HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Kossuth-díj - profiltisztítás

2011.11.07. 09:32 Ratius

 

Visszavonni a Kossuth-díjat azoktól, akik méltatlanná váltak rá? Mekkora ostobaság ez már megint!
És persze itt nem a szerencsétlen, holokausztkárosult Kertész Ákosról, nem az adócsaló bohócról, Sass Józsefről van szó, hanem azokról a százakról, akik nem tettek semmi rosszat, mégis méltatlanná váltak a díjra. Egyszerűen átlépett érdemeiken a történelem.
 
 
Ember és teljesítmény
 
Természetesen mindenkitől vissza lehet vonni az állami díjakat, ha érdemtelenné váltak arra. Bár megjegyzem, azért ez sem olyan magától értetődő. Az efféle kitüntetéseket elvileg nem haveri alapon osztogatják, hanem jobbára valóban valami nagyszerű teljesítményért ítélik oda. Az meg nehezen elképzelhető, hogy a nagyszerű teljesítményt a későbbi tettek felülírják.
Itt van például Gerő Ernő esete. Úgy vélem, mindaz, amit a háború utáni újjáépítés érdekében tett, valóban kiemelkedő helytállás lehetett. Ő 1949-ben vehette át a Kossuth-díj arany fokozatát, melyet a második világháborút követő „újjáépítés szervezésében kifejtett munkásságáért” kapott. Az a nemzedék, az a szervezőgárda, az a vezetés a szó legszorosabb értelmében a romokból építette föl az országot. S ennek a szervezőgárdának az élén Gerő állt. Megérdemelte a kitüntetést. Ez nem is lehet kérdés. És ha Gerő meghal egy év múlva, vagy Rajk helyett ő lesz a kiválasztott áldozat, akkor senki nem vitatná, hogy joggal jár neki a díj. De hát életben maradt, s elkövette mindazt az embertelenséget, amit nevéhez kötünk, így hiába szervezte, irányította, vezette a háború utáni újjáépítést, a díjra érdemtelenné lett.
Kicsit olyan ez, mintha egy Nobel-díjas tudóstól visszavonnák a kitüntetését azért, mert mondjuk, idősebb korában a szcientológia igazságait kezdi hirdetni. Korábbi zseniális felismerései semmivé váltak attól, hogy utóbb meghülyült? Érdemtelenné lett ezáltal a díjra? Szerintem nem. Szerintem ugyanis az efféle díjak a teljesítmény elismeréséről szólnak és nem az díjazott emberi mivoltáról.
Gerő Ernő Kossuth-díját nem Gerő Ernő kapta, hanem újjáépítés szervezésében kifejtett munkásság. Kertész Ákos kitüntetését nem Kertész Ákos kapta, hanem könyvei. S az a sok, alig ismert ember, sztahanovista, élmunkás és művész, akik megkapták a díjat, ugyancsak tetteikért kapták. Márpedig ezek nem érnek kevesebbet attól, hogy alkotójuk amúgy egy életellenes rendszer szolgálatában állt.
 
 
A rendszer szolgálatában
 
És ezzel el is érkeztem a lényeghez. Az 1949-ben alapított Kossuth-díjat ugyanis elképesztően sokan megkapták, s mindannyian olyan teljesítményekért, amelyeket az akkor hatalomra jutott rendszer nagyra értékelt. Az ő tetteik nem érnek kevesebbet ma sem, mint akkor értek.
Ha ugyan értéknek tartjuk azokat. Hiszen pontosabb, ha úgy fogalmazok: ezek a teljesítmények ma jórészt semmit nem érnek. Mert egy olyan rendszer részei voltak, amely rendszert ma szőröstül-bőröstül, díjastól és díjazottastól értéktelennek, sőt egyenesen értékeinkkel szemben állónak tartunk.
Ezeken az embereken, ezeken az érdemeken egyszerűen átlépett a történelem. Az a bő kétezer derekas helytállás, ami a szocialista időkben megkapta a jeles állami elismerést, időszerűtlenné vált a rendszerváltás pillanatában.
Gyakorlatilag mind. Kivétel nélkül. Még akkor is, ha közöttük számos olyan akad, amely ma is sokat mond nekünk. Mert ezeket a nagyszerű alkotásokat az a rendszer díjazta, az a rendszer jutalmazta, az a rendszer tartotta jónak, amely rendszert mi, ma elutasítunk. S ennek a rendszernek az értékrendje nem a mienk.
S éppen ezért, visszavonni a Kossuth-díjat éppen olyan ostobaság, mint pártérdekből, méltatlannak odaítélni. Még a legsötétebb ellenforradalom sem vetemedett arra, hogy elvegye a kitüntetést a méltatlanoktól. Báraz 1956 után a Kádár-kormány fölvetette, hogy a forradalomban részt vett, majd disszidált, esetleg bebörtönzött díjazottaktól – Déry Tibortól, Háy Gyulától, Méray Tibortól vagy Zelk Zoltántól – vissza kellene venni a kitüntetéseket, de végül letettek róla.  Vélhetően éppen azért, mert ez a kitüntetés a rendszer kitüntetése volt, a rendszer híveit díjazta. És így egyáltalán nem jött rosszul a Kádár-rezsimnek, hogy a díjak által is demonstrálhatta: még az „ellenforradalmárok” is a rendszerért dolgoztak.
 
 
Nyugodjanak békében!
 
És éppen ezért jön nekünk ma rosszul ugyanez. A Kossuth-díj kitüntetettjei közül ugyanis csak kevesen tettek valamit az egyetemes emberi értékekért, még kevesebben tettek olyasmit, ami valamilyen módon a mi rendszerünkhöz is kötődik. Nagyrészük a szocialista rendért dolgozott, abban voltak értelmesek vagy kiemelkedőek a tetteik.
S, ha most visszavonjuk egyiküktől-másikuktól a kitüntetést, ugyan miért ne vonjuk vissza mindjárt mindazoktól, akiknek tettei mai szemmel nézve jelentéktelenné váltak? Az hogy néz ki, hogy az 1243 %-os teljesítményt nyújtó, sztahanovista megtarthatja a Kossuth-díjat, miközben Andics Erzsébetet elveszíti?
Egyszerűbb lett volna a rendszerváltás pillanatában megszüntetni, s helyette egy másik állami elismerést létrehozni. Az új díjjal el lehetett volna ismerni mindazokat, akik korábban a kaptak állami kitüntetést, de ma is érdemesnek tartjuk őket a közösségi főhajtásra.  A régi, szocialista Kossut-díjasok pedig nyugodjanak békében, az elmúlt rendszerek szorgos munkásainak nagy panteonjában.
 
 
A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

70 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr623360348

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki (nem) akasztotta fel a Véderő egykori vezetőjét? - avagy a nagy pángalaktikus összeesküvések országa 2011.11.07. 15:29:08

Gondolatok közös örökségünkről, a nemzeti paranoiáról...Eszes Tamás meghalt, szombaton pedig már el is temették. A Véderő korábbi vezetőjét néhány napja holtan találták gyöngyöspatai ingatlanában, ahol az első szakértői vélemények alapján saját kezével...

Trackback: Ki (nem) akasztotta fel a Véderő egykori vezetőjét? - avagy a nagy pángalaktikus összeesküvések országa 2011.11.07. 15:28:10

Gondolatok közös örökségünkről, a nemzeti paranoiáról...Eszes Tamás meghalt, szombaton pedig már el is temették. A Véderő korábbi vezetőjét néhány napja holtan találták gyöngyöspatai ingatlanában, ahol az első szakértői vélemények alapján saját kezével...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.07. 14:12:21

Orbán úrtól is vonjuk vissza a külföldi tanulmányokat.

Behajtó70 2011.11.07. 14:21:16

"Az efféle kitüntetéseket elvileg nem haveri alapon osztogatják, hanem jobbára valóban valami nagyszerű teljesítményért ítélik oda"

Sass József jelölése gyurcsány által...na emiatt helyes és hangsúlyos az "ELVILEG" kifejezés!

Behajtó70 2011.11.07. 14:22:10

@chipanddale74: hogy jön ez ide? vagy csak köptél egyet?

teefau 2011.11.07. 14:26:34

Nemzeti ünnepen tv-műsor:
10.00 zászlófelvonás
11.00 koszorúzás
12.00 mise
13.00 Kossuth-díjak visszavétele arra méltatlanoktól (nem a mi haverjainktól)
14.00 visszavett Kossuth-díjak kiosztása arra méltóaknak (haveroknak)
15.00 közvetítés a Hátország Színházból
17.00 mise
19.00 Ákos koncert
21.00 műsorzárás, (áramszünet reggel 7ig)

Advanced Flight 2011.11.07. 14:28:06

Bizony, bizony, '38-ban Hitler is az év embereként tündökölt a Time magazin címoldalán XD

HighTroller 2011.11.07. 14:29:48

már bocs, de szerintem a Kossuth-díj nem csak elismerés, de egyfajta kötelezettség is. A Kossuth-díjasok a közvélemény szemében elismert emberek, és az elismertség általában követendő példával teszi az elismertet.
Éppen ezért egy Kossuth-díjas tartózkodjék a meggondolatlan kijelentésektől, vagy a példamutatással nem összeegyeztethető kijelentésektől.
Ja és ugye nem kötelező átvenni a díjat, szóval majdnem Kossuth-díjasként mindenki úgy fröcsög ahogy akar.
Egyébként meg ne sajnáljuk már Gerőt meg Kertészt... nevetséges. Posztumusz Kádárt nem tüntetnéd ki? 50 évig nagyon stabilan kormányzott, megérdemelné nem? idióta...

Kotkodus 2011.11.07. 14:30:23

valahol, valaki megemlítette, hogy a díjazás nem csak a díjazottat, de a díjazót is minősíti...

ezen az analógián elindulva egy díj visszavonása sem csak a korábbi díjazottat minősíti...

végül pedig minél többet szapulják azt a szerencsétlen megsavanyodott kertész ákost, annál inkább igazolják az általa mondottak igazságtartalmát... persze még így is szerencsésebb a fidesznek, ha erről beszélnek, mint a gazdaságpolitikájukról...

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 14:31:07

Azt gondolom, olyan emberrel, aki teljes komolysággal képes leírni azt, hogy Gerő az újjáépítésben végzett áldozatos munkájáért és eredményeiért megérdemelten kapott díjat, teljesen felesleges vitatkozni azon, kitől mit lehetne visszavenni, és mit nem...

no successful 2011.11.07. 14:42:22

Lehet hogy részt vett az újjáépítés szervezésében Gerő, (bár ennek részleteit nem ismerem, lehet hogy a szerző sem) de azt hiszem nem túlzás, hogy ennél jóval nagyobb károkat okozott később.

notib 2011.11.07. 14:42:59

Ratius

a sztahanovista Kossuth-díjak, azok viccek voltak, még élnek, még meg lehet kérdezni azokat, akik részt vettek benne, 1 sztahanovistára jutott 4-10 segítő, akik aládolgoztak....

Gerő mint teljhatalmú vezető, és itt a teljhatalmat szó szerint vedd bármit megtehetett, bárkivel, a terveknek mindenáron teljesülni kellettek, silány eredménnyel, elég csak a Népstadionra gondolni, micsoda "minőség"....

Amikor az újjáépítés során, tapasztalt mérnökök a hajukat tépték, de kénytelenek voltak a Gerő-félék utasításait követni, különben könnyen jött értük szabotálás miatt éjjel a fekete autó, sokszor nyom nélkül eltüntetve az embereket, tényleg megérdemelte Gerő a Kossuth-díjat ???

A nagy lelkesedésben a Gerő-félék még azt is megcsinálták, hogy a jó értelmiségi-paraszt viszony érdekében kivitték a sebészeket a kukorica földre kukoricát szedni, hogy megbecsüljék a doktor urak a paraszti munkát,
szegény sebészek kesztyűben szedték a kukoricát, ahogy tudták próbáltak vigyázni a kezükre, próbáltak volna ellent mondani....

Ratio, hol itt a ráció ???

Terézágyú 2011.11.07. 14:44:32

@HighTroller:
"Éppen ezért egy Kossuth-díjas tartózkodjék a meggondolatlan kijelentésektől, vagy a példamutatással nem összeegyeztethető kijelentésektől."

Hát bizony, legalább ők, ha már egy politikus akkora hülyeségeket mondhat, amit csak akar...

Kotkodus 2011.11.07. 14:46:10

a béke nobeldíjat sem vonták vissza olyan vitatható munkásságú emberektől, mint arafat, szadat, vagy kissinger... bár persze a béke nobeldíja messze nem olyan rangos kitüntetés, mint a mi kossuth-díjunk...

sebaj! épül a mi demokráciánk is! ilyen lesz...

Terézágyú 2011.11.07. 14:46:15

Most akkor vissza fogják vonni Gerőtől, vagy nem?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.11.07. 14:52:09

Hülyeség a poszt.

1. Persze megszüntethették volna a Kossuth-díjat 90-ben (és akármikor utána), csak persze az a 40+ év hagyomány, tradíció meg patina, társadalmi elismertség az kellett akkor is, meg most is.
2. Ezzel az erővel a Nobelt is megszüntethetnék, mert ami 100 év előtt nagy felfedezés volt, azt ma már minden általános iskolát végzett ember tudja. NB az akkori (tudományos) rendszerben ezek voltak a nagy tettek.
3. Én szívesen elhiszem, hogy a ma demokrata szuperhumanizmusa számára a Kádár-rendszer értékei hitványak (ha azok), de a társadalmi fejlődés már csak ilyen, a Kádár-rendszer meg pont ugyanennyivel volt sokkal jobb és humánusabb a Horthynál, hogy Szálasiról és Rákosiról ne is beszéljünk.
4. Ezen díjak esetleges visszavonásával nem a korábbi díjazottakkal basznak ki (ők, már ha élnek, látják a mai Orbán-rezsim silány bizonytalanságát és önigazolás-keresését), hanem a sajátjaikkal, mert a ma kitüntetettek előtt ott a példa, és nagyon naivnak és fanatikusnak kell ahhoz lenni, hogy valaki ne arra gondoljon a díj átvételekor, hogy ezt bizony őtőle is akármikor elvehetik. Így a díj időtállóságát rombolják le.

hááááát 2011.11.07. 14:52:46

@Behajtó70: Szerintem Sas József mint humorista 40 év pályafutással a háta mögött, talán nem érdemtelen. Sajnos az adócsalással azzá vált.

blah 2011.11.07. 14:59:39

Ha nem tévedek itt most Kertész Ákos megnyilvánulása miatt született ez az írás. Lehet sértőként értelmezni amit mondott, de azért némi önkritikával nem ártana rendelkezni. Értem én, hogy a nagyon hazafias érzelmű emberek vért követelnek ha egy egy olyan mondat elhangzik, de pontosan az ilyen emberek a legnagyobb birkák akik miatt K.Á. azt mondta amit mondott. Kinek nem világos, hogy most is ilyen hívő alattvalók segítették hatalomhoz a jelenlegi kormányt? Vagy néhány előzőt? Amikor teljesen nyilvánvaló a kudarc még mindig mosdatják sokan a szerecsent? Ez akkor mégis milyen viselkedésre vall? Öntudatos? Ugye nem…

hááááát 2011.11.07. 15:01:16

@notib: Ejj-ejj. Egy olyan társadalmi rendszerben amilyen a háború elött volt, egy orvos még kezett sem fogott egy parasztal. A komunizmusban, pedig hírdették a "mindenki egyenlő" ígét, és néha abnormális eszközökkel kényszerítették ki a tiszteletet a társadalom különböző rétegei között.
Ajánlanám figyelmedbe a 30-as évek magyar filmgyártásának remekműveit amiből látni fogod mire is gondoltam. Utána egy kis 50-60-as filmeket és ha jobban odafigyelsz, talán többet tudsz meg arról a világról, mint a történelem könyvekből.

:D

Globetrotter2014 2011.11.07. 15:06:20

@Kotkodus: talán mert nam adtak nobel díjat Száddámnak, vagy Kim Ír Szemnek. Ha mondjuk 52ben Castrónak béke díja lett volna hamar visszavonták volna éveken belül...

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 15:07:52

@hááááát:
"A komunizmusban, pedig hírdették a "mindenki egyenlő" ígét, és néha abnormális eszközökkel kényszerítették ki a tiszteletet a társadalom különböző rétegei között."
Nem tiszteletet kényszerítettek ki, hanem a selejtnek adták a hatalmat és üldözték a kiemelkedőt. Nagy különbség. Ha tiszteletet kényszerítettek volna ki, nem lett volna semmi baj.

notib 2011.11.07. 15:10:04

@háááááát

neked csak annyit, a kezet 1 t-vel írjuk, mert nem múlt idő, a kommunizmust 2 m-mel, mert a kommuna szóból ered....

a doktor úr, bizony kezet fogott a gazdaemberekkel, a jó szakembereket megbecsülték, nem a filmekben, az életben...

chipshop (törölt) 2011.11.07. 15:13:26

Szegeny Kertesz es Gero.....Uristen.Szamomra sokkal felhaboritobb az,hogy egy geroerno dijat kaphatott.Egyebkent mindazonaltal,hogy teljesseggel elhatarlodom Kertesz minden megnyilvanulasatol,es ezt nem ragoznam,mert csak felhuzom magam,szoval mindennek ellenere nem vennem tole vissza a Kossuth Dijat,de a diszpolgaret igen.A Kossuth Dijat megerdemelten kapta leven a Makra egy hatalmas mu,ez elvitathatlan.Az,hogy emeberileg es etikalilag egy nulla a szememben a nyilatkozata ota,az egy mas kerdes,ugyanakkor ugy velem,hogy senkitol nem kene visszamenoleg dijakat visszavonni,ellenben amikor a dijakat kiosztjak jobban at kene gondolniuk hogy kinek adjak.A diszpolgarsag mas.Az nem csak egy dij,az egy kotelezettseg is egyben.A dij birtokosatol minimum elvarhato,h ne szardarabozza le a sajat nepet,azt a nepet akineka dijat koszonheti.Ha pedig megis,akkor nem melto tobbe a diszpolgari dijra.

Mind1 2011.11.07. 15:23:31

És akkor a most politikai alapokon adott díjakat 10 év múlva visszavonjuk? (pl Eperjes Károly, )

Azhát 2011.11.07. 15:27:06

@chipshop:
"Az,hogy emeberileg es etikalilag egy nulla a szememben"

Akkor jó, eszerint mások meg tarthatják ugyanilyennek Wass Albertet pl....

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 15:28:41

@Mind1:
Érdekes, én úgy tudom, minősíthetetlen, ocsmány kijelentései miatt vonták vissza a díjat Kertésztől. Rengetegen kaptak politikai hátszéllel díjat, nem emlékszem, hogy visszavették volna tőlük. Vagy neked más információd van? Senkinek eszébe nem jutott volna visszavenni tőle a díjat, ha nem okádja ki magából ezt a trágyát.
Az pedig sajnos tényszerű, hogy gyakran osztogatnak politikai viselkedés alapján díjakat, arra nem látok esélyt a posvány politikai elitünket látva, hogy ez megváltozzon.

Tardigrada. 2011.11.07. 15:30:01

A József Attila díjakat is visszavonják az érdemtelenektől?

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.11.07. 15:33:28

Közhelypuffogtatások helyett javaslom a témában elolvasni Thomas Bernhard osztrák író Díjaim című könyvének elolvasását (aki amúgy egy igen fasza csávó).
Részlet az ismeretetőből:

Thomas Bernhard 1980-ig, amikor e följegyzéseket sajtó alá rendezte, nyolc ilyen babért tudhatott magáénak, közöttük szerényebbeket meg egészen fényeseket is. Akadt e díjak között, amelynek összegéből elegáns sportautóra futotta – ezt aztán a büszke tulajdonos (önhibáján kívül) hamarosan össze is törte valahol az Adrián. Ám valamennyi bernhardi díjátvételek közül az Osztrák Irodalmi Díjé híresült el legjobban: Bernhard itt, 1968-ban hálálkodó szózat helyett olyan szidalomözönt zúdított hazájára – „az állam olyan képződmény, amely szüntelenül kudarcra, a nép pedig olyan, amely szakadatlanul alantasságra és szellemi fogyatékosságra ítéltetett” –, hogy a hallgatóság egy része, élén a kultuszminiszterrel, fölháborodottan kivonult a díszteremből.
Bernhard az évek távlatából sok iróniával, helyenként kifejezetten gonoszkodó szarkazmussal eleveníti fel e szertartásokat, a zsűritagok felvuvalkodottságát és közömbösségét, a díszközönség büfére ácsingozó mohóságát – de Bernhard nem volna Bernhard, ha nem rántaná le egyúttal saját magáról is a leplet, amikor ugyanilyen iróniával ábrázolja a díjak várományosának minden elvet föladni kész anyagiasságát.

Lovilali 2011.11.07. 15:34:02

"Gerő, a hídverő!"
Uram-atyám, a nép "érdekében" működött proletár diktatúrát mikor kezded dicsőíteni, kedves blogíró?!

Volt szerencsém személyesen ismerni dr. Mistéth Endre hídépítő mérnököt, aki azt a bizonyos szervező irodát vezette. Ha valaki, akkor ő aztán Kossuth díjat érdemelt volna a budapesti hidak újjáépítéséért, de egy véreskezű bolsevikról mindezt elhinni, aki csak amiatt lett "hős", mert a véreskezű tömeggyilkos ÁVH úgy akarta?
Ellenben Mistéth tudod mit kapott, amikor megtette kötelességét? Börtönt! Évekig raboskodott, még a saját fiát is csak évekkel születése után láthatta. Szovjet pufajkások vitték el a Parlamentből, mert a Kisgazda Párt képviselője volt - nem a torgyánféle 3/3-asé -, a mentelmi jog és a kommunisták, pardon szocialisták dicsőségére.

"átlépett érdemeiken a történelem...."
Sztálinnak, Hitlernek és a többi, saját diktatúrájában ünnepelt bitang tömeggyilkosnak is átlépett "érdemein" a történelem, mi?!

Eszméletlen, hogy ma Magyarországon még erről kell vitatkozni. Ezért tart itt az ország gazdaságilag is, 2011-ben is.

Mind1 2011.11.07. 15:34:23

@Muad\\\'Dib: nem is fog! De akkor visszamenőleg ???
Akkor lenne a korrekt a politika - bármelyik - ha magára nézve ugyanazokat a normákat tartaná elfogadhatónak, amit másoktól elvár.

De az én szembemben az összes politikus jellemhibás - valószínüleg ezért is kűzd a hatalomért. A görögök - az ÓKORIAK - azt mondták ismereteim szerint, hogy csak olyanokra lehet bízni a polisz sorsát, akiknek ehhez nem fűződik anyagi érdeke. Hát ettől jó messzire elkanyarodtak a modern "demokráciák" :((

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.11.07. 15:34:59

Upsz, az első bekezdésben eggyel több lett az "elolvasni", elég egyszer is :)

Azhát 2011.11.07. 15:36:35

@Muad\\\'Dib:
"Érdekes, én úgy tudom, minősíthetetlen, ocsmány kijelentései miatt vonták vissza a díjat Kertésztől."

Hát, akkor Adytól is visszavennék, mert ő is ilyesmiket írt le rólunk...

csoko20 2011.11.07. 15:38:09

Talán nem pont Gerővel kellene lobbizni a visszavételek ellen;)

Az Úr adta, az Úr elvette! Eddig ki-ki rajolt a saját tábora előtt a "DÍJ"-jal, most meg ki-ki rajol a saját tábora előtt a mártírságával.

Egyedül Kossuth Lajos sajnálom...

nemecsek ernő áruló 2011.11.07. 15:40:54

@blah: Hidd el, aki Kertész Ákos írásán felháborodott, az el se olvasta, csak hallotta valakitől, hogy az indexen látta valaki, hogy Kertész _állítólag_ azt mondta a magyarokra, hogy szaremberek. Ennyit bírnak felfogni belőle.

trifid 2011.11.07. 15:41:36

@Muad\\\'Dib:
"a selejtnek adták a hatalmat "
Ezen a téren mit sem változott Mo.

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 15:42:34

@trifid:
Ezzel a kijelentéssel eszem ágában sincs vitatkozni.

Állítsuk meg a ......... 2011.11.07. 15:42:47

Most arról a "hős" Kossuth Lajosról van szó, aki mikor érezte, hogy xarban van a haza, akkor lelépett, mint curva a díványról.

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 15:44:05

@Azhát:
Más korban, más körülmények között és más kontextusban tette Ady a folyamatosan emlegetett kijelentéseit. Ildomos lenne azonos viszonyokat vizsgálni ilyen helyzetben.

Elvi szél 2011.11.07. 15:44:10

gondolom, a gond nem a teljesítménnyel van, hanem, hogy aki méltatlanul lett a díjra (szerintem Kertész amúgy csak mondott valami butaságot, nem túl jó kedvében), a díjat degradálja, ezért kell visszavenni tőle. Ezzel egyet lehet érteni (olimpiai érmet is vissza lehet vonni? Farkas Péter esete után én tőle visszakérném, hiába győzött le mindenkit anno). Amúgy Arafat Nobel-békedíja is érdekes, fordított dolog: az addigi életútja utáni fordulat miatt kapta, de addig szimpla bűnöző volt (többek szerint utána is).

Azhát 2011.11.07. 15:44:34

@pcr:
"Most arról a "hős" Kossuth Lajosról van szó, aki mikor érezte, hogy xarban van a haza, akkor lelépett, mint curva a díványról. "

ó ó ó ó , hát ha még Kossuthról sem tudunk konszenzusra jutni, akkor hogy tudnánk pl. Kertésszel vagy bárki mással kapcsolatban? :))))

Azhát 2011.11.07. 15:45:47

@Muad\\\'Dib:
"Más korban, más körülmények között és más kontextusban tette "

Nem tudom :)
A kor más volt, a körülmények talán... ámbár ha újraolvassuk Ady prózai írásait, azt látjuk, hogy nem is mások a körülmények..

Ugyanolyanok...

thc971 2011.11.07. 15:49:06

Miért ne lehetne visszavonni? Ha volt egy nagyszerű teljesítménye,de utána méltatlanná válik teljesen normális,hogy efféle szankciókat hoznak! Például a szakács főz valami eszméletlen finomat,de később beiszik és az asztal közepére szarik,neked melyik benyomás marad meg? Ha egyszer egy ország vezetése méltóvá talál valakit ilyen szintű kitüntetésre,az igen is emelkedjen felül a napi politikán és "ne szarjon az asztalra" Például Kertész....ha hallgatott volna bölcs marad,de nem,ő mártír akart lenni,ha már manapság máshogy nem megy.(mielőtt nekem esik a liberális baloldal,én nem az asztalra,hanem a politikára szarok....mindkét oldalra)!

v2peti 2011.11.07. 15:51:53

"A görögök - az ÓKORIAK - azt mondták ismereteim szerint, hogy csak olyanokra lehet bízni a polisz sorsát, akiknek ehhez nem fűződik anyagi érdeke. Hát ettől jó messzire elkanyarodtak a modern "demokráciák" :(( "
Volt egy miniszterelnök, aki nem vette fel a fizetését, ő akkor becsülendő, mert nem az anyagiak miatt csinálta?

blah 2011.11.07. 15:51:56

@nemecsek ernő áruló: ezt a sort még lehetne folytatni... sokan felháborodtak már kontextusból kiragadott dolgokon. Viszont Kertész nyilatkozatát olvastam és eléggé lehordta a népet, bár teszem hozzá 95%-ban egyet tudok érteni vele. Akinek meg nincs ennyi önkritikája és annyira önérzetes, hogy magára veszi akkor abban van fájó igazság.

verkli 2011.11.07. 15:52:11

Szerintem:

Ezek a díjak egy adott kor megítélését tükrözik valakinek a múltbeli tevékenységéről. Egy életmű nem válik semmissé attól, hogy esetleg meghülyül a díjazott, vagy változik a napi politika. Az ilyen jellegű elismerés visszavonása a történelem átírását jelenti. Vannak olyan díjak, amelyek az utókor számára esetleg nem tűnnek szerencsésnek, na és akkor mi van, ilyenek voltunk 1949-ben, vagy akár 2006-ban.

Az olyan (folyamatos) elismerések vonhatóak vissza, amelyek egy személy jelenkori példamutatását vagy társadalmi fontosságát díjazzák: nemzet színésze, sportolója, díszpolgár, stb.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.11.07. 15:54:25

@thc971: Hüleség. Ha egy díjat vissza lehet venni, akkor oda sem érdemes adni, az ugyanis csak annyit jelent, hogy az éppen aktuális rezsim mit gondol arról, hogy ki érdemli meg. Az meg mintuggyuk igencsak változó.
Ergo minden újabb junta megválasztásakor be kellene szolgáltatni az összes(!) államilag adományozott díjat, aztán az új Fejedelem úri kedve szerint majd újraosztja. Ha már Állatfarm, akkor csináljuk rendesen.

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 15:57:24

@blah:
Eeegen, nyilván pl. az izraeliek is teljes megértéssel fogadnák, ha valamelyik humanista szervezet úgy próbálna segíteni a palesztinokon, hogy az izraeliek genetikai alattvalóságát emlegeti, amúgy az önkritikai érzék inspirálása végett...

Elvi szél 2011.11.07. 15:58:54

@Chigavera: de miért, van olyan díj, ami az Általános és Egyetemes Igazságot fejezi ki, ami nem változik soha? Egy díj mindig az odaítélők értékrendjét hirdeti - na ezért hülyeség 40-50 év távlatából visszavonni, mert történelmi értéke van, nem általános igazságot fejez ki.

blah 2011.11.07. 16:03:37

@Muad\\\'Dib: na akkor neked az utolsó mondatom szól.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.11.07. 16:05:54

@Elvi szél: ergo ugyanazt mondjuk, irónia, you know :)
Mnden díj az adott kor és társadalom terméke. A visszavételi szándék csak arra bizonyíték, hogy ezt egyesek magukon nem veszik észre.

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 16:09:04

@blah:
Nézd, egy seggel ne üljünk meg két lovat. Ha már elterjesztettük a világon a PC gondolkodást, amit tűzzel-vassal kikényszerítünk, akkor kissé fura a túlzott sértődésre fogni egy olyan dolgot, melyet a leghitványabb minősítésnek állítottunk be évtizedekig (értsd: genetikázás, ki milyen alá-fölérendeltségben van más génkészletekkel). Én készséggel elfogadom, hogy felejtsük végre el ezt a politikailag korrekt trágyát, csak akkor engedtessék meg, hogy ne csak bizonyos személyek legyenek felmentve a használatából.
Viszont, amíg ez kizáró tényező bizonyos körökben, addig ezek a körök ne is tegyenek kivételt haveri alapon.

Elvi szél 2011.11.07. 16:10:44

@Muad\\\'Dib: azt elfelejted, hogy Kertész magát nem zárja ki a magyarok közül, de Kertészt a magyar állam már egyszer megpróbálta "kizárni", azaz megsemmisíteni.

Uzi 2011.11.07. 16:11:53

Csak át kellene keresztelni vándorkupának a díjat és nem lenne több probléma...

AnnaKarenina 2011.11.07. 16:12:40

Ez is csak egy (buta) kísérlet a történelem átírására. Mondjuk, én is szeretnék néhány évet kitörölni, vagy meg sem történtté tenni.

blah 2011.11.07. 16:21:33

@Muad\\\'Dib: azért ne keverjük a szezont a fazonnal, az ott egy ember véleménye volt, nem kell feltétlen politikailag korrektnek lennie. A kocsmában is más az elvárt viselkedés meg a parlamentben is, és okkal. Most azt ne firtassuk, hogy mennyire valósul meg. E kapcsán tök felesleges elkezdeni zsidózni, amit mondott azt azért mondta amit te is valszeg ismersz, hogy kondás<->csürhe viszony uralkodik a magyar társadalomban, mert hibáinkat, felelősségünket képtelenek vagyunk beismerni, meg dögöljön meg a szomszéd tehene meg a többi közhelynek számító stb. Ez a fazon erről mondott néhány keresetlen szót és kész. Akinek nem inge ne vegye magára.

blah 2011.11.07. 16:23:53

@Muad\\\'Dib: ja, és még annyit, hogy persze elég sok embernek mérete az az ing...

Muad\\\'Dib 2011.11.07. 16:28:01

@blah:
Érdekes Csurka esetében egy ugyanilyen publicisztika nem magányvélemény, hanem közéleti megnyilvánulás, ahol elvárás a politikai korrektség. Most akkor melyik?
Eszem ágában nincs jelen esetben zsidózni, pusztán arról van szó, ha a közéleti "elit" felállít egy mércét maga elé (ami tejes baromság, jegyzem meg), akkor nem illik kifogásokat keresni, amikor esetleg nekifutásból leverjük a helyéről.

samer 2011.11.07. 16:28:53

@Elvi szél: Ne téveszd össze Kertész Imrét, a nemzetgyalázó Ákossal

Rwindx 2011.11.07. 16:29:52

@blah: Tudod az önkritika az amikor pl én lehülyézem magam valamiért, de én biztosan nem kurvázom le saját anyámat. Viszont ha ugyanazokból valaki más mégis megteszi, akkor az utána ne sírjon a várható következmények miatt.

Azzal a rizsával meg nem kell jönni hogy csak kontexusából kiragadott akármi, mint az "Igazságbeszédnél" is próbálkoztak. A népszava.com-on mindenki elolvashatta, ahogy megtettem én is. Még most is elolvasható.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.07. 16:31:21

Hát hallod, jobb helyeken ilyen kijelentésért, amit a Kertész nyomott, nem a Kossuth-díjat vennék el tőle, hanem az állampolgárságot, haza se mehetne.

blah 2011.11.07. 16:37:28

@Muad\\\'Dib: ha most ugyanarról a Csurkáról beszélünk aki a politikában is vállalt szerepet (magánvéleményem, hogy egy barom), akkor Kertész nem egy csoportot szólított meg hanem az egész magyarságot, amibe ő is beletartozik. Nem hinném, hogy olyan társadalomromboló hatású lenne, hogy ezért munkásságát le kelljen minősíteni.

blah 2011.11.07. 16:39:26

@Rwindx: azzal nem én jöttem. Ha magadra vetted a leírtakat és egy csepp igazságot sem véltél felfedezni benne akkor vagy hülye vagy, vagy tökéletes. Lehet választani.

samer 2011.11.07. 16:41:16

@blah: de az, és aki vele közösséget vállal, az is nemzetellenes lesz, pl. a szolidaritásos Kónya úr.

blah 2011.11.07. 16:45:37

@ColT: fentebb említett valaki egy német példát... ott biztos nem is emberek élnek.

blah 2011.11.07. 16:49:53

@samer: neked akkor küldenék egy sickratman dalt. www.youtube.com/watch?v=JwSDn_kALjQ

Pipas 2011.11.07. 16:51:12

Ha Kertész olyan magas erkölcsiséggel szemléli maga körül a világot, akkor miért fogadott el ilyen szar alakoktól díjat? Ha a magyarok ilyen semmit érő genetikai hulladékok, akkor milyenek azok, akiket kitüntetnek?

Nem kellene most viszavenni a díjat, ha annak idején megmondta volna, hogy "szarok vagyok, tőletek nem kell semmi". És akkor most nem kellene sírni, hogy miért veszik el tőle, amikor az neki jár.

Rwindx 2011.11.07. 16:52:49

@blah:
Csak akkor lenne ez a két választási lehetőség ha csak egy igazság lenne és az kizárólagosan a tiéd lenne, ahogy a Bölcsek Köve pedig a zsebedben figyelne.
Feltételezem hogy ez nem így van, így választanom sem kell, hacsaknem mutatsz erről valami meggyőző bizonyítékot. Ezek nélkül pedig pontosan ugyanabba az alap hibába esel mint kertész. Fekete-fehérben látod a világot, márpedig a világ nem ilyen, azaz hamis a képed.

Addig pedig a skálán, a két véglet a hülye és a tökéletes között elhelyezem én magam, ebben hog yne tévedjek sokat segítenek azok akik ismernek.

Viszont számodra megmarad a két véglet mint lehetőség. Azt pedig mindannyian tudjuk hogy tökéletes elme nem létezik, maximum olyan hülyék akik annak tartják magukat. Így már lehet választani, saját skáládon.

FZN 2011.11.07. 16:58:40

Nemzeti ünnepen tv-műsor:
10.00 zászlófelvonás
11.00 koszorúzás
12.00 mise
13.00 Kossuth-díjak visszavétele arra méltatlanoktól (nem a mi haverjainktól)
14.00 visszavett Kossuth-díjak kiosztása arra méltóaknak (haveroknak)
15.00 közvetítés a Hátország Színházból
17.00 mise
19.00 Ákos koncert
21.00 műsorzárás, (áramszünet reggel 7ig)

Híveknek uzsonna. (ezt kihagytad)

blah 2011.11.07. 16:59:30

@Rwindx: de most várjál, én szerintem nincs igazság abban amit mondott vagy te szerinted teljesen felháborító alávaló hazugság? Akkor most ki lát fekete fehérben?

blah 2011.11.07. 17:01:14

Na csókolgassátok magatokat tovább most akadt jobb dolgom, pá.

AnnaKarenina 2011.11.07. 17:21:38

@ColT: "Hát hallod, jobb helyeken ilyen kijelentésért, amit a Kertész nyomott, nem a Kossuth-díjat vennék el tőle, hanem az állampolgárságot, haza se mehetne."

Ha néha kicsit gondolkoznátok is, mielőtt kiböffen a dolog. A magyar zsidók Magyarország közreműködésével (a vagyonuk után) az életüket vesztették el, és ahogy sok megnyilvánulásból látom, ez ma sem lenne másképpen. Az élet elvesztése és egy kritika nem ugyanaz a fajsúly.

Pipas 2011.11.07. 19:54:28

@AnnaKarenina: Magyarországon, magyarok közreműködésével magyarok is elvesztették az életüket. Sőt zsidók közreműködésével is.

Dehát nincs kollektív bűnösség, tudod?
süti beállítások módosítása