HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Mit tettünk a fasizmus ellen?

2009.06.10. 11:40 Ratius

Az MTI híre szerint az amerikai Rágalmazásellenes Liga aggódik a Jobbik térnyerése miatt. Az önmagát szerényen a világ első számú antiszemitizmus-ellenes szervezeteként meghatározó liga levelet írt Bajnai Gordon miniszterelnöknek, amelyben rémülten konstatálja, hogy nyíltan antiszemita pártok ,,ilyen sok szavazatot kaptak”.  Még rémültebben szembesültek azzal, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) az antiszemitizmust minden magyar hazafi kötelességeként pártolja, és hírlevelében arra hívta fel ötezer tagját, hogy készüljön fel a zsidók elleni fegyveres harcra. (Na, ez persze önmagában is röhejes, különösen a rágalmazásellenes kifejezés tükrében, hiszen ilyen hírlevelet aligha tett közzé a TMRSZ. De nem erről akarok írni.)
Inkább arról, hogy a Liga egyúttal felszólította Európa vezetőit: gondoskodjanak arról, hogy ,,az antiszemitizmus, a rasszizmus és a fanatizmus soha többé ne vesse meg a lábát Európában”.
 
Nos, kedves zsidó barátaim, szánakozással eltelve közlöm veletek, hogy végletesen lemaradtatok és lemaradásotok katasztrofális sebességgel nő a világ élvonalához képest. Úgy jártatok, mint a harmadik világ országai, amelyek – főleg az informatikai robbanásnak köszönhetően - mostanában vesztik el utolsó esélyeiket is arra, hogy belátható időn belül a fejlett országok közé emelkedjenek. Azért különösen jó példa az informatikát megemlíteni, mert úgy tűnik, zsidó jogvédő barátaink, ti súlyos információhiánnyal küzdötök az elmúlt hatvan-nyolcvan év eseményeivel kapcsolatban.
Ezúton szeretnélek hát tájékoztatni benneteket, hogy Európa és a világ legtöbb fejlett országának vezetői az elmúlt évtizedekben a legnagyobb határozottsággal gondoskodtak arról, hogy ,,az antiszemitizmus, a rasszizmus és a fanatizmus soha többé ne vesse meg a lábát Európában”.
 
Mielőtt azonban megemlítenék néhány – a fasizmus szempontjából releváns – változást az elmúlt emberöltő történetéből, felhívnám a figyelmeteket egy apró, de nem mellékes körülményre. Arra, hogy hatvan-nyolcvan esztendő a világ újkori történetében, olyan elképesztően sok, amit szinte felmérni is nagyon nehéz. Hasonlítsátok csak össze az ezernyolcszázharmincas évek kultúráját, problémáit, szemléletét a kilencszáztízes évek kérdéseivel! Rá fogtok döbbenni, hogy már száz évvel ezelőtt is olyan gyors volt a fejlett világ fejlődése, hogy az a nyolcvan év gyökeresen felforgatta, és átalakította a kérdések sorát. Nem szeretnék itt belemenni a jobbágyfelszabadítás, a gyarmati rendszer kiépülése vagy épen a modern közlekedés által okozott XIX. századi változások taglalásába, de aligha lehet kétséges, hogy a korszak elejének és végének problémái gyökeresen eltértek egymástól.
 
Hasonló a helyzet az elmúlt nyolcvan évvel kapcsolatban is. Sőt, az elmúlt évtizedekre ezerszer igaz az, hogy velejéig átformálták a világot. Lássunk néhány, a fasizmus szempontjából fontos tényezőt:
 
Kommunikációs forradalom
A jelenben is zajló folyamatot talán jobb lenne kommunikációs atomrobbanásnak nevezni, hiszen a nyolcvanas évek kereskedelmi televíziózásával kezdődő és jelenleg az internet diadalmeneténél tartó folyamat olyan döbbenetes átalakulást hozott, amilyenre talán soha nem volt példa az emberiség történetében. Ez az átalakulás egyszer, s mindenkorra megszüntette a diktatúrák kommunikációs monopóliumát. Ami, azt hiszem, nagyon fontos tényező.
 
Globalizáció
A nyolcvanas évek óta zajló jelenség a fasizmus szempontjából azért nagyon izgalmas, mert bár a nemzeti gondolatot nem söpörte el, a nemzetállamok eszméjét alaposan megtépázta. A nemzeti eszme ma nem a ,,Minden németet egy államba!” szlogent jelenti, sokkal inkább a ,,Bajor szabadállamot!” követelést támasztja alá. Nem jelentéktelen változás!
 
Gyarmati rendszer összeomlása
Talán aprónak látszó körülmény így harminc-negyven év távlatából, de mégsem mellékes, hogy a hatvanas, hetvenes években megszűnt a gyarmati rendszer. Ma nem csupán azért lehetetlen a hódító politika, mert a meghódítandók elég kemény ellenállást tudnak kifejteni, de a hódító közvéleménye számára is elfogadhatatlan. Márpedig én jobbfajta fasizmust agresszív térpolitika nélkül nemigen tudok elképzelni.
 
Popkultúra
Az a fajta életigenlő szemlélet, amely az ötvenes, hatvanas években bontakozott ki, és ma már egyértelműen uralja a fejlett világ kultúráját ugyancsak döntő változás. Akadnak persze ma is militarista csoportok, vagy olyanok, akik készek személyes áldozatot hozni nagynak gondolt eszméikért, de ők egy marginális kisebbséget alkotnak. A többség számára az önfeláldozó hősiesség, a hierarchikus társadalmi struktúra, a vezérelv, a társadalom ,,magunkfajtákra és magukfajtákra” osztása nem csupán elfogadhatatlan, de egyenesen röhejes. A magunk- magukfajta felosztás elutasításához némi magyarázatként annyit kell hozzátenni, hogy azt az első baráti sörözés, vagy szerelem fölülírja. Amire egyébként éppen a kommunikációs forradalom miatt kerülhet sor.
 
Jóléti állam
Ugyancsak érdemes szót ejteni a jóléti államról, amely nem pusztán gyökeresen alakította át az emberek életszínvonalát, de olyan gazdaságfilozófiát is képvisel, amely példátlan a történelemben. Talán érdemes megemlíteni itt azt a történelmi kutatást, amely szerint az emberiség 99%-a a szegénység határán lavírozott az elmúlt tízezer évben, és ez a helyzet csak az ötvenes években, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar forradalmi átalakulásával változott meg igazán. De megváltozott és ez sem elhanyagolható elem a fasizmus szempontjából.
 
Demokrácia
Hasonlóan természetesnek tetsző, de korántsem mellékes tény a demokratikus politikai kultúra döntő térnyerése a fejlett világban. Persze sok bajunk van a demokráciával, nyilván rettentő rosszul működik, de egyet mindenképpen megmutat minden embernek: azt, hogy politikai elitünk olyakkora tahókból áll, hogy egyiküket sem szabad kizárólagos felhatalmazással a kormányrúdhoz engedni. Ez a Tapasztalat persze ismét összefügg a kommunikációs robbanással, és alapvetően húzza ki a talajt a fasiszta igények alól.
 
Eugenika
E rövid és korántsem teljes lista végére hagytam egy igen-igen fontos, bár előszeretettel elhanyagolt tényezőt: az eugenika, fajnemesítés, avagy rasszhigiénia kérdését. A fasizmus térnyerése szempontjából döntő jelentőségű tudományos tévedésről van szó. Arról, hogy a XIX. század végén, illetve a XX. század első felében komoly tudományos elmélet tételezte fel, hogy az emberek között igenis vannak biológiai jellegű különbségek, s ezeknek befolyásolásával a nemzet nemesíthető. Ennek az elméletnek az alapján korlátozta például az Egyesült Államok az alsóbbrendűnek tartott kelet-európaiak bevándorlását, ennek az elméletnek a jegyében zajlott a gyarmatosítás, és legborzalmasabb következményeként a zsidóüldözés. Hangsúlyozni szeretném, hogy a rasszhigiénia egyértelműen tudományos elmélet volt akkoriban. A modern genetika kialakulásával azonban az eugenikának nevezett tudományos tévút, a flogisztonelmélet, meg a geocentrikus világkép mellé, a meghaladott paradigmák tárházába került, s ma már nincs komoly ember, aki egy zsidót, vagy egy cigányt ,,fajilag” akarna megkülönböztetni a többi embertől. És ez a fasizmus szempontjából ugyancsak nem mellékes változás.
 
Lezárva ezt a nyúlfarknyi listát, kérlek benneteket, zsidó barátaim, lássátok be, hogy mi, Európa szellemi, politikai és gazdasági vezetői, azaz polgárai, mindent megtettünk a fasizmus újáéledése ellen. Munkánkkal egyszer, s mindenkorra lezártuk azt a korszakot, amelyben a hitleri típusú gondolkodásmódnak esélye volt az érvényesülésre. Egyúttal kérlek benneteket, találjatok új, hiteles elnevezést annak a rémnek, amitől ma rettegtek, mert a fasizmus életfeltételei megszűntek az elmúlt évtizedekben! Így aztán fasizmussal való riogatás egyre anakronisztikusabb, s mint ilyen, egyre mulatságosabb közéleti tényező. Ráadásul nem is tudjuk kezelni problémáitokat, ha folyton olyasmiről beszéltek, ami nincs... Még a végén azt hisszük, csupán szorongásos neurózissal küzdötök, aminek megoldását a pszichológus helyett nem vállalhatja a társadalom.
 
Utóirat
A bejegyzés egyébként értékes segédanyagot nyújthat, mind a baloldali-liberális média megmondó embereinek, akik a Jobbik térnyerését látva egyre csak a fasiszta előretöréssel riogatják a békés polgárokat, és értékes háttéranyag lehet a Jobbik ideológusai számára is, akik talán észreveszik, hogy eszméik többsége fölött bizony eljárt az idő.
 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr331176472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.06.10. 13:47:21

M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből "-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a fa…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xor (törölt) 2009.06.14. 16:06:07

Igazán jó poszt, vajon miért nem jönnek a kommentek? Még nincs törvény szólásszabadság ellen :)

A létező (és egyébként jelentéktelen) antiszemitizmus nagyrészt az ilyen zsidó szervezetek álszent rinyálásának eredménye. Nem tudok mást mondani erre, csak amit Morvai javasolt az őt elmebetegnek tituláló zsidóknak. Mindannyian jobban járnánk, ha a farkukkal foglalkoznának és nem a mi idegeinket húznák...

A MAZSIHISZ is sipákolt az elviselhetetlen antiszemitizmus miatt, pedig tudtommal egyetlen magyar zsidót sem bántalmaztak vagy diszkrimináltak azért, mert zsidó. Tele is lett volna
az esettel minden újság Budapesttől New Yorkig. Szóval, keresem én a szörnyűséges mértékű antiszemitizmust, keresem, de nem látom (és ez így van jól).

Az igazi szélsőségesség nem lehetetlenült el, ahhoz ugyanis nem elég a környezet, a világ változása, nagyrészt az embereken múlik. Az ember pedig olyan amilyen, évezredek óta. Vannak olyanok a Jobbik szimpatizánsai között, és feltehetően a pártban is, akik a valódi szélsőséget képviselik. Őket le kell koptatni, ha eljön az ideje. Kizárólag nemzeti érdekeket képviselő pártra szükség van, valóban szélsőséges pártra azonban nincs. Mivel ez utóbbi félmondattal a magyar emberek legalább 99%-a egyetért, nincs ok az aggodalomra.

Bogyó 2 2009.09.14. 12:38:06

"a fasizmus életfeltételei megszűntek az elmúlt évtizedekben! Így aztán fasizmussal való riogatás egyre anakronisztikusabb, s mint ilyen, egyre mulatságosabb közéleti tényező."

Igen, azt hiszem valóban sok minden, szinte minden meg lett téve, hogy ne lehessen még egyszer fasizmus.Az emberek többsége elfogadja, hogy nincs alsóbb- és felsőbbrendű ember, csupán kulturális különbségek vannak.
De azt ne felejtsük el, hogy mégis mi történt a 90-es években Jugoszláviában! Ki hitte volna, hogy 40 évvel a világháború után Európában embereket a nemzetiségük miatt tömegsírokba lőnek, hogy megváltoztassák a nemzetiségi arányokat egy adott területen? Ami Jugoszláviában történt, az az én olvasatomban fasizmus, s intő jel arra, hogy azért sohasem lehetünk eléggé óvatosak, paranoia nélkül sem. A nemzeti-etnikai alapon, rasszista módon történő gyűlölködést azért nem lehet félvállról kezelni, mert őrültek mindig lehetnek, s néha hatalomhoz is juthatnak akkor is, ha elvileg sok garanciát soroltál fel ez ellen. Egyik se tuti garancia, Hitler is szabad választások útján jutott hatalomra, s a mai, annál jóval stabilabb helyzetben is találhatnak ösvényt a hatalomra jutó bolondok. Ráadásul ezek a garanciák erodálódhatnak is, most éppen a jóléti társadalom került lejtőre.
Vannak zsidógyűlölő emberek, ezt kár tagadni. Nem tudhatjuk mire lennének képesek, ha hatalomhoz jutnak, főleg, ha ez nem elszigetelt jelenség lenne, hanem több országban is megtörténne. Persze kicsi az esély, de egy gazdasági összeomlás után, amikor az embereknek nem a törlesztőrészlet, hanem valóban a kenyér lenne a gond, nem tudhatjuk mi következne, az elmúlt 60 év békeidő ellenére sem.Lehetnének felelősök a zsidók, a cigányok, a svábok és a tótok, vagy a szomszéd országokban a külhoni magyarok. Ebben a térségben, másutt meg mások, azok akik különböznek valamiben a többségtől. Ki vette az elején komolyan Hitlert vagy Szálasit?
Talán valóban nagyobb a hiszti, de a fasizmus "életfeltételei" sajnos újra képződhetnek.
süti beállítások módosítása