HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Vízesés, elnök, média

2009.12.21. 11:09 Ratius

Mulatságos látni, mennyire kicsinyes és szolgalelkű a tud lenni a magyar sajtó. Nem, most éppen nem a pártos elköteleződésről volna szó. Az nem olyasmi, amit felfedez az ember és mosolyog rajta. Azt egyszerűen tudjuk. Nincs benne semmi vicces. A mókás az, amikor a hazai média ész és gondolat nélkül átveszi a nagy nyugati sajtó egy-egy megközelítésmódját, és visszabüfögi mindazt, ami a világmédiában megjelenik.

 
Az őslakosok nyelvén
Most éppen a jobb sorsra, pontosabban jobb közképre érdemes Chávez elnökön köszörüli nyelvét számos lapunk. Hogy a venezuelai ,,diktátor” képes volt, és még az Angel-vízesést is átkeresztelte. Amit ezentúl – horribile dictu – az őslakosok nyelvén Kerepakupai Merunak fognak nevezni!
A Kerepakupai Meru egyébként a világ legmagasabb vízesése, csaknem egy kilométer magasról, 979 méterről, az Auyán-Tepui nevű szikláról ömlik a Churun folyó az Ördög-szurdokba. A természeti látványosság Venezuela keleti részén, a Canaima nemzeti parkjában található és szinte lehetetlen megközelíteni, mivel közút nem vezet oda. Az őslakosok által használt elnevezés nagyjából azt jelenti, hogy ,,a legmélyebb hely vízesése”.
 
A túlzó nemzeti öntudat
Mármost én őszintén nem értem, mi a baj azzal, ha az Angel-vízesést ezentúl  Kerepakupai Merunak nevezik. Ha Burma lehet az őslakosok nyelvén Mianmar, ha Batávia lehet Dzsakarta, ha a Mont Everest lehet Csomolungma, akkor miért ne lehetne az Angel-vízesés inkább Kerepakupai Meru? Egymilliónál is több olyan földrajzi név van, amit az őslakosok másképp neveznek, mint az európaiak, és számtalan olyan döntés akad, amikor a hivatalos név az európai megnevezés helyett újra az ősi név lesz. Néha persze mosolygunk ezeken a döntéseken, sokszor érezzük, hogy a túlzásba vitt nemzeti öntudat megnyilvánulásai ezek, de azért ahhoz kétség sem férhet, hogy jóindulatúan kell tudomásul vennünk minden efféle elhatározást. Egy ideig még eléldegél közöttünk az európai megnevezés, aztán lassan kihal a közbeszédből.    
 
Normális döntést hozott
Szóval – mint annyi más esetben – Chávez elnök ismét teljesen normális döntést hozott. Csakhát szegény venezuelai vezért utálja az Egyesült Államok kormánya. Így aztán a sajtója is. Ennek megfelelően a magyar sajtó is gyűlölködve fogad mindent, amit Chávez tesz, mond, vagy képvisel. Pedig ez az ember korántsem annyira szörnyű alak, mint amilyennek lefesti a média. Egy lapon emlegetni őt a valódi diktátorokkal, Husszeinnel vagy Castroval nem csupán arcátlan túlzás, de rosszindulatú csúsztatás is. Chávez ugyanis, határozott amerikaellenessége, furcsa szocializmusképe, és enyhe antiszemitizmusa dacára sem igazi diktátor.
 
Mi van Venezuelában?
Venezuelában rendre szabad választásokat tartanak, amelyeknek tisztaságát még az amerikai megfigyelők is elismerik. Venezuelában nem gyilkolják meg az ellenzékieket, de még csak el sem hallgattatják őket. Venezuelában akkurátusan betartják az emberi jogokat. Viszont Venezuelában az1999-ben elfogadott alkotmány mindenkire kiterjedő szociális jogként határozza meg az ingyenes és magas színvonalú orvosi ellátást. Venezuelában létezik ,,Visszahívó népszavazás”, mely lehetővé teszi a népnek, hogy lemondasson bármely kormánytagot, köztisztviselőt, beleértve az elnököt is. Venezuelában számos program és kezdeményezés próbálja enyhíteni a nyomort és a szegénységet.
Hogy ezek a vívmányok fontosak-e, eredményesek-e, azt sokan vitatják. Hogy Chávez jót akar saját népének, vagy ő is csupán a hatalom megszállottja, arról is ki-ki másképp vélekedhet. De azért Chávez minden kezdeményezésébe belekötni kisszerű, lapos, opportunizmus marad.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr631612706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2009.12.21. 13:47:03

"Néha persze mosolygunk ezeken a döntéseken, sokszor érezzük, hogy a túlzásba vitt nemzeti öntudat megnyilvánulásai ezek"

Persze, persze.

Azért, ha Bözödöt végre "Bezid" helyett újra normálisan Bözödnek hívhatjuk, ahogy mindig, majd ne nyavajogj, nem fog az se jól állni.

stratez 2009.12.21. 14:08:57

Mit vársz attól a médiától, amelyiknek Pozsony Bratislava, a Felvidék használatát pedig betiltották a közszolgálati rádióban, amelyik egyébként lecserélte a Kossuth rádió nevet a rendkívül sokat mondó MR1-re...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.21. 14:21:59

az a baj az erzelmi alapon politizalokkal - mint pl ez a chavez nevu balfasz, meg a blogszerzo - hogy nem fogjak fel, hogy a vilag ugy kerek, ha "rossz" dolgok is vannak es tortennek benne...

hogy igenis az ember felelos a sajat egeszsegeert es eleteert es ha az allam ebbe beleszol, akkor csak olyan konzumidiota, mindenert nyekego es mindent ingyen akaro depresszios koldushordat nevel ki par generacio alatt, mint amelyik ezt az orszagot is lakja...

kedves Ratius.

az orvosi ellatasert fizetni nem azert kell, mert valaki szemet, hanem azert, mert penzbe kerul. mert fizetni kell a rendelo futeset, fizetni kell az orvos beret. mindenkeppen. akkor is, ha ez latszolag ingyen van, csak igy annyi a valtozas, hogy aki vigyazott magara es egeszseges - ujabb erdekesseget arulok el a valosag bonyolult szovedekebol: az egeszsegi allapotod a te felelosseged, ha megbetegszel, az a te hibad az esetek 99.95%-ban.. - azzal is fizettetik annak a kezeleset, aki cukrosra zabalta, cirozisosra itta magat..

szoval chavez semmi mas, mint egy indian kadar jancsi.

msmester 2009.12.21. 14:22:08

Mondjuk Pozsony az Bratislava az "őslakosok" nyelvén, mégse örülök, hogy átnevezték.

Az ilyesmi mindig csak attól függ, hogy honnan nézzük.

Meg hát, ahogy ez a vízesés már Angyal-vízesés marad az egész világnak és az Everest is Everest marad és nem Csomolungma én nem látok semmi rosszat abban, ha odatűznek egy táblát a bennszülöttek által adott nyelven is.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.21. 14:25:20

@msmester: elvegre nalunk is van egy wetschesch....

meg n+1 telepules z+1 etnikum nevtablajaval.

ZöldszemM 2009.12.21. 14:53:53

@az igazi Sipi:

" ujabb erdekesseget arulok el a valosag bonyolult szovedekebol: az egeszsegi allapotod a te felelosseged, ha megbetegszel, az a te hibad az esetek 99.95%-ban.. -"

Ez hüjeség aúgy ahogy mondod !

Ezek szerint ha egy gyerek beteg lesz arról 99,95 % ő tehet ??
mekkora balfaszság ez !!

tán csak nem valami ballib beütés gyötör ? Erről viszont te és a szüleid tehetnek !
jó gyógyúlást - és természetesen szurkold le a gyógyítás árát !!

ZöldszemM 2009.12.21. 14:57:00

Ez elkerülte figyelmeteket :

"és enyhe antiszemitizmusa"

Én speciál nem vagyok ilyen, de sajnos enyhe rasszizmusban szenvedek. Nagyjából miden népfajt szeretek, kivéve a cigányainkat.
Ez vajon hány % ???

gauche caviar 2009.12.21. 14:57:06

és ööö meddig kellene visszamenni? Mert engem pl tökre zavar, hogy Szombathelynek csúfoljuk szép Savariánkat, meg Óbudának Aquincvm-ot... de ezeknek biztos, hogy még a rómaiak előtt is volt valami nevük.. ejj ejj... nehéz ügy ez.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.21. 14:58:48

@ZöldszemM: tolem azt hiszel, amit akarsz, elvegre vallasszabadsag van....

az viszont teny, hogy az egeszsegedert az esetek tulnyomo tobbsegeben te felelsz.
ha nem erted ezt a mondatot, akkor mar megint hitkerdesrol vitazunk, mert akkor te csak azt _hiszed_, hogy tudsz magyarul...

ZöldszemM 2009.12.21. 14:59:22

@az igazi Sipi:

Ebben viszont igazad van :

"hogy igenis az ember felelos a sajat egeszsegeert es eleteert es ha az allam ebbe beleszol, akkor csak olyan konzumidiota, mindenert nyekego es mindent ingyen akaro depresszios koldushordat nevel ki par generacio alatt, mint amelyik ezt az orszagot is lakja..".

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.12.21. 14:59:59

@ZöldszemM: a rasszizmus nem betegseg, hanem tunet.

jellemzoen a paranoia nevu mentalis betegseg tunete, de mondjuk kell a kialakulashoz jo adag ostobasag is...

gauche caviar 2009.12.21. 15:01:19

@ZöldszemM: neked mindenrol EGY vicc jut az eszedbe? (mindig ugyanaz?)

amugy, ha mar ongondoskodas, akkor talan csekkold, hogy ez masszivan egy jobboldali idea (az allam ne pofazzon bele abba, hogy en mit csinalok) csak idehaza vannak ugye felcserelodve a dolgok, jon ki egy konzervativ-szocialista idea, polgari kadarizmussal...
szal ha fikkantani vagysz, akkor balib helyett hasznald a maszop-szdsz mozaikszavakat, mert az azt fogja jelenteni amit kozolni akarsz...

fodorlina 2009.12.21. 15:12:46

Venezueláról és Chavezröl itt áll minden, amit az országról és az emberröl tudni érdemes:
matula.hu/pag/20030116kibaszott.html

csorsza 2009.12.21. 15:23:24

@msmester: Mondjuk Pozsony az Pressburg az őslakosok nyelvén....
Mehr Licht!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.12.21. 15:26:33

Kanada: Nunavut (Northwest Territories)
Ausztráliában is mintha lenne valami ilyesmi.
A posztbéli vízesés névadója nem egy angyal, hanem egy Angel nevű felfedező/pilóta.
@az igazi Sipi:
"az a baj az erzelmi alapon politizalokkal - mint pl ez a chavez nevu balfasz, meg a blogszerzo - hogy nem fogjak fel, hogy a vilag ugy kerek, ha "rossz" dolgok is vannak es tortennek benne..."
Ezt ebben a posztban most nem értem. Elmagyarázod?

kalapácstollú 2009.12.21. 15:28:55

@csorsza: Tízpontos válasz!
És szerintem msmester mégcsak nem is érti, miért...

Devil 2009.12.21. 16:14:13

Chavez fel tud valamit mutatni szocialis demagogian kivul?
süti beállítások módosítása