HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Bajnai gyorsmérleg

2009.03.30. 09:39 Ratius

Mi jót és mi rosszat várhatunk az új miniszterelnöktől?
 
Ki ez?
Az új miniszterelnök-jelölt szűkszavú, férfias karakter. Miniszterként szerezhetett jó tapasztalatokat az államigazgatásban.
Ebben az a jó, hogy nem egy olyan idegesítő, tenyérbe mászó, ostoba ripacs, mint elődje, sokakat meg tud majd győzni arról, hogy érti a dolgát.
Ebben az a rossz, hogy az új stílus mögött nincs új tartalom, Bajnai valójában egy Gyurcsány-klón.
 
Kiket nem képvisel?
Párton kívüli közszereplőként Bajnai kevéssé kötődik a parlamenti pártokhoz, nem véletlen, hogy szerződésben akarja rögzíteni programjának támogatását.
Ebben az a jó, hogy programjának megvalósítása során elvileg nem kell tekintettel lennie a népszerűségi mutatókra, bármilyen szigorú intézkedéseket hozhat a válság hatásainak enyhítése céljából.
Ebben az a rossz, hogy a pártok által ma még úgy-ahogy képviselt társadalmi rétegek végleg kiszorulnak az érdekegyeztetésből, a várható intézkedéseknek óhatatlanul együtt fognak járni széles tömegek elszegényedésével.
 
Kiket képvisel?
Bajnai annak a pártsemleges lobbycsoportnak a képviselője, amelyik az államon, illetve különféle gazdasági szereplőkön élősködik, s valós gazdasági teljesítmény nélkül tesz szert hatalmas vagyonra.
Ebben az a jó, hogy hitelesen képviseli a gazdasági szereplők egy bizonyos körének – az extarnalizációban általában érdekelt nagyvállalatoknak, bankoknak, multinacionális cégeknek - az érdekeit. Paradicsommá teheti számukra az országot.
Ebben az a rossz, hogy a lobbytevékenységre képtelen, állami kapcsolatokkal nem rendelkező hazai kis és középvállalatok továbbra sem kerülnek helyzetbe, sőt félő, hogy a gazdasági megszorítások terheit javarészt ők fogják viselni.
 
Mit nem tehet?
Bajnai megválasztása a választásoktól rettegő MSZP-SZDSZ félelmének lesz köszönhető, s így kormányzása alatt folyamatosan tekintettel kell lennie az általa hatalomban maradó pártok minimális érdekeire.
Ebben az a jó, hogy a politikai érdekérvényesítés szükségszerűen minimális szintre szorul vissza, szóba sem jöhetnek az olyan nagy, hosszú távú érdekek, mint a népszerűség növelése céljából megvalósuló osztogató politika, választási költségvetés és hasonlók.
Ebben az a rossz, hogy a minimális érdekek elsősorban a lobbyérdekek, durvábban fogalmazva a korrupció szabadjára engedését jelentik, Bajnai tehát, ha akarna, sem tehetne semmit a közpénzekkel való visszaélések megakadályozására. (Bár nyilván nem is akar…)
 
Mit tehet?
Ma úgy tűnik, az új miniszterelnök a Reformszövetség javaslatainak egy részét kívánja megvalósítani, s a válság hatásainak enyhítésére tesz majd kísérletet.
Ebben az a jó, hogy ha elég elszánt, valóban visszafoghat valamennyit az állami túlköltekezésből, és ha szerencséje is van, nagyjából kialakíthat valami bizonytalan költségvetési egyensúlyt.
Ebben az a rossz, hogy valódi strukturális reformokra nem is gondolhat (nyilván nem is gondol), s a hatalmas pénznyelő intézményrendszerek, a nyugdíjrendszer, a szociális ellátórendszer, az egészségügy, az oktatásügy, a bürokrácia racionalizálása ismét elmarad.
 
Milyen hatásai nem lesznek kormányzásának?
Minden bizakodó jóslat dacára, Bajnai kormánya kihúzza a 2010-es választásokig, aligha számíthatunk arra, hogy ősszel feloszlatja magát a parlament.
Ebben az a jó, hogy bizonyos, szűken értelmezett stabilitás mellett elindulhatnak a válságkezelés elemi folyamatai, ám a várható kormányzati lépések a szocialisták és a szabad demokraták teljes erodálódásához vezetnek, s a Fidesz várhatóan kétharmados többséggel nyeri meg a 2010-es választásokat.
Ebben az a rossz, hogy a valódi stabilitást és valódi strukturális reformok lehetősége 2010 utánra tolódik, megint elvesztünk egy évet a lehetőségeinkből.
 
Milyen hatásai lesznek kormányzásának?
Az imént említett gazdasági-társadalmi következményeken túl politikai változásokat is hozhat Bajnai kormányzása. Szinte biztosra vehetjük a szocialista párt megroppanását, hiszen az MSZP sikereiben elsődlegesen érintett középvezetők – a népszerűségi mutatók katasztrofális zuhanását látva - hamar ki fognak hátrálni az új miniszterelnök mögül.
Ebben az a jó, hogy a megújulásra láthatóan képtelen MSZP a kirobbanó torzsalkodások, pártszakadások miatt végleg a kis pártok közé szorul, talán ki is esik a parlamentből.
Ebben az a rossz, hogy a kormányt továbbra is támogató szűk csapat, élén minden bizonnyal Gyurcsány Ferenccel, új pártot hozhat létre és gusztustalan bohóckodásával még sokáig jelen lehet a magyar közéletben.   
 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr211034636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.30. 18:50:03

Csonka Pici, Magyarország új miniszterelnöke - Nem tudom tisztán megmondani, hogy hívják a nevit... - Az új miniszterelnökjelölt mit csinál most? - Elszökött? - Ki ő? - Szerintem a... Csonka? Az egyik kisebb portál munkatársai gondoltak egyet, és lement…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2009.04.05. 13:54:03

Mi volt a baj azzal, hogy a Bajnait nem tartottam férfias karakternek, hanem egy őzikeszemű anyósok kedvencének neveztem?

Buzi-e vagy, Ratius?

Ratius 2009.04.06. 08:43:51

@Mária:
Annak tartod, aminek akarod.
Gyurcsányhoz képest azonban vitathatatlanul emberszerűbb lény.
süti beállítások módosítása