HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A Nyugat alkonya

2012.06.02. 10:17 Ratius

Nagyjából tegnapig elszánt Európa-barát voltam. Hittem abban, hogy az európai kultúra erős polgári hagyományrendszere, a széles műveltség alapjain álló civil demokrácia ereje, az európaiakban élő álmok lüktetése képes lesz arra, hogy napról-napra, évről-évre előbbre vigye az emberi haladás ügyét. Nagyjából tegnapig hittem abban, hogy Európa olyan világ felé araszol, amelyben kevesebb a kizsákmányolás és több a szabadság, nagyobb a jólét és eredetibb az alkotás, szélesebb a tolerancia és teljesebb a tudás. Nagyjából tegnapig azt képzeltem, hogy nekünk, európai magyaroknak elsősorban az európaiakkal kell összefognunk, mert a nemzeti elzárkózás, a dacos kuruckodás, a magyaros harmadik út szép, romantikus és nemes, de sajnos járhatatlan zsákutca. Nem azért járhatatlan tehát, mert ronda, barátságtalan, és értéktelen, hanem azért, mert egy aprócska nemzet magányos küzdelme a multinacionális Góliátokkal szemben eleve reménytelen. Európa viszont, mint a lokalitások sokszínű kontinense, könnyűszerrel megvédhetné a maga lokalitásait.   
 


A tragikus vég

De nagyjából tegnap kiderült, hogy nem teszi. Európa mára egy brutális rablóbandává lett, a kontinensen a legszörnyűbb gyarmatosító hagyományok élednek újjá, az Unió vezetői a profit és a hatalmi arrogancia képviselőivé váltak, s az öreg földrésznek sem módja, sem szándéka nincs immár arra, hogy akár a legcsekélyebb apróságot is megvalósítsa az emberiség nagy álmaiból.
Görögország közelgő tragédiája – mint általában minden tragédia – szörnyű valóságra kell, hogy rányissa szemünket: Tévedés, hazugság, díszlet, látszat volt mindaz, amit Európáról igaznak hittünk. Európa vezetői most, a hellén katasztrófa árnyékában, íme, hitet tettek a nagytőke, a kamatos kamat, az adósrabszolgaság mellett. Európa vezetői, íme, nyilvánvalóvá tették: az ő kontinensük nem a lokalitások sokszínű gazdagsága, hanem a globális tőke színtelen, szagtalan, viszont kövérre hizlalt profitja.
Mielőtt azonban olvasóim, a BASK (Boldogok a sajtkészítők) szép ütemben sokasodó rajongói azt gondolnák, hogy a minap megőrültem, s újabban a Drábik-Bogár-Bayer triász gyarmatosítástól rettegő, birodalmi központokról fantáziáló, globalizációs összeesküvőket leleplező agymosásának lettem áldozata, sürgősen ideírom: nem, semmi ilyesmi nem történt velem. Viszont a görög, illetve dél-európai válság-cunami kapcsán olyan összefüggések váltak nyilvánvalóvá, amelyeknek létével eleddig nem kellett szembesülnünk. Talán nem helyes, ha az írom, hogy az eredmény elszomorító. Inkább úgy fogalmaznék, kétségbeejtően tragikus.
Lássuk tehát, hogyan is néz ki ez a mi Európánk, lássuk, miért fenyegeti Görögországot, a spanyolokat, a portugálokat, egyszóval a periférián található országokat, s így persze bennünket, magyarokat is, a gazdasági összeomlás réme!
 

Új-Fundland és Maastricht

Gazdasági szempontból az Európai Unió két pillérre épül. A szabad kereskedelemről már Churchill is tudta, hogy halálos – amerikai – fenyegetést jelent az USA-nál lényegesen gyengébb brit birodalom számára.  Churchill és Roosevelt legfontosabb találkozójára Új-Fundlandon került sor 1941 augusztusában. Az elnök kifejtette, hogy a háború utáni tartós béke előfeltétele a teljes kereskedelmi szabadság kell, legyen. Meg kell szüntetni minden mesterséges korlátozást. Nyílt piacokra és egészséges versenyre van szükség. Churchill  a brit birodalom kereskedelmi szerződéseinek természetére hivatkozott, mondván, abba nem szólhat bele senki, mivel azok az angol birodalom nagyságának alapjai. Roosevelt keresetlen szavakkal szenvedélyesen bizonyította: ezek a szerződések mesterségesek, amelyek a brit gyarmatok elmaradottságának legfőbb okozói. Az emberi haladás érdekében fejleszteni kell ezeket az elmaradt országokat. Ehhez pedig alkalmatlanok a XVIII. századi módszerek. Churchill a szokatlan érvelés hatására erősen nekivörösödve, gutaütéstől kerülgetve tiltakozott, de végül megadta magát: „Elnök úr, azt hiszem, Ön meg akarja dönteni az angol birodalmat. Minden gondolat, amelyet Ön a háború utáni világ szerkezetéről a fejében forgat, erre a szándékára utal.”
A kereskedelmi szabadság, a vámok és egyéb akadályok lebontása mindig az erősebb gazdaságnak kedvez. Különösen szembeötlő ez Európában, a tőke és a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban, amelynek hatásait sokan előre láthatták, mégsem gondolta senki, hogy ilyen nagyságrendű tragédiához fog vezetni. Hiszen míg a tőke és a képzett munkaerő a centrum-országok felé indult, addig az árucikkek képtelenek voltak utat találni a perifériából a centrumba. Viszont a centrum bőségesen ontja áruit a periféria felé.
Az Unió másik támaszának létrehozása, az euró bevezetése rendszerszintűvé tette az eddig esetleges, bár nyilván trendszerű jelenségeket. Az euró léte ugyanis eleve garantálja a centrum-országok folyamatos gyarapodását, és a periférikus országok tökéletes elszegényedését.  Németország az euró által elérte mindazt, amit Hitler fegyverrel nem tudott megvalósítani. Nagy-Germánia uralma alá hajtotta a kontinens majd minden országát. Az eurónak ugyanis elképesztő hatásai vannak. A nemzeti valuta alulértékeltsége miatt a centrum-országok exportelőnyhöz jutnak, míg a periféria országai a nemzeti valuta felülértékeltsége miatt állandó exporthátránnyal küzdenek. A nemzeti valuta ugyanis a közös euró, amely túl olcsó a német, francia, belga, stb. gazdaságnak, viszont túl drága a görög, spanyol, portugál gazdasághoz képest. Amikor majd szétesik az euró-övezet, döbbenten fogjuk látni, mennyire sokat ér a márka, és mennyire keveset a drachma. A centrum és a periféria pénzei között óriási különbség lesz. National Bank of Greece elemzői szerint a visszahozott drachma egy csapásra 65 százalékot veszítene értékéből. Azaz ennyivel van túlértékelve a görögök pénze.
„Németország külkereskedelmi mérlege 2002 óta több mint 1100 milliárd eurós többletet halmozott fel az övezet többi tagállamával szemben. Ami a németeknek többlet, a többiek számára hiány, amit finanszírozni kell, ami aztán a megállíthatatlan eladósodáshoz vezet” – írja Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetemen tanára.  
A perifaérián tulajdonképpen csak azok a vállalatok, területek fejlődőképesek, amelyek a centrum-országok vállalativl kooperálnak, például, mint beszállító, mert így az értékesítés során bizonyos fokig élvezhetik a centrum export-előnyeit. A helyi vállalatok azonban állandó tőkehiánnyal küzdenek. Ezért a periféria országai, így Magyarország is, verseng a befektetőkért, kedvezményekkel csábítja őket, ami lényegében nem jelent mást, mint azt, hogy az állam magára vállalja a befektetők költségeinek egy részét. Csakhogy ezeknek az országoknak ebben a tekintetben Kínával és Indiával kell versenyezniük. S miközben a feltörekvő ázsiai országok minden eszközzel harcolhatnak a befektetésekért, addig az EU-tagok szabadságát erősen korlátozza az Unió szabályrendszere. A maastrichti szerződés és a közös valuta feltételei kicsavarják a periféria kormányainak kezéből a sikeres felzárkózáshoz szükséges gazdaságpolitikai eszközöket. A pénz leértékelése, a gazdaság tényleges teljesítőképességéhez szabott kamat- és árfolyam-politika, az árak és bérek közötti olló szétnyílásának megakadályozása, az ideiglenes védővámok bevezetése és a nemzetgazdaság igényeire alapozott szabályozás lehetősége hozzáférhetetlen, mert az EU-ban mindez tilos.
Mára tehát kiderült, hogy az Európai Uniót összekötő szabályok szöges ellentétben állnak a periféria igényével, ráadásul ki is zárják a kiigazításokhoz szükséges eszközök alkalmazását.
A centrum országok évtizedek óta tartó kizsákmányoló politikájának következtében a periféria országai mára végletesen kimerültek, nem rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyeknek birtokában felhalmozott tartozásaikat rendezhetnék, gazdaságukat újraindíthatnák, életüket újjászervezhetnék.
 

Érdekek hálója

Az elmúlt kétszáz évben Dél- és Kelet-Európa számára a Nyugat a haladást, szabadságot és fokozódó jólétet jelentette. Abban a hitben csatlakoztunk a kontinentális szövetséghez, hogy a jövőben is ezt fogja jelenteni. De alaposan elkéstünk. A nyolcvanas évek óta, a globalizációval minden megváltozott.
A Nyugat elvesztette szellemi, kulturális kizárólagosságát. Ma már nem csupán az öreg kontinens országai, netán a fiatal Egyesült Államok alkotó közösségei kínálják a közösségi-kulturális lét legfontosabb, legeredetibb, legötletesebb újdonságait, hanem szétszóródva, a világ számos pontján bukkan föl a kulturális innováció. Latin-Amerika, a Távol-Kelet, vagy éppen Közép-Kelet-Európa sok tekintetben eredetibb megoldásokat, szellemesebb ötleteket, hitelesebb művelődési mintákat kínál, mint az öreg földrész. A hagyományos centrumok helyett ma már a lokális trendek világméretűvé válása irányítja a kulturális életet. S ezenközben a klasszikus Nyugat – elsősorban multinacionális cégei és bankjai révén –  nem a korszerű és közösségi érdekű tudást exportálja, hanem a tipikusan multinacionális know-how-t: az adóelkerülés, a költségexternalizálás, a felelőtlen profithajszolás ügyeskedő trükkjeit.
A várható görög összeomlás, s a vele járó mediterrán válságsorozat egyértelművé tette: az európai centrum-országok a felzárkózó régiók számára a kizsákmányolás forrását jelentik. Ugyanakkor azt is világosan kell látnunk, hogy a németeket, franciákat, belgákat és dánokat nem valami gonosz szándék, nem valami aljas összeesküvés, netán valami hatalomra törő kisebbség fenekedése vezeti, hanem az a kényszer, hogy a világ többi hatalmával szemben helytálljanak a globális versenyben. A tőkének - mint azt Marxtól tudhatjuk - nincs nemzetisége. Az euró-övezet szétesése, a saját fizetőeszköz visszatérése a centrum-országok számára is katasztrofális lesz, mert e pénzek árfolyama gazdaságuk valós teljesítményét fogja tükrözni. Ezzel viszont az alacsony árfolyamban rejlő exportelőnyt el fogják veszíteni. Ezért az EU fejlett országai, élükön természetesen Németországgal, úgy akarják megoldani a déli válságot, hogy versenyelőnyük ne csökkenjen. Ha ugyanis Németország elveszíti kb. 100 milliárd eurós külkereskedelmimérleg-többletét, s a többi centrum ország is elveszíti hasonló profitját, akkor Európa menthetetlenül alul marad a Kínával, Indiával, vagy éppen az USA-val vívott globális küzdelemben. Ám ezt a többletet csak Európa belső kizsákmányolásával, a periféria további eladósodásával lehet előteremteni.
Illetve most már azzal sem. A játéknak vége. Sem a görög, sem a periféria más vergődő, szenvedő, romokban heverő gazdaságát nem lehet talpra állítani annak a rendszernek a keretei között, amely keretek között az összeomlás bekövetkezett. Sokan talán nem értik, de jó, ha eszükbe vésik: az elmúlt húsz év borzalmas gazdasági-politikai ámokfutását, sok tekintetben éppen az Európai Unióhoz való csatlakozásunk folyamata kényszerítette ránk, s a periféria többi országára. Egy olyan világhoz csatlakoztunk, amelyben a belső kizsákmányolás áldozatai mi voltunk, s nem is lehetett más.
Az persze nem kétséges, hogy az ország, amelyik kiválik az unióból, súlyos megrázkódtatásokon fog keresztülesni. Minden változás fájdalmas. De vajon hosszabb távon nem járunk-e jobban egy piacvédő, nacionalista gazdaságpolitikával? Mert hosszabb távon a periféria biztosan rosszul jár az euróval és az Európai Unióval. Hacsak rá nem tudunk kényszeríteni valamiféle megújulást a centrumra…
De, ebben nehéz hinni…

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

 

232 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr604560777

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új nép, régi hatalom 2012.06.02. 15:35:54

El kell döntenünk végre ezt-azt.Például hogy demokrácia legyen vagy neoliberális globalizáció? Három, látszólag független hír. a) Görögországban az eddigi, a rendőri brutalitás miatt hónapok óta folyó zavargások új színt öltöttek a megszorítás...

Trackback: Mit lehet tenni? 2012.06.02. 15:00:41

A több éve dúló görögországi forradalom a képviseleti rendszerben is megjelent. A legrosszabbkor. Az ottani oligarchák, akik nem keveset arattak a Törökországgal szembeni fegyverkezési versenyből, helytartóikat nem tudták kormányzás közelébe tornászni....

Trackback: Magyar faroknak magyar csalán való 2012.06.02. 13:02:21

Két éve van kormányon a FIDESZ-KDNP. Két év telt el, amiről azt halljuk, hogy nagy és csodás dolgok történtek, még akkor is, ha ebből egyelőre nem látunk semmit sem. Két olyan év, ami után még mindig csak addig jutottunk, hogy a FIDESZ minden őt érő tö...

Trackback: Főúr, három tenger és egy Nagy-Magyarország rendel! 2012.06.02. 13:01:45

Miért veszélyes a revizionista romantika? Miért nagy probléma, ha államtitkárok asszisztálnak vagy tesznek úgy, mintha asszisztálnának egy olyan halott író hamvainak a szomszédos országba történő becsempészésében, aki 1944–1945-ben a nyilasp...

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.06.02. 11:57:14

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.06.02. 11:57:14

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Trackback: Kádár János szelleme kísérti Orbán Viktort 2012.06.02. 11:51:46

Orbán Viktor nem tudja megfejteni Kádár népszerűségének titkát, ezért kiment a temetőbe, hogy tanácsot kérjen az MSZMP egykori főtitkárától. Mit tanácsolt Kádár János szelleme Orbán Viktornak? A lentebbi képen látható: * *...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2012.06.02. 17:55:51

@high up!: így van. Nekünk Zaporozsec meg Videoton jár, az itt (magyar bérekkel) előállított Spitzenklasse autókat, tévéket meg hadd vegye-vigye a német, mert neki meg az jár.

pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=172863
"Nos, azt tapasztaljuk, hogy a teljes gazdaságra vetítve a magyar termelékenység általában véve is 60%-a volt 2010-ben az uniósnak (vásárlóerő paritáson). De nem is ez az igazán releváns információ, hiszen a befektetőnek az egy foglalkoztatottra vetített termelékenység a lényeg. Ez pedig 71% volt ugyanabban az évben az uniós átlagnak!

Azaz 32%-nyi bér társul 71%-nyi termelékenységhez?!? Hogy jön ez ki?"

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.06.02. 17:58:19

@yatumux:
Aláírta a magyar kormány a tagsági szerzödést, vagy nem írta alá ? Aláirta.

Söt, még a 15% os CAP-ba is belement.
Hiányzott az intellektuális felkészültség a helyzet felméréséhez és a politikai akarat a megváltoztatásához.

ha valaki hülye, az így járt.

Húsleves 2012.06.02. 18:01:51

@yatumux:
"Ennyit a szegénységről."
www.szoljon.hu/galeria/49497
Ennyit.
Talán nem jó helyen keresed. Talán nem véletlenül.

yatumux 2012.06.02. 18:04:37

@Scaramella va alla guerra: Keves Amice,

Először is nem vagyok jobboldali és mint írtam nemrég még DC-ben beszélgettem usa képviselőkkel szóval szemellenzős jobbikosnak sem titulálhatsz.

Az államcsőd - köszönöm, hogy beszélsz róla és hogy ez egy óriási kard a fejünk felett és évtizedekre meg fog bénítani minket- itt kopog.

Szóval a modanivalóm lényege - nem lehetünk szociális állam aki emeli a nyugdíjakat, ingyenes oktatást, egészségügyet, stb ad és párhuzamosan koldusszegény ország.

A felelősség is közös. Aki pld svájcifrank hitelt vett fel annak utúlag is gratulálok - minimális gazdasági ismeretekkel már nem is vesz fel ép eszű ember. Megjegyzem Orbán Viktor is felvett !!!!

Gyurcsány Ferenc pedig engedte a lakosság horribilis eladósítását a bankoknak, párhuzamosan pedig gigantikus hiteleket vett fel + privatizált.

Megjegyzem nem lopta el a pénz hanem presztizs beruházásokra költötte nagyobb részben pedig nyugdíjakra. Be akarta betonozni magát. Nem jött össze. Olyan politikusok mint a nép... :(

Spiro 2012.06.02. 18:09:02

Csatlakozom az előttem szólókhoz, a cikk hemzseg a gazdasági statisztikáknak ellentmondó állításoktól, és fejtegetései is sületlenségek, már ha nem a tömegszórakoztatás volt a cél.

Az EU szkeptikusoknak üzenném, a lakósság jelentős részének devizahitel felvételével (Járai MNB-s kamatpolitikájából következően) már eldőlt, hogy az EUR-t be kell vezetnünk (illetve még egy lehetőség, hogy a CHF-t vezetjük be) , mert a kormány HUF leértékelő politikája a fenti tömegek totális elszegényedéséhez és csődjéhez vezet (nem beszélve arról, hogy a 20.000 MRD Ft államadósság 45%-a is devizában vettük fel).

Illetve az ezzel járó túl magas HUF kamatszint, és/vagy deviza kamatra rakodó irracionális kockázati felár miatt az államadósság finanszírozásán keletkező terhekről (1% HUF kamat, vagy 1%-os CDS változás, évi 200 MRD kamatváltozást generál).

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 18:10:09

tyűha. jobban jártunk volna, ha a sajtkészítő marad a kaptafánál, akármi is legyen az a kaptafa...

1)
a centrum mindig is "kizsákmányolta" a perifériát, és mindaddig ki is fogja, amíg a hi-tech eszközökhöz szükséges tudás kevesek kezén összpontosul, míg műanyagzoknit bárki tud gyártani. ha viszont a periféria kiművelt emberfőkre költi az uniós támogatást és a hiteleket, és nem eltapsolja plazmatévére, akkor lesz esélye felzárkózni a centrumhoz. ez egyedül a periféria bölcsességén múlik, nem az eu-n, vagy szerencsétlen eurón.
(gondolom e bölcs blogger sem gondolja azt, hogy egy magasan képzett mérnök jövedelme azonosnak kell legyen egy kubikoséval. ez esetben viszont e bölcs blogger a kubikosok kizsákmányolását támogatja.)

2)
1990-2011 közt a német export görögország irányába 97-ig nagyjából 3 milliárd euro volt, majd 2008-ig dinamikusan nőtt, csaknem 8 milliárdot elérve.azóta 5 milliárdig zuhant vissza.
fordított irányban úgy nézett ki, hogy 90-2006 közt 1,5-2 milliárd közt oszcillált, a görög export, azóta (a válság alatt is, folyamatosan) csaknem fillérre minden évben 2 milliárd. akinek ebből sikerül kiolvasnia, hogy az euro adósítja el németország irányába görögországot, annak egészségére.
olasz relációban 97-ig kb kiegyenlített volt a külker, azóta 15-20 milliárd közé kúszott a német többlet, a UK rendre 6-10 milliárdos hiánya 1997 utánra 20 milliárd körül alakul, a franciák 5-10 milliárdos hiánya 97 után 25-30 milliárdra nő, a hollandok 0-5 milliárdos többlete konstans a 20 év során, a lengyelek nagyjából 96-ig egyensúlyban vannak, onnantól kb 10 milliárdig nyílik az olló. szlovákia 2000-ig kb egyensúlyban, onnan SZLOVÁK TÖBBLET keletkezik 2005-ig (a csúcson másfél milliárd euro), majd megint egyensúly-közel.
azaz a versenyképes államok partiban vannak németországgal, a rosszul vezetettek meg nem. persze az is lehet, hogy a németek csípik a szlovákokat, és őket nem akarják kizsákmányolni.

3)
amennyiben a szemét audi csak az adóelkerülést exportálja szeretett országunkba, mely mindenki és mindenek előtt adófegyelméről híres, akkor mi a retekért engedjük be? miért nem gyártunk saját kútfőből eladható autót?

summa summárum, elég nagy baromságok kerültek a posztba. nincsen kizsákmányolás, csak hangyák és tücskök. a kizsákmányolásosdi pedig a tücskök dogmája.

yatumux 2012.06.02. 18:10:41

@Húsleves: Szegénység. Ne haragudj, de pontosan tudod az alábbi két dolgot.

Ilyet az USA-ban, franciaországban, láthatsz
Ez a fajta szegénység szociális főleg kulturális kérdés nem elsősorban gazdasági.

Én éheztem gyermekkoromban, sokat. Te ?
Találd ki miért ? És rájössz hogy te miért nem.

Most igazgató vagyok az egyik legnagyobb cégnél.
Kb fél éve kávéztam Anthony Hopkins-al, azelőtt az usa-ban a capitolban a képviselőkkel.

Hogyan tudtam kiemelkedni ? Már válaszoltam is.

yatumux 2012.06.02. 18:14:52

@milliliteratura: és vannak érdekek és népek.

A nagyobb népek a nyílt piacon korlátlan hatalommal és versenyelőnyben vannak.

+ a bevándorlásból élnek.

Szerinted mennyibe kerül egy magyar orvos képzése megjegyzem világszínvonalon.

Szerinted ki nyer ezen és ki veszít ?
Szerinted a megnyílt munkaerő piacokon a Német dolgozók fognak idejönni vagy a magyar munkaerő emigrálni ?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 18:16:28

@Muad\\\'Dib: egyrészt az eu-ba szabályosan léptek be a görögök, az euro-zónába hazudták be magukat.
másrészt a németek mi a retket tudnak tenni, ha te gyártani akarsz, nem szolgáltatni? elmondhatnád igazán.

@Max val Birca: szövetségi állammá fog válni. a kérdés, hogy lesz-e nem germán tag a finneken kívül.

Spiro 2012.06.02. 18:18:24

@yatumux:
Az MNB deviza tartaléka 2008 óta 20 MRD EUR-val (~6000 MRD Ft) nőtt, eközben az BRUTTÓ államadósság ~20%-kal (6000MRD), ~80%-ra nőtt.
Azaz a NETTÓ államadósság nem változott, csak azért óvatoskodunk, mert ki tudja mi lesz. Ha lenne közel ekkora IMF hitelkeret, akkor egy csapásra az MNB tartalékából visszafizethetnénk az államadósság 20%-t.
Szóval Gyurcsány sem költötte el semmire a hitelbe felvett pénzt (egyébként is a FIDESZ által uralt Önkormányzatokra jellemzőek a presztízs, nem termelő beruházások), csak az MSZP-sek is annyira ostobák, hogy még ezzel az összefüggéssel sem tudnak védekezni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.06.02. 18:21:20

@yatumux:

A CHF hitellel és a szociális dolgokról mondottakkal egyetértek.

Amit arról irtál, hogy kvázi az ország ingyen képzi ki az embereket, azzal nem.

Megjegyzem : CHF ügyben a felelösség a bankokat terheli. Nem azért, mert adtak, hanem azért mert a kkockázatkezelésük olyan volt, amilyen.

Ki az a nemhülye, aki az óriási CHF kitettséget nem fedezi le, p.l. CCY swapokkal ? Ja, hogy nem lett volna olyan likvid a piac, hogy valami 30 mdCHF-et a HUF ellenében elswappoljunk ? Jée, akkor talán mégsem kellett volna ebbe a CHF buliba belevágni ? Surprise, surprise ...

Szerintem az államcsödök ( illetve : a "credit event"-ek ) bekövetkezése küszöbön áll. A hitelezök felelötlenek voltak, hogy bonitás nélküli adósoknak adtak pénzt. Jelenleg az adóssághegy a legfontosabb technikai akadály. A legfontosabb mentális pedig a fogyasztási szemlélet.

Spiro 2012.06.02. 18:21:43

Ha az EU-n és az ERM2-n belül képzeljük el a jövőnket (azaz egyszer be akarjuk vezetni az EUR-t), akkor a problémáink megoldása a gyors EUR bevezetés lenne (de még akkor is ha egyszer az EU, vagy az ERM2 felbomlana). Ebben az esetben:

Az MNB deviza tartalékára (~38 MRD EUR = ma ~11400 MRD Ft) nem lenne szükség, hiszen a külker forgalmunk a sajátunkkal szinte teljesen azonos devizában zajlana.
Mivel a 11400 MRD Ft-ot kb. 6-7%-os hitelből biztosítjuk (amikor a deviza kamatok 0-1% körüliek), így minimum 5-6%-ot (~580-684 MRD Ft) vesztünk évente. Azaz nem lenne szükség semmiféle különadóra (még az 1 kulcsos SZJA mániát sem kellene feladni) és egyensúlyi költségvetést lehetne csinálni.

Az EUR bevezetésével, illetve az ehhez szükséges lépésekkel jelentősen javulna a CDS felárunk (~2-4%-kal), ami a fenti lépés után megmaradó 9100 MRD Ft államadóságon (ma~ 20500 MRD – 11400 MRD Ft) 182-364 MRD Ft kamat megtakarítást jelentene. Azaz a GDP 35%-ra csökkenne az államadósságunk a jelenlegi 80%-ról.
Azaz az EUR bevezetése esetén csak ez a két tényező 762-1048 MRD Ft éves kiadás csökkenést jelentene.

Ha az állam nem ragaszkodna a földalaphoz (pláne a veszteséges áron történő haszonbérletbe adásokhoz), akkor ez is ~1000 MRD Ft-tal csökkentené az államadósságot. Ennek éves szinten ~50-60 MRD Ft finanszírozási költsége van, amit a bérleti díjak nem fedeznek!
Ha a MOL, RÁBA, Takarékban, stb. hülyeségektől megszabadulna az állam, akkor minimum 500 MRD Ft-tal csökkenhetne az államadósság. Ennek éves kamat költsége 25-30 MRD Ft.

Amennyibe a magán nyugdíj vagyonból még meglévő ~1000 MRD Ft-tal törlesztenénk, akkor további 50-60 MRD Ft éves kiadástól szabadulnánk meg.

Summa summarum az ilyen és ehhez hasonló lépésekkel 2-3 év leforgása alatt ~5000-6000 MRD Ft-ra (~20 MRD EUR) lehetne mérsékelni az államadósságot. Ráadásul a ~900-1500 MRD kamatmegtakarításunkból ez évente 200-600 MRD Ft-tal törleszthető lenne megszorítások és külön adók nélkül.
Na ez lenne a forradalmi ,és „szabadság” felé tett nagy lépés.

A jelen helyzetünkben pedig CDS biztosítást kellene eladnia az államnak illetve a ker.bankoknak, mert az ebből kapott prémium csökkenti a finanszírozási költséget és csőd esetén úgysem tudunk helytállni (azaz nincs mit veszítenünk, de a CDS felárat megnyerhetjük).
Másrészről a Görög példából is látszik, hogy a CDS piac 2-3%-át fedi le egy ország teljes adósságállományának, azaz ezek árazásából, egy ország kockázatosságát, finanszírozási képességét levezetni egy kissé merésznek tűnik.

Balt 2012.06.02. 18:24:45

@Brendel Mátyás: "Németország külkereskedelmi mérlege nem mindig volt ilyen jó, pedig régóta EU tag."

Stimmt: a graxikon pont azt mutatja, hogy az euró bevezetése óta meredeken emelkedik a német többlet. Még a 2008-as válság se csorbítja nagyon.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.06.02. 18:25:10

@Spiro:
Bocsáss meg, miért kellett 2008ban az IMF hitel ?
Azért, mert az mszp elkúrta, és 2006ban "csak a világgazdaság pénzbösége" mentette meg öket.

Ami ugye, egy credit crunch-ban megszünik. Marad az IMF.

Az mszp-nek senki sem az IMF hitel TËNYËT rója fel. Legfeljebb a feltételeket. De leginkább az idióta, ostobaságban megrögött gazdaságpolitikát, amit 2002-2008 között folytattak.

Húsleves 2012.06.02. 18:27:45

@yatumux:
Óh Te, Te, Te!
Hogy is érdemeltem ki, hogy fényes orcád sugarát reám vetve válaszra méltóztattál, Te, aki kb. fél éve kávéztál Anthony Hopkins-al?
Csak tippeim lehetnek:
1. messziről jött ember azt mond amit akar
2. valami belső vágy hajt, hogy közkinccsé tedd a pórnép körében, hogy íme, feleim, nézzetek rám, fiatok mivé lett!

De ha el is hiszem amiket magadról írsz, akkor is maximum annyit tudtam meg tőled, hogy aki Anthony Hopkins-al kávézik meg az usa-ban a capitolban a képviselőkkel és most igazgató az egyik legnagyobb cégnél, az a McDonaldsban keres vélaszt a szegénységre. Hát köszönöm barátom, hogy megajándékoztál a TUDÁS-sal!

És még adós vagyok a válasszal a kérdésedre: soha nem éheztem. Ugyanis a fejlett, gazdag Európai "kultúrával" szemben az úgynevezett "késő Kádári" korszakban ilyen gyakorlatilag nem létezett. Annak ellenére, hogy ismerjük a hibáit, visszásságait, tudjuk, hogy pártállam, azaz diktatúra volt, de éhezés nem igazán volt. Természetesen elhiszem neked, hogy ez nyugaton természetes! Nos, akkor örvendjünk, mert EBBEN nagyon hamar sikerült felzárkóznunk!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.06.02. 18:29:42

@Spiro:
Hehe, a receiver CDS az tetszik. K.b. olyan, mint a Morgan Stanley : tudta, hogy a spread-je meg fog növekedni, és a saját kötvényeit akkor vásárolta vissza tavaly :D ïgy tudsz a saját csödödön keresni ;)

Amit az EUR-ról írsz azzal egyetértek.

Spiro 2012.06.02. 18:30:09

@Scaramella va alla guerra:
A közvélekedéssel ellentétben a devizahitelezés racionális lépés volt, hiszen ne felejtkezzünk el arról, hogy a hajdani várakozások szerint 2008-2010 környékén bevezettük volna az EUR-t, az ehhez szükséges politikával, akkor a válsággal szemben is ellenállóbbak lettünk volna (THM-et befolyásolók tényezők exponenciális hatást, míg az árfolyam változás lineáris hatást okoznak)).
Mindenki ebben hitt ezért nem láttunk 2002-2008 között ebben a veszélyt. Azaz ez racionális lépés volt, amit a Járai féle MNB ostoba monetáris politikája is ösztönzött (magas HUF kamatokkal akarta legyőzni az importált, és jellemzően hatósági árnövekedésből gerjedő inflációt).

Nem a devizahitelezéssel van baj, és nem is devizaárfolyamokkal, hanem a THM árazásokkal.

15 éves hátralévő futamidejű, havi törlesztésű, tőkésedésű hitel esetén, 4%-helyett 7%-os THM, 56%-kal magasabb törlesztő részletet eredményez (a THM-t befolyásoló tényezők szivatósabbak, mivel a kamatos kamat exponenciális, míg az árfolyamváltozás lineáris függvény).

Magyarul, ha valaki 155 Ft/CHF árfolyamon vette fel anno a hitelét, az akkori deviza referencia kamathoz mért 2,5-3,5%-os banki felárral (THM 5,5-6%), akkor jelenleg maximum 4%-os THM-et kellene fizetnie –ugyan azzal a felárral-, a most alkalmazott ~7% helyett (hiszen nem vele van gond, hanem a bank nem rendelkezett a megfelelő futamidejű devizaforrásokkal és most „kiszolgáltatott helyzetben van”).
Így a törlesztő 56%-kal lenne alacsonyabb a jelenleginél, illetve ~210 Ft/CHF árfolyam alatt a törlesztője kisebb lehetne, mint a lehíváskor. Mivel az akkori 5,5-6%-os THM-hez képest, a jelenlegi deviza kamatszinteknek megfelelő 3,5-4%-os THM, 35%-kal alacsonyabb törlesztőt generálna.

Az országkockázati felárunk ügyfelekre hárítása a probléma, hiszen az a tőkepiacokra (1 éven túli források) vonatkozik, míg a bankok jellemzően saját anyjuktól deviza/FT swap (csere) alapján kapják ezt éven belüli megújítással (pénzpiacon).
A deviza/Ft swap (csere) esetén a felek értéket cserélnek, így csak az időközi deviza/Ft elmozdulás okozhat kockázatot, ha valamelyik fél nem állna helyt a futamidő végén, így kockázati felár alkalmazása kissé bizarr (pláne anya-lány Bank kapcsolatban).

Továbbá az országkockázatunkat kifejező CDS felár, egy kurva nagy illúzió, hiszen ennek eladójának nincs szavatoló tőke követelménye – a normális biztosítások esetén ez kötelező –. azaz bárki pucér seggel eladhat ilyet, ha a csőd bekövetkezik, akkor maximum megvonja a vállát, mint az AIG.
Ez nem tőzsdén kereskedett termék, nagyon szűk körben kereskedve, minimális pénzekkel spekulánsok mozgatják a piacot, hiszen a biztosításoktól eltérően nem szükséges magyar adóságot birtokolni sem, a CDS megvásárlásához.
Aki rendelkezik magyar adóssággal, annak kvázi nem éri meg ilyen „biztosítást” vásárolni, mert ennek költségét levonva a magyar hozamból, a kockázatmentes hozamot realizálja (így pedig minek befektetni).
A magyar államnak, bankoknak, devizahiteleseknek pedig magyar CDS-t kellene eladniuk, hiszen a kapott prémium csökkentené a forrásköltségüket, és ha ne adj isten csőd lesz, akkor úgy sem tudunk helyt állni (azaz megkaphatjuk a CDS prémiumot nulla kockázattal).
- Na, ez a termék alapja a magyar állam-, bankok-, deviza hitelesek forrás bevonás költségének.

A 6600 MRD Ft értékű devizahitel jelenlegi, THM-je minimum 3%-kal túl van árazva, részben a bankadó, részben az anya-leány bankok közti adó optimalizálás miatt.
Ez legalább 198 MRD Ft fogyasztás csökkenést generált, ami csak az ÁFA bevételeket 99 MRD Ft-tal csökkentette (2,5-szeres pénz forgási sebesség mellett). Az egyéb járulékos adó-, járulék bevételekkel simán összejönne a bankadóból beszedett ~120MRD, és nem kellene > 100.000 devizahitelest megmenteni, hiszen kevesebb lenne a törlesztőjük, mint a válság előtt).

HATÓSÁGI ÁRAS THM KELL, a különböző hiteltermékek fedezettségét figyelembe véve.
(pl. referencia kamat +2,5-3,5% ingatlan fedezet mellett (ez jelenleg évente 198 MRD bevétel kiesést jelentene a bankoknak a 6600MRD Ft-os deviza hitelállományon, ami viszont az adózás, és a valószínűsíthetően kisebb céltartalékolás miatt kisebb vesztességet jelent)). Ezzel egyidejűleg a Bankadót meg kell szüntetni (ez évente +120MRD-ot hagyma a bankoknál.
A fogyasztás optimális esetben nőhetne 198MRD-dal, ami a GDP-t 0,7%-kal emelné (ennyivel csökkenne az államadósság/GDP arány is), és 2,5-szeres pénz forgási sebességgel kb. 99MRD ÁFA bevétel keletkezne, és további adó és járulék bevételek (azaz a most bankadóból beszedett összeg meglenne).

Illetve az országkockázati felár csökkenése, a „CDS elleni harc révén” az államadósság finanszírozásán is minden 1% költség csökkenéssel ~200MRD kiadás csökkenést jelentene.

Ezen kellene rugózni, nem az árfolyamon. Ha a magyarországi bankok képtelenek devizaforrást RACIONÁLIS piaci áron bevonni, akkor az állam, vagy az MNB tehetné ezt meg pl. a Svájci , vagy Európai jegybankkal, Kínaiakkal, akár deviza/Ft swap-on keresztül (és ez senkinek nem kerülne a pénzébe, és a törlesztők a válság előtti szinteken lehetnének.

Egy másik megoldás lehetne, ha az MNB ~ 37 MRD EUR (=~10.000MRD Ft) deviza tartalékát 0-ra csökkentenék és ennyivel csökkentenénk az államadósságot, amennyiben lenne helyette egy nemzetközi készenléti hitelkeret, vagy deviza/HUF swap lehetőség az ECB-vel, FED-del, SNB-vel, Kínával …., amivel szükség esetén devizát vehetnénk kölcsön. A deviza tartalékunk amúgy is csepp a tengerbe, egy kisebb spekulátor által mozgósítható eszközökhöz képest.
(Jelezném, hogy 2008 előtt a deviza tartalék < ~17MRD EUR volt, és a jelenlegi ~20MRD EUR növekmény 20%-kal emelte a GDP arányos államadósságot, azaz nem kell keresgélni, hogy ki a felelős az államadósság növekedéséért – hitelből túl tartalékolunk-)

A jelenlegi rendszerrel ellentétben ez a gyakorlatilag azt az előnyt jelentené, hogy ~10.000MRD-dal csökkenthetnénk az adósságállományunkat, kvázi lefeleznénk. (a GDP arányos államadósságunk ~37%-ra csökkenne), így a maradék 9.750MRD Ft-ot kellene csak finanszíroznunk, aminek harmada a devizahiteleseket swappolgató külföldi anyák által legalább 5 évre tuti megoldott (hiszen ők a devizájukért kapott Ft-ot csak Mo.-on tudják befektetni)..

Továbbá a visszafizetett összegen évente megtakarítanánk ~600-700MRD Ft kamatot, úgy hogy csak a hitelkeret 0,25%-os rendelkezésretartásidíját fizetnénk.

Ez nyilván a jelenleg túlárazott országkockázatunkat is csökkentené, ami lehetőséget teremtene a HUF kamatok csökkentésére, ami a megmaradó 9.750MRD Ft adósságállományon tenne lehetővé éves ~300MRD kamatmegtakarítást.
Csak ez a lépés egyensúlyba hoznák a költségvetést, és ez tényleg forradalmi újítás lenne.

Amíg a G7 országok GDP arányos államadóssága messze a magyar 75% fölött van addig ők 0-1% kamatokon finanszírozzák magunkat, mi pedig még mindig az infláció miatt (ami egyébként is importált, vagy a hatósági árakból derivált, amelyek ellen úgy sem lehet magas kamatokkal semmit tenni) aggódva 6%-os Ft alapkamaton vagyunk.

Ha a FED és az ECB gomboknak megfelelő kamatokon finanszírozza a nálunk jobban eladósodott országokat, akkor az MNB is megvehetné 0-2%-on az ÁKK által kibocsájtott kötvényeket, nyugati példára.

Nem kellene attól tartani, hogy eltűnnek a külföldi finanszírozók, hiszen a magyar bankok deviza/Ft swapon keresztül (deviza-Ft betét csere) 6600MRD Ft értékben finanszírozzák a deviza hitelekhez szükséges forrásaikat.
Azaz Ft betétjeiket kölcsön adják anyjuknak (a gond csak az, hogy így nem marad Ft-juk hitelezni, és ülnek egy hatalmas illikvid ingatlan portfolión (valójában ezt kellene hiteltermékbe csomagolni és refinanszíroztatni az anyákkal, normális kamatokon)), a devizáért cserébe, így valójában a külföldi befektetők ebből a Ft-ból vesznek magyar államkötvényeket és/vagy részvényeke t, hiszen a Forintot csak nálunk lehet elkölteni. (ez a gyakorlat azt is jelenti, hogy jó drágán kapjuk a devizát, és a cserébe adott olcsó Ft forrással elérhető extra profit is a külföldi anyáknál csapódik le). (dupla bukó-dupla haszon)

Ha mi is le tudnánk küzdeni a Ft kamatszintből, és a CDS felárunkból 3-5%-ot, akkor a 20.000MRD államadósságon évi 600-1000MRD finanszírozási költséget spórolnánk meg, illetve a 6600MRD Ft-nyi deviza hitelen a deviza hitelesek is 198-330MRD Ft éves megtakarítás érhetnének el (0,7-1,2 GDP növekedés a fogyasztás növekedés révén, ami adóbevétel növekedéssel is járna, stb.)

Ha beszariak vagyunk és a fentit nem merjük meglépni, akkor az MNB állapodjon meg a SNB-vel (svájci jegybank), 20MRD CHF, CHF/HUF swapban, vagy hitel keretben és ebből refinanszírozza a bankokat, közvetve a deviza hiteleseket, piaci 0,5-1%-os THM-mel (hiszen Svájcnak sem kedvező az erős CHF, de az ott alkalmazott negatív kamatok valahogy nem gyűrűznek be hozzánk, bár végül is a közép-kelet EU.-i CHF hitelezés jelentősen elősegítette a CHF megerősödését)

yatumux 2012.06.02. 18:32:23

@Scaramella va alla guerra: Teljesen oké amit írtál.

Az oktatással kapcs félreértesz.

Csak azt szeretném mondani, hogy öngondoskodás is létezik és nagyon káros az a mentalitás hogy azt gondoljuk, hogy nekünk dolgok járnak.

Mindenkinek a saját lábán kell állni.

Ha valakinek végképp nem megy ott kell segíteni.

Qqriq 2012.06.02. 18:32:49

@yatumux:

"Remélem azt is értitek, hogy amit megkapjátok a fizetéseteket az egy osztrák banknál landol majd egy angol boltban költitek el egy olasz kútnál tankoltok és egy német energiaszolgáltatónak fizetitek a villanyszámlát és egy franciának a víz számlát.

Ezek a pénzek azonnal kikerülnek az országból és jachtot vesz belőle egy boldog üzletember.

Magyarul nem marad az országban és nem itt forog."

Na végre, nem csak én látom így!!!
:-)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 18:33:49

@Martian: vezessél nyugodtan. de közben ne felejts el exportálni, mert kell a dollár, különben se olaj se gáz nem lesz, és befagy a segged télen.
viszont, ha már keményen dolgozol és exportálsz, minek is kellene protekcionizmus?
látod, ennyire egyszerű ez. dolgozni kell, nem pofázni. (nem neked, hanem az országnak szól.)

Spiro 2012.06.02. 18:35:00

A fentieket kb. 1,5 éve írtam.

yatumux 2012.06.02. 18:37:12

@Húsleves: Hát tévedsz. Kérlek akkor is voltak cigány telepek.

És én pld pont a késő kádár korszakban éheztem.

találd ki hogyan ? és rájössz magyarország igazi megosztottságának kulcsára

ja és ne hidd hogy a kádár korszakban nem kendőztek el minden problémát ahogy most minden problémát felfújunk. Lásd híradó = válogatás a horror történtekből

Te tényleg azt hiszed hogy ilyen dolgokban hazudok ? Igen azt szeretném, ha komolyan vennél és ha elhinnéd hogy többet láttam mint te.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 18:38:36

@yatumux: nem értem, mihez értesz. nyilván a kis építési vállalkozó azért dug egy misit a tanácselnök zsebébe, mert a multinál ezt tanulta. a multi nem hülye. ha választhat, hogy ad-e ki feleslegesen pénzt vagy nem, akkor nem fog kiadni. de nálunk nem választhat, mert akkor nem az övé az üzlet. alkalmazkodik magyarországhoz.
ha nincs szolidaritás, akkor az ótópálya honnan van? a díszköves főtér honnan van? milyen pénzt lop el a mindenkori kormány a vasútfelújítások ürügyén? ez mind-mind uniós pénz. vagy miben kéne még szolidaritás? hogy kakilás után finom mozdulatokkal meg is töröljék a fenekünket?

yatumux 2012.06.02. 18:40:48

@Spiro: Nem azt mondtam hogy semmire. Nem is modtam, hogy ellopta.

Te viszont adós vagy egy kritikával GYurcsányék 8 évével kapcsolatban.

Így korrekt.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 18:41:48

@Sz.Lacc: nem, gyík képében még az öreg kohl jött, aztán töketlen fecskeként ideröppent schröder. és akkor a zsidókról még nem is beszéltünk vagy a hülye angolokról, meg az angol hülyékről.

Balt 2012.06.02. 18:42:22

@Spiro: Az origon volt tavaly(előtt?) egy kb. "Hol kúrtuk el" cikksorozat. Javaslom, keresd meg. (Az alapkamatról is szó volt benne, a 2002-03-Ban még reális közeli erm-csatlakozásról, László Csabáról, Csillagról, Megyó bukásáról.)

yatumux 2012.06.02. 18:46:52

@milliliteratura: Azt gondolom hazánk legnagyobb problémája kulturális nem gazdasági.

Elég jól szemlélteti a mentalitás, neveltetés, vérmékséklet fontosságát a mediterrán és északi népek között...

Húsleves 2012.06.02. 19:03:00

@yatumux:
Komolyan mondom vicces srác vagy te.
"Te tényleg azt hiszed hogy ilyen dolgokban hazudok ?"
Tényleg, mi okom lenne, hogy ne vegyem készpénznek amit olyan valaki mond, akinek a saját szememmel láthatom a választott felhasználónevét?

Elég nehéz komolyan venni azt, aki olyan dolgokban hazudik, amit személyesen éltem meg. A kis libsiket meg kis konzikat etetheted ezzel a szöveggel, de az a helyzet, hogy én is éltem már akkor, és annak láttam az akkori világ pozitív és negatív dolgait, ami az valójában volt. Igen, voltak cigánytelepek, de azok sem éheztek. Folyamatosan számolták fel azokat, és érdekes módon akkor sikerrel, nem úgy mint ma. Ahol éltem, ott a cigánytelep a rendszerváltás idejére gyakorlatilag teljesen fel lett számolva, munkát kaptak a cigányok, és dolgoztak. Lassanként beköltöztek a városba, így a telep teljesen megszűnt. Voltak közismerten erőltetett, kudarccal végződő kísérletek is, például Miskolc hírhedt volt a betelepített, ugyanakkor nem szocializált cigányokról. Ott fordítva próbálták megülni a lovat, de sajnos a "rendszerváltás" utáni romapolitika is ezt a vonalat vitte tovább.

A másik bombaérv: igen, a Kádári korszakban nagyon sokmindent elkendőztek, például ugyanúgy nem volt nyilvános a besúgó ügynökeik listája, mint a mai kibaszott nagy demokráciában. De ettől még nem kell minden rosszat a nyakukba varrni, mert ez kb. ugyanaz a szint, mintha valakit tyúklopáson érnek, akkor biztosan gyilkos is, ugye?
Emlékszem például arra, amikor a Forma 1-es futamok kezdődtek Magyarországon, bemutattak egy francia "dokumentumfilmet", amiben a francia riporter kb. 5 emberrel bepróbálkozott a következő szöveggel: "Mit szól ahhoz, hogy ezt a 'kapitalista cirkuszt' Magyarországon engedélyezték?". Senki sem értette miféle kapitalista cirkuszról beszél, mert az már nem az a korszak volt, amikor majmoknak nevezték a Beatlest a híradóban, de az egységsugarú franciának a kommunizmus agymosott áldozatára volt toleranciaéhsége, ezt kellett a riporternek kiszolgálni.
A másik: a tanár olvasta fel az iskolában a Népszabadságnak azt a szintén franciáktól egy az egyben átvett cikkét, amelyben lerongyolódott, éhező magyarokról írtak, és az egész osztály röhögött.
Pontosan tisztában volt mindenki azzal, hogy a Wartburg nem Ferrari, a Videoton nem Panasonic, de azért a hülye hazugság az akkor is csak hülye hazugság, és ez nyilvánvaló volt akkor is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:03:38

@Scaramella va alla guerra: de hát basszus, mi az, hogy a görögök kárára??? jön zorbász, kéne ótó? mivel görög nincs, vesz egy vw-t, hitelre. kék mán egy plazmatévé, mert van az összes szomszédnak is. mivel görög nincs, vesz koreait/hollandot. a mobilt is cserélni kell, mert már fél éves, vesz egy amerikait. de kéne tankolni a kocsiba, vesz arab benzint. mindent hitelre, mert ennyit azért ő se keres. mert csak kecskéi vannak, meg öt olajfa a ház mellett, amit nyaranta három hónapra kiad német turistáknak.
hol van itt a zorbásznak bármi kára? saját, hülye döntései miatt megy csődbe.

Martian (törölt) 2012.06.02. 19:14:44

@milliliteratura: a két véglet közé belefér egy optimális megoldás...

Balt 2012.06.02. 19:14:56

@milliliteratura: A "jól vezetett" Németország tekintetében érdemes elolvasni - elvégre kb. az általa fémjelzett időszakról beszélünk:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schröder

Nem tartozik szorosan a fentiekhez, legfeljebb ko(ó)rtünet, meg a tücsök-hangya viszonyt árnyalja kissé: emlékezzünk meg a komplett Siemens felsővezetésről...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:15:52

@yatumux: "A nagyobb népek a nyílt piacon korlátlan hatalommal és versenyelőnyben vannak."
és? az arabok az olaj miatt, az oroszok minden miatt, dél afrika a gyémánt miatt, a görögök a szigetek-napfény-víz miatt versenyelőnyben vannak. írod, hogy éheztél gyerekként, versenyhátrányban voltál. az élet ennyire geci, hogy nem jár egyenlően. de te nem pofáztál, hanem vélhetően megdolgoztál azért, ahová kerültél. a görögök is megdolgoztak érte, negatív értelemben.

"Szerinted mennyibe kerül egy magyar orvos képzése megjegyzem világszínvonalon."
asszem 20-30 misi, legalább. és? ha szar infrastruktúrát és fizut adunk mellé, akkor megérdemeljük a sorsunkat. ha mi hülyék vagyunk, és nem becsüljük az orvosainkat, akkor ne a svédek, angolok, akárkik legyenek már a szemetek.

"Szerinted ki nyer ezen és ki veszít ?"
Te nyertél ezen, az éhező, csóró magyar kissrác, akinek a globalizáció megadta a bőrfotelt, washingtont, amerikai szenátorokat. nyer bárki, aki teker, és némi szerencséje van. bukik a bennszülött német meg angol, ha lusta volt tanulni, de annyiért nem hajlandó hányni a ganét, mint a török meg a paki.

Qqriq 2012.06.02. 19:17:34

@Spiro:

Ugyan egyáltalán nem értem amiről beszélsz, de sokkal meggyőzőbb vagy, mint Matolcsy+Simor együtt véve. Nem akarsz MNB elnök lenni? Én támogatnám....

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:25:42

@yatumux: látod, ebben tökéletesen egyetértünk. és pont ezért először a mea és culpa szavaknak kéne ajakinkra tódulnia sanyarú helyzetünk láttán, és amikor már erősen megszaggattuk ruhánkat és meghintettük fejünket hamuval, akkor kell orcánkat az eu/globalizáció irányába emelni, hogy ők miben ártalmasak. de még ekkor is látnunk kell a bennük rejlő előnyöket. a vonatra felszállva gyorsabb és kényelmesebb az utunk, mint a sínek mellett a gazban csörtetve.

Qqriq 2012.06.02. 19:26:56

@milliliteratura:

""Szerinted mennyibe kerül egy magyar orvos képzése megjegyzem világszínvonalon."
asszem 20-30 misi, legalább. és? ha szar infrastruktúrát és fizut adunk mellé, akkor megérdemeljük a sorsunkat. ha mi hülyék vagyunk, és nem becsüljük az orvosainkat, akkor ne a svédek, angolok, akárkik legyenek már a szemetek."

Asztá' adót fizetszé? Mert az orvosnak csak abból tudunk adni. Vagy kérjünk kölcsön? 20 éve így csináljuk, de a hitelezők kezdenek húzódozni...

Mi volna. ha az orvos jelölt csengetné ki a 20-30 misit? Kinek van annyija? Jó lesz utólag is....

Balt 2012.06.02. 19:29:58

@Spiro: Nyilván közgazdász vagy. Én csak érdeklődve kérdem: Montenegronak hogyhogy eszében sincs feladni az eurót? (Tényleg nem provokáció, csak szimpla összefüggés-keresés, mert ez mondjuk nem fér a poszt gondolatmenetébe, amit egyébként hajlamos vagyok elfogadni.) További kérdés: bár mi EU társult státuszban nyilván nem vezethettük volna be egyoldalúan az eurót, innen meg történelmietlen: Montenegro nem járt jobban...?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:33:19

@Martian: így van. az optimális megoldás a fegyelmezett, mértékletes elköltése a jövedelmeinknek, melyeket munkából szerzünk.
ez az a borzalmas diktátum, amit a németek rá akarnak erőltetni a kontinensre (pontosabban annak a tróger felére. meglepő módon sok ország pont ennek szellemében működik északon.), ó, a galádok.

@Balt: tekintve, hogy akkoriban rendszeresen olvastam a spiegelt, eléggé képben vagyok wiki nélkül is, nem tudom, milyen borzalmakra kéne emlékeznem?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:38:48

@Qqriq: kis cégecském a csúcson, mielőtt padlóra nem tette a válság, évente másfél-két orvos teljes képzési költségét fizette be a nagy közösbe. ezen túlmenően a magamra költött pénzből áfát is fizettem, plusz ilyen-olyan sarcokat, szóval az általam képzett évi másfél-két orvosnak legalább a rezidensként kapott jövedelmét is biztosítottam (plusz nem kevés paraszolvenciát :).
és akárhogy is számolom, nem vagyunk 15-20 millió orvos országa, tehát meg merem kockáztatni, mesze a magyar átlag felett volt az adótermelő képességem.
(megjegyzem, jó nagy állat vagyok, el kellett volna csalni az áfa felét-kétharmadát, és nem lennék most padlón.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.02. 19:42:11

@Balt: sőt, a bosnyákok is kvázi euro-tagok, meg az észtek is. a hülyék.
montenegro azzal járt jól, hogy rengeteg orosz turista meg orosz maffiózó lófrál arra, egy nem egész milliós országnak az meg sok pénz.

Spiro 2012.06.02. 19:46:22

@yatumux:
Én arra próbáltam rávilágítani, hogy a NETTÓ adósságállomány alig változott, így hiába mutogat a FIDESZ, az MSZP-re Gyurcsányra, nincs miért. Ugyan ott tartunk, mint a válság előtt, csak elfogyott az olcsó pénz. Ennyi!

Itt minden párt kurva jó a populista ígérgetésben, és a választok pedig ezt kajálják.
(A rendszerváltás óta a nyugdíjrendszerben lévő, ~700.000 korhatárt el nem érő „nyugdíjas” hitelből történő eltartása (t.i. ennyien lettek volna munka nélküliék (jövedelem nélküliek) a szocializmus teljes foglalkoztatása után, így ezeket a rendszerváltás fennmaradása érdekében így biztosítottunk megélhetést) mai árakon ~12.000 MRD-Ft-tal növelte (+60%) az államadósságot. Ehhez még vedd hozzá a ~400.000 munkanélkülist is, és 1,5 millió inaktívat. Gyakorlatilag ezek ellátását oldottuk meg hitelből, mert a gazdaság, illetve az aktívak nem voltak erre képesek.
Ennyi, ezért tartunk itt, a többi csak hab a tortán.

Az egész demokratikus világon az elmúlt 30-40 évben mindenhol, ha jó dumás, jó megjelenésű „politikus”-okat választottak ZÉRÓ gazdasági felkészültséggel. Most eljött az ideje a szakértelemnek, de a politikai berendezkedés sehol sem engedi ezt a felszínre törni, pláne úgy, hogy az eltartottak szavazó tábora népesebb, mint az eltartóké.

Spiro 2012.06.02. 19:53:50

@Balt:
Nagyképűség nélkül mondom, ezeket már évekkel az előtt láttam, tudtam, értettem (mint mondtam a jelenlegi helyzetünk lényegében semmit sem változott, csak egyszerűen a hitelek kamata megemelkedett, ami minimum éves ~600MRD extra kiadást generál számunkra az adósság állományon –ezt próbálják ilyen olyan módon beszedni tőlünk, de magukon az isten szerelméért sem spórolnának).

A fentiekben, a még mindig kínálkozó triviális megoldásokat vázoltam.

Balt 2012.06.02. 20:14:39

@Spiro: Jó hosszú (vagy: jó & hosszú) komment. :)

"devizahitel jelenlegi, THM-je minimum 3%-kal túl van árazva, részben a bankadó, részben az anya-leány bankok közti adó optimalizálás miatt."

Vad arról adatod, mekkora volt ez a kamatfelár 2010 (vagy-vagyis a bankadó) előtt?

Martian (törölt) 2012.06.02. 20:16:22

@milliliteratura: sajnos a németek is benne voltak a közös pénz kellő kontroll nélküli kiszórásában.
Görögország szép, kedélyes nép lakja, de fegyelemről legutóbb akkor volt fogalmuk, amikor még állt az ókori Spárta.
Az eurozónába bevenni őket kb. annyira bölcs döntés, mint Beavis és Butthead felvétele a templomi kórusba.
:)

Spiro 2012.06.02. 20:20:02

@Balt:Csak az elmebetegek, és azok az amerikai közgazdászok, akiknek fogalmuk sincs az EU törpe államok (mint mi) jelenlegi EU integrációjának, kitettségének fokáról, és ebből következően EUR függőségükről, gondolják úgy, hogy lehet élet az EUR-on kívül.

A mai eladósodottságunk mellet pláne hülyeség kívül maradnunk. (ahogy az összebújt nyáj helyett a farkas is az egyedüli bárányokat ragadja el először. Ezért tűnik a Ft árfolyam egy kurva nagy hullámvasútnak mostanában).
A fentiekben már leírtam, hogy 1000 MRD Ft-os nagyságrendű megtakarítást jelentene, ha bevezetnénk az EUR (ha van EUR nincs szükség MNB deviza tartalékra = ~11.400 MRD-dal kisebb államadósság (kb -60%), stb.). Azaz kvázi ennyivel kevesebb adót kellene beszedni.

Az ellenpélda Svájc, ők sem tudták megvédeni saját devizájukat a számukra eredetileg elképzelt szinteken. Mivel az ő helyzetük annyiban más, hogy a védekezésre annyi CHF-t nyomnak, amennyi tintát, és papírt találnak, ez nekik nem kerül pénzbe, sőt keresnek rajta a negatív kamat miatt, és ezt az időtlen időkig képesek fenntartani.

De nekünk a HUF gyengülés kivédése ellen magas kamatokkal és további deviza hitelek felvételével kurva drága mulatság, ami újabb adóbeszedési kényszert generál.
Export alapú gazdaságunk van, de az exportnak ~90% importból származik, így csak a saját 10% hozzáadott értékünkön tudunk gyenge árfolyamon verseny előnyt elérni, így ha 260 helyet 338 (+30%) az EUR/HUF árfolyam (~285 CH/HUF), akkor 3%-kal tudjuk olcsóbban adni az árunkat (ami kis hatékonyság növeléssel, amúgy is elérhető).

Na, ebben lát fantáziát a jelenlegi kormány igaz, hogy a deviza hitelesek 1/3-ának már most is 90 napot meghaladó elmaradása van, de kit érdekel (ja, hogy lesz árfolyamgát nagyon jó, a fixált árfolyamok és a piaci árfolyamok között keletkező ÉVES ~2000 MRD vesztességből ~1000MRD-ot magára vállal az állam.

Hát elég valószínűtlen, hogy a fenti HUF leértékelés miatt 15%-kal nőne a GDP, pedig az 1000 MRD beszedéséhez kb. erre lenne szükség, ellenkező esetben a HUF leértékelés és a mondjuk fenti 3% versenyelőnyből fakadó éves árfolyam kompenzáció tuti bukás és államadósság növelést jelent.

Spiro 2012.06.02. 20:26:00

@Balt:
Benne van a fenti írásaimba, a lakáshiteleken 2,5-3,5% volt a bankok kamatfelára, az akkori deviza kamatokhoz képest, jelenleg 6-7%.

Az alacsony nyugati jegybanki kamatszintek jótékony hatásából sem az ország, sem a devizahiteleseink nem profitálnak semmit sőt, a szabadságharcunk miatt szívnak (Lengyelországban, Romániában ma a CHF hitel THM-je 4-4,5%, nálunk 7-7,5% (ez a különbség kb. 36%-os törlesztő részlet eltérést jelent egy 15 éves havi törlesztésű hitelen).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.02. 21:02:33

@Balt:

Mutatok pár ábrát neked:

Ezen látszik, hogy Németország mérlege a GDP százalékában 86 és 90 között is +4 volt:

defense-and-freedom.blogspot.fr/2010/09/grand-strategy-of-germany-frg.html

Ezen látszik, hogy most sem több ez +5-nél.

www.bundesfinanzministerium.de/DE/BMF__Startseite/Publikationen/Monatsbericht__des__BMF/2009/12/analysen-und-berichte/b03-leistungsbilanz/Abbildung03,property=default.gif

Továbbá mi látszik még? Az eurót 1999 január 1-én vezették be. Németország mérlege ezután két évig meg sem moccant.

Mi látszik még? Franciaország mérlege rossz, pedig annyira nem állnak rosszul.

Lengyelország mérlege meg a görögökénél is rosszabb. Pedig ők a kelet-európai válság és válság utáni csodák.

Itt egy ábra a világról:

www.laenderdaten.de/_karten/Lesitungsbilanzsaldo.jpg

Jé, USA, Kanada, Ausztrália, UK szar. Pedig ezek az országok egész jól vannak. És jé, Japán tök jól áll, ezzel szemben Japán a világ legeladósodottabb országa. Elméletileg tulajdonképpen a fele eladósodottsággal is halott kellene, hogy legyen. Csoda, hogy élnek.

India és Kína között nagy a különbség, pedig GDP-ban nincs nagy különbség.

Szóval van olyan, hogy egy ország mérlege pont azért jó, mert szarban van a gazdaság, és kurvára nem tudnak importálni. Például Magyarország jelenleg. És van olyan, hogy erős gazdaság egész sokáig kibír egész nagy mérleghiányt is, kitermeli az ország.

Sőt, pont azért is lehet egy országnak rossz mérlege, mert sokat importálnak, de azt jól fektetik be. Lehet például Németországból sok munkagépet importálni, azzal termelni, és fejleszteni a gazdaságot. Azt megint sok gépbe fektetni. Egy ilyen ország mérlege állandóan negatív lesz, de kitermeli a dolgot.

Görögország baja inkább az, hogy elbaszták.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.02. 21:09:41

@protézisesh:

itt egy másik cikk és ábra:

acemaxx-analytics-dispinar.blogspot.fr/2011/02/ursache-der-krise-in-der-eurozone-lucke.html

ez kimutatja, hogy a Dél-Európa és Németország között az a különbség, hogy Németországban a termelékenységhez viszonyított munkabérek nagyon alacsonyak. Magyarul, valószínűleg Németországban jól keresnek az emberek, de ehhez képest még sokkal jobban termelnek.

Ez meg nem az euro miatt van, hanem a reformok a munkamorál, a technikai beruházások miatt.

hami · http://toriblog.blog.hu 2012.06.02. 21:25:59

@Brendel Mátyás: a német cégek posztszoc leányainak a bevétele/ profitja vajh hova számolódik?

Balt 2012.06.02. 21:33:00

@milliliteratura: "mivel görög nincs, vesz egy vw-t, hitelre. kék mán egy plazmatévé, mert van az összes szomszédnak is. mivel görög nincs, vesz koreait/hollandot. a mobilt is cserélni kell, mert már fél éves, vesz egy amerikait."

Az amcsi mobilok talán kivétel nélkül távol-keletiek, a holland vagy koreai plazmák jó eséllyem vmelyik visegrádi országban készültek, görögországban meg a Hyundai Athos pl. :)

Balt 2012.06.02. 21:41:05

@milliliteratura: "az optimális megoldás a fegyelmezett, mértékletes elköltése a jövedelmeinknek, melyeket munkából szerzünk.
ez az a borzalmas diktátum, amit a németek rá akarnak erőltetni a kontinensre (pontosabban annak a tróger felére. meglepő módon sok ország pont ennek szellemében működik északon.), ó, a galádok."

Erről majd alkalmasint kérdezz meg mondjuk egy svéd autógyári alkalmazottat.

Balt 2012.06.02. 21:53:05

@milliliteratura: "A Schröder-kormány első intézkedései közé tartozott, hogy a Kohl-kormány utolsó éveiben megkezdett, a recsegő-ropogó jóléti államot karcsúsító reformokat visszavette, így az SPD szociális profilját erősítette. Az ekkor még tartó konjunktúra elkendőzte ezen intézkedések káros voltát. (...)
2000-ben a világgazdasági recesszió elérte Németországot. Ennek hatása összegződött az 1998-as szociálpolitikai intézkedések következményeivel, ez pedig Németországot addig soha nem tapasztalt mértékű stagnálásig juttatta el. Schröder ettől kezdve igyekezett úrrá lenni a válságon, de már túl közel voltak a 2002-es választások ahhoz, hogy átfogó változtatásokat elérjen.

A második ciklus elején Schröder nem változtatott stílusán. A fontos jogalkotási kérdések eldöntésére – mint a közelmúltban – különbizottságokat alakított, amelyek a parlamentáris rendszeren teljesen kívül helyezkedtek el, így az SPD sem szólhatott bele mindazon szabályozási tervekbe, amelyeket végül neki kellett elfogadnia a Bundestagban. E bizottságok legfontosabbját a Volkswagen AG igazgatótanácsi tagja, Peter Hartz vezette, ez a munkaerő-piaci reform tervét készítette el. A bizottság javaslatát végül „Agenda 2010” névvel látták el, a kancellár 2003. márciusban ismertette a Bundestag előtt. A csomagban a szociáldemokraták számára elviselhetetlen mértékű megszorító intézkedések voltak, amelyek a szociális juttatásokat, a társadalombiztosítást érintették. Legfontosabb intézkedés a szociális segély megszüntetése volt (ún. Hartz-IV-törvény), ezt a munkanélküli segéllyel egybevonva kialakították a kétfajta munkanélküliségi juttatást (Arbeitslosengeld I és II), amelyre az álláskeresők meghatározott ideig voltak jogosultak. Ha ezen időköz alatt nem fogadtak el egy felajánlott munkahelyet, megszüntették a segély kifizetését.
Az Agenda 2010 meghirdetése a tömeges tiltakozás egyre nagyobb hullámait indította el, az SPD-hez hű szakszervezetek is egyik tüntetést rendezték meg a másik után, 2004-ben Schrödernek le kellett mondania az SPD-elnökségről. Peter Hartz 2005-re ígért eredményt – ennek elmaradása a kancellárral szembeni ellenszenvet csak növelte. 2005. május 22-én a legnépesebb és gazdasági szempontból legerősebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában az SPD elveszítette a tartományi választásokat (itt a párt 1966 óta folyamatosan kormányzott). Ez Schrödert lépéskényszerbe hozta. a kancellár lépett is: ki a sajtó elé, bejelentve, hogy feloszlatja a Bundestagot és választásokat írat ki 2005. szeptember 18-ra.
Ennek végrehajtása alkotmányos aggályokat vetett fel: a kancellár szándékosan elveszít egy bizalmi szavazást a parlamentben, hogy aztán újra induljon a következő választásokon? A német Alkotmánybíróság 1983-ban döntött erről, eszerint Schröder lépése alkotmányos volt.
A 2005-ös választási kampányban Schrödert mintha kicserélték volna. Az addig fáradtnak tűnő kancellár újra harcosan fellépett, bár retorikája ekkor már felmutatott némi „balos” jelleget is, sokakban felmerült a kérdés, hogy akkor kitart-e az Agenda 2010 mellett, vagy korrekciókat hajt-e végre?"

Az előre hozott választásokat leszámítva nagyon emlékeztet ez az egész a gyurcsányi "modellre".

Balt 2012.06.02. 22:10:51

@Brendel Mátyás: Ez meg itt a fordítottja:
pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=172863

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.02. 22:34:37

@Balt: nem fordítottja, nem figyeltél oda, nyuszika. írtam, lehet, hogy a németek többet keresnek, órabérben is többet keresnek, de termelékenységre vetítve kevesebbet.

ha a német másfélszer annyit kap fizetésben, de kétszer annyit termel, akkor ugye még mindig ők a versenyképesebbek.

és ahogy mondtam, ez munkamorál, szakképzettség, technikai beruházás kérdése.

Balt 2012.06.02. 23:14:49

@Brendel Mátyás: Bocs, mobilról nem lesz link, de a kedvedért:
"Senki nem tudja megmondani, miért olyan alacsonyak a magyar bérek, amilyenek.

A Svédországról és Norvégiáról szóló blogbejegyzésekben kifejtettem az Északi Modell lényegét. Amellett érvelnék, hogy a zsákutcás lefelé versengő kelet-európai modellből ma már az egyetlen kivezető út az Északi Modell. Ez azt jelenti, hogy termelékenység növelésével együtt az egyre magasabb bérek felé kell versenyezzünk. Ehhez pedig ugye a minél jobb minőségű oktatás kell.

A lefelé versenyző stratégia alapvetése az volt, hogy a magyar gazdaság termelékenysége olyan alacsony, hogy még a jelenlegi, alacsony béreket sem képes kitermelni. (Erről sokat ír például az amúgy igen kitűnő Papp József professzor a Corvinusról.) Ezen érv hallatán valahogy mindig mindenki látatlanul elfogadja, hogy ez valahogy így lehet. Ha azonban mégis ellenőrizzük az adatokat, megdöbbentő felfedezéshez jutunk. Nézzük először a bérszínvonalat:

Az Eurostat adatai szerint 2010-ben egy magyar munkás foglalkoztatásának teljes költsége €7,3 volt, az EU27 átlagos teljes óránkénti foglalkoztatási költsége pedig €22,7. Ez egy 32,16% körüli bérarányt eredményez az uniós átlaghoz képest. Majdnem egyharmad!

(Sajnos az Eurostat adataiból nem derül ki, hogy mindez vásárlóerő paritáson értelmezendő, avagy nem. De tulajdonképpen mindegy. Ahogy arról már írtunk, az unióban ma már majdnem teljes az árkonvergencia.)

Azt várhatnánk mindez alapján, hogy akkor a magyar termelékenység nagyjából az uniós átlag egyharmada lesz. Az adatokat megnézve azonban megdöbbenünk:

Nos, azt tapasztaljuk, hogy a teljes gazdaságra vetítve a magyar termelékenység általában véve is 60%-a volt 2010-ben az uniósnak (vásárlóerő paritáson). De nem is ez az igazán releváns információ, hiszen a befektetőnek az egy foglalkoztatottra vetített termelékenység a lényeg. Ez pedig 71% volt ugyanabban az évben az uniós átlagnak!

Azaz 32%-nyi bér társul 71%-nyi termelékenységhez?!? Hogy jön ez ki?

Kedves közgazdász olvasóim találkoztak már tanulmánnyal, ami magyarázatot ad erre az ellentmondásra? Nyílván az államszocialista időszak bérszínvonalának semmi köze nem volt a piaci viszonyokhoz. Azóta azok szépen valahogy beálltak. De mért pont oda, ahova ha közben a termelékenység jóval magasabb szintre zárkózott fel? A kérdés rettentően alulkutatott ahhoz képest, hogy megdöbbentően bénító hatása van az alacsony hazai bérszínvonalnak. Húsz éven keresztül a magyar társadalom kérdés nélkül elfogadta a neoliberális érvelést, hogy nem lehet béreket emelni, mert ugye a termelékenység...

Természetesen egy Északi Modell kísérletnél végig kellene gondolni az egyes foglalkoztatotti kategóriák részletes bérezését a termelékenységük függvényében, ahogyan azt a svédek és a norvégok teszik. Ehhez pedig részletesebb statisztikákat kell majd gyűjteni. De számos jel arra mutat, hogy bőven van lehetőség béreket emelni. Hanti Erzsébet például győnyörűen demonstrálta, hogy a tévesen sokat kárhoztatott Medgyessy féle béremelés egész egyszerűen csak egy termelékenységi növekményhez zárkózott fel. Egy másik tanulmányban Scharle Ágota és társai pedig összegyűjtötték a 2001-2-es és a 2006-os radikális minimálbér emelések hatásáról szóló tanulmányokat. Következtetésük inkonklúzív, a minimálbéremelések foglalkoztatásra gyakorolt hatását negatívnak, semlegesnek és pozítívnak is megítélik kutatók. (Ilyenkor mindig igen nehéz kiszűrni más folyamatok hatását.) Ugyanakkor a legpesszimisták elemzések szerint sem történt drasztikus foglalkoztatás csökkenés az egész gazdaságban. Azaz a sok százezer ember életét könnyebbé tevő minimálbéremelésnek bőven volt tere.

Végezetül egy kiegészítő megjegyzés. Mindig akad olyan kedves Olvasó, aki ilyenkor azzal az ellenvetéssel él, hogy az emberek életszínvonalát nem lehet pusztán a béreik alapján megítélni, hiszen Kelet-Európában generózus állami támogatások társulnak az alacsony bérekhez. Az adatok nem ezt mutatják. A vásárlóerő paritáson mért közkiadások az elmúlt évizedben Magyarországon igen komolyan elmaradtak az uniós átlagtól:"

Persze az ábrák így is hiányoznak.

protézisesh 2012.06.03. 00:00:34

@Brendel Mátyás: En az egesz szakmai eletem (1996ota) kulfoldi tulajdonu cegeknel toltottem. Lattam, hogy a world class cegeknel is csak a nemetnek egyHETEDE a berezes. Nehez elhinni, hogy a nemet munkaero tobb, mint hetszer hatekonyabb a magyarnal...

Nehez elhinni, hogy E-Ny Europa 36-38 oras munkahetei, a borzalmasan leszigoritott muszakrendek es munkalehetosegek ellenere annyira kurvara sokkal termelekenyebbek lennenek, mint az uyanezen cegek altal a Mo-ra telepitett, 7x24-ben hajtott gyarak.

Amit esetleg konnyu elhinni: a sikeres orszagokban talan nem 56% a foglalkoztatottsag (=gyakorlatilag 44% munkanelkuliseg/feketegazdasag), hanem lenyegesen magasabb.

Sikeres orszagokban esetleg nem az allam foglalkoztatja (fizeti!) a dolgozok EGYHARMADAT. Ez a ket tetel lehet, hogy hatekonyabba teszi "Durchschnitt Jurgent" "Atlag Janosnal", de hiba azt hinni, hogy aki mar felhuzza a munkasruhat, az olyan hude szegyellni valoan hatekonytalan....

A valos hatekonytalansag tetten erheto a szornyu burokraciaban is: egyreszt a burokraciaban foglalkoztatott letszamokkal (allam fizeti) masreszt a sok alkalmazottal, vagy azok munkaidejevel, akik az allam altal tamasztott burokratikus igenyeket szolgaljak ki.

A konnyuiparban termelo kkv szerzodeses kapcsolatban all (=havonta munkat ad, fizet) az alabbiaknak:
- konyvelo
-berszamfejto
-munkavedelmis
-tuzvedelmis
-katasztrofavedelmis
-statisztikus (intrastat)
-ugyved/jogasz
-kornyezetvedelmis
-uzemorvos
-CSKT ugyintezo
Ezek egyike sem termel. Az uj telephely engedelyeztetesekor HARMINC feletti hivatalos engedely/alairas kellett kulonbozo hatosagoktol. EZ a nemhatekony, nem pedig a melos munkaja.

Ugyanolyan termeles folyik az anyacegnel is. Ott 1200 euro a havi br. Minimalber, nalunk 300. Egysegnyi termekre vajon hol esik tobb berkoltseg?!

protézisesh 2012.06.03. 00:01:29

@Spiro: Jokat irsz, barcsak meghallanák fent is!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 00:11:10

@Balt: ne magyar EU átlagot mérj, mert Magyarország nincs államcsőd szélén, viszont az EU átlagban benne van Görögország. Az én adatom görög-német volt. Most miért jössz más összehasonlítással?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 00:15:21

@protézisesh:

"Amit esetleg konnyu elhinni: a sikeres orszagokban talan nem 56% a foglalkoztatottsag (=gyakorlatilag 44% munkanelkuliseg/feketegazdasag), hanem lenyegesen magasabb.

Sikeres orszagokban esetleg nem az allam foglalkoztatja (fizeti!) a dolgozok EGYHARMADAT. "

"A valos hatekonytalansag tetten erheto a szornyu burokraciaban is: egyreszt a burokraciaban foglalkoztatott letszamokkal (allam fizeti) masreszt a sok alkalmazottal, vagy azok munkaidejevel, akik az allam altal tamasztott burokratikus igenyeket szolgaljak ki."

no látod, és ezekről NEM az euro tehet, és nem Németország. illetve Németország a saját jó állapotáról tehet, de Görögország és Magyarország e tekintetben maga baszta el a dolgot magának.

szépen kifejtetted, hogy a blogban írtak mekkora hülyeség, és alátámasztottad azt, amit én írtam. biztos nem ezt akartad, de hát a tények makacs dolgok.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 00:17:30

@protézisesh:

"A konnyuiparban termelo kkv szerzodeses kapcsolatban all (=havonta munkat ad, fizet) az alabbiaknak:
- konyvelo
-berszamfejto
-munkavedelmis
-tuzvedelmis
-katasztrofavedelmis
-statisztikus (intrastat)
-ugyved/jogasz
-kornyezetvedelmis
-uzemorvos
-CSKT ugyintezo
Ezek egyike sem termel"

de. az egy dolog, hogy hülye vagy a kérdéshez, de ez a szemlélet viszi a sírba Magyarországot. pont ez orbán szemlélete is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.03. 00:20:39

@Balt: így van, a vw meg pozsonyban. a fenti helyek közös tulajdonsága, hogy egyik se hellaszban van.
a svéd alkalmazott, mint egyék totál mindegy. a svéd állam a brutálisan magas (120+%-ra emlékszem) adósságát jócskán visszavágta az elmúlt években, a cia szerint 40% alatt vannak, miközben a költségvetésnek többlete van. szóval gyönyörűen tenyereltél bele egy mintaországba. ezzel nem összemérhető egy versenyképtelen cég csődje, maradt még versenyképes cégük bőven.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.03. 00:30:33

@Balt: meg fogsz lepődni, de egy szoci kormány szeret osztogatni, ha teheti. schröder ezért nagyszerű, mert felismerte, hogy az osztogatás nem fenntartható, hanem cselekedni kell, a párt elveivel is szemben. és kúrcsánnyal szemben ő kiitta a méregpoharat (feri nagyvonalúan átpasszolta bajnainak a meló nagy részét).
a jó kormányzásba beleférnek a hibák, ha azokat felismerik és javítják, a németeknél ez történt.

a EUR7,3 az mintegy 2000 huf. azaz havi kb. 350.000 huf, ez durván a nominális átlagos munkaerőköltség, azaz ez elvileg nem vásárlóerőparitásos adat.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.03. 00:39:58

@milliliteratura: ha jól nézem, nagyjából másfeles a szórzónk a nominál gdp-re, hogy vásárlóerő legyen belőle. tehát durva becsléssel azt mondhatjuk, hogy a nominális 7,3 az olyan 11 euro lesz ppp-n. azaz egész szépen 50% a magyar bérköltség az uniós átlaghoz képest.
de ugyanakkor érdemes azt átgondolni, hogy ha a 71%-os termelékenységhez 71% bér társulna, akkor a mergát bárhol az unióban szerelnék össze, nem kecsón. ahhoz, hogy idehozzák a gyárat a balkánra, kell valamit adni cserébe.
magyarország úgy döntött, hogy szolgaország akar lenni, elhanyagolja az oktatást, és inkább próbál kínával versenyezni a termelésben.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.06.03. 00:44:13

@milliliteratura: (külön szép, hogy japán hatékonysága nem éri el az eu27-ét sem, nem hogy a normálisabb országokét. ehhez képest hadd ne mondjam, mennyivel magasabbak ott a fizuk)

lüke 2012.06.03. 06:13:50

imperlista írta a cikket?
mert mikor kiküldik az et.-t az imperlizmusba
, és visszajön:
-de szép hálál áz, kérem szépen

ma is igy halódik, legfelsöbb fokon

lüke 2012.06.03. 06:23:47

@Balt:
ez az örökség : alacsony bér
(ezen gazdagodnak)
a szemlélet nem északi, hanem alsó-balkáni, de lehet ,ösközösségi :
én adok neked egy autót,azzal járhatsz
te adsz nekem golyóstollat, golyóscsapágyat, golyószórót etc
így nem keletkezik:
adó, ÀFA, bérköltség,bér stb(semmi)

minek fizessek, ennek az államnak?

lüke 2012.06.03. 06:34:14

@yatumux:
és egy amerikaié?
havi 3000dollár+ECFMG
secure2.ecfmg.org/emain.asp?app=iwa
itt a félévi tandíj 8200 $ ,ld SOTE honlap
www.semmelweis-english-program.org/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=84

de sehol nincs odairva a diplomádra:
ki itt végzel, maradj itt

s mi van a sok diplomagyárban végzett fiatallal,aki Londonban , Párizsban ,Berlinben
kiflit, bugyit és giccset árul?

lüke 2012.06.03. 06:43:32

@milliliteratura:
ahol van ipar-s kevés búzamezö-
acél, Grippen, Volvo( s Ali gróf nem magyar származású)
www.kleinezeitung.at/t/nachrichten/chronik/2280986/causa-mensdorff-chronologie.story
és 200 éve egyetlen háború se,

s az egyetemista a 60-s évek óta angol tankönyvböl tanul

lüke 2012.06.03. 06:57:42

@poszt:

a milói vénusz jobb középsö ujja
csak kézsebészként okozna nekem örömet

Balt 2012.06.03. 07:08:09

@milliliteratura: Sebaj, Svédországban van víz meg szigetek, jó lesz ott a görög bevándorlóknak. (Ja, euró az nincsen...)

Balt 2012.06.03. 07:10:43

@lüke: Már azt hittem máshogy is. ;) (úgy értem persze: művészettörténetileg. Egyébként marha jó kép.)

Balt 2012.06.03. 07:18:31

@Brendel Mátyás: Ott a pogi cikk táblázata, de írja is:
"Végezetül egy kiegészítő megjegyzés. Mindig akad olyan kedves Olvasó, aki ilyenkor azzal az ellenvetéssel él, hogy az emberek életszínvonalát nem lehet pusztán a béreik alapján megítélni, hiszen Kelet-Európában generózus állami támogatások társulnak az alacsony bérekhez. Az adatok nem ezt mutatják. A vásárlóerő paritáson mért közkiadások az elmúlt évizedben Magyarországon igen komolyan elmaradtak az uniós átlagtól:"

Balt 2012.06.03. 07:20:05

@milliliteratura: Akkor örülhetünk: jövőre jön az SPD és lesz szép új világ... :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 09:41:25

@Balt: másodszorra is a bérekkel jössz amikor a termelékenységhez viszonyított bér a kérdés. Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy ilyen sunyi?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 09:46:36

@Balt: Finnországban viszont van euró. Az hogy lehet, hogy a finn perifériát nem zsákmányolja ki az erős német gazdaság, ahogy a te meg a cikk lázálmaiból következne?!

Miért van az, hogy a finn periféria kereskedelmi mérlege még a németekénél is jobb?! Eurójuk van, nem igazán régi EU tagok, és a kilencvenes években elég durván érintette őket az orosz válság, aztán jött a többi válság, ami mindenki mást is érintett. Mégis megcsinálták.

Tudod hogyan? Oktatáspolitikával, technikai fejlesztésekkel, okos gazdaságpolitikával. Nem mellesleg kevesebb ideológiai széthúzással, mint például Magyarországon vagy Görögországban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 09:53:52

@Balt:

hatékonyság:

17 Germany 37,897
32 Greece 28,408
51 Hungary 19,600

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

erre lehet majdnem kétszer akkora fizetést adni Németországban, mint Magyarországon.

19 Germany 23,302
21 Greece 22,317
26 Hungary 12,843

ráadásul a görögöknél alig van adó.

Na ebből következik, hogy miért van Görögország szarban, és az is, hogy Magyarország azért nincs akkora szarban.

Matt, kicsihuszár, matt. Ilyenkor már illik feladni, mert elvesztetted.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 09:55:44

@Balt:

hatékonyság:

17 Germany 37,897
32 Greece 28,408
51 Hungary 19,600

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

erre lehet majdnem kétszer akkora fizetést adni Németországban, mint Magyarországon.

fizetések:

19 Germany 23,302
21 Greece 22,317
26 Hungary 12,843

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage

ráadásul a görögöknél alig van adó.

Na ebből következik, hogy miért van Görögország szarban, és az is, hogy Magyarország azért nincs akkora szarban.

Matt, kicsihuszár, matt. Ilyenkor már illik feladni, mert elvesztetted.

Amanitin3 2012.06.03. 10:15:13

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy a mai Németország területén fellelhető politikai jelenségek nagyjából ezer éve folyamatosan gazdasági motornak számítanak Európában.

Ezzel szemben a görög állam produkálta a történelem első írásban dokumentált államcsődjét, és a közép- és modernkori független görög állam is gyakorlatilag bármelyik találomra kiválasztott időpontban csődben, vagy annak közelében van.

Ahhoz képest, hogy t. szerző egy történelemfilozófiai alapmű címét kölcsönzi az írásához, egy pár éve létező intézményt okol egy olyan állapotért, ami sok száz éve fennáll.

Balt 2012.06.03. 11:21:34

@Brendel Mátyás: Na ide figyelj gyurcsányista faszparaszt! jesjo raz:

"Nos, azt tapasztaljuk, hogy a teljes gazdaságra vetítve a magyar termelékenység általában véve is 60%-a volt 2010-ben az uniósnak (vásárlóerő paritáson). De nem is ez az igazán releváns információ, hiszen a befektetőnek az egy foglalkoztatottra vetített termelékenység a lényeg. Ez pedig 71% volt ugyanabban az évben az uniós átlagnak!

Azaz 32%-nyi bér társul 71%-nyi termelékenységhez?!? Hogy jön ez ki?"

Balt 2012.06.03. 11:23:50

@Brendel Mátyás: Finnország erősen visszaszorulóban van, dolgoztam finn cégnél. Nem, nem a Nokiánál, bár nekik is harangoznak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 21:53:53

@Balt:

1) gyurcsányista faparaszt a kurva anyád

2) eso raz:

hatékonyság:

17 Germany 37,897
32 Greece 28,408
51 Hungary 19,600

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

erre lehet majdnem kétszer akkora fizetést adni Németországban, mint Magyarországon.

fizetések:

19 Germany 23,302
21 Greece 22,317
26 Hungary 12,843

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wag

ehehz hivatkozás van, te seggfej, a tiedhez semmi nincs,

És a cikkben NEM MAGYAROSZÁGRÓL van szó, te negatív IQ-s baromállat!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 22:09:51

@Balt: "Finnország erősen visszaszorulóban van,"

www.bundesfinanzministerium.de/DE/BMF__Startseite/Publikationen/Monatsbericht__des__BMF/2009/12/analysen-und-berichte/b03-leistungsbilanz/Abbildung03,property=default.gif

még pozitív a külkereskedelmi mérlegük, szóval a saját érved szerint jól kell, hogy álljanak.

de az kérdés, hogy miért estek vissza? továbbra is euro van náluk, és fejlett, drága, északi ország. szóval akkor nem stimmel a rögeszméd.

egyébként 4 évig dolgoztam Finnországban, Nokiánál is, ne vágj fel!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.03. 22:13:42

@Balt: egyébként Finnországnál is működik az én elméletem:

termelékenység:
"17 Germany 37,897 2011
21 Finland 36,236 "

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

fizetések:

17 Finland 25,316
19 Germany 23,302

szóval a németek kicsit többet termelnek kicsit kevesebb fizetésért, ezért jobban állnak.

Balt 2012.06.03. 23:10:57

@Brendel Mátyás: Az biztos nem, viszont az ilyeneket, mint te, a saját belükre szokták felakasztani kevésbé toleráns helyeken.

Mára ennyi, mielőtt tettlegességre fut ki a dolog.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 07:17:58

@Balt: az olyanokat meg, mint te, Nürnbergben szokták felakasztani, ha előtte nem lövik főbe magukat.

protézisesh 2012.06.04. 09:16:03

@Brendel Mátyás: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

Szép összehasonlítások ezek, de mit is takar az egy főre eső GDP? Hát kurvára nem (csak) a hatékonyságot, hanem mondjuk az adott állam valutájának az erejét, az árszínvonalat, mindent.

Csúnya csúsztatás ezt "hatékonyságként" fordítani, mert baromira nem az. Az egész államgépezet, berendezkedés, jog- és bankrendszer, stb. összhatékonyságának lehet egy áttételes fokmérője, de a munkahelyükön munkát végzők munkavégzésének hatékonyságával semmilyen összefüggést nem mutat.

Illetve ha már ilyen ügyes vagy statisztikában, akkor hamar kotorjál egy árszínvonal-bérszínvonal összehasonlítást is, akár csak bigmac indexet, oké?

Aztán lásd, amire konkrét példákat sorolok:
a francia minimálbér br 1200EUR/hó, ami kb 1000 nettót (gyk 300eFt nettó) jelent). Ennél kevesebbet 8 órás műszakkal (hazudok, heti 36óra a munkahét) ott senki nem keres, akinek állása van.

Magyarországon a bruttó minimálbér ugye 93000Ft, ez kemény 310 euró, nettóban 66eFt, azaz 220 euró a 40 órás munkahétért.

Mire költ a minimálbéres?
1.) élelmiszerre. Rendszeresen hozzájutok nem csak a teszkós, de a francia carrefour-os szóróújságokhoz. Alap-élelmiszerekben max 20% drágaságot látok a franciák javára. (Ha a minőségi különbséget is melléteszem, akkor nem is drágább)
2.) ruházatra. Dettó
3.) energiára. Franciaországban olcsóbb a villamos áram, mint Mo-on. A benzin az euro-árfolyamtól függően egyenlő és a +10% között mozog. A tűzifa köbmétere FELE, mint nálunk....
4.) Lakbérre. Egy átlagosan nem felkapott francia középvárosban (100-150e lakos) egy 70-80m2-es téglaépítésű lakás havi bérleti díja rezsivel 2-300 euró. Nálunk is csak ótvar panelt kapsz olcsóbban.
5.) műszaki cikkek, tartós fogyasztási cikkek kint olcsóbbak. Nem csak a fizuhoz képest, abszolut értékben is.
az egyetlen, ami valóban drgább ott, az a szolgáltatási szektor: fodrász-orvos-ilyesmi.

Vajon ezt hogyan csinálják? nem lehet, hogy azért több az egy főre eső GDP-jük, mert van belső piac, van fogyasztás?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 10:24:34

@protézisesh:

"Csúnya csúsztatás ezt "hatékonyságként" fordítani, mert baromira nem az. Az egész államgépezet, berendezkedés, jog- és bankrendszer, stb. összhatékonyságának lehet egy áttételes fokmérője, "

1) te is hatékonyságnak fordítottad, csak tettél eléje egy pontosítást. Én nem írtam ki, minek a hatékonysága.

2) nekem bőven elég, ha ez az adott ország fajlagos hatékonysága zusammen. ennyi elég az érvemhez.

"de a munkahelyükön munkát végzők munkavégzésének hatékonyságával semmilyen összefüggést nem mutat."

valamilyen összefüggésben azzal is van, mert az összhatékonyságnak ez egy tetemes része.

"Illetve ha már ilyen ügyes vagy statisztikában, akkor hamar kotorjál egy árszínvonal-bérszínvonal összehasonlítást is, akár csak bigmac indexet, oké?"

mivel a fizetések PPP-ben vannak, ez benne foglaltatik a második adatsorban, te észkombájn!

ugyanez teljesen feleslegessé teszia körülményes okoskodásodat a minimálbérről, euróról, forintárfolyamról, és hasonlókról, mert a fizetési adatok PPP-ben voltak. egyébként a gdp is PPP-ben volt.

szóval a hamburgerindexedet bekaphatod:), ennél jobb volt az én adatsorom.

"Vajon ezt hogyan csinálják? nem lehet, hogy azért több az egy főre eső GDP-jük, mert van belső piac, van fogyasztás? "

1) a német kereskedelmi mérleg pozitív, tehát többet exportálnak, mint importálnak. a görög negatív, tehtá kevesebbet exportálnak.

2) a görög fizetések megközelítik a német fizetést. PPP értéken.

ergo igen nagy baromság azt gondolni, hogy a német GDP azért olyan nagy, mert sokkal nagyobb a belső fogyasztás.

még egy pár buta erőlködés?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 10:39:11

@protézisesh:

"4.) Lakbérre. Egy átlagosan nem felkapott francia középvárosban (100-150e lakos) egy 70-80m2-es téglaépítésű lakás havi bérleti díja rezsivel 2-300 euró. Nálunk is csak ótvar panelt kapsz olcsóbban."

meg vagy te húzatva, hülyegyerek. kamuzod itt a dolgokat hivatkozás nélkül, bugyuta hipotézisekkel jössz. az a baj, hülyegyerek, hogy Franciaországban élek, lakást bérelek, már harmadszorra kellett lakást keresnem, szóval kapásból látom, hogy baromságot mondasz.

Clermont Ferrand, vidék, 100-150ezer, 70nm:

www.seloger.com/recherche.htm?ci=630113&idqfix=1&idtt=1&idtypebien=1,2&org=engine&surfacebtw=70%2fNAN

510 euro

Nimes, hasonló:

www.seloger.com/recherche.htm?ci=300189&idqfix=1&idtt=1&idtypebien=1,2&org=engine&surfacebtw=70%2fNAN

495 euro

és szerintem ebben nincs benne a rezsi.

Szagadan hasonló 300 euro körül van:

www.ingatlannet.hu/kereses/lista.html?telepules%5B0%5D=Szeged&ing_statusz_kod=2&szoba_min=0&szoba_max=0&ar_min=&ar_max=&epulet_min=70&epulet_max=&telek_min=&telek_max=&ev_min=&ev_max=&kod=&order=datum+DESC

Ugyanakkor Párizs-Budapest között jóval nagyobb az árkülönbség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 10:40:57

van ott Szegeden 200 is, a 300 eurósak azok 100 négyzetméteresek voltak. szóval óriási a különbség, édes fiam, és iszonyatosan nem vagy képben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 10:44:41

@protézisesh: az egyébként igaz, hogy Franciaországban a szociális biztonság elég magas a termelékenység meg nem elég magas, van is eladósodottság, és nem megy olyan jól az országnak jó pár éve. kénytelenek fokozatosan megszorítgatni.

csak ugye azt nem értem, miért francia-magyar összehasonlítással jössz egy görög-német cikknél, miközben én görög-német összehasonlítást adtam.

ehhez jön még az, hogy az én adataim nem szedett-vetettek, a tieid hibásak, önkényesek, spekulatívak, és a magad szájíze szerint válogattad őket. plusz, nem a két kérdéses országról szólnak.

protézisesh 2012.06.04. 11:31:38

@Brendel Mátyás: Én Győrt tudom hasonlítani Besancon-Mulhouse régióval, és ott nagyon hasonló 3-400 euró körüli számokat beszélnek egy-egy lakásért.

A francia számokkal azért jöttem, mert egyrészt innét az még mindig a nyugat, másrészt a görög csőd kapcsán mindig elő jön, hogy mi leszünk a következők, meg hogy itt mennyire szar a hatékonyság.

Harmadrészt a német export azért tud annyira pörögni, mert az euro brutálisan alulértékelt a német gazdasághoz képest. Ha csak a német gazdaság ereje árazná az eurót, akkor egy euró nem 1,2, hanem 1,8 dollárba kerülne, és a híres német export sehol nem lenne, mert a világon senki nem tudná megfizetni. Pont ezt feszegette a blogbejegyzés: a németek az euro legnagyobb haszonélvezői, az átlagnémet meg azt hiszi, ő fizeti a görög csődöt. Holott a "görögség" igen jelentős mértékben hozzájárul az "olcsó" euróhoz, ami versenyképesen tartja a német exportot.

A személyeskedést meg abbahagyhatnád köcsög, eddig én se bántottalak!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 12:30:11

@protézisesh:

"Én Győrt tudom hasonlítani Besancon-Mulhouse régióval"

sajnálom, de még mindig kamuzol. Metz a legközelebbi 100000 feletti város:

395 euró a 70 nm ott is.

www.seloger.com/recherche.htm?ci=570463&idqfix=1&idtt=1&cc=1,2&org=engine&surfacebtw=70%2fNAN

ez a 400 euró környéki ár vidéki nagyvárosban elég konstans.

Győt belváros pedig 250 euró

www.gyorilakasok.hu/main.php?site=_kereso_ah&EK=K&tabInfo=KA&tip=&ar=&meret=70-80&kerStr=&proj=&futes=&erkely=&szobaTol=&szobaIg=

"és ott nagyon hasonló 3-400 euró körüli számokat beszélnek egy-egy lakásért."

az a baj az ilyen hülyegyerekekkel, mint te, hogy hisznek a pletykákban, amikor ellenőrizhető dolgokról van szó.

"A francia számokkal azért jöttem, mert egyrészt innét az még mindig a nyugat, másrészt a görög csőd kapcsán mindig elő jön, hogy mi leszünk a következők, meg hogy itt mennyire szar a hatékonyság. "

ez így van, de a franciák hatékonysága se tűl jó. ebből nem tudom, mit akarsz kihozni, logikailag semmi nem jön ki ebből.

"Harmadrészt a német export azért tud annyira pörögni, mert az euro brutálisan alulértékelt a német gazdasághoz képest. Ha csak a német gazdaság ereje árazná az eurót, akkor egy euró nem 1,2, hanem 1,8 dollárba kerülne, és a híres német export sehol nem lenne, mert a világon senki nem tudná megfizetni."

ez körkörös érvelés: a német gazdaság szerinted azért erős, mert alulértékelt az euró a német gazdasághoz képest. a német gazdaság erőssége ebben az érvben premisszaként és konkluzióként is szerepel. mindkét oldalon ott van változóként.

ez a körkörös érvelés akármelyik gazdaságra nézve ugyanígy működne.

valójában a német gazdaság azért erős, mert jobb a termelékenység/fizetés mérlegük, mert hatékonyak, mert jó az oktatás, visszafogták a szociális kiadásokat, megfelelő megszorításokat vezettek be, refomrmokat csináltak, és nem utolsó sorban, más a munkamorál, és egyéb mentalitás.

ez nagyon nem igaz a görögökre, olaszokra, spanyolokra, magyarokra sem, és a franciákra sem annyira.

protézisesh 2012.06.04. 13:17:34

@Brendel Mátyás: Aha, kamu..

Besancon 115.400 fő, Mulhouse 110.359fő. Ezek szerinted miért nem hasonlíthatóak össze a 131ezres lélekszámú Győrrel?

Győrre fénykép nélküli hirdetésben, a te linkedet követve találtam 79.000Ft/hó+rezsi lakást. Az 263 euró, a fényképesek a NEM belvrosban 100.000Ftt-ól (330 euró) indulnak, a belvárosiak (kapaszkodj!) 250eFt/hó árral futnak. az szerintem bő 800 euró/hónap. Hm?

Sőt, én Győr KÜLvárosban már hat-nyolc évvel ezelőtt is 80.000ért adtam ki a lakásom. De biztos a kinti kollégáim hazudnak a saját lakbérükről, ugye?

"valójában a német gazdaság azért erős, mert jobb a termelékenység/fizetés mérlegük, mert hatékonyak, mert jó az oktatás, visszafogták a szociális kiadásokat, megfelelő megszorításokat vezettek be, refomrmokat csináltak, és nem utolsó sorban, más a munkamorál, és egyéb mentalitás."

Hát persze. Ezek alapján Magyarországon túl magasak a bérek, nincs elég megszorítás viszont szar a mentalitás?

Nekiálltál itt idióta módon az egy főre eső GDP-vel dobálózni, holott van nyűgük nekik is rendesen. A magyar államadósság pont abban a sávban van, mint a német, a francia, vagy a kanadai:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Public_debt_percent_gdp_world_map_%282010%29.svg/800px-Public_debt_percent_gdp_world_map_%282010%29.svg.png

Sőt, pont a nagy Német Gazdaság az, amely az elmúlt 3 folyamatosan a maastrichti kritériumokat NEM teljesítve 3% feletti GDP hiányt produkált. Ugyanúgy mint mi, mégse bántotta a kutya sem. Ez hogy van, he?

A költségvetési deficitünk egyik legfőbb okozója az adósságtörlesztés, amiben szerepe van egyrészt a szabadságharcosoknak, másrészt azoknak, akik ezeket a hiteleket ránktukmálták.

Lehet itt elmélkedni a munkamorálról, meg az általános mentalitásról, tán igazság is van benne (más területeken én is elismerem, sőt megerősítem). De komoly csúsztatás az egész ország helyzetében CSAK azzal takarózni, hogy a "hatékonyságotok szar". Az átlagember (már amelyik dolgozik) úgy érzi, a belét kihajtják, megfizetve viszont nincs. Szeretne úgy élni, mint a francia munkanélküli...

Az országot nem azok viszik-vitték csődbe, akik a gép mellett állnak, (még ha nem is kékülnek bele a munkába). Az országot azok viszik csődbe, akik az országot irányítják, illetve a névtelen-arctalan szürke eminenciások, háttéremberek, az érinthetetlenek, akiknek kipumpálják a pénzt az országból. Amíg te csak arról papolsz, hogy szar a hatékonyság, addig felesleges indulatokat keltesz, újabb megerősítést adva Orbán felszalámizós-megosztó taktikájának...

A személyeskedéssel meg magadat járatod le. Ha anélkül nincsenek érveid, akkor minek szólalsz meg?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.04. 14:10:29

@protézisesh:

Besancon:

www.seloger.com/recherche.htm?ci=250056&idqfix=1&idtt=1&idtypebien=1,2&org=engine&surfacebtw=70%2fNAN

540 euro

Győr BELVÁROS!:

www.gyorilakasok.hu/main.php?site=_kereso_ah&hmuvelet=_mutat&h=22197

79ezer. 263 euro alsó határon

de vegyünk drágább, fényképeseket:

www.gyorilakasok.hu/main.php?site=_kereso_ah&hmuvelet=_mutat&h=23110

100000 forint azaz legyen neked 333 euro

még mindig sehol sem vagyunk Besanconhoz képest És akkor Párizst nem is néztük, ahol ezer euróért se kapsz egy minimális albérletet.

"Hát persze. Ezek alapján Magyarországon túl magasak a bérek, nincs elég megszorítás viszont szar a mentalitás?"

A bérek csak kicsit túl magasak az egy főre vetített PPP GDP-hez képest, a többi igaz. Görögországra meg nagyon nagyon igaz. Hivatkoztam, adatokat hoztam rá, ott volt feketén fehéren. Ha hülye vagy, az a te dolgod, de idegesítő.

A deficit az itt most nagyrészt érdektelen, nem tudom, mi a frncnak ugatsz róla. Pláne, hogy ahogy rámutatsz, a németeknek és franciáknak is hasonló a deficitjük. Tehát nem ez a különbség oka.

"Amíg te csak arról papolsz, hogy szar a hatékonyság, addig felesleges indulatokat keltesz, újabb megerősítést adva Orbán felszalámizós-megosztó taktikájának..."

Ez semennyivel nem menti fel Orbánt, mert a reformok hiányáért őMagyarországon a leginkább felelős politikus. Ő a legnagyobb hunyó. Sajnálom, ha ezt nem fogtad fel.

"A személyeskedéssel meg magadat járatod le."

Te meg azzal, hogy hülye vagy. És mivel idegesítően hülye vagy, ezért valamit kapsz cserébe. Szerintem az életben másoktól is megkapod, mert aki ilyen hülye, az meg szokta kapni az emberektől a hideget és meleget.

"Ha anélkül nincsenek érveid, akkor minek szólalsz meg?"

Emellett nekem voltak egyedül adatolt és hivatkozott érveim, neked semmi ilyen nem volt.

Egyedül az adósságra adtál hivatkozást, azt visoznt senki nem kérdezte, köze nem volt a témához. Kamura bemondasz árakat, neked ez az érved. Oszt csodálkozol, ha lehülyegyerekezlek?! Ez a legkevesebb az ilyen aljas alakoknak, mint te.

Tanuld meg fiam, hogy tisztelj meg azzal, hogy nem kamura vakítasz itt, és nem a hülyeségeket szórod, hanem utána nézel, gondolkodol! A te IQ-ddal fél órát kell gondolkozni, mielőtt válaszolsz nekem! Ha azt látom, hogy nem ezt teszed, akkor továbbra is megkapod a hülyegyerekezést te tuskó!

Balt 2012.06.04. 15:07:59

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/soros_alig_van_ido_a_katasztrofa_elkerulesere.521230.html

(...)

"Nem értik a lényeget

Soros György szerint az európai vezetők nem értik, mi a válság igazi természete. Miközben a magas államadósságokra koncentrálják a figyelmüket, a krízis sokkal inkább a bankok gyengeségéből és az európai gazdaságok versenyképességének hiányából fakad. Nem lehet lefaragni az adósságot a gazdaság zsugorításával, csak egy út van: a tartozások kinövekedése - ismételt el egy régi teóriát.

Ez utóbbi véleményével ugyanakkor nem áll egyedül, Európában is egyre több döntéshozó és elemző kérdőjelezi meg a válságkezelés eddigi módszerét. Soros azok közé tartozik, akik ezt élesen vetik fel: a növekedést ösztönző lépések nélkül, amelyek az adósságok mérséklésére fordítható jövedelmekhez juttatják a kormányokat, Európa kifut a monetáris unió megmentésére rendelkezésre álló időből."

protézisesh 2012.06.04. 15:11:41

nem ereszkedem le a szintedre.

A fotó nélküli hirdetés egy putri (különben miért titkolnák?), a 100ezres lakásod (győriként mondom) a "cigánynegyedben" van, mintha pesten a nyóckerben hirdetnél. A normális környékeken lényegesen durvább a helyzet. Illetve ha már a vásárlóerőt is belekavarjuk, vajon mi a rosszabb: havi 300 eur fizuval 300 eurós lakást bérelni, vagy havi 1000eur fizuval 500 eurós lakást bérelni? De neked legyen igazad, Magyarorzágon könnyű a megélhetés, az emberek jól keresnek, te is azért élsz franciaországban, mert ott szarabb.

Az államadósságok, illetve deficitek ott kerülnek képbe, hogy ha nem hiteltörlesztésre kell költeni, akkor van pénz másra, egyből nem tűnik túlzottnak a 27eFt-os éhenhalási pénz, illetve egyből könnyebb az egészségügyet, oktatási rendszert megfelelő szinten finanszírozni. Kár, hogy a fene nagy intelligenciáddal ezt nem ismerted fel elsőre.

Amúgy biztos én vagyok a hülye, mert személyeskedés nélkül próbálok beszélgetni, sőt az is az én tuskóságom, hogy vadidegenül, három-négy mondatváltás alapján brilliánsan megállapítottad az életkorom, az IQ-m, a társadalmi helyzetem, satöbbi. Ezek után te légy szíves ne is ereszkedj le az én szintemre, nehogy megfájduljon a fejed.

az orbános mondatomat meg fel se fogtad. :(

Balt 2012.06.07. 10:03:09

Ez már a "Végjáték" - Megjött az apokalipszis-forgatókönyv
Portfolio.hu 2012. június 6.

Egészen borúlátó előrejelzést adott közre a Global Macro Investor (GMI) független elemző cég. A beszédes "Végjáték" címen közreadott elemzés világszerte államcsődöket és országok bedőlését vizionálja, valamint a történelem legnagyobb bankválságát.

A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerő, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép - véli Raoul Pal, a GMI vezető elemzője. A közgazdász szerint erre utalnak az a főbb gazdasági adatok:
- az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelési számai alacsony szinten rekedtek, és a korábbi emelkedő trend visszafordult,
- a foglalkoztatási ráta a 2008-2009-es zuhanás óta képtelen magához térni,
- Nagy-Britanniában az ipari termelés rekedt meg sok-sok évvel korábbi szintjén,
- az Európai Unió ipari kibocsátása mélyrepülésben van.

Ezek a tények rámutatnak, hogy a G7 országok GDP-növekedésének mélypontja jön el. Ezt erősíti Raoul Pal szerint az a tény, hogy a világ 10 legnagyobb adósának számító országok teljes adósságállománya a világ GDP-jének 300%-a felett van. A szakértő jóslata kíméletlen: az eurózónában államcsődök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, csőd jön Dél-Koreában és Kínában is. Az eredmény: a világtörténelem legnagyobb bankválsága.

Pal szerint ugyanis a kormányoknak rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy egy bajba jutott nagybankot kimentsenek, így aztán az első bankcsődtől könnyen eljutunk a teljes európai bankrendszer összeomlásáig, majd pedig az államok fizetésképtelenségéig. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát. Nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete 700 ezer milliárd dolláros derivatív piacnak - ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy "RESET".

Az időzítést illetően Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. "Meg kell érteniük, hogy a globális bankrendszer összeomlása és a tömeges csődök elhozhatják a valaha látott legnagyobb gazdasági sokkot a világban." Nem lesznek banki termékek, kötvénypiac - nem lesz semmi. A piacok érzékelik, hogy a válságkezelő eszközök (az EKB LTRO-ja, az ESFS, illetve a "quantitative easing") nem ment meg az összeomlástól. A következő fázisban Spanyolország és Olaszország következik, ahol a bankokat államosítják, adósságuk pedig bekerül a kormány mérlegébe.

a jéghegy alja 2012.06.12. 14:10:04

Ez a blog hol volt eddig, vagy csak rossz helyen kerestem?! Zseniális hozzá szólások, elemzések vannak itten (tisztelet a kivételnek). Egy dolgot nem tudtam kiolvasni, hogy merre van előre? Mi a next step, tényleg lesz egy nagy RESET?

blogol-ó 2012.08.28. 20:46:55

@gabcigirl:
"Amúgy is unom már, hogy ez a náci színezetű csicskablog mindig kiemelt helyet kap a főoldalon. Ez ellen a fos ellen miért nem tiltakozik valaki? Ez nem szólásszabadság!"

Szerinted mi a szólásszabadság, ha nem az, hogy egy náci oldalon szabadon fröcsöghetsz? (Úgy, ahogy szeretsz, arc és név nélkül, mint mindig...)

Ja tényleg, azt se tudom, hogy ÉN mitől vagyok náci, de mai naptól büszkén viselem. Egy lánytrolltól ez megtisztelő. Főleg, ha a közel-keleti szülei ilyen szépen, szeretetben fölnevelték és tisztességre tanították. Majdnem sikerült....

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 16:04:23

Már nem azért a két kerek forintér elvtársaim a zÚrban, de ez a post úgy bűzlik, mint a Pálpusztai :O)))

Mikor voltak Orbán elvtársnak tőke ellenes lépései?
Ja, hogy pofázott róla, fujj-fuuj multizott miközben egytől se vonta meg az adómentességét?

Az lenne a rasszizmus, ha Orbánt annak nevezik, ami?
Szerintem az a rasszista, aki szégyelli a Vezére cigány származását és letagadja!

Felszólítja a posztíró, hogy TGM ne menjen oda, ahova akar, miközben többször is leírja, hogy semmivel nem ért egyet, amit TGM vall.

Büdös ám ez elvtársak, mint a rohadó sajt!
süti beállítások módosítása