HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Orbán Viktor tragédiája

2011.03.01. 08:42 Ratius

A közelmúltban egy külföldi lapnak nyilatkoztam. Orbánról akart kifaggatni az újságíró, mert mostanában a magyar miniszterelnök jól eladható sajtótéma a nyugati világban. Döntései feszültséget keltenek, szavai meghökkenést okoznak, elképzeléseire értetlenül tekint Európa és Amerika politizáló közvéleménye.

Az interjúra készülve napokon át törtem a fejem azon, hogy miképpen lehetne megértetni egy nyugati újságíróval a magyar miniszterelnök politikáját. Harag és részrehajlás nélküli képet akartam felvázolni, olyan képet, ami a kormánypárti és ellenzéki pozícióból egyaránt érthető, tehát független attól, hogy tetszik, vagy nem tetszik mindaz, amit Orbán képvisel.

Az újságíró pár mondatot használt csak az elemzésből. Ő nyilván mást akart megmutatni olvasóinak, mint amit én mutattam neki.  Mindazonáltal, ha már keserves agymunkával összeillesztettem egy reálisnak tűnő Orbán képet, itt most közzé teszem. Hátha érdekes lesz azoknak, akik a politika mögötti emberi iránt fogékonyak. Miniszterelnökünk ugyanis keserves helyzetben van. Tragikus sorsa teszi őt az európai politikusok különös, egyedi alakjává. Mindenki által várt keddi bejelentéseinek értelmét, tartalmát, mibenlétét is talán árnyaltabbá teszi ez a kép.

 

 

A szimbólumteremtő

 

Egyfelől Orbán igazi konzervatív liberális. Hisz abban, hogy a társadalmi változások szerves fejlődés eredményei, hisz abban, hogy a társadalom nagy alrendszerei – az egyházak, az önkormányzatok, a pártok, a szakszervezetek, az egyetemek, és általában az emberi szándékokat megjelenítő szerveződések – nélkülözhetetlen részei a közösség életének. Különösen hisz abban, hogy az anyagi javak mellett a szimbolikus javak is meghatározói a közösség létének. Mi több, talán abban is hisz, hogy jelképi világ dolgai – mert identitásunk sarkalatos pillérei - fontosabbak is az anyagi javaknál. Mindezért abban látja igazi küldetését, hogy a szimbolikus térben létrehozza a nemzeti egységet. Vagy had mondjam inkább úgy: a szimbolikus világ átértelmezésével újraalkossa a nemzetet. Minden beszéde azokról az értékekről szól, amelyek szerinte meg kell, hogy határozzák életünket, beszél a munka becsületéről, a család értékéről, a rend jelentőségéről, és ezernyi más dologról, amit szépnek, jónak és fontosnak ítél. Mindettől nem csupán azt reméli, hogy kormányzása alatt egy kiegyensúlyozott világot tud létrehozni, nem csupán abban bízik, hogy helyükre kerülnek egyéni és közösségi értékeink, hogy helyüket megtalálva, egymással összeilleszkedve működőképessé válnak az egyének, és intézmények, de abban is bízik, hogy ennek az új típusú együttműködésnek anyagi haszna lesz. Orbán Viktor, sok konzervatív gondolkodóhoz hasonlóan erősen hiszi, hogy a szimbolikus világban elért eredmények éppen annyit, sőt talán még többet is számítanak egy közösség boldogulása útján, mint az anyagi javak.

Ezért volt fontos neki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, ezért fontos az új alkotmány, a határon túli magyarok állampolgársága, vagy még előző kormányzása idején a millennium rendezvénysorozata, s ezért kacérkodik olyan kérdésekkel, mint a gyermekek választójoga, a sajtó megrendszabályozása, egyszóval a nemzeti-közösségi lét ezernyi hagyományos vagy megújuló jelképes szabálya.

Mindebben valószínűleg igaza is van. Ahogy Thomas Carlyle írta: egy nemzet ereje megsokszorozódik, amint hinni kezd. S ebben az összefüggésben a hit nem az istenbe vetett hitet, hanem a rend, a szabályok, az önmagunkkal szembeni elvárások igazságába, helyességébe vetett hitet jelenti. Szimbolikus világunk stabilitása valódi erő.  Más kérdés, mennyire korszerű az a tartalom, amit az orbáni szimbólumrendszer kifejez, mennyire élhetőek azok a szabályok, amelyek az orbáni álomország kereteit adják, más kérdés, hogy – sok szempontból kozmopolita polgártársaink – mennyire tudnak és akarnak azonosulni azzal a konzervatív jelképiséggel, amit Orbán kínál nekik. 

 

 

A szabályszegő

 

Ám ez témám szempontjából nem lényeges. Orbán Viktor tragédiája nem abban áll, hogy tulajdonképpen legitim világképét elfogadja-e az ország többsége, vagy nem, hanem abban, hogy ő maga mennyire tud megfelelni annak a konzervatív, rendközpontú szimbólumrendszernek, amit képvisel.

Mert, hogy lényegét tekintve nem tud. 

Orbán ugyanis olyan ember, aki nem csak egyszerűen részt vesz egy játékban, hanem olyan, aki maga igyekszik megszabni annak szabályait. Úgy játszik, úgy vezeti pártját, úgy irányítja országát, úgy vesz részt a nemzetközi politikában, hogy, ha lehet, megkerüli a szabályokat, bővíti a játékteret, megkeresi a kiskapukat, kipuhatolja a szabályrendszeren felsejlő hézagokat. Igazi kreatív elme. Úgy tartja be a szabályokat, hogy minden alkalommal, amikor számára, pártja, vagy országa számára előnyös joghézagot talál, azt mindjárt ki is használja. Elszántan keresi azokat a lehetőségeket, ahol nem korlátozza őt a szimbolikus világ kialakult rendje, s a rendszer hézagjain átbújva új mozgásteret szerezhet magának.

 Amikor a Fidesz létrejött, nem azt nézte, milyen szabályok vannak érvényben, hanem azt, van-e olyan rés a rendszer hálóján, amelyen át lehet jutni, van-e szabályozatlan terület, amelyre jóhiszeműen kimondhatja: ami nem tilos, azt szabad. Megtalálta. Semmi nem tiltotta, semmi nem szabályozta akkoriban az ifjúsági szervezetek megalapítását. Azóta is ugyanezt teszi. Ha a parlamenti politizálás nem vezet eredményre, utcára szólítja híveit, ha megrendül hatalma itt, új teret teremt magának, ahol érvényesítheti elképzeléseit, s amikor ez is kicsúszik kezéből, hát máris új terepet talál céljai megvalósításához. Minél szűkebb hagyományos mozgástere, annál elszántabban keresi a lehetőséget arra, hogy bővítse a játék határait. Ha kell és lehet, megadóztatja a bankokat és a áruházláncokat, ha kell és lehet is korlátozza az Alkotmánybíróság jogkörét, ha kell és lehet kiszorítja a hatalomból ellenfeleit, ha teheti és szükségesnek érzi, aggodalom nélkül söpri félre szokásokat, hagyományos megfontolásokat, a szokványos megoldásokat.

Inkább eltűri, hogy diktátornak nevezzék, de nem tűri el, hogy begyöpösödött hagyományok korlátozzák döntéseiben. Inkább eltűri, hogy az Európa rajta köszörülje nyelvét, de nem tűrheti azt a tehetetlenséget, amit ez az európaiság számára most jelent. Inkább tudomásul veszi a kitaszítottságot, mintsem, hogy együtt meneteljen a semmibe a nemzetközi politika bamba nagyjaival.   

Ámde Orbán soha nem lépi át direkt módon a szabályokat. Tiszteli a rendet, hisz a szimbolikus világ értékében, s amikor rosszul méri föl helyzetét, s szándéka ellenére szabályszegővé lesz, súlyos presztízsveszteséget is vállalva vonul vissza. Meghátrál, ha rájön, ha rábizonyítják: szabálytalankodott. Ő nem akar szabálytalan lenni. Ő azt a teret keresi, amelyben a szabályok nem érvényesek, mert nincsenek. Ő hajlandó módosítani a magyar médiatörvényt, ha az valóban ellene mond az európai normáknak, viszont mindenre elszántan áll ki alternatív közgazdasági eszméket valló minisztere mellett, remélve, hogy Matolcsy olyan gazdaságpolitikára lesz képes, amelyre nem érvényesek a nemzetközi gazdaság bevett szokásai.

Nekem rendkívül szimpatikus Orbán szabálykerülő, játéktér-bővítő, hagyományfelrúgó felfogása. Ez az a mentalitás, ami a valóban nagy dolgokat szüli. E szemlélet vezette Kolumbusz hajóit, aki – mert keletre nem lehetett hajóznia – nyugat felé indulva akart Indiába jutni. Ez hozta létre az emberiség minden nagy találmányát, ez teremtette meg a művészet lenyűgöző alkotásait, ez az az erő, ami által az ember mindig följebb és följebb léphet, ami által túljuthat önmagán. Ámde ez a veszélyek útja is. Hiszen előre nem lehet tudni azt, hogy a járatlan ösvény hová vezet, s vezet-e egyáltalán valahova.

 

 

A sorstragédia

 

De témám szempontjából mellékesek az orbáni út veszélyei. Az igazi drámai feszültséget, a személyes sorstragédiát ugyanis nem az esetleges kudarc jelenti. A színpadra kívánkozó, valódi emberi tragédia a szabályteremtő Orbán és a szabálykerülő Orbán mélységes belső meghasonlásában rejlik. Nem lehet úgy megteremteni, sem megerősíteni a szimbolikus világot, hogy közben minduntalan a e jelképi  világ határainak átlépése felé löki a miniszterelnököt kreatív elméje és az ország szorult helyzete. Nem lehet úgy hiteles adórendszert létrehozni, hogy közben különadókkal sújtja a kiválasztott csoportokat. Nem lehet úgy alkotmányozni, hogy közben hetente felülírja az érvényes alkotmányt. Nem lehet úgy helyreállítani a kormányzat hitelét, hogy közben minden eszközzel rombolja az állami vezetők tekintélyét. Nem lehet úgy beilleszkedni a globális gazdasági térbe és élvezni annak, hasznait, ha közben gazdasági szabadságharcot hirdet. Nem várható el a polgároktól a szabálykövetés, ha közben a szabályok megkerülésén töri fejét.

Orbán tettei, döntései és szavai igazi tragédiát sejtetnek. Drámaírók tollára kívánkozó belső ellentmondás lüktet mélyükön.  Közéleti kreativitása és szimbolikus világ jelentőségébe vetett hite szemben áll egymással. Ám az ellentmondást nem tudja feloldani, mert sem a kreatív döntésektől nem mondhat le, sem a jelképi világ tiszteletben tartásától nem távolodhat el. Előbbi sikerének egyetlen reménye, utóbbi hatalmának legitimációja. Sikereinek titka az, hogy az előtte tornyosuló nehézségeket majd minden helyzetben képes ötletes huszárvágással megoldani. S azért kapott bizalmat, mert hívei hiszik, hogy véget vet a kiskapukat kereső, szabálytalanságokat elnéző, kiszámíthatatlan kormányzásnak. Ám a kettő összeegyeztethetetlen. Meghirdetett eszméi és megvalósuló tettei között mindig ellentmondás lesz. Amíg hatalmon van, amíg eredményei – akár anyagi, akár szimbolikus sikerei – legitimálják kormányzását, addig az orbáni antagonizmus nem fog sokat számítani. Évtizedekig kormányozhat így, bár folyamatosan magyarázkodnia kell majd. Ám bukása, vagy visszavonulása esetén káoszt hagy maga után. Sem így, sem úgy nem lehet majd folytatni művét.

A karizmatikus vezérek sorsa ez.   

311 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr702700427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.02. 01:59:28

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Trackback: Mire lesz pénz, mire nem? 2011.03.01. 22:57:00

Miközben az ország egyik kulturális színét szürkíti az élet a West Balkán bezárásával, a romkocsmák egyre nehezebb körülményeivel, a csendrendelettel, a Tűzraktér kulturális centrumának megfojtásával Terézvárosban, miközben az oktatást szegényíti jó er...

Trackback: 187. Vége a rendőrök arany életének? 2011.03.01. 22:54:47

Ma Orbán Viktor és miniszterei bejelentették a megszorító csomagjaikat. Mivel ez nem egy politikai blog és engem amúgy sem érdemel a politika, csak egy dolgot emelnék ki. Hadd idézzek az Index.hu cikkéből: A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a sza...

Trackback: Az orbánizmus lelkéről 2011.03.01. 18:14:38

 A már 1989-ben is forradalmi lelkületű Orbánban többen is a kádári puha diktatúra ellen lázadó demokratát véltük látni. Mostanság azonban olybá tűnik, hogy ez az ember nem a diktatúra ellen küzdött, hanem a kádári és a puha ellen.   &nb...

Trackback: Címeres ökörségek 2011.03.01. 18:13:53

Már a köztársaság koronájának úsztatásakor röhögőgörcsöt kaphattunk, de aki nem mulatta ki magát akkor, most élvezheti a Nenyi kötelező kifüggesztésnek, a napi himnuszénekeltetésnek, és a közszolgáknak „ajánlott” címeres kitűző címeres ökör...

Trackback: Népi konzultáció – eszköz vagy szemfényvesztés? 2011.03.01. 12:50:17

Szerző:  Ténytár Az ellenzék népszavazást és/vagy az Országgyűlés négyötöde általi elfogadást és/vagy a kö

Trackback: Pániktünet a kriminál-hisztéria? 2011.03.01. 12:47:05

Vajon törvényszerű, hogy ahová pártunk és kormányunk beteszi a lábát, ott azonnal galád gazdasági bűntettekre derül fény? Mi a terv, mi a cél?Most éppen a Fradi háza táján pattant ki botrány: napokkal azután, hogy a Fidesz országos pártigazgatóját, Kub...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igényes 2011.03.01. 12:29:53

Nagyon tetszik az írás, de önként nem megy el. Szerintem beteg!

rockjano_ 2011.03.01. 12:32:58

@igényes: Nem beteg hanem küldetéses. Legalább annyira veszélyes.

Másfelől nagyon opportunista is, elvekkel vágyakkal már régen leszámolt.

hunyuan 2011.03.01. 12:33:21

nem fog itt büdösíteni évtizedekig ez a köpedék patkány
évtizedekig??, kihúzza ezt a 4 évet utána talán nyerni fog 14-ben(az se biztos) aztán oda kerül ahová az ilyen hazug alakok valók, a történelem pöcegödrébe

Rá Dios 2011.03.01. 12:36:21

Egy cseh film címe nyomán: "Baj van, Hazám!"

apanna 2011.03.01. 12:39:09

Inkább nyomd a sajtüzemed, reméljük abban jobb vagy...

apanna 2011.03.01. 12:40:18

@hunyuan:
Hogy jöhet ki egy emberből ennyi gyűlölet? A sorsodat te magad alakítod, nem Orbánon Gyurcsányon múlik.

gitáros 2011.03.01. 12:40:30

Ez az ember egyszerűen csak buta, de nagyon.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.01. 12:41:14

Aki légvárakkal bűvöl el hiszékenyeket
és
közben áthágja a törvényeket,
az
egyszerűen csaló.

Jetstream 2011.03.01. 12:42:01

Ha Kolumbusznak Matolcsy lett volna a kormányosa, nem hiszem hogy eljutott volna Amerikába...

2011.03.01. 12:43:45

@Jetstream: helyette felfedezik a hajógyári szigetet

escéhá 2011.03.01. 12:44:48

Senki sem jár erre?

Gandalf(helyett) 2011.03.01. 12:46:47

Annyi pátosz van ebben az írásban, hogy kénytelen voltam elmorzsolni 1-2 könnycseppet a miniszterelnök sorsa miatt.

(ha valóban így lenne, de 89' óta igazán ki lehetett volna már jönni a "harctér" mániából)

Felmosórongy (törölt) 2011.03.01. 12:49:21

ÁLLÍTSUK MEG AZ ORBÁN ÁLTAL KITERVELT ALJAS SUMÁK GENOCÍDIUMOT!

(mely némi analógiát mutat pl. a sztálini ukrán vagy észak koreai kiéheztetésekkel ahol embermilliók haltak éhen az utcákon, ez a tömeggyilkos diktátor ugyanezt akarja!!!NE HAGYJUK!)

Roy 2011.03.01. 12:51:01

@igényes: Még elzavarni se lehet majd. Az alkotmányt úgy fogja variálni, hogy addig maradhasson amíg ő akar.
Csak a hatalom érdekli.

Közöd???? 2011.03.01. 12:52:16

ez rövidebben is le lehetett volna írni az újságírónak: orbán viktor egy baromi nagy seggfej

pneumónia 2011.03.01. 12:52:55

Akkor ezek szerint Fleto ne csináljunk semmit, az jobb.? Látszik hogy meló nélkül a sok ballib szoci minisztériumi alkalmazott, csak lézengenek meg kommentelnek! Ideje már kitakarítani a szemetet, nem értem miért nem teszik!

kewcheg 2011.03.01. 12:53:17

Számomra az a legfelháborítóbb, hogy negyvenéves rendőr barátom, aki 250 nyugellátást, és az Őt visszafoglalkoztató rendőrségtől 200-at kap, tehát egyáltalán nincs túlfizetve, nem veheti igénybe a gyerekkedvezményt , plusz az egykulcsos szja miatt az idén 2ezerrel csökkent a nettója.Múltkor is, mikor chivas regalt ittunk redbullal, mondta, hogy ővele már senki se törődik, őt elfelejtették, és hogy az idén már csak kétszer tudott síelni menni. Épp ezért fontolgatja a leszázalékoltatását, plusz kéri a hadseregbe a tartalékos állományba történő felvételét, hogy a jövedelmét valahogy ki tudja egészíteni.Ja, egyébként még népi ülnöknek is jelentkezik a bíróságra, onnan is csurran-cseppen valami, szal nem kell irigyelni....

gabóvitéz 2011.03.01. 12:57:37

@gitáros: Amindenit neki! Végre egy intelligens ember

vlacko 2011.03.01. 13:00:51

Rendkívül jó poszt. Bárcsak Orbán is olvasná.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.03.01. 13:01:59

épp a napokban olvastam el újra Kádár beszédét (nevezzük annak), amit a KB zárt ülésén mondott (nevezzük így el).

Orbán ugyanúgy fogja végezni. az általa kiépített és vezetett rendszer bukása előtt pár pillanattal már valahonnan távolról fogja nézni ezt az egészet.

kár, hogy közben százezrek mennek majd rá és kár, hogy az én életem már róla fog szólni ebben ez országban...

Suna bácsi 2011.03.01. 13:02:13

Ezt a blogot át kéne keresztelni hülyék blogjára.

martab3 2011.03.01. 13:02:18

@simonmondja.:

Na ez nagyon jó! Igazad van. Soha nem értettem mitől olyan nagy elme Ő ? Ja persze tudom. Megszállta a szentlélek, v az ördög.

Lucernaböde 2011.03.01. 13:02:38

Két tragédiája van az országnak:

1. Olyan faszkalapok blogolhatnak marhaságokat mint te és ezt a majom Index még címoldalra is teszi.
2. gyurcsány baszod, aki meg két és felszerezte az ország államadósságát.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.03.01. 13:02:44

Jó írás, bár nem értek egyet vele mindenben.

@apanna:
@Felmosórongy:
Rossz nektek, hogy ennyire idegesek tudtok lenni. :)

crackman 2011.03.01. 13:03:23

OV lámpavason fogja végezni. és nem a liberális ellenfelelek vagy szoci szavazók fogják kiontani a beleit, hanem az átbaszott fidesznyikek amikor kinyílik a szemük. de miért hiszek orbánban, mivel vakítja meg a tömegeket?

MA 2011.03.01. 13:04:34

@Jetstream:

Kolombusz kormányosának Indiába kellett volna eljutnia... Ez volt ugyanis a céljuk.

Lényeg, hogy szar példa volt :D

Karipapa01 2011.03.01. 13:04:38

Na mostmeg mi ez a nyavalygás? A válaztások előtt mindenki meg volt győződve arról, hogy majd a Viki milyen fasza lesz. Mamóka! Ha a zöldségesnél krumplit veszel félórán keresztül válogatsz egy kilót! Itt meg csak belepakoltál a kosárba! Hát most edd is meg, mert nincs több!

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.01. 13:04:57

Nem bolond. Nem beteg. Nem küldetéses. Nem tehetségtelen.

Egyszerűen csak középszerű. Addig lát, amíg a családja takarója ér. A tipikus harácsoló vidéki középkáder.

És amit látható, a maga kis célját sikerrel abszolválta. Lepacsizott oligarcháinkkal, odatolt nekik egy nagyot, cserébe azok beveszik maguk közé. Tiszta alku. Mi meg leszünk a sok kis egy tál rizsért robotoló 'kínai' az ő szép keleti modelljükben.

bellissima 2011.03.01. 13:05:19

Magatok mellé kívánjátok Orbánt? Mivel pont ott vagytok, ahová "hunyuan" jósolja őt: történelmi, szellemi, és minden értelemben vett pöcegödörben. (Tisztelet a kivételnek.) "igényes"-en csúsztok majd "felmosórongy"-ként a süllyesztőbe, hogy visszatérjetek alpári vágyaitok szerint hiénaként, görényként, esetleg lisztmajomként.

Cadderly69 2011.03.01. 13:06:34

VÉGRE VÁLTOZÁSOK VANNAK!!!

Nem vagyok fideszes.
Egyszerűen unom ezt a tehetetlen, unalmas, semmitérő húsz évet, ami 1989 óta mögöttünk van.

Végre változik valami - hogy jó irányba-e ???

na__most__akkor 2011.03.01. 13:06:47

"A színpadra kívánkozó, valódi emberi tragédia a szabályteremtő Orbán és a szabálykerülő Orbán mélységes belső meghasonlásában rejlik."

Nem találok szavakat, hogy kifejezzem, valóban emberileg mennyire sajnálom szegényt... Mélységesen, belsőleg.

A JÓ BÜDÖS K* A* neki is, meg a bandájának!

Azért csak valahogy megtaláltam a szavakat. Nem is kellett nagyon kutatni.

"Évtizedekig kormányozhat így..."
Remélem, nem.

Kivlov 2011.03.01. 13:07:10

@crackman:
sajna a nép ahhoz is halvérű volt, hogy '89ben akassza a népnyúzó kommereket, ahhoz is, hogy öszöd után gyurcsányékat. orsósékkal sem fogja meglincselni...

Felmosórongy (törölt) 2011.03.01. 13:07:26

@Lucernaböde: az ország és a magyar nép hóhéra ORBÁN VIKTOR .ezt lassan mindenki belátja.

a-kis-herceg 2011.03.01. 13:09:07

@Lucernaböde:

van egy harmadik is. hogy vannak tájékozatlan emberek, akik "kommunkációs információknál" leragadnak, azaz csak szíjártópetit hallgatnak

ÁLLAMADÓSSÁG = kpi költségvetés + önkori (megyék is) + lakosság

tehát a nagy részben fides okozta probléma ellen harcol a Szövetség...

ds3 2011.03.01. 13:10:56

Nekem is rendkívül szimpatikus lenne Orbán szabálykerülő, játéktér-bővítő, hagyományfelrúgó felfogása, ha azt látnám, hogy elsősorban az ország érdekében cselekszik. De sajnos azt látom, hogy nála a fontossági sorrend: Orbán Viktor > Orbán család > régi haverok > Fidesz > Fidesz holdudvar > Fidesz szavazótábor > konzervatív szavazók > Magyarország egésze.
Így viszont semmiben sem különbözik az átlag ügyeskedő mutyizós (és amúgy sikeres) "vállalkozótól".

☉ ☾ 2011.03.01. 13:11:31

----
Nem csodálom, hogy az újságíró csak pár mondatot használt fel ebből az írásból.
----

"Inkább tudomásul veszi a kitaszítottságot, mintsem, hogy együtt meneteljen a semmibe a nemzetközi politika bamba nagyjaival. "

vagy

"Nekem rendkívül szimpatikus Orbán szabálykerülő, játéktér-bővítő, hagyományfelrúgó felfogása. Ez az a mentalitás, ami a valóban nagy dolgokat szüli."

"Sikereinek titka az, hogy az előtte tornyosuló nehézségeket majd minden helyzetben képes ötletes huszárvágással megoldani."

----
Ez mind bolondság. Akiről a cikk szól, egy csaló, nettó maffiavezér. Primitívségével mélyen árnyalt, önfegyelemre képtelen munkakerülő.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.01. 13:12:38

@Cadderly69: hmmm. hát mondjuk oroszországban 100 éve is történt valami, vagy a 30 as években németországban, vagy pol pot hatalomra kerülésével kambodzsában..stb.
szóval korántsem biztos hogy jó a nagy változás ember.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.01. 13:14:00

önmagában a karizma és akár a kreativitás is (ha egyáltalán van) semmit nem ér. ez a baja Viktornak. meg az, hogy sokkal több energiáját emészti fel hatalmának megszilárdítása, mint az előremozdulás

TemplarOmega (törölt) 2011.03.01. 13:14:58

Nem is értem. Nincs elég nagy balhé így is?

regress 2011.03.01. 13:17:35

lucernaböde,kérdésem amig gyurcsány randalírozott,hol volt az ellenzék?ez az igazi tragédia,meg az, hogy most egy elmebetg uralkodik

TOMI56 2011.03.01. 13:19:04

Nem ér meg ez az ember ennyi gondolkodást! Egy niemand!

ob.szerver 2011.03.01. 13:19:20

Uramisten. Ideológiát, hitvallást, víziót, értékrendet, stratégiát tulajdonítani valakinek, aki nem több mint egy világnézetileg definiálhatatlan, improvizáló, immorális, gátlástalan, hazug és demagóg gazember. Ennyi ostobaságot összehordani egy posztban nem kis teljesítmény. Tkp. ki a posztíró, akinek a véleményére külföldi lapok kíváncsiak? Az, hogy nem közölték le amit előadott, aligha véletlen, hiszen a külföldi újságíró nem akarta lejáratni magát ezzel a valósággal köszönőviszonyban sem levő patetikus és apologetikus baromsággal.

ehja 2011.03.01. 13:19:53

"Egyfelől Orbán igazi konzervatív liberális." NEM! OV egy komplexusokkal küzdő kisebbségi aki - közösségének hagyomanyit követve - azt hiszi, hogy szájkaratéval mindent el lehet intézni. Ennyi és nem több.

political ideology 2011.03.01. 13:23:02

Jó post...de kérdés!?Kitől várjátok a megoldást?LMP?mszMp?Ugye ez vicc?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.03.01. 13:23:19

Nem rossz poszt, bár kreatívnak lenni nem csak jogászként, a kiskapukat nyitogatva lehetne. Alapvetően én is hasonlóan látom Orbánt.

Ringlósztár 2011.03.01. 13:28:58

Szerintem a szerző jól írta le, mi kódolja a történetbe előre Orbán és az ő módszereinek bukását.
Ugyanilyen öngól az egykulcsos SZJA bevezetése (a MNYP államosítással egybekötve), melytől azt reméli a Szentjobb, hogy beindítja és felpörgeti a belső fogyasztást, de meg fog lepődni, mert ez az állandó kapkodás, a szabályok egyik pillanatról a másikra történő felrúgása éppen ellenkező hatású (nagyjából kioltja egymást), ezért az emberek egyrészt megtakarítanak, másrészt ezt lehetőség szerint külföldi bankszámlán teszik.

Gandalf(helyett) 2011.03.01. 13:29:02

Kicsit off - sőt -, de ma én vártam valamit, aminek az elmaradása, ismételt kitolása júliusra, decemberre, stb. viszont a mi tragédiánk. Ha még nem is, de majd lesz.
(vártam ugyan, de sajnos nem csalódtam)

Helyette kaptunk egy 7 soros táblázatot, és ugyanezt pepitában egy kördiagrammon.

Elég gyér teljesítmény, ha már jóideje felkészültek a kormányzásra és majd egy éve ott is vannak.

Peredhil 2011.03.01. 13:31:10

@eManuel: Tőled várjuk, babám... (Meg magunktól, persze...)

levvente 2011.03.01. 13:31:24

Ne álmodozzatok!
Viktor még sokáig nem fog megbukni.

jag3 2011.03.01. 13:33:27

Könnyű belebonyolódni a szónoklatba. Hiába, lovas nemzet vagyunk és a lónak mindeig van másik oldala.

"Nekem rendkívül szimpatikus Orbán szabálykerülő, játéktér-bővítő, hagyományfelrúgó felfogása."

Ez az a felfogás, amely megnyitja a kaput akövetkező játékos előtt aki már egyáltalán nem törődik a szabályokkal. Egyébként a fogalmazás módjából: adódik egy kérdés, ha már felrúgásról van szó, hogy tetszik a játékosok testi sérülésére, illetve a szabálytalanság imitálására, vagy álcázására (kezezések), illetve bundázásra épülő "modern foci"? Illetve mi lenne, ha az egyik "futottak még" csapat lefizetett betonhátvéde effektive arra törekedne, hogy még a selejtezők során tartós sérülést (térdficamot, szalagszakadást,, törést) okozzon a favorit csapat csatárának?

"Ez az a mentalitás, ami a valóban nagy dolgokat szüli."

A valóban nagy dolgokat? Mik azok a "nagy dolgok"?

" E szemlélet vezette Kolumbusz hajóit, aki – mert keletre nem lehetett hajóznia – nyugat felé indulva akart Indiába jutni."

Kolumbuszt röviden és velősen a _kapzsiság_ vezette, semmi más. Nagy kockázatot vállalt, mert nagyot akart nyerni. Olyan nagy kockázatot, amit senki más nem mert vállalni, de Kolumbusz egyetlen egy szabályt sem szegett meg. Aki a szabályokat megszegték Kopernikusz és Galillei voltak, akik a Föld gömbölyűségét hirdették az egyházi doktrina ellenére. Csakhogy ez egy logikai bukfenc, ugyanis Kopernikusz és Galillei egyaránt egy nagyobb szabálykönyv, a természet és a megfigyelésen alapuló tudományos kutatás, többek között a logika szabályainak tiszteletben tartására szólitottak fel. Ki volt aki ezeket a szabályokat megszegte? Felrúgta? Másképp fogalmazva: vajon tekinthető-e szabálykövetőnek az a katolikus egyház, amely a korrupció mocsarába súlyedt le, és szabályszegőnek az azt követő reformációs mozgalmak?

"Ez hozta létre az emberiség minden nagy találmányát"

Nem tudok róla, hogy a "szabályszegés" és a "törtetés" valaha is bármit létrehozott volna. A nagy feltalálókból és humanistákból sosem lettek nagy államférfik, vagy gazdag üzletemberek.

"ez teremtette meg a művészet lenyűgöző alkotásait"

A művészek döntő többsége nyomorban élt, vagy a kegyúr kegyén tengődve. Még ma is hirdetik egyes festők, szobrászok alkotásait, azzal, hogy az illető nemsokára meghal.

"ez az az erő, ami által az ember mindig följebb és följebb léphet, ami által túljuthat önmagán"

Nem. A szabályok felrúgása az az erő, ami az emberiséget mindig visszahúzza, lehúzza a mocsárba, mhelyt valaki új világot próbál teremteni a korrupt régi nyomán. Vegyük például J. V. Stalin-t, a nagy szabályszegőt, aki karrierjét a teljes szabályépitő garnitúra, köztük Trockij lemészárlásával kezdte

Érdekes nem? Hova vezet ha valakit elragad a szónoklás.heve?

Peredhil 2011.03.01. 13:35:11

Egyébként nem rossz kis poszt ez, tényleg megpróbál objektív és elfogulatlan lenni (ami manapság nagy érték...) De elköveti ugyanazt a hibát, amit Bede Márton a DeDi-re is rávarr:azaz rációt keres ott, ahol nincs. Racionális döntéseket, ott, ahol nem a ráció dönt.

Tudjuk mi lesz abból, amikor egy alacsony férfit frusztrál a mérete: Waterloo ;-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.03.01. 13:37:39

Hogy kinek a tragédiája? Szvsz a miénk, egyszerű állampolgároké. Az a baj, a valós folyamatokról alig esik szó.

Mi a valóság? 2002-től 2011-ig 6 mrd $/év államadósságot halmoztunk fel, ami 10 év alatt kereken 60 mrd $.

Emlékeztetőül ez alatt volt Orbán kormány, két emesz(em)pés kormány, egy szagértő kormány és újra Orbán kormány. A 2010-es és 2011. évi első két hónap államháztartás adatai a 10 éves trendből NEM lógnak ki!

Erről részletesebb adatok láthatók lapom 11. pontján (2x20 év számokban).

igényes 2011.03.01. 13:38:36

Hol van Orbán Áron, Viktor 34 éves öccse?

metaszóda 2011.03.01. 13:40:02

Átalakítani a nemzet lelkületét, - túl az eszme és a tettek közti ellentmondásán - ez mindig súrolja az épelméjűség határát. Amúgy egy elsős szociológushallgató is tudja, hogy a hiedelemrendszerek átrendeződéséhez több nemzedéknyi idő és társadalmi közeg szükséges.

a-kis-herceg 2011.03.01. 13:41:35

@metaszóda: szósincs átalakulásról. az úgy csak magától nem alakul át...

@igényes: milyen áron?

tölgyes 2011.03.01. 13:44:30

Nagy Imre 1989-es újratemetése óta hol így, hol úgy állandó téma Orbán visszavonulása (visszavonultatása..). Akkor az volt a baj, hogy felrúgva a hatalmon lévők által kigondolt etikett szabályait olyat szólt, amit senki nem várt, amitől mindenki meglepődött, Vásárhelyi Miklós sziszergett mások csóválták a fejüket mondván: a radikális kemény hang veszélyezteti a békés átalakulást. Ma mást gondolunk erről... Aztán akkor is megbotránkoztatást váltott ki, amikor a taxis blokád idején kijelentette, hogy az nem alkotmányos.. Sziszergés követte, pedig tényleg nem volt alkotmányos..Még nagyobb visszatetszést váltott ki, amikor a Charta tüntetésein való szereplést visszautasította, majd 94-ben nem lépett be a koalícióba... azonnali bukását jósolták amikor választást vesztett, terjesztették róla, hogy cigány, fél-zsidó, KISZ titkár, kommunista csemete kis Hitler, Mussolini és Napóleon, diktátor, akinek a napjai meg vannak számlálva. Ezzel szemben Orbán még mindig jelen van, míg az őt bukni látók egy részét lassan elfelejtjük.

Most akkor hogyan van ez?? Orbán biztosan ki fog kerülni a politika életből Azt még nem tudjuk, hogy ez bukással következik-e be, vagy felismerve, hogy mindenki ideje lejár egyszer ő mag dönt a visszavonulás mellett... Nem tudjuk. A cikk írója is káoszról álmodozik, holott 10 hónappal a választás után még mindig nagyobb a kormány támogatottsága a biztos pártválasztók körében, mint a választások idején volt.. Ebben bekövetkezhetnek persze drámai változások, de úgy látszik, hogy ez sem a vágyakozók logikáját követi majd.
Mit is kívánhatnék??? TÖBB TÜRELMET. TÖBB MEGÉRTÉST (NEM ORBÁNT KELLENE MEGÉRTENI, HANEM AZT A HELYZETET, AMI ORBÁN FÖLÉNYES GYŐZELMÉHEZ VEZETETT) MÉLYEBB DEMOKRATIKUS ELKÖTELEZETTSÉGET. (LEHET, HOGY MÉG HOSSZABB IDEIG KELL ELVISELNI EGY ORSZÁG DEMOKRATIKUS DÖNTÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEIT). ÉS KEVESEBB AKARNOKSÁGOT(VAGYIS EL KELL TUDNI VISELNI, HOGY NEM A CIKKÍRÓHOZ HASONLÓ FIGURÁK FÚJJÁK A PASSZÁT SZELET)MAJD EGYSZER TALÁN ÚJBÓL.. DE MOST MÉG NEM.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.01. 13:46:17

A handabanda Orbán kormány eddigi "sikerei":
Íme egy gyors leltár, amely messze nem teljes.

Az alkotmány szétverése, új, konszenzus nélküli pártalkotmány szerkesztése. Schmitt Pál a Sándor-palotában. Megfigyeléssel fenyegetett köztisztviselők, visszamenőleges 98 százalékos adóztatás. Az alkotmánybíróság szétverése, amely immár korlátozottan ellenőrizhet, ha akar egyáltalán. Pártkatonák a Költségvetési Tanácsban, az Állami Számvevőszékben, a médiatestületben, az ügyészség élén. Botrányos médiatörvény, amely nem más, mint a cenzúra bevezetése, pártos lett a "közszolgálati" hírszolgáltatás. A sajtó munkájának akadályozása a Parlamentben, házi DJ-ből tévéintendáns.

Béremelés ígéretével becsapták a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat. Szétverik az oktatási rendszert, vegzálják a kórházigazgatókat, semmibe veszik a szakszervezeteket. A magáncégeket kommandóval fenyegetik, mintha bármi közük lenne ahhoz, hogy egy magáncég kit és mennyiért foglalkoztat. Akire éppen vonatkoznék egy törvény, azonnal egy lex-Akárki létrehozásával mentesítik. A brutális válságadók bevezetésével nemzetközi károkat okoztak, emiatt csökkent a hitelezés és nőtt a banki, a telekommunikációs szolgáltatások ára. Megbukott a cselédadó, ellopták a magánnyugdíjakat. Lassan egy éves munkásságuk alatt nőtt az ország kockázati felára és az államadósság. A hitelminősítők éppen a bóvli fölé árazták be az országot. Az előző ciklusban folyamatos építkezés folyt, a kormányváltás óta az uniós fejlesztések gyakorlatilag leálltak. (Ami épül: Mercedes, Audi, még Gyurcsány, majd Bajnai hozta ide.) Az egészségre káros hamburgerfogyasztást korlátozzák, de pálinkát bárki pancsolhat. Forintpusztító mondataikkal bedöntötték a devizahiteleseket, azóta sincs a gondra megoldás.

Rosszabbul élünk, mint egy éve: jóval drágább az élelmiszer, a benzinár az egekben, nő az infláció, egyre több embernek gond a mindennapi élelem beszerzése, a lakás fenntartása. Cserébe az egykulcsos adóval az emberek háromnegyedének csökkent a bére. Viszont Orbánéké nőtt. Nem kicsit, nagyon.
Szociális érzékenységükre jellemző a kétmillió forint feletti bér, az urizáló dolgozószoba, a havi 600 ezres Audi, az adósságban úszó önkormányzatok, néhol az adófizetők a cimborák perköltségét is kifizetik. Megbízási szerződések születnek a haveroknak a zuglói 40 milliótól az NFÜ-s kétmilliárdig. Kétes múltú elszámolók jelentenek fel mindenkit, de az esztergomi Meggyes esetében elfordítják a fejüket. Terrorelhárításnak nevezett házi kommandó létrehozása.

Magyarország nemzetközi tekintélye romokban. Szégyen, ahogyan a miniszterelnök Strasbourgban viselkedik, az uniós elnökség teljes kudarc. Orbán bűne, hogy elmarad a gödöllői csúcstalálkozó. A kettős állampolgárság diplomáciai gondokat okoz, a szavazati jog megadása megosztja a határon innen és túl élő magyarokat, ráadásul igazságtalan az itt adót fizető anyaországiakkal szemben. Szétverték a filmgyártást, az Operát, a színházi struktúrát pártkatonákkal töltötték fel, lapjaik támadják leghíresebb kortárs íróinkat, a filozófusok ellen már per is indult.

És most az elrontott kormányzás miatt a zemberek felkészülnek Orbán Viktor megszorító csomagjára. Egy legyengült, félelemben élő nemzet várja az újabb, "nemzeti megújhodásnak" nevezett kínzást.

Eldorado 2011.03.01. 13:51:04

Jobban tenné Ratius, ha inkább a saját tragédiájáról írna.

tomwar 2011.03.01. 13:55:24

@Lucernaböde:
JO, hogy jossz, hianyoltalak.
1. Lojuk le!
2. Lojuk le!

Problema megoldva, ennyi.

Eddig mindig mas volt a baj, most aktualisan az allamadossag...kivancsi leszek, jovo heten mi ellen kell harcolnunk?
Esetleg csasztuskat nem irnatok?

bohuš 2011.03.01. 13:56:55

@simonmondja.:
Igen frappáns összefoglalása a fenti bejegyzésnek :-)

sas70 2011.03.01. 13:58:36

Az Orbáni vízióktól, ments meg uram minket!! Egy politikusnak kell, hogy legyen víziója, de annak megvalósítását szakemberekre kellene bíznia. És itt van a baj, mert azt már nem meri!

Lucernaböde 2011.03.01. 14:02:32

Még ekkora marhát mint ez a posztoló !
Hihetetlen milyen hülyék vannak !

Dezső bácsi 2011.03.01. 14:03:55

Azon töprengek, hogy a cikkíró kezét az Orbán utálata, vagy más ideológia vezette e. Mert így hiteltelennek tűnik az írás.

Viszlát!

tomwar 2011.03.01. 14:04:40

@Cadderly69: "VÉGRE VÁLTOZÁSOK VANNAK!!!"
Ja, a masik szemedet nyomjak szopas kozben. Fasza.

"Végre változik valami - hogy jó irányba-e ???"
Nem tudod, hogy jo-e az irany, de orulsz....hmmmm....ez nem tul optimista dolog az elmult 20 ev utan?

tölgyes 2011.03.01. 14:07:29

@sas70: No, de milyen szakemberekre édes úr??? Mint Ön?? Vagy mint Heller Ágnes? Vagy Bokros Lajos?::)) Látja itt sokaknak épp az a baja, hogy szakemberekre bízta.:::)))

coco57 2011.03.01. 14:09:18

Az a véleményem , hogy az az ember aki nem ismeri fel a nép a haza érdekeit nem való vezetőnek.
Az ember aki rá kényszeríti akaratát a népre és aki nem hajlandó vele együtt dolgozni azt el kell tüntetni.
Ez az ember megalomániás nagyra vágyó "FEKETE RIGÓ" azt hiszi nála van a bölcsek köve.
De nem mer ki állni a véleményével mindig másnak kell elmondani , hogy Ő mit gondol ha rosszul sül el mossa kezeit. Igaz aki Köztársaság elnöke akar lenni annak nem szabad besározódni. Ha lelép a FIDESZ eltűnik a politikai palettáról.

donlouis 2011.03.01. 14:11:50

>>"Inkább tudomásul veszi a kitaszítottságot, mintsem, hogy együtt meneteljen a semmibe a nemzetközi politika bamba nagyjaival."

Te jó ég, szegényeknek szóljon valaki, hogy a semmibe menetelnek, mi meg itt történelmet írunk a harmadik úttal... Érdemes lenne lefektetni ennek a nagyszerű, csodálatos új rendnek az alapjait könyvben is! Legyen Zöld könyv? Vagy Vörös könyv?

Micsoda dráma! Persze nem OV drámája. Csak az országé.

is 2011.03.01. 14:12:53

az utolso mondat nem kovetkezik az elotte levo teljes cikkbol. a cikkel egyetertek, az en zaro mondatom pedig, ami tenyleg kovetkezik a cikkbol, hogy Orban vizet predikal, es bort iszik. az ilyen embert nem sokra illik tartani. es en nem is tudom.

is 2011.03.01. 14:13:38

@Lucernaböde: pl aki szokozt ir a felkialtojel ele, olyan hulyekre gondolsz?

KG2000 2011.03.01. 14:16:26

@kewcheg: nem tudom, hogy milyen céllal írtad be ezt a hozzászólást, de ha jól olvasom ki a soraidat, a barátod összesen bruttó 450 ezret keres. Ha ez igaz, akkor a barátod egy mocskos undorító PARAZITA, aki egész eddigi életében csak élsködött, és nem is akar tenni mást, mint élősködni.

Hogy tisztázzuk:
1) Minden emberre vonatkozzon a 65 éve s nyugdíjkorhatár, kivétel nélkül, a rendőrökre is.
2) A korkedvezményes nyugdíjasokra ugyanazok az adózási szuabályok vonatkozzanak, mint másokra: CSAK ARRA KAPJON ADÓKEDVEZMÉNYT, AMIT ADÓKÉNT BE IS FIZET. A TELJES JÖVEDELME LEGYEN ADÓKÖTELES.

Goompah 2011.03.01. 14:18:26

"Lapunknak megerősítették azt a tegnap kiszivárgott hírt, miszerint eltörlik a rendvédelmi szervek korkedvezményes nyugdíját is. Orbán Viktor hétfőn a Fidesz- és a KDNP-frakció összevont ülésén azt mondta, csak egy nyugdíjkorhatár van, és ezalól csak a nők negyven éves szolgálati idejének megszerzése jelent kivételt."

Ez előtt azért le a kalappal, végre valaki meg merte lépni.

KG2000 2011.03.01. 14:19:07

@Nem a gyáva Orbán áll a nép elé a megszorításokkal:

TÖKÉLETESEN NYILVÁNVALÓ, HOGY HAZUDSZ? ÉS CSAK EGYETLENEGY PÉLDÁN BE LEHET MUTATNI:

A BENZIN ÉS ÉLELMISZERÁRAK AZ EGSÉZ VILÁGON, EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON IS NÖVEKEDTEK, VAGYIS A MAGYARORSZÁGI NÖVEKEDÉS PONTOISAN UGYANAKKORA, MINT BÁRHOL A VILÁGON.

Goompah 2011.03.01. 14:21:53

@Goompah: S ha igazán tökös, akkor visszamenőleges hatállyal is megszünteti a rendvédelmi szervek stb....

Parajpuding 2011.03.01. 14:22:36

Hosszú, feleslegesen okoskodó, filozofáló, "bonyolult" személyiséget feltételező és festő bla-bla.
Ennél egyszerűbben is le lehet írni a puszta valóságot: sz*rkupac.

Lucernaböde 2011.03.01. 14:23:10

@sas70:
Elég tájékozatlan vagy öreg. Orbán alatt 98-02 között kb 75 %-ról 52 %-ra csökkent az államadósság amit a mocskos ballib kormányok - igen: MOCSKOS BALLIB KORMÁNYOK - mára újra 80 % fölé repítettek.

8 évig olyan kormányaink voltak akik csak növelték az adósságot, most van végre egy amelyik csökkenti, erre nekiesnek. Igen hülyék az emberek.

Aljas ember az aki Orbán és a ballib megítélésénél ezt nem veszi figyelembe.

Csak Norris 2011.03.01. 14:24:09

"Bukása, vagy visszavonulása esetén káoszt hagy maga után. Sem így, sem úgy nem lehet majd folytatni művét."

A bal oldal már tapasztalatból tudja...

KG2000 2011.03.01. 14:24:39

@tölgyes: Nincs Európában még egy ország, amelyben a mostani benzin- és élelmiszeráremeléseket az aktuális kormányra kenik. Tudjuk, hogy egész Európában emelkedtek a benzinárak az elmúlt 8-10 hónapban, a világpiaci árak miatt. Pl. a dízel Németországban 1,15 körülról 1,40 körülire emelkedett EURÓBAN. Ez csakis Magyarországon történhet meg.

Parajpuding 2011.03.01. 14:25:33

@Lucernaböde: Jól van, ma is és itt is megtetted a farnyalintási kötelességed, vezéred elégedett veled. Mostmár leülhetsz majomparádé:)

fitball 2011.03.01. 14:25:46

@tölgyes: Őrület mikből tuttok hosszu kommenteket írniMi eza gyűlölet??Érdekes módon a jobbosoknak is vannak ellenszenves baloldaliak de ezt a feneketlen utálatot gyalázkodást onnan még nem hallottam!!!!!!

Ewok 2011.03.01. 14:31:07

Orbán tehetséges, karizmatikus politikus. A legnagyobb veszélyt ránk és saját magára a küldetéstudata jelenti.
Röviden igy lehet jellemezni: A felcsúti Cipolla.

RSteve 2011.03.01. 14:34:48

Ma néhány dolog teljesen nyilvánvalóvá vált:

- Viktor egy gyáva kis féreg, nem mer kiállni elénk, idetolja bohócait.
- 8 éven keresztül hazudtak, reggel, délben, este, hogy ők tudják mit kell tenni, nekünk csak annyi a dolgunk hogy rájuk szavazunk
- Most sincs halvány fogalmuk sem arról, hogy mit is kellene csinálni. Annyira futotta, hogy még több pénzt vesznek el tőlünk, közvetve vagy közvetlenül

Viktor bukásra van ítélve. Nem csak a legnagyobb győzelem lesz az övé, hanem a legnagyobb bukás is. Mától újra meztelen a király, ezt a szöget már nem lehet visszadugni a zsákba.

A legnagyobb gond nem Viktor szimbolikus politizálásával van, hanem azzal hogy mint ahogy a blog írója is nagyon helyesen írja, egy kiskapukat kereső jogász, akinek halvány fogalma sincs a mai modern gazdasági törvényszerűségekről, és a holdudvarban sincs normális közgazdász. Amit a Matolcsy ma összehebegett, főleg ahogy azt tette az egy vicc volt, nincs rá jobb szó.

Nagyon sokba került nekünk eddig is a Viktor országlása, de a java csak most jön.

hapsi 2011.03.01. 14:36:29

Én nem Orbánra szavaztam, gyurcsányi ellen.
Következőleg Orbánra fogok szavazni!

kewcheg 2011.03.01. 14:36:29

@KG2000: Tévedsz.a barátom NETTO 450 -et kap, szóval nincs túlfizetve, negyvenévesen.Múltkor is, mikor chivas regalt ittunk redbullal a kagylovas szendvics mellé, panaszolta, hogy ez méltatlanul kevés.Mér, nem kevés? Hisza poltikus 2 millát kaphat....

bunkobill 2011.03.01. 14:36:58

O.V az elsö borítékot már felbontotta, de lehet hogy a második ragasztóját is lenyalta. Itt az idő, hogy a harmadikat is elővegye.

HLaci 2011.03.01. 14:37:23

öcsém, facsiga, ennyi szart összehányni...

igencsak elcsaphattad tea hasad, vazze...

tomwar 2011.03.01. 14:42:19

@Lucernaböde: A szamok NEM hazudnak, Te ferditesz, illetve csak azt veszed figyelembe, ami Neked jo.
Ime!
A GDP-arányos államadósság alakulása Maastrichti kritériummal konzisztens államadósság a GDP arányában
1995 - 87,1%
1996 - 73,6%
1997 - 63,9%
1998 - 61,6%
1999 - 60,9%
2000 - 55,0%
2001 - 53,0%
2002 - 56,6%
2003 - 58,9%
2004 - 60,3%
2005 - 61,5%
Forrás: MNB, 2005

Kerdes: ki volt hatalmon 1994-98 kozott, es mi tortent az allamadossaggal?

is 2011.03.01. 14:44:11

@KG2000: "Nincs Európában még egy ország, amelyben a mostani benzin- és élelmiszeráremeléseket az aktuális kormányra kenik"

ugyan mar. a valasztok mindenutt olyan hulyek, hogy a gazdasagi vilagvalsagot az aktualis kormanyra kenik. buktak az irek, a gorogok, mar bukik Merkel is (20% az utolso tartomanyi valasztason), es Gyurcsany koporsojaba is ezzel vertek az utolso szoget. en legalabbis csak 8 evezest latok, nem pedig 6 ev + 2 ev vilaggazdasagi valsag leirast. hat ha a vilaggazdasagi valsagot a szocik nyakaba tudod ily konnyen varrni, akkor az elelmiszeraremeles meg legyen a FIDESZ hibaja.

preston 2011.03.01. 14:44:40

ehja: talán te voltál itt a legtalálóbb. Talán hozzátenném, hogy tehetséges , de csak a hatalom érdekli. meg a foci. valahol a tokaji kft panama kiteregetésekor lehetett a fordulópont, joggal érzi azóta, hogy a szerencse fia, ha ott nem kellett visszavonulnia, akkor soha, ezért van mindelhol fideszes politruk, hogy nehogy kidöljön még egy egy bili.
nem értem az ilyen kg2000 tipusú kommentet, hát a gyurcsánynál nem kellett figyelembe venni a nemzetközi válságot, az ott nem gyürüzgetett, csak most a benzinárak?

konfuciuska 2011.03.01. 14:47:37

Az írás elemző része tetszik. Az ebből levont tanulság, jelesül, hogy a két alapvetően egymásnak feszülő szándékot, motivációt nem lehet kibékíteni, már kevésbé. Ugyanis szerintem nem is kell.

Mindenki, aki ismeri az emberi mélylélektant egy picit, tudja, hogy az ember, mint egyszerre biológiai lény, és igen összetett psziché, természetétől fogva képtelen egyértelmű és egysíkú működésre. Ez is teszi az embert emberré. Amit Orbánban ez az elemzés megtalálni vél, az benne van mindannyiunkban. Az ő helyzete azért különleges, azért van jobban szem előtt, mert jóval nagyobb felelősséggel tartozik tetteiért, mint mi, lévén, hogy 10 millió ember sorsa van a kezében.

Ami Ferkót illeti, az ő fő hibája pont az volt, hogy mivel emberi kvalitásaiban, hitében, ha úgy tetszik, szimbólumrendszerében a közelében sem jár annak a szintnek, amit pl Orbánban meg lehet találni, így nem is tudhatja vállalni azt a fajta felelősséget, amit egy ilyen pozíció megkövetel. És ezt még akkor is igaz lenne, ha történetesen kiváló gazdasági eredményeket, jólétet hagyott volna hátra.

A magyarság jelenlegi lelki problémáit (melyek tehát túlmutatnak az anyagi nyomorúságon) semmilyen anyagi jólét nem oldaná meg automatikusan. Számomra a magyarság összessége, mint csoport (tehát nem mint egyének összessége, hanem mint közösség), jelenleg - és természetesen az individuumok szintjén jelentős kivételekkel - egy iskolai osztályra hasonlít, akinek a továbblépéshez, emberi fejlődéshez szüksége van arra, hogy bizonyos kérdéseket az "osztályfőnök" felvessen és átbeszéltessen velük, mert különben maguktól csak ösztönös, érzelmi, és - mivel az érzelmeink, a lelkivilágunk többször is megnyomorodott az elmúlt 100 évben, - szükségképpen téves válaszokat adnának, vagy fel sem merülnének a kérdések.

Ezért azt gondolom, hogy rendkívül szükséges egy olyan fajta politikus a vezetői székbe, akinek amellett, hogy a kezét is tűzbe tenné az "osztályáért" a többiekkel szemben, van ilyenfajta, közösségnek szóló, a közösség számára fontos, szükséges témákról is mondanivalója is az osztály számára, aki egyáltalán veszi a fáradságot, és észreveszi az ilyen kérdéseket, és hajlandó is szóba hozni őket.
Persze ha nem tetszik a mondanivaló, lehet másik ofőt keresni, de könyörgöm, ne kövessük már el megint azt a hibát, hogy olyan "osztálymenedzsert" választunk a helyére, aki azzal oldja meg a problémákat, kérdéseket, hogy az azokat felvetőket kicikizi, a kérdéseket pedig kifordítja, elferdíti, letagadja, agyonhallgatja, bagatellizálja, abban a hitben, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is.

Az "osztály" előtt komoly lelki problémák állnak, olyan kérdések, melyekre így-úgy a többi osztályok javarésze már adott választ, mi pedig egyre nagyobb szarban vagyunk, mert magunktól, individualizálódásunk következményeképpen nem is foglalkozunk a kérdésekkel, aki meg felveti őket, azokat az egyéniségünkbe, szabadságunkba belegázolónak, netán önjelölt prókátornak, diktátornak bélyegezzük, így aztán az összes kihívás készületlenül ér minket, és egy mozdulattal küld a padlóra.

is 2011.03.01. 14:47:37

@Lucernaböde: sajnos nem tudjuk figyelembe venni, mert ez hazugsag, mint masok is ramutattak. de ez a jobbos mitosz. az egyik azt irja, hogy a FIDESZ nyerte a listas szvazast 2002-ben es 2006-ban is (nem igaz), a masik azt, hogy csak Orban csokkentette az allamadossagot (nem igaz), a harmadik, hogy a gazdasagi novekedes gyorsult Orban alatt (nem igaz), aztan, hogy nott a foglalkoztatas 1998-2002 kozott (nem igaz, csak adminisztrativ intezkedesekkel mutattak ki tobbet). nyugodtan ismerkedj a szamokkal, azok pontos tartalmaval. hulyesegeket beszelve sosem leszel meggyozo.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2011.03.01. 14:50:19

Remélem, az O.rbitális V.ezér nézi az arab világ felzúdulását és elgondolkozva ezen mihamarabb elhúz a redvás pi.csába ebből az országból, a bandájával együtt!
Igaz, hogy birka nép a magyar, de egyszer-egyszer nálunk is betelik a pohár a diktátorokkal... Az ő (és pereputtya) lámpavasra húzásánál ott leszek, ha bottal járva kell is odáig elmennem...

regress 2011.03.01. 14:50:49

l.böde,ha lejárt a lemez válaszolhatnál!mit csinált az ellenzék ez idő alatt?ugyanolyan bűnösök

Jofiu 2011.03.01. 14:52:50

Inkabb az a baj onmagaban, hogy vezer akar lenni, egy szimbolumokbol allo almot valossagga tenni valahogy, akarhogy.
Kert itt valaki vezert? Szuksege van barkinek is vezerre?
Sokkal jobban jarna, ha innen-onnan osszekeveredett elvek helyett megnezne mire van szukseg es lehetoseg, es azokbol alakitana egy kompromisszumot.
Valojaban az almok megvalositasanal, a nagyot merunk almodni megvalositasan ez igy is ugy is kifog. Az hogy masoknak mik az almai, es fokent, hogy mik a lehetosegek, mik az eszkozok.

Tovabba ha beket szeretne nem kellett volna vitat szitania. Az orszagnak reg le kellett volna csendesednie akar magatol is az elmult 20 evben, mar csak azzal is, hogy mindenki teszi a dolgat, hagyja, hogy masok is tegyek a dolgukat, es jellemzoen a kozelet megbeszeli hogy mik azok amik a korlatok miatt, ellenerdekek miatt kompromisszumra szorulnak.
Ehhez kepest inkabb szitotta a hangulatot, almokat eroltetett.

Most baszhatja.
Csodat nem fog muvelni, ha csak nincs magikus ereje.
Egyszruen nincs meg az eroforras, nincs meg a kooperativ, konstruktiv legkor.
Es ennek a kialakitasaban egy igazan jelentos, ha nem nagyreszt o a felelos.
Maganak csinalta.

Tovabba nem artana ha igyekezne megvalositani amit mond legalabb. Pl. mi a helyzet az allamapparatussal? Szep, szep a nyugdijak, gyogyszertamogatas es kozlekedes megreformalasa, na de hol van most az a sokat hangoztatott vizfej es hatekony allam?

Bizonyara az almokban ilyenek nincsenek.

RSteve 2011.03.01. 14:54:32

"Elég tájékozatlan vagy öreg. Orbán alatt 98-02 között kb 75 %-ról 52 %-ra csökkent az államadósság ."

Sajnos Te vagy tájékozatlan. 1998-ban 61,1% volt az államadósság, 2002-ben meg 57,2% a 2001-es 53,6% után. Ne gyere Te is azzal a dumával amivel a Matolcsy, hogy a kormányváltás időpontjában áprilisban mi volt.

Az államadósság már az első Orbán kormány idején jelentős növekedésnek indult, és utána is egy jelentős része ennek vagy az Orbán kormány intézkedéseinek a hatása volt, mint például a lakástámogatás, vagy olyan jóléti intézkedéseké, amit a Fidesz is teljes mellszélességgel támogatott. Ellenben minden olyan intézkedést a nép védelmének a nevében elleneztek ami azt csökkentette volna.

Ez nem politikai hanem gazdasági kérdés. Az meg szerintem nem egy nagy tett, hogy az emberek nyugdíjmegtakarítását elveszik, és abból csökkentenek államadósságot. Mondjuk az enyémet nem vették el, mert én a bátrak közé tartozom.

Shinigami Daiko 2011.03.01. 14:54:55

@Gandalf(helyett): ja, nekem is csurom lett a zsebkendőm..... bocsi

azért sor ember nem azt mondja, h bizalmat kapott, hanem azt, hogy csak így (a 2/3-al) tudtuk elzavarni a korábbi .... !! ... bandát

és ez is egy komoly vélemény

kewcheg 2011.03.01. 14:57:23

@áDám: teljesen igaz, csak én nem tudtam volna ilyen szépen :) ....leírni.
Tudom, hogy már közhely, és sokan unják, de szerintem ennek a társadalomnak az 1945-89 közötti évtizedek adták meg a kegyelemdöfést, ezért ha van pokol, mindenképpen ott kell lenniük azoknak, akik azt tették , amit tettek a magyarokkal ...
Sokszor azon is elgondolkozom, hogy vajon mivé lett volna ez az ország, ha valami csoda folytán a '45 előtti "társadalom" folytatódhatott volna, nos ismerve hogy ki hol állt akkor, most valószínűleg egy Finnország-szerű társadalmunk lehetne.Mindenesetre az emberanyag megvolt hozzá akkor....

ostvan 2011.03.01. 14:58:44

Jó írás. Tegyük fel, hogy mindez így igaz.
A gondot abban látom, hogy "a fejétől bűzlik a hal" elv alapján a miniszterelnök ténykedéséből példát véve lesz egy csomó ember, aki az eddigieknél sokkal hatékonyabban kezdi majd feszegetni a jog és a magántulajdon, netán az élethez való jog határait. Úgy, hogy közben sokkal, de sokkal kevesebb gátlás korlátozza a tetteiket. Másszóval egy csomó ember fejében természetessé válik az, hogy nem csak a törvényes utat lehet járni. Mert ezt látja a vezetőinktől.
Ezt a szellemet - valószínűleg - már kiengedte Orbán a palackból. És visszatuszkolni sokkal nehezebb, mint kiengedni.

Csak Norris 2011.03.01. 14:59:14

@tomwar: Igazad van, az 4 jó év volt. De még 5 évig csökkent, csak lassabban.

Kérdés: ki került kormányra 2002-ben? Mi történt utána?

elod72 2011.03.01. 15:04:58

@tomwar:

Az allamadossag es a jolet nem feltetlenul forditottan aranyos egymassal. Ime egy oldal: www.debtclock.ca/

A kanadai allamadossagot mutatja. A GDP szazalekat tekintve Magyarorszaghoz hasonlatos. Ehhez kepest Oroszorszagban nincs is allamadossag. Na most akkor hol jobb az elet ugy nagy atlagban?

is 2011.03.01. 15:12:52

@áDám: "Persze ha nem tetszik a mondanivaló, lehet másik ofőt keresni, de könyörgöm, ne kövessük már el megint azt a hibát, hogy olyan "osztálymenedzsert" választunk a helyére, aki azzal oldja meg a problémákat, kérdéseket, hogy az azokat felvetőket kicikizi, a kérdéseket pedig kifordítja, elferdíti, letagadja, agyonhallgatja, bagatellizálja, abban a hitben, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is."

Ugye egyeterthetunk, hogy tavaly sikerult egy ilyet valasztani?

bebe tv 2011.03.01. 15:13:15

@pneumónia: fingod sincs miről beszélsz. A rengeteg
közhivatalba frissen berakott káderei most ismerkednek az ábc-vel. Ha ezt nagy nehezen képes lennél felfogni akkor rá kéne döbbenned, hogy az egész általa átalakított apparátus telis tele van az emberiség selejtjével.

konfuciuska 2011.03.01. 15:14:42

@elod72: Ez egy picit azért nehéz, mert ma Magyarországon iszonyú pénzeket kell kitermelni, csak arra, hogy a hitelek kamatait fizessük. A magyar ma egy hónapot azért dolgozik, hogy a felvett hitelek kamatait kifizesse. Ez, a mai magyar társadalmi viszonyokat tekintve nonszensz. Elhiszem, hogy Kanadában megy, idehaza szerintem nem megy. Én, ha tehetném, visszafizetném az összeset. Hogy aztán előbb legyen a tyúk, vagy a tojás, döntsék el az okosok. (Előbb fizessük ki "bármi" áron a hitelt, vagy előbb nyomjuk fel a gazdaságot "bármi" áron, hogy a többletből kifizethessük a hiteleket.)

konfuciuska 2011.03.01. 15:15:16

@is: Nem, nem értek veled egyet ebben.

is 2011.03.01. 15:16:25

@áDám: "Ami Ferkót illeti, ... amit pl Orbánban meg lehet ... "

egy pszichologus rogton leveszi ebbol, hogy meg csak veletlenul sem vagy semleges a kerdesben. olyan elfogult vagy, mint ide Lachaza. vagy Vikit, vagy Gyurcsanyt kell irnod. gyakorold, es figyeld, hogy ez vajon konnyen megy-e. sokaknal megall a tudomany, ha nem gyalazkodhatnak akar ilyen ovatosan is a masik fellel szemben.

is 2011.03.01. 15:18:33

@áDám: csak koltoi kerdes volt. lathatoan mindenfele indoklas, es a valosaggal valo osszevetes nelkul irtad az elmeleti fejtegeteseket. ugy csipobol, ahogy erzelembol kijott. nem is javaslom, hogy belekezdjunk valami boncolgatasban, maradj csak meg ezen a tiszta, elmeleti szinten.

tomwar 2011.03.01. 15:18:39

@elod72: Ezt ugatom ezer helyen, de most az allamadossag a mumus. Ez a divat.
Hiaba, megiscsak jobb a regi elvtarsaknal, ugye?:-)))

tomwar 2011.03.01. 15:19:14

@Desmond77: Jol ertettem, a sokat szidott Bokros es Horn 4 jo ev volt?

undorgrund 2011.03.01. 15:19:52

A kitaposott ösvények nem vezetnek sehova!

öcsi55 2011.03.01. 15:21:25

Emberek miért van ennyi dűh bennetek!
Az ország ilyen állapotban van,és ezt kell csinálni.
Nem az elmúlt nyolc hónapban került ide.
Gratulálok a Fidesznek,hogy ezeket lépéseket meghozta!

konfuciuska 2011.03.01. 15:23:50

@is: A probléma ott van, hogy bármit is írtam, nem vetted a fáradságot, hogy átgondold, mivel elfogultnak bélyegzel. Asszem, az háborított fel, hogy nem értettem veled egyet abban, amit kérdeztél. Azért nem, egyébként, mert a mondanivalóm egy mondatát kiragadtad, és saját kontextusodba helyezve próbáltál engem, mint hozzászólót szégyeníteni. Ennek nem sok értelme van.

Egyébként elfogult vagyok, ha elfogultságnak számít, hogy a Viktor-féle világlátással, ezzel az elméleti szinten, sokkal jobban egyetértek, mint a Gyurcsány-félével.

bebe tv 2011.03.01. 15:26:51

@kewcheg: most valószínűleg egy Finnország-szerű társadalmunk lehetne.Mindenesetre az emberanyag megvolt hozzá akkor....

Kategorikusan ki merem jelenteni, hogy nem. Egy olyan nemzet amely az elmúlt 500-600 évben megtanult sunnyogni és behódolni, nyalni a mindenkori megszálló hatalmaknak ( törökök, osztrákok, oroszok ) az ha szabad lesz akkor is ugyanígy cselekszik. Amíg a fél Alföld és Dunántúl kipusztult, addig Erdély a törökök alatt totálisan behódolt és jó 150 évig és vígan élte életét annyira, hogy még önálló fejedelmeik is lehettek.
Gondolom innen ered a kifejezés " góbé ", ami egy gondolkodásmódra utal.

elod72 2011.03.01. 15:29:52

@áDám: Nincs kozottunk vita. En csak annyit probaltam jelezni, hogy az allamadossag alacsony volta nem feltetlen a jolet fokmeroje. A hitelfelvetel nem az ordogtol valo.

Ide tartozik, hogy (becsulet szavamra) szivesen odaadtam volna a magannyugdij-megtakaritasomat az allamnak, ha kiall elem (kepletesen) egy illetekes, aki elmondja, hogy a kormanynak ez az egy lehetosege van, ez egy szukseges rossz, ha valaki tud jobbat, akkor szoljon, amugy meg elnezest kerunk. Az On penzet pedig erre es erre fogjuk kolteni, ami igy illeszkedik a gazdasagpolitikaba. Ehelyett az az erzesem, hogy a realitasokat meg csak nagy vonalakban sem ismero, arrogans, kenyer helyett is cirkuszt kinalo kormany fosztott ki.

undorgrund 2011.03.01. 15:30:58

Mindenki azzal van elfoglalva, hogy ez a politikus jó, a másik meg nem. Tényleg ennyire észrevehetetlen, hogy mindenki-az összes, legyen jobbos, balos, közepes vagy szélsőséges-hiteltelen, hazug és alkalmatlan politikusnak, aki ebben a országban bejut a parlamentbe?

konfuciuska 2011.03.01. 15:33:31

@is: egyébként ha annak a boncolgatásába szeretnél belemenni, amit felvetettem, annak állok elébe (amíg ráérek). De abba nekem nem fér bele, hogy a témától eltérjünk. Ha bármi másról szeretnél vitatkozni, eszmét cserélni, az is járja, de nem annak a felvetésnek a negligálásával, amit én írtam, vagy méginkább, annak a sajátoddal való összevegyítésével.

Én a magyarság lelki helyzetéről írtam, ebben a kontextusban nem értem, mit keresne az Orbán-féle hatalmi technikai alkotóelemek vesézése, vagy a "realitások" számonkérése. Nem is értem egyébkénz ez utóbbi számonkérést, hiszen az elején leírtam, hogy nem materiális kérdésekről írok. A szellemit "elméletinek" bélyegezni, és ezzel valóságtól elrugaszkodottnak titulálni pedig ostobaságnak látszik onnan, ahonnan én nézem. (Figyelem, nem téged "ostobáztalak" le! Az eljárást tartom annak.)

konfuciuska 2011.03.01. 15:40:10

@elod72: Ebben egyetértünk, szörnyű, ahogy kommunikálnak egyes szándékokat. Nem is értem, miért nem lehet egyenesen megmondani dolgokat.

Bár valószínűleg az vezeti őket, hogy tartanak a számonkéréstől, mozgástér-szűkítéstől, ha transzparenssé tennék a folyamatokat, pl. ha időközben újra változtatni szeretnének a dolgokon. Mert persze ilyen esetben a rosszabbat feltételezők rögvest kaszáért kiáltanának, és azt mondanák, azért variálnak megint, mert sunyítanak valamiről, mert ellopják, mert nem is tudják, mit akarnak. És nyilván itt van a gyökere, hogy ennyit vitatkozunk, mert van, aki ezt hiszi, van, aki meg nem. És ez már egyéni vérmérséklettől, naivitástól, társadalmi tapasztalatoktól is függ.

Az individualizálódás egyik legnagyobb hátulütője a bizalmatlanság. De ez a bizalmatlanság meg a tartalékok teljes hiányában gyökerezik (lelki és anyagi)... Gordiuszi helyzet.

osszián 2011.03.01. 15:40:24

Kezdjük az elején:

"Egyfelől Orbán igazi konzervatív liberális. Hisz abban, hogy a társadalmi változások szerves fejlődés eredményei, hisz abban, hogy a társadalom nagy alrendszerei – az egyházak, az önkormányzatok, a pártok, a szakszervezetek, az egyetemek, és általában az emberi szándékokat megjelenítő szerveződések "–

Ne nevettesd ki magad. Ezen maga Orbán és a sleppje röhögne a legjobban.
Mi az, hogy "hisz abban"?
Orbán az égvilágon SEMMIBEN sem hisz. Alrendszerek, felrendszerek, mindenféle konstellációk CSAK arra jók, hogy a szánalmas hatalmát bebetonozza.
Soha semmi elvben nem hitt. Úgy váltott eszmerendszert, mint más gatyót és borotvapengét.
Hol liberálisok vagyunk, aztán konzervatívok, aztán kereszténydemokraták (ateista attitűdből), aztán népvezérek, kockás zakóban, megint aztán nemzetmentők, népvédők, majd uralkodók.
Egy frászt kedves blogger. Ez a kalandor még egyszer utoljára jégre visz bennünket, hogy végképp elzavarja a közharag, mert annyit az elmúlt 50 évben (Kádár konszolidációja óta), SENKI nem ártott a magyaroknak, mint ez a hatalommániás minicézár.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.03.01. 15:41:00

Elgondolkodó poszt. A fő meglátása az ellentétről jó, és elég űjszerű. Értem ezalatt, hogy ezt az ellentétet így nem domborították még ki.

Sok dologban azért nem értek egyet vele, de legalább gondolkodik.

kewcheg 2011.03.01. 15:44:18

@bebe tv: amit írtál, abban van igazság, de akkor ez egy nagyon homogén lakosságú országot feltételezett volna.Viszont már akkor is (középkor) a Kárpát-medence egy "melting pot" volt, Amerikát megelőzve párszáz évvel, sok, teljesen különböző habitusú nációval, és azon belül is egyeddel.A sunnyogó, behódoló "lakósság" a népességnek szerencsére csak kis hányadát tett ki, ellenkező esetben belőlünk is az lett volna mint Szerbiával, vagy Boszniával, akik nagyjából a XIX. századig török uralom alatt voltak, sőt ez utóbbi még a vallását is elveszítette.Nálunk azért ugyanakkor csak megvolt Buda visszavétele, meg a többi....

bebe tv 2011.03.01. 15:46:27

@áDám: most valószínűleg egy Finnország-szerű társadalmunk lehetne.Mindenesetre az emberanyag megvolt hozzá akkor....

Romániának sem volt államadóssága a Ceausescu alatt mert minden szuflát kipréselt az emberekből oszt mire mentek vele?
Kanada az egy más tészta. Vannak gáz és olajmezői és legfőképp komoly és modern ipara, aminek a java része kanadai kézben van. A mezőgazdaságát már nem is említem, mert ha a mi új magyar farmerjaink akik ha úgy gazdálkodnának, akkor fél Európát el tudnánk látni.
Azt se feledd, hogy tulajdonképpen a sok bevándorló azért telepedett ott le, mert többet akart elérni mint otthon.
Ha Torontóból Gravenhurst felé mész a Muskoka tavak irányába, akkor az út egy viadukton át halad. A völgyet ami kb. 400-500 m széles és több 10 km hosszú úgy hívják, hogy Holland-canal. Ez kb. 100 évvel ezelőtt még mocsár volt. Holland telepesek az egész mocsarat feltöltötték és az egész völgyben zöldséget termesztenek. Amikor áthaladtunk a hídon km hosszan sárgarépa sorokat lehetett csak látni, de úgy mintha zsinóron
szaladnának a sorok, hosszába, keresztbe és átlósan. Na ezért kapta a Holland-canal nevet.
Ez a vidék látja el majdnem egész Kanadát zöldséggel. Ilyen országgal felesleges minket összehasonlítani.

konfuciuska 2011.03.01. 15:47:05

@bebe tv: Igen, de ez volt a záloga a túlélésnek is. És ha egyéni szinten nézem, a túlélés erősebb parancs, mint a lelki függetlenség megtartása. És még csak azt sem tudom rámondani, hogy erkölcstelen lenne, éppen, mert a túlélési parancs abban is gyökerezhet, hogy valami dolgod van egy adott helyen... És nézd meg, azért végül ez a túlélő,megalkuvó banda mindig lerázza magáról az aktuális megszállót, őrült kínokat állva ki. Ez is legalább olyan ösztönös magatartás, mint a behódolás, megalkuvás, nem?

Úgy értem, kell, hogy valami értelme legyen annak, hogy 500 éve még mindig itt vagyunk... De az is lehet, hogy emiatt a bűnünk miatt (Európában egyedül mi? Ne már... :)) érdemtelenül foglaljuk a helyet, és szívjuk a levegőt.

Na ezt kéne magunkban eldönteni. Hogy van-e helyünk a világban, van-e miért itt lennünk. És ez nem a többiek véleményétől függ, akik először a hegyeinket csaklizták el, benne a sok arannyal meg erdővel meg vaddal,aztán most meg szépen megköszönnék a medencénket is, a rengeteg ásványvízzel meg hőforrással, ha önként odaadnánk... :)

tölgyes 2011.03.01. 16:00:03

@tomwar: Kedves Tomwar!!
Szíves figyelmébe ajánlom, hogy az MSZP-SZDSZ kormányozott 94-98 között és ekkor adták el az ország vagyonának úgy 65%-át és ezt adósságszolgálatra fordították. Vagyis a javulás döntően nem a sreukturaváltásból, hanem a kótya-vetyéből származott.

tölgyes 2011.03.01. 16:01:18

@d-evike: A libatenyésztők élete árán???

trollface 2011.03.01. 16:03:05

LOVAS NEMZET NEM SÍEL!

konfuciuska 2011.03.01. 16:05:02

@bebe tv: nem tudom, hogy a magyarok valaha is el tudnak-e jutni (elméletileg lehetséges-e egyáltalán, és ha igen, gyakorlatilag megvalósítható-e) olyan fokú önfegyelemre, egészséges lelkivilágra és jókedvre, hogy ilyen műveket hozzanak össze. Minden nagy tettünk, melyet a világ jegyez (vagy ostobaságból, tudatlanságból nem jegyez), egyéni teljesítmény. Közösségi teljesítményt mi általában csak megszállók ellen, önvédelemből hoztunk létre.

Ebben kellene megújulnia az embereknek.

Akárki akármit is mond, 2000 körül én személy szerint láttam erre valós szándékot Orbán Viktortól. A merjünk nagyok lenni, a Világraszóló magyarok kiállítás, és egy rakat ilyen dolog azt célozta, hogy a rendszerváltás óta még meg nem kezdett lelki kilábalási folyamat végre elinduljon. Én akkor voltam fiatal, és én éreztem, hogy ha ez sokakban gyökeret verne, azzal ki lehetne húzni az országunkat ebből a katasztrófából.

Úgyhogy én konkrétan katasztrófaként éltem meg, hogy a szocik pont EZ ELLEN kampányolva nyertek 2002-ben, mert világos volt, hogy ők pont az ellenkezőjét fogják csinálni (még mindig nem gazdasági kérdésekről beszélek, csak is kedvéért jegyeztem meg :)).

És úgy is lett. Itt vagyunk 8 évvel később, és egyrészt lélektani szempontból az egész ország reménytelenül, tönkreverve tengődik, RÁADÁSUL súlyos anyagi helyzetben (és igen, ezért szerintem teljes mértékben a szocik a felelősek, mert ha gazdasági szempontból normálisan kormányoztak volna, akkor nem ütött volna rajtunk ekkorát a 2008-as válság, sem anyagi, sem főleg társadalmi szinten).

Másrészt ennek következményeként a "második felvonásban" Orbán is felhagyott a szimbólumok kommunikálásával, tudván, hogy a szocik az elején annyira lejáratták az egész témát, később pedig élet-halál harccá változtak a mindennapok, hogy most neki egy esélye van: ha a gazdaságot rendbeteszi. Amíg az nincs meg, addig az emberek szóba sem állnak a lelki kérdésekről beszélgetni, gondolkozni.

makacsfolt 2011.03.01. 16:08:06

Aki még nem tudná. A 2. világháború után ,az összes nemest, arisztokratát, vagy megölték, vagy megkérték,hogy fáradjon el ebből az országból ,ergó akik évszázadokon keresztül vezették az országot ,és gazdagok is voltak már nincsenek ,egy teljes társadalmi osztály tünt el. Magyarul maradt a középosztály ,polgárság amit OV annyira erőltet.( Győzött a középszerűség )Hozzá teszem akik miatt belekeveredtünk a háborúba szintén nemes emberek voltak ,és milyen érdekes az ő családjuk mind külföldön él jó módban.Akik itt maradtak ,nem akarom magamat is megsérteni ,de mondjuk úgy ,hogy az alsóbb osztályok képviselői...munkáskormány :) mit értettek ők a hatalomhoz ,csak az éhes kis szájukat tömték be...és ezt csinálják a mostaniak is .A legnagyobb átverés a történelem folyamán ,hogy a munkásság meg a polgárság tud kormányozni ,szocializmus hehehe.
Mutass nekem ,egy működő szocialista országot.
Pl. Chavez ,ahogy kinéz szegény még írni se tud ,az apja még a földet túrta ,de most ő már politizál és kioktat. Én a magam részéről úgy kezdeném a rendcsinálást ,hogy aki még él arisztokratát visszhívnám ,visszakapnák a kastélyaikat is,legalább nem elmegyógyintézetnek használnák őket mint most. Ezek a megélhetési politikusok ,meg mehetnének a sunyiba.Aki politkus akar lenni nem feltétlenül jelenti azt ,hogy meg is kell gazdagodni belőle ,de nálunk ezt máshogy értelmezik sajnos ,miért mert csóró mind ,azért mert valaki elvégez egy egyetemet ,meg van egy halom gyereke nem jelenti ,hogy tud is kormányozni ,és ezt mindenkire értem.
Megmondom őszintén ,én nem látok kiutat ,itt a jobbik meg az LMP újjabb csóró éhes társaság akik végre odakerültek a húsosfazékhoz.Nem akarok jósolni ,de körúlbelül 2012 április-májusra kifullad ez a kormány, csak az a kérdés mi lessz ekkor vagy ezután? Valószínűleg Matolcsy-ra és Gyurcsányr-a kennek mindent ,okés de mi lessz velünk, nem mehet mindenki Londonba ,meg Kanadába.Jobb ha elkeztek konzerveket vásárolni a spájzba. Szegény Orbán ,az ág is húzza ,nem elég ami itt van + EU elnökség + Arab helyzet + Kolontár. Ebből azt hiszem nem lehet jól kijönni.

tölgyes 2011.03.01. 16:08:43

@fitball: Hálás lennék Önnek, ha leírná, hogy miben véli felfedezni azt, hogy gyűlölködtem. Én ugyanis szinte kizáróéag tényeket írtam. Kéretik azokat cáfolni.

tre' 2011.03.01. 16:09:00

jó napot hölgyeim & uraim!
nem kedvelem orbán viktort. ez a cikk vagy zseniálisan (burkoltan) kigúnyolja orbánt, vagy valóban buta az újságíró. én az elsőre tippelek, de nem tudhatom. az egyetlen ősi igazság: "ha a szar olyan jó lenne, tuti, hogy a szegények segglyuk nélkül születnének"
ala' szo'gájja

tjunior 2011.03.01. 16:10:10

Naív.
Ez jutott eszembe, sajna én nem hinném hogy Orbán Viktor (és itt most nyugodtan be lehetne helyettesíteni a magyar politikai elit összes tagját, kivétel nélkül) a pénzen és legfőképp a hatalmon kívül bármiben is hinne. Ha e kettőhöz az kell hogy konzervatívak legyünk akkor az leszünk, ha liberális akkor liberális ha anarchista akkor meg az. Speciel OVnál tökéletesen látható aki egy szélsőséges liberálisból hova jutott.Ez még nem is lenne baj, hiszen az ember változik az idővel, a gond ott van hogy az egésznek nincs folyamatossága. Ha csak azt nem tekintjük annak, hogy amikor felismerte milyenek is kell lennie ahhoz hogy hatalomra jusson, azzá vált egyből, semmi átmenet, hogy legalább a látszatra adjon.

tölgyes 2011.03.01. 16:11:28

@KG2000: A jövedéki adó csökkentésével lehetne csökkenteni a benzin árát, csak hogy ezt a megörökölt gazdasági helyzet nem teszi lehetővé. Valahogy vissza kell fizetni azt a 18.000 milliárdot, amit az adóinkon felül Gyurcsányék elkúrtak.

Napkutya 2011.03.01. 16:12:20

Tisztel posztoló!

"ha lehet, megkerüli a szabályokat, bővíti a játékteret, megkeresi a kiskapukat, kipuhatolja a szabályrendszeren felsejlő hézagokat. Igazi kreatív elme."

Nabazmeg!

Így hívják ma a simlis ügyeskedőket egy adott hatalmi szint felett?

A fenti kiskapuk állnak a politikusnak, de szénné bírságolják érte a vállalkozót? Ha az állampolgár "bővíti a játékteret" vagy "kipuhatolja a szabályrendszeren felsejlő hézagokat" azt hogy hívják majd nála a bíróság előtt, vagy az adóhatóságnál?

Még valami: ne nevezzük már kreatívnak! Az hogy MÁSOL a huszadik századi diktátorok kommunikációs és gazdaságirányítási módszereiből, az NEM kreativitás.

Az már csak a Magyar hülyesége, hogy megint megeszi ezt a sz.rt.

Dr Kangörény 2011.03.01. 16:12:36

Hát ez elég nagy sületlenség lett. Amit a posztoló írt az nem más, mint egy vágyálom arról, hogy ő milyennek szeretné látni ezt a jelentéktelen senkivé vált figurát.

Nem lépi át a szabályokat???? Nem, valóban nem lépi át a szabályokat, amikor egy alkalmatlan vazallusát teszi meg alkotmánybírónak, amikor az alkotmányellenes törvény visszadobása miatt módosítja az alkotmánybírósági jogait, én ezt nem nevezném sem demokratának, sem szabálykövetőnek.

martincarnap 2011.03.01. 16:13:04

Ratius, neked lehet vmilyen emailcímen írni?

kaqkkfioka 2011.03.01. 16:14:21

@tölgyes:
Azé az MDF-SZDSZ kurzus se volt semmi.

pereszke 2011.03.01. 16:14:43

@Lucernaböde: addig tartott az államadósság csökkenése az előző orbán rezsim alatt, ameddig a bokros csomag hatása kitartott, aljas az aki elfelejti ezt megemlíteni.
orbán egy dologban valóban jó, intrikálni azt kiválóan tud. nem kedveltem gyurcsányékat sem, de amikor megpróbáltak érdemben változtatni, nagyszerű orbán viktor utcára vitte a csőcseléket, lehetetlenné téve bármilyen szükséges változtatást. nem mértek egyenlő mércével, akkor tüntetések voltak meg népszavazás a válasz.
most meglenne az esélye hogy ő véltoztasson, mivel neki nincsenek akkora köcsög ellenflei mint ő maga, de ő meg gyáva és fél elveszíteni a nyolc ínséges év után megkaparintott zsírosbödönt.

tölgyes 2011.03.01. 16:15:16

@tjunior: A cikk szerzője jól írja. Orbán liberálisból, konzervatív liberális lett. Legfeljebb Ön ezt nem értette meg a szövegből.Oda jutott ahová az angol VASLASDY IS ELJUTOTT.

HoLa 2011.03.01. 16:17:33

@tölgyes: Végre valaki.

Én azt nem értem, megy a gyalázás, de senki nem tud (nem akar?) felmutatni egy OV-hoz hasonló kaliberű politikust. Gyurcsány, Mesterházi, Kiss P., Schiffer, Vona? Hogy ha csak a legkézenfekvőbbeket nézzük is, vicc lenne.

tölgyes 2011.03.01. 16:18:27

@kaqkkfioka: Olyan - mármint MDF-SZDSZ szakasz -nem volt. De ha Ön az MDF kormányzására gondol, akkor bizony ott is születtek rossz privatizációs döntések, de mégis csak a vagyon 12-13%-át szórták a szélbe.. Nagyobb baj volt ott, hogy a keleti piacok összeomlottak.. a Nyugatnak meg nem kellett az amit korábban Keletre küldtünk.

tomwar 2011.03.01. 16:19:15

@tölgyes:
Strukturavaltas volt 1998-2002 kozott?
Privatizacio?

tölgyes 2011.03.01. 16:21:11

@HoLa: Orbánhoz hasonló politikausi kvalitásai itt utoljára Pozsgaynak voltak, bár ő korántsem volt olyan ügyes hatalomtechnikus mint Orbán..de benne mégis volt valami, ami önmagán túlmutatott. Orbán valóban sokra hivatott minden hibájával együtt. Ezért is a nagy gyűlölködés!

tomwar 2011.03.01. 16:21:25

@tölgyes:
Azt kell mondanom, az idonkent odavetett "gyurcsany elkurta" megjegyzeseket leszamitva vannak erveid az asztalon. Ritka vagy, mint a feher...bocs, a narancs hollo....

tölgyes 2011.03.01. 16:26:06

@tomwar: Lassú váltás megindult 98-2002 között. És nagy hirtelen fordulatokat nem is lehet egy országgal tenni. Nem véletlen, hogy ez a mostani menet is viszonylag óvatos. Nem lesz egyik napról a másikra a képozetlen 1 milliós munkaerőből magasan kvalifikált nyelvet beszélő szakember:( 98 után Orbánék számos olyan lépést vezettek be, amelyiknek hosszú távú hatása ma már érezhető volna: pl. családi pótléklot csak az kap, aki iskolába járatja a gyereket..

Privatizáció. Sárközy összegzése szerint. A magyar vagyon 83-85%-át az MSZP-SZDSZ privatizálta. 12-13%-át az MDF. 1-2%át a Németh kormány, 1-2%-át a fidesz.

tölgyes 2011.03.01. 16:28:41

@tomwar: Bocsásson meg nekem, de én őt idézem.Nekem eszembe nem jutna az elkúrás emlegetése, ha ezt Gyurcsány nem mondja.. de az ő szája hitelesítette azt, ami történt..Ő maga is így látta...Egyet is értek vele.. nem lehet finomabban mondani azt ami 2002-2008 között történt... csak az a baj, hogy akövetkeztetést a mai napig nem vonta le belőle.

kaqkkfioka 2011.03.01. 16:29:07

@tölgyes:
Igen megtévedtem. Elnézést.
Pedig a kelet talán még egy darabig felvehette volna a magyar termékeket.

bebe tv 2011.03.01. 16:32:57

@áDám: Hát azért elcsaklizásnak nem egészen nevezném. Miért? Erdélyben a magyarság mellett jelentős románság is élt, és talán nagyobb számban mint magyarok. Ugyanez a helyzet Szlovákiával is, ahol a szlovák többség igencsak meghatározó volt.
Mindez elmondható a volt délszláv részekről. Végre tudomásul kéne venni a politikának aki ezt a kártyát rendre kijátssza, hogy a monarchiában Magyarország kb. 20 millió lakosának a 60%-a nemzeti kisebbség volt. Volt joguk a horvátoknak, szlovákoknak önálló állam alapítására? Igen. Sajnos azonban a határokat az elcsatoláskor nem az etnikai határok alapján jelölték ki, ahogy az eredeti tervekben szerepelt.
A túlélési ösztön az egy dolog, de az a mentalitás
amit megemlítettem, sajnálatos módon rátelepedett a mindennapi életünkre. Lásd politika, munkamorál és társai.
Mert ugyebár azt talán te is belátod, hogy az elmúlt jó pár hónapban történtek olyan húzások, amik nem vallottak európai mentalitásra. Engem úgy neveltek, hogy mások tulajdona a számomra szent. Nos ezt jó néhányan a hatalomból úgy látták, hogy csak az övék szent a többié nem.

soproni1 2011.03.01. 16:33:52

@tölgyes:

Mindig van egy megörökölt helyzet. Utána mindig kiigazítás jön. Ami önmagában nem baj, csak nem mernek az inaktívokhoz ( közalkalmazott, nyugdíjas, munkanélküli ) nyúlni. Egyszer kell csak megtenni. Ráadásul nem is kellene kirúgni a közalkalmazottakat azonnal, hanem áttolni a versenyszférába, ugyanazokkal a feltételekkel. Először furcsa lesz, hogy 11 hónapot kell dolgozni egy évben, de pár év és megszokják. A 65 év felettiek is vehetnek félárú jegyet. A munkanélküli segélyt meg korhatárhoz kötném, és csak pár hónapra. Huszonéves max 1 hónapra kapna.
A minimálbért eltörölném. Az üzemorvos bírálhassa felül a korrupt háziorvos döntését.

Kalmár 2011.03.01. 16:38:07

Jó látni, hogy a sok tehetségtelen korrupt elvtársatok láttán, nincs jobb ötlet, mint Orbánt fikázni.
Legszebb dolog az irigység.
Persze ha az én érdekeimet is egy alkoholista Szekeres, egy hibbant táncoló Fletó bohóc vagy a bikicsunáj Mekkmesterházy képviselné én is pánikolnék:)

További jó világvége elképzeléseket kívánok.

soproni1 2011.03.01. 16:40:06

@Kalmár:

Most már Orbán is egy szintre került az általad említettekkel.

bebe tv 2011.03.01. 16:43:30

@Kangörény_: Hogyan focizott ez annak idején a Felcsútban? Gondolom ott is aki az útjába került felrúgta. Ez a fazon akar 2020-ig 200 milliárdot betenni a labdarúgásba. Annyit ért mindenhez mint a focihoz.

tölgyes 2011.03.01. 16:43:40

@kaqkkfioka: Az volt a baj a Kelettel, hogy nem tudott mivel fizetni. Már az átkosban látta néhány közgazda, hogy mi dollárt veszünk fel, azt beépítjük a termékeinkbe és rubelt kapunk érte, ami nekünk nem volt már akkor sem jó. Ki is mutatták ennek a kárát.. de akkor még legalább olajat is kaptunk, ami kemény termék volt. 90 után az oroszok már nem akartak olajjal fizetni, mert akkor a terméket már inkább Nyugatról vették. Így jött létre az a helyzet, hogy azt az 1-2 milliárd dollárnyi kárt, amit a katonai jelenlétük okozott már nem tudtuk mivel levásárolni ( lásd:Hujber elvtárs üzletei). Tehát elkövetett ugyan ebben is hibát az MDF, de a baj oka: a keleti piac és az államok összeomlása volt. Az MSZP-nek azonban megérte ezt is az MDF nyakába varrni.. az emberek meg beszopták.

kaqkkfioka 2011.03.01. 16:47:22

@tölgyes:
Nem akkor merült fel esetleg az "árut áruért"?
Lehet rosszul emlékszem.

Kalmár 2011.03.01. 16:48:26

@soproni1: Persze. Nyugi itt senki nem bánt téged.
Úgy van ahogy mondod....

Rókakígyó 2011.03.01. 16:51:01

A probléma, hogy az állam nem akar kisebb lenni. A 29 pont legfontosabb pontjai kihúzva.

Emlékezésképp:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/08/ez_orban_29_pontja/

Ezek közül nem lesz:

1, 13, 14-17, 19, 21, 23, 24, 28. Egy pár pedig kétséges.

NewWay 2011.03.01. 16:51:35

@Grigorij Pantyelejevics:
"Mi meg leszünk a sok kis egy tál rizsért robotoló 'kínai' az ő szép keleti modelljükben. "

Szerintem te kevered az MSZP modelljével.

MSZP modell: a szegényeknek, ingyenélőknek osztogatni, a milliárdosoknak pedig lopni, mindent eladni, kiszervezni.

Így lett volna 9,9 millió (mínusz nyugdíjasok, fiatalok) egy tál rizsért robotoló magyar az országban.

getva 2011.03.01. 16:52:11

összefoglalva: a viktor egy fasz.
ha jól értem

na4 2011.03.01. 16:53:30

Hülyeség ez a cikk. Az újságírók mindig rinyálnak. Ha Orbán reformál, akkor azért, ha nem reformál, akkor meg azért. Vagyis nekik tökmindegy, amúgy is csak az eladott példányszám, meg a szenzáció számít.
Van egy könyvem, ami Liszt Ferenc zenekritikusainak cikkeit foglalja össze az akkori ujságokból. Minden tehetségtelen hülyének elmondják, aki szétveri a zongorát, stb. És lám, ma a legnagyobb zneszerzők között tartják számon. No csak ennyit az újságírói véleményekről. A történelem majd eldönti.
Egyébként pedig nem lehet mindent Orbá nyakába varrni. Sok olyan magyar van itt, aki tojik dolgozni, csak azt lesi, hogy hogyan lóghat, és közben röhög a markába, hogy milyen jól kitól a többiekkel. No hát remélem, hogy ennek most vége.

bebe tv 2011.03.01. 16:55:07

@tölgyes: A cikk szerzője jól írja. Orbán liberálisból, konzervatív liberális lett. Legfeljebb Ön ezt nem értette meg a szövegből.Oda jutott ahová az angol VASLASDY IS ELJUTOTT.

Úgy látszik nem vagy teljesen tisztában egyes irányzatokkal. Ha tudnád miről beszélsz, akkor nem mondanád egy sztálinista-rákosista módszereket előszeretettel alkalmazó emberre, hogy konzervatív liberális. Ő meg a Kövér haverja is a szíve mélyén még mindig meggyőződéses kommunista, csak ezt hát ciki bevallani. Azzal nem lehet valaki befutó.
Még hogy Vaslady!!! Tudod ki volt az egyáltalán?
Annyit elárulok, hogy nem egy Szalai Annamária vagy Selmeczi az egyszer fix.

a-kis-herceg 2011.03.01. 16:56:55

@na4: "nem lehet mindent Orbá nyakába varrni. Sok olyan magyar van itt, aki tojik dolgozni, csak azt lesi, hogy hogyan lóghat, és közben röhög a markába, hogy milyen jól kitól a többiekkel. No hát remélem, hogy ennek most vége."

aha vége ennek. mert mostmár az sem fog dolgozni aki 20 éve dolgozott és tisztességes volt... a leglényegesebb orbán kárra tapintottál rá. mexűnt a bizalom, az adózás-állami szolgáltatás ZÉRÓ... ki a fene fog járulékot és adót fizetni?

visszamenőleges törvénykezés, államosítás, kormányhatározat a felelősségről... 2010. okt 4. az ország II. Mohácsa

NewWay 2011.03.01. 16:58:45

@öcsi55:
"Emberek miért van ennyi dűh bennetek!"

Dühösek, mert már nincs SZDSZ, nincs aki gyűlölködjön nyilvánosan, az MSZP is nagyon gyengén csinálja.

Ezért bosszúból telesz.rják a netes fórumokat, mintha a ők lennének a többség hangja.

A legszebb, hogy van rajta sapka, nincs rajta sapka rendszerben megy a kritizálás.

Ha a kormány elveszi a 65 év felettiektől az ingyen utazást, akkor népnyúzó, megszorító.
Ha nem veszi el, akkor meg pazarló, és túl nagy az állam!

NewWay 2011.03.01. 17:02:24

@kewcheg:
Igen, ez a baloldal nagy hibája, hogy irigységre és gyűlöletre tanítanak és építenek.

Nem azt mondják a szegény munkásnak, aki 60-70 ezret keres, hogy állj ki magadért, legyen nagyobb a béred!

Azt mondják, hogy a szemét g.ci gazdag irodisták egy másik cégnél nem merészelnek 160 ezret keresni! Vegyül el tőlük!

Hogy mer egy diplomás ember többet keresni, mint egy munkás?

na4 2011.03.01. 17:02:48

@a-kis-herceg: Ez hülyeség. A gazdaság kezd lassan, de emelkedni, a gazdasági szereplőknek tetszik a Szécheny terv, stb. Amit írsz egy Bolgár Györgyös hiszti. Hisztizni mindenki tud, de se Te, se pedig az újságíró nem mondta meg, hogy mégis hogyan kellene ebből a szarból kimászni, amibe a komcsik belevittek bennünket.

tölgyes 2011.03.01. 17:05:21

@soproni1: 2002-ben nem kellett volna korrigálni, ami jelen esetben osztogatás volt..(a fidesz jól csinálta, de mi többet adunk az embereknek, mert a fidesz smucig volt..) mint ahogy Horn hirtelen felindulásból követte el a 65 év felettiek utazási költségeinek eltörlését... ezt azonban visszavenni azért nehéz, mert ma ez az a réteg, amelyik választásokat dönt el. A politikának pedig ezt is figyelembe kell vennie.

A minimálbér ügyében nem értek egyet Önnel. Az volt az általános szokás, hogy a dolgozót bejelentették a lehető legkevesebb béren, majd a vállalkozó zsebbe fizetett még neki ugyanannyit vagy még többet. Ezzel a vállakozó megspórolta magának az adó és ajárulékok egy részét, miközben a dolgozó csak egy minimális nyugdíjra szerzett jogosultságot. Ez így nem volt jó. Ezért a fidesz, amikor emelte a minimálbért, akkor fehérítette a gazdaságot, és növelte az állam bevételeit is. A súlyos hiba a minimálbér adójának eltörlése volt (Medgyessy-László Csaba). Ezt utólag maga L.CS is így értékelte. Nem csak a kieső pénz miatt volt hiba, hanem azért is mert azt üzente: megvan az ország anélkül, hogy 1-1,5 millió embert adót fizet...
Ezzel az adóeltörléssel az MSZP saját kliens vállakozói rétegének adott támogatást a költségvetés kontójára... és hozzájárult az ország súlyos eladósodásához.. Ez volt az a döntés, amelyik aztán azonnali és radikális strukturális reformot követelt volna a kiadási oldalon.. de ahelyett hogy kiadást csökkentettek volna, kiadást növeltek, hogy az országgal lenyelesség a D209-es ügyet, és ne szenvedjenek katasztrofális vereséget az önkormányzati választásokon..2002-ben.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.03.01. 17:06:02

@tölgyes:

Ha te a Hít tvből és a Magyar Nemzetből tájékozódsz, akkor olvasd el a helyreigazítást is.

Budapest – Jogerősen újabb helyreigazítási pert nyert Bajnai Gordon, ezúttal a Hír TV ellen. A bíróság szerint nem felelős az öngyilkosságokért a Hajdú-Bét Rt. csődje kapcsán.

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az első fokon eljáró bíróság ítéletét és kimondta, hogy a televízió idén január 20-án valótlanságot közölt és valótlanul híresztelte, hogy Bajnai Gordon a Hajdú-Bét Rt. csődje kapcsán emberek haláláért lenne felelős. A bírósági döntés augusztus 31-vel lett jogerős, Bajnai Gordon az ítéletet szeptember 30-án kapta kézhez.

A Hír TV Pesty Lászlótól idézett, aki saját bevallása szerint is politikai célzattal, az áprilisi országgyűlési választásokra időzítve készített egy filmet. Pesty László ellen rágalmazási eljárást indított a volt miniszterelnök.

Helyreigazítás
2007. november 19. 00:00

MN
Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával.

Lapunk 2009. június 3-i számában „Saját lécét is leverte Bajnai” című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy Bajnai Gordon ismeretlen tulajdonosi körű, ciprusi bejegyzésű off-shore társaság igazgatója lett volna. A ciprusi cég nyilvántartásából a tulajdonosok személye megállapítható,
– olyan hamis látszatot keltettünk, hogy Bajnai Gordon a WEMS Ltd. résztulajdonosaként az onnan származó osztalék-jövedelme után nem fizetett volna adót. A valóságban az osztalékok után 54.358.000 forintot fizetett meg az APEH részére.

ÖT alkalommal nyert pert a Magyar Nemzettel szemben. Neked ez nem gyanús???

Így működik a Fidesz. Sároz, hergel, a cáfolatok senkit nem érdekelnek.

Igenis jöjjön vissza a Bajnai! Okos, intelligens, amerre jár a világban, elismert, megbecsült.

tölgyes 2011.03.01. 17:08:03

@bebe tv: Kedves bebe! Ha ön tisztában volna a dolgokkal, akkor nem írna le ilyen butaságokat, hogy Orbán szatlinista rákosista módszereket alkamaz. Ezt a szöveget csak a legszinvonatlanabb és legostobább zsurnalisztika "nyomassa", meg az a kliensréteg, akinek megvették az eszét is és a trollát is.

na4 2011.03.01. 17:09:21

@bebe tv: Orbán kommunista? Ő, aki Grósz Károly idején nagy nyílvánosság elé kiállt, és ráolvasta a komcsikra, hogy tönkreverték az országot, és hogy az orosz katonák tólják el a bringát? Ő lenne a kommunista? Fogalomzavaraid vannak :-(

a-kis-herceg 2011.03.01. 17:09:37

@na4: nem én vagyok kormányon. hanem ezek a Széll ovas -ok, széll tolók. széll hámosok...

meg fox lepődni: van a fiókomban egy párt (kormány) program. egy éve írtam. de ez most nem aktuális...

a komcsi alatt gondolom a fides elvtársakat is érted ugye?

én a amit kb úgy látom, hogy még a bank és energia szektor miatt az aranytojásttojónak is neki mennek. a gyógyszergyáraknak...

de lexarom. te döglesz éhen nem én... aki így "gondolkozik" pártokról, kormányokról az országról az meg is érdemli...

a-kis-herceg 2011.03.01. 17:11:24

@na4: :))))

az történelmi tény hogy már bejelentették a kivonulást a ruszkik. ha így nézed, akkor már nem is anynira gáláns dolog a döglött oroszlánt rugdosni.

a kommunistánál sokkal rosszabb. FEUDÁLIS kiskirály.

tölgyes 2011.03.01. 17:11:45

@d-evike: Kedves d.! A bíróság csak az érvényben lévő jogszabályok alapján tud dönteni.. de a jogszabályokat úgy alkották meg, hogy az a Bajnai-félék érdekeit képviselje..Ahogy ezt JA mondta: a jogállamban a pénz a fegyver. Ez teszi nehézzé és bonyolulttá a mostani elszámoltatást is. Ma egy bolti lopáson kapott cigány csávót sec-pec börtönbe lehet csukni, miközben Tátrai szabadon sétálgat.:(

tölgyes 2011.03.01. 17:13:13

@kaqkkfioka: Jól emlékszik.. csak aztán kiderült, hogy azt az árut amit megvennénk azt nem adják:(.. bár a metrót megépíthettük volna belőle, de Dem-nek nem kellett!

tomwar 2011.03.01. 17:13:53

@NewWay: "Igen, ez a baloldal nagy hibája, hogy irigységre és gyűlöletre tanítanak és építenek."

Talan nem Orban Viktor szakitotta szet az orszagot 2006-ban? En elenken emlekszem az arokasasra...szoval ne varrd a gyulolkodest a baloldal nyakaba.

na4 2011.03.01. 17:16:36

@a-kis-herceg: Tévedsz Öreg, ez már Antall-ék alatt történt. De mindegy. Magas ez Neked, mint disznónak a farzseb.

tomwar 2011.03.01. 17:19:47

@tölgyes: A tenyek elferditese nem penz kerdese. Ne vedd a koszos mundert, nincs becsulete.

Napkutya 2011.03.01. 17:26:37

@na4: "Orbán kommunista? Ő, aki Grósz Károly idején nagy nyílvánosság elé kiállt, és ráolvasta a komcsikra, hogy tönkreverték az országot, és hogy az orosz katonák tólják el a bringát? Ő lenne a kommunista? Fogalomzavaraid vannak :-( "

Az apja párttitkár volt, az anyja a párttitkárságon dolgozott. Szerinted hol lázadt? A vasárnapi ebédlőasztalnál?

Sőt! Többen kíváncsiak,hogy hogyan kerülhetett párt vagy (KISZ) szolgálat nélkül 1988 áprilisában (a rendszerváltás előtt) a Közép-Európa Kutatócsoportba, majd Oxfordba.

Ne legyünk már naivak!

levvente 2011.03.01. 17:43:21

@Napkutya: elmondom hogy hogy. Soros György nem kis pénzzel támogatta azon ifjú tehetségeket, akikben az ország későbbi vezetőit látta.
Jó szeme volt.
De persze azóta már sokszor megbánta.

levvente 2011.03.01. 17:46:20

Egyébként Orbán fejlődik:
10 éve még szerintetek fasiszta volt, ma kommunista.
Akkor sem hitt senki Nektek, mint ahogy most sem fog.
Ezt a 2/3 világosan megmutatta.

levvente 2011.03.01. 17:47:42

@tölgyes: meg azok, akik a Táncsics alapítvány 500 milliójából bérbloggerként vannak foglalkoztatva.

Ronin2010 2011.03.01. 17:50:32

Ratius!

Ne csinálj ebből a zavaros kis emberből mélyen és bölcsen gondolkozó államférfit. Az a pechünk, hogy történelmünk egy nagyreményű és pozitív szakaszában csöppent ide. Nélküle már nagyon jó gazdasági helyzetben lenne Magyarország, s mint nemzet egységesek lennénk.

Sikerült szétzilálnia mindent, ami ez az ország húsz év alatt lehetett volna. Szétverte azt az egységet, amiről papol, s tette ezt zavaros egyéni elképzelései és törekvései érdekében.

Vedd .észre, hogy gátlástalanul gázol át mindenen és mindenkin, aki elérendő céljai és közé áll. Azt nem teszi, amit egy felelős államférfinek tennie kellene. Képviselni az őt vezetői polcra helyezőket. Ehelyett nagyképű, önző, cezaromániás, a serdülőkori traumáin magát túltenni nem tudó bomlott agyú diktátor. Nem megbukni fog. Pszichiátriára viszik.

A gond az, hogy az általa okozott károk rendbetétele 15-20 évbe fog kerülni. Egy Bajnai és egy Oszkó kellene most ide, nem egy lázálmait kergető idióta.

tölgyes 2011.03.01. 17:53:07

@tomwar: Bajnai valóban védhetetlen.

@levvente: Bizonyára itt is vannak ilyenek.

Egyébként még mindig nem eset le nekik, hogy ez a fulladjon meg Orbán Viktor lehetőleg máma még duma kontraproduktív... Nekik most az MSZP-t kéne kikaparni a mocsokból.. Képzeleje mit hallana itt egy Juhászhoz hasonló ügy kapcsán..:(

levvente 2011.03.01. 17:58:07

@tölgyes: hát persze... de nem esik le nekik, hogy az OV-hiteltelenítő kampány NEKIK nem hozott plusz támogatókat.
GYF pedig nem fog visszavonulni, és pontosan ezért a Fidesz mindig nyerni tud majd, akármekkorát is hibáznak.
A legtöbb szavazót nem az Orbán-imádat vezérelte áprilisban. Csak egyszerűen belátták, hogy az államcsőd nem nagy biznisz, így az egyetlen ésszerű döntést hozták meg.

soproni1 2011.03.01. 17:58:21

@tölgyes:

Hol van Juhász egy Simicskához képest ? ( abba a pénzmosásba benne volt Stumpf, Orbánné, Dajcs ).

Gyorsan felejtünk. Volt Torgyán-Szabadi is.

levvente 2011.03.01. 17:59:44

@soproni1: sőt, volt Zách Felicián is....

soproni1 2011.03.01. 18:01:31

@tölgyes:

Ha eltörölnék a minimálbért, nem lehetne csalni.
A minimálbér most csak védelmi pénz.
Ráadásul bonyolítja a rendszert, ami csak a közszférának jó.

tölgyes 2011.03.01. 18:01:46

@soproni1: Simicska ügyét felderíthette volna a rendőrség.. de nem volt mit.

tölgyes 2011.03.01. 18:03:32

@levvente: Kb így történt.. Gyurcsány ma a fidesz leghatékonyabb "ügynöke". Ő megszólal.. és rögtön nő a fidesz támogatottsága..

tölgyes 2011.03.01. 18:05:00

@soproni1: Azért nem lehet csalni, mert van minimálbér. Azután az adót be kell fizetni ha esik, ha fúj.. amíg nem volt ment zsebbe a pénz ..:(és a dolgozó majd akkor fog meglepődni, ha nem kap nyugdíjat!.. vagy amit kap abból nem lehet megélni.

levvente 2011.03.01. 18:05:53

és ez az egyetlen indok, ami amellett szól hogy ne számoltassák el.... Gondolj bele, mekkorá mártírt csinálnának belőle, amelyik a szociknak hoz szimpátiát.
Nem, ezt nem szabad. Járjon-keljen, és értékeljen....
Kell ennél jobb reklám a Fidesznek?????????

levvente 2011.03.01. 18:06:44

@levvente: mekkora, ami (javítás)

soproni1 2011.03.01. 18:09:04

@tölgyes:

A minimálbér feletti részt zsebbe kapja a munkavállaló, amit valahogy ki kell szedni a cégből. Amit csak adóoptimalizálással lehet.
Ha lenne egy fix százalék pl. minden jövedelem 60%-a adó, akkor nem érné meg csalni. Ellenőrizni könnyebb, mert elvileg csak azt lehet elkölteni, amit megkerestünk. Nem kell könyvelőt alkalmazni.

fitball 2011.03.01. 18:10:46

@na4: Tényleg röhej!!Nahát ez a gyűlölködés és fröcsögés amit írnakpl hogy Orbán kommunista??????!!!

billy reed 2011.03.01. 18:17:24

Na, ebből a posztból a jóságos, mindenkiről gondoskodó "országunk atyja" kép jön át.
El is érzékenyültem volna csak épp a pénz- és hataloméhség, a pofátlan arrogancia, a rokonok/barátok előnyökhöz juttatása /nepotizmus/, a gerinctelen, elvtelen "politizálás" /szabadságharcnak beállítva/, a bunkó mentalitás, és hasonló nyalánkságok maradtak le.
Így végül nem érzékenyültem el.

tomwar 2011.03.01. 18:17:55

@tölgyes: Vedhetetlen Bajnai? Mivan? Viccelsz? 21 ev egyetlen valamire valo miniszterelnoke volt.

Csak Norris 2011.03.01. 18:18:00

@tomwar: Jól értetted. Bár akkor sokan sírtak miatta, de utólag sokan beismerték hogy nem volt rossz.

tomwar 2011.03.01. 18:19:30

@levvente: Ja ertem, csak az elmult 8 evben volt bun a lopas...elotte nem...ertem...
Nincs is akkor mirol beszelni.

A kovetkezo alkalommal a ugy sem talal senki semmit, a fiuk tokelyre fejlesztettek azt, amit a szocik muveltek. Ugy lopnak, hogy tapsolnak nekik. Gyonyoru!

tomwar 2011.03.01. 18:21:08

@tölgyes: Ugyan mar...akkor meg elt a megallapodas a ket oldal kozott: kez kezet mos...

Ibis · http://ibis.blog.hu 2011.03.01. 18:21:13

Orbánnal az a baj, hogy (rossz) futballistaként politizál: mint egy őrült bal- (bocsánat, jobb-)hátvéd, lerúg mindenkit a pályáról. Sőt, még a bírót is ő nevezte a meccsre. Aztán persze jól esik szívre tett kézzel énekelni a himnuszt, szép nemzeti szimbólumunkat. A célja persze lehet, hogy jó, talán még győz is. De a játék nem szép, és nem fair.

levvente 2011.03.01. 18:23:08

@tomwar: Keller Laca majd' beszart hogy találjon valamit a nagy tolvajlásból... mégsem jött össze.
A szoci börtönfrakción kívül..:)))

tomwar 2011.03.01. 18:30:13

@levvente: Ahogy most az elszamoltatasi biztos 2.0 probalkozik. Az, hogy nem kerult sittre Simicska, es nem fog jo nehany szoci se, az a rendszer hibaja...attol meg tolvajok. A cimborad epp emlitette feljebb, hogy a torveny csak penz kerdes. Na, akkor zarjuk is le ezt most evvel.

levvente 2011.03.01. 18:33:38

@tomwar: várjuk azért ki a végét a Budai Úr tevékenységének, ne húzzunk egyből egyenlőségjelet.
A lopás mindenkitől lopás, de ha a szocik nem vetik el ebben is ennyire a sulykot, ma nem lenne a jobboldalnak alkotmányozó többsége.

tomwar 2011.03.01. 18:47:27

@levvente: Utolso mondatodban egyetertek. Nincsenek illuzioim, hogy aki a fazek melle kerul, nem nyul bele - talan en is megtennem - de azert kellene benne maradni....meg a fazekat se illik ellopni....

Netuddki. 2011.03.01. 18:50:35

"Az interjúra készülve napokon át törtem a fejem azon, hogy miképpen lehetne megértetni egy nyugati újságíróval a magyar miniszterelnök politikáját."

Pedig sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Kedves nyugati újságíró,

Nem igazán értjük, hogy eme Magyarország leggumicsimmásabb politikusa miképpen kerülhetett megint a miniszterelnöki székbe. De mivel megtörtént a dolog, Magyarország értelmesebb állampolgárai ezennel szeretnének elhatárolódni attól amit eme politikai díszpinty tesz és mond.
Főleg akkor ha valamely baklövése folytán a magyar népre hivatkozik. Minden amit tesz csak saját magának és a tanácsadóinak (ha van, szerintem nincs) köszönheti.
Reméljük már nem sokáig kell elviselnünk.

Tisztelettel,
magyar állampolgár.

Netuddki. 2011.03.01. 18:55:33

@levvente: A jobboldalnak most sincsen alkotmányozó többsége. Bárki kijelentheti magáról, hogy ők most aztán alkotmányozni fognak, de szerintem csak saját magukat teszik nevetségessé.

Alkotmányozáshoz valamiféle konszenzus kéne, de pont a fidesz tett meg mindent annak érdekében, hogy ne legyen konszenzus. Az én véleményem, hogy ha 1db olyan politikusnak is köze van bármiféle alkotmányhoz aki az elmúlt 20 évben a kondér közelébe került az nem az én alkotmányom lesz...

levvente 2011.03.01. 19:00:00

@kovi1970: A jelen hatályos alkotmány értelmében megvan az alkotmányozó többség közjogilag.
Ettől még lehetne konszenzusra törekedni, de úgy nehéz, hogy a Jobbikon kívül mindenki kivonul ha az alkotmányról van épp vita a parlamentben.

De persze mi van akkor, ha az általad hiányolt konszenzus 2010 áprilisában jött létre?
Mert szerintem akkor létrejött.

igényes 2011.03.01. 19:02:55

Szar emberek gyülekezete az orbáni CBA társulás.
Párkány CBA cukor 196 Ft, Biatorbágy a magyaros nevű krupp úr 350Ft-ért árulja. Hú ez az ősmagyar krupp?

tölgyes 2011.03.01. 19:03:27

@tomwar: Az Ön hite szerint. Májd ha indul, akkor Ön reá szavaz. Egy bizonyos.: egy bonyolult ügyletben szerepe volt a termelők kijátszásában... de jellemző módon ez a balosoknál bovcsánatos bűn.Nálam nem az.

tölgyes 2011.03.01. 19:06:05

@soproni1: adóoptimalizálás..:::)) Eufemisztikus kijelentés az adócsalást így nevezni és erre mentségeket találni.. No látja az ilyen adóoptimalizálások és az ehhez való hozzájárulás jutatta ide az országot. Többek között. Na ez az amit ki kell írtani a közgondolkodásból.. meg rávenni az embereket arra, hogy az orrukon túl 10 mc-re is lássanak.

Brix 2011.03.01. 19:07:01

Mara mindenkinek nyilvanvalova valt, mit is jelent Orban " rendszervaltasa": ugy akarja atrendezni az orszagot , hogy a vagyonos retegeket meginkabb helyzetbe hozza, a szegenyebb, kiszolgaltatottabb retegek karara. Tamadja a munkanelulieket, betegeket, rokkantakat es bokezuen jutalmazza a jolkeresoket. Az egykulcsos adorendszert bevevezette, aminek hatasara legalabb 1 millo embernek csokkent a netto keresete, es cinikus modon tagadjak hogy az emberek tobbsege rosszul jart. Milyen peldarol vette az amokfuto, antiszocialis torpe az egykulcsos adozast? Egyetlen fejlett allam sem alkalmaznak ilyet! Pl az USA-ban 6 kulcs van es Nyugat-Europban mindenhol tobb kulcs. Azert kell a megszoritas minden fronton,hogy a felso 15 szazalek dozsolhessen a sokszor havi szazezrekre teheto plussz jovedelemmel. Orban maga is "elen jar" ebben, hiszen O havi 500 ezer ft-al visz haza tobbet! A nyomor szelere taszitott milliokra meg egyre nagyobb nelkulozes var...
1 millio uj munkahelyrol beszel Orban, holott uj csucson a munkanelkuliseg: 684 ezer allastalan! Ebbol 90 ezer mar Orbanek alatt keletkezett!

F_Jikov 2011.03.01. 19:07:15

Látom, a ballibber blogokban továbbra is magas fordulatszámon pörög a rettegés és a hisztéria. Ez zene füleimnek. Csak akkor örülnék jobban, ha ezek a balliberális tetvek tömött sorokban hagynák el az országot.

tölgyes 2011.03.01. 19:07:27

@tomwar: Ez is egy afféle babona.. deha így van, akkor ezzel is szakítani kell. A mi érdekünkben.

tölgyes 2011.03.01. 19:08:38

@Brix: Ezt a fordulatot Bokros már megtette, Gyurcsány pedig kiteljesítette. Orbán ezen az Ön által jelzett irányban nem változtatott.

tomwar 2011.03.01. 19:15:27

@tölgyes:
Nem indul, igy nem szavazok ra, de nem csinalok titkot belole, hogy azt tennem.

A termelok kijatszasaban Bajnai szerepe kb. olyan, mind a 4. hegeduse egy operaban...de ez senkit se erdekel.

Mas szemeben a szalkat, sajatban a gerendat...ez zavar. Megjegyzem, ha bunoz, lakoljon. Bajnai, Fleto, Orban, mindegyik. A TISZTESSEG nem lehet partszimpatikus. Ezert is kellene eltorolni a listas szavazast, es csak egyeni, fuggetlen jelolteket allitani. A partok csak partoskodasra jok.

tomwar 2011.03.01. 19:18:39

@tölgyes:
Monjuk ugy, hogy nem babona,. Kozvetlenul volt szerencsem hozza.

Tormán Piktor 2011.03.01. 19:26:32

@F_Jikov: a független, józan eszű emberek is már sok, amit a haverjaid csinálnak!

levvente 2011.03.01. 19:28:46

@F_Jikov: igen, ezeket folyton üldözik..... képzeld ha egyszer utol is érik.................:)))))))))))))))

tölgyes 2011.03.01. 20:01:37

@tomwar: A tisztesség dolgában így is van, meg nincs is így, de az tagadhatatlan, hogy ha a jogállami fékeket eltakarítanák B. is ülne... de én nem fogom magát lebeszélni róla, bár nem kívánom, hogy elnök legyen, mert akkor jönne el az országra a fosztogatók kánaánja.

preston 2011.03.01. 20:03:19

@makacsfolt: hát neked emlékezetkihagyásod van, azok a drága nemes urak, akiket te visszahoznál a
történelem szemétdombjáró, juttaták oda az országot ,ahol van.neked trianon, don kanyar mond valamit, vagy mohács kell?
kérlek alássan.

preston 2011.03.01. 20:14:36

@tölgyes: ilyen veretes néven alaposabban is lehetne felsorolni az okokat. pld ki kell mondani, hogy nem kellett volna az egészségügyben és államigazgatásban bért emelni, meg kellett volna szüntetni az épitési kölcsönök támogatását és nem kellett volna iparositani
az infrastruktúra -sztrádák - kiépitésével stb.
ami a 65 éven felüliek utazási kedvezményét illeti, ez nem sokat nyom a latba a mav százmilliárdos veszteségeiben. nincs statisztika erről. érintett édesanyám a szomszéd városba jár el bevásárolni , üzleteket nézni, ha nem mehet ingyen, akkor otthon marad.mint sokan mások.

preston 2011.03.01. 20:19:18

@tölgyes: ki az a JA, akire ostobaságaid mellett hivatkozol?

levvente 2011.03.01. 20:25:01

@preston: itt mindenki ostoba, akinek nem Zzzzorbánozással telik a napja.... ugye?
holnap Schmitt Pál-nap lesz ismét, kedves kommentelők, mint tegnap!
Készülhettek reggel 8-tól órabérben, darabbéres lélekkel.

Gatinho 2011.03.01. 20:26:15

Nagyobb káoszt és szétlopottabb országot biztos nem hagy maga után, mint tette azt az mszp.

Melchi Zadok 2011.03.01. 20:44:12

kedves ratius!
már az első mondatod, egy hatalamas tévedés.
orbán se nem konzervatív, se nem liberális.
illetve, csak akkor, ha az érdekei éppen azt kívánják.
egy ember, aki bolsevik light eszközökkel irányítja pártját, gondosan, időben lenyesve minden potenciális pártbéli ellenfelének a buksiját, ha az kezd a fejére nőni.
(a kevencem pokorni megregulázása volt abban az emlékezetes magyar nemzetbéli "egyetemista" vádiratban, na arra még gerő elvtárs is elégedetten csettintett volna)
orbánt nem tanácsadók, szakértők, szakemberek, hanem ideiglenes kegyencek veszik körül. és ahogy telnek az évek, úgy lehet egyre jobban látni, hogy az orbán körüli emberek minősége milyen elképesztő mértékben amortizálódik.

hihetletlen, hogy neked, mint írástudó és gondolkodó embernek a liberális konzervativizmussal kompatibilis az, amit orbán az elmúlt 10 hónaban művelt.

azt kell, hogy gondoljam, te semmit nem tudsz orbánról. semmit. az a kép, amit róla felépítettél, egy ideje recsegve -ropogva kezd összedőlni, de te még próbálod a gerendákat a hátaddal támasztani. amit ebben a posztban leírtál, az semmi más, mint ennek a kilátástalan küzdelemnek a vetülete.

NA YA! 2011.03.01. 20:45:56

@Gatinho: pedig igyekszenek nagyon, és meglásd sikerülni fog nekik! Addig mondogasd: elmúltnyócévelmúltnyócévelmúltnyócévelmúltnyócév........

Miért gondolod madárkám, hogy aki a nagy vezírt szídja, az csak szdszmszp-s lehet!

sprenczl 2011.03.01. 20:47:13

Mekkora faszság.
Bezzeg Kókabuci és idióta Fletó idején!
Megasszonták hogy nagy a jólét és dübörgünk és még államcsődre is futotta majdnem!

levvente 2011.03.01. 20:52:07

@NA YA!: érdekes ez a "nagyvezír"..

és a véleményVEZÍR-blog?????? az sem szereti a ZZZorbánt....

sok vezér van még ám....

bruhahaha

Waldi! 2011.03.01. 20:55:53

"Ámde Orbán soha nem lépi át direkt módon a szabályokat."

Ja, lasd kordonbontas, amiert eliteltek az egesz tisztelt bagazst. 3 heti ulesezest.
Vagy korrupcios ugyek, Kaya es Josip, Grippen, Sukorro.
Esetleg a 2006-os puccskiserlet, a szelsojobbal egyuttmukodve.

levvente 2011.03.01. 20:58:25

@Waldi!: Kennedy-gyilkosság, Angol-búr háború, Csernobil '86, Windows '95.

Sukoró..... tipikus bolsevik tempó. Amit mi csinálunk, azzal vádoljuk a másikat.

Vagy netán Fletó, Bajnai, Veres és Oszkó Viktornak melózott?

NA YA! 2011.03.01. 21:08:59

@levvente: vélemény vezír blog kényes ízlésének nem felelek meg, náluk fekete listás lettem, de ha mondandódat kifejtenéd, ó Naggggyhatalmúúúú levvente, akkor tán bruhaháznék is!

levvente 2011.03.01. 21:11:41

@NA YA!: ott könnyű feketelistára kerülni.
annyira fontos ott a véleményszabadság, hogy késő délutánig is egy 12:54kor keletkezett komment volt a legutolsó, estére már le is vették a lúzer senkiházik az index-címlapról.
ott is Orbán volt a sláger...... a mai sajtkészítők fő konkurenciája....

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2011.03.01. 21:16:45

@www.moncraft.tumblr.com: Szerintem meg moncraft.tumblr.com
Itt trollkodhattok! :D Butaságfejűek!

NA YA! 2011.03.01. 21:17:09

@levvente: ja értem, de addíg is csak azt tudom mondani, hogy: CSATOLJUK VISSZA TRIANONT!
Na, szóltak az ápolók, mennem kell!

www.moncraft.net · http://moncraft.net 2011.03.01. 21:17:22

Amúgy meg like meg respect meg minden!
Jó cikk! Sok munka van benne!

levvente 2011.03.01. 21:17:56

@NA YA!: magyar égre pedig magyar ufót.

Selli69 2011.03.01. 21:48:36

@Ewok: ez zseniális volt :-) (felcsúti Cipolla)...ember....megemelem a kalapom.

potyus 2011.03.01. 21:57:02

@NA YA!: (21 óra 17)
Trianont nem lehet visszacsatolni, mert Trianon Franciaországban van, egy kis kastély a Wersailesi kastély komplexum egy része.
Trianoni kastélyban írták az ún. "békediktátumot".
Ne keverjük Ingó firmát, fingó Irmával.
Azért érdemes kicsit olvasni az akkori történelmi elemzéseket is. Hamarosan rájön a tudakozódó, hogy azért, sikerült ennyire keménynek a Trianoni "béke",
mert a tárgyaló magyar nemes urak, tökéletesen tudatlanok és tapasztalatlanok voltak a külpolitikában.
A "béke tárgyalásnak" voltak olyan periódusai amikor az ellenfél kimondottan segítő szándékról tett tanúbizonyságot, csak hát a pökhendi, beképzelt magyar nemesek nem vették észre.
Nem sokba került az aki intermezzo, csupán még egy mostani magyar országnyi területbe.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.01. 22:04:30

jó a cikk, arról szól, miért hiteltelen bárki;
mások a közlései mint a gyakorlata...

potyus 2011.03.01. 22:07:31

Orbán Viktor legnagyobb ellenfele, maga Orbán Viktor.

Messze nem igaz, hogy figyelemmel lenne a zemberekre. Minden lépése tudatos, és nem nevezhet senkit hazugnak, mert amit igért megválasztása esetére, minden hazugságban maradt.
Bocsánat, elfelejtettem, csökkentette az SZJA-t. Csak abba belerokkanunk lassacskán.
Orbánnak nemsokára kiépül a belső ellenzéke, ugyanis túlnyerték magukat mindkét választáson, és a rengeteg pozicióba került fidesznyik szeretne nyúlni a zsákból, de nincs mit. Nem véletlenül tülekedtek a hatalomba, nem honfiúi elhivatottságból, a fenéket. Minél közelebb a húsos fazékhoz. Az meg egyre üresedik. A benne főzött leves egyre jobban hasonlít Zilahy Lajos híres regényéhez, "Valamit visz a víz"

zksf 2011.03.01. 22:14:08

Inkább még 20 évig az Orbán,mint azok a gazember komcsik,akik 8 év alatt csődbevitték az országot!!!!!Hetente derülnek ki a mocskos korrupciós ügyeik,börtönbe az összessel!!!Ezek legalább változást akarnak és elszámoltatni azt a sok ingyenélő szarházit!!!Már ezért megérte,hogy nem látom nap mint nap a lendvai rettenetes vigyorgó búráját!!!!!

l.x. 2011.03.01. 22:25:00

Mi a francért kell itt eufemizálni jóhiszemű réskereséssel. Szépen magyarul definiálva van már ez a magatartás: jogi gengszterizmus.

agyamelhagyom 2011.03.01. 22:34:17

@zksf: igazad van, szíj gyártó petike sokkal szebb, és szebben is beszél, és mosolyog. De a matolcsy se csúnya, igaz őt még nem láttam mosolyogni :)
az elszámoltatásról. Hidd el, itt senkit nem fognak elszámoltatni. Mert akkor félő, hogy előveszik a '90-es, majd 2000-es évekbeli ügyeket is: fidesz- és mdf székház, kaya és joszip, ezüsthajó, happy end. Ezekre ugye nem is emlékszel? A sok 8évezés kitörölte a memóriádat. Tudd meg, egyik sem jobb, mint a másik. Sajnos.

agyamelhagyom 2011.03.01. 22:38:47

@agyamelhagyom: ja, és egyáltalán tudod te mit beszélsz itt 20 évről? Kontroll nélkül. Sejtésem szerint Te már a rendszerváltozás után születtél. Azt se tudod, mi az hogy komcsi, és milyen az, ha a hatalmi elit egyik fele több, mint 8 évig hatalmon van...

zksf 2011.03.01. 22:51:19

@agyamelhagyom: Nem, én nem a rendszerváltozás után születtem,sokkal elötte!!Miért fáj az nektek,hogy végre valaki mást csinál,próbál valami "nyugatit" létrehozni!!Mi az,hogy előveszik a 2000-es ügyeket,te nagyokos?Azokat elővehette volna a te drága gyurcsányod 8 év alatt,akkor miért nem derült ki semmi?Számold össze hány fideszes és hány komcsi haverod ül a sitten!!!kb 10-0-ra nyertél!!!!

zksf 2011.03.01. 22:54:58

@agyamelhagyom: Azon gondolkozzál,hogy a te istenített gyurcsányod,lendvaid,veresed,demszkyd....stb milyen pozitív dolgot hagyott itt maga után!Félek sokáig kellene gondolkoznod,hogy találj valamit......na megyek a wc-re felfordult a gyomrom ezektől a nevektől.....

agyamelhagyom 2011.03.01. 23:15:35

@zksf: kezdjük ott, hogy nekem senkim a gyurcsány, sem a holdudvar, aki körülvette. semmi közöm a szadeszhoz. Nekem is felállt a hátamon a szőr, amikor az újabb hülyeségüket nyomták be. Nem kell személyeskedni, csak nézni, látni a hasonlóságot. Ha higgadtan olvasod a hozzászólásomat, nem vehettél ki ilyesmit. És teljesen igazad van, loptak ők is. De ne dugd a fejed a homokba, tudsz te is fidesz-kisgazda ügyekről. A bíróságokat hagyjuk, tudjuk mi zajlik. A torgyán-szabadi ámokfutás vége azért a szabadi bekísérésével zárult. Vagy ez sem igaz? Ő vitte el a balhét mindenki helyett. A múltat azért ne írjuk át. Még a végén itt szárnycsattogást fogok hallani. Itt lenne a történelmi alkalom, hogy rendet csináljanak. De pont az ellenkezőjét látom. Esztergomban mi történt? Vagy arról is valamelyik szadeszos, maszopos tehet? Lázer, a budai és szíjjártó is jófiú, gabika meg jókislány. Ugyan már! Én csak azt kérem, ne légy elvakult.

tölgyes 2011.03.01. 23:37:33

@preston: A 65 éven felüliekét nem törlki el, ezen csak maguk fantáziálnak, bár az eltörlés indokolt volna. Miért:? Mert nincsen ingyen ebéd. A közszférában a bért 50%-kal minden minőségi követelmény nélkül az MSZP emelt, hogy lenyelesse a néppel a D209-est. Az építési kölcsönök kamattámogatást kaptak, s mint azt tudjuk: az ÁFÁ-ból és SZJA-ból folyó bevétel fedezte a kamattámogatást. A sztrádaépítés is MSZP remeklés.. hiszen mint tőlük tudjuk a Fidesz nem épített autópályát. ez ugyan nem igaz, de az amit ők építettek a felébe se került annak mint amit az MSZP építetett.

végül JA = József Attila. A hivatkozott idézet pedig egy közismert vers közismert sora. Egy átlagos gimiben elvárják, hogy tudja:"Jogállamban a pénz a fegyver." (Gyönyörűt láttam)

Amidazophen 2011.03.01. 23:40:29

Több ponton is vitatkoznék a poszt irójával.

1.Orbán nem szimbólumokat keres és teremt, hanem mitoszt saját csalhatatlanságának igazolására. Ebből következik a kiskapuk sorozatos keresése. A magyar jogrendszer hihetetlen felületessége a túlszabályozottságában rejlik, s éppen ez hagyja nyitva a kiskapukat: nem szigorú és tömör alapelveken nyugszik a jog, hanem bürokratkus és áttekinthetetlen széttagoltságon. Elgyötört országunkban nem szimbólumokra van szükség, hanem stabil elveken nyugvó kormányzásra. A készülő új alkotmányban is részletekbe menő túlszabűlyozottságot lehet felismerni, ami megbénithatja a működését. A NYENYI sem egyéb, mint a mitoszteremtés torz és nevetséges eszköze.

2. Érdekes, amit az orbáni sorstragédiárol olvashatunk. Érdekes - de nem fontos. Sokkal fontosabb az ország tragédiája, egy olyan országé, amely Európához tartozónak érzi magát - de nem viselkedik úgy, mint egy európai ország. Az EU teritett asztalánál mi vagyunk azok, akik hangosan és csúnyán eszünk, modortalanok vagyunk. És ez nem formabontás, nem kreativ gondolkodás, hanem a már kialakult nyugati politikai kultúra tagadása.

Ez az ország, amely belement két világháborúba, elszenvedte a kommunizmus kisértetének 40 esztendejét, és 89-ben a saját erejéből új útra akart lépni. A rendszerváltásnak kimagaslóan kreativ alakja volt az akkori Orbán: valóságos, európai értelemben vett politikai talentum. Hinni lehetett, hogy az a fiatalember egyszer,- tán nem is soká - hosszú ideig az ország elismert és népe által egységesen támogatott vezetője lesz. De egyszer csak felülkerekedett benne a hatalomvágy, és úgy 92-től kezdve minden politikai lépését ennek rendelte alá. Azok a társai, akikkel együtt osztották a narancsot az első szabad parlamentben, vagy elfodultak tőle, vagy lehetetlenné tette őket. (Akik meg maradtak, hát.. de ez egy másik szomorú történet.) És akkor kezdődött meg a mindenen való átgázolás. Első kormányzása alatt, de a partvonalon kivűl is a megosztás aljasságára épitette a hatalom megszerzésére irányuló stratégiáját. Személyét olyan emberekkel vette körül, akikről tudja, hogy soha nem fogják érdemben vitatni egyszemélyi döntéseit. És félő, hogy ez erősen tükröződi fog az új alkotmányban is.

3. Az kétségtelen, hogy távozásával vagy politikai bukásával elképzelhetetlen állapotok következnének be az ország vezetésében. A mai magyar politikai elitben egyik oldalon sincs egyetlen olyan személy sem e pillanatban, aki - ha meg is választanák .- nyugalmat és békét hozna a társadalomra. És ez az igaz tragédia, nem pedig Orbán valamikor politikai pályájának befejeződése.

xboxer 2011.03.01. 23:41:30

@na4: hülyeség fogalmuk sincs a gazdaságról. a többségük még egy idegen nyelvet sem beszél rendesen. mit gondolsz a gödöllői eu-s ülést miért mondták le a kintiek? mert kiközösítik Viktorkát, mert nem partner a számukra. egy mitugrász, kis vidéki paraszt. a Sz. terv is csak az állami pénz kiosztása a haveroknak. Lásd Kokó éttermének 85 milliója.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.01. 23:55:44

@na4: Szerintem neked vannak fogalomzavaraid. Tudod ha egy olyan nő, aki úgy választ pár magának, hogy kitartatja magát , stb. stb. leszól egy út szélén álldogáló kurvát, nos az még nem menti fel őt magát, hogy ő ne lenne az. Lehet kicsit másképp, lehet kicsit máshogy, de a tettei bizony ugyanúgy "kurvásak" , max más körökben mozog. Így vagyok Orbánnal is, lehet hogy ráolvasott a komcsikra anno, csak épp tetteiben az államosítás,a központi hatalom pont ugyanazt a látszatot kelti, mint amia kommunizmusra és szocializmusra is jellemző volt.

Noel55 2011.03.02. 00:15:45

Most komolyan. Jól látom, hogy közel egy éves FIDESZ - kormányzás után kiderül, hogy megint mindenért más a hibás?

Én a szocikat sem szerettem, de ennyi talp-és fenéknyaló bajnoka a legvadabb kommunizmus éveiben sem volt ennek a kis szeretett országnak.

A jelenről beszélünk. És a jövőről. A múlt: a történészek feladata.

Nagyon nagy baj van, és ennek IGENIS részese Orbán Viktor. A tetteivel. A döntéseivel.

Merthogy a jelen most senki más, csak ő.

átlátó 2011.03.02. 00:20:14

De sok tudós van itt megint. :)

danko.Szalonna 2011.03.02. 00:22:44

Tisztelt magyar állampolgár !

Miből gondolod, hogy "Reméljük már nem sokáig kell elviselni." ?

2/3-os többség van és a szimpátia trend növekszik.

Szenvedni fogsz még min. 20 évig, vagy rájössz, hogy rossz oldalon állsz ! Próbálj meg pozitívan gondolkodni, mennyi jó dolog történik körülötted.

Látod, majd mindennap börtönbe csuknak egy-egy embert, aki az ország pénzét herdálta.

Pszt! 2011.03.02. 00:23:22

Szerintem Orbán csak arra hajt, hogy valami nagy tettet hajtson végre és bekerülhessen a történelemkönyvekbe. Eddig még semmi sem jött össze szegénynek.

danko.Szalonna 2011.03.02. 00:28:18

@Pszt!: Neked is el kell viselned még őt min. 20 évig, mint kovi-nak. Vagy rájössz, hogy rosszul gondolkodol.

danko.Szalonna 2011.03.02. 00:31:36

@Noel55: Szerinted ezt az államadósságot ki hozta össze ?

dr. trafik nomac 2011.03.02. 00:37:14

@na4: Az, hogy a Grosz meg az oroszok mit csinaltak az egy dolog, az meg egy masik, hogy hogyan politizal valaki, Orban egy igazi regeivagasu kommunista vezer, a legrosszabbak kozul, sajna ez van, de Rakosinak is tapsoltak, szoval csak tessek.
NewWay: ez akis eszmefuttatasod a diplomarol, meg a fizetesrol, mi ha nem gyulokodas? Pont te vagy itt a legmiocskosabb, es van pofad masra kenni. Na persze most az ilyennek all a zsaszlo.

dr. trafik nomac 2011.03.02. 00:39:38

@danko.Szalonna: Miert kellene barkinek is szenvedni ? Meg mi az, hogy rossz oldalon all valaki ? Minden ember mas, csak a fasisztak gondoljak egyformanak oket, nammeg a kommunistak hiszik, hogy lehet csordaklent terelni az embereket.

Goompah 2011.03.02. 00:43:28

@Noel55:

"Most komolyan. Jól látom, hogy közel egy éves FIDESZ - kormányzás után kiderül, hogy megint mindenért más a hibás?"

Most komolyan. Jól látom, hogy a szocik 8 éves regnálása alatt elkövetett minden bajt a Fidesznek 10 hónap alatt rendbe kellett volna tudnia tenni?

Egy x milliárdos hitelt - hogy csak a kézzel fogható dolgoknál maradjunk - seperc alatt el lehet herdálni. És csak sok-sok év alatt lehet visszafizetni. 8 év elkúrását a Fidesz 10 hónap alatt hozza rendbe? Viccelsz?

Épp elég sok marhaságot csinált sajnos a Fidesz is az elmúlt 10 hónapban, ez tagadhatatlan. Ezek egy része csak szimpla ökörség ("nyenyi", alkotmányozás), más része mulasztás (sokáig csak töketlenkedtek), megint más része súlyos hiba (manyup-pénzek elköltése folyó kiadásokra, egykulcsos adó a kis jövedelműeknél, médiatörvény-blamázs). Valahogy a közélet megtisztulását, a lenyúlások megszüntetését, az igazán nagy lopások felderítését sem nagyon látom, sőt. Mindez a Fidesz sara, de az előző 8 év nem. Bármennyire szeretnéd rákenni.

Noel55 2011.03.02. 00:44:33

Múlt, múlt, múlt.

Jelen.

Miről beszélünk?

Noel55 2011.03.02. 00:46:37

Ha a Fidesz csinálja: sok marhaság.

Ha más: nemzetárulás.

Tudod, mindenki egyenlő, de a disznók azért egyenlőbbek....

Az előző nyolc év előzménye négy év FIDESZ-kormányzat.

Nem pedig az előző nyolc év maga.

a-kis-herceg 2011.03.02. 00:47:42

@Pszt!: Lúzéria (=Lúzerország) lúzer vezetője...

a legjobb focista a miniszterelnökök között és
a legjobb miniszterelnökök a focisták között...

ezt a meccset elvesztettük.

sereghajtókból éllovasok... a többiek meg már ürhajóznak

már nem is egy földrész Európával. ránk már úgy tekintenek mint egy pocsolyára amit át kell lépni. szégyen.

ez a program valami döbbenetesen zéró és formailag is...

dr. trafik nomac 2011.03.02. 00:48:41

@tölgyes: ":Az építési kölcsönök kamattámogatást kaptak,": Kicsit el vagy tevedve, ezt meg Orbanek kezdtek.
Sztrada ugyileg detto, a fidesz csak beszelt rola, de nem szaporodtak a kilometerek, persz ez meg nem menti fel az MSZP-t, hogy 10x-es aron epitettek a palyakat. Tudom, hogy regen vol tmar 2000, de nem remlik, hogy a noverek 45eFt nettot vittek haza, es mar akadozott az ellatas, tanari fizetesekbol is max par kilo kenyeret lehetett venni, okes, 50% emeles kontrol nelkul a penz herdalas volt, de Orbanek utan azert idoszeru volt valamifele kompenzacio. Ugy latom hogy nemelyeknek szelektiv a memoriaja...

Goompah 2011.03.02. 00:50:40

@Noel55:

"Az előző nyolc év előzménye négy év FIDESZ-kormányzat."

Menj vissza Ádám-Éváig! Mindenről a kígyó tehet.

dr. trafik nomac 2011.03.02. 00:51:51

@Goompah: Nem varnam el, hogy az MSZP hulyeseget a fidesz 1 ev alatt hozza rendbe, de hogy a sajatjait az varnam (a 98-2002-es is ), de erre kaptam egy felfele mutato grafikont, ez is olyan lesz mint a munkahley terenmtes, sajnos :(
Mondjuk a MNYP-t rendbehoztak, legalabb is a sajat nyelvezetuk szerint.

dr. trafik nomac 2011.03.02. 00:52:49

@Goompah: Pedig nagyon igaz, a tortenelem ismerete nem rossz dolgo, csak ma hirtelen kevesse nepszeru ;(

Noel55 2011.03.02. 00:52:51

@Goompah: Nem, nem erről van szó.

Mindketten tudjuk.

preston 2011.03.02. 01:12:14

@tölgyes: nálam nem jön be ez a hazudozás ezerrel.
micsoda hülyeség, méghogy nem volt szüksége az 50% emelésre, meg hogy mindenki egyenlően kapott stb,
ne merj József Attilára hivatkozni.

preston 2011.03.02. 01:14:54

ideje végiggondolni, mi minden fér majd bele orbán ösződi beszédébe.
lesz e bátorsága valaha, hogy bevallja, hazudott.

Noel55 2011.03.02. 01:18:40

...ideje gondolkodni a múlton.

Az oldja meg majd a jövőt.

(Bár a szocikat nem szeretem, nem kérdés, hogy a jelen és a jövő hibáit kik is követték el . Örökké. ...

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.03.02. 01:48:16

@danko.Szalonna: + azoknak akik szerint létezik "jó oldal és rossz oldal"

FILMAJÁNLÓ: Megint tanú
Egyesek újra akarják játszani a rendszerváltást, de sajnos megint a Szipák Holding és a Nagy Magyar Búgócsigagyár között megy a harc. Ráadásul Bástya elvtárs is ott van mindkét oldalon. A Pelikánok meg lassan kipusztulnak...

Goompah 2011.03.02. 02:06:42

@Noel55:
@nomac:

Persze. Eddig volt 16 év MDF-MSZP-SZDSZ-kormányzás, meg 4 év Fidesz-kormámyzás. Érdekes, hogy csak 1998-2002-ről beszéltek. :)

Mindegy, az ilyen viták sajnos mindig szarrágásba torkollnak, mert jönnek az elvakult hívők (mindkét oldalról), akikre érvekkel nem lehet hatni, mert a véleményük zsigeri gyűlöleten, nem pedig a dolgok józan megítélésén alapul.

További kellemes szarrágást és hitvitát kívánok nektek.

Mike36 2011.03.02. 02:09:58

ezt a nyáladzást
majd biztos megkapod a jutalmad a Pártközpontban kedves Posztíró

Mike36 2011.03.02. 02:14:49

llevente:

soha nem volt ő fasiszta
komcsi volt mindig
98-ban megmondtam, hogy a fidesz posztkádárista

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.03.02. 02:18:30

Szerintem simán jobb lenne mindenkinek, ha bezárnánk a Parlamentet és elküldenénk ezeket az öntörvényű, haszonleső, egymást jól megértő, és csak a mi összezavarásunk miatt veszekedő, alakokat.
Orbán sorsa nem oszt nem szoroz a haza jövőjét illetően. Neki fájna a bukása, mert nagy a mellénye, mi viszont észre sem vennénk.
Jobban tennénk, ha az ügyeink irányítását visszavennénk eme dilettáns társaságtól. 20 év után már mindenkinek be kéne látnia, hogy a régi/új politikai elit munkálkodása káros ránk nézve. Bizony, miattuk lettünk éllovasokból sereghajtók. Egy ilyen kis ország nem tud eltartani ennyi haszonleső, megélhetési politikust. És nem tudja elviselni ámokfutásuk következményeit. Mindannyian belefulladunk a mocskukba.

dr. trafik nomac 2011.03.02. 02:29:15

@Goompah: Kettos merce igaz ? En tuti kritizaltam az MSZP kormanyt is, itt is megirtam, hogy ugy sem volt jo, de hogy a fidesz teszi rendbe az elozoeket, uram bocsass, ugyanolyan mocsokosak ok is, ha nem meg jobban. Szoval ki itt az elvakult ?

belekotty 2011.03.02. 02:30:14

@Goompah: A 9 hónapja halogatott reformokról is az MSZP tehet, igaz?
A gazdasági szabadságharcról, stb, igaz?

Hadrianuska 2011.03.02. 04:29:04

Nem baj, ha semmit nem lehet folytatni a "művéből", csak húúúúzon már!

nyesta 2011.03.02. 05:49:51

@belekotty: Sajnos igen, mert mit hagyott az MSZP/SZDSZ maga után? Káoszt, zűrzavart, a költségvetés meghamisítását, óriási államadósságot és a mérhetetlenül magas korrupciót! És ahhoz idő kell, hogy ebben a kuplerájban, amit Gyurcsányék hátrahagytak, egyáltalán eltudjon igazodni az ember...! Majd a második kormányzati ciklusban könnyebb lesz a Fidesznek, mert nem kell az MSZP után ganajozni... Egyébként meg, Gyurcsányék 2006-ban, amikor elcsalták a választásokat, 1 évig nem csináltak semmit, de ismerve a "produkciójukat"(most nem Gy.F munkahelyi táncikálására gondolok...!) jobb lett volna, ha inkább az egész ciklus alatt nem csináltak volna semmit, mert akkor legalább nem lett volna ennyire kirabolva az ország...

nyesta 2011.03.02. 05:54:49

@nomac: Te vagy itt az elfogult! Mert miért lenne mocskosabb a fidesz az MSZP-nél? Mert számon kéri az eltűnt milliókat, vagy mert nem vesz fel hitelt az IMF-től , vagy mert megadóztatja a Bankokat? Az MSZP/SZDSZ kormány mit csinált? Előbb kirabolták az országot és amikor az tönkre ment, akkor mentek az IMF-hez és az EU-hoz koldulni! Nektek ez hiányzik?

nyesta 2011.03.02. 05:59:49

@Gamma Leonis: 2002 után lettünk sereghajtók! És ha elzavarnál mindenkit (az MSZP-t nem ártana, az SZDSZ már megszökött, ők már csak külföldről rombolnak!), akkor kikormányozna, te vagy ez a "cseppet sem elfogult" orbán fóbiás cikkíró?

igényes 2011.03.02. 07:40:53

Nagyon nem megnyugtató!

"Milliárdos korrupciós botrány robbant ki a kínai gyorsvasút körül, amelynek esetleges átvételéről a magyar kormány is tárgyalásokat folytatott az ázsiai ország illetékeseivel. A vasútért felelős minisztert gyanúsítják nagy értékű sikkasztással. A kínai féllel a magyar kormány részéről Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tárgyalt, de a minisztérium szerint nem tapasztalt semmilyen korrupcióra utaló jelet."

regress 2011.03.02. 07:47:14

nyesta!azért lettünk sereghajtók,mert a fidesz az utlsó napokban kiüritette a kasszát,százmilliókat osztogatott szét ajándékba.pl.kokó.te mennyit kaptál?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.02. 08:03:06

Pécsett áll a bál, nincs fideszes költségvetés, a nagy elbocsátások mellett dupla annyi fideszes szivárgott vissza, nagy a belső viszály, a diktatúra fokozódik!

Egy p.hivatali osztályvezetőt pénteken behívatnak és "korrekt" fideszes módon közlik, hogy hétfőn nem kell mennie dolgozni!!!

Pattanásig feszült a húr, "itt az idő" lépjen az igazi kétharmad!!!

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.03.02. 08:14:03

@na4: Orbán úgy forog, ahogy az érdeke kívánja. Akkor az állt érdekében, most ez.
Egyszer ballibsi volt, most konzi.
Erre van egy egész egyszerű szó: szélkakas.

tomwar 2011.03.02. 08:27:53

@danko.Szalonna:
2/3-os többség van és a szimpátia trend növekszik.

Hat, abban a statisztikaban biztos, amit ok rendelnek meg. Valojaban csokken. Teny, hogy a fanatikusok - a nevukben is benne van - nem partolnak el, s egyre erosebben vedik a vedhetetlent. Ezt hivjak kognitiv disszonancianak.
hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia

Szenvedni fogsz még min. 20 évig, vagy rájössz, hogy rossz oldalon állsz ! Próbálj meg pozitívan gondolkodni, mennyi jó dolog történik körülötted.

Nem, nem 20 evig. Idelis esetben meg 3, rossz esetben 7. Nem Viktor az orszag orokos miniszterelnoke, szerencsere.

Látod, majd mindennap börtönbe csuknak egy-egy embert, aki az ország pénzét herdálta.

Ja, es ket het mulva kint van....azutan szep csendesen elhal az ugy. Persze lesz egy-ket tisztaldozat, de a jatszma lenyege az orok patthelyzet: ezek az ugyek csak konc a nepnek. Parasztvakitas.

norbert79 2011.03.02. 08:47:08

Én csak a következőket látom: Drágult minden, a benzin az egekben, magánnyugdíjpénztári BIZTOS pénzem (mert igen, az én tulajdonom, s igen, azzal, hogy a bankban van tisztában vagyok azzal, hogy játszanak vele, elvégre ez a bank feladata) simán lenyúlták tőlem, szabályozatlan elkapkodott rendszerben. Bérem értéke arányaiban csökken, ahol én élek, s nem kis város, összesen alig jut ellátás egészségügyre, a kórházakban tömegek, sajnos alacsony szintű ellátással, amin még akarnak lefelezni még egy kis költséget, aminek még az is lehet az eredménye, hogy buszoznom kell majd ellátásért.

Jah igen, tömegközlekedés, az is érdekes kérdés lesz. De most megszorítások vannak családi támogatásokat illetőleg is (gyerektartás már önkormányzati fennhatóság alatt van, ergo azt is mondhatják, hogy a kedves anyuka szart se kap, miközben az apuka mercikkel furikázik), s bár tény, hogy az előző kormány alatt került át egy csomó intézkedés a bíróságoktól a jegyzőkhöz már egy sima élettársi kapcsolathoz is le kell perkálni 20.000-30.000 Ft-ot, ami aztán még család alapításra se jó semmire, mert az apasági vélelem január 1-vel megszűnt (s nem érzem, hogy ezen a mostani kormány változtatni szeretne). Házasság meg ott kezdődik, hogy 20.000 Ft, gyűrű meg ruha nélkül is.
De ha félre akarok tenni se tudok váltani munkahelyet, mert a beígért 1.000.000 munkahely helyett már most 65.000-el van kevesebb lehetőség, pedig ~1 év a kampány óta eltelt.

Szóval én letojom magasról, hogy ki mit csinált az elmúlt 20 évben, engem a mindennapi kenyerem érdekel, a családom érdekel, a nyugodt környezetem érdekel, s nem úgy érzem, hogy bárki, aki ott csücsül abban a szép nagy házban érdekelné is, hogy nekem mi a jó, csak elvonás itt, elvonás ott, elvonás amott, s a pénzem csak egyre kevesebb, az árak egyre magasabbak. Engem nem érdekel sem a Mikro- sem a Makroökonómia, én azért mentem el szavazni, annak reményében, hogy szakértők kerüljenek a kormányba, de azt látom csak, hogy mindenhonnan csak köpnek ránk, s a pénzem értéke úgy ugrál, mint megvadult pöttyös labda a játszótéren.

S ez Nekem nem jó...

...Ráadásul még egy kis füstöt kocsmába se mehetek már be lassan...

Cantona 007 2011.03.02. 09:34:42

Zene a füleimnek ez a ballib károgás,mely tart lassan egy éve. Olyanok vagytok mint a terhes varjúk, egyfolytában mondjátok és közben nem veszitek észre, hogy senki sem figyel rátok, de főleg senkit nem érdekel amit írtok. Pakoljátok be a bőröndöket, mert itt nem mostanában rúgtok labdába.

norbert79 2011.03.02. 09:56:39

@Wembley: Boldogan látom, hogy te nem küzdesz se anyagi problémákkal, sem olyan dolgokkal, amik nem kevés ember életét keserítik meg. Hadd kérdezzem már meg, ha már így megszólítottál minket, urambocsá, panaszkodókat, hogy milyen munkakört végzel, amiben így megengedheted magadnak, hogy ne fájjon a fejed a 320-as cukor, meg a svájci frank hirtelen megugrása miatt (például)?
Hátha esetleg ez nekem is irányvonal lehet a nyugodtabb hétköznapok felé...

preston 2011.03.02. 09:59:34

nyista és tarsaid
itt már nincs senki, semmi. tollnok csapatodnak sikerült mindenkibe belefolytani a szót.

norbert79 2011.03.02. 10:07:28

@preston: Én még itt vagyok, s őszintén kíváncsi. Komolyan reménykedem abban, s őszintén hiszem, hogy talán Wembley szakmáját felderítve tudok irányvonalat találni, ami egy kétgyermekes MÉG nem apának (hosszú sztori, lásd apasági vélelmi probléma, ami ugye hozza magával azt, hogy elesek sok támogatástól/kedvezménytől is) olyan lehetőségeket mutat meg, ami a mostani körülmények között lehetőségeket mutathat. Az a baj, hogy én próbálnék tenni annak érdekében, hogy ne fogyjon a magyar nép, de ha ebben meg akar fojtani az a kormány, akit elvileg én is megválasztottam, akkor ez egyenlő a népünk öngyilkosságával... Saját magunkat emésztjük fel.

tomwar 2011.03.02. 10:24:01

Norbi, libsi vagy es komcsi, es az elmult 8 ev rabloinak a szekertoloja.
Ezt a valasz fogod kapni, lehet, hogy csunyabb szavakkal, lehet hogy szebbekkel, de a lenyege ez lesz.

Az a baj, hogy Wembley, Nyesta es tarsaik nem tudnak mit mondani... Nem veszik eszre, hogy nem libsik es bolsik emelik fel a hangjuka (egyelore azt, kesobb talan az okluket is) hanem CSALODOTT VALASZTOK, akik elhittek, hogy Orban Viktor es szovetsegesei veget vetnek az elmult evek felelotlen gazdalkodasanak, korrupciojanak, es a parterdekek es hatalomvagy uralta politikanak. Ehhez kepest ugyanazt csinaljak, csak rosszabbul. Helyesbitek: nekunk rosszabbul, ok jobban jarnak.
De ehhez gondolkozni kellene, ami nem megy. A hit sosem a gondolatokrol, hanem a dogmak feltetel nelkuli elfogadasarol szol...ha Viktor ma vallast es egyhazat alapitana, a HIT Gyulekezete masodosztalyu klubba valna...pedig azok is eleg profik a vallasbizniszben...

norbert79 2011.03.02. 10:29:07

@tomwar: Én sem kergetek illúziókat, s igen, hazudnék, ha azt mondanám másra számítottam/számítok, de pont ezért tettem fel egyszerű kérdéseket, mert választ mertem remélni.
Remélem megkapom, s ez talán nem túl nagy kérés, bár a csend most nagyon hangos üzenet...

tejfölösbableves 2011.03.02. 10:47:22

A két oldal (és hívei) próbálják egymásra kenni a jelenlegi helyzet felelősségét, de véleményem szerint Orbánés csapat legnagyobb (mostani) hibája az, hogy 10 hónap alatt csak addig jutottak el, hogy kijelölték a dátumokat, amíg tanulmányozniuk kell a főbb problémákat. Egy kormányzati ciklus jó esetben 3 év (utána már a választásokra készülnek, így a döntéseiket is ennek megfelelően hozzák meg) és ebből már majd egy évet elvesztegettek. Persze születtek döntések és az Alkotmányt is át lehet úgy alakítani, hogy a választások eredményét komolyan befolyásolja, de egy ilyenfajta kormányzásra ne legyen már büszke senki.

tomwar 2011.03.02. 11:03:59

@norbert79:
Illuziom mar reg nincsenek.
Tapasztalatom temerdek.

Kb. akkor tortenelmi lehetoseget szalaszt el Viktor, mint anno a magyar kuldottseg a trianoni targyalasokon... evtizedekre visszaveti az orszagot.
Pedig itt van (volt...:-((( ) a lehetoseg.

dr. trafik nomac 2011.03.02. 11:51:39

nyesta: MIt ker szamon a fidesz ? Leginkabb semmit nem kert szamon, par kistilu ugyet megmozgatott, de semmi, ettol meg az MSZp alattis tobb embert csuktak le a sajatjaikbol. Mondjal mar 1 nagy ugyet. Nem nagyon ismered a gazdasagi folyamatokat latom, megsugom, hogy akik legjobban ordibaltak a szekhaz elott az oszodi beszed vegett, azok kozott van milliardos is, kozos uzleti korrel Gyurcsannnyal, aztan te meg ezeknek loveted ki a szemedet, meg ezeknek 4/3-ozol, tenyleg kar az ilyenbe a szo, annyira nem vagy kepben, hany eves is vagy, aruld mar el ?

l.x. 2011.03.02. 12:01:04

@Mike36: "98-ban megmondtam, hogy a fidesz posztkádárista "

Bolsevista alapokon rottyantott nárcizmus, némi feudális mellékízzel, putyinista bukéval, és sok-sok voluntarizmussal.

Napkutya 2011.03.02. 16:20:08

@tejfölösbableves: "véleményem szerint Orbánés csapat legnagyobb (mostani) hibája az, hogy 10 hónap alatt csak addig jutottak el, hogy kijelölték a dátumokat, amíg tanulmányozniuk kell a főbb problémákat."

Kérlek, ne bántódj meg, DE szerinted mi a náthás, pék f.szát csináltak nyolc évig, a parlamentben, ellenzékben?

Hozzáfértek az összes adathoz ÉS állítólag voltak saját szakértőik! Ezekből lettek a mostani "zsenik".

Bakter!

Napkutya 2011.03.02. 16:25:42

Mielőtt azt mondanánk, hogy a rohadt kommunisták titkolóztak: A bizottságokban ott voltak. Évek óta úgy osztják ki a helyeket, (a mi pénzünkből) hogy minden párt képviselőinek elég bizottsági pótlék szorozza meg az alapilletményét.

bebe tv 2011.03.02. 17:19:53

@na4: @tölgyes: Mivel 89-ben is már nagykorú voltam
tudom miről beszélek.
1.A haverja a Kövér a Fidesz főideológusa ez időtájt pont az Mszmp politikatudományi intézet munkatársa volt, és majdnem az Orbán is ott kötött ki. Kövér még 1990-ben is úgy vélte, hogy a Fidesznek szocialista utat kéne követni.
2.Mivel szoros volt a barátsága a Stumpf-al akinek meg az apósa az a bizonyos Horváth István aki érdekes módon épp akkor volt belügyminiszter.
3. 1 és 2. pontokból adódóan nem volt akkora durranás amikor kiállt a beszédével, hiszen már előtte is komoly egyeztetések folytak állami szinten a Gorbacsovval, aki már 89-ben hajlott arra, hogy kivonulnak az oroszok.
4. Soha nem voltam és ma sem vagyok semmiféle párt tagja. Amelyik párt meg végképp a bögyömben volt az a Kádár érában az Mszmp.
5.Ellentétben veletek nem vagyok az a típus akit
mindenféle maszlaggal és jelszavakkal be tudnak ültetni a hintába már csak azért sem, mert nagyon sokszor jártam ahhoz nyugaton és már a kádári időkben is. Van összehasonlítási alapom és kellő tapasztalatom ahhoz, hogy nagy biztonsággal el tudjam dönteni, hogy hogyan működnek odakinn a demokratikus pártok.
Látszik halvány gőzötök nincs arról, hogy milyen
módszereket alkalmaztak az említett Rákosi és Sztálin elvtársaitok.
Akkoriban is voltak emberek nem kevesen akik ott lihegtek a hatalom árnyékában lesve a koncot mint most ti.

bebe tv 2011.03.02. 17:25:02

@tölgyes: Az építési kölcsönök kamattámogatást kaptak, s mint azt tudjuk: az ÁFÁ-ból és SZJA-ból folyó bevétel fedezte a kamattámogatást.

Amit az első Orbán kormány vezetett be, és csak jó pár évvel utána törölte el a következő kormány.

Egy jó tanács: aki szelektíven hajlandó csak emlékezni, az jól meg is vezethető.

a-kis-herceg 2011.03.02. 17:27:05

@bebe tv: tökéletesen igazad van, kapsz *****-ot

a lakosság eladósodása

+az önkormányzatokban 2006-óta (mind fides, megyék is) megy a hitel felvétel, most induló törlesztéssel svájcifran... 2010-es pénzesőre számítottak...

az államadósság nagy része nem is kormány döntés...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.03.02. 20:37:13

@nyesta: A politika tekintetében nagyon prűd a magyar. Vagy csak szimplán hülyének hiszi magát a politizáláshoz és a vezetéshez. Ennek ellenére mégis elég szenvedélyesen verjük a billentyűzetet mindenféle fórumokon. Szóval a szándék mindegyikünkben benne van, csak valami miatt félünk. Mitől?! Ha nem cselekszünk, rosszabb lesz. Ha nem koppintunk az elszemtelenedett elit orrára, a végén a laptopot is kilopják az ujjaink alól.
Muszáj figyelmeztetni őket.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2011.03.02. 21:36:37

Mi történik?

- A rafkós téves tudatúak rászedik az alvajáró téves tudatúakat.

Hinta-palinta a semmiért, jó drágán és igen unitelligensen.

l.x. 2011.03.03. 23:55:49

Orbán rendpártiságára...

Aki rendpárti, az nem keres joghézagokat - hacsak azért nem, hogy betömje -, sőt, tudja, hogy a jogon felül létezik az illem, a szokásjog, a gentlemen's agreement is, és magára nézvést kötelezőnek tartja.

Nem, Orbán Viktor nem a rendet, hanem a zavarost szereti, főleg, ha ő kavarhatja, kezében a horgászbottal.
süti beállítások módosítása