HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A médiaszemét esete a népességcsökkenéssel

2010.09.21. 12:07 Ratius

 

Lippai Roland a tragikus népességfogyásról elmélkedve egyebek mellett azt írja a Magyar Nemzetben: „Ami még kell: a gyermekesek anyagi és társadalmi megbecsülésének visszaállítása mellett kísérletet tenni a mostani destruktív értékrend megváltoztatására. Az új médiahatóságnak tűzzel-vassal fel kell lépnie minden olyan médiaszemét ellen, amely akár csak a legminimálisabban is negatív kontextusba helyezi a gyerek és a család fogalmát, illetve a heteroszexuális együttélési formát. Egy újfajta szemlélettel ébredő közösség alapjait kell letenni.”
Pedig, hát nem.
 
 
Mi az, hogy destruktív?
 
Az, hogy a vérkonzervatív idióták az egyébként valóban elkeserítő népességcsökkenés ürügyén a maguk kulturális szemetét akarnák belepasszírozni az emberek fejébe éppen olyan felháborító, mint amikor ezt a liberálisok teszik.
A gonosz szándékon túl is akad néhány döbbenetesen nagy ostobaság az idézett részletben. Pedig az ember azt feltételezné, hogy egy Lippai Rolandhoz hasonló gyakorlott, és végül is jó tollú sajtómunkás nem ír le ilyen bődületes marhaságokat.  
Kezdjük talán a nagyobb összefüggésekkel!
A destruktív értékrend, mint olyan meglehetősen ingoványos talaj. Hogy egy társadalom egésze számára miféle értékvilág destruktív, azaz romboló és mi konstruktív, azaz építő, hát előre elég nehéz meghatározni. A jövőből visszatekintve lehet csak eldönteni, hogy egy megjelenő új értékfelfogás vajon előbbre vitte-e a társadalom ügyét, vagy visszahúzta az előbbre jutásban.  Ráadásul ugye, az is értékítélet kérdése, hogy merre van az előbbre. Ha istenesebb lett a társadalom az éppen úgy lehet jó, vagy rossz, mint az, hogy kevésbé függ a vallási előírásoktól. Mi több, maga az értékrend, vagy az egymás mellett létező értékrendek nem is feltétlenül függnek össze a hétköznapi eseményekkel. Így aztán a destruktív értékrend az én szememben lehet nagyon is konstruktív és viszont.
Ám, ha egy politikai hatalom a maga értékrendjét akarja rám kényszeríteni, az a leghatározottabban visszautasítom. Még akkor s, ha alkalmasint egyes elemeit magaménak vallom. Mert másokat meg nem.
 
 
Média és közerkölcs
 
Kicsit közelebb lépve a hétköznapi valósághoz, azt is tudnia kell Lippai Rolandnak, hogy a média egyáltalán nem alkalmas arra, hogy értékeket ültessen az emberek fejébe. A konzervatív újságírók meglehetősen buta vesszőparipája a média hatásainak elemezgetése, s a média tervezett felhasználása a közerkölcsök átformálásában. Nos, a helyzet az, hogy a média nem így működik. Azt a műsort, amelyik ellentétes az én felfogásommal egyszerűen nem nézem. Elkapcsolok és kész.  Elkapcsolok, ha felháborít, elkapcsolok, ha untat, elkapcsolok, ha úgy érzem, rám akar oktrojálni valamit, ami távol áll tőlem. Továbbá amúgy sem figyelek oda mindarra, ami a médiában zajlik. A televízióra, rádióra, az internetre és írott sajtóra egyaránt igaz az, hogy miközben befogadóként fogyasztója vagyok a médiaterméknek, hihetetlenül alacsony szintű figyelmet fordítok rá. A médiafogyasztás nagyon más tevékenység, mint a tanulás vagy az információgyűjtés – mondjuk a munkámhoz. A média csak nagyon kevéssé érdekel. Tudja ezt minden híradós, minden reklámszövegíró, minden marketingszakember. Azért olyanok a reklámok, hírműsorok, sikeres sorozatok, mint amilyenek, mert figyelmet kell magukra vonniuk. Tehát botrányosak, harsányak, ordenárék. Azaz sokszor értékrombolók.  
Továbbá azt is tudnia kellene Lippai Rolandnak, hogy erkölcsnemesítő média csak a diktatúrákban létezhet. Ott a média – a teljes kontroll alatt – valóban azt közvetíti, amit a hatalmon levők jónak, szépnek és helyesnek tartanak, a lakosság pedig alternatíva híján ezt fogyasztja, ha fogyasztja egyáltalán. Demokratikus viszonyok között azonban sajnos a fogyasztók azok, akik meghatározzák a média milyenségét. S a média nem is tehet mást, csak azt, hogy kiszolgálja a közízlést.   
 
 
Értékek és érdekek
 
Így aztán sajnos az van, hogy az a „médiaszemét” ami  „akár csak a legminimálisabban is negatív kontextusba helyezi a gyerek és a család fogalmát” valójában nem médiaszemét, illetve nem elsősorban az, hanem társadalmunk morális állapotának hű tükre.
A szomorú valóság az, hogy a gyermek és a család fogalmát nem a média helyezi negatív kontextusba, hanem a társadalom. Az, hogy olyan országban élünk, amelyben a gyermekvállaló minden téren és minden tekintetben elképesztő hátrányba kerül gyermeket nem vállaló polgártársaival szemben, sokkal nagyobb baj, mint az, hogy ezt a tényt a média bemutatja. Az, hogy a családok szétesnek, hogy szinte napról napra nő a válások, és csökken a kitartó házasságok száma, nem azért van, mert a média uszít a család ellen, hanem azért, mert azok az együttélési formák, amelyeket ma családnak nevezünk, köszönő viszonyban sincsenek az emberek személyes vágyaival, szándékaival, törekvéseivel. Mert miközben szociális, gazdasági tereink elképesztően kinyíltak az elmúlt évtizedekben, addig a családdal kapcsolatos hagyományok, jogok, és gazdasági lehetőségek XIX. századi szinten rekedtek.
Így aztán hiába beszélnek a konzervatívok a házastársi hűségről, az önmegtartóztató életről, a családért hozott áldozat fontosságáról - vagy a szélsőségesebbje az asszonyok hazaküldéséről - ha mindeközben maguk is tudják: csak a legostobább lúzerek fogják meghozni ezeket az áldozatokat.
Nem a médiát kellene piszkálnia a népboldogítóknak, nem azon kellene elmélkedniük, hogyan befolyásolhatnák az autonóm polgárok értékrendjét, hanem olyan érdekrendszereket kellene szőniük, amelyek megfelelnek céljaiknak.  Mert az értékvilághoz csak akkor lesz közük, ha tetteikkel, döntéseikkel, a közjót szolgáló kezdeményezéseikkel hiteles tekintélyt vívnak ki maguknak.

 

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr802312202

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szaporodj a jólétért 2010.09.21. 18:02:15

Jaj, de mennyire nem akartam beleszólni, de aztán itthon tartott az influenza és ez a betegség olyan, h az ember kénytelen mellé sajtót olvasni, azt meg magyarul jobban szeretek, mint egyéb nyelven, erre persze meglett a büntetés: Az origo "Már cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beru 2010.09.21. 17:13:50

Ha a hÍradóban van egy hír arról, hogy egy apa agyonütötte a gyíerekét, az már negatív kontextus? Ha kiderül, hogy emelkedik a magatartászavaros gyerekek száma, mert a szülők nem érnek rá velük foglalkozni, az már negatív kontextus? Ha egy anyuka panaszkodik a híradóban, hogy nincs részmunkaidős hely, ezért nem tud visszamenni dolgozni, az már negatív kontextus? Ki fogja eldönteni/mérlegelni ezt?

sourcerror 2010.09.21. 17:24:09

Csak hogy kontextusba helyezzem a posztot:

Ám mivel ez a rendszer a fennálló aránytalanságot nem szünteti meg, mégiscsak szükség lenne valamiféle ösztönzésre, hogy a gyermektelenek is kivegyék részüket a jövő létrehozásából. Én nem adót, hanem kötelező jellegű gyermeknevelési előtakarékosságot vezetnék be. A jogi analógiát a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kínálja, vagy a jelzáloghitelezés gyakorlata, amelynek során a bankok megkövetelik a lakásbiztosítást. Ugyanígy mondhatja az állam, hogy a gyermekekről való gondoskodás olyan személyes felelősség, amely előzetes felkészülést is igényel. Ezért kötelező jelleggel minden polgárnak előírja, hogy jövedelme egy részét, mondjuk húsz százalékát egy személyes, de elkülönített bankszámlán köteles tartani. A halmozódó összeg nem csupán kamatozik, de állami támogatásban is részesül, mint ahogyan a lakás-előtakarékossági betéteknél ez megszokott.
A fiatalok az első gyermek születésekor az összegyűlt pénz kétharmadát felvehetik, s ezzel együtt a kötelező előtakarékosság összege is a felére csökken. A Második gyermek születésekor újabb részlet vehető föl, s megszűnik a kötelező előtakarékosság, illetve annak fizetését az állam vállalja át, hogy a harmadik gyermek születésekor is kiutalható legyen egy nagyobb összeg a családnak. A számla, bár névre szóló, nem örökíthető, így az, aki nem szül, vagy nem fogad örökbe gyermeket, nem jut hozzá a megtakarításhoz, s annak örököse az állam.

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2010/07/20/egyet_apanak_egyet_anyanak_egyet_a_hazanak

Art Mooney 2010.09.21. 17:52:03

jó ideje lejárt szavatosságú hazugságok ezek.

némi igazságérzettel rendelkező ember lassan azon kapja magát, h drukkol a jobbiknak, h lerombolhassák a kertévéket és megkergessék a média egyes kiemelkedően irritáló módon hazudó segédmunkásait.

a teljesség igénye nélkül:

"a gyermek és a család fogalmát nem a média helyezi negatív kontextusba, hanem a társadalom"

hazugság, hamis dilemma. ez mindkettőre jellemző (a médiára nagyon, a társadalomra kisebb mértékben)

"Azt a műsort, amelyik ellentétes az én felfogásommal egyszerűen nem nézem. Elkapcsolok és kész."

csúsztatás. a média nem csak a kialakult, stabil világképpel rendelkező, az információt kritikával kezelő sajtkészítőket éri el, hanem a kevésbé művelteket, más rendszerben szocializálódottakat, fiatalokat és könnyen befolyásolhatókat is.

emellett hazugság, h az "emberek" csak a világnézetüknek megfelelő műsort néznek; kíváncsiságból belenézhetnek másba is, pláne ha azt főműsoridőben maxi hangerőn promózzák.

"társadalmunk morális állapotának hű tükre"

hazugság. a médiamunkások nem azért kapják a fizetésüket, h "tükröt tartsanak" a társadalom elé stb., hanem h nézőt szerezzenek BÁRMI ÁRON és/vagy párt- vagy ideológiai érdekeknek lefeküdve "ismeretet terjesszenek" (manipuláljanak).

gb2gizellautca

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.21. 17:54:38

" Demokratikus viszonyok között azonban sajnos a fogyasztók azok, akik meghatározzák a média milyenségét. S a média nem is tehet mást, csak azt, hogy kiszolgálja a közízlést. " - sajnos épp az ellenkezője! Amikor azt írod, hogy semmibe veszed a média üzeneteit és be sem kapcsolod... azzal Te határoztad meg a média milyenségét? Ugye nem...!? Hogyan tudna a média közízlést kiszolgálni, amikor ahány ember annyi ízlés - először is. Másodszor pedig igenis a szerkesztők állítják elő a műsorokat olyanra, amilyennek azt a néző látja... semmi beleszólással. Ha egyszer is felmérnék a nézői igényeket igen meglepődnének azon, hogy mennyire nívósabb műsorokra és főleg botránymentességre vágynak. Ki nem állhatom, amikor a szerkesztők silányságát a nézők igényeire való hivatkozással akarják ... mondjuk magyarázni. És ugyanez érvényes a kommentelőkre is :) - a papagájkommandó sértő és színvonaltalan szövegei az olvasók igényeit elégíti kis? Egy frászt! Saját nívójuk alapján képesek a hozzászólásukat megfogalmazni, persze a cikk tartalmától függetlenül, mert nem képesek a helyes értelmezésre. Ilyen a média is - csak a magáét fújja, amit TUD nyújtani - azt adja a nézőnek. nehogy már az én igényem legyen az abnormalitás! De nem ám!

Attila1234 2010.09.21. 18:11:28

Attól nem fog nőni a gyerekvállalási kedv, ha a TV-ben kizárólag és boldogan mosolygó, természetesen keresztyén családokat fognak mutogatni. Mi ez itt? Észak-Korea? :D Majd a média mondja meg, hogy mi a pálya? Nem azért nem vállalnak több vagy akár gyereket se a magyar családok, mert melegfelvonulást mutattak a TV-ben, hanem azért mert KURVÁRA NINCS RÁ PÉNZÜK! Ez nem India, ahol akkor is kúrnak, mint a nyulak, ha az éhenhalás szélén állnak. Itt megpróbálnak MÉRLEGELNI. Tetszik érteni? Ha nem fussa rá, akkor nem fussa rá.

flamer 2010.09.21. 18:44:07

Ide nem lehetne olyan remek szűrőt rakni a kommentekhez, mint ami pár másik blogon van? Mert igény, az lenne rá.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.01. 05:04:08

Azért van a médiának egy jó része, amire figyelsz. ÉS amúgy ha pozitív mintát közvetít, tartósan, akkor nem hiszem, hogy ne tudná az embereket terelni jó irányba.

Van az a szint, nálam pl. az n. résznél tartó üres, értelmetlen valóságsók baszták ki a biztosítékot amikor bele kell nyúlni, hogy ácsi, nézőszám magasról, ez már szalonképtelen.
süti beállítások módosítása