HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Arbeit macht frei?

2012.06.10. 07:54 Ratius

 

Mélységesen mély az emberi butaság kútja. Mély, sötét, és alján a harcos rosszindulat fekete epéje bugyog. S bármikor, ha a gonosz ostobaság felszínre törhet, magabiztos diadallal ünnepli meg bárgyú mendemondáit, önhittel szajkózza el üres dogmáit, gátlástalan önbizalommal hirdeti ki téves igazságait.  A dél-európai válság okait kutató cikkemhez például emígyen szólt hozzá a szellemi  alultápláltság egy jeles képviselője: „Áh, bolsi-talkie…  A görögök ötször mentek csődbe az elmúlt százhatvan évben. Hatékony termelés, munka, megtakarítás és pénzforgatás – ezt tudja a centrum…. Természetes az előny. Az a ritka, ha valaki ledolgozza. Japán, Korea, Kína mind ezt az utat járja be: megtakarítás, tőkefelhalmozás, évtizedekig alacsony életszínvonal. Rizst-rizzsel. Akinek nem megy, az ott rohadjon meg, velünk együtt… Még, hogy kizsákmányolás!" Másikuk így összegezte a szociáldarwinizmus lapos hiszekegyét: „summa summarum, nincsen kizsákmányolás, csak hangyák és tücskök. A kizsákmányolásosdi pedig a tücskök dogmája.”
És mivel társadalmi igazságtalanságokat felemlegető írásaimmal kapcsolatban a hozzászólások túlnyomó többsége elszántan büfögi elő a jóléti állam felzabálására törő nagyvállalati akarat, egészben lenyelt, és egészen emésztetlen propaganda-gombócait, most végre el kell mondanom, miért nem vagyok rasszista. 
 
 
Herék, politikusok, torzszülöttek
 
A görögök, spanyolok, cigányok, négerek és egyéb „alacsonyabb rendű” népek lustaságáról terjesztett rágalom ugyanis nagyjából ugyanazon a logika mentén halad, mint bármelyik rasszista okfejtés. A látszólagos valóság, nevezetesen az, hogy e népek szegények, elmaradottak és képtelenek kitörni nyomorúságukból, tálcán kínálja a legegyszerűbb értelmezést: henyék, buták, alsóbbrendűek. Míg a sikeres nemzetekkel kapcsolatban, a fehér, európai, esetleg protestáns közösségekkel összefüggésben ugyanígy kimondható fajelméletek dölyfös credója: íme, az emberfeletti ember.
S, bár alig hiszem, hogy tőrőlmetszett rasszistákat meg tudok győzni arról, hogy tévednek, talán akadnak néhányan, akik valóban csak ismételgetik a sokszor hallott, és ezért fülüknek kedves állításokat, de néha mégiscsak hajlandóak elgondolkozni a valóság mibenlétén. 
Tőlük kérdezem: Elképzelhetőnek tartjátok, fajvédő barátaim, hogy a Föld lakói között ötvenötmillió annyira buta és lusta ember akadjon, aki akár éhen halni is hajlandó, csak dolgoznia, gondolkoznia ne kelljen? Elképzelhetőnek tartjátok, hogy egymilliárd-kétszázmillió ember nem hajlandó megmozdulni azért, hogy egészséges ivóvízhez jusson? Tényleg el tudjátok hinni, hogy a világ lakóinak húsz százaléka azért nem tud olvasni, mert butább, mint a többi? Ti valóban azt hiszitek, hogy a mélyszegénységben élő cigányok, a csőd felé tántorgó görögök, a felzárkózni képtelen magyarok, és a többi nehézséggel küzdő közösség azért olyan, amilyen, mert génállománya, átkos szociokulturális öröksége, vagy, mit tudom én, nyelvének zavaros struktúrája nem ad neki esélyt a felemelkedésre? Ti tényleg azt képzelitek, hogy elsősorban azon múlik egy közösség sorsa, mennyire szorgalmas, áldozatkész, előretekintő, netán erkölcsös, vagy génhelyes annak a csoportnak a többsége?  
Nos, ha ezt hiszitek, elárulom, tévedtek. Az efféle különbség megdöbbentően keveset számít. A különbség másból adódik. Egy nemzet fiai között a gazdag északon és a szegény délen ugyanis pontosan egyforma a lusta herék, a korrupt politikusok, és az egyéb torzszülöttek aránya. Miért volna a Svájcban élő homo sapiens szorgosabb, mint a Burkina Fasoban született fajtársa? Miért volna a német kevésbé korrupt, mint a görög, miért volna a magyar butább, mint a francia? 
 
 
Mit számít a szorgalom, ha a rendszer megöl? 
 
Aki a görögök szorgalmát kéri számon, az éppenséggel azt is gondolhatná, hogy Auschwitz rabjai jómódban, boldogan élhettek volna, ha szorgosabban fejtik a követ. Pedig a valóság nyilván nem ez. Lehet ugyan, hogy a szorgosabbak kevesebb verést kaptak, ezért kevésbé merültek ki, s ezért tovább bírták a rabszolgamunkát, de végül a szorgalmasak és a lusták egyaránt belepusztultak a rendszer logikájába. 
Annak idején az amerikai bevándorlási hivatal is alkalmazott efféle megkülönböztetést a selejtes és teljes értékű népek között. Ám a hatvanas évek végén rájöttek ők is, hogy ez marhaság. Felismerték ugyanis, hogy nem azért henyél a görög és dolgozik a német, mert egyik ilyen, a másik olyan, hanem pont azért, mert egyformák. Mindketten képesek arra, hogy belássák, erőfeszítéseiknek van, vagy nincs értelme. S a görög, a cigány, vagy éppen a fekete-afrikai számára a körülmények elsősorban azt garantálják, hogy ne legyen értelme tetteinek, a német számára viszont azt, hogy igenis legyen. 
Lehet egy görög, egy ugandai, vagy éppen egy magyar cigány bármennyire szorgalmas, ha a rendszer, amelyben él, nem jutalmazza szorgalmát. Ha a vágyott életszínvonal és a reális lehetőség köszönő viszonyban sincs egymással, akkor a szorgalmas munka bizony egyszerű időpocsékolás. És lehet bármilyen lusta az a német, francia, vagy amerikai polgár, lustaságának kevés következménye lesz életszínvonalára nézve. Mert életének környezete, s így személyes jóléte, gazdagsága, sikere csaknem teljesen független az ő szorgalmától. A Rózsadombon élő világ lustája éppen úgy európai életminőségben henyélheti végig hosszú életét, mint ahogyan a nyomornegyedek szorgos hangyája is a harmadik világ szintjén fogja leélni a maga szűkre szabott éveit. 
 
 
A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme
 
Én nem mondom, vannak néplélektani szempontok, amelyek befolyásolják egy ország sorsát, de a lustaság és a szorgalom bizonyosan nem nemzet-karakterológiai tényező. Ez a lapos okoskodás Max Weber híres elemzése óta terjed az olvasni tudó világban, dacára annak, hogy ma már egyértelmű kutatások igazolják, efféle összefüggésről szó sincs. Valójában egyetlen szempont, az innovációhoz való viszony, vagy mondjuk inkább így, a változó körülményekhez való alkalmazkodás képessége határozza meg azt, hogy egy közösség mennyire lehet sikeres. 
A körülmények hatalma ugyanis ezerszer nagyobb, mint azt felfogni képesek vagyunk. Bármennyire szeretnénk hinni a személyes önmegvalósítás diadalútjában, az ihletett, sikeres, győzedelmes életpálya inkább csak romantikus álom, mintsem valódi lehetőség. Az igazi esély azzal kezdődik, hogy olyan életkörülményeket keresünk, amelyek támogatják az élőket, s nem megfojtásukra törnek. 
A körülmények döbbenetes hatalmát ma már ezernyi kutatás igazolja, de igazolja a történelmi, vagy akár a hétköznapi tapasztalat is. Majd minden magyar zseni külföldön lett sikeres, s majd minden értelmes emberünk kivándorláson töri a fejét. 
Ők, ha talán nem is fogalmazták meg olyan szabatosan, mint a kortárs szociálpszichológia szakkönyvei, azért pontosan tudják: abban a pillanatban, amikor átlépik Németország, Hollandia, vagy az Egyesült Államok határát, abban a pillanatban, amikor a fejlett Nyugat földjére teszik lábukat, hirtelen óriási tőke kerül sorsuk bankszámlájára. „Az a mexikói, aki az Egyesült Államokba települ át, ötször annyi értéket állít elő évente, mint az, amelyik otthon marad” – állítja Ronald Bailey, a Reason magazin tudományos szakírója. „Ha egy mexikói, egy délkelet-ázsiai, vagy egy afrikai be tud jutni az Egyesült Államok területére, egyszeriben négyszázezer dollárnyi láthatatlan tőkéhez jut.” Ennyit számítanak ugyanis azok a társadalmi feltételek, amelyek a bevándorlót fogadják. A fejlett országok intézményrendszere, oktatáspolitikája, jogrendje, egészségügyi ellátása, kommunikációs struktúrája, kormányzati rendszere, árubősége, vállalkozói kultúrája, az emberek egymás iránti bizalma, sokkal inkább meghatározza egy élet sikerét, mint a személyes adottságok. S bizony, ebbe a csomagba még az olyan apróságok is beletartoznak, mint a hazai pénz árfolyama, amely exportelőnyt, vagy exporthátrányt garantál szorgos és lusta termelőnek egyaránt. 
A tót atyafiak, most, hogy a forint árfolyama olyan betegesen gyengécske, lelkesen költik nálunk a pénzüket. Az ő, euróban kapott fizetésük ugyanis újabban jó tizenöt százalékkal többet ér a magyar boltokban. Nem csoda hát, ha örömmel vásárolnak Komáromban, Esztergomban, s örömmel lubickolnak a Miskolc-tapolcai élményfürdőben. S ez az árfolyamnyereség független attól, hogy egyébként lusták, vagy szorgosak, mint ahogyan a komáromi zöldséges hirtelen megnövekedett euro-forgalma is független attól, mennyire volt szorgos, vagy takarékos, erkölcsös, vagy jó képességű korábban.  
A munka – önmagában – nem tesz szabaddá.
 
A képeken szeméttelepeken dolgozó, szorgalmas gyerekek láthatók. De az is lehet, hogy nagyon lusták...

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára. 

139 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr264576190

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyetért Ön azzal, hogy a fideszes képviselők napi 60-70.000 forintot keresnek, miközben a nettó minimálbér 3 éve változatlanul havonta 61.000 Ft? 2012.06.10. 12:26:30

Az igazi, őszinte 16 pontos nemzeti konzultációs kérdőív: * 1. Örül-e Ön annak, hogy a Fidesz kampányban ígértünk “egymillió új munkahelyet”, de összesen “csak egymillió munkahely lesz”? 2. Örül-e Ön annak, hogy “egyszeri,...

Trackback: Egyetért Ön azzal, hogy a fideszes képviselők napi 60-70.000 forintot keresnek, miközben a nettó minimálbér 3 éve változatlanul havonta 61.000 Ft? 2012.06.10. 12:26:29

Az igazi, őszinte 16 pontos nemzeti konzultációs kérdőív: * 1. Örül-e Ön annak, hogy a Fidesz kampányban ígértünk “egymillió új munkahelyet”, de összesen “csak egymillió munkahely lesz”? 2. Örül-e Ön annak, hogy “egyszeri,...

Trackback: A Terrorházas Schmidt Mária olcsó, kisigényű, szorgalmas magyar munkásokat akar látni 2012.06.10. 12:23:25

Milliárdos Mariskánk szerint ugyanis a magyar dolgozó “elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró”, szemben az olcsó, kisigényű, jól képzett, és szorgalmas ázsiai bérmunkásokkal. Hát ide figyelj, nyuszi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2012.06.10. 13:35:43

@Putyilov gyári melós:

"vitatkozzál" valaki mással, szerintem.
És közben gondolkodjál egy kicsit azon, hogy a külföldre költözés vágya hogyan mond ellent az alacsony munkamorálnak.
Aztán ha neked véletlenül van személyes, mérvadó tapasztalatod is, és nem csak az internetet böfögöd vissza, arra azért kíváncsi vagyok.

Dr. Trebitsch 2012.06.10. 13:37:19

Bibó?
Biztos ő is rasszista... :)

Egyébként kösz az ötletet, talán tényleg ideje Bibót olvasni.

replayxx 2012.06.10. 13:39:08

Sajnos ez a cikk - a legrosszabb magyar sajtóhagyományokat folytatva - szemenszedett hazugságokat állít. Nagyon ostoba és szociopatikus dolognak tartom tartom azt, hogy valaki aki a feketéről szemrebbenés nélkül állítja azt hogy fehér! Sajnos ez pedig tipikusan magyar - persze hatalmas tisztelet a kivételeknek!

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.10. 13:41:25

A "körülmények", a "rendszer" egyaránt vagy ötször szerepel a posztban.

Kik által alakulnak "a körülmények", kik hozzák létre "a rendszert"?

Ha "a körülmények" és "a rendszer" a felelős, akkor nincs igaza az IMF-nek amikor "a körülmények" és "a rendszer" megváltoztatását tűzi ki a hitelek folyósításának feltételéül?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.10. 13:41:52

A szerző úgy látszik nagyot nyugat ellenes.
Ezt a rasszizmust meg felejtsük már el.
A cigó nem azért csóró mert mélyszegény,hanem mert igénytelen.Itt most a putrisokra gondolok.
Persze volt nekem is cigány munkatársam de ő normális volt így szóba sem került a származása.Ők se voltak gazdagok de volt igénye.
A görögökkel semmi bajom,de sokkal többet akarnak költeni,mint amennyiük van.
Ők jól elvannak hédereznek és basznak fizetni, mi meg fizetünk,mint a katonatiszt és ráadásul csórók vagyunk.
Nyugaton meg normálisabbak a vezetők meg aztán óriásit is bukhatnak ha szart csinálnak.Itt meg legfeljebb 4 évente lehet beleszólni valamennyire a dolgokba.Igazi civil kezdeményezés,sztrájk nincsen.

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 13:44:14

@pandacsökiboborján:

Kétlem ezek ugyanolyan élősdi dzsentrik, mint akikről Márai ír, az vezérli őket, hogy büdös a munka.
Majd importálnak munkaerőt Ázsiából, Afrikából.

Tulajdonképpen ez alapozta meg Trianont is.
A magyar-osztrák uralkodóosztályok, birtokos rendek, papi latifundiumok hozták, telepítették be a román, szlovák, sváb, szerb parasztokat.

Kellett a rabszolga a földekre.

Majd most is hozatnak be munkaerőt, legfeljebb még nagyobb fordulaton fog pörögni a nemzeti farkcsóválás, díszmagyarkodás, miközben szépen lassan kihal a magyar nép.

pandacsökiboborján 2012.06.10. 13:52:26

@Putyilov gyári melós: ennyi pénzért már SENKI nem menne Magyarországra dolgozni. Bazdmeg 300 euro alatti fizetések vannak Magyarországon,én annyi pénzért fel se kelek...

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 13:55:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Azért az gyönyörű, ahogy megcáfolod saját magadat:O)))

Csak állításod szerint körülbelül 4 millió lusta, életképtelen, léhűtő "cigány" élhet az országban, 2 millió meg zuhan be közéjük.
Ugyanis a KSH legújabb statisztikái szerint ennyi magyar állampolgár nem éri el a létminimumot Magyarországon, és ha még egyelőre nem is, de hamarosan putriban fog élni.

Amúgy ajánlom neked Illyés Gyulától Puszták népét.
www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/illyes/pusztak/pusztak.htm

Alig 7o-8o éve a magyar szegényparasztság, nincstelen zsellérség töltötte be az uralkodóosztálynak a cigány szerepét.

Ja, ekkor is ezerrel pörgött a nemzetiszínű farkcsóválás.

joszek (törölt) 2012.06.10. 14:08:21

A sokat istenített angolszász, protestáns tőkés munkamorálról annyit, hogy volt szerencsém kint melózni és sose a szar bevándorló lengyel meg magyar munkaerő jelent meg késve, koki részegen a munkahelyen és csinálta a műsort vagy eleve beteget jelentett és be se jött melózni, hanem a bennszülött, "szorgalmas" angol proli.
A fekete, karibi és hasonló bevándorlók meg annyira nem is hajtották a munkát...
van szemét minden fajtában.
Igen a rendszer bizonyos szinten segítheti az érvényesülést, szociális háló, oktatás, jó példák, lehetőségek. De a rendszert is emberek hozták létre, nem csak úgy létrejött. Akik jó rendszert hoztak létre, akik úttörők voltak, azok érvényesülnek, segítik mások érvényesülését ezáltal.
Akik meg már beleszülettek a rendszerbe, azok élvezik az előnyeit, de nem biztos, hogy kiváló teljesítményeket nyújtanak. Lásd a sok angol white trash, proli, semmirekellőt. A friss bevándorló meg melózik, nehogy visszacsússzon a mocsokba, amiből menekült.
Az USA-ban is a frissen bevándorló fekete afrikaiak akarnak dolgozni, egyetemre járni, a több száz éve ott élők meg bandáznak, szívnak, követelőznek, szociális hálón függnek. Motiváció nulla, ha vakarja a seggét, akkor is lesz egy minimális életszínvonala.
Nem olyan egyszerű ám ez a képlet.

Measurer 2012.06.10. 14:18:44

Max Weber nem vallási soviniszta hanem empirikus kutató volt. Lényegi dolgokra kellene rávilágítani, nem a civilizált világban elfogadott premisszákat mantrázni. Miért nem hatékony sem a magyar közigazg. (teljesítményértékelés kiutálása), sem az ig.szolg. (dr.Révész inkvizíciós ügye), sem a magyar eü. (lappangó kapacitások, ellátatlanság), EU-források felhaszn. (alultervezettség, kordinálatlanság, túlköltekezés) stb, A kfdi üzemekben dolgozók többet tudnak a hatékony munkáról (munkaszervezés, telj.mérés., folyamatszervezés stb). Elég a kivitel drasztikus növelése az ország sorsának jobbra fordításához? A munkakultúra csak állami szerepvállalás és példamutatás mellett lenne javítható.

pandacsökiboborján 2012.06.10. 14:25:00

@joszek: ez szerintem is pont így van. De az arányok nem ugyanazok...itt is vannak kevésbé szorgalmas emberek,de legalább csinálnak valamit. Otthon meg a sok cigány semmit sem csinál.
1 példa,kiskoromban nyaranta néha elmentünk Rakacára. Volt ott egy nagy tó,amit a TSZ. csinált,gyümölcsültetvény,mezőgazdaság. A családi pótlék -egyéb segélyek okán kormosék természetellenes elszaporodtak,mint a rágcsálók. Ma már nem lakik ott fehér ember és láss csodát,Rakaca a legszegényebb település...mi a kurva anyjukért nem képesek annyit dolgozni,mint bárki más? Mi a faszért költik rájuk a dolgozó magyarok pénzét? Szerintem azért ennek genetikai okai is lehetnek. dr. Watson,a DNS leírásáért Nobel-díjjal kitüntetett tudós szerint,aki évtizedek óta genetikával foglalkozik, BIZONYÍTHATÓ is ez. Persze agyon is hallgatták és kiközösítették az öreget.

Astalavista 2012.06.10. 14:31:02

Arbeit macht müde. ^^

livengood 2012.06.10. 14:39:21

A cikk a lényegre tapintott!
Olvasva a kommenteket, sokan nem értették ezt meg.

Kérdezem tőlük, elgondolkodtak már azon, hogy évszázadokig jól működő birodalmak hogyan tudtak oly sokáig fennmaradni, majd gyorsabban-lassabban elenyészni? Persze nem kizárólag a keresztény papság által leírt/manipulált "tudósításokból" kellene tájékozódni (amely manipulációk egyébként az európai történelem ismeretét jócskán eltorzítják) pl. a Római Birodalom bukásáról, stb. Segíthet némi józan ész is!

Szerencsés körülmények között (éghajlat, szigethatás, stb.) létrejött rendszerekben, messze több lehetőség adódik az egyénnek. Számtalan képesség, tulajdonság tud kibontakozni gazdasági, kulturális, katonai előnyt biztosítva a rendszer egészének. Ez tovább kumulálja a rendszeren belüli egyéni lehetőségek számát, így a rendszer messze kiemelkedik a környező társadalmak rendszeréből gazdagságban, erőben, művészetekben, gyakorlatilag minden téren.

Ezzel kellene "versenyezni". Természetesen lehetetlen a körülmények megváltozása nélkül előre törni. A körülmények pedig hol lassabban, hol gyorsabban, de változnak!

pandacsökiboborján 2012.06.10. 14:42:08

@livengood: hát akkor Észak -Zemplénben biztos nem esik eső,meg nem nő a fű...

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.10. 14:42:58

Én jelenleg abban az EU-országban élek, ahol arányaiban a legnagyobb az elvándorlás - Bulgáriában.

Szinte hihetetlenek аz adatok. Az utolsó kommunista népszámláláson (1985) még 8,9 millió volt a lakoság, 2001-ben már csak 7,9 millió, a 2011-es népszámlálás szerint meg 7,4 millió. 17 %.-os csökkenés 25 év alatt.

S bizony innen még sok cigány is elmegy, s nagy részük dolgozik.

havasi gyopár (törölt) 2012.06.10. 14:50:43

Könnyű utálni egy népet azért mert nálunk sokkal jobban tud gazdálkodni és eredményeket tud felmutatni és sokkal nehezebb önvizsgálatot tartani, hogy miért tartunk pl. mi ott ahol? A post tudatlanságról, nagyon egyoldalú gondolkodásról tesz tanúságot és jól bemutatja azt, hogy milyen káros dolog amikor valaki semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.10. 14:52:32

Szép és jó írás, csak egy gond van vele.
Az, hogy elfogy az olaj, véget ér a jólét, és a szélsőliberálisok nagy része szélsőjobbossá változik.

_Neville 2012.06.10. 14:54:03

@ehhh: " akkor olvasgass Adyt meg Mikszáthot, és látni fogod, hogy bizony mi, magyarok, mit sem változtunk 100 év alatt, világháborúk, diktatúrák meg demokráciák ellenére."
Jobbat mondok. :)
"Egy nemzet sem pattog ugy s nem kevélykedik nemesség titulusával mint a magyar, maga annak bizonyítására, conservatiójára, látja Isten, semmit nem cselekeszik. Ülnek haszontalanul fiaink vagy otthon atyjoknál és anyjoknál, vagy, ha ugyan derekasan látni, hallani akarnak (az mint ők mondják), egy magyar ur udvarában beállanak és szerződnek. Ott mit tanulnak? innya; mit többet? pompáskodni, egy mentét arannyal megprémezni, egy kantárt pillangókkal felczifrázni, egy forgóval, egy varrott lódinggal* pipeskedni, egy paripát futtatni, egy szóval: esküdni, hazudni és semmi jót nem követni. Hej, mely különb vala amaz lacedemoniai asszony, mikor a fiát, mely immár felnevelkedett vala, felfegyverezvén jó módjával, egy paist ada végtére neki ezen szókkal: aut cum hoc, aut in hoc*, azaz: avagy ezt hozd haza tisztességesen, avagy ebben halva hozzanak becsülettel. Mi penig nem igy, hanem ha udvarban nem megyen is az ifju*, sem hadban, sem végekben, sem idegen országokban vitézlő mesterségeket tanulni nem mégyen ugyan, hanem egy prókátorságot patvarián, nem az igazságnak szeretetibül penig, hanem másokat nyomoritani kévánván tanul, vagy papságra adja magát, Isten tudja micsoda indulatból. Az urfiak szintén ilyek; az ital legnagyobb mesterség és katonaság, mentül aljasabb s rosszabb lovászokkal, kóborló katonácskával társalkodhatnak, legnagyobb katonaságnak tartják; osztán ha a husz esztendőt alig érik is el, mindeniknek feleség kell. Ha tizen volnának is egy familiábul, senki nem tanul tudományokat, senki nem lész zarándokká, hogy láthasson, tudhasson abból valamit hazájának szolgálni. Ezek kévánják osztán a generálisságot, és ugyan ezeknek kell adnunk, mert nincs más jobb."
Zrínyi Miklós: Az török áfium ellen való orvosság (1663)

harangvirág (törölt) 2012.06.10. 14:56:22

Álságos és irigykedő írás.

flóra11 (törölt) 2012.06.10. 14:57:56

Jó sok hülyeséget írt itt össze a postíró.....

letmetellyou 2012.06.10. 15:14:57

Vagy például az afrikaiak...

MechanicGod 2012.06.10. 15:23:38

@efes: Láttam: norvégot, németet és osztrákot. A cégünk alkalmaz is osztrák fizikust illetve mérnököt (4-5 embert). Ha elment telefonálni 3 percre még azt is levonta a munkaidejéből. (mondjuk 85eurós órabérrel dolgozott). Az egész munkához való hozzáállásuk más - legalábbis ebből a kicsi 4-5fős mintából ezt tapasztaltam. Nem úgy állnak hozzá "na bazzd ismét hétfő dolgozni kell, nem baj keresek valami flashjátékot" hanem amig meg nem oldják a problémát addig dolgoznak rajta ha kell körbetelefonálják a fél kontinenst de megoldják mert te fizeted őket. Nem azt mondom hogy az összes osztrák,német,skandináv stb szorgalmas és milyen überfasza munkaerő de van mit tanulni tőlük.

InteriorLulu 2012.06.10. 15:28:16

Ratius, szerintem most sokunk csalódtunk benned. A posztod ferdít, torzít, csúsztat, és - noha tesz helyes megállapítást is, amikor a körülmények fontosságát hangsúlyozza - nem megy a szükséges mértékben mélyre.

Itt már többen leírták, mi is konkrétan a gond az írásoddal, köztük talán @Inoffensus a leglényeglátóbban, én ehhez sokat már nem tudok hozzátenni. Itt alapvetően kultúrákról van szó, társadalmak kulturális különbözőségéről: nagyon különbözik egymástól például a protestáns északi, a dél-európai, és a cigány kultúra, amely különbség az általános életviteli szokásaikban, szemléletmódjukban és a munkamoráljukban nagyon ki tud ütközni. És nagyon téved az, aki ebben lát bármiféle rasszizmust.
Írod, hogy a fejlett országok intézményrendszere, stb, stb, sokkal inkább meghatározza az élet sikerét, mint a személyes adottságok. Így van. De miért van ez így, mitől alakult ez így?
Na, az az, amire te már nem keresed a választ, de aki igen - és számodra nem kellő mértékben szofisztikáltan teszi -, az szerinted már buta és rasszista.
Az egyes társadalmak, népcsoportok kulturális (gyökereinek) különbözősége miatt. Amit eredendően igenis nagymértékben befolyásolt az adott térség, ország éghajlata, földrajzi elhelyezkedése, földrajzi viszonyai. Egy adott társadalom karakterének kialakulásában talán a legmeghatározóbb, hogy a létéhez, a szaporodásához, a fejlődéséhez való megfelelő körülményeket századokon át tartó kemény, verejtékes munkával, tágabb környezetének társadalmaival való folyamatos, gyümölcsöző kooperációval teremtette-e meg, vagy minderre nem volt rákényszerülve, mert a környezeti feltételek a léte szempontjából eleve sokkalta kedvezőbbek voltak.
Igen, az alkalmazkodás az egyik kulcsszó. A másik a kultúra, de épp így kulcsszó a történelmi gyökerek és a rákényszerültség is. A személyes adottságoknak az egészhez ugyanúgy semmi köze, mint a rasszizmusnak.

Netuddki. 2012.06.10. 15:30:10

@hungarisztan: Szerintem senki nem akar népsanyargatást. Viszont a változtatáshoz elég kevés törvényes eszköz áll rendelkezésre. Magyarországon kb. 4 évente egyszer. De ha nincs felhozatal a választásokon akkor sajnos az ország vezetése is olyan lesz amilyen...

Dr. Trebitsch 2012.06.10. 15:33:33

@Astalavista: Tömör és lényegre törő komment. Ezzel kellett volna lezárni a vitát. :)

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 15:36:45

@efes:

Milyen képük van Magyarországról a magyar gazdasági-politikai elitnek?

Elég megnézni Orbán vagy Demján öntelt, ,lekezelő pöffeszkedéseit, ahogy a munkáról magyar népről prédikálnak.
Az ő világképükben a magyar lusta és életképtelen, csak segélyekre ácsingózik, miközben ők milliárdos segélyeket vágnak zsebre, csak épp támogatásnak hívják.

Putriból, mocsokból kivakart, uborkafára felsegített senkiházi dzsentrik, tulajdonképpen saját népüket gyarmatosító magyargyűlölő janicsárok.
Akik ráadásul naponta vonyítják bele a TV kamerákba a beteges kisebbrendűségi érzéseiket, gyökértelenségüket.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.06.10. 15:40:08

@hungarisztan: Ez az egymillió dolláros kérdés. A válasz rá szintén sokba kerül. Na nem azért, mert aki tudja, az egymillióért árulja, hanem azért, mert sok-sok tényező hat közre benne.
A kommentekben sokat meg is találhatsz, csak mindenki azt hiszi, az ő kis részlete az egyetlen igaz.
Igen, 40 fokban másként kell dolgozni, mint 20-ban. És a mediterrán kultúrák nem emelik egyedül piedesztálra a munkát, az anyagi jólétet (a keletiek sem). Oszt mégis van különbség köztük is.
Történelmi tapasztalat, múlt. Az Oszmán birodalom hagyománya a mai világban egyáltalán nem pozitív viselkedésformákat honosított meg.
Idetartozik a huszadik század öröksége (itt elválik Görögország és Magyarország sorsa, de valahogy egyik sem ideális).
Talán van olyan is, hogy emocionális reakciók - nyilván a fentiek is belejátszanak, de ki tudja, mi még. A görögök balhéznak a megszorítások ellen, a magyarok sokkal lassabban reagálnak (de akkor mi volt 2006 őszén, kérdezem én). Talán úgy érezzük, több a vesztenivalónk?
Biztos lehet még sorolni a tényezőket. Engem viszont az jobban érdekel, hogy merre tovább?
Erről kicsit később...

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 15:53:53

@Kuviklacz:

"Engem viszont az jobban érdekel, hogy merre tovább?"

A magyar hatalmi elitek az elmúlt 200 évben MINDIG háborúkkal, az éhséglázdásokból induló forradalmak véres megtorlásával oldották meg a fejükre boruló szociális és társadalmi problémákat.

1848 óta több mint 2 millió halálos áldozatuk volt és cirka 3 millió embert kiüldöztek az országból.

Úgyhogy a jövő egy nagy fekete lyuk, hullahegyek, sőt, valszeg az ország megsemmisülése, tovább darabolása várható pár éven belül.

Netuddki. 2012.06.10. 16:04:37

@Putyilov gyári melós: Én Ausztriához akarok kerülni...

Na jó, ez még viccnek is rossz. Sajnos változtatni kell az ország vezetésén mert valóban bekövetkezhet...

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 16:17:54

@kovi1970:

A napokban Merkel meghirdette a 2 sebességes Európát.
Mivel főbb német érdekeltségek Kecskeméttől nyugatra vannak, és az az országrész jóval fejlettebb is, ha ott élsz, akkor van rá esélyed.

Ha nem, akkor román, szerb, szlovák fennhatóság vagy Putyin Eurázsiai Úniója.

2012.06.10. 16:20:50

no, ez cool volt. nem is akarok vitázni.

ez kábé olyan, mint amikor azt hallom, hogy a magyar genetikailag jobb a focihoz :) a brazil, argentin meg még jobb? :)

Bicepsz Elek 2012.06.10. 16:26:16

@Putyilov gyári melós: 1956-1989 kozott meg volt 3 millio abortusz. Ne felejtsd ki!!?

Erdekes ez a poszt, de szerintem az igazsag kozepen van. Mondjuk 40% sajat szorgalom es lemondasokra valo kepesseg, 20% szerencse es 40% tarsadalmi es szukebb tarsas kornyezet.
Amugy a tarsadalmi.kultura tenyleg sokat hat. A c.anyok meg feketek nagy resze olyan tarsadalmi kornyezetben van, ahol masok a.prioritasok. pl. szamukra "machonak lenni" prioritas (minel tobb not megfektetni(felcsinalni, osztan otthagyni a pic.aba), mig az azsiaiaknal meg elso a csalad fenntartsasa, a machoskodas "uri hobbi". A fehereknel megoszlik a dolog.
A masik a lemondas. Aki ki akar torni, annak le kell mondania arrol, amit az atlagemberek (akik csak."oroklik a poziciojukat")megengedhetnek, gyakorolnak es elveznek.
Tarsadalmi.mobilizacio mindig is volt, kb. 200 evente kihaltak, eljelentektelenedtek arisztokrata csaladok Magyarorszagon, es ujak jottek a helyukre (de pl. a kommunizmus.is ilyesmi volt).
Azert senki se gondolja, hogy Nyugaton aranyelete lesz bevandorlokent. El fog erni egy alapveto eletszinvonalat, de ha atenylegesen.gazdag akar lenni az ott is 10-20 ev kemeny munka eredmenye.
En sem hiszem, hogy a lustasag etnikailag determinalt, de eletcel alapjan igen. Viszont a lusta arisztokratak szinten felelik a vagyonukat (volt az USA ban felmeres gazdag ozvegyekrol. Mire meghaltak, a 90%-uk.minden penzt elkoltott).
Vagyis a szorgalom es hianya is hat a dolgokra, bar lehetnek mas-mas utak (a Vizovoczki is self-made man volt, nem?).

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.06.10. 16:31:39

@livengood: "Szerencsés körülmények között (éghajlat, szigethatás, stb.) létrejött rendszerekben, messze több lehetőség adódik az egyénnek."

gondolom a cigányok által lakott falvakban más az éghajlat, mint a nemcigányok által lakottban.

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 16:34:30

@Bicepsz Elek:
"1956-1989 kozott meg volt 3 millio abortusz. Ne felejtsd ki!!?"

A múlt század első harmadáig 8-10 gyerek született egy családban.
CSAK EZEKBŐL ÁTLAGOSAN 1-2 ÉLTE MEG AZ 1 ÉVES KORT.

A többit halálra ítélte a szociáldarwinista rendszer...

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 16:36:32

@trolololol:

A Rózsadombon miért nincsenek cigányok?

Mondjuk a Cinege utcában lakik egy népes purdé család :O)))

Bicepsz Elek 2012.06.10. 16:38:52

@Putyilov gyári melós: Ezt honnan veszed? Nagyszuleim 4-en voltak testverek es mind tulelet

hattyú 2012.06.10. 16:40:02

Ez egy nagyon jól sikerült írás. Jó, hogy ilyet is lehet olvasni egy blogban!

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 16:54:36

@Bicepsz Elek:

"A csecsemőhalandóságra érdekes és szomorú példákat említ a szakirodalom. 1890-ben Szabolcs vármegyében 245 ezren éltek, s abban az évben 8700-an haltak meg. Az elhaltak közül 5632 - tehát az összes elhalálozottak 65 %-a - 7 éven aluli volt."

Ezt meg a putrizó jómunkásember elvtársnak:
"A zsellérek és koldusok, a gazdasági és kulturális nyomorúság Magyarországában azonban a szervezett anya és csecsemővédelem is csak korlátozott eredményeket érhetett volna el. Az egyenlőtlen társadalmi-gazdasági helyzet különösen Szabolcsban és Szatmárban volt szembetűnő. Jósa András vármegyei tiszti főorvos keserűen jellemezte 1891-ben a szegények helyzetét: A köznép a családjával rendszeresen egy kis földes, gyéren világított szobát használ lakásul, melynek ablakai a fűtőanyag megtakarítása végett egész télen hermetice zárva vannak. Szellőztetése nem szándékos, hanem csak a ki és bejárásnál az ajtón át történik. Egy szobába gyakran több család van bezsúfolva, sőt vannak olyan takarékos gazdák, akik a családjukat föld alatti, tehát a legegészségtelenebb lakásokban, az úgynevezett putrikban helyezik el. Járványok esetén a halál ezek közül szedi leginkább az áldozatait." 66

bunk0 2012.06.10. 16:54:37

ha a szerző eszmefuttatása igaz lenne akkor a kanadában menedékjogot kérő cigányok nem örvendeztetnék meg a helyieket "korábban soha nem tapasztalt" bűncselekményekkel mint a rabszolgatartás és a kábellopás

pedig ott lenne lehetőségük becsületes munkával is sikeresnek lenni. akkor miért bűnöznek inkább?

sárkányfő 2012.06.10. 17:10:41

A posztoló fel se fogta mekkora fába vágta a fejszéjét, a "kulturális antropológia" egy tudományág, a "nemzetkarakterológia" egy másik tudómonyág, az "összehasonlító gazdaságtörténet" a harmadik, stb. Ezeket nem lehet egy hirtelen felindulásból elkövetett - és néhol még önellentmondásokat is tartalmazó - összecsapott felszínes posztban kitárgyalni. A fajelmélet belekeverése pedig végképp öngól, a kulturális, geopolitikai, történeti eredetű különbségeket senki nem magyarázza fajelmélettel (csak a kretének), ellenben léteznek, tehát okuk is kell hogy legyen.

Tény, hogy a Görögország radikálisan más teljesítményű mint Svédország vagy Belgium, vagy éppen Magyarország, noha hasonló méretű, lakosságszámú országok, sőt, speciel pont a görögöknek vannak a legjobb földrajzi adottságaik.

A témáról rengeteget lehetne írni, most csak két dolgot említek meg. Egyik, hogy a körülmények valóban nagy jelentőségűek, de azokat is az adott országok alakítják ki, mi magyarok is ezért csúszunk bele a szarba, mert bénázunk. Görögország bő fél évszázada demokrácia, önmaga rendelkezik saját sorsa felett, maga alakítja ki a belső feltételit, csak saját magán kérheti számon hogy hol tart (mi magyarok dettó).
Bizony, bizony a tücskök önfelmentő örökzöldje a kizsákmányolás.

Átfutottam a kommenteket, volt pár nagyon hasznos komment, még eggyel egészítem ki: Szerintem a görögöknek olajország-szindrómájuk van, olaj nélkül. Az olajország-szindróma azt jelenti, hogy feltűnő mennyire lemaradnak a fejlődésben azok az az országok (pl. arab vagy latin-amerikai országok), amelyekben van olaj. Mivel az olaj megoldja a társadalmi-gazdasági feszültségeket, és kivonja az országot az alkalmazkodás, fejlődés kényszere alól. Az olaj adta pénz stabilizálja az elavult régi társadalmi-politikai gazdasági rendszereket, konzervál. Persze ez nem minden olajországra igaz, lásd norvégok, de a többségre igen.
A görögöknek nem olajuk van, hanem meseszép tengerpartjuk és ógörög romjaik, amiknek következtében a turizmus az ország GDP-jének több mint 20%-át adja. Azaz a görög olaj a görög tengerpart. Mindegy honnan, de dől a lóvé, méghozzá nagy megfeszülés nélkül. A kisujjukat sem kell mozdítaniuk, és dől hozzájuk a sok turista, "antik görög romok" című versenyszámban például abszolút monopolhelyzetük van az egész Földön, mert aki erre kíváncsi, az csak hozzájuk tud menni. Szóval megszokták, hogy különösebb erőfeszítés nélkül is sikeresek, érdemi meló nélkül is van bevétel. Szegény finnek vért izzadtak a Nokiával, ami persze idővel el is fog tűnni, mint minden cég, a görögök meg csak henyélnek és a turisták mennek hozzájuk, költenek, és menni fognak 100 év múlva is.

Na szóval ezért mondom, hogy a görögöknek olajország-szindrómájuk van, a könnyű bevétel stabilizálja a rossz gazdasági struktúrát, és érdemi teljesítményre sem sarkallja őket, a természet megajándékozta őket a folyamatos profittermelő tengerpartjukkal.

Ez messze nem magyaráz mindent, ez csak a sok-sok-sok tényező közül, ha mindet végigvennénk egy könyvtárnyi könyvet kéne összeírni.

Ben Franklin 2012.06.10. 17:15:28

A poszt butaság, óriási szociokulturális különbségek vannak.

Ugyanakkor igaz az is, hogy ha megkapargatjuk a múltat, akkor az USA, Brit Bir. teljesen a rabszolgamunkából és a népirtásból gazdagodott meg, hogy most oszthassa a demokráciát másoknak, akiknek mondjuk nem kell.

Nézz meg egy német útépítést. A teljes közmühálózat az utak alatt szerelőaknában van, így amikor valamit cserélni kell, nem kell szétszedni a burkolatot, nincs forgalomkorl., anyázás. Mert egyszer megcsinálták. Ezt lehetne akár másolni is, de nálunk nem mész 50 métert, hogy ne legyen toldott-foldott 3 féle, minden tavasszal széteső burkolat. Ez persze sokkal drágább így, de hát van pénzünk.....és így van ez mindennel.

Éhes_ló 2012.06.10. 17:27:10

A cigányintegráció egy 500 éves, ejrópaji szinten sikertelen, projekt.
Nagyjából ennyit ér a post többi része is.

Remélem a szomszédaid és a kislányod padtársai (kollégiumi társai) is cigányok lesznek hamarosan.
Tanulságképpen némi darwinizmus:
belfoldvilaglap.blogspot.hu/2012/06/mti-os-napi-hirlevel_09.html

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.06.10. 17:30:09

@poszt: "azért olyan, amilyen, mert génállománya, átkos szociokulturális öröksége, vagy, mit tudom én, nyelvének zavaros struktúrája nem ad neki esélyt a felemelkedésre?"

IGEN. Pont a szociokulturális öröksége különböztet meg egy németet, egy görögöt, egy magyar és egy cigányt. Valóban, mindenhol ugyanannyi ember szülteik lustának, bűnözőnek stb., de vannak helyek ahol ezt kinevelik az emberből. És vannak olyan helyek, ahol azt nevelik a gyerekekbe, hogy gyerekkatonaként lesz a legjobb nekik egy polgárháborúban.

El lehet gondolkodni rajta, hogy a virtusszerűen adókerülő görögöknél ütött be a krach, és nem legjelentéktelenebb szabályrendszert is obligátnak tekintő németeknél, hogy miért van a jómódban élő cigánycsaládokban is bűnözés stb.
Hozzáteszem (mert nem akarok olyan demagóg és csúsztató lenni, mint a szerző), hogy mivel ezek társadalmi jelenségek, a kisebbség is szív ilyenkor, pl. a képként mellékelt szeméttelepen élő gyerekek
(de elég csak visszagondolni az 1800as évek Angliájára mondjuk, hogy belássuk, egy komoly társadalmi fejlődés végbemenésével az ilyen dolgok megszüntethetők)

Astalavista 2012.06.10. 17:32:23

@sárkányfő: nem teljesen igaz, amit írsz, mert ugyan tényleg vannak ott romok meg tengerpart, de a turista csak akkor megy oda költeni, ha megkap mindent, amit igényel.
Az olaj ellenben nem megy pl. Irak helyett Luxemburgba feltörni a földszínre, csak mert az arabok inkább a tevéket hajkurásszák, mintsem vele foglalkoznának, vagy mittomén.

Ben Franklin 2012.06.10. 17:42:19

@Astalavista: No azért pont Luxemburg, Monaco, Svájc nem éppe hihetetlen szorgalma miatt gazdag. Soha egy háború sem volt ott, a ma születettek a 10 generációval korábban épült házakban élnek, új nem kell, minek? +adóparadicsomok, azaz a külföldi krém ott pihenteti a zsetont, aminek ára van. Ez csak nagy és gazdag országok közt lehetséges, nem véletlen hogy Lux. nem Csád és Líbia közt van.

lloyd_george 2012.06.10. 17:45:47

Szerintem a poszt írója megint nagyon-nagyon torzít. Az egyének közösséget alkotnak, a közösség szokásokat és normákat, ha pedig egy közösség csendben tolerálja vagy akár nyíltan bátorítja pl. a korrupciót vagy a munka elsunnyogását, arról nehogy már ne a közösség tehessen (kivéve, ha egy közösségen belül elnyomott kisebbségről van szó, bár ekkor se teljesen). Az egyéni felelősség ilyenkor szinte kimutathatatlan, a sok kis mulasztás állt össze egy nagy mulasztássá.

Vegyük a saját is országunkat: ha képesek voltunk 2006-ban megválasztani Fletót vagy 2010-ben még nagyobb többséggel Orbánt, akkor meg is érdemeltük őket. Ennyi. A görögök is hiába tesznek úgy, mintha a politikusaik tőlük teljesen függetlenül tették tönkre a gazdaságukat, most pedig jönnek a gonosz náci németek. A görög "rendszert" a görögök tartották fenn és teljes nyugalommal tolerálták.

Az pedig, ahogy a szerző elhárítja a kritikákat, kifejezetten rosszindulatú. Most komolyan, aki kapcsolatot vél felfedezni egy nemzet eredményei és a nemzet tagjainak hozzáállása között, az már rögtön rasszista?

mallac 2012.06.10. 17:51:01

A cigány nem egyszerűen lusta,a cigány az egy parazita fajzat.Mindig más munkájából próbál megélni,jobb esetben kereskedik,szolgál, zenével tánccal prostitúcióval miegyébbel, rosszabb esetben meglop,kirabol,zsarol. Ha a nap huszonnégy óráján keresztül hazudják mindenfelől az ellenkezőjét, a tény akkor is tény marad ,a cigánynak a vérében van gazemberség. Nem boldogult velük a főherceg ,és nem boldogult velük Kádár sem ,hiába állítják mostanában sokan,hogy bezzeg akkor dolgoztak.

Húsleves 2012.06.10. 18:01:39

Gratulálok az íráshoz!
Nagyszerűen kiugrasztottad a magukat liberálisnak, toleránsnak, antifasisztának, jogvédőnek hazudó fajvédő mocskokat a bokorból, ahogy az ilyen kommentek is mutatják:
"Bunkó náci blog, takarodjatok már az Indexről!"

Mateahos 2012.06.10. 18:18:54

Si duo idem faciunt, saepe non est idem.

ikiv0000 2012.06.10. 18:20:26

Butaság lenne azt állítani, hogy kizsákmányolás nem létezik, sőt igazság szerint minden országban van. A gazdag kizsákmányolja a szegényt történet azóta van, hogy az ember lemászott a fáról. Vannak olyan országok ahol kevesebb a lehetőség és a szándék a kizsákmányolásra van ahol pedig több. Van ahol a tehetősebbek a saját népüket zsákmányolják ki, van ahol inkább egy másikat. Rettenetesen leegyszerűsítve a kizsákmányolás nem más mint amikor valakitől elveszed megfelelő ellenszolgáltatás nélkül azt ami az övé, legyen az munkaerő ásványi kincs vagy föld. Azonban az, hogy az adott népcsoportot mennyire lehet kizsákmányolni az nagyban függ magától a néptől. Azok a népek amelyeknek pl. létezik hasonló mondásuk, mint: dögöljön meg a szomszéd lova is, sosem fogják sokra vinni a társadalmi összetartás és a hazám fiához való lojalitás teljes hiánya miatt. Amíg az utcán eleső ember látványán több ember röhög, mint aki segít... Amíg sokan azt sem tudják, hogy a szomszédjukat hogy hívják, mert nem érek rá vele foglalkozni, van nekem más bajom is, vagy csak nem érdekel... Én azt vallom, hogy az egyes népek közt sok különbség van és ezek a különbségek határozzák meg, hogy mely népet mennyire lehet kizsákmányolni. Viszont a kizsákmányolás még így is csak egy apró részlet az adott nép sorsának forgatókönyvéből. Péládul egy adott ország gazdaságát nagyban meghatározza, hogy milyen a nép általános mentalitása, adófizetési hajlandósága...stb. Példának okáért vajon mely nemzet viszi többre, ahol olyan kedvelt szólás van, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket, vagy az ahol olyan, hogy Ordnung muss sein? Egy nemzet sem áll csak lustákból, csak adókerülőkből, míg ez fordítva is igaz. De nem mindegy, hogy a komplett társadalom számára mennyire elfogadott a mutyizás és a lakosság hány százaléka próbál meg vagy próbált meg ha más nem pár száz forintnyi adót elcsalni (számlát nem kérni, belegyezés az adócsalásba). Tehát azt állítani hogy egy adott nemzet, vagy akár kisebbség sorsáért kizárólag, vagy akár csak nagy mértékben mások a felelősek, az eléggé ostoba hazugság és demagóg szöveg. Aki nem hiszi az, megnézheti a youtube-on, ahogy pl. kenyai őslakosok egymást égetik el élve boszorkányság vádjával, mert nem volt jó a termés. És ez nem száz éve történt. Na most ezektől mit várhat az ember, hát szerintem nem túl sokat.

Csetepaté márki 2012.06.10. 18:25:33

@Dolgozónép: "Szorgalom, áldozatkészség, előretekintés, erkölcs".
Ez így négy szó. Ha a professzor úr szíveskedik őket definiálni, akkor lehet róluk beszélni. Addig csak puffannak.

Mi ez, az óvoda? A posztírótól miért nem hiányoltad, ott mit jelentenek? Csak nálam?
Ha értelmeset nem tudsz hozzászólni, akkor hülyeséget?
Másrészt ha ezek a szavak:"Szorgalom, áldozatkészség, előretekintés, erkölcs" semmit sem jelentenek neked "definíció" nélkül, hát elég szomorú. Minek írkálsz akkor ide?

Putyilov gyári melós 2012.06.10. 18:30:30

@mallac:

Szar lehet neked, hamarosan 80%nyi cigány fog körbevenni.
"A MAGYAR FIATALOK 80%-A SZERINT NEM ÉRI MEG MA BECSÜLETESNEK LENNI"

Amúgy miccólsz az áprilisi, májusi magyar bűnözési hullámhoz?
Milyen "szépen" kiírtotta a magyar Breivik a családját, remélhetőleg a te fiad is ezt teszi veled :O)))

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.06.10. 18:46:25

@Ratius:

írod: "Valójában egyetlen szempont, az innovációhoz való viszony, vagy mondjuk inkább így, a változó körülményekhez való alkalmazkodás képessége határozza meg azt, hogy egy közösség mennyire lehet sikeres."
+
"A körülmények hatalma"

fő bizonyíték/így bizonyítod:
"abban a pillanatban, amikor a fejlett Nyugat földjére teszik lábukat, hirtelen óriási tőke kerül sorsuk bankszámlájára. „Az a mexikói, aki az Egyesült Államokba települ át, ötször annyi értéket állít elő évente, mint az, amelyik otthon marad” – állítja Ronald Bailey, a Reason magazin tudományos szakírója. „Ha egy mexikói, egy délkelet-ázsiai, vagy egy afrikai be tud jutni az Egyesült Államok területére, egyszeriben négyszázezer dollárnyi láthatatlan tőkéhez jut.” "
- amely szöveget úgy értelmezel, hogy:
"A fejlett országok intézményrendszere, oktatáspolitikája, jogrendje, egészségügyi ellátása, kommunikációs struktúrája, kormányzati rendszere, árubősége, vállalkozói kultúrája, az emberek egymás iránti bizalma, sokkal inkább meghatározza egy élet sikerét, mint a személyes adottságok."

ez az értelmezés jó "fordítása" a fenti (Bailey) nyilatkozatnak, DE
kifelejtettél valamit (ami szerintem implicite benne van Bailey nyilatkozatában), mégpedig:

Az országok, közösségek tőkefelhalmozását.

Szerintem ez okozza a legalapvetőbb különbséget
az országok között.

pl ha ugyanazt a munkát csinálom USÁ-ban, mint Indiában, akkor 10x, 50x, 1000x többet keresek
pl ha a Wall Streeten pár tucatnyi nép el kezd tűntetni, a CNN és a világsajtó azonnal folyamatosan ezzel foglalkozik, míg ha Berlinben van zavargás, akkor 3 perc jár a CNN-en,
ha Afrikában, akkor 0 perc és 0 oldal a világsajtóban...

Húsleves 2012.06.10. 18:48:20

@pandacsökiboborján:
El se tudod képzelni, milyen félelmetes tud lenni, amikor egy arctalan nick lecigányoz egy másik arctalan nicket az interneten. Akkor már játsszunk élesben: ott lakom az Empire State Building tövében, menjél dózerold rám azt a szar putrit.

septem 2012.06.10. 18:48:59

@pandacsökiboborján: én is jártam rakacán osztálykiránduláson 87-88 körül. meg két éve is, átutazóban.

azt a rombolást, ami ott végbement alig lehet elhinni. gyanítom, nem rakaca az egyetlen hely.

érdemes megnézni a google mapson tiszabő község légifelvételét. persze kinagyítva. majd, pl. tószeget ugyanígy. valami látszik.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.06.10. 18:55:45

Magyarországon csak zsidók és cigányok élnek:

barikad.hu/ciganyokkal_es_holokauszttal_nepszerusitik_hazankat_az_eb_n-20120610

Dr Tischler János Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója szerint

i.imgur.com/sCsWK.jpg

Astalavista 2012.06.10. 19:12:53

@Ben Franklin: Csak szemléltetőeszköz volt, hogy a kőolaj nem válogat. Ennyire olvashatatlan az írásom? :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.10. 20:16:44

Én nem vagyok rasszista, de azért az ilyen "kizárt, hogy a különféle országok népe között ne lenne egy átlagos, statisztikai eltérés bizonyos tulajdonságokban", azt naiv hülyeségnek tartom.

Nem feltétlenül biztos, hogy erről eleget tudunk, és meg tudnánk mondani, hogy a görögök nagy átlagban tényleg lustábbak a németeknél.

Egy viszont biztos, a korrupcióról például vannak felmérések, és vannak különbségek az országok között, és ez például azért sokat nyom a latban a gazdaságnál. Különféle tapasztalataim vannak különféle emberekkel mindenféle országból. Mondjuk például egy francia tapasztalataim szerint átlagban nem olyan pontos, mint az én igényeim. Ez is nyomhat a latban a gazdaságban. De a tapasztalataimból nem akarok általánosítani, inkább látnék szívesen felmérést. Ilyen a cikkben sincs sajnos.

Még valamit: ha mondjuk a francia emberek pontatlanabbak a németeknél, az azért sem rasszizmus, mert ettől nem alacsonyabb rendűek. A lustaság sem alacsonyabb rendűség. De a gazdaságot jelentősen befolyásolja.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.10. 20:19:51

Az is hajmeresztő egy gondolat, hogy a görögök azért nem szorgalmasak, mert a rendszer nem jutalmazza őket, a németek meg azért szorgalmasak, mert a rendszer jutalmazza őket. Mégis, honnan jött ez a rendszer?! Csak úgy véletlenül? Vagy azért, mert a németek már azelőtt is szorgalmasabbak voltak, és ezért alakult ilyenné a német rendszer?!

Void Bunkoid 2012.06.10. 20:20:44

@ehhh: igazad van amúgy nagymértékben.

Nekünk magyaroknak kb. három dolog fontos.

1. tele legyen a has (dagadtak is vagyunk, és - szerintem - aránytalanul sokat költünk kajára)
2. ebéd utáni csendes emésztésben senki meg ne zavarjon (ez is tipikus, a magyar munkahelyeken nem a szieszta dívik, hanem a két-három órás ebédszünetek, aminek jó része az ebéd utáni kávézgatás-cigizgetés-trafikálás)
3. bármim van, szebb/jobb/nagyobb/etc. legyen mint a szomszédé/kollégáé/sógoromé/anyósoméké, és ezt büszkén villantom is. Akkor is, ha hitelt kell érte felvenni.

Mészáros Laci 2012.06.10. 20:22:49

nem lustaságról vagy szorgalomról van szó, ennél összetettebb a kép; a szorgalom csak egy jele annak, hogy (például) a német társadalomban (de szívesebben hoznám példának a svédeket vagy a japánokat) az iskolai nevelés olyan elvek mentén zajlik, ami hangsúlyt helyez a közösségért való felelősségvállalásra és cselekvésre.

Mészáros Laci 2012.06.10. 20:26:59

@Brendel Mátyás:

"Mégis, honnan jött ez a rendszer?! Csak úgy véletlenül?"

nem tudom, talán véletlenül -- volt egy olyan időszak, amikor a szociális sokféleségben épp megjelent egy ilyen modell, és a körülmények épp kedveztek ennek a modellnek.

ennél érdekesebb, hogy a nevelésben pontosan mely tényezők azok, amelyeknek révén a társadalmi felelősségvállalás és szerepvállalás megerősödik a német (és svéd) fiatalokban, valamint elsatnyul a magyar, román, olasz, görög fiatalokban.

Void Bunkoid 2012.06.10. 20:38:57

Amúgy érdemes gazdaságföldrajzot is tanulni, meg tisztában lenni adott országok kapacitásával.

A legfőbb baj a lecsúszóban levő országokkal, hogy nem az ország természeti/természetes adottságaihoz illő profilban próbál termelni (illetve "termelni").

Pl. kis hazánk legfőbb rákfenéje ma az, hogy - ha megnézitek a jelenlegi oktatásügyi mutatókat - a fiatalok nagy része olyan pályán képzi magát, amik BASZOTTUL nem az ország adottságaihoz illőek - konkrétan az, hogy lehet hogy túlzok, de tíz mai fiatalből hét gyakorlatilag olyan szakmát vagy szakterületet tanul, amik alapvetően jelenleg luxusnak minősülő szolgáltatások. Rettenet mennyiségű fiatal akar médiaszakember, informatikus, író, meg ilyesmi lenni.

Az ország jelenlegi legfontosabb kincse akárki akárhogyan is vitatkozik, a termőföld. Agrár vonalon mégis elenyészően kevesen akarják magukat képezni - akár (nem rossz értelemben véve) parasztnak, akár agrármérnöknek, akár biológusnak. Mindenki csak arra hajt, hogy majd valamiféle szolgáltatást fog nyújtani a hon polgárainak, majd fotós leszek és szép fényképeket csinálok, újságíró leszek és cikkeket írok az - amúgy egyre inkább ingyenes webes tartalmakra :), műkörmös leszek és csodaszép műkörmöket csinálok, kézműves leszek és kicsi szép ékszereket csinálgatok otthon gyöngyökből, hasonlók, meg webdesigner leszek és dizájnos honlapokat fabrikálok a műkörmösöknek meg az ékszerkészítőknek.

Ezek a dolgok - főleg exportcikként - NEM ELADHATÓAK.

Az, amiből pénzt lehet csinálni, az az, amit az ember TERMEL, nem szolgáltat. A szolgáltató szektor a termelő szektorra épül, mert a termelő emberkék eladott cuccaiból fognak majd maguknak mindenféle szolgáltatásokat igényelni, ezzel eltartva a szolgáltató szektort.

Na, ez a termelő szektor sorvad egyre jobban itthon.

A még szomorúbb, hogy a mindenkori kormányok sem látják ezt be, és soha nem támogatják a termelő ágazatokat. Már huszonkét éve...

Tehát, addig, amíg valami értelmes és hellyel-közzel minőségi dolgot nem _állítunk elő_ gazdaságosan, addig nem lesz itt semmi felemelkedés, csak kavargatjuk a szart a biliben, és győzzük meg egymást folyamatosan arról, hogy hé uram, van húsz forintom, megveszi huszonötért?

Void Bunkoid 2012.06.10. 20:44:23

Mielőtt valaki Svájcot hozná fel példának, hogy bezzeg ők nem termelnek, csak szolgáltatnak mert csak bankolnak, Svájc bevételeinek és GDPjének tetemes részét az adja, hogy a világ egyik vezető gyógyszergyártó és exportőr országa. Például.

gono 2012.06.10. 20:45:05

gratulálok!

kreálsz egy mondvacsinált konfliktust, hogy megmonhasd a frankot, aztan a saját pályádon lukat rúgsz (jaj).

flazz 2012.06.10. 20:51:17

@Exploiter: az "ezeket a tetveket maguk felett. " alatt kiket ertesz?

kewcheg 2012.06.10. 20:56:09

Amíg senki nem csodálkozik azon, hogy egy nettó 300-at kereső rendőr Audi A6-tal jár és budai villában lakik,valamint hogy a főnöke 20 éve még rendőrségi sofőr volt,ma milliárdos, valamint kész tényként kezelik, hogy bizonyos dolgokat valaki megtehet,míg más nem, továbbá hogy a nemzeti adóhatóság elszabotálja a munkáját,addig semmin nem kell csodálkozni ebben a hazában....

kewcheg 2012.06.10. 21:02:37

Az adócsaló,minimálbéres,szlovákrendszámos,dolgozóit sanyargató "vállalkozó" magától nem fog megtérni,ez hiú ábránd.Külső kényszerító erő hatására megteszi,ez pedig az, hogy az addigi csodálat tárgya helyett egyszercsak a megvetés tárgya lesz....Azonban ha csak a csóró veti meg,azt leszarja,ehhez az kellene, hogy a hozzá hasonló kaliberűek közül alakulnának tisztakezűek.....

Bicepsz Elek 2012.06.10. 21:05:01

@Void Bunkoid: Te elkestel vagay 50 evet. Pl. ha egy qrva a p.jat adja, akkor az mi? Igenyeket elegit ki, nem termel. Ha egy autoszerelo megszereli az autodat, akkor is igenyt elegit ki. Vehetsz ujat 100x aron es mondhatod, hogy termelni kell allandoan. Ott az orvos, a rendor, tuzolto. Az epitomunkas az termel szerinted?

Bicepsz Elek 2012.06.10. 21:10:28

Romania es Moldova meg munkaerot "exportal". Ok ebbol elnek

Bicepsz Elek 2012.06.10. 21:16:00

Az angolszasz orszagokban amit kehet, azt kiszervezik (pl. az angol hadsereg egyenruhait Kinaban varrjak, amerikai repulo es helikopteralkatreszek Kinaban keszulnek) vagy bevandorlokat(mexikoiak,keleteuropaiak stb. ) foglalkoztatnak sz..e hugye..

VT22 2012.06.10. 21:36:01

"Miért volna a Svájcban élő homo sapiens szorgosabb, mint a Burkina Fasoban született fajtársa?"

Menj el Burkina Fasóba lakni, biztosan ugyanolyan szorgos, intelligens embereket találsz, mint Svájcban. Simán be lehet húzni az egyenlőségjelet a két nép közé. Fekete-Afrika mindig is fejlett civilizációval rendelkezett, mert ők is ugyanolyan intelligensek mint a világ többi része. Csak jöttek a csúúnya rasszisták is mindent leromboltak, ezért nem jutottak túl a sárkunyhón 4000 év alatt.

Jakéremszépen... Németeknél nem tudott lenni még akkora felfordulás, hogy balkanizálódjanak. Pedig legutóbb is rendesen szét lettek bombázva, a komunizmus meg tett róla, hogy a szorgalmas munkát bizony "egyszerű időpocsékolásnak nézzék". (Vagy vehetjük a kínaiakat is. Még jobb példa.) De sose sikerült végérvényesen leszakadniuk a történelmükben, ahogy fekete-afrikában se sikerült úgy felemelkedniük egyszer sem, hogy a sárkunyhóból civilizáció legyen.

mallac 2012.06.10. 21:38:18

Azt mondták a régi öregek: a cigány csak akkor szegődik el dolgozni, amikor már tényleg éhes.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.10. 21:45:28

@VT22:

"Németeknél nem tudott lenni még akkora felfordulás, hogy balkanizálódjanak."

Mielőtt Bismarck létrehozta az egyesített német birodalmat, több mint háromszáz német királyság/hercegség/városállam stb. létezett.

VT22 2012.06.10. 21:50:13

@neoteny: Pontosan. És akkor sem volt Balkán.

Bandibacsi34 2012.06.10. 21:56:02

@VT22: Ismerosom mondta: ha Afrikaban van banan, akkor minden van!!! De egy hideg orszagban futeni es kajalni is kell (es ugye szinte csak husmeg gabona volt anno). Szoval nem mindegy, hogy milyenek a korulmenyek. Amugy meg meleg orszagban minden hamarabb porosodik, koszolodik, mig egy nedvesbe (Anglia) minden gyorsabban peneszedik es ki lehet dobni a dolgokat a kukaba. Az USA-ban a hazak 80%-at eleve 30-40 evre epitik aztan dozerolas.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.10. 22:04:08

@VT22:

Ha nem számoljuk pl. a Harmincéves Háborút.

2012.06.10. 22:31:35

Én láttam dolgozni németet és spanyolt, a kettő között ég és föld a különbség, a spanyol elsősorban jól akarja magát érezni, kevés munka, sok pihenés, szieszta, nyugi. Barcelonában egy kisbolt sincs már spanyol kézen, mert a délamerikai vagy kínai nem tart sziesztát, reggel hatkor kinyit és éjfélkor bezár, feleannyiért árulja a sört, stb. Locutoriók esetén ugyanez a helyzet. És ez nem nemzetiség kérdése, hanem tényleg a felfogásé.

Nem genetikai okai vannak, hogy a spanyolok többnyire nem szeretnek dolgozni, ennek "tréning" okai vannak, ahogy Lénárd Sándor is megírta a Völgy a világ végénben, egyszerűen sosem fogsz úgy sajtot készíteni, mint akinek az ükapja is sajtot készített, ez ilyen kasztrendszer-szerű jelenség, amit nehéz megtörni.

Szerintem a kérdés nem is az, hogy egy népnek vannak-e kulturális, munkamorált illető jellemzői (vannak), hanem az a kérdés, hogy ezt ki akarja megváltoztatni?

Aki élt már együtt olyannal, aki csóróság idején elpancsolta a vizet, az tudja, miről beszélek. Mert ha ő úgy van vele, hogy "kit érdekel", én meg úgy, hogy "abból vettem volna egy csokit", akkor az nem vezet jóra hosszú távon :)

Az a gond, hogy a háztartás egy része közös, így most kiborult a bili.

mallac 2012.06.10. 23:01:20

Szóval annak idején a Luther Márton nevű bácsi is kiakadt azon amit Rómában látott. Már ott és akkor ordított a különbség a nációk(fajok?) között. Lett is egy törésvonal a kontinensen.Valóban vannak tücskök és hangyák, persze vannak átfedések is, van szorgalmas görög és lusta német is,de a döntő többség hordozza a fajtajegyeket.A cigányokról meg jobb nem is beszélni.Azok még arra is lusták, hogy egy budit összekalapáljanak maguknak.

Bandibacsi34 2012.06.10. 23:41:09

elismondom.wordpress.com/2011/08/16/egynemely-napolyi-kozhelyrol/

És ismét Sergio Benvenuto: Nápolyt a világ minden táján – okkal vagy ok nélkül – a tolvajok és szélhámosok tanyájaként emlegetik. …A nyomor persze a világ bármely más pontján is ráviszi erre az embert, de nem a lopás művészetére, ami tipikus nápolyi specialitás. Ezen kívül a nápolyiak azért lopnak és csalnak, hogy a gazdagságnak azon csekély maradványával kérkedhessenek, mely a bella figurát biztosítja számukra. …A rablás és a törvényen kívüliség az itteniek számára nem teljesen megvetendő dolog: van valami művészi és professzionális atmoszférája.
Talán ez teszi, hogy állítólag ha egy nápolyit az utcán megszabadítanak valamely értékétől, nem rendez jelenetet ott helyben, hanem minden megrendülés nélkül befordul a következő rendőrkapitányságra jelenteni azt.
Ehhez a témához számomra egy nagyon megrendítő mondat Vittorio de Sica : Az utolsó ítélet c. Nápolyban játszódó fekete-fehér nem sokkal a háború után készült filmjében hangzik el, melyet már utazásom után az Örökmozgóban sikerült megnézni. Miután egy egész napi újdonsült “barátság” és időnkénti egymásrautaltság sodrában a vidéki tanár és a helyi csóró elbúcsúznak, a vidéki tanárt alakító Fernandel szemrehányóan megemlíti, hogy azért az a pénztárca ügy nagyon fáj. Amit a csóró többször is kiemel a cselekmény folyamán a zsebéből, s amikor lelepleződik, anélkül, hogy zavarba jönne, visszaszolgáltatja. S a válasz : “Tudod mi sem vagyunk olyanok, amilyenek szeretnénk, hanem amilyenek lehetünk.”

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.06.11. 03:19:42

@hungarisztan: "...mitől ilyen az egyik ország/nép/csoport/etc., és mitől olyan a másik? Mitől fejlődik 2, nagyjából azonos input paraméterekkel rendelkező ország totálisan különböző módon?"

A válasz: értékek. Ahogy sokan kifejtették, a közösségek képesek aktívan alakítani a körülményeiket, és az adottságokat kitartó munkával az előnyükre hasznosítani, illetve megváltoztatni. Ez azért sikerül az egyik közösségnek és a másiknak nem, mert különbözőek a társadalmuk által megbecsült értékek.

"Konkrétan: mitől van a „halszagú rokonoknál” ... Skandináv jólét, míg itt putyinizálódó, görög példát követő, lejtőn lefele robogó Hungarisztán?"

Nem ismerem a finneket olyan mélyrehatóan, hogy határozott állításként fogalmazhassam meg, amit mondok, de gyanítom, hogy a többi északi néphez hasonlóan a finn társadalom értékrendje is pozitívumként ismeri el
- a magas fokú együttműködést;
- a kölcsönös tiszteletet;
- a saját és a mások munkájának a megbecsülését;
- a cselekedetekért a felelősség vállalását;
- a következmények elkerülhetetlenségét.

Ezzel szemben a magyar társadalomban mindnyájan napi szinten tapasztaljuk, hogy a legtöbb magyar
- nem hajlandó együttműködni, inkább szenved egyedül;
- nem tiszteli elsősorban saját magát, a családtagjait, a munkatársait, a szomszédait, a különböző intézményeket, stb.;
- nem becsüli meg a munkát, sem a sajátját (nem veszi komolyan, nem fejleszti magát, nem törekszik, hogy jobb legyen, stb.), sem a más által elvégzettet;
- nem vállalja a felelősséget a legnyilvánvalóbb helyzetekben sem, addig keres, amíg talál valami felelőst, ha más nem, hát az időjárást, de biztosan nem mondja ki, hogy ezt ő rontotta el;
- természetesnek tartja a következmények elkerülését, ha véletlenül utoléri a felelősségre vonás, zokon veszi, hogy a jó előre meghirdetett szankciót érvényesíteni akarják vele szemben.

Ez csak a pár legfontosabb dolog, biztosan van még sok egyéb, de már önmagukban ezek magyaráznak szerintem kb. 150-200 százaléknyi különbséget az egy főre jutó GDP-ben.

"Oké, hogy ugyanannyi itt a szorgalmas/okos ember, mint ott (amúgy ezt kétlem, de a játék kedvéért fogadjuk el tézisként), na de ha ez így van, akkor itt miért az üres handabandázásból, másra mutogatásból, hőbörgésből próbálnánk GDP-t termelni? Miért lesz ENNYIRE más az „azonos minőségű” egyénekből álló közösség?"

Nem vagyok szakértő, pusztán az élettapasztalatomra alapozva hiszem, hogy minden 1000 főnél nagyobb embercsoportban etnikai, nemzeti hovatartozásra, földrajzi elhelyezkedésre, történelmi korra való tekintet nélkül ugyanolyan arányban születnek okosak és buták, szorgalmasak és lusták, szárnyaló fantáziájúak és földhözragadtak, stb. Az, hogy ugyanabból a "hardverből" később mi lesz, az már a "szoftveren" múlik, vagyis az adott közösség kultúráján, értékrendjén. Hogy képes-e a közösség a tagjainak biztosítani a kibontakozás lehetőségét, hogy mindenki azt a képességét fejlessze tovább, amire veleszületett tehetsége van, és olyan perspektívát kínálni a felnövekvő nemzedékeknek, hogy azok egyrészt jól érezzék magukat a bőrükben és a közösségükben, másrészt készek legyenek maguk is tenni a közösség fennmaradásáért.

Azok a társadalmak, amelyek azokat az értékeket állítják piedesztálra, amelyek ezen célok elérését támogatják, sikeresek, míg azok a társadalmak, amelyek más értékeket ismernek el, azok nem sikeresek. Szerintem ennyire egyszerű.

A jó hír az, hogy az értékrendet lehet alakítani, és nem is túl hosszú idő alatt gyökeresen le is lehet cserélni. Számos ilyen sikersztori van a világtörténelemben, például ott van rögtön a honfoglaló magyarok keresztény államalapítása, ami nélkül ma nem létezne olyan állam, hogy Magyarország, és nem lenne magyar nyelv.

hungarisztan 2012.06.11. 12:07:04

@Inoffensus: Alapvetően egyetértünk, csak azt gondolom, hogy ez még mindig nem elég generikus válasz. Persze, értékek, naná. Nem akarok idiótának látszani és belemenni abba a véget nem érő játékba, hogy „jó, jó, na de a társadalmilag elfogadott értékeket ki/mi határozza meg ebben és abban a társadalomban, amitől olyan különbözőek leszünk itt és ott”, mert nyilván erre is lehet (rész)válaszokat adni, lesz benne történelem, geopolitikai helyzet, külső tényezők, vérmérséklettől függően talán még belső tényezők is :o), de bármikor felböföghetném újra a nem túl produktív kérdést: na jó, de az ezen tényezőkben való különbséget mi okozza?
Lehet, hogy a kérdésfeltevésem a rossz, mert azt sugallja, hogy létezik olyan megoldás, amit ha behelyettesítünk (behelyettesítenénk) x helyére, akkor kijön (kijönne) mondjuk a finn modell – miközben korántsem biztos, hogy az egyenlet megoldható a számításba jövő értelmezési tartományon belül, mert bizonyos faktorok determinálnak, és ebben a geopolitikai-kulturális térben mindig negatív szám jön ki a gyök alatt.
No, engem pont ez érdekelne: szükségszerű-e egy-egy társadalom fejlődésének iránya és mértéke, és ha igen, akkor milyen mértékben determinált, illetve melyek azok a tényezők, amelyek fixek, és melyek azok, amelyek változók, és ezek aránya miképp alakul, mennyire gyúrható stb.

Finnországot azért szeretem példaként hozni, mert NAGYON hasonlít a történelme Magyarországéhoz, és mert mélyebbről indultak, mint mi (arról pedig ne is beszéljünk, mennyivel nehezebb ott előállítani 1 kg kenyeret, vagy betont, vagy Nokiát, vagy bármit, mint a Kárpát-medencében). Ami a történelmüket (mint sok magyarázkodás vélelmezhetően fő meghatározó faktorát és hivatkozási alapját) illeti, egészen a XX. század elejéig (konkrétan 1917-ig, a nekünk utálatos NOSZF-ig :o)) elnyomatásban éltek, hol svédektől, hol oroszoktól, praktikusan mélyszegény, iparosítatlan, javarészt polgárság nélküli társadalomban. Sokkal rosszabb körülmények között, mint mi – nem véletlenül dívott őket szegény, halszagú rokonoknak tartani, vagy éppenséggel meg is tagadni a nyelvrokonságot. Még mindig történelmi hasonlóság: a finneknek is megvan a maguk trianonja (Karjala tartomány), ami mindmáig pont olyan neuralgikus pont, mint nekünk a saját csúfos békediktátumunk. Ők is beleugrottak háborúba komolyan nem vehető hadüzenettel – konkrétan nekiestek az oroszoknak, az eredmény borítékolható volt. Hősies elvérzés, iszonyatos háborús jóvátételi kötelezettség pénzben, ipari termékekben és energiában – azaz csupa olyan jószágban, ami Finnországban nem létezett. Paradox módon éppen ez (illetve a háborús jóvátételt lehetővé tevő hihetetlen munka) alapozta meg a modern ipari társadalmat és a finn gazdasági-jóléti csodát.
Na ez az, ahol a történelmeink már eltérnek...
Persze a történelem fontos, de nyilván csak 1 faktor a sok közül. (Ezért nem is szeretem, hogy mindenki a 40 év kommunizmust teszi felelőssé, mert igaz ugyan, hogy ez óriási, saját magán túlmutató károkat okozott, na de egyrészt 22 éve nincs kommunizmus (bármennyire is afelé tartunk ismét), másrészt Móricz 1934-ben, messze a kommunista diktatúra előtt írta meg a nagyszerű Rokonokat, amiben egészen pontosan ugyanolyan körülményekről ír, mint amiket ma tapasztalunk, de természetesen vehetnénk bármelyik másik írását, vagy Mikszáthot, Tersánszkyt etc.)

Vissza az értékekhez, és ezek társadalomformáló hatásához. Nagyon szépen összefoglaltad, mi az, ami másképp működik egy sikeres társadalomban (és a skandináv társadalmak alighanem bízvást sorolhatók ide), és bizony nagyon összecseng azzal, amit én is tapasztaltam (tisztelet, együttműködés, felelősség), ha érdekel, itt van egy korábbi írásom például a tisztelet-munkakultúra témában:
hungarisztan.blog.hu/2010/07/23/az_apokalipszis_hungarisztani_lovasai_i_a_tisztelet_hianya

Közösségben gondolkodás vs, individualista harácsolás – én nagyjából így tudom egy ellentétpárban összefoglalni, mi különböztet meg egy jól működő társadalmat egy rosszul működőtől. (Ezzel persze nem találtam fel a melegvizet, a gimnáziumi tananyag Rousseau úr is pont ilyesmikről elmélkedett, csak a magyar lakosság nagyrésze alighanem pont hiányzott az óráról... :o))

S hogy még egy gondolatig visszakanyarodjak a determináltsághoz (ahhoz, hogy egy társadalom berendezkedését, értékeit, működését mennyire meghatározza a geopolitikai elhelyezkedése), javasolnám az egészen kiváló Jared Diamond vonatkozó könyveit (pl. Háborúk, járványok, technikák) vagy kevésbé tudományos műfajban (a finn csodához kapcsolódóan) Mikael Niemi Popzene Vittulából c. könyvét, melyben egészen prímán leírja, milyen társadalomösszetartó erőt jelent az, ha az ember télen mínusz 30 fokban él. Ott konkrétan MUSZÁJ kooperálni, különben meghalsz.

De Finnországot persze látni-tapasztalni az igazi, fantasztikus ország. :o)
(Illetve bármelyik másik Skandináv országot csak ajánlani tudom.)

tbb 2012.06.11. 15:18:53

Ilyen egy jó poszt. Baromira provokatív, hogy a fő gondolat minél nagyobbat durranjon. Az, hogy ott szorgalmasak az emberek, ahol a társadalom a szorgalmat preferálja. És bár csak alig néhányan voltak vevők e tételre (inoffensus, hungarisztán, Brendel Mátyás), ők azonban azonnal tovább gondolták, és azt kezdték firtatnia, mi kell ahhoz, hogy egy társadalom ilyen legyen. Mert valójában ez a fő kérdés. Ha megválaszoljuk, majd teszünk érte, bizakodóbban tekinthetünk a jövőnkre. Mi magyarok is, de nagyot mondok, még az EU is.

tbb 2012.06.11. 15:27:27

@Dolgozónép:

Ha valóban azt mondta Fűegér, hogy a jogegyenlőség és a jogbiztonság a siker alapfeltétele, akkor nagyon igaza van. De persze a tétel akkor is igaz, ha csak te magyaráztad bele a kommentjébe.

tbb 2012.06.11. 15:35:05

@endike:

"Amikor véget ér a jólét, a szélsőliberálisok nagy része szélsőjobbossá változik."

Ja. De ami változatlan marad, hogy akkor is a velük egyet nem értők lesznek a nácik.

tbb 2012.06.11. 15:53:09

@Mészáros Laci:

Jól sejted: véletlenül volt egy olyan időszak, amikor a szociális sokféleségben épp megjelent egy szorgalmat preferáló modell, és a körülmények épp kedveztek ennek a modellnek. De nem az volt a véletlen, hogy létrejött a modell (az sokszor és sok helyen létrejött), hanem hogy kedveztek neki a körülmények.

Most már csak azt kéne tisztázni, hogy mik voltak ezek a körülmények.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.06.11. 23:32:37

@Ben Franklin: Luxemburgot illetően tévedsz, de erősen. Mondjuk egyszerűbb lenne megkérdeznem, hogy szerinted miért oda mentek a bankok. Viszont az, hogy nem volt háború, az nem igaz (időben visszafelé: Ardenneki offenzíva, első vh-s német megszállás, porosz garnizon 1867-ig, napóleoni háborúk, francia megszállás 1690-es években, 30 éves háború (amit történelemből tanultunk róla, az pipafüst, teljesen letarolta a német-római birodalmat), spanyol megszállás, elvesztette területének kétharmadát, igaz, nem egy csapásra, hanem háromra;
A XIX. századtól kohászata volt jelentős, mire az lecsengett, idecsábították a pénzügyi világot, közben még mindig itt az Arcelor-Mittal központja és két-három még működő üzeme, egy csomó e-kereskedelmi cég, légi teherszállítás, tenger nélküli ország létére egy legális olcsó lobogó (vagyis nem jelent biztonsági kockázatot, mint a libériai, de még mindig olcsó).
Svájcot már megkaptad mástól. Monaco-t meg felejtsd el, nem önálló állam, és annyira kicsi, hogy tényleg meg tud élni a kaszinókból és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból (viszont élvezet ott sétálni, szemben Budapest sok részével még mindig). De lehet, hogy Liechtensteinre gondoltál.

Mészáros Laci 2012.06.12. 06:07:29

@tbb:

"a szociális sokféleségben épp megjelent egy szorgalmat preferáló modell"

Továbbra is azt gondolom, hogy a szorgalom csak egy tünet, mindjárt mondom, miért.

"nem az volt a véletlen, hogy létrejött a modell (az sokszor és sok helyen létrejött), hanem hogy kedveztek neki a körülmények. Most már csak azt kéne tisztázni, hogy mik voltak ezek a körülmények."

minél nehezebb megélni egy adott területen, annál erősebb a nyomás arra, hogy egy közösség összetartson, a zsákmányt / terményt összedobja, közösen védjék meg a területüket. a nyomás itt azt jelenti, hogy azok a közösségek tudnak fennmaradni, ahol ez az összefogás erős (ha ritka a vadászzsákmány, akkor is mindenkinek jut belőle, tehát éhesen és lefogyva, de megmaradnak; vagy ha gyakoriak a támadások, a nagyobb közösség meg tudja védeni magát -- a kisebbek nem)

a szorgalom a közösségért önként vállalt erőfeszítések egyik jele.

ugyanezeket a körülményeket ma előállítani nem igazán lehetne, viszont vannak elég jó pedagógiai modellek arra, hogy a közösséghez tartozás -- evolúciósan egyébként nagyon erős -- késztetését hogyan lehet a gyakorlatban kiteljesíteni.

Mészáros Laci 2012.06.12. 06:09:04

@Kuviklacz:

Svájc a nyolcmillió önkéntes rendőr országa :-)

Mészáros Laci 2012.06.12. 19:51:44

@tbb:

"Mert valójában ez a fő kérdés. Ha megválaszoljuk, majd teszünk érte, bizakodóbban tekinthetünk a jövőnkre."

erre a kérdésre ismert a válasz, de sajnos ez kevés...

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2012.06.14. 01:48:05

@hungarisztan: Elolvastam a posztod, jó kis írás, gratulálok!

Teljesen egyetértek azokkal, amiket írsz, itt is, meg a saját blogodon is.

Ott van a különbség köztünk, hogy ha jól értem, te arra keresed a választ, hogy mely tényezőkből, illetve azoknak pontosan milyen keverékéből és kölcsönhatásából fejlődik ki a sikeres társadalom, illetve az azt megalapozó értékek, én meg megelégednék annyival, hogy megpróbáljuk beazonosítani a sikeres társadalomhoz szükséges értékeket, és kidolgozni egy olyan módszertant, amivel ezeket az értékeket meg lehet honosítani Magyarországon is. Szerintem itt és most ez az egyetlen módja annak, hogy kifaroljunk a zsákutcából. Ha ezt a munkát nem végezzük el, akkor sok-sok évtizedet fogunk itt dekkolni.

tbb 2012.06.14. 23:29:55

@Mészáros Laci:

Okos dolgokat írsz. De a poszt egy másik fajta szorgalomról elmélkedett.

tbb 2012.06.14. 23:33:18

@Mészáros Laci:

Ismerni a kérdésre a választ persze hogy kevés. Tenni is kell a megfelelő körülményekért.

Mészáros Laci 2012.06.15. 05:39:28

@tbb:

"Tenni is kell a megfelelő körülményekért."

Inkább az a gond, hogy nincs közvetlen, rövid távú haszna annak, ha az iskolai nevelésben megjelenik egy olyan típusú foglalkozás, amely a közösséghez tartozásra nevel.

1. következmény: a szülők, akik hasznosabbnak vélik a matek és a nyelvórákat, ágálni fognak ez ellen.

2. következmény: a közvetlen haszonnal nem kecsegtető foglalkozást (a maradékelvet követve) a legkevésbé tehetséges pedagógusokra tornyozzák, így valóban kevés haszna lesz.

Egyébként egész jó kísérleteket végeztek pártíz éve, megdöbbentő hatékonysággal (kéthetenként egyszer másfél óra, fél-egy éven át).

Ülőbika UFF 2012.08.11. 10:18:26

@joszek: Na kérem így lát az a távolba pontosan,aki nem fordítva néz a távcsőbe!Remek a cikk és tömörségében is sokat mondó.Személy szerint csak annyit tennék hozzá,hogy nincs a földön egy ország sem,ahol kategorikusan ki lehetne jelenteni,hogy itt szeretnek dolgozni!62 évesen jött be a nagyapám kedvenc mondása,miszerint az elvégzett"munka"megvéd,de az elnemvégzett megtámad!
süti beállítások módosítása