HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Négyszázezer

2012.01.23. 11:45 Ratius

Az nagyon sok. Ha nem annyi, akkor is sok. Bődületesen sok. És nem is voltak itt mindannyian. Rengeteg Orbán-rajongó maradt otthon. Olyanok, akik szívük szerint ott lettek volna a szombati kormánypárti felvonuláson. És, még akkor is, ha tudjuk: hamis a kormányzati kommunikáció diadalmas öntömjénezése, világosan kell látnia az ellenzéknek, hogy a kormányellenes véleményformálók ezernyi kifacsart helyzetértékelése sem helytálló. Ezt az irdatlan tömeget nem lehet egyszerűen lebirkázni, nem lehet egyszerűen „genetikusan alattvalónak” nyilvánítani, de legfőképpen nem lehet leírni, nem lehet kilökni a magyar közéletből. Hogy miféle elszántság vitte utcára ezt a négyszázezer embert, azt inkább megérteni kellene, mert e belátás nélkül esélye sem lesz az ellenzéknek arra, hogy a kormányzás közelébe kerüljön.



Nem ostobák
S e megértésben talán Ertsey Katalin, az LMP politikusa volt az első, aki vasárnapi blogbejegyzésében a nyugdíjasok felvonulásaként értelmezte a szombati tüntetést. Ugyanezt a fonalat vitte tovább a Véleményvezér is Békemenet a nyugdíjba című bejegyzésében. Én azonban azt hiszem, a lényegről tereli el a figyelmet, ha pusztán a nyugdíjasok menetének látjuk a monumentális orbánista felvonulást. A lényeg ugyanis nem a demonstrálók kora, hanem a hite.
Az ellenzéknek, sőt mindenkinek, aki a hazai közéletben valami érvényeset akar mondani, szembe kell néznie azzal, hogy Magyarországon elképesztően sokan vannak azok, akik az orbáni, szimbolikus politizálást a sajátjuknak érzik. Pontosabban kell fogalmaznom: ezek a tömegek nem pusztán megértéssel viszonyulnak a Fidesz-kormány lépéseihez, nem csupán elfogadják a kormány, olykor fura döntéseit, nem egyszerűen a kiesebbik rossznak tartják Orbán regnálását, hanem a lehető legnagyobb jónak. A kormány tetteit okos döntések koherens láncolatának látják, és nem azért, mert ostobák.

Hit és identitás
Nem, dehogyis ostobák ők. Csak olyan emberek, akiknek a jelképi politizálás elsődleges fontosságú. Fontosabb a szent korona, mint a benzin ára, fontosabb a határon túliak állampolgársága, mint a forint árfolyama, fontosabb a nemzeti szuverenitás eszméje, mint a liberális demokrácia gyakorlata. És noha józan, racionális ésszel, mindez nehezen felfogható, azért azt a legszélsőségesebb liberálisoknak is be kell látniuk: nem csak kenyérrel él az ember. Márpedig kormánypárti tüntetőink olyan emberek, akik elsősorban identitást, hitet, nemzeti, keresztény, közösségi megerősítést várnak a miniszterelnöktől, s nem kenyeret.  
Meg is kapták, és a következő választásig ránk váró két esztendőben még ezerszer meg fogják kapni. Most derült ki, az elsöprő erejű Fidesz-tüntetés fáklyáinak fényében mutatkozott meg igazán, hogy mennyire telibe találta sajátjainak igazi szükségét Orbán Viktor. Most ismerhető föl, hogy az a szimbolikus nemzetépítés, amit Orbán az elmúlt években művelt, bizonyos értelemben mégiscsak kormányzás, még akkor is, ha semmi köze nincs a gazdasághoz, a társadalompolitikához, a közjóhoz, s mindahhoz, amit egy racionális kormány általában zászlajára tűz. Mert az a nemzetes jelképvilág, amit a Fidesz felkarolt valódi igényre ad választ. Négyszázezer, és annál is több ember akad ma Magyarországon, akinek mindez fontosabb, mint a reálpolitika.
 
Nehéz kiegyezés
És, aki ezt nem látja világosan, aki nem hajlandó tudomásul venni e hatalmas tömeg létét és identitásigényét, aki azt képzeli, hogy 2014-ben egyszerűen ki lehet lökni ezeket az embereket a magyar közéletből, aki abban reménykedik, hogy az emelkedő megélhetési költségek, majd elpártolásra bírják e népeket Orbántól, az téved. Nem, barátaim! Ezekkel az emberekkel számolni kell akkor is, ha a Fidesz elveszíti többségét a parlamentben. S mindazok, akik nem számolnak velük, akik valamiféle baloldali fordulatban reménykednek, akik arról ábrándoznak, hogy Gyurcsány, Bajnai, vagy valami hasonszőrű szocialista visszaállhat a kormányrúdhoz, az ugyancsak téved. Mert ez a kormánypárti erő – egyébként éppen úgy, ahogyan a baloldali tömegek hatalmas ereje – nem fogja hagyni, hogy a másik zavartalanul kormányozzon.
Így, ha valaki netalántán normális közéletet akarna ebben az országban, ha valaki úgy gondolná, hogy lehetne másképp politizálni, ha valaki úgy hinné, érdemes volna valami újszerű hatalmi logikával próbálkozni, egyszóval ha valaki netán véget akarna vetni, itt a Duna-völgyében, a hideg polgárháborúnak, akkor annak másképp kell gondolkoznia, mint elődeinek. Az orbánista tömeget nem legyőzni kell, mert nem lehet. Ugyanúgy nem lehet és nem is szabad eltaposni őket, mint ahogyan a Fidesznek sem lenne szabad harcolnia a baloldali tömegek ellen. Ők mi és mi ők vagyunk. Ismerőseink, barátaink családtagjaink vannak közöttük. Igen, polgártársaink ők, vagy, ha úgy jobban tetszik, nemzetünk tagjai. Együtt kell élnünk velük, akkor is, ha számunkra az ő jelképeik dagályos giccsnek tetszenek.
A megoldás hosszabb távon csak a kiegyezés lehet. Olyan kiegyezés, amelyben az Orbán által megteremtett jelképvilág, ha érintetlen nem is, de lényegében, azaz szimbolikus terében sértetlen marad.
Bár azt is el kell mondanom, hogy ez a kiegyezés nagyon nehéz lesz.
Mert e jelképvilágnak maga Orbán Viktor is része.  

A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr933740476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.01.23. 12:38:48

A gondolatmenet a magyar politika egy nagyon fontos dimenzióját mérlegeli. Nem von le semmit a véleményed értékéből, de a 400 ezer fő egy óriási, komolytalan túlzás. :)
A cikkhez: ki lehet-e "egyezni" ezzel a tömeggel, ezzel a szimbólumvilággal? Nem látod-e úgy, hogy erős ebben a körben az a felfogás, hogy a többiek hazaárulók, nem a nemzet részei, stb...? Mi az ő "pozitív" és a demokrácia játékszabályain belüli üzenetük?

C72 2012.01.23. 13:22:49

Nagyjából egyetértek a gondolatmenettel, és itt jól össze is van foglalva mindaz, amit hajlandó vagyok tisztelni ezekben az emberekben. Sőt, magam is szeretnék ilyen értékek mentén élni, vagy talán élek is, mert a benzinárfolyamot stb. sosem tekintettem szempontnak vagy akár érvnek egy esetleges vita során, és a kultúránkat és az összetartozást mindig előbbre valónak tartottam. Büszkén le is mondanék egy csomó dologról, ha lenne egy normális cél, s ennek mentén egy "össznemzeti konszenzus" (magyarul: x évet elviselünk így, hogy aztán y célt elérjük; illetve y cél elérése valóban megoldást jelent majd mostani gondjainkra, felemelkedik a nemzet stb.).

Az, ami viszont fényévekre távolít ettől a rétegtől, az, hogy mindezeket képtelen vagyok Orbánéktól várni, mert számomra nevetségesen hiteltelenek - és ez valóban problémássá teszi a kiegyezést. Nem tudom nem meglátni a ripacsot a szónokban, vagy a végtelen, cinikus, képünkbe röhögő korrupciót. Nem tudom nem észrevenni, hogy csak a hatalom megalapozásához volt olajozott forgatókönyv stb.
És itt nagyjából elértünk oda, hogy miért nem tudom mégsem tisztelni olyan nagyon ezeket az embereket – miközben az általuk fontosnak gondolt értékekkel azonosulni tudok. Nem tudom elhinni/megbocsátani, hogy van egy halom ember, aki képes naponta szemet hunyni, elnézni, kimagyarázni, és amikor már nyakig ér a trutymó, és már majdnem belefulladunk, még akkor is a túloldalra mutogatni. Hogy nekik nem hiányzik az ilyen-olyan ombudsman, a független bíróság, a független média, hanem szinte el is várják az agymosást.

savanyujóska 2012.01.24. 12:29:06

A Fidesz a kisujjából kirázott legalább 100 ezer szimpatizánst, ami mindenképpen mellbevágó élmény volt azoknak, akik a közös imára az Opera elé vonuló 30 nyugdíjas után legfeljebb néhány ezer tüntetőre számítottak. És akik otthon maradtak, azok túlnyomó többsége sem ellenzéki, hanem közömbös, akik nem feltétlenül fognak két év múlva Orbán ellen szavazni. Ha valami sikert tud felmutatni, és lesz pénz a választások előtti cukorkadobálásra meg nyugdíjemelésekre, simán megnyerheti a 2014-es választásokat. Talán nem kétharmaddal, csak felesbe, de kétharmadra akkor már nem is lesz szükségük. Szerintem ez is jól szemlélteti, hogy alapvetően nem magával Orbánnal van itt a baj, hanem azzal a tízmillió magyarral, akik húsz év alatt nem voltak képesek más vezetőt kitermelni magukból, mint Orbánt. (Torgyánt, Gyurcsányt, stb., tökmindegy. Még a nevük is összecseng.) A magyarok politikai (meg pénzügyi) kultúrája nagyon alacsony szinten áll. A hatalom és a hatalom gyakorlása számukra afféle misztikus dolog, amihez nem szakértelem kell, hanem elhivatottság. Lehetőleg isteni. A vezetőnek nem a könyvelést kell rendesen megcsinálnia, hanem hitet kell adnia, nem jó szakembernek kell lennie, hanem lobogó fáklyának, mely utat mutat nemzetének. És persze legalább hetente kétszer könnyes szemmel le kell borulnia a nemzet nagysága előtt, mert a nemzetnek ez jólesik. Már Kemény Zsigmond is megmondta, hogy a magyarság, bizonyítva keleti származását, nem értelmével, hanem érzelmeivel fog fel mindent. 150 év alatt sem változott semmi, ebben az országban csak az érzelmi politizálásnak lehet tömegbázisa. Ezekkel a tömegekkel, ha nem alkotnak többséget, még valahogy ki lehetne egyezni -remélve, hogy idővel majd lassan elfogynak-, megadva nekik amire szükségük van, a Szent Koronát, az úrnapi körmenetet, meg a hagyományőrző lovasíjászokat, de mit lehet kezdeni a csodatevő táltoskirályukkal? Orbánnal nem lesz konszenzus. Ha meggyengül, meg lehet szorongatni, de mihelyt ismét erőre kap, újra kezdi a háborúit. Amíg a Fidesz öt százalék feletti választási eredményeket ér el, és amíg ez az ember a Parlamentben ül, addig ebben az országban nem lesz társadalmi béke.
süti beállítások módosítása