HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Segédmunkás nemzedék

2011.03.03. 11:28 Ratius

 

Mint minden hatalom, a Fidesz kormánya is hoz ostoba döntéseket. Nem is keveset. Ám eddigi hülyeségeiken csak mosolyogtam: nem olyan könnyű végzetesen elkúrni egy országot…  Ám a legújabb baromság, ami a Fideszes ötletemberek sötét fiókjából előkerült, mindennél tragikusabb, kétségbeejtő és katasztrofális elképzelés. Tizenöt éves kornál meghúzni a tankötelezettség határát a legbrutálisabb döntése ennek a kormánynak.
 
 
Elképzelni nem tudok nagyobb bűnt, amit kormány elkövethet népével szemben, mint a közoktatás visszafejlesztését. Elképzelni nem tudok nagyobb aljasságot annál, mint a szegény, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő gyerekek kirekesztését a közoktatásból. Elképzelni nem tudok hatékonyabb módszert a latinamerikanizálódásra, a harmadik világba zuhanásra, a nyomor konzerválására, a munkanélküliség növelésére, mint az oktatás szétverését.
 
Nem mintha a magyar közoktatás olyan fényes állapotban lenne, nem mintha a tizennyolc éves korukig iskolapadot koptató fiatalok mind esélyt kapnának egy jobb, boldogabb, tartalmasabb életre, nem mintha a hazai oktatásügy segítségével tényleg olyan hatékonyan lehetne felszámolni a legszörnyűbb társadalmi ellentmondásokat, de akkor is. Akkor is ez az egyetlen esély arra, hogy ne halat, hanem hálót adjon egy kormány az emberek kezébe.   
 
A kedden bejelentett csomag szerint azonban a Fideszes többség az új közoktatási törvényben az oktatási kötelezettséget a jelenlegi 18-ról 15 éves korra szállítja le. Kormánypárti források szerint Orbán Viktor a tankötelezettségről a következő álságos, szemforgató mondatot fogalmazta meg: Lehetővé kell tenni, hogy a fiatalok még a tankötelezettség lejárta előtt, akár tizenöt évesen eldönthessék, hogy továbbtanulnak vagy dolgoznak.
 
Én meg azt kérdezem: Viktor! Te hülye vagy? Hogy a nyavalyába dönthetné el egy tizenöt éves kölyök, hogy tanulni vagy dolgozni akar, amikor fogalma nincs a munka világáról? Tizennyolc évesen sem könnyű ilyen döntést hozni, tizenöt évesen meg teljesen lehetetlen. Hol az anyja valagában fog munkát találni az a nyolc általánost (egy bukással) elvégzett gyerek, amikor az ország egyik legnagyobb baja, a gigászi munkanélküliség legfőbb oka a hazai munkaerő képzetlensége? Hogy akar a kormány egymillió új munkahelyet teremteni, amikor ma már mindenki pontosan tudja, hogy képzetlen munkaerőre nem, hogy Európában, nem, hogy Magyarországon, de még Burkina Fasóban sincs szükség?  Hogy akar a kormány gazdasági felemelkedést, erős nemzetet, virágzó országot teremteni, amikor számtalan kutatás igazolja, hogy az oktatás fejlesztése és kiterjesztése a leghatékonyabb nemzeti befektetés?
 
Nem csökkenteni kellene a tankötelezettség korhatárát, hanem emelni! Nem szűkíteni kellene az oktatásban észtvevők számát, hanem bővíteni! Nem kivonulnia kellene az államnak az oktatás területéről, hanem a leghatározottabban beavatkoznia! Különösen ott, ahol még nincs jelen, ahol még nem fogalmazott meg világos elvárásokat! Nem kilöknie kellene éretlen gyerekeket a közoktatás struktúrájából, hanem bevonnia érett felnőtteket is…
 
Mert ez az út nem előre visz. Ez az út nem a XXI. század útja, ez nem a modern gazdaság és modern társadalom felé vezet. Ez az út a szegénység növekedése, a középosztály ellehetetlenülése, a belső gyarmatosítás irányába visz. Ezen az úton csak segédmunkások teremnek.

378 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr652706725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez ugye nem az, amire gondolok? 2011.03.03. 15:18:33

Az őrzés-védelem piacán továbbra is gőzerővel tör előre Pintér Sándor belügyminiszter volt vállalkozása, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., s egymás után szerzi meg az állami cégek, hivatalok ingatlanaival kapcsolatos biztonsági feladatok ellátását. Ak...

Trackback: Kilencosztályos alapiskolát szeretne Pokorni 2011.03.03. 15:18:02

Megfontolandónak tartja a kilencosztályos alapiskola bevezetését Pokorni Zoltán - írja a Népszabadság.

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.03. 15:11:47

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Trackback: NemzetHáló vagy nemzethalál! 2011.03.03. 12:48:31

Semjén Zsolt szerint a magyarság megmaradása attól a Facebook oldaltól függ, amit a Fidesz-kormány hozott létre a fiataloknak. Hmmm... érdekes megközelítése ez a számos social networking szolgáltatás egyik népszerű oldala adta lehetőségek politikai mar...

Trackback: Mit akar a Fidesz a gyerekekkel? 2011.03.03. 12:36:24

Büntethetőség már 12 éves kortól, tankötelesség mindössze 15 éves korig, és persze a szavazati jog kiterjesztése: a fiatalok jogi helyzetét valamiért újra akarják szabni. (Fotó: Blikk) A Fidesz az elmúlt hetekben három olyan javaslattal is előállt, me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruno 2011.03.03. 12:23:35

Szivemből szól a poszt-toló. Azonban egy dolog hiányzik: az ok megnevezése. Ez pedig nem egyéb mint a FIDESZ elitizmusa. Éljen a nagy és közpépolgárság (nikik mindegy, hogy hány év a tankötelezettség az ő gyerekei mindenképp egyetemre járnak (legrosszabb esetben büfészakra)). A többi pedig dögöljön meg az árokparton. Ez a FIDESZ féle demokráciamodell.
Bravo!!!

egy nik a sok közül 2011.03.03. 12:34:23

@Bruno:

És akkor mi van?

Akinek van hozzá elég esze, hogy a középiskolák felvételijein megfeleljen, nem lesz kitiltva a KÖZoktatás középfokáról sem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.03. 12:35:42

Az oktatás alapvető probléma a motiváció hiánya.

Annak semmi értelme, hogy unott, romboló mentalitással ott üljön valaki 18 évesen.

Azt kellene látni, hogy a tanulással többre viszi valaki, mint zöldségesként, benzinkutasként vagy pincérként.

Ez jelenleg nagyon nem így van. Akkor meg minek tanuljon?

Én 14 évesen kezdtem el dolgozni, aztán mégis lediplomáztam. Na, ja, bezzeg az én időmben.

36 vagyok, de már megvan a nyugdíjhoz kellő munkaidőm. Ez most baj?

silverwol 2011.03.03. 12:35:49

Nem ez az egyetlen probléma. Amíg régen 18 évesen mehettél egyetemre és 23 évesen szerezhettél diplomát, addig az új tervezet szerint 19 évesen mehetsz egyetemre és a BSc, MSc miatt kb 25 éves korodban lehetne meg (az MSc) diplomád. Picit soknak érzem ezt, 19 év tanulás kell egy MSc-hez?

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.03.03. 12:36:42

Nem káros, inkább felesleges, a vidéki cigányok eddig se jártak iskolába, szóval ez a nesze semmi fogd meg jól kategória. Segédmunkásból meg úgy is hiány van, bár nem így kéne útépítőket toborozni, az is biztos.

TIN modell (törölt) 2011.03.03. 12:37:36

Ember! Hogyan akarsz te olyan "gyerekekkel" modern gazdaságot csinálni, akik verik, megdobálják a tanárt? Akik az iskolában az asztalra szarnak? Akik megölik, halálraverik, kínozzák osztálytársukat? Akik lopnak, rabolnak már 5-6 éves koruktól kezdve? Akik nem tudják, mi az, hogy naponta fürdeni? S akik nem akarnak tanulni?!

Minek ezeket az iskolapadban tartani? Ha tanulni akarna, előrelépni, a modern gazdaság tagjává válni, akkor tanul az 15 éves koráig is. Ha nem, akkor csak koloncként terheli az oktatási rendszer és azokat, akik tényleg tanulni, tanítani akarnak.

kirsten 2011.03.03. 12:37:37

Felháborító ez az intézkedés. A legaljasabb az eddig meghozott sok aljas döntés között. A fiatalokat már 15 évesen az utcára küldené. Kívánom hogy orbán és csapata minél hamarabb kikerüljön a hatalomból, mielőtt még a fiatalság amúgy is reménytelen jövőjét még tragikusabbá teszik. Munkalehetőség nagyon sok képzett fiatalnak sincs, mit kezd egy képzetlen 15 éves az életével ? Bárcsak az ilyen döntést hozók kerülnének ilyen megalázó helyzetbe. Ez járna nekik.

regress 2011.03.03. 12:39:45

kell a pénz stadionokra,meg munkaerő,hát valakinek fel is kell épiteni

csoko20 2011.03.03. 12:42:26

A múlt héten még csak a BALNEOLÓGUSOKAT baszogatták, most már a gimisek lesznek terítéken....

A leggazdagabbakat most kilóra megvették az új adótörvénnyel, a csóringerek, középosztálybeliek meg gürizzenek. És az sem baj, ha elég ostobák lesznek, a határon túliak úgyis hozzák az újabb 2/3-ot......

Mérnork 2011.03.03. 12:42:36

Persze, milyen jó is most, hogy a túlkoros cigány kölyök 18 éves koráig végezheti az általánost. Anno a cocializmusban 14 év volt a korhatár, gimis tanáraink rendszeresen fel is emlegették, hogy nem kötelező nekünk gimibe járni, kereshetünk magunknak megélhetést, ha nincs kedvünk tanulni. Érdekes módon mégis inkább nekiálltunk és leérettségiztünk... Aki csak azért jár 14 éves kora után iskolába, mert az állam kötelezővé tette, az inkább ne is járjon, mert maximum a kosz ragad rá, akinél értelme is van az iskolába járásnak az akkor is járni fog, ha nem kötelező.

regress 2011.03.03. 12:43:40

kell a pénz stadionokra,valakiknek meg fel is kell építeni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 12:44:17

@egy nik a sok közül:
Ha az államnak nem kötelező 15 év fölött oktatni, akkor nem lesz állami középfokú oktatás sem.

Fizetősre mehet, akinek jut hely.

metropolis. 2011.03.03. 12:44:30

Hülyeség a cikk már bocs. Az, hogy elméletileg 15 évesen véget ér a tankötelezettség nem azt jelenti, hogy aki 18 éves koráig tanulni (majd esetleg még tovább) akar az nem teheti...természetesen teheti ugyanúgy biztosítva lesz ingyen ez a lehetőség de legalább véget ér a kutyakomédia, hogy az állam és a hivatalos szervek önmagukból hülyét csinálva erőszakkal próbálják azt a réteget az iskolapadban tartani 18 éves koráig amelyik teljesen nyíltan és deklaráltan nem tekinti értelmes dolognak a tanulást, nyűgnek tartja és ahol csak tudja elszabotálja az egészet, mindezt úgy lehetetlenné teszi a normális oktatást és másik 15 gyereknek is félresiklatja az életet. Az ilyenek igenis tűnjenek el az iskola környékéről és boldoguljanak úgy ahogy tudnak.

Lehet, hogy nem tűnt fel de ma aki nem szerez középfokú végzettséget az nem azért nem szerez mert ahol csak tudják gáncsolják őt, hanem mert ő nem akar, leszarja az egészet viszont jelenleg erőszakkal "be van kényszerítve" és szemmel láthatóan nem érzi jól magát, ahol csak tudja akadályozza a tanítást és bomlasztja a közösséget.

S ezzel a szituval valamit kezdeni kell méghozzá a mai korszellem eszközeivel. Ugye az tiltja a gyerek fenyítését így viszont kezelhetetlennek és ne gyertek azzal a lilaködös lózunggal hogy oldja meg a pedagógus meg alternatív módszerek. Nincsenek ilyenek, ha valaki nem akar tanulni az nem fog. De akkor legalább másik hármat ne rántson magával...

Szal ha nem tetszik az iskolapad, ott lapát vége...csókolom.

egy nik a sok közül 2011.03.03. 12:46:45

@simonmondja.:

csak azt felejtetted el hozzátenni, hogy

ez csupán a te egyéni előítéletes félelmed

csoko20 2011.03.03. 12:47:03

Nehogymár egy csóró segédmunkásnak is jobb legyen a helyesírása, mint Schmitt Palinak....

Tiszta ciki lenne:))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 12:47:26

Aljasság, egyetértek.

A fidesznyikek - hagyományos cigány módon -

a gyerekeket dolgozni, koldulni, lopni, börtönbe, vagy szülni

küldik.

Nincs ott egy fehérember ? Mind tesók, bazmeg ?

WNS 2011.03.03. 12:47:40

Nagyon helyes és támogatandó intézkedés.

Aki nem akar tanulni, azt ne kötelezzük tanulásra. Egy 15 éves ember már általában képes saját döntést hozni. Ha úgy érzi, rosszul döntött később elmegy továbbtanulni. Ha nem, akkor fölösleges nyűglődéstől kíméltük meg őt is, és a társait is. Ha esetleg a 15 éves ember nem tud saját döntést hozni, akkor döntenek a szülei helyette. 18 éves korban elmehet középfokú oktatásra, ha ő egyébként azt szerette volna.

A közgondolkodással szemben senkinek sem árt meg egy kis munka még 15 év alatt sem. Természetesen a vonatkozó munka- és gyermekvédelmi szabályokat be kell tartatni. És meg kell akadályozni, hogy nagykorúságukig a munkával szerzett jövedelem fölötti rendelkezési jogukat korlátozzák (pl. a szülők kihasználják).

2011.03.03. 12:47:54

Nodemármost kéremszépen:
Nemrégiben bejelentette szent együttműködési kormányunk, hogy kevesebb jut az oktatásra. na persze hogy kevesebb, amikor csak 15 lesz a tankötelesség korhatára.
Javaslom az Ökoépítészet európai fellegvárává változtatni Magyarországot: legyen belőlük vályogvető állami alkalmazott! Ócsón nyomják majd a vályogot, nagy szagértő gormányunk meg épít belőle szép nagy gunyhókat az árterekre! Tavaszon úgyis gyün a víz majd, és akkor megint kell a vályog! és ugye hogy szépen lassan meglesz az a 1 milla új munkahely!!!

indapass2009 2011.03.03. 12:49:18

Szánalmas a cikk. A kötelező tankötelezettség felső határa a 15 év. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki meddig tanul.

Én személy szerint a kötelező tankötelezettséget törölném el. Semmi értelme.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 12:50:21

@egy nik a sok közül:
űAzt felejtettem el hozzátenni, hogy a sóher büdös kurva .... spóroljanak, ne a gyerekek képzésén !

jozicsenko 2011.03.03. 12:50:23

két helyen csúsztat az író:
1. a képen egyik sem 15 éves
2. a magyarországi cigányok nem fognak dolgozni

minek, ha inkább lehet szülni?

akkor hőzöngjetek, megélhetési állatvédők, ha a tanárokat véditek, ne a tanulást bojkottáló hülyéket...

2011.03.03. 12:51:14

Szerintem ne csak a tankötelezettséget töröljük el:
- nem kell lakni sem (úgyis gyün az új, forradalmi alkotmány)
- nem kell enni sem (lassan úgysem lesz mit)
- nem kell utazni sem (500-1000Ft-s benyával ki fog?
- És nem kell élni sem...

WNS 2011.03.03. 12:51:56

Még annyit, hogy a bejegyzés képe meglehetősen aljas csúsztatást takar. Összemossa a tankötelezettséget a gyermekmunka kérdéskörével. A tankötelezettség eltörlése ugyanis nem jelent munkakötelezettséget!

A képen egyébként a gyermekek kora úgy 7-11 év lehet...

randomuser1 2011.03.03. 12:52:35

nagyon helyes, valakinek dolgoznia is kell, az mégsem lehet mindenki díszdoktor jogász meg külkereskedelmi/marketingkommunikációs md...

moncayo 2011.03.03. 12:53:29

@metropolis.: Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Te valószinűleg egy művelt, képzett, kulturált családban nőttél fel, szocializálódtál. A 10-en év Otthoni tapasztalata alapján tudtad, hogy kell/érdemes tanulni. De egy gyerek, aki mélyszegénységben, tapasztalati kapcsolatok nélkül nő fel, ezt a tanulási "kényszert" nem érzi, nem sugározza a környezete.

Lapát. Azt hiszem, hogy milliónyi lapátoló emberből ez ország nem fog megélni. Az 1800-as években kellett a lapátoló az útépitésen. Ma nem kell, 1 gép 500 lapátoló munkáját elvégzi.
Bérlapátolást meg nyugatnak nem végezhetünk, mert egy pl. Etiópiában 100-ad annyi pénzért elvállalják. Lásd magyar ex. textilipar.

Szóval nem olyan egyszerű.

Elstron 2011.03.03. 12:54:06

@simonmondja.: Ezzel a logikával a felsőoktatásnak sem kéne ingyenesnek lennie, mégis az. Az államnak, és a társadalomnak is az az érdeke, hogy jól képzett szakemberek legyenek a munkaerőpiacon.

@Bruno: Mást értünk elitizmus alatt. Te azt képzeled bele, hogy csak a gazdagok kölkei tanulhatnak. Ez nem következik a tervezetből.
Én azt értem alatta, hogy valóban azok tanuljanak tovább, akiknek van hozzá képességük, és akaratuk. Csak így lehet növelni a felsőoktatás színvonalát, megszüntetni a gagyi-főiskolákat, és a tömegképzést.

Akkor most mi is ezzel a probléma?

Jahh, és én több lusta, dolgozni nem akaró "magyart" ismerek, mint cigányt. Szóval ez nem bőrszín függő dolog...

sárkányfő 2011.03.03. 12:54:37

posztíró, te ezt nem érted. a fiatalok egy része egyszerűen NEM AKAR tanulni, ellenben szíve a téglákhoz húzza. kőmíves akar lenni, mint a kelemen.

lásd Parragh úr nyilatkozatát:
"Parragh szerint a fiatalok egy része nem akar közismereti tárgyakkal foglalkozni, például történelem helyett inkább azt szeretné megtanulni, hogyan kell a téglákat egymásra pakolni, mert kőműves akar lenni."

www.fn.hu/belfold/20110303/parragh_mi_javasoltuk_tankotelezettseg/

a fidesz csak megadja gyermekeknek, amire vágynak... és ők téglák pakolására vágynak.. hát tehet ennél többet egy kormány?

2011.03.03. 12:54:42

Legyen cél:
- tankötelezettség 17 év (minimum egy szakma, az érettségi nem kell mindenkinek)
- állami egyetemi helyet 4.00 átlag alatt ne foglaljon senki! Színvonalas felsőoktatást! Aki ezt sem tudja megugrani, fizessen, mint a nyugdíjas katonatiszt.
- Mérjék fel végre az álláspiacot, és aszerint indítsanak szakképzést, de színvonalasat ám!
- Ha a kölyök nem tanul, legfeljebb iskolai ingyenes étkezés járjon, de ne családi pótlék.
Soroljam még?

Satya54 2011.03.03. 12:55:26

Nagyon jó a cikk! Csak az oktatás az egyetlen kitörési pont. Ezt leépíteni a legnagyobb bűn amit egy kormány megtehet a népe ellen. Ha tényleg bevezetik a 15 éves tankötelezettséget akkor az jobb esetben egy segédmunkás nemzedéket generál rosszabb esetben a bűnözés drasztikus növekedését eredményezi. Ez ugye valamilyen NEMZETI kormánynak nevezi magát. Ha tényleg NEMZETBEN gondolkodunk, akkor abba a félanlfabéta hülye gyerek is benne van. Nem lehetünk igazán boldogok, ha nekünk jól is megy de az ország tele van ilyen szerencsétlen hülyékkel.Ez lenne a Nagymagyarország??? Köszi, nekem nem szimpi!

osze 2011.03.03. 12:56:31

A posztíró elég ostobán (vagy inkább szándékosan) csúsztat. A tankötelezettség korhatára nem jelenti azt, hogy 15 éves kor felett nem tanulhatnak a hátrányos helyzetű gyerekek.
Azt viszont jelenti, hogy a nyomorult iskola nem köteles azokat a 15 év fölötti antiszociális állatokat tantermében tartani, akik megakadályozzák a tanulni vágyó hátrányos helyzetű diákok előrelépését.

midnight coder 2011.03.03. 12:57:02

Az a gyerek aki 15 éves koráig nem fejezi be az általános iskolát soha nem lesz több mint segédmunkás. A közoktatást pedig az rontja, hogy összezárják ezeket a hülyéket azokkal a gyerekekkel akik tanulnának. Na most, ha 10 nevelhetetlen, tanulásra magasról szaró, fiatalkorú bűnözőt beteszel 20 normális gyerek közé, akkor nem a 10 gyerek fog felemelkedni a normálisak szintjére, hanem a többi fog lezülleni a béka segge alá. Pláne ha ezek a gyerekek még idősebbek is.

Akik itt a közoktatást lezüllesztették azok pont az egalizáló, antiszegregációs libsi baromállatok - akiknek a gyerekeik persze külföldi elitiskolákban tanulnak, és cigányt akkor látnak élőben ha az érettségi bankettre a százfogú cigányzenekar húzza nekik a talpalávalót.

==T== 2011.03.03. 12:57:04

Aki akar, 15 év után is tanulhat, de annak semmi értelme, hogy egy csomó gyerek, aki még a szakképző iskola műveltségi képzéséhez is gyenge, csak tengjen-lengjen a tanórákon hátráltatva a többit. + így legalább ki lehet rúgni a renitens magatartású diákokat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 12:57:40

@Elstron: A felsőoktatást is eléri a cigánytempó, ne félj.
Bálnaképzésre nincs szükség.

Érthetnél a szóból.

comment.com-os kurvaanyátokat 2011.03.03. 12:58:09

@osze: nem hinném, hogy ostobaság vagy szándékos csúsztatás állna a poszt hátterében. Szerintem kevesen számolnak azzal, amiről írsz.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.03.03. 12:58:21

Kis falumban ahol felnőttem, a fiatalok kb 10%-a úgy gondolta, hogy a középiskolából már nem kér, 16 éves kor után leléceltek az iskolapadból, minden végzettség nélkül.
Jópáran már megjárták a börtönt...
A nagy többsége dolgozik (MÁV, 3 műszak szalag mellett)...
És van pár otthon munkanélküli alkoholistaként anyja nyakán élő...

De kérdem én: azóta eltelt 20 év lassan, ezek az emberek mit fognak dolgozni, ha a multik kiviszik innen a szalagmunkát még keletebbre?

comment.com-os kurvaanyátokat 2011.03.03. 12:59:42

@osze: ellentétben midnight coder behányásával, ami viszont valódi ostobaság következménye.

Eltona 2011.03.03. 13:01:15

Ez egy igazi liberálbolsevik poszt, gratula a szerzőnek.
Először is, senkit sem zárnak ki az oktatásból, mindössze 15 éves kor felett nem kötelező. És ez az egésznek a lényege.
Aki 15 éves koráig nem hajlandó iskolába járni és tanulni, az 15 - 18 éves kora között fog? A nagy lófausztot. Az a 3 év teljesen felesleges pénzkidobás az adófizetők pénzéből.

rajen 2011.03.03. 13:01:16

Mi a baj, aki akar, tanulhat. De ne akadályozza a többit. Csak azt nem értem, miért nem 14-re viszik le. Eddig bármikor a tanár képébe vághatta a "diák" (nappali melegedőben résztvevő) hogy úgyse tud vele semmit csinálni 18 éves koráig.

TIN modell (törölt) 2011.03.03. 13:02:24

@midnight coder:

Szívemből szóltál! De a liberális kommentek jól mutatják, hogy liberálisaink mennyire el vannak szakadva a valóságtól. Nem csoda, hogy el lettek hajtva a p...ba. Baromi könnyű nekik a belvárosi kávézóból beleugatérozni a világba ...

azAttis 2011.03.03. 13:02:47

Egyrészt egyertértek hogy nagyon buta, hazug poszt. A kötelező tankötelezettség felső határának aztán tényleg semmi köze ahhoz, hogy ki meddig tanul továb saját igényeinek és tehetségének köszönhetően.

Aki meg csak lébecolni és füvet árulni jár iskolába az pont a többi gyerekről veszi el az esélyt. Jelenleg _semmilyen_ lehetősége nincs az iskoláknak eltávolítani a deviáns társaikat sok esetben kínzó és bukást bukásra halmozókat.

Megfordítva a kérdést: tehát az államnak miért lenne feladata meleg szobát és piacot biztosítani a drogdílereknek?

Ja és nagyon nem a cigányokról van szó.. réges régen nem a cigányokról van szó.

Arról van szó, hogy főként az tanuljon aki akar. Aki meg nem akar azt ne kötelezzék erre. Aki meg visszaél a kötelezettséggel azt el kell távolítani a tanulni akarók érdekében. _Így_ valóban nőhet a színvonal. Végülis iskoláról van szó nem melegedőről sem pedig drogosok tanyájáról.

mackensen 2011.03.03. 13:04:07

Csak egy epró kérdés. Jelen pillanatban hány osztály kötelező?

MiKeyRuLeS 2011.03.03. 13:04:22

Parragh, a Kamara főistene az ötletszerző. Több szakmunkást akar látni, csak nem érti, hogy a szakmunkásképzőbe sem mehet el (ergo, kőműves sem lehet), akinek nincs 8 általánosa.

Nem baj, látjuk, milyenek fogják felélni a kötelező kamarai díjat. Ez a jutalma a kormánytól.

Eltona 2011.03.03. 13:04:42

@TIN modell: Tökéletesen igazad van, én is hasonlókat, csak nem ilyen részletesen írtam az előbb.
A posztot illusztráló kép mi akar lenni? Cigány gyerekek téglát lopnak? Mert hogy nem iskolába mennek, az biztos.

Muad\\\'Dib 2011.03.03. 13:05:30

"...Mert ez az út nem előre visz. Ez az út nem a XXI. század útja, ez nem a modern gazdaság és modern társadalom felé vezet. Ez az út a szegénység növekedése, a középosztály ellehetetlenülése, a belső gyarmatosítás irányába visz. Ezen az úton csak segédmunkások teremnek."
Azzal együtt, hogy nem értek egyet az ilyen drasztikus csökkentéssel, egy poszt megszületése előtt nem úgy illene, hogy legalább a google alap szintű használatával utánanéz az ember a dolgoknak?
"...Magyarországon így európai viszonylatban kiemelkedően hosszú ideig tart a tankötelezettség, összesen 12 évig. Ilyen hosszú ideig csupán Belgiumban, Hollandiában és Németországban kell iskolába járniuk a diákoknak. Norvégiában és Franciaországban 10, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban, Svédországban, Portugáliában Svájcban csak 9, Olaszországban pedig csupán 8 évig tart a tankötelezettség..."
www.nol.hu/lap/hetvege/lap-20090404-20090404-12

Apafarkas 2011.03.03. 13:05:49

Mitől lenne szakmája 18 évesen annak, aki annyira sötét, hogy 15 évesen kitennék/kimenne az iskolapadból? Mi a rákért rontsa ott a levegőt +3 évig az én adópénzemből, ha a végeredmény pont az a semmirekellő segédmunkás lesz?

billentyüzet 2011.03.03. 13:06:02

@WNS: te hülyének születtél az biztos, hiába is tanulnál

Jofiu 2011.03.03. 13:07:21

@WNS:
Pont az jart nekem is a fejemben, vajon ki kapja meg a gyerek (mert hivatalosan gyerek) munkaberet? A gondviselo? Merthogy gyereknek olyan van meg, nem onallo. Vagy a szulo, vagy mas helyettesito.

Amugy egy felugyelet ala tartozo gyereknek hol van sajat valasztasi lehetosege? Nem stimmel nekem az orbani logika.
Ha a szulo/gondviselo ugy dont, a gyerek nem tanul tovabb, o nem finanszirozza tovabb a tanittatasat, akkor mi van? Akkor hogy fog a gyerek szabad akaratbol tovabbtanulni?
Szuleim, nagyszuleim peldajat latom magam elott. Nem lett szakmajuk, mert a csaladnak kellett a bevetel. Nem kenyszeritve lettek bottal, hanem megmondtak, nem lehet tovabbtanulni es kesz.
Eroltettek is, hogy tanuljak tovabb amig csak a kepessegeim megengedik.

Nem hiszem el, hogy a tanarok es egyeb hallgatok vedelme lenne itt az indok, es azt sem, hogy a vonakodo tovabbtanulok okozta karokat igy lehet csak kivedeni.
Simonmondja felelmei vannak bennem is, hogy ez egyszeruen penzsporolas ma, a jovot figyelmen kivul hagyva (tortent mar ilyen az elmult egy evben). Ha kevesebben tanulnak tovabb, tobben dolgoznak ma, az penzugyileg jobb.
Persze hol tud dolgozni?! Pont egy 15 eves?! Es mennyi fizetest kap?! Annyit er mint egy kifejlett felnott? Minimalber lebeg a szemeim elott, meg tobb minimalberes. Egyaltalan elkerhet egy felnott minimalbert? Kinek kell egy gyerek egy munkara, mikor rengeteg a felnott, igy vagy ugy tobbet tapasztalt munkanelkuli. Egy 18 eves moraljaval is vannak gondok sokszor, mit szoljunk egy 15 eveshez? Van kulonbseg. Egyaltalan alairhat egy munkaszerzodest egy gyerek a szulo/gondviselo nelkul?

Nem jo ez igy szerintem.

ob.szerver 2011.03.03. 13:07:28

@sárkányfő:

Parragh úr csak ne ossza az észt. Saját szanitervállalkozása bedőlt, még Orbán úr közpénzből adott ajándék 200 millió Ft-ja sem mentette meg. Most egy sóhivatal vezetőjeként Orbán úr seggének a nyalásából él.

Elstron 2011.03.03. 13:08:04

@simonmondja.: Sajnos találgatásokat, és jövendőmondásokat nem tudok komolyan venni... :)

metropolis. 2011.03.03. 13:10:07

@moncayo: Nyilván, más az otthoni mintám de ettől függetlenül hiszem hogy igazam van. Az a gyerek aki egy kifejezetten destruktív szülői-családi háttérrel rendelkezik annak úgyis kampec, a szülői minták sokszorosan felírják az iskolában kapott példákat és nagyon kevés a megmenthető közülük. Esetleg lehet később leesik neki hogy hopp nekem is tanulnom kellett volna...semmi gond esti oktatás is létezik. Nekem volt gimis padtársam szart az egészre le sem érettségizett, elment szakácsnak aztán később huszonéves fejjel esti leérettségizett most meg levelezőn valami honlapfejlesztő sulit csinál...s innentől kezdve nem akarom hallani azt a rinyálást ami itt folyik.

Egyébként meg:

Aki most is csak erőszak hatására nagy dérrel-dúrral ül 18 éves koráig az általános iskolában az úgyanúgy NULLA tudással rendelkezik mint aki 15 évesen ott hagyja. Egy fikarcnyival nem tud többet, az egész iskolai pályafutása arról szól, hogy hol tud kibújni a tanulás alól és kettessel rugdossák át mindenen.

Plusz óriási demagóg hazugság, hogy nemzedékek mennek majd kubikosnak. Max minden nemzedék tizenx százaléka, mert kb ennyien vannak akik nem is akarnak tanulni ez pedig a mai 70-80 ezres létszámú évfolyamoknál 8-9 ezer fő évente. Nem generáció temetője meg nem nemzethalál, csak egy marginális kisebbség. Szal hátrébb az agyarakkal.

ds3 2011.03.03. 13:10:19

Hahó emberek, nézzetek már körül! Nem csak gimnázium létezik a világon. És nem segédmunkásból van hiány, hanem szakmunkásból. Nagyon nagy különbség. Ha valaki az általános iskolából kikerülve szakmát kezd tanulni, nam fejezi be 15 éves korára.
A fidesz találta ki anno a diplomát a magyarok 3/4-ének baromságot, most meg mellérakják, hogy akinek ez nem megy annak nem kell több a 8 általánosnál. Ébresztő! Egy olyan országban, ahol mindenki diplomás vagy segédmunkás, ki fog házat építeni, fűtést szerelni, mosógépet javítani vagy bármilyen szakmunkát elvégezni?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.03. 13:10:22

@Bretschneider: a minimumhoz 15 év kell. a normálhoz meg 20.

persze elmenni csak 65 évesen lehet, vagyis 30 év múlva, de akkora már gondolom 75 lesz. mindegy.

_Molly 2011.03.03. 13:11:21

@metropolis.: "legalább véget ér a kutyakomédia, hogy az állam és a hivatalos szervek önmagukból hülyét csinálva erőszakkal próbálják azt a réteget az iskolapadban tartani 18 éves koráig amelyik teljesen nyíltan és deklaráltan nem tekinti értelmes dolognak a tanulást, nyűgnek tartja és ahol csak tudja elszabotálja az egészet"

Popper Péter pszichológussal beszélgettek egyszer a gyermekbűnözésról. A demagóg riporter persze jött a "bezzeg régen ilyen nem volt..." szöveggel.

Popper persze cáfolt: Régen is voltak agresszív, öntörvényű, bandázó gyerekek. Csakhogy - mivel nem volt kötelező 18 éves korig iskolába járni - ezért nem a suliban késelték meg azt, akinek nem tetszett a pofája, hanem a kocsmában.

Ilyen egyszerű.

Aki alkatilag képtelen elfogadni a közoktatás írott és íratlan szabályait, aki családi, vagy belső indíttatásból semmibe veszi a tanulást, azt szerintem is hagyni kéne, hogy 15 évesen szabadon kivonuljon a rendszerből.

16 évesen már amúgy is férjhez lehet menni, meg lehet nősülni, gyereket lehet nevelni, ezzel is felnőtt jogokat szerez - egy gyerek(?). Ez sem tilos.

Tajbor77 2011.03.03. 13:11:43

Szerintem ez nem baj, mert ha valaki megtapasztalja a munka világát, más szemmel megy vissza tanulni, az fix. És ez a minőségjavulás felé tolja majd az oktatást. Aki kap rálátást a valóságos világra, az jobban is tud választani a továbbtanulási lehetőségek közül. A fiatalok úgyis korábban érnek fizikálisan, szellemileg meg később. Szerintem egyáltalán nem rossz gondolat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 13:15:50

@Tajbor77:
Akkor 15 évesen nagykorúsítjuk őket, mennek dolgozni, börtönbe, szavazni, nősülnek szülnek és gyereket csinálnak .

Az egész ország legyen cigány ?

Jofiu 2011.03.03. 13:16:16

@Apafarkas:
Szakmunkaskepzokrol hallottal mar? Szerinted a komuveseket, vizvezetekszereloket hol tanitjak, es mifele nehez tananyaguk van? Nem feltetlenul kell matek spec szakra menni, egy fodrasz is nagyon jol keres. Mostanaban a Fidesz elso szakaszaban eroltetett minel tobb diplomas strategiaja utan a ketkezi szakemberek egyre jobban felertekelodnek.
(OFF: amugy remelem tenyleg visszaallitjak a muszaki kepzes presztizset, a sok konnyu vagy penzes szakra jelentkezo utan leult a szinvonal az elmult 10 evben, kevesebb jo kepessegu kerult muszaki iranyba. ON)

Remelem a soralatet adobevallast bevezetik minel hamarabb, vagy legalabb megtanitjak az altalanos iskolasokat adobevallas kitoltesere, kulonben meg ezzel is egyre tobb nehezseg lesz.

trollface 2011.03.03. 13:16:38

mi a logika abban, hogy a zállam ebben az esetben maximálisan felnőttként kezel egy 15 éves gyereket, míg más területen az 50 éves meglett ember helyett is eldönti, hogy mi a jó neki?

nyubocs 2011.03.03. 13:17:10

A Viktoriánus kormány azon (kevés) intézkedése amivel egyet tudok érteni.

Így legalább megszűnik az, hogy 11 éves gyerekemnek 17 éves osztálytársa legyen.

Nem, a gyerekem nem olyan okos, hogy már a gimnázium 3. osztályába járjon.

Általános iskola 5. azaz ÖTÖDIK osztályáról beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!

Azt is meglehet nézni, hogy a szakmunkásképzőkben milyen a felhozatal. Gyerekét féltő normális ember oda nem iratja be a saját porontyát.

metropolis. 2011.03.03. 13:17:57

@_Molly: Plusz régen le lehetett kenni egy-egy maflást a hülye gyereknek (ráadásul több volt a férfi tanár nem volt ennyire elnőiesedve a tanári pálya).

Amúgy tény, nem lesz abból országos katasztrófa ha évfolyamonként az a pár ezer gyerek nem az iskolapadban rontja a levegőt és teszi lehetetlenné a nyugodt oktatást.

Jofiu 2011.03.03. 13:19:06

... mikor lett Orban ilyen liberalis?
Szabad valasztas mint indok.

NewWay 2011.03.03. 13:19:37

Nagyon gáz a posztoló.

Ki mondta azt, hogy nem lehet középsuliba járni? Senki.
Akkor meg, mire fel a duma?

Az a baj, hogy nem lehet kirakni a suliból az egész nap csak a töküket vakaró, lógós diákokat, akik már nem is akarnak tanulni? Szépen bent vannak, dumálnak órán, év végén buknak, és buknak és buknak, amíg el nem érik a 18 évet. Utána már be se mennek.

Take-it-Easy 2011.03.03. 13:20:16

Hmmm. Nagyon hosszú ideig 16 év volt a tankötelezettség korhatára, azt már elfelejtettük? 30 éves vagyok, de amikor én jártam általánosba-szakközépbe, akkor még ez így volt.
A következő pont, amibe többszörösen is belekötnék: "Hogy a nyavajába dönthetné el egy tizenöt éves kölyök, hogy tanulni vagy dolgozni akar, amikor fogalma nincs a munka világáról? "
1. Amikor én voltam általános iskolás, el kellett döntenem (több ezer másik kortársammal együtt), hogy milyen szakmát kívánok tanulni. Sikerült, annak ellenére, hogy fogalmam sem volt a munka világáról, arról pláne nem, hogy mekkora a kereslet egy-egy adott szakmára.
2. Az a "gyerek", aki 18 évesen még ad abszurdum az általános iskolai padot koptatja, mitől fogja 18 évesen jobban ismerni a munka világát, mint 16 évesen, hiszen amíg "iskolába jár" (=ott bassza el az idejét és a tanárai, diáktársai idegeit), addig is el van szigetelve a munka világától. A 18 évvel mint felnőtt korhatárral érvelni nem ér, hiszen itt most pusztán a munka világáról van szó.
Újabb idézet a posztból: "szegény, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő gyerekek kirekesztését a közoktatásból." Nem tudom, hogy mostanság ez hogy van, de automatikusan kilökik az iskolából az esetlegesen egy-kétszer megbukott, de az általánost befejezni AKARÓ diákot? Hm. Nem hiszem, mert akkor ő is máshogy áll az iskolához (és nem veri meg a tanárt pl.), így maradhat. Várom a kiigazító véleményeket.

NewWay 2011.03.03. 13:20:34

@trollface:
"míg más területen az 50 éves meglett ember helyett is eldönti, hogy mi a jó neki? "

A képviseleti demokráciában mindig mások fognak dönteni helyetted... pontosabban: a képviseletedben.

Ennyi.

Tajbor77 2011.03.03. 13:23:35

@simonmondja.: Aki 15 éves korában elkezd felnőtt életet élni, az így is megcsinálta. Plusz nem hagyja tanulni a többieket az osztályban, mert számára ez kínszenvedés. Ha majd nem lesz kötelező, fel fog értékelődni a tanulás szerepe! (ilyen az emberi természet: ami nem kötelező - az értékes...) És ha valaki akar, akkor van közép és felsőfokú oktatás. Én jó ötletnek tartom.

decens 2011.03.03. 13:23:44

Amikor én jártam iskolába akkor még 14 év volt a kötelező, vagyis a nyóc áttalányos!
Az első gimis osztályban amikor valaki rendetlenkedni kezdett nálunk, a tanár rögtön a fejünkhöz vágta, hogy fiam ide nem kötelező járni! Volt is aki kibukott. Nagy szégyennek tartottuk, és bár második félévben én is "buktam" matekból azért egy közepes érettségit el tudtam érni időben.
Igaz, hogy ez akkor a Műszaki Egyetemre kevés volt beugrónak, ezért elmentem szakmunkás tanulónak.
Elvégeztem a szakmát kitűnőre vizsgázva, és közben megtapasztaltam a kemény fizikai munkát. Úgy látszik későn érő tipus vagyok, de azért sikerült őrült felkészülés után bejutnom az egyik Műszaki Főiskolára. Ott a kezdő 180-as évfolyamból végül 90-en végeztünk időben.
Nem adták ingyen, nagyon sokat kellett tanulni. Nem volt laca pacázás, minden vizsgát időben kellett letenni, nem volt tologatás, halogatás. Ezután összesen 4 munkahelyem volt a pályám során folyamatosan, és 1987-től már nem állami, hanem magán vállalatnál dolgoztam. 45 és fél év szolgálati idővel vagyok nyugdíjas.

A tanulság ebből csak az, hogy ha nincs ösztönzés a tanulásra, akkor a 18 éves tankötelezettség csak kényszerű időtöltésre sarkallja a fiatalt, mert hát úgyis kötelező!
Erre kaptam kitűnő példát a közelmúltban, amikor meglátogattam a régi szakmunkásképző iskolámat, (ami most szakközép iskola) és az igazgató elmesélte, hogy a diákok 90%-a kontraszelektált, teljes érdektelenségben szenvedő, fegyelmezhetetlen emberi massza. Jó ha nem verik meg a tanárt! A tanárnak semmi joga nincs a renitens gyerekkel szemben, sőt még a szülő is rátámadhat!

Ha valaki eddig ezt nem tudta volna, most legalább ebből a kis beszámolómból megtudhatta és megértheti, hogy miért fölösleges az általános tankötelezettség a 18. életévig!
A tanulni kívánó fiatalok és a jól tanítani akaró tanárok érdekében, és a felesleges oktatási költség megtakarítása érdekében is nagyon hasznos rendelet lesz a változtatás.

_Molly 2011.03.03. 13:24:27

@Jofiu: "Persze hol tud dolgozni?! Pont egy 15 eves?! Es mennyi fizetest kap?! Annyit er mint egy kifejlett felnott?"

Bocs, de fura kép él benned a 15-16 évesekről...

Nem láttál még fiatal londínert?
Nem láttál még fiatal recepcióst, hosstest?
Nem láttál még fiatal gyors-és gépírónőt?
Nem láttál még fiatal ápolónőt?
Nem láttál még benzinkútnál fiatal kocsipucolót?
Nem láttál még diákmunkában szórólapozót?
Nem láttál még szappanoperában fiatal szereplőt?
Nem láttál még fiatal pizzaszállítót?
Nem láttál még víz- és gázszerelő segédet?
Nem láttál még fiatal állatgondozót, mezőgazdasági munkást?
Nem láttál még gyerekkorú informatikus zsenit?

Miért kell mindjárt egy vézna kubikusra asszociálni, könyörgöm, miért?... :-o

laci_52 2011.03.03. 13:24:51

"Elképzelni nem tudok nagyobb aljasságot annál, mint a szegény, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő gyerekek kirekesztését a közoktatásból."

Ekkora hülyeséget régen láttam! Hol itt a kirekesztés? Nem megtiltják a tanulást, hanem nem teszik kötelezővé 15 éves kor felett! Nagy különbség! Aki akar, továbbra is tanulhat. Kérdezzék meg a középiskolákban dolgozó tanárokat, többségük biztosan egyetért a tervezett intézkedéssel. Már várják, hogy kiszórhassák a középiskolákból a deviáns, lógós, tanulni nem hajlandó tiniket, hogy ne hátráltassák a munkájukat.

Pizsi16 2011.03.03. 13:25:57

Szerintem ezzel az intézkedéssel azokat az iskolaidegen egyedeket lehet távoltartani, akik eddig sem tanulni jártak oda. A normális gondolkodású,(akár szegény)tanulni akaró és értelmes gyereke ezután is fognak iskolába járni. Ha a szülő eddig csak azért tudta iskolában tartani a gyermekét, mivel az kötelező, akkor ő ,a gyerek nevelésével valamit nagyon elb...ott....
Kiesik az iskolából az a réteg aki feltartja a többiek fejlődését és a gyengébb mentális képeségű gyerekek is jobban tudnak koncentrálni a tanulásra.
Nem vagyok a híve a felzárkóztatás azon formájának, hogy nagyon buta gyerekekt tegyünk össze átlagos és különösen jó képességüek közé. Ez kb. olyan lenne ,mint a magyar II.o. focisták mondjuk a Portugál válogatottal edzenének.

Vasmacsek 2011.03.03. 13:26:45

@WNS: Már bocs, ezt az érvet több hozzászólásban is olvastam, és nem értem, honnan veszitek, hogy egy 15 éves képes felelősségteljes döntést hozni. Szerintem az a gyerek, aki "normális" családban él, dolgozó szülőket lát, akik ezerszer elmondják neki, tanulnia kell, és akkor rendesebb munkája, jobb élete lesz - 15 évesen legfeljebb még ő is csak visszamondja, amit a szüleitől hall, de többnyire nem fogja fel ennek a súlyát. Sem a "magadnak/magadért tanulsz" típusú kijelentéseket. Lehet, de szerintem nagyon kevés, aki kivételnek számít.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 13:28:46

@decens: az, hogy 14 a tanközelezettség felső határa, nem azt jelenti, hogy a 8 általános a kötelező! Valaki kétszer bukik, máris nem kötelező végigbukdácsolnia a 8-at, de még a 7-et sem.
(vagy 8.-at és 7.-et? Már teljesen össze vagyok zavarodva)

moncayo 2011.03.03. 13:28:47

@metropolis.: Nem rinyálok, s amúgy nekem mindegy, hogy iskolázatlan tahó rohangászik Magyarországon. Csak azt akartam jelezni, hogy egy ilyen természeti/populációs adottságú országnak nincs más felemelkedési útja, mint a tudás, legyen azt HiTech gyártás vagy szolgáltatás. Lásd mondjuk Finnország, Dánia.

Egy lapátos ember alig vásárol valamit. Ő baja, mondhatnánk, de ha nem vásárol, nincs igény újabb termékekre, szolgáltatásokra, s a Te tudásod sem veszik meg, mert nincs vevő.
Itt függ össze minden mindennel.

nemecsek ernő áruló 2011.03.03. 13:29:48

Ne is haragudj, de hülyeségeket beszélsz. Talán az egyetlen értelmes döntése ez a fidesz kormánynak az elmúlt időszakban, ami a fiatalságot érinti. Nem megtiltják az iskolába járást 15 év fölött, nem vágom, hogy lehet ezt így értelmezni, hanem egyszerűen eszközt adnak az iskolák kezébe, hogy "fiam, ha nem akarsz idejárni, akkor viszon'látás, örülök, hogy találkoztunk, menj pék-inasnak."

Ma a magyarórán söröznek, és dohányoznak a 17 éves fiatalok, és krétával dobálják a tanárt (bőrszíntől függetlenül), akinek az egyetlen eszköze, hogy nem megy be órát tartani. Ki az a barom, aki szerint ez rendben van? Ha így, akkor legyen. Legyen meg a lehetősége a tantestületnek, hogy azt mondja, a botrányos fiatalokból nem kérünk! Legalább annak, aki TÉNYLEG tanulni akar, meglesz a lehetősége arra, hogy megszabadulva a koloncoktól valódi tudást sajátítson el, és ezáltal nő a tanulmányok értéke, mert aki tényleg elvégzi, az letett valamit az asztalra!

Ezzel együtt nagyon fontos, hogy családi pótlék, és ilyen-olyan juttatások kizárólag az iskolába járó gyerek után járjanak!

hopp-hopp 2011.03.03. 13:30:56

@TIN modell: mi sem fürödtünk naponta, oszt nem volt büdös a tanterem ...

megjegyzem volt olyan időszak amikor hetente egyszer volt meleg víz - akkor mostunk, fürödtünk. és az élet szépen ment tovább a maga útján.

metropolis. 2011.03.03. 13:32:04

@moncayo: Rinyálás jelző nem neked ment elnézést ha úgy értetted:) S teljesen értem a mondanivalód mi több egyet is értek vele, de szembe kell nézni a véres valósággal...társadalmunknak vannak olyan csoportjai amelyek egyszerűen nem akarnak többek lenni a lapátos embernél - legalábbis munka és tanulás révén biztos nem. S mivel igazán eszközünk nincs arra, hogy a mentalitásukat megváltoztassuk (aki tud ilyet az jelezze), marad az hogy elszigeteljük őket a többiektől.

radioenekes 2011.03.03. 13:32:17

Már megint a fascismus.

qwertzu 2011.03.03. 13:33:11

@simonmondja.:
Ha az államnak nem kötelező 18 év fölött oktatni, akkor nem lesz állami felsőfokú oktatás sem.

Fizetősre mehet, akinek jut hely.

De van.

nemecsek ernő áruló 2011.03.03. 13:33:12

@ds3: "nam fejezi be 15 éves korára."
De nem is mondják neki, hogy na ennyi volt, menj isten hírével, egyszerűen az van, hogy TANULNIA KELL, mert ha nem teszi, és októberre összeszed 100 igazolatlan órát, akkor kivágják, mint macskát szarni, és családi pótlék se jár érte!

Pizsi16 2011.03.03. 13:35:39

Akik elvették a gyerek pénzét, akik verték a tanáraikat és tanuló társaikat , akik lopni mentek az iskolába azok nem fognak járni oda. Nem akarásnak nyögés a vége. Van valami anyagi természetű is a dolgogban, ha nem tévedek akkor ha nem tanul a gyerek és 16 éves , akkor a családi pótlék nem jár, ugye? Naaa, ez a baj! Miből fog élni a 6-8 gyerekes család? A gyerekgyártás volt a fő bevételi forrásuk.
"Igaz sztori:
-Tanárnéni! Neked hány gyereked van?
-Még nincs gyerekem.
- Akkor miből élsz?"
Nagyon szomorú. Én inkább kifizetem a magánsulit, mint a c....járjon egy iskolába. Ha ez rasszizmus , akkor én rasszista vagyok. Ha ci...-k lemagyaroznak ( parasz pontosabban ) , akkor ők is rasszisták. Nem a bőrük színével van a baj, hanem azzal, hogy évszázadok óta nem voltak képesek kultúrált emberek módjára élni.Megrekedtek a majom és az ember között félúton.

samer 2011.03.03. 13:38:13

@Bruno: Hát öreg te se láttál iskolát belülről mostanában, más lenne a véleményed rögtön...

decens 2011.03.03. 13:38:40

@Atomot az indexre!:
Lehet rágódni a szavakon, de a lényeg az, hogy ne lógjanak kötelezően a középiskolában.
Ha jól emlékszem, annak idején úgy szólt a szabály, hogy 8 általános a kötelező, de max 16. életév. Ebbe belefért 2 évismétlés kb.
Az is igaz, hogy nem a mai kretén iskolakezdési idő volt érvényes. Én például augusztusi születésű vagyok, de szeptemberben mennem kellett iskolába.
5 unokámból 3 nyári születésű és ők kiesnek a szeptemberi kezdésből. Később kezdenek tanulni, később kezdenek dolgozni, kevesebb munkaviszonyuk lesz a nyugdíjhoz .....
Csupa "előny"!

radioenekes 2011.03.03. 13:39:13

Egy osztálytársam személyiségének kifejezetten jót tett, amikor az egyik tanár a sok szemétkedést megelégelve úgy nekivágta az ajtónak, hogy a kilincs felrepesztette a száját. Persze szó nem volt akkor még feljelentgetésről, mert akkor még ő húzta volna a rövidebbet, nem a tanár. A gyerek teljesen megváltozott az eset után.

_Molly 2011.03.03. 13:40:28

@Vasmacsek: "nem értem, honnan veszitek, hogy egy 15 éves képes felelősségteljes döntést hozni."

Megsúgom neked, hogy gyakran egy 25 éves, 45 éves, 75 éves SEM képes felelősségteljes döntést hozni.

Ha így lenne, nem lenne olyan nyereséges a lakásmaffia, a jósda-biznisz, nem lenne annyi átvert ember, annyi bedőlt hitel, csódbe ment vállalkozás, és pl. nem lenne annyi válás...

Aranyos, hogy ilyen kis idealista vagy. Tényleg azt hiszed, hogy aki felnőtt korú, az automatikusan képes felnőtt (érett) döntéseket hozni?

Jofiu 2011.03.03. 13:40:46

@_Molly:
Nem ertetted meg.
Nincs eleg allas!!!
Es ha lehet valasztani egy tapasztaltabb felnott (sok a munkanelkuli, ugyebar) es egy gyerek kozott, te sem fogsz gyereket alkalmazni a vallalkozasodban.
Kiveve, ha megeri, mert kevesebbel is beeri.
Az informatikus zseni kulonben is eleg vicces pelda itt. : )
Munkanelkuli pedig csak egyre tobb lesz, mert a munkakepesek szama no, az allasok szama egyelore nem.

radioenekes 2011.03.03. 13:41:00

@decens: Eszméletlen, hogy a nyugdíj a világ közepe lett.

okostojáska 2011.03.03. 13:41:26

A cikk írónak nem sok esze van. Érvelése tipikus liberális, álszent és aljas érvelés. Nem mintha többet vártam volna. Ráadásul ügyesen, de ferdít, hazudik, összemos.

A cikk írója és bűntársai 8 évig folyamatosan, minden erejükkel a közoktatást rombolták, mindent megtettek, hogy azt az általuk támogatott réteg segítségével minél lejjebb húzzák, minél több gyerektől vegyék el a lehetőséget is.

Mondjuk ki az igazságot. A cikk íróját és bűntársait az zavarja, hogy a deviáns, főleg cigány gyerekeket már 15 éves koruktól el lehet távolítani az iskolapadból és ezzel sok magyar gyerek esélyt kap a normális tanulásra.
Melynek következtében az a rablóbanda, akit ő is szolgál soha többet nem fog visszatérni a hatalomba. Most levették róla a szájkosarat, róla és a hasonszőrűekről és próbálják teleugatni a netet.

hepcia 2011.03.03. 13:42:18

@Bruno: szörnyű !!!! Keresztényi, cselekedet az zemberek érdekében Brávó

ekat 2011.03.03. 13:42:27

Én is 16 évesen kezdtem el dolgozni 1980-ban, nem buktam ugyan soha, de nagyon lázadó természetem volt (van :-D), és élni akartam, meg költenivaló pénzt... na és? Értelmes ember vagyok, utána estin leérettségiztem, van két felsőfokú nyelvvizsgám, most tanulom a harmadik nyelvet, és sosem kerestem rosszul, sőt.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 13:42:54

@decens: nem szavakon rágódás, csak a tényekhez ragaszkodás... Úgy tudom, anno kétféle limit volt:
1. kötelező 8 általános
2. akkor, ha 16. évének betöltéséig el tudta végezni.
De 8. után nem volt kötelező továbbtanulni.

mobo 2011.03.03. 13:43:06

"A nyomorban – mai divatos és szofisztikált kifejezéssel: mélyszegénységben – születő gyermekeknek eddig is alig volt esélyük arra, hogy rendes ellátást kapjanak a védőnői hálózattól, hogy rendes óvodába (egyáltalán óvodába) járjanak, majd megfelelő képzést nyújtó iskolában koptassák azt a bizonyos padot. S így az óriási induló hátrányuk egyre nő. Erre volt valamilyen (rossz) válasz a hoffmanni elképzelésekben, ám most egyértelműen lemondunk e gyerekekről. Hiszen nyilván „mihasznák, tanulni nem akarnak, eredményeik rosszak, minek ezeknek a drága pénzen fenntartott iskola, menjenek dolgozni”. Nem megoldást keresünk arra, hogy e gyerekek – akik között persze erősen felülreprezentáltak a cigányok – minél hamarabb bekapcsolódjanak az óvodába, a közoktatásba, s ott ledolgozzanak valamicskét a hátrányokból, hanem lemondunk róluk.

A PISA-eredmények azt mutatják, hogy az általános iskolából minden ötödik tanuló funkcionális analfabétaként lép ki. Esélye sincs, hogy munkát találjon. A fiatal munkanélküliek döntő része ebből a körből kerül ki. Eddig legalább az esély megvolt (még ha nem is nagy a mai közoktatás méltánytalansága és a szakképzés színvonala miatt), hogy a tankötelezettség kényszere miatt kitanuljanak valamilyen szakmát. Ezután majd a kudarcos iskolai pályafutásuk végén nyilván meg sem kísérlik, hogy továbbtanuljanak. Mehetnek persze kapálni meg árkot ásni. De lesz hova? Ha nem, akkor hirtelen megugrik a munkanélküliség, a segélyért sorban állók száma. Persze ez is megszigorítható, akkor viszont marad az Orbán által leírt tyúklopás, falopás és egyéb, az egyre szigorított büntetőjogi kategóriákba tartozó „megoldás”. Aki nyomorban született, úgy is hal meg. („Szerencsére jó korán.”) "

www.fn.hu/belfold/20110302/orban_lemond_szegeny_gyerekekrol/

Pizsi16 2011.03.03. 13:43:21

@radioenekes:
Ezt próbálná meg most egy tanár! Rögtön lenne pénz ügyvédre és rohannának az rtl-hez , meg kártérítés és különben is a pofontól még nincs tető a ház tetején ....

martonx 2011.03.03. 13:43:39

A poszt író vajon tanár-e?Ha igen, akkor a Rózsadombon egy elit iskolában, vagy egy vidéki szakközépiskolában (mondhatni gladiátor képzőben)?
Mert ez utóbbi esetén tudhatná, hogy ennél nagyobb jót a Fidesz nem tehetett volna. A sok kib***t szar pontjuk között kb. ez az egyetlen értelmes, előre mutató.
Amikor a szakmunkás iskolák első osztályai tele vannak 18 évesekkel, akik azt a 4-5 gyereket is garantáltan félreviszik, aki esetleg tanulna (származástól, anyagi helyzettől függetlenül), akkor rájönne a kedves posztíró, hogy pont az ilyen primitív gondolatok miatt van elegük az embereknek a liberális maszlagból.

moncayo 2011.03.03. 13:45:16

@metropolis.: Ebben igazad van. Amig ez a réteg (s most nem csak a cigányokra gondolok) nem több, mint 3-4%, őket egy jól prosperáló gazdaság (egy alacsony életszinten) eltartja. (Még se legyenek csontvázzá soványodott hullák az utakon).

De amikor a lakosság 20-30%-a sík buta, ergo, ha dolgozik is a lapáttal, az nem sokat ér, akkor már gáz van. Ha azt feltételezzük, hogy a lapáttal meg is keres annyit, amivel eltartja magát+családját (nem valószinü) akkor az jön, hogy a nyugdíjasokat más okból ideszámítva, csak a lakosság alig 20-30-nak van piaci kereslete. Emiatt meg a kutya se ruház be, nincs munkahely.

S abból meg nem lehet megélni, hogy mondjuk én mosom a Te hajad (meg tudod fizetni), s Te meg mosod az én hajam (meg tudom fizetni). Látszólag mindkettőnknek megy az üzlet, van árbevételünk, de végül éhenhalunk.

Rejtett Változós Elmélet 2011.03.03. 13:45:25

Át fog helyeződni egy problémás csoport "székhelye" az iskolapadból az aluljáróba, kocsmába, plázába, vagy az utcára. De! ez abból a szempontból nagyon is jó, hogy legalább nem az iskolában züllesztenek, terrorizálnak, hátráltatnak tovább. Megnyíllik egy sokkal normálisabb oktatás lehetősége, ahol a tanár nem a 16-17 éves deviánsokkal hadakozik, hanem tanít; a tanulókat pedig nem tartják rettegésben a "nagyok", és nem összeszorult gyomorral járnak be suliba.
Az más kérdés, hogy ez a bizonyos hátrányos helyzetű réteg ezzel még inkább elbarikádozódik a társadalom többi tagjától, és feltehetően a bűnözési statisztikák romlását idézik elő. De igenis arra is kell gondolni, hogy az iskolában maradók helyzete és tanulási körülményei javulnak, így az ő esélyeik a jövőre nézve jobbá válnak, és ez kell, hogy a fókuszban maradjon. Ugyanis ők a többség, bennük van potenciál szakma elsajátítására, továbbtanulásra, hagyományos értékeken alapuló életvitel kialakítására. Őket kell megvédeni, őket kell támogatni, mert ők a jövő. A deviáns réteg nem nevel ki- sem 15 sem 18 éves korig tartó tankötelezettség esetén -adófizető, dolgozó polgárokat.

decens 2011.03.03. 13:46:28

@radioenekes:
20 évesen nekem se az volt....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.03.03. 13:46:32

Nem értem mi a gond. Ha ingyenes marad az oktatás, ez senkit nem zár ki az iskolából, csak aki eleve nem akart odajárni. Akkor ne járjon, legyen vele boldog. A többieket se demoralizálja legalább a tanulni nem akarásával.

Jofiu 2011.03.03. 13:46:52

Olvasom itt a kommenteket, es tokeletesen igazat kell adnom annak az elvnek, hogy aki nem valo iskolaba, azt folosleges eroltetni, az marad kepzetlen munkaero egesz eletere, fuggetlenul attol meddig kell iskolaba jarnia.
Tokeletesen igaz.

De ez a torveny nem csak roluk szol!!!
Na meg nem is ez az indoka allitolag, hanem a szabad valasztas olyanoknak akiknek olyanjuk meg nincs is.

Ez igy ahogy van inkabb rossz mint jo. Ha tenyleg a rosszul teljesitoek a problema, akkor rajuk kellene torvenyt hozni, nem pedig minden gyerekre.....

Egyebkent a rosszul teljesitok es visszahuzo egyenek azok nem csak 15 ev folott azok, a logikatok alapjan mar az altalanosban sem lenne szabad hagyni, hogy bomlasszanak.
Ezen indok alapjan nem kell tankotelezettseg egyaltalan!!!

Roy 2011.03.03. 13:47:12

Így se jár bizonyos réteg iskolába, de ezt még legalizálni. Ehez csak "gratulálni" tudok. Ennyi észlényt akik a Fideszben vannak.

Reggie 2011.03.03. 13:47:32

@Rejtett Változós Elmélet: "Az más kérdés, hogy ez a bizonyos hátrányos helyzetű réteg ezzel még inkább elbarikádozódik a társadalom többi tagjától, és feltehetően a bűnözési statisztikák romlását idézik elő."
A munka nemesit alapon nekik bortont kell epiteni es a kenyszermunkat be kell vezetni.

decens 2011.03.03. 13:47:39

@Atomot az indexre!: Korrekt! ... no és ésszerű!

_Molly 2011.03.03. 13:48:07

@Jofiu: Szerintem meg pont nagyon jó példa volt az informatikus zseni.:)

Pont ők azok, akikről simán el tudom képzelni, hogy egyetlen humán tárgyban (+ torna és ének) sem képesek igazán elmélyedni...

De abban igazad van, hogy amíg álláshelyek nincsenek, addig BRUTÁLIS azzal foglalkozni, hogy a rokkantakat, tartós betegállományban lévőket, az öregeket és a gyerekeket hogyan lehetne mielőbb bezavarni a munkaerő-piacra - ami meg nincs.:(((
Na, ez tényleg nonszensz!

Pizsi16 2011.03.03. 13:48:39

Felelősségteljes döntés, ha a "gyerek" 12-13 évesen szexel fűvel-fával apjával , bátyával és gyereket szül erre a világra és ebben a kedves szülei is támogatják?Hogy terhes nők szándékosan nyomorékká teszi magzatukat a magasabb családi pótlékért? Hogy állami gondozásba teszi gyerekeiket, majd kiveszik egymáséit és felmarkolják a sok állami támogatást?

nemecsek ernő áruló 2011.03.03. 13:48:47

@silverwol: Miért? Mi a baj ezzel? MSc azt jelenti, Mester-képzés. Valaminek a mestere nagyon sok tanulással lehetsz. A 19 év az nagyjából pont a vállalható.

És hogy sok idő elmegy az életéből? Tudod, miért kell folyamatosan emelni a nyugdíj-korhatárt? Mert az átlag ember nem 55-60 évesen hal meg, hanem egyre tovább élnek.

Dr. Bélus___ 2011.03.03. 13:49:00

Az baz, növelni! Király. Elmesélné nekem valaki, hogy aki mondjuk szakmunkásképzőt végez (tudjátok, azzal néha könnyebb elhelyezkedni, mint a bölcsészdiplomával) és 16-17 évesen végez, az mit csináljon, ha mondjuk 21 éves korig tanköteles? OK, a 15 lehet gáz, de 16-tal mi a baj?

gyilkos fűegér 2011.03.03. 13:49:49

Csak szeretném jelezni: a XXI század elején nem túl sok olyan munka van, amihez elég a funkcionális analfabétizmussal párosuló nyolc általános...

@Jofiu:

Vajon hány olyan gyerek lesz, akit semmirekellő szülei kényszerítenek rá, hogy AKARATA ELLENÉRE 16 évesen elmenjen dolgozni valami lélekölő robotmunkahelyre, hogy nekik több pénzük legyen kannásborra? Sajnos sok gyereknek az iskola menedék is. Hány élet lesz derékba törve már a kezdet kezdetén? Menetelünk vissza Dickens, meg József Attila világába. Szánalmas.

(Orbán amúgy nem cinikus. Ennyit tud.)

Jofiu 2011.03.03. 13:50:40

@okostojáska:
Nem figyelsz. Nem a posztiro a liberalis, hanem a torveny. A torveny ad tobb lehetoseget, a posztiro pont az ellen agal.

radioenekes 2011.03.03. 13:52:15

@Béla bácsi: Jártál már olyan iskolában, ahol 17 éves ivarérett egyedek terrorizálják az oda tanulási szándékkal járókat és tanáraikat?

TIN modell (törölt) 2011.03.03. 13:52:17

@hopp-hopp:

Uhh, ennyit fogtál fel belőle, amit írtam?! Mi ez a szellemi mélyrepülés liberáliséknál?

Szegénykém, neked is csak kényszer a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Részvétem (a tanáraidnak).

gyilkos fűegér 2011.03.03. 13:52:56

@Reggie: "A munka nemesit alapon nekik bortont kell epiteni es a kenyszermunkat be kell vezetni."

A középkorban csinálták kábé ezt. De bizony nem is volt bűnözés. Hülye fasz.

Macska rúgja meg 2011.03.03. 13:54:12

Hát én nem értem, mi a probléma. Az, hogy nem kötelező 15 év feletti korban tanulnia gyereknek, még nem jelenti azt, hogy nem tanulhat, ha akar. Mi a bánatról beszélünk?
Az értelmesebbje, átlagosabbja számára ez a törvény gyakorlatilag felesleges, mert semmi hatással nincs rá, úgyis továbbtanul, a legalja meg már 8-10 évesen is csak abban látja értelmét az iskolának, hogy napi 6 órában dedikáltan semmit nem kell csinálnia, csak terrorizálnia a többi diákot, tanárt. Ezekből sem 15 éves, sem 18 éves korukig történő iskolába járatás után sem lesz semmi, csak a nemzet szemete, salakja. Hulljon a férgese. Aki tanulni akar, az tanuljon, meg van engedve, lehetőség megvan, ugyanúgy mint eddig. Sőt, még jobban, mert ezentúl a legalsó 5% majd nem fogja gátolni a tanulásban.
Itt nem a gyenge képességűek, kisebbségek, szegények kirekesztéséről van szó - a salak spontán, erőszakmentesen való kiválásának lehetőségéről...
Végre egy értelmes döntés a kormánytól. Legyen több is.

Vasmacsek 2011.03.03. 13:54:24

@_Molly: Persze, hogy vannak felelőtlen és átverhető felnőttek, ennek ellenkezőjét nem állítottam. Viszont akkor sem várható el kamaszoktól, hogy meghozzák a lehető legracionálisabb döntést, pláne, ha sem a család, sem a környezetük nem ösztönzi őket erre. Igen, olvastam az ellenpéldának szánt személyes történeteket - vannak szerencsés kivételek, de kétlem, hogy ez tömegesen jellemző lenne.

Ha én vagyok idealista - mondd, az általad felsorolt állások némelyikében valóban el tudsz képzelni egy 15 év körüli, problémás, rosszul tanuló gyereket? Látod az álláshirdetéseket? Vagy titokban mind beszélnek (folyékonyan) legalább egy idegen nyelvet, zseniális informatikusok; tömegesen keresik őket gyerekszerepekre?

Reggie 2011.03.03. 13:54:31

@gyilkos fűegér: Ezek a retegek a munkat utaljak nem a bortont. Az a masodik otthon nekik. Hulyefasz.

okostojáska 2011.03.03. 13:54:43

@Jofiu: A posztíró tényleg nem liberális, álliberális. A törvény jó, sokkal hamarabb meg kellett volna hozni. A törvény hatásai nem liberálisok, hanem drákóiak, ha ezt nem látod be, nincs értelme magyarázni.

Jofiu 2011.03.03. 13:56:06

@gyilkos fűegér: Igen, ilyesmire gondoltam. De nem csak ilyesmire, hanem ennel prozaibbra is. Arra, hogy a csalad anyagi helyzeten javit, ha a gyerek is dolgozik. Meg a nem nyomorgo de szegeny csaladok is elgondolkodhatnak rajta, hogy aktualisan jobban megeri a csaladi kasszanak, ha nem tanul tovabb a gyerek.

Pizsi16 2011.03.03. 13:56:10

A fiúk a bányában dolgoznak...helyett a fiuk a börtönben kártyázank , tanulnak , gyúrnak, nyelvet tanulnak, változatosan táplálkoznak ,majd kijönnek és visszaesnek, mert ugy nem olyan rossz hely az a börtön.....Hol az eltettentő erő? Talán a kőbányába mehetnének és hozzuk ki az ellátukat rezsivel együtt havi 80 -ból.

gorillka 2011.03.03. 13:56:44

azt azért ne feledjük, hogy a mesterségesen felduzzasztott felsőoktatás és az iskolakötelezettség munkaerőpiaci eszköz a munkanélküliségi ráta befolyásolására.
Azok a gyerekek, akik 15 évesen kiesnek az oktatásból a munkanélküliek (álláskeresők) táborát gyarapítják.
Remélem tömegével teremtődnek új munkahelyek, mert amint lejár a 3 hónap álláskeresési járadékra való jogosultság, felmerül a kérdés, vajon miből fognak megélni?

rolika 2011.03.03. 13:56:52

Kedves posztoló esetében biztos nem áll fenn a veszélye annak, hogy a kislánya egy iskolába járjon 18 éves kancigányokkal...

okostojáska 2011.03.03. 13:57:11

@Macska rúgja meg: Szerencsére a többség tisztán látja, de próbálják félremagyarázni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 13:57:25

@okostojáska: kicsi gyökér! Én, a fajtádbéliek szempontjából liberálisnak számítok, mégis egyetértek ezzel a húzással. És nem hinném, hogy egyedül vagyok a nézeteimmel. :DDD

Jofiu 2011.03.03. 13:57:42

@okostojáska:
Szoval ilyn egy drakoi torveny:
"Lehetővé kell tenni, hogy a fiatalok még a tankötelezettség lejárta előtt, akár tizenöt évesen eldönthessék, hogy továbbtanulnak vagy dolgoznak."
Ez lenne a drakoi szigor szerinted? ; )

gyilkos fűegér 2011.03.03. 13:58:24

@Macska rúgja meg:

Még egyszer megkérdezem, szerinted ki fog itt dönteni, a 15 éves gyerek, vagy a szülei???

"Hulljon a férgese."

Hova?

mechanictg 2011.03.03. 13:59:27

Szerintem igaza van a Fidesznek, ugyanis köztudott hogy a szükségesnél sokkal többen vannak a felsőoktatásban, ami már elég drága az államnak.
De mért vannak ott?
Mert általános iskola után legtöbbjük gimibe ment, mer nem tudta mi akar lenni, gimivel meg nem megy semmire, muszáj továbbtanulnia felsőoktatásban.
Én személy szerint 15 évesen piszkosul tudtam hogy mi leszek, választottam ennek megfelelő szakközépiskolát, és telt házas volt az a suli, tehát rajtam kívül is volt aki tudta mit akar.
Nem annyira hülyék a 15 évesek mint ahogy azt a blogíró gondolja, vagy ha igen, az a neveltetésből fakad. Otthon nyalják a gyerek seggét, ül egész nap a gép előtt, nem egy életrevaló fiatal lesz azokból.
Kicsit rá lennének szorítva a gondolkodásra, igenis tudnának azok dönteni.

Ui.: szerintem néhány gyerek 15 évesen messze meghaladja a kedves blogíró értelmiségi szintjét

okostojáska 2011.03.03. 13:59:29

@rolika: Ezt jól látod. A posztíró jó esetben is csak képről, tévéről ismeri az általad említetteket. Abban sem vagyok biztos, hogy a posztíró ebben az országban lakik és nem valahol a Közel-Keleten.

gyilkos fűegér 2011.03.03. 14:01:26

@Jofiu: "Meg a nem nyomorgo de szegeny csaladok is elgondolkodhatnak rajta, hogy aktualisan jobban megeri a csaladi kasszanak, ha nem tanul tovabb a gyerek. "

És még jó, ha szimplán csak faszok, és ez nem egy tudatos stratégia. De persze EZ nem nemzetrombolás, csak az a kibaszott 300 HUF-os vizitdíj.

stikasz_1 2011.03.03. 14:01:46

Úgy látom, a megszólalók közül csak kevesek környezetében van középiskolás. Én láttam, mi volt az érettségi. Nekem leesett az állam, hogy a diák megteheti a külvárosi, a tankötelezettség miatt sok tanulóval dolgozó gimnáziumokban, hogy néha bemegy, néha nem. Nekem az furcsa volt, hogy el lehet végezni úgy egy gimnáziumot, hogy soha esszészerű dolgozatot nem írnak és a diákok egy kötelező olvasmányt sem olvasnak el, párat megnéznek filmen. Van egy csinos kis érettségi bizonyítványa most az érintettnek, de inkább azt bánja, hogy ott kellett ülnie az iskolapadban, amikor inkább pénzt kereshetett volna. Mert már 16 évesen is melózgatott hétvégente. Van ilyen. Könyvet most se vesz a kezébe, de végre már dolgozhat, és nem hiányzik neki semmiféle kötelező továbbtanulás, mondjuk 21 éves korig.

Aki sír a 15 éves felső korhatár miatt, az inkább miért nem azt követeli, hogy minden gyerek érettségizzen? Mert az kritérium, a kor nem: 18 évesen is lehet valaki nyolcadikos... Na most aztán sokat tettünk azért, hogy tudásalapú társadalmat építsünk- ismétlés a tudás anyja... Sőt önmagában az érettségi sem ér semmit, ld. a fenti példa, ahol bizonyítvány van, de nem merném megkérdezni saját mentális épségem érdekében, hogy kezdődik a Nemzeti dal, vagy minek a mértékegysége a newton.

mechanictg 2011.03.03. 14:01:55

Ráadásul aki szorgalmas és jól tanul, annak eddig is és eztán is lesz lehetősége továbbtanulni ingyen. Aki meg csak élősködik azt kár az adónkból eltartani.

Jofiu 2011.03.03. 14:02:07

Figyeljetek.
Itt a tobbseg a tankotelezettseg csokkentese mellett agal, a mellett, hogy a gyermekeknek ne legyen kotelezo teljes gyermekkorukban tanulniuk.

Akkor csak azt kerdezem, miert nem lehet meg lejjebb szallitani, miert nem lehet a visszahuzo antiszocialisegyeneket mar az altalanosbol eltavolitani es megengedni nekik, hogy egyszeru munkakat vegezzenek? Soprogetes, dobozhajtogatas, mittomen. Miert kell 15 evig eroltetni?
Nem jobb lenne lejjebbszallitani az egeszet? Hisz mar a gyermekkor elejen is problema lehet, nem csak 15 ev folott amikor mar szakmat is tanulhatnanak. Acss, vagy fodrasz, vagy ilyesmi. Miert pont csak a szakmai kepzesbol tavolitjuk el oket?

radioenekes 2011.03.03. 14:03:00

A poszt írója csak a lángszavú párt által kiadott feladatának, a napi orbánozási terv teljesítésének próbál eleget tenni. Ami önmagában nem baj, de az már szánalmas, hogy egy burokból pofázik kifelé.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 14:03:01

@gyilkos fűegér: ebben igazad van és a húsz-harminc évvel ezelőtti állapotok közt, pont ezért én is azt mondanám, hogy hülyeség amit kitaláltak, de amiket mostanság lehet hallani általános, meg középiskolákról... Néha előfordul, hogy egy villamoson kell utaznom az iskolából kifelé jövő szakközépiskolásokkal/szakmunkásképzősökkel... Volt rá példa, hogy már-már féltem, milyen balhét csinálnak. Közelítettek egy megvadul focidrukker csürhéhez, mind hangerőben, mind stílusban...

Jofiu 2011.03.03. 14:03:26

@gyilkos fűegér: ez ugy hangzik, mintha egy rossz dontessel akarnal igazolni egy masikat. Az nem indok, hogy mas rosszat tesz.

Murderface 2011.03.03. 14:03:32

Gondolom a posztíró még nem járt olyan általános iskolai 6. osztályba, ahol az átlagéletkor 14 év :) Beülhetne közéjük, aztán próbáljon meg tanulni mellettük :) Vagy életben maradni :D

Macska rúgja meg 2011.03.03. 14:03:36

@gyilkos fűegér: Én képes voltam 14 éves koromban középiskolát választani saját döntésem alapján és utólag bebizonyosodottan jól - úgy, hogy szüleim megbíztak a döntésemben, elfogadták, támogattak.
Hogy hova hulljon a férgese? Ahova egyébként 3 év után úgyis hullana. Alja segédmunka jó esetben, valószínűleg munkanélküliség, s meglehet, hogy bűnözés, majd börtön.
Általános iskolában 20 osztálytársam közül 2 már a hatodik osztályt sem érte el, akkora alja emberek voltak, ki lettek vágva az általános iskolából is. Ez a törvény legalább lehetőséget biztosít arra, hogy az ilyen salakot ne kidobni kelljen, hanem magától tűnjön el.

_Molly 2011.03.03. 14:04:01

@Gerzsonka:" Tudod, miért kell folyamatosan emelni a nyugdíj-korhatárt? Mert az átlag ember nem 55-60 évesen hal meg, hanem egyre tovább élnek"

Kivéve a férfiakat, akik gyakran nem élik meg a nyugdíjkorhatárt. A magyar férfi lakosság átlagéletkora évtizedek óta 66-69 év között ingadozik.
Tehát a többség az egész életen át befizetett nyugdíjjárulékából alig-alig kap vissza valamit. Ha pedig - ahogyan tervezik - 70 évre emelik a a nyugdíjkorhatárt, majd akkor lesz csak itt a kánaán. A tévéhíradó fog majd tudósítani arról, ha valaki nyugdíjas korba lép, olyan ritka esemény lesz...

metropolis. 2011.03.03. 14:04:10

@moncayo: Nyilván problémás ha sokan vannak a képzetlen, rossz munkamorálú teljesen hasznavehetetlen emberek de sajnos akkor sem csinálhatjuk azt, hogy eltartjuk őket ingyen. Nyilván valami kifutása lesz a dolognak - nekem az a véleményem, hogy ha középtávon belül nem áll meg a térség globális lecsúszása és tovább szűkülnek a megélhetés forrásai, akkor a többségi társadalom (amelyik azért többnyire kapar, igyekszik szeretne a felszínen maradni) erőszakosan szembe fog fordulni a lumpen rétegekkel és meg fogja tőlük tagadni még a minimális támogatást is. Nagyon jogosan - teszem hozzá.

Jofiu 2011.03.03. 14:05:24

@gyilkos fűegér: ooopsz, bocs, kapkodva olvastam, felreertettelek. Az elozo storno!!!

Murderface 2011.03.03. 14:05:41

@Murderface: osztályban

Na, látszik, hogy ma fáradt vagyok :D

gorillka 2011.03.03. 14:05:45

@mechanictg: egyetértek veled.
teljes oktatásügyi reformra van szükség
büfészakok legyenek fizetősek
piacképes szakiskolák szükségesek (jó szaktanárokkal)

abban viszont nincs igazad (szerintem) hogy a 15 évesek tudják, hogy mi a realitás

tudják a vágyaikat, ismerik a divatot és egy elenyésző rész van tisztában az adottságaival, lehetőségeivel, ismeri a munkaerőpiacot annyira, hogy felelős döntést hozhasson

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.03. 14:07:33

"- állami egyetemi helyet 4.00 átlag alatt ne foglaljon senki! Színvonalas felsőoktatást! Aki ezt sem tudja megugrani, fizessen, mint a nyugdíjas katonatiszt."

Na lol. Nezz mar szet muszaki felsooktatasban, mert istenbizony lehet tobbet er a sulibol kikerulve az, aki ott 3.5 atlagot produkalt, mint az aki lazan elvegzett mondjuk egy kommunikacio, vagy tanito szakot 4.9es atlaggal...

nemecsek ernő áruló 2011.03.03. 14:09:01

@_Molly: Arról azért ők is tehetnek, ne próbáld bemesélni nekem, hogy nem!

Találkoztál már horvát 85 éves bácsival, aki naponta merül 6 méter mélyre egyetlen búvárszemüveggel, hogy onnan kagylót hozzon fel, és eladja a piacon?

Találkoztál már osztrák nyugdíjassal, aki reggelente eljár kocogni?

Aki korán meghal, és nem balesetben (amire nem lehet előre felkészülni, még a rómaiaknak sem) akkor a korai halálról csakis ő tehet. Mert egészségtelenül táplálkozik, mert csak tesped a tv előtt, mert láncdohányos, mert a legtöbb mozgás, amit csinál, hogy a kocsmáig elmegy - kocsival persze.

Ez nem különféle nyugati, sok pénzt, nagy jólétet igénylő mágiáról szól, csak egy kis odafigyelésről az életmódra. Ma már a modern társadalom lehetőséget biztosít rá, hogy egészségesen élj 90 év fölött is, de csak ha akarod! Kötelezni nem lehet rá!

_Molly 2011.03.03. 14:11:50

@Vasmacsek: Egy "15 év körüli, problémás, rosszul tanuló gyerek" pontosan azt fogja tenni a megélhetése érdekében, amit eddig is: védelmi pénzt szed, feketézik, esetleg lop. A különbség számára csak annyi lesz, hogy nem kell közben iskolába járnia.

almodhi 2011.03.03. 14:12:15

Már megint meghátráltunk a nyivákoló ballibek előtt!

Mi ez a 15 év? Talán a 12 évesek között nincs olyan aki csak terhére van az iskolának? Miért tartjuk ezeket a "gyerekeket" az iskolában? Egy megoldás van: a tankötelezettség ELTÖRLÉSE, aki akar az úgyis jár iskolába.
Aki meg már 12 évesen dolgozni szeretne (pl. mint libapásztor, szőnyegszövő, fiú- és lányprostituált) az miért ne tehetné???
Az én fiam is csak nyolc éves, de tegnap reggel nem nagyon akart iskolába menni!
Melyik az egyik legdinamikusabban fejlődő ország? India. Dolgoznak ott a gyerekek? Na ugye!

Persze aki dolgozik, annak a felelősséget is kell vállalnia! Ha hatéves lop akkor hatévesen menjen a börtönbe. Majd ott móresre tanítják. Mit kell itt sz@rozni a 12 vagy 14 évvel! Legyen büntethető mindenki.
És egyáltlán: ha valaki dolgozik, akkor választhassa meg a szexuális partnereit is! Ha egyszer akarja! Mi ez a pedofilozás mindig!

Tegyünk már rendet ebben az országban!!!!

zisz 2011.03.03. 14:13:04

Nem vagyok egy mai értelemben vett liberális típus, de úgy gondolom az iskolának nyitottnak kell lennie, de csak az járjon oda aki tanulni akar.
De ha később ráébred a polgár hogy valamit még tanulnia kell akkor megtehesse. A magaviselet igenis legyen kizáró ok az általános iskola után, a szakképző iskolák így vissza szerezhetik tekintélyüket. Ez persze a gimikre, és szakközépiskolákra is legyen érvényes.
2 megyénként viszont fiatal korúak börtönszerű átnevelő intézetét kell létre hozni, a deviáns esetek kezelésére, mert erre nem az iskolák hivatottak. 18 éves kor után a "három csapás " következik és kész. Más módszereket próbáltunk már és nem váltak be. Az USA-ban, ami a szabadság hazájának tekintendő a lakosság % os része így van börtönben. Persze ez így elég drákói, de a probléma sem kicsi.
Attól hogy valaki szegény még lehet tisztességes. De az ország nyitott úgy hogy el is lehet innen menni, de máshol sem lesz másképp.

serteperte55 (törölt) 2011.03.03. 14:13:07

A cigányok miatt van ez is. Hamarabb érnek. Mármint nemileg.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 14:13:53

@Add_tovább:
"- állami egyetemi helyet 4.00 átlag alatt ne foglaljon senki! Színvonalas felsőoktatást! Aki ezt sem tudja megugrani, fizessen, mint a nyugdíjas katonatiszt."

Valaki erre hivatkozott az imént. Jól értem? Annak legyen diplomája, akinek
a) elég esze van ahhoz, hogy megszerezze
b) elég pénze van hozzá, hogy megvegye
?

Pizsi16 2011.03.03. 14:13:58

www.youtube.com/watch?v=Y5JwRIPXvio&feature=player_embedded

Érdemes végig nézni....Vélemények?Miért nem volt ennek sajtó visszhangja?

hopp-hopp 2011.03.03. 14:13:59

@TIN modell:
idefigyelj kismalac, én egy olyan típusú kommunizmusban nőttem fel, amit te sosem láttál, tapasztaltál - esetleg csak hallottál róla.

tanultunk. megmaradtunk. hetente egyszer fürödtünk, mert akkor volt meleg víz.minden jegyrendszerben volt - amikor itt a jólétben lébecoltak az emberek.

a suliban két románul magyarul egyaránt meg kellett tanulni, irodalom, nyelvtan, heti 10 órában, mellé jött még német, orosz, majd angol. poroszos rendszerben. egymásra épültek a tanultak, nem kapkodtunk, mindenki tovább tanult, és élünk.
nem nyavalyogtunk - mert ebben a rendszerben ez volt a legjobb amit kaphattunk. és tartom - ez a legjobb minőségű oktatási rendszer volt ami valaha létezett.

valószínűleg nem hallottál a szupra-reál osztályokról, ahol heti 14-16 órában tanítottak matematikát, és fizikát. érdekes azok az emberek, sem szakadtak meg. sőt! senki sem szakadt meg a tanulástól eddig.

szóval, ne gyere nekem az okos-trollkodással, mert fölösleges.
aki akar tanul - aki nem, az nem fog.
aki meg lop-csal-hazudik az menjen szépen börtönbe és javítóintézetbe. ennyi.

para_noir 2011.03.03. 14:15:36

Vegyétek már észre kedves ellenzők, hogy itt nem arról van szó, hogy 25 év fölöt ne lehessen tanulni, nem is arról, hogy dolgozzanak a tinédzserek, hanem arról, hogy a kezelhetetlen, problémás, elállatiasodott gyermekeket jogilag ki lehessen tenni a suliból, hogy ne zavarják a többieket, és ahova egyébként is _csak és kizárólag_ a törvényi kötelezettségek miatt jártak, még véletlen sem a tanulásért. Aki tanulni akar, az ezután is ugyanúgy megteheti mint eddig, de mostantól a a balhés idióták nélkül.

Jofiu 2011.03.03. 14:16:51

@Atomot az indexre!: nem, nem, szerinte annak legyen diplomaja, aki eleg elelmes ahhoz, hogy konnyu szakot valasszon. : )

decens 2011.03.03. 14:17:28

@tildy:):
Megerősítő példám van.
Annó a Műszaki Főiskolán nekem az első félév során a matek zárthelyieim átlaga -0,5 volt. Ezzel az "eredménnyel" jogot szereztem, hogy ne kelljen helyből u.v.-re mennem. (Volt akinek -2-es volt az átlaga!) Aztán elsőre levizsgáztam közepesre. A 190 fős évfolyamből első matek vizsgán 120-an elbuktak....
Ha ez a szigor nem lett volna, nem ért volna annyit a diplomám mint amennyire nagyra értékelték minden munkahelyemen.

Pale 2011.03.03. 14:17:28

Én elég sok nem túl okos tizenévest tanítottam már, talán látom hogy működik ez.

Azt gondolom, hogy a 15 év egy kicsit alacsony határ. Egy 15 éves ember még gyerek! Ráadásul, ha egyetlen egyszer megbukott, akor már előfordulhat, hogy a 8 általánost sem végzi el.

A mostani 18 éves határ viszont túl magas. Minek kínozni azt, aki úgysem képes megtanulni bármit is.
Valahol a kettő között lenne az értelmes határ.

Persze 17 év nem lehet, hiszen akkor nem változtattak semmit szinte.
16 sem, mert az volt nagyon sokáig, újat KELL behozni.
Marad a 15.

]{udarauszkasz 2011.03.03. 14:19:05

Azert en jarok-kelek Europaban eleg sokat, es az a benyomasom, hogy a magyaroknak nem olyan szerepet szannak nemzetkozi szinten, hogy akademikusaival ossza az eszt mindenhol. Sokkal inkabb segedmunkasorszagnak szannak minket, foleg az osztrakok. Sok olyan melo van, amit nemhogy az osztrak, de mar a torok se hajlando megcsinalni, de valakinek el kell vegezni. Erre lesz a magyar, es a roman, a legalja munkat fogjuk mi csinalni, szemetvalogatas, szureteles, ezert csinaljak az oktatassal is azt, amit. Szisztematikusan fejlesztik vissza az orszagot, nehogy azt higgye mar valaki, hogy Vikieknek ez a sajat fejebol pattant ki....

Jofiu 2011.03.03. 14:19:06

@shitgun2: A torveny nem a gyengen teljesitokrol szol, hanem minden gyermekrol! Ha a gyengen teljesito, bukdacsolok a problema, akkor roluk kellene csak torvenyt hozni.

Ringlósztár 2011.03.03. 14:19:51

Hát igen, Magyarország mostmár olyan banánköztársaság, amelynek banánja sincsen...

L.K.R. 2011.03.03. 14:20:11

Nevetségesnek és álságosnak tartom a cikkben foglalt kirohanást a Fidesz tankötelezettség korhatárására vonatkozó javaslatával szemben. Vegyük már tudomásul azt, hogy az a réteg, amelyet csak a minimális tankötelezzetsségi előírás tart bent az iskolarendszerben az 15 és 18 éves kora között valószínűleg az ég egy adta világon semmit nem tanul az iskolában, csak legtöbb esetben lóg, ha mégsem ezt teszi akkor meg zavarja az órát és a többi valóban tanulni akaró gyereket, illetve ne adj Isten tanárt ver. Elég megkérdezni bármelyik pedagógust ahol valóban van ilyen réteg, és megmondják nálam sokkal életszerűbben megfogalmazva, hogy ezeknek a gyerekeknek tényleg fölösleges ott lenniük. Ők tényleg jobb ha elmennek segédmunkásnak, annál, mint hogy 17 évesen a 3., vagy 4. általánost végezzék. Aki tanulni akar az akkor is fog, ha már nem kötelező, mert nem a minimum korhatár miatt teszik.

Bár marha sok mindenben nem értek egyet a Fidesz ötleteléseivel, ezt speeciel pont nem tartom káros, vagy veszélyes gondolatnak. Papíron persze könnyű puffogni, meg hőbörögni, hogy hujujuj csökkentik a tankötelezettség korhatárát tehát tanulás ellenesek, de nem ártana néha kitekintetni az elefántcsonttoronyból, és megnézni a kérdés gyakorlati oldalát.

L.K.R. 2011.03.03. 14:20:52

Nevetségesnek és álságosnak tartom a cikkben foglalt kirohanást a Fidesz tankötelezettség korhatárására vonatkozó javaslatával szemben. Vegyük már tudomásul azt, hogy az a réteg, amelyet csak a minimális tankötelezzetsségi előírás tart bent az iskolarendszerben az 15 és 18 éves kora között valószínűleg az ég egy adta világon semmit nem tanul az iskolában, csak legtöbb esetben lóg, ha mégsem ezt teszi akkor meg zavarja az órát és a többi valóban tanulni akaró gyereket, illetve ne adj Isten tanárt ver. Elég megkérdezni bármelyik pedagógust ahol valóban van ilyen réteg, és megmondják nálam sokkal életszerűbben megfogalmazva, hogy ezeknek a gyerekeknek tényleg fölösleges ott lenniük. Ők tényleg jobb ha elmennek segédmunkásnak, annál, mint hogy 17 évesen a 3., vagy 4. általánost végezzék. Aki tanulni akar az akkor is fog, ha már nem kötelező, mert nem a minimum korhatár miatt teszik.

Bár marha sok mindenben nem értek egyet a Fidesz ötleteléseivel, ezt speeciel pont nem tartom káros, vagy veszélyes gondolatnak. Papíron persze könnyű puffogni, meg hőbörögni, hogy hujujuj csökkentik a tankötelezettség korhatárát tehát tanulás ellenesek, de nem ártana néha kitekintetni az elefántcsonttoronyból, és megnézni a kérdés gyakorlati oldalát.

_Molly 2011.03.03. 14:21:33

@Gerzsonka:" Ma már a modern társadalom lehetőséget biztosít rá, hogy egészségesen élj 90 év fölött is, de csak ha akarod!"

Erről most szerintem ne nyissunk vitát, mert nem ez a poszt témája.

De szerintem ha egyszer majd a szüleid v. nagyszüleid 50-60-70 évesen a halálukon lesznek, mindenképpen oszd meg velük is ezt az elméletedet.

Ja, igen, meg néha látogass el egy-egy gyerekkórházba, hogy a vírusfertőzéstől szenvedő, esetleg rákos, vagy genetikai (születési) rendellenességgel született gyerekek is megtudhassák, hogy valójában az egészségük csak rajtuk múlik...

BALTAZÁR 2011.03.03. 14:21:52

Iskolába ne azért járjon senki, mert kötelező.
17 évesen az órán "eltölteni az időt" a mi pénzünkön nem üdvözlendő megoldás.
Senki nem mondta, hogy innentől 15 éves kora után mindenkinek fel is út le is út. Aki tanulni akar tanulhat. A törvényjavaslat arról szól, hogy a tantestület kitehesse végre az iskolába azokat a két drogozás között melegedni járó nyikhajokat, akiktől már régen meg kellett volna szabadítani az iskolákat.
Ezek az elemek eddig sem tanultak semmit, írni sem tudnak. teljesen felesleges őket 18 éves korukig a tanárok nyakán hagyni.
Kis gesztus ez úgy gondolom a Jobbik szimpatizánsoknak.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.03.03. 14:22:03

Én eldudok képzelni nagyobb bűnt; egy 6-7-8 évest összezárni egy 10+ éves antiszociális pszichopatával.

Akos75 2011.03.03. 14:23:13

Nagyon gáz ez a poszt, tiszta hülyeség. Nem arról van szó, hogy 15 éves kor felett fizetős lesz az iskola... Hanem arról, hogy végre a középsulik kirúghatják a fenébe azokat a suttyókat, akik nem oda valók, és csak a többieknek okoznak kárt. Igen, van az az 1-2% aki ilyen. Annak nem kell a suli. És hidd el posztoló, hogy ha meglesz a lehetőség a kirúgásra, ennek a fele is elkezd majd normális(abb)an tanulni/viselkedni. Amelyik meg végképp gáz, de 10 év múlva megjön az esze, még mindig leérettségizhet estin.

Ostor és cukorka, ezzel lehet nevelni. Eddig a középsuliból mindkettő hiányzott, látszik is. Most van cukorka is (ösztöndíj) meg tán lesz ostor is (kirúgás). Helyes!

Zb74 2011.03.03. 14:23:27

Nem vagyok egy elvakult kormánypárti, de a tankötelezettség korhatárának a leszállításával messzemenőkig egyetértek. Erre szükség van.

Az egyik legrosszabb oktatáspolitikai döntés volt, amikor a tankötelezettséget kiterjesztették 18 éves korig (korábban 16 éves korig volt muszáj iskolába járni, azt hiszem). Az utóbbi időben elszaporodott tanárverések egyik fő oka ugyanis az, hogy a fizikai erejük teljében levő, tanulni nem akaró 16-18 éveseket is arra kötelezik, hogy - teljesen értelmetlenül - az iskolapadot koptassák. A gyerekek természetesen mind járjanak szépen suliba - és aki nem járatja a gyermekét iskolába, attól vonják meg a családi pótlékot -, de aki 15 évesen is túl buta, lusta és/vagy motiválatlan a továbbtanulásra, azt ne tartsuk erőnek erejével az iskolapadban, mert csak demoralizálja (és gyakran terrorizálja) a tanárt és a tanulni kívánó többséget.

Maga a poszt pedig irtózatosan demagóg. Szó sincs "a közoktatás visszafejlesztéséről" - legalábbis e szerint a javaslat szerint -, vagy "a szegény, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő gyerekek kirekesztéséről". Nem jogot kívánnak megszüntetni, hanem kötelességet - konkrétan a tankötelességet 15 éves kor fölött. Ne terheljük a középiskolákat tanulni nem óhajtó nagykamaszokkal . maradjanak ott azok, akik maguk is tanulni akarnak. Ennyi.

A 15 évesnél sokkal fiatalabb, kényszerből trógeroló gyerekekről készült fotó pedig ebben a környezetben még demagógabb, mint maga a bejegyzés; ez különösebb kifejtést nem is igényel.

Apafarkas 2011.03.03. 14:23:34

@Jofiu: Szerinted milyen szakmunkásba megy az, aki annyira buta, hogy a 8 általánost is alig bírja elvégezni? A szakmunkához is kell valamennyi ész, legalább az írni-olvasni-összeadni-kivonni alapdolgokat meg kéne érteni, vagy minimális motivációnak meg kell lennie.
Azok, akik ki fognak hullani 15 évesen azok kihullanának 18 évesen is. Nem mennének szakmunkásba, mert sötétek, mint a holdtalan éjszaka. A szakmunka az már igenis igényel egyfajta motivációt. Akiben ez sincs meg, az menjen a búsba, ne az adófizetők pénzén henyéljen még 3 évet.

2011.03.03. 14:24:15

Szerintem szuleteskor meg kene hatarozni, hogy ki milyen munkara lesz alkalmazva, azt pedig utana alaposan behajtani rajta hogy megtanulja e. Aki nem tanulja meg, azt meg le kell loni mert ennyire sem kepes. Eleg az egyenieskedesbol, legyen vegre terror es rend!

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.03.03. 14:25:49

@Pizsi16: Szerencsére vannak még értelmes emberek,neked kellene posztolni nem ennek a szarkészítőnek.

]{udarauszkasz 2011.03.03. 14:26:17

Nem minden bukdacsolo gyerek hulye am.... Az a baj, hogy itt megy a skatulyazas, en sem voltam jo tanulo,de nem is kuncsorogtam segelyert allandoan, hanem megprobaltam letenni a fosulit, ami rajtam kivulallo okok miatt nem sikerult. Tobb mindent megprobaltam, amig nem sikerult valami.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.03. 14:27:51

Én a kötelező oktatás határát valahol az írni/olvasni tanításnál húznám meg. Van akinek ez se sikerülne, az legfeljebb birkapásztor lesz, vagy betyár.
Vannak tapasztalataim azokkal (főnökként) akikben az általános iskola felső tagozata nem sok nyomot hagyott - értsd: sötétek voltak, mint az éjszaka.
Az ő képzésük teljesen felesleges, kidobott pénz, idő, energia.

p.a.r.t.i.z.a.n 2011.03.03. 14:28:38

@L.K.R.: nagyon jól összefoglaltad, szerintem is ez a kevés jó intézkedések egyike. A "jogvédőknek" ajánlom nézzenek egyszer szét a terepen is.

]{udarauszkasz 2011.03.03. 14:28:38

@faqq: kivancsi lennek, mit szolnal, ha valaki a szuletesedkor Huxley-i modon kitalalta volna, hogy legyel kukas, es kesz.

nemecsek ernő áruló 2011.03.03. 14:29:37

@_Molly: Gratulálok! Te se tudsz olvasni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 14:29:39

Kedves fidesznyikek !

Orbán elveszi a tanulás jogát a gyerekektől.

Mert ha nincs tankötelezettség, akkor nem lesz középiskola és szakképzés sem.

Mert az állam nem köteles.
Megszüntetik.

Októberben csak átirányítjuk a magánnyugdíjpénztári befizetéseket,

februárra már be is zsákolták 12 év megtakarításait.

Ez egy sunyi tolvajkormány.

Vasmacsek 2011.03.03. 14:30:29

@_Molly: Akkor te tulajdonképpen kikről beszéltél, akik előtt ott vannak (reálisan) az általad felsorolt álláslehetőségek, nyitott pozíciók? Elég szűk réteg lehet.

Ianas 2011.03.03. 14:31:26

@metropolis.: Volna eszköz, csak kemény, és mi fizetnénk meg az árát. "Meg kell venni" azokat a gyerekeket a szüleiktől, akiket nem járatnak iskolába.

Értsd: fizetést kell adni a gyereknek, hogy oda jár, és tanul, nevezhetjük szociális ösztöndíjnak. Minél jobban teljesít, annál több pénzt visz haza a családnak.

Ha ez nem motiváló, akkor semmi.

Persze ez a Te meg az én adóforintjaimból menne, de mondjuk erre kevésbé sajnálnám, mint bundázott autópálya építésre.

NewWay 2011.03.03. 14:31:26

@simonmondja.:
"Mert ha nincs tankötelezettség, akkor nem lesz középiskola és szakképzés sem."

Sőt, egyetem sincs! Hiszen 18 évig van most tankötelezettség, felette nincs.

Tehát nincsenek állami egyetemek magyarországon, megszűntek.

Gratulálok a demagógiához!

Jofiu 2011.03.03. 14:31:27

@BALTAZÁR:
"Aki tanulni akar tanulhat."
Ha ez kizarolag a gyermeken mulna es nem lenne beleszolasa a gondviselonek, akar meg el is hinnem.

Smitht 2011.03.03. 14:33:53

Ki tudja, mennyi a tankotelezettseg felso hatara olyan elmaradott orszagokban, mint Ausztria, vagy Svajc?

Segitek: www.iskolakultura.hu/ikultura-folyoirat/documents/2010/2010-4.pdf

Batyam, edesanyam nyolc osztalyt vegzett, nem volt budos nekik a munka 16 evesen kezdtek el dolgozni... Mindegyik tisztessegesen neveli/nevelte a gyerekeit. Nekem mast osztott a sors, egyetemet elvegeztem, most kulfoldon dolgozok, vagyis sikerult 'kitornom' (es 29 vagyok, vagyis nem volt olyan reg).

Ha egy gyerek nem kepes/nem akarja elvegezni az altalanost, vagy a kozepiskolat, akkor melyik jobb:
- kezdjen el 16 eves koraban dolgozni, es utana, ha ugy van meg estin tanulhat ha meggondolja magat.
- tartsuk meg az iskolarendszerben, 18-19, vagy ki tudja hany evesen jut a munkaeropiacra, kepzettseg es munkatapasztalat nelkul.

En azt gondolom, hogy az elso...

Megegy rokon :): unokatesom 20-21 eves, kitudja hanyadik kozepiskolajat nyomja (az allam es a szulok jovoltabol), persze egyet sem fejezett be, es valoszinu nem is fog egyet sem... meg nem dolgozott eleteben... mivel nem is volt rakenyszeritve.

sourcerror 2011.03.03. 14:34:32

Keziccsókolom, eddig 16 év volt a tankötelezettség, nem 18. Ezen az egy éven fog összedőlni a világ? Röhej.

"Elképzelni nem tudok nagyobb bűnt, amit kormány elkövethet népével szemben, mint a közoktatás visszafejlesztését. Elképzelni nem tudok nagyobb aljasságot annál, mint a szegény, rászoruló, hátrányos helyzetben lévő gyerekek kirekesztését a közoktatásból. Elképzelni nem tudok hatékonyabb módszert a latinamerikanizálódásra, a harmadik világba zuhanásra, a nyomor konzerválására, a munkanélküliség növelésére, mint az oktatás szétverését."

Hol tetszett lenni az előző 8 évben.

BALTAZÁR 2011.03.03. 14:34:45

@simonmondja.:
Te sokkal nagyobb demagóg hülye vagy még a poszt írójánál is.
Gratulálok a hozzászólás színvonalához.

Jofiu 2011.03.03. 14:34:51

@NewWay: Ez tenyleg sarkitottra sikerult simontol, de varjuk meg mennyibe fog kerulni az allami egyetem a hallgatoknak, ha jol hallottam valtozasok lesznek.
Abban azert lehet valami, hogy ha kimutatottan kevesebben tanulnak tovabb 15 eves koruk utan, akkor folosleges annyi kozepiskolat fenntartani, mintha mindenkinek kotelezo lenne tovabbtanulnia 18 eves koraig.

metropolis. 2011.03.03. 14:36:19

@Ianas: Igen, ez is felmerült már de

ad1: Ami a kötelessége és saját érdeke azért nehogy már én fizessek.

ad2: Tudod mi lenne? Minden félév és év vége előtt terrorizálnák az érintett rétegek a tanárokat, hogy mi az hogy csak ketteske a kis Nintendó fizikából miért nem négyes? Megneszelnék hogy ezen múlik a több lóvé simán kivernék a tanárból a jobb jegyet mert biztos nem az lenne, hogy onnantól leül otthon a szülő a gyerekkel és átveszi a kémiát vagy a törit.

Smitht 2011.03.03. 14:36:47

@simonmondja.: Nem vagyok fidesznyik, sot semmilyen rajongo nem vagyok, de egy kedes: ahol 15 ev a tankotelezettseg korhatara, ott megszunt a kozepiskola, vagy a szakkepzes?

NewWay 2011.03.03. 14:37:35

@Jofiu:
"Ez tenyleg sarkitottra sikerult simontol, de varjuk meg mennyibe fog kerulni az allami egyetem a hallgatoknak, ha jol hallottam valtozasok lesznek."

Kérdés, hogy szükség van-e a sok büfé-ruhatár szakosra?

Az állam támogassa az egyetemi hallgatókat, de csak ésszerű kvótával, tudás alapján. A többiek vagy fizessenek, vagy ne menjenek oda.

Ordinarius 2011.03.03. 14:38:33

Én, a ki egy szegregált környéken működő vidéki szakmunkásképzőben osztályfőnök vagyok, szintén nem értem a posztoló indulatát. Nyilvánvaló a törvényalkotói szándék, hogy eszközt adjon az amúgy eszköztelen és tehetetlen iskolák kezébe, hogy valamit kezdjen végre az órák rémeivel, a 3-4 éve a kilencedikbe járókkal, az iskolába kényszerített és onnan kézzel-lábbal szabadulni akarókkal, akik pokollá teszik a tanórákat. Kívánom neki, hogy jöjjön el egy ilyen iskolába tanítani és birkózzon nap mint nap a tanárok tehetetlenségét jól ismerő kirafinált palántákkal, akik csak a jogaikat ismerik és a kötelességeiket nem. Kollégáim nevében is mondhatom, hogy alig várjuk a percet, amikor végre megszabadulunk kínjainktól és biztosíthatom a cikkírót, hogy a fent nevezett palánták is örömünnepet fognak ülni amint megszűnik a kényszerből iskolába járás. Járjon az iskolába aki tanulni akar !!!

BALTAZÁR 2011.03.03. 14:39:00

@Jofiu:
A teljes esélyegyenlőséget sehol a világon nem sikerült megvalósítani. Igen, egy gazdagabb család sarja a világon mindenhol jobb eséllyel indul az életnek. Aztán, hogy mire megy vele az már rajta múlik. Én negyven felett is folyton tanulni vagyok kénytelen.
Amiről itt szó van az nem a jog elvétele, hanem egy kötelezettség megszüntetése. Nem kis különbség.

Zb74 2011.03.03. 14:43:54

@simonmondja.: Simon fiam, te nagyon buta vagy - a tankötelezettség a diákra vonatkozik, nem az államra. Amikor 14 vagy 16 éves korukig voltak tankötelesek a nebulók, akkor is ingyenes volt a középfokú oktatás. A közoktatás ingyenességét, az állami/önkormányzati tulajdonú iskolák fennmaradását ez az intézkedés nem érinti. (Ami nem jelenti azt, hogy ne zárhatnának be iskolákat - az elmúlt években is volt ilyesmire példa, ezután is lehet -; csak azt, hogy ennek a tankötelezettséghez fogalmilag semmi köze.)

smartdrive 2011.03.03. 14:45:01

ennek csak akkor lenne haszna, ha kitiltanák a tévéből Győzikét, meg mindent, ami azt sugallja, hogy a tanuláson kívül is létezik útvonal a boldoguláshoz

így kontraproduktív lesz

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 14:45:01

@Smitht:
Ahol az államnak nem kötelessége, ott fizetni kell a tanulásért és nehéz bejutni úgy is.

Jofiu 2011.03.03. 14:45:28

@NewWay:
Ez igaz, egyetertunk, ami folosleges, azt ne tamogassuk.
Inkabb csak arra akartam celozni, ha a kozepiskola sem lesz kotelezo, akkor hasonlo mechanizmusok bevezetese akar meg is tortenhet. Nem mondom, hogy fog, hogy lesz fizetos kozepiskola, biztos nem ez vezerli a torvenyhozokat.

Juci Óbudáról 2011.03.03. 14:46:55

@mackensen:

A legjobb kérdés!

Hány osztály kötelező? 18 éves korig 4-5?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 14:47:07

@Zb74: Úgy volt, de az a szocializmusban volt.

Most fizetni fogtok, ha az állam már nem tartja feladatának.

15 éves korig lesznek állami sulik, onnantól fizetni kell.
Emmán itt nem a kommunizmus, csórikáim.

BALTAZÁR 2011.03.03. 14:47:14

@simonmondja.:
Jó akkor most sorról sorra.

"Kedves fidesznyikek !"

No comment, magáért beszél.

"Orbán elveszi a tanulás jogát a gyerekektől"

Itt egy kötelezettség megszüntetéséről van szó, nem a jog elvételéről. Amennyiben kicsit több időt töltöttél volna az iskolapadban tán megértenéd a különbséget.

"Mert ha nincs tankötelezettség, akkor nem lesz középiskola és szakképzés sem."

Ez egy Nyakó Pisti féle megközelítés barátom.
Lehet, hogy te azért jártál iskolába mert kötelező volt, de speciel én nem.

"Mert az állam nem köteles.
Megszüntetik."

Hogy ez mit akar jelenteni csak te tudod.

"Októberben csak átirányítjuk a magánnyugdíjpénztári befizetéseket,
februárra már be is zsákolták 12 év megtakarításait.
Ez egy sunyi tolvajkormány. "

Ennek ugyan mi köze a poszthoz?

üdvözlettel,

Egy "Fidesznyik"

Dr. No 2011.03.03. 14:48:59

Én egyetértek az intézkedéssel. Ugyanúgy biztosítják a választási lehetőség szabadságát a tizenöt éveseknek, mint ahogy magánnyugdíjpénztári tagoknak is megtették.

okostojáska 2011.03.03. 14:49:46

Kedves balliberális barátaim!

Mivel ez a próbálkozás sem jött be, ideje lenne levenni az index címlapjáról ezt a szemetet :)

Teng-Hsziao Gerzson 2011.03.03. 14:50:00

Alapvetően jó ötletnek tartom a dolgot - nem megszokott dolog a Fidesztől. A posztíró idealizmusa szép-szép, de akit 18 éves koráig csak a tankötelezettség tart benn az iskolában, az csak több kárt okoz ott, mint amennyit neki használ az ottlét. Megveri/továbbhülyíti a többi gyereket, zavarja az órát, a tanárt, egy szálka csak mindenki seggében. Jobb neki odakinn. Ha azt akarjuk, hogy az ilyen gyerekekből rendes, tanulni vágyó fiatal legyen, akkor ahhoz a 18 éves korig tartó tankötelezettség édeskevés.
Ugyanakkor van egy, bár igen vékonyka réteg, akinek ez tényleg problémát jelenthet. Az az egy-két gyerek, akinek azt mondja az apja, hogy hiába akarsz tanulni, ha vége a sulinak, segítesz apának pénzt keresni (=jössz velem lopni). Na, értük tényleg kár. Viszont ebben az eleve rossz helyzetben nem nagyon van lehetőség mindent megjavító, jó döntést hozni, csak max. olyat, ami a szarból egy kicsit kevésbé szart tud kialakítani. Azaz sajnos ez a néhány gyerek minden bizonnyal jóval kevesebb főt számlál, mint azoknak a csoportja, akiket tévútra visz a legnagyobb darab (8. osztályban 17 éves), lazán az órán cigiző, tanárnak visszaugatós-verekedős (="menő") srác.

Jofiu 2011.03.03. 14:50:29

@BALTAZÁR: Azert lehet torekedni az eselyegyenlosegre, meg ha nem is lehetseges. : )
Mellesleg szerintem egy gyermeknel a jog maskent mukodik meg, hisz nincs annyi joga mint egy felnottnek, sot, a gondviselotol fugg.
Egy gondviselo megteheti, hogy donthet helyette, nincs kotelezve arra, hogy azt csinalja amit a gyermek szeretne. Tenyleg nem a jog elvetele formailag a kotelezettseg megszuntetese, de itt a kep nem olyan tiszta am, hisz ismetlem, a gyermekek jogai korlatozottak es sokminden nem a sajat akaratuktol fugg.
Alairhat egy gyermek egy munkaszerzodest a gondviselo nelkul? Ezt tenyleg kedezem, celzas nelkul, nem tudom hogy van.

Smitht 2011.03.03. 14:52:32

@simonmondja.:
Tankotelezettseg felso hatara ezekben az orszagokban 15 ev:
Albánia
Ausztria
Bosznia-Hercegovina
Ciprus
Csehország
Görögország
Írország
Liechtenstein
Luxemburg
Montenegró
Portugália
Svájc
Szerbia
Szlovénia

Tankotelezettseg 18 eves korig:
Belgium
Hollandia
Magyarország
Németország

Idezet a fennt emlitett tanulmanybol:

"Korábban említettük, hogy Európában jelenleg még három olyan ország van (Németország,
Belgium, Hollandia), ahol Magyarországhoz hasonlóan a 18. életév betöltéséig
kötelező iskolába járni. Míg ezekben az országokban a 16–18 éves kor közötti diákok
részidős képzés formájában tesznek eleget ezen kötelezettségüknek, addig hazánkban a
képzés egészen 18 éves korig teljes idejű.
Mindezeket együttvéve megállapítható, hogy Magyarország azáltal, hogy 18 éves korig
tartó kötelező nappali rendszerű oktatást ír elő minden fiatal számára, egyedülálló az európai
országok között."

patkányarcúáginéni 2011.03.03. 14:53:40

nagyon ostoba, hazug blog, jellemzően az index címlapján...

Smitht 2011.03.03. 14:54:53

@simonmondja.: Most ez valami troll-parodia, vagy komoly?

Ertelmes erveles az luxus?

2011.03.03. 14:55:44

@okostojáska: kedves náci barátom, milyen próbálkozás?

Csavarhúzós 2011.03.03. 14:56:02

Tanítok szakmunkásképzőben.

Szóval a tankötelezettség az nem azt jelenti, hogy ha annál idősebb, akkor nem járhat államilag finanszírozottan a közoktatásba, mert igen. Az első szakképzettség megszerzése még 50 évesen is ingyenes (pontosabban nem tandíj, csak térítési díj köteles=fizeti az állam a diák tán a fejkvótát), igaz már csak esti/levelező tagozaton.

Tehát senki sincs kirakva az iskolából, aki tanulni akar. Az lesz kirakva, aki nem akar tanulni. Annak tényleg nem sok értelme van, hogy már évek óta csak adminisztráljuk a hiányzásait, összesen talán ha egy hetet jár a diák iskolába évente, de kirúgni nem lehet, mert tanköteles.

Vannak eleve abszurd helyzetek. Például ha a diáknak megszűnik a tanulószerződése, mert lop a cégnél, mondjuk. Jog szerint be kell járnia, mert tanköteles, azaz a gyakorlati héten is meg kell jelennie az iskolában, de szakmunkásbizonyítványt nem fog kapni, ha jár, tehát nyilván nem fog járni.

Vagy, ami sokakat érint, minden általunk oktatott szakma bemeneti követelménye a befejezett 9. osztály. Tehát aki elvégezte a 9.-et, és már 16 éves, az elmegy szakképzőbe (2+2-es rendszer), az osztálytársai pedig járnak még egy évet, de abban az évben lényegében csak arra kell ügyeljen, hogy óránként 60 perces sebességgel öregedjen, hogy jövőre elérje a 16 évet. A legnagyobb pedagógiai kihívás abban az osztályban tanítani...

A szegénységről is pár szót. "Hogy a nyavalyába dönthetné el egy tizenöt éves kölyök, hogy tanulni vagy dolgozni akar, amikor fogalma nincs a munka világáról?" Hát van olyan is, hogy éhes. Pl. anya egyedül nevel pár gyereket, de ő is munkanélküli lett. Van olyan, hogy csak azért megházasodik a 16 éves gyerek, hogy ne legyen iskolaköteles, elmehessen dolgozni.

Szóval a tankötelezettség leszállítása többnyire jó ötlet. De sajnos néha nem, például a szülői szeretet sem egyformán működik minden családban. Vannak olyan családok, ahol erős a presszió a gyereken, hogy amint lehetséges, keressen pénzt, és ne "élősködjön". Tehát szükségesnek látnék olyan bentlakásos kollégiumot, ahol a szülő anyagi hozzájárulása nélkül is lakhat-ehet a nehéz sorsú diák, amíg tanul. Vannak erre kezdeményezések, de félő hogy a tankötelezettség leszállításával megnőne erre az igény.

BALTAZÁR 2011.03.03. 14:57:11

@Jofiu:
Gondviselő aláírása nélkül nem vállalhat munkát.
A gond az eddigi helyzettel az, hogy olyan embereket tartottak az iskolában csak(!!!) azért mert kötelező volt akiknek egyébként semmi keresnivalójuk nem volt ott. Tanulni nam akarnak, a többieket rossz irányba viszik, stb.
Hidd el tudom, két tanköteles gyerekem van és már ennél jóval fiatalabb korosztályban is vannak olyan deviáns gyerekek akik konkrét veszélyt jelentenek a többiekre és a tanárokra egyaránt.
15 fölött ezután nem lesz kötelezhető az iskola az ilyen söpredék befogadására. 1-2% ról beszélünk max. Ne legyen már senki olyan idealista, hogy azt gondolja, azok akiktől ilyen módon megszabadulhatnak az iskolák akkora veszteség lesz a magyar tudománynak.

okostojáska 2011.03.03. 14:58:41

@faqq: Kérdezd meg SZDSZ-es apukád, anyukád, ÁVÓ-s nagypapád, nagymamád, ők majd felvilágosítanak LMP-s barátom.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 14:59:38

@BALTAZÁR:

Amit az állam nem köteles, azt nem csinálja ingyen.

Ha az állam nem köteles 15 év fölött a beiskolázni a gyerekeket,
akkor nem lesznek helyek.

Amennyi suli marad, azért meg majd fizetsz, ha oda akarod a kisfidesznyiket járatni.

Na, aki még mindig azt hiszi, hogy visszatért a gyerekkora, az nézzen a naptárra.
Nincs teljes foglalkoztatottság,
nincsenek munkásszállók,
nincsenek állami gyárak és téeszek, kisinasokkal.

Aki kimarad a suliból, az utcagyerek lesz, vagy utcalány.

TGabi 2011.03.03. 15:01:47

@tildy:):

A kommunikációt általában az nézi le, aki egyetlen napot sem dolgozott újságíróként:(

vega2 2011.03.03. 15:02:27

Elolvastam pár kommentet. Szerintetek mi folyik ma Magyarországon szakmunkás képzés álnév alatt?
A fejkvóta a lényeg. Nem nagyon képeznek ki egyetlen szakmunkást sem. A szakiskola felvesz boldog-boldogtalant, csak hogy a fejkvóta meglegyen, aztán 3 évig terrorizáltatja velük a magyar és a matektanárt e.t.c., majd mivel nincs pénz szakmai dolgokra 2 év múlva kiküldi az írni és olvasni sem tudó, "szakmunkásokat".
C'est la vive!

Smitht 2011.03.03. 15:03:30

@simonmondja.:
Namegegyszer akkor:
Tankotelezettseg felso hatara ezekben az orszagokban 15 ev:
Albánia
Ausztria
Bosznia-Hercegovina
Ciprus
Csehország
Görögország
Írország
Liechtenstein
Luxemburg
Montenegró
Portugália
Svájc
Szerbia
Szlovénia

Svajcban, Ausztriaban, Portugaliaban, Szloveniaban a szemelyes tapasztalataim szerint nem tobb az utcagyerek, meg az utcalany, mint otthon. Ha esetleg neked mas tapasztalataid vannak, akkor varom. Komolyan.

qwertzu 2011.03.03. 15:03:32

@simonmondja.: Na mégegyszer.
"Ha az állam nem köteles 15 év fölött a beiskolázni a gyerekeket,
akkor nem lesznek helyek."
Ebből következik, hogy ha az állam 18 év fölött nem köteles beiskolázni az embereket akkor nem lesznek helyek. Vannak helyek. Tehát nincs igazad.

Bobby Newmark 2011.03.03. 15:03:54

Eheh.
Régebben volt egy olyan ötletem, hogy teljesen tegyük opcionálissá a tanulást, és legyen meg a lehetőség a választásra. 7 éves korban eldönti a szülő, hogy taníttatja a gyerekét, vagy rábízza a nevelést a Honvédségre. Bentlakásos katonaiskola, kevés tanulással, annál több egyéb kötelezettséggel. Sima iskolából is ide lehetne bukni

Csak én ezt nem gondoltam komolyan...

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:04:20

@simonmondja.:
Akkor most lassan mondom, hogy te is megértsd.

Nem az állam nem köteles taníttatni a gyereket 15 éves kora után, hanem a gyerek nem köteles 15 éves kora után iskolába járni. Ha járni akar, -és az iskola is befogadja - akkor járhat. Ingyen.
Javaslom kicsit olvass vissza a többi hozzászólásból sok érdekeset megtudhatsz. Pl Csavarhúzós

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 15:04:38

@Smitht: Jó. Meggyőztél.
Csatlakozunk a Balkánhoz ...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 15:06:19

@BALTAZÁR: Én szóltam.
Aztán úgy csináltok cigánytábort az országból, ahogy tudtok.

L.K.R. 2011.03.03. 15:07:13

@simonmondja.: Szerintem itt valami az alapoknál nem stimmel. Azt írod, hogy "amit az állam nem köteles, azt nem csinálja ingyen." Ez eddig rendben van.

Csak azt nem értem hogy jön ez ide. A tankötelezettség nem arról szól, hogy az állam meddig köteles oktatni a gyereket, hanem arról, hogy a gyerek meddig köteles iskolába járni. Ha a gyerek a korhatár felett is akar, akkor az államnak továbbra is kötelezettsége lesz oktatni - még akkor is, ha 100-szor megbukik.

Szóval nagyon ne keverjük össze a kettőt, mert hülyeségek fognak kijönni belőle, mint ahogy azt a kommented is jól példázza.

Smitht 2011.03.03. 15:09:14

@simonmondja. szerint a balkani orszagok, tobbek kozott:
Ausztria
Ciprus
Csehország
Írország
Liechtenstein
Luxemburg
Portugália
Svájc

Ne haragudj. Te gyoztel meg. Neked kene eleted vegeig foldrajzot tanulni.

Ratius 2011.03.03. 15:10:06

Kedves Kommentelő Többség!
Álmomban nem gondoltam volna, hogy ekkora feneketlen sötétség uralkodik elmétekben.
A tankötelezettség korhatárának leszállítása nem attól a néhány száz, vagy – mit tudom én – néhány ezer antiszociális hülyegyerektől szabadítja meg az iskolát, akik megnehezítik a tanár munkáját, hanem sokkal, de sokkal többtől. Köztük sok tízezer olyantól, akiknek kedve is, esze is volna a tanuláshoz. Nevezetesen azoktól, akiknek a szülei a munkanélküliek közel hétszázezres táborába tartoznak, azoktól, akiknek szülei a létminimum közelében élők több milliós táborába tartoznak, és persze azoktól is, akiknek a szülei egyszerűen nem tartják fontosnak a tanulást. Az oktatás ugyanis a családoknak akkor is igen sok pénzébe kerül, ha az alapszolgáltatás ingyenes. És amikor döntenie kell a létminimumon élő családnak arról, hogy szeptemberben megvásárolja-e a tizenöt éves Józsika harmincezer forintos tankönyvcsomagját, sok ezer forintos bérletét, egyszóval vállalja az oktatással járó családi kiadásokat, vagy inkább elküldje Józsikát a mekibe takarítani, és kiadás helyett legalább valami bevételhez jusson, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a többség munkába állítja Józsikát. Nem azért mert deviáns, buta, vagy nehezen tanul, hanem azért mert nincs pénze a taníttatására!
Ha azonban nem dönthet, ha Józsikának tizennyolc éves koráig mindenképpen tanulnia kell, akkor a több százezer Józsika esélyt kaphat arra, hogy szakmája legyen, egyetemet végezzen, és ennek révén kiemelkedjen abból a nyomorból, amelyben ő felnőtt.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.03. 15:10:18

@Macska rúgja meg: Ez érett döntés?! No és ha egyszer a gyerek azzal áll eléd, hogy betöltöttem a 15-öt elmegyek dolgozni a mekibe? Na, akkor mit csinálsz vele? Megpróbálod neki elmagyarázni miért is kellene neki leérettségiznie, vagy legalább kibekkelni azt a plussz 2 évet, hogy legalább szakmája legyen?! Akkor is a kormány legértelmesebb döntésének fogod látni, mikor a te gyereked a műköröm építő tanfolyamra, vagy ennek fiús megfelelőjére fog járni 32 évesen, hogy szakmája legyen, miközben az átkozott libsi szomszéd gyereke lediplomázott és kb 7-8x annyit keres mint a te kölyköd? Megbocsáss, de egy ilyen döntést csak egy idióta becéz a kormány legértelmesebb döntésének.

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:11:09

@L.K.R.:
Ne fáradj vele. Simonmondja egy troll. Egy ócska kis provokátor.
Amit nem akar valaki megérteni, azt nem fogod tudni beleverni sem.

Cantona 007 2011.03.03. 15:11:29

@simonmondja.: Neked az ejtőernyő nélkül, repülőből kiugró,és azt hiszem életben maradok, társaságához kéne csatlakoznod. Hihetetlen milyen érthetetlen, sötét és vitaképtelen vagy. Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ne vegyétek fel a kesztyűt. Nem egyenlő partner!

Jofiu 2011.03.03. 15:11:35

@BALTAZÁR:
Ez mind rendben van, de ez a torveny nem csak a sopredekrol szol, hanem minden gyermekrol.

okostojáska 2011.03.03. 15:12:58

@simonmondja.: Neked biztos diplomád is van, mégsem tudod hol a Balkán, mely országot tartoznak oda.

Saját példádon láthatod, hogy vannak akiknek teljesen felesleges az iskolapadban kínlódni.

Ordinarius 2011.03.03. 15:15:15

@vega2:
Nos én úgy látom neked fogalmad sincs róla mi folyik a szakmunkásképzőkben. Én elmondhatom, hogy az aki valóban megszerzi a szakmunkás bizonyítványt az azért nem egy analfabéta tahó, hanem kap egy alapot ahhoz, hogy szakember lehessen belőle,( természetesen ha van erre igénye) ennyit tehet az iskola, alapokat ad.
Más kérdés, hogy ezt a tudást akarja-e az a cég aki alkalmazza majd? Az ipar igényeinek megfelelő szakmunkásokat képzünk-e?
De itt nem ezekről a fiatalokról van szó, hanem azokról akiknek nincs semmi helyük a szakképzésben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 15:15:39

@Smitht:
Ott tudnak fizetni a középiskoláért.
Nálunk népszavaztak róla, hogy még az egyetemért sem.
Úgyhogy mi ettől még nem leszünk se Ausztria, se Lichtenstein, de még Svájc sem.

Viszont jó eséllyel leszünk Albánia.

Jofiu 2011.03.03. 15:15:47

@vega2: Meglehet, de nem hinnem, hogy ezen okbol szuletett a torveny, vagy hogy ezen segit barmit is a torveny, ezt egy masik tema szerintem.

Jofiu 2011.03.03. 15:16:40

@vega2: ... ize, pontatlan voltam. Meg nincs is ilyen torveny, csak gondolkodnak rajta.

Asidotus 2011.03.03. 15:18:01

A 15 éves tankötelezettség nem azt jelenti, hogy csak 15 éves korig lehet iskolába járni.
Mindössze azt jelenti, hogy azt a büdös bunkó kölköt, akitől nem lehet tanítani, azt ki lehet dobni.
Aztán később, ha benő a feje lágya, és megjön az esze, akkor szépen alázatosan kérheti, hogy ő mégis befejezné az iskolát a felnőttképzésben.
Ez egy teljesen korrekt intézkedés.

okostojáska 2011.03.03. 15:18:34

@Ratius: Ha valaki ennyire ostoba az minek ír blogot? Ezért kapsz valami pénzt? Nem világos a motiváció, hacsak a provokálás nem az.

Jofiu 2011.03.03. 15:19:01

@BALTAZÁR:
"Gondviselő aláírása nélkül nem vállalhat munkát."
Amugy ez biztos?
Csak nem vetenek ilyen hibat, hogy a szabad valasztassal indokolnak egy torvenyt, mikor olyan nincs is.

metropolis. 2011.03.03. 15:19:08

@Ratius: Egyszerűen hangulatkeltés hogy akkora szegénység lenne, hogy tömeges gyermekmunkával menekülnek csak meg az éhhaláltól a családok.i. Aki taníttatni akarja a gyerekét az igenis tudja, akkor is ha nagyon szegény és nem fog cserébe éhen veszni.

Vagy nem ismered a valós mai állapotokat, vagy szimplán hazudsz.

ROBERTO 2011.03.03. 15:19:27

Valaki korábban ezt írta:
"A PISA-eredmények azt mutatják, hogy az általános iskolából minden ötödik tanuló funkcionális analfabétaként lép ki."

Ha ez igaz, márpediglen miért ne lenne az, akkor minek tanult az a 20% 18 éves koráig? Tanult egyáltalán? Nem tökmindegy ezeknek az agyilag megbicsaklott kölköknek az, hogy járnak iskolába vagy sem? 14 és 18 éves kora között már nem fogja azt megtanulni, amit 6 és 10 éves kora között elmulasztott...

Ez nem szegregáció és vagyoni helyzet kérdése, hanem azé, hogy a gyerek képes és akarja-e befogadni az alsó tagozatban oktatott tananyagot. Ha nem képes, vagy nem akarja, akkor tök fölösleges a 8. év után vele kínlódni, csak lopja a többi gyerekre fordítható időt!

Szóval a tankötelezettségi kor leszállítása jó ötlet.

Sőt, ha rajtam múlna, akkor az általános iskola befejezése után a középiskola befejezéséig ADHATÓ családi pótlékot vezetnék be, amit a középiskolában, vagy szakmunkás képzőben elért minimum 3,5-es féléves és évvégi tanulmányi átlaghoz kötnék. Akit kirúgnak az iskolából rossz magaviselet miatt, az után a család automatikusan elveszti a támogatást. Ez rászorítaná a tanulásra azon a családok gyermekeit, akik a családi pótlékból és egyéb hasonló segélyezésből szándékoznak megélni, arra, hogy a gyerekük az iskolában jól viselkedjen, és igyekezzen a lehető legtöbbet tanulni. Talán így okosabb lenne mint a szülei, és kitörhetne abból az ördögi körből, amibe az eddigi "mélyszegénység" és "hátrányos helyzet" fennmaradását támogató cucialista rendszer juttatta.

Muad\\\'Dib 2011.03.03. 15:20:06

@Ratius:
Ha te ezt elhiszed, akkor nem a kommentelőkkel van baj. Akinek a családja nem akarja a gyerekét 15 éves korában taníttatni az most sem teszi. Persze, a gyámhivatal majd jól kimegy hozzá és 1-2 éves eljárás után tesz is valamit, addig azonban teljesen megfelelő, ha a gyerek csak néha látja az iskola környékét. Azon felül láthatóan a poszt megírásakor fogalmad nem volt az euróapai gyakorlatról ebben a kérdésben, és még miután többen felhívták a figyelmedet a tévedések tömkelegére, akkor is csak fröcsögni tudsz. Miért nem tiltod le a kommentelést, ha nem tetszik, hogy kritizálnak?

Jofiu 2011.03.03. 15:21:05

@Nűnű: Ez mind rendben van, de a torveny nem a budos bunko kolkokrol szolna hanem minden kolokrol.
Ha a budos bunko kolkokrol szolna, akkor olyan torveny szuletne ami kiveteleket engedelyez a tankotelezettseg alol.

Smitht 2011.03.03. 15:21:30

@Ratius: Az a problema, hogy amit Te irsz azon a tankotelezettseg nem valtoztat. Ha nincs penz megvenni a tankonyvet, akkor ha kotelezove tesszuk akkor sem lesz.

Tehat: ha a szulo olyan, akkor, ha kotelezo, ha nem el van veszve a gyerek. A sajat peldambol indulok ki, (korabban irtam) en hatranyos helyzetbol indultam, es nem a tankotelezettseg segitett, hanem a szuleim hozzaallasa.

Ellenpeldat is irtam: unokatesom 20-21 eves, kitudja hanyadik kozepiskolajat nyomja (az allam es a szulok jovoltabol), persze egyet sem fejezett be, es valoszinu nem is fog egyet sem... meg nem dolgozott eleteben...
Szerinted mi lesz vele?

Irtam azt is (egy tanulmanyt ideztem), hogy ami nalunk van az egyedulallo, nincs, vagy nem nagyon van olyan, hogy 18 eves korig kotelezo a nappali rendszeru oktatas.

qwertzu 2011.03.03. 15:22:02

@lecsekkoltam: "No és ha egyszer a gyerek azzal áll eléd, hogy betöltöttem a 15-öt elmegyek dolgozni a mekibe?"
Akkor elmagyarázod neki, hogy menyi a piaci lakbér a szobáért amiben lakik ( Pesten 20 ezer Forint), menyi a rezsi rá eső része (újabb 10 - 20 ezer Forint) és persze illik beszállnia a kaja költségeibe is. A bérletet (teljesárút), ruhákat, stb... mostantól természetesen magának veszi a fizetéséből.

Rögtön rájön, hogy esetleg inkább mégiscsak tanulna.

Jofiu 2011.03.03. 15:24:27

@ROBERTO: Arra, hogy vannak rosszul teljesito, folosleges egyenek a kepzesben, arra szerinted is az a megoldas, hogy mindenkire ervenyes torvenyt hoznak, nem csak a rosszul teljesitokre ervenyeset?

Macska rúgja meg 2011.03.03. 15:24:58

@lecsekkoltam: Ha egy gyereknek ennyi a szellemi képessége, hogy 15 évesen azt látja, hogy neki nem kell tovább tanulnia, mert neki úgy jó, azzal nincs mit tenni. Unokaöcsém épp ebben a korban éldegél és kristálytisztán látta és látja, hogy le kell tennie az érettségit és tovább kell tanulnia, ha lehet. Nem kell ostorral verni, kényszeríteni, mert felfogja, hogy mit kell tennie. Nem atomfizikus növendék, egyszerű átlagos, értelmes gyerek.

Ha valamely gyerek viszont annyira ostoba, hogy nem fogja fel a továbbtanulás előnyeit, még mindig ott vannak a szülei, akik nyomatékosíthatják benne, hogy minimum érettségi kell.

Amelyik meg a szüleire sem hallgat és önfejűen hülye, vagy épp a szülei kényszerítik arra, hogy ne tanuljon, az már nagyon sérült, beteg család lehet, nem hozzájuk kellene szabni a többi ember életét a kötelező összezártsággal...

Elismerem, lehet, sőt biztos vagyok benne, hogy lesznek a törvénynek visszás kimenetelei. De azt nem hiszem, hogy nem lesz több hozadéka, mint hátránya...

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:25:08

@Jofiu:
Biztos, hogy lesznek kárvallotjai is egy ilyen döntésnek. Mint minden törvény, ez sem képes garantálni azt, hogy csak haszonélvezői legyenek.
Azonban a mostani szabályozással az a pár léhűtő teszi tönkre a tanulni vágyó többség esélyeit a saját devianciájával. Akkor most az ő sorsuk a fontosabb?

Jofiu 2011.03.03. 15:27:04

@Muad\\\'Dib: Sok dolog van amit nem szeretnenek az emberek megtenni, megis szukseges a kozosseg erdekeben.
Azok akik nem akarjak tanittatni a gyermekuket, az ne legyen erv a tankotelezettseg temaban. Legyenek ok a kivetel ebben a temaban szerintem.

sprenczl 2011.03.03. 15:27:54

Mondjuk nem árt újragondolni a foglalkoztatás-iskolarendszer-hiányszakmák kérdéskört, mert nem lenne érdemes abba a csapdába esni, mint a németek....

Jofiu 2011.03.03. 15:28:02

@BALTAZÁR: Pont ezert mondom, hogy a lehutokre szabott torveny kell, nem mindenkire ervenyes, hogy ne legyenek karvallottak.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 15:29:01

@Ratius: csak azt is számold hozzá, hogy az általad felsoroltaknak így most dönteniük kell, hogy éhezik+télen megfagy a család vagy betartják a törvényt és iskolába járatják a gyereket... Hidd el, ez sem igazán jó...

L.K.R. 2011.03.03. 15:32:00

@Ratius: Azon elegánsan túllendülnék, hogy aki másképp gondolkozik mint ahogy Te azt kapásból sötétnek nevezed, nyilván felétek ez így szokás. Nincs ezzel semmi gond.

Amit írsz az szerintem kissé idealisztikus. Sokkal több családot érint az általad elbagatellizált kérdés, és véleményem szerint jóval kevesebbet az általad kiragadott példa. Igen, biztosan vannak olyan családok is, ahol az egzisztenciális szempontok miatt a gyerekeik oktatását a szülők nem tudják finanszírozni és inkább munkába állítják, de sajnos/szerencsére nem ez a jellemző. Általában ahol a szülők eleve iskolaellenesek, vagy csak előbbre tartják a gyerekeik minél hamarabbi munkába állítását, ott nem nagyon szokott konfliktus lenni ezzel kapcsolatban a gyerek és a szülő között. Ilyen esetben sokszor sajnos a gyerek is mihamarabb munkába akar állni, hogy segíthessen a családon, szóval nagyon nem arról szól, hogy ő akar tanulni, de a csúnya család nem engedi. Sajnos közvetlen (rokoni) környezetemben is van ilyen helyzet, és ezen az isokakötelezettség sem segít, mert a megoldás ilyenkor az, hogy a gyerek iskola helyett (vagy utána, előtte) dolgozik, a suliban meg hullafáradtan ül/alszik.

Még egyszer, nem azt mondom, hogy olyan nincs amit leírtál, csak baromira nem ez a jellemző.

Jofiu 2011.03.03. 15:34:21

@Ratius:
Altalaban en is inkabb karosnak tartom a torvenytervezetet mint hasznosnak, de a nyomorgo csaladokat nem vennem bele a temaba. A nyomorgo csaladok gyermeke jo esellyel osszessegeben jobban jarna ha dolgozhatna. Igaz, hogy az orszagnak jobb, ha kotelezo mindenkinek a leheto legtobb tudast elsajatitani, de ha nincs ra lehetoseg, akkor nincs ra lehetoseg, ez van. Aki ehenhal az nem sokat er, akkor mar az elo de buta jobb.

A megoldas nem tudom mi lenne, de a nyomorgo csaladok problemajat es a rosszul teljesito antiszocialis diakok problemajat sem egy ilyen torvennyel kellene kezelni, ami nem csak ezekre a csoportokra ervenyes, hanem MINDENKIRE. Miert hozunk mindenkire ervenyes torvenyt ha nem mindenkivel van problema? Ez nekem furcsa.

ROBERTO 2011.03.03. 15:34:38

@Jofiu: Az általam felvázolt követelmények (jó magaviselet, és a közepesnél kicsit jobb tanulmányi eredmények) a normálisan teljesítőknek nem okozhatnak problémát, és így törvényes csak a dolog, mert nem fajra, vallásra és nemre van kiírva, hanem arra, hogy ki mennyi energiát fordít az ismeretanyag elsajátítására.

Kismacska (BELLA) 2011.03.03. 15:35:23

@WNS: újabban egy 18 éves se tud rendes döntést hozni (idősebbekről meg ne is beszéljünk). Elárulom. Az átlag 15 éves szart se tud.

Elmegy dolgozni, segédmunkásként? Oké. Röhög a középiskolába, majd egyetemre járó ex-osztálytársain, akiknél többet keres, ő a legény a gáton? Ja. Csóró középiskolásnál-egyetemistánál a minimálbér is álombér.

De aztán jön a felébredés, amikor végzés után 5 évvel találkozik az alsóvezetői pozícióban már nettó 100 ezreket kereső, eddig lenézett társával és csak koppan az áll.

Pont így jártunk mi is otthon. Kb. 12 évvel ezelőtt megkaptam a barátnőm anyjától, hogy mit kritizálom én a barátnőmet, én, aki még sose dolgoztam? No most, miközben neki csökkent (nem kevéssel) a fizetése, én körülbelül annak a tízszeresét keresem.

Igen, nem végezhet mindenki felsőfokot, meg nem lehet főnök. De akkor ne is irigykedjen, hogy egy szinten leragad...

Nem tudom, mi a jó, mert egyrészt, aki nem akar tanulni, úgyse fog, másrészt képzetlen tömeget ráengedni (itt 1000 főt is tömegnek mondok) egy amúgy se fényes munkaerő piacra úgy, hogy szinte mindenhol a minimum az érettségi vagy a középiskolai végzettség... hát nem tudom...

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:36:01

@Jofiu:
És hogyan alkotsz "léhűtőkre" szabott törvényt?
A következő nap rárontana az gész EU, hogy "náci bakancsok dübörögnek Budapesten"

Ianas 2011.03.03. 15:37:50

@metropolis.: A második pont valóban reális problémát okoz, ezért lehetne független, sorsolt vizsgáztatás, pl. csoportos utazással másik városba.

Az első pontra meg annyit, hogy nem az ő érdeke. Az embernek az az érdeke, amit felfog annak. Ez a Te és az én elemi érdekem. Mint ahogy valaki fentebb írta, kicsi ország vagyunk, és csak és kizárólag tudással emelkedhetünk ki. A másik jóval prózaibb. Egy agyhalott hülyegyerek jóval nagyobb eséllyel köt beléd az utcán, mint valaki, akinek egy kis észt vertek a fejébe.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 15:39:44

@Atomot az indexre!:
És ha a szülőknek nincs munkája,
akkor
milyen munkával keresne egy 15 éves lány,

vagy fiú

pénzt, hogy ne fagyjon meg az a család ?

ROBERTO 2011.03.03. 15:40:05

@Jofiu: a tankötelezettség, és a középszintű állami képzés ingyenessége nem összefüggő dolog. Ezt kellene elsőre belátnod.
Utána tovább léphetsz, abba az irányba, hogy belássad azt, hogy, ha van lehetőség 15 év felett bárkit kirúgni az oktatási rendszerből, az nem jelenti azt, hogy senki sem tanulhat tovább. Azt, hogy miért tanácsolják el a 15 év feletti diákokat bármelyik iskolából döntse el a tanári kar, ne mi itt és most...

szamarhegy 2011.03.03. 15:43:38

Aki nem akar tanulni, azt zárjuk ki, ne zavarja a többieket.. Kész, rendben problémát letudtuk, a képzetlen, társadalomból kizárult csóró meg visszavonul a kunyhójába és nem zavar senkit, aha... 90% eséllyel bűnözni fog, és havi 250e. Ft.-ért börtönbe lesz egy-két évtizedet, elköltünk rá 20-30 millát rendes embererek adópénzéből, ez ám a remek ötlet. Ettől sokkal hatékonyabb lenne kajával, világos, fűtött iskola+napközi (kollégium) rendszerben kvázi kiemelni a hátrányos helyzetű gyerekeket , alkalmazva a bizonyított oktatási modelleket és vérrel, verejtékkel adózót faragni belőlük. Szerintem... Ja, és a 15 év azt is jelenti, hogy az állam nem fizeti 15 után az oktatást , vagy nem?

Ratius 2011.03.03. 15:45:37

A jelen problémái mindig fontosabbak a jövő lehetőségeinél. Ha most nagyobb lehet a család jövedelme néhány tízezer forinttal, azáltal, hogy a gyerekeket munkába állítják, akkor a gyerekek tömegesen fogják elhagyni az iskolapadot.
Mit gondoltok, miért nincs az embereknek komoly megtakarítása? Miért van sok százezer ember súlyos hitelválságban? Miért tudnak olyan kevesen nyelveket? Miért nem tanul új szakmát a munkanélküli?
Azért mert ma gondja - egyébként érthető okok miatt - sokkal fontosabb, mint a holnap esélye.
A tankötelezettség15 éves kor fölötti megszüntetésével a legszegényebbek kapnak esélyt arra, hogy jobban éljenek.
Ma.
Hogy mi lesz velük holnap, hogy mi lesz ezekkel a gyerekekkel felnőtt korukban - akkor, amikor Európában már végképp nem lesz szükség segédmunkásokra - az senkit nem érdekel.
Ez az elképzelés a jövőt rabolja ki!

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:46:34

@simonmondja.:
Úgy gondolod, hogy aki ma az utcára küldi strichelni a 15 éves gyerekét azt a mostani tankötelezettség bármilyen módon megakadályozza ebben?
Kiküldi iskola után, oszt jónapot.

Vasmacsek 2011.03.03. 15:46:44

@Jofiu: Olvastam - talán pár hónapja - egy cikket egy javaslatról, miszerint hasznosak lennének azok a szakiskolák, ahol a tizenévesek egyrészt tanulhatnának egy rendes szakmát, másrészt a gyakorlati képzés dominálna. Azaz a gyerek már az iskolában, a szakma tanulása közben "valódi", hasznos munkát végezne, amiért fizetést is kapna. Nekem ez épkézláb ötletnek tűnt, és lehetséges megoldásnak azoknak az említett családoknak, akik ugyan taníttatnák a gyereket, de a rossz anyagi helyzet miatt mégis kénytelenek lennének inkább elküldeni dolgozni, ha a lehetőség adott.

Jofiu 2011.03.03. 15:47:08

@ROBERTO: Mar ne is haragudj, de az ingyenessegrol nem beszeltem.
Es amirol beszelek, hogy lehessen kivetelt tenni a tankotelezettseg alol indokolt esetben, az megoldast nyujthat a problemara amit jelzel, a nelkul, hogy mindenkire ervenyes valtozast vezetnenk be problemasok nelkul.
A tankotelezettseg leszallitasa mindenkire ervenyes lenne, nem csak a rosszul teljesitokre.
(ugy ertem ervenyes lesz, mert amit kitalalnak, azt bevezetik)

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 15:48:12

@simonmondja.: én inkább arról a (szerintem) többségről beszélek, akik még választhatnak az esznek vagy taníttatnak között.
Egyébként meg pl. előfordulhat, hogy mondjuk valamelyik hamburger adóval sújtott étterembe a gyereket még felveszik, de a szülőket ilyen-olyan okok miatt nem. (csak példaképp említem, nem belekötni minden betűbe!)

ROBERTO 2011.03.03. 15:50:40

@szamarhegy: Ez egy jobbikos szisztéma emlékeim szerint, ahol az engedetlen nebulókat jól körülírt testi fenyítéssel is lehet nevelni, elzárva a családjuktól, természetesen a megfelelő ideológiát is bele kell vinni a tananyagba ...

Ez nem EU konform, és nem is elfogadható, bár kétség kívül hatékony lehetne.

Maradjunk annál, hogy a jelenlegi rendszer mindenképpen rossz, javítani kell rajta, és ennek az egyik útja, hogy a rendszerben bennmaradás kényszerét csökkentjük.

Jofiu 2011.03.03. 15:50:50

@BALTAZÁR: Aha. Akkor csak az a megoldas, hogy mindenkire ervenyes valtozast csinalunk, hogy megoldjuk a problemasok problemajat.
Lenne egyebkent olyan europai szabalyozas ami kotelezove tenne nyilvanvaloan alkalmatlanok eroltetett kepzeset?

Jofiu 2011.03.03. 15:52:20

@Vasmacsek: Ez nem is hangzik hulyesegnek!

carlo68 2011.03.03. 15:52:30

@Smitht: Ha egyetemet végeztél tudhatnád,hogy a magánhangzókra néha ékezetet is szoktak tenni!Zéró empatikus készségedből ítélve nem vagy egy entellektüel személyiség,finoman fogalmazva.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.03. 15:53:23

@Macska rúgja meg: Pedig nem lesz. Hozadéka pláne nem. Valahogy kiráz a hideg, hogy egy fülkében tollal hadonászó forradalmárok petricsészévé alakítják az országot, ahol olyan elmebeteg kisérleteket folytathat a győztes forradalmár csürhe, hogy vajon rövid távon, kb még 3 évig lesz -e hatása elmebeteg öteletiknek, pl tankötelesség fellazítása, meg hány 14 évnél fiatalabbat tudunk piti büncselekményekért beiratni bentlakásos továbbképzésre. Ja és még ők mondogatták, hogy az mszp írja ki a magyarokat. Persze, a buta ember bedől a demagóg dumájuknak, ez így persze logikus.

L.K.R. 2011.03.03. 15:54:24

@szamarhegy: Nem, nem azt jelenti. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 15:55:31

@carlo68: ha egyetemet végzett, akkor esélyes, hogy valahonnan határon túlról ír. Ott meg nem jellemző az ékezetes billentyűzet. ;-)

daniferi 2011.03.03. 15:56:09

Aki tanulni akar, tanulhat, de ha nem akar, nem lesz muszáj iskolába járnia. Baromság ez a poszt.

ROBERTO 2011.03.03. 15:56:28

@Jofiu: Indokold meg, hogy akkor miért baj, ha a tankötelezettség korhatára lecsökken?

Én csak annyit látok ebben az intézkedésben, hogy nem lesz kötelező középfokú képzésre járni, illetve el lehet távolítani az alkalmatlanokat. Nem többet és nem kevesebbet.

BALTAZÁR 2011.03.03. 15:56:31

@Jofiu:
Az ördög a részletekben van itt is.
Mit jelent az, hogy "nyilvánvalóan alkalmatlan"?
Hidd el, hogy ha ezt valaki elkezdi körülírni, azonnal elkezdődik a fasisztázás.
Számtalan példa van hasonlóra. Gondolj csak a szociális kártya bevezetése körüli balhékra.

Lényeg a lényeg, én jónak tartom, ezt a kezdeményezést, az óhatatlan veszteségek ellenére is. Te nem. Ez szerintem teljesen normális.
Te érvekkel és nem demagóg baromságokkal jöttél mint Simonmondja.
Üdv!

Jofiu 2011.03.03. 15:57:06

@ROBERTO: Nem is ez a problema, hanem, hogy a szabalyozasnak nem csak a rosszul teljesitokre lesz hatasa, nem csak ebben a temakorben ervenyes.
Ha egy gondviselo ugy dont valamilyen okbol, hogy nem tamogatja tovabb a gyermek tanulasat, akkor nem lesz tobbe kotelezo a szamara, meg ha nem is okzna neki problemat. A baj az, hogy az ilyen esetekre is hatassal van egy torveny, nem csak a problemas esetekre. Uj problemat szul a torveny.
Sokkal jobb lenne fokuszalni a torveny hatajat arra a retegre, amelyikrol szolni akar.
Feltetelezve, hogy ez allna a torveny hattereben, de ez csak feltetelezes, a hivatalos indoklas szerint ez nem all szandekban, csak elvileg valasztasi lehetoseget adni a gyermekeknek. Elvileg, mert gyakorlatilag a gondviselon mulik majd tovabbra is a vegso szo.

Peetee 2011.03.03. 15:58:20

Van közel 1 millió munkanélküli.
Lesz közel 200.000 csökkent munkaképessű rokkantnyugdíjas, akit visszabvsznak a munka világába, úgy, hogy a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása 20éve csa egyhelyben toporog.
Lesz most még évente pár tízezer 15-18év közötti suttyó, akik elmennének dolgozni, ha lenne mit. De nem lesz. A pénz meg köll. Lesz feketemunka. Virágozni fog. Meg majd a 13éves is eladható lesz 15nek.

Mi van, nem hoztak elég nokia-s dobozt az iskolaszövetkezetek Viktornak?
Ekkora baromarcút nem hordott még hátán a föld....

Jofiu 2011.03.03. 15:58:52

@BALTAZÁR: Ertem en, nem is vagyok benne biztos, hogy meg lehet csinalni, de az alapervet meg mindig nem erinti ez, hogy mindenkire hato torvenyt hozunk mikor csak egy retegre kellene hatni valahogy.
Ez igy nem jo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.03. 15:59:44

@Luella Menendez: Mondhattam volna barmely olyan szakot (informatikus -konytaros pl. ) ahol kevesbe vannak az emberek szivatva , mint a mernoki vagy pl. orvosi palyan.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:00:59

@Vasmacsek:
Az jó lett volna, de nem azt csinálja egyik szar kormány sem.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 16:03:39

@daniferi: olvasd el, amit Ratius írt a kommentek közt! Van némi igazság abban is... (más kérdés, hogy momentán valóban nagyobb problémának tűnik a sok túlkoros, agresszív, kezelhetetlen kamasz pl. a középiskolákban)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:03:40

@Atomot az indexre!: Jó, de akkor egy felnőttet túrnak ki onnan.
Ez valahogy nem úgy néz ki, hogy 1 millió új munkahely.
Hamarabb lesz ebből a politikáből 1 millió új munkanélküli.

Macska rúgja meg 2011.03.03. 16:03:48

@lecsekkoltam: Hogy más politikai döntések mennyire jók, vagy nem jók, azt most ne firtassuk, nincs helye itt. Bár valóban lenne mit vitatni.

De ha már szóba kerültek a 14 év alatti bűncselekmények. Biztos én vagyok a kuriózum, de én nem követtem el semmilyen bűncselekményt 14 éves korom előtt és remélem azóta sem. Mindezt úgy, hogy nem voltam magánzárkába zárva. Felfogtam már akkor is pöttöm koromban, hogy nyalókát nem lopunk, mert nem helyes. És sokáig azt hittem, hogy ez az elvárható és normális, de már látom, hogy szinte elvárás, hogy a fiatalok nyugodtan kövessenek el "csínyeket"...
Szóval aki normális gyerek, annak emiatt sem kell aggódnia, aki meg nem részesült megfelelő nevelésben - vagy szimplán degenerált - és törvénybe ütközőt követ el, akkor annak másfajta nevelésben kell részesülnie, mint eddig.

Beteg társadalom ez, ahol azon háborognak egyesek, hogy ha valaki bűncselekményt követ el, akkor meg akarják büntetni, illetve ha valaki nem tud és nem is akar beilleszkedni a többségi társadalomba, akkor a többségi társadalmat bírálják, mert kirekesztő...

mrgumby1 2011.03.03. 16:03:51

azért az elég kiábrándító, hogy az emberekből a szociális érzékenység már annyira kiszorult, hogy mindent leszarnak, ami őket közvetlenül nem érinti.

nos 18 évesen is elég nehéz dönteni arról, hogy mi leszel ha nagy leszel, hova add be a felvételid, vagy menj el inkább szakmát tanulni stb.

15 évesen egy gyerek, még egy kis tökkelütött maki. én is az voltam, meg ti is. alapvetően azt gondolom, hogy a gyerek nevelése és az érte vállalt felelősség az elsősorban a szülőé és utána mindenki másé.

de az államnak van egy olyan kötelezettsége is, hogy védje az állampolgárainak érdekeit is, akár a rossz szülői döntéstől is, akik esetleg most majd 15 évesen elzavarják dolgozni a gyereket, a nehéz gazdasági helyzetben.

15-18 között ráadásul a fiatalok csak korlátozottan cselekvőképesek, egy rakás dolgot nem csinálhatnak, mi a jóistent csináljanak, ha nem tanulhatnak, dolgozzanak egy pincében és varrjanak pólókat?

mi akarunk lenni a 10 millió taiwani szövőnő országa, vagy mi a faszom? nem tudom ki látta a zoolander c. filmet, abban tüntette fel magát mugatu, a divat cézárja úgy mint, a gyermekek védelmezője, és érvelt amellett, hogy miért jó a gyerekmunka. az egy vígjáték volt, és mugatu volt benne a gonosz.

orbán viktor pont egy ben stiller film főgonoszának a szintjére zuhant, gratulálok.

zsoci 2011.03.03. 16:04:46

Miért szerinted mennyivel jobb, ha egy gyerek aki nem akar tanulni, még 3 évig ül az iskolapadbanés azán lesz segédmunkás ?

ROBERTO 2011.03.03. 16:04:54

@Jofiu: Ahol a szülő nem akarja, hogy a gyerek elvégezze a középiskolát, ott mindenképp van olyan probléma, amit a tankötelezettség nem tud orvosolni. Az a gyerek, amelyik AKAR középszintű végzettséget, az gyerek a szülői ellenszélben is képes azt megszerezni. Az ilyen tanulók jeleng is marginális mennyiségűek azokhoz képest, akiket az iskolákban "problémás eset"-ként tartanak nyilván.

Nem lehet mindenkinek tökéletes a demokrácia, de valószínűleg van lehetőség az ilyen esetek korrekciójára is, ahol a diák elmegy kollégiumba állami ösztöndíjjal, a szülői akarat ellenére is.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 16:04:55

@simonmondja.: sajnos ez van. Ez egy ilyen "csodás" világ. Dehát ez kellett a többségnek. Az ú.n. demokrácia, ami annyira demokrácia, amennyire a Rákosi rendszer kommunista volt...

samer 2011.03.03. 16:05:38

@ROBERTO: És a 17 éves ötödikest az általánosból...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.03. 16:05:57

@Atomot az indexre!: Pontosan. Macera lenne atvaltani a helyi billrol folyamatosan magyarra, foleg ha kozben egy masik ablakban epp angolul /adott orszag nyelven ir az ember valamit. Megerteni meg igy is meg lehet.

carlo68 2011.03.03. 16:06:48

Majd megszigorítják a középiskolai felvételiket és máris lehet küldeni a 15 éves gyerekeket dolgozni vagy ahova akarnak menni!Meg lehet spórolni egy csomó pénzt, nem kell annyi iskola,annyi tanár! Nem kell várni az egyetemig,hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat el lehessen terelni a közoktatásból(mert ezt is tervezik!) és megvalósulhat nagy álmuk a társadalom végleges kettészakítása!

Jofiu 2011.03.03. 16:07:00

@ROBERTO: Abbol az okbol amit itt hangsulyozni szoktak azert rossz, mert nem csak a problemas retegre vonatkozik, hanem mindenkire.

Onmagaban hogy rossz hatasa lesz e vagy sem, nem foglalnek allast, de felek a kedvezotlen kovetkezmenyektol. A tobbsegre nem lesz hatassal, de nagy altalanossagban mint elv, a tarsadalomnak jobb ha kepzett tagokbol all. Azt hinnem ez az oka, hogy letezik egyaltalan tankotelezettseg, akarmeddig is tart. Minel tovabb tart, annal jobb.
Es itt a problemas reteg a kivetel, nem pedig a szabalyteremto.

fitball 2011.03.03. 16:07:22

@Ordinarius: Nahát erről van szó Nem pedig rol hogy aki akar tanulhat Aki viszzont átbukdácsolja az egész alsót minek erőltetni képezni lehet őket szakmunkássá de nem muszáj oéyan dolgokat tanulniuk ami untatja őket csak mert kötelező

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.03. 16:07:57

@daniferi: Lehet a posz marhaság, de a téma nem az. Mert nemzetünk Marat-ja azokat a rétegeket hagyja magára ezzel a kis ötletével, akiket védenie kellene. Hogy legyen esélyük. Lemond róluk.
Mi lesz a következő? Ha megint nyernek, akkor már csak a papnövendékek tanulhatnak írni-olvasni? Megint egy réteg kiváltsága lesz a tudás?! Az istenadta nép pedig legyen olyan amilyennek isten teremtette? Mert ádám és éva nem tudott olvasni ám.

fitball 2011.03.03. 16:08:11

Például sajtkészitőknek sem kötelező atz érettségi!!

midnight coder 2011.03.03. 16:08:43

Elsős elemista purdé az anyukájának:
- Anyu, az iskolában a többiek csak 10-ig tudnak elszámolni, én 20-ig. Ez azért van mert cigány vagyok ?
- Nem kisfiam, azért mert okos vagy!
- Anyu, az iskolában a többiek csak pár betűt ismernek, én meg majdnem az összes nagybetűt. Ez azért van mert én cigány vagyok ?
- Nem kisfiam, azért mert te okos vagy!
- És anyu, a többieknek az osztályban ilyen pici kis cerkájuk van, nekem meg ekkora nagy dákóm van! Ez azért van mert cigány vagyok ?
- Nem kisfiam. Ez azért van, mert ők 6 évesek, te meg 18!

Nem tudom kinek jó ez...

Jofiu 2011.03.03. 16:09:29

@ROBERTO:
"Az ilyen tanulók jeleng is marginális mennyiségűek azokhoz képest, akiket az iskolákban "problémás eset"-ként tartanak nyilván."
Ezt te nem tudhatod.
Es tovabbra is, a problemas esetek kezelesere nem jo egy altalanos hatasu torveny! Bocs, hogy itt verklizek, de nem fogsz soha meggyozni arrol, hogy a problemas esetek kezelesere a tankotelezettseg ALTALANOS leszallitasa a megoldas. Ezt nem tudod nekem bebizonyitani.

Ernoke 2011.03.03. 16:10:21

@Nadiposzi: kolléganőmnek van egy full jeles diplomája és 3 felsőfokú nyelvvizsgája. emellé funkcionális analfabéta, kb. minden munkára alkalmatlan, szalag mellé tudnám csak elképzelni, vagy maximum borítékolni. csak adalékként, h a diploma meg az alapvető tudás mennyire nem függnek össze.:)

@lecsekkoltam: mivel dolgozni könnyebb, mint tanulni, mert közvetlen, mérhető haszonnal jár, és kevésbé terheli az agyat, biztos fogják páran a könnyebb utat választani, ha ez így lesz.

@Vasmacsek: ezzel az a baj, h nincs munkahely, ami felszívja a szakiskolai tanulókat úgy, h még fizeti is őket.

amúgy az intézkedéssel mindenféle témában való jártasság nélkül egyetértek, csak nehezen megjósolható, mi lesz azokkal, akik ezért kiesnek az oktatási rendszerből (mert nem akarnak tanulni, deviánsok, nincs pénzük tanulni, stb.)

AzHofi 2011.03.03. 16:10:34

Sunáznám volt már?

Netszamuráj 2011.03.03. 16:11:30

@okostojáska: Ne írjon blogot? És Te minek jöttél ide, trollkodni? A korhű Wehrmacht egyenruhádban felállt a farkad, és idejöttél levezetni a feszültséget?

Zb74 2011.03.03. 16:12:32

@simonmondja.: Te ezt írtad: "15 éves korig lesznek állami sulik, onnantól fizetni kell"

Nézd, szíved joga, hogy olyan próféciák bekövetkeztétől rettegj, amilyenektől akarsz. Ha szerinted reális, hogy a kormánytöbbség a kétharmadát arra használja majd, hogy megszüntesse az ingyenes középfokú oktatást, hát rettegj attól. Elvileg kétharmaddal bármit meg lehet csinálni; vissza lehet hozni az apostoli királyságot, a jobbágyrendszert, az első éjszaka jogát, a röghöz kötést, a pallosjogot - ilyen alapon ezek bekövetkeztétől is retteghetsz...:-)

Én pusztán arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy a poszt témájául szolgáló javaslatból logikailag nem következik, hogy megszűnik a középfokú oktatás ingyenessége. Ez a javaslat arról szól, hogy az a - már nem gyerek - 15 éves, aki nem akar iskolába járni, azt ne kényszerítsük. Ne rontsa ott a levegőt fölöslegesen, ne demoralizálja/terrorizálja a tanulni akaró többséget és a tanítani óhajtó tanárt.

Jofiu 2011.03.03. 16:13:07

@ROBERTO: Igaz, aki akar azt megtanul valamit kotelezettseg nelkul. akkor nincs is szukseg tankotelezettsegre?
Ezt csak azert sarkitom, mert az okejtesben ez is benne van.
Csakugy, mint a torvenyben a karokozas egy nem problemas, nehez helyzetu - nem feltetlenul anyagilag - reteg rovasara.

bunko_jobbos 2011.03.03. 16:13:56

Milyen jó, hogy már nem ti vezetitek az országot! A 18 évre felemelt tankötelezettség akkora, de akkora baromság volt, ilyet csak Hiller meg az elvbarátai találhattak ki, tegyük tönkre az iskolákat jelszóval.

Ha nem akar tanulni, akkor minek kényszeríted be az iskolapadba? Azért, hogy a társait vegzálja? Emlékszem, hgy megkönnyebültem, mikor a tesitanárom rábeszélte a 16 éves cigány Tibikét, hogy ha nem akar, akkor nem kell tanulnia már, mert elérte a korhatárt. :-))))))

Addig rettegés volt az óra.

Jofiu 2011.03.03. 16:16:24

@carlo68:
"Zéró empatikus készségedből ítélve"
right back at you!

ROBERTO 2011.03.03. 16:16:38

@Jofiu: Ha a családtámogatási rendszer arra ösztönözné a családokat, hogy a kölkök az iskolában jól teljesítsenek, és ne legyenek deviáns magatartásúak, akkor lényegtelen lenne az iskola kötelezettség, mert erre szorítaná rá őket a saját környezetük.
Hidd el egy ilyen családtámogatási környezetben a mostani legsuttyóbbakat kényszerítené a legjobban a családjuk arra, hogy beilleszkedjenek a közösségbe, és odahaza is tanuljanak, mert különben elvesztik a megélhetési forrásukat, a állami támogatást. Tűzzel-vassal kényszerítenék a purdékat arra, hogy megtanulják a tananyagot, és rendesen bejárjanak az iskolába, és kivernék belőlük a lelket is, ha bármi rosszat hallanának a tanároktól a kölök magatartásáról.

Ez az első lépés, a tankötelezettségi kor csökkentése

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:17:07

@Zb74:
Hát, sajnálom, hogy minden fidesznyik
annyira szeretne már
dolgozó nőt csinálni a tizenéves lányaiból.

Ez egy kisebbségi hagyomány.

Hadd ne kelljen a fehéreknek is pártolni.

==T== 2011.03.03. 16:19:16

@Add_tovább: látom te sem jártál egyetemre...

carlo68 2011.03.03. 16:19:56

Ez a sok elvtelen fideszes seggnyaló végiggondolta azt hogyan fog egy csenevész 15 éves dolgozni!Nem a középkorban élünk már,habár van már egy királyjelölt vezéretek!

ROBERTO 2011.03.03. 16:20:33

@bunko_jobbos: Ez csak egy adminisztratív intézkedés volt, amivel néhány tized % munkanélkülit elrejtettek. Hatása az oktatási rendszerre katasztrofális volt, meredeken esett minden képzésből kilépő tudásszintje. Ez van, ezt próbálják meg most orvosolni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 16:23:28

@carlo68: Hm. Basszus, hogy ezt nem tudtam korábban! Én hülye, az akkori, anorexiásnak tűnő külsőmmel, 14 évesen dolgozni mentem. Igaz, csak nyáron egy hónapra, de pénzt is kaptam a munkámért!
Tényleg, hogy is tudna dolgozni egy szerencsétlen, kis nyomoronc, tizenéves... :-D
Azért nem a bánya az egyetlen munkalehetőség... Sokkal inkább az a gáz, hogy a felnőtteknek is egyre kevesebb a munkahely.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.03. 16:23:34

nagyon hasznos időnként bedobni a köztudatba valami hétoltárit ahelyett, hogy a mostani répa és ostor elvén működőből XXI. századivá alakítanák az oktatást...

soproni1 2011.03.03. 16:23:55

A feketegazdaságon kívül mi működik jól Magyarországon ?

Amúgy igaza van annak, aki 15 évesen dolgozni küldi a tanulni nem akaró gyereket.

vega2 2011.03.03. 16:24:26

Javaslom, hogy beszélgessetek szakképzős tanárokkal. Szerintem Ők elmondják a tuttit.

TGabi 2011.03.03. 16:25:20

Nem tetszik nekem sem, amit a kormány művel. Nagyon úgy látom, hogy mélyítik a szakadékot az amúgy is egyre jobban szétszakadó társadalomban.

Olyasmi világkép bontakozik ki, hogy aki jómódú/párttag/rokon/ismerős/span, annak a gyereke tanuljon.

A leszakadó réteg meg legyen jó csóró és mesterségesen elzárva a felzárkóztatástól, hogy kialakuljon egy elit, aki a tanulatlan tömegeket úgy rángatja, ahogy akarja és elnyomja. Gusztustalan...

Ráadásul még lejjebb nyomja a korhatárt és a béreket az amúgy is diszkriminatív munkaerőpiacon

soproni1 2011.03.03. 16:25:35

@Atomot az indexre!:

Ahogy Vahorn András mondta:

Munka az volna a faluban, de bankigazgatót speciel nem keresnek.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 16:26:25

@soproni1: igen, akinek van munkája, az így áll hozzá...

Ernoke 2011.03.03. 16:26:53

@simonmondja.: nagyon demagóg vagy. a problémásak (tehát a deviáns, túlkoros, iskolapadban max. melege miatt ücsörgő erőszakosak) iskolában tartása nagyban rontja a többi kölyök esélyeit a tanulásra, megfélemlíti a tanárokat, stb. ha ők kiesnek az oktatásból (mert végre nem lesz kötelező nekik), akkor nem mennek dolgozni, mert nem lesz mit, így is nagyon sok a képzetlen munkanélküli. ugyanazt fogják csinálni, amit iskola mellett is csináltak: kisebb-nagyobb dolgokkal seftelnek, lopnak, dílerkednek, durvább esetben rabolnak, zsarolnak. de nem az iskolában művelik ezt az egész oktatást lehetetlenné téve!

L.K.R. 2011.03.03. 16:27:29

@mrgumby1: Nagyon messze állunk a 10 millió Taiwani szövőnő országától. A helyzet 2011-ben Magyarországon sajnos éppen fordított. Közelebb állunk a 10 millió munkanélküli jogász és közgazdász országához. :-)

Sajnos pont a jó, megbízható melós, szakmunkás a kevés az országban, és ezen jó lenne változtatni. Persze ha ehhez úgy állunk hozzá hogy a munka büdös és csinálja más akkor nehéz, de azt a fémcsövet valakinek meg kell hegesztenie, meg ahhoz a qrva úthoz is ki kell ásni a gödröt, mert ha nincs jó szaki, akkor rendes feldolgozóipar, meg termelés sem lesz. Akkor ki a fenét fog igazgatni a sok jól képzett egyetemet végzett fehérgalléros? Egymást a munkanélküli hivatal előtt? Most te állsz sorba, holnap én? Ezen is el kéne gondolkodni kicsit.

Vasmacsek 2011.03.03. 16:27:48

@Ernoke: De ha nincs munkahely, ami - mint írtad - felszívja a szakiskolai tanulókat, akkor mi marad, mint megoldás? És akkor hová "küldik dolgozni" azokat, akiket most 15 év környékén iskola helyett épp munkába terelgetnének?

A javaslat lényege pedig éppen az, hogy a tanuló valódi munkát végez, miközben tanulja a szakmát, tehát nem azért kap fizetést, mert iskolapadban ül és csak elméleti anyagot tanul. Vagyis a rendszer elvileg (legalább részben) finanszírozná a saját működését.

Jofiu 2011.03.03. 16:27:58

@ROBERTO: Ez megint csak feltetelezes, hogy egy csaladtamogatasi rendszer koveti majd ezt a torvenyt. Egyelore nincs ilyen tervrol tudomasom.
De addig is, a torvenynek nem csak a nem odavalo egyenekre lesz hatasa.

carlo68 2011.03.03. 16:29:30

@soproni1: És hol fog dolgozni? Észkombájn!

mrgumby1 2011.03.03. 16:34:48

@L.K.R.: természetesen egyetértek, hogy a szakmunkások képzésével is kéne kezdeni valamit, de megsúgom, hogy jellemzően abból lesz jó, megbízható karosszérialakatos, akinek van felelősség érzete, és tudja mi az a kötelesség.

aki 15 évesen ott hagyja a rákba a sulit, abból félő, hogy nem jó asztalos lesz, hanem egy léhűtő. Ugyanis az embernek a nagykorúsága eléréséig igenis legyen valami kötelezettsége. Nem csak azért járunk iskolába, mert ott Aranyról kell tanulni, meg a mohácsi vészről, hanem mert az a társadalmi együttélés egyik alappillére és a felelősségvállalás, kötelesség teljesítés iskolapadja, hogy egy ilyen hülye képzavarral éljek.

Nem azért járunk 18 éves korunkig iskolába, hogy mindenkiből diplomás ember legyen. Az emberek alapműveltsége így is gyökegy, ezt még 3 évvel csökkenteni nem kéne.

Ráadásul korlátozottan cselekvőképes emberek nem tudnak és nem is dönthetnek egy rakás kérdésben önállóan.

Én nagyon komoly gyerek voltam 15 évesen, de még így is egy kismaki. 15 évesen az embernek elő kell írni, hogy mikorra kell bemenni iskolába, onnan mikor mehet el, az se baj ha délután van vmi kulonoraja, stb. Akkor is ha később vízvezetékszerelő lesz

Jofiu 2011.03.03. 16:34:51

@L.K.R.: Hat igen, a felsooktatas elegge elszallt egy nem jo iranyba, es kell a szakmunkas is, nagyon is, meg is kellene fizetni. Aki kitalalta, hogy sokkal tobb diplomasra van szukseg, az nem igazan tudta mit csinal. ; ) Valamifele almokat meg elveket kergetett ha jol sejtem, atgondolatlanul.
Na de a szakmunkaskepzesen segiteni fog, hogy nem kotelezo 15 eves kor utan tanulni, szakmunkat sem? A szakmunkaskepzok pont ebben a korban levoket oktatjak dominansan - elfeledkezve egy kicsit a kepessegen aluli vagy lumpen kivetelekrol.

vega2 2011.03.03. 16:36:03

Egyik ismerősöm (Czomba Sándor) (most államtitkár) mesélte, amikor még a munkaügyi központban dolgozott. Na 'szal kellett volna pár kőmúves valami melóra. Behívtak 80 embert. A végén maradt 8 ember, de kikötötték, hogy napi 10 000 Ft-ért hajlandóak elmenni dolgozni.

vega2 2011.03.03. 16:37:18

@vega2: Ja és a tetőre nem másznak fel, mert szédülnek.

Ordinarius 2011.03.03. 16:41:28

@Jofiu:
A szakmunkásképzésen az fog segíteni, ha az jön oda aki szakmát akar tanulni és nem az akinek muszáj valahol a nyolcadik után tanulnia, mert köteles rá.

kvadrillio 2011.03.03. 16:41:46

ezzel megalkották a jövő drogfogyasztó nemzedékét !

Mennyi korrupciós pénzt kaptak ezért ???!

Ernoke 2011.03.03. 16:42:17

@Vasmacsek: sehová nem fogják dolgozni küldeni őket, mert nincs munkahely. a rendszer nem tudja finanszírozni a saját működését, mert nincs ember, akinek lenne pénze asztal vásárlására, tehát nem vásárolnak az emberek asztalt, és így nincs asztalosműhely sem. csinálhatjuk azt, h államilag kreálunk kamu-asztalosműhelyeket, és csinálunk sok asztalt - aztán kidobjuk őket, mert nincs, aki megvegye. az előző rendszerben sokszor ilyen volt a gyakorlat, csakhogy ez kártékony. leegyszerűsítve persze.

@L.K.R.: rossz hírem van: az így oktatásból kiesők nem fognak hegeszteni, árkot ásni, mert egy részük még ehhez is buta, másik részük pedig ugyanúgy nem akar dolgozni, ahogy tanulni se akart. vannak ismerőseim ilyen rétegekből, tudom, miről beszélek.

daniferi 2011.03.03. 16:43:30

@Atomot az indexre!: Valóban, a kommentek közt van némi igazság, hogy például a szülők így kiveszik az iskolából a gyereket, mert "kell a pénz a kannásborra". Ismerős helyzet, de ezen nem lehet törvényileg segíteni, mert ha kötelező is járni iskolába, a szülő csak a minimumot adja ehhez. S elég rossz tud lenni a diáknak, ha a szülei miatt kiközösítik, rettegve jár be a suliba, s csak arra vár, mikor lesz annyi idős, hogy dolgozhasson, pénzt kereshessen. Így legalább "előbb szabadul"

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:48:47

@Ernoke: Szerintem te vagy demagóg.

A fiatalok nem szeretnek iskolába járni, de azért még nem kell mindet bűnözőnek látni.

fourgee 2011.03.03. 16:49:03

@simonmondja.: "Jó. Meggyőztél.
Csatlakozunk a Balkánhoz ..."

Én szívesen élnék egy olyan balkáni országban, mint Svájc :))

@Bobby Newmark: "Bentlakásos katonaiskola, kevés tanulással, annál több egyéb kötelezettséggel. Sima iskolából is ide lehetne bukni.Csak én ezt nem gondoltam komolyan..."

Pedig jobb lenne ha te is, meg az állam is komolyan gondolna egy ilyen ötletet. Ha egy 14 év alatti bűncselekményt követ el, akkor az sem megoldás ha súlyosan megbüntetik, az sem megoldás ha nevelőintézetbe kerül (ahol aztán "nagyon jó" helyen van ám a sorsa szempontjából) és az sem megoldás, ha visszaengedik a családjához, ahol rossz példát látott és tanult.

Az egyetlen megoldás egy olyan katonai iskola. Ahol a kötelező tananyag mellett megtanítanák nekik azt hogy vannak kötelezettségeik. Ahol felelősséget tanulnának, ahol átnevelnék őket a bűnöző életmódról. Ahol szakmát, életmódot, életcélt, TÁMOGATÁST kaphatnak. Más országokban is vannak katonai akadémiák, nem egy elborult ötlet ez. Sokkal humánusabb mint beadni őket valami nevelőintézetbe, ahol nevelés nem történik igazából, de a korábbi életvitelüket folytathatják, sokkal humánusabb, mint megbüntetni őket. És az a család, amelyik azt látja hogy 3 gyerekből 2 már a katonai iskolába jár és talán havonta 1x láthatják őket, és az utánuk járó családi pótlékot sem kapják meg, akkor azért elég sokan elgondolkodnának hogy talán nevelni is kellene a gyereket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:50:47

Szeretett kormányunk még a nyáron így nyilatkozott ...

" A korai iskolaelhagyás terén Magyarország az EU átlagában relatíve jó eredményekkel rendelkezik, a 17,6 százalékos uniós átlaghoz képest 13,9 százalék a magyar arány, viszont az utóbbi két-három évben ez nem jelentősen csökkent, stagnálás, illetve ingadozások mutatkoznak - tájékoztatta a tárca az Euractiv portált. A pozitív magyar mérleg láttán azonban 8,4 százalékos nemzeti célt javasol az Európai Bizottság, a minisztérium szerint az nem reális. A hazai viszonyok és lehetőségek ismeretében, főként a demográfiai folyamatok alapján hiányzó garanciák miatt tízszázalékos célérték elérését vállalná Magyarország. "

www.eduline.hu/hirek/20100720_22838_diplomasok_aranya_unios_celkituzese.aspx

Zb74 2011.03.03. 16:52:49

@Atomot az indexre!: @tildy:): Annyiszor elmondtam már: az ékezetek használatának nem előfeltétele az "ékezetes billentyűzet" megléte. Nekem is angol billentyűzetem van; mi több, egy másik ablakban én is angolul írok - mégsem okoz gondot magyar szövegben ékezeteket használnom. Ékezetek nélkül írni egyszerűen igénytelenség.

Jofiu 2011.03.03. 16:53:39

@Ordinarius:
Hm. Lehet.
Azert arra kivancsi lennek, mekkora aranyban lennenek az olyan 14 evesek akik azert mennek szakmunkaskepzobe, mert errol almodoztak altalanosban. Hogy esztergalyosok vagy vizvezetekszerelok lesznek. Es milyen aranyban mennek oda azert, mert valamit csinalni kell a megelhetesert majd, es ok ilyesmire alakalmasak.
Tudom, a kotelezo tanulmanyok nelkul is igy van ez, ehhez nem kell egyaltalan kotelezo oktatas. Egyaltalan. Aki belato, annak az altalanoshoz sem kell. Valoszinu a torveny azoknak kell, akik nem latjak be vagy szarnak ra. Es a tobbiek erdekeben jo, ha legalabb esely van ra, hogy belejuk tomnek valami tudast, meg ha szarnanak is bele.

Egy kicsit tullepve, nem neked cimezve, ha szabad valasztast adunk a megelhetes vs. tanulas temaban a kolkoknek, ha ezt belathatjak, van ekkora ralatasuk mit akarnak,, mit nem, mi jo nekik, mi nem, le lehetne szallitani a szabad szex, alkoholfogyasztas es a szavazati jog eletkorat is.
A szavazati jog bovitese ugyis olyan nepszeru es szukseges tema mostansag.

L.K.R. 2011.03.03. 16:53:39

@Ernoke: Igen, ebben igazad lehet, de majd pont ők fonakl jó útra térni a további 3 év kötelezőtől? Nem, nem fognak, viszont terrorizálják a többi rendesen tanulni akarót.

Vasmacsek 2011.03.03. 16:55:26

@Ernoke: Nos, ha ez valóban így van, és a helyzet ennyire egyszerű és sötét, akkor majdhogynem tökéletesen értelmetlen az itt kialakult vita - ugyanazokat a köröket futjuk.
De én azért nem hinném, hogy így lenne. Az általad felhozott példánál maradva, csak van még, aki vesz asztalt (ez most elég hülyén jött ki, hát istenem...) Na de komolyan: arra igencsak van és lesz a jövőben is igény, hogy valaki kitisztítsa az eldugult lefolyót, megjavítsa a tönkrement tetőt, stb.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 16:58:27

@fourgee:
Ez most komoly, hogy 3 millió agyhalott fülkeforradalmár a gyerekmunkával akar svájci lenni ?

Fessed lilára inkább a tehened.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.03. 16:59:20

@Zb74: és hogy írod be az ékezeteket? Átváltasz, mert telepítve van a magyar is (most nem a fizikai billentyűzetről beszélünk, hanem pl. a windows billentyűzet beállításairól!) vagy alt+nnn kódokat használsz? Utóbbi esetben: tudsz-e egyáltalán, vakon gépelni?

L.K.R. 2011.03.03. 17:00:40

@Ernoke: Hallottál már arról, hogy Mo. egy kicsi, nyitott gazdaság? Ebből az következik, hogy nem a belső fogyasztás fog bennünket kihúzni a sz-rból, hanem az, ha jó áron jó minőségű termékeket állítunk elő, amit a külföld megvásárol.A jelenleg itt működő termelő vállalatok nagy része ezt teszi. És igenis, oda kell munkaerő. Sőt, kapaszkodj meg. Egy-egy nagy külföldi cég - a befektetési döntések meghozatala előtt - külön fejezetet szentel annak, hogy az adott országban van-e könnyen elérhető szakképzett munkaerő. Ezért már lehet érdemes lenne kicsit kapálózni, nem?

Vasmacsek 2011.03.03. 17:02:57

@L.K.R.: És igen, köszönöm :)

Ernoke 2011.03.03. 17:03:21

@simonmondja.: mondom: sok ismerősöm van, aki ilyen volt, és most is ilyen. bírom őket, de ez az igazság. a tankötelezettség csökkentése pont tőlük kíméli meg a normális gyerekeket. amúgy rengeteg van belőlük, hidd el, és ez nagyrészt a szülők hibája. akit apu 7 évesen éjjelente a kocsmába hurcol bulizni, ezért az iskolában lemarad, később pedig pont ezt a mintát követi, azt nem nagyon lehet "megmenteni" már.

@Vasmacsek: ilyenre talán igen, de pont azokkal nem fog ez működni, akik a leszakadók lesznek. nem akarok nihilnek tűnni, de minden társadalom problémája volt mindig is, h mit kezdjen a deviánsokkal, jó megoldás nincs erre. a tankötelezettség csökkentése nem az ő védelmüket szolgálná, hanem a normális többségét.

@L.K.R.: szerinted én mit mondtam?:)

buffybot 2011.03.03. 17:07:53

Úgy látszik a cikk íróját nem zavarta az a tény, hogy kb. három olyan európai ország van ahol 18 a tanköteles kor határa. Talán nem véletlenül annyi.

Aki benne van az oktatásban tudja, hogy diákok ezrei ülnek a padokban a szakközépiskolákban unottan, az egész órából semmit sem értve és érzékelve. Ezeket az embereket nem érdekli semmi, legfőképpen nem az elméleti képzés és az érettségi. Szüleik ugyanakkor rettegnek attól, hogy szakmunkásba engedjék a gyerekeiket drogot és züllést emlegetve.

Ma az oktatás -belülről-, úgy néz ki mintha minden el lenne tolódva. A szakmunkások fele maximum(!) segédmunkára alkalmas. A szakközepek tele vannak olyanokkal akikből kiváló szakembereket lehetne képezni, a gimnáziumok pedig sok olyan diákot vesznek fel, akiknek szakközépben lenne a helyük.

Aki akar az ezután is tud tanulni. De jelen állás szerint sokszor csak egymás idejét és energiáját rabolják a tanárok és a tanulni nem akaró diákok a középiskolákban.

metropolis. 2011.03.03. 17:08:38

@Ianas: Szerintem pár ezer hülye gyerek miatt nem kellene kisebb vagyonért keresztül kasul utaztatni a fél tanári kart az országban minden félévben. Lehet nem vagyok túl konstruktív, de ez kurvára nem tetszik.

Megismétlem, mindössze pár ezer deviáns kis szemétről van szó akik tönkre teszik a hétköznapi oktatást. Ők nem kis csillogó szemű, aranyhajú tudásra szomjazó "kis pöttömök" hanem többnyire agresszív, jól megtermett furmányos 17-18 éves kis köcsögök...ne legyünk már ennyire álszentek bmeg (ez a bmeg nem neked szól).

Igenis ezeket akár adminisztratív eszközökkel is tartsák távol a békés többségtől.

S az igenis hatalmas bullshit, hogy majd kapva a lehetőségen családok tízezrei-százezrei veszik ki a gyereküket 15 évesen az iskolából hogy dolgozni küldjék őket és majd itten fél analfabéta kubikos nemzedékek fognak csak felnőni...mert kb ilyesmivel riogatnak egyesek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 17:08:47

@Ernoke:
Nade Ernoke. Ez lenne a családbarát kormány.

Elég rövidúton szélnekereszti a tizenéveseket ahhoz képest.

Vagy mégis nagyon putrifílinges ez a kormány.

Szülessenek meg, aztán az utca majd fölneveli.

Vasmacsek 2011.03.03. 17:09:49

@Ernoke: Na igen, de ne felejtsd el, hogy a beszélgetés/vita ezen ága pontosan abból indult ki, hogy vannak családok, akik szeretnék, ha a gyerek általános után tanulna például egy rendes szakmát, viszont az anyagi helyzetük annyira rossz, hogy inkább dolgozni küldik. Felvetődött, hogy erre mi lehetne a megoldás. Tehát nem a "deviáns" gyerekekről volt szó.

metropolis. 2011.03.03. 17:09:54

@simonmondja.: Pff. A gyerekek szeretnek iskolába járni, ha olyan a közeg hogy nem kell félniük.

Ordinarius 2011.03.03. 17:12:10

@Jofiu:
Hogy a gyerekek nem álmodoznak arról, hogy esztergályosok , vagy vízvezetékszerelők lesznek?
Meglepődnél, hogy mennyi gyerek akar a szakmunkásképzőben jólfizető szakmát tanulni, mert azt látja, hogy jól él például egy hegesztő aki Németországban munkát vállalva, havi 3000 Eurót keres. És 14 éves korban már tudja, hogy tanulnia kell ezért. A probléma az, hogy ha nem tud tanulni, mert a tanóra 3-4 túlkoros fegyelmezésével telik el nap-mint nap.
Azért mert a fizikai munka társadalmi presztízse nem túl nagy, gyárban dolgozni nem sikk, az ilyen gyerekek családjában és környezetében még tudják hogy tanulni kell, ezért nem féltem a szakképzést és ezért szeretném ha oktatásukra több idő és energia jutna.

Ernoke 2011.03.03. 17:13:57

@L.K.R.: ebben igazad lehet, a kulcsszó itt a szakképzett. tényleg megoldás lehet, ha a betelepülő vállalatok alkalmaznák a szakmunkás tanulókat pénzért. de számomra ez kicsit idealisztikusnak tűnik. jó képességű tanulók, színvonalas, gyakorlatorientált oktatás kellene ehhez. de sajnos szakmunkásnak pont az tanul mostanában, aki semmire nem alkalmas és nem is szerepel az ambíciói között, h bármire az legyen. láttam szakmunkástanulók dolgozatait, elképesztő, ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem, h ilyen van. aki gyakorlatilag nem tud írni, nem hiszem, h meg tudna tanulni színvonalas munkát végezni. de lehet már megint csak a nihil szól belőlem.

Jofiu 2011.03.03. 17:15:27

@Zb74:
Ez OFF de:
Hogy oldod meg az irasjelek es a spec karakterek kerdeset?
Mert nekem sokszor ez jon ki:
Ha ékezetekkel, írok, akkor a )zárójelÖ ü esetleg a gondolatjel ü, vagy a mondat végi felkialtó és kérdőjel elcsúszik'_ Igaz a szögletes zárójel ékezetekkel írva nem okoz gondot )őúÖ ü hisz ritkán használt Éü-- ü de angolra visszaváltva már igen. PéldáulÉ
Using a referenceÉ ő1ú, or encpsulating code in context, like thisÉ Ő...Ú, but even mathematical signs, like ó, (, or Ó or even the slash or backslash )- = ű).
Szóval magyarul írva is az ékezetes írás ü gondolatjellel, vagy egyéb írásjelekkel ü, angolul írva a magyar billentyűzet sok tévedést okozott )elég zavarossá téve a szövegetÖ, ezért még ez a kompromisszum vezetett a legérthetőbb megoldáshoz, hogy nem írok ékezetet, könnyebb bogaraszni a masik félnek ékezet nélkül, mint kitalalni, épp milyen egyéb írásjelet akartam írni. ÉüDDD
)persz itt el van tulozva a dolog, itt következetesen mutatom a hibalehetőségeket, de folyamatosan írva akár angolul, akár magyarul az egész véletlenszerűen történik ü itt, ott, elszórvaÖ
Neked nem_ éüÖ
ü vagy inkább Éü)))

ON

Jofiu 2011.03.03. 17:18:26

@Ordinarius:
Nem is mondtam, hogy nem tortenik meg, egy szoval se mondtam. De torveny nelkul mar rogton ez lenne a dominans, hogy a tulnyomo tobbseg az direkt szakmunkas akar lenni, egy bizonyos kivalasztott, megalmodott szakmunkas?
Valamiert vannak ketsegeim.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 17:24:32

@metropolis.:
Hirigelés és terror az elitiskolában is van.
A gazdag és a kitünő tanuló gyerekek is ugyanolyan szemetek tudnak lenni a gyengékkel.

Meseországba vágysz, ahol csak tündék és törpök laknak.

metropolis. 2011.03.03. 17:29:16

@simonmondja.: Nettó hülyeség amit írsz.

Vasmacsek 2011.03.03. 17:34:38

@Ernoke: Az emlegetett, színvonalas és gyakorlatorientált oktatás valóban kellene. És nem lenne szabad kipróbálás nélkül elvetni azt a lehetőséget azzal, hogy ez pusztán egy idealisztikus kép. Sem pedig azzal, hogy ezek a gyerekek képtelenek lennének megtanulni egy szakmát - bizonyára vannak, akiket nem érdekelnek a másodfokú egyenletek, és semmi értelmét nem látják annak, hogy elemezzenek egy költeményt. De a szakma megtanulására motiválná őket, ha látnák a hasznát, sőt, már a képzés évei alatt is azt tapasztalnák, hogy amit csinálnak, az kifizetődő (szó szerint).
Tisztában vagyok azzal, hogy ez sem általános megoldás, és lesznek olyanok, akiknek ez sem segít, akik akkor sem élnének a lehetőséggel, ha az adott lenne.
Ez viszont legalább egy építő, és nem romboló törekvés.

Ordinarius 2011.03.03. 17:38:29

@Jofiu:
Sokan azt gondolják, hogy a szakmunkásképző az valami becsületsüllyesztő, a pokol sokadik bugyra és aki oda kerül az legjobb ha felhagy minden reménnyel.
Értelmiségiként is sokan gondolják azt, hogy mindenki eleve szeretne értelmiségi lenni és a helyesírás szabályainak tökéletes elsajátítása nélkül szakmunkásként sem boldogulhat.
Ilyen értelmiségiek alakították át az amúgy többé-kevésbé működőképes szakképzést úgy, hogy egy 9. -ik és 10. évfolyamot iktattak be a tulajdonképpeni szakképzés elé ahol a legnagyobb kihívást nem a szakmai tantárgyak, hanem a biológia és a kémia tanulása jelenti, olyan gyerekeknek, akik amúgy imádnak és tudnak a műhelyben, gyakorlaton dolgozni, de mégis ezekből a tárgyakból buknak meg.
Hagyják békén és háborítatlanul dolgozni a szakmunkásképzőket és azok szakmunkásokat képezzenek ne frusztráljanak.

==T== 2011.03.03. 17:39:44

@carlo68: Vélhetően sehogy. És ez elég jó motivációt jelenthet arra, hogy mégis tanuljon.

Jofiu 2011.03.03. 18:05:53

@Ordinarius: A mondando az volt, nem hinnem, hogy az elkotelezett szakmunkastanulok oldanak meg a kepzes szinvonalanak javulasat, hisz torvenyi kenyszer nelkul is eleg sokan mennek oda 'kenyszerbol', hisz valamit el kell sajatitani, hogy vigye valamire az eletben. Tuti mennek oda olyanok is, akik direkte tanulni szeretnenek, nem barmi mast, de abban ketelkedek, hogy ok lennenek a tobbseg. Egy kolyoknel a tanulas folyatasa nem feltetlenul prioritas ha nem muszaj valamiert. Elfogadhatja a szuksegesseget a szuloktol, de ettol meg nem lesz elkotelezett. A megelhetesi kenyszer vagy a szuloi kenyszer is visz oda nagyon sok embert, megkockaztatom, ezek vannak tobbsegben, aki valaszt valamit ha mar valasztani kell. Akar torveny miatt, akar egyeb okbol. Nem fuznek sok remenyt a tomeges elkotelezett szakmunkastanulok letezesehez.
De.
Akarhogy is kerult oda, attol meg jol elsajatithatja, meg is szeretheti, nagyon is, de legalabb nagyobb problemak nelkul elsajatitja a kovetelmenyeket.
A nem lelkes meg nem feltetlen problemas es zulleszto, a tanulasi kenyszer - akarmilyen forrasbol is fakad - nem minden rossz forrasa. Nem feltetelen a torvenyi kotelezoseg a problema.
Amugy a szakmunkassag megbecsulendo, nagyon is.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.03. 18:09:23

A pedagógusok szakszervezete is iskolabezárásról

és százezer képzetlen fiatal utcára kerüléséről beszél.

hirszerzo.hu/belfold/20110303_taigetosz_torveny_tankotelezettseg

Fülkések, hahó.

Ordinarius 2011.03.03. 18:17:59

@Jofiu:
Száz szónak is egy a vége, a tankötelezettség leszállítása a szakmunkásképzőkben okvetlenül a színvonal javulását eredményezi majd rövid távon is.
A züllesztő, társaikat terrorizáló, nem iskolába valók eltávolíthatóak lesznek és nem befolyásolja majd a normális többség továbbtanulását.
Bár szegregált környéken van az iskolánk, nem látok annyira szegény családokat, ahol a tankönyvek megvásárlása és az utazási költségek kifizetése lenne akkora probléma lenne, hiszen a szegényebbek az iskolában tankönyvtámogatást, ingyenes étkezést és egyéb szociális támogatást vehetnek igénybe, sőt a szakképző évfolyamokon 10-30 ezer forintos ösztöndíjat is kapnak a 2,5 -es átlag felett teljesítők. A kép amit a posztoló lefestett szerintem eléggé eltúlzott, de lehet , hogy csak én vagyok sötét, mint a kommentezők többsége :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.03.03. 18:21:18

@simonmondja.: klubrádió meg hirszerző :DDD az való neked tajgetosz

"a lépés tömegesen terelne képzetlen munkavállalókat a munkaerőpiacra"

bezzeg most nem ez van...

Zb74 2011.03.03. 18:25:41

@Jofiu: Nekem szabvány QWERTY kiosztású angol billentyűzetem van, és évek óta a 'magyar 101 gombos' billentyűzet van beállítva hozzá az oprendszerben. Nem váltogatok a billentyűzetkiosztások között, ezért megszoktam, hogy a gondolatjel, kérdőjel, pontosvessző, kettőspont, idézőjel, kukac, felkiáltójel, zárójel stb. máshol - de mindig azonos helyen - van. Félig-meddig vakon gépelek, úgyhogy nem nagyon szoktam belezavarodni. Ezt a billentyűzetkiosztást szoktam meg; ha más gépen kellene gépelnem, akkor azon is a 'magyar 101 gombos' kiosztást állítanám be az oprendszerben, arra az időre, amíg én használom a gépet.

Jofiu 2011.03.03. 19:12:05

@Zb74:
Ertem.
Lehet, at kellene szoknom a magyar kiosztasra.
Ugyanis en az angol kiosztast szoktam meg xx eve. Akkoriban az ekezetek inkabb gondot jelentettek, ha voltak egyaltalan. Sokszor nem. Raadasul mivel sokat hasznalok szogletes zarojelet, kapcsos zarojelet, <, >, /, *, :, ;, $, |, \ jeleket, amik az angol kiosztasban keznel vannak, magyarban nem, ezert ellenerdek is van a magyar kiosztas megszokasaval szemben, uj gepeket ma is angol billentyuzettel kerek en is, meg ha nehezsegekbe utkozik is, mert kulon varni kell ra (nem is beszelve arrol, hogy nem csak magyar es angol az egyeduli fizikai billentyuzet amit hasznalnom kellett/kell neha. Az angol a koztes megoldas.)
Valtogatni pedig tenyleg sok hibaval jar. Az ekezetes maganhangzokat nem problema eltalalni, begyakoroltam, de a tobbi jelet valahogy nem sikerult begyakorolni (plane, mint emlitettem, hogy egy harmadik kiosztas is bejott a kepbe). Egy ido utan hatekonyabbnak tunt elfogadni az ekezetes kritikakat mint javitgatni. A halalom tovabba mindig az volt, ha nem sikerult magyar QUERTY kiosztast elocsalni, csak QWERTZ-t. Akkor aztan lehetett ekezet, de a szoveg zagyva lett. Argh!
Koszi a valaszt egyebkent.

Jofiu 2011.03.03. 19:35:18

@Ordinarius: Ezzel nem is szallhatok vitaba, relative biztos kevesebb lesz a problemas.
De azt tovabbra is mondom, hogy ha tenyleg a problemas csoport a torveny le nem kommunikalt celja, akkor azt kevesbe altalanos torvennyel jobb lenne kezelni, celzatosabbal, nem mindenkire hatoval, hogy kisebb lehessen a mellekhatas.
A tanulmanyi kotelezettsegre szukseg van, ez gondolom nem vitatema.
A korhataron lehet vitatkozni, mondjuk szerintem ha nem onallo donteshozo, nem onrendelkezo a gyermek amugy sem 18 eves korig, a tanulmanyi kotelezettseg eltorlese csak az onallosag illuziojat adja.

Reggie 2011.03.03. 19:41:22

@Jofiu: a 14 eves mar nem cselekvokeptelen, hanem korlatozottan cselekvokepes.

ROBERTO 2011.03.03. 20:26:44

@vega2: Szerinted irreális igény egy szakmunkástól a 10000 Ft-os napidíj? Ez 8 órára 1250, de ami a kőműveseknél jellemzőbb a 10-12 óra, így már csak 850-1000 Ft közötti óradíj, és természetesen nem tökvakargatásért, hanem komoly fizikai szakmunkáért kapják. Trógernek (segédmunkásnak) szoktak ennél kevesebbet fizetni, de ott is reális igény az 5000 Ft-os napidíj 12órás fizikai munkára....

@simonmondja.: A gazdagékat is ugyanúgy ki fogják tenni az iskolából, ha nem lesz a 18 éves korig tartó iskolakötelesség. Jó lesz ez a törvény, szükség van rá.

Gerardus A. Lodewijk 2011.03.03. 20:31:48

Szerintem ha valaki valóban tanulni akar, annak teljesen mindegy, hogy 15 vagy 18 éves korig kötelező, mert mindkettőt túl fogja teljesíteni. Aki viszont nem akar tanulni, és inkább csak a többieket terrorizálja, attól legyen már szabad megválnia az iskolának.
Az igazi gond az, hogy aki 15 évesen tanulni lusta, az dolgozni se nagyon fog (valószínűleg már munkát sem talál).

jozsiahorgasz 2011.03.03. 20:57:13

Ennek a rendelkezésnek egyetlen értelme van, gondolom pont ez lehet vele a cél: az iskolai fegyelmezés egyik eszköze lehet, ha ki tudják rúgni a renitenskedő, tanárköpködő kölköket. Akik különben csak röhögnek az igazgató pofájába, mert tudják, hogy úgy sincs semmi következmény...

Jofiu 2011.03.03. 21:09:03

@Reggie:
"Korlátozottan cselekvőképes kiskorúak jognyilatkozatai
Maga is tehet jognyilatkozatot, ám érvényességéhez főszabály szerint a törvényes képviselőjének(pl.szülők) az előzetes belegyezése vagy utólagos jóváhagyása szükséges. Ha a törvényes képviselő a jóváhagyást megtagadja, úgy a kiskorú nyilatkozata semmis." (Wikipedia)

Vannak kivetelek, enyhites is (pl. munkabol szerzett jovedelmet megtarthatja beleegyezes nelkul, de ha jol ertem munkaszerzodest nem kothet egyedul), es szigoritas is (pl. nem eleg a gondviselo, kell a gyamhatosag hozzajarulasa is bizonyos dolgokhoz).

Ezt eleg erosen korlatozott cselekvokepesseg, onmaga, egyedul csak kicsivel tehet tobbet mint egy 14 even aluli.
Meg egy telefonelofizetest sem kothet meg, sem egy lakasberletit, bankszamlat sem nyithat, se biztositast nem kothet, utlevelet sem igenyelhet, meg sok szaros versenyen sem vehet reszt ha nem egyezik bele a gondviselo. Meg be se tud iratkozni egy suliba, diakigazolvanyt se kap egyedul. Szinte minden szerzodesnek szamito dologhoz kell a gondviselo. Nem szamit onallo jognyilatkozattevonek, korlatozva van.

soniq 2011.03.03. 21:34:43

Szerintem akadémiai doktori fokozat megszerzéséig legyen tankötelezettség.

Smitht 2011.03.03. 22:36:05

@Zb74: "Annyiszor elmondtam már: az ékezetek használatának nem előfeltétele az "ékezetes billentyűzet" megléte. Nekem is angol billentyűzetem van; mi több, egy másik ablakban én is angolul írok - mégsem okoz gondot magyar szövegben ékezeteket használnom. Ékezetek nélkül írni egyszerűen igénytelenség. "

Nem szükséges az "ékezetes billentyű", viszont szükséges átállítani a billentyűzetet az oprendszeren, ami a munkahelyek egy részénél - ahogy pl nálam is - le van korlátozva (távoli asztalon dolgozunk, ott mindent csinálhatunk, viszont net a helyi gépen van). Tudom, hülye szokás, de el kell fogadnom. Informatikus létemre szégyenszemre be kell vallanom, hogy nem fújom kívülről az összes alt-kódot, így kénytelen vagyok ékezetek nélkül írni.
Munka után otthon viszont levethetem e undorító, igénytelen szokásomat. :)

a-kis-herceg 2011.03.04. 00:00:03

@Ratius: PONTOS... 5pontos (max) *****

lbalazs 2011.03.04. 08:34:29

A 18 eves tankotelezettseg egy rendszer resze lett volna. A kompetencia felmereseken nagyon rosszul teljesitenek a magyar iskolasok, aminek az az egyik oka, hogy fel ev alatt kell megtanulniuk irni/olvasni. A finnek is igy voltak evekkel ezelott es naluk mar 2 ev alatt kell megtanulni ezt. Ezert nem lehetett (volna) buktatni sem. Az elso ket ev az alapozas az elmaradottak felzarkoztatasanak ideje. Nem egy verseny a tanitok kozott, hogy ki er hamarabb az ABC vegere. Sajnos ez szemleletvaltas megbukott az iskolakon. A siettetesre a gyengebbek ugy reagalnak, hogy elmennek dolgozni, es eletuk vegeig szegenyek es segelyre szorulok lesznek, a legjobbak kozul szoktak kiekrulni az iskolai lovoldozok, ongyilkozok a kozepszeruek meg drogoznak, jo lenne ezeket elkerulni. Az elkerulest nem szolgalja sem a buktatas ujboli bevezetese, sem a tankotelezettseg leszallitasa, sem az alsos osztalyozas. Ezek szentesitik a porosz utas oktatast, amitol nem is igazan sikerult elterni, Es persze elore vetiti az orszag hosszu tavu leszakadasat.
Ezek a dolgok talan meg az alkotmany koruli cirkusznal is fontosabbak.

Kismacska (BELLA) 2011.03.04. 11:00:17

@midnight coder: JUJ, ez nagyon durva volt. Akkor elárulok neked valamit, jó?

Engem húztak meg középiskolában évismétlésre. Mégis lediplomáztam, bazira nem attól függ, hogy milyen jegyeket kapsz, hogy mi lesz belőled, ez akkora egy baromság, mint ide... mondjuk Makó. :)

Szerintem itt van jó néhány társ-kommentelő, aki velem egy cipőben jár, munka mellett diplomázott és lett valaki. Persze ehhez kellett a diákhitel meg a költségtérítéses képzés is, de hidd el: aki boldogul, az boldogul, akkor is, ha nehézségekbe ütközik.

Aki akar valaki lenni, az lesz valaki. PERSZE ha olyan környezetből jön, ahol finoman szólva se preferálják a tanulást, ha nincs igénye rá...

Arra akarok kilyukadni, hogy ez mindenképpen sokkal komplikáltabb probléma, mint amilyenre itt sokan leegyszerűsítik... nem lehet ezt így kezelni, sőt, mondok mást. Nem lehet a cigányságot se így kezelni (bár finoman szólva se rajongok értük).

Picit áttérve rájuk meg a Jobbikos garázda bandára: hát nem érdekes, hogy nem a budapesti cigánysoron csinálják a fesztivált, egy olyan helyen, ahol a cigányoknak MINDEN lehetőségük adva lenne, hogy kitörjenek, hogy beilleszkedjenek? Ehelyett elmennek Ózdra meg ilyen helyekre, ahol még a tanult embernek sincs munkája, akinek van szakmája se tud elhelyezkedni, hát még egy cigány?? Aki ott él a putrin?

Nem lehet mindent fekete-fehéren nézni, az biztos. Sajnos vannak árnyalatok... :( Ismétlem ezt úgy, hogy... finoman szólva se rajongok a cigányokért és meg van róluk a véleményem.

Az lenne a feladat, basszus, hogy a LEHETŐSÉGET biztosítani, hogy lehetőleg ugyanolyan vagy legalább hasonló esélyei legyenek a kitörésre mindenkinek... és legyenek meg ehhez az INFORMÁCIÓK is. :(

Könnyű nagyon innen beszélni, amikor volt egy családi háttered, nagyvárosban élsz, ahol a lehetőségek és az információ is a rendelkezésedre áll, ahol LÁTOD, hogy anyu-apu elmegy dolgozni, látod az értelmét, de az ózdi cigánysoron mit lát az a gyerek?!

Ianas 2011.03.04. 11:43:53

@metropolis.: Nem, nem a menthetetlen pár ezer, túlkoros általános iskolásra gondolok. Azokra a gyerekekre, akik most mennek iskolába, vagy még csak az általános iskola felénél járnak (maximum 1-2 bukással.)

A problémák megoldását nem mindig rövid távon kell szemlélni. Van egy jó nagy béka, amit le kell nyelni, azok az emberek, akiken már nem tudsz segíteni ilyen módon. Ők más megközelítést igényelnek.

Én amit "javasolok", a jövőre nézve javasolom. Arra milliós nagyságrendű tömegre, akiknek nincs jövőjük. Akiknek a gyerekei nem fognak rendes iskoláztatásban részesülni, mert a szülők egyfelől nem engedhetik meg maguknak, másfelől maguk is annyira tudatlanok, hogy fel sem merül bennük. Azok a gyerekek semmivel sem rosszabbak bárkinél, épp csak az esélyeik messze nem azonosak mondjuk a Te vagy az én gyerekem esélyeivel.

De a problémáink közösek lesznek 10-20 év múlva...

Kismacska (BELLA) 2011.03.04. 13:15:26

Azt hiszem talán először fordul elő, hogy a kommentelők meggyőznek arról, hogy a posztírónak nincs igaza.

Hajlok rá, hogy egyetértsek veletek, akik azt mondjátok, jó ez a határ. De ezzel együtt azért visszaadnám a körmös osztás lehetőségét a tanároknak... mi se haltunk bele anno. (Igaz, én jó gyerek voltam, sose adtam okot ilyenre... :D)

decens 2011.03.04. 18:58:38

@mechanictg:
Csak az a baj, hogy a szakközépiskola nem ad elég jó általános műveltséget, sem pedig elegendő szaktudást a gyereknek. Ez már régen bebizonyosodott. Igaz, hogy a gimnáziumnak elsősorban az egyetemre kellene felkészítenie. De az én példám is bizonyítja, hogy érettségivel is lehet szakmát tanulni, sőt csak két év alatt! Ráadásul az érettségizett szakmunkástanulók sokkal többet töltenek a gyakorlatban, mert nem kell általános műveltségi tanulmányokat folytatniuk, hanem csak szakmait.
Én is gimnázium + szakmunkásképző után végeztem el egy Műszaki Főiskolát. Összesen nem tartott tovább mint egy egyetem, és nagyon jól használható diplomát kaptam. Ráadásul kemény két év szakmai gyakorlatom is lett.

buffybot 2011.03.04. 22:48:13

Az, hogy mi zajlik a középiskolások korosztályában azt csak a tanárok tudják elmondani és értelmezni. Egy átlagember, még egy szülő sem lát bele abba, hogy milyen küzdelem zajlik azokkal a diákokkal akik 17-18 évesen a pokolba kívánják a tanulást és az egész iskolát. Közösségeket tesznek tönkre, akár egy ember is el tud vinni rossz irányba egy egész osztályt.

observer61 2011.03.06. 13:22:08

Az egyiptomi nepfelkeles kapcsan hallottam a radioban, hogy a lakossag 40%-a napi 2 dollarbol el.
Orbannak es bandajanak valoszinuleg ez a celja, hogz a magyarorszagi jelenlegi 20-30%-ot itt is 40%-ra emeljek.

Mielott meglepodsz, csak szamolj utana!
Egz negytagu csalad, ahol csak egy fo dolgozik es az is minimalberen, az kb. netto 50-55 ezer forintbol el meg. Ez fejenkent 12-13 ezer forint, vagyis 60 dollar egy honapban. Ez napi 2 dollart jelent.

Becslesem szerint a 350 ezer minimalberesnek nagy resze a fenti ketdollaros kategoriaba esik.
Ehhez vehetjuk meg a munkanelkulieket, akiknek szama kb. 800 ezer fo hivatalosan.
Csak 1-2-3 csaladtaggal szamolva nagyon konnyeden eljutunk a 2-3 millio emberhez, es akkor meg a kisnyugdijasokat nem is vettuk figyelembe...

Ha ebben a tempoban fejlodunk (visszafele), akkor hamarosan eljutunk egy harmadik vilagbeli orszag fejletlensegehez es elmaradottsagahoz!!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.05.04. 14:26:28

Szeva Ratius.
A középiskolákat már zárják is befele, ahogy mondtam.

Lassan írhatod a következőt az egyetemek bezárásáról is.

hirszerzo.hu/belfold/20110504_tobb_egyetemet_halalra_itel_hoffmann

a-kis-herceg 2011.05.04. 15:21:24

1011 éves feudalizmus... épül szépül a zország
süti beállítások módosítása