HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Éljenek a szakadárok!

2008.08.27. 16:56 Ratius

Én elismerem Abháziát és Dél-Oszétiát. Mint ahogy elismerem Horvátországot, Koszovót, és Eritreát is. Sőt elismerem, ha egyszer elismerhetem Baszkföldet, Korzikát, és Bajorországot is. Mi több elismerem, illetve elismerném, ha még megvolna a Kalotaszegi Köztársaságot, a Lajtabánságot, vagy a Danzigi Szabadállamot. Elismerek én mindenkit, aki függetlenségre vágyik. Minden szakadár, szeparatista szervezet sikerében reménykedek, és őrülök, ha egyiknek-másiknak sikerül teljes vagy részleges eredményt elérnie.

Úgy hiszem, nekünk magyaroknak, különösen fontosnak kell tartanunk a kollektív kisebbségi jogokat, még akkor is, ha ezek átalakítják egy-egy ország  belső erőviszonyait, kihúzzák a szőnyeget a hatalmon lévő politikai elit lába alól, vagy felforgatják a fennálló államhatárokat.
Úgy hiszem, hogy Magyarországnak elsők között kellene elismernie minden független államot, vagy függetlenségre törekvő közösséget, eltekintve attól, hogy az ország, amelyből kivált az új közösség, mennyire barátunk vagy sem. Hiszen így kényelmesen, szinte rutinból ismerhetnénk el egy Délvidéki Szabad Államot, egy Székely Köztársaságot, vagy bármi ezekhez hasonlót.
 
Ráadásul abban is hiszek, hogy az emberiség nagy lehetőségei, nagy alkotóműhelyei éppen azok a korok, azok a világok voltak, amelyekben sok kis állam versengett egymással. A görög poliszok olyan kultúrát teremtettek, amelyek soha nem léteztek korábban, az olasz városállamok a reneszánsz örömét hozták el nekünk, a német államocskák a felvilágosodás eszméit szülték meg. Ki tudja, talán a Kaukázus, vagy Közép-Európa törpeállamai is tudnak valami hasonlóan nagyszerűt. Talán a némethlászlói ,,tájhaza", a belátható, bensőséges, lélekkel is megragadható, aprócska szabad állam, valóban olyasvalami, ami többet ér a birodalomnál, ami értékesebb a nagyhatalomnál, ami több emberi alkotókedvet tud teremteni, mint a vége-hossza láthatatlan, elvont állami nagyság.
 
De, ha ebben tévednék, akkor is hiszem: minden közösségnek joga van ahhoz, hogy önmaga intézze saját ügyeit, még akkor is, ha ez az önrendelkezés nem minden esetben lesz szerencsés, vagy sikeres kimenetelű. Nem is értem, nem is fogom fel, miféle elv szerint, miféle eszme nevében lehetne, szabadna korlátozni az önrendelkezést. Hát hogy jön ahhoz bárki is, hogy elvitassa egy közösség jogát a szabad cselekvésre, a független életre? Honnan veszi a bátorságot bárki is, hogy ne ismerje el egy közösség szabadságát? Honnan veszi a végtelen cinizmust és embertelenséget ahhoz, hogy fegyverrel, erőszakkal bírjon maradásra egy szakadár kisebbségt?
 
Én barátságosan viszonyulok Grúziához, és általában nem kedvelem a böszme Orosz Birodalmat, de még kevésbé kedvelem a kis- és nagyhatalmak szemforgató, hamis nyilatkozatait az önrendelkezés korlátairól. És tagadom, hogy a közösség szabadságát az dönthetné el, hol fakad olaj, merre megy gázvezeték, hol számottevő a geopolitikai érdek. Persze nem csodálkozom én semmin, ismerem a nagyhatalmak önérdekű politizálását. És azt is tudom, hogy Oroszország érdekei nélkül sem Abházia, sem Dél-Oszétia nem lehetne ma független állam.
 
Azt is tudom, hogy Oroszország most súlyos csapdába került. Mint ahogyan a független Koszovót elismerő országok már régen benne vergődnek ebben a csapdában. Mert ugye nehéz megmagyarázni, hogy a szín-szerbek lakta Koszovó miért szakadhat el Szerbiától, ha a jobbára oszétok lakta Dél-Oszétiának, Grúziához kell tartoznia.  Mindjárt itt lesz a kérdés, hogy Oroszország vajon elismeri-e a hozzá tartozó Észak-Oszétia függetlenségét is, vagy inkább bekebelezi a déli tartományt. De ez most mindegy, ez a nagyhatalmak játszótere. Maguknak építették hazugságból, hamisságból, csalásból és ostoba hatalmi érdekből.
Én mindenesetre örülök a két új államnak.
Hajrá Abházia!
Hajrá oszétok!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr22636320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andreas82 · http://tigri.blog.hu/ 2008.08.27. 17:54:52

Koszovót vagy 82%-ban albánok lakják...
Abházia és Dél-Oszétia lakossága elég vegyes: wikipédia szerint:
D-Oszétia: "A grúz-oszét összeütközések előtt a népesség körülbelül kétharmada oszét, egyharmada grúz. A főváros Chinvali lakóinak túlnyomó többsége azonban orosz."
Abházia: "A 2005-ös népszámlálás alapján: abházok (45%), örmények (18,2%), grúzok (12,9%)." A maradék gondolom orosz, merthogy szinte mindenki megkapta az orosz állampolgárságot a két tartományban.
Ja, és még egy kérdés: mi van Csecsenfölddel, ami meg Oroszországtól akart elszakadni? Az orosz belügy, ahogy KennyOMG idézett Before blogjában egy oroszt?
Elég nehéz kérdések ám ezek...

Andreas82 · http://tigri.blog.hu/ 2008.08.27. 18:04:27

Update: Koszovót 88%-ban albánok lakják.

Patreides · patreides.blog.hu 2008.08.27. 18:18:28

Igen, hát ez elég egyszerű eset.
A kilencvenes évek elején elüldözték onnan a grúz lakosságot (mivel a dél-oszét terület eredetileg is grúz terület volt, ahová az oszétokat csak befogadták, és Dél-oszétia - ellentétben Észak-oszétiával - sohasem volt része egy oszét államnak), oroszok (főleg az olajüzletben érdekelt KGB-s tisztek) segítségével, most meg elüldözték a többi grúzt is. Így aztán létrejött ott egy "közösség", ami valójában az orosz olajmaffia üzlete, élükön Putyinnal, ez a "független közösség" az ő csinálmányuk, a dél-oszét vezető politikusok meg az ő embereik. Most ugyanezt próbálják eljátszani Ukrajnával, már elkezdtek orosz útleveleket osztogatni a krími területeken. Csak ott nem az olajról van szó elsősorban, hanem az orosz flotta bázisáról, meg persze az orosz terjeszkedésről, de hát ez az alap...

Patreides · patreides.blog.hu 2008.08.27. 18:31:54

Mellesleg, vazze, Csecsenföldet mikor ismeri el Oroszország független államként ahelyett, hogy gyilkolna ott válogatás nékül, gyerekeket, nőket, mindenkit?
És Kőbányán mikor kiáltják ki a független, közép-európai kínai köztársaságot? Gondolom, te azt is üdvözölnéd.
Dél-Oszétia sohasem volt egy oszét állam része, az mindig is Grúzia volt, oszét államot a mai Észak-Oszétia és Cserkeszföld alkotott valamikor.
Ez az egész olyan tipikus "fogadd be a tótot, kiver a házadból" eset, de persze ilyen a szerb Koszovó esete is, csak éppen ott Milosevics sokat tett azért, hogy a világ elismerje Koszovo... nem függetlenségét, hanem autonómiáját... mellesleg olyan autonómiát, amit Grúzia felajánlott Dél-Oszétiának is, csak az ottani Putyin által kézzel vezérelt vezetők ezt nem fogadták el, hanem sorozatosan támadtak grúz területeket az oroszoktól kapott fegyverekkel... az oroszok meg Grúzia felett lövöldöztek le grúz felderítő repülőgépeket. A grúz határ mellett, Észak-Oszétiában az oroszok hatalmas erőket vontak össze, erre Szaakasvili megpróbálta ellenőrzése alá vonni az Észak-Oszétiát Dél-Oszétiával összekötő úton (alagúton) az átjárást, mielőtt a gyülekező orosz tankok megindulnak. Ami persze ostobaság volt, mert nem sikerülhetett, de most így őt vádolhatják az oroszok agresszióval.

xyz 2008.08.27. 18:37:56

ezzel az a gond, hogy ha alanyi jogon bármilyen etnikai vagy esetleg másmilyen alapú közösség független államot alakíthatna, akkor a világ legtöbb országa a működésképtelenségig aprózódhatna. Ráadásul nagyon könnyen lehetne más államokat szétbomlasztani.. mondjuk a szlovákok megtámogatják a budapest nyócker.-i etnikai kisebbséget, aztán máris alapítják az új államot?

Patreides · patreides.blog.hu 2008.08.27. 19:06:48

Ja, még annyit: a dél-oszét és abház szakadárok sohasem a függetlenséget, hanem a Grúziától való elszakadást, és az Oroszországhoz való csatlakozást ! hirdették. Az oroszok ezt az utóbbit eddig következetesen elutasították, mert valószínűleg nekik egész Grúziára fájt a foguk, és az volt az érdekük, hogy ott folyamatosan konfliktust kavarhassanak, majd később megmentőként fellépve egész Grúziára rátehessék a kezület. Korábban az oszétok és a grúzok békében éltek ott, sőt, az oda betelepült oroszok is. Sok grúz család valójában vegyes család, a grúz családoknak van orosz ága, rokonsága, akiknek meg nincs, azoknak is sok orosz barátja, kollégája, sikolatársa van. Ezért még sokkal inkább szomorú ez a dolog, hogy egy KGB gyökerű olaj-gáz maffia képes ekkora konfliktust gerjeszteni, és ennyi szenvedést okozni. Valamelyik riportban egy oszét öregasszony mondta, hogy neki semmi baja a grúzokkal, mindig békében éltek, és jó lenne, ha a politikusok nem szítanák az ellentéteket, mert a végén úgyis mindig csak a nép szenvedi meg ezt. A mai orosz vezetés meg így intézi el, hogy az Európába irányuló minden olaj-, és gázvezeték csapja orosz kézben legyen.
Remek üzleti módszer, de Bush sem csinálta ezt másképp, sajnos, az ő viselkedése bátorította fel Putyinékat, hogy az "erősebb kutya b...k" elvét újra alkalmazzák... mert nincs, aki megállítsa őket. És ez rossz hír Ukrajnának, és a balti államoknak.

flimo13 2008.08.27. 19:31:20

Abháziából és Dél-Oszétiából a KGB által zsinóron rángatott lázadók 300 ezer grúz családot üldöztek el ruszki segítséggel. Így könnyű nemzetiségi területet gyártani..

És igen, mi van Csecsenfölddel, Dagesztánnal, az elnyomott finnugor kisebbségekkel, meg ugye Észak-Oszétia beléphet a független oszét államba?
süti beállítások módosítása