HTML

Boldogok a sajtkészítők

- Következő! … Kereszthalál? - Igen. - Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. - Következő! ... Kereszthalál? - Igen. - Jó. Kimész az ajtón, balra fordulsz, fogsz egy keresztet. Következő!... Kereszthalál? - Ó nem. Szabadláb. - Mi? - Engem elengedtek. Azt mondták, nem csináltam semmit, szabadon élhetek valahol egy kis szigeten. - Hú! Az nagyon jópofa dolog. Hát akkor eredj! - Nem. Én csak ugrattalak. Valójában kereszthalál. - Ó, már értem! Nagyszerű! Nagyon jó, nagyon jó! Hát, kimész az ajtón... - Igen tudom. Ki az ajtón, balra fordulok, fogok egy keresztet. - Nagyon jó, kösz' szépen. Kereszthalál? - Igen. - Jó...

Friss topikok

  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Itt az orvosok egyik esetben sem lehettek volna jók. Azért ez milyen már? (2021.11.08. 19:30) Lengyelországban gyilkosság történt
  • midnight coder: @MEDVE1978: Igen baloldalinak nem nevezhetõk, de liberálisnak pláne nem. (2021.07.28. 15:57) Válogasd meg a szavaidat!
  • szekertabor: A probléma lényege, amit bárki, aki járt már nudista strandon, megerősíthet: a közszemlére bocsájt... (2021.07.28. 09:52) Bimbószabadságharc
  • evilwolf: " és nem kellene a méregdrága Pegazusra költeni az adófizetők pénzét." Azért a kínai vakcina sem v... (2021.07.20. 18:33) Következetesen a lehallgatásról
  • apro_marosan_petergabor: @Homo fideszbirkusz: Helyettem ne igyekezz véleményt mondani. A megzsarolt, megritkított, folyama... (2021.06.10. 21:06) Miért nem találkozik a pápa Orbánnal?

Linkblog

Jövőképek, nézőpontok, melegek, migránsok

2015.07.15. 09:38 Ratius

Néhány napja azt írta a Kettős Mérce blog, hogy „Az elmúlt hetekben (újra) divat lett Magyarországon gyűlölni, divat lett gyűlölni a menekülteket, a buzikat, a másként gondolkodókat. …Ha bedőlsz a menekültezésnek, ha bedőlsz a buzizásnak, …pontosan azokat az erőket erősíted, akik nem hagyják, hogy a társadalom az egészségügyről, az oktatásról, a jövőnkről beszéljen. Amikor gyűlölsz bárkit is, csupán a politikai hatalom fenntartását támogatod: a rendszer részévé és működtetőjévé válsz.”
Akár igaza is lehetne a Kettős Mérce szerzőinek, hiszen a jól hangzó klisé – ha kiszolgálod a hatalom gyűlöletpolitikáját, a hatalmat szolgálod ki – akár igaz is lehetne.
Csak nem igaz.
A menekülteket, a buzikat és a másként gondolkodókat – ezek közül korunk alternatív sztárközgazdászát, Thomas Pikettyt választanám, hogy esszém kerekké lehessen – összekötő kapcsolat sokkal mélyebb ugyanis annál, mint amennyire a felületes közhely ábrázolja.


jovo1.jpg
A modernizmus lendületében
Nem állítom, hogy kizárólag azok a szempontok motiválják menekülteket, a buzikat és a másként gondolkodókat övező vitát, amelyeket mindjárt felsorolok, még abban sem vagyok biztos, hogy felvetéseimet nem írják-e fölül a konfrontációkban megjelenő zsigeri gyűlöletek, de talán érdemes elgondolkodni azon, miképpen illenek bele diszpozícióink a társadalomról alkotott képeinkbe, miképpen változatja meg a világ változása érveink igazságtartalmát.
Tudom, hogy ez így egy kicsit bonyolult, de máris elmagyarázom: Érdemes azzal kezdeni, hogy a második világháború után, az Európában kialakult jóléti társadalmak önmagukon túlmutató ígéretet hoztak. Olyan jövőképet kínáltak a fejlett világ polgárainak, amely a jóléti állam további kiterjesztését, folyamatos térhódítását, fejlődését, tágulását ígérte. Az akkori amatőr és hivatásos jövőkutatók, scifi-írók és publicisták, politikusok és kávéházi megmondó-emberek – a kor szövegeinek szembeötlő tanúsága szerint – mély meggyőződéssel hitték, hogy olyan világ van születőben, amelyben a társadalom egyre több feladatot, terhet, és felelősséget vesz át az egyéntől. Azaz olyan világ van születőben, amelyben az egyénre egyre kevesebb kényszer rakódik. Kevesebbet kell dolgoznia, mert helyette gépek végzik a munkát. Kevesebbet kell háztartásával bíbelődnie, mert készételként beszerezhető, az üzemi étkezdében megkapható a szükséges kalória, s különben is, háztartási gépei elvégzik a legszükségesebbeket. De még közvetlen családtagjaira sem kell túl sok időt és energiát fordítania, mert a bölcsődék, óvodák, iskolák, kórházak, szanatóriumok, és végül az idősotthonok széles hálózata életkor szerint a legkitűnőbb ellátást nyújtja a rászorulóknak.
S az ötvenes, hatvanas, hetvenes években, a modernizmus lendületében jövőt lelő emberek őszintén hittek abban, hogy a szabvány szerinti konzerv jobb, mint a nagymama befőttje, sőt, még abban is, hogy a szabvány szerinti, tudományos alaposságú gyermekgondozás jobb, mint amit egy hétköznapi anya tud nyújtani.
Hogy ez akkor igaz volt-e, vagy igazzá válhatott volna, ha az akkori trendek hosszabb távon is érvényesülnek, nos, azt nem tudhatjuk. Az azonban biztos, hogy akkoriban, közelebb álltunk az eszme megvalósulásához, mint ma.
jovo2.jpg
Problémáinkat magunknak kell megoldanunk
A nyolcvanas években azonban mindez szétesett. A globalizáció nem pusztán a jóléti állam alól húzta ki a talajt, de a gondoskodó állam lehetőségét is semmivé tette, s természetesen a jóléti társadalom jövőképét is lerombolta. Thomas Piketty A tőke a XXI. században című sok vitát kavaró könyvében éppen erről beszél. Kutatásai szerint a tőke megtérülési rátája hosszú távon meghaladja a gazdaság növekedési rátáját, és ez nagyfokú vagyoni koncentrációhoz vezet. Azaz a kapitalista viszonyok között egyre nagyobb vagyoni egyenlőtlenség felé tart a világ. A jóléti társadalmak korában, azaz a huszadik század derekán erőteljes állami intézkedések – adók, elvonások – korlátozták a tőkejövedelmek gyarapodását, s ez az elvonás tette lehetővé a jóléti államok kialakítását és fenntartását. A globalizáció azonban lehetővé tette a tőke számára, hogy kibújjon a rárótt közterhek megfizetése alól, s mára odáig jutottunk, hogy az egyes államok egymással versenyeznek a befektetők kegyeiért. Arról tehát szó sem lehet, hogy a jóléti táradalom fenntartását a tőke finanszírozza. Bomlanak is, ahogy fogynak a rendelkezésre álló erőforrások.  
Az emberek többsége – a megváltozott viszonyokat látva – ma már nem hisz abban, hogy a társadalom, az állam megoldja személyes nehézségeit, szabadidőt, családhelyettesítő intézményrendszert, egészségügyi ellátást, nyugdíjat biztosít az egyénnek. Ellenkezőleg. A társadalom egyre inkább abban hisz, hogy problémáinkat magunknak kell megoldanunk. Felértékelődtek tehát az egyén és az állam között még létező köztes szerveződések, újra jelentőséget nyert a család, az egyház, a hivatás-közösség, egyre fontosabbak a társadalmi kohéziót biztosító intézmények, önkormányzatok, nemzetiségi szervezetek, egyetemek, és más hasonló autonómiák. És természetesen velük együtt felértékelődött az államnak egy hagyományos funkciója, a – mondjuk úgy – nemzetállami szerep. Szemben a jóléti állam szervező, újraosztó feladatával korunk állama hagyományos modell szerint lehet sikeres, azáltal, ha megvédi a családokat, a lokális és horizontális szerveződéseket, egyszóval segíti polgárait abban, hogy kisebb-nagyobb terekben, egymással együttműködve választ találjanak hétköznapjaik nehézségeire.
A kisközösségek jelentőségének felismeréséről árulkodik a lassan nálunk is egyre ismertebb kommunitarista mozgalom, amelynek ideológusai szorgalmasan mutatnak rá arra, hogy az egyén nem létezhet közösség nélkül, az egyén a közösségben terem, egyedi önmegvalósítása nem feltétlen érték, s különösen akkor nem érték, ha közösségellenes, romboló tartalmakat hordoz.        
jovo3.jpg
Alkalmazkodás és illúzió
De már sokat kanyarogtam, úgyhogy itt az ideje, hogy rátérjek a melegek, meg a bevándorlók problémáira. A jóléti állam által ígért jövőképben a kisebbségek – legyenek azok bármiféle fajták – nem jelentenek problémát. Személyes sorsuk nehézségeit, beilleszkedésüket, asszimilációjukat, ha erre egyáltalán szükség van, éppen úgy megoldja a jóléti állam, ahogyan a tősgyökeres honpolgárok nehézségeit is megoldja. A családok széthullása, az egymás mellett élő közösségek kapcsolatának hiánya, vagy akár ellenségeskedése, a nemzeti jelleg hanyatlása egyaránt hiányzik erről a problématérképről, mert ezeknek az akkoriban avíttasnak vélt szerveződéseknek, ideológiai képződményeknek jelentősége amúgy is csökkenni látszott, s úgy tetszett, helyüket a kiteljesedő jóléti államra támaszkodó, mind szabadabb egyén önmegvalósítása veszi át.  
Természetesen mára mindez illúzióvá lett. A globalizáció nehézségeivel birkózó államok legfeljebb azt ígérhetik polgáraiknak, hogy megvédik munkahelyeiket, otthonukat, személyes szabadságukat, polgári biztonságukat. Persze sok esetben nem képes arra a kormányzat, hogy megvalósítsa ígéreteit, egyre hátrább szorul, egyre kevésbé hatékony, egyre kevesebbet mer vállalni, hiszen a multinacionális nagyvállalatok, a befektetői érdekek folyamatos hátrálásra kényszerítik. (Ahogyan azt egyébként éppen ezekben a napokban láthatjuk Görögországban…)
Az állam immár nem old meg semmit, vagy egyre kevesebbet, s a polgárságnak önmagára, illetve saját közösségeire kell számítania. A kortárs közgondolkodás tart mindentől, ami közösségeit fenyegeti, a multikulturális médiától, a nemzeti hagyományokat fellazító migrációtól, a családokat veszélyeztető ultraliberális eszméktől, a melegházasságtól, a gender-ideológiától, a feminizmustól.
Úgy tűnik, hogy míg a társadalom többsége józanul alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, addig a liberális társadalmi mozgalmak megrekedtek a hatvanas-hetvenes évek eszméi között, s máig azt képviselik, amit annak idején, erősen ragaszkodnak a jóléti állam illuzórikussá váló társadalomképéhez. A kisebbéig jogok lelkes képviselői továbbra is abban hisznek, hogy az állam, a társadalom megoldja az egyéni nehézségeket, integrálja a migránsokat, kiigazítja a hibásan működő családokban keletkező problémákat, s általában is biztosítja a szabad egyéni önmegvalósítás ezernyi formáját. Ezért mindegy – képzeli a hatvanas-hetvenes évek szellemében rekedt szellemiség –, hogy milyen a család, milyen a nemzeti kohézió, milyen a társadalom strukturáltsága, azaz létezik-e társadalom vagy sem.
jovo4.jpg
Két nézőpont
A többség azonban mindennek éppen az ellenkezőjét gondolja: úgy véli, az egyéni önmegvalósítás a közösség javára kell, hogy kiteljesedjen, a jól szocializált, közösségeibe beágyazott egyén nagyobb biztonságban van, és társainak is nagyobb biztonságot jelent, mint az egyénieskedő különc, a család, az egyház, a hivatás, a nemzet nem pusztán identitást ad, de védőburkot is kínál, amely védelemre nagyobb szükség van, mint az elmúlt évszázadban valaha. Ennek megfelelően a különféle kisebbségek léte aggasztó teher, veszélyes rontás, kezelendő kihívás. A bevándorlók, a melegek és mindenféle egyéb kívülállók feladata a gyors beilleszkedés, vagy a gyors eltűnés, hogy ne jelentsenek veszélyt a társadalom nehezen összeálló hálózatára.
Az össztársadalmi vízió és a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vízió elvált egymástól.
Kétségtelen tény, hogy egyénként vonzóbb és felemelőbb a személyes önmegvalósítás lehetőségét kínáló jóléti-liberális alternatíva, ám sajnos azzal is szembe kell néznünk, hogy miközben a liberális baloldal ragaszkodik illúzióihoz, egyúttal ahhoz a gazdaságpolitikához is ragaszkodik, amely kihúzta a talajt a jóléti rendszerek alól és végső soron ellehetetlenítette annak egyénre vonatkozó szabadságeszményeit. (Ahogyan azt egyébként éppen ezekben a napokban láthatjuk Görögországban…)
Ezért kétségtelen az is, hogy a felelős, családban, nemzetben, közösségben gondolkodó új-konzervatív álláspont közelebb áll a valósághoz, érettebb alkalmazkodást tükröz, hitelesebb választ kínál a jelen problémáira, mint a jóléti illúzióhoz ragaszkodó ellentétpárja.
A kérdés ilyenformán az, hogy miben bízunk. Hiszünk-e abban, hogy az állam mindent meg tud oldani, hogy legalább hosszú távon jobb lesz a tudományos alapokon álló bölcsőde, mint a család, hogy hatékonyabb lehet-e a média-integráció, mint a hagyományos társadalmi struktúra, hogy az egyén szabad önmegvalósításának akkor is van értelme, ha nem kapcsolódik semmi közösségihez?
Vagy abban hiszünk, hogy az állam pillanatnyilag nem képes személyes felelősségünket átvállalni, a legtöbb, amit elvárhatunk tőle az az, hogy fenntartsa, a társadalom köztes rendszereinek – család, nemzet, egyház, hivatás – integritását, remélve, hogy ezek, évezredes működésüknek megfelelően biztosítani tudják életünk kereteit?
És a két nézőpont kibékíthetetlen.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ha örömmel olvasod a BASK (Boldogok a sajtkészítők) megrázóan provokatív, üdítően szellemes és elkeserítően valósághű írásait, lájkold a BASK  facebook oldalát, oszd meg barátaiddal a felszabadító, vagy éppen felháborító cikkeket.

 

 

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr787629484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nohát 2015.07.15. 10:29:37

Tetszetős, de csak Magyarország határain belül levezethető ilyen szépen ez a teória, ahol valóban megpróbálták az állami feladatátvételt maximálisan végrehajtani - bár sikertelenül. Éppen azért, mert végső soron soha nem egyszerű tömeg vagyunk, hanem egyének, akik pillanatnyi vagy tartósabb érdekek mentén fognak össze és kooperálnak egymással.
Ez még inkább így van a cikkben jóléti társadalomként leírt nyugati kultúrában, ahol az egyén sokkal inkább központi idea. Van némi társadalmi védőháló, de sosem volt az a mindenható, mindentől megvédő rendszer, mint Magyarországon. Úgyhogy összességében azt mondanám, hogy fejtegetésnek elmenne egy szivar mellett, de amúgy nem sok tényalapja van ennek az írásnak.

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2015.07.15. 12:22:01

"Az emberek többsége – a megváltozott viszonyokat látva – ma már nem hisz abban, hogy a társadalom, az állam megoldja személyes nehézségeit, szabadidőt, családhelyettesítő intézményrendszert, egészségügyi ellátást, nyugdíjat biztosít az egyénnek.". Itt azért érdemes talán azt hozzátenni, hogy a Russeau-i értelemben vett társadalomban ingott meg a bizalom, hiszen Burke kritikusan-ironikusan kifejtette , hogy "...ha a társadalom szerződés akkor ebben szerződőfelek az őseink - akiktől ezt a világot kaptuk - és a meg nem született gyermekeink is". Ehhez meg hozzájön a piac-technológia szuverenitás-kikezdő hatása és máris itt a további krizis melyért nem az "államfetisiszta baloldal", hanem a "piacfetisiszta jobboldal" a felelős. Lásd még: www.technologyreview.com/featuredstory/520426/the-real-privacy-problem/ vagy éppen saját irományom beyonddelusions.blogspot.com/2015/04/the-machine-of-social-aspiration-gaps.html

PhysisPhylos · http://torvenyszeret.blog.hu/ 2015.07.15. 13:22:04

@Nohát: Szerintem valamit félreértettél. Magyarországon az állam próbál visszarendezkedni egy fenntarthatóbb társadalmi berendezkedésre melyben hangsúlyos szerep hárulna a hagyományos értékeknek, közösségeknek. Ezért tűnik nagyon aktívnak, miközben csak állammodellváltásról van szó. Ennek a sikere egyelőre kétséges de legalább próbálkozik s ennél többet egy kormánytól sem lehet elvárni. A House of Cards utolsó szezonja jut eszembe. A Mo-i eseményekkel való hasonlóság megdöbbentő. Ugyanakkor az igazi társadalom nem "érdekek" hanem "értékek" mentén szerveződik, ezért stabil. Ezt természetesen nem mondható el a geopolitikárol (újabb pont Orbánnak). stb

aeliasabina · http://www.fotelkalandor.blog.hu 2015.07.15. 19:58:52

Ritkán kommentelek, de ezt annyira veszélyesnek érzem, hogy kell mondani valamit. Ugyanis kétségtelenül elegáns gondolatmenet, még ha ki is lóg belőle a pártpolitikai lóláb.

De: Odáig még rendben is lenne, hogy az újjáéledő kis, természetes közösségek valamiképpen megvédenek a globalizáció miatt elhaló jóléti állam pusztulása során jelentkező kilengésektől. Az efféle kivonulás a nagyobb társadalomból minden válságos időszakban jelentkezett, a remetéktől a kertjüket művelő filozófusokig.

De a "nemzet" vagy a "nemzetállam", mint a globalizmussal dacoló erő - nos akkor is nonszensz, ha Európában minden országban vannak politikusok, akik hatalomrajutásuk érdekében megpróbálják ezt elhitetni a választókkal. Nem. Amikor az Apple rögöve fizethetné ki a teljes görög államadósságot pusztán a készpénzvagyonából, azt a görög adósságot, amibe most a teljes európai politikai elit belerokkanni látszik, akkor egyszerűen azt kell mondani, hogy alig van egy-két olyan állam a világon, amelyik egy ligában játszik az igazi nagyokkal.

A globalizálódó gazdaság szempontjából az a néhány kis helyi nagyfiú, aki csillagharcost játszik, kb érdektelen. Ha lehet megvveszik őket a heti reggelipénzükből, ha meg nagyon ugrálnak, akkor kirúgatják őket. Vagy egyszerűen otthagyják az országukat.

A "többség" pedig nagyon relatív fogalom. Az itnernetes trollok többsége persze jobbos (legalább is Magyarországon), de pont az efféle új-kozervatív (mondjuk szebben: szélsőjobbos) alakulatok, bár feljövőben vannak, közel sem a többséget jelentik, még Európában sem.

A jövő pedig, lehet, hogy itt az övék, de ez csak annyit jelent majd, hogy Európa képtelen felvenni a versenyt, és képtelen megújulni, ezért a múltjában keresi a megoldást a modernizációs problémákra. Hogy mennyire sikeres az, amikor egy térség a múltjában keres megoldást a modernizációs problémákra az jól látszik a Közel-Keleten. Amikor az Európából importált megoldások (jobbosak és balosok) úgy tűnt, hogy nem elégítették ki a társadalmat, előhúzták a dicső iszlám múltat. Látható sikerrel.

Úgyhogy Európa is jobban teszi, hogyha az efféle szirénhangok helyett nem a múltba fordulva éleszti fel a nacionalizmust (látszik mire vezetett tőlünk kicsit keletre), hanem elfogadja az új játékszabályokat, és megpróbál azok mentén sikeres lenni. Ez persze azt feltételezi, hogy a nemzetállami keretek helyett olyan mértékű integrációt hoz létre, amelyik már egy ligában focizik az igazi nagyokkal. A globalizáció nem rossz (kérdezzük meg a kínai munkásokat, akik ma ötször annyit keresnek, mint húszéve ...), csak öregszünk, és nem szeretjük a változásokat. Ja, és mindenbe belevisszük egy marginális kis ország piti belpolitikáját.

Sword 2015.07.15. 23:02:59

Én már megint nem értek valamit. Mindig az az alapfelvetés, hogy elég volt abból, hogy az állam beleszól az emberek dolgába és mindent meghatároz, korlátol, stb. Ezzel egyet értek.
Aztán itt a tagadás: Az állam miért nem oldja meg az emberek problémáit. Most akkor mi van? Ne szóljon bele az életembe, de oldja meg a problémáimat?
Ne, inkább ne oldja meg. Csak hagyjon élni és mindent megoldok magamnak. Biztosítsa a demokratikus kereteket az életemhez és ennyi.

Tudományos libsizmus 2015.07.15. 23:09:52

@aeliasabina:
Kár volt változtatni a szokásaidon.

Shopping 2015.07.15. 23:34:56

A menekült kérdéssel kapcsolatban nézzétek meg azt, hogy a nálunk gazdagabb, demokratikusabb országok mire jutottak???
Németország, vagy a skandináv államok .
Pénz volt, koncepció volt, pozitív hozzáállás volt.
Az eredmény ???
Nézzetek meg pár német riport műsort, vagy norvégot.
Az Európán kívüli bevándorlók, nem illeszkedtek be, nem fogadták el a befogadó ország szabályait. Csak problémát okoznak, és a létszámuk növekedésével az anyaország lakóit kényszerítik arra, hogy hozzájuk idomuljanak.
Mert nekik jár a mecset Oslo-ban is.... Röhej

2015.07.15. 23:54:43

@Shopping: Honnan veszed, hogy nem illeszkedtek be? Mennyien élnek Németországban? Mennyi ezek közül, aki már integrálódott, és m,ennyi a problémás?
A UK-ban is vannak vagy másfél millióan, de csak töredékük vonul ki a társadalomból.
A java már nem gyakorolja a vallását, és angol mód öltözködik.

2015.07.15. 23:56:16

@Tudományos libsizmus: Ja. Minek ír hülyéknek? Úgyse érted.

2015.07.16. 00:01:35

@aeliasabina: Nos, én úgy látom, hogy a világ átalakulását nem fogja tudni megakadályozni semmilyen "kistérségi" alakulat.
Ez jól látszik Orbán orbitális próbálkoyásaiból is. Nyitottunk már keletre, délre, északra, csak szabaduljunk a nyugattól. Ezzel szemben épp azok találnak meg minket ismét....
Nem működik a család haza egyén szentháromság globalizáció esetén.
Ez engem arra emlékeztet, amikor a fideszes-jobboldali keménymagyarok néhány éve még azzal jöttek, hogy mennyire jó lenne, ha Magyarország kivonulna Európából, és sátorban innánk a kumiszt....

Kelly és a szexi dög 2015.07.16. 00:04:02

A lényege stimmel, köszi, hogy leírtad!

Nemfajtalan srác 2015.07.16. 00:08:47

Az ember társas lény, de nem akármilyen módon. A modernizációt ígérő nagy eszmék - nálunk a komenizmus, újabban a libsizmus - egy mega-olvasztótégelybe dobták a zembert, ahol kisütöttek minden zsírt belőle, aztán most csak tátog mint a sült hal

Életképes mikroközösségeket kell létrehozni, de ez most nehezebb mint valaha, nem utolsó sorban a fenti két ideológia utóvédharcai miatt

Világ sülthalai egyesüljetek!.

31/48 2015.07.16. 01:33:20

@Nemfajtalan srác: pontosan így van, ha más nem, de a józan önérdek is ezt kívánja.

31/48 2015.07.16. 01:54:39

@aeliasabina:

"Amikor az Apple rögöve fizethetné ki a teljes görög államadósságot pusztán a készpénzvagyonából."

Elég erős túlzás, amikor www.stock-analysis-on.net/NASDAQ/Company/Apple-Inc/Financial-Statement/Assets szerint az Apple tizenvalahány milliárdnyi készpénzt szokott tartani és a görög államadósságnak csak az éves kamata 22 mrd eur jelenleg.

"Ez persze azt feltételezi, hogy a nemzetállami keretek helyett olyan mértékű integrációt hoz létre, amelyik már egy ligában focizik az igazi nagyokkal."

Ha az a közösség nem képviseli az alkotó tagok érdekét, akkor az ugyebár tautológia, hogy nem az adott tagok érdekét képviseli, nem értük van. Ha egy ország számára az állampolgárok a fontosak, akkor vagy az állampolgárok hülyék, vagy az ország egy jól szervezett elnyomás.

Attól, hogy Európa egy megalapozatlan imperializmusba rohanna bele, még nem lesz jobb az európaiaknak. Az érdekképviselet és a szövetkezés ésszerű, de ez nem jelenti a nemzetállamiság feladásának kényszerét. Attól, hogy az EU egyesül egyetlen zászló, egyetlen ideológia, egyetlen korrupt klikk uralma alatt, az európai régió gazdasága továbbra is lassú lemaradásban lesz, az európai népek továbbra is rémisztő tempóban halnak ki, még akkor is ha nyugaton ezt bevándorlással pótolják.

Vannak akik szerint az a fontos, hogy a kivesző európai népeknek biztosítva legyen a nyugdíja. Mások pedig, mint Japán, inkább némi megszorítás és gazdasági nehézségek árán megőriznék a nemzeti karaktert.

Ez preferencia kérdése, de ettől függetlenül még ezek az országok mind marginalizálódnak és 50 év múlva India, Pakisztán, Indonézia, az arab országok ki tudja milyen közösségben és integrációban, Nigéria nagyobb, illetve hasonló befolyással fognak bírni mint az Egysült Királyság vagy Németország. EU ide vagy oda. Mert ugyebár nem 15 évvel ezelőtt vagyunk és már mindenki látja, hogy Lisszabon csak egy nagy lózung volt és nincs jövője a kontinensnek ezen az úton, csak a lassú hanyatlás. Már évtizedek óta Európa folyamatosan veszít a pozíciójából, pedig mindig is a globalizmus élharcosa volt.

E.Katolnai 2015.07.16. 05:34:35

„A bevándorlók, a melegek és mindenféle egyéb kívülállók feladata a gyors beilleszkedés” ez így értelmetlen, csak meg kell nézni St. Denist, Lakembát vagy az antwerpeni Borgerhontot: beilleszkedés helyett mindenhol a teljes kudarca, mohamedán kizárólagosságból fakadó visszautasítás … értelmetlen, mintha azt írnád, h az évtizedes heroinfüggő holnap eldobja tűjét és soha többé nem néz az anyagra.

Minden meleg posztolót (és így a szerzőt is) figyelmeztetném, h a bevándorlók többsége mohamedán; utálják, ha tehetik gyilkolják, néha elevenen elégetik a melegeket, ezért kérdésem a homoszexuális index-szerzők felé: a magyarországi melegeknek tényleg a homokosokat szívből gyűlölő mohamedánokra van szükségük?

midnight coder 2015.07.16. 06:28:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Honnan veszed, hogy nem illeszkedtek be? Mennyien élnek Németországban? Mennyi ezek közül, aki már integrálódott, és m,ennyi a problémás?"

A fene jobban tudja. Tudod, nem csak az a problémás, aki gépfegyvert ragad és elhúz az ISIS-be harcolni, de az is aki pénzt ad a gépfegyverek vásárlására. Egy hadsereget finanszírozni nem két forint, pláne egy olyat amivel az USA és barátai sem igazán tudnak mihez kezdeni. És azt a térséget valahogy annyira nem veti fel a pénz, kivéve a szaudiakat, de azok meg nem azok a fajták akik tömegesen finanszíroznának ilyesmit.

midnight coder 2015.07.16. 06:31:16

@E.Katolnai: Ezt én még egy picit kiterjeszteném: az iszlamisták nem csak a homokosokat nem igazán kedvelik, de általában véve a liberalizmussal kapcsolatba hozható egyéb mozgalmakat sem. Lásd Pl. a nyílt színen megerőszakolt feministák. Valahol már olvastam olyasmit, hogy a bevándorlókat támogató liberális olyasmi, mint az a halálraítélt, aki a saját kötelét fonja.

midnight coder 2015.07.16. 06:37:54

@31/48: Az EU pont a globalizációval szívta meg. Ez ugyanis lényegében azt jelentette, hogy az évszázadokon át fejlesztett technológiai fölényünket önként és dalolva adjuk át a fejlődő országoknak. Amivel aztán az ázsiaiak szépen éltek is. Viszont a szélsőséges iszlamisták, illetve az afrikaiak nem - és nem is fognak. Ebben egy dolog akadályozza őket: a saját kultúrájuk.

És itt a baj a bevándorlók egy jelentős részével is (nem mindegy ugyanis hogy ki és honnan jön, egy lengyel, egy kínai, vagy egy ukrán más mint egy arab vagy egy afrikai néger). Ők ugyanis nem európaiként akarnak itt élni, hanem a saját kis kultúrájukban, de európai életszínvonalon. Ez pedig hosszú távon nem fog menni, és ennek elég durva polgárháború és fajirtás lesz a vége. Mert hogy ugye nem csak a fehér ember lehet rasszista...

midnight coder 2015.07.16. 06:46:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nem működik a család haza egyén szentháromság globalizáció esetén."

Nem tudom feltűnt-e, de az elmúlt 30 évben egész Európa sikeresen bemanőverezte magát a futottak még kategóriába. A kicsi kínaiak a saját piacaikon verik szarrá őket. Pl. pár éve még a német ipar nagy reménysége volt a zöld energia. Szépen neki is álltak napelemet gyártani. Ma viszont már ezt a piacot is a kínaiak uralják.

Abban viszont van igazság, hogy egy-egy kis ország nem tud labdába rúgni a multikkal szemben. Azaz, egy valóban hatékony Európai Únióra valóban égető szükség lenne. Csak tudod, ez olyan mint az antigravitáció, a hiperhajtómű, és a nulltéri energia. Igaz hogy jó lenne ha lenne, de nincs. Ami van, az egy kedélyes szociális otthon, pár aranyos szenilis öregúrral akik még ma is 68-ban hiszik magukat és úgy gondolják, hogy az ő feladatuk a világ megváltása. Holott lassan a tejbepapit is infúzión át kapja az egész társulat.

bontottcsirke 2015.07.16. 06:48:36

Valószínűleg az emberi ösztönök az aberrációra és a természetellenességre nemet mondanak. Ahol ez nem fejlődött ki ott komoly bajok vannak. Egyébként toleranciának szokták nevezni ezt a csökevényes készséget, de akinek ez csak minimálisan fejlődött ki az járt a legjobban. Annak van a legnagyobb túlélőképessége.

Ad Dio 2015.07.16. 07:48:34

A blogok színvonaltalan sivatagában ez a cikk mindenképpen üdítő oázis. Maximális respekt a szerzőnek - még ha nem is értek vele egyet sok mindenben.

Ad Dio 2015.07.16. 08:43:28

"De a "nemzet" vagy a "nemzetállam", mint a globalizmussal dacoló erő - nos akkor is nonszensz, ha Európában minden országban vannak politikusok, akik hatalomra jutásuk érdekében megpróbálják ezt elhitetni a választókkal."

És az igazság megint félúton van.

Az USA, Kína, Oroszország olyan szinten nemzetállamban gondolkodik, amit a mi polkorrekt európai agyunk el sem tud képzelni. Ha az Iszlám Állam megszilárdul, az is nemzetállam jellegű kulturális tömböt hoz majd létre (bár kétlem hogy megszilárdul).

Az tény, hogy az európai méretű nemzetállamoknak most nem nagyon terem babér, de az erőszakos asszimiláció láthatóan zsákutca. Olyan megoldás kell, aminél kecske is káposzta is. A baj az, hogy a balliberális álmodók számára nincs kompromisszum. Nekik a maximum a minimum. Az meg nem megy.

Megértem hogy a francia és orosz forradalom eszméin nevelődött baloldali gondolkodók számára a nemzetállam az ördög maga, de ez nem igaz. Kár lenne hagyni hogy a jövőbe mutató megoldásokat előítéletek miatt ne értékelhessük a maguk valójában.

Nzoltan 2015.07.16. 08:50:23

@midnight coder: A földön a fehérember a legkevésbé rasszista. El lehet menni ázsiába, afrikába, délamerikába és szét lehet nézni.

2015.07.16. 09:00:47

@midnight coder: Tévedésben vagy. Kína épp egy hatalmas összezuhanás peremén, az orosz barátság sem segíti őket, az arabok egymással birkóznak, a technológia újításai pedig még az USA és Európa találmányaiból, fejlesztéseiből adódnak.
Kína csak összeszerelő csarnok, ami addig megy, amíg el nem érik azt a bérszínvonalat, amikor már nem lehet olcsón adni a termékeiket. Ez most elérkezett. Ezért kénytelen belenyúlni a rendszerbe a kínai állam, és mesterségesen szintentartani a fogyasztást....

2015.07.16. 09:02:27

@Ad Dio: Nemzetállam-liberalista- sikeres-Svájc. Gondolkozz el ezeken az összefüggéseken.

Ad Dio 2015.07.16. 09:06:25

"amelyben a társadalom egyre több feladatot, terhet, és felelősséget vesz át az egyéntől. Azaz olyan világ van születőben, amelyben az egyénre egyre kevesebb kényszer rakódik. Kevesebbet kell dolgoznia, mert helyette gépek végzik a munkát. Kevesebbet kell háztartásával bíbelődnie, mert készételként beszerezhető, az üzemi étkezdében megkapható a szükséges kalória, s különben is, háztartási gépei elvégzik a legszükségesebbeket."

Nem csak a globális piac húzta ki a gazdasági alapot ez alól. Egyszerűen kiderült, hogy az egyén nem feltétlenül tud mit kezdeni a felszabaduló idejével. Illúzió a helyből felszálló önmegvalósító egyén. Még abban az esetben is, ha történetesen európai szintű gazdasági erő támogatja az "önmegvalósítást". A szabadságharcok általában a győzelemig sikertörténetek. Onnantól az új döntések, új elköteleződések problematikája újraszüli az alaphelyzetet. Röviden: az átlagember létezésének, önképének és önmegvalósításának alapvető része a "hasznos munka", amivel együtt kialakul a hasznosság, fontosság tudata, ez pedig az önbizalomban konstituálódik. E nélkül az önmegvalósítás is fából vaskarika. Csak meg kell nézni a jóléti társadalmak alapélményét: nemhogy többnek éreznénk az időnket, egyenesen kevesebbnek tapasztaljuk.

Ad Dio 2015.07.16. 09:11:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:

???

Svájc BAROMIRA nemzetállam. Annyira, amennyire Magyarország már 100 éve nem az. Éltem, dolgoztam ott. Az, hogy ne legyen otthon svájci zászló, az nonszensz. A vendéglátóm még a tartalékos katonafelszerelését is látható helyen tárolja. Mert ő Switzer, ugyebár...

Svájc sikere ennek ellenére nem a nemzetállamiságában rejlik, hanem az ott tárolt pénzben. Az meg, hogy miért ott lakik az a sok zseton, egy speciális (és merőben esetleges) feltételek egész sorát felmutató történelem eredménye.

midnight coder 2015.07.16. 09:25:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kína már réges-régen nem összeszerelő csarnok. Centire ugyanazt az utat járta be mint Japán, csak sokkal nagyobb méretben. Kezdetben vala az összeszerelés, aztán az összeszerelő gyárak kezdenek helyi beszállítókra támaszkodni, aztán a helyi beszállítók termékeiből összeállítják az első gagyi de olcsó cuccokat, aztán megcsinálják az első már egész jó saját terméket, a végén pedig ők szállítják a prémium kategóriát is. Jelenleg épp az utolsó két fázis között vannak. A növekedésük korlátja pedig egyedül a felvevőpiac.
És igen, lehet hogy egy idő után el fogják érni azt a szintet, hogy a termelés egy részét ők is kiviszik mondjuk Vietnamba, de valószínűbb hogy kici ócó kínai ipari robotok fognak termelni a kici ócó kínaiak helyett. Vagy szimplán csak megemelik az árakat - de ennek megint csak a kereslet korlátozott volta a gátja.

midnight coder 2015.07.16. 09:29:27

@Ad Dio: Ez pontosan így van. De tegyük hozzá, hogy a nagy európai országok sem akkor lettek gazdagok amikor dúlt bennük a liberális demokrácia.

Ad Dio 2015.07.16. 09:50:13

@midnight coder:

"A növekedésük korlátja pedig egyedül a felvevőpiac."

Plusz - ahogy Japánban - a munkamorál. A középkoriasan gondolkodó 50-es évek Japán munkása szó szerint élt-halt a szamurájért (aki addigra cégvezető lett). A mai japó egészen másképp látja a dolgokat. Hihetetlen társadalmi feszültségek rejlek ott a felszín alatt.

Kína is csak addig röpül, amíg ki nem termeli a maga polgárosodott, öntudatos, hovatovább önérzetes generációját. Nem véletlen igyekszik a politika korlátozni a folyamatokat. Attól tartok nem nagyon lehet...

2015.07.16. 10:00:54

@midnight coder: Tehát rájöttél. A piac....Ez pedig nem más, mint a globalizáció. És, nem, a technológia fellegvára nem Japán...,
Egyébként tudod, mennyi a kínai államadósság?

2015.07.16. 10:02:43

@Ad Dio: Látom, átment. Tehát Svájc úgy nemzetállam, hogy közben francia , olasz, német.
Hogy liberális is. Egyébként tudod, hogy Svájc ipara is jelentős?

2015.07.16. 10:04:40

@Ad Dio: Ez a fejlett állam-kevesebb munka-több szabadidő-céltalanság gondolatmenet jó.

2015.07.16. 10:06:47

@Ad Dio: Leíros, hogy Svájc azért sikeres, mert globalizáció van. A pénz oda áramlik, mert csak. Tehát hasznot húz a pénz globális, szabad áramlásából, miközben nemzetállam. Akkor mégis van megoldás?

2015.07.16. 10:10:56

@midnight coder: Amikor eléri azt a szintet, hogy kici occó kínai robot termel, akkor már nem olcsó, viszont nincs munkája millióknak.A piac pedig adott. Amíg az Apple eladható, és nem veri a Huangchi, addig nem Kína a vezető hatalom, amíg a technológiai fejlesztések az USA .-ból érkeznek, addig Kína csak összeszerelő. Mondom mégegyszer, hátha elfogadod: ha eléri azt a szintet, hogy versenyképesek minőségben, akkor már nem olcsók, tehát nem versenyképesek...

midnight coder 2015.07.16. 10:12:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: A piacon jelenleg nagyon durván két szereplő van: egy gyártó - ez Kína - és egy felvevő - ez a világ többi része, akik a fogyasztók. Ez utóbbi fizetőképessége a korlát.

Amúgy a kínai nagy fal pedig USA államkötvényekkel van kiplakátolva. Az EU tagállamok pedig egyértelműen veszteségesek már évtizedek óta. Szóval, bonyolult dolog ez az adósságosdi. Komolyan érdekelne, hogy ha mindenki adós, ki a hitelező ?

midnight coder 2015.07.16. 10:17:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az Apple-t már ma is csak a marketing adja el. Ha nem lenne egy rakás reklámvezérelt hülye akinek egy darab szart is el lehet adni alma logóval, akkor már rég éhen veszek volna. De a reklámvezérelt hülye csak addig fizetőképes, amíg van kici ócó áru a boltokban. Olyan dolog ez, mint a pizzafutár. Az is egy remek szakma ott, ahol az embereknek van pénze pizzát rendelni. De ott, ahol az átlagpolgár fizetése a béka segge alatt van, inkább otthonról hoz krumplifőzeléket - és ez esetben a pizzafutár is éhen hal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.16. 10:30:20

"A kisebbéig jogok lelkes képviselői továbbra is abban hisznek, hogy az állam, a társadalom megoldja az egyéni nehézségeket, integrálja a migránsokat, kiigazítja a hibásan működő családokban keletkező problémákat, s általában is biztosítja a szabad egyéni önmegvalósítás ezernyi formáját."

Ami azért is vicces - a legfinomabban szólva is -, mert a liberálisok úgy általában a minél kevesebb államot preferálnák. Csakhogy népszerűtlen nézeteik - kisebbségek kritikátlan "felkarolása", ma a migránsok, homópropaganda stb. - olyan minimális társadalmi támogatottsággal bírnak, hogy kizárólag az államhatalom eszközeivel képesek azokat a lakosságra kényszeríteni (pl. holokauszttagadás törvényi tiltása).

tyberius 2015.07.16. 10:55:03

Ez szépen hangzik, de Amerikában pl. sosem volt jóléti állam. Az egyenlőtlenség nem hogy mindig is magasabb volt, mint Európában, de még folyamatosan nő is. Aztán mégis eljutottak odáig, hogy most már a lakosság többsége támogatja a melegházasságot. A bevándorlással kapcsolatban meg szavuk sem lehet, mert az egész országot, az őslakos indiánokat leszámítva, bevándorlók vagy azok leszármazottai alkotják. Úgyhogy hagyjuk a nacionalista manifesztót, maradjunk annyiban, hogy a létbizonytalanság a táptalaja a gyűlöletkeltésnek, nem a jóléti állam állítólagos kudarca.

Magyarországon eleve nem is lehet beszélni jóléti államról, hiszen folyamatos a jóléti kiadások visszafogása, a jövedelem újraelosztása egyre inkább haveri, nem rászorultsági alapon történik (félreértés ne essék, nem a jelenlegi kormányt ekézem ezzel, a rendszerváltás előttre visszanyúló, folyamatosan erősödő folyamatról van szó).

A mindenkori kormánynak és a köréjük csoportosuló elitnek meg kell az ellenségkép. Amíg a betyárok a tanyavilágban vadásznak bevándorlókra, a városban maradtak meg szivárványos bábut akasztgatnak, addig sem azon gondolkodnak, kit kéne igazából felhúzni arra a lámpavasra, hogy ténylegesen jobb legyen az élet a keményen adózó kisembernek.

Ad Dio 2015.07.16. 12:00:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Látom, átment. Tehát Svájc úgy nemzetállam, hogy közben francia , olasz, német."

Francokat :-). A svájci az svájci. Tudnád milyen véleménnyel vannak a "németekről" meg a "franciákról" az "olaszokról" már nem is beszélve. Nem az a nemzetállam alapja, hogy milyen nyelvet beszélnek, hanem hogy milyen a nemzeti identitásuk.

"Hogy liberális is."

Európa összes országa "liberális". A liberalizmus (eredeti jelentésében, nem pedig a mai politikai palettán értve) alapértékké vált Európában.

"Egyébként tudod, hogy Svájc ipara is jelentős? "

Ja... A sok lóvéval kellett kezdeni valamit. Így "lett" ipar. Nem túl hatékonyan, nem túl könnyen, de a pénz nem számított. Ezt a receptet nehéz "felírni" másoknak.

Ad Dio 2015.07.16. 12:05:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Van hát. Szerintem legalábbis. A globalizáció épp úgy nem a megtestesült ördög, mint a nemzetállam.

Csak szerintem Európában nem megy az ami Amerikában. Nem lehet összegyúrni és simán összegezni az egyes országokat (nemzetállamokat). Minden szereplő számára egyértelmű, hogy együtt többre visszük... de... a nagy többség nem fogadja el az Egyesült Európai Államok vízióját. Valami olyan együttműködés kell, ami összegez, erősít, de nem veszi el a nemzetek saját mozgásterét. A centralizáció nem folytatható a végtelenségig Európában.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.07.16. 19:38:41

döbbenetesen jó írás.
lehet, hogy még mi is megérjük, hogy összedől a Dicsőséges Társadalomisten?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.07.16. 19:41:21

amúgy a liberalizmus olajmeghajtású. elfogy az olaj, véget ér a liberalizmus, a liberálisok átalakulnak valami mássá

magyar vonatkozásban pedig az államimádatról ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=jKvc3DBQQ-Y

empoftla 2015.07.16. 22:37:37

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Így van, a minél kevesebb a liberalizmus annál nagyobb lesz a rend! Egyelőre ezt az ideális állapotot sajnos még csak Észak-Korea közelítette meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.16. 23:09:07

@empoftla:

Szóval szerinted Dél-Korea, Japán, Malajzia vagy Kína kimondottan liberális államok?
süti beállítások módosítása