha letöltik sokan a zenedet a netröl, menj koncertezni, es akik megszerettek online, azok ott lesznek nezökent is.
Ha Örkeny Istvan ma elne, blogot irna az Egyperceseivel... :)

Gerendas meg kimegy indulatbol kulföldre. Na es ott mit csinal? Persze az is lehet, ez a levele egy PR fogas, es igy akarta magara iranyitani a figyelmet, ami vegulis sikerult is neki.
Az en tippem, hogy jo esellyel belöle lesz az uj Paudits Bela.

rug82 2013.04.08. 13:40:50

@Negyvenértelmiségi: Mozart "faterja" - bár akkoriban nem hiszem, hogy így hívták! :-) nem "tolta", hiszen ő csak egy egyszerű udvari zenész volt Salzburgban, aki tudta, hogy hol a helye (ellentétben gerendáspéterrel). Ő max. a billentyűzet kezelésével ismertethette meg fiát -és volt annyi esze, hogy belássa: a fia egy zenei zseni!!! Koncerteket szervezett számára és elérte, hogy fia neve ismertté váljon egy olyan világban, ahol nem volt telefon, sem internet... Azonban hiába van net - a középszerű klimpírozó az csak középszerű klimpírozó marad - itt és bárhol a világon.

genyamagyar 2013.04.08. 13:40:53

Az is hülye, aki e-könyvet olvas, papír helyett.

rug82 2013.04.08. 13:41:43

@Negyvenértelmiségi: Pontosan... De az ellenszél mindíg nehezíti a haladást! :-)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:43:06

@netnepper:

Mondom, én elismerem, mint művészt, igaz, venni én sem veszem, mert nem szeretem.

Erkölcsi támogatásom csak a zenészre vonatkozik, nem az emberre, az embert anyagilag támogatom a hollókárpótlások rendszerén keresztül, de erkölcsileg elítélem.

Ha szar zenésznek tartanám, nem áldoztam volna ennyi sort a szánalmas levelére.

rug82 2013.04.08. 13:46:40

@genyamagyar: Koromnál fogva (~57 év) olvasok ezen is, azon is. Mindkettőnek van előnye/hátránya - szeretek a polcaim előtt megállni és válogatni; valamint szeretem, ha vonaton, buszon elővehetem kedvenceim egyikét és "fellapozhatom"

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 13:48:00

@rug82:

Pontosan hogy faternak (Vater) hívta a fia Leopoldot, vagy Vatinak.

Leopold Mozart egyáltalán nem volt rossz zenész, a Schlittenfahrt is az ő műve, kötelező zene gyerekeknek, és nem azért, mert egy elvtárs így írta elő.

www.youtube.com/watch?v=CbBo0ilC0v4

-ling 2013.04.08. 13:49:02

Ratius, GZ, nagyon jó kis összefoglalás.

netnepper 2013.04.08. 13:51:21

@genyamagyar: Akkor mi lesz az e-papírral?
e-wc papír:-)

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.04.08. 13:54:48

Nyugi, Petri

Nem csak
az úr (ír) publikál.
Kép(!)ernyőn vi-csorog :–)
felülről lefelé
(mintha számítana)
bárki.
Nem tűrik a nyomdafestéket.
Koffeinment kávéházból,
egy alkoholfrei sör felett,
papír nélkül, irodákban,
kalóriaszegény kaján
szerelemmentes szex helyett,
dróttalan utakon,
autóról, mobilról
csak háttérkép e táj.
Nem haltál meg.
Hiába.
Értelmetlen életünkről
füstszűrős kocsmákban
olvasok.

Válasz erre:
____ AnoniMouse: 0 ez a poszt. Vagy versnek szántad? Szánom. Ez a blogoszfrérák zenéje? Dallamtalan.

____Londsale: ez a ven alkoholista szoros pinabubus ballibsi zsido, akit torgyán meginterpelalt anno a parlamentben

____AnoniMouse : Komment moderátor által törölve.

genyamagyar 2013.04.08. 13:54:56

@netnepper: Ja, majd összehajtogatjuk az IPad-et... :)
Retina kijelzővel.

rug82 2013.04.08. 13:56:15

@Negyvenértelmiségi: Háááát... Azért maradnék a fiánál! :-)

rug82 2013.04.08. 13:57:38

@genyamagyar: Senki nem mondta még ennek a kis b...k...nek, hogy menjen sírásónak? :-))

netnepper 2013.04.08. 13:58:44

@Negyvenértelmiségi: Gerendás levele egy marketing húzással is felér ha jobb lehetőség nincs.
Talán mégsem olyan xar marketinges, mivel elég komoly rekciókat váltott ki.
A következő koncertje tutira teltházas lesz:-).

MEDVE1978 2013.04.08. 14:00:23

A cikk tele van csúsztatással. A filmipar biztosan túlélte a digitális korszakot, legfeljebb a haszonkulcs csökkent egy kicsit és még ez sem biztos. A legújabb filmek pár hónapig vannak a moziban, addig mozifilm bevételt generálnak. Nem akkorát mint korábban, de generálnak. A nagy stúdiók esetében erre jönnek rá a különböző merchandise-ok, számítógépes játékok milliárdos nagyságrendben. Az, hogy a premier után hat hónappal kijön egy DVD jelenti azt a határvonalat, ahol ehhez az anyaghoz a hozzáférés gyakorlatilag korlátlanná válik. De ez inkább a videokölcsönzőket tette tönkre, nem a filmipart.
A számítógépes játékok világában is óriási a profit, korlátozott hozzáféréssel. Igaz, hogy a játékok nagy része még crackelhető, de a sok esetben igazi élményt, kihívást jelentő multiplayer már csak nagyon ritkán. A SimCity élő példa arra, hogy már teljesen webre ment a fejlesztés, gyakorlatilag kizárva a kalózkodást.
A zenében leginkább az élő zenélésre és a merchandise-okra megy át a hangsúly. A legnagyobb befutott zenekarok ezeken keresik hülyére magukat. Kis szegmens marad csak a hanghordozó tényleges eladásának, de még az is megmaradt.
A könyveknél pedig még 10-20 évet biztosan kell várni a digitális módszer elterjedésére, akkor majd látszhat, hogy a szerzők milyen praktikákat találnak majd ki arra, hogy művük ne legyen akaratlanul is közkincs.

Szóval a korlátlan hozzáférés korántsem valóság. Gerendásról annyit, hogy őt éppen részben a zenei szakma válsága sújtja, de neki éppenhogy volt már ideje ehhez hozzászokni. Már nem abban a világban élt és alkotott, ahol a lemezszerződés biztos megélhetést jelentett.

rug82 2013.04.08. 14:01:17

@netnepper: Ez lesz a követendő trend: Minden zsidó, aki tehetségtelen a szakmájában (!=bankár), bejelenti, hogy emigrál.... A hülye magyar pedig ezt hallva kimegy az utolsó koncertjére/megveszi az utolsó könyvét/képét, stb....

Cpt. Flint 2013.04.08. 14:02:13

@Letícia: "Nézzük csak meg, hogy pl. a falfreskók kinek készültek, milyen jogdíjért?"
Miért, úgy gondolod, a falfreskókért nem fizettek? Azért többnyire igen. És ha fizettek, nem csak a saját gyönyörűségükért fizettek. A nagyság, gazdagság látszatáért, a tömegek áhítatáért (ld. templomok) fizettek. Esetleg brandot vettek maguknak Michelangelóval, mint ma valami mai neves festővel, lakberendezővel, építésszel. De azt is nyilván azért, hogy kifelé virítsanak. És itt mindegy, hogy egyén fizette, vagy közösség.
Nézzük ezt a művész szempontjából. Ha a "fizetős" alkotásban is (nagyjából) megalkuvás nélkül érvényre juttathatta a tehetségét, kifejezésvágyát, mondanivalóját stb., akkor ő is jól járt minden szempontból. Ha nem közvetlen megrendelésre, de mégiscsak értékesíthető alkotást (mondjuk regény, v. legyen popzene) készít ugyanezen kritériumokkal, miért kellene szégyellnie?
"Szóval én úgy látom, hogy a művészetet mindig azok engedhették meg, akik ezt meg tudták fizeti." Hirtelen nagyon beszűkítetted a művészet fogalmát! A művészet bizonyos válfajaira lehet csak igaz az állításod. Ahol egy, nagy energia-, anyag- és időráfordítással készült valós tárgy birtoklása a végeredmény. De azért az irodalmat, zenét, színházat stb. hadd ne soroljuk már ide, még ha vannak is hasonlóan értékelhető mozzanatai (megrendelt szín- és zenedarabok, értékes régi könyvek). De még a festészetre, szobrászatra, építészetre is azt mondom, hogy az ÉLVEZETE (és nem a művek BIRTOKLÁSA) nem tartozik a nagy pénzigényű tevékenységek közé.
"produktum tartalom nélkül meddig életképes"
na ez az a kérdés, amit szerintem nem lehet megválaszolni, mert alapvetően az igény határozza meg. szerintem nincs arra jó válasz, hogy mi a művészet és főleg, hogy mi a magas (klasszikus) művészet és mi az alantas (populáris). (ebben egyértelmű határt csak az olyan diktatorikus hajlamú fajdkakasok próbálnak húzni, mint egyik kommentelőtársunk, aki szerint a művészet hordozón keresztül amúgy is élvezhetetlen.)
majd az idő eldönti ezt, nagy közhely, de igaznak tűnik. Lassacskán Wallace, Christie, Simenon, Chandler is bevonul... hát ha nem is a magasirodalomba, de a klasszikusok közé. miközben hányan olvasnak ulyssest? és mi (művészi) haszna, mondanivalója lehet a társadalom számára egy olyan műnek, amelyet alig olvas valaki és szinte kizárólag szakdolgozatok és irodalomtörténeti tanulmányok foglalkoznak vele? ezzel persze nyilván nem azt akarom mondani, hogy A szürke 50 árnyalatát kell a helyére emelni. De mit mondszunk egy Nyírőre, Wass Albertre, Fekete Istvánra, Széchenyi Zsigmondra, Rejtő Jenőre, Gerald Durrelre, Milne-ra? Klasszikus vagy ponyva? Mark Twain sem volt a maga idejében magasirodalom, sőt megkockáztatom, hogy ma sem az. a kánonban azonban ma már benne van.

netnepper 2013.04.08. 14:04:04

@genyamagyar: Vagy a klozin ülve megnézzük rajta a face oldalakat, pár jutyúb videót, majd elküldjük róla a méljeinket, végül tisztára törüljük vele a hátsónkat és mehet is a lefolyóba.
A jövö már elkezdődött...:-)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 14:06:37

@netnepper:

De nem szervez koncertet, vagy mert szar marketinges, és emögött a levél mögött sem volt semmi koncepció, vagy mert tudja, hogy még így sem töltene meg egy tornatermet sem.

Valószínűnek tartom mindkettőt egyébként.

Undorodik a munkájától, nem jelent neki élvezetet, utálja a közönséget, és utálja, hogy nincs pénze, plusz a fasisztákat is utálja, így hát ordított egyet, ami ha nem is javít a helyzetén, de legalább 5 percig jólesett.

netnepper 2013.04.08. 14:06:45

@rug82: Szerintem a hollókoszton élők is vannak itt annyian, hogy teltházas legyen a buli...

tucano 2013.04.08. 14:06:55

Szerintem a net igenis segíti az alkotókat. Újfajta utak, módszerek, szponzorációs megoldások terjednek.Jó online marketinggel egy sor olyan előadó, alkotó, stb tud széles körben megjelenni, akik egyébként sosem juthattak volna megjelenéshez/pénzhez.
A bloggerek pedig korábban valószínűleg olvasott nyomtatott sajtótermékek publicistái lettek volna, de az egy teljesen más modell volt. Sokkal többen élnek alkotásból, mint valaha. Pékek: ha valaki művésze a szakmájának, akkor igenis elismerik, rengeteg rendelése van, valódi remekeket alkothat. Amelyik jó szakember, de nem ezerből egy tehetség, az pedig elvileg tisztességesen megél(hetne). Ezért szerintem érdekes problémát feszeget a poszt, de a következtetés nem az igazi.

2013.04.08. 14:12:03

@netnepper: no, ez egy jó válasz az én egyik legfőbb kérdésemre, miért is írhatta. Mondjuk nekem nem az ízlésemnek való, hogy mindegy, csak beszéljenek róla. :(

De egyébként nem gondolnám, hogy ezt akarta volna, mert akkor nem tiltatta volna le a dalait az ízlésének nem megfelelő fórumokon. Amiért nagyon becsülöm egyébként.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 14:12:10

@netnepper:

Nincsenek annyian, összesen nincsenek tízezren összesen. Egy nagyobb, "spontán", kostenlos antifa dzsemborira össze lehet közülük rángatni akár háromezret is, egy sima menetrend szerintire kétszázat, a blogokon írnak közülük tízen száz nicken, oszt ennyi. Ebből aki fizetne is a "keservesen megkeresett" pénzéből akárcsak egy ezrest is belépőre, az lehet kb. 500 ember a nagy felhajtás hatására, ebből egy új ájfónt sem tudna venni Gerendás 3 éves hűségszerződéssel.

Balt 2013.04.08. 14:12:28

Érdekes nézőpont, és persze valahol igazsága is van. De a ma "névtelen bloggerénél" is szempont, hogy "előbb azt nézd, ki mondja".

Én ugyan néha elolvasom az agyonsztárol véleményvezért, de - talán pont a "tartalomkorlátozás", azaz a kommentelés letiltása okán - kifejezett ellendrukkere vagyok, függetlenül attól, hogy néha véletlenül esetleg lenne olyan vélemény, amellyel egyet tudnék érteni.

netnepper 2013.04.08. 14:13:02

@Negyvenértelmiségi: Viszont a levél és az arra adott heves reakciók nyomán sokan veszik majd a fáradságot hogy utánahallgassanak ki is az a G.P. ha már ennyi szó esik róla, vagyis egy kis esély máris nyílt a közismeretebbé, értsd piackomformabbá válásra.

rug82 2013.04.08. 14:19:03

@netnepper: És (tudom, és-sel nem kezdünk mondatot!) sajnos egyre többen lesznek - az agyhalál terjed.... De egy ilyen gb féle koncerten ha megjelennek 10-en (természetesen mind ingyenjeggyel) az a zsidó médiában mint "teltházas" koncert fog megjelenni!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 14:19:44

@netnepper:

Erre írtam, hogy a legnépszerűbb videóját éppen annyian látták a YouTube-on, mint az Egészséges Fejbőr Csiba, te liba című számát.

De az Alvin és a mókusokkal vagy a HétköznaPI CSAlódásokkal sem tud versenyezni, és ezek a bandák azért erősen kimerítik a rétegzene fogalmát.

Még csak hanuka sincs mostanában, hogy egy príma Gerendás-cédékazettát vehessenek a nagyszülők az unokának, amit soha nem fog meghallgatni.

Ha eddig nem tudott közismertté, közkedveltté válni, akkor egy tankönyvszerűen fasisztázós, 12 egy tucat levéltől sem fog.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.04.08. 14:23:01

Kurva egyszerű amúgy a magyarázat, amit ez a blog is alátámaszt: nincs igény a kultúrára.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 14:25:39

Vagy ott van a Rózsaszín Pitbull Buzibár című száma, éppen 2,5-szer annyian látták, mint Gerendás legnépszerűbb videóját.

Lehet a fasizmusra, antibuzizmusra stb. fogni, persze.

De ettől még Gerendás annyi embert érdekel alaphangon, mint ahányat egy közepes színvonalú fingós videó.

De még akik sokszorosát produkálják sokszor annyi videóval, mint Gerendás, azokat sem veti fel a pénz, a sör kijön belőle, a mindennapi életre való meg összejön nagyjából abból, amit technikusként, kidobóként vagy piaci kofaként keresnek.

fehérfarkas 2013.04.08. 14:26:32

Azért egy nagyonnagy pozitívuma mégis van a kommenteknek: GP zenei tehetségét a zeneértők elismerik, és csak a zenéhez nem értők fikázzák.
Különösen érdekes és pozitív ez a mostani megosztott politikai világban, hogy GP zenei tehetségét még a szélsőjobbos kommentelők közül is elismerik a zenei hallással rendelkezők :) Persze GP életstílusával, politikai nézeteivel, és önmenedzselésével nem értenek egyet, ahogyan a levelével sem.
Éppen ezért érdekesek az ő kommentjeik, és sajnos van benne igazság, hogy GP is tehet az alacsony népszerűségéről, amikor egy zenei fogyasztói piacot politikai okból kizárt.

És ez rávetíti egy fontos dologra figyelmet, amit kevesen említettek: egy művésznek joga van politizálni, és joga van meghatározni, hol játszhatják a műveit, hol akar fellépni - csak ennek a következményeit is viselnie kell. Lehet, hogy művészetére ott van nagyobb piac, akiknek ő nem akar alkotni, akik előtt ő nem akar fellépni.
Persze megértem azt, hogy egy művésznél ez az "eladom magamat" effektust jelentheti (mégha nem is művészi, hanem politikai értelemben is), csak akkor ne panaszkodjon arra, hogy nincs közönsége, nincsen piaca. És ebben annak a néhány szélsőjobbos nicknek teljesen igaza van: GP nem engedte, hogy számait a jobboldali média játssza, és nem volt hajlandó jobboldali zenei rendezvényeken fellépni, a baloldalnak és liberális oldalnak pedig nincs rá szüksége (vagy ahogy valaki itt korábban írta: csupán kihasználták, de rendesen megfizetni már nem akarták).
A végkövetkeztetés: Ha GP csak a zenével foglalkozott volna, és a politikától távol tartotta volna magát, akkor nagyobb népszerűsége lenne, és anyagilag jobban élne, anélkül, hogy zenejét elgagyisította volna. Csupán nem zárt volna ki sok tízezer embert potenciális hallgatói/lemezvásárlói/koncertközönsége közül.

Mivel én a punk (=szélső balolos) és az oi-core (= szélső jobbos) zenéket is szeretem, és emiatt tisztában vagyok azzal, hogy ezen stílus zenekarai igen aktívan politikai álláspontot képviselnek, így számomra természetes az, ha egy zenész politizál. Viszont egy punk vagy oi-core zenészt nem hallani, hogy amiatt reklamálna, mert nem elég népszerű, és kevesen veszik a lemezeiket. Sőt, számukra büszkeség, ha a másik oldal zenei piacáról ki vannak tiltva.
Vagyis a zenei hallással rendelkező, és GP zenei munkásságát elismerő szélsőjobbos nickek hozzászólásai rámutatnak arra, hogy GP levele egy olyan jelenségről is szól, amiért bal- és liberális oldal is nyakig benne van a felelősségben (hiszen GP anyagilag jobban élne, ha jobboldali fesztiválokon is fellépne, jobboldali rádióknak is engedné játszatni a számait, és állt volna ki végig a liberálisok mellett, akik viszont nem kértek GP zenéjéből).

rug82 2013.04.08. 14:26:39

@Rendíthetetlen Álamkatona: Sem a kultúrára, sem a gerendáspéter féle takonyzenére

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 14:28:40

@Rendíthetetlen Álamkatona:

A néző a hibás?

Amikor még volt igény Gerendásra, fogta magát, és letiltatta a zenéit.

Most már nem kell a kutyának sem, és sír, hogy nincs pénze.

Sajnálni kellene?

Egy kiégett vén fasz lett zavaros gondolatokkal, előfordul ez mással is, de ezért még nem kéne kikiáltani az egész világot ellenségnek.

netnepper 2013.04.08. 14:29:01

@rug82: Nézd, én egy zenészre, költőre, festőre... mint alkotóra akarok tekinteni, a magánélet viharai, a faji, politikai hovatratozása, de még a világszemlélete sem érdekel, mint ahogy az üzleti zsenialitása is teljesen hidegen hagy.
Tegye hozzá a munkájához azt a pluszt, ami csak rá jellemező és amivel az adott művészeti ág gazdadabbá válhat és én már meg is adom neki az elismerést.
Ha pedig csak egy jó utánzat, attól még a különféle faktorokban, vagy a jutyúbon simán sztár lehet és akár meg is szedheti magát, de művészként nem fogok rá felnézni.

rug82 2013.04.08. 14:30:15

@Negyvenértelmiségi: "De ettől még Gerendás annyi embert érdekel alaphangon, mint ahányat egy közepes színvonalú fingós videó."

Mivelhogy gerendáspéter alaphangon annyit is ér (bár szerintem kevesebbet) , mint egy közepes színvonalú fingós videó.

Részemről a téma lezárva - gerendáspéter a kukába - de mivel nincs szerencsém, én (is) fogom eltartani ezt a tehetségtelen nyikhajt (is)

gmihaly 2013.04.08. 14:32:02

Azért "kitermelődnek" még Bachok, Mozartok, Goethék és mások, ha "hagyjuk".

rug82 2013.04.08. 14:32:31

@netnepper: Igazad van - de gerendáspéter sem nem zenész, sem nem költő, sem nem festő -egy NULLA, aki(?) azt hiszi magáról, hogy körülötte forog a világ... Remélem megtanulja: NE?M!!!

Bobby Newmark 2013.04.08. 14:33:58

@netnepper: Az ugye megvan, hogy ha ez a művészet definíciód, akkor _nem_jelentheted_ki_, hogy a blogolás nem művészet? Majd évtizedek, évszázadok múlva kimondhatod az ítéletet, hogy na, akkor ez most művészetté vált-e vagy nem.

Nem mondom, hogy jó ez a definíciód, de ha már ez az alap, akkor az írásod önellentmondás. Vagy a definíciód hibás, vagy az álláspontod.

2013.04.08. 14:35:59

@Rendíthetetlen Álamkatona: szerintem a kommentek pont azt mutatják, hogy van. Értelmes vita a kultúráról. :)

vega4 2013.04.08. 14:40:57

Ha jól emlékszem annak idején a Jancsó filmeket nem annyira a művészi értékeiért nézték, hanem azért, mert voltak benne pucér nők. Persze a mozisok ki is vágták maguknak.....

netnepper 2013.04.08. 14:53:48

@Bobby Newmark:
A blogírást nem tartom művészetnek, mivel nem csak hogy nem időtálló a végtermék, a legtöbb esetben még a gondolatok sem eredetiek.
Pár éve elolvasgatom az itteni blogtér apraját javát - még a hírcsárdát is olykor:-) - de szinte mindig azzal az érzéssel érek az adott poszt végére, hogy na, megint vajúdtak egyet az egerek, a hangzatos cím mögött zéró a minőségi, összefogott tartalom.
Nem tudom miért kellene erre az egészre művészetként gondolnom.
Egyszerű ripacskodás az egész.
Önjelölt/bér wanabeek osztják a hülyeségeiket a csordának, a cél pedig a kattintások serege.
Erre tekintsek én művészetként?
Majd ha szonettekben, vagy elbeszélő költemény formában írják meg a napi zöngét, akkor majd visszatérhetünk a dologra, de előbb nem.
A reggel xarással együtt fosott gondolatokra nem vagyok vevő.

netnepper 2013.04.08. 15:01:40

@Bobby Newmark: Visszatérve a posztra azt pedig végképp kikérem magamnak, hogy mindenféle anonym bloggerek a senkiség kámzsájába bújva a jövő művészeként hajlongjanak egy olyan porondon, amelyet ha akarnak egy gombnyomásra lekapcsolnak alóluk és már el is tűnnek oda ahonnan vétettek,...a semmibe.

pudliho 2013.04.08. 15:05:34

Részben egyet értek a cikkel de van olyan része amivel nagyon nem :-)

A "kiadói aranyidő" ahogy a cikk írója fogalmaz nem most ér véget hanem most kezdődik csak igazán.
Szerintem a közösségi hálózatok semmiféle ajnározást nem érdemnek, sőt egyenesen a kiadóknak kedvez ez az óriási hyper-csorda. Julcsi a világsztár belinkeli a twitterjére hogy de fasza ez az videó és rövid idő alatt megnézik az Opa f@st 2 milliárdan... csak mert a híres "julcsi" belinkelte aztán óriásit ugrik a nézettség...persze percek alatt tud(nak) hülyét csinálni magából ez nem vitás.
Ideig óráig lehet, hogy elbambultak a kiadók de nem tartott túl sokáig, a gépezet megy tovább full gázzal. Igen csak jól keresnek mostanában, megint.

Tudom teljesen mellékes infó de azt biztosra állíthatom a 2x-3x éves korosztály számára GP ismerettlen, a neve beugrik talán de semmi több.

Kertigörény 2013.04.08. 15:13:47

tanúsítom... 33 vagyok, tipikus embör, de sohaéletemben nem hallottam a csókáról, a kép alapján aszittem a kispál gitárosa az, de aztán rájöttem, hogy az a kispál...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 15:22:09

Az a gitáros volt már, aki saját bevallása szerint is benne van a Szűk Szakmai Elit családtagokkal, haverokkal együtt is mindössze 50-60 fős klubjában, mégsem kapott ingyenjegyet a Slash-koncertre?

langologitarok.blog.hu/2013/01/16/mi_jar_az_egyszeri_magyar_rockzenesznek

Sir Galahad 2013.04.08. 15:28:18

Ami a posztban foglaltatik, igaz, de csak az igazság egy része. Az én kedvenc zenekarom négy évtizede van pályán. Évente van 60-70 élő koncertjük, s abból szépen megélnek. GP esetében a koncerttermeket megtöltő közönség hiányzik... s ez nem a technikai fejlődés átka, az egyformán sújt mindenkit.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.04.08. 15:40:46

@annamanna: Akkor ezt majd írd meg az Artisjusnak is, hogy csak azért, mert egy kocsmában van egy tévé meg egy rádió, ne kelljen már havonta 30.000 forint adót fizetni, amelynek maradékát a MAHASZ slágerlista helyezései alapján osztanak majd szét.

Nem tudom, mennyi pénz foroghat ebben, de én, aki mindössze két albumnyi szöveget írtam (bejelentve) életemben, s amelyből 800-1000 darabnál egyesével már csak azért sem fogyhatott több, mert nem is készült, na szóval én, a pitiáner, de jegyzett szerző is rendszeresen kapok egy-egy ezrest évente. Néha több, mert a koncerteken is le kell adni a tracklistát, és tavaly is négy forintot kiosztottak pluszba'.

J.László 2013.04.08. 15:41:12

www.gerendaspeter.hu
Jobb egérgomb: "Csúnya, rossz felhasználó! Azt hiszed, hogy nem tudom, miben mesterkedsz?". Mi a halál ...-át akarna valaki lekoppintani Gerendás honlapjáról?

A számait is szerette letiltani. Most meg sír.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 15:45:09

@J.László:

Kb. mint a közértes, akinek a boltjában 3 éve nem járt vásárló, és amikor jön egy, és kézbe vesz egy zacskó kekszet, rácsap a kezére, hogy ne tapicskolja össze, mert hogy adja így majd el.

Amatőr 2013.04.08. 15:45:39

@Letícia: "És van egy értékes zenész, akire meg úgy látom, nagyon kevesek kíváncsiak..."

Hogy ki az értékes, azt az adott pillanatban el lehet dönteni; ha eladható, akkor értékes, ha nincs rá igény, akkor az adott pillanatban értéktelen. Piaci vonatkozásban. Ízlésről vitatkozni pedig fölösleges.
Persze lehet más szempont is. Pl a művészi érték. Amit a szakma, vagy a kritika, vagy a mittudoménkifene, de legkevésbé a széles közönség alakít. Akik helyesnek vélik óvni, megőrizni az adott pillanatban piacilag ugyan értéktelen, ám kulturális szempontból értékes alkotást. Tegyék. Sőt!
Csak engem ne bbbb...izélgessenek! Ha nem érdekel, hát nem érdekel! Ha úgy szocializálódtam, hogy Bunyós Pityu is épp hogy csak átevickél az ingerküszöbömön, az bár igen szomorú, de magánügy. Sőt, szánalmas.
De, ha erőltetik, akkor épp az ellenkező hatást váltja ki. Megutálják!

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.04.08. 15:50:29

Jártatok amúgy az utóbbi időben könnyűzenei (állós) koncerten?
Az emberek nem a látvány-hangvány befogadásával vannak elfoglalva, hanem hogy rögzítsék, majd minél hamarabb posztolják az "élményt".

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:01:40

A PIAC BEÁRAZTA A ZENÉSZT. MENE, MENE, TEKEL, UFARSZIN.

Osztjónapot! :)

2013.04.08. 16:13:27

@Amatőr: azért nem biztos, hogy ami eladható, az értékes. Sőt! Szerintem pl. egy Platón könyv értékesebb és tanulságosabb, mint egy Harry Potter, vagy pl. egy ponyva. Mégis, ez utóbbiak jobban fogynak. Érdekes összefüggés, hogy ami menő, az mitől értékes, értékes-e egyáltalán!

Izgalmas kérdések ezek.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:32:39

@Letícia:

"Szerintem pl. egy Platón könyv értékesebb és tanulságosabb, mint egy Harry Potter, vagy pl. egy ponyva."

Kiemelem a kulcsszót: SZERINTEM.

"Érdekes összefüggés, hogy ami menő, az mitől értékes, értékes-e egyáltalán!"

Meg az is érdekes, hogy pl. nagyjából egy évszázada feltették a kor akkor legelismertebb (művészetileg, példányszámilag) szerzőinek, hogy véleményük szerint kik a kor legelismertebb szerzői, akiknek művei belebetonozódnak a jövő irodalmi kánonába.

Nem árulok el nagy meglepetést, ha elmondom, hogy a legtöbb általuk említett névről manapság csak a korral foglalkozó irodalmárok tudnak valamit.

netnepper 2013.04.08. 16:33:03

@pocaklakó minimanó:
Menj te vissza abba a pocakba amelyből előbújtál:-).
A mainstream piac a xart szereti, ennyi.
Tudod, az ezermillárd légy és a xar összefüggései...
Én ugyanis vettem a fáradságot és megnéztem/hallgattam a G.P. feltöltött anyagait és lazán elmondható, hogy a ezeknél a munkáknál kismilliószor ócskább zenéket(?) agyon sztárol a média és a fogai közül fokhagymás zsírszalonna darabkákat ciccegő törzsközönség.
Lehet hogy neked újat mondok ezzel, ám a másod-harmadvonalbeli zenekarok és előadók között annyi szenzációsan jó zenész és zeneszám található, mint az égen a csillag. Sőt, ők az igazi kedvenceim.
És egyikük sem lett sem világsztár, sem pedig milliárdos rock-pápa.
Egyszerűen csinálják azt szívvel-lélekkel amihez értenek és pont ez a lényeg.
Én inkább a szánalmasan alacsony közönségigényben látom a problémát, ahol a minőséggel a seggét törölheti ki bárki e hazában, mivel nem hogy nyújtani, de még befogadni is kevesen képesek.
És ez nem csak a zenére, hanem az élet szinte minden területére egyaránt érvényes.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 16:33:43

@Warlimont:
"Ha letöltik sokan a zenedet a netröl, menj koncertezni, es akik megszerettek online, azok ott lesznek nezökent is."

Az egyik gond az, hogy a hanghordozók ingyenes hozzájutásával a zenészek lehetséges bevételeiknek legalább a felétől esnek el. A másik gond pedig az, hogy az emberek már koncertekre sem nagyon járnak. És itt könnyűzenei koncertekről beszélek. Hogy miért? Mert egyszerűen nem telik rá. Az emberek manapság már a számlákon és az élelmiszeren spórolnak, a kultúrára egyáltalán nem tudnak költeni.
Már a céges rendezvények sem jelentenek legalább minimális megélhetést, mert már azok sem nagyon vannak. Azok a cégek is, akiknek telne rá, nem hajlandóak ilyesmiket rendezni, mert azt mondják, hogy "bocs, válság van, nincs rá pénz", holott igenis megtehetnék. De legalább már van mire fogni. Így pedig ez még egy bevételkiesés a zenei iparosok számára.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:39:08

@netnepper:

"Én inkább a szánalmasan alacsony közönségigényben látom a problémát, ahol a minőséggel a seggét törölheti ki bárki e hazában, mivel nem hogy nyújtani, de még befogadni is kevesen képesek."

Tégy panaszt a kereskedelmi tévéknél és rádióknál. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:42:41

@Mareth Ravenlock:

"A másik gond pedig az, hogy az emberek már koncertekre sem nagyon járnak. És itt könnyűzenei koncertekről beszélek. Hogy miért? Mert egyszerűen nem telik rá."

Az LGT meg éppen most nyomott le pár darab koncertet.

Ésmosteztígyhogy?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:44:07

@netnepper:

"És egyikük sem lett sem világsztár, sem pedig milliárdos rock-pápa."

És nem is nyavalyogják tele az ájert azzal, hogy az adott országban létező politikai közhangulat milyen hervasztó hatással van az ályfónvásárlási szokásaikra.

netnepper 2013.04.08. 16:46:16

@pocaklakó minimanó: Nem teszek, mert helyette a sztratoszférábol ejtek rájuk...
A nép igényszintjének a csökkentése tudatos stratégia, mivel minél alacsonyabb igényt kell kielégíteni, annál könnyebb a még alacsonnyabb szinten vegetáló tömegeknek két számnak csúfolt zajongás között eladni a Másik mosóport.

2013.04.08. 16:47:37

@pocaklakó minimanó: ettől izgalmas. Az időmúlásától. Nem akarom lebecsülni Harry Pottert, én nagyon vigyáztam, hogy nehogy egy könyvet is elolvassak, mert abban az időben azt volt mindenki dilije és amikor a filmben megláttam azt a szemüveges helyes kisfiúcskát, de iszonyú üres tekintettel, úgy döntöttem, hogy egy vasat se keresnek rajtam, mert ez is majd elmúlik. Nagyon turbózott marketingelték. Marad nekem A kisherceg folytatások nélkül. Mert a kevesebb, több. Szerintem.

Mi az, ami örök? Mitől lesz örök érvényű valami? Ez a titok, és ez sokszor akkor derül ki, ha azonos elismertséggel, elismeréssel, vagy ami jobb (pl. Mozart, Bach), saját generációján túl többletelismeréssel túlél generációkat.

netnepper 2013.04.08. 16:49:12

@pocaklakó minimanó: Értem, szóval te inkább szépen, nyugodtan csendben éhenhalnál...
Gratula az önfegyelemhez...

2013.04.08. 16:53:57

@Letícia: mondjuk azért sem olvastam el a Harry Pottert, mert akkortájt lettem majdnem munkanélküli és belekezdtem egy új szakmába, tanultam keményen, hogy éhen ne haljak most. De tartom, annyi pénzt kerestek ezen a kis meséken, hogy Grimm, Benedek Elek is sírdogálhatna a FB-n, hogy rossz neki.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:55:03

@netnepper:

"A nép igényszintjének a csökkentése tudatos stratégia, mivel minél alacsonyabb igényt kell kielégíteni, annál könnyebb a még alacsonnyabb szinten vegetáló tömegeknek két számnak csúfolt zajongás között eladni a Másik mosóport."

Erről szól a piac és a beárazás. Ott kell panaszt tenni, ahol minden körülmények közt használható mantraként nyomták orrba-szájba.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:57:43

@netnepper:

"Értem, szóval te inkább szépen, nyugodtan csendben éhenhalnál..."

Dehogyis. Éppen a minap pakoltam be egy linket még a Diadalmasan Dübörgő Pannon Puma Sikerkorszakából, amelyben bepillantást nyerhettünk abba, hogy a hatgyermekes, roppant tehetséges rockzenész, Cziránku éppen Csepelen házmesterkedik a családfenntartásból kifolyólag.

Íme: fn.hir24.hu/csucsfogyaszto/2007/10/22/csepelen_hazmester_vilagklasszis_gitaros/

Ha neki ez nem kínos, akkor Gerendás miért nyavalyog?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 16:59:03

@Letícia:

"Mi az, ami örök? Mitől lesz örök érvényű valami? Ez a titok, és ez sokszor akkor derül ki, ha azonos elismertséggel, elismeréssel, vagy ami jobb (pl. Mozart, Bach), saját generációján túl többletelismeréssel túlél generációkat."

Szerintem a mostani, örök-kategóriák jelentős része is már csupán a megszokás miatt az, ami.

2013.04.08. 17:00:02

@Negyvenértelmiségi: meghallgattam. Szar.
Amúgy nem vagyok egy Gerendás fan. Szerintem gyenge.

2013.04.08. 17:00:41

@Negyvenértelmiségi: meghallgattam. Szar.
Amúgy nem vagyok egy Gerendás fan. Szerintem gyenge.

2013.04.08. 17:05:59

@pocaklakó minimanó: megszokás ez jó kifejezés! A megszokás, a szokás hatalma sokszor értékmérő.

mokkaczuka 2013.04.08. 17:06:51

"Az alkotásból megélni, az előadásból eltartani egy családot, a műremekből egzisztenciát építeni ma már nem lehet." Mármint ócska, szar helyeken. Nézz már utána, hány TÍZEZER dolláros előleget fizetnek ki az Egyesült Államokban megjelenés előtt egy kéziratért. Beszélek most noname senkikről, nem nagyformátumú szerzőkről. Az alkotás tisztességes helyen a legnagyobb iparág. Teljesen mindegy, író vagy gitárművész az illető.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 17:07:26

@pocaklakó minimanó:
Ezt úgy, hogy egy nagyon nagyon szűk réteg tud a zenélésből profitálni, de a nagy többség nem.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 17:08:22

@Letícia:

"A megszokás, a szokás hatalma sokszor értékmérő."

Persze. Ha annyiszor hallod-olvasod, hogy X. Y. mekkora nagy művész, akkor egy idő után elhiszed, hogy tényleg az ő hátsó feléből előfúvó szél röpítette Kolumbuszt az amerikai földrész felé.

netnepper 2013.04.08. 17:08:28

@pocaklakó minimanó:
Amiről én beszélek az nem a piaci manipulációkról szól.
Amiről szó van az a minőség iránti közönségigény felszívódása. Ez pedig az adott társadalom kulturális szintjével áll összefüggésben.
Magyarul, ha se igény, se pedig pénz nem áll rendelkezésere a kultúra bármyely területének a befogadására, akkor nem csak G.P. , hanem más előadók is könnyen juthatnak hasonló helyzetbe.
Ez sajnos nemzeti sajátosság...
Nagyon könnyen megtörténhetett volna, hogy most G.P.helyett mondjuk a korosodó Knopfler Márkon élcelődne a nagyérdemű, hogy "hát, ilyen a piac, így járt, úgy látszik nem elég jó amit csinál".

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 17:11:56

@Mareth Ravenlock:

"Ezt úgy, hogy egy nagyon nagyon szűk réteg tud a zenélésből profitálni, de a nagy többség nem."

És ezzel nincs semmi gond sem. Senkit nem köteleznek arra, hogy a saját valós vagy vélt tehetségére hivatkozva igyekezzen kikövetelni a neki jogosan járó juttatásokat.

Ez a művész-vagyok-nekem-jár-a-pénz-a-művészetemért szöveg egyrészt amúgy is elcsépelt, másrészt meg igazából sosem volt igaz.

A művész egy profán-démiurgosz, aki a művei minőségével és/vagy közönségre gyakorolt hatásával emelkedik a többi kézműves felé - bizonyos helyeken.

Az sehol nincs a pakliban, hogy ez a tehetség/gyakorlat anyagi előnyökkel is kell, hogy járjon.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 17:16:02

@netnepper:

"Amiről szó van az a minőség iránti közönségigény felszívódása. Ez pedig az adott társadalom kulturális szintjével áll összefüggésben."

Erről meg eszembe jut, hogy mekkora zsetonok mentek az átkosban a magaskultúra szponzorálására (a befutott művészek ma is csak sóhajtoznak a régi időkre emlékezve), de amikor Lakodalom Lajos kiállt az aluljáróba zenélni, nem a klasszikusokat várták tőle, hanem a Van nekem egy csíkos gatyám című nótát.

"Ez sajnos nemzeti sajátosság..."

Nem, ez kortünet. Manapság úgy adsz el a legkönnyebben "művészi" terméket, ha azt megfelelő botrányszagú marketinggel öntöd nyakon.

Mondjuk, nem új a dolog, de ennyire prevalens csak mostanában lett.

"Nagyon könnyen megtörténhetett volna, hogy most G.P.helyett mondjuk a korosodó Knopfler Márkon élcelődne a nagyérdemű..."

Igen, ennek is van esélye. És ugyanúgy érthető lenne ez is.

Fejesrob 2013.04.08. 17:43:59

@pocaklakó minimanó: Benne mozogtam régebben a zenészvilágban és azt kell mondanom, hogy aki tehetséges, annak nincs gondja. Ha nem fedezi fel önmagát, más akkor is felfedezi.

Persze a mai fiataloknak rengeteg szart is eladnak, nyomják le a torkukon a ker,TV-k és rádiók a gagyit, de a fiatalok sem hülyék, elég sokuk korán kiszáll a mókuskerékből, ebbe segít nekik a net.

Ez a Gerendás (ritka amúgy az ilyen, mert nem él meg) valahogy megélt a liberálisok farvízén. A fanok akárkinek tapsolnak aki penget pld. Fodor vagy Pető előtt, tehát ide nem méregdrága Pressert hívnak, hanem egy nagyon olcsó Gerendást, szóval az ezrek előtt játszottam akkor jelent valamit, ha azok fizetős nézők.

Szerencsétlen faszi, kicsúszott alóla az SZDSZ és ezt a népen akarja számon kérni. Az pedig valahol jellemző a pártfanokra, hogy a gőzölgő szart is egy emberként védik, ha az kerítésen belül van, az azért megyek el mert náciznak egyenesen röhejes, de ők nem röhögnek rajta, hanem komolyan veszik.

Az ilyenek mint ez a Gerendás a zenészvilág számkivetettjei, nem is tartják zenésznek. A zenész az kottát olvas, séróból játszik, bármilyen műfajt. Pld. Pataky Attila egy magyar nótát ugyanolyan igényesen énekel, mint bármelyik Edda számot, nézed és azt mondod, ez a csákó nagyon ott van, fizetek érte, hogy halljam. Nem is akar kivándorolni és szerintem különösebben az sem érdekli, ki van kormányon.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.04.08. 17:45:39

@netnepper: nem a kultúra iránti igény csökkent. a korábbi, megszokott viszonylatot a szocialista kultúrpolitika állította elő úgy, hogy egy bizonyos színvonal alatt nem engedett előadókat fellépni. a nézőknek egy magas szempontok szerint előszűrt kínálatból lehetett választani. a szűrőn egyébként olyanok nem mentek át, mint uhrin benedek vagy a cpg.

a humorban is a hakniszámok, a baszós-fingós poénok max a zsákfaluk kultúrházába kerülhettek be, de leginkább oda se, a rádiókabaré meg hofi szabta meg a színvonalat.

egyébként az egyszerűbb embereket buzdították, hogy olvassanak, művelődjenek, járjanak esti iskolába, tanfolyamokra.

ilyesmi volt az aczél györgy-féle kultúrpolitika köznépi vetülete. amikor ez megszűnt, olyanok is bejutottak a pályára, akikre csak az alacsony igényűek voltak kíváncsiak, de ők elég sokan vannak, és nekik a lagzilajcsi is bőven elég. de ők a fizető közönség.

nem nemzeti egyediség, csak nagyobb országokban a több kultúrigény több művészt tud eltartani. itt nem, a csúcsa meg itt is megél.

2013.04.08. 17:49:35

@Fejesrob: Egyetértek, de Patakyt érdekli a politika: fideszfigyelo.blog.hu/2012/01/12/bekemenet_pataky_attilaval

Egyébként ő is telesírt mindent, hogy megnőtt a devizahitele, de arra, hogy Matolcsy nem ért a gazdasághoz, és ezért nőtt neki ennyire: erre az összefüggésre még nem jött rá. Hát ja, mert nem ezt mondják neki és kajálja a fideszt, mint az UFÓkat.Egyébként igaza van, no name pártok nézőközönségét senki sem fizeti. :)

netnepper 2013.04.08. 17:59:09

@Parmezanidész:
Ma bezzeg nincs kultúrpolitika.
Hurrá, olyan böszme lehet mindenki amilyen csak tiszta erőből lenni tud. Ezt nevezem..., ez ám az ígéretes jövő.
Nem csodálom a sok elvándorlót, habár régen is elhúzott a java, hogy aztán külföldön jól megéljen, elismerjék a képességeit.
Ez sajnos mégiscsak hungarikum, mivel többnyire innen mennek oda és nem külföldről jönnek ide.
Habár, az elitünknek teljességgel mindegy kit nyúz éppen, az őslakosokat, vagy a helyükre betelepített bangladeshieket.

Fejesrob 2013.04.08. 18:03:08

@Letícia: Nagyon nem fognám én ezt Matolcsyra, nem sokat tehet ő erről.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 18:06:31

@pocaklakó minimanó:
"És ezzel nincs semmi gond sem."
Az ilyen hozzáállással van gond. Ebben az országban nagyon sok tehetséges ember van, aki küzd a megélhetéséért. Nem feltétel nélküli magas jövedelmet "követelnek" maguknak a művészek, hanem munkalehetőséget, legalább az esélyét annak, hogy minimális szinten fenn tudják tartani magukat ezek az emberek. Nem anyagi előnyt, csupán tisztes megélhetést, mint a legtöbb ember.

mokkaczuka 2013.04.08. 18:18:42

@rug82: Az. És egy tetves féreg.

Amatőr 2013.04.08. 18:47:08

@Letícia: "azért nem biztos, hogy ami eladható, az értékes. "

Én félreérthetetlenül fogalmaztam:

"Hogy ki az értékes, azt az adott pillanatban el lehet dönteni; ha eladható, akkor értékes, ha nincs rá igény, akkor az adott pillanatban értéktelen. Piaci vonatkozásban."

Egy-egy mű kulturális/művészeti értéke persze más kérdés. Ha a Willendorfi Vénuszt a maga korában és az akkori lehetőségek tekintetében vizsgáljuk, akkor az egy csodálni való alkotás.
Na, de ha ma egy művészpalántától "csak" ennyi telik, akkor eltanácsolják az isiből. Szerintem.

És hogy kit mi érdekel? Neveltetés kérdése is. Sőt!

Persze az, hogy kit borít majd a feledés örök homálya, döntő lehet. Ha pénzben fogadnék, akkor úgy hiszem, hogy mindkettőjüket.
Mert az utókor az igazán hálátlan.

vega4 2013.04.08. 18:49:53

Nos valljuk be az igazat, Nagy Feró is innen táplálkozott pulya korában:

www.youtube.com/watch?v=5rCZR1QpbRg

vega4 2013.04.08. 19:04:57

Szerintem Pajor Tamás volt az ország legnagyobb művésze amíg le nem nyúlták a tudjuk kik.

www.youtube.com/watch?v=qhx7vA7jF8A

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 19:13:25

@netnepper:

"Hurrá, olyan böszme lehet mindenki amilyen csak tiszta erőből lenni tud. Ezt nevezem..., ez ám az ígéretes jövő."

Németországban is Heino a legnagyobb sztár. 50 millió lemez! Magáért beszél.

Azt hiszem, oda nem érdemes kivándorolnia Gerendásnak.

"Nem csodálom a sok elvándorlót, habár régen is elhúzott a java, hogy aztán külföldön jól megéljen, elismerjék a képességeit. Ez sajnos mégiscsak hungarikum, mivel többnyire innen mennek oda és nem külföldről jönnek ide."

A "jól megélés" és a képességek elismerése nem ugyanaz. Régebben is mentek ki művészek hajóra haknizni és nyomták a slágersztenderdeket.

vega4 2013.04.08. 19:14:18

Nos Lacika is a kedvencünk. Igaz amikor még beszéltünk, akkor Jantyikékkal játszott a PG-Csoport-ban Debrecenben.

www.youtube.com/watch?v=0G3OnxmiPUg

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 19:37:22

@Mareth Ravenlock:

"Az ilyen hozzáállással van gond."

Szerinted feltétlenül. Szerintem meg nem.

"Ebben az országban nagyon sok tehetséges ember van, aki küzd a megélhetéséért."

És ezek közül Gerendás csak egy.

"Nem feltétel nélküli magas jövedelmet "követelnek" maguknak a művészek, hanem munkalehetőséget, legalább az esélyét annak, hogy minimális szinten fenn tudják tartani magukat ezek az emberek."

A munkalehetőség számos. Ezért is említettem Cziránku példáját. Elszomorító? Az. Sírt, mint a fürdősk*rva? Nem. És Gerendás miért tesz így?

"Nem anyagi előnyt, csupán tisztes megélhetést, mint a legtöbb ember."

Senki nem veszi el tőle a munkát. Másik dolog az, hogy ha azon a pályán kíván csak maradni, akkor vegye tudomásul, hogy az nem kínál olyan jó lehetőségeket már, mint kínált két-három évtizede.

Ui.: Bővebben is kifejthetném - bár akkor sem fog tetszeni vélhetőleg.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 19:40:01

@netnepper:

"Hurrá, olyan böszme lehet mindenki amilyen csak tiszta erőből lenni tud. Ezt nevezem..., ez ám az ígéretes jövő."

Vö.: "Bölcs Platónak* Timaeus nevű könyvében olvastam, hogy mikor egy a görögök közül dicsekednék, hogy őnálok vagyon fészke és lakása a bölcsességnek, minden jeles tudományokkal egyetemben; mosolyodván, aki jelen volt, az egyiptomi pap, azt mondotta: Ti, görögök, mindenkor gyermekek vagytok, senki nincs vén közöttetek. Okát adá: mert noha (úgymond) a jó erkölcsökrűl ékesen beszéltek, de mint a gyermek, meg nem becsülitek, amit dícsírtek, hanem állhatatlan, változó, gyermekhez illendő magatok-viselése torkig úsz a feslettségben." (Pázmány Péter: A bűnnek rútságárúl és veszedelmérűl)

vega4 2013.04.08. 19:45:23

"Tudod a küldetés egy ültetés,
Nem mindenki nő.
De, hogy ezek a mások leültessenek
Nem akarhatja Ő.
Leírva láttál és képen is.
De most megismerhetsz majd más oldalamról.
Töménytelen fényben itt ülök a Napon,
Lent a taxisofőr szájába egy fekete mappa.
Épp a fizetését teszi el mert eljön a napja,
Hogy mindenért fizetni kell.
A rock, rock rocktérítőt Te sem térítheted el.

rug82 2013.04.08. 19:46:25

@pocaklakó minimanó: Ne keverjük össze azt, hogy valaki mennyit keres azzal, hogy mennyire tehetséges! A kettő általában egymásnak ellent mond - a sokat kereső népszerű, mert a közízlés (amely a béka hátsó fertálya alatt van) azzá teszi - a tehetségesnek pedig a jutalma az, hogy évszázadok múltán is ismerik a nevét. kordagyuri, rátonyirobi, korának népszerű "művésze" volt - de ma már csak mint tehetségtelen ripacsokra emlékszik rá pár történész...

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 19:48:28

@pocaklakó minimanó:

"Ebben az országban nagyon sok tehetséges ember van, aki küzd a megélhetéséért."
És ezek közül Gerendás csak egy.

Igen, valóban csak egy. És még nagyon nagyon sokan megtehetnék ezt. De nem az a lényeg, hogy valaki megteszi, vagy sem. A baj az, hogy joggal teszi, mert igaza van.

rug82 2013.04.08. 19:50:06

@vega4:

Kínrímbe faragva,
pofámat nem befogva:
tehetséges, kit a kor el nem ismer
és tehetős, ki aranyat sokat mer
a(z) közös tarisznyából,
bár a kor elvámol
ebből sokat
ám élvezi a maradékokat!

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 19:52:01

@rug82:

"Ne keverjük össze azt, hogy valaki mennyit keres azzal, hogy mennyire tehetséges!"

Dehogy teszek ilyet.

Viszont nehogy már összekeverjük azt, hogy ha valaki tehetséges, akkor annak pénzben kell megnyilvánulnia.

A kettő ugyanis nem jár kéz a kézben. És attól, hogy te valamilyen téren tehetséges vagy, nem kell, hogy az következzen, hogy neked ebből is kellene/illene megélned.

Az ismét más tészta.

"...a tehetségesnek pedig a jutalma az, hogy évszázadok múltán is ismerik a nevét."

a) Ez lenne az ideális.
b) De általában nem ez szokott megesni.
c) Az pedig végképp nem gyakori, hogy egy tehetség azért várja el, hogy ebből éljen meg, mert ő tehetséges.
d) Pláne nem olyan közegben, ahol a középszerűséget jobban díjazzák (értem ezalatt a legtöbb országot).

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 19:53:29

@Mareth Ravenlock:

"A baj az, hogy joggal teszi, mert igaza van."

Miért van igaza? Mi az összefüggés aközött, hogy valaki tehetséges zenész, író, mókamester és aközött, hogy ebből fakadóan neki ebből illene megélnie és más hibája az, ha mégsem sikerül?

2013.04.08. 19:54:42

A nekem írt kommentekkel egyetértek, köszönöm a velem való interakciót. :)

@rug82: tarisznyáról jut eszembe, Poptarisznya! :D Mi van a mi B. Tóth Lacinkkal, az megértette minden idők szavát, s most gondolom boldog és elégedett nyugdíjas. :) Példa lehetne másnak is...:)

rug82 2013.04.08. 20:04:53

@pocaklakó minimanó: "A kettő ugyanis nem jár kéz a kézben. És attól, hogy te valamilyen téren tehetséges vagy, nem kell, hogy az következzen, hogy neked ebből is kellene/illene megélned.
Az ismét más tészta."

Egyetértek, tökéletesen. De hosszú távon, hidd el, a tehetséget el kell ismerjék, mert egyszerűen nincs más lehetőség (Legalábbis a tudomány terén) A zseni kinyilatkoztatásait a gyakorlat előbb vagy utóbb, de bebizonyítja! A Föld gömb alakú, a gravitáció kiszámítható, stb... Hogy a művészetekben ki a tehetség? - nos, az már más kérdés, mely a szubjektivitás igencsak ingoványos talajára vezet... Ki ítél meg kiket? Ha egy jól körülhatárolható népcsoport kezében van a média, mely az ő általuk favorizált, művésznek kikiáltott emberek műveit játsza/állítja ki, vajon várható-e, hogy a kínálat semleges, a médiákat kézben tartó vallási/pénzügyi csoporttól független lesz e? Valóban el kell e fogadnunk, hogy amit ők művészetnek kiáltanak ki, több-e egy hasmenéses ember reggeli "alkotásánál" vagy vállaljuk fel a bunkó, hozzá nem értő ember titulusát? És vajon nevezhető-e művésznek az, akinek a "művészetét"(?) még ezek az emberek sem képesek letuszmákolni a torkunkon???

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:09:56

@rug82:

"De hosszú távon, hidd el, a tehetséget el kell ismerjék, mert egyszerűen nincs más lehetőség (Legalábbis a tudomány terén) A zseni kinyilatkoztatásait a gyakorlat előbb vagy utóbb, de bebizonyítja!"

Azért ne gyártsunk mindjárt Niels Bohrt és Teller Edét Gerendásból. :)

"Hogy a művészetekben ki a tehetség? - nos, az már más kérdés, mely a szubjektivitás igencsak ingoványos talajára vezet... Ki ítél meg kiket?"

Nagyjából erről beszélek. Meg arról, hogy egy adott személy valamilyen művészi téren kifejtett munkássága, amely a meglévő tehetségén alapul nem jogosítja fel őt arra, hogy mindezekért másokkal tartassa el magát. Ha olyan a terméke, amely tetsző, akkor meg fog élni. Ha nem értik meg az ő művészetét, akkor meg nem fog megélni.

Ez eddig is nagyjából így volt. Miért lenne most másképpen?

Éppen az a nagy ritkaság, hogy az akceptált művészi színvonal és a megélhetés egymással pozitívan korreláljon.

rug82 2013.04.08. 20:16:37

@pocaklakó minimanó: "Azért ne gyártsunk mindjárt Niels Bohrt és Teller Edét Gerendásból. :)"

Az előbbi kettő zseni volt - gerendásban az lesz a jó, amikor volt....:-)

Semmi nem áll(t) távolabb tőlem, mint ezt a ripacsot a tudomány nagyjaihoz hasonlítani!!!!

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 20:18:27

@pocaklakó minimanó:

Azért van igaza, mert rávilágít a művészemberek egyre fogyatkozó lehetőségeire és zuhanó számú munkalehetőségeire, amivel legalább annyit tudnának keresni, hogy ne kelljen nélkülözniük.

rug82 2013.04.08. 20:22:57

@pocaklakó minimanó:

Bohr-ról kering egy legenda, miszerint teniszezés közben abbahagyta a játékot és közölte, neki most be kell mennie az egyetemre. Játékostársai megkérdezték:
- Megőrültél? Ebben a csodálatos tavaszi időben? Nélküled is megtartják, nem?
- Nem, mert én tartom!

Ha nem is igaz, de jellemző...

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:24:42

@Mareth Ravenlock:

"Azért van igaza, mert rávilágít a művészemberek egyre fogyatkozó lehetőségeire és zuhanó számú munkalehetőségeire, amivel legalább annyit tudnának keresni, hogy ne kelljen nélkülözniük."

Ha még valaki kényszerítené őket arra, hogy ebből kelljen megélniük! De senki nem tesz velük ilyet.

Azzal a butasággal meg számoljunk már le végre, hogy ha valaki a "művészetből" kíván "művészként" megélni, az valami olyasmi, amiért a társadalom neki hálával - de inkább pénzzel - kell tartozzon.

A zenész, színész, festő, író, satöbbi ugyanolyan szakma, mint a vízvezeték-szerelő, főkönyvelő, traktoros, PR-os satöbbi.

És pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a többire.

Nem lehet mutatni semmiféle olyan kritériumot, amellyel érvelve valamiféle különleges bánásmód kellene, hogy járjon azért, mert valaki pl. verseket ír.

netnepper 2013.04.08. 20:29:56

@pocaklakó minimanó:
Akár még igazad is lehetne, ...ha nem számítjuk azt a csekélyke kis 2.5-3-ezer évet, ami azóta viszont lecsorgott a Dunán.
Közben azért egy kicsit mintha megváltoztak volna az ismeretekhez való jutás elemi feltételei.
Ma már nem csak "egy fészke van a tudásnak", mindenki tanulhat kedvére, ...ha egyáltalán képes rá.
Főleg ha van rá igénye.
Na. pontosan ezt az igényt igyekeznek manapság lehetőleg minimalizálni.

rug82 2013.04.08. 20:31:40

@pocaklakó minimanó:

"A zenész, színész, festő, író, satöbbi ugyanolyan szakma, mint a vízvezeték-szerelő, főkönyvelő, traktoros, PR-os satöbbi."

Azért tán egy PR-os ribit nem kéne egy magasan kvalifikált szerelőhöz hasonlítani!

A gerendás féle "művészekről pedig csak ennyit:

"Írom sorom, köt a beton;
sötét színű nagykabetom"

Nos, alkottam, mint gerendás - kéretik a számlámra átutalni 1.000.000 forintot - ha nem, akkor kivándorlok ám!!!

netnepper 2013.04.08. 20:34:27

@pocaklakó minimanó: Mi a gondod Heino-val,...hmmm? Talán nem bejövős? Én imádom a schlager music-ot:-))))))

2013.04.08. 20:34:57

@pocaklakó minimanó: köszi!:) No mondtam ügyes ember, még tavaly is, nyugdíjasként is abból élt, amihez ért és értett vagy 50 éven át. :)

Amit nem értek, hogy hova lettek Gerendás zenésztársai? Ők mit szóljanak akkor az egészhez, ha a vezető sem tud megélni? Mi a van ő szürke eminenciásaival?

2013.04.08. 20:38:02

@rug82: ezt a "nagykabetom" kecskerímet kitől oroztad? Elég fájdalmas...Boros Lajos csinált ilyeneket a polbeat időszakában, amíg Erdős Péter fel nem fedezte magának a Hungaratonhoz.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 20:39:05

@pocaklakó minimanó:

"A zenész, színész, festő, író, satöbbi ugyanolyan szakma, mint a vízvezeték-szerelő, főkönyvelő, traktoros, PR-os satöbbi."

És talán a vízvezeték-szerelő vagy a traktoros dolgozik ingyen? Akkor a művésznek miért kellene? A művészembernek - legyen az zenész, író vagy festő, vagy akármi más - nem adnak a boltban kenyeret a két szép szeméért.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:40:19

@netnepper:

"Akár még igazad is lehetne, ...ha nem számítjuk azt a csekélyke kis 2.5-3-ezer évet, ami azóta viszont lecsorgott a Dunán."

A történelem megismétli önmagát...

"Közben azért egy kicsit mintha megváltoztak volna az ismeretekhez való jutás elemi feltételei."

Csoda, hogy ennyire gátlódna a művelődés.

"Főleg ha van rá igénye. Na. pontosan ezt az igényt igyekeznek manapság lehetőleg minimalizálni."

Ezt most úgy mondod, mintha a gyermekkori társadalmi szocializáció nem elsősorban a családban, hanem valahol a focipálya szélén a szétszórt szotyihéjak között zajlana.

Tessék, művelni a csemetéket otthon!

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:41:07

@rug82:

"Azért tán egy PR-os ribit nem kéne egy magasan kvalifikált szerelőhöz hasonlítani!"

A PR-osok között is van egy rakás jól képzett szakember és a szerelők között is vannak kontárok.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:41:41

@netnepper:

"Talán nem bejövős?"

Talán nélkül eltaláltad.

rug82 2013.04.08. 20:42:03

@Letícia: Fogalmam sincs, a net tele van az ilyen baromságokkal - ezen "költői, művészi" idézettel csupán gerendás "művészetének" színvonalára próbáltam utalni - bár ez túlmutat az ő képességein... :-)

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:42:34

@Letícia:

"Amit nem értek, hogy hova lettek Gerendás zenésztársai? Ők mit szóljanak akkor az egészhez, ha a vezető sem tud megélni? Mi a van ő szürke eminenciásaival?"

Tényleg!

Ui.: Nem is tudtam, hogy voltak társai. Azt hittem, szólóban nyomja.

rug82 2013.04.08. 20:43:23

@pocaklakó minimanó: Lehet - de a legképzettebb PR-os ribanc sem ér fel a legkontárabb szerelő bokájáig sem!

2013.04.08. 20:43:54

@Mareth Ravenlock: csak míg a vízvezeték szerelőt azért fizeted, hogy ne legyen pl. csőtörésed, ami objektív, eredményt mutat, addig egy művész produktuma szubjektív, a befogadótól függő megítélésben van. Mert ha nem így volna, ha valaki annyira termékeny zenész, mint gerendás, akkor már jól élne! de mivel nem mennyiségre megy ez a piac, hanem befogadó függő, így ezért van most bajban.

Nekem egyébként nem egy precíz pasi benyomását kelti, hanem olyan duci szomszéd fiú a szomszédból ábrándos szemekkel, szóval nem bíznék rá hasznos melót. :) Mondjuk ha faiparit végzett, asztalosként hülyére kereshetné magát.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:45:48

@Letícia:

"Elérkezett végre a várt új esztendő
Kívánom, hogy hozzon sok jót a jövendő
Kövér, tiszta búzát arasson a kasza,
És minden magyarnak jól álljon a
- nyakkendője."

Meg efféle nyomasekbobóságok.

rug82 2013.04.08. 20:47:03

@Letícia: "Mondjuk ha faiparit végzett, asztalosként hülyére kereshetné magát. "

Na igen... De asztalosként le kellene tennie valamit az asztalra (bocs a képzavarért!) ott nem lehetne csak a dumából megélnie!

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:47:21

@Mareth Ravenlock:

"És talán a vízvezeték-szerelő vagy a traktoros dolgozik ingyen?"

És talán a vízvezeték-szerelő vagy a traktoros fenyegetőzik azzal, hogy a fasizálódás miatt kimenekül az országból, ha bedőlt a vízvezeték-szerelői ipar és a téesz? És követeli, hogy neki járjon a szerelés és a szántás?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:48:09

@Mareth Ravenlock:

"És talán a vízvezeték-szerelő vagy a traktoros dolgozik ingyen?"

És talán a vízvezeték-szerelő vagy a traktoros fenyegetőzik azzal, hogy a fasizálódás miatt kimenekül az országból, ha bedőlt a vízvezeték-szerelői ipar és a téesz? És követeli, hogy neki járjon a szerelés és a szántás?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:49:45

@Mareth Ravenlock:

"A művészembernek - legyen az zenész, író vagy festő, vagy akármi más - nem adnak a boltban kenyeret a két szép szeméért."

A traktorosnak sem adnak hitelbe, ha a téesz bedőlése miatt nem szánthat és boronálhat és emiatt nincs pénze.

És akkor keres más foglalkozást.

De azt hiszem, hogy Gerendás menekülési ösztöne jó példát mutat nekik is.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:50:29

@rug82:

"Lehet - de a legképzettebb PR-os ribanc sem ér fel a legkontárabb szerelő bokájáig sem!"

Beg to differ.

rug82 2013.04.08. 20:50:58

@pocaklakó minimanó: A vízvezeték-szerelőről nem a vallási klánja állítja, hogy ő igenis jó vízvezeték-szerelő! A vízvezeték-szerelőt a munkája után fizetik, a gerendás féle megélhetési ripacsokat pedig a Te és az én adómból - ha tetszik ez nekünk, ha nem....

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 20:51:04

@pocaklakó minimanó:
Nem. Az a vízvezeték-szerelő és traktoros már régen elhagyta az országot, ha volt erre lehetősége. Ahhoz, hogy összekalapálj két lécet még csak alapfokon sem kell tudni az adott ország nyelvét. De isten bocsássa meg, hogy egy magyar nyelven író/alkotó művész a saját hazájában akar boldogulni.

rug82 2013.04.08. 20:54:10

@pocaklakó minimanó: I would be, but i can't! (You know: The experience! :-))

2013.04.08. 20:55:10

@rug82: nem hinném, hogy az állam szponzorálja,, hisz ez a baj! Nincs állami menázs, magától függ csak.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:55:24

@Letícia:

"Mondjuk ha faiparit végzett, asztalosként hülyére kereshetné magát."

Apropó faipar! Harrison Ford MŰVÉSZÚR GIGASZTÁR karrierje elején nem volt túl sikeres, mert ugyan játszott pár kisebb szerepet filmekben és a tévében, de a piac nem árazta be őt túl jóra, ezért, hogy eltartsa az asszonyt meg a két csemetét, kitanulta az ácsszakmát. A Doorsnak dolgozott színpadi melósként, híres színészek kecójában építgetett ezt meg azt és ennek köszönhette, hogy pár év "sanyar" után Lucas bevette őt a Csillagok háborújába.

A többi meg már (film)történelem.

rug82 2013.04.08. 20:55:40

@Mareth Ravenlock: Most akkor művészekről, vagy gerendás féle megélhetési ripacsokról beszélünk??

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 20:57:55

@Mareth Ravenlock:

"Az a vízvezeték-szerelő és traktoros már régen elhagyta az országot, ha volt erre lehetősége."

Ha.

De "há"-ra nem alapozunk érvet.

"Ahhoz, hogy összekalapálj két lécet még csak alapfokon sem kell tudni az adott ország nyelvét."

a) A kontárok külföldön sem élnek meg.
b) Megnéznélek, léckalapálás közben.

"De isten bocsássa meg, hogy egy magyar nyelven író/alkotó művész a saját hazájában akar boldogulni."

Senki nem gátolja őt a boldogulásban, mindössze elvárható, hogy ne támasszon olyan igényeket, amelyeket nem érdemelt ki és ne várjon olyan dolgokat, amelyekért nem dolgozott meg.

rug82 2013.04.08. 20:59:00

@pocaklakó minimanó: Beszélhetnénk Charles Bronsonról is - bányász volt, bármikor visszatérhetett volna hozzá, ha nem fut be karriert színészként - de az ilyen gerendás féle takonynak nincs más választása; mindenhez hülye, csak az ingyenéléshez nem!!!!

vega4 2013.04.08. 21:01:26

Pekingi ősz,
Orosz tél,
Magyar nyár,
Prágai tavasz.

Senki nem emlékszik a múltra már Édes.
Senki nem tudja, hogy miért volt az jó.
Senkit nem érdekel,
Mert itt mindenki,
Itt mindenki sportoló.

( Vígh Mihály )

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:02:13

@pocaklakó minimanó:

"És akkor keres más foglalkozást."

Egy dolgot sokan elfelejtenek. Művészembernek lenni egy külön "állatfajtát jelent". Sokan ezek közül az emberek közül évtizedeket töltenek azzal, hogy képezzék magukat azon az egy területen, amiben alkotnak, sőt ez egy életfogytig tartó tanulási folyamat. Ha ezek a művészemberek elveszítik a lehetőséget az alkotásra vagy valami teljesen más életvitelbe - és itt nem anyagiakra gondolok - kényszerítik őket, az hatalmas lelki törést okozhat náluk. Itt nem arról van szó, hogy akkor ácsból átképzem magam péknek és megy az élet tovább. Nyilvánvalóan a változás a legtöbb embernek nehézséget okoz, de egy ilyen mértékű egy amúgy is érzékenyebb lelkű művésznél valóságos tragédiával ér fel.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:03:22

@pocaklakó minimanó:
Megnézhetsz léckalapálás közben, mert szoktam.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:05:13

@rug82:
Én művészekről beszélek. Az, hogy Gerendás közéjük tartozik-e azt nem az én tisztem megítélni, mivel nem ismerem a munkásságát, sem pedig emberileg nem volt még hozzá közöm.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:07:19

@Mareth Ravenlock:

"Megnézhetsz léckalapálás közben, mert szoktam."

Az jó. És - úgyis aktuálissá válik nemsokára - tudsz egyenes csapolásokat asztalba épített felsőmaróval?

Ha igen, jelentkezz! :)

rug82 2013.04.08. 21:11:20

@Mareth Ravenlock: Nem akarlak így estefelé mazoista dolgokra kényszeríteni, de javasolnám, nézd meg ennek a gerendás féle pondrónak bármelyik nyavalygását és egyből dönteni tudsz, vajon művész-e?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:12:08

@Mareth Ravenlock:

"Egy dolgot sokan elfelejtenek. Művészembernek lenni egy külön »állatfajtát jelent.«"

Pont arról beszélek, hogy: NEM JELENT. Ez csak a divatos kamuszöveg a művészetről. A Művészetről. Sőt! A MŰVÉSZETRŐL.

"Sokan ezek közül az emberek közül évtizedeket töltenek azzal, hogy képezzék magukat azon az egy területen, amiben alkotnak, sőt ez egy életfogytig tartó tanulási folyamat."

Akárcsak a traktorosé. És még sorolhatnám.

"Ha ezek a művészemberek elveszítik a lehetőséget az alkotásra vagy valami teljesen más életvitelbe - és itt nem anyagiakra gondolok - kényszerítik őket, az hatalmas lelki törést okozhat náluk."

Ó, vazze! Ne gyere már ezzel a kenetteljes lelki töréssel. Egészen eddig komolyan vettelek, de így nagyon nehéz lesz.

Ha beleveszed az álságos pszicho-szöveget is, csak röhögni fogok. :)

"Nyilvánvalóan a változás a legtöbb embernek nehézséget okoz, de egy ilyen mértékű egy amúgy is érzékenyebb lelkű művésznél valóságos tragédiával ér fel."

Kellett nekem szólnom...

Eszem az érzékeny lelkét.

Ui.: Ha esetleg kevésbé klisés szöveget tudnál írni a life-long learningbe temetkezett érzékeny lelkű művészemberek szívszaggató szenvedéseiről, akkor megköszönném.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:15:16

@Mareth Ravenlock:

"Nyilvánvalóan a változás a legtöbb embernek nehézséget okoz, de egy ilyen mértékű egy amúgy is érzékenyebb lelkű művésznél valóságos tragédiával ér fel."

William Shakespeare, aki vélhetőleg nem volt afféle érzékeny lelkű művész, aki élethossziglan csiszolta művészi tudását (hanem emellett még uzsorás és egyéb is volt), tömören összefoglalta az egészet A vihar utolsó jelenetében Prospero szájába adva a lényeget eképpen: "Gentle breath of yours my sails / Must fill, or else my project fails, / Which was to please..."

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:16:16

@rug82:

Ez alap. Az értő szíveket megindítom, az érző szíveket nem. :)

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:17:20

@pocaklakó minimanó:

"Ha beleveszed az álságos pszicho-szöveget is, csak röhögni fogok. :)"

Röhögj nyugodtan, szíved joga. engem különösebben nem izgat.
Viszont úgy vélem van létjogosultságom ilyen "álságos pszicho-szöveget" nyomatni, mert tapasztalatból beszélek. Zenész vagyok és ismerőseim/barátaim nagy része is művész. Neked viszont szemmel láthatólag semmilyen fogalmad nincs ezekről az emberekről.

2013.04.08. 21:17:44

@pocaklakó minimanó: hát erről van szó! :)

No, ha Gerendás erre jár, nagyon sok okos életvezetési ötletet is talál. Ingyé' van, ezt már nem terheli neki költség! :)

Részemről ennyi volt, szép további estét, mindenkinek minden jót!

:)

rug82 2013.04.08. 21:17:56

@Mareth Ravenlock:

A "művész" - hiszen ő is "önkifejezei, megvalósítja" magát!

nagyonciki.blogspot.hu/2011/06/picsanrugas.html

Jelen esetben egy tartalmas seggberúgás okozott érzékeny lelkében hatalmas törést, mely valóságos tragédiával ért fel....:-))

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:23:31

@Mareth Ravenlock:

"Viszont úgy vélem van létjogosultságom ilyen "álságos pszicho-szöveget" nyomatni, mert tapasztalatból beszélek. Zenész vagyok és ismerőseim/barátaim nagy része is művész. Neked viszont szemmel láthatólag semmilyen fogalmad nincs ezekről az emberekről."

Ez a szöveg azért kamu, mert nem tesz mást, mint a régóta nyomatott klisés érzékeny-művész-aki-a-démonaival-küzd-hogy-a-világ-elé-tárja-a-művészetet attitűdöt megerősíti.

Túlmisztifikál és túljátssza a szerepet.

Nem emlékszem pontosan, hogy Saly Noémi vagy Erki Edit kávéházakról szóló könyvében olvastam arról, hogy amikor valamelyik ifjú és szépreményű művész bebocsáttatást nyert a nagyok közé, akkor azt hitte, hogy a kávéházi parnasszuson majd emelkedett beszédeket fog hallani, de csak az előleg és a honorárium volt a téma.

Értem én, hogy jó dolog az önfényezés, de sajnos nem veszem be ezeket a művész-vagyok-érzékeny-a-lelkem-ezért-külön-elbánás-jár-nekem típusú izéket.

Ez már régen is nevetséges volt. Ma meg pláne az.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:26:31

@Mareth Ravenlock:

"Zenész vagyok és ismerőseim/barátaim nagy része is művész."

Ki jogosított fel arra, hogy annak nevezd magad és ki jogosította fel a barátaidat erre?

Én meg univerzális zseni vagyok. De ezerrel.

Tehát jár nekem valami alapítványi pénz, máskülönben összeroskad az érzékeny lelkem.

Ahogy egy másik művész (és potenciális köztársasági elnök) mondta: Virítsd a lóvét! :)

www.youtube.com/watch?v=6fTRzk_KP_8

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:26:39

@pocaklakó minimanó:

Szép dolog az olvasás, de tudni kellene különbséget tenni fikció és a valóság között.
És még mindig nem sikerül megérteni a lényeget. Nem különleges elbánást szeretnénk. Munkalehetőséget, mint minden "normális" ember.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:30:21

@pocaklakó minimanó:

Engem például három különféle zenei képesítésem jogosít fel arra, hogy zenésznek nevezzem magam. Az ismerőseimet úgy szintén. Továbbá a szakmai tapasztalatom és a szakmában való "hírnevem", amivel rendszeresen keresnek meg munka-ajánlatokkal, ezek jogosítanak fel erre. Egyéb kérdés?

rug82 2013.04.08. 21:30:22

@pocaklakó minimanó: Moldova György írta (Nem biztos, hogy pontosan idézem, de a lényege ez): "Szóba került az írói hitvallás -vagyis hogy ki mennyit keres")

rug82 2013.04.08. 21:31:49

@Mareth Ravenlock: van. Hogyan hívnak? (Ha ennyire tudós vagy (leszámítva persze a "hejesírásodatt"), akkor gondolom jól jön a reklám!!!)

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:33:35

@Mareth Ravenlock:

"Nem különleges elbánást szeretnénk. Munkalehetőséget, mint minden "normális" ember."

Ez nem igaz. Úgy akartok munkát, ahogy az nektek tetszik. Erről írtam korábban, hogy a traktoros sem azért kapar, hogy neki csak traktoros melója legyen, ha tönkrement a téesz.

Vagy megteremted magadnak azt, hogy az embereknek igénye legyen az általad nyújtott produktumra és akkor megélsz belőle, vagy pedig másba kezdesz bele.

Amit te szeretnél, nem más, mint az, hogy te eldöntöd, mit szeretnél tenni az életben és elvárod, hogy a társadalom igazodjon ehhez az igényhez.

Van egy rossz hírem: N-E-M F-O-G.

Ha emiatt külföldre menekülnél te is gerendáspéteri módra, akkor is van egy rossz hírem: O-T-T S-E-M F-O-G.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:34:20

@Mareth Ravenlock:

"Egyéb kérdés?"

Persze. Van.

MIÉRT NINCS RÁD IGÉNY?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:34:55

@rug82:

Tömör kis bon mot a vén komcsitól. :)

játccótér 2013.04.08. 21:36:44

@rug82: szerintem ő Gerendás Péter. Ahogy elolvastam a posztokat, és elég higgadt, ami inkább jellemző rá, mint az elkeseredettség.

vega4 2013.04.08. 21:38:03

"Olyan már mint egy menekülttábor,
Mindenki itt van aki nem elég bátor.
Európa kiadó.
Európa kiadó."

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:40:50

@rug82:
1. Nyugodtan javítsd ki a helyesírásomat, sőt, kérlek hívd fel a figyelmemet arra, hogy mit írtam rosszul, mert személy szerint allergiás vagyok a helyesírási hibákra.
2. Csalódást kell, hogy okozzak. A nevem nem itthoni, hanem külföldön dolgozó körökben ismert. Jó pár éve még meg lehetett itthon élni zenész kisiparosként (is) - én annak tartom magam -, de sajnos ez az időszak is elmúlt és sok ismerősömhöz hasonlóan én is kizárólag külföldi munkára kényszerültem. De még ha ismert ember is lennék, változtatna valamit a mondanivalómon? Nem hinném. Azok, akik évtizedek óta vannak a szakmában és ez a fő megélhetési forrásuk, ugyanezt mondják.

rug82 2013.04.08. 21:42:37

@vega4: Szerintem ez Jónás Tamás - Európa pedig már elkelt....

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:43:08

@pocaklakó minimanó:

Nem csak rám nincs itthon igény, hanem borzasztóan tehetséges emberekre is, akik szinte mindannyian külföldön dolgoznak. Ahogy korábban írtam az itthoni munkalehetőségek drasztikus zuhanása is hozzásegítette ehhez a szakmát.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:44:28

Éppen most nézem a jutyúbon Paul Simon és Art Garfunkel Central Parkban adott koncertjét és feltűnt, hogy Paul Simon mennyire hasonlít Gerendásra. Vagy fordítva. :)

Mármint kinézetre. És más méretben. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:47:19

@Mareth Ravenlock:

"Azok, akik évtizedek óta vannak a szakmában és ez a fő megélhetési forrásuk, ugyanezt mondják."

Ez a része érthető, de folyton arról volt szó, hogy az embernek váltania kell. Nem erről ment a mantra? Meg nem arról, hogy majd a piac eldönti?

rug82 2013.04.08. 21:49:13

@Mareth Ravenlock:

Kérése(i)d teljesítve:

1 - "úgy szintén", "munka-ajánlatokkal"

2 - Gondolom "külföldön dolgozó körökben" is utána lehet nézni a nevednek, amely ott igen ismert - úgyhogy várom!

3 - Sokat számítana, mivel ha Gipsz Jakab állítja azt, hogy szar a filmgyártás, annak más visszhangja van, mintha Coppola teszi ugyanezt...

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:50:54

@Mareth Ravenlock:

"Nem csak rám nincs itthon igény, hanem borzasztóan tehetséges emberekre is, akik szinte mindannyian külföldön dolgoznak."

Ezt is megértem, de továbbra sem látom, hogy miért kell együtt járnia a te hivatásodnak azzal, hogy ezt bárhol a világon úgy díjazzák, ahogy azt te szeretnéd.

Nem látom az összefüggést (leszámítva a hivatkozott, bár kissé nevetséges művészi érzékenységet), hogy egy művészeti ág kultiválása miképp kell kapcsolódjon ahhoz, hogy az ágat művelő tehetséges ember bárhol ebből éljen meg bármilyen körülmények között.

Gondolod, hogy ha olyan országba költözöl, ahol jelenleg jobb a helyzet, akkor ott végig így fog maradni? Gondolod, hogy nem ezeket a dolgokat fogják azonnal anyagilag rövid pórázra, mihelyst beüt a nehezebb gazdasági helyzet?

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:52:37

@Mareth Ravenlock:

"Ahogy korábban írtam az itthoni munkalehetőségek drasztikus zuhanása is hozzásegítette ehhez a szakmát."

Így voltak ezzel a bányászok is, mégsem láttuk, hogy híres vájárok fenyegetőztek volna, hogy nekik azonnal biztosítsanak bányákat, hiszen ők a fejtésre tették fel az életüket és ezt tökéletesítették a hosszú munkáséveik során.

Kellett volna valamiféle Sztárvájár Show.

rug82 2013.04.08. 21:54:29

@pocaklakó minimanó: A vájárok túlnyomó többsége (úgy ~100%) katolikus és református volt... Mennyi is ez az arány a "művészek" között??

vega4 2013.04.08. 21:55:10

@rug82:
Ja. Akkor nem Menyhárt Jenő.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 21:57:00

@rug82:

"Mennyi is ez az arány a "művészek" között??"

Nem tartom számon ezeket, mert szerintem lényegtelen a dolog.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 21:57:14

@rug82:

1. Köszönöm
2. Nem fogom elárulni a nevemet, mert senkinek semmi köze hozzá. Ha nem hiszi el, amit mondok, az ő baja. Nekem nincs okom arra, hogy valótlanságot állítsak.

rug82 2013.04.08. 22:00:25

@vega4: Az első fekáig néztem - de amit addig láttam, az a XIII. kerületi, Lehel tértől a vasúti pályák alatt vezető alagút kisérteties másolata volt! :-)

rug82 2013.04.08. 22:02:10

@Mareth Ravenlock: Akkor ennyi volt... rólad és "művész" társaidról gondoskodjanak a hollók ("Csecsebogyó") és ne az emberek.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 22:02:56

@pocaklakó minimanó:
"Ez a része érthető, de folyton arról volt szó, hogy az embernek váltania kell. Nem erről ment a mantra?"

De erről van szó. SAJNOS. Pár éve miért lehetett itthon is megélni? Pár éve miért volt nekem is munkám, most meg miért nincs? Azóta csak tapasztaltabb lettem, ahogyan sok mások is, nem hogy rosszabb. És azok az emberek is, akik több tíz éve vannak a szakmában kénytelenek azt feladni a megélhetés érdekében. Ahogyan én is ezt fogom tenni és feladni a külföldi munkát is, mert itthon akarok élni.
De azt nem kívánom senkinek, hogy azt megélje, hogy az ismerősei nagy része végleg külföldre költözzön, a másik felének arcán pedig naponta azt nézni hogyan keserednek meg és törnek össze. Bár ez egyre inkább "megadatik" bárkinek, aki kis hazánkban él.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 22:03:30

@rug82:

Hasonló jókat kívánok én is neked az életben!

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 22:05:11

@pocaklakó minimanó:

Talán mert nincsenek híres vájárok. Ha lennének, ők sem hallgatnának.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 22:05:28

@Mareth Ravenlock:

"Nekem nincs okom arra, hogy valótlanságot állítsak."

Gondolom, ez a művészi érzékenységre és egyéb lelkizős szövegekre NEM vonatkozik.

Mareth Ravenlock 2013.04.08. 22:07:02

@pocaklakó minimanó:

Köszönöm az őszinte bizalmat. Részemről itt fejeztem be a beszélgetést.

vega4 2013.04.08. 22:07:22

@rug82: Not my business!
Én csak pillanatokat tartózkodtam abban a városban amiről írsz. Hányingerem lenne tőle.

Jenőnek szép kis akcentusa van. Osztálytársam 30 éve él Kanadában, de amikor beszélünk telefonon akkor semmilyen akcentusa nincs, pedig 30 éve beszél angolul az ő környezetében. Ennyit erről.

rug82 2013.04.08. 22:08:22

@Mareth Ravenlock: Ha nem tudnék megélni a szakmámból, váltanék. Ha nem menne - mert hülye vagyok mindenhez, csak az ingyenéléshez nem - akkor telesírnám a nagy pofámmal a netet, hogy mennyire élhetetlen itt az élet!

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 22:09:20

@Mareth Ravenlock:

"Pár éve miért lehetett itthon is megélni? Pár éve miért volt nekem is munkám, most meg miért nincs?"

Ezt kérdezik sokan. És ezt kérdezték 1993-ban is.

Vagy...

25-74 éves korosztály
2002: 4,8%
2010: 10,0%

"És azok az emberek is, akik több tíz éve vannak a szakmában kénytelenek azt feladni a megélhetés érdekében."

Nem vagy egyesül ezzel - és nem is magyarázod, hogy művészként miért járna az neked, ami másnak nem.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.04.08. 22:10:08

Régi lemez, de youtu.be/0ArMpGeWtWA
Esetleg megkérdezné valaki azokat a bányamérnököket, akinek a saját munkahelyüket kellett bezárniuk, mit érezhettek - youtu.be/tTc5VFBaDJQ

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 22:10:49

@Mareth Ravenlock:

"Részemről itt fejeztem be a beszélgetést."

Mert nem vagyok annyira szociálisan érzékeny és nem látom be, hogy egy művésznek (egy MŰVÉSZNEK) alapból járnia kell olyasmi dolgoknak, amit a pórnép, a proletártömeg nem kaphat meg?

vega4 2013.04.08. 22:11:08

@rug82: Félixet szereted? Szerintem sokkal nagyobb művész mint akiről ezen a blogon szó van. A citerás nagyon jó szerzemény.

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 22:11:46

@Mareth Ravenlock:

"Talán mert nincsenek híres vájárok."

Hogyne lennének. Csak te nem ismered őket. Miképpen a vájárok sem ismerik Gerendás Pétert. És téged sem.

rug82 2013.04.08. 22:11:50

@vega4: Az intelligens embernek nem 30, de 50 év után sincs akcentusa - az ember nem felejti, nem felejtheti el az anyanyelvét (nagyobb városokban vannak csoportok, ahová beépülvén talán még gyarapíthatja is a szókincsét!)

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 22:14:24

A szociálisan legérzékenyebb attitűd egy másik területről és korábbról, amikor egy piaci érzékenységű pártnak még tere volt kis hazánkban...

"Mihályi Péter: Az oktatással kapcsolatban sincs a racionalizációnak alternatívája. Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. A biztosítók és a bankok már elvonultak onnan. A társadalmi dinamizmus a városiasodásból vagy a járásokká alakulásból áll. Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak. Ha falun maradnak, a gyermekeik helyzetét rontják, mert a kistelepüléseken nem lesz rendes egészségügy, rendes közlekedés. Aki a kistelepülések érdekeit védi, valójában az ott élők és azok gyermekei ellen beszél.
Lányi András: A hatvanas években óriási erővel folyt a kistelepülések felszámolása, hatalmas embertömeget hajszoltak a városokba, akiket egy gazdaságtalanul működő ipar fel tudott szívni. Ma senki nem tudna megfelelő munkát kínálni a számukra, ellenben jó megoldást jelentene a mezőgazdasági tevékenység, amelyre a kistelepüléseken igenis volna lehetőség, a városokban pedig felvevőpiac – ha az elhibázott agrárpolitika nem a hatalmas latifundiumoknak, feldolgozóipari monopóliumoknak, bevásárlóközpont-láncolatoknak kedvezne, hanem a fenntartható vidékfejlesztésnek adna esélyt és hitelt. A kistérségekben gondolkozó Európában a kistelepülés, hála a közlekedési feltételek és a kommunikáció javulásának, nagyon is életképes. Kivéve, ha minden közszolgáltatást elviszünk onnan. Bizonyított, hogy az a falu, ahol az iskolát bezárják, megszűnik – ugyanis a szülőkorú felnőtt lakosság tíz éven belül elköltözik.
Mihályi Péter: Költözzön el.
Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu?
Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen."

rug82 2013.04.08. 22:17:05

@vega4: Most viccelsz? Én azokat a hegedűseket szeretem, akik tudnak bánni a hangszerrel - az utolsó ilyen Jascha Heifetz volt... Ha lesz jobb, őt fogom hallgatni - de ez a cigányprímás a cipőfűzőjét nem kötheti meg!!!

vega4 2013.04.08. 22:23:48

@rug82:
Most viccelsz? Paganini volt a legutolsó hegedűművész.
Félix amikor kidugja a nyelvét akkor jól csinálja. Tud citerázni is.

hetyke81 2013.04.08. 22:25:05

@fehérfarkas:

Te most azt írtad le amit én... Miért írtam volna hülyeséget, ha Te magad is leírtad, csak más szavakkal? :S

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.08. 23:06:33

A művész valóban külön állatfaj. Néhány szempontból hasonlít a traktorosra, de sok dologban nem.

Nem kell korán kelnie, nem kell napi x órát lenyomnia, és nemigen lehet napi vagy havi fixért alkalmazni. A munkáját nemigen lehet ellenőrizni, ld. "tessék remekműveket írni".

Néha fél óra munkával összejön a nagy dobás, máskor 10 év alatt sem, akár ugyanannál az embernél. Néha a jónak gondolt munkára a kutya sem lesz kíváncsi, amit meg csak helykitöltőnek tett fel a lemezre, azért meg megvesznek az emberek.

Ezt aláírom.

És nagy szükség van a művészetekre, nekem is. Én is csinálok ezt-azt, amit akár művészetnek is lehet nevezni.

De a világ változik, ami tegnap nyilvánvaló és jó volt, az ma lehet, hogy baromság.

Régen csak a kiváltságosoknak volt lehetőségük magasabb szinten művészkedni, ma meg megfogod egy havi fizetésed, megveszed belőle a hangszert, zenélsz egyet, feltolod a netre, és máris milliárdok hallgathatják.

Az állami csöcs a kultúra ellensége.

Hallom, sírnak a _független_ színházak, hogy nem kapnak állami csöcsöt, kétszáz millert. Ezek mitől is függetlenek, úgy egyébként?

Háborúban hallgatnak a múzsák, lehet. De jólétben még inkább.

A legtöbb jó zenekarnak az első pár albuma az igazi, aztán befutnak velük, és egy nagy szar lesz, amit csinálnak utána. Megfigyelhető, hogy a fasza rétegzenét játszó bandáknak sokkal több jó albuma van, mint a fasza populáris zenét játszóknak.

Egy igazi művész az szvsz vagy a mecénásából él (nem az államból, hanem aki a sajátját adja!), vagy a barátai nyakán él, vagy munka mellett művészkedik, vagy a teste vegetál, míg a szelleme szárnyal.

A megélhetési művészeket nem tartom semmire.

Egy művész nekem ne sírjon a pénztelenségről, hanem írjon róla verset.

rug82 2013.04.09. 05:22:38

@vega4: Belehallgattam - végig nem, mert kora reggel éhgyomorra nem mertem vállalni a hányással járó kellemetlenségeket - hát valahol lagzilajcsi és a "ZS" kategóriás bárzenész szintjén mozog mindkettő. Ha ezt zenének nevezik egyesek, akkor az abakusz számítógép, az egér pedig nagy elefánt! Egyszerűek, mint a faék - Hofi jut erről a kettősről eszembe:

"- A zenekar neve?
- Egyhúron Pendülünk
- A zenekar vezetője: Feri. Mutatkozz be kedves Feri!
- Feri..."

rug82 2013.04.09. 05:28:41

@vega4: Ha zenét akarsz hallgatni, hozzáértő előadásban, akkor javaslom pl. ezt:

mp3skull.com/mp3/caprice_24_paganini_heifetz.html

vagy ezt:

www.youtube.com/watch?v=gpS_u5RvMpM

Fényévekkel magasodnak az általad említett emberkék fölé!!!!

Forever Kiss 2013.04.09. 08:32:21

Zseniális írás és zseniális meglátás: Igen, ismét öröm lesz művészeti alkotásokkal foglalkozni, mivel azok nem a nehéz körülmények miatt, hanem azok ellenére fognak napvilágot látni. Hogy közben éhenhal az alkotó vagy dúsgazdag időmilliomos senkit nem fog érdekelni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.04.09. 08:57:05

@Forever Kiss: Csakhogy például a képzőművészek, vagy a zenészek ezt tanulják az iskolában. Alsó, és felső iskolában is. Ez lesz a szakmájuk.
Nem mellesleg eddig azért fogyasztottál kultúrát mert érezted a háttérben hogy mi van az alkotóval? Szerintem nem.
Szerintem tévedés a poszt. Az, hogy a kelet-európai világban még nem annyira elterjedt hogy fizessenek a tartalomért, nem jelenti azt, hogy nem ez a jövő. Az öcsém aki Angliában él, kint kamaszként megveszi a dalokat a mobilján. Ha hazajön, a copycont letölti a youtubról. Ez ilyen.... Erről Gerendás tehet?

Ezténírtam 2013.04.09. 15:00:56

Mivel szerintem senki nem írta le a lényeget (a posztoló sem), ezért kénytelen leszek én leírni :D

Szerintem egyáltalán nem új keletű az a probléma, ami a magyar művészeket érinti és ilyen probléma egyáltalán nincs pl. az USA-ban.

Nálunk 90 előtt a művészek azért kaptak mindenféle állami apanázsokat meg díjakat, hogy ne uszítsanak a hatalom ellen és ez a berögződés a mai napig megmaradt, erősítve azzal, hogy lássuk be, hogy az ország legalább fele ellenzi a demokráciát, mint rendszert és a mindenkori kormány legitimációja alacsony (a FIDESZ-é is, azért nem mernek ők sem semmi komolyat csinálni, csak szöszölnek). A művész pedig (főleg a filmes, zenész,író) tényleg tud uszítani, ha akar. Mivel most nem Gerendás haverjai vannak hatalmon, biztos kevés felkérést kap városi fesztiválokra és falunapokra, ez a baja.

És hogy pl. az USA-ban ez miért nincs így? Mert ott az állam soha nem tartotta el a művészek túlnyomó többségét és mindig az tudott sikeres lenni, aki meg tudta szólítani az embereket. Egyáltalán nem élnek ma sem rosszabbul, mint régen, csak most már kicsit eltolódott a munkájuk (amúgy nagyon helyesen) a fellépések felé. A filmekről meg szintén ne beszéljünk, mert mióta van letöltés, a mozik is sokkal jobban mennek furcsa módon.

pocaklakó minimanó 2013.04.09. 21:27:56

@Legelő Őse:

"Csakhogy például a képzőművészek, vagy a zenészek ezt tanulják az iskolában. Alsó, és felső iskolában is. Ez lesz a szakmájuk."

Tehát akkor ha képzőművészetit (MKE) végeztél pl. festő tanszéki diplomával, akkor pl. a sanyarú életkörülmények között élve egy óvoda belső tereinek a kifestése Micimackóval, Malackával és Tigrissel már zsenánt dolog?

Sok az eszkimó és kevés a fóka és sok az igazságtalanság - de ez mindenütt így van.

fantomasyoyo · http://mennyapokolba.blogspot.com 2013.04.10. 06:59:56

Epilógus, avagy a copyright-galaxis haláltánca:
index.hu/bloghu/langologitarok/2013/04/09/ezekkel_a_dalokkal_keresik_a_vilagon_a_legtobbet
A képzelőerőmmel lehet a baj, de nem megy látni azt a jövőt, amiben már nem készülnek milliárd dolláros bevételeket produkáló popkornmozik, nem lesznek lédigagák, monstre olimpiai megnyitók. Lehet, hogy dudva veri fel a nagy filmsúdiókat, de csak azért, mert sokkal olcsóbb forgatni Budapesten, ugyan bezárnak a Virgin Megastore-ok, megszűnik a cd- és dvd-forgalmazás, de a lemezeladás megszűnő bevételét kielégítő módon pótolja, hogy mondjuk egy valamire való magyar tini éves szinten uszkve 50-100 lemezre valót buliz el élőkoncertes partykon, fesztiválokon. És hát azért a jogtiszta-fizetős letöltögetésből - ha istenem, szívszorítóan kevés is, de - csepereg a promócióknak, forgalmazóknak.
Az, hogy Sting napi 2000 dezsőt szakít langy szerzeményével, hogy Paul kénytelen évi 15 milával beérni a Yesterday-ért egy hajdani felelőtlenségéért, nyilván egyenesen a döglődés, a haláltánc. Hogy a "Santa Claus is coming to town" típusú csengőhangokért is még mindig szépen cseng a kassza, arról eszembe jut egy régi mendemonda: valaki bogarat tett Galambos Erzsi fülébe, hogy a MÁV-szignált (tí-rürirű-türirű) férje, Petrovics Emil írta, és minden elhangzás után 15 fillér jogdíjat kap. Szegény nő pedig lázasan elkezdte számolni, hogy vajon hány vasútállomáson, óránként hányszor csendül is fel, és az mennyi zsé, amiről ő nem tud.
Szóval valóban, paradigmaváltás közben vagyunk, a szerzői jogi dőzsölés titanicja nekiszaladt a torrent jéghegyének, de azért elég nagyfokú naivitás azt képzelni, hogy a mentőcsónakokkal partot érők lúzer gerendások. Sokkal inkább gerendaiak.

fantomasyoyo · http://mennyapokolba.blogspot.com 2013.04.10. 07:11:46

És hadd ismételjem újra és újra: költők, írók, festőművészek, zeneszerzők, filmrendezők EDDIG SEM éltek meg jelentős számban abból, hogy költők, festők, stb. Tehát a paradigmaváltás a "magas művészetet" nem nagyon érinti. A biznisz a popkultúrát, a szórakoztatóipart írja át új forgatókönyv szerint.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2013.04.24. 06:35:42

@rug82: A magasan kvalifikált szerelőt a magasan kvalifikált PR-os-hoz kell hasonlítani, a PR-os ribit meg az átlag szerelőhöz, aki a helyszínen már egy tizessel többet kér, mint amennyit a telefonba mondott, a végén még neki áll ffeljebb ha az ember számlát kér és akkor még rá akarja pakolni az adót, egyébkét meg szerul végezte el a javítást.

vega4 2013.05.11. 11:02:27

@rug82:
Nos belehallgattam az említett 2 zeneszámba.
Az elsőt 1.25-ig bírtam alvás nélkül.
A másodikról Brezsnyev elvtárs halála jutott eszembe.
Ti. akkor lett volna valami jó zene a rádióban, amit meg akartam hallgatni, de elmaradt, mert meghalt a cselszövő és a rádióban ilyen gyászzenék mentek.

vega4 2013.05.11. 13:24:24

Úgy láttam tényleg boldogok a sajtkészítők, mert Mircz Nárcisz is feladta a díszhalazást a a sajtkészítésért.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.26. 17:58:02

figyelj ide, én nem tudom olvasni a blogodat, ha sorkizárttá teszed a szöveget
süti beállítások módosítása