HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Úgyis túléllek

2008.06.16. 10:59 Ratius

Olvasgatom a blog-bejegyzéseket, hozzászólásokat, és azt látom, hogy amint közpénzekről, állami kiadásokról esik szó, mindjárt előkerülnek a nyugdíjasok. Hogy a nyuggerek így, meg a rokkantnyugdíjasok úgy, és hogy ezeket a milliókat eltartja az állam, azért ilyen magasak az adók meg a járulékok… Még az olyan megfontoltnak tűnő szakanyagokban is, mint az Oriens alternatív költségvetése, szent tehenekként emlegetik az öregeket.
A nyugdíjasok a politika szemében a szent tehénként jelennek meg, de a nyugdíjasok közel 3 milliós rétege nagyon heterogén, sok százezren kapnak kevés járadóságot és sok százezren nagyon magasat. Összességében pedig a nyugdíjasokat nem lehet a szegények közé sorolni. (A szegények csoportjainak sorrendjében a nyugdíjasok nincsenek bent az első háromban.)
Az Oriens azt javasolja: mindenki csak addig részesüljön a gazdasági növekedés áldásaiból, amíg dolgozik is, illetve, hogy a rokkantnyugdíjasok nyolcszázezres tömegének egy részét, a járandóságok csökkentésével szorítsuk munkára.
Pedig vannak nekem ennél jobb javaslataim is.  A legenyhébb így szólna: a ,,gyermektartás", illetve az amerikai filmekből ismert ,,asszonytartás" mintájára vezessük be a szülőtartást. A szülőtartást azok a felnőtt dolgozók fizetik, akiknek külön háztartásban élő nyugdíjas (vagy rokkantnyugdíjas) szüleik vannak. A szülőtartás a jövedelem maximum ötven százaléka, amelyet az állam szed be, és utal tovább a nyugdíjasnak. Ugyanakkor a szülőtartás összegével csökken az állami nyugdíj.
Ha valakinek jól képzett, sikeres gyerekei vannak, az nagyobb szülőtartásban részesül, aki nem vállal gyereket, vagy a gyerekek neveltetését elhanyagolja, az csak valami öregségi kegyelemkenyérre számíthat.
Az összeköltöző több generációssá váló nagycsaládok számos óvodai férőhelyet tennének fölöslegessé, mert a nagyi majd vigyáz az unokákra. Az intézkedés számos anya helyzetét könnyítené meg, mert a nagyi besegít a háztartásba, és tőkéhez juttatná a családokat, mert a nagyi lakását így el lehet adni. Végső soron– amennyiben a rendszer hosszú távon is fennmarad – gyermekvállalásra ösztönzi a lakosságot, hiszen a gyerekek száma döntő mértékben meghatározza azt, hogy hogyan élünk nyugdíjas korunkban.
Szerintem népszerű és igazságos elképzelés.
De van ennél jobb is: Építsünk zárt lakóparkokat a harmadik világ egyes országaiban, és hozzunk létre azokban magyar nyugdíjas-kolóniákat. Persze nyilván ki kell választani azokat az államokat, ahol kedvezőek a feltételek, nem túl magas a hőmérséklet, rendben van a közbiztonság, egyszerű az odautazás, és így tovább. Ezekben az országokban maga az építkezés is nagyságrendekkel olcsóbb, mint Európában, az élethez szükséges napi kiadások pedig akkor is fele, negyede a hazainak, ha a legmagasabb szintű orvosi ellátás, és szórakoztatás társul hozzá. Ráadásul egészen vonzó lehetőséget jelentene az, hogy a nagyihoz megyünk nyaralni, ha a nagyi nem Bösztörpusztán, legeltet csirkéket, hanem a kubai tengerparton lazítgat egy barátságos apartmanban. Szerintem vonzó nyugdíjas-perspektíva lenne.  
Van még jobb ötletem: Illetve ez nem saját ötlet, de ebben a formájában újszerű. Évekkel ezelőtt hallottam egy német vállalkozóról, aki Úgyis Túléllek Klubokat szervezett. Hihetetlenül jó, bár kissé morbid az alapötlet. Összeáll egy nagyjából azonos életkorú, és élethelyzetű, de limitált létszámú csapat. Fizetésük csekélyke hányadát, meghatározott ideig egy közös befektetési alapban helyezik el, és hagyják, hogy éveken, évtizedeken át kamatozzon a pénzecske. Közben nagyon vigyáznak magukra, sportolnak, egészségesen élnek, nem dohányoznak, nem híznak el, mert a céljuk az, hogy túléljék a többieket. Aki a csapatból utolsónak marad életben, az felveszi a sokmillióssá dagadt összeget. Egyszerűen zseniális! Ha ez kötelező lenne, mindenki úgy vigyázna magára, mint a hímes tojásra, ráadásul a lakosság jelentős része indulhatna meg a polgárosodás felé. A hatalmas végösszeg ugyanis nyilván a család hoz jut, hiszen mit is kezdene vele egy kilencvenhét éves, (kubai apartmanban) vegetáló matuzsálem… Viszont a gyerekek, unokák nagyon vigyáznának a dédpapára. Hátha ő lesz a nyertes…
És ezzel el is jutottunk a legjobb ötletemhez. Úgy, ahogy van, el kellene törölni a nyugdíjkorhatárt. Tehát senkit nem küldenék nyugdíjba csak azért, mert elért egy bizonyos életkort. Mindenki akkor megy nyugdíjba, amikor akar. Onnantól kezdve a gyerekei tartják el. Ha vannak. Ha tudják.  
Viszont bevezetném az évenként kötelező egészségügyi szűrést. Ha valaki testileg, szellemileg annyira leépül, hogy nem tud tovább dolgozni, azt leszázalékolnám. És nyugdíjjárandóságát – amit nagyrészt a gyerekeitől kap – leszázalékoltsága fokában állapítanám meg. Azaz, ha én ötvenöt évesen, makkegészségesen megyek nyugdíjba, akkor állami nyugdíjam és szülőtarásom nulla. Ha kilencen évesen száz százalékosan leépülve hagyok fel a munkával, akkor meg jó nagy összeget kapnék innen is-onnan is.
Első ránézésre ez nem túl baráti elképzelés, hiszen gyakorlatilag a nyugdíj intézményének megszüntetését jelenti, s helyette a rokkantnyugdíjazást teszi általánossá. De, ha meggondoljuk azt, hogy az emberek túlnyomó része a nyugdíjazást sorscsapásként, a társadalom hasznos tagjai közül való kirekesztésként éli meg, s a nyugdíjba vonulással, önmagában a nyugdíjas léttől radikálisan felgyorsul az öregkori leépülés, akkor talán nem is annyira szörnyű az ötlet.
Jó, lehet, hogy ezek az elképzelések nem feltétlenül tetszenének a nyugdíjasoknak, sőt elég valószínű, de ha nem oldjuk meg sürgősen a kérdést, akkor hamarosan úgy oldja meg a társadalom, ahogy tudja. Mehetnek a ,,Büdösbe”, mint a Sánta Ferenc nagyapja…   
 
 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr31523352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W Joe 2008.06.16. 13:09:33

Hát ez elég morbid, a gyerekek tulajdonképpen abban lennének érdekeltek, hogy minél hamarabb elpatkoljanak a szüleik, hogy ne kelljen szülőtartást fizetni.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.06.16. 13:26:47

Ritka nagy baromság!
A szülő puszta létezése, a "szülőtartás" intézménye gyökerestől borítaná fel a családok anyagi biztonságát, és a következő generáció, a gyerekeik helyett majd költhetik a pénzüket a szüleikre.
2 generáción belül kiütne a probléma, mert nem triplázódik meg a fizetések vásárlóértéke, hogy mindenre jusson amit itt felsoroltál.
Az egyedülállók kvázi kivégzése (nem kap semmit) véleményem szerint minden emberi határon túlmegy!

Át kell alakítani a nyugdíjrendszert?
Mi az hogy...
Kinek kell gondoskodni az öregekről?
Nem a gyerekeinek és nem az államnak, legalábbis nem a mai formában...

Előtérbe kell helyezni az öngondoskodást, olyan pénzügyi, befektetési megoldásokkal, melyek biztosíthatják a nyugdíjbavonulás után is a megfelelő életminőséget és szinvonalat.

Felejtsük már el, hogy mindig a másik zsebére játszunk!

Mindenki intézze magának jól, vagy rosszul...

Mirko 2008.06.16. 13:26:56

Az úgyis túlélésnél pedig hirtelen megszaporodnának a furcsa halálesetek, ahogy a magyar néplelket ismerem...

lvl · http://roguelike.blog.hu 2008.06.16. 13:38:42

nyugger-nyájakat terelő keresztapákat látok..

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.06.16. 13:58:32

Csak a fenti modellben a nyáj megy a vágóhídra, míg egy megfelelő öngondoskodásnál a nyugger megőrizheti függetlenségét, és ha elszúrta az életét és seftelt adózatlanul munka helyett, akkor oldja meg az öregkort is valahogy, de ne várjon pénzt a rendesen dolgozóktól (adózóktól).

Szigorítás és átalakítás kell, mert a jelenlegi rendszert már nem viseli el a társadalom.
Kell egy kifutóidőszak, de át kell térni egy olyan megoldásra, ami nem a mindenkori aktívakon alapul...

hakapesz 2008.06.16. 14:17:01

és akinek nem lehet gyereke, vagy meghalt - azzal mi lesz?
és akinek beteg a gyereke és nem tud dolgozni, azzal mi lesz?
és akinél a mama vagy a papa hülye, alkesz, vagy egyéb ok miatt összeférhetetlen, esetleg megerőszakolja az unokákat vagy veri őket, azt is tartsuk, illetve bízzuk rájuk a kölyköket?

engem apám molesztált gyerekkoromban, nincs kedvem őt eltartani. akkor mi lesz?
bizottság, akinél bizonyítanom kell majd és megengedik, hogy ne kelljen?

sok eszed nincs, az tuti - hiába a Monthy Pyton idézet

aPar aLyza 2008.06.16. 14:28:39

Az állambácsi felpénzelte a nyugdíjasokat, Ők meg hálásan ixelgetnek 4 évenként.
Ebból fakadóan ki a faszt érdekel mi lesz majd a nyugdíjasokkal.

Az 5letedről meg:
Egy sci-fi-ben egy 2 hetes hajóútra vitték az öregeket (nem volt retúrjegy), és 2 hétig tök jól éltek, míg ...

cicc 2008.06.16. 14:30:25

A fentieknél egyszerűbb és hétköznapibb probléma az elmélettel. Ma Mo.-on minden 3. házasság vége válás. Ha minden menynek/vőnek egy háztartásban kéne lakni az anyóssal, durván nőne a válások száma.

Ratius 2008.06.16. 14:47:49

Wita Joe!
A szülők abban érdekeltek , hogy ne legyen gyerekük. Mégsem ölik meg őket, ha már megszülettek. Szerintem az emberek többnyire szeretik a szüleiket.
Maxt!
Most is a gyerekek tartják el a szülőket, csek nem személyesen, hanem áttételesen.
Az öngondoskodás
- elvileg jó, csak van hárommillió nyugdíjas, aki ezt elfelejtette megtenni.
- aki nem teszi meg, azzal mi lesz? Ugyanaz, mint nálam a gyermeket nem vállalóval?
- ha, tegyük föl, a mai napon elhatározná az összes ember, hogy nem vállal gyereket, akkor öngondoskodás sem lenne többé. Mert hiába teszel félre/fektetsz be bármennyit is, ha nincs aki működtesse azt a tőkét, akkor te vidáman éhenhalsz...
Mirko!
Nem ismerik egymást.
Hakapesz!
Igen, megengedi a bizottság. (Ez nem egy részletes törvényjavaslat, hanem egy vicces blogbejegyzés.)
Egyébként most is te tartod el.
Sok eszem van.
Cicc!
Nem nőne. Nem függ össze.

jozo 2008.06.16. 14:56:13

hogy én rendezzem amit mások elbasznak?

azt hiszem könnyen el tudjuk pótolni a környékbeli magyarok elvándorolt tömegeit, ha az adó miatt ténylegesen szlovákba, románba költöznek az itteniek

Szegedtől pl alig félóra a határ, és szivesebb dolgozok napi másfél-két óra utazással (Bpen simán megvolt ennyi, városon belül, ugye) itthon, míg lakni a határon túl fogok

és adózni is

és vásárolni is

a hülye mszmp szavazók meg etessék itthon azt a 3 millió nyugdíjast, aki nem lát tovább az eszénél...

másképp:

Basszzus, 3,5 millió emberből levonjátok a közalkalmazottakat és máris kevesebb van a nyuggereknél...

maximális nyugdíjat, felette meg dolgozzanak!!!

., (törölt) 2008.06.16. 14:59:48

Hát sok hülyeséget hordtál itt össze...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.06.16. 15:09:31

Ratius:
Engedd meg, hogy saját magamtól idézzek:
"Kell egy kifutóidőszak"
A jelenlegi rendszer pont a tiédhez való hasonlóság miatt rossz!

Egyben szeretném megvédeni cicc álláspontját.
Igenis van összefüggés, amit a pszichológia oly sok könybven tárgyal.
Választott párunk és szüleink illetve mi és "kedves" anyósunk konfliktusa ha nem is törvényszerű, de mindenképpen komoly problémát jelenthet egy kapcsolatban.
Valakinek az érdekei sérülni fognak, és vagy tűrik egymást, vagy nyílt konfliktusig jut a dolog, ahol már nem létezik jó lépés.

maar-on 2008.06.16. 15:21:04

Harmadik világ, nyuggerek?

Gondolom nem hallottál még olyan falvakról a Balaton felvidéken, ahol német, holland, svájci és egyéb nyugdíjasok laknak. Elvannak a nyugdíjukból., adót ide persze nem fizetnek semmit.

TBone 2008.06.16. 15:23:31

Az a rossz a jelenlegi helyzetben, hogy ha valaki nem fizet egy arva fillert sem a nyugdijkasszaba az aktiv evei soran, akkor is megkapja az allami nyugdij minimumot. Innettol minden evben megkapja az eppen aktualis nyugdijemelest, ami altalaban tobb, mint az aktiv dolgozok kapni szoktak. (Mi iden 2%-ot kaptunk). Aztan csak varni kell. Szepen novekszik az az osszeg es nem is kell erte semmit sem tenni. Lehet menni a kocsmaba tovabb froccsozni. Vagy tovabb dolgozni feketen.

anyamaszunyogok 2008.06.16. 15:37:49

hat te beteg vagy ember?
elnek meg a szuleid? aztan meseld el nekem, hogy 2 aktiv dolgozo, hogy tartson el mondjuk 6 felnottet (ketto dolgozo + 2-2 szulo), meg 3 gyereket? a kedvedert osszeadom ez 9 ember. szerinted ekkorak a magyar fizetesek? nem beszelve arrol, hogy azok a szerencsetlen nyugdijasok 40 evig fizettek a nyugdijjarulekot. akkor miert is?
a rokkantnyugdijasokat viszont en is ellenoriznem, meg csak az mehene rokkantnyugdijba akinek hianyzik minket keze.

Ratius 2008.06.16. 16:10:24

Maar-on!
Hallottam, ez adta az ötletet.
Anyamaszunyogok!
Most hány embert tartasz el? 2.5 millió dolgozó tart el hét és félmillió inaktívat. Ekkorák a magyar keresetek?
A negyven évig fizetett nyugdíjjárulékot ne rajtam kérd számon, nem én tapsoltam el.

sárkánybéka (törölt) 2008.06.16. 16:34:09

Szóval valami olcsó hely kéne, ahol a nyögdíjasokat leparkolhatjuk?
Kubában szerintem ne gondolkodj, az elég drága lenne nekünk.
A trópusi olcsó kis szigeteken nem élnének sokáig a bácsikák, tele van mindenféle fertőző miazmával, bogárral. (Ha nem lenne szar, fertőzésveszélyes a hely, nem lenne olcsó, hisz rögtön építen oda valaki egy jó kis szállodát a nyugati túristáknak.)
A mi éghajlatunkon meg hová raknád őket? Ukrajnába?

sárkánybéka (törölt) 2008.06.16. 16:36:04

Mellesleg amikor befizetem az adómat, abból a te -feltételezett- gyermeked járja ki az egyetemet, akkor mért csak téged tartson el?

Ratius 2008.06.16. 17:05:11

Sárkánybéka!
Amikor az én fiam/lányom a te adódból is egyetemre jár, akkor azt nem azért teszi, hogy nyugdíjasként téged eltartson, hanem azért, hogy a több eszével hozzájáruljon az ország/nemzet gazdasági sikereihez. Azaz azért, hogy a te munkád is többet érjen.

Tyberius 2008.06.16. 18:05:33

Az a 2 aktív dolgozó most is eltart ugyanennyi embert, plusz egy nyugdíjfolyósító igazgatóságnyi bürokratát, plusz egy rakás pénzespostást. A javaslat lényege az lenne, hogy ha már el kell tartani a nyuggereket, legalább olyanokat tartsunk el, akiket ismerünk.

A szerencsétlen nyugdíjasok 40 évig az ő szüleik, nagyszüleik nyugdíját fizették nyugdíjjárulék címén.

Ebből következik, hogy bár szép ötlet az öngondoskodás, de amíg az egyik rendszerről (ami eddig volt, vagyis hogy az éppen dolgozók tartják el az éppen nyugdíjasokat) átállunk az öngondoskodásra, addig lesz egy emberöltőnyi átmeneti időszak, amikor a dolgozó embernek el kell tartania a jelenkori nyugdíjasokat, PLUSZ a jövőbeni nyugdíjas önmagát. Kinek van erre pénze?

Ratius 2008.06.16. 18:12:45

Hah, Tyberius! Végre egy gondolkodó!

Tyberius 2008.06.17. 00:13:48

Áh ugyan, én csak reszelgetem a körmeim és hülyeségeket beszélek. :D Azért köszi.

Mellesleg megmondom, szerintem mi fog történni.

1. Semmi sem változik, semmit se változtatunk. This is Hungary, that's what we do.
2. A nyugdíjrendszer szép lassan összeomlik, az eltartók/eltartottak arányának drasztikus megváltozása miatt (ez sztem 10 éven belül bekövetkezik).
3. Az Oriens által javasolt rendszer, vagyis annak egy szabályozatlan, "vad" változata magától fog kialakulni, mert az állam egyszerűen nem tud majd annyi nyugdíjat adni, amennyiből egy ember meg tud élni.
Ez a következőképp fog kinézni:

- azok a nyugdíjasok, akiknek nincs családjuk, dolgoznak halálig, vagy az utcára kerülnek, vagy a fűtetlen lakásban fagynak meg
- akiknek van családjuk, azokról a család fog gondoskodni, ahogy tud, hiszen csak nem hagyhatják anyut/aput éhenhalni
- lesznek harmadik világbeli nyugdíjaskolóniák, csak máshogy: az itthon maradt, lassan harmadik világbeli országhoz méltó körülmények között élő nyugdíjasokat a külföldön, jó fizetésért dolgozó gyermekeik fogják eltartani.
süti beállítások módosítása