HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Matolcsy és a szabadságharc

2010.10.06. 11:17 Ratius

 

Matolcsy marad! Naná, hogy marad! Ugyanis sem a „szavazófülkékben lezajlott forradalom”, sem a „gazdasági szabadságharc” nem képzelhető el nélküle. Ő ma az egyetlen olyan gazdasági szakember az országban, aki nem csupán kidolgozni képes egy alternatív gazdaságpolitikát, de érvelni is tud mellette, arcát is meri adni hozzá. Matolcsy iránt a miniszterelnök bizalma töretlen. A nemzetgazdasági miniszternek ugyanis olyan elképzelése van a hazai gazdaság talpra állításáról, ami gyakorlatilag egyedüli esély arra, hogy sikeres legyen a Fidesz négy éves kormányzása.
 
A szabadságharc
A miniszter menesztésével kapcsolatos hírekre reagálva a nemzetgazdasági minisztérium közleményt adott ki, amely szerint előre felépített sajtótámadásról van szó a tárcavezető ellen, ami folytatódni fog. Kidolgozott koncepció szerint jelennek meg hónapok óta a ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek. Ezek a támadások - állítja a szaktárca - az egész magyar nemzetgazdaság pénzügyi függetlenségét veszélyeztetik.
Ugye, a gazdasági szabadságharc!
Persze az egyszeri bloggernek, s az egyszeri olvasónak volna oka gyanakodni, hogy Matolcsy csupán Orbán védőpajzsa alá akarja menekíteni minisztériumát, és önmagát e nyilatkozattal, ha nem tudnánk, hogy a miniszter valóban évek óta vívja a maga szélmalomharcát a nemzetközi tőke ellen.  
Hogy miben áll ez a küzdelem, arról nagyon sok médiumból értesülhettünk. Lényege a következő: a fenntartható, tehát hosszú távú és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés érdekében nem azt kell tennie Magyarországnak, amit eddig tett, s amit elvárnak tőle a nemzetközi pénzügyi szervezetek, hanem valami egészen mást. Matolcsy – szemben a mainstream közgazdászokkal – úgy véli, hogy előbb az országot kell rendbe tenni, azután beszélgethetünk majd a külső kötelezettségekről. Nem helyes az a nézet, amely elvárja tőlünk a hiány csökkentését, a pénzügyi egyensúly megteremtését, hogy ezután foglalkozhassunk a hazai gazdaság fejlesztésével. A helyes ennek éppen a fordítottja, növekedésösztönző beruházásokra, gazdaságélénkítő intézkedésekre, ezek keretében adócsökkentésre van szükség, hogy a felpörgő gazdaság, a növekvő GDP lehetőséget adjon a hiány lefaragására, az államadósság csökkentésére.
 
A hódítók
A Fidesz vezérkara az elmúlt hónapokban mindent meg is tett annak érdekében, hogy a külföldi érdekcsoportokkal elfogadtassa ezt a koncepciót. Kószának tűnő nyilatkozatokkal, kemény tárgyalásokkal, kurucos rohamokkal próbáltak elérni, hogy a tervezett hiány nagyobb lehessen az elvártnál. Az EU és az IMF azonban jottányit sem engedett. Nem azért, mert nem értik, mit akar Matolcsy, hanem azért mert ők mást akarnak és másképpen is látják a helyzetet, mint a magyar gazdasági miniszter. Az ő szemükben Magyarország csak egy aprócska pötty a világtérképen, semmi jelentősége nincs annak, hogy polgárai megszorításokat szenvednek el, vagy örvendeznek a bővülő gazdaság lehetőségeinek. Az ő szemükben ugyanis az a fontos, hogy kintlévőségeik után megkapják a kamatokat, azaz jövedelmezzen a pénzük. És ez sem azért fontos nekik, mert kapzsi, gonosz emberek, hanem azért, mert abban hisznek, hogy a globális kapitalizmus mögött álló monumentális pénzügyi struktúra megmentése és fenntartása a világgazdasági válságból kivezető egyetlen út. Ha Magyarországnak engednek, engedniük kell másoknak is, ha Magyarországot nem büntetik a lazaságokért, nem büntethetnek másokat sem, és ezzel olyan láncreakciót indítanak el, amely a világgazdaság egész fennálló rendszerét sodorhatja veszélybe.
És a maguk nézőpontjából sajnos igazuk is van. A világgazdaságnak, a globális kapitalizmusnak mi magyarok is részesei vagyunk, s valószínűleg több előnyünk származik belőle, mint hátrányunk.
 
Ultimátum és radikalizálódás
Ugyanakkor Matolcsynak is igaza van, hiszen a nem kérdéses, hogy a nagyobb tortából többet lehet osztani, a nagyobb tortából biztonságosabban lehet a nemzetközi kötelezettségeket is teljesíteni.
És sajnos az is nagyon igaz, hogy rendkívül szűk gazdasági mozgástérbe szorult a kormány. Hiába győzött elképesztő mértékben az országgyűlési és az önkormányzati választásokon a Fidesz, a gazdaságnak, különösen a külföldi érdekcsoportoknak nem tud parancsolni. A Matolcsy elleni sajtóhadjárat mögött pedig éppen ez a megfontolás állhat. A sajtóban megjelenő találgatásokból a következő üzenet olvasható ki: „Tisztelt Miniszterelnök úr, beláttuk, hogy az önkormányzati választásokig lobogtatnia kellett a gazdasági szabadságharc zászlaját, de most, hogy pártja ezt is megnyerte, kérjük, csomagolja el szépen azt a zászlót, menessze ennek az idétlen szabadságharcnak a főideológusát, tartsa meg a maga öszödi beszédét, és engedelmesen lásson hozzá a megszorításokhoz!” Durvábban fogalmazva: „Bohóckodásnak vége, kérjük a pénzünket!”
Csakhogy Orbán Viktor rettentően utálja az efféle ultimátumokat, s mint az a Matolcsy melletti kiállásából látszik, nem is hajlandó elfogadni. Nem is teheti. Mindent elárulna, amit eddig hirdetett. Kudarcba rántaná az alig elkezdett kormányzást. Ráadásul bizonyos fokig ő is felelős azért, hogy Fidesz gazdaságpolitikai tervei egyelőre nem bontakozhattak ki. Neki kellett volna biztosítania a nemzetközi jóváhagyást a gazdasági miniszter terveihez, s erre nem volt képes.
De hát akkor most mi lesz? Állóháború? Huzavona? Élesedő konfrontáció a kormány és a nemzetközi gazdasági tényezők között? Igen, bizonyos fokig az is lesz. De bizonyára valami egészen más is történik majd. Véleményem szerint Matolcsy, s vele együtt a magyar gazdaságpolitika radikalizálódni fog. A miniszter leveszi a polcról az alternatív közgazdászok könyveit, lefújja róluk a port, és elkezdi keresgélni a megoldást. Henry George, Silvio Gesell, Ernst Schumacher, Liska Tibor és a többiek alig várják az égi közgazdászklubban, hogy valaki leporolja eszméiket. A készülő új költségvetésben megdöbbentő dolgokat fogunk olvasni.
Épp ideje! Amikor ugyanis már minden mindegy, semmi okunk nincs félni az új megoldásoktól!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr872350296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várúr 2010.10.06. 17:05:53

Alapos, korrekt blog. Ráadásul fenemód meggyőző.

Kard 2010.10.06. 17:09:27

Óóó bravó.
Olyan ez mint ha a devizahitelesnek azt mondanád, hogy akkor vegyen fel még egy adag hitelt tanuljon belőle és utána majd többet fog keresni és akkor jobban fog élni. Szép elmélet. Csak két bökkenő van. Ki ad neki hitelt amikor így is alig bírja fizetni a hiteleit. Egy 6-7%-os hiányt hogy finanszíroznál? Talán pénznyomda? Ez a forradalmi ötlet az infláció pörgetése, mert ilyen javaslatot is hallottunk.
Elmondom csinálták már ezt mások is úgy hívták az embert, hogy Gyurcsány Ferenc.
Ennyi a szerencséje a Matolcsynak, hogy az EU meg a hitelezők nem engedik a kis gazdasági szabadságharcát mert hamar Gyurcsányi mélységekbe süllyedne a Fidesszel együtt.
Még mindig nem értem meg miért gondolják egyesek, hogy a hitelből élés az a normális?
Kedves posztíró erre válaszolj nekem. A hitelből élés szerinted üdvözítő? Legfeljebb majd azt mondjuk a végén, hogy bocs, nem adjuk vissza pénzed.

jakab 2010.10.06. 17:22:34

az egész nyugati kultúrkör hitelből él, mégpedig Kína és az arabok hiteleiből.
szóval a hitelből élés a szó szoros értelmében normális

Kard 2010.10.06. 17:29:04

@jakab: Ezért is lett a válság, szóval nem normális. Egyáltalán nem az. Amúgy itt Európában is tudnék neked jó pár olyan országot mondani akiknek többször is pluszos költségvetésük volt az elmúlt években. Pl. az összes skandináv állam. Ők átéltek egy mini válságot 91-92-ben és rájöttek a hitelből élés nem fenntartható. Nem is szívnak így mint az amerikaiak vagy az angolok vagy ahogy mi.
Számomra a gazdasági szabadságharc csak egy újabb körítés, hogy rejtsük el azt, hogy nem vagyunk hajlandóak szerkezeti átalakításokat végezni mert egyszerűbb a hitelből szórni a népnek egy kis plusz lóvét. Ezt csináljuk 20 éve és ezt kéne megérteni, hogy ez nem normális és nem balga kutya módjára bólogatni, hogy igen igaza van.

Alvarez 2010.10.06. 17:34:23

Ez a jobbkezemet nem vágom le szöveg nagyon emlékeztet Tompika esetére. Ő csak gyógyszerek hatása alatt lett volna hajlandó visszatenni a leváltott MLSZ elnököt. Aztán az UEFA megüzente neki, hogy akkor a magyar foci integethet az összes UEFA szervezte játéknak. Ezt még Tompika agya is felfogta, jött is vissza a régi elnök.

Szegény Ovi ha ilyeneket mond, ő válik nevetségessé Matolcsy összes hibája miatt.

vakvarju 2010.10.06. 17:45:38

Adenauer és Erhard. Hát van önbizalma Orbánnak, az biztos. Egy kis kiegészítés a Polgári Szemle egyik 2008-as számából:"...a testet öltött neoliberális politika legjobb példája Ludwig Erhard."

A Fideszen belül is feszülnek az indulatok, ez teljesen
egyértelmű.

Rókakígyó 2010.10.06. 18:02:14

Matolcsy menni fog, de ez evidencia lesz akkora, sosem mondtak mást. Na esetleg az Adenauer Viktorra igen.

is 2010.10.06. 18:21:58

en rosszul is ereznem magam, ha Varur megdicserne, tekintve a nickjehez tartozo kommenteket ez eleg rossz fenyt vet a posztra.

@jakab: ez a 2007-es komment meg hogy kerul ide? a blogmotor mondjon le! azota ugyanis mar az ovodas is tudja, hogy pont ez bukott meg, Kina maris rohamleptekkel veszi meg az egyik orszagot a masik utan (soronkovetkezo: Gorogorszag) a felhalmozott allampapirokbol. 2009 ota mindenki szunteti befele a hitelbol elest, elen az egesz EU-val.

ez a poszt egyebkent ket dolgot elhallgat: nem tud peldat mondani ra, hogy a Matolcsy-fele gazdasagberugas barhol is mukodott volna hosszu tavon, az izlandiak meg az irek (32%!-os hiany iden) gondolom mar nem pelda. a masik, hogy kb. 1972 ota ezt az utat jarjuk, a keteves koltsegvetes, majd Medgyessy, majd Gyurcsany 1. is ezt csinalta, azert vagyunk ekkora szarban. a Szechenyi terv, a lakashitelek, az 50%-os beremeles mind-mind il;yen keresletberugo lepes volt, es most mindegyiket, kivetel nelkul nyogjuk. aki Mo-n, a 2001-2006-os amokfutasok utan is meg ezt partolja, az sajnos kozgazdasagi analfabeta. sajnos pont egy ilyen lett a miniszter, meg egy olyan miniszterelnokunk van, aki vele egy szinten van.

pokesz70 2010.10.06. 18:22:37

Bocsánat, én emlékszem rosszul, hogy a "zemberek sanyargatása" elleni szájkarate az ellenzékben lévő fidesztől társult a "zadósságba taszajtják a jövő nemzedékeket" mantrával is? Hogy ez szimultán zajlott? Ugye jól emlékszem? Vagyis 4 éven át nem az volt a két politikai oldal közti ellentét, hogy az egyik megszorítana, a másik meg előbb "rendbe tenné a zországot", hanem, hogy a fidesz szerint úgy kell rendbe tenni az országot, hogy a zemberek ne sanyarogjanak ÉS a hiány se szaladjon el. Ugyanis amit most Matolcsy képvisel, az történt 2000-2006 között -- hitelből építettük a jólétet. Nem ez az, amit Gyurcsányék elkúrtak, nem kicsit, hanem nagyon?

Egyre jobban beigazolódik, hogy a fidesznek (és híveinek) nem az volt elviselhetetlenül fájdalmas, amit a ballib kormányok csináltak, hanem az, hogy nem ők csinálták.

pokesz70 2010.10.06. 18:34:43

Magyarul, az lett volna tisztességes és akkor tudtunk volna érdemben dönteni a választásokon, ha a két nagy párt nyílt lapokkal játszott volna. MSZP: húzzuk még egy kicsit tovább rövidre a nadrágszíjat, hogy később jobb lehessen; vagy fidesz: éljünk most jobban, a számlát meg fizessék majd a gyerekek. Így biztos nem lett volna 2/3.

Ja, és GyF másfél évig hazudott, a fidesz (minimum) 2006 óta folyamatosan.

Fatman 2010.10.06. 19:54:44

Sajnos a "külföldnek" igaza van!

A szakadék szélén ne kockáztass, ne kísérletezz!

A nagy elszúrás idején nem kérdezték meg, hogy mire kell annyi "kamatos pénz", sajnos okultak belőle!

A Fidesz a saját csapdájába szorult bele, amikor megpróbálja a valóságba átültetni a "mindent meg lehet oldani megszorítás nélkül" üzenetet. Rossz esetben a hónap végére kiderülhet, hogy Matolcsy nem tud költségvetést csinálni!

Végső esetben persze deklarálhatjuk, hogy nekünk nem kell Euro, és akkor az únió lekopik a hiányszámainkról, az IMF-nek már beintettünk, nekik most már kuss van, amíg fizetni tudjuk a részleteket, a kérdés viszont az, hogy mit szólna egy ilyen változathoz a piac? Rossz esetben nem kapunk több hitelt, és csődbe megyünk!

Akkor pedig vagy nem hoz nyugdíjat, közalkalmazotti fizetést, és családi pótlékot a posta, vagy pedig hoz, de kapunk majd jó kis inflációt is melléje!

kadarnepe 2010.10.06. 21:01:00

Csak én érzek párhuzamot az alternatív közgáz eszmék kipróbálása, és anno Marx, Engelx, Leninx :-) tanainak kipróbálása között? Félek, hogy ezzel is pont ilyen jól fogunk járni... :-(

Bollockbuster 2010.10.06. 21:23:33

12 / 12 Matolcsyt fikázó hozzászólás. Bravó, sikerült az alapos agymosás a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen.
Ideje lenne már kicsit kidugni a fejeket ezekből az évtizedek óta mantrázott, mindenhatónak cimkézett, aztán a végeredmény tekintetében valahogy mégsem igazán működő neolib gazdasági modellt kitermelő mechanisztikus gazdaságfelfogásból.

Fatman 2010.10.06. 22:39:50

@Bollockbuster:

A vicces itt az, hogy számomra pont Orbánék kézivezérelt állameszményének van kommunizmus szaga!

Ami Matolcsyt illeti, lelkesen dolgozik azon, hogy kabátot varrjon a gombhoz, azaz költségvetést az Orbáni Isteni Kinyilatkoztatásához, de nem fog neki sikerülni, mert lehetetlenre vállalkozott!

Szerintem Orbán téves következtetést vont le a válságból! Nem fog visszatérni a GATT előtti korszak, nem lesz menő mindent házon belül megoldani! A 2008-as válságnak sokkal kevesebb hosszú távú következménye lesz a világgazdaságra, és a nemzetközi kapcsolatokra, mint OVI szeretné!

Ha Magyarország külön úttal próbálkozik, annak könnyen egy Második Nagy Elszúrás lehet a következménye! És akkor lehúzhatjuk a rolót!

Más:
Évek óta van egy olyan sejtésem, hogy Isteni Vezetőnk már évekkel ezelőtt becsavarodott, és az udvaroncainak komoly feladatot jelent ezt a tényt titokban tartani! Ebből az következik, hogy Orbántól a győzelem után (vagyis mostanában) meg fognak szabadulni (elküldik a határon túli magyarokhoz focistákat evangelizálni, más úgysem érdekli)! Ennek egyik frontja Matolcsy fúrása!

bryan 2010.10.07. 16:33:48

Az a baj, hogy a szerző nem vesz tudomást arról, hogy a Matolcsy parát most a khm... Fidesz-közeli Magyar Nemzet gerjesztette, nem a pénzügyi körök, meg az EU. Ez innentől egy párton belüli belharc, ami folyik mindenhol, ahol a '80-as évek eszméinek a gyakorlatba ültetésével próbálkoznak. Velük szemben ott vannak a pragmatikusok, akik legalább a jelenben élnek. Oktatásügyben ez a harc a Pokorni vs. Hoffmann formában van jelen, míg a gazdaságban Fellegi-Varga-Simicska trió próbálkozik Matolcsy ellen. Matolcsy nem csak gazdasági diplomataként, de szervezőként is felsült, három hónap alatt nem sikerült működésre bírnia a minisztériumát egy olyan időszakban, mikor állandó szereplői voltunk a nagyobb gazdasági lapoknak és nem éppen a fényes eredményeink kapcsán. Most megy a bénázás az adórendszerrel, a költségvetéssel egy olyan szituációban, amikor éppen magabiztosságot kellene sugallni mindenáron. Nem vagyok közgazdász, de azért még én is látom, hogy még ha Matolcsy a világ legokosabb gazdasági teoretikusa (nem), az eredményei eddig akkor is a nullához közelítenek. Mennie kell. Orbán persze nem hátrálhat ki mögüle, de akkor majd önként lemond, egészségi állapota miatt. Nem ez lesz az első ilyen eset.
süti beállítások módosítása