HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

A gyermekek választójoga

2011.02.11. 13:12 Ratius

Az Index értesülése szerint a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésen ismét elővették a gyerekek választójogának ügyét. Pontosabban annak lehetőségét, hogy a gyermeket nevelő felnőttek gyermekeik nevében is szavazhassanak. A fantasztikusnak tetsző ötlet a közelmúltban európai szinten is felmerült. Nemrégiben éppen Németországban bontakozott ki egy izgalmas vita a témában, az elgondolás egyik zászlóvivője Habsburg Ottó, nálunk pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete próbálja évek óta a közbeszéd részévé tenni a kérdést.  Hát most talán valóban érdemi előrelépés történik az ügyben.

 

 

A modern kannibál

 

A magam részéről messzemenően egyetértek azokkal, akik a választójog ilyesforma kibővítését támogatják. A gyermekvállalás az európai országokban, nálunk pedig különösképpen, a szegénység vállalását jelenti. Hogy a fejlett demokráciákban a népesség folyamatosan csökken, az a mi kultúránk kannibalizmusát tükrözi. Feléljük a környezeti erőforrásainkat, feléljük az emberi erőforrásainkat, olyan helyzetet teremtünk, amelyben a holnap nem jöhet létre, amelyben a gyerekek nem születhetnek meg, amelyben gyermeket vállalni hátrány.

Hamis ugyanis minden olyan nézet, amely a gyermekvállalást valami érzelmi fikcióhoz köti. Gyermeket az ember nem azért vállal, különösen sok gyermeket nem, mert nagycsaládról álmodik. (Na, persze akadnak ilyen idióták is…) Gyermeket az ember azért vállal, mert személyes előnye származik, de legalábbis származhat belőle. A modern fogyasztói társadalom azonban nem jutalmazza, hanem bünteti a gyermekvállalást. Ideje lenne változtatni rajta, mielőtt végleg kipusztul kényelmes világunk.

 

 

A harmadik erő

 

Ma Európa legtöbb országában, s így Magyarországon is két hatalmas és erős érdekérvényesítő csoport tudja igazán hatékonyan befolyásolni a politikai döntéseket. A leghatékonyabban a hivatalnokréteg, az egyre nagyobbra duzzadó állami és önkormányzati bürokrácia képviseli a maga érdekeit. Nem csodálkozhatunk azon, hogy az állam leépítésére, a közigazgatás karcsúsítására tett mindenfajta kísérlet rendre elbukik. Pedig nem a Fidesz az első, és nem is az egyetlen, amelyik zászlajára tűzte e nemes célt. Ám a hivatali apparátus, a maga jól felfogott érdekében, csírájában fojt el minden olyan kezdeményezést, amely hatalmát, befolyását, létszámát jelentősen csökkenthetné.

A másik hatalmas társadalmi erő a nyugdíjasok viszonylag egységes tömege. Bár többfelé szavaznak, bár sokféle érdek és érték mentén tagolódik e réteg, azért a nyugdíjrendszer jelentős átalakításába egyetlen párt sem mert soha belefogni. Azt ugyanis a legszenilisebb nyugdíjas éppen úgy tudja, mint a nyugdíj előtt álló ötvenes, hogy rendszer átalakítása, elvonást jelent számára.

E két, összességében közel négymilliós réteg a választójogú polgárság egyértelmű többségét teszi ki. Akik ellenük politizálnak, azok a biztos választási vereséggel néznek szembe. Márpedig az hazai elosztási viszonyokat csakis az ő rovásukra lehet, sőt kell is megváltoztatni.

A Fidesz most egy új erőt próbál bevonni a politikai életbe: a családosok ugyancsak világos érdek és értékorientációval bíró rétegét. Rájuk építve talán valóban nem lesz lehetetlen visszaszorítani a bürokráciát, talán esély lesz arra, hogy a nyugdíjrendszer értelmes átalakításába kezdjünk.  

Mert a gyermekek választójoga gyökeres változást jelent. A gyermekvállalók, a családok nagyobb politikai súlya lassan átalakítaná az adózást, az állami újraosztást, a törvényi szabályozást, s végül talán egész kultúránkat.

 

 

Történelmi tett

 

Végezetül az sem egészen mellékes körülmény, hogy a családi választójog bevezetése az eddig tökéletesen tartalmatlan új alkotmány terveit valódi tartalommal, történelmi jelentőséggel töltené meg. Így már volna értelme annak, hogy új alkotmánya legyen az országnak. Így már politikai, kulturális mondanivalója is lenne annak a tervezett irománynak, így már valóban olyan alkotmányt hozhatna létre a Fidesz, amely nemzetközi mércével mérve is jelentős okmány lehet. Olyan alkotmányt, amelyet Szolón reformjai, a Magna charta, a Függetlenségi Nyilatkozat mellet emlegetnek majd évszázadok múlva.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr432653758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.02.12. 15:46:44

A gondolatmenet azért hibás, mert a nagycsaládosok elég nagy része ugyanúgy az
erős állami újraelosztásban érdekelt (GYES, családi pótlék, gyerektámogatás stb.), mint
a nyugdíjasok és a hivatalnokok. Ezért a gyermekek után járó szavazatjog azt eredményezné, hogy létrehozunk még egy olyan réteget, ami az állam kiadási oldalát növeli úgy, hogy ennek megtérülése a jövőben meglehetősen kérdéses (hány gyerekből lesz nem az állami
bürokráciát gyarapító foglalkoztatott), holott Magyarország legnagyobb problémája pont
a jelentős állami újraosztás mértékében van.

EG0 2011.02.13. 04:56:56

Szerintem több pontos is hibás az ötlet. Az ország akkor megy jól, ha azoknak jól megy, akik viszik a hátukon. Ezek az aktív, termelő (tehát nem közalkalmazott), adózó emberek.
Ezek az emberek viszik a hátukon a nyugdíjasokat, gyerekeket, közalkalmazottakat. Ez utóbbiak viszont akkor boldogak, ha a (jelenlegi) semmiért még többet kapnak. A még több (bértáblák, nyugdíjak, stb.) pedig jelenleg CSAK adóemelésből teremthető elő, mert többen dolgozni nem akarnak a nem létező munkahelyeken, és az inaktívak aránya amúgy is nő.
Ha több (szavazó)jogot adsz egy sokgyermekesnek, akkor az megszavazza a hosszabb gyereknevelési fizetett szabadságot (gyes, gyed) és a több fejpénzt (adókedvezmények, támogatások).
Ez az ország így egy olyan szekér lenne, amire egyre nagyobb terheket pakolsz, és egyre jobban kell ütni az egyre elgyötörtebb szamarat, hogy lesz szíves elhúzni eztán is. Ami nem megy, oda meg kölcsönkérünk. Nem fenntartható. "Baa3".

Szavazójogot nem adni kell, hanem elvenni. Vagyis MÁS miatt adni. Nem azért, mert megszülettél. Azért, mert adózol. Mert TE építed az országot, és nem más.
Az egyetlen igazságos társadalmi rendszer szerintem az, ahol mindenki az adója arányában jogosult szavazni, kortól függetlenül. A gyerek általában még nem, a nyugdíjas általában már nem, a munkakerülő természetesen nem.

Ha támogatni akarod a gyerekvállalást, akkor tegyük lehetővé, hogy a (fiatal) felnőttek járulékaik egy részét utalhassák közvetlen szüleiknek. Így aki több gyereket vállal, nevel fel tisztességgel és ad a kezükbe szakmát, az öregségére jobban biztosította a saját megélhetését.

És igen, csatlakozom az előttem szólóhoz: nézz szembe a tényekkel, pl. utazz le Borsodba, hogy miként, milyen körülmények között és elvek mentén nevelik a jövő magyarjait azok, akik személyes előnyök miatt vállaltak egy rakás gyereket, és hasonlítsd össze azzal a jövőképpel, amit pl. egy Győr-Moson-Soproni egy-két gyermekes, dolgozó párocska ad tovább a nem gazdasági alapon nemzett utódainak.

(A KDNP-nek még amúgy sem volt egyetlen racionális, spiritualitástól mentes, tényeket nem mellőző javaslata soha.)

Még valami eszembe jutott: a jövőben szerintem még kevesebb lesz a munkahely, mert a termelés hatékonysága folyamatosan növekszik, miközben az exportpiacainkon is csökken a keresletet jelentő emberek száma. Az ország boldogulása viszont a termelés => eladás => bevétel volumenétől függ, nem attól, hogy hányan állítják elő. Attől az egyén boldogulása függ.
A jelen felnőttjeinek tehát tényleg az a jó, ha sok a munkaképes utód.
De ezeknek a gyerekeknek mennyire lesz jó, hogy felnőttként az életüket óriási munkanélküliség és ezzel együtt járó alacsony elérhető keresetek fogják meghatározni, csak azért, mert az addigra inaktívak követelik a nyugalmi-díjukat?

sronti 2011.02.13. 13:19:26

"Feléljük a környezeti erőforrásainkat, feléljük az emberi erőforrásainkat, olyan helyzetet teremtünk, amelyben a holnap nem jöhet létre, amelyben a gyerekek nem születhetnek meg, amelyben gyermeket vállalni hátrány."
Az van, hogy pont a több gyerek megszületésével fogynának jobban az erőforrásaink. A kevesebb ember kevesebb erőforrás felhasználásával tud majd boldogulni. Nincs rá semmilyen törvény, hogy Magyarországon tízmillió + embernek kell élnie.
Az inaktívak arányát nem feltétlenül azáltal csökkenthetjük, hogy a gyerekvállalást ösztönözzük, jobb módszer lenne, ha a megszülető gyerekeknek minőségi oktatást nyújtanánk, ami által az aktívkorú inaktívak számát lehetne csökkenteni.
Felőlem jöhetnek bevándorlók is, csak arra ügyeljünk, hogy ne egy kultúrából érkezzenek, hanem a sokféle kultúra mellett megmaradjunk többségnek, így mi tudjuk integrálni őket, ne pedig fordítva.

iphilosopher 2011.02.13. 22:21:08

Van valami abban, amit a cikk mond, hogy valahogy ösztönözni kellene a gyerekvállalást. De nem csak a gyerek vállalását, de a megfelelő felnevelését is (hogy becsületesen dolgozó polgára legyen a nemzetnek).

Erre én nem gondolom, hogy ez a szavazat bővítés lenne a megoldás, sőt, ahogy EG0 írta, ezzel inkább egy harmadik erő húzhatná vissza az országot. A szülőknek való járulékutalás szimpatikusabb. De a legfontosabb az lenne, hogy lássák a fiatal felnőttek, hogy van biztos jövő (nem havonta változik az alkotmány, nem évente az adózás), vannak megfelelő intézmények, lehet mire tervezni. Az adókedvezmény egy jó kiegészítés lehet ezekhez, de csak kiegészítés.

tapuka 2011.02.14. 15:20:18

Stoic79 is, EGO is abszolút ésszerű érveket hoz fel a témában, jóllehet a KDNP-NOE érvelésében is benne van az eddigi történelmi tapasztalatok igazsága. Egyetlen dolog marad rejtve csupán, és ezt nemcsak a politikusok hallgatják el: vagy nem folytatódhat a Föld túlnépesedése, vagy folytatódnia kell a rejtett és nyílt népirtás(ok)nak, mielőtt egy globális összeomlás bekövetkezik, ha ez egyáltalán még elkerülhető. Ha ebből a gondolatból indulunk ki, akkor már csak az a kérdés, hogy mely nemzetek, nép- és társadalmi csoportok, rétegek hajlandók önként és dalolva kipusztulni.

Ha a fenti - szerintem megrághatatlan - falatot félretettük, belegondolhatunk, milyen "demokráciában" is élünk. Most van egy erős felhatalmazással bíró kormányunk, amely abban hisz, hogy mi, magyarok nem szeretnénk elsőként kipusztulni (még a nyugdíjasok sem akarják siettetni az elmúlásukat). Hovatovább úgy tűnik, hogy a Kormány az elmúlt 30 évben itt ügyködő, pancser és önző politikai eliteket és ténykedésüket sem szeretné illegitimmé nyilvánítani, pedig ez jogi alapot teremthetne az államadósság egy részének meg nem fizetésére (túl szép is lenne).

Ahogyan én látom, a most kormányra lépett politikai erő a fejébe vette, hogy - mondhatni Zrínyi nyomdokaiba lépve - föléleszti az ország népének szunnyadó(?) tetterejét és életkedvét, és ennek első lépéseként egy puhatolózó kirohanást intézett az ellenség (bankok és multik) felé. Második lépésként pedig szeretné kiugrasztani az országot abból a kátyúból, ahová a posztkádári struktúrák és szellem juttatta.

Ezek a struktúrák át- meg átszövik az egész társadalmat. A bennünket béklyóban tartó külső és belső pénzhatalom közismert és kevésbé közismert, igen jól felkészült kádári káderek előzékeny közreműködésével a legutolsó időkig kezében tartotta a modern "demokráciákban" nyílt diktatúrát gyakorló, oligarchikus média közel 100%-át. A pártokra szavazó népesség nagyobbik része az ország valódi problémáit fel sem tudja fogni, ezért a gyomrával gondolkodik és a zsigereivel szavaz.

Ezért minden olyan feltevés, hogy demokratikus úton kormányozható egy gazdasági (+ számtalan egyéb) válsággal küzdő, totális külső függésbe sodort ország, igencsak híján van a realitásnak. Mert ugye, ha a többgyermekes szülők szavazatai valóban döntőek lennének a választások sikere szempontjából, melyik párt nem próbálna ennek megfelelő programokkal kirukkolni? Ezek a fajta ígéretek megjelennének 2014-ben, számonkérésükre sor kerülne 2018-ban, aztán győzne egy másik politikai erő, amely ugyanígy ígérne és az előzőhöz hasonlóan járna el 2022-ig. És ez így megy a demokrácia végéig.

De tudjuk: 2002-től 2010-ig sem volt demokrácia, pedig nem volt 2/3-uk. Még véletlenül sem fogadták be az ellenzék egyetlen javaslatát sem. Már csak presztízs okokból sem! Meg hát a demokrácia csak az uralkodó elit meg a sleppje részére demokrácia, a többieknek kussolniuk kell, tehát számukra az inkább diktatúra. 2006 őszén ki is lettünk oktatva, hogyan kell kussolni. És az elmúlt hetekben láttuk, hogy itt lopakodik a kertek alatt az EU diktatúrája is, ha a kormányunk a saját nemzete mellé próbál állni.

Abba nem is mennék bele, hogy mekkora pechünk, hogy a politikából meg is lehet élni (nem is rosszul!), de hát tudjuk, hogy a politika művészet, ezért nem is akárki lehet politikus. Mivel a "demokrácia" és a jogállam kölcsönösen feltételezik egymást, a demokráciában a politikusok egyre inkább a jog nevű kártyajátékot játsszák, mára szinte teljesen kiszorítva az elavult "erkölcsi" kártyákat. Persze vannak olyan erkölcsi ütőkártyák is, amelyeket mára sikerült az emberiségnek (vagy inkább az Ördögnek- ha ismerős a név) jogi páncélba öltöztetni, hiszen valójában minden jogszabály mögött érdekek húzódnak meg. De hát miért folytassam, hiszen mindenki tudja, hogy mennyire kifizetődő tud lenni a cinkelt kártyák használata.

Elárulom: nálunk a hamiskártyás politikus celebek azonosítása egyenrangú szórakozássá vált a keresztrejtvény fejtéssel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.03.01. 15:45:26

Ezt az elemést alapvetően elrntottad.

1) A szavazati jog nem olyan óriási csábítás, hogy gyerekeket vállaljanak emberek. Az adókedvezmény erősebb, de még az se ér sokat.

2) Az általad "kannibálnak" nevezett világ leginkább a túlnépesedéssel veszélyezteti a bolygót. Szóval van egy iszonyatos ünellentmondás az ideologizálásodban. A sok gyerek olyan dolog, amit neked ellenezned kellene.
süti beállítások módosítása