HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Bajnai gyorsmérleg

2013.08.26. 07:00 Ratius

Na, mondjuk arról nincs szó, hogy Bajnai Gordon politikai pályafutása véget ért volna, de az MSZP-vel való tárgyalássorozat megfeneklésével bizonyosan lezárult egy szakasz az Együtt-PM történetében. Hogy most mi lesz, azt találgassák a madárjósok. Mi meg nézzük meg azt, hogy eddig milyen eredményeket tudhat maga mögött Bajnai és csapata.

  1. Bajnai Gordon tavalyi politikai zászlóbontásával reményt adott azoknak, akik úgy akarnák leváltani az Orbán-kormányt, hogy közben nem segítik hatalomra a régi szocialistákat. Annak idején még az is felmerült, hogy az E-14 (bár ekkor még nem így hívták) környékén alakulhat ki egy új politikai pólus, amely a Fidesz váltópártja lehet. Az, hogy felvillant egy ilyen lehetőség, az, hogy a magyar közéletben megjelent a harmadik pólus igénye, az, hogy egyértelművé vált, hatalmas tömeg látja zsákutcának a rendszerváltás elmúlt évtizedeit, az, hogy kiderült, óriási bizalmi deficittel birkózik a politikai elit, nos, mindez eredmény. Nem is csekély.
  2. A pártalapítás nehézségei azonban megmutatták, hogy a civil politikus, mint olyan, fából vaskarika. Egy-két, na, jó, egy-két tucat politikai pályára vágyó civil kalandoron kívül nem is akadt más, aki beállt volna az E 14-be plakátot ragasztani. A lelkes lájkolókból nem lett, mert nem lehet pártaktivista. Hogy ezt megtudtuk, az is eredmény.
  3. A civilek hiánya utat nyitott az E-14-ben a hatalomból, és persze a komolyabb pártrendszerből kiszorult, valamikori középkáderek számára, elsősorban a hajdani SZDSZ tagjai előtt. Bajnai új formációja felszippantotta mindazokat, akik már kipróbálták, már belebuktak, de még nem adták föl a reményt arra, hogy sikeres politikussá válhatnának. Tulajdonképpen ez is eredmény, hiszen olyan emberek találtak maguknak pártot, akik – bár szerettek volna aktívan politizálni – évek óta csak a partvonalról figyelték mások játékát.
  4. Az új politikai otthon születése némiképp átrendezte a közéleti viszonyokat, elsősorban az LMP-ből vonta ki azokat, akik korábban ott keresték az SZDSZ utódpártját. Ezzel az LMP fölvehette új arcát, elindulhatott a radikális rendszerkritika, érett ökopolitika irányába. Így lett végre Magyarországon egy olyan párt, amelyik képes felvetni a fejlett világot leginkább izgató kérdéseket, lett egy olyan párt, amelyik nem a Lajtán inneni provincialitást képviseli, hanem valami friss, nyugatos, eredeti szellemet hozhat.
  5. Az összefogás gyakori hangoztatása némi élénkülést keltett a már megbukott politikusok között, s Fodor Gábortól, Schmuck Andoron keresztül Kuncze Gáborig, mindenki feliratkozott az „Én is, én is, velem is tessék összefogni!” listára. (Ennek a ténynek persze inkább pszichológiai tanulsága van, de azért az sem megvetendő eredmény…)
  6. Mivel Bajnai minden lehetséges alkalommal kijelentette, hogy az MSZP nélkül nem lesz kormányváltás, majd tárgyalásokat kezdett a szocialistákkal, szavaival és gesztusaival újra legitimálta a leszerepelt, már-már partvonalra szorult MSZP-t.
  7. Az MSZP pedig, kihasználva az ajándéklegitimációt, a lehető legtovább elnyújtotta a tárgyalásokat, hogy minél tovább élvezhesse a hétről-hétre, cseppről-cseppre érkező Együtt-PM-hitelesítést. A szocialisták feltáplálásával viszont Bajnaiék nyilvánvalóvá tették, hogy új politikai pólus nem fog születni ebben a ciklusban. Így most már ezt is tudjuk. (Ja, meg azt is, hogy a politikai elit leváltása céljából nem előnyös a politikai elittel összefogni.)
  8. Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy Bajnai megjelenése és politizálgatása végül is elvette a reményt mindazoktól, akik úgy akarták volna leváltani az Orbán-kormányt, hogy közben nem segítik hatalomra a régi szocialistákat. Ma már nyilvánvaló, akik nem akarnak Orbánra szavazni, azok a szocialistákra kell, hogy adják voksukat.
  9. A másik oldal számára, azaz Fidesz-szimpatizánsok előtt ugyancsak világossá vált, hogy sem új pólus, sem civil aktivitás, sem szivárványszínű összefogás nem fog politikai alternatívát kínálni. Az Orbán-kormány marad még négy élvet. Hátra lehet dőlni.
  10. A folyamat során, szinte észrevétlenül, és a játszmában résztvevők szándékától függetlenül, végbe ment némi politikai átrendeződés. Mivel Fidesz úgy akarta megkülönböztetni magát az összefonódó régi baloldaltól, hogy új eszmék új erejeként igyekezett megmutatkozni, a párt a nemzeti, konzervatív irányból a rendszerkritika felé mozdult. Ma már a Fidesz retorikájában a hagyományos konzervatív érvek mellett megjelentek az alternatívakereső, globalizációkritikus szempontok is. Ezzel a Fidesz meglepően közel került az új arcú LMP-hez, miközben a Jobbiktól eltávolodott. A nemzeti radikálisok viszont gyorsan betöltötték a Fidesz által feladott jobboldali pozíciókat, s ezzel beszáguldottak a vérkonzervatív, rasszista nacionalizmus zsákutcájába.

Szerintem a mérleg pozitív. Elsősorban azért, mert a folyamat során, az elmúlt egy évben a rendszerkritikus gondolatok egyre nagyobb ismertségre, népszerűségre, hitelességre jutottak. És akkor még nem is beszéltünk arról, mennyire vidám és élénkítő hatással van közéletünkre a Kétfarkú Kutya Párt – ugyancsak Bajnaiéknak köszönhető – fokozódó aktivitása...

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

86 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr485477056

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olyan kép nincs, amin a kacsa helyett egy liba tépkedi le Mesterházy plakátját? 2013.08.26. 15:40:10

A gyáva nyúl, mint az MSZP allegóriája teljesen rendben van. (Kép: bandilight.tumblr.com)

Trackback: Gordon Blőd 2013.08.26. 15:37:40

Sótlan és unalmas emberről csak sótlan és unalmas bulvárcikket lehet írni. Meg sótlan és unalmas fotókat lehet készíteni. Nem úgy, mint Putyin elnökről. Bajnai Gordon PR-tanácsadója beletörődhetne végre, hogy ha megfeszül és vért izzad, a főnöke akkor...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.26. 09:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 09:22:50

Az a vicc, hogy Bajnai szánalmas amatőrködése leginkább az LMP-nek segített. Az LMP-nek ezzel esélye nyílt egy Fidesz elleni, de nem MSZP-s önálló pólus kialakítására. Ha van eszük, élnek a lehetőséggel.

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.26. 11:49:35

Az Együtt2014 rövid pályafutása és az összeverődött segédcsapatok/ politikusok személye szépen szemlézték, hogy kik azok, akiktől Isten mentse meg az országot.
Azért az MSZP-k is vannak csodás Jokerei. Fodor Gábor, Smuck Andor (itt van néhány s,c és h, osszátok el), szinte alig várom már, hogy rájuk szavazhassak, haha!

♔bаtyu♔ 2013.08.26. 13:57:20

"Bajnai Gordon tavalyi politikai zászlóbontásával reményt adott azoknak, akik úgy akarnák leváltani az Orbán-kormányt, hogy közben nem segítik hatalomra a régi szocialistákat. "

Egyrészt nem teljesen igaz, másrészt Bajnaiék háta mögött a még ezeknél is sokkal szélsőségesebb régi liberálisok állnak.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2013.08.26. 13:58:11

Bajnai a legtehetségtelenebb politikus Magyarországon. Komolyan, nála még Schmuck is jobb választás lenne.

kvp 2013.08.26. 14:04:39

Jelenleg 3 hitelesnek tekintheto part maradt a magyar politikaban:
-a fidesz, mint liberalis kereszteny szocialista konzervativ neppart (gyakorlatilag az atlagos nyugati valtopartok egybegyurva)
-a jobbik mint nemzeti kommunista part (eszmeileg legalabbis azok)
-es az lmp mint liberalis demokrata zoldpart

Ebbol mindket kisebbik partnak van eselye valtopartta valni, az lmp inkabb szimpatikus a nyugati globalista, mig a jobbik a nemzetibb nacionalista kulturat kedvelok szamara.

A tobbiekkel az a baj, hogy csak a hatalmat szeretnek es nem kepesek semmilyen az emberek szamara elfogadhato elv vagy vilagnezet mellett kiallni. Forradalmi hangulat meg nincs, egyebkent sem jott be eddig hosszu tavon ha forradalom volt valamiert.

unionista (törölt) 2013.08.26. 14:04:49

orbán viktor éppen a nagy összeborulással nyert volna. a nagy összeveszés igazából senkinek se jó. vityának se.

Mesterlövész 2013.08.26. 14:05:09

@Morgan kapitány: Nem baj, itt van neked a viktor, majd de jó lesz nektek!

Mesterlövész 2013.08.26. 14:06:49

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Igen, hiszen itt a tehetséget abban mérik, ki mennyire bassza szét azt, amit irányítania kellene, ez esetben ezt a retek országot. Igazad van, viktor a legtehetségesebb.

Kim Jong Un 2013.08.26. 14:07:52

A harmadik polus a Jobbikkal mar regen letrejott, es nekik a libassal ellentetben van egy stabil valaszto reteguk is, mert olyan dolgokrol beszelnek - es tesznek ertuk - amikre senki nem ad valaszt a masik 2 polusbol.s.

Conchobar 2013.08.26. 14:08:58

"'hagyományos konzervatív érvek mellett megjelentek az alternatívakereső, globalizációkritikus szempontok is. Ezzel a Fidesz meglepően közel került az új arcú LMP-hez, miközben a Jobbiktól eltávolodott" - Valóban? Mert a Jobbik globalizációpárti? Netán az alternatívakeresés és LMP-hez közeledés momentuma volt a minapi Bayer-cikk Alföldiről és a rockoperáról? (bár, ha Ángyánt vesszük alapul, akkor valóban van alternatíva-keresés)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.08.26. 14:10:25

A 6. és a 7. pont nem igaz. A szocik sajnos már Bajnai megjelenésekor is a legerősebb, legszervezettebb ellenzéki alakulat voltak, nem lettek egy kicst se erősebbek attól, hogy Bajnai tárgyalni kívánt velük. Nem Bajnai megjelenése legitimálta őket, hanem az, hogy sikerült addig egyben maradniuk, és megtartaniuk a szervezetüket, méretüket Gyurcsányék kiválása ellenére is. És nem a szocik húzták az időt, hanem sajnos Bajnaiék taktikázták el magukat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.08.26. 14:12:07

@♔bаtyu♔: A szélsősége liberális az milyen? Hogy lehet ilyen értelmetlen szóösszetételt leírni?

♔bаtyu♔ 2013.08.26. 14:13:09

@Mesterlövész: Miért lenne beteg? Mert nem a te véleményeden van?

Ő ezeket tekinti hitelesnek, nem pedig Demszkyéket, Gyurcsányékat.

Nem tévedek, ugye liberális vagy?

barli 2013.08.26. 14:13:34

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: lehet, hogy ő (Schmuck) lesz a kompromisszumos jelölt :)

Bajnai ott cseszte el, hogy leült a szocikkal tárgyalni. Nem abból indult ki, ami lehetett volna belőle, hanem ami épp akkor volt. Visszalépni az utolsó héten is vissza lehetett volna.

Null Problemo 2013.08.26. 14:14:20

Hagyjátok már az LMP-t...

Az, hogy itt az "érett ökopolitikát", vagy a "rendszerkritikus" politizálást néhány elvarázsolt pesti értelmiségin kívül mérhető politikai sokaság akarná, totális mítosz.
Ha van valami, amit Bajnai kalandja bebizonyított, hát akkor ezt.

Lehet persze reménykedni, hogy ha az E14 kudarcot vallott, akkor majd az emberek rohannak a Schifferhez. De ez továbbra is ugyanolyan lázálom marad, mint az elején volt. Millástól, mindenestől.

És ha más nem, ez legalább jó hír.

Conchobar 2013.08.26. 14:15:02

@Fedor: "A szélsősége liberális az milyen?" - A liberális alapból nem lehet szélsőséges és túlzó, ugye?

♔bаtyu♔ 2013.08.26. 14:19:44

@Fedor: Az aki betilt, szétvereti a polgárokat az utcán mondvacsinált indokokkal, rátelepszik a médiára, kulturális világra és nagyon ügyel arra, hogy minden más gondolat kiresztő és náci legyen.

Conchobar 2013.08.26. 14:21:40

@Null Problemo: "De ez továbbra is ugyanolyan lázálom marad, mint az elején volt. Millástól, mindenestől" - A Milla (és 4K, Szolidaritás meg társai) kezdetben valóban nagy tömeget volt képes megmozgatni. Azonban le is adták magukról a súlytöbbletet mikor összeálltak Bajnaival (meg a liberális, exSZDSZ árvákkal), ezen még súlyosbított az, hogy leálltak az MSZP-vel bratyizni, sőt még Gyurcsányékkal is szemeznek

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 14:24:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem tudom, sajnos tartok attól, hogy az LMP nem fog bejutni jövőre.
Sajnálom, mert nekem jelenleg a legszimpatikusabbak.
Már azon is gondolkodom, hogy egy gyenge pillanatban rájuk szavaznék.
Te úgy gondolod, hogy az LMP profitálhat Bajnai relatív kudarcából?
Esetleg ennek köszönhetően felerősödhet annyira hogy bekerüljön jövőre is?

♔bаtyu♔ 2013.08.26. 14:26:39

@Conchobar: Igen, abban a pillanatban, ahogy kiderült, hiteltelen arcok állnak mögöttük, ki is szálltak mögüle.

Ezért nem lesz ezekből semmi, Mesterházy és Bajnai együtt is hiteltelenek ahhoz, hogy reményük legyen nyerni. Mindkettő tudja is ezt és mindkettő inkább a bukás utánra koncentrál.

Bajnai persze ezt az MSZP erőforrásaiból akarja megtenni, ami joggal irritálja a maszoposokat.

fepe 2013.08.26. 14:26:57

@Mesterlövész: Politikusnál a tehetséget a szavazatok számában mérik. Bajnainál eddig ez a szám 0, és ha nem lesz belőle miniszterelnök jelölt, akkor ez így is marad 2018-ig egészen biztosan.

Tehetséges politikus ebben az országban ez idáig olyan 5-6 akadt. Első helyen (a választási eredmények alapján) Orbán áll. Ez szerintem evidens annak, aki kicsit is foglalkozik a politikával.

barli 2013.08.26. 14:29:47

@Conchobar:
"kezdetben valóban nagy tömeget volt képes megmozgatni"
na de honnan tudod, hogy annak a "tömegnek" mekkora része volt biztos szoci szavazó, aki csak örült, hogy végre már nem csak a békemenetelők mennek az utcára? Likeolni is akárki tud, a szoci szavazók is.

laci_52 2013.08.26. 14:29:49

"beszáguldottak a vérkonzervatív, rasszista nacionalizmus zsákutcájába"

A Jobbik nem rasszista, csak a kritikusai mondják annak. Kár lenne leírni őket, '14-ben biztosan(biztosabban, mint Bajnai, Gyurcsány, vagy az LMP) bejutnak a parlamentbe, akár még erősödhetnek is.

♔bаtyu♔ 2013.08.26. 14:31:42

@laci_52: Egyetértek. Sőt az önkormányzati választások egyik nyertesei ők lehetnek.

Conchobar 2013.08.26. 14:33:49

@fepe: "Politikusnál a tehetséget a szavazatok számában mérik. Bajnainál eddig ez a szám 0" - Azért ez túlzás, mert ő volt az egyetlen kormányfő ama 8 évben, aki valamelyes sikert tudott elkönyvelni, úgyhogy őhozzá még fűződnek illúziók. Bár meg kell mondani, hogy nem tett jót az imidzsének a felcsúti buszkirándulása, a tanácstalansága és sótlansága

Conchobar 2013.08.26. 14:39:44

@barli: "na de honnan tudod, hogy annak a 'tömegnek' mekkora része volt biztos szoci szavazó, aki csak örült, hogy végre már nem csak a békemenetelők mennek az utcára" - Elfogadom, hogy vannak szavazók, akik más párt/szervezet égisze alatt mennek tüntetni, de őket milyen alapon tekintenénk "biztos szoci szavazó"-nak? Különösen annak fényében, hogy ezen tüntetést szervezők már akkor is kritizálták az MSZP-t, új baloldalnak hirdetvén magkat

Firk 2013.08.26. 14:41:33

Szerintem a képlet mindig a Fidesz-jelenség meghatározásánál sántít. Pedig az a kályha, onnan kellene elindulni... Addig, amíg a baloldalon senki nem érti meg, hogy mik azok a történelmi, szociológiai és kulturális mozgatórugók, amik körülbelül az elmúlt század 20-as évei, Trianon, talán Szabó Dezső, a Horthy-korszak és a népi gondolat irányából eljutottak a harmadik utas magyar politizálás igényéig, azok mindig tévúton maradnak. A szocializmusunk is azért tudott '56 után nagyobb balhék nélkül fennmaradni (na meg az orosz hadsereg bábáskodása mellett), mert Kádár, talán Aczéllal együtt, megértette ezt az igényt és ki is szolgálta. Az utolsó Horn volt, aki legalább retorikai szinten hajlott az MSZP úgynevezett népi szárnya felé (na meg Szili, de az ő intellektuális képességeivel...). Gyurcsány totál tévedés volt a saját nyugatos progressziójával... Ez egy baromság, Magyarországon ez a tuti 5 százalék, amit az SZDSZ is hozni tudott és ebbe zárja most Bajnai saját magát is és azért küzd az LMP, hogy kitörjön ebből a csapdából... Nem lett ugyanis egyenlő a népi-urbánus küzdelem végeredménye, mégha a pesti értelmiség ezt is szeretné kihozni a sztoriból. Amelyik párt ezt megérti, fölnőhet váltópárttá, amelyik nem, az lesüllyed. A Fidesz pedig, ami ma maga a harmadik út, egyre jobban bebetonozza a hatalmát addig, amíg senki nem jön be ebbe az utcába... Ami pedig a zsákutcákat jelenti - eddig az összes nyugatos, keletes, igazodós kísérlet oda vezetett, meg kellene talán egyszer próbálni a saját csapásunk felé venni az irányt...

Hunor Levente 2013.08.26. 14:42:48

@Null Problemo: "Hagyjátok már az LMP-t..."

itt ne várd ezt. ennek a blognak az lmp a mániája.

Blogger Géza 2013.08.26. 14:44:13

@Fedor: Mitől lenne már ez értelmetlen? Minden eszmerendszernek lehet mérsékelt és szélsőséges követője. A (magyar) liberálisok elég szélsőségesek (voltak, mára csak nyomokban láthatóak). Mondjuk szélsőséges kereszténydemokratákat nehezebb elképzelni magyar viszonyok között, olyan tényleg nincs.

Az árokásók közt szép számmal megtalálhatóak, pl:

"mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket".

arokaso.blog.hu/2008/07/12/kornis_mihaly

Conchobar 2013.08.26. 14:45:16

@laci_52: "Kár lenne leírni őket" - Erre hiába figyelmezteted azokat a blogolókat, kommentezőket, akik az indexből és origóból tájékozódnak, akiknek fogalma sincs arról, mi történik vidéken. De nincs rajtuk semmi meglepő, az MSZP-SZDSZ pártszövetség utódai is klónjai sem vonták le még a tanulságot a 2009-es és 2010-es választásokból

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.08.26. 14:46:23

@Fedor: "A szélsősége liberális az milyen?"

Viselkedését tekintve pont olyan, mint a szélsőséges jobber vagy baller. Saját véleményét és világnézetét tekinti egyedül helyesnek, szerinte minden más világnézetű ember alapból mucsai, fasiszta.

Előfordulása Magyarországon: régebben SZDSZ, kisebb mértékben MSZP, mostanában DK, E14, valamint egyéb, kevésbé jelentős politikai formációk.

Blogger Géza 2013.08.26. 14:48:49

@Conchobar: Ez nem túlzás, Bajnainál ez tényleg 0, hacsak egy kiránduláson részt vevő újságírókat nem számoljuk leadott szavazatoknak.

Blogger Géza 2013.08.26. 14:51:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De erre már 3 éve ott az esélyük, és eddig nem sokat mutattak - hacsak nem értékelünk komoly teljesítménynek egy pártszakadást, ami után Schiffer kivételével egyetlen kommunikációképes alak nem maradt a pártban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:52:36

@Sexual Harassment Panda:

Igen, én úgy látom, hogy egyes Fideszt nem kedvelő jobboldaliak elkezdtek erősen gyülekezni a LMP körül. Pl. Sólyom László. Az elvtelen szakadárok (PM) kilépése hitelességet adott az LMP-nek a jobboldalon. Ez egy erkölcsi tőke, amit, ha nem hülyék, fel tudnak használni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:55:13

@Fedor:

Sajnos ez nem igaz. A liberalizmusnak is van mérsékelt és szélsőséges vonulata. Mo-n a baj pont az, hogy a szélsőséges vonulat volt a leghangosabb, ami miatt a liberalizmus szitokszóvá változott. Pedig nagy szükség lenne egy normális, jobboldali liberális pártra.

Firk 2013.08.26. 14:57:29

Az előzőekben kicsit homályos lehettem, de a lényeg mégis az, hogy a nemzeti alapú, a magyar érdekeket nem csak szem előtt tartó, hanem azért harcolni is képes, a társadalmi mobilitást növelő, a vidéki Magyarországot bázisának tekintő, azt felemelni akaró, a magyar tőkét, vállalkozásokat, a magyar innovációt támogató, patrióta politika mellé egy komoly szociálpolitikát illesztő, a magyar megmaradást támogató politikára van szüksége az országnak. És ez a normál választónál pont az ellentéte annak ahová a magyar baloldal eljutott. A "liberális" azért szitokszó, mert pont az ellentétét hirdeti fennhangon annak, ami Trianon, a két világháború, a kommunizmus és az elmúlt húsz év teszetoszáskodása után az egyetlen kiutat jelenthetné. Olyan értékeket akar a magyar társadalomra ráerőltetni, amelyekhez egytől egyig komoly ellenzérzések társulnak az átlagos magyar választóban. Lehet, hogy nyugaton a szabadversenyes kapitalizmus pozitív töltetű, nálunk viszont a gazdákat az alacsony felvásárlási árakkal megfolytó, a fogyasztóknak a külföldi szemetet árusító multik jutnak róla az átlagember eszébe... Lehet, hogy az egyházellenesség, vagy a szexuális kisebbségek védelme pozitív kicsengésű a nyugati országokban, nálunk viszont ezeket a családok és az identitás elleni támadásként éli meg az átlagos szavazó... Nem találkoztam még olyan emberrel egyetlen vidéki kocsmában sem, aki arról beszélt, hogyan csorbult a sajtószabadság a médiatörvénnyel a cigánykérdés viszont nap mint nap téma, ahogyan az is, hogy a multik mennyire kisemmizik az ott dolgozókat, hogy miért kellett eladni a közműszolgáltatókat, hogy kinek az érdeke, hogy külföldi kézben legyen a bankrendszer stb.

Amíg az ellenzék ezekre a kérdésekre nem ad adekvált választ - talán csak a Jobbik próbálkozik ezzel - a kormányzó Fidesz viszont, retorikai szinten mindenképpen, de gyakran tettekben is ezen a pályán mozog, addig mindegy, ki az ellenzék vezére... Orbán egy erős, jól szervezett baloldalt is képes megverni, ha annak nincs üzenete. 2006 óta nehéz szociális demagógiával előjönni balról, más eszköz pedig nincsen, tartalmilag kellene megújulni, az ország igényeihez igazítva a baloldali politikát. Nem olyan nehéz ez, Szlovákiában és Romániában is működött. Csak akkor szélnek kell ereszteni az egyébként is ólomsúlyt jelentő nyugatos, toleráns, "liberális" mittudom én kiket...

fepe 2013.08.26. 15:00:18

@Conchobar: _Ha_ elfogadod, hogy a szavazatok száma és esetleg a megnyert választások száma az egyetlen és jó mérőszáma egy politikusnak, akkor ebben a versenyben jelenleg Bajnai a tökutolsó a szóba vehető jelöltek közül.

Egy politikus elsődleges feladata a választásokat megnyerni. Minden más teljesen másodlagos az én véleményem szerint. Hiszen, ha választást nem nyer, akkor teljesen mindegy, hogy az összes többi vezetési dologhoz mennyire ért ő személyesen, vagy éppen a stábja...

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 15:02:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor elmondhatjuk, hogy az LMP jó döntést hozott akkor, amikor nem csatlakozott Bajnai Gordonhoz?
A gond csak az, hogy a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az LMP nagyon a parlamenti küszöb határán van.
Megerősödhet-e annyira a hátralevő fél évben hogy biztos bejutó legyen?

unionista (törölt) 2013.08.26. 15:03:17

@Firk:
na, de te meg azt felejted el, hogy budapesten a nyugatos gondolkodással többséget lehet szerezni. reálisan lehet, hogy csak ennyi fordulat.

14-ben orbán viktor újráz. de még abban az évben, vagy 15 tavaszán budapest polgársága kiáll a függetlenségért, a valódi önkormányzatiságért, ami lavinát indít el vidéken. és így megy végbe a 20-25 évente esedékes "rendszerváltás". a szocialistákat előzetesen nem kell ültetik kormányzati szerepbe ültetni. miközben persze a másodvonaluk majd átalakul civillé, és persze a szokásos nagy átalakulós kongresszus után továbbra is maradnak a váltópárt.

Conchobar 2013.08.26. 15:03:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Igen, én úgy látom, hogy egyes Fideszt nem kedvelő jobboldaliak elkezdtek erősen gyülekezni a LMP körül. Pl. Sólyom László." - ...és ha az LMP továbbra ügyesen politizál, akkor be is tud magának gyűjteni annyi szavazót, mint amennyi szavazója volt (a szintén különutas jobboldali-liberális) MDF-nek 2006-ban

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 15:07:53

@Sexual Harassment Panda:

Jó döntést hoztak, persze utólag ezt könnyű így kimondani. Akkor nem tűnt jónak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 15:08:49

@Sexual Harassment Panda:

"Megerősödhet-e annyira a hátralevő fél évben hogy biztos bejutó legyen?"

Ki tudja... de az esély erősen megvan erre.

Conchobar 2013.08.26. 15:11:08

@unionista: "ami lavinát indít el vidéken" - Azt a lavinát, ami vidéken elsodorná a Fideszt, azt jobb, ha te nem várod. A fővárosihoz hasonlóan az is vörös színű lavina lenne, ám ezt fehér csíkok tarkáznák

Tapmancs 2013.08.26. 15:15:46

@Firk: nagyon tetszik ez az írásod, jól megfogtad a lényeget.

Firk 2013.08.26. 15:16:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Kik a liberálisok? Az ismeretségi körömben - nyilván ez korosztályos kérdés is - sokan vannak, akik nagyobb szabadságot biztosítanának a szülő nőnek, hogy eldöntse, hogyan, hol szüljön. Sok vita volt mostanában az oltásokról is, hogy kell-e az állami szigor. Ezek tipikus liberális alapkérdések, mégsem jelentenek választóvonalat itthon politikai értelemben. Mindkét oldalról vannak pro és kontra vélemények a társaságunkban. Azt, hogy etnikai alapon nem lehet megkülönböztetni embert az embertől, lényegében minden ismerős hiszi és vallja. Nem tudok olyan értelmiségit a környezetemben, akinél ez kérdés lenne. Ehhez képest, amikor arról van szó, hogy a gyerek olyan iskolába kerüljön-e, ahol sok a cigány gyerek, ugyanezek a szülők komoly, csöppet sem liberális választ adnak. A szélsőséges liberális hangoztatja, hogy bizony nem lehet szegregálni, ezek az emberek liberálisok, de igazi választ várnak a problémájukra, mert nem rasszisták. Még akkor sem, ha a gyereküknek jót akarnak. Nem rasszisták azok a nyugdíjas ismerősök sem, akiknek, ha ellopnak valamit a kertből, azonnal két három helyi cigány ember alakja ugrik be. Még csak nem is gyűlölik ezeket az embereket. Egyszerűen félnek tőlük. A szélső liberálisoknak erre az a válaszuk, hogy lenácizzák az öregeket és még több segélyt szorgalmaznak az elkövetőknek, meg jobb börtönkörülményeket, enyhébb büntetéseket. Aki egyszerűen csak liberális és nem akar különbséget tenni, csak azt tapasztalja, annak megint nincs képviselete, választ nem kap. A szabad verseny is szép szélsőliberális szlogen. Ezzel szorították ki a magyar vállalkozásokat egy csomó területről, vagy csak lopták meg az önkormányzatokat. Sok vállalkozó ismerősömnek az a legnagyobb baja, hogy a tőkeerős nyugati konkurencia elleni harcban nem tud segítségül hívni senkit. A szélsőliberálisok szerint jól van ez így, a szabadversenyben szintén hívő, de egyébként tőkeszegény magyar ismerőseim viszont nem tartják ördögtől valónak az állami segítséget, sőt... Pedig egy tiszta, ideális versenyhelyzetben ők lennének a leghangosabb liberálisok, sőt ezek az ismerőseim értékrendjükben is sokkal szabadelvűbbek az átlagnál... Soroljuk még? Mi a helyzet a határon túl élő magyarokkal? A magyar történelemmel stb? A legtöbb, elvben liberális barátom a világ legnagyobb szemétségének tartja azt, hogy nem kapnak önrendelkezési jogot a határon túl élő magyarok és ez szerintük számunkra fontosabb kérdés, mint az, hogy mi van Tibetben, vagy Szíriában. Pedig ők is liberálisok lennének, csak nem szélsőségesek. A valóság az, hogy a szélsőliberális, az olyan, csak az elvekben létező ideákra építené a társadalmat, amik megvalósíthatatlanok, a létező problémákra viszont csak irritáló, rossz válaszokat ad... Liberálisokra szükség van, és meggyőződésem, hogy politikai oldaltól függetlenül az emberek többsége ilyen egy liberális demokráciában...

Balt 2013.08.26. 15:18:26

A 10. pont számomra nem egyértelmű, de a többi nagyon is lényeglátó és pontos.

Azt magam is régóta (tél óta) mondogatom, hogy Bajnaiék egyedüli - akaratlan - jótéteménye az LMP megtisztítása. (A "hogyan" külön posztot megérne.) Kiderült, hogy nincs igazam, mert a többi "jótétemény" (de legalábbis "nyilvánvalóvá tétel") is pozitív hozadékuk, egyetértek. :)

Balt 2013.08.26. 15:22:12

@Fedor: Hmm, van benne valami, itt korrekcióra szorul a poszt...

unionista (törölt) 2013.08.26. 15:23:14

@Conchobar:
engem nem zavar ha egyes városok benáculnak. ha megint mások polgárosodnak, és szabadon lehet menekülni. pont az lenne a rendszerváltás, hogy nem kell egy irányba húzni. ha egyes térségek feudálisak akarnak lenni, akkor ott legyenek hűbérurak és hűbéresek. ha valahol meg akarják vívni a polgárháborút, akkor csak tessék. szabad a pálya. hagyjanak menekülési útvonalat az értelmes embereknek. és tegyük lehetővé a polgári fejlődést.

Pontos 2013.08.26. 15:30:38

@kvp: A Fidesz mint hiteles!? Vicc. Az ország kifosztására szövetkezett bűnszervezet!

Pontos 2013.08.26. 15:34:19

Szóval az eredmény a nullához közelít. Az MSZP partvonali állapotához (ami egyébként nem igaz) jelentősen hozzájárult Gyurcsány minisztereként majd utódjaként Bajnai is.

Mensikov 2013.08.26. 15:34:59

@Sexual Harassment Panda: Hát arra gondolok hogy ez a Bajnai formáció szétesik akkor sokan lesznek akik visszaszivárognak az LMP-be. Mondjuk a szénát hányó Szabó lány. Nem lenne újdonság. Van példa erre. Főleg vidéki kisebb városokban.
A nagyobb pártok közül is sokan sertepertélnek egy kis helyi haszon reményében. Olyan ez mint a régi Kádár rendszerben. Belépek a pártba szarok az ideológiára, de előbb kapok lakáskiutalást. Most meg mondjuk trafikot...

Mensikov 2013.08.26. 15:36:47

közül kelyett körül
Bocs.

Conchobar 2013.08.26. 15:37:09

@unionista: "engem nem zavar ha egyes városok benáculnak" - A totális értetlenségnek a nyilvánvaló jele a 'benáculnak' ige. (pláne egyes városok). Olvasd el figyelmesen 'Firk' 2013.08.26. 15:16:38 keltezésű kommentjét, ne zavarjon meg téged, hogy ő a liberálisokról és szélső liberálisokról ír (a "nácik"-ról meg nem ír). Azok a liberálisok a Fidesz-szavazók, ha a Fidesz bukik szerte vidéken, nem a szélső-liberális alternatíva lesz a nyerő

Mensikov 2013.08.26. 15:39:27

@Mensikov: ja és szénát lapátoló ha már annyira akartam poénkodni..

Conchobar 2013.08.26. 15:40:50

@unionista: "hagyjanak menekülési útvonalat az értelmes embereknek" - Hogyan lehet azokat az embereket értelmesnek tekinteni, akik képtelen megérteni mások motivációit, indítékait, helyette divatos lózungokat tanulnak meg és ismételgetnek

Balt 2013.08.26. 15:43:56

@Firk: Ez szemléletes ábrázolás. "Normális" (norma szerinti?) vs. szélsőséges liberális? :)

Előbbit (legalábbis az előtagot, mióta maga a liberális szitokszó) magam is vállalom egykori ('94-es első fordulóig) SZDSZ szavazóként, utóbbit meg - úgy látszik - senki... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 15:44:18

@Firk:

Alapvetően a helyzet az, hogy a liberalizmus győzött, az alapelvei elfogadottá lettek minden politikai irányzatban (leszámítva a szélsőjobbot és a szélsőbalt), így a liberalizmus program nélkül maradt. Így elkezdtek vakarózni és kitalálni mindenféke nemlétező problémát: homokosok "jogai", egyes kisebbségek abszurd jogai, feminizmus, stb., csupa olyasmi ami a valósággal semmilyen kapcsolatban nem áll.

Pedig az eredeti liberalizmus nem erről szólt, hanem arról, hogy a polgári demokrácia az ideális, az embernek elidegeníthetetlen jogai vannak, s az emberi jogok nélkül nem lehet szabad a társadalom sem. S nem arról, hogy elmebetegeknek joguk van pl. magukat sem férfinek, sem nőnek meghatározni, hanem valamilyen harmadik nemnek.

smartdrive 2013.08.26. 15:48:20

rossz irányból közelítjük meg

merugye onnan is meg lehet, hogy a fidesz úgy rendelt alá mindent az újraválasztásának, úgy áldozott be érte mindent, saját maga elé ásva aknákat, hogy semmi szükség nem volt rá

balfaszok

Balt 2013.08.26. 15:48:23

@Mensikov: Én is azt latolgattam, hogy most akkor mikor falcolnak le Bajnaitól a PiMpósok, de a hírek szerint (Panyi kapitány: index.hu/belfold/2013/08/24/bloffolnek_bajnaiek ) épp ők izgetik-mozgatják a háttérből a szálakat. (Nemigen hiszek a koncepció igazában.)

Az azonban elég világos, hogy vissza az LMP-be nem vezet út számukra.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.26. 15:51:14

A Fidesz korábban sem volt a globalizáció lelkes híve és a rendszerkritikusságuk már 4-5 éve is megvolt, nem az E14 hozta ki belőlük.

Nem a Fidesz került közelebb az LMP-hez, hanem az LMP nyerte vissza a választások előtti, liberális-konzervatív arculatát az SZDSZ-utódpártot kereső radikális liberálisoktól és az antiglobalista kommunistáktól megszabadulva, akik átmentek az E14-be.
Emlékezzünk rá, hogy az LMP a magyar föld magyar tulajdona mellett kampámyolt és Schiffer védte Orbánt is egy perben még 2010 előtt...

Firk 2013.08.26. 15:54:54

@Conchobar: Éppen ezt akartam - talán egy kicsit hosszan is - leírni. A magyar társadalom motivációit... Ez a polgárosodás katyvasz, ez nem több, mint politikai szlogen (méghozzá a Fidesz-é volt egy időben). Olyan, mint a nyugatosság, meg a progresszió. Semmi tartalommal nem bír. Mert ugyan polgári társadalomnak, progresszívnek és nyugatosnak tekinthető-e az a Svájc, ahol voltak vidékek még a '70-es években is, női szavazati jog nélkül... Ausztriával mi a helyzet, ahol gond nélkül behajtja a gazda a teheneket lelegelni a lakótelepi park füvét - nem közmunkásokkal, tehénszaggal - és senki sem mucsajizik. Ugyanennek a gazdának a teje, sajtja és húsáruja kapható a helyi Spar-ban. Sőt lehet, hogy csak ilyen kapható ott... Na most ez akkor haladó, progresszív, nyugatos vagy polgári? Nem beszélve a liberalizmusról? Liberális volt-e az a Jörg Haider, aki köztudottan a saját neméhez vonzódott, a bevándorlókat ugyanakkor nem akarta integrálni? Vagy egyszerűen csak vannak európai társadalmak, sok közös kulturális kötődéssel, mondjuk keresztény alapokkal, a reneszánsszal, a humanizmussal, a reformációval, a felvilágosodással, a nacionalizmus és a liberalizmus korával, Amerikával, mint a legtöbbre jutó gyarmattal, ahol színtisztán futottak ki a XVIII. XIX. század eszméi és ezekből következő különböző megoldásokkal? Nem lehet az, hogy ugyanúgy európai egy harmadik utas, patrióta magyar modell, mint az ugyanilyen osztrák, ami miatt sokra vitték a sógorok? Nem lehet, hogy nálunk nem ugyanazok a reflexek működnek bizonyos ügyekben, mint Svédországban, vagy Görögországban, egyszerűen csak azért, mert Ausztriában és Svájcban sem azok működnek? Nem lehet, hogy a nagy nyugatosság, polgárosodás, meg ilyen hülyeségek helyett egyszerűen csak egy élhető, a helyi viszonyokon alapuló jóléti társadalmat kellene felépítenünk? Megtartva a sok évszázad alatt kialakult, mindenki számára elfogadható, ha úgy tetszik konzervatív és liberális alapelveket, de saját mintára, saját megoldásokkal? Szerintem ezt kellene, tanulni másoktól, de semmiképpen sem utánozni őket, tanulni a saját történelmünkből, vizsgálni a saját társadalmunkat és úgy hozni jó döntéseket. Ehhez szükség lenne egy politikai konszenzusra is, legalább ebben - hogy a saját utunkat járjuk és úgy látom, a magyar baloldal erre színtiszta anyagi érdekek és elkötelezettségek miatt képtelen.

harasta 2013.08.26. 16:06:27

@Firk: jó írás, egyetértek

unionista (törölt) 2013.08.26. 16:07:59

@Conchobar:
ne viccelj már. miért kellene nekem megérteni mások motivációit. ha a székelyek autonómiát akarnak, akkor vívják ki maguknak. szerintem amit akarnak az szimplán egy etnikai alapon szervezett, minden oldalról ellenséges románok által körülvett GETTÓ. szerintem az nem lesz úgy jó. szerintem oda tipikusan kistérségi autonómia kell, de ez csak az én nézőpontom. nincs olyan székelyföldi, aki ezzel egyetértene. nekik csak és kizárólag a nagy székely rezervátum kell. elszakadva erdély szórványban élő magyaroktól, a városias tömbtől. csak rajta. mi közöm van nekem ahhoz. nem értek vele egyet. ők se velem. nem kell ezeken vitázni.

ha miskolc többsége úgy dönt, hogy nem tudnak együtt élni a cigányokkal, akkor játsszák le. szerintem inkább le kellene ülni tárgyalni társasozni. de ha ez nem megy, és a többség úgy látja, hogy ezt vascsövekkel és botokkal lehet csak rendezni, akkor tegyék azt. nekem nincs problémám azzal polgárháborút hirdetnek. feltéve, hogy az értelmes embereknek előzetesen szabad elvonulást engednek. felőlem kössön vérszerződést vona gábor és zagyva gyula. állatbőrbe bújva alapítsák meg a nagy magyar kaganátust, vagy akármit. amit szeretnének. hirdessenek szupremáciát a világ összes népe fölött, fogadják be a palesztinokat, és köpködjék a zsidókat. engem ez őszintén nem zavar. mindaddig amíg megengedik, hogy ebben ne vegyek részt.

és akkor ugye világos, hogy van a magyar lakosságnak egy része, amelyik nem akar se szupremáciát, se rezervátumot, se feudális hűbéruraságot. akkor ott meg legyen polgári fejlődés. ha ez 93 ezer km2-ből csak 3 ezer km2, akkor én oda költöznék. és felőlem a többi magyar azt csinál, amit akar.

egyetmondok 2013.08.26. 16:10:11

@Firk:
Azzal értek egyet, hogy ami ma itt zajlik,mint "vita",az bizony inkább a népi-urbánus vita,mint bármi más. Igen,szerintem is. Egyetértek.

A bibi véleményem szerint ott van, hogy ez akkor,az eredetei formájában sem volt az állam,a hatalom,a politika vitája, ezért abból (vagy,legyen: ebből ) most sem lehet ezt kikeverni, mert ha megpróbáljuk, akkor ebből nem a népi-urbánus vita lesz, hanem egyszerűen és simán "csak" a szocializmus-kapitalizmus vitája. (Ez szerintem zajlik is itthon,csak nem meri senki kimondani.)

Ilyen vita ugyan lehet, látjuk: van is, de ez csődhöz vezet a 21.században,mert ilyen vita még a volt szocialista országokban se folyik,nem hogy a nyugatnak mondott világban, kelet-ázsia (a nyugatnál most sikeresebbnek látszó) kapitalizmusaiban meg végképp nem.

Az azonban vitathatatlan, hogy az ezzel való próbálkozás (a népi ) szerintem is maga a Fidesz.

Azért jó,hogy ezt szóba hoztad,mert a népi-urbánus ellentét valóban nagyon sajátos, nagyon magyar, nagyon lokális, és ezért szerintem le kéne szállni arról a paciról, hogy a mostani magyar kormányzati modell bárhol máshol jelenthet valamit,bármit is. Ez szerintem tévedés, ez csak itthon működhet...mint vita, de csak mint az.

Én úgy gondolom, hogy nagyon nem mint az állam-gazdaság-társadalom modelljeinek vitája. Ilyen modellje ugyanis a népieknek sosem volt, míg ilyen alapon az urbánusoknak volt mindig is: a nyugati. (Európában más modell nem volt soha, szerintem nem is lesz.)

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.26. 16:16:16

@Fedor: "A szélsősége liberális az milyen? Hogy lehet ilyen értelmetlen szóösszetételt leírni?"

Tudod, azok az emberek, akik legalább akkora -ha nem nagyobb - mértékben - felelősek az elmúltnyólcévért. Csak erről valahogy senki nem szeret beszélni.

Conchobar 2013.08.26. 16:22:44

@unionista: "ha miskolc többsége úgy dönt, hogy nem tudnak együtt élni a cigányokkal, akkor játsszák le" - Tudod, ha nem érzel közösséget sem a székelyekkel, sem a vidéki magyarsággal, akkor nem érteni, hogy miért tartod magad magyarnak (az csak az én előzetes és kósza feltételezésem, hogy te magyarnak tartod magad). Avval nincs baj, ha te egy másik nép társadalmába tartozol, vagy csak oda vágysz. Avval van a baj ha te egy kint is vagyok (a társadalomból), bent is vagyok játékot próbálsz játszani

Conchobar 2013.08.26. 16:26:16

@unionista: "és akkor ugye világos, hogy van a magyar lakosságnak egy része, amelyik nem akar se szupremáciát, se rezervátumot, se feudális hűbéruraságot. akkor ott meg legyen polgári fejlődés" - Leszarok én mindenkit, csak nekem legyen jó

harasta 2013.08.26. 16:28:31

@smartdrive:
merugye onnan is meg lehet, hogy a fidesz úgy rendelt alá mindent az újraválasztásának, úgy áldozott be érte mindent, saját maga elé ásva aknákat, hogy semmi szükség nem volt rá

Ha csak ez lett volna a célja nem vállalt volna ennyi konfliktust. Ha Orbán egy Bajnai féle szürke teszetosza semmit fel nem vállaló politikát folytatatta volna senki sem akarná leváltani.

Lord Snow 2013.08.26. 16:31:28

@republikánus: Helyesen: "ELMÚTTNYÓCÉV."

Már hogyne szeretne erről senki beszélni, a mai napig az elmúttnyócév miatt szabad lopni, tudniiillik mert őkisloptak, akkor mink is lopunk. Azért lopunk, mert elmúttnyócév.

És így tovább, pl.:
0%-os gazdasági növekedés? válasz: elmúttnyócév!
Egypárti alkotmány? válasz: elmúttnyócév!
Egyre több adó? válasz: elmúttnyócév!
Fidesztrafikok? válasz: elmúttnyócév!

Még hogy nem szeret erről senki beszélni. Van, akinek mind a 100 agysejtje ezért a kifejezésért felel.

harasta 2013.08.26. 16:34:55

@unionista: ezzel a passzív, "leszarok és mindent csak nekem legyen jó" hozzáállással kétlem, hogy el fogod érni a leírt céljaid.

harasta 2013.08.26. 16:42:20

Felvetnék egy kapcsolódó másik témát. A médiából gyorsan kikopott a Szanyi féle "adjunk mindenkinek 80eFt fizetést alanyi jogon" féle baromság, ami értelmes embereknek a "szóra sem érdemes" kategórába került, de félek az MSZP választói számára ez egy nagyon is tetsző ötlet.

Ha az MSZP-nek ez lesz az adu ásza a választásokon csúnya jövő elé nézünk.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.26. 16:48:21

@Lord Snow: :) Nem az "elmúttnyócév" orrba-szájba való mantrázásáról van szó. Hanem arról, hogy - és most nem viccelném el - az elmúlt nyolc év koalíciós kormányzás hibáiért, az átgondolatlan döntésekért, a kapkodásért nem csak az emiatt agyongyalázott szocik, hanem a koalíciós partner liberálisok is vastagon felelősek voltak. De erről szívesen megfelejtkezünk, ha már a szokásos hiteltelenemeszpézésre adjuk a fejünket.

Ez a volt szdsz-es tröszt most pedig ott sertepertél a megújulást hírdető E14 háza táján.

Pop40 2013.08.26. 16:48:31

@kvp:

Ja, a fidesz, mint hiteles párt. Egy valag hitelt vettek fel az általuk vezetett önkormányzatok, az igaz.
Ez az egy szempont, ami alapján hiteles lehet a csuti tolvaj neokomcsi maffiája.

Conchobar 2013.08.26. 16:59:51

@harasta: "a Szanyi féle 'adjunk mindenkinek 80eFt fizetést alanyi jogon' féle baromság, ami értelmes embereknek a 'szóra sem érdemes' kategórába került" - Ez nem Szanyi ötlete, ez az új európai bolondéria. Szanyi csak annyit tett hozzá, hogy megnevezte az ötletet

Conchobar 2013.08.26. 17:00:38

@Conchobar: jav: Szanyi csak annyit tett hozzá, hogy megnevezte az összeget

Mensikov 2013.08.26. 17:09:54

@Balt: Ha vicces akarok lenni, lehet újra kezdeni előről, mondjuk Timike ragaszthat Schiffer plakátot, Karácsony Greg pedig cipeli a ragasztós bödönt...

unionista (törölt) 2013.08.26. 17:19:01

@Conchobar:
azért tartom magamat magyarnak, mert ez az anyanyelvem. nem arról van szó, hogy nem érzek közösséget a élő székelyekkel, vagy a miskolcon élők többségvel. hanem arról, hogy NEM ÉRTEK VELÜK EGYET.

ha én miskolci lennék, akkor azt mondanám, hogy az angolszász mintákat kellene átvenni. MISKOLC lehetne egy MINI MANCHESTER. ott trafford a régi nehézipari központ, az itt diósgyőr. maga a vár egy angolszász típusú erődítmény. a miskolc környéki kastélyszállókhoz remekül illeszkednének a vidéki anglia kiskocsmái. illetve annak a magyar változatai. lehetne kapcsolódni a manchesteri sörfesztiválhoz. az angolszász rock milyen jól működött arrafelé. még a futball szurkolóknak is azt mondanám, hogy legyenek a vörös ördögök kárpát-medencei testvércsapata, stb. legyenek "anglikánok".

csakhogy a derék miskolciak nem ezt szeretnék. ők többségében székelykedni akarnak. nem az angolszász mintát adaptálnák, hanem az attól lényegesen eltérő székelyföldit. szerintem az nem passzol oda. szerintem az nem illeszkedik borsod megye hagyományaihoz. szerintük meg de. a miskolciak többsége azt mondja, hogy az lesz a jó ha polgármesteri hivatalt elfoglalja egy pereputty. a lényeg az, hogy ne cigány legyen. hanem egy kívülről beköltöző nagycsalád uraljon mindent. és majd így indul miskolc fejlődésnek. én erre azt mondom: oké. ha az ott élők többsége ezt akarja, akkor legyen.

unionista (törölt) 2013.08.26. 17:34:29

@harasta:
a lakosság egyik fele (a teljes magyar jobboldal) őrjöng, hogy ő nem akar nyugati mintákat. ezt a geci liberálisok kényszerítik ki. meg a geci zsidók. a lakosság egyik fele ebben masszívan hisz. én nem akarom meggyőzni a ferencváros szurkolókat, hogy hülyék, amikor csatáry bácsira emlékeznek. nem akarom megérteni a motivációjukat sem. engem nem érdekel, hogy ők masszívan hisznek a magyarság elleni világösszeesküvésben, vagy akármilyen háttérhatalom. felőlem hihetnek benne.

Mensikov 2013.08.26. 17:42:30

@unionista: Drága, ne akarj feltétlenül manchesteri lenni. Ott néhány helyre jobb ha bennszülött be nem teszi a lábát, mondjuk alternatív nemi identitással és ezt még öltözettel is kihangsúlyozva, mert lehet hogy élve onnan nem jössz ki. De ez nagyban igaz Berlinre és Londonra na meg Párizsra..
Már Angie is azt mondja vége a multikultinak...

unionista (törölt) 2013.08.26. 17:58:30

@Mensikov:
te azt mondod, hogy a miskolciak ne vegyenek át semmit az angolszászoktól, mert akkor végük lesz. szerintem meg döntően angolszász mintákat kellene követniük. de engem nem zavar ha egyetlen betelepülő család pereputtya irányítja az egész várost. de ha ez véletlen nem működik, akkor ne a liberálisokat okolják. ez ilyen egyszerű.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.08.27. 11:01:02

@♔bаtyu♔: @republikánus: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Meg a többiek: Nem igazán vagytok tisztában a politikai szélsőség fogalmával, úgy látom. mindenki úgy csavarja, hogy azt jelentse, amit ő akar.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.27. 14:38:56

@Fedor:

Nevezzük radikalizmusnak. Tagadod, hogy van ilyen vonulata a liberalizmusnak?

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.27. 15:08:29

@Firk: Nagyon jól megfogod és leírod a lényeget.

valódi 2013.08.30. 18:51:06

A mozgalom Ángyán József tájékoztatása szerint „alapból” az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Váralja Szövetség és a Gazdálkodó Családok Egyesületére épül majd, de bárki részt vehet benne, aki nem volt eddig kormányzati pozícióban és „nem a jelenlegi maffiahálózatok egymást váltó délelőttös és délutános brigádjának tagja”. Ez utóbbi két kitétel miatt Ángyán szerint a Fidesz és a KDNP, valamint „az MSZP és permutációi” eleve nem jöhetnek szóba, és nem tárgyal a Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmához csatlakozott ex-LMP-s Párbeszéd Magyarországgal sem. Az LMP-t (és a Jobbikot) viszont nem zárta ki a szóba jöhető szövetségesek közül.
süti beállítások módosítása