HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Százmilliárd

2011.09.02. 09:04 Ratius

 

Olvasom, hogy nagyjából százmilliárd forint hiányzik a költségvetésből. Varga Mihály szerint ez a hiány csak nyolc-tíz kisebb tételből lesz összerakható, mert a három százalékos államháztartási hiányt mindenképpen tartani akarja a kormány. Ebből pedig számomra az következik, hogy kormányunk, országlásának eddigi gyakorlatához híven, meg persze a rendszerváltás óta regnáló kormányok két évtizedes hagyományához híven, ismét kapkodni kezd a hatalom, mindenből lefarag egy kicsit, kétségbeesetten próbálja betömni a lukat. A kiszivárgó hírek szerint némi adóemelés is várható, egyszóval szép lassan visszakényszerül megszokott pályájára a hazai gazdaságpolitika.
 
S miközben erről a hiányzó százmilliárdról beszél most mindenki, nekem csak úgy, futólag, eszembe jutott, hogy éppen ekkora megtakarítási lehetőségről szólt az MNB közelmúltban megjelent tanulmánya, amely a készpénzforgalom visszaszorításának előnyeiről értekezett. A MNB becslése szerint a GDP másfél százalékát, 388 milliárd forintot vesz ki a társadalom zsebéből az, ahogyan használjuk a pénzt. Pedig ebből jó 103 milliárdot meg lehetne spórolni, ha kevesebbet használnánk készpénzt, és az összes papíralapú fizetési megbízást lecserélnénk elektronikusra.
Ha kiépülne egy megfelelő informatikai rendszer, ATM-eket elhelyeznének el mindenütt, ahol szükséges, a boltoknak bankkártya-leolvasót vásárolnának, akkor elenyésző lenne egy-egy tranzakció költsége. Az elektronikus átutalás a Nemzeti Bank szerint, úgy 80 milliárd forintjába kerülne a társadalomnak, ám ezt követően jóval olcsóbban, évi százmilliárdos megtakarítással működhetne a rendszer.
Arra is kitért a tanulmány, hogy a háztartásoknak közel 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, így a használat gyorsabb terjedése útjában álló legnagyobb akadály az, hogy a kereskedők alig 25 százaléka fogad el kártyát.  Ámde a bankkártya elfogadása nem pusztán a kereskedőn múlik. Mennyivel egyszerűbb lenne a számlaadás, adózás, adóellenőrzés, ha a kormány egyszerűen kötelezővé tenné a kártyaleolvasó használatát. A vállalkozásnak ez csupán néhány ezer forintjába kerülne. A terminál bérleti díja ugyanis csupán  2500 Ft/hó. Nincs olyan vállalkozás, amelyik ezt ne tudná kifizetni. A társadalomnak azonban százmilliós megtakarítást tenne lehetővé.
 
Hogy a megtakarítás nagyságrendje hosszú távon döbbenetesen nagy, az egyértelmű. Hogy egy ilyen átállással világosabbá válna a gazdaság, az nem kérdéses. Hogy átláthatóbbá, tisztábbá, nyilvánvalóbbá, tehát tervezhetőbbé lenne a hazai pénzforgalom, az sem vitás. Bár a feketézők, ügyeskedők, kiskapu-keresők számára nehézséget jelentene egy ilyen rendszer, azért az nem vitás, hogy a társadalom egészének mégiscsak az lenne az érdeke, hogy elinduljon az ország az elektronikus pénzhasználat felé.
Ámde, hogy a „forradalmi” kormány nem lesz képes gyökeresen átalakítani a pénzgazdálkodás rendjét, számomra az sem kérdéses. A mi politikai elitünk ugyanis nem kedveli a nyilvánvaló, egyszerű, világos és áttekinthető megoldásokat. A mi politikai elitünk a giccset, a hülyeséget, a hatalmat szereti. Meg a pénzt. Márpedig, ha nincs zavaros, nem lehet halászni…
 
 
 A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr423197124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása