HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Orbán álma, Magyarország valósága

2012.12.30. 10:39 Ratius

Tragikus esztendőt tudhat maga mögött a kormányoldal. A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette. Akarata megtört, ereje megroppant, hitelessége semmivé lett, támogatottsága köddé foszlott, mozgástere a formális jog paragrafus-tologatására szűkült. A 2012. évi kormányzati vesszőfutás oda vezetett, vagy hamarosan oda vezet, ahol még nem is olyan régen Gyurcsány Ferenc tárta szét tehetetlen kezeit. A Fidesz súlyos gazdasági kudarcai, erőszakos és megosztó kultúrpolitikája, keserű társadalompolitikai hátra arcai és zavarodott kiútkeresése minden szempontból a szocialista kormányzás borzalmas teljesítményét idézi. A botrányról botrányra, vereségből vereségbe bukdácsoló Orbán-kormány kétségbeejtő haláltánca súlyos kérdés körül pörög: Miképpen lehetséges az, hogy a gazdasági, politikai, társadalmi elképzelések és lehetőségek lényeges különbözősége dacára Orbán Viktor mégis szinte lépésről lépésre Gyurcsány Ferenc útját kénytelen járni? Miképpen lehetséges az, hogy a kétharmados felhatalmazás, a korlátlan hatalomkoncentráció, a tettek és döntések teljes szabadsága ellenére is oda tart Orbán, ahová a saját pártjában is páriává váló miniszterelnök kisebbségi kormánya jutott? Miképpen lehetséges az, hogy a gazdasági szabadságharc, az unortodox megoldások, a békemenetelő rajongótábor áldozatvállalása nem vezet sehova, csak ugyanoda, ahova a nemzetközi partnerek korlátlan kiszolgálása, a „merjünk kicsik lenni” politikája vezetett?
Számít-e valamit a kormány szándéka, elkötelezettsége, értékválasztása, érdekartikulációja?
És miért nem?

A sárkány és a valóság

377290_382050885196553_471114770_n.jpg„Szórakoztató álomvilág lehet az, amiben a szocialisták élnek. Az ő alternatív valóságuk jelentősen különbözik a Fideszétől, ám semmivel közelebb nincs a vérvalóhoz, mint az Orbáné. Amíg emezék nemzeti pántlikás győzelmi jelentésbe csomagolnák a seggpöttyrokonságot is, addig a szocik lassan meggyőzik magukat, hogy az zemberek mind hülyék, a saller meg amitől letérdeltek 2010-ben csak tévedés volt. Oka semmi, kizárólag a rohattfidesz lejárató kampányának volt köszönhető, ők bizony ártatlan elszenvedői voltak az indokolatlanul fölhergelt nép izmozásának." – írja egy közelmúlt posztjában Varánusz kolléga, akinek köztudottan büdös a szája, viszont cserébe több esze van, mint az ellenzéki összefogás vidám birkáinak együttvéve. Ő ugyanis sejt valamit abból a tragikus mocsárból, amibe egyre mélyebben süpped bele az ország, s amelyből nem lehet kikászálódni sem Gyurcsány, sem Orbán, sem Bajnai politikája által. A magyar lápvilágból nem vezet ki a régi és új ellenzék összekapaszkodása, ép ellenkezőleg: minden terve és fogadkozása ellenére egyre mélyebbre nyomja az ország többségét a sárba a politikai elit konok valóság-tagadása.
Az immár évtizede tartó hanyatlás mögött ugyanis nem pusztán a hatalom tehetetlensége, nem csupán a hazai politikai elit önző mohósága lapul, hanem valami tragikus félreértés: a valóság észlelésének hamis volta, a világ mibenlétének teljes félreértése, a létünket meghatározó folyamatok katasztrofális félremagyarázása áll. És ez a farkasvakság – úgy tűnik – független attól, hogy éppen kik vezetik az országot, független attól, hogy bal- vagy jobboldali párt irányítja az ügyeket, független attól, hogy a tekintélyelvűség, vagy a bárgyú populizmus áll a kormányrúdnál.
És abban a pillanatban, amelyben levetjük a pártszemüvegeket, amelyben eldobjuk a babonák és mendemondák hamis sillabuszait, amelyben elszakadunk a gazdasági, politikai és kulturális előítéleteinktől, és őszintén szembenézünk a valósággal, abban a pillanatban meglátjuk a kormány tragédiájának okát is.

Másodlagos alkalmazkodás

385168_387933634608278_454754187_n.jpgSzilárd meggyőződése ugyanis a magyar közéletnek, hogy Magyarországnak a nyugati világhoz kell alkalmazkodnia. Akár így, akár úgy, de mindenképpen a nyugati tömb mellett van a helyünk. Ha az IMF segítségét nem is fogadjuk el, azért a kereszténység bástyásaként helytállunk, ha a szabadságharcot vívunk is, azért az Európai Unióból kiválni nem akarunk, vagy a másik oldalról nézve: ha egyenrangú gazdasági partnerek nem is lehetünk, azért a nyugat összeszerelő üzeme hadd legyünk. Csakhogy amilyen szilárd ez a meggyőződés, épen olyan hamis is. Nem azért, mintha tagadnunk kellene a nyugati világ értékeit, hanem azért, mert az alkalmazkodás lényeglét tagadja a rendszerváltás hamis logikája. Magyarország ugyanis a feltétlen nyugati orientációval nem a valóság kérdéseire ad választ, hanem valamiféle furcsa, másodlagos alkalmazkodást művel: alkalmazkodik az alkalmazkodáshoz. A világ ugyanis elsöprő gyorsasággal változik. Salim Ismail, a jövő technológiáit kutató Singularity University alelnöke nyilatkozott a minap a HVG-nek: „A világ alapvetően változott meg az elmúlt években. Húsz esztendeje például nem használtunk keresőmotorokat, mobiltelefonokat és közösségi hálózatokat. Ma ezekkel egy másodpercen belül kapcsolatba léphetünk a bolygón bárkivel. Ma egy afrikai farmer egy okostelefonnal több információt tart a kezében, mint Clinton elnök a beiktatásakor. Ez a technológia eddig soha nem tapasztalt demokratizálódása. Természetesen kudarc, hogy ezeket a technológiákat a társadalom nem tudja kellő mértékben befogadni, és ez elsősorban az elit kudarca. A technológia ebben a gyorsuló tempóban működik, de a különféle vezetők nem értik ezt a jelenséget."
Hadd pontosítsak: Mindegy, hogy a vezetők értik, vagy nem értik a bennünket körülvevő világot, az átalakulás lendületét, a kihívások sokaságát. A változásokra adott válaszaik ugyanis szükségszerűen önérdekűek. A nyugati hatalmak nagyjai, a világ vezetői nem is tehetnek mást, mint, hogy a maguk, pontosabban a mögöttük álló érdekek elvárásainak megfelelően alkalmazkodnak az új feltételekhez. A pénzügyi világ megrázkódtatásaira a bankuniós kísérletek adnak feleletet, az info-technikák fejlődésére az internet-cenzúra és a szerzői jogok körüli őrület ad választ, a gazdasági globalizáció kérdéseire pedig a jóléti rendszerek lebontása a megoldás.
És Magyarország ehhez a folyamathoz alkalmazkodik.

Az integráció csapdájában

pol.jpgEgy közelmúlt kutatás tanulsága szerint Magyarországon 1990 óta csökken a társadalmi mobilitás, az újabb generációk tagjai tehát egyre kisebb arányban képesek a szüleiknél magasabb státuszt szerezni. Az olyan csatornák, mint az oktatás vagy a rugalmas munkaerőpiac, melyek egy ideális társadalomban lehetővé teszik a feljebb lépést, nálunk beszűkültek. De hozzá kell tennem: a társadalmi felemelkedés lehetőségei a nyugati világban is korlátozottá váltak: az USA-ban, Német- vagy Franciaországban majdnem olyan nehéz a családi felemelkedés hagyományos útjait bejárni, mint Közép-, Kelet-, vagy Dél-Európában.
A magyar tragédia lényege pedig az, hogy a Nyugat minden egyes válasza a változó körülményekre – az erős országok természetes megoldásmódjának megfelelően – a gyengébb országokra hárítja a problémákat. Ha nyugaton meginog a pénzügyi rendszer, a periférikus, félperiférikus területeken nőnek a kamatok, ha nyugaton bomlik a jóléti társadalom, keleten és délen meg is szűnik, ha amott csökken a vásárlóerő, emitt nincs munka...
Minden kormány, amelyik a nyugati integrációt elsődleges célnak tartja, valójában nem tesz mást, mint a nyugati társadalom fenntartásának szolgálatába állítja a nemzeti erőforrásokat. Bár Orbánék megpróbáltak lazítani a köteleken, az unortodox kísérlet nem sikerülhetett, mert a kormány nem tudott kilépni a nyugati integráció csapdájából. Hozzá kell tennem, hogy ebből a csapdából nem is olyan egyszerű kilépni, vagy talán nem is lehetséges, mert a centrum-országokkal való tényleges szembefordulás azonnali és tragikus államcsődöt jelentene.
Mindez tehát nem jelenti azt, hogy a nyugatos elköteleződést fel kellene adnia Magyarországnak. De azt biztosan jelenti, hogy a másodlagos alkalmazkodás stratégiájától mindenképpen el kellene szakadni.
A változó világhoz való autonóm alkalmazkodás mellesleg a nyugati világ haladó erőinek is alapvető kérdése. Az occupy mozgalom, a kalóz- és zöldpártok, sőt bizonyos fokig a szélsőjobboldali csoportok nagyjából egységes stratégiája éppen az, ami a magyar, görög, spanyol és portugál stratégia is lehetne: Felismerni, hogy a hatalmat gyakorló nyugati gazdasági és politikai elit, illetve a periférikus, félperiférikus országok komprádor-elitje elsősorban a saját érdekei szerint politizál, a saját érdekeinek megfelelő választ keres a világ új kihívásaira. Ezek a válaszok azonban semmiképpen sem lehetnek igazi megoldások, különösen nem jelenthetnek megoldást a periférikus országok számára, hiszen lényegük éppen a változások tagadása, megfékezése, integrálása a fennálló gazdasági, politikai rendbe. Ez az integráció azonban eleve kudarcra ítéltetett: a kibontakozó tudományos, technikai és mentális átalakulás egyszerűen szétfeszíti a fennálló rend kereteit.

Alternatív modellek

217907_368804946521147_208150035_n.jpgNem válasz az internet szabadságára az internet cenzúrája, nem válasz a pénzügyi rendszer katasztrófájára a bankrendszer egységesítése, nem válasz a közösségi hálózatok fejlődésére a demokrácia korlátozása, és nem válasz az információáramlás szabadságára a tandíj bevezetése.
Hadd idézzem újra Salim Ismailt: „A világ számos nagy problémája – mint a járványok terjedése, a klímaváltozás egyes folyamatai, a pénzügyi válság – exponenciálisan gyorsuló jelenségekre vezethető vissza, és arra, hogy nem tudtuk, miként kell ezeket a folyamatokat kezelni. Ha gyorsuló változásokkal, problémákkal van dolgunk, hasonlóképp gyorsuló megoldásokat kell találni.”
A válasz azokban az alternatív társadalmi modellekben rejlik, amelyeket ma a zöldek, kalózok és egyéb rendszerkritikusok képviselnek, még akkor is, ha sok felvetésük nehezen értelmezhető a fennálló vonatkoztatási rendszer keretei között, vagy hadd mondjam inkább úgy, akkor is, ha sok ostoba és ábrándos ötlet kíséri a megoldáskereső nemzetközi brainstormingot.
Az Orbán-kormány katasztrofális politikája mögött nem a diktatúra, a kultúrpuccs, vagy a tündérmese valóságának képzelése áll, bár vitathatatlan, hogy az ilyen motivációk nem segítik a társadalom értelmes alkalmazkodását. A Fidesz-hatalom borzalmas teljesítménye mögött ugyanazok a hatóerők állnak, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tragikus teljesítményét okozták, s amelyek egy esetleges Bajnai-Mesterházi kormány tragikus döntéseit is meghatározzák majd.
Eben gubát cserél az, aki csak azon töri a fejét, hogyan szabaduljon meg Orbántól. A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe. A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni: És ehhez nem a hazai komprádor-burzsoázia másik szárnyát, a rendszerváltó politikai-gazdasági elit baloldalinak nevezett híveit kell hatalomhoz segíteni, hanem zöldeket, kalózokat, civileket, és mindenféle egyéb radikálisokat.
Persze lehet, hogy addig még újra bele kell kóstolnunk a baloldali kormányzás keserű valóságába is.

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket, mert előfordul, hogy egyébként izgalmas posztok nem kerülhetnek ki az Index címoldalára.

252 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr354987487

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savanyújóska 2012.12.30. 11:02:48

Tehát ha jól értem, szerinted Orbánék legnagyobb hibája az, hogy túlzottan próbálnak alkalmazkodni a Nyugathoz. Akkor úgy látszik, én valamit nagyon félreértettem...

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2012.12.30. 11:06:39

"A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette. Akarata megtört, ereje megroppant, hitelessége semmivé lett, támogatottsága köddé foszlott.."

Erősödött a Fidesz:

mno.hu/belfold/erosodott-a-fidesz-gyengult-a-jobbik-es-a-dk-1124929

Gera 2012.12.30. 11:13:39

Az nem baj, hogy ezek a zöldek-kalózok-radikálisok-occupyosok tulajdonképp mind idióta kőbalos kommunisták, akiknek a valósághoz aztán végképp semmi közük? Szerintem inkább ne segítsük őket hatalomra.

Hijaszu 2012.12.30. 11:14:04

Szerintem inkább azt akarja mondani, hogy nem tudja mit kellene csinálni (csak hosszan fejti ki)...

ephart 2012.12.30. 11:24:21

momentán hazudsz

"Akarata megtört, ereje megroppant, hitelessége semmivé lett, támogatottsága köddé foszlott, mozgástere a formális jog paragrafus-tologatására szűkült."

minden közvéleményt kutató cégnél megnyugtató vezetést mérnek a Fidesznek

savanyú a szőlő judeobolsikám?

..i.. (törölt) 2012.12.30. 11:29:01

A fideSS egy államosító , kommunista baltával faragott tákolmány. Tele egykori besúgókkal és spiclikkel.

felician 2012.12.30. 11:31:03

"mind idióta kőbalos kommunisták"

Az efféle uniformizáló skatulyázás az, ami eleve jelentéktelenné tesz egy véleményt.

A sajtkészítő lényeglátása friss levegő a magyar közéleti diskurzusban, s ezt gyönyörűen kontúrozza a hozzászólások avas mantrajellege. Inkább tanulnátok.

Nopex (törölt) 2012.12.30. 11:34:32

Ez egy ritka ostoba írás. A szerző mintha nem is ezen a bolygón élne.

Kúl a Bácsi 2012.12.30. 11:39:05

Szegény MSZP-SZDSZ és különféle megjelenési formái (mint pl. ez a blog) már nem tudom, hogy csak trükközik az ilyen, orbáni bukást vizionáló posztokkal, vagy már tényleg elhiszik, hogy itt a Fidesz vége.

Halló! A soha nem látott felhatalmazás négy évre szól, nem kell aggódni. Van még hátra másfél év, és még soha ilyen biztosan nem vezetett ciklus közepén a kormánypárt - leszámítva talán az osztogatós MSZP-t 2005 környékén, nem tudom.

Szóval tudom, gyűlöli a fiatalokat a Fidesz az Index szerint, a szuper civil bloggerek szerint pedig mindig, de mindig megbukik az Orbán, csak a választók nem gondolják így egyelőre.

Álmodozzatok csak tovább Bajnairól meg a többi liberálszociról.

Gera 2012.12.30. 11:39:09

@felician : Én nem akarok uniformizálni, de hát mit csináljak, ha egyszer tényleg azok. Ezeknek a figuráknak a mondandója kb annyi, hogy "Minden rossz! Legyen minden jobb és főleg más!" plusz kommunista meg sötétzöld szövegek a realitások teljes figyelmen kívül hagyásával. Részemről elmondhatják a véleményüket, tüntethetnek, stb. mert jó, hogy felhívják a figyelmet bizonyos problémákra, de én ezekre nem bíznám a világot, mert jó esetben semmit nem tudnának kezdeni vele, rossz esetben tönkrevágnák percek alatt.

Karipapa01 2012.12.30. 11:44:11

@ephart: "minden közvéleményt kutató cégnél megnyugtató vezetést mérnek a Fidesznek
savanyú a szőlő judeobolsikám?"

A Kádár-rendszerben is azt mértek. Azt hiszem, neked majd a bor lesz savanyú drága fideszdroidkám :)

kirsten 2012.12.30. 11:48:28

@ephart: Akjárcsak 2002-ben. Akkor is magas fideSS fölényt mutatott minden közvélemény kutató, mégis szopórollerre jutottak. Nektek fityisz droidoknak savanyú a szőlő !!!

sárkányfő 2012.12.30. 11:49:38

A kolléga nem Varánusz, hanem Fabius, a blogjának a neve hogy Varánusz (ahogy te sem "bask" vagy hanem Ratius.) És ha már idézel tőle, talán linkelni is illene ahonnan idéztél. Bár te tudod.

A poszt lényegét illeti, két megjegyzés. Valóban sok tragédia van ebben az országban, de azok nem a kormányéi, hanem az ország tragédiái.

Ami meg az ország tragédiájának elemzését illeti, minden bántás nélkül: kicsi vagy te ehhez. Nagyon kicsi.
Nem kéne ilyen volumenű kérdéseket feltenni, ez nem az a nagyságrend amit te vagy más meg tud válaszolni. Ez Bibó nagyságrendje. Bibói nagyságrendből meg nagyon kevés van. (Ha már itt tartunk az ország és a nemzet tragédiáinak egyike a hamis önértékelés, ahogy pl. te azt hiszed, hogy egy fél óra alatt összedobott írásban meg tudod váltani az országot. Bocs, de ez egy vicc.)

A válaszokat én sem tudom, én sem vagyok egy Bibó, de az már látszik, hogy te még a kérdést is rosszul tetted fel. Nem egy tragédia van, ez ennél sokkal bonyolultabb, és aki azt hiszi egy válasszal ez elintézhető, az biztosan nem látja a fától az erdőt, fel sem fogja mekkora a probléma mélysége amire válaszolni akar.

Az alkalmazkodás minősége egész biztos hogy nem a probléma gyökere egy magával is meghasonlott, sem múltjával sem jelenével szembenézni nem képes, történelmi hibákat felhalmozó és cipelő, szellemi és anyagi tőkehiánnyal szenvedő országban.
Az alkalmazkodás csak egy a sok kérdésből és kihívásból, de még saját magunkkal sem vagyunk rendben, így szükségszerű, hogy a külvilág kihívásaira sem tudunk rendes válaszokat adni.
A mobilizáció csökkenése is csak egy tünet a rengetegből, ilyeneket tucatjával lehetne sorolni, ez biztosan a probléma gyökere.

A nyugati integráció egyébként az egyetlen esélye ennek a szerencsétlen kis országnak, ha valami, ez vitán felül áll.

savanyújóska 2012.12.30. 12:01:25

@ephart: "savanyú a szőlő judeobolsikám?"

És mondja ezt a Fidesz egyik alapító tagjának...

2012.12.30. 12:09:34

"Tragikus esztendőt tudhat maga mögött a kormányoldal. A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette."

Egész találónak tűnik.

Mária 2012.12.30. 12:10:13

"A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette."

*

Nahát, elkobozták tőlük az adóforintokból magánszámlákra csorgatott milliárdokat?

Nem is hallottam róla.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.30. 12:15:11

@ephart: Csak nehogy valaki aktivizálja a passzív 50%-ot, igaz. Ezért megy a rettegés.

Szevasztok 2012.12.30. 12:16:35

@Gera: "Az nem baj, hogy ezek a zöldek-kalózok-radikálisok-occupyosok tulajdonképp mind idióta kőbalos kommunisták"

Szerintem inkább az anarchista (=szélsőbal) a megfelelőbb jelző. A "kommunista" a diktatórikus elhajlása a baloldalnak és így több hasonlóságot mutat a fasizmussal (az ideológián kívül tkp ugyanaz) mint az igazi baloldallal.

veracity 2012.12.30. 12:16:54

A posztoló se tudja, én se tudom, hogy milyen politikát kellett volna Orbánnak folytatni az elmúltkétésfélévben ahhoz, hogy minden évben, minden társadalmi rétegben legalább 15 %-ot emelkedhessen az életszínvonal és minden ami velejár.

(Csak kötelességtudóan írom be ide is azt, amiért engem a Kubatov irodában fizetnek, nem is rosszul: Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon bizony meg tudta volna oldani a lehetetlent is, bárcsak ő maradt volna a miniszterelnök, azóta felragyogott volna a szociálliberálisok amúgy is fénylő csillaga!)

De van valami, ami a posztoló írásában komolyan vehető. Az elmúlt 20 év során az EU úgy működött, hogy a fejlettebb országok relatíve még fejlettebbek lettek, a szegények meg még szegényebbek. Stabilan távolodik egymástól a két EU pólus. Magyarországon is nyílik a távolság a szegény és gazdag között. A szegény mindenesetre egyre szegényebbé válik.

Azzal, hogy mi leszünk Németország kiszerelő üzemcsarnoka, még nem látszik a felemelkedés halovány árnyéka sem.

Hogy a rohamléptekkel feltörő Kína, India és Brazilia képez-e tényleges, hosszútávú fenyegetést a német centrumú Európára nézve, az szerintem még nem eldönthető kérdés.

Eltekintve a számomra messiásként értelmezhető Libajnai Lúdmilla Goosey Gordontól, valóban én is úgy érzem, puzzled vagyok!

béla a görög (törölt) 2012.12.30. 12:20:19

6 éves koromban kezdtem el iskolába járni. Eddig összesen 3 olyan év volt amikor ne jártam volna valamilyen iskolába - természetesen van amelyikért fizettem is (a másik részét a munkátatóm fizette - ő dolga) - diplomáért is.

Úgye nem várod el tőlem, hogy egy nacionalista-populista-félanalfabéta kormányt támogassak?

Igen alkalmazkodni kell. Igen a 'Nyugathoz'.
Igen ha kinn a pusztában üvöltözöl, hogy magyar vagy és tiéd a puszta - éhenhalsz.
És nem azért mert mocskos zsidók, bolsilibsi, hanem mert egy életképtelen magyar vagy.
Nem fog hozzád alklamazkodni a világ.

Vitéz László 2012.12.30. 12:20:26

fidesmafia és hazaáruló doktorok nélküli új évet kívánok !

remélem a kubatov lista pontos, mert az alapján kell narancs pöttyöt festeni a 2 706 292 birkának a homlokára...
7köznapi életben a jövőben is érdemes ezeket a lúzereket minimum elkerülni

a párt (azaz mafia) tagok meg lógni fognak (szerintem)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.30. 12:21:39

@veracity: Nem szivesen válaszolok neked, mert ismerem a "munkásságodat" szóval csak röviden.

A fidesznek vannak / voltak jó intézkedései. Olyanok, amiket meg kellett tenni, amihez hozzá kellett nyúlni.
Sajnos ezek pozitív hatását teljesen erodálják az intézményesített és nem szégyell lopással, a teljesen felesleges nemzetieskedéssel és EU ellenes kuruckodással. Megvolt a hatalmuk, hogy nagyot alkossanak.
A hülye beceneveket pedig légyszi hagyd! Annyira ovodás dolog...

veracity 2012.12.30. 12:25:40

@pocakos focista: Szerintem pedig a Pocakos Focista és Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon fogja játszani a döntő játszmát 2014-ben. Ezért írod te a picipoci becenevet én pedig a gágágát!

Mr. Waszabi 2012.12.30. 12:32:43

Van a totális teljhatalomnak egy hátulütője. Mégpedig az, hogy ha az ellenzék keze nem lóghat bele semmibe, mert túl jól sikerült a kirekesztése, akkor az eredményért sem tehető felelőssé.
Ilyen értelemben a fidesz helybe ment a pofonért, hisz ellenzéki megnyilvánulások szinte nincsenek is, kimerülnek a média szintjén gyakorlatilag.
Nincs érdemi vita a parlamentben, és nem azért, mert az ellenzékiek kivonultak volna. Ott vannak, elmondják a magukét naponta, de gyakorlatilag a kormánytöbbség leszarja őket, átnéz rajtuk. Így nem csak pozitív, de negatív hatásuk sem nyilvánulhat meg a törvényekben.
Az a néhány tüntetés, ami volt, az sem jól szervezett ellenzéki kezdeményezés, csupán nem-politikai csoportokéi jobbára.
Tehát még azt sem lehet mondani, hogy a nép megostromolta a parlamentet, emiatt zavarodtak össze a törvényalkotók, s nem tudtak odafigyelni a munkájukra.
Ok, egy évig lehet hivatkozni az elődökre, na de ez már a 3. évük, és a helyzet csak rosszabbodik.

Szevasztok 2012.12.30. 12:38:51

"A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe. A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni:"

A leghosszabb utazás is egyetlen lépéssel kezdődik. Az első lépésnek megfelel a Fidesz leváltása - mindenáron. Aztán majd jöhet a többi lépés is egymás után.

Balt 2012.12.30. 12:39:37

@savanyújóska: ??? Kit tisztelhetünk a szerzőben? (Jöhet privátban.)

A blog nem rossz, ha ez a poszt nem is a legjobbak közül való - bár kétségtelenül valós kérdéseket feszeget.

Balt 2012.12.30. 12:41:47

@pocakos focista: Csak aktivizálja, aki tudja. Még az is lehet, hogy épp a Fidesz lesz az...

Mária 2012.12.30. 12:42:38

@pocakos focista:

"Csak nehogy valaki aktivizálja a passzív 50%-ot, igaz. Ezért megy a rettegés."

*

Ha most az MSZP lenne kormányon, és pontosan ugyanezt csinálná, mint amit most a Fidesz csinál, akkor a Fidesz már régen aktivizált volna mindenkit, akit csak lehet, és elzavartatta volna a felháborodott emberekkel a kormányt.

A jelenlegi ellenzék meg csak sunnyog.

Napkutya 2012.12.30. 12:49:33

"A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni: És ehhez nem a hazai komprádor-burzsoázia másik szárnyát, a rendszerváltó politikai-gazdasági elit baloldalinak nevezett híveit kell hatalomhoz segíteni, hanem zöldeket, kalózokat, civileket, és mindenféle egyéb radikálisokat. "

Szeretem amiket írsz, de úgy gondolom most elgurult a gyógyszer...

A FIDESZ, két év alatt, államigazgatási szinten kiépített egy hatalmi, és pozíció osztogatós, jutalmazó-zsaroló rendszert, -de működésének a legfőbb eleme a MUTYI.

Pont ugyanaz, ami életben tartotta az "emúttnyócévben", csak most kormányon.

Azok, aki fenntartották a narancs pufajkásokat ellenzékben, most benyújtották a számlát, és MINDENT megkapnak, amire csak igényt tartanak.

Gazdasági elit baloldal?? Vazze!

Ezek szerint van gazdasági elit baloldal, aki rossz, -meg van gazdasági elit jobboldal, aki jó?

Hát legyünk már eszünknél, MINDKETTŐ a nyugdíjas parizerén, meg az adókon beszedett forintokon gazdagszik.

MIT is akarsz MIRE cserélni?
Ezen az állapoton mit változtat a zöld vagy a kalóz?

reszeg tengeresz 2012.12.30. 12:56:36

Ti mit fogtok csinalni, amikor '14ben sem jon vissza a kurcsany meg a libas? Fidesz-Jobbik 2/3os koalicio lesz, es a libsikre ennel sokkal kemenyebb vilag fog varni!

Mindfield 2012.12.30. 12:59:00

"A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette."

Nem volt neki soha semmije, csak ugye a Gyurcsány-beszéd után ők jelentették az egyetlen alternatívát. Ezért is nem fogják őket leváltani még jó sok ideig. A többi lényegtelen.

Mindfield 2012.12.30. 13:00:32

@veracity:

"A posztoló se tudja, én se tudom, hogy milyen politikát kellett volna Orbánnak folytatni az elmúltkétésfélévben ahhoz, hogy minden évben, minden társadalmi rétegben legalább 15 %-ot emelkedhessen az életszínvonal és minden ami velejár."

Kezdjük azzal, hogy nem kellett volna gazdasági szabadságharcot folytatni és akkor már jobban járunk.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.30. 13:01:29

Kedves Fiatalok,

Egy megfáradt, becsapott, kiégett, reménytelenségbe süllyedt, összezavarodott nép gyermekei vagytok.
Ti vagytok az a generáció amelyik már az EU ban a demokráciában a szabadság reményében nőtt fel. Ti látjátok azt amit az idősebb generáció nem lát és nektek van meg a fiatal erőtök, hogy véghez vigyétek amihez ők már erőtlenek.

Ma még csak hozzászólásokban kaptok biztatást de talán ez sem kevés, és ha erősen , okosan kitartotok, az egész ország mellétek áll erkölcsileg és fizikailag is.
Ti formáljátok már a köztudatot és nem az Orbán rezsim. Adjátok vissza az emberek hitét, adjatok nekik a fiatalos erőtökből, csöpögtessetek életet megfárad lelkükbe mert ti vagytok nemcsak a jövő, de már a jelen is.

Hatoljatok be Orbán és bandája legintimebb magánszférájába, vigyétek be otthonukba a szégyenüket, a megaláztatást, a kisemmizést és az egész koszos kis háborút amit kirobbantottak a saját népük és ifjúságuk ellen.
.
Mind veletek vagyunk, sokan és mi sem hagyjuk annyiban. Ez már nem csak rólatok szól!

Andy Sipowicz 2012.12.30. 13:02:54

Remek diagnozis - szerintem.
Nagyszeru kerdesek - szerintem.
Rossz valaszok - szerintem.

veracity 2012.12.30. 13:06:05

@Mindfield: Nem hát! Ahogyan Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon is megaszonta: Nekik a kérés nagy szégyen, adjunk úgy is, ha nem kértek!

Szabadságharc helyett át kellett volna adni mindenünket!

Tímár Mihály 2012.12.30. 13:06:31

@sárkányfő: Valóban nagy fába vágta a fejszéjét a blog szerzője.

Általában nem világos, hogy mit jelent a nyugat követése. Társadalmi berendezkedést, szabadságot? USA vs. Oroszország vagy Szingapúr? Vagy gazdasági berendezkedést? Németország vs. Kína? Vállalati kultúrát? Franciaország vs. Japán? Gazdasági szerkezetet? Magán multicégek vs. állami multicégek?
Társadalmi szolidaritást? Magyarország vs. Svájc?

Abban biztosan igaza van, hogy sikeres gazdasághoz magas hozzáadott értékű termékek kellenek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden terméknél a fejlesztést kell elsősorban megszerezni és megtartani. Az autógyárak profitja nem a gyár telephelyén, hanem a központjában realizálódik, az ottani mérnökök élnek belőle jól, nem a gyártósori munkások. A jelenlegi változások (Kína gyors felemelkedése, az USA gyengélkedése az outsourcing miatt) ugyanakkor azt mutatják, hogy a gyártókapacitásokra is szüksége van, azokat sem szabad elveszíteni. Az Apple pont az intő példa: rövid távon működhet az a sáska-modell, hogy mi megtervezzük és Kínában olcsón legyártjuk majd bekebelezzük a hasznot, de hosszú távon ez nem fog működni! Előbb vagy utóbb csökken a technológiai fejlődésre az igény (az emberek nem tudják befogadni az új technológiákat) és akkor egy-egy ilyen ugrásnál, mint az okostelefon, pl. a kínaiaknak lesz idejük lemásolni terméket. (A koreaiak már most is le tudják másolni.)

Igazából a gazdasági sikernek egyetlen receptje van, ami eddig mindenhol bevált: az oktatás fejlesztése: minél több pénzt az oktatásba és minél jobb tanárok képzése. A középkori Európában az egyetemek alapítása volt az első ilyen lépés, ezt követte nálunk Nagy Lajos. Ezt ismerték fel Poroszországban, majd nálunk a kiegyezés után Báró Eötvös József, Trianon után pedig Klébelsberg Kunó. Ugyanezt a receptet követte Japán a 2. vh. után, Dél-Korea és most Kína. Sajnos nálunk kb. 30 éve az oktatás ész nélküli leépítése folyik: a tanári pálya anyagi és társadalmi megbecsülése kb. nulla. Nem csoda, hogy finoman szólva nem a legtehetségesebb diákok készülnek tanási pályára (tisztelet a kivételnek!). A katasztrófa az, hogy az oktatáspolitika karakterisztikus ideje kb. 15 év: ennyi ideig nyugodtan lehet tönkretenni az oktatást és elkergetni a jó tanárokat, nem fog feltűnni senkinek. Viszont ha észrevettük, hogy baj van, akkor még több idő, legalább 20 év, mire újra kineveljük a tehetséges tanárokat, tanítókat. (Tanári pálya anyagi és társadalmi presztízsének visszaállítása: legalább 5 év. Első középiskolás generáció: 4 év, első egyetemet végzett tanárok: 5 év, gyakorlat megszerzése: 3-4 év.)

A fenti időtartamot még egy módon lehet hosszabbá tenni: ha tönkretesszük az egyetemi tanárképzést is, mert akkor még az egyetemi oktatókat is ki kell nevelni. A jelenlegi kormány pedig pont ezt csinálja most.

Szóval a felemelkedés receptje megvan: sok pénzt az oktatásba, a legjobb tanárokat és minden gyerekből kihozni a képességei maximumát. Lehetőséget biztosítani mindenkinek, hogy a tőle telhető maximumot hozza ki magából. (Nem feltétlenül ingyenes, de mindenki számára elérhető egyetem, pl.) A recept számtalanszor működött már, többek között Magyarországon is 1867-1945 között.

veracity 2012.12.30. 13:08:21

@Diákok, ne bízzatok a sunyi Orbán kormányban!:

Nem hagyjuk! Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon legyen veletek!

Napkutya 2012.12.30. 13:09:43

@reszeg tengeresz: Én nem vagyok se "libsi", se a tökömtudjami.

Még, talán, meg is tudok élni majd valamiből. Legfeljebb, külföldön élek, külföldön adózom.
De RÁD, mi vár majd cimbora?

Gyorsabban jön a segélyed? Bajnok lesz a Fradi? Olcsóbb lesz a sör vagy a benzin? Esetleg, másik segget kell nyalnod a béredért?

Nem tudom kire, milyen világ vár, de neked és a többi agyatlan szurkolónak nem túl sok jót jósolok...
Még, ha nem is akarod majd észrevenni.

Mindfield 2012.12.30. 13:10:02

@veracity: Így is, úgy is átadod, de ha a Vezírnél szerinted jobb helyen vannak a dolgaid, akkor csak tessék! Ő meg odaadja a kínainak, az iráninak meg az orosznak. Egy dolognak örülhetsz, hogy ők nem a
"mocskos globalista EU", csak kicsit drágábban adnak mindent, de nem baj, mert a zidejológia a lényeg nem pedig az ár.

Ludovikás Levente 2012.12.30. 13:10:31

"A Fidesz ...Akarata megtört, ereje megroppant, hitelessége semmivé lett, támogatottsága köddé foszlott, "

Kellett valami nagyot mondani, amire még egyáltalán odafigyelnek a zemberek, pláne hogy közeleg a zévvége és éppen túl vagyunk egy világvégén. Csak az ám a baj, hogy annyian vakkantanak olyan nagyokat, hogy ez is beleolvad a folyamatos nyüszítésbe, vonyításba, ugatérozásba

Kis kutya nagy kutya csak ugat hiába

Gáborom 2012.12.30. 13:11:48

A cím máshogyan: A Fidesznek mindene megvan, hiszen pont a hatalmát nem vesztette el.

deci-feles 2012.12.30. 13:12:35

A poszt tartalmával egyetértek, bár csak a politikai vetületét írja le a mai világnak.
Egy dolgot el kell ismerni, az aktuálisan hatalmon lévők, legyen az politikai, gazdasági, vagy katonai hatalom, az érdekük a pozícióik megőrzése. Ehhez minden eszközt felhasználnak. A csatlakozni kívánóknak nem örülnek, mert az a hatalmukat, lehetőségeiket csökkenti, de szembe sem akarnak kerülni velük, mert a hatalomba vágyók és a hatalmon lévők közötti számbeli különbség mindig jelentős. Két út létezik a probléma feloldására. Lehetőséget adni a felemelkedésre, de olyan feltételek mellett, hogy az ne legyen elérhető, sőt végső soron a hatalmon lévőket erősítse, illetve ellehetetleníteni, elszigetelni, szemben állónak bélyegezni, ami által az esélyük is megszűnik felemelkedni, ráadásul példaként szolgálhatnak, hogy milyen sors vár azokra akik nem az együttműködés hívei.
Értelemszerűen mi az első csoportba tartozunk, az EU csatlakozással megadták a lehetőséget, hogy felzárkózzunk, azonban ebben a feltételrendszerben ez nem lehetséges, mégpedig azért, mert csatlakozási feltételként le kellett mondanunk azokról az erőforrásainkról, amivel ténylegesen versenyképesek lehetnénk. Vagy versenyhátrányt teremtettek az ilyen területeken (pl: mezőgazdasági támogatások), vagy megtiltották nekünk, hogy foglalkozzunk velük (kvóták bevezetése). Kaptunk cserébe rengeteg támogatást, csak nem arra, hogy a gazdaságunkat fejlesszük, főleg nem az exportot (ami ugye az EU belépés lényege volna). Cserébe elvették a saját gazdaságunk védelmének a lehetőségét és olyan versenytársakat engedtek ide, akinek a lehetőségei messze meghaladják a magyar szereplőkét és így saját piacunkon sem lehetünk versenyképesek. Az EU-ban csak olyan gazdaság lehet sikeres, ahol kellően nagy belső piac van, preferálják a hazai termékeket a magasabb ár mellett (is) és jelentős erőforrásokkal rendelkezik. Ilyen a velünk csatlakozott tagok között talán csak Lengyelország. A többi ország időlegesen közeledhet a nyugathoz, de elérni sose lesz esélye.

Mindfield 2012.12.30. 13:13:39

@Diákok, ne bízzatok a sunyi Orbán kormányban!: Ezt a nyáladzást meg most már abba lehetne fejezni, mert rohadt idegesítő.

baromArtz 2012.12.30. 13:14:51

I. Viktor Absurdistan uralkodója tegnap este titkos koronázási ceremónián esett át. Szeretett Népe kívánta, hogy így legyen. A nagy vezír sokat törődik alattvalóival. Önfeláldozóan különböző szabadságharcokat vív érettük, állandóan új adókat talál ki értük és nem ellenük, évközben módosít törvényeket és adókat, hogy az ellenség meg össze legyen zavarva, és minderről konzultál is népével. Ennek érdekében rendszeresen kéretlen leveleket küld számukra, hogy legyen biztos hivatkozási alap. Ezt a törődést az alattvalók erős érzelmekkel fogadták, és úgy gondolták, hogy megkoronázzák. Megkonzultálták, és kétharmaddal elfogadták, hogy szeretett vezérüket, a kéretlen levelek küldőjét, megkoronázzák, és Spam királynak, fenségesebben, Spam King-nek nevezik el.
I. Viktor Szpemkirály ajándékként egy orsós magnót kapott, ha álruhában keresné az igazságot, akkor fel tudja venni a történteket. Mert ugye kétség se merül fel igaz erényét illetően.

Imágó 2012.12.30. 13:21:43

Ezt a kormányt csak radikálisan,nem tegnap,nem holnap, már ma le kell váltani. Itt már rosszabb ebben az országban nem igen történhet. 200000 ember jóváhagyása kell és megvan a tényleges népszavazás lehetősége /regisztráció nélkül/.
Ha nem mozdul a nép, változást se várjon!!- vagy teketória nélkül, vagy fulladjunk bele.2014 -ig várni?!
Ez még viccnek is rossz!!! Önkényuralom ellen vajon mi lehet a megoldás? Csak radikális megoldás.

Ludovikás Levente 2012.12.30. 13:26:51

Végül ez az írás sem képes kiemelkedni a pártküzdelmek bozótharcából, és észrevenni a bozóttól az erdőt

Addig világos, hogy mostanra nem egyik vagy másik párt, a jobboldal vagy a baloldal kudarcával kell szembenézni, hanem mindegyikével együtt. Az egész modell, amit elképzeltettek velünk a nyugati felzárkózásról kudarcot vallott. Én ugyan nem hittem az egészben, de a zembereknek túl nagy sokk ezt belátni

Annyi esze van a Zorbánnak is, hogy a rossz hírt csak apránként adagolja a népnek. Másrészt a doktríner libsik fülének, akik egy franchise megvásárlásának képzelik a nyugati felzárkózást, még ezt is borzalom hallgatni

Be kell rendelkeznünk arra, hogy Orbánnal büszén, Bajnai vagy Gyurcsány féle kifutófiúkkal meg alázatosan, de mindenképp periféria maradunk. És ebből a legkevésbé a zöldek, kalózok és egyéb különböző színű ködöket eregető rendszerkritikusok fognak kimozdítani

pistola 2012.12.30. 13:27:00

"A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe."

Azért első lépésnek nagyon is megnyugatató lenne.

kvadrillio 2012.12.30. 13:27:31

kurvára elegem van az Orbán-érából, ÉS AZT KÍVÁNOM: AZ ÁLTALUK MAGYARORSZÁGRA RÁSZABADÍTOTT DROG-MAFFIA ADDIG TÖMJE AZ 5 GYEREKÉT KOKAINNAL ÉS MÁS DIZÁJNER FASZ DROGOKKAL , AMÍG FÖNNAKAD A SZEMÜK ! ÉS ÉLJENEK MEG ŐK HAVI 47 EZER FASZ KÖZMUNKADÍJBÓL ÚGY, HOGY KÖZBEN KILÓMÉTEREKET ÁLLNAK A KEDVES FELESÉGÉVEL ÉS ROKONSÁGÁVAl IS INGYEN-LEVESÉRT !
A HAVI 160 EZRES REZSIT MEG IZZADJA Ő KI 100 EZRES NYUGDÍJBÓL ÉS MÉG SZÁRAZKENYÉRRE SE JUSSON HALÁLÁIG NEKI ! BASSZAMEG !!!!!

Gera 2012.12.30. 13:29:19

@Szevasztok: OK, ebben igazad van, anarcho-kommunisták.

kvadrillio 2012.12.30. 13:29:28

JAHHH,, ,ÉS ORBÁNT MINDEN ÁLMÁBAN LEGALÁBB 20 NAGYFASZÚ BUZI ESPERES BASSZA SEGGBE ÉLETE VÉGÉIG, MERT ÁTADTA A SZEGÉNY KISISKOLÁSOKAT A ROHADT, PERVERZ PAPOK KEZÉBE !!!!!

Napkutya 2012.12.30. 13:29:57

"Be kell rendelkeznünk arra, hogy Orbánnal büszén, Bajnai vagy Gyurcsány féle kifutófiúkkal meg alázatosan, de mindenképp periféria maradunk. És ebből a legkevésbé a zöldek, kalózok és egyéb különböző színű ködöket eregető rendszerkritikusok fognak kimozdítani"

Hát, -szerintem-, egyikre sem lehetünk különösebben büszkék, de kb. egyetértünk.

Jó komment.

veracity 2012.12.30. 13:34:05

@kvadrillio: Ez az! Jól mondd meg a kurva fityesznek!

Majd a Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon elzavarja azt a szemét Orbán csapatot és véget vet a szar érának!

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2012.12.30. 13:37:17

Mi az istennyiláról szól ez az írás, valaki segítene?

Van itt benne minden, Orbán tragédiája, Medgyessy-GYF kudarca, rossz a rendszer, internet meg demokrácia, de mondanivaló nem sok. Ráadásul hosszú is. :D Kár volt elolvasni.

A stílus tetszik, de valami mondanivalót, gyerekek.

billy reed 2012.12.30. 13:37:19

Remek és átfogó elemzés, csak a kiindulópontja teljesen téves.

Aki ismeri és érti a történelmet, annak számára ez nyilvánvaló.
Magyarország ugyanis nem alkalmazkodni akar a nyugati világhoz, hanem részévé válni. Immár 1000 éve oda tartozónak érzi magát.
A cikkbe említett alkalmazkodás alkalmazkodása csak annyiban igaz, hogy mivel kb. 500 évvel később kezdtük kiépíteni a nyugati struktúrát, szükségszerű lemaradásban vagyunk. Ebből már sokat behoztunk, de még maradt. A felzárkózás attól is függ, hogy a mindenkori vezetés mennyiben hajlandó lemondani bizonyos régi, elavult hatalmi struktúrákról és ha kell gyökeres változtatásokat eszközölni. Ha igen, akkor a felzárkózás gyorsabb /reformkor-1848/, ha nem, akkor lassabb /pl. Horthy-korszak, vagy épp ez a kormány/.
Meg kell érteni: hazánk a Nyugat része. Akkor, amikor épp kialakulóban az Európai Egyesült Államok /ne legyen kétség, előbb-utóbb létrejön/, akkor alternatív utakat említeni felesleges.
Illetve ezeknek az alternatív utaknak az Unión belül kell megvalósulniuk.
Nem kell aggódni. Európa rugalmas. Az elmúlt 1500 év megmutatta, hogy a kontinens képes a változó körülményekhez igazodni.
Ja, azt senki nem mondta, hogy könnyű lesz.
Fel kell adni érte ezt-azt. Mindenkinek.
Nekünk pl. a turulos-kurucos-délibábos-rovásírásos-nagymagyarországos képzeteinket.
Sokaknak, nem akaródzik, mint 1848 előtt sem.
De muszáj lesz.

"Az Orbán-kormány katasztrofális politikája mögött nem a diktatúra, a kultúrpuccs, vagy a tündérmese valóságának képzelése áll,"

De igen.
OV hatalommániás megszállott, a többiek csak ennek kiszolgálói.
Ami még ráerősít, hogy a Fidesz-csapat élén OV-ral, semmit sem ért a fent vázolt folyamatokból.
Így kettős szorításban vagyunk.
Ezért az Orbánéktól való megszabadulás létérdek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 13:42:16

a képek még jobbak, mint az írás maga, és hihetetlen találóak!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.12.30. 13:42:20

@veracity: mi ez a libás dolog a Gordonnal? Mindig emlegtik, de nem tudom, miért "libás" a Gordon.

mz/xxl 2012.12.30. 13:42:28

@veracity: kepfeltoltes.hu/121109/Bajnai_helyreigaz_t_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zsg? 2012.12.30. 13:43:36

Egyetlen oka van, hogy nem szívesen tévedek ide a sajtkészítőkhöz. És az nem a blog színvonala, ellenkezőleg: ez a blog a hazai kínálat üde színfoltja, szellemileg ép és független, gondolkozni képes és gondolkoztat. A rémület akkor kezdődik, amikor olvasás után legördítek a kommentekre és szembesülök azzal a drámai mélységű és kiterjedésű ostobasággal, ami a hozzászólások igen nagy részét jellemzi. Zsidózás, bolsizás, anyázás, gyurcsányozás, töméntelen mennyiségben. Egy kontraszelektált ősember társadalom hű lenyomata. Ez a jövőnk: kényszerpályán száguld a bunkók országa a teljes leépülés, a kőbaltás dél-amerikai nyomor felé.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.30. 13:45:54

@reszeg tengeresz: Mit csinálok? Keresek egy fidesztrollt és pofánverem. Van is egy jelentkező. Egy arrogáns nagypofájú barom. Valami részeg tengerész, vagy mi...

HomicideWatch (törölt) 2012.12.30. 13:51:29

Én nem akartam soha a fideszre szavazni, sem az mszp-re, eddig sem tettem. De ettől a szánalmas baloldali vergődéstől annyira felfordul a gyomrom, hogy meggyőztetek, hogy sikerült plusz 2 szavazatot szereznetek a fidesznek.

Napkutya 2012.12.30. 13:52:00

@Rorschach: Jaj, ezt még a RÉGI FIDESZ propagandából örökölték a trollok.

Van egy csomó irodalma a neten.

Most, épp nem aktuális, -mert, több körön kiderült, hogy kamu, -vesztettek pert is-, de még jól forog. Népszerű.

Én spec. megnéztem, kamu, tényleg évekre beszopatták vele a jobbos szavazókat, -de, attól még szép sakk-húzás volt.

Nyertek is vele a népek egy remek kormányt....

Szociknak vége 2012.12.30. 13:52:23

A botrányról botrányra, vereségből vereségbe bukdácsoló Orbán-kormány kétségbeejtő haláltánca

- Ha ez haláltánc akkor az ellenzék kurva nagy bajban van. Húzd ki a rózsaszín ködből a fejedet Ratius a fidesz most vasárnap is megnyerné a választást ami 2 év kormányzás után Mo-n páratlan teljesítmény az elmúlt 21 évben...

Malachi 2012.12.30. 13:52:32

@Ludovikás Levente: na ja, de azért legalább azt ne csesszük tönkre, amit eddig így-vagy úgy összekapartunk. a periféria is lehet egy stabil hely, aztán ha a stabilitás megvan, lehet óvatosan építkezni.

de amit orbán tesz az országgal már 10 éve, az semmi másra nem jó, csak destabilizálásra. Gyurcsány elővigyázatlan volt, aztán kinyírta a pártja? igen. Bajnai, róla nem tudok igazán nyilatkozni, személy szerint semmi gondom vele, a mutatott teljesítménye alapján, de tény, hogy nem volt túl nehéz dolga az egy éve alatt. de az elmútnyócban azért nem volt napi alkotmányozás, meg hetii költségvetés szerkesztő szakkör, meg önbebetonozó automata törvénygyár.

orbánnak egyetlen értelmes érve nem volt, soha, azon kívül hogy "azok" büdöskomcsik és fújdögöljenekmeg. jó, hát mint látjuk, a zemberek többségének nem is igazán tud többet befogadani a tunya agya. amíg ment a szekér, addig ezzel nem is volt baj, de 2014-ig lesznek még itt nagyon komoly meglepetések. aztán orbánt is úgy küldik majd el, ahogy a túlmozgásos elődjét.

és ha tetszik, ha nem, egyszerűen nincsem más esélyünk bármilyen előre haladásra - még stagnálásra sem, mint látható - ha nem úgy táncolunk, ahogy a "nyugat" fütyül. most. még. mióta hajtogatom, hogy most csak szerényen, normálisan, tanulni, átvenni, ami jó, kidobni, ami rossz, nem a PÁRTNAK, hanem az ORSZÁGNAK... aztán jönnek majd az eredmények.

mert az ország nem a nyugati minta követése miatt ment tönkre, hanem a fidesz és azon belül is orbán mérhetetlen hatalomvágya miatt. ebből fakad minden. nincs olyan lépése, nincs olyan, ami nem a hatalom megszerzését, vagy a megtartását szolgálná - bármi áron. bármi áron. ez a baj, ez a bármi áron.

egy politikus nyilván demagóg, meg néha hazudik, taktikázik, hát nyilván ez egy ilyen szakma, ugye. de kellene, hogy legyen bizonyos felelősségtudata, meg becsülete, meg az sem árt, ha tisztában van nagyjából az országa valóságával. és nem áldozza fel mindenki jövőjét néhány hatalomban eltöltött évért.

á, minden szinten el van ez rontva, naphosszat lehetne még nyafogni, de minek. aki öt percnél többet foglalkozott már a témával, tiszta fejjel, úgyis tudja, érzi, hogy mire lenne szükség. én úgy gondolom, amíg orbán mételyezi a politikát, addig erre az országra csak a lecsúszás várhat.

FONTOS - nem gondolom, hogy egy személyben felel mindenki hibájáért, és ha nem lenne, holnaptól eljönne a Kánaán. de én azt látom, hogy 10 éve csak keresztbe tesz mindennek, ami nem az ő és a pártja közvetlen érdekeit szolgálja. gondoljunk csak a legfrissebb példára, szocnépszavazás négy éve, tandíj bevezetése ma.

és így tovább. bocs a hosszú szöveg miatt.

kvadrillio 2012.12.30. 13:54:59

"

Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz|
Tandíj
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
24 óra |
Belföld
Egy éve nem tudják megkereszteltetni gyermeküket

Index

2012. december 27., csütörtök 10:25 |
Címkék
keresztelés, egyházi hozzájárulás, péterhida

Nem tudják megkereszteltetni a gyermeküket, mert nem telik nekik az egyházi hozzájárulás visszamenőleges megfizetésére, állította egy dél-somogyi család a Sonline-nak. Egy péterhidai asszony arról beszélt a lapnak, hogy egy éve nem tudják megkeresztelni gyermeküket, mivel havi hatvanezerből nem tudják kifizetni az egyházi hozzájárulást.

Mint elmondták, négy évre visszamenőleg évi hétezret kérnek a szülőktől, a keresztszülőktől pedig évi négyezret. Az asszony szerint a plébános azt mondta, hogy semmit sem tehet az egyházi gyakorlattal szemben.

A Sonline szerint viszont térségenként eltérő lehet a gyakorlat. Megkeresték például Marcali esperes-plébánosát is, aki az egyházmegye kommunikációs referense. Ő elmondta, hogy náluk a keresztelésnek egyetlen feltétele van: az egyik szülőnek kell kérnie azt, és meg kell hallgatnia, mit jelent a kereszténység.

Az egyházi hozzájárulás nem feltétel, és a család szociális rászorultsága esetén például temetésnél is elengedhetik a hivatalos stóladíjat is. Az egyházi hozzájárulás megfizetése a Koppány-völgyében sem feltétele a keresztelésnek."

nu, '"EURÓPÁBAN VAGY KERESZTZYÉN DEMOKRÁCIJA LESZ VAGY NEM LESZ !" mondottavolt NAGYVEZÍRÜNK.....ORBÁN VITYA A !
A MAGYAR PAPOK MEG KAPZSI, PŐÉNZSÓVÁR FASZOK JELENLEG !!!!!

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.12.30. 13:57:09

Fidesz leváltása minden áron:
- a cseber után a veder csak jó lehet? Nem hinném. Pont, h borzasztó nagy tétje van annak, h milyen fegyverrel a kezében megy neki a következő ciklusnak a változtatásért tenni tudó civil réteg (lásd diáktüntetők) vagy épp a váltás érdekében, és az öröm mámorában lemond még a megmaradt jogairól, lehetőségeiről is, vagy ha ez nem is, de a róka helyett a farkas szájába hajtja a fejét. Más kérdés, h nem igazán adott egy nem ragadozó faj se igazán.
Nyugati integráció mint kizárólagos út:
- a jelenlegi leosztásban és körülmények mellett, rövidtávon végbemenő totális leépülés, gazdasági és társadalmi krízis várható, az EU (ultimátumainak) kívánalmainak teljesítése mellett. Ahogy ez deci-feles mondandójából is következik. A kérdés (válasz) itt is hasonló mint az előző tételnél: biztosan jó mindegy milyen áron erőltetni ezt? Nem lehet, h hangot kellene adni, a többi (kihasznált) kisebb piaccal, gazdasággal rendelkező országgal közösen fellépni, keményen hangot adni, és megoldást keresni az egyoldalú és igazságtalan feltételekkel szemben?
Civilek, radikálisok, kalózok:
- szép, új világ, persze, de ehhez a teljes világgazdaságot át kellene szabni, ami vér nélkül nem fog menni, sőt, elnézve azokat a tehetős érdekcsoportokat akiknek finoman szólva is kezében a világ, és elnézve a rendszer sajátosságát, ahol szinte mindenki érdekelté van téve a profit hajszolásában, ez nem találna széles körben támogatottságra.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.30. 14:05:33

@béla a görög:
" És nem azért mert mocskos zsidók, bolsilibsi, hanem mert egy életképtelen magyar vagy."

Azért mert magadból tudsz csak kiindulni, te biztos hogy egy beszűkűlt látókörű életképtelrn magyar vagy. Szolgalelkű alkalmazott, aki azt hiszi hogy papírhalmozással fog kitörni a szolgaságból. Éhenhalnál ha nem lenne kit szolgálni, ezért örülsz, hogy szaros a szád.
Szerencsére nem csak ilyen életképtelenek vannak mint te.

pollio 2012.12.30. 14:11:09

Az itt a baj, ahogy a cikk is írja, hogy az elmúlt 22 évben mindig a másoknak való megfelelé vagy meg nem felelés, a másokhoz való viszonyulás, a mások véleményétől való függés határozza meg a mozgásunkat. Akár az árral akarunk menni, akár az árral szemben, mindkét irányt az ár jelöli ki végső soron. Mennyire lehetünk így szabadok és függetlenek, ha önértékelésünk az aktuális "többiek", környezetünk visszacsatolásától függ? Ez a függő személyiség alaptulajdonsága - nem is csoda, ha a nemzet kollektíve egy jól fejlett alkoholista viselkedésjegyeit mutatja: egyszer önbizalma beteges magasságokba tör, mi vagyunk a legkülönlegesebbek, a legtökösebbek, mongolfolt meg triplán csavarodó dns, meg a Föld szív csak rája, stb, máskor meg összezuhan, kis elnyomott népecske európa közepén, aki áhítattal nézi a nagyokat, és olyan szeretne lenni, mint ők, csak azt nem tudja eldönteni, hogy az angolokra, a németekre, vagy az olaszokra szeretne-e hasonlítani inkább?

Mi lenne, ha egyszer végre leszarnánk, hogy mit szól Európa, ha nem azért tennénk rendbe a gazdaságot, "hogy ne legyen ciki magyarnak lenni", hanem egyszerűen magunk miatt, ha nem azért lobbiznánk a magyar vállalkozások védelmében, hogy megmutassuk, milyen tökös gyerekek vagyunk, hanem egyszerűen magunk miatt?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.30. 14:13:14

@Mária:
" Ha most az MSZP lenne kormányon,és pontosanugyaneztcsinálná, mint amit most a Fidesz csinál, akkor a Fidesz már régen aktivizált volna mindenkit, akit csak lehet, és elzavartatta volna a felháborodott emberekkel a kormányt.

A jelenlegi ellenzék meg csak sunnyog"

Mert a jelenlegi baloldali ellenzék nem tis aktivizálni. Mindig us a sunyi alattomos módszerek híve volt. A fidesz akármennyire is balfasz, a választók nagy trésze soha nem hajlandók olyan formációra szavazni amiben az mszp trágyadombja benne van, akkor sem ha Bajnai kukorékol a tetején. Inkább nem választ vagy a kicsik közül szemezget.

donlouis 2012.12.30. 14:14:08

Milyen okos írás :)
Mit is állít?

1. A baj forrása a kritikátlan alkalmazkodás a Nyugathoz
2. Ami azonban gyakorlatilag elkerülhetetlen (különben államcsőd)
3. Ezért (!!!) segítsük hatalomba az "ostoba és ábrándos" ötleteket kergető, végletekig polarizált szélsőzöld-újbalos mozgalmakat.

Brilliáns :))

tatuman 2012.12.30. 14:14:20

ha sokszor mondjátok, akkor majd el is hiszitek?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.30. 14:19:28

@Diákok, ne bízzatok a sunyi Orbán kormányban!:

" Mind veletek vagyunk, sokan és mi sem hagyjuk annyiban. Ez már nem csak rólatok szól!"

Nem a szart nem hagyjátok, csak 20 bérkommentelő sír folyamatosan a blog.hu-n.

adofizeto 2012.12.30. 14:31:26

Hát, ez meglehetősen gyenge írás :(
a legnagyobb értéke a legfelső karikatúra.

Mi a gond?

1. Skatulyázol. Nem lehet, nem szabad Orbán-Gyurcsán-Bajnai politikáját egy kalap alá venni. Nem lehet azt írni, hogy Orbán bukdácsol, a politika dinamikus, ahogy a megítélése is.

2. Egyik kormány sem volt képes beindítani a gazdaság motorját, mind elmerültek a válságkezelés és a demagógia mocsarában. A probléma megoldása nem a zöldek és egyéb csodabogarak kezében van.

3. A legfőbb gond az, hogy a részben felesleges ellátórendszerek zabálják a pénzt - eközben a termelés, hát a béka segge alatt van, a népesség nagy része nem melózik.

Megoldás:
Elfogadtatni, hogy nincs ingyé minden, nem kell a sok szarul működő kórház, iskola stb. legyen kevesebb, de nagyon modern.

Elfogadtatni, hogy a semmire nem jár segély, dolgozni márpedig kell és igenis magunkról kell gondoskodni, nem pedig azt várni, hogy az Állam a seggünk alá nyúljon.

Ehhez meg barátom egyvalakit kell lecserélni:
A MAGYAR VÁLASZTÓT

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.12.30. 14:31:33

@billy reed:
"Nekünk pl. a turulos-kurucos-délibábos-rovásírásos-nagymagyarországos képzeteinket.
Sokaknak, nem akaródzik, mint 1848 előtt sem."

"Aki ismeri és érti a történelmet..."
De ugye 49 aztán meghozta a várva várt változást, és végül jó mederbe kerültek a dolgok.
Mert te aztán ismered a történelmet faszán!
Aha, jól van barátom, ez egy igazán debil, paraszt hozzászólás lett. Hajnau bácsi és Bach korszak nemzet és kultúrgyilkos aljasságai talán a gyógyírt hoztak? "nem akaródzik lemondani" ezekről? Meg az agyád picsája, kérlek alássan! Nekünk ez a múltunk te gyökér, a gyökereinkről beszélsz, mint ahogy a britnek, németnek, franciának is megvannak a sajátjai és nem is hajlandóak (joggal) lemondani róla.
Miért kizárólag úgy kellene integrálódnunk, h közben lehányjuk magunkat, lefossuk nagyapáink sírját, és megalázunk mindenkit akiben maradt némi büszkeség? Csak pucsítva, jobbágyként, magunkat kasztrálva, teljesen egyedi kulturális értékeinket eldobálva állhatunk a sógorok elé? Ez most komoly??? Szerinted attól leszünk sikeresek, onnantól vannak esélyeink a felzárkózásra, ha ezektől megszabadulunk?
Szóval nem elég, h lecsatolták a jobb részeket rólunk, nem elég, h aztán hagytuk, h leépítsenek mindent amivel életképesek lehettünk volna. Nem elég, h kamutámogatásokkal hintik a port, de a versenyképességhez esélyt sem adnak?
Még húzzuk szét a seggünket is mindehhez?
Nagy Magyarország: nyilván nem jön vissza, de talán nem kellene élcelődni vele.
Turul és társai: miért is bűn az, ha egyre több történész, nyelvész, régész munkájának köszönhetően nem hiszi el vki azokat a hazugságokat amiket pont 49 után kezdek el terjeszteni?
Rovásírás: egy egyik legősibb írásról beszélsz, igaz is, hagyjuk a csába, miért lennénk büszke rá?!
Amelyik országnak nincs múltja annak jövője se lehet! Hallottál már erről?...
NEM, NEM VAGYOK JOBBIKOS! De szörnyű, h az ma már radikálisnak számít aki nem gyűlöli a saját országa értékeit és múltját.

Sziszifusz 2012.12.30. 14:31:36

De biztos, hogy csak a kormány valóságérzékelésével van baj, lányok-fiúk?
Ott a gép mögött nehéz azért észrevenni, hogy egy tolnai kis faluban (pölö) az emberkéket nemigen érdekli ám a sok ideológia, viszont tíz százalék rezsicsökkentés, és helyreáll a világ rendje. És nem azokat szeretném fikázni, akik ennek örülnek, hanem azokat, akik el sem tudják képzelni, mennyire lehet ennek örülni. Másról szól szerintem a politika a zemberek számára, mint a 150-csillagos ég havi fixet keresők azt gondolják.
Érdekes ez a cikk, mert prófétai magabiztossággal elemezget világpolitikai folyamatokat. sokmindennel egyet is értene az ember. De hát a magyar valóság érzékelésének sajátos volta hiteltelenné teszi a kitekintést is. MIlyen haláltánc? Ez a valóban kritizálható kormány sok hibát vét, de továbbra is potens, ennek ellenkezőjét állítani szerintem nemigen több, mint a szerző vágyainak projektálása a valóságba.... Másrészt, sok kommentező írta már, hogy az anarchista-baloldali-satöbbi-civil-megmindenféle szervezetek felkészültsége sajnos hagy maga után kívánnivalókat. Lehet-e bízni abban, hogy bármelyik társaság a közeli jövőben felnő majd az ország kormányzásához? Én nem úgy látom, és ezt egyébként sajnálom. Szükség volna új erőkre, tényleg.

Globetrotter2014 2012.12.30. 14:32:58

Gyenge poszt, de a kommentelők meg fogják mutatni hogy van lejjebb.

Makkasz 2012.12.30. 14:37:06

Igen, a remény hal meg utoljára.

A poszt kicsit nehézkes, ime sokkal rövidebben, de a lényeget jobban megragadva, ahogy én látom.

Finom(kodó) verzióban politikai kultúraváltás szükséges. Elzavarni a hatalmi elitet, helyreállítani a demokráciát, modern, direkt demokrácián alapuló berendezkedés, ami használja az információtechnológia vivmányait, szakítás az államtól várással, a felelőtlenséggel, mikro mértetű állam. A80% elvonás helyett 20% kéne - az adóéken túli kiszolgáltatottságot, ami az állami cégeken keresztül jön (áram, közmű) nem is vettem figyelembe, hiszen ez ilyen mértékben már nem jóléti, gazdasági kérdés, hanem magáról az egyén szabadságáról szól.

A kemény verzióban addig, amíg az államtól több szavazó veszi a hasznot (3m nyugdíjas, 800 e közalkalmazott, 200 e közmunkás és 500 e segélyezett, 200 e állami cégnél dolgozó, 100 e kedves oligarchák által foglalkoztatott, 300 e közbeszerzéseken dolgozó) mint amennyi szavazó a pénzt minderre összerakja, addig nem lehet változás. Leginkább kiszolgáltatottak a haszon vevől, elhisznek minden ígéretet. Kiszolgáltatottak egyébként mindenki, 27% áfa, nyugdíjállamosítás, közmű díj csökkentés (ki hiszi el ennek értelmét 22 évvel a rendszerváltás után?), amire az állam rá is játszik. Ezen változtatni csak kiszámítható környezettel, iciripiciri állmmal és vállalkozásbarát politikával lehet – ugyanis így lesz valódi, piaci munkahely.

Fontos tényező, hogy a polgárok kiszolgáltatottság és túlélési küzdelem miatt elfogadják ugyanezt a kormánytól. A transzparencia hiányának számonkérése, az érthető beszéd elvárása (szembesülés kellemetlen tényekkel, orbáni ígéret nyugdíjról, ami mögött semmi sincs, a tények az ígéret lehetetlenségét igazolják), a demokráciára alpjogokra vigyázás és a legfontosabb, a jövőkép számonkérése teljességgel hiányzik a politikai kultúrából.

Jövőkép? Oktatást fejleszteni vagy rombolni? Fenntartható rendszereket létrehozni (eü, nyugdíj), vagy elbliccelni hitelből, rátenni a terhet a következő nemzedékre? Fiatalok reménytelen elhelyezkedése (szavazók 10%-ánál is kevesebb, de nélkülük van jövő? Szeretjük a gyerekeinek vagy csak rabszolgákat akarunk belőlük?)? 80 ezres éves születés ami 5 milliós Magyarországhoz elég?
Nyiltan nem kérjük számon, mert félelmetes a válasz, ugyanakkor tudatalatt igenis várjuk a jövőképet (80 ezres születés, emigráció, 0 beruházás). Miért nem lehet nyiltan.

Szakítani kell a kommunista szándékokkal, amit más nem jelez tisztábban, minthogy mindenki elvárásokat támaszt az állam felé, szolgáltatásokat vár. Ideológia mentén másoktól el akar venni az egyén, mert ő „jobban megérdemli”. Dobálóznak az adókulcsokkal, aminek a lényege, hogy nem mer átmenni a szomszéd gazdagabb Imréhez elvenni a pénzét mert az pofánvágja, hanem az állam mögé bújva szemétkedik. A másik szép példa, amikor barátaim örömmel értesítettek, „lehet pályázni a hagyományos halfajták természetes vizi megőrzésére”. Éberdejünk fel, már ilyen marhaságra is szednek be pénzt??? Amikor EU pénzről beszélnek, nem veszik észre hogy azt másoktól beszedik, nem ingyen van (ha nézzük az egész pályázati rendszer működését, a korrupciót és a kialakult oligarcha rendszert tunya cégeikkel, a legdrágább forrás, 50% elrepül a semmibe). Más példa a mélyen beivódott kommunista ösztönökre, az ellenzéki sajtó írja hogy 35 mrd ért megvalósul az e-útdíj rendszer, ami évi 150 mrd-t hoz. Kinek hoz? Lehet, az államnak a bevételi oldala javul, de valóában semmilyen értékteremtésről, értelmes beruházásról szó nincs, egy újabb ostort kapnak a kezükbe, amivel tovább préselik, kínozzák a vállalkozókat, magánszemélyeket, növelik valamennyi termék árát. Ha van pozitív hatása, az az igazságosabb, használat szerinti útdíjfizetés, de ez ér 35 mrd-ot ma? Kuncze bevezette a rászorultságot, a gazdagok fogalmát a politikába, építve az 50 év diktatúrában megnyomorított agyakra, és az emberek benyelték. Minden párt ezzel nyer választást. Az igazságossággal. Roma polgárjogi harcos írta (ez a baloldal kvintesszenciája), mint leküzdendő probléma: „tovább nőttek a társadalmi különbségek”. Mi van? Nem a szegénység a baj, azt kell felszámolni, hanem az a baj hogy vannak gazdagok? Többségetek most mikor olvassa, nem érti mi a bajom. Gondolkozzatok rajta. Segítek, Bécsben még nagyobbak a társadalmi különbségek... Gazdag egyenlő jó adófizető, jogállamban. Sorolhatnám a példákat, minden napra jut egy legalább. A tandíj a „gazdagoknak kedvez”, a „gazdagok degenerált gyerekei”. A tandíj senkinek nem kedvez, mindenki aki tanul fizeti, a romló oktatás, kevesebb kiművelt fő a gazdagnak (tőkének) is gáz, nem tud beruházni.

Az írigység, és a vágy a boldog tudatlanságra bennünk él. Józan ésszel talán le lehet küzdeni.

Addig amíg nem látja a túlnyomó többség tisztán hogy:

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs, és aki mást állít hazudik.

Addig nem lesz változás.

Sajnos 2012 legnagyobb vesztese nem a fidesz, hanem Magyarország.

Hunor Levente 2012.12.30. 14:39:00

szépen megírt lmp (és jobbik) propaganda. nem mellesleg és ebből adódóan bajnai ellenes. (egyeseknek nem tűnik fel, és nyugodtan nyomják: "Álmodozzatok csak tovább Bajnairól meg a többi liberálszociról.")

persze a kalózokat is jó lenne bekebelezni, így kerülhettek a szövegbe.

Malachi 2012.12.30. 14:40:28

@Sziszifusz: ugyanezek az emberek, akik most (érthetően) örülnek a 10%-nak, ők gyútják majd fel a Parlamentet, ha mondjuk még 4-5 évig folytatódik a dilettáns gazdpol, meg ez az egész. azt nem értem, hogy mire számít a jelen hatalom, mennyire számították ki, hol az a végső határ, amíg elmehetnek totális csőd nélkül. attól tartok, hogy semennyire.

teljesen hihetetlen, hogy egy egész országot hülyére lehet venni 20 éve ilyen percintézkedésekkel (20% áfa, hogy amonnan is mondjak jót) és senki nem csap a homlokára, hogy éppen a jövőnket éljük fel.

az meg irtó szomorú, hogy nincs olyan pártunk, abban egy politikusunk, aki ezt érthetően, világosan el tudná magyarázni a zembereknek.

Vaandor 2012.12.30. 14:40:54

Fogalmaztam hosszan a hozzászólásomat, de @billy reed: szinte minden lényegeset leírt.

Röviden: Nagyon igaz, hogy Orbán leváltása önmagában kevés, de nagyon téves, hogy hátat kéne fordítanunk Európának.
Szükséges saját válaszokat találnunk, de butaság a korrekt partnerséget elvetni.

Tímár Mihály 2012.12.30. 14:48:08

@Szevasztok: Így van.

Nem gondolom, hogy létezne megváltó politikus, pláne nem azt, hogy Bajnai lenne az. Nincs is szükség megváltókra. Kezdetnek már az is nagyszerű lenne, ha:

1. Nem vezetnének be kéthetente új adókat
2. Nem változtatnák havonta az alkotmányt
3. Népszavazással erősítenék meg az alkotmányt
4. Nem 3 nap alatt akarnának kidolgozni egy felsőoktatási koncepciót
5. Nem egyetlen ember aktuális szeszélyei szerint éjszaka szavaznának az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványokról, hanem felelős miniszterek konzultálnának szakértőkkel és az érintettekkel és rendes parlamenti vita után szavaznák meg a törvényeket.
6. Nem akarnák leválthatatlanná tenni magukat, mert tudnák, hogy nem tökéletesek.

Sziszifusz 2012.12.30. 14:49:08

@Malachi: Én ezeket másképp látom. Az embereknek fontos, hogy 70 ezer nettó minimálbérből 15-öt vagy 13500-at kell gázra költeni, ezt mi (én) helyzetünknél fogva nemigen érezzük.
Ezért nem tudok egyetérteni azzal, hogy a hülye emberekről beszéljen bárki is, akik nem ismerik fel, hogy vezetik félre őket. Sőt, ez durvább lesz: egyetértek minden olyan intézkedéssel, ami a megélhetést javítja. Persze tudom, a minden az embereken csattan végül érv szokott ilyenkor elhangozni, amiben van is igazság. Én közalkalmazott vagyok, és igazságosabb teherelosztásnak tartom péel az emberekre áthárított bankadót (amit mindenki fizet, maszekezők, állami "gondozottak" mint én :), feketézők, hiszen ők is bankolnak vmennyit. Jobban tetszik, mint a fizetések csökkentése (l. Románia), ami csak a közalkalmazottakat/nyuggereket sújtja. Szóval én csendes drukkolással figyelem, hogy az unortodox gazdaságpolitika végül a portfolió és rengeteg blogger szilárd meggyőződésének megfelelően vajon végképp romba dönti-e ezt a boldogtalan(nak vélt) országot, vagy pedig valós alternatívának bizonyul majd pár év távlatából.
Na persze ettől még a kétharmad kulturális túlkapásai menthetetlenek.

marco74 2012.12.30. 15:02:59

Tetszik a posztod, de talán adófizető hozzászólása foglalja össze az én véleményemet is, az embereknek kell változniuk, ha valódi változást akarnak.
Egyébként, az Orbán kormány épp, hogy látja, ezeket a változásokat és akár politikai veszteségek árán is, de megpróbál alkalmazkodnia ezekhez. Minden alkalmazkodási folyamat egy szükségszerű visszaeséssel jár, vagy akár fájdalommal. Ezt éljük most! A kritika nélküli régi rend hívei egyébként a szoclibek, akik valóban max. rövid idejű restaurációt tudnának hozni és a megoldás elodázását.

villamos alóli kacaj 2012.12.30. 15:06:36

"A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette. "
Az eszével kezdte.

agatsu 2012.12.30. 15:06:59

@Kúl a Bácsi: Ne haragudjon, de Ön gyenge elméjű, vagy el sem olvasta a posztot,és reflexből bajnaizik?
A posztban az áll, hogy épp az a probléma itt, hogy az egyik fele Bajnaiban látja, a másik fele meg Orbánban látja a megváltót, pedig lényegileg nincs különbség a kettő között...szóval se Gordonka, se Viktorka...hanem kéne már végre kerseni valami harmadik lehetőséget!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 15:08:15

A hozzá nem értés eredménye.
Ez a szocik és a fidesz bukásának is az oka.
Továbbá az,hogy a kormány és a holdudvara egy párhuzamos valóságban élnek,ahol nem téma az áremelkedés mert nincsenek minden napi gondok.
Bíznák csak Dózsa Györgyre a gazdaságot,azonnal fellendülne.

marco74 2012.12.30. 15:16:48

@billy reed: Jelenleg egyetlen mozgatórugót látók a 'hatalmas' Európai Egyesült Államok létrehozása mögött. A hatalmas adósság visszafizetésének biztosítását azzal, hogy a résztvevő államok között szétterítik a terheket.

Malachi 2012.12.30. 15:16:53

@Sziszifusz: öhöm, csak nem javul a megélhetésük, viszont jövére még rosszabbul élnek majd - igaz, a kormánynak jó lesz, hiszen ők mindent megtettek, szóval lehet veregetni a vállukat. csak hát a mocsok kapitalista disznók, azok emelik a kenyér, meg a tej, meg a benzin, meg MINDEN árát, mert azok akarják kizsigerelni az országot.

hazugság, hazugság hátán. élősködés. sőt - hazaárulás. ezt kapják a fidesztől, nem mást.

annyira kíváncsi lennék egy év múlva egy táblázatra, vagy nem is, csak két számra. mennyit költöttünk megélhetésre 2012-ben és 2013-ban? mindent összevetve. már most borítékolni merném, hogy jövére drágább lesz az élet. rezsicsökkentés ide-vagy oda. ennyit ér orbán segítsége.

úgy adóztat, hogy még a felelősséget se vállalja érte, áttolja inkább a vállalkozásokra. remek.

Makkasz 2012.12.30. 15:17:33

@Sziszifusz: Szomorú a vakságod. A "megéletést javítja". A pénz nem a semmiből van. Valakik összerakják. A vállalkozások teszik ezt. A többi, az állam csak pénznyelő, újraelosztó.
Magyarán, mostantól arra is szednek adót, hogy finanszírozzák a közműszolgáltatásokat, az importált energiát. Nem a használó, az igénybe vevő fizet. Ez a csőd, a butaság diadala.

A szociális ellátást nem adókulcsokkal, nem költségcsökkentésekkel kell megoldani. Annak egy forrásból kell származnia, és a szegényebb ugyanúgy gazdálkodjon vele mint bárki más.ű

Az sem zavar, hgy 27% lett az áfa, és most ebből visszaadnak, ugyanannyit fizetsz a csökkentés után, mint áfaemelés előtt?

Itt a termékek nettó árát kell kiírja a bolt, minden vásárlásnál pontosan érezd, mennyit szed be az állam. Talán ezért 6,75% az áfa. Nem hazudják, rejtegetik ezt is.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 15:18:36

@Tímár Mihály:

Kezdetnek az is elég lenne ha;

1-nem vezetnének be hetente új adókat
2-megszüntetnének pár giga baromságot,mint munkanélkülieknek a kötelező tb fizetést meg bevétel nélküli vállalkozásoknak a havi 70 ezer járulék fizetést.
3-újra értelmét nyerné a közbeszerzési pályázatok kiírása,kiiktatnák a fővállalkozókat és a kis cégeknek dobnák a munkát.Sok sok kis cégnek.
4-visszaállítanák a kétkulcsos adót és nem szíván a kisemberek vérét tovább.
5-befejeznék a mutyizást és bratyizást és nem a 8 osztályt végzett irányítaná a fontosabb pozíciókat.
6-nem közellenségnek tekintenék a lakosságot, hanem országot építeni akaró szorgos hangyáknak,akiket nem taposunk el.
7-több pénzt pumpálnának a gazdaságba valamilyen módon,a gazdaságba és nem a mutyik és amúgy is gazdagok zsebeibe!
8-adnának valami jövőképet az országnak,csak mert jelenleg nincs.
9-a gyerekeket és fiatalokat nemzeti kincsnek tekintenék és értékelnének minden épkézláb dolgozni akaró embert és nem üldöznék el külföldre őket!

Hirtelen ennyi jutott eszembe de sorolhatnám még holnap utánig.

captain morgan 2012.12.30. 15:20:55

@reszeg tengeresz: olvastad már az öszödi beszédet teljes terjedelmében? Ha igen, végiggondoltad, mi mit jelent benne?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 15:22:24

A tranzakciós ökörséget pedig jó lenne ha 100 ezres tételek fölött alkalmaznák, csak,mert elég furcsa hogy pár ezres utalás esetén is több 100 ft tranzakciós illetéket számol fel a bank.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.30. 15:24:30

Részint jó irányba mozduló keresés, máshol a dolgok valódi súlyát föl nem ismerő, tetszetősségeknek engedő, az összefüggések lényegét nem látó, de itt-ott mégiscsak megsejtő, állást igazán nem foglaló, zagyván értelmezett fogalmak körében okoskodva mozgó zavaros írás.

ephart 2012.12.30. 15:25:19

Lázár János koordinálja a zsidó közösségek vagyoni igényeinek rendezését

Az index is elesett 2012.12.30. 15:26:07

stefánia te még élsz? Ez meglep.

Eltakarodhatnál a többi fideszes takonygerincű seggnyalóval együtt a faszba. Ejj, alig várom már, amikor lehúzzák nektek a rolót.

reszeg tengeresz 2012.12.30. 15:27:45

@captain morgan: roviden osszefoglalva azt jelenti, hogy: hivatali visszaeles, hazaarulas, hutlen kezeles, tomegek szandekos aljas indokbol elkovetett felrevezetese. Es ezek utan szabad labon van ez a mocskos utolso gane!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 15:29:32

@Makkasz: Ezzel az áremelkedéssel az a helyzet,hogy hiába emelik emelik,emelhetik az égbe is nyugodtan,ha nem lesz aki megvegye.
Tehát ha megfigyeled mondjuk a tesco-t,akkor láthatod,hogy nem győznek akciózni.
A mi szerencsénk,hogy gyorsan romló áruról van szó (ez nem olyan mint a benzin vagy a gáz hogy eltárolgatjuk az idők végezetéig) tehát a multi kénytelen orrba szájba akciózni mindent,mert különben rárohad az egész árukészlete.
Láthatod hogy ez is olyan dolog,ami egyensúlyra törekszik.
Mint ahogy minden más is.

marco74 2012.12.30. 15:33:02

@Makkasz: Szomorú te "vakságod", a pénz igenis a semmiből van legalábbis egyes országokba, ahol nyugodtan nyomtathat pénzt a "független" központi jegybank. Japán, USA, GB, EU központi bank. Az így piacra jutatott pénz, hajtja fel többek között az olaj és az élelmiszerek árát. S mivel Magyarország nem nyomtathat pénzt, mert "független a jegybankja" ezért kénytelen adókat emelni. (Mielőtt megrökönyödnél erről angolul nagyon sok irodalom van!, ha tudsz angolul adók linkeket.)
Persze Magyarországnak megvannak a saját hibái is. Ezek közül a legnagyobb, hogy az aktív népesség mindössze 57% dolgozik. Ezen segít a közmunkaprogram, amely a segélyt is munkához köti. Nyílvánvaló, hogy ez a rendszer gazdaságilag nem kifizetödő, te hosszabb távon munkaképessé tehet a munkaerőpiacról kiszorult népességet.

tundrazuzmo (törölt) 2012.12.30. 15:36:04

"A FIDESZ a hatalmán kívül mindenét elvesztette"

No és? Ölég az még néhány évre, évtizedre. Igaz-e, uram, bátyám?

Sziszifusz 2012.12.30. 15:37:00

@Makkasz: Szerencsés lenne, ha a tiedtől eltérő véleményt -- felvetést -- nem vakságként írnád le.
Próbálnék a mondataidra is reagálni, de sajnos nemigen értem őket.

kvadrillio 2012.12.30. 15:37:07

"Áremelés helyett a termékek méretét csökkentik

zezse

2012. december 30., vasárnap 12:46

|

Hol van már a fél kilós tejföl és a tízdekás szalámi? Az árverseny miatt a gyártók alig emelnek, inkább a termék mennyiségét csökkentik. Ugyanis ha átlépnék a pszichológiai határt, jelentősen visszaesne az eladások mértéke.

Nincsenek könnyű helyzetben a gyártók: hol ilyen, hol olyan adót vetnek ki rájuk, a vásárló pedig csak azt képes nézni, mennyibe kerül a termék. Így nem emelhetik az árakat, de valamit kénytelenek tenni, hogy a tulaj által elvárt haszon is meglegyen. Mit tesz ekkor egy élelmes gyártó?

Ha nem tud emelni, akkor csökkent. Legalábbis azt a mennyiséget, amit becsomagol. A vevők talán észre sem veszik, hogy kevesebbet kapnak az adott áruból, de a forgalom pörög.
Joghurtok

Hol vannak már azok az idők, amikor a a joghurt másfél decis volt. Most jó, ha 125 grammot kapunk ugyanazért az árért mint korábban, melynek talán a csomagolása többe kerül, mint a belekerülő élelmiszer. A korábbi fél kilós doboz helyett 400 gramm jár, a 200-ból pedig egy csapásra 180 gramm lett.
tk3s ahold091206b09 sunshine
Tejfölök

200 helyett 175 grammot veszünk, és a fél kilós is 450 gramm, bár ez a doboz méretén nem feltétlenül látszik. A fogyasztó nem igazán tehet semmit, hisz a gyártó feltünteti a mennyiséget a csomagoláson, jogszabályt tehát nem sért. Ennek ellenére érdemes megnézni azt a kötelező jelölést, ahol feltüntetik a kilós vagy literes egységárat is, a polcokra kiírt ár ugyanis erősen csalóka lehet.
Kávék

Sokat kávézó ismerősünk épp a napokban mesélte, hogy a megszokott 1 kilós őrölt Omniája már csak 80 deka, az ára azonban nem változott. A G'Roby vásárlói gyorsan fel is vásárolták a nagy kiszerelést, a webshopban átmeneti készlethiányt jeleztek cikkünk készültekor.

Nem járnak jobban a Nescafé fogyasztók sem, a 100 grammos üveg utántöltője mindössze 75 grammos lett, de már 50 grammos utántöltő is létezik, a low budget jegyében.
Felvágottak

A felvágottak is jelentős csökkenést mutatnak, a szalámik alig 7-8 dekásak a megszokott 10 helyett, de egy jó szeletelőgéppel csodákat lehet művelni, így keveseknek tűnik fel, hogy a pénzükért bizony nem a megszokott mennyiséget kapják meg.
felv

A chipsadótól sújtott ágazatban is recesszió van, egészségtelenül élő kollégánk szerint felháborító, hogy a chips 90 gramm helyett már csak 70 grammos, azaz alig 7 deka.

De a Turó Rudi rajongók is rémülten tapasztalhatták, hogy kedvenc termékük un. multipack csomagban véve csak 23 grammos, szemben a megszokott kiszerelésekkel. A FrieslandCampina Hungária Zrt. marketingese szerint nem kell megijedni, mert a 23 grammos rudik csak speciális csomagban kaphatóak (10 és 15 darabos), a többi Turó Rudi csomagjuk súlya nem változott, és ettől a jövőben sem kívánnak elállni.

Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója a Velvet kérdésére elmondta, hogy három dolognak köszönhető általában az élelmiszertermékek töltősúlyának csökkenése. Egyrészt az élelmiszeripart sok támadás érte, hogy hozzájárul az emberek elhízásához az adagok nagy mérete miatt, így egyes cégek ezért csökkentették a vásárolható adagokat. Másrészt a fogyasztók rendkívül árérzékenyek.

Azt kell látni, hogy mivel a reáljövedelem csökken, az emberek egyre jobban figyelik a termékek árait. Szinte minden termék esetében van egy pszichológiai határa az árnak, amit nem lehet, vagy rendkívül nehéz átlépni. Ha ezt mégis átlépik, a vásárlások száma drasztikusan csökken. Az élelmiszerek alapanyagainak ára folyamatosan nő, az élelmiszerek árai viszont csak lassabban növekszenek, ezért egyes ipari szereplők a termékek súlyának csökkentésével reagálnak.

Bizonyos termékek esetében pedig azért csökkentetik a súlyt, mert az átlagos fogyasztói kosár csökkenést mutat, ugyanis egyre több az egyedülálló, akik kisebb kiszerelésű, de friss áruhoz szeretnének jutni. Ez jelentkezik többek között a szeletelt sajtok, és felvágottak piacán egyaránt. A kommersz termékek (tej, liszt, cukor) mérete nem változott, ugyanis a mennyiség csökkentésével a csomagolás költsége aránytalanul nő. A tendencia megállítására csak a hatékonyság növelése lehet megoldás, mint költségcsökkentő tényező.
"

...JAHHHHH......HMM...A PSICCHOLÓGIAI HATÁR SZTEM AZ, HOGY A KURVÁRA KAPZSI BONAFARM TULAJDONOS MILLIÁRDOS CSÁNYI-BÁCSI MEGA FIJJA, MARHÁRA MEG AKAR MÉGJOPBBAN GAZDAGODNI RAJTUNK !!!+!!

MIÉRT CSÖKKENTETTÉK A 10 MILLIÓ SERTÉSÁLLOMÁNYT DIREKT 3 MILLIÓRA ??? MIÉRT VÁGATTÁK LE A MAGYAR MARHAÁLLOMÁNYT DB-ONKÉNT 10 EZER FORINTÉRT ?????

MESTERSÉGESEN LECSÖKKENTVE A HÚSÁLLOMÁNY, HOGY DRÁGÁBBAN ADHASSÁK A NÉPNEK A FELVÁGOTTAT ???!

A KURVA ANYÁTOK KAPITALISTA PIACGAZDASÁGÁT NEKTEK FASZOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!

...lassan már 1 szelet felvágottat ad a Kapzsi Milliárdos Csányi- és Fia-Bonafarm 10000 Ft-ért...

Sziszifusz 2012.12.30. 15:37:59

@Malachi: Hát látom nem szereted őket :).

marco74 2012.12.30. 15:42:29

@Makkasz: Ja még egy dolog az egyenletbe, addig nem lesz hiper infláció a pénznyomtatás miatt, amig egyes országokban pl Magyarországon csökken a kereslet, tehát kevesebb dolgot tudunk megvenni.

reszeg tengeresz 2012.12.30. 15:45:13

De ti normalisak vagytok, hogy nap mint nap azon rimankodtok, hogy a gyurcsany jojjon vissza?! Ez miert jo nektek?!?!?!

Malachi 2012.12.30. 15:50:27

@Sziszifusz: tökmindegy, mit tesznek, vagy hogyan. ha elfogadom, hogy jó a szándék, akkor az jut eszembe, mekkora dilettánsok, hogy mégsem sikerül, soha összehozniuk valamit. a rombolás, az nagyon ment ellenzékben nyolc évig, de most, hogy tenni kellene, kiderül, hogy kevés a képesség. valahogy mindig az ellenkezőjét teszik annak, amit józan ésszel az ember elvárhatna. mindegy, nem ragozom - mások az értékek. nekik az a fontos, hogy hatalomban maradjanak, bármi áron. a többi nem számít.

Globetrotter2014 2012.12.30. 15:51:38

@marco74: az első részt nem értem. Erről szól a világpénz. Ha Magyarrszág és 300 millió feletti népességgel és történelem sorána világgazdaság szignifákáns részét kitevő gazdasággal rendelkezett volna akkor esetéeg beszűlhatott volna ebbe a ligába.

Mindössze ennyi a baj :)

A nem nyomtathat pénzt rész pedig végképp teljesen zavaros számomra...

Szevasztok 2012.12.30. 15:56:51

@Dr. Furia: "A tranzakciós ökörséget pedig jó lenne ha 100 ezres tételek fölött alkalmaznák, csak,mert elég furcsa hogy pár ezres utalás esetén is több 100 ft tranzakciós illetéket számol fel a bank."

Ne haragudj de ez még rosszabb lenne. A tranzakciós illeték abszolút káros és kontraproduktív. Egyedül a készpénzhasználat adóztatása lehetne hasznos, de ott lényegesen nagyobb kulccsal (pl 1%)

Malachi 2012.12.30. 15:58:47

@ZF2: hagyd, most az jön, hogy illuminátusok, meg skull&bones, világösszeesküvés, rabszolga faj. az olyan (amcsi) összeesküvés elméletes oldalakon lehet hasonló gazdasági fejtegetéseket olvasni, ahol Bush szabadkőműves és szűzlányokat áldoz a sötét erdőben. komolytalan.

mim 2012.12.30. 16:01:19

A blog alapján azt kell higgyem a kormány tehetetlen, valamint önérdekek alapján jár el.

Óh persze ott a sok mozsdatás, de alapvetően kimondja: alkalmatlan a feladat megoldására. Csak szájkaratézik.

Mellesleg a kormánynak alig van jobb oldali jellegű megmozdulása, viszont többször annyi balos akciója és ideológiai eleme van mint akár az általam is utált MSZP és kisöccse a DK alkalmazott.

A nemzetieskedés nem jobb oldali.
Az adó egy - másfélkulcsossá alakítása igen.
Az állami központosítás balos.
A "cselekedjünk! a részletek maguktól megoldódnak" Trockij és Lenin mottója volt.
Az anti kapitalizmus balos.
"A pártnak, a pártnak mindig igaza van" egy jellegzetes kommunista vers és dal, aminek lényegét adoptálta a kormánypárt.

Ajánlom a "Spies and Commissars" könyvet Robert Service-től, amiben a vázolt akori állapotok hihetetlen párhuzamot mutatnak a mai országunk állapotával.

fzoli77 2012.12.30. 16:02:13

@marco74:
"
Egyébként, az Orbán kormány épp, hogy látja, ezeket a változásokat és akár politikai veszteségek árán is, de megpróbál alkalmazkodnia ezekhez.
"

Ok. Tehát a nagy változások azok, hogy van két nyertes társadalmi csoport a többiekkel szemben egy egyre kisebb fazék körül?

Ezek ugye a nyugdíjasok, ill. a havi 200E felett kereső emberek.
(Már maga ez az egyveleg is inkább hatalompolitikai érdeknek és nem gazdaságpolitikai érdeknek tűnik)

Az hogy mindenki mással szemben ez a két réteg ne járhasson rosszul, oda vezetett idáig, hogy az ország már ugyanazt az éves teljesítményt se tudja kb. reprodukálni.

Ez szerinted egy céltudatosan vállalt politika veszteség, egy gazdasági / társadalmi cél érdekében? Vagy hatalmi / választási kármentés, hogy legalább megnyerhessék a következő választásokat?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:02:29

@reszeg tengeresz: Mert a szocik is ganék voltak,de;
1-szociálisan nem voltak soha ennyire érzéketlenek mint a gyökér fidesz maffia
2-sokkal nagyobb holdudvaruk (mutyik és bratyik) lévén a gazdaságba több pénz áramlik vissza
3-valamiért több a hozzáértő a szocik körében (gyurcsány is üzletember,bajnai is gazd.szakember stb stb) míg a fidesz körében csak a sok agyatlan jogész van akik lószarhoz sem értenek.

kb ennyi.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.30. 16:05:24

@reszeg tengeresz: volt a Fidesznek sok izgi koalíciója (a mostani is az), de a keresztényeket a nácikra leváltani az nagyon vicces lenne. Kíváncsi lennék hogy magyaráznák meg, hogy tegnap még a "szeresd felebarátod" és az "Isten előtt mindenki egyenlő" volt a mantra, ma pedig a "minden zsidót és cigányt legalább deportálni kell".

Egyébként pont ezért nem lesz Fidesz-Jobbik koalíció sem, mert túl sok zsidóra és cigányra támaszkodik a fidesz kormányzása is ahhoz, hogy ezt megengedhetnék maguknak. Nem véletlen volt Rogán az első aki kiment tiltakozni a zsidólista ellen.

nu pagagyí 2012.12.30. 16:05:43

Ez már megint igen zavarosra sikeredett. A mi problémánk néhány szóval jellemezhető.

Hamis nemzettudat: nemzettudatunk kirekesztővé vált, lassan nincs sem közös kultúránk, sem közös céljaink, magunkat rekesztjük ki saját országunkból.

Utáljuk a teljesítmény-elvet, a versenyt. Mivel sikertelenek vagyunk, ezért aki sikeres az csak valami szemét állat lehet, nem is magyar, valami ufó, de mindenképpen piszkos csaló. Verseny helyett számítsanak az érdemek. Az érdem-elv valósága például a "nemzetközi hírű" Fekete György a művészeti akadémia élén, szóval a tökéletes kontraszelekció.

A fentiekből következően, képtelenek vagyunk bármiféle összefogásra, külföldön is kikerüljük a másik magyart.

marco74 2012.12.30. 16:06:44

@ZF2: Pedig egyszerű a Magyar Nemzeti Bank is vásárolhatna államkötvényeket, a kis számiítógépbe pötyögött gépén, ha nem Simor lenne bank elnök.

Persze ha 300 millióan vagyunk, akkor már rendben is van mindez? Jelenleg ez a pénz a deficit finanszirozására megy el, amit nagyrészt fogyasztás alapú (food stamps, 0% hitelre vásásárolt autók stb,), téged ez nem zavar? Gondold el kicsi Magyarországon, van egy kiváltságos osztály, aki nyakló nélkül kapja a hitelt, elkölti anélkül, hogy termelne, majd amikor elfogyott, azzal zsarol újabb hitelért, hogy ha nem kap újabb hitelt le áll a gazdaság, a pék nem tud kinek el adni kenyeret, az autógyárós nem tud kinek eladni autót!
Hiszen, mi bajom lehet, egy kis inflációval szétterítjük az én ellenszolgáltatás nélkül elköltött hitelem terhét az egész lakosságra!
Ha mindenki nyomtatna, hamar kiderülne a rendszer fenntarthatatlansága!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:08:00

@kvadrillio:
Nézd a jó oldalát.
Ha nem tudod megvenni a sok szar chipset meg húst sem látott szalámit,növekedési hormonnal kezelt gyesznyót,ótvaros ,rákkeltő, kémiai vegyületekkel teli, évekig eltartható túrós batyut,akkor ;

1-tovább élsz
2-egészségesebben fogsz táplálkozni
3-nem leszel rákos és cukorbeteg
4-ha a gyógyszert sem tudod megvenni akkor pedig nem lesznek mellékhatások,ami miatt még több gyógyszert kellene megvenned és keresni fogod a természetes gyógymódokat amik lényegesen egészségesebbek.
5-az éhezés miatt a sejtjeid kómába esnek,ami miatt sokkal tovább fogsz élni és lesz esélyed meglátni a 2036-s kisbolygó becsapódást is.

szóval többet nyersz mint amit veszítesz az ócska pudinggal.)

Bal 2012.12.30. 16:10:06

@sárkányfő: @Tímár Mihály: @Ludovikás Levente:

Hamis állítás, hogy a rendszerváltás valamilyen értelemben kudarcot vallott (ez amúgy az egész magyar társadalom élethazugsága). Akárhogy is számoljuk, az elmúlt húsz évben a magyar gazdaság jelentősen nőtt, egy főre jutó GDP-ben, vásárlóerő szerint, dollárárfolyamot kompenzálva is kb. másfélszeresére. Hasonló növekedésre az azt megelőző negyven évből legfeljebb a háború utáni időszakból lehet példa. Az emberek életszínvonala is kiugró mértékben javult, és noha nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, az ország ma is kiugró értékeket kap Gini-indexben.

Tehát a nyugati felzárkózási modell egyáltalán nincs válságban, legfeljebb a benne részt vevők csalódtak a konvergencia sebességében, és nem szívesen néznek szembe azzal, hogy nem maguknak, hanem a gyermekeiknek építik a szebb világot.

Ráadásul egy átmeneti gödör aljáról nézve kedvezőtlen az optika, pedig a mostani kudarcos időszakot húsz-harminc év múlva visszatekintve valószínűleg meg sem említenétek egy hasonló bejegyzésben. Mondjuk valami olyasmi lesz majd róla a konszenzus, hogy az ország nem jól, de tűrhetően kibekkelte a 2007-es válságot.

Viszont létezik egy specifikus probléma, amiért érdemes a magyar elitet ekézni. A példák ugyanis azt mutatják, hogy lehetett volna ennél is jobb: 2005 óta Lengyelország 30%-ot javított, a jóval fejlettebb csehek pedig 12%-ot, nálunk pedig stagnált a gazdaság, pedig ők is hasonló adottságokkal, nagyjából ugyanonnan indultak, mint mi.

Tehát a modell nincs válságban, de a politikai hibák miatt nem tudtuk kihozni belőle a maximumot, amiért valóban az elit a felelős. Hamis azonban a posztban sugallt megoldás, miszerint a megközelítési mód (ábrándos) lecserélése valamilyen kitörési lehetőséget jelentene. Az előrelépést felelős politikai elit létrehozása jelentené, párhuzamos valóságok építgetése nélkül.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:10:57

@marco74:
A magyar államkötvények eladását segítő kitűnő megoldás az lehetne,ha minden,ismétlem minden államigazgatásban és közszférában dolgozó nettó 500 ezer ft felett kereső bérének,az 500 ezer ft feletti részét,ÁLLAMKÖTVÉNYBE fizetnék ki.:)

reszeg tengeresz 2012.12.30. 16:14:38

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: ujujujuj, mert a fidesz nem pillanatnyi erdekek alapjan dont am ugye? Meg mert soha nem lattuk oket ekkorat fordulni nem? Es az a helyzet, hogy igaz amit mondasz, DE egy mszp-lmp-libas parttal osszeallni meg nehezebben megmagyarazhato lenne mint a Jobbikkal koaliciora lepni.

Globetrotter2014 2012.12.30. 16:17:14

@marco74: régi alaptétel, hpogy ha ez bekövetkezik akkor csökkan a befektetői bizalom. Ezen alaptételre épült fel a a német márka és a Bundesbank presztizse, és ezt az elvet vitte tovább a közelmúltig az ECB.

Olvass uátna hogy miként állandósult az infláció a lazább EU tagoknál 90 előtt, és hogy az ECB jelentette az egyetlen kitörési pontot ez alól...

A nagyság pedig azért fontos, mert ha eléggé releváns a fizetőeszköz, világpénzként funkcionl, azaz nem csak az Euroországok vagy az EU27-.ben veszik és használják, de harmadik országokban elszámolüpénzként.

Az USÁ-nak sikerült ezen túllépni hogy sajátdevizaleértékelő országok a dollárt hasznűltűk erre, így finanszírozta japán és az ázsisi kistigrisek a hidegháborút, miközben építették saját gazdasűgukat is.

marco74 2012.12.30. 16:19:12

@fzoli77: Részben igazad van, de ez mindenki demokrácia sajátossága, a kormányzók szem előtt tartják a következő választások megnyerését, úgyhogy 2014 után is lesz dolga, bárki is legyen a kormányrúdnál. De mért kell mindig csak a negatív dolgokat felhozni. Azt, hogy szar élet van most Magyarországon elsősorban a túlhitelezés okozta, olyan növekedésünk volt, ami hitelezéssel volt fenntartható. Jó döntés volt, a szükségszerűen következő fájdalom egy részét a bankokra áthárítani! Ha elvonatkoztatunk a pénzügyi bajoktól, Mo.-nak van valódi belső problémája, még pedig az, hogy összehasonlítva is az aktív lakosság jóval kisebb aránya dolgozik. Itt is hatalmas lépéseket tettek.

Globetrotter2014 2012.12.30. 16:19:37

@Malachi: :)

Azért Goerge W újraválasztásában viztos benne volt párezer woodoo pap :)

Sziszifusz 2012.12.30. 16:21:32

@Malachi: Szó szerint ugyanezeket gondoltam (és gondolom) az MSZP-ről :)

nu pagagyí 2012.12.30. 16:21:47

@Dr. Furia: Ez csak akkor lenne tökéletes megoldás, ha lejáratkor a hozamokkal növelt visszafizetés helyett ezeket a kötvényeket is elzabrálná az állam a MANYUP-hoz hasonlóan.

marco74 2012.12.30. 16:24:44

@ZF2: a befektetői bizalom smafu, a legnagyobb amerikai bankok hedge fund-jai állnak mögötte,
Én is a németrendszert részesítem előnybe, és nem is tartom szerencsésnek a pénznyomtatást, de ha nem csinálod, amikor mindenki más csak magadat szívatott, magas kamaton finanszírozod adósságodat...
Még akár nyomtathatnál is pénzt, ha olyan dolgokra költenéd el, amelyek értéket teremtenek... Pl. Ha Magyarroszágon visszaállamosítanák az energiaszektort, nem biztos, hogy rossz helyre keroülen az így nyomtatott pénz!

aranyláz 2012.12.30. 16:25:19

"A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni"

Mások, máshol már sokszor leírták, hogy ez egy nagy tévedés. A szocializmus is le lett váltva, csak közben az emberek ugyanazok maradtak, akik az új rendszert csinálták. Hiába adogatsz az emberekre más és más ruhákat, attól még aki a ruhában van, nem változik :( Ennyiben legalább a Bajnainak igaza volt, mikor azt hangsúlyozta, hogy mindenkire szükség van ehhez. Szóval az a politikus, aki azt mondja, majd mi megoldjuk, az biztos hogy hazudik. Nem tudja megoldani ugyanis.

Persze a Fidesz megbukott(jelzem, nem most, már rég), nyilván le kell váltani, csak épp ezzel még semmi se lesz megoldva.

kvadrillio 2012.12.30. 16:26:23

@Dr. Furia: HJAHHH.... akkor eheted a luxuszétteremben a festett sertésbafsztakot MARHÁNAK ! :o)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:29:50

@kvadrillio: Én ugyan nem.Mivel nem járok luxus étterembe.
A gazdagok sokkal előbb halnak a semmittevéstől és a sok egészségtelen dologtol (sok zaba,pia,kábszer,gyors autók,kirándulás szerte a nagyvilágba és ezzel párhuzamosan a sok parazita összeszedése)stressz attól,hogy hova dugják,tegyék,fektessék a vagyonukat amitől az lrtékét az megtartja.
Sokkal több halálos dolognak vannak kitéve mint egy egyszerű panelproli.
És még csak nem is túloztam ha belegondolsz.

marco74 2012.12.30. 16:31:37

@Dr. Furia: ???? Hol élsz a holdon :)?
2010-ig Mo.-ról menekítették ki a legtöbb vagyont arányaiba offshore számlákra?
Ehhez képes a Fidesz bankot akar alapítani, magyar vállalkozásoknak jutattja a közbeszerzezéseket...
Miért szociálisan érzéketlen az, aki a dolgozó és gyereketnevelő családokat támogatja leginkább! Ez inkább felelősség teljes!

ephart 2012.12.30. 16:31:38

Az MSZP-vel tárgyalt az Együtt 2014
Arról tárgyaltak, hogyan tárgyalnak majd.

Napkutya 2012.12.30. 16:32:42

Fölmerült itt a hamis nemzettudat...

Basszus, vigyünk már be egy honfoglaló magyart egy Jobbik gyűlésre, -és jó, ha nem verik agyon a betolakodó, köcsög ázsiait....

Ha tényleg így nézzük, szánalmas, amit a betelepített svábok, szlávok kikeresztelkedett zsidók, és öntudatos tótok művelnek....

:)))))))) bár, inkább :(((((((

Vitéz László 2012.12.30. 16:32:46

@aranyláz: elég nagy lépés a megoldás felé

a LUSZTRÁCIÓ ...

persze a tejjes megsemmisétésük lenne a legjobb megoldás...
de én szeméjszerint elégnek gondolom a közéletből való kizárásukat és vagyonelkobzást...

ez az alap... innen lehet nulláról indulni...
nem kell ügynöktörvény... már csak a zelmúlt 22 év párttagjait kell "csak" kizárni...

a vérgőzösöbbek persze lehet párat audi után fognak kötni...
persze az a biztosabb megoldás... de legyünk higgadtak...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.12.30. 16:32:48

Orbán egy agresszív, megosztó köcsög. Amióta politikai pályán van, azóta a magyarságot megosztó politikát nyomja. Ez aztán remekül rezonál pár ember gondolatvilágával, akik szintén agresszív köcsögök, lásd trollok többsége (most tekintsünk el attól, hogy páran nyilvánvalóan az mszp pártirodából nyomják a provokatív dumát)
Ebben a pöcegödörben a legnagyobb darab szar Orbán. Nem érv, hogy az egész politikai elitet le kell váltani, mert ez nem igaz. Orbántól kell megszabadulni, ettől a jó szónokoló és vitatkozó, egyszerű embertől, akinek a foci fontosabb, mint az oktatás. Akire a Lukasenkó bazsalygott a kerítés túloldaláról, hogy végre talált egy havert.

kvadrillio 2012.12.30. 16:33:00

"A festett hús Magyarországon is forgalomba került

Írta: Eni 2012. november 8. csütörtök Belföld 6 hozzászólás
A festett hús botránya Magyarországot érinti.

Ez az jelenti, hogy aki marhahúst vásárolt, előfordulhat, hogy festett sertéshúst fog elfogyasztani helyette a valóságban.

A magyar Filetto Kft külföldre értékesítette hamis marhahúsát. Főleg Svédország és Szlovákia volt az érintett ez ügyben. Azorubinnal és más színezékek segítségével leplezték a csalást. Azonban több bejelentés érkezett Magyarországon is. Bizonyos vendéglátó helyeken is felbukkant a színezett hús.

Üzletek hentespultjaiba biztos, hogy nem került a fagyasztott termék, mivel fagyasztott húst csak az éttermek, vendéglátók vásárolnak.

Svédországban 30-40 tonna színezett sertéshúst találtak a felvásárolók. Ugyanez az arány Magyarországon is előfordulhat.

A Filetto Kft ezzel együtt a NÉBIH engedélyeit is meghamisította. Ezért csalás és fogyasztók megtévesztése mellett közokirat-hamisítás miatt is felelniük kell. A hivatal ügyészségi feljelentést tett, és már az adóhatóság is vizsgálódik az ügyben. "

..HA..HA...HA...most már értem, miért halnak meg rákbanb sokan, akik étteremben kajálnak ! AZ ÉTTERMEK CSAK FAGYASZTOTT (SZÍNEZETT) HÚST VÁSÁROLNAK ???! ...

Szevasztok 2012.12.30. 16:33:37

@mim: "Mellesleg a kormánynak alig van jobb oldali jellegű megmozdulása, viszont többször annyi balos akciója és ideológiai eleme van mint akár az általam is utált MSZP és kisöccse a DK alkalmazott."

És éppen ezért nem értem, hogy sok magát konzervatívnak nevező hogyan nem veszi észre, hogy OV az orruknál fogva vezeti őket!!!

Nagyon hiányzik egy igazi konzervatív értékű párt a palettáról! (De ha most valaki Semjén doktor pártját hozná fel, akkor felesleges fáradnia.)

vargánya 2012.12.30. 16:34:47

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: "Civilek, radikálisok, kalózok:
- szép, új világ, persze, de ehhez a teljes világgazdaságot át kellene szabni, ami vér nélkül nem fog menni, sőt, elnézve azokat a tehetős érdekcsoportokat akiknek finoman szólva is kezében a világ, és elnézve a rendszer sajátosságát, ahol szinte mindenki érdekelté van téve a profit hajszolásában, ez nem találna széles körben támogatottságra."

A lényegre tapintottál, de az itt hozzászólók többsége (főleg a gyűlölet-trollok) ezt nem értik, mert vagy nincs elég érdemi információjuk a mai világrend működéséről, vagy az nem is érdekli őket, mert ők enélkül is elég "okosak".

"Amelyik országnak nincs múltja annak jövője se lehet!" És amelyik nép nem becsüli, kilúgozza a múltját az "alkalmazkodás kényszerére" hivatkozva, az az önazonosságát veszíti el. No de hát a mai világnak, a "globalizációnak" ez a lényege. És sokan még tapsikolnak is ehhez. A 4 évtizedes internacionalista agymosás és korlátolt önzésre nevelés után ezen nem csodálkozom. De épp ez indokolná egy egészséges és racionálisan megindokolt nemzettudat = összetartozás-tudat = érdekközösség-felismerés felépítését! (Nem racionális, hanem "racionálisan megindokolt".Nem kell szégyellni és pocskondiázni az emocionális és szakrális elemeit. Azokat az önmagát a cionizmussal racionálisan újjáépítő zsidóság nezettudata sem nélkülözi.)

Szevasztok 2012.12.30. 16:38:15

@Dr. Furia: "nettó 500 ezer ft felett kereső bérének,az 500 ezer ft feletti részét,ÁLLAMKÖTVÉNYBE fizetnék ki.:)"

A képviselőknek és minisztereknek pedig a 47e Ft feletti részét. Ezzel demonstrálnák az állításuk igazságát, hogy annyiból is meg lehet élni.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:39:32

@marco74: Nem támogat senkit a fidesz,csak és kizárólag a saját holdudvarát.
Minden "jó cselekedetük" csak látszat, a valóság az,hogy egyik kézzel adnak a másikkal elvesznek.Vagy adnak csak a feltételeik olyanok,hogy senki nem jogosult rá.
Úgy gondolod,hogy érdemes egy kis cégnek pályázatokon indulnia úgy,hogy nincs ismerőse magasabb körökben?
Szociálisan érzéketlen az a kormány,aki úgy bánt a rokkantakkal ahogy ezek.
Szociálisan érzéketlen az a kormány,mely a munka nélkülinek semmilyen támogatást sem segélyt sem mást nem ad,csak mert x-y kritériumoknak nem felel meg.
Ez egy szociálisan maximálisan érzéketlen kormány jelenleg.
Ezeknek semmi és senki nem szent,sem a kis sem a nagycsalád.
Nem tudom,milyen anya szülte ezeket rakásra....

kvadrillio 2012.12.30. 16:39:32

@Dr. Furia: AZÉÉÉÉR EZ A SOKKKK KIRÁNDULÁS SZERTE A VILÁGBAN...NACCERŰŰŰŰ DOLOG.....MERT LEGALÁBB VAN NEKIK MIRE VISSZAEMLÉKEZNI HALÁLUK UTÁN !!!....O...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:40:24

@Szevasztok: Rögtön érdekeltek lennének az államkötvények pozitív alakulásában.SSS

Napkutya 2012.12.30. 16:40:26

@Szevasztok: Díjazom, kiváló ötlet!!

Szevasztok 2012.12.30. 16:44:08

@Dr. Furia: "Rögtön érdekeltek lennének az államkötvények pozitív alakulásában.SSS"

Ja és persze fix 3%-os kamatozással.

torró 2012.12.30. 16:47:23

@marco74:
Itt egy adalék.Bár én nem vagyok megszólítva, de ezt a történetet soha senki nem akarja firtatni!
index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/
DŐL A MAGYAR PÉNZ A KÜLFÖLDI OFFSHOR PARADICSOMOKBA!!!!!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:47:28

@Szevasztok: De legalább az államcsődtől,nem kéne tartani.
Nemde?

nordas 2012.12.30. 16:48:34

@reszeg tengeresz:
Az Eu miatt el is felejtheted az ilyen koaliciót. A fideszt azonnal kizárnák a néppártból, kötlezettségszegési elj. indulna mint anno Ausztriánál és megvonnák az összes pénzt tőlünk. Orbánék reputációja igy is 0 közeli, de ezzel teljesen elszigetelnék magukat/azt Orbánék se akarják, mivel az államcsődöt nehezen lehetne bemagyarázni az embereknek...

kvadrillio 2012.12.30. 16:48:38

"de az itt hozzászólók többsége (főleg a gyűlölet-trollok) ezt nem értik, mert vagy nincs elég érdemi információjuk a mai világrend működéséről,"...hö-hö-----erre gondoltáááá ????! :) most találtam NET-en, hogy gyorsan béütöttem "mai világrend működése" OKULÁSOM MIÁN....:)

@vargánya: "Az Új Világrend felemelkedése
nemadjukfel.blog.hu/ - Tárolt változat
Először kalmárok voltak, ma pedig fejedelmeink lettek. .... Kezdetektől fogva óriási tudásszomjjal rendelkeztek a Mindenség működésének megértésével ..."

Napkutya 2012.12.30. 16:49:37

@Napkutya: Jah, igen a székelyek kimaradtak...

Tegnap, mondta egy rokonom, hogy attól mentse őket a Jóisten, hogy az Orbán segíteni akarjon... Nem akarok ínhüvely gyulladást kapni, hogy leírjam miért, de volt vagy fél óra...

Kb. úgy hiányzik nekik otthon a FIDESZ-KDNP, mint lónak a hátúszás.

NEM vicc.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:51:01

@torró:
Nehezen hiszem,hogy ezt olyan nehéz bárkinek is kitalálnia hogy hogyan,s miért van ez így.

A mocskos szocik legalább az uniós lóvékat megpróbálták itthon tartani a gazdaságba úgy,hogy pályáztattak orrba szájba mindenkit minden lófaszra (fölösleges dolgokra is többek között).
De legalább itt maradt a pénz.
Most meg megy bratyi meg a mutyi külföldi számlájára.
Ez az igazi szopás ennek az országnak.

rajnaig 2012.12.30. 16:52:08

Az a probléma ezzel a cikkel is, mint az összes többi hasonló tárgyú zöld, kalózpárti fejtegetéssel, hogy alapvetően hagyja figyelmen kívül azt, hogy miért bizonyos országok szenvednek el veszteségeket, míg mások boldogan folytatják hasonló életszínvonal mellett. Modernkori gyarmatosítást vizionálnak ott is, ahol alapvetően természetes korrekciós jelenségek zajlanak a háttérben.

Az azt hiszem senki számára nem szabad, hogy meglepő legyen, hogy az EU déli országai most kegyetlenül nagy bajban vannak. Sőt, pikirt módon éppen azon csodálkozott a teljes közgazdász szakma, hogy olyan kis gazdasági teljesítménnyel amit a görög, olasz, spanyol nemzetek nyújtanak, hogyan lehetséges oly mértékű jólét, amit fenntartanak. A válság lényege az, hogy a piacok most valóban racionális döntéseket hoznak, és ezeket az országokat valódi értékükön kezelik, ez viszont nem engedi meg azt, hogy az eddigi jóléti rendszerüket fenntartsák.
Az európai periféria államait tekintve a cikk nyilvánvaló tévedéseket tartalmaz, ennek pedig az az oka, hogy a szerző nyilván csak a magyar rögvalóságból indul ki, nem látja, hogy a térség fejlődésének mi a valós dinamikája.
Először is, Magyarország kelet európán belül egyáltalán nem trend, hanem kivétel. Az összes többi környező "gyarmat", akiket a "gyarmatosítók löknek mély pénzügyi verembe" száguld előre fénysebességgel, és köszöni szépen a gazdasági gyarmatosítást. Magyarországon ellenben egy dolog hiányzik, mégpedig az, ami talán a legfontosabb az egész közgazdaságtanban, a bizalom. A folyamat két lépcsőben indult újra, és teljesen nyilvánvaló, hogy kinek nagyobb a felelőssége a dologban.
1. A hanyatlás 2006 őszén kezdődött meg. Ha pontozzuk a jobb és baloldalt, akkor lássuk
Gyurcsány aláásta az ország lakóinak bizalmát, éppen ezért a 3 pontból 2 pontot írhatnánk a javára, minthogy azért a belföldi termelés 2/3-ad része még mindig magyar kézen van.
A külföldi befektetők bizalmát Orbánék ásták alá a 2006-os zavargások megszervezésével. Ugyebár a Budapest utcáin cirkáló tank CNN-es bemutatása bizony jobban ártott az ország megítélésének, mint akárhány "brutális" renőrattak, vagy "hazug Gyurcsány interjú" bemutatása drága nemzeti fasiszta barátaim. Őszintén, ki fektetne be egy olyan országba, ami a nyílt polgárháború szélén egyensúlyoz. Tehát 1 pont jár Vikusznak és a fiúknak.
2007-ért teljes egészben Gyurcsánynak adhatjuk a pontot, legyünk méltányosak Viktorékkal szemben, túl kis halak voltak ők a nemzetközi porondon, hogy folytassák nemzetellenes tevékenységeiket, és bárki meghallagatta volna őket a nemzetközi színtéren, tehát Gyurcsány Vitya: 3-0
2. A második történelmi esemény a 2008-as világgazdasági válság kitörése, valamint az erre adtott "Szociális" népszavazás. Itt ha igazságosak vagyunk, akkor megsztott első díjat ítélünk meg Ferinek és Vityának. Feriék ugyan valóban nem egy pannon pumát adtak át a tomboló viharnak, ezért akár a teljes pontszámot is megkaphatnák, azonban a vihar kitörését bármilyen berögzött droid sem írhatja a nyakukba. Emellett mentőkörülmény, hogy 2 hét alatt sikerült összehozni egy IMF hitelt, amire a mostani garnitúra egyszerűen képtelen (Jó, de milyen áron, kérdezhetné az egyszeri , hát igen egyszeri nemzeti fasiszta. A Gyurcsány és a Bajnai kormányok ténykedései alapján kisebb áron, mint amit most fizetünk Matolcsy szerencsétlenkedése miatt.) Mindemellett A külföld a szociális népszavazás után meggyőződhetett róla, hogy a strukturális reformok jó időre a süllyesztő foglyai maradnak, ez pedig egyértelműen Vityuszék érdeme, Ezért 2008 mérlege 1,5-1,5.
2009-2010 Bajnai regnálása miatt mind a két garnitúrától levonhatunk egy büntetőpontot. Egyrészt, mert Bajnainak sikerült visszaszerezni némileg az ország iránti jó megítélést, a lakosság sem ragadott kalasnyikovot a Horthy rendszer visszahozataláért. Másrészt Vitya is megpróbált némiképp csöndben maradni, a maga vidéki tahó módján, tehát -1,5;-1,5
2010 óta gyakorlatilag egyetlen zuhanóspirálban van az ország. Minthogy Viktor személyesen ismerte el, a 2/3-addal olyan felhatalmazást kapott, hogy nem igazán lehet mismásolni, a felelősség ezért a 2 évért egyértelműen és egyes egyedül a fiúké. Ezalatt a 2 év alatt a lakosság a legminimálisabbra fogta vissza a fogyasztását, tehát alapvetően nem bízik Viktorékban, ezért jár számukra mindkét évre a 2 pont. Ezen felül A külföld olyan szinten nem ruház be, hogy a létező infrastruktúra gyorsabban rohad, mint az új eszközpark, ami leválthatná. Ezért jár a plusz 1 pont. Azért azt minden kicsit is épeszű ember beláthatja, hogy az elmúlt két évre az ellenzéknek annyi hatása volt, mint a lepkefing.
Ami annyi tesz, hogy Vikuszék abszolút 6 pontot könyvelhetnek el két éves pusztításuk után. így a végeredmény
Gyurcsány és a Baloldal az ország elpusztításából a becsületes, minden évres járó 3 pontból tekintélyes 5,5 ponttal kerül ki, tehát a felesősség durván 1/3-a esik rájuk.
Vitya és a csapat a falusi ideológiáikkal és a mögöttük battyogó sleppel a tekintélyes 7 pontot ért el, ami azért is megrendítően szép eredmény, mert ciklusuknak még nincs vége, és jelen tempó mellett esélyesek a 13 pontra is. De mivel mi nem hasonlítunk össze almát a körtével (ugye drága jobberkéi, az a csúnya kettős mérce nem lenne ám igasságós), ezért a baloldal jobboldal pontversenyében a 2006-2010-es ciklus 2/3-dal számít, hogy összehasonlíthatóvá váljon a mostani ciklussal. Ekkor az eredmények: Szocialisták: 3,6
Viktoriánusok:6,6
Az ország tönkretétele tehát 1/3 értelemben a komcsik, 2/3-ad értelemben a nácik érdeme.(Most akár tágabb világtörténelmi visszatekintés is következhetne, hogy bizony ez az arány már 1918 óta mindig ilyen volt ebben az országban, de ezt a jobboldaliak úgysem értenék meg azzal a töppedt kis idegdúcukkal ott a gerinchúrjuk végén.)

kvadrillio 2012.12.30. 16:54:17

@Napkutya: NU...AZÉRT...A BLAHÁN IS ÁLDJÁK A ZORBÁN NEVÉT A KILÓMÉTERES SORBANÁLLÓK.....AKÁR IRHABUNDÁBAN IS......MERT AZ EGEKIG ÉRŐ REZSIRE SE FUTTYA MÁR, LEVESRE MEG PLKÁNEHHH......

marco74 2012.12.30. 16:55:43

@torró: Ez így van csak azt felejtetted el, hogy ez a pénz, 1990-től offshore paradicsomokba 2010-ig tehát a szoci kormányok alatt...az egyszerű dr. Furia pedig beépiti egyszerű világképébe, hogy ezt a fidesz csinálja...Ébresztő Dr. Furia, ha egy nagyszerű Magyarországot akarsz. S ne olvass túl sok indexet, legalábbis, ha nincs túl nagy kritikai érzéked.

bgp 2012.12.30. 16:56:37

@MetroGoldwinMayer: Nézd anya! Választók nélkül!

kvadrillio 2012.12.30. 16:57:12

SZTEM...AMILYEN szép kövér lett a Viktor....az éhes nép.. A KÖVETKEZŐ LÉPÉSBEN ŐT FOGJA KIPORCIÓZNI MAGÁNAK...FÜLÉT-SZÁRNYÁT-VASTAGJÁT-VÉKNYÁT-PISPEKFALATTYÁT....AGYÁT MEG TARTÓSÍTTYÁK NEKIJEH ! :)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 16:58:17

@rajnaig:
Csodálatos elemzés volt,köszönjük.
Most nem firtatnám hogy mennyire igaz vagy sem,de egy lényeges dolog rád is igaz.
Te sem azon töröd a fejed,hogy hogyan evezzünk ki a híg szarból,hanem a múlton csámcsogást erősíted,ami teljesen felesleges,mert ezzel soha nem fog megoldódni a jelenlegi probléma.
Soha senki nem arra koncentrál,hogyan oldjuk meg a problémát.
Mindig mindenki a múlton csámcsog aminek semmi értelme.

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 16:58:48

"Fidesz-hatalom borzalmas teljesítménye mögött ugyanazok a hatóerők állnak, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tragikus teljesítményét okozták, s amelyek egy esetleges Bajnai-Mesterházi kormány tragikus döntéseit is meghatározzák majd.
Eben gubát cserél az, aki csak azon töri a fejét, hogyan szabaduljon meg Orbántól. A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe. A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni"

Pontosan ezt mondja az Együtt2014 mozgalom és Bajnai is.
Nem elég csak simán legyőzni őket ha nem tudják elegendően nagy felhatalmazással legyőzni őket és nem elegendőek a régi válaszok!
Jobb válaszokra van szükség ha jobban akarják csinálni!
A posztírónak talán ez elkerülhette a figyelmét.

torró 2012.12.30. 17:02:07

@Dr. Furia:
Azt hiszem félreérthetted a dolgot, mert nem olvastad el tüzetesen a cikket.De idézek belőle:
"Tőlünk nem csak arányaiban, de összegében is rengeteg pénz távozott: azzal, hogy a 80-as évektől kezdve 242 milliárd dollár került adóparadicsomokba,"
Nem az útólsó két évről van szó!!

Napkutya 2012.12.30. 17:02:43

@kvadrillio: Ezt nem tudom.

Apám nagybátyja kinn él, -felnevelt két gyereket-, nem is segédmunkás, és szentül meg van győződve róla, hogy a Fidesz egyeseknél olyan Erdélyben mint a szifilisz.

Mire elkaptad, nem mered bevallani honnan van, -de terjeszted.

:)))

nu pagagyí 2012.12.30. 17:03:13

@marco74: Csupa olyan dolgot tett a Fidesz, ami tartósan fenntarthatatlan.

A foglalkoztatás növelése közpénzből történik, nulla hozzáadott értékű közmunkával.

A különadók nem tarthatók fent, mert reménytelen gazdasági növekedést várni, ha nincs egy nyereséges ágazat sem, mert azonnal megterhelik egy pofára szabott adóval. A banki különadó súlyosan visszaveti a hitelezést, hitel nélkül a cégek nem tudnak kitörni akkor sem, ha lenne rá ötletük.

Az oktatás leépítése a jövőbeli fejlődés gátja. Olcsóbérű fizikai munkásokkal, dezertáló értelmiséggel nehéz lesz virágzó országot építeni. Bejelentkeztünk rabszolgának, olcsók, igénytelenek leszünk. Jöhet a külföldi tőke kizsákmányolni.

A verseny minden szinten való kiiktatása visszaveti a magyar vállalkozásokat, elszoknak az erőfeszítéstől, innovációtól. Nem koncessziókat kellene osztogatni, hanem versenyt hirdetni. Gyógyszertárak, dohány, kaszinó, nyerőgép, hulladék, plázastop: az állam ellenőrizzen, ne hitbizományokat osztogasson.

Az államosítások nagy részének semmi értelme. Egyrészt olyanra költjük az adófizetők pénzét, ami enélkül is megvan és működik. Másrészt az államosított cégek előbb-utóbb kifizetőhelyé válnak, lerohadnak, veszteségeik pótlása újabb adófizetői pénzek temetője lesz.

A Fidesz nem reformálta meg a nagy ellátórendszereket, csak kivonta a pénzt. Jelenleg ezek a rendszerek halmozzák a hiányt, amit majd egyszer ki kell kifizetni. Példa erre a nyugdíjrendszer, ami a jövőben 25%-kal többe fog kerülni. A szociális rendszerből kivont pénz is virtuális, a börtön drágább lesz. Az egészségügy lepusztítása sem mehet végtelenségig, valamilyen alternatíva kell, ha nem akarunk egy járványoktól, népbetegségektől sújtott országot.

Amikor nehéz a helyzet, akkor nem szűkíteni kell a lehetőségeket az egyéni kibontakozásra, hanem növelni. Nem újabb és újabb bürokratikus hülyeséggel bombázni a vállalkozásokat, hanem egyszerűsíteni az előírásokat. Nem jogfosztani az önkormányzatokat, hanem több felelősséget és több pénzt hagyni nekik, hogy ők kereshessék a megfelelő kivezető utat. Nem államosítani, hanem decentralizálni.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:03:17

@marco74:

Én személy szerint pont telibe szarom,hogy melyik geciszopó párt mennyit és mikor lopott vagy sem, a múltidőket pedig kifejezetten utálom.És minden múlton való csámcsogást.
Továbbá nem lepődök már meg semmin az égvilágon,bekészültem lelkileg a harmadik vh-ra is,továbbá tanulmányozom a jurtaépítési technikákat is bőszen.
Nálam nagyobb túlélő a világon nincs még egy.
Majd egyszer ha sok időm lesz,írok belőle egy könyvet talán az utókornak.

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 17:04:04

Akkor még egyszer, hátha most átmegy, ha kétszer jelenne meg akkor elnézést kérek!

"A Fidesz-hatalom borzalmas teljesítménye mögött ugyanazok a hatóerők állnak, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tragikus teljesítményét okozták, s amelyek egy esetleges Bajnai-Mesterházi kormány tragikus döntéseit is meghatározzák majd.
Eben gubát cserél az, aki csak azon töri a fejét, hogyan szabaduljon meg Orbántól. A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe. A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni"

Az utolsó, megoldásként felvázolt mondataiddal kapcsolatban jegyezném meg, kedves posztíró, hogy ugyanazt mondod szinte szóról szóra amit Bajnai és az Együtt2014!

Netuddki. 2012.12.30. 17:04:14

@Józsi bá': Ja, se füle se farka. Megint szívott valamit a blogger?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:04:32

@torró:
No,ha íg yis van,akkor mostanra már elmondható az a tény is,hogy a magyarok elhúztak a lóvéjuk után.
Az adóparadicsomokba.SSSS

DezInf 2012.12.30. 17:05:31

@marco74:

"@Dr. Furia: ???? Hol élsz a holdon :)?
2010-ig Mo.-ról menekítették ki a legtöbb vagyont arányaiba offshore számlákra?
Ehhez képes a Fidesz bankot akar alapítani, magyar vállalkozásoknak jutattja a közbeszerzezéseket...
Miért szociálisan érzéketlen az, aki a dolgozó és gyereketnevelő családokat támogatja leginkább! Ez inkább felelősség teljes! "

Te melyik párhuzamos világban élsz ?
Univerzumot tévesztettél!!!!

Egyetlen mentséged az lehet,ha a fityisz által támogatott 5%-hoz tartozol akiket támogat.
Ebben az egy esetben érthető felelősségteljes kiállásod saját érdekeid mellett.
Gratulálok ! Tagja lehetsz a kiválasztottak szűk rétegének :)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:06:56

Olyan ember és párt kéne már ebbe az országba,amely képes összefogni a többi pártot is.
Eggyé.
És képes arra,hogy az ellenzéket ne ellenségként kezelje.
Na az volna a változás szele.

Globetrotter2014 2012.12.30. 17:07:06

@marco74: ha nincs befektetői bizalom akkor senki sem veszi a kötvényeket. Beszáll a jegybank, de más nem is marad.

marco74 2012.12.30. 17:08:42

@rajnaig: Sehol sem ruháznak be külföldi befektetők, mert mindenki protekcionista gazdaságpolitikát folytat, legfőbben az USA és GB. +1 pont Viktornak....

A lakosság nem a bizalomelveztése miatt fogta vissza fogyasztását, hanem mert most fizeti vissza a hiteleit, amelyet nem nagyon engedhetett meg magának...+1
Az írásod eleje egész tárgyilagos volt, de annyira látszott mikor ereszekedett rá a lila köd a fejedre...sajnálatos..Ismered Viktort személyesen, ha már úgy tahozod...?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:11:32

@nu pagagyí:
Ennek a kibaszott államnak önfenntartásra kellene törekednie.
De ha nem is törekszik most rá,úgy is rákényszerül hamarosan,vagy úgy jár mint a MALÉV.

marco74 2012.12.30. 17:11:41

@ZF2: Ez így van...és lassan idejuta a 300 milliós Amerika.(max 5 év)..ennek, te olvass utána...ja és mindenütt változik a jegybank hatásköre, GB-től az EKB-ig, mert a piacok már nem finanszíroznak, mert valójában visszafizethetetlen kölcsönöket helyeztek ki....A piacoknak vége....Legalábbis hamarosan újra osztják a lapokat....

kvadrillio 2012.12.30. 17:13:49

@Dr. Furia: nem is kell több párt, több vezetővel, több milliárdos lenyúlásokkal... ELÉG EGY PÁRT IS LENYÚLÁSOKKAL ÉS SPÓROLNI LEHET !

ELÉG VOLT AZ IZMUSOKBÓL, AMIKET CSAK EGY-EGY EMBER TALÁLT KI MAGÁNAK MEG SZŰK KÖREINEK !

KAPZSI EMBEREK MEG KEVESEBBEN LENNÉNEK AZ EGY PÁRTBAN, DE ŐKET IS BE LEHET "TANFOLYÁSOLNI" KÍNAI MÓDRA, HOGY LESZOPOJANAK A KAPZSISÁGUIKRÓL !:o)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:15:57

@ZF2:
Mitől lenne itt befektetői bizalom?
Te befektetnél ide egy kanyit is ebbe az országba?
Egy olyan országba ami a szakadék szélén billeg és bármikor a mélybe zuhanhat és melynek még a környezet sem stabil (eu).
Te befektetnél egy olyan országba,ahol nulla a belső fogyasztás és a kormány minden üzleti ágba belemártja magát és belekontárkodik akár ért hozzá akár nem?
Ahol még mindig tombol a szocializmus és ahol semmi jogi védelem nincs sem vállalatoknak sem magánszemélyeknek?
Ki az az agyatlan hülye,aki befektet egy ilyen országba?
A Templetont is szerintem valakik beszopatták kő keményen.

Napkutya 2012.12.30. 17:17:08

@kvadrillio: Jó ötlet!

Simicskára gondoltál?

kvadrillio 2012.12.30. 17:17:56

...MERT HA EZ A JELENLEGI DEMOKRAT....IZMUS FOLYTATÓDIK....AKKOR KÉT RÉSZRE SZAKAD A VILÁG NÉPESSÉGE: EGYIK RÉSZE A PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓKBÓL ÉL......., MÁSIK RÉSZE MEG KÖZMUNKÁBÓL !

....de szetem a fiatalok már ráfigyeltek erre a belterjes degeneratív változásra....és nem fogják eltűrni még keresőkutyák fenyegetettségében sem..

nu pagagyí 2012.12.30. 17:18:32

@kvadrillio: Kína nem túl jó példa a kapzsiság elleni küzdelemre. Annak ellenére, hogy ott akasztanak, a folyamat egy burjánzóbb. Azt akasztják fel, aki egy befolyásosabb lenyúlónak az útjában áll.

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 17:21:05

@kvadrillio:

Ha egy párt van akkor te nem nagyon fogsz spórolni a lenyúlásokkal mert nem is értesülsz a lenyúlásokról, nincs ellenzék, sem szabad sajtó, csak hajbókoló "uram bátyám világ", csak kommunista fények és esti lófasz!
Nagyjából padlógázzal haladunk ebbe bele!
Engem mindig megdöbbent, hogy sokan mennyire tapsikolnak ennek 40 év után újra!
Talán azért mert úgy hiszik, hogyha szerintük igazuk van és szerintük náluk a kizárólagos igazság pallosa, akkor minden más csak feleslegesen hátráltathatja az országot a kilábalásból!
A pluralizmus szükséges és jó dolog, amin pedig egyes férgek sikeresen a hatalomba küzdik magukat, 2/3-os példátlan népi forradalmakkal, a széthúzás, a néphülyítés, az autokrácia hátán, az pedig mérhetetlenül káros!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:22:51

@nu pagagyí: :)))

Ez jó.
Pedig a kínai kisgyerekek oktatása egészen elképesztően egyedülálló.
A nat. geo egyik száma mely csak Kínával foglalkozott,egészen kivesézte ezt a dolgot.
Félelmetes mi mindenre tanítják az utódokat a versenyképesség miatt.
A kapzsiság nagyon nehezen legyűrhető érzés,de nem lehetetlenség legyűrni.
Simor és a több kapzsi gazdag magyar pedig remélhetőleg osztogatásba kezd vénségére,ugyan is nem tanácsos túl nagy vagyont hagyni az utódokra,lévén hogy tönkreteszi őket .

kvadrillio 2012.12.30. 17:25:37

@Dr. Furia: NONO !....AZAAAA FOGY ASZTÁS MESTERSÉGESEN LETT LESZORÍTVA KORMÁNY-ÁLLAM ÁLTAL............., MEGDÖGLESZTÉSÜL !... mint a váró-lista meg volumenkorlátolt kitaláció, hogy fizetős klinikákra tereljék a még valamennyi kis pénzzel rendelkező kifoszthatókat...ezeken a klinikákon dolgozik most az állami eü-ből oda átnyergelt orvosok-asszisztensek népes serege !
az állami UH-ra meg epekó-----LIKÁVAL JANUÁR 15-RE ADTAK KEGYESEN IDŐPONTOT !...HA...HA..HGA...MONDANÁM SZÓCSKÁNAK...szócskával:...BAZD MEG A JÓ KÚÚÚÚRVA ANYÁDAT ÉS DÖGÖLJ MEG TE EPEGÖRCSBEN HÓNAPOKIG SZENVEDVE TE MENGELE ÁLLAT !!!!!

...A JAJJJ...DE JÓ...HOGY EZ KIGYÖTT BELŐLEM ! :)

kvadrillio 2012.12.30. 17:28:55

@Dr. Furia: HJAHHH...AHOGY AZ OSZKÓ BÁCSI OSZTOGATOTT NANUSKÁNAK 600 MILLIÓT.....EGY BÁLI ÓRÁCSKÁN..... mert szép hosszú haja van és jól táncol a drága kislány....:O)

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 17:29:50

@gyereidetakaroggy:

Ma reggel volt szerencsém meghallgatni Perjés Klárát amin a Kövér rozettáját becézgeti a vasárnapi újságban!
Na ezt a riporteri, alányalós magasságokat megélni nem kívánom senkinek reggeli közben még az ellenségeimnek sem!-.)
Csak az urambátyám világról jutott eszembe.
Ha valaki mégis kiváncsi rá, akkor csak habzsolja!
Elrettentésül:

http://www.hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-12-30

7:32:40-től

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:31:10

@kvadrillio:
Hmm nekem is voltak epe problémáim,de nálunk Bp-n a körzeti orvosnál van ultrahang és megvizsgáltak.Nem láttak szart sem,pedig tuti biztos voltam hogy kövem van.
Felírt a doki valami drága tablettát,amit beszedtem de nem ért semmit.
Már a gyomortükrözésre készültem lelkileg maikor adtam egy utolsó esélyt a Mecsek epehajtó teának.
Az első pohár után úgy kibaszta az epémből a szart,hogy azóta semmi bajom.
Időnként megiszok egy egy pohárral.
A magánkórházba minimum felvagdosták volna a belemet,csak hogy fizessek.
Altatva úgy sem tudod hogy volt bajod vagy sem,felnyitni meg nem tart semeddig,utána meg azt mondanak amit akarnak.
Én nem bízom soha egy orvosban.
Ha 3 ugyan azt mondja,akkor talán elhiszem.De addig...és főleg egy magán klinikának..

nu pagagyí 2012.12.30. 17:31:57

@DezInf: A "magyar vállalkozásoknak juttatja a közbeszerzéseket" kitétel sajnos a hűtlen kezelés és a pitiáner lenyúlás iskolapéldája.

A közbeszerzések gyakorlatilag egy kézbe jutnak, ahonnan szépen visszaosztásra kerül a zseton annak akinek kell. Jellemző módon, produktum nem észlelhető. A valódi verseny nélküli közbeszerzések mindannyiunknak sokba kerülnek, nem mindegy, hogy egy kilométer vasúti pálya 3 milliárdba, vagy háromszázmillióba kerül. A teljesítmény nélkül kifizetett pénz sem forog vissza a társadalom hasznára, maximum semmit sem termő, területalapon agyontámogatott földekbe, spekulációkba fektetik, további gazdagodás céljából, vagy külföldre viszik. Másra nem tudok gondolni, mert nem látom a magyar gazdaság szárnyalását, nem bukkan fel az ellopott pénz semmilyen, érdemleges itthoni beruházásban.

kvadrillio 2012.12.30. 17:32:21

...még jó, hogy már nincs epehólyagom, mert kidurranna mérgemben...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 17:33:07

ott a pont az elején sárkányfőnél, ez a probléma nem a szerző szintje. igyekszik így-úgy történelmi távlatokat mutatni, felvázolni a problémákat, de már itt eltéved, a diagnózist is rosszul állítja föl, nem kétséges ezután, hogy a megoldás is az lesz. de mi is az ő megoldása? valami zagyvaság kalózpártok bevonásáról, amik a legnagyobb jóindulattal sem tudnak működőképes programokat felmutatni, ezek nélkül meg nagyon nehéz egy világrendet átalakítani. lényegük ugyanis - á lá LMP - a világ jelenségeinek tagadása, ugyanolyan befelé fordulás, mint amit fideszék hirdetnek, csak éppen zöld és nem (ál)keresztény alapon

tessék mondani, mi a helyzet lengyelországgal? és szlovákiával, a balti államokkal meg írországgal? az hogy lehet, hogy ezek a roppant erejű országok mégis jól jártak az uniós csatlakozással? mi a magyarázat arra, hogy ha az unión kívülre nézünk, meglepő módon akkor is a nyugattal minden létező módon szövetkezni próbáló országokat látunk? a teljesség igénye nélkül: törökország, arab emírségek, szaúd-arábia, india, kína, brazília és igen, ororszország, mely azért pontosan tudja, meddig mehet a világgal való kakaskodásban, ha még el akarja adni az olaját. van persze ellenpélda is, észak-korea, venezuela, argentína és irán. ez lenne az "út"? persze nem csak a szerző éri meg a pénzét. jól láthatóan két mondat elég a jobbikostól a kommunista trollig mindenkinek, hogy egy kicsit gyurcsányozzon, bajnaizzon. véletlenül sem hagyná ki a lehetőséget, hogy a frusztrációit egyszer az életben ne a blogszférában élje ki.

és mi marad a kevésbé gyűlölködő kommentekből? színtiszta kommunizmus, az. ha volt öt ember, aki le tudta írni, hogy először a saját portánkon kéne rendet tenni talán. az még hagyján, hogy el kéne dönteni, hová tartozunk és nem helyt adni mindenféle primitív nemzeti sovinizmusnak, de az egészségügy "ingyenessége", a tandíj hiánya, a 3200 önkormányzat, egyszóval a pénznyelő automaták felszámolása jó lett volna, ha nem ennek az öt embernek jut eszébe. a többiek talán az égből remélik a pénzt, nem tudom, de az biztos, hogy a fenntarthatóságról fingjuk nincs.

és végül a kedvencem, amiről érdemtelenül keveset beszélünk, mégis kitűnően példázza a gyalázatos kétharmad faszságait: ennek a bandának mindenre volt ideje, energiája. és persze hatalma. nekiment az eu-nak, az ellenzéknek, a sajtónak, értelmiségnek, bankoknak, kis- nagy- és közepes vállalkozóknak, hipermarketeknek, egyszóval minden létező gazdasági és érdekcsoportnak. egy "intézmény" van, amitől alaposan összeszarta magát, ezt pedig úgy hívják: MÁV. még csak egy légyfing erejéig sem merte fölvetni hogy ezt a struktúrát így nem lehet fenntartani. ötlete sem volt, meg sem próbálta átgondolni, hol lehet ezen az istentelen trágyadombon változtatni. nem, helyette odaadta az aprópénzt gaskónak, nehogy megbénítsa a nemzeti ügyek kormányát az utóbbi évtizedek egyik leghitványabb figurája a vasutasaival. ennyit ért a kétharmad, ennyire nagy fiú viktor. és marad a düh, elkeseredettség és a pénznyelés továbbra is, az utasok meg kapják be ahol tudják...

végezetül pedig üzenném a szerzőnek, hogy nyugodtan dugja le a képét a kommentelők közé, ha már úgyis szétszedték a hülye posztját, nem fog fájni. kicsit tanulhatsz védeni az agymenéseidet, máskor talán nem írsz áltudományos hülyeségeket

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:34:46

@nu pagagyí: nem bukkan fel az ellopott pénz semmilyen, érdemleges itthoni beruházásban..

Hmm,ez elgondolkodtató azért..

kvadrillio 2012.12.30. 17:34:52

@Dr. Furia: ...én nemtom....de mostanában nem nagyon bíírom a zöldpaprikát ! egy kicsit fájdogál tüle...az epe-helyem..., mert a hólyagot azt kivették 2003-ban ! :)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:42:40

@balage_81 reloaded: A MÁV nem más,mint állam az államban.

Továbbá soha nem volt Magyarországon kommunizmus,csak szocializmus.
Nem ua.

A szerelő 2012.12.30. 17:48:12

Ezzel a demokráciának csúfolt rendszerrel van baj szerte a világon, amikor elhitetik a sok birkával, hogy ami van, azt ők akarták így. Közben pedig velejéig romlott az egész rendszer. Ez csak elnevezésében az, a gyakorlatban nyomokban sem tartalmaz belőle semmit. Remélem odáig eljutott az összes bármilyen színű droid, hogy pl. a korrupció, legyen bármilyen formájú, káros az egész társadalomra nézve. Mégis szemet hunynak a "saját" korrupció felett. Nincs olyan, hogy a mieink lophatnak, mert más is lopott. De ez csak egy példa volt.

Niebur 2012.12.30. 17:50:01

Úgy vélem, hogy sem a blog, sem a kommentelők nem foglalkoznak egy alapvető kérdéssel.Magyarország az egész emberiség része és az egész emberiséget érintő problémákat semmilyen egyedi gazdaságpolitikával nem tudja megoldani. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag mindenhol baj van, csak a baj nem ugyanúgy és nem egyformán jelentkezik.A káosz elmélet kedvenc hasonlata az, hogy ha Brazíliában egy lepke megmozdítja szárnyait az az USA-ban tornádót okoz. A Földön olyan jellegű problémák jelentkeznek melyre nincsenek megfelelő válaszok. A teljesség igénye nélkül megpróbálok néhányat megfogalmazni.
- az emberiség létszámának növekedése úgy hogy a növekvő létszámnak sem megfelelő ellátást, sem munkát sem oktatást és még sok mást nem tudunk biztosítani. A legnagyobb növekedési ütem ráadásul olyan térségekben van, ahol a fenti hátrányok fokozottan jelentkeznek.
- ehhez kapcsolódó probléma, hogy a jelenlegi termelési rendszerek egyre kevesebb élő munkaerőt igényelnek. Az automata gépsorok ontják a termékeket, melyet vásárlóerő hiányában a piac nem tud felszívni.
- a mezőgazdasági termelés (élelem előállítás) már nem fokozható, a jelenlegi módszerekkel gyakorlatilag elérte a maximumot. A gépesítés miatt ez az ágazat sem tud munkaerőt felvenni.Az egyik lehetséges megoldás, a génmódosítás az emberek vélt vagy valós félelmei miatt nem tűnik járható útnak.
-akárhogy nézzük is, a Föld energia hordozói kimerülőben vannak, illetve egyre nagyobb költségekkel állíthatók elő. Az alternatív megoldásokkal valószínűleg már most késésben vagyunk.
- a klíma változás már most érzékelhető, a későbbi következmények beláthatatlanok.
- humán faktor. Ezen azt értem, hogy kibékíthetetlen ellentét van a különböző fejlettségű és helyzetű országok között. Ez egy külön tanulmány lehetne. röviden csak annyit: Nem lehet elvárni az un. harmadik világ embereitől, hogy ne a "nyugati" életszínvonalat akarják elérni. Nem lehet tőlük követelni, hogy csökkentsék a születésszámot. A fejlett országok lakói nem fognak lemondani az elért életszínvonalról. Mik a lehetséges forgatókönyvek?
Hirtelen ezek jutottak eszembe és félő. hogy az ezekből adódó részproblémák rövid időn belül komoly konfliktusokat fog okozni. Elég sok felé tájékozódom de nem látom, hogy ezekkel a globális problémákkal bárki is komolyan foglalkozna.
Térdre, imához?

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 17:52:57

@marco74:
"S ne olvass túl sok indexet, legalábbis, ha nincs túl nagy kritikai érzéked."

Nekem elég az emailjeimet olvasni!
Mutatok számodra valami érdekeset!
Egyes részeket kihagyva, hogy ne legyek beazonosítható!

"Kedves Előregisztráltak!

Ezúton is szeretnénk megköszönni megtisztelő bizalmukat és türelmüket, hogy bennünk látják a lehetőséget és nálunk szeretnék kihasználni a 90 órás ingyenes nyelvtanfolyam lehetőségét. Sajnos még mindig nem lehet minket választani képzőintézményként a www.tudasodajovod.hu oldalon, ennek okát a mai napig nem tudjuk. Annak ellenére, hogy mi mindent megtettünk és megteszünk azért, hogy a képzőintézmények között szerepeljünk, napi szinten tartjuk a kapcsolatot a pályázati forrást kezelő állami szervvel információt hetek óta nem közölnek velünk.

Ahogy bennünk is, a több 100 Magyarországon akkreditált képző intézményben is megfogalmazódott az a vélemény, hogy a pályázattal kapcsolatban visszásságok fordulhattak elő!? Előfordulhatott-e az, hogy előre leosztották a „lapokat”? Véleményünket nagyon sok más képzőintézmény is osztja. Egy nyelviskola ügyvezetője vállalta véleményét, melyet megosztott az interneten. Ezt a cikket Facebook oldalunkon közzétettük.

Amennyiben érdekli ez a cikk és szeretne tájékozódni a friss információkról akkor like-olja Facebook oldalunkat. Közzétesszük a legújabb híreket a témával kapcsolatban.

Kérjük, írják meg Facebook oldalunkra, hogy Önök mint gondolnak.

Üdvözlettel:

Katedra Nyelviskola ...csapata

Tárgy: Tájékoztatás
Dátum: 2012. december 21., péntek, 14:09:51

2 és fél órával később olvashattam csak az indexen!-.)

index.hu/belfold/2012/12/21/egesz_nepemet_fogom_milliardokert_tanitani/

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:56:54

@Niebur:
Dehogynem.
A G20-k foglalkoznak vele,hidd el.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 17:58:35

@gyereidetakaroggy:
Ennyi erővel igen sok cég reklamálhatna hogy nem kap munkát az államtól.
Lehet,hogy nincs szükség ennyi nyelviskolára?

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 18:05:51

@Dr. Furia:

Nem az államtól kapják, ez uniós pénz száz %-ban.
Melyet, most úgy tűnik legalábbis, szétosztanak a haveri nyelviskoláknak.
Egy hátrányos helyzetű bivalybasznádi feltörni igyekvő "suttyó" hogy a rákba fog elevezni Orbán volt nyelvtanárának a nyelviskolájába bivalybasznádról, hogy igénybe vegye?
Meghajlítja a teret vagy valami féreglyukon keresztül?-.)
Szóval egy dolog, hogy a nyelvsikolák erről esetleg lemaradnak, csak a hoszúnyelvű nyelviskolák focizhatnak és egy másik az a komplett kibazsás a tanulni vágyókkal akiknek az érdekében az egész pénz érkezik!
Az embernek ökölbe szorul a nagylábúja ezektől a mohó... kitöröltem.-.)

gyereidetakaroggy 2012.12.30. 18:07:58

@gyereidetakaroggy:

És majd nyílván ott fog békemenetelni a következő alkalommal is az összes fsztarisznya, hogy "nem vagyunk gyarmat", de a pénzeteket küldeni jó lesz!
és ezért majd újra kitüntetik őket!
Abszurd!

DezInf 2012.12.30. 18:10:36

@Dr. Furia:

Persze,csak arra az ötre van szükség akik csókosok. A többit be lehet zárni,vagy .......

hhh. 2012.12.30. 18:14:05

jó képek, fos írás.
a fityesz még mindig nem veszítette el a legitimitását - akármennyire is óbégatnak imitt amott egyesek.
gyurcsányékhoz hasonlítva: a 2008-as félidőre azért már túl voltunk néhány masszív tömegtüntetésen (kardlapos-szemkilövős-paprikás hangulatú, amolyan jólátványos), és pár demagóg, ámde a kormány részére nagyszopacs népszavazáson. Ha 2006-ban még nem is, 2008-ra nagyjából MINDENKINEK nyilvánvalóvá vált, a maszop bukott, gyurcsány pedig pedig addig fog kapaszkodni a székébe, amíg párttársai furkósbottal el nem verik a kezét. Aztán nagyravaszul adtak maguknak még egy évet gordonkával (csak hogy ne járjanak még le a szerződések, legyen idő a padlást söprögetni, meg hátha bekajálják a "technokrata" (hatszoros idézőjelben) miniszterelnököt, de mint látjuk, kicsit eltaktikázták magukat)
Most?
egy népszavazás KEZDEMÉNYEZÉSNYI aláírást nem tudott még összegyűjteni senki...miközben a rettegők 1500-fős diáktüntetéseket hájpolnak.
Szóval téves az alapvetés, tovább olvasni felesleges.

Ianas 2012.12.30. 18:26:15

@Niebur: Foglalkoznak vele, csak nem könnyen eladható a dolog a rövid távon gondolkodó tömegeknek. A legtöbb embert az érdekli, a hónap végén marad-e pénze. Sajnos senki sem elég "okos", hogy meg tudjon oldani egy sima átmenetet egy sokkal hatékonyabb, a későbbi igényeket jobban kielégítő rendszerbe. A történelem tele van "fázisátalakulásokkal", háborúk, forradalmak, stb. során jönnek el a változások, mert nem lehet őket kézben tartani.

Ha mégis, akkor jó. Kicsit pesszimista vagyok ma.

felician 2012.12.30. 18:40:13

@Gera: "Nem akarsz" uniformizálni, mégis megteszed. Ez a szomorú. És nem, nem azok. Egész egyszerűen azért, mert nem egyformák sem a zöldek, sem a kalózok, sem a radikálisok, mint az egyébként neked is triviálisan nyilvánvaló lenne, ha hajlandó lennél disztingválni. Komoly és megfontolt gondolkodók, iskolák stb. működnek minden ilyen alkultúrában (meg persze hülyék is), legalábbis a zöldeknél biztos. Az, hogy paradigmatikus különbség van a "hagyományos világlátás" meg az ő világlátásuk között, az véletlenül sem azt jelenti, hogy nincs közük a realitásokhoz. Ezt a rendszer általad megszólaló önvédelme fordítja így, ilyen pejorálóra. Ismerd meg ezeket a gondolatköröket mélységükben, ne előítéletek alapján tájékozódj.
üdv

Ianas 2012.12.30. 19:01:53

@A szerelő: A korrupció nem a demokrácia sajátossága. Sőt, ami azt illeti, egy demokráciában (még itt is) sokkal kisebb a korrupció, mint egy tetszőleges diktatúrában, ahol pofára osztják a posztokat. Egy demokráciában ui. van esély lebukni. Ez inkább olyan, hogy mivel itt ráláthatunk legalább, úgy érezzük, több van, pedig ez csak mérési probléma.

Ettől még tűzzel-vassal kellene irtani, amihez leginkább érett, politikától független sajtó kellene, meg kulturált, kicsit is tájékozódni vágyó olvasók.

djukel 2012.12.30. 19:02:01

@reszeg tengeresz: mert orbán az antikirsztus maga, míg gyurcsány csak egy tolvaj.

Makkasz 2012.12.30. 19:03:27

@Sziszifusz: Nem tér el a véleményed. Az állam nem tud adni semmit. A rezsuicsökkentés nem más mint az állam szerepének tovább növelése, hiszen ezt is adóból tudja csak megvalósítani.

Az hogy te az "államtól" vársz valamit, mutatja gondolkodásod, és megérteti, miért nem érted amit írtam. Várj, megfogalmazom másként: ami jó az embereknek, azt támogatod, azzal egyetértesz, ami rossz azt elítéled. Jól értem? Balfasz.

nu pagagyí 2012.12.30. 19:05:26

@Niebur: Szerintem a globális piac kalakulása (napjaink valósága) a válasz a kérdésedre. Ez egyenlíti ki a fejletlen és fejlett világ közti különbséget hosszabb távon. Ázsia többmilliárd lakója ennek révén a szegénységből lassan tisztes jólétre vergődik, rohamosan szűkül az olló a fejlett világhoz képest. Egy adott fejlettségi szinten már ők sem fognak tíz-tizönöt gyereket összehozni. A kölcsönös gazdasági érdekek csökkentik a konfliktusok eldurvulásának veszélyét.

Az erőforrások kimerülése valós probléma persze, ehhez az innovációt kell felfuttatni, kihasználni az információk megosztásának lehetőségét, amit a hálózatba kötött világ tesz lehetővé. Az emberiség bizonyos fokon az egységesülés, összefogás felé tart.

A Fidesz-féle munkaalpú társadalom szöges ellentéte annak, ahová a világ fejlődik. Persze azért mi exkluzíve visszabombázhatjuk magunkat a kőkorszakba, de nem érdemes. A munkaerőt nem a termelés fogja felszívni, nem szakmunkások tömegére lesz szükség a jövőben, azt hatékonyan pár ember is elvégzi majd az automatizált gyárakban - ahogy írod, elő is állítva azt a jövedelmet, amit aztán értelmesen kell szétosztani más szektorok között. A jövő munkája a szolgáltatási szektorokban, idegenforgalomban, oktatásban, kultúrában, környezetvédelemben, kreatív és tudományos helyeken fog rendelkezésre állni. Nem lesz szükség háromműszakos gürizésre.

A génmódosítás meg nem hülyeség, nem kéne alaptörvény szinten tiltani. Mi mindannyian génmódosulások vagyunk, csak egy lassabb folyamatban alakultunk. A kutatást semmiképp nem kell akadályozni, sőt. Enni meg majd akkor, ha kellő vizsgálatok is veszélytelennek mutatják.

kzoltana 2012.12.30. 19:07:49

Eközben félnek Kósa Lajosék. Nem lesz Város Bálja Debrecenben.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3596_szegyellik_a_rongyrazast

kocsisj 2012.12.30. 19:08:13

@Szevasztok:
Én meg a bankkártyás fizetéseket adóztatnám kb. 3 %-kal, ennyit úgyis beépítenek az árakba a szolgáltatók, nekik se ingyen dolgoznak a bankok. Ezt a kp fizetők is fizetik! Elég gusztustalan!

komszikomsza 2012.12.30. 19:15:03

Szép cikk T. LMP-s Úr !

Csak semmi konkrétum, mer az ártalmas lehet.
Szépen toljuk egymásra Fideszt és az MSZP-t, mintha teljesen egyenértéküek lennének. Micsoda hazugság !

fikulak 2012.12.30. 19:32:34

Háát... roppant gyenge poszt; 0 konrétum 100% értelmetlen hablaty. Szerintem a posztolólnak még tanulnia kellene pár dolgot a világról...

Globetrotter2014 2012.12.30. 19:34:15

@Dr. Furia: nagyon negítívan írtad le a helyzeted. Ami a befektetői bizlamat elpősegti: 1. mi rndszerint mindig kifizettük az adósságunkat. 2. Nagyon jó hiányokat csinálunk (most nem részletezve azt amit te leírtál, hogy ezt elérő intézkrdések mekkora kárral is járnak) 3. stabil gyrátóbázis vagyunk, a saját fogyasztáunk nem annyira releváns a gazdasági növekedés szompontjából (lásd, nem az a párezer eladott audi és amercedes miatt gyártnak belőlók többszázezret).

laci_52 2012.12.30. 19:36:36

" A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette. "

Na és? Érdekli őket más is hatalmon kívül?

Dehogy! Már most is csak azon mesterkednek, hogy a hatalmukat '14 után is megtarthassák.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:39:41

@nu pagagyí: Remélhetőleg egy adott fejlettségi szint elérése után, a ferde szemű népség sem fog bagóért és zsák krumpliért dolgozni.
És akkor majd fordul a kocka ha az igényeik megnőnek a magasabb bérekre.
Bár eléggé ravaszak és nyilván mindent el fognak követni,hogy ott tartsák a gyárakat.

Globetrotter2014 2012.12.30. 19:42:04

@marco74: az USÁt eddig sdokszor temették, legutóbb 20 éve. Őket most nem a FED henm Kína finanszírozza, de ez őket aligha fogja zavarni.

20 éve ugyet volt japánnal, és nem az USA dőlt be a végén.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:42:54

@ZF2:
Ha én befektető lennék,akkor az általad felsoroltakat baromi kevés motivációnak tartanám arra,hogy államkötvényt vegyek 8000 milliárdért.
Talán ha kapnék egy fülest valahonnan,hogy a magyarok megegyeznek az IMF-el és a forint bebikásodik hamarosan.....
De bennem még ekkor is felmerülne,hogy talán csak át akarnak vágni.
A Templeton szopóágon van szerintem.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:48:50

@ZF2:
Az USA gazdasága javarészt a belső fogyasztása alapoz.
Ezt a fene nagy jólétet ők is kölcsönökből fedezik (Kína),cserébe szemet hunynak a beáramló kínai árudömping felett.De a fagyi kezd visszanyalni nekik is rendesen.
Csak hogy.Náluk soha nem volt szocializmus,ennek az eszmének a hírét sem nagyon ismerik,így nem zavarja őket olyan mértékben a társadalmi különbség,mint minket magyarokat.
Továbbá még nem omlott össze a szociális rendszerük annyira,hogy a legcsóróbb ne tudja megvenni a napi 50 db giga hamburgerét.
De.
Közel állnak hozzá,náluk is egyre több a csóró és az indiai meg arab bevándorlók a munkabéreket irreálisan leszorítják.Ezt egy ismerőstől tudom,nem légből kapott információ.
Ott is egyre kevesebb a munka egyre kevesebb lóvéért.

Globetrotter2014 2012.12.30. 19:49:35

@Dr. Furia: hááát, ha nem állnak elő valami brutál dologgal (mint elgutóbb Argentina esetében), akkor azért elég nehéz nem a magyar kötvény melett dönteni. Bebikásodni aligha hagyják a forintot egyhamar, mert qaz pont az exportot vágná haza,. és a működőtőkeberuházókat szivatná meg...

Globetrotter2014 2012.12.30. 19:57:10

@ZF2: de sokat nem adtam volna azért hoyg Simor pl hagyja felerősödni a FTot 2008ban. A legsszemetebb "unrtodoxia" volt, Amikor az ember sajátja és pár elvtársda üdvéért bedobja az ország boldogulását.

debilioemilio 2012.12.30. 20:04:46

@balage_81 reloaded: Az értékeléseddel egyetértek. Csak a 2/3-oshatalom mozgatórugójáról nem szóltál, pedig szerintem te is tisztában vagy vele. Számukra most jött el a rendszerváltozás, amiből 89-ben mint kisfiúk kimaradtak. Mivel ellenzékben magukhoz édesgették az első forduló nyerteseit( Csányi, Demján,Széles), segitségkükkel, illetve hallgatólagos támogatásukkal befejezik az átmenetileg 98-02 között félbemaradt és akkor csak félve elkezdett feltőkésitési folyamatot, ha beleöglik az egész ország akkor is.( Erre és csak erre kellett a 2/3-ad). Ha jól belegondolunk, nem az a baj, hogy vannak oligarcháink, nagytőkéseink,és azok kicsodák, mi a nevük, hanem az Ő tudásszintjük a mai kornak megfelelnek-e? Miután -és ez szigurúan mmagánvélemény és lehet, hogy elfogult értékitélet- a tőkés világhoz annyi közük van, hogy azt tudják miként lehet az állami költségvetés megcsapolásával magánvagyont létrehozni. Ezt a korrupt maffiás közeget érzékeljük, igazi korszerű termelés csak a multik világában létezik, amihez mi csak bérmunkát végző kisegitő személyzettel tudunk hozzájárulni.Ezzel létrejött a legrosszabb kombináció: mutyi magatartás kistudással, és akkor nem szóltam a prostitulttá lett szellemi elitünkről, amelyik szótlanul nézi végig az egész ország kivérzését.(AB,MTA,Egyetemi vezetők stb.)Felelősségük azért óriási, mert az átlag választópolgártól nem várható el az, hogy a társadalmi, gazdasági folyamatokat átlássa, értékelje. Hozzájuk csak a legegyszerűbb politikai üzenetek jutnak el, amint látjuk a legnagyobb ordas hazugságok is hosszú ideig eladhatók. A legundoritóbb számomra a Professzorok Batthyányi Köre, jobboldali értelmiségiek stb. Ez az ország igazi katasztrófája.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.30. 20:20:07

@balage_81 reloaded:
" tessék mondani, mi a helyzet lengyelországgal? és szlovákiával, a balti államokkal meg írországgal? az hogy lehet,hogy ezek a roppant erejű országok mégis jól jártak az uniós csatlakozással?"

Elfelejted, hogy nekik nem volt ámokfutó mszp-jük.

Niebur 2012.12.30. 20:32:40

@Ianas: @nu pagagyí:
Azt hiszem nem vitatkozunk semmiben sem. Lehet, hogy én pesszimistábban látom a dolgokat, félek, hogy a változások gyorsak és sajnos nem békések fognak lenni.
@Dr. Furia:
Ez kevésnek tűnik.
7 milliárd ember gondolkodását kellene, ráadásul sürgősen megreformálni.
A fő gond az, hogy az egyes országokat nem államférfiak, hanem politikusok irányítják.

tintamin 2012.12.30. 20:34:40

Irreális lenne azt feltételezni, hogy az emberek nekiállnak egymással beszélgetni ÉS GONDOLKODNI? Mert akkor sokra jutnának a mostani panelek puffogtatása helyett. Ma az emberek csak siránkoznak, és egymás mellett elbeszélnek, illetve saját prekoncepcióikat vetítik ki másokra.

Nagyon messze vagyunk magától az ÉLETtől, egyébként....

Sziszifusz 2012.12.30. 20:36:25

okos, higgadtan érvelő, udvarias gyerek vagy. Biztos sok embert meg tudsz győzni az igazadról.

debilioemilio 2012.12.30. 20:39:50

@HomicideWatch: Szerinted a 100 napos programot, amelyből az eü-ben valamennyi orvos, az oktatásban minden tanár 50.%-os bérfejlesztésben részesült, a Fidesz megszavazta-e vagy sem? Tiltakozott ellene, vagy követelte annak bevezetését? Ha mindez megvan, akkor a második (használt) lakás megvásárlásához adott kamattámogatott hosszúlejáratú kölcsön bevezetését 98-02 között az ellenzék támogatta-e, vagy követelte bevezetését, ami évente 100 miilárd ft-al terhelte meg és a mai napig is terheli a kvetést? Ami viszont a kvetés rendbetételére hivatott törvényekkel mit csinált kedvenc pártod? Talán népszavaztatott? Tudom téged a tények érdekelnek a legkevésbé.

tintamin 2012.12.30. 20:46:05

Egyébként hogy lehet rávenni a politikai elitet (a gazdaságit nyilván sehogy), hogy azt csinálja, ami a feladata, amiért létezik? Nevesül: a KÖZ szolgálata.

Mert az valahogy nem jön át, hogy itt bármelyik kormány mást szeretett volna, mint a saját hatalmát bebetonozni, és a haverokat kitömni.

Hogy itt ők azért vannak hatalmon, hogy - mint ahogy azt a miniszter szó jelenti is - egy országot szolgáljanak, és ne csak kiszolgáljanak (magukat, cimborákat, stb.)

A hatalom egyébként a legkeményebb drogok egyike...

bögöbö 2012.12.30. 20:47:48

Nopex: "Ez egy ritka ostoba írás. A szerző mintha nem is ezen a bolygón élne."

Istenem, a szokásos fideszes mozgósítás (mint Zuglóban):

Nopex 0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

P.Freddy 2012.12.30. 21:03:55

Orbán mostani beszarása a 2007-eshoz hasonlítható. Akkor attól fosta össze magát, hogy ha nem lép közbe, akkor Gyurcsány véletlenül kurvajókat tett volna az országnak, amit Ő, ORBÁN nem engedhetett meg. Mindenki vonja le a következtetést, hogy megérte-e neki az, hogy Orbán kib@szott Gyurcsánnyal, cserébe viszont trágyadombra lökte az országot. Ahol most az ő hathatós, őrült, beteg, hatalommániás és idióta környezetének hála - lassan bele is süllyedünk a fosba.

Úgyhogy nem kell itt nagy lózungokat keríteni és szanaszét kenni a sz.rt: az ország legnagyobb rákfenéje konkrétan a FIDESZ, ORBÁN és minden ami ehhez a mocsokfertőhöz kapcsolható, beleértve a munkásőrmenetekő bayyert és az összes régi és új kommunista-bolsevista genyót. Akik ráadásul ki is tüntetik magukat, mint Kádár-Brezsnyev_MilosJakes-ErichHonecker körökben szokás volt.

Éljen az új magyar MUNKÁSŐRMOZGALOM, BÉKEMENET névre keresztelve, BAYER ZSOLT FŐMUNKÁSŐR vezetésével! :)

Globetrotter2014 2012.12.30. 21:25:20

@Dr. Furia: az USÁ-t nem nagyon ismered.

Egyrészt igen, ők a világ legnagyobb piaca, kb midnenben, Hiába van náluk népesebb pország nem is egy.

De egyúttal ők is jelentős (a világ egyik legnagyobb) működőtőkebefogadók.

ÉS nem csak "szemet hunynak" a kínai aáruk felett de aktív részese kül és gazdaságpolitikájuknak.

Csek ez régen nyilávnvalóbb volt Japán, Hong Kong vagy D-Korea esetében, de most sem viselkednének úgy Kínával mint ahogy teszik ha nem lenne érdekük.

És európában simert szociális rendszerük nekik nem sok volt. Pont ettől versenyképesek. Persze ez elég nagy szívás annak aki benne van, de a rendszer viszont hatékoynabb ha az embereknek enm nyúlnak folyton alá, ugyanakkor a fizetésük nagyobb része náluk marad.

De én pl nem szívesen élnék ilyen rednszerben.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.30. 21:46:54

Ez az írás igen jóra sikerült, az észlelés pontos, a logikája konzekvens.
Szerintem a mindenkori magyar HATALOM GYAKORLÁS rákfenéjére világít rá a legjobban.
Ez sajnos a szocialisták által gyakorolt "mindenképpennekünkkell-hatalmonmaradni" eszközökben nem válogató, s akár nemtelen és mocskos technikákat is bevetni képes "viselkedési kultúrája".
A jelenkor gyors változásaira, ez a nem engedő, végtelenségig MOHÓ és kizárólagosságra törekvő megnyilvánulása tetőzik be a szocialisták által kinevelt mai "orbán kormány" megnyilvánulásaiban.
Ez a mohón ostoba hatalomfelfogás csak rövid távú és önös érdekek mentén képes megnyilvánulni. A mai gazdaságpolitikában és a jelenkor altruista és egészségesen kozmopolita viselkedési közegében EGYSZERŰEN PRIMIRÍVNEK ÉS KICSINYESNEK tűnik fel.
Eközben persze félelmet és megvetést kelt a tőle szenvedő emberekben.
"NESZTEK ZEMBEREK, ÉS KUSS, MERT ÉN ÍGY SZÁLLOK LE A LÓRÓL" (a régi grófos dakota viccből...)
A poszt jól világít rá arra, hogy a fidesz és az mszp "belső vállalati kultúrájánnál fogva" nem képes jó válaszokat adni a jelenkor magyar problémáira.
Eközben persze mohóságuk és önzésük, önkéntes belátásra képtelenségük, háttérbe húzódásuk hiánya TOTÁLIS GÁTAT képez az ország megújulási képességeit képviselő emberekkel szemben.
József Attila szavai jól összefoglalják ma is azt a lelkiállapotot ami a haza megújítását illetően kifejezi a tehetetlen, de belenyugodni mégsem képes ember vivódását:
"...Tiszta szívvel betörök,
ha kell embert is ölök,
elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek,
s halált hozó fű terem,
gyönyörűszép szívemen"
Klassz és gondolatébresztő volt a poszt. GRATULA!

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.30. 22:18:37

@balage_81 reloaded:
Az észrevételeid jogosak.
A poszt ugyanakkor szerintem jószándékkal feszegeti az ország problémáját.
Ha felül tudna emelkedni az ORSZÁG IRÁNYÍTÁSÁÉRT VALÓBAN FELELŐS RÉTEG, kicsinyes mohó és primitív valóságérzékelésén, akkor jöhetnének ÚJ EMBEREK.
Az mszp és a fidesz hatalomgyakorlás vonatkozásában egyformán cinikus és technokrata.
Egyre aktuálisabb lenne azzal a fogalommal barátkozni, hogy "LEMONDÁS".
Ez viszont nem megy a végtelen mohóság és cinikus önzés miatt.
A demokráciára alapvetően a mai napig éretlen, (és tudatosan is ezt az állapotot fenntartani akaró hatalom törekvése miatt) primitív választóknak, ha a hatalommal felruházottak ELKURJÁK, akkor ki kell sajnos KÉNYSZERÍTENI a lemondást.
Nálunk a FENT lévők semmilyen magasztos és felemelő eszmével nem "fertőzöttek", szimplán pénzéhesek, korruptak és cinikusak.
(Költői kérdés: Hol van a "...én egész népemet fogom, nem középiskolás fokon tanítani..." államférfiúi attitűd?)
A megoldásnak LENTről kellene jönnie, s ami elkeserítő, hogy Orbánék pont ezt akarják mint lehetőséget kiiktatni a regisztációval és a "jóleszazneked" világkép primitív sulykolásával.
Komoly zsákutca ez, a hatalom gyakorlói nyomasztó dugót képeznek, (s nem törődve azzal, hogy már középtávon is kárt okoznak maguknak is), inkább kapzsi kézzel TARHÁLNAK TOVÁBB, s általában tesznek az egészre.
SOK SOK "NEMES" PATÓ PÁL ORSZÁGA EZ.

mszp = fidesz, csak a módszerek különböznek, a "vállalati kultúra" ugyanaz...

Globetrotter2014 2012.12.30. 22:26:11

@Mpatikus Eszetlenellenes: vagy talán ennyit tud a magyar deokrácia és tásadalom...

Azt ne magyarázd hogy az LMP tömegsen tudna szakértelmet nyútani, a jobbikról már nem is beszélve.

És ők már a periféria, rajtuk túl végkébb kevés értelme van.

Sajnos a kétpártsutrkúra még midnig a leghatékonyabb, és amíg nem egy hódító hadsereg rendezi át, én kevés esélyt látok arra hogy ne valamelyik jobb vagy bal váltópárt kerüljön hatalomra.

Szociknak vége 2012.12.30. 22:39:07

Addig is amíg ezen a gumicsonton lehet rágódni, addig sem ír egyik Indexblogger sem arról hogy az E2014 és az MSZP éppen szentesítette a házasságát (ahogy azt sejteni lehetett).

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 22:41:17

@HomicideWatch: és fideszük. mindig kimarad a helyzetértékelésből. ugyanakkor kösz, mert ezzel mintegy elismerted, hogy nem az eu-val van a baj és nem is a kapitalizmussal.

@Mpatikus Eszetlenellenes: nem ér semmit a lemondás. medgyessy és gyurcsány is lemondott, példátlan egyébként, valahogy nem hallom a jobbos kommentelőktől, hogy a diktatórikus baloldal mit megtett, amit a jobb soha, pedig ok éppen most is lenne rá, pl a recesszió a régióban egyedüliként, stb.

szóval a lemondás nem ér semmit. még csak nem is a korrupció a fő baj. az van, volt, lesz. hanem a szociális demagógia, na az pl baj. a hankiss elemér által oly régóta hangoztatott társadalmi szerződés hiánya, erre pl lehetne egy struktúrát építeni. de amíg vagyont szerezni nem ér, addig mindig lesz egy réteg, amelyiknek a szavazatát túl egyszerű és ezáltal csábító lesz megszerezni azzal, hogy "fizessenek a gazdagok". orbán a főkolompos egyébként, a szociális népszavazás az ő ötlete volt, gyurcsánynak minden bűne ellenére riszpekt, hogy elindult ezen az úton, de előtte még elküldte a picsába az mszp-frakciót őszödön.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 22:44:10

@MetroGoldwinMayer: micsoda leleplezés! még ki sem hűlt a hír, máris lerántottad a leplet az összeesküvő index-bloggerekről. te egy lángész vagy, nem vitás. köszönjük, hogy vagy nekünk. egyébként nem TÖKMINDEGY neked hogy ők kivel szövetkeznek? úgyse te szavaznál rájuk, a legitimálást pedig hagyd meg azoknak, akik majd igen

Szociknak vége 2012.12.30. 22:54:22

@balage_81 reloaded: Úgy érzem ebből nem lesz főhír a zindexen....:)))

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.12.30. 23:03:14

Tetszett az írás, én is hasonlóképpen gondolom, csak nem tudom ilyen összeszedetten megfogalmazni.

Azért orbánékat még nem kell temetni. Saját magukhoz képest gyengültek csak, de még mindig ők a vezető párt. Ha áterőszakolják a regisztrációt az AB-n simán nyerhetnek 2014-ben.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.30. 23:25:45

@balage_81 reMedloaded
Megyó lemondása belső puccs következménye volt, tulajdonképpen ellehetetlenült a saját táboron belül.
Gyurcsány egy IDŐBEN történő lemondással átléphetett volna egy számára egyetlen lehetséges jövőbe.Nem volt ereje elengedni a gyeplőt, és hiába mondta meg a sok gyökérnek a frankót, azok kúrtak ki vele és az országgal is. A mai fidesz 2/3 sajnos a NEM IDŐBEN lemondásának köszönhető.
Amire a LEMONDÁSSAL célzok az az ország érdekében, belátásra alapuló lemondás volt.
A hatalmat ma görcsösen markoló mohó gátlástalan és cinikus emberek megujulást gátló attitűdje a legsúlyosabb bűn. Változatlanul állítom, hogy ki kellett volna, és ki kell kényszeríteni a bukott meberek porondról történő távozását.
Ha egy szerelő elcseszte amivel megbíztad, azt nem hívod többet, DE bezzeg az a garnitúra aki permanensen 20 éve kúrja szét az országot, a vigyorogva csinálja, csinálhatja ezt tovább?
Az szánalmas, ha tényleg elhiszi akár egy zombifideszes, vagy zombimszps, hogy csak ezekből a bukott senkikből lehet választani...
Az ügynöktörvény kényszerítő szükségszerűség.
A képviselői visszahívhatóság szintén.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 23:49:31

@Mpatikus Eszetlenellenes: a visszahívhatóság kétélű fegyver. mi van ha jön egy bokros 2. aki beadná a keserű pirulát? visszahívná mögüle az ország a teljes frakciót. az ügynöktörvény más tészta, azzal egyetértek. sajnos a mai rendszerben viszont nem egyes személyeken múlik a siker. lemondhat gyurcsány, de az mszp marad. bajaferi, szekeres, az ostoba és valószínűleg szintén korrupt molnár csaba (isten adja hogy ne legyen főpolgármester!). de a rendszer ilyen. ha az mszp nem lop, majd a fidesz. kinyomja a hirdetési piacról, a médiából, máris elveszett kétszázezer szavazat. nem, az urak ezt nem kockáztatják. egy új pártfinanszírozási törvény, a nevetséges 1 milliós képviselői limit eltörlése, na ezek érnének valamit. és most jön a hideg zuhany: gyurcsány ezt is kapargatta. az ő bűne, hogy nem vitte végig, de a rendszer azért bedarálta volna amúgy is. megyó lemondása egy okból tanulságos: ilyen a fideszben nem történhetne meg. ott ugyanis 1. a koalíciós partner báb 2. orbán és simicska úgy összefonódott, mint a forró kalács. és vityának van annyi esze, hogy nem politizál a gazdasági hátországa ellen. megyónak nem volt. de azért tegyük hozzá, megyó lemondását a bukott eu-parlamenti választás indította el. és ezért nyertek 2006-ban. orbán ha nem erőlteti, simán hozhatták volna, de lehet, hogy még 2002-ben sem veszítenek. és ezért fognak '14-ben is, mert ő a legbiztosabb mobilizáló erő a balos szavazók számára. nem az aktuális bajnai.

gyurcsány más kérdés, őt úgy buktatták meg, hogy volt előtte egy szociális népszavazás. ha az nincs, talán kihúzza a 4 évet és úgy bukik el örökre. így maradt még tartaléka, talán '18-ra, ha addig megy tovább az elkúrás by anyone.
tény ugyanakkor, ha '06-ban lemond, orbán nem áll le, új választást követel. ezért nem mondott le és igaza is volt. gyurcsány igazi bűne, hogy nem csinált reformokat és hagyta elszaladni a hagyó miklósokat meg hunvald györgyöket. bár a válság valszeg így is betett volna neki, de lényegében az eredménytelenség lökte őket ellenzékbe. a 2/3 a korrupciós ügyeknek köszönhető, amúgy nem lett volna ekkora a protest hangulat

@MetroGoldwinMayer: ez ma konkrétan megjelent az indexen, te is ott olvastad valószínűleg. persze máris félreértelmezted a hírt, de ez nem meglepő. csak akkor ne tessék sírni, ha valaki nem áll le veletek vitatkozni. ennyi ésszel minek?

Khonsu 2012.12.31. 00:08:22

Szerintem jól látja a blogger a probléma azon részét, hogy ma nincs olyan szerveződés az országban, ami kivezethet a bajból. Sajnos a világban sem sok.
Szép dolog az occupy, kalózpártok meg mittomén, csak sajnos egy óriási baj van velük. Nem képesek többre a nyilvánvaló problémák mantrázásánál.
Felismerték, egyre többen felismerik/felismerjük, hogy a hiba a rendszerekben van, de a felismerés kevés. Ugyanis a legfőbb gond, hogy nincs alternatíva, nincs kidolgozva semmi amivel helyettesíthetnénk a jelenlegi rendszereket. Amíg nem jutunk el ennek megalkotáséig addig nem lenne szerencsés szétverni a jelenlegieket. Illetve épp ez adja a jelen rendszerek erejét, ezért mernek a jelen rendszer haszonélvezői olyan lesajnálóan tekinteni az említett csoportokra, mert tudják hogy nincs alternatívájuk.
Ha odamennénk bárkihez, és megkérdeznénk, hogy ok szar a rendszer, de mi legyen helyette, hát azt hiszem csak nézne bután. Legjobb esetben is megemlítene valami (rég elbukott) rendszert a múltból, ami nem igazán válasz a jelen korra.

dr kíváncsivagyok 2012.12.31. 00:19:08

"Oka semmi, kizárólag a rohattfidesz lejárató kampányának volt köszönhető, ők bizony ártatlan elszenvedői voltak az indokolatlanul fölhergelt nép izmozásának." – írja egy közelmúlt posztjában Varánusz kolléga, akinek köztudottan büdös a szája, viszont cserébe több esze van, mint az ellenzéki összefogás vidám birkáinak együttvéve. "

Hátrább az agarakkal !
1.) Ha tagadod a 8 év ellenzékben történt rombolását , hazug ganéj vagy...
2.) Ne becsüld le a demokratákat !

dr kíváncsivagyok 2012.12.31. 00:20:31

@balage_81 reloaded:
"szociális népszavazás. "

Miről is volt szó benne ?????
Jogos volt ????
Így,...utólag....

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.12.31. 01:48:21

Elég jó lett a poszt, bajom leginkább csak ezzel van: "hanem zöldeket, kalózokat, civileket,
és mindenféle egyéb radikálisokat."
Szerintem alulról szerveződött új pártokra van szükség, és sok munkára.
Nem hiszem, hogy valaha is összejönne egy ilyen putriban, de értelme csak ennek lenne. Minden más csak félmegoldás. Demokratikus úton, ebben a fertőben is tisztességesen játszva - lezavarni végre egy vér nélküli rendszerváltást.
Szervezkedni, kampányolni, ötletelni, győzködni, vitatkozni, közösséget építeni, csapatot építeni, pénzt gyűjteni, támogatókat szerezni, melózni, melózni. Szabadidőben, ingyen.
Nehéz, de csak így fog menni.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.12.31. 03:40:52

Talán nem a befektetők pénzére kéne várni, hanem körülnézni, hogy helyben mivel lehet gazdálkodni, értéket előállítani.

Csore60 2012.12.31. 06:15:09

@rockseiaXLL:

Mit gondolsz, miért követnek el mindent, hogy a társadalom önszerveződését megnehezítsék? Tisztában van vele az ún. politikai elit, hogy számukra az lenne a vég, ha az emberek összefognának. Gondoljunk csak a választási kampányokra.... mintha csak az lett volna a cél az utóbbi 3 választási kampányban, hogy az ország lakosságának egyik fele gyűlölje a másikat. Azóta árnyalták a képet... gyakorlatilag minden jelentős társadalmi csoportot, réteget gyűlölni kell a többieknek.

A "választott Vezetőink" az őrület köreit futják, azaz mindig ugyanazokkal a módszerekkel próbálják ugyanazokat a problémákat megoldani, és csodálkoznak, hogy megint nem sikerült. Az ország meg csak süllyed, süllyed.....

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.12.31. 07:10:16

@Csore60: +saját maguk szerveznek alternatívának tűnő kezdeményezéseket, vagy lenyúlják a meglevőket. Milla, szoli, gaskó, e14, vagy ahogy horn régen bársonyszéket rakott az mszosz elnök alá.
A szanyi elvtársat mostanában kizárólag ebben a szerepben látni, amint épp valami szerveződés körül sündörög. De nem ő az egyetlen. Szerencsétlen jómunkásember elmegy millázni, hogy hátha, erre azt veszi észre, hogy ha emerre néz, a kunczét látja, ha amarra, akkor meg az oszkót. Szemből meg nyammog a mikrofonba a gyurcsány egyik volt minisztere.

tucano 2012.12.31. 07:54:58

@torró: dehogy offshore adóparadicsomokba, egyszerűen csak külföldre. Ja és a jelentés, amit felraktál teljesen hamis, abszolút megrendelésre készült, de annyira jó minden hülyeséget elhinni.

felcsutisuttyo 2012.12.31. 09:08:08

ORBÁNNAK BILIBE LÓG A KEZE.....:DDDD
Ő maga is...hamarosan!

Wеgаm 2012.12.31. 09:19:50

@MetroGoldwinMayer: És miért nem hozol létre egy blogot, írsz róla posztot? lehet hogy még a sajátjaid sem olvasnák a hülyeséged? Ja persze úgy már komplikált lenne havonta nikcet váltani, te náci köcsög!

bebe tv 2012.12.31. 10:42:59

@Dr. Furia: Kiváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy évente az USA mennyit költ katonai kutatásokra valamint hadi kiadásokra. Nem lehet, hogy ezeket mind kínai pénzből fedezik?
Egyébként az a több ezer milliárd dollár amivel az USA sáros a Kínának, annak a java része Kína kereskedelmi többletéből adódott össze. Magyarán Kína ennyivel többet exportál Amerikába mint viszont.

wowerman 2012.12.31. 13:19:25

Elmondom hogy lehetséges ez: Orbánék nem tudnak kormányozni, soha nem is tudtak. Csak az ellenzéki "munkában" jók, másban nem. Az MSZP kormányzását viszont pl annyira jól utáltatták meg a zemberekkel hogy mostanra szinte mindenki elhiszi hogy az rossz volt. De vajon milyen lett volna, ha nem a Fidesz az ellenzéke? Ha ők nem kezdeményeznek népszavazásokat és nem bújtanak fel mindenféle csoportokat és szervezeteket sztrájkokra? Persze ugyanezen szervezetekre azóta magasról tesz a Fidesz. Nekik csak a hatalom volt a lényeg. Ezt csak a vak nem látta. De ugye ez 3 millió vak országa.

Vitéz László 2012.12.31. 14:10:50

@wowerman: " az ellenzéki "munkában" jók "

= rabolni, tönkretenni, rombolni, megosztani, lázítani, hazudozni, igérgetni, lopni, csalni... stb

tudnak csak...

= CIGÁNYKODNI

torró 2012.12.31. 14:42:14

@tucano:
Ó! Te erről is tudsz? Nagyon jó informátorod van! Amúgy már 87-n egy osztrák Tv riportban elmondták, tehát 87! Akkor, Magyar állampolgárok részéről annyi forint volt nyugati bankokban, mint az akkori Magyar állam egyéves nemzeti jövedelme.Nem tudom akkor ki rendelhette meg, de elhangzott. Meine liebe freund! Úgyhogy a a mi pénzünk ellopása már azokban az időkben elkezdődött.Ugyanis az elvtársak már 85-n tudták, hogy változások lesznek.Én is tudtam. Csak én nem a húsos fazék mellett ültem.
Amúgy nyugodjatok meg, 2010-n bárki került volna hatalomra ugyanígy állnánk, mert az adósságot fizetni kell!
Sokszor olvasom, hogy a FIDESZ nem rendelkezett semmilyen programmal.Ez nem így van, csak az nem kétharmados lehetőségre volt kitalálva.Az egy új helyzetet eredményezett. Újra kellett gondolni nekik ,az egész forgatókönyvet. És szorít az idő mert ugye a 4 év elröppen ám gyorsan.A kapkodás meg bizony sok hibát szül.Merem állítani mások sem szerepeltek volna jobban ilyen helyzetben...Ámbár az a mondás, hogy aki kurvának szegődik ne sírjon, ha dugni kell!

Gaabor 2013.01.01. 09:46:20

"Eben gubát cserél az, aki csak azon töri a fejét, hogyan szabaduljon meg Orbántól. A Fideszt mindenáron leváltani éppen olyan értelmetlen és tartalmatlan cselekvés, mint vizet hordani a tengerbe. A rendszert kell leváltani, vagy legalábbis a rendszert kell megreformálni" Ez a célja a demokratikus ellenzéknek. A választóknak akkora felhatalmazást kell adnia nekik, hogy ez a következő ciklusban sikerüljön neki. Az sem baj, ha ezek az "alternatív modellek" is szerepet kapnak, de ők csak mellékszereplők lehetnek

blah blah 2017.01.21. 19:44:02

vicces ilyen cikkeket visszaolvasni 2012 - "Tragikus esztendőt tudhat maga mögött a kormányoldal. A Fidesz a hatalmán kívül szinte mindenét elvesztette. Akarata megtört, ereje megroppant, hitelessége semmivé lett, támogatottsága köddé foszlott, mozgástere a formális jog paragrafus-tologatására szűkült. "

És 2018ban ismét jön a fidesz 2/3 :)))
süti beállítások módosítása