HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A korrupció csapdájában

2008.05.29. 10:00 Ratius

Sokan úgy tudják, hogy a beruházásokra, fejlesztésekre, pályázatokra fordított állami, önkormányzati, hivatali kiadások tíz-húsz százalékát ellopják. Sokan úgy vélekednek, hogy a korrupció gátlástalan emberek csinálmánya, és, ha kellő szigorral büntetnék, mindjárt megszűnne. Nos, mindkét vélekedés téves. A kiadások sokkal nagyobb részét emészti föl a korrupció, mégpedig rendszerszerűen, azaz függetlenül attól, hogy a játékban szereplő személyek akarják-e ezt vagy nem. A helyzet klasszikus társadalmi csapdát idéz, amelyben mindenki racionálisan cselekszik, ám az összcselekvés mégis irracionális.
A napokban összefutottam egy régi barátommal, aki vigyorogva mesélt a részletekről. Éppen egy állami tenderben vesz részt aprócska cégével, és elég jó kapcsolataival, s így közvetlen információi vannak korrupció természetéről.
Lássuk tehát, hogyan zajlik a folyamat.
  1. Egy minisztériumi (önkormányzati, hivatali stb.) vezető értelmes ötlettel áll elő, mire fordítsák a fejlesztésre kapott pénzt. Mondjuk, hirdessenek játszótér-rekonstrukciós programot.
  2. A miniszter (polgármester, hivatalvezető stb.) szintén értelmesnek találja az ötletet, hiszen beleillik az amúgy is gyermekbarát (párt, kormány, stb.) programba. Főnökéhez már úgy viszi tovább az elképzelést, hogy az remekül kommunikálható projekt.
  3. A főnök (miniszterelnök, pártelnök, miniszter, stb.) Meglátja a kommunikációs lehetőséget, és támogatja az ötletet.
  4. Elindul az elképzelés kidolgozása a hivatalon belül. Itt jelenik meg a korrupció első csírája. Minden kéz, amelyen keresztül megy a program, véleményezés, kidolgozás céljából hozzá tesz, vagy elvesz belőle valamit, miután elgondolkozott azon, hogy ő vajon hogyan tudna hasznot húzni az elkölteni tervezett büdzséből.
  5. Elkészül a végleges program, amelyben előírja, hogy minden játszótéren kell lennie hintának – mert az egyik hivatalnok hajdani osztálytársa hintagyártó kisiparos, minden játszóteret parkosítani kell, mert egy másik hivatalnok sógorának az öccse érdekelt egy kertészeti vállalkozásban, és így tovább. Ezek valójában csak lehetőségek, ám ahhoz elégséges a hatásuk, hogy alaposan eltorzítsák az eredeti elképzelést.
  6. Döntés születik a végrehajtásról, és kiírják a közbeszerzési pályázatot. A pályázati kiírás során már megjelennek a korrupció első hajtásai, de még mindig csak a lehetőség szintjén. Akik a feltételekről döntenek úgy alakíthatják a részleteket, hogy csak a vállalkozók bizonyos csoportja pályázhasson.
  7. Viszont – és ez elég fontos az összkép szempontjából – a kiírás feltétlenül tartalmazza a kommunikáció követelményét. Azaz a keret húsz-harminc százaléka eleve arra szolgál, hogy reklámozzák a játszótér-rekonstrukciós programot. Demokráciában ez elemi fontosságú kérdés. Hiszen némi népszerűség növekedést jelenthet.
  8. Az érintett vállalkozóknak felcsillan a szemük és elkezdik szervezni a pályázó konzorciumokat. Összeáll három-négy cég, egy kertészet, egy hintagyár, egy reklámügynökség, meg, ami még kell, és benyújtják a pályázatot. És szárba szökken a korrupció…
  9.  A konzorciumok ugyanis nem hülyék. Elemi érdekük, hogy elnyerjék a megbízást. Több okból is. Egyfelől azért, mert a teljes nemzetgazdaságnak csaknem a felét uralja az állam. Azaz a vállalkozások lehetséges piacának ugyancsak a fele állami megrendelés. Elképzelhetetlen, hogy egy vállalkozó a piac felét egyszerűen leírja, csak azért, mert kicsit macerás a meghódítása. Másfelől azért, mert a pályázati pénzek gyakorlatilag szabadon elkölthetőek. Komoly ellenőrzésre, netán büntetésre nem kell számítania, a nyerteseknek.  
  10. Újabb lényeges elem következik, virágba borul a korrupció. Mivel a vállalkozások nem tudják, hogy ki fog dönteni az ügyben, mindenkinek ígérnek öt-tíz százalékot, akinek befolyása lehet a döntésre. A döntéshozókat, persze csak az utolsó pillanatban választja ki a főnök (miniszter, miniszterelnök stb.) éppen azért, hogy csökkenjen a korrupció esélye. De a puska visszafelé sül el, mert így minden lehetséges személyt igyekszik megvesztegetni a pályázó.
  11. Összeül a döntéshozó testület, és dönt. Itt persze több változós a történet, de a korrupció mindig jelen van. Elképzelhető, hogy a főnöknek is van egy hajdani iskolatársa, aki megígéri, hogy kellő összeget fizet be a pártkasszába, ha az övé a tender. De elképzelhető, hogy a főnöknek ez túl kicsi pénz, s nem foglalkozik vele, bizonyos összeg alatt ugyanis nem érdemes vállalnia a korrupcióval járó kockázatot. Így valóban lezajlik egy csata a döntéshozók között, melyik konzorcium legyen a győztes.
  12. Azok a személyek, akik a győztes konzorciummal álltak kapcsolatban megkapják a jutalékokat, függetlenül attól, hogy valójában tettek-e valamit az ügy érdekében vagy nem. Majd hülyék lesznek elárulni, hogy túl kicsi a befolyásuk az intézkedéshez…
  13. A kiírt keretnek körülbelül a fele tehát eltűnik a különböző szintű hivatalnokok, pártemberek zsebében. Igen, úgy, ahogy a maffiafilmeken: kofferben érkezik egy megbízható futár által. (Semmi számla, átutalás meg ilyenek…)
  14. A maradék pénz felét elköltik a program kommunikációjára.
  15. A maradék pénz felét elköltik az első ötven százalék tisztára mosására. Ennek ára kb. húsz százalék. Tehát, ha egymilliót akarsz valakinek a zsebébe dugni, akkor az neked egy és negyedmilliódba kerül.
  16. A maradék pénzből megvalósítják a játszótér-rekonstrukciós programot, persze úgy, hogy a résztvevő vállalkozások húsz, huszonöt százalékos profitot szerezzenek.
  17. Ellenőrzés gyakorlatilag nincs, hiszen a hivatalnak önmagát kellene lebuktatnia egy valódi vizsgálat során.
Vegyünk észre a történetben néhány tanulságot:
A rendszerben mindenki ésszerűen cselekszik, mégis a csőd felé száguld a struktúra.
A program nem a szükségletek, hanem a korrupciós lehetőségek szerint születik. Ezért a valóban szükséges programokra nem jut elég pénz.
Az állami pénz elköltésének (korrupciós) rendszere felemészti az elkölthető pénz ötven-hatvan százalékát.
A kommunikáció olyan prioritást élvez, ami eltörpül a valódi végrehajtás mellett.
A kialakult (sok fölösleges elemet tartalmazó, sőt olykor teljesen fölösleges) program megvalósítására az elkölthető keretnek kb. húsz százalékát lehet felhasználni.
Az állami költségvetésnek több mint egyharmadát, csaknem a felét teszik ki az ilyen módon elköltött, illetve elkölthető pénzek. De megfogalmazhatjuk így is: évente kb. két hónapig, vagy ismét másképp, naponta másfél órát csak azért dolgozol, hogy a főosztályvezető úr, a párttitkár úr és a főelőadó asszony befizethessen egy thaiföldi nyaralásra.
Jó munkát kívánok!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr14493036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2008.05.29. 11:00:19

"A napokban összefutottam egy régi barátommal, aki vigyorogva mesélt a részletekről."
hát, leginkább talán ezért...

karatekutya 2008.05.29. 11:23:07

miért is? Talán arra gondolsz, erkölcsileg nem megfelelő a viselkedése a vállalkozónak?

Huszárvégjáték (törölt) 2008.05.29. 11:40:50

nekem teljesen hihető a dolog.
azért az ellenőrzés megoldható lenne keményebb elvárás esetén.
pl számvevőszék kaphatna jogosítványokat is a tevékenységéhez ...

komolyan, kinyílik a bicska a zsebemben. ma másfél órával kevesebbet fogok dolgozni.

a főosztályvezető úr, a párttitkár úr és a főelőadó asszony 2008.05.29. 11:43:22

Ez felháborító rágalom! Minket nem is így korrumpálnak! :DDD

zsotti 2008.05.29. 11:59:44

Egy ismerősöm dolgozott az oktatási minisztériumnak még bálintka alatt, a pályázati összegből 75%-ot kért vissza az államtitkár (alvállalkozót kellett alkalmazni ennyiért papíron). Ez már azután volt, hogy egy garnitúrát leváltottak.
Nem is pályázat volt, hanem egy "bróker" szedte össze a lehetséges cégeket a pályázatokhoz, persze pályázatonként csak fals cégek és a lezsírozott indult.

Ezért tényleg érdemes adót fizetni.

Tuvalu 2008.05.29. 12:17:28

Bárkinek bármi jobb ötlete?

Mint a cikkből is kiderült, a rendszer a rossz, ha a szereplőket kicseréled, a gyakorlat megmarad.
Persze ott a kínai minta, ahol a korrupcióért halálbüntetés is jár, de ezzel együtt is csinálják.

Illetve olvastam egy tanulmányt, hogy az afrikai oktatásra küldött segélyek 8%-a jut el a végső kedvezményezetthez (nem is feltétlenül a törvénytelen korrupció miatt, hanem a törvényes nyúlások miatt).

Úgyhogy nem egyedi a probléma. De komolyan, bárkinek normális megoldásötlete van?

zsotti 2008.05.29. 12:24:21

Ja, olyan törvény ami a közszolgát nagyon leszopatja, kitiltás közéletből, büntetett előélet, vagyoni felelősség, elvégre nem kötelező állami csecsen élni, ja és a felnyomó kapjon vagy 10%-ot a megtérült kárból és mentességet, ha ő volt a másik fél.

währenßhöhleigkeitigchen 2008.05.29. 12:26:20

"a teljes nemzetgazdaságnak csaknem a felét uralja az állam" - ergo ha megszabadítjuk ettől az uralomtól, a korrupció is csökken...

Viszont a szabadságnak ára van, ami korrupcióra megy el: az új tulajdonosok bagóért jutnának a javakhoz (ezért is nem lehet csak simán privatizálni, mert az érdekcsoportok egymást fúrják. Nem az adófizető pénzét féltik, hanem a sajátjukat.) Számolni kellene. Lehet, hogy hosszú távon még mindig az egyszeri korrupció az olcsóbb, mint a sokéves, folyamatos. (Szvsz hiba, hogy az állam 18 év alatt nem tudott ennél kisebbre csökkenni.)

Pravda, fidesz, ilyenek 2008.05.29. 12:39:50

Ez az ember szimpla gengszter, pont az a fajta, aki beválasztatja magát a tövényhozásba, egy életen keresztül hazudik és lop, és nyugodtan hal meg, ágyban párnák közt. Nincs lelkiismerete, buta, intellektusa a mások legyőzése és a mindenáron uralkodás szintjére fejlődött irigységszérum. Sajnálom őt, de egyúttal nem is érdekel, viszont csodálkozok is, hogy ez a habitus még itt van, ez a Torgyáni ostobaság egyre nagyobb sláger.
Egészségetekre.
Természetesen nem a szarmagyarországból írok...

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.29. 12:40:58

A megoldás az állami feladatok 90%-os leépítése.

Ezzel együtt természetesen az adók nagyarányú csökkentése.

Ha valaki fel akarja újítani a játszóteret, akkor majd megszervezi a helyi lakóközösséget, aztán kimennek, és összehegesztik maguknak, meg vesznek növényeket a legközelebbi kertészetben, ásót, kapát ragadnak, és elültetik. Ebben (és csak ebben!) az esetben vigyázni is fognak a játszótérre, hisz az övék, maguknak építették, és ha valami tönkre megy, akkor nem lehet az állambácsira várni, hogy kijavítsa.

Lord_Cica (törölt) 2008.05.29. 13:21:01

Las fleurs du mal.

Kedvem lenne kaszálni egyet.

imperatissimus 2008.05.29. 13:59:55

egyszer valaki azt mondta, hogy "a politikusok azért vannak, hogy egy kicsit lopjanak, de azért főleg a mi ügyeinket intézzék". Én az ilyen korrupciós ügyleteket mindig ehhez mérem. Szerintem a fenti arányok el vannak túlozva (remélem), önmagában az nem baj, ha lopnak kicsit a döntéshozók, ha a végeredmény egy szuper játszótér lesz. A magam részéről egyébként Szélsőségesen Libsi véleményét osztom, csak az a baj, hogy ezzel nagyon kevesen vagyunk akár egy játszótér létrehozásához is. A korrupció nem szüntethető meg, így kezeljük minden esetet egy költség-haszon elemzéssel: kis lopásért (=nem a trambulinról pisál a medencébe) mit kapott a köz?

rolika 2008.06.12. 10:19:18

wicca, ezt már meg sem lehet tenni. tudod, a zúniós előírások, anyagválasztás, méretezés, kivitelezés csak szakcéggel.
meg ha feldől a hinta, ki is lesz a felelős?
bár hozzáteszem, ha magának csinálja az ember, mindent 5x túlméretez, és soha az életben nem fog feldőlni
süti beállítások módosítása