HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Építsünk várakat!

2012.04.29. 10:27 Ratius

A közelmúltban szeretett olvasóim közül többen is megróttak, hogy nem kínálok semmiféle alternatívát, s csak arra vagyok képes, hogy – semmirekellő nyikhaj, tollforgató terroristaként – leszóljam, ócsároljam, sőt egyenesen ledorongoljam Orbánt és/vagy Gyurcsányt. (Nem kívánt rész törlendő!) Miközben ő, és elszánt hívei heroikus küzdelmet vívnak népünk felemelkedéséért, országunk virágba borításáért, nemzetünk szabadságért, a jókedvért, bőségért és a víg esztendőért. 
Nos, dacára annak, hogy az elmegyógyintézetek többségét bezárták, így a nyájas ápolók, joviális pszichiáterek, és magas kőfalak tartós marasztalása semmiképp sem fenyeget, világmegváltó fantáziáimmal mégsem untatom közönségemet. Viszont, hogy mégse maradjon kielégítetlen az alternatíváért kiáltó kínzó vágyakozás, gyötrő szükséglet, keserves hiány, leírok hát egy végtelenül egyszerű elgondolást, ami minden tekintetben sokat javíthatna országunk nyomorúságos állapotán, bár a világmegváltástól meglehetősen távol esik. 
 
 
Csobánc és Guédelon
 
A közelmúltban rádiót, tévét, újságot, internetet bejárta a felhívás: önkénteseket várnak Csobánc várának rendbetételéhez. Miután befejeződtek a régészeti feltárások, most a Csobánc Váráért Alapítvány a régi munkagödrök betemetését, a keletkezett törmelék eltávolítását és a káros növényzetet kigyomlálását tervezi. A vár egyébként igen rossz állapotban van, de őszintébb lenne azt írni, hogy alig pár falmaradvány áll a Csobánc tetején. Viszont a panoráma, amit az omladékok tetejéről látni lehet, valóban páratlan. Tényleg megéri a kiadós gyalogtúrát. 
De mielőtt a csobánci vár históriájába belemerülve lassan eljutnék a somlói furmint dicséretéig, sietve elhagyom ezt a szálat. Rátérek inkább arra, hogy a csobánci önkéntes-toborzásról egy másik vár, a franciaországi Guédelon jutott eszembe. Ott ugyancsak önkéntesek dolgoznak, de nem csak növényeket irtanak, hanem falakat emelnek, követ faragnak, lovat patkolnak. Ők ugyanis korhű eszközökkel, korhű módszerekkel, és korhű elszántsággal egy igazi középkori várat építenek.
Az ötlet Michel Guyot építész és restaurátortól származik, aki a közelben fekvő Saint-Fargeau kastély felújítása után 1997-ben kitalálta, hogy eredeti középkori módszereket és anyagokat alkalmazva épít egy várat. Az épülő erősséget a kor hagyományainak megfelelően olyan logisztikai létesítmények veszik körbe, mint a kőfaragó, kovács, ács, kötélverő, kosárfonó, fazekas stb. műhelyek. Az alapanyagot a közelből szerzik be és az emberi erőn kívül csak lovak segítségét veszik igénybe. Tehát a faanyagot a közeli erdőből hozzák, melynek agyagos talajából készítik a tetőcserepeket. A falakhoz szükséges követ kézi erővel a közeli homokkőbányából fejtik ki és így tovább. 
 
 
Vár áll ott, most kőhalom
 
Én meg azt gondolom, hogy efféle kezdeményezéseknek nálunk is volna helye. Nem is csak afféle múltidéző szorgalomból, nemzeti nagylétünk nagy tanúinak feltámasztása céljából, de friss és korszerű nemzetgazdasági érdekből is. Romos várainkra ugyanis a kutya sem kíváncsi. Hát ki a nyavalyát érdekel néhány térdig érő, kusza kőrakás? Egy-egy középkori építkezés azonban érdeklődők ezreinek kínálna fantasztikus látványt, dolgozók tízezreinek munkát, mi több, piacképes szakmai képzést, és helybéliek ezreinek kínálna kiegészítő jövedelmet. Ha pedig valamiből nincs hiány Magyarországon, az a várrom. Abból annyi van, hogy a legextrémebb romantikus perverzió is kielégülhet általuk. 
Így aztán nyugodt lélekkel nekiállnánk felújítani, mondjuk, száz, százötven romhalmazt, maradna még elég kőhalom, hogy ódon pincéje beszakadhasson a mindenkori Pondoray Béla alatt. Ha a mi várainkat a francia kezdeményezéshez hasonlóan úgy száz-száz állandó munkás építené, akkor a középkori várfelújítási program tíz-tizenötezer embernek adna folyamatos munkát, szakképesítést, és az ellátáson kívül még a felújításnak sem lenne semmiféle költsége.  
Ha pedig a pallérok ellátását is középkori módszerekkel oldanánk meg, akkor szinte ingyen volna az egész kezdeményezés. A környező falvak életét úgy lehetne megszervezni, hogy a várépítők szükségleteit ki tudja elégíteni. Úgy képzelném, hogy várépítő munkásaink csakis ezekben a falvakban, a helyben megtermelt élelmiszereket vásárolnák, e falvak lakóinál vennének szállást, itt költenék el jövedelmüket. Ennek érdekében a vár körüli négy-öt falu számára helyi pénzt kellene kibocsájtani, amely biztosítaná a vár építői és a falvak lakói között bonyolítandó kereskedelmét. A várkapitányság a helyi pénzt bármikor forintra váltaná, de az állam és az önkormányzat, illetve az önkormányzati, állami intézmények is elfogadnák. Helyi pénzben lehetne adózni, vízdíjat fizetni, villanyszámlát állni, sőt, ha az állam bármikor beváltaná a helyi pénzeket, akkor még hitelt is lehetne vele törleszteni. Így a helyi pénz révén az egész környéket be lehetne vonni a munkába, nagyon sok embernek adva munkát, megélhetést, lehetőséget. A tíz-tizenötezer várépítő így a maga fogyasztásával óriási lendületet adhatna a környékbeli településeknek, hiszen egy-egy apró falu hentesének, pékjének, kocsmárosának és vegyesboltjának a száz-száz új vásárló elképesztő konjunktúrát jelentene.  
 
 
A középkor lényege
 
Végső soron döbbenetesen csekély tőkével, viszont okos szervezéssel és állami jóindulattal közvetlenül tízezernyi munkahelyet lehetne teremteni, közrevetett módon pedig szintannyi munkahelyet hozna létre a várépítők fogyasztása, illetve a várépítéseket csodáló idegenek áradása.  Az épülő várak ugyanis már az építkezések alatt óriási turisztikai látványosságot jelentenének. Guédelon várának évente csaknem háromszázezer látogatója van. Az idegenforgalomból képződő bevétel pedig ma már teljes egészében fedezi az építkezés költségét. 
Hozzá kell tennem, ezzel a módszerrel tulajdonképpen bármit meg lehetne építeni, létre lehetne hozni: iskolát, óvodát, templomot; zajvédő falat, víztározót, öntözőcsatornát; energia-erdőt, hőszigetelést, közműalagutat. És még a középkori technikához sem kellene olyan nagyon ragaszkodni. Hiszen a középkoriasság lényege nem az akkori technika, hanem a helyben található nyersanyagok, erőforrások, lehetőségek kiaknázása, vagy pontosabban a szervező, teremtő fantázia és a lokális valóság alkotó találkozása.  És ebben a szellemben bármiféle kistérség életét újjá lehet szervezni. Ahol ugyanis nincsenek erőforrások ott emberek sem élnek. 
De, ha már mostanában annyi plágiumügy kering, azt is ideírom, hogy az alapötlet tulajdonképpen már a francia történelmi várépítőktől függetlenül is kitalálták. A 2009. június 20-23. között Budapesten megrendezett XIX. Agrárgazdasági Világfórum és Tudományos Szimpózium versenyén harmadik helyet szerzett a Szegedi Tudományegyetem csapata. Jani Renáta, Balogh Ádám, Rózsavölgyi Árpád és Sprok Marcell egy teljesen új irányzat, a metropolitan agriculture témakörhöz kapcsolódóan egy komplex rendszert álmodtak meg. A diákok koncepciója szerint a munkanélküliek és a társadalom szélére sodródottak a nagyvárosok környékén kapnának munkát az agrárgazdaságban, így a munkájuk által az állami kiadások – mint például a munkanélküli segély – csökkenthetők, a profit pedig nő, hiszen a dolgozó ember a keresletet is ösztönzi.  „Ezen a rendszeren belül alakítottunk ki egy úgynevezett Koordinációs Rendszert, melyet már eleve egykori munkanélküliek irányítanának, és melynek feladata a rendszeren belüli szervezés, elosztás és kiválasztás problémáinak kezelése. A munkanélkülieken kívül a helyi cégek, a helyi farmerek támogatását is célul tűztük ki, melynek köszönhetően egy, helyben generált egészséges körforgás alakulna ki a helyi piacon” – magyarázta annak idején Rózsavölgyi Árpád, az SZTE Mérnöki Kar gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök hallgatója. 
Szóval alternatíva azért akad, majdnem minden részterületen. Igaz, ezek megvalósításához nem kell gazdasági szabadságharc, új alkotmány, de még jóléti rendszerváltás sem. Csak az kell, hogy – Assisi Szent Ferenchez igazodva – megtegyük, ami szükséges, megtegyük, ami lehetséges, és akkor megcselekedtük a lehetetlent.   
 
A Guédelon várával kapcsolatos információkat egy hazai blogról szereztem: http://vilagutazo.blog.hu/2010/07/28/guedelon_varepites_kozepkori_technologiaval_a_xxi_szazadban. 
Guédelon vár honlapja pedig itt található: http://www.guedelon.fr
 
A Boldogok a sajtkészítők immár a Facebookon is megjelent.
Érdemes bejelölni, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok
nem kerülhetnek ki az Index címoldalára
 
 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr234478986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gregbíró 2012.04.29. 17:51:19

A probléma ott kezdődik hogy egy ilyen várfelújítást meg is kell tervezni. Ehhez mérnökökre van szükség, ez még akkor is jelentős költség lenne ha becsületes úton pályázaton nyernék az építész irodák. Tíz milliárdok mennének el már csak a tervekre.
Ezután következik az engedélyezés vagy 10 hatóságtól ami évekbe telik.
Már kezdődhet is az építkezésépítkezés, szükség lessz ugye kőre. Ez sincs ingyen, az évekig tartó tervezés és engedélyezés alatt a jól értesült vállalkozók felvásárolták a vártól kétszer messzebb lévő régi kőbányát ahonnan alapból gazdaságtalan a kitermelés.
Az építő munkások közmunkások akik rendkívűl motíváltak és hatékonyak is. Egynapi munkát alig egy-két hét alatt elvégeznek.
Jönnek a túrisrák ámuldoznak a nagy munkán.
A helyi pénzt nem w jegybank ellenőrzi, az IMF kiakad nem finanszíroz minket tovább. 330ft 1euró.
A következö kormány lefújja az egészet hogy újra szóba álljon velünk az IMF.
A bokáig érőromkból nyakig érő ..ar lett.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.29. 19:05:13

Abszolút támogatom, nekem is régi vágyam, hogy újjáépítsük néhány várunkat.
Erre rá tudnék szánni egy kis időt/pénzt.

Pályaelhagyó autóversenyző 2012.04.29. 19:34:42

anyam borogass...

te ugye ugynok (vagy ami meg rosszabb, ugynok-trener) vagy?

1, ennyi epitkezesre a kutya sem kivancsi
2, ...va okos dolog kitalalni az epitoipart es a turizmust, de van egy rossz hirem: az egesz helyipenzes-kozepkori technologias hokuszpokusz nelkul is pont ugyanolyan extra gazdasagi hatassal szamolhatsz. semmilyennel.

az a tizezer ember pont ugyanazt csinalja most is, mint a nagy projekt kozben: el. kolt. a makrogazdasagot nehez megeroszakolni, ajanlott olvasmany: kiszoritasi hatas.

amit persze erdemes csinalni: kitalasz egy (a kornyeken) egyedi dolgot, megvalositod, meghirdeted es kinyalod az erkezo turista segget es penztarcajat. csak ezzel mar egy hatodikas kisiskolas is tisztaban van...

nyikk 2012.04.29. 20:10:00

Majdnem teljesen egyetértek a cikkíróval, csak én nem várat,hanem piramist, zikkuratot, esetleg hegyet építtetnék.Célszerűen kényszermunka keretében, fegyencekkel...

2012.04.29. 20:11:37

Szép ötlet, de figyelembe kell venni az építési engedélyezést, a munkabiztonságot, a várépítés miatti környezetkárosítást (fakivágás, kőbányászat), az ezzel járó költségeket és máris milliárdokról van szó. Egy normális országban kivitelezhető lenne, de itt az ellenőrök ugrásra készen várnák, hogy milyen bírságot lehet kiszabni.

A szakmai vitát még nem is említettem, gondoljunk vissza a visegrádi építkezést 10 éve kísérő elkeseredett harcokra. Soha nem lesz kiegyezés a szakmában egy rekonstrukció tekintetében. Én mellesleg a zsámbéki templomot építtetném vissza, gyakorlatilag áll a fele, amiből a másik fél rekonstruálható. Gyönyörű gótikus épület.

De itt még egy könyvkiadó is megteheti, hogy az előrendelt és előre kifizetett kiadványait nem jelenteti meg, sőt, hónapokig nem reagál a kérdésekre. Akinek szól, az érti.

Bélabáttya (törölt) 2012.04.29. 20:15:19

Merengtem a várasdin én is. Még ifjú voltam és bohó, még egy kis pénzem akadt (mindegyik elmúlt), és hát sajna be kellett látnom, ez, mifelénk nem megy.

Egyrészt nem adják a romvárat. Mert csak. Mert azt úgy kell megőrizni, romnak, ahogy van. Meg egyébként is, minek ilyesmivel foglalkozni.

Sok utánjárással kiderült, hogy - elvileg - kár mehetne is a dolog, de szigorúan a mások által kitalált recept szerint, folyamatosan ellenőrizve, mindenféle marhaság betartásával, elképesztő pénzek elszórásával a semmibe, majd miután belelölt az ember a nemlétező pár milliárdocskát, még nem is kezdhet vele semmit, nm lesz az övé.

Egyszerűbb eset új várral kezdeni, de persze nem sokkal. Tervek, engedélyek, előírások, persze minden egyedi, elképesztő költségek, fenntartási díj, adók. Hát, nem lett váram...

10 000 2012.04.29. 20:19:08

Hát, Homérosz is aluszik.
Nagy rajongója vagyok Ratiusnak, de ez egyszerűen butaság. Szinte semmi semmi sem történne, történhetne úgy, ahogy ebben a naív kis vízióban. Azért érdeklődéssel várom a következő posztot.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.29. 20:19:38

@Gregbíró: :0

ritka realista egy hsz. egy indexes blogon

te talán még abban sem hiszel, hogy 2014-ben Dopeman elvezet minket a Kánaánba? netán az is felmerül benned, hogy a tudomány nem tud mindent a világról?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.04.29. 20:22:06

csak ne állami cég csinálja, mert úgy járunk mint a 4-es metróval

sőt, lehet hogy lassabban épülne mint 500 éve egy vár!

amúgy van már magyar kickstarter oldal (nem jut eszembe a címe), lehet kezdeni a projektet!

Zebugatta 2012.04.29. 20:42:41

Érdekes olvasni a hozzászólásokat.

Mindegyik arról szól, hogy miért nem lehet megcsinálni miközben ott van rá a példa.

Sajnos Magyarország ezért tart itt.

Megnéztem a Francia weboldalt. Szerintem remek dolog.

Az biztos, hogy ez sem oldaná meg hazánk gazdasági problémáit, de a Franciához hasonlóan néhány ezer, közvetve (turizmus, stb.) néhány tízezer embernek adhatna munkát, megélhetést.

agyameldobom42 2012.04.29. 20:47:40

Milton Friedman szerint az ilyen foglalkoztatasi projecteknel celszerubb az aso helyett kanalat adni a "munkasoknak", ugy tovabb tart.

Anti Anyag (törölt) 2012.04.29. 20:57:33

Nagyon okos és még az építőiparnak is jót tenne.

Az a gond, hogy Orbán focizik és nem várakban turistáskodik. Talán minden várba egy stadion, vagy valami ilyesmi.

Démonmac1 2012.04.29. 21:16:44

Amennyiben a várat összeépítik egy termálfürdővel + egy élményparkkal, tesznek bele hotelt és kaszinót, úgy van értelme. Másként nincs:)

Bélabáttya (törölt) 2012.04.29. 21:19:04

@Zebugatta: Igen. A franciáknál. Próbáld meg itthon, ha gondolod, de - tapasztalatból mondom - nem érdemes nekifutni.

Ireum · http://bit.ly/H9LE4o 2012.04.29. 21:31:51

Hajrá! Építsünk várakat! Ki segít benne? Engedélyt kapunk hozzá?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.04.29. 21:45:07

Már a munkavédelmin megbukna a dolog, pedig az ötlet nagyon jó. Iskolások is táborozhatnának ott.
(Pl. Építkezés munkavédelmi sisak nélkül?)

Cymantrene 2012.04.29. 21:57:12

Nyitott kapukat döngetsz. Sümegen egész jól haladnak az építkezéssel, Szigligeten is szép terveket mutattak be az újjáépítésre.

AnnaKarenina 2012.04.29. 22:54:35

Hát ha mást nem, pár munkanélkülit, rokkant- és egyéb nyugdíjast be lehetne építeni Kőmíves Kelemen felesége helyett ezekbe a várakba. :( Bár erre nekem jobb ötletem is lenne.)
Egyébként az újraépített várakban semmi érdekes nincs. A francia példánál is csak az az érdekes, hogy modern technológiákat nem alkalmaznak, de építettek így már római villát is. Az egésznek csak a korabeli technológia reprodukálása a lényege.
Várat meg bárki építhet, ld. Bory-vár Fehérváron. Annak se sok értelme, az egy szenvedély terméke.

moTmeN 2012.04.29. 23:03:23

Szerintem inkabb a stadionokat kellene ilyen kozepkori modszerekkel epiteni. Az ugy is kell, raadasyl altalaban ahol stadion epul, a turisztikai infrastruktura is ki van mar epulve, igy kenyelmesen lehet nezni a sok egyugyut.

Franciaorszag es hazank kozott egyebkent annyi a kulonbseg, hogy ott kevesebb munkabol is eleri a kivant eletszinvonalat a sokasag, nalatok meg az elvarasok is tulzoak, de a meg ehenhalashoz is sokszor keves a penz.

pali_proli 2012.04.29. 23:43:51

Nem lenne rossz ötlet. Tavaly pont akkor voltam Sümegen, amikor építkeztek a várban és egy része le is volt zárva. Akkor jöttem rá, hogy egy várnak a természetes állapota, hogy mindig építkeznek benne, hiszen vagy készülnek az ostromra és erősítik az építményt, vagy ostrom után vannak s helyre kell hozni a kárt. (kivéve, ha azt Várromboló Lipót okozta). DE Magyarországon ez is belefulladna a mutyiba, a haveroknak juttatott, ellopott pénzekbe. Már nincsenek illúzióim. Szerte az országban legalább 20 vár(rom)ban jártam és mindig megilletődöm, ha meglátom a romokban is lenyűgöző falakat, és belegondolok mennyi kín és dicsőség kapcsolódik hozájuk, de az elmúlt húsz év és különösen a mai Magyarország nem egy ilyen összefogásról szól. Sajnos! Vár állott, most kőhalom; ...

Bélabáttya (törölt) 2012.04.30. 00:57:36

Sümeg más világ. Egyrészt tulképp kész van, „csak” állagmegóvás a pálya, de azt is rendesen ellenőrzi a Műemlékfelügyelet (vagy hogy a rákba hívják most), másrészt kötelezően is csinálniuk kell, emiatt is kaphatták meg annak idején (ha még ugyanabban a kézben van egyáltalán), nem kis utánajárással, a vadkapitalizmus hajnalán.
No, azóta is baromi sokba fáj, klasszisokkal többe, mint amit be tud hozni.

De az, hogy megkapj egy Csobáncot, felhúzd újra, lakjál benne, és mutogasd, manapság szinte esélytelen.
A manapságon persze a bő tíz évvel ezelőtt értendő, akkor barátkoztunk a kérdéssel utoljára. Azóta persze változhatott a helyzet. Ha már kastélyt akarnak adni...

Újat építeni - ha régiest - is gyaníthatóan egyszerűbb egy belátóbb település határában. Akkor „csak” az építészeti előírásokkal, engedélyekkel kell megküzdeni.

Egyesek szerint a legegyszerűbb Romániában vagy Szlovákiában venni egyet. Egyben talán a legdrágább megoldás is.

Így vagy úgy, pármilliárd alatt nem érdemes belevágni.

lakit 2012.04.30. 06:37:48

Inkább vár, mint stadion...

Vadbalma 2012.04.30. 07:56:43

Inkább egy pofás gigantikus tömegsír kellene, telerakva az összes politikus és az ő rokonságuk meg mutyipajtásaik hullájával - lehetne mutogatni a turistáknak és okulásul szolgálhatna a jövő politikusnemzedék számára is -, emlékműként hogy így jár mindaz aki egy egész országot rabszolgasorba taszít.

ezanicknevem 2012.04.30. 08:14:20

A várakat és az alulról jövő építő kezdeményezéseket egyaránt szeretem. Tényleg klassz lenne minél több autentikus, szép vár az országban, akárcsak az, hogy az emberek lássák, hogy képesek alkotni valamit, látható értéket tudnak hagyni maguk után a világban, nemcsak bérrabszolgának, felvásárló cégeknek kiszolgáltatott földműveseknek vagy segélyből meg mindenféle gyanús ügyletből élő koloncnak születtek.

Hogy mennyire valósítható meg és mennyire jövedelmező az eredmény magyar viszonyok között, arról semmi tényekkel alátámaszthatót nem tudok mondani, így ezt a vonalat mellőzöm.

Viszont ha már itt tartunk, volna egy kapcsolódó ötletem. Előrebocsátom, nem vagyok otthon a témában. De ha már építünk, nem lehetne mondjuk szélkerekeket és naperőműveket? Eleve előremutató és lelkesítő lenne. Jó sajtót hozna az országnak. Növelné a vidék erőforrásait, ami további beruházásokat ösztönözne, így nemcsak közvetlenül, de áttételesen is teremtene munkahelyeket. Turisztikai trendektől függetlenül, viszonylag stabilan termelne jövedelmet. Talán még a környezetvédelem ügyének is jót tenne.

Annyit persze sejtek a nagy magyar valóságból, hogy a napelemek meg a szélkerék meg se épülne, mikor az erre specializálódott "szakemberek" már szétkapnák a rézért és egyéb alkatrészekért. De hát ha már úgyis van egy kormányunk, ami nem sajnálja a pénzt a számára fontos, meg nem térülő beruházásokra (pl. stadionok), és meghoz akármilyen törvényt, amihez kedve van - akkor az se lenne gond, hogy ezeket a létesítményeket őrizze egy-két csősz, törvényi felhatalmazással arra, hogy a behatolókat kérdés nélkül seggbedurrantsa sóspuskával. Senki nem halna bele (többnyire), és csak a kezdeti időszakban lenne pár súrlódás, a viszonyok tisztázása után kb. elég gyorsan rend lenne.

Akadnának tiltakozók persze, akik szerint a tolvajoknak joguk van lopni, de az uralkodó párt a jogvédőkre eddig is nagy ívben tett, ha akart. Az önkénye most legalább jó ügyet szolgálna a vidék modernizációjával és a valóban fenntartható munkahelyek teremtésével.

A másik, hogy nyilván sógorkoma kapná a megbízásokat dupladrágán, és haversrác kaszálna a működő létesítményen. Erre nem tudok mást mondani, mint hogy nem helyeslem, de még így is jobb építeni, mint veszni hagyni a vidéket.

Mária 2012.04.30. 08:34:15

A stadionok építése miért nem tetszik a kedves posztolónak?

Mária 2012.04.30. 08:47:00

A poszt egyébként teljesen naiv állításokat tartalmaz, mint például:

*

"Ha a mi várainkat a francia kezdeményezéshez hasonlóan úgy száz-száz állandó munkás építené, akkor a középkori várfelújítási program tíz-tizenötezer embernek adna folyamatos munkát, szakképesítést, és az ellátáson kívül még a felújításnak sem lenne semmiféle költsége. "

Kérdéseim:

- Miből fizetik az építőanyagot?
- Miből fizetik a szállításhoz szükséges szekereket és lovakat?
- Miből fizetik a mobilvécét, egészségügyi ellátást, áramot, vízdíjat?

*

"A környező falvak életét úgy lehetne megszervezni, hogy a várépítők szükségleteit ki tudja elégíteni. Úgy képzelném, hogy várépítő munkásaink csakis ezekben a falvakban, a helyben megtermelt élelmiszereket vásárolnák, e falvak lakóinál vennének szállást, itt költenék el jövedelmüket. "

Fentebb még arról volt szó, mintha ÖNKÉNTESEK dolgoznának, ellátásért (szállás és élelmezés) az építkezéseken.

Ha mégsem, akkor:

- Ki fizeti a munkások bérét?
- Ki fizeti a bérek után az adókat és járulékokat?

Az sem világos, hogy amennyiben a jómunkásemberek egész nap az építkezéseken dolgoznak, akkor ki fog helyettük élelmiszert vásárolni, főzni, mosni, mosogatni?

Azt remélem tudja a posztoló, hogy minden efféle építkezés köré - beleértve már a piramisok építését is - komoly kiszolgálói infrastruktúra épült. Konyhákkal, szálláshelyekkel, csontkovácsokkal, örömlányokkal.

Tehát ha a munkások ÖNKÉNTESEK, akkor a munkabérükön kívül minden igényük kielégítését állnia kell valakinek.

Ha a munkások nem önkéntesek, akkor pedig a munkabérükön felül az elköltés lehetőségét biztosító szolgáltatások körülményeinek a kialakítását is finanszíroznia kell valakinek.

*

Tehát: akár önkéntesek, akár fizetett munkások dolgoznak az építkezésen, a kérdés: KI FIZETI meg mindennek a költségét?

Mária 2012.04.30. 08:51:53

@Zebugatta:

"Érdekes olvasni a hozzászólásokat. Mindegyik arról szól, hogy miért nem lehet megcsinálni miközben ott van rá a példa."

A példa mögött meg nyilván mindegyik építkezés mögött van egy üzleti terv, szigorú számsorokkal, kiadási és bevételi tervekkel, amikről a posztban semmit nem olvashatunk.

Kgb007 2012.04.30. 18:42:02

Véleményem szerint ha nem is minden hazai várrom esetében, de egy megfelelően kiválasztott helyen, megfelelő üzleti tervvel, igen is lehetne egy a Guédelen-hoz hasonlatos projektet működtetni, méghozzá valós üzleti alapokon. Én is leírtam egy pár sorban a véleményemet itt: comesblasius.blog.hu/

kronstadt (törölt) 2012.05.01. 21:52:59

Nem kell efféle példáért Franciaországig menni:)

Az állami és uniós szubvenciókkal megolajozott jó példa mindössze néhány kilométerre van Hegyeshalomtól Deutsch Altenburgban:)

Villa Urbana Carnuntum Leben der Römer
www.youtube.com/watch?v=xqNpjlGZMO4

Bizony-bizony fokozódik a kulturturisztikai verseny:)

mirigy187 2012.08.10. 08:13:09

A szlovákoknak érdekes valahogy sikerül újjáépíteniük a várakat. Nálunk meg a hülye Velencei Chartára hivatkoznak a begyöpösödött régészek amikor az nem kötelező érvényű hanem csak ajánlás. A havermom mondta egyszer ha egy várat láttál itthon akkor az összeset láttad. Sajnos igaza volt a 80%-a egy kupac kőhalmaz aki meg romantikázni akar az nézze meg a Ghost-ot.
süti beállítások módosítása