HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Szülőtartás

2011.06.03. 17:36 Ratius

 

A Magyar Nemzet arról értesült, hogy a kormány tervei szerint nagykorú gyermekeket kötelezheti az állam: tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre. Az egyelőre halovány ötlet részleteit még nem ismerheti a közvélemény, ám az elgondolás olyannyira megdöbbentő és eredeti, hogy szinte el sem tudom hinni: a Fidesztől származik.
 
 
Mint a gyermektartás
 
Persze, végső soron ma is a gyerekek tartják el a szüleiket, bár nem közvetlenül, hanem a nyugdíjrendszer hatalmas átviteli rendszerén keresztül. De ugyan miért ne lehetne közvetlenné tenni ezt az eltartást? Amíg nem volt, vagy ahol nincs nyugdíjrendszer, ott úgyis a gyerekek tartják el öreg szüleiket. Így persze a szülők azon fáradoznak, hogy több gyermeket is fel tudjanak nevelni, és minél sikeresebbek legyenek csemetéik. Tanuljanak, emelkedjenek magasabbra annál, mint ameddig a szüleik jutottak, keressenek sokat, illeszkedjenek be sikeresen a társadalom rendszerébe, s így a három-négy magas jövedelmű fiatalembernek semmiféle gondot ne okozzon, ha el kell tartaniuk öreg szüleiket. S, ha nem teszik meg önként, hát igenis kényszerítse erre őket az állam, mint ahogyan gyermektartásra szorítja a felelőtlen apát.
 
 
Távoli áttétel
 
A klasszikus nyugdíjrendszer tarthatatlansága már sokszor megmutatkozott. Hiszen akár felosztó-kirovó, állami, akár öngondoskodásra épülő magánstruktúrában gondolkozunk, az egyértelmű, hogy a felnőtt nemzedék tartja el az öregeket. Függetlenül attól, hogy ezt közvetlenül, a nyugdíjbefizetései által, vagy közvetve, a különféle állampapírokon és részvényeken keresztül fizeti-e ki. Mert tévedés ne essék: a nyugdíjbiztosító számára jövedelmező értékpapírok hozamát is a ma nemzedéke teremti meg. A csökkenő népesség, az elöregedő társadalom azonban egyre nehezebben tudja ezt megtenni. Azáltal, hogy Európában egyre kevesebb aktív kénytelen eltartani egyre több inaktívat, nem csupán a nyugdíjak reálértéke zuhan meredeken, hanem az egész rendszer rohan a szakadék felé. Egy-egy látványos hullámvölgy, mint amilyet például a mostani világgazdasági válság jelent, katasztrofális következményekkel járhat.
 S abban, hogy ez a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer kialakult, bizony óriási szerepe van annak is, hogy a máma és a holnap között túlságosan sokszoros és túlságosan távoli áttételt teremtett a modern világ. A hagyományos, távoli áttétellel operáló struktúra, ugyanis éppen az áttétel távolisága okán sem gyermekvállalásra nem ösztönzi a családokat, sem arra, hogy gyermekeiket taníttassák, neveljék, szocializálják, arra pedig a legkevésbé sem, hogy valamiféle családi felhalmozásban, töke-akkumulációban gondolkodjanak. A távoli áttétel, épp ellenkezőleg, inkább arra bíztatja a ma emberét, hogy fölélje vagyonát, a társadalomra bízza a gyermeknevelést, ha már olyan ostoba volt, hogy gyermeket vállalt.   A jelen személyes tettei, az egyének aktuális döntései alig befolyásolják holnapjukat. Legjobban akkor járnak, ha megtakarítják maguknak a gyermekvállalással járó sokmilliós kiadást, elkerülik az adózást és a járulékfizetést, s bíznak abban, hogy a holnap gondjait majd megoldja az a nagy és átláthatatlan valami, amit társadalomnak nevezünk.
 
 
Nem ördögtől való
 
Én erősen hiszem, hogy akkor, amikor a modern megoldások nem működnek, és nagy okosságot éppen senki nem tud kitalálni, bátran visszatérhetünk a klasszikus, tradicionális rendszerekhez. Nem ördögtől való dolog háztáji gazdaságot fenntartania a szegény embernek, akkor sem, ha a raktáráruházban nagyon olcsó a spenót. Nem ördögtől való fával tüzelni, akkor sem, ha vannak ezerszer korszerűbb rendszerek. És korántsem ördögtől való az elv, hogy a gyermekek lehetőségeik és tehetségük szerint, közvetlenül tartsák el szüleiket, ha már a társadalom egésze nem képes erre.
Hogy a megvalósítás közvetlen lesz-e, olyan, amilyennek most a Magyar Nemzet sejtette, netán még közvetlenebb, olyasvalami, amelyben az állam jelentősen támogatja a többgenerációs együttélést, esetleg valamilyen modellezett struktúra, azaz olyasféle rendszer, amelyben az egyén nyugdíja függ majd felnevelt gyermekeinek számától és felnőtt gyermekei jövedelmétől, az végül is mindegy. A lényeg ugyanis csak az, hogy az összefüggés a jelen döntése és a holnap eseménye között világos legyen.  

 

193 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr492954672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kütyürü Pütyürü 2011.06.03. 23:37:24

Mi van a 40-es, jó erőben lévő nyugdíjasokkal? Talán ha a hozzám közeli korosztályok képviselői között kevesebb nyugdíjas és több munkavállaló lenne, még akár a járulék is alacsonyabb lehetne (persze ez közgazdasági szempontból igaz, politikusi szempontból hülyeség).

nyomasek 2011.06.03. 23:37:48

@Trebitsch: Nekem van 4 kölköm. A két legnagyobb kínlódik már több mint egy éve, alig van meló, ha épp van, alig fizetnek, felveszik őket, egy-két hónap után kirakják, megint vissza, stb.
Elegük lett, kimentek. A harmadik készül ki, a két nagyobb után fog menni, a negyedik még befejezi a sulit, de a többi példáját látva, szinte biztos hogy azonnal lelép.

Riz Ottó 2011.06.03. 23:41:46

Természetesen gondoskodom a szüleimről, akik rólam is gondoskodtak. De emellett gyereket már nem valószínű, hogy be tudok vállalni, pláne, hogy félre kell tenni valamit arra az esetre, ha megérném a nyugdíjkorhatárt.

nyomasek 2011.06.03. 23:43:20

@henrik_: Nem akarlak elkeseríteni, de a roggyant korfa okozta kataklizmát semmiféle manyup, sőt az önkéntes sem bírja megakadályozni. Ezt csak a külföldi biztosító tudná, bár elnézve a tendenciákat még az se. A kínai és az indiai szegénység kiegyenlítődik. Ők gazdagodnak egy kicsit, mi szegényedünk. Nem kicsit.

dr. Trebitsch 2011.06.03. 23:43:23

@nyomasek: én láttam a rendszerváltásnál, hogy önellátásra kell berendezkedni. Mind a három gyerekem perfekt beszél angolul és oroszul (igen, láttam hogy ez lesz a hiány-nyelv Magyarországon), fizettem a nyelvtanárokat, kiküldtem őket iskolába. Egyetemi végzettségük van, pénzügyes mind a három, világcégeknél dolgoznak, bármikor áthelyeztethetik magukat. Miattunk nem akarnak még menni, de én agitálom őket, hogy települjenek is ki, itt nem vár senkire semmi jó.

Riz Ottó 2011.06.03. 23:44:27

@Kütyürü Pütyürü: Azt nem gondolta végig senki, hogy munka nincs. Ha a közszféra szívja fel a munkába visszaterelt embereket, az megint az államkasszát fogja terhelni. Lehet, hogy nyugdíjasként kevesebb pénzbe kerülnek.

AkarkiJ 2011.06.03. 23:44:59

a nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség is megszűnik akkor?

falcon.1 2011.06.03. 23:45:10

velem a szüleim semmiféle előzetes konzultációt nem folytattak mielőtt megszülettem. Nem kértem, hogy legyek, ők akartak.Épp elég az én saját kölykeimet és egyébb fizetni valóimat előteremteni. Pláne az én szüleim nem a szüleim hanem az idomáraim voltak, Apámat 5-6 évente láttam (elváltak) akkor is vert mellesleg anyám sem különb. Ki a f@szom akar engem kötelezni, hogy ezeket a droidokat eltartsam és ad e hozzá tisztességes munkát és fizetést. A rózsadombról én is könnyen osztom ám az észt.

dr. Trebitsch 2011.06.03. 23:46:39

@nyomasek: tévedsz, a manyup igen! De nem bírja ki az állam, hogy csak oda fizessenek, mert a mostaniaknak is kell nyugdíjat adni.Ha fokozatosan az egész járulék a manyupba menne, akkor egy idő múlva az Államnak nem lenne nyugdíjfizetési kötelezettsége! Persze, ez nem oldaná meg azt a problémát, hogy aki munkanélküli sokat, annak nem lenne nyugdíja.

fedkvas 2011.06.03. 23:49:41

@akkor most mi van?: hát, az eddigi cselekmények fényében kb. azt tudom elképzelni, hogy a polgárjog területéről a büntetőjog területére vándorol a paragrafus, plusz kap egy istenes kampányt.

az pedig nem mindegy, hogy beperelhetnek szüleid 20 ezerre, vagy ha nem adsz nekik alapból, 3 év.

persze a legvalószínűbb, hogy ez is megy a gyerekszavazat után a levesbe.

dr. Trebitsch 2011.06.03. 23:49:57

@falcon.1: én pont azt fejtegettem, hogy aki rendesen felnevelte a gyerekeit, taníttatta őket (ahogy engem a drága szüleim, és én is az enyémeket), annak nem kell Bíróság, hogy a gyerekek segítsenek. Én holnap már lemondanék a nyugdíjamról a nejemmel együtt, ha csrébe a gyerekeimnek sem kellene nyugdíjjárulékot fizetni. És nem kellene Bíróság ahhoz, hogy eltartsanak a gyerekeim a megmaradó pénzből....

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.03. 23:50:58

@nyomasek: dehogynem... az elmúlt tízenX évben is már többször eltolták annak az arányát, h a járulék hány százaléka menjen a manyupba és mennyi az államiba. eleve a várható demográfiai változások miatt vezették be, hogy majd enyhíteni tudják a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása által okozott gazdasági sokkot. az én unokáim akár már szinte csak onnan is kaphattak volna nyugdíjat, de nekünk is óriási segítség lett volna. nekem, rendszeren kívül állóként marad a manyup (ahova elég kevés megy az állami részhez képest), s a remény, h ezen a szaron még változtatni fog egy, a fidesznél hosszabb távban gondolkodó kormány

nyomasek 2011.06.03. 23:54:09

@Trebitsch: Nézz távolabbra. Egy hozzáadottértéket nem termelő állam papírjai mennyit érnek a piacokon? Szerintem beszélj a gyerkőcökkel, pénzügyesek. A korfa ellen nem véd semmi.

falcon.1 2011.06.03. 23:57:26

@Trebitsch: Így van, majd én eldöntöm, hogy megérdemli-e. Mert ugye akivel bensőséges a viszony és ehhez mind két fél kell szülö, gyerek, kutya, macska ott úgyis gondoskodni fogsz törvény nélkül is. Ahol meg nem ott ugyanez már sarc

dr. Trebitsch 2011.06.03. 23:58:41

@nyomasek: Egy igazi manyup lényege, hogy én választom meg, mibe fekteti a járulékomat a pénztár. Miért olyan pénztárba tenném, amelyik magyar állampapírba fektet? Special én olyan pénztárba tenném, amelyik aranyba, svájci állampapírba stb. fekteti a pénzem.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:01:01

@Trebitsch: Az ING-nél is én alakíttatom a portfóliómat

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:01:08

@nyomasek: Ja és én is pénzügyes vagyok, a maszek megtakarításaim aranyba és svájci frankban vannak. Nem jártam rosszul, csak kicsit az euróval... de azért jobb, mint a forint-befektetés az is:)

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:02:35

@henrik_: azért nem értem, hogy nyomasek miért a magyar állampapírt hozza példának. Eszem ágába nem lenne ilyen pénztárba tenni a megtakarításaimat:)

nyomasek 2011.06.04. 00:04:00

@Trebitsch: Stimmt. De az nem magyar manyup. Nézd meg a szerződést. Jóccaka.

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:07:50

@nyomasek: persze, legyen szabad ország, választhassam én meg a manyupot, és nem kell, hogy az állam garantálja. Nekem elég a svájci biztosító garanciája.

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:08:42

@henrik_:

A lópéniszt. Az embereket baromira nem érdekli ez az egész, néhány fogalmatlan rácsodálkozott egy 60 éves törvényre amiről eddig nem tudott, és most körbezokogja a netet mert dikatura-sápítozni menő.

A manyup meg baromira nem tudott semmi átmeneti helyzetet kezelni, kicsit még besegitett a döglődő nyugdíjrendszeroroszlán szenvedésébe pár rugással, ami pénz oda ment azt lehetett hitelből pótolni, nyögi is az ország a sikereit.

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:10:07

@fedkvas: A fantáziád lenyűgöző, egy párhuzamos világban akár be is jöhetne, de maradjunk a realitásoknál, ne ábrándozz sittre vágott gonosz szülőelnemtartó gyerekekről.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:11:50

@nyomasek: igen, de az arányokon lehet változtatni. ráadásul még így is előremutatóbb bármilyen manyup, mint a várható korfával sújtott állami nyugdíjrendszer. az állampapírok pont azért nem fognak szart sem érni a jövőben, mert Magyarország ezzel a lépésével (manyup"államosítás") 20+ év múlva borzasztó rossz helyzetbe hozza magát. a manyup-pénzekkel egy csomó teher lekerülne az állam válláról, amikor azoknak az embereknek kell nyugdíjat fizetni, akik pályakezdőként már a manyupba IS fizettek járulékot

@akkor most mi van?: "ami pénz oda ment azt lehetett hitelből pótolni,"
ami pénz pedig visszajött volna akkor, amikor elkezdik tömegesen kifizetni az addigi befizetőket, s a későbbiekben már egy önellátó rendszerré fejlődhetett volna. "nagy örömünkre" ez már nem lesz így

nyomasek 2011.06.04. 00:14:40

@henrik_: Ok, a manyuppal megválaszthatod hogy seggel vagy arccal előre fogsz a szartengerbe csapódni. A lényegen baromira nem változtat.

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:14:59

@Trebitsch: És ki tiltja meg, hogy magánnyugdijpénztárba tedd a megtakaritásodat? Senki. Csak az állami nyugdijrendszer bevételének magánpénztárakba kiszivattyúzását zárták le. mekkora királyság volt az országnak, hogy az állami pénztárból magánba átpakolt pénzt kötvényben visszakölcsönözte a magánpénztáraktól. A magánpénztáraknak persze királyság, garantált haszon amit garantáltan hitelből fedez az állam amit te meg én fogunk visszafizetni.

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:17:10

@henrik_: volna volna...

csak közben kétszer összedölt volna a hiánytól az ország. De persze ha beüt az államcsőd, akkor a manyupban levő kötelezően megvásárlandó állampapirok biztos sokat értek volna, tuti nyugdij :))))

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:17:26

@nyomasek: dehogynem! az a baj, h te egyáltalán nem érted a manyup lényegét.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:19:27

@akkor most mi van?: ez egyáltalán nem igaz. most a legjobban keresők SZJA-jának csökkentésével többszázmilliárdos lyukat ütöttek a költségvetésre. arra volt pénz? kár, h ezzel a hülyeséggel be tudta etetni az embereket a most regnáló kormány....

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:20:55

@henrik_: A manyup akkor előremutató, ha a rendszer felépülése alatt kialakuló hiányt a gazdag amerikai nagybácsi fedezi. Nekünk nincs gazdag amerikai nagybácsink.

akkor most mi van? 2011.06.04. 00:22:52

@henrik_:
Egyáltalán nincs igazad. Kár hogy a manyup hülyeséggel be tudta etetni az ellenzék az embereket.

na most eljutottunk az ovis szintre, joéjt.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:23:26

@akkor most mi van?: mondom: ha az SZJA egykulcsosítására volt pénz (és amint láttuk, volt rá pénz), akkor a manyupra is lett volna. egyszerűen arról van szó, h az embereknek megígérték az adócsökkentést, ezért adót csökkentettek és ezt pár évig vmiből fedezni kell. a többi csak púder, h az emberek ezt hasznos dolognak higgyék. csakis a szavazatokról van szó. a hatalomban maradásról

nyomasek 2011.06.04. 00:23:47

@Trebitsch: Sajnos a hatalom a 10% +24% -ot elveszi és azt csinál vele amit akar. A 10%-oddal esetleg játszadozhatsz, de azt sem viheted külföldre. Max kiviszi valaki, de ahhoz neked semmi közöd nem lesz :).
Amit te vizionálsz, az az önkéntes, oda fizethetsz ma is ahova akarsz, olyan biztosítót választasz amilyet akarsz. Természetesen a lerótt járulék után azt csinálsz a nettóddal amit szeretnél, magánügy, öngondoskodás. De csak azok után gondoskodhatsz magadról, miután tejeltél a mai magyar népesség felének. No, ezért pofátlanság ma öngondoskodásról ugatni.

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:24:00

@henrik_: amit már fentebb írtam, ez egy zsákutcába jutott ország, zsákutcában gondolkodó emberekkel. Nem tudnak túlnézni a magyar ugaron, teljesen érthetetlen számukra, civilizált országokban ez hogy működik. Emlékszem mikor azzal riasztgatták az embereket, hogy majd a svédekhez hasonlóan felemelik 70 évre az LAPNYUGDÍJ korhatárát. Ebben a balfasz országban fel sem tűnt az embereknek, hogy Magyarországon egyáltalán nem jár alapnyugdíj! (Vagyis az a nyugdíj, amit mindenki kap egy életkortól, akár van egy nap biztosított ideje, akár nincs!)

nyomasek 2011.06.04. 00:28:06

@henrik_: Ok, nem értem a manyup lényegét. Jó éjt.

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:28:54

@nyomasek: persze, én egy épelméjű megoldásról írtam, a magyar manyup esetében ilyen formában mindegy, hogy megszűntették, vagy nem. Egy "normális" országban mindenki köteles ugyan meghatározott %-ot nyugdíjpénztárba tenni, de azt a delikvens választja meg, hogy melyikbe. És természetesen az állam nem garantálja a befektetések hozamát, viszont azt igenis ellenőrzi, hogy a pénzt ne nyúlják le. Svájcban ez tökéletesen működik.

[c] 2011.06.04. 00:31:24

@Trebitsch: Aha; a lelkiismeretes tanár, aki tanítja gyerekedet, meg a lelkiismeretes orvos, aki gyógyítja, de maga gyermektelen, ingyenélő...? És a meddők?
Ezeket a példákat talán lesöpröd a színről, mondván, jelentéktelenek, az viszont nagyon is jelentős probléma, hogy ha sokan azért nem vállalnak "elegendő" gyereket, mert örülnek, ha saját magukat és a meglévő egyet-kettőt el tudják tartani, és mert bizonytalan a jövőjük (munkanélkliség, hitel estébé). Tehát, mivel most - önhibájukon kívül - a farok rosszabbik végén vannak, legyenek majd öregkorukban is ott?

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:38:38

@tea fan: a lelkiismeretes orvosnak 250 ezret fizettem a sérvműtétemért, a fogorvosomnak már milliókat, hogy rendben legyenek a fogaim. A gyerekeim taníttatásáért félévenként egy milliót a perfekt nyelvtudással együtt, és ezekben az intézményekben az orvosok, tanárok köszönik, megvannak. Persze ezek nem Magyarországon voltak:). Majd elmegy az összes orvos innen nyugatra, akkor megérti ez a társadalom, hogy nem a politikusoknak kell nyugati életszínvonalat biztosítani, hanem az orvosoknak, tanároknak, tudósoknak stb.,

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:40:19

@tea fan: sőt, sokan azért nem vállalnak gyereket, mert a szüleiket kell eltartaniuk :)

Trebitsch: a magánnyugdíjpénztárat is a befizetők választhatták.

"Egy "normális" országban mindenki köteles ugyan meghatározott %-ot nyugdíjpénztárba tenni, de azt a delikvens választja meg, hogy melyikbe. És természetesen az állam nem garantálja a befektetések hozamát, viszont azt igenis ellenőrzi, hogy a pénzt ne nyúlják le. Svájcban ez tökéletesen működik. "

ugyanez nálunk is tökéletesen működött

dr. Trebitsch 2011.06.04. 00:46:18

@henrik_: nem értek egyet, hogy tökéletesen működött, mert azzal, hogy az állam garantálta a magyar manyupokat, előírhatta, hogy mibe mennyit fektethetnek. Az állami garancia miatt aztán erre is hivatkoztak, hogy ezért is kell megszűntetni, mert neki kell garantálni. Az lett volna a tisztességes, ha mindenki valóban eldönthette volna, marad-e, de a változás csak annyi lett volna, hogy megszűntetik az állami garanciát a manyupokra, valamint külföldi manyupba is lehet tenni apénzt.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:53:20

@Trebitsch: igen, de ehhez az is hozzátartozik, h nálunk '98-ig elosztó-kirovó nyugdíjrendszer működött. innen csakis emberáldozatokkal lehetett volna átmenet nélkül olyan magánnyugdíjrendszerre váltani, ahova már nem szükséges állami garancia. nyilván abban az országban, ahol élsz (most nem olvasok vissza, de ha jól emlékszem, akkor Svájc) már egy évtizedek óta működő rendszerbe csöppentél bele, míg Magyarország most tartott az út negyedénél-harmadánál. ahhoz, h jó legyen, végig kellett volna mennünk azon az úton, ami hát néha kicsit göröngyös

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 00:55:02

kissé csúnya kifejezéssel azt is mondhatnám, h akkor lett volna nekünk jobb, amikor "végre" az összes olyan ember kihalt, aki CSAK az államtól kap nyugdíjat

dr. Trebitsch 2011.06.04. 01:00:00

@henrik_: Persze, a gondok megvoltak, az áttérés 30-40 év alatt lett volna lehetséges. Csak most azt is "bedöntötték," ami már megvolt ezen az úton. Korrigálni kellett volna, megszűntetni az állami garanciát, ilyesmi, de nem államosítani az egészet, és a problémát eltolni a jövő kormányainak a nyakába. Egyébként nem élek külföldön, csak mindig külföldi cégeknél dolgoztam, láttam, mi lesz itt, és úgy takarékoskodtam, hogy ne legyek a magyar nyugdíjra szorulva. És nem kezeltetem magam itthon komoly esetben...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.06.04. 01:02:59

Vajon kötelezhető-e majd szülőtartásra az a gyerek, akinek az apja a torkához korábban kést tartott vagy elzavarta otthonról? Vagy az a gyerek, akit a szülei mondjuk neleőintézetbe adtak, vagy csak egyszerűen valamelyik szülő lelépett , majd mikor a gyereknek már jólmegy, megy tartani a markát?

Azt hiszem aza nagy baj ezzela törvénnyel, hogy oké az ember segíti a szüleit általában, de talán kötelezővé nem kéne tenni.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 01:03:53

@Trebitsch: én még "hál'istennek" fiatal vagyok, így nekem pont aktuális lesz az, amit össze fognak szenvedni a kormányok 35-40 év múlva. :)

dr. Trebitsch 2011.06.04. 01:03:55

@henrik_: nem kell csúnya kifejezés, egyszerűen akkor oldódott volna meg a kérdés, amikor már mindenki 100%-ig manyuptól kap nyugdíjat, a korábbi generációk már "elmentek".
Viszont ez nem érdeke a politikai osztálynak, mert akkor kiderülne, mi mindent fizetnek az öregségi nyugdíj-alapból, kiderülne, hogy az nem is annyira veszteséges. Hiszen a rokkantsági nyugdíjakat, az előrehozott,meg korkedvezményes nyugdíjakat más forrásból kellene fizetni!!!

dr. Trebitsch 2011.06.04. 01:05:18

@henrik_: Jobban teszed, ha külföldi munka után nézel. Engem is ez mentett meg a nyomortól, és a gyerekeim is ezért nem izgulnak az itthoni szarrágás miatt...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2011.06.04. 01:08:56

@Trebitsch: egyelőre (sajnos) még itthon tart egy megoldandó probléma, de amúgy már tervben van a "disszidálás". pont a manyup-ügy volt az, ami miatt úgy döntöttem, hogy amint lehet, megyek innen

dr. Trebitsch 2011.06.04. 01:11:36

@henrik_: a manyup ügyet is megoldja, ha külföldről jön a nyugdíj egy része, és ma már szinte minden foglalkozással el lehet helyezkedni. Nekem még annak idején ez nagyon nehéz ügy volt... a gyerekeimnek már könnyen ment.

sárkányfő 2011.06.04. 01:33:20

Vikike! Jól nézd meg az alábbi ábrát:

Te & bandád & idióta törvényeid
---------------------------
Én & családom & magánéletem

Külön felhívnám a figyelmedet a közted és a magánéletem illetve családom között húzódó vonalra. Ezt a vonalat te nem léped át. Ha azt hiszed átléped, tévedsz. Nem. Te nem fogod szabályozni a családi viszonyaimat, amik amúgy kiválóak, de neked semmi közöd. Bohóckormány...

Alonee 2011.06.04. 06:04:31

@Kulics: Végletesen satnyul az emberiség? Igazad van. Tele vagyunk önző, modortalan,ostoba, megmondó emberekkel. Ennek az archetípusnak vagy te a legszebb példája.
Egyébiránt nem nyugdíjas vagyok.

TGabi 2011.06.04. 06:29:46

Normális emberek számára amúgy teljesen egyértelmű magától is a gondoskodás a szülőkről, ezzel nem fedezték fel a spanyolviaszt.

De! Nagyon nem mindegy, hogy jóindulatú, vastagbukszájú svájci orvosként vagy magyar orvosként, ápolóként, tanárként, stb. kell majd e mindezt produkálnia a dolgozóknak. Pláne 1 vagy több gyerek mellett. Mert a szándék önmagában kevés...

Azon a szinten ugyanis csak besegítés a nagybevásárlásba, meg pár grátisz vett apróság a szülőknek, ami belefér a költségvetésbe. És nem azért, mert a gyerek egoista, önző, csak magával törődő alany, korunk szégyene:S

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.04. 07:07:01

Na megint visszasüllyedtünk a szokásos színvonalra.

"Persze, végső soron ma is a gyerekek tartják el a szüleiket, bár nem közvetlenül, "
Egyáltalán nem.
Nézzük csak.

Szülők felnevelték a pici fiacskájukat, aki munkanélküli alkoholista lett, vagy épp piti vállalkozó... adót alig fizet, akkor kit tart el? Senkit.

Nem mellesleg, a szülők meg mondjuk 18-20-25 évig eltartják a gyerekeiket a fizetésükből. Ami azért ugyanolyan fontos, mint a gyerekek által később befizetett TB (és a szülők is fizetnek az államkasszába, ami később akár a saját nygdíjuk is lehet).

Tudomásul kell venni, hogy a nyugdíjrendszer, és egyáltalán, az állam, egy nagy közös kalap, amibe mindenkinek adnia kell,lehetőségeihez mérten, és amikor megöregszik, érdemiért a megfelelő mértékű nyugdíjat kapja.

Csak úgy tűnik, az emberek nagy része még ennek a felfogásához is teljesen hülye, mind alsóbb, mind felsőbb szinteken. Az a legnagyobb gondjuk, hogy ezt kijátsszák, és utána csodálkoznak, ha nem jut pénz.
Agyfasz, komolyan mondom.

2011.06.04. 07:39:19

@ColT: "érdemiért a megfelelő mértékű nyugdíjat kapja"
Helyes megállapítás. Most oda jutottunk, hogy a "megfelelő mérték" a kényszerek hatására az lett, hogy "amennyit befizetnek", azt lehet szétosztani.
Nem azt, amit papíron kiszámítgatnak. És ebből a mértékű nyugdíjból egyre kevésbé lehet megélni majd. A mostani 30-40 éves generáció meg már ne is számítson semmiféle nyugdíjra.

Dr. No 2011.06.04. 07:39:31

Szerzőnek nyilvánvalóan csak távoli elképzelései vannak az "organikus közösségekben" dívó tiszteletről az idősek iránt, és sem a Puszták népét, sem a Narayama balladáját nem olvasta. De még Pipás Pistáról sem hallott.

Segítek: ezek mind a keresőképtelen öregek kinyírásáról, de minimum megalázásáról és állati sorban tartásáról szólnak.

2011.06.04. 07:40:44

@Alonee: hiába gyalázkodsz. Az én véleményemen, tapasztaltaimon, világlátásomon nem változtatsz. Örülök, hogy ezek szerint te szépnek és jónak látod jelen életviszonyainkat.

Dr. No 2011.06.04. 07:45:08

"visszatérhetünk a klasszikus, tradicionális rendszerekhez"

Pl. ki lehet vinni a hegyekbe vagy a pusztára azt, aki már nem tud dolgozni, és otthagyni, hogy éhen dögöljön, ez egy klasszikus, tradicionális rendszer, ami nagyon sokáig bizonyította működőképes voltát

2011.06.04. 07:45:20

@Trebitsch: "mindenki valóban eldönthette volna, marad-e"
Eldönthette.
Bementem a Váci útra és 15 perc alatt elintéztem.

Polemius 2011.06.04. 08:27:18

'Ezt a >>megszűnik a nyugdij<< marhaságot egyébként melyik lázálmos facebookcsoport dobta be a köztudatba? "

Momentán meg is szűnt az állami nyugdíj. Legalábbis azok számára, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárban, és már munkába álláskor beléptek.
Azok semmilyen állami nyugdíjat nem fognak kapni (sem öregségit, sem rokkantnyugdíjat, ha úgy alakulna).
Viszont nyakukba varrtak +25% adót (nyugdíjjárulék "helyett").

Szóval nem lázálom, hanem már meg is szűnt. Pár százezer ember számára.

popocatepetl 2011.06.04. 08:32:52

@Trebitsch: Pld hozzám jöhetnél a nyomorék aranyaddal ... csúnyán csalódnál.

popocatepetl 2011.06.04. 08:33:23

@Kulics: Ez rögtön 1240 hektárnyi a világból.

popocatepetl 2011.06.04. 08:34:09

@Kulics: Nem neked szántam, elnézést.

Állásrafal 2011.06.04. 08:35:18

Döbbenet. 35-45 évet ledolgoztunk, szüleinket munka mellett utolsó éveikben segítettük, nem anyagilag, hanem emberileg tettük meg, amit tudtunk, mire a nehéz helyzeteken átrohantunk, észrevettük, hogy munkanélküliek vagyunk, akár rokkantnak is nevezhetők, se minimálbéres fizetés, se rokkantnyugdíj nem jár, nem jut. Ma a gyerekek örülnek, ha van munkahelyük, el tudják, el merik kezdeni a bizonytalanságban a családalapítást, sokan 40 éves kor körül, mivel már tovább nem várhatnak mégis belevágnak, és most még őrült ötleteket szajkóznak egyesek, hogy a szülőket is el kell tartaniuk, mikor örülnek sokan ha magukat, esetlegesen gyermekeiket el tudják tartani. Kérdezem, minek fizettük a nyugdíjjárulékot?????????????????? Alkalmatlan emberek pozíciókban, őket nem kell gyerekeiknek eltartani, okoskodni könnyű, gondolkodni nehézh.

magyar ember teli szájjal 2011.06.04. 08:38:28

Remélem csak a most születő gyerekekre vonatkozik, mert ha valaki már 40 éves és nem foglalkozott vele az apja soha, akkor baszhatod az érveidet.

PontifexMaximus 2011.06.04. 08:56:09

@Polemius:

Attól a 100 ezer maradótól eltekintve nagyon sokan nem kapnak majd nyugdijat, akik hosszú éveken keresztül feketén voltak foglalkoztatva. Ez a szociális bomba ketyeg és egyre hangosabb a ketyegése.

Százezrek vannak, akik minimálbérre vannak bejelentve (vagy tényleg annyit keresnek, vagy annyit vallanak be). Amikor eljön az idő, ki fog majd róluk gondoskodni?

Ezek a nagy kérdések, de válasz nincs rá...

A 34%-os járulék kérdése a MANYUP-osok számára egyszerű is lehet. Számukra semmi motiváció nincs, hogy ezt fizessék. Ha bérköltség oldalról közelitjük meg a dolgot, lehet hogy sokuknak érdemesebb lesz egy saját cégben dolgozva működniük, ahol a bérköltség optimalizációja (minimalizálása) után más úton veszik ki a cégükből a pénzt.

Nekem pl 7 éve felajánlották hogy számlás v alkalmazott lennék. Sajnos rosszul döntöttem. Ha akkor számlás lettem volna, most valószinöleg nem lenne devizahitelem és nyugodtan léptem volna vissza az állami nyugdijrendszerbe, minimálbér után levont járulékaim nem sajnáltam volna Viktortól.

Amúgy kár izgulni, a férfiak mindösszesen 54%-a éri meg a 65 évet, a 70-et meg már csak 40%. Szóval mire odaérünk, hogy nyugdijba vonuljuk könnyen lehet, hogy nem aktuális a probléma

Üdv,

Pontifex

egy maréknyi dollár 2011.06.04. 09:24:34

Nagyon helyes.Öngondoskodjon,vagyis teremtse meg majdani,esetleges idős korára a tőkét,tartsa el rászoruló szüleit és fizesse a nyugdíj-járulékot.
Nem vagyok nyugdíjas, de agyamra megy az ő eltartottságuknak a folyamatos hangsúlyozása.Talán ők tehetnek róla, hogy a nyugdíjrendszer úgy szar, ahogy van?1980 előtt nem ez a felosztó-kirovó rendszer volt;a mostaninál jobb.
Anno még Gyurcsány Ferenctől(olvasói levelezését bonyolító hoppmesterétől) megkérdeztem, mi lesz azokkal a 10-20-30-40 évig befizetett járulékokkal,amelyeknek a gazdái nem érik meg a nyugdíjkorhatárt.Nem kaptam választ.
Miért nem lehet tanácsot kérni egy olyan európai országtól(pl. Ausztria,Szlovénia),amelyben nagyjából-egészében működik a rendszer,legalábbis nem hallatszik folyamatos nyavajgás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.04. 09:57:23

Szerintem pedig a dolog úgy hülyeség, ahogy van.
1. senki se azért vállal gyereket, hogy legyen aki eltartsa. Még a klasszikus paraszti családok se azért csinálták, hogy legyen munkaerő, csak örültek neki.
2. adóztatni csak legális jövedelmet lehet, de pont a legális jövedelmet szerzők vannak kisebbségben. A legtöbb jövedelmet szerző az állam számára láthatatlan, tehát a rendszer nem tud működni.
3. Én nem egy 50-es embert ismerek, aki a szüleitől szokott kölcsönkérni. Na már most igen bizarr, hogy ő a jövedelme egy részét átadja majd az apjának és utána újra elkéri.
4. Érdekeltté teszi a gyereket a szülő korai halálában. (persze a nyugdíjproblémának ez is egy megoldása)
5. A gyerek is lehet rokkant, kitagadott, munkanélküli, vagy éppen külföldön élő...
6. A szülők kb. fele nem jó szülő. Kb. 10%-a meg egyenesen pocsék. Szerinted mennyire lelkesen fogja eltartani?
7. A család csak Semjén Zsolt egyszerű elméjében olyan egyszerű, hogy papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet. A valóságban bonyolultak a családi viszonyok (pl. az egyik gyereket az anya és nővére neveli, a másikat a nagyszülők, míg az apa börtönben van). Nem bölcs dolog ráhúzni egy sablont, mert nagyon sok esetben ártani fogsz vele.

@harmincas: +1
@Dr. No: +1
@kacsa.: +1

cso zsi 2011.06.04. 10:32:02

@Le_Penseur: "egy páran visszamennének dolgozni, többen éhen halnának és lenne néhány szerencsés, akit a gyereke tud támogatni.... "

Visszamennének. 45 fölött nem vesznek fel senkit, mert többet kell fizetni nekik, mint a nyikhajoknak.
Mi marad, egy egészséges, dolgozni vágyó réteget a nyugdíjas szülei tartanak el. Amíg van nyugdíjuk, vagy amíg élnek.
Ez a jelenlegi helyzet hazánkban.

Kalmár 2011.06.04. 10:39:03

@Lord_Valdez: Szerintem meg te vagy hülye úgy ahogy vagy.
A gyerek érdekelt lesz a szülő halálában?
Baszod, téged kutyák neveltek fel, te állat?

hamilkar 2011.06.04. 10:40:40

Ez egy aljas hazugság, hogy a ma nyugdíjasait a jelen dolgozói tartják el. Ténylegesen igaz, de azért a mostaniak befizetéséből fizetik ki a nyugdíjat, mert 1990-ben üres volt a nyugdíjkassza, mivel onnan eltűnt a pénz, így az addig történt befizetések nincsenek meg, ezért kellett az aktuális befizetett járulékból fizetni az övékét. Csak ezt az lopást nem nyomozta ki senki, mert a szálak nyilvánvalóan az 1989 előtti politikai és gazdasági vezetéshez vezetnének, ami meg a maival rokon...

Úgyhogy ma nem a gyerekek tartják el a nyugdíjasokat, hiszen azok korrektül befizették a nyugdíjas éveikhez kellő pénzt. Ez csúsztatás, és hazugság. Méghozzá aljas, mert kijátssza egymás ellen a szülőket és gyerekeket...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.04. 10:44:47

@Kalmár:
Néztél már körül a világban? Ébresztő! Az emberek nem jók és erényesek.
Amikor nyugdíjáért agyonveri az anyját (, mert ilyen bizony de facto megtörténik évente több tucatszor), szerinted mit fog csinálni, ha megspórolhat vele havi x ezer forintot?
Most ezért utálhatsz engem, de inkább utáld a valóságot! Erről ugyanis az tehet, nem én.

ebedli 2011.06.04. 11:12:26

Ott vagytok eltévedve, hogy a gyerekeknek a szülői gondoskodásért nem a szüleiket, hanem éppen a saját gyerekeiket kell eltartani. Hálából.

A szülőknek az a dolga, hogy gondoskodjanak a saját gyerekeikről, és gondoskodjanak a SAJÁT öregkorukról is. Nem azért kell gyerekeket a világra hozni, hogy majd azokat kihasználva semmittevéssel töltsön 20-30 évet valaki.

Micsoda címeres baromság ez már megint és még vannak olyan elmeroggyantak, akik ezt is támogatnák... Betegek vagytok.

ebedli 2011.06.04. 11:18:20

Amúgy meg nem kellett volna lenyúlni a nyugdíjkasszát és most nem lenne szükség ilyen hagymázas, elszállt ötletekre...

Kalmár 2011.06.04. 11:19:54

@Lord_Valdez: Nem szólok semmit. Beteg vagy.

ebedli 2011.06.04. 11:21:42

@Kalmár: nem akarok nagyon beleszólni, de te vagy beteg. Vagy inkább csak buta mint a föld.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.04. 11:25:56

@Kalmár:
Szerintem, nézz egy kicsit körül, hogy milyen világban élsz és rájössz, hogy nem én vagyok a beteg.

Kalmár 2011.06.04. 11:26:37

@ebedli: Az első gondolat a jó mindig. kussolj.

ebedli 2011.06.04. 11:27:11

Tényleg, milyen jó lesz amikor majd két szülő kupaktanácsot ül iskolakezdés előtt, hogy a gyerekeiknek vegyenek-e tankönyveket és ruhát az új iskolaévre, vagy az anyósnak meg az apósnak nagykabátot, hogy meg ne fázzanak a télen...

Hol éltek ti?

ebedli 2011.06.04. 11:27:53

@Kalmár: kussoljon az anyád a temetéseden, te nulla.

gyilkos fűegér 2011.06.04. 11:30:46

Jogi nonszensz: a szülő 18 éves kora után akár az utcára is kibaszhatja kedves gyermekét, mert semmiféle törvény nem kötelezi arra, hogy tartsa el (azt most nem ragoznám, hogy addig is hogy bánt vele, ez nem a "Családi kör"), aztán 50 év múlva meg bejelentkezik, hogy akkor tarts el, "Édes kisfiam"???
Ez az egész úgy mutatja a Fidesz végtelen dilettantizmusát, mint csepp a tengert.

kubatov_kommunista 2011.06.04. 11:30:49

Agyrém az egész.
1) ne pofázzon bele az állam ki kit tartson el.
2) a magánnyugdíj az öngondoskodás ki lett már találva talán végig kéne vinni és nem ötletbörzézni meg emberekkel kísérletezgetni.

gyilkos fűegér 2011.06.04. 11:34:53

@kubatov_kommunista:

Először "megmentik" meg "biztonságba helyezik" a nyugdíjakat, aztán megszüntetik az egész nyugdíjrendszert.
Asszem nem ússzuk meg a felkelést.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.06.04. 11:53:08

@harmincas: "nem minden szülő érdemli meg, hogy a gyereke eltartsa"

Helyette a többi adófizető megérdemli azt, hogy a gyerek helyett eltartsa?

kubatov_kommunista 2011.06.04. 11:55:03

@gyilkos fűegér: igen, sejtem én, hogy arra megy ki a játék, hogy az állam kivonuljon a nyugdíjrendszerből, csak ez az egész ahogy csinálni akarják...
hozunk egy törvény, hogy tartsák el a gyerekek a szülőket aztán bazár bezár, pénzcsap elzár - ha azt mondom, hogy egy kicsit középkori, akkor keveset mondtam.

Kalmár 2011.06.04. 11:57:39

@ebedli: Mi van kisköcsög? Ledobta a láncot a mechanikus agyad? Menj haza, nyírd ki anyádat, hátha nem kell virágra költeni anyák napján. Még a végén nem jutna fűre, rohadék.

gyilkos fűegér 2011.06.04. 11:59:09

@Gery.Greyhound:

Én eltartom a két tróger, alkoholista szülőmet, cserébe ugye nem kell nyugdíj-járulékot fizetnem? Válaszodat előre is köszönöm.

gyilkos fűegér 2011.06.04. 12:03:30

@kubatov_kommunista:

Erre írtam, hogy nekünk is maradnak a középkori módszerek.
Mindenki dögöljön éhen, azért, hogy Sz. Droid Petike, meg a fajtája havi fél millával többet vihessen haza? Az egykulcsos, 16%-os SZJA-t meg bebetonozzák??? Végtére is miféle ország ez???
(Blogger Géza, hol vagy a kurva szádat???)

Fuckup_with_marmelade 2011.06.04. 12:03:52

Én csak annyit tudok, hogy néha még a gyerekeink eltartása is kihívás. Komoly kihívás. Fizetjük a hitelt, hogy legyen hol lakni. Emellett kezdjünk el félretenni öreg napjainkra (haha) és még ezen felül támogassunk közvetlenül családonként 4 nyugdíjast is. Na az szép lesz. Könyörgöm: miből?

Ha gond van akkor összetart a család - de ezt ne írják már elő törvényileg.

G. Wolf 2011.06.04. 12:09:57

Ezt a korfát hány embernek meg kellene mutatni... Mondjuk mindegy, úgyse értené kb senki hogy mit is jelent... :(

Kalmár 2011.06.04. 12:11:24

A liberális nevelés férges gyümölcse az, hogy valakik képesek ez ellen felszólalni.
Természetes, hogy szülő és gyerek felelős egymásért egész életükben. Szerencsére ez a normális családokban nem is kérdés. Akik semmirekellőket nevelnek azok innentől vissza is kapják. Helyes.
Egyébként teljesen egyszerű és jó dolog, ha az adómból egyenesen a szüleim kapnak nyugdíj kiegészítést. Így azok, akik csak szülik az élősködőket tucatszámra, alig kapnak majd nyugdíjat. Helyes!! Ha nem tud dolgozó, tisztességes embert nevelni a gyerekéből, sőt mi tartjuk el a pereputtyot akkor érje be kavicsokkal.
Aki 2-3 dolgozó embert adnak a társadalomnak, azok pedig éljenek kényelmesen öreg napjaikon.

A kérdés, nem az, hogy adjunk e az adónkból a nyugdíjasoknak, hanem az, hogy célzottan a szüleink kapják e ennek egy részét? Most is adunk, csak mindenkinek, érdemeik figyelembe vétele nélkül.
Lógósak, dologtalanok, liberális individualista senkiháziak. Térdre imához.
Éppen ideje. Sírjatok még, jó látni a tisztító tűzben, a hisztiteket.

G. Wolf 2011.06.04. 12:14:24

@Kalmár: Éppen a liberálisok lesznek azok akik majd nyitnak szépen magán számlát és öreg korukban sokkal többet fognak kapni. Pontosan azért amit leírtál az "öngondoskodásból" és a "liberális individualizmusból".

gyilkos fűegér 2011.06.04. 12:37:21

@Kalmár:

Tegyük fel, hipotetikusan, hogy önhibámon kívül gyerektelen maradok. Akkor egész életemben fizessem a nyugdíj-járulékot, de öregkoromban lófaszt sem kapok ( a magán-befektetésemet a bandátok már ugyebár ellopta), és dögöljek éhen.
Ezen azért még gondolkozzál egy kicsit.
(Viszont végre éhendöglenek a buzik, meg a leszbikusok!!! HURRÁ!!!)

ebedli 2011.06.04. 12:44:31

@Kalmár: ...azért egy pszichiáter vagy legalább egy pap véleményét érdemes lenne kikérned, hogy való-e neked az Internet.

akkor most mi van? 2011.06.04. 12:53:47

@tildy:):

csak szókok, ma is kötelezö. 1952 óta kötelező. Ott a törvény linkje fentebb, el kéne olvasni a hülye kérdések leírása előtt. és nem, a gyerekverő szülő nem kötelezhet tartásra, létezik az érdemtelenség fogalma. Szintén ott van a törvényben, csak el kéne olvasni.

gyilkos fűegér 2011.06.04. 13:02:29

@akkor most mi van?: "és nem, a gyerekverő szülő nem kötelezhet tartásra, létezik az érdemtelenség fogalma."

Szép pereknek nézünk elébe. A jog lesz Orbánisztán vezető ágazata.

akkor most mi van? 2011.06.04. 13:07:11

@gyilkos fűegér:

Emliteném, hogy ma is vannak perek. Voltak is perek. Lesznek is perek. Ennek pont 0 köze van orbánhoz. 1952 óta perelhetnek és perelnek is a szülök szülőtartásért.

persze peren kivül is megegyezhetsz, itt a doksi hozzá:
ugyintezes.magyarorszag.hu/dokumentumok/megallapodas_szulotartasrol.rtf
Bajnai alatt módositották utoljára...

ebedli 2011.06.04. 13:08:40

@gyilkos fűegér: legalább elfoglalják magukat az emberek valamivel és a gazdaság is pörög.

ebedli 2011.06.04. 13:10:49

Az a nagyon-nagyon szomorú ebben, hogy Mo még mindig csak '84-nél tart. Nem ártana valahogy továbblendülni már, mondjuk a politikusoknak tarthatnának felolvasóesteket, vagy ilyesmi...

dr. Trebitsch 2011.06.04. 20:59:25

@popocatepetl: faszom akarna hozzád menni, nem azt írtam, hogy minden barom átveszi az aranyat, hanem azt, hogy amióta a világ világ, az aranyat mindig átvette valaki, pénzért, ételért, akármiért. Ma is így van, meg pár száz évig még így is lesz.

popocatepetl 2011.06.05. 10:27:15

@Trebitsch: Sajnos így van. Nem is merném nem tudomásul venni ha valaki intelligens módon a f....-val ad nyomatékot minden mondandójának.

Bicepsz Elek77 2011.11.10. 14:59:42

Későn találtam ide. Kis történelem óra, Előbb volt magánnyugdíj, aztán Bismarck bevezette az éllami hivatalnokoknak a korrupció ellen. Később a munkásmoygalmak követelésére be lett vezetve az általános felosztó-kirovó rendszer. Magyaroszágon 1945.ig a hivatalnokok és állami alkalmazottak pl. posta, máv alkalmazottak kaptak állami nyugdíjat de voltak magánmegtakarítások is. A komcsik, mikor átvették a hatalmat, szépen ellopták a magán megtakarításokat és hozzácsapták az államihoz, amit kiterjesztettek a munkásságra (mivel államosítotték a gyárakat). A mezőgazdsasági dolgozók, kulákok és maradék nem állami maszekok NEM KAPTAK NYUGDÍJAT!!!!
195O -BEN KB. A TÁRSADALOM 7O%-ÁT ALKOTTÁK!!!!!Ezért is hozták be Rákosiék a szülőtartás intézményét.

Csak 1975-től van általános nyugdíjjogosultság és 199O utántól magánnyugdíj újra!!!!
süti beállítások módosítása