HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Emberségünk próbakövei

2015.06.30. 07:44 Ratius

Sokáig azt gondoltam, hogy majd jól nem írok semmit menekült-ügyben, mert a dolog annyira magától értetődő, hogy szinte röhejes leírni. Ám ahogy telnek a napok és sokasodnak a menekültekkel foglalkozó írások, vélemények, mémek, viccek és egyéb aktivitások úgy mélyül el szívemben az elkeseredés, lelkemben a harag, elmémben a zavar. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ezek – mármint a liberális, menekült-befogadó, filantróp indulat bajnokai – valóban ennyire hülyék. Pedig de.
embersegunk_3.jpg
Lári-fári!
Ezért most tegyünk föl emberbarátainknak pár egyszerű kérdést. Van nektek bármi egyebetek, mint Orbán ellenes indulatotok? Mert persze lehet utálni a kormányt, opponálni döntéseit, vitatni elképzeléseit, de éppen a menekült-ügyben szembe helyezkedni a többé-kevésbé józan kormánydöntéssel elképesztő felelőtlenség. S, hogy ez miért fontos, arra mindjárt rávilágít a következő kérdés.
Van nektek bármiféle elképzelésetek arról, hogy mi történjen a befogadott menekültekkel? Hogyan fognak beilleszkedni? Mihez fognak kezdeni magukkal? Miképpen fognak velünk – úgy értem, velünk, európaiakkal – együtt élni?  Hogy azt gondoljátok, ez nem gond? Hogy majd szépen asszimilálódnak? Vagy vidáman éldegélnek a maguk gettójában? Hadd idézzek e felületes válaszokkal kapcsolatban egy nagy baloldali gondolkodót: „Lári-fári!”
De ne álljunk meg itt, mert a fontosabb kérdés az, hogy valójában hány menekült befogadását tudnátok elképzelni? Pár tízezret? Pár százezret? Pár milliót? Néhány tízmilliót? Egy-két milliárdot? Hol a határ, amikor úgy érzitek, most már tényleg sok itt a néger?
Elgondolkodtatok már ezen a nagyon egyszerű mennyiségi problémán? És magyarázatként hadd tegyem hozzá, ez a kérdés szorosan összefügg az előzővel. Jól megragadható határa van ugyanis az asszimiláció lehetőségének, illetve lehetetlenségének.
De fordítanék egy kicsit a dolgon. Mindig zavart, amikor mennyiség alapján szörnyülködik a nyilvánosság a retteneten. Amikor a tömegbaleset borzalmasabb, mint száz apró halál, amikor a tömeggyilkosság megrázóbb, mint a csendes akasztgatás… Szóval azért megkérdezem: fölmerült már elmétekben, hogy az egy és az egymilliárd között emberiességi szempontból nincs különbség. És az megvan, hogy a befogadás – a korlátlan befogadás – erőteljesen ösztönzi a bevándorlást. Ha száz jöhetett mért ne jöhetne még száz, ezer, százezer?
Hogy azt képzelitek, annyi azért majd mégse jön?
embersegunk_4.jpg
Mi és ők    
Hát ez az! Mármint ez a következő kérdés. Humanitás szempontjából ugyanis nem lehet elválasztani az otthon maradó nyomorultakat az ide érkező nyomorultaktól. A kérdés tehát az: miért éppen azokkal kell Európának jót tenni, akik idáig elvergődtek, s azokkal miért nem, akik otthon maradtak? Az miért nem fáj nektek, hogy Burkina Fasóban éhen halnak az emberek, hogy Szíriában halomra gyilkolják a csuda tudja kiket, hogy Afrika sötét vidékein mindennapos pusztulás? Miért csak az zavar, hogy az ide jöttekre csúnyán néznek a rendőrök?
Annál is fontosabb ez a probléma, mert mindjárt elvezet a következő, igen fontos kérdéshez. Ti tényleg nem vagytok tisztában azzal a végtelenül egyszerű ténnyel, hogy a mi jólétünk és a harmadik világ nyomora szorosan összefügg egymással? Valóban olyan idióták vagytok, hogy nem értitek azt a napnál világosabb összefüggést, hogy a fejlett világ gazdagsága minden szempontból a fejletlen világ kizsákmányolására épül? Nektek nem érthető az, hogy a mi szabadságunk, vagyonunk, fogyasztásunk mögött az ő elnyomásuk, szegénységük, éhezésük áll?
Óh, nem, nem pusztán valami ősrégi történetekről, a prekolumbián kultúrák elpusztításáról, a tizennyolcadik századi arany-háromszögről, nem csupán az ópiumháborúról, a szipoj-lázadás vérbe fojtásáról, vagy a kongó vasút építéséről van szó! Hogy ma nem tűnik annyira durvának a kizsákmányolás az nem annak köszönhető, hogy valóban kíméletesebbé váltak módszereink, hanem annak, hogy viszonylag ritkán avatkoznak be a fejlett világ hadseregei a fejletlen világban. Megoldja a fosztogatást az elmúlt századokban kiépült komprádor-burzsoázia. Nem tudtátok?
embersegunk_5.jpg
Kizsákmányoló hagyomány
És azt sem tudjátok, hogy a ma általatok oly igen-igen elítélt európai ideológiák semmivel sem voltak rosszabbak, mint az általatok képviselt mai utódjaik? A tizennyolcadik századi keresztény felsőbbrendűség-eszme, tizenkilencedik-huszadik századi fehér rasszizmus ebben a tekintetben nem különbözik a mai liberális gazdaság- és társadalom-felfogástól. Vagy azt képzelitek, hogy csak azért, mert azokban nem, emebben viszont hisztek, emez humánusabb, emberibb, igazabb? Emez nem ugyanazt a kizsákmányolást szolgálja, mint amazok?
Ti tényleg hisztek azokban a tündérmesékben, amelyek szerint az európai civilizáció erejét humanitása adja? Ti tényleg azt hiszitek, hogy a mi civilizációnkat meg lehet védeni, fenn lehet tartani szép szavakkal, meggyőző érvekkel, és a szeretet erejével? Ti tényleg nem értitek, hogy az európai érékek mélyén kemény gyarmatosító és kizsákmányoló hagyomány rejtőzik, hogy szabadságunk, demokráciánk a miénk, és a miénk is csak azért lehet, mert a fenntartásához szükséges erőforrásokat elvesszük másoktól?
Hogy ez nem tetszik nektek? Hogy ezzel nem szerettek szembenézni? Hogy az efféle összefüggéseket szeretitek letagadni? Igen, tudom. És azt is tudom, hogy megkönnyebbül a lelketek, amikor pár menekültnek vihettek egy kancsó vizet, amikor néhány partra vetődött bálnát visszatuszkolhattok a tengerbe, amikor tüntetően örvendezhettek annak, hogy az Egyesült Államokban házasodhatnak a melegek.
És ti nem is sejtitek, hogy emberségünknek nem ezek a próbakövei?


Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket.

 

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr857584554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyH · http://katpol.blog.hu 2015.06.30. 09:29:32

Ésszerű megoldás lehetne az ENSZ Gyámsági Tanács reaktiválása. en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Trusteeship_Council

"The United Nations Trusteeship Council, one of the principal organs of the United Nations, was established to help ensure that trust territories were administered in the best interests of their inhabitants and of international peace and security."

darthyoda 2015.06.30. 10:36:27

hát barátom fantasztikusan megcsillogtattad a demagógiagyűjteményed :)
Most arra sem időm, sem kedvem, hogy a nyilvánvalóan beágyazódott -egyébiránt rengeteg tárgyi tévedést tartalmazó -írásodat boncolgassam, így csak egy egyszerű kérdést tennék fel neked:
azoknak a menekülteknek, akik most a halál elől érkeznek ide miért nem lehet úgy segítő jobbot nyújtani, hogy ha rendeződnek náluk a viszonyok, akkor szépen visszamennek és boldogan élnek? Hogy akarsz te olyan országban rendet tenni, ahol nem tudod megkülönböztetni a terroristát az áldozattól? Persze, ezt itt sem tudod megtenni. Ezért van arra szükség, hogy emberségesen bánj vele, adj neki lehetőséget, hogy megtermelje a kajára valót, adj neki fedelet a feje fölé, és amikor eredeti otthonában győz a józan ész, akkor bocsájtsd el szeretettel. Hm?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.06.30. 14:07:36

Kötelező olvasmány lenne ez minden széplelkű liberálisnak, feltéve persze, hogy megértenék a mondanivalót.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.06.30. 14:35:45

Vagy a bevándorlók érdekeit nézzük, vagy Európa érdekeit. Középút nincs, mert a két érdek homlokegyenest ellenkező.

maretz 2015.06.30. 15:12:43

@darthyoda:

" hogy ha rendeződnek náluk a viszonyok, akkor szépen visszamennek és boldogan élnek?"

LOL:D Ezen hangosan felröhögtem... rendeződnek a dolgok? Komolyan? Afrikában és a Közel-Keleten mikor voltak "rendben" a dolgok? És mikor lesznek rendben?

Te komolyan azt hiszed, hogy belátható időn belül lesz olyan időszak, amikor az Európában tengődő néger egyszercsak úgy dönt, hogy ő akkor most visszamegy Nigériába, mert ott milyen jó lesz neki?

Jéééééézusom...

Rudi Kató 2015.07.01. 07:22:23

Miért a Magyarokon kérdi számon azt amihez az égvilágon semmi közünk? miért nem a volt vagy jelenleg is gyarmattartó országok kötelessége ezeket az embereket megfelelő életkörülmények között tartani? Évszázadokon keresztül rabolták a "demokrata) nyugat népei ezeket a franciák bizonyítottan ma is akkor viseljék gondjukat is ne csak kirabolják őket!

midnight coder 2015.07.01. 07:41:00

Egyetlen nagy hülyeség van az írásban:

"Ti tényleg nem vagytok tisztában azzal a végtelenül egyszerű ténnyel, hogy a mi jólétünk és a harmadik világ nyomora szorosan összefügg egymással?"

Nem. Ugyanis nincs ilyen összefüggés. Afrikában akkor is centire ugyanolyan szar lenne, ha Európa elsüllyedne mint Atlantisz. Afrika nem az európaiak miatt szar hely, hanem az afrikaiak miatt. És ha mi is azt csináltunk volna az elmúlt 100 évben amit ők, akkor itt is centire olyan szar lenne. És ha befogadunk ide Európába pár tízmillió afrikait, az pont elég lesz ahhoz, hogy úgy 20 éven belül itt is ugyanolyan szar legyen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.07.01. 12:21:02

te is bevetted a Fidesz és a Jobbik hülye rémültkeltését, és nem gondolkodol. úgyhogy egy kis felvilágosítás neked:

1) a menekültek nagy része nem Magyarországra, hanem pl Németországba menekül

2) a német munkanélküliségi ráta kb 6-7 százalék. és ezt nem közmunkával érték el

3) a menekültek nagyobb része diplomás, mint a magyaroké. tehát a német gazdaság jobban jár a menekültekkel, mint a magyar emigránsokkal

4) most volt a hírekben, hogy pl. akinek megfelelő képzettsége van, annak az erlangeni egyetem ingyenes nyelvórákat ad, hogy gyorsan elkezdhessék a tanulmányaikat, vagy befejezhessék ott

5) Németorszg ezért lett nagy

6) Magyarország meg az Orbánfélék, meg a teféle barmok miatt lesz továbbra is kicsi, is kéishitű.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.07.01. 12:22:14

egyébként Európa a jövőben akár 50 millió menekültet is simán be tud fogadni. csak megfelelő szervezés, gazdasági növekedés kell, és ahhoz lehet, hogy pont ezek a menekültek kellenek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.07.01. 12:23:12

le is vettem a követést, ilyen barmot mint te, nem követek

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.07.01. 12:26:43

"Ti tényleg hisztek azokban a tündérmesékben, amelyek szerint az európai civilizáció erejét humanitása adja? "

igen.

persze ez nem jelenti, hogy a rendőr nem intézkedik, és azt sem, hogy ha megtámadnak, nem védekezünk. de speciel Európának egyenesen szüksége van menekültekre, mert fogyni fog. simán elfér itt majd 50 millió ember az elkövetkező évtizedekben.

és az az 50 millió menekült semennyivel nem lesz rosszabb, mint egy az olyan átlagmagyar, külföldiül nem tudó, diplomátlan paraszt, mint te.

Redstyle 2015.07.01. 17:05:35

A sok diplomás... én itt élek Debrecenbe és rettegnek az emberek. Itt egy Link nézd meg a "diplomás" szegény menekülteket ahogy az én szülővárosomban vergődnek gyújtogatnak és kövekkel dobalták az autokat mert az egyik megtaposta a másik koránját... köszönöm én dögöljek meg igazuk van...

www.dehir.hu/bulvar/eddig-het-embert-vittek-be-a-debreceni-menekulttaborbol-a-zsaruk-videoval/2015/06/30/

Vitalea 2015.07.01. 23:53:37

Valaki adjon már erre választ nekem, mert soha, sehol egyetlen jobber nem ad rá, hogy mire alapozzátok azt a feltételezést, hogy ha ide kerítést építünk, meg bezárkózunk, akkor azzal megvédjük a Európát???? Tényleg azt hiszitek, hogy ha Európa bezárja kapuit, a menekültek hazasétálnak, hazaúsznak és ennyi? Vagy lelőjük őket a határnál? Keresztényileg? És arról sem vesztek tudomást semmi pénzért, hogy a menekültek fele GYEREK, inkább szarakodtok a diplomás kontra csőcselék vitával, meg a nagy eszmék és ideológiák tényeket nélkülöző ütköztetésével. Nincs más út, mint odamenni konszolidálni a helyzetet, de Ti háborodtok fel a legjobban, amikor az USA meg Izrael ezt teszi és eszetek ágában sincs oda embert küldeni, hogy harcoljon az ISIS ellen, mert ez nem a mi a ügyünk, oldják meg maguknak. Hát kiskezicsókolom fel kéne ébredni és rájönni, hogy baromira a mi ügyünk is már, mert emiatt építünk vasfüggönyt. Igen, tegyük őket érdekeltté, hogy a szülőföldjükön maradjanak, az lenne a legjobb, de az ingyen nem megy. Aki meg idejött azt nem kergethetjük el, nem csak a humánum okán, hanem mert ha hazaér, azt fogja belenevelni a gyerekeibe, hogy Európa egy rohadék áruló zsarnok és ő maga fog idejönni az ISIS-szel letarolni Európát, ami kizsigerelte a népét, a földjét, aztán még bele is rúgott kettőt.

savanyujóska 2015.07.04. 10:02:30

@midnight coder: "Afrikában akkor is centire ugyanolyan szar lenne, ha Európa elsüllyedne mint Atlantisz."

Tévedés, sokkal szarabb lenne. Nem jönnének a segélyek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.05. 23:52:41

@midnight coder: www.hir24.hu/kulfold/2015/01/14/a-gyarmatoktol-a-charlie-hebdo-i-terrorig/
Szerintem meg van összefüggés, mint ahogyan a posztban is helyesen le van vezetve. Azért, mert a zertéelklub nem mondja be két cicás, meg egy delfines hír között, még a tények nem törlődnek.
süti beállítások módosítása