HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Vesszenek a hivatalok!

2010.06.08. 16:58 Ratius

 

Vesszenek a hivatalok!
 
Mindig is utáltam a bürokráciát. Nem! Ennél határozottabban kell fogalmaznom! Személyesen őket, a bürokratákat kívánom pokolra: Kovács osztályvezető kartársat, Kiss előadó urat, Nagyné Marika ügyintézőt és a többi sokszázezer élősködőt.  
 
Paraziták
 
A hivatalnokok ugyanis a modern világ parazitái. Afféle vírusok a társadalom testén, akik elszívják az életet onnan ahol az szabadon kibontakozni próbál, és kiürítik salakanyagukat oda, ahol az mindenkinek kárára van. A bürokrácia világunk legkárosabb és legkártékonyabb jelensége. Rákos burjánzás az állam, a társadalom, mi több, a nemzet testén.
Aki hivatalnoknak áll, az mindenféle aljasságra képes. Képes arra, hogy saját és hivatalnoktársai foglalkoztatása érdekében újabb és újabb szabályokkal nehezítse a polgárok életét. Képes arra, hogy a valóságtól elrugaszkodott fikciók alapján szabályozzon olyan dolgokat, amelyeknek természetes folyamatairól semmit nem tud. Képes arra, hogy a felhalmozódó szabályok kezelhetősége érdekében újabb és újabb hivatalok létrehozására tegyen javaslatot. Képes arra, hogy saját hivatali jelentőségének emelése érdekében újabb és újabb beosztottak alkalmazását kezdeményezze.  És természetesen képes arra is, hogy az áttekinthetetlen hivatali hierarchia és képtelen szabályozás útvesztőiben bolyongó, s ezért kiszolgáltatott polgárra úgy tekintsen, mintha egy bosszantó és akadékoskodó tényezőre, amely gátolja, de legalábbis megnehezíti a hivatal jól megtervezett működését.  
 
Kerékkötők
 
Ilyen körülmények között a hivatal természetesen a korrupció melegágya, a társadalomban amúgy is fennálló igazságtalanságok és egyenlőtlenségek mesterséges fenntartója, sőt kiélezője, a közpénzek elherdálásának legmegbízhatóbb támasza, a társadalmi innováció, azaz az új eszmék, elképzelések, viselkedési formák megjelenésének és elterjedésének legfőbb akadálya. A hivatal olyan intézményrendszer, amely képes arra, hogy meggátolja a közösségek szabad fejlődését, az anyagi és szimbolikus javak igazságosabb elosztását, és természetesen képes megakadályozni az egyének (proszociális) önmegvalósítását, legyen szó a kultúra, vagy a gazdaság bármilyen területéről.
 
Elavult struktúrák
 
Ha az Orbán Viktor által most meghirdetett akcióterv valóban képes lesz visszanyesni ezt az undorító rákos daganatot, az mindannyiunk javára válik. Ha az állam valóban visszavonul a családokon belüli vagyonmozgások ellenőrzésétől, ha a beruházások során kérendő engedélyeket jelentősen csökkenti, ha valóban egyszerűbb lesz a foglalkoztatással kapcsolatos ügymenet, ha valóban könnyebb lesz megélnie a polgároknak a munkájukból és a vagyonukból, ha valóban elvonják a költségvetési szféra elképesztő csúcsfizetéseit, illetve felülvizsgálják a béreket és költségvetési kiadásokat, ha valóban csökkentik az igazgatósági, felügyelőbizottsági helyek számát, ha igaz az, hogy százötven, kétszázezer hivatalnok menesztését tervezi a kormány, akkor talán valamicskét ténylegesen javul majd a polgárság helyzete.
Persze arról szó sincs, hogy néhány ilyen intézkedés véglegesen kihúzná a talajt a hivatalnokok lába alól, és végre megszabadulhatna az ország ettől a kártékony rétegtől, de legalább úgy érezhetnénk, hogy csatát nyertünk a bürokratákkal szemben. Nem nagy, mindent eldöntő ütközetet, inkább csak afféle kis csetepatét.
De ne legyünk telhetetlenek! Inkább örüljünk az első eredményeknek!
E döntéseknek ugyanis súlyos következménye lesz. A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy amikor kiderül egy hagyományos struktúráról, mennyire elavult, fölösleges díszletévé lett csupán a valódi életnek, hamar pusztulni kezd. Orbán döntései pedig épp ezt a pusztulást siettetik.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr942066075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.17. 19:47:30

Van egy könyv, a "Parkinson Törvénye", éppen erről szól. Én kötelező olvasmánnyá tenném, de sajnos nincs olyan iskolai tantárgy, hogy "ne hagyd, hogy hülyének nézzenek". Sőt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.19. 20:10:12

Na igen, ezt már én is nagyon unom, hogy feleslegs, és értelmetlen, és betarthatatlan...
És semmi értelme, mert annyira lassú az egész, hogy mire bármi történik, már nem is aktuális...

Szóval igenis, rugdossák csak ki azokat, akikre nincs szükség!

Elég sok esetben látszik, hogy nem azért lassú az ügymenet, mert sok a meló vele, hanem mert b*nak rá hetekig-hónapokig.
süti beállítások módosítása